петък, май 20, 2022
НачалоДенятПриключва първият етап от възстановяването на храм “Св.Св. Кирил и Методий“

Приключва първият етап от възстановяването на храм “Св.Св. Кирил и Методий“

Приключва първият етап от аварийно-конструктивното укрепване на храм „Св. св. Кирил и Методий“. Към настоящия момент са завършени 90 % от всички дейности, свързани с обработка на пукнатините.

Като първа стъпка беше почистена повърхността от прах, мазилка и др. След това бяха отстранени повредените части на зидарията около пукнатините, впоследствие запълнени със специален саморазширяващ се разтвор.

При изпълнение на всички дейности са спазени стриктно изискванията към материалите, както и последователността на процеса.

Завършено е укрепването на компрометираните дървени елементи от покривната конструкция. Към настоящия момент се организира измазването на тухлената зидария в подпокривното пространство. До края на седмицата приключва инжектирането на пукнатитите с дебелина до 20 мм. с пакери и запълването им с разтвор от Булцемекс ВК и промит речен пясък.

* Следващата операция ще бъде залепване на високотехнологична въглеводородна тъкан по горната част на цилиндричните куполи от подпокривното пространство.

Този материал се използва успешно при реставрацията на старите катедрали в Рим. Последователността на изпълнение върху компрометираните сводове е следната:
– Полагане разтвор на циментова основа с фибри за възстановяване на елементите на конструкцията, преди полагане на системата за усилване с въглеводородни нишки.

– Полагане на епоксидна смола – лепилото за залепване на въглеводородната тъкан.

– Полагане тъкан от въглеводородни нишки – еднопосочна и двупосочна.

Проектант по конструктивната част е най-известният български специалист в тази област – проф. д-р инж. Йордан Милев.

Изпълненото скеле за временно подпиране на цялата конструкция ще бъде демонтирано след приключването на всички дейности по възстановяване и усилване, предписани в проекта. Община Бургас следи процеса ежедневно и държи най-много на качественото изпълнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular