вторник, август 16, 2022
НачалоСценаИзложбиИзложба - базар на мартеници в Археологическия музей

Изложба – базар на мартеници в Археологическия музей

Още един от Бургаските музеи се изпъстри с красиви мартенички. Изложба-базар очаква своите посетители във фоайето на Археологическия музей на бул. „Ал.Богориди“ 21. Красивите мартенички са изработени от природни материали и следват старите български традиции, още от времето на хан Аспарух. Различно обагрена вълна, пъстроцветни дървени мъниста, над 15 вида минерали във всички цветове на дъгата олицетворяват старите непреходни традиции и новите, по-съвременни тенденции за изработването на мартеници. Всеки, който ги хареса, може да си ги закупи на цена от 0.50 до 2 лв.

Фоайето на Археологическия музей е украсено и с мартениците-победители от предходните години в дългогодишния конкурс за мартеница, традиционно организиран от Етнографския музей, ОДК и Община Бургас. Изложбата-базар с мартеници в Археологическия музей работи от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 ч., като в допълнение ще бъде открит и щанд пред самия музей на централната улица „Богориди“. Със същото работно време на разположение са и щандовете за мартеници в Етнографския и Природонаучния музеи.

Мартеницата е един от най-чистите български символи, запазили се през вековете до наши дни. И днес с мартенички се закичват по всички краища на света, където живеят етнически българи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular