Днес е роден Христо Фотев, поетът на морето и любовта

Днес е роден Христо Фотев, поетът на морето и любовта

Големият в стиховете и кроткият по дух Хисто Фотев е роден на Благовещение преди 86 години и въпреки, че това се случва в Истанбул, най-голямата любов на поета е Бургас, родният град на майка му.

Стефан Цанев го определя като автор на „най-чистата поезия в българската литература“. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!…“.

Роден е в Истанбул на метри от Босфора в гръцката махала през 1934 година. Приживе майка му Руска разказва, че второто момче в семейството след брат му Георги се родило слабичко и дребно, а заради ранната му поява на бял свят оцеляването му било под въпрос. Първоначално името, което му дали родителите му било гръцко, заради молба на съседка в квартала. В следродилна треска обаче тя сънувала Исус Христос, който й казал, че детето ще живее, но трябва да бъде кръстено, а след това ще се прослави. За да спаси бебето Руска го кръщава на Христос – Христо.

През 1940 г. семейството му се премества в Бургас, в коджакафалийската махала – махалата на бежанците. Началното си образование получава в училище „Др. Петър Берон“ в Бургас. Мечтата му е била Художествената академия, но не успява да издържи изпитите. Прекарва осем месеца като моряк на риболовен кораб, а по-късно отбива военната си служба.

От 1957 г. е художник в стенописното ателие на дом „Украса“, а две години по-късно става редактор на многотиражката на мина „Черно море“. Автор е на повече от 20 книги, носител е на 5 големи награди, получава признание още с първата си дебютна книга и година след не става член на съюза на Българските писатели.

През 2009 г. от Община Бургас съвместно със Съюза на българските писатели, Сдружението на български писатели и Министерството на културата е учредена Национална награда в конкурса за поезия „Христо Фотев“, която се връчва през година на 25 март, рождения ден на поета.

В края на юни 2009 година департамент Нова българистика към Нов български университет организира Национална научна конференция „Христо Фотев в българската литература и култура“.

Светла му памет!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...