неделя, септември 25, 2022
НачалоМенюЗдраве и фитнесИскаш да си като Афродита? Обикни тялото си!

Искаш да си като Афродита? Обикни тялото си!

След като са се претеглили, две приятелки разговарят:
– Направо ми е обидно. Аз се трепя във фитнесзалата, но нищо не смъквам, а ти изобщо нищо не правиш и пак си по-слаба от мен. А на ръст сме еднакви!

Идеал без труд
Защо се получава така? Защо една жена без труд може да има фигурата, за която мечтае, а друга, за да постигне божествените 90-60-90, трябва да се старае изключително много, при това усилията й невинаги се увенчават с успех. Така е, защото хората имат различен тип телосложение и точно това е основното в разговора между двете приятелки.

Първата се стреми към някакво измислено от другите съвършенство, без да се съобразява с особеностите на своята телесна конструкция, а така може да си навлече невроза. За да не се случи това с теб, ще обсъдим възможностите ти от научна гледна точка и ще определим границите на идеалното ти тегло.

Типът телосложение на всеки човек се определя от строежа на скелета му и количеството мазнини и мускулна маса, които го покриват. Затова преди да тръгнеш към фитнесзалата и да започнеш да се докарваш до истерия от диети, преди да си създадеш множество комплекси, изучи тялото и конструкцията си.
Какви типове конструкция има и към кой принадлежиш ти?
Най-простичкият начин за определяне на това е да застанеш пред огледалото и внимателно и безпристрастно да се разгледаш.

sexiЛесно ще забележиш пропорционална ли е фигурата ти, широки ли са раменете ти, къси ли са или дълги краката и ръцете ти, пълна ли си или кльощава. За определяне на типа телосложение това е напълно достатъчно. А не мога ли нещо да променя, би попитала ти. За съжаление, не – ще се наложи да живееш с това, което природата ти е дала по рождение. Защото то се формира на първото, зародишното ниво от нашето съществуване, когато започва формирането на органите и тъканите ни.

Екскурзия в науката
Опити за определяне на типовете конструкция на тялото били правени още в древността. Бил предложен голям брой системи – над 60, но днес най-разпространената е тази на Шелдън. Той разглежда типа телосложение на човека като неизменен през целия му живот. При нормален начин на хранене, окончателно той се оформя към 20-25-ата година. За да се ориентираш по-добре в термините, прочети следните кратки описания.

Астеник (или ектоморф, от гръцкото “asthenikys – слаб, болезнен; и “astheneia” – безсилие, слабост; “stenos” – сила); обикновено слабият или тънък човек изглежда малко по-висок, отколкото е в действителност. Астениците имат тънка кожа на лицето и тялото, тесни рамене, тънки ръце, удължен или плосък гръден кош със слаборазвита мускулатура и малки мастни натрупвания.

Нормостеник (иначе казано “мезоморф”, атлетичен тип). Той е със силноразвит скелет и мускулатура. За него са характерни неголяма ширина на тялото в профил при среден или малко над средния ръст. Такъв човек обикновено е средновисок или висок, с широки рамене, мощен гръден кош, плътна, висока глава.

Хиперстеник (или ендоморф, от гръцкото “hyper” – над, свръх, превишаващ нормата). Той се отличава с развити вътрешни кухини на тялото, склонност към затлъстяване при слаборазвити мускули и опорно-двигателен апарат. Такъв човек при среден ръст има къса шия, почти скрита между раменете му.

Тези типове са характерни за всички хора, но между тях няма рязка граница, затова отнасянето към една или друга група не може да бъде съвсем точно.

fitnes1

Сега знаеш кое тегло е идеалното за теб и защо и едва ли ще се измъчваш неразумно и дълго с диети и тренировки. Главното е да имаш добро и практично отношение към тялото си. Какъвто и да е твоят тип конструкция, наследила си го от родителите си, а те – от своите предци. Вродената конструкция на тялото е нещо дадено, с което трябва да се съобразяваме, да разбираме особеностите й, да се отнасяме към нея грижливо и с разбиране и да обикнем онова, което ни е дадено по рождение. С помощта на диети и тренировки можем да изменим външния вид на тялото да неузнаваемост, но след това то така или иначе ще върне “изходния” си образ. Използвай разумно онова, което ти е дала природата, тъй като красотата винаги е различна!

ХИПЕРСТЕНИК ЛИ СИ, НЕ СЛАБЕЙ – АСТЕНИК НЯМА ДА СТАНЕШ!

Ако си астеник (ектоморф), тренировките за теб трябва да са насочени към увеличаване на теглото ти. Трябва да поглъщаш голямо количество калории – по-високо от средната потребност, за да си създадеш мастни запаси. Постъплението на калории може да се увеличи за сметка на правилно хранене. При това обаче трябва да помниш, че калориите, необходими на мускулите ти, не бива да се изразходват с бягане или плуване например.

Ако си нормостеник (мезоморф, атлет), можеш да натрупваш мускулна маса без особени трудности, но трябва да спазваш правилните пропорции. Това най-добре се постига с комбинация от силови тренировки и упражнения, повишаващи тонуса. Трябва да се погрижиш теглото ти да не се увеличава за сметка на прекалено голямо потребление на калории.

Ако си хиперстеник (ендоморф), лесно можеш да натрупаш мускулна маса, но се налага да се потрудиш, за да намалиш запасите от мазнини. Това може да стане с физически натоварвания. Можеш да отделяш внимание на храненето, за да намалиш натрупването на мазнини и да намалиш тези, които вече имаш. Най-добре е да се придържаш не само към нискокалорична диета, но и към балансирано хранене. Твоят тип има по-висок процент мастни запаси, отколкото другите. Положителното му качество са големите, широки кости. Имай предвид, че ти трупаш тегло точно там, където не трябва – на гърдите, талията и ханша.

fitnes

Всеки човек има индивидуална физиология и способност за натоварване, от които може и трябва да се възползва. Използвай информацията за типовете телосложение като отправна точка за организиране на тренировките си. А след това се наблюдавай и опитвай различни методики, за да решиш коя е най-подходяща за теб и коя дава най-добри резултати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular