петък, май 20, 2022
НачалоДенятВижте как ще изглеждат новите пътни знаци

Вижте как ще изглеждат новите пътни знаци

patni-znaciТака ще изглеждат новите знаци Д7а, Д8а – начало и карай на скоростни пътища, и знак Е24 – пътен участък, който е под видеонаблюдение. Ще има промени във вида и на знаци Е22, където ще бъде добавено поле за скоростен път с ограничение на скороста до 120 км/ч.

Нови пътни знаци, нови правила за маркировката на пътищата и допълнение към уредбата на светофарите бяха приети с измененията на Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, които правителството одобри.
С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното за движение на пешеходците, да се съпровожда от звуков сигнал – за улеснение на незрящите пешеходци. Сега само някои светофари имат подобна уредба. На всички кръстовища с интензивно движение ще бъдат поставени часовници с обратно броене, така че шофьорите да са ориентирани колко още ще „държи“ зеленото или червеното. С такива устройства и сега разполагат някои светофари.
До 1 май 2016 г. се изисква останалите по пътната мрежа стари знаци, които не са светлоотразяващи, да бъдат заменени с тези от новия тип.

Одобрените промени влизат в сила до три месеца, за да има време да бъдат вкарани в тестовете на кандидат-шофьорите, а до месец май догодина, всички значи трябва да станат светлоотразяващи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular