вторник, септември 26, 2023
НачалоМенюВсичко на масатаЗа първи път в Plan B Wine & Dine, от понеделник, 16...

За първи път в Plan B Wine & Dine, от понеделник, 16 Март – Месец на ливанската кухня!

За първи път в Plan B Wine & Dine, от понеделник, 16 Март – Месец на ливанската кухня!!!

Насладете се на традиционни рецепти, издържали теста на вековете!

Историята:
Корените на ливанската кухня идват от Финикия. В нея са примесени и други култури, като преобладава турската, но интересното е, че съседните държави Сирия и Саудитска Арабия не са допринесли с почти нищо. Тяхната кулинария е съвсем различна.
Ливан е сравнително малка държава, но въпреки това на територията и има и море, и планина. Релефът е много разнообразен, което позволява виреенето на много плодове, зеленчуци и зърнени култури на едно място. Това, разбира се предполага и огромно разнообразие в кухнята. За месото, може би, трябва да споменем само, че голяма част от населението e мюсюлманско, което означава, че то трябва да е халал.

В известен смисъл ливанската кухня изглежда и има вкус като много други видове храна от Близкия Изток, тъй като е част от арабската кухня, която обхваща цялото южно крайбрежие на Средиземно море. Въпреки това да се каже, че ливанската храна е същата като останалата от Близкия Изток, е като да се каже, че италианските традиции в готвенето са като френските или ирландските.

Ливанската кухня е пестелива по отношение на животинските мазнини и месо (с изключение на месото без тлъстини), въпреки това е изключително богата на зеленчуци, плодове, нишестета, зехтин и чесън. Последните два и зеленчуците са задължителни.

Нашите предложения:
1. Салата Фатуш
2. Салата Табуле
3. Баба Гануш
4. Фалафел
5. Ливански лозови сърмички с агнешко месо
6. Ливански шишчета от овнешко бон филе със зеленчуци
7. Шакшука със сирене
8. Кубба
9. Домашна баклава с орехови ядки

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular