понеделник, юли 4, 2022
Home Денят Рибарското пристанище в кв.“Сарафово” – готово!

Рибарското пристанище в кв.“Сарафово” – готово!

Рибарското пристанище в кв.“Сарафово” – готово!
рибарското пристанище в квартал „Сарафово”

Приключило е строителството на рибарското пристанище в бургаския квартал „Сарафово”. Това каза в интервю инж. Чанка Коралска, директор на Дирекция “Строителство” в община Бургас.

„В момента се извършват единствено довършителни работи по облицовката на административната сграда. Можем да кажем, че дейностите по проекта са приключили. Това, което предстои, е да бъдат оформени документите за да може извърши окончателното предаване на проекта през ИАРА“, допълни тя. Инж. Коралска обясни, че изграждането на довеждащата улица до пристанището е извън финансирането по проекта.

Тя разясни, че реално забавяне на строителството по договор е немяло. „Лошите метеорологични условия ни принудиха да прибегнем до замразяване на строежа за определен период. Като цяло във времето 9-те месеца, в които трябваше да се случи строителството, те по документи са толкова, тъй като прекъсванията не се включват в този срок, но реално продължи година и два месеца“, коментира инж. Коралска.

По нейните думи, пристанището ще заработи реално след като ИАРА окончателно одобри заявката за предаване на обект.

„Предполагам, че това ще е май, тъй като това е и крайният срок на приключване на договора ни за безвъзмездна финансова помощ“, допълни инж. Коралска.

Работата по проекта започна на 1 ноември 2013 г. Строителството на рибарско пристанище „Сарафово“ е първият одобрен български проект по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки“ от Оперативна програма „Рибарство“.

снимка: Мадлен Дечева
снимка: Мадлен Дечева

За неговото изпълнение Община Бургас спечели 10 млн. лева. По проект пристанището има капацитет от 104 места за плавателни съдове до осем метра и шест места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса е дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

По проекта са изградени още обслужваща пристанищна сграда и паркинг. Непосредствено до тях е покритото тържище за първа продажба на улова с 20 броя маси.

В пристанището е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга.

В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване.


рибарското пристанище в квартал „Сарафово”
рибарското пристанище в квартал „Сарафово”

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук