вторник, август 16, 2022
НачалоСценаИзложбиМузейте в Бургас без вход на 3 март

Музейте в Бургас без вход на 3 март

* Историческият музей с лектория за Националния празник.

С лектория, посветена на 137 години от Освобождението на България от Османското владичество, Историческият музей в Бургас ще отбележи националния празник 3-ти март. Тя ще се проведе на 3.03.2015 г. (вторник) от 13:30 ч в сградата на ул. „Лермонтов“ 31. Темата на лекторията е „Освобождението на България и Източният въпрос (1876 – 1878 г.)“. Владимир Анигностов, уредник в РИМ – Бургас, ще запознае аудиторията с особеностите на „Източната криза“ и нарушеното равновесие между Великите сили в Европа в навечерието на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Ще бъдат засегнати дипломатическите усилия преди войната, по време на Цариградската посланическа конференция (1876 г.) и опитите за мирно разрешаване на назрелия конфликт. Ще бъдат представени и важните исторически моменти около сключените договори, фактически постановили раждането на Третата българска държава – Санстефанският мирен договор и Берлинският конгрес през 1878 г.

Веднага след това ще бъде прожектиран късометражният документален филм „Паметници на признателността“ (15 мин.), осигурен с любезното съдействие на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Филмът е посветен на паметниците от Руско-турската война по Шипченския проход, като централно място в него е отделено на Паметника на свободата. Входът за лекторията е свободен.

В деня на националния празник 3 март 2015 г. Етнографският музей ще представи на своите посетители гостуващата изложба на детски рисунки, макети на кукерски маски и кукли кукери „Да прогоним злото, да бъдем по-добри“. Те са изработени от деца на възраст между 5 и 18 години от цялата страна в рамките на национален конкурс, организиран от Сдружение „Усмивка“, на което музеят е партньор. Пътуващата изложба ще гостува в Етнографския музей от 3 до 6 март 2015. Тя е изключително атрактивна, впечатляващ е талантът, с който децата са пресъздали магията на още един български обичай – кукерството.

На 3 март 2015 г. и четирите бургаски музея – Исторически, Етнографски, Природонаучен и Археологически, ще са отворени за посетители с вход свободен от 10:00 до 16:30 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular