четвъртък, юни 17, 2021
Начало Денят Гарата в Бургас с нов облик до месец декември

Гарата в Бургас с нов облик до месец декември

До месец декември тази година жп гарата в Бургас трябва да има нов облик.

Днес беше даден официален старт на ремонтните дейности. Реконструкцията се извършва по проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София“, „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа“, „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик – II-ри етап“.

След неговото реализиране, жп гара Бургас ще бъде изцяло реставрирана и отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Използването на съвременни технологии ще бъде умело съчетано с архитектурния облик на зданието. По този начин ще се запази автентичният вид на жп гарата, която е обявена за архитектурен паметник.

„Три са гарите в България, които ще се модернизират по този проект. За мен е чест, че Министерството на транспорта и по-специално НКЖИ прояви сериозно отношение за пълната модернизация и реконструкция на жп гарата в Бургас. Надявам се в новия програмен период да осъществим и други проекти по ОП „Транспорт“, защото Бургас се утвърди като транспортен хъб. Има идея да се изгради и връзка между гарата и летището. За това е необходимо да има добра комуникация между отделните институции. Пожелавам на строителите да има по-малко дъждовни дни, за да успеят да си свършат работата на време“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Рехабилитацията на железопътна гара Бургас се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на обекта е близо 7,4 млн. лева без ДДС.

На церемонията присъстваха заместник генералният директор на ДП НКЖИ Христо Алексиев, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев, заместник областният управител Владимир Крумов и общински съветници.

1 коментар

  1. И пак-хляб и сол,кви са тия простотии? Сякаш някакво кой знае какво събитие се случва.Бананова република! И попа! То пътници няма ,освен мангалите и някой пенсионери,пътуващи за селата.БДЖ е колапс,тръгнали пак едни пари да усвояват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular