Брифинг на оперативния щаб: 22 са новите случаи на коронавирус у нас

Брифинг на оперативния щаб: 22 са новите случаи на коронавирус у нас

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 242, обяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб Генерал-майор Венцислав Мутафчийски.  

22 са новорегистрираните случаи на заразени с COVID-19 у нас, 16 от тях са в София, 1 – в Сливен, това е нов град, 1 в Плевен и 2 в Благоевград. От тях 40 са в болница.

От щаба предупреждават, че в риск са и децата с хронични заболявания.

„Психиатрията във ВМА е отделена за военнослужещи, които имат инфекциозни заболявания.

„Имаме високотехнологична носилка. Тя е предназначена за група заболявания, в които не влиза коронавирус заболяването“, заяви Мутафчийски. 

„РЗИ взима първа проба. Гледаме кога изтича карантината – на 21-ия ден се взима първа проба след карантината, след това до 24 часа втора проба и тогава става ясно здрав ли е вече контактният“, обясни шефът на ВМА. „Частните лаборатории разполагат със същите тестове, които и ние. Информацията от тях пристига по това време в 17:00 часа“.

Днес е направено предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но се лекуват в домашни условия да може да се издава болничен до 28 дни.

Шефът на гранична полиция коментира заповедта на здравния министър за забранява влизането у нас на тирове, пътуващи за Турция. Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през ГКПП „Капитан Андреево“. Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция.

Вървим в правилната посока каза Генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Източник: news.bnt.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...