събота, юли 2, 2022
НачалоДенятСмели бургаски майки създават партия в защита интересите на техните семейства и...

Смели бургаски майки създават партия в защита интересите на техните семейства и деца

Смели бургаски майки създават партия в защита интересите на техните семейства и деца

Авторка на идеята е предприемчивата бургазлийка Гергана Апостолова, която е майка с дете на година и седем месеца. Като всяка нормална жена и тя мечтае детето й да живее и расте в държава, чийто основен приоритет е грижата над децата им, но досега единственото, с което се е сблъсквала, са само проблеми и несправедливости в системата.

Тя се среща с други жени в бързо набиращата популярност група „Мамите на Бургас”, в която ежедневно се обсъждат всякакви проблеми. По този начин внезапно се ражда идеята за създаването на политическа партия с основна задача борба срещу несправедливата социална политика на държавата.

Групата има вече над 3800 последователи, като една трета от участничките в групата са майки от цялата страна, не само от морския град.

Възникването на идеята е само първата стъпка от сложния процес в създаването на такава партия. Повечето от майките подкрепят идеята и са готови да се включат, като до момента половината от подписите, необходими за учредяването, й са вече събрани.

Детските надбавки са само едно от нещата, за които бургаските майки искат промяна. Те ще настояват вместо минимален праг на дохода да се постави праг за осигурителен стаж на родителя преди да излезе в отпуск по майчинство. Този праг да е равен на необходимия трудов стаж за получаване на майчинство от 12 месеца. По този начин ще се стимулира голяма част от майките в страната да са пълнолетни, завършили поне средно образование и работили минимум година, да са внасяли осигуровки в държавната хазна. Така след изтичане на майчинството им ще имат работа, на която да се върнат, вместо да остават трайно безработни, минавайки от един вид социални помощи на друг. Други проблеми на дневен ред са въпросите с образованието и здравеопазването.

Те ще се борят за бъдещето на децата си. Надеждата им е, че като обединена политическа партия с обща цел техният глас няма да остане глас в пустиня. Това, което искат, е създаването на нормални условия, в които да отглеждат спокойно децата си. Да не се чувстват пренебрегнати като български родители. За да бъдат направени необходимите промени са нужни точно такива по-агресивни действия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular