Uncategorized

0
Femina

Здравият сън и сексът са по-важни за щастието от парите, установиха британски учени, цитирани от в. „Мирър“.

Проучването е извършено от Националния център за социални изследвания, след което резултатите са анализирани от консултантската фирма „Оксфорд икономикс“, която разработи точков индекс на щастието.

Той показа, че дори тройното увеличаване на доходите на домакинството носи само две точки, докато добрият нощен сън повишава чувството за щастие на средностатистическия британец с цели 15 точки.

Сексът също повдига духа. Хората, които са доволни от половия си живот, имат средно седем точки повече от останалите.

Други фактори, допринасящи за щастието, са силните семейни и приятелски връзки, сигурната работа, здравето на близките. Те са много по-важни от лъскавите коли и екзотичните почивки.

Хората се чувстват добре и когато могат да излизат на открито, когато разговарят с приятели и съседи, когато са семейни.

Младите семейства са най-щастливата демографска група.

novini.bg

Рапърът Адриан Рачев известен като Румънеца вече е обвързан.

Само преди ден той се е врекъл във вечна вярност на своята половинка Божидара на варненския плаж.

Любимата на сърцето му е треньорка по художествена гимнастика. Именно в залата певецът е поискал ръката ѝ след състезание.

5e_liblwj

5e_syfk2b

5e_2yngu1

Източник: Blitz.bg/Дир.бг

commons.wikimedia.org

Ще бъде слънчево, след обяд – горещо. В Дунавската равнина ще духа слаб северозападен, а в източните и южните райони – югоизточен вятър.

Максимални температури: между 29 и 34 градуса, в София – около 30 градуса. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за септември и през деня ще се задържи почти без промяна, съобщават от НИМХ-БАН.

 

seebulgaria.net

Въз основа на доминиращата циркулация през лятото, както и прогнозите на метеосайтовете, може да се очаква, че зимата, която предстои, ще бъде мека.

По актуалната сезонна прогноза на американската Агенция по океаните и климата (NOAA) – CPC за района на Балканите се очаква средно за зимния сезон температурата да бъде с около 2 градуса над тази от периода 1999-2010. Това прави общо над 3 градуса по-топло от климатичната норма за края на миналия век. На сезонна база това е огромна аномалия и дори частичната реализация на сценария на НОАА означава доста мека зима у нас.

Според NOAA зимата у нас ще бъде и значително по-суха от обичайното, предава Канал 3.    Вероятностната прогноза на британската метеоцентрала UKMET е в синхрон и чертае висока вероятност за суха зима, като вероятността за мек сезон е между 50 и 60 на сто, а останалите два варианта – за нормална или студена зима, са посочени с около 20 на сто вероятност от консервативните британски климатолози.

Тяхната прогноза е ценна, защото на фона на миналогодишните прогнози за мека зима, които се провалиха като цяло, единствено те през втората половина на есента усетиха промяната на тренда и последните им прогнози преди зимата увеличиха вероятността за поднормена зима.

Много мека зима очаква  и  японската JAMSTEC, както и всички останали централи с налични достъпни дългосрочни прогнози, на които е излишно да се спираме подробно – прогнозираните аномалии достигат и 5-6 градуса над норма.

От 2012 година насам прогнозите са предимно за мека зима и от последните 5 зими само една не беше мека – последната 2016/2017.

Почти от началото на миналата есен, преди около година, до втората половина на тази пролет, доминиращата циркулация над нашата част на континента бе от север, северозапад  или североизток.

Имаше и по-кратки и по-дълги периоди с временни прекъсвания, но този тип доминираща антициклонална циркулация доведе до студената зима (макар не рекордно студена каквато беше 2012), увенчана с два последователни поднормени месеци, декември и януари – за пръв път от точно 4 години насам.

След началото на лятото циркулацията се промени генерално: над Северозападна Европа се установи трайна циклонална област, която почти без прекъсване, включително и в момента, обуслaвя пряко времето над голяма част от Западна и Централна Европа и косвено – у нас.

У нас от края на юни насам пристигат размити в различна степен студени фронтове (включително вчерашният), които прекъсват серията от по 7-10 горещи дни с 1-2 по-хладни такива.

При подобна циркулация през зимата у нас сняг би валял само в планините, а в низините недостатъчно студеният океански въздух не би успял да докара нещо повече от мокър сняг, не и без помощта на сериозна арктична инжекция от север  или североизток.

Според мнозина британски метеоблогъри след подобно лято има изключително ясен сигнал, че зимата над Британските острови ще бъде бурна, ветровита и доминирана от циклонални полета.

За нас това означава, че с над 90 на сто вероятност ни очаква мека зима, защото ще бъдем най-често в далечните югоизточни периферии на мощните атлантически  циклони, с доминиращи западни ветрове и по-редки северозападни кратки „включвания“, но и запад-югозападни топли потоци по  Азорските гребени.

Това означава и предимно суха зима, защото евентуално образувалите се средиземноморски циклони или ще преминават бързо, или често – северозападно от страната ни, без сериозно захранване с арктически студ – оттук е и корелацията с прогнозата на американския център.

Аналогиите на зимни сезони, последвали този траен тип лятна циркулация над Британските острови, са зимите на 1960/1961, 1970/1971, 1992/1993, 1993/1994, 2006/2007, 2010/2011 и 2014/2015. Има и по-стари, но в епохата на бързо затоплящ се климат те са безсмислени.

Почти всички те са или много меки, или меки и у нас, а подчертаната е най-меката зима за последните 100-150 години за много райони на страната.

Към несигурните фактори в полза на подобна прогноза може да причислим и  внезапно нарасналата слънчева активност, повечето сериозни климатолози не приемат сигурната корелация между нея и типа циркулация в следващите месеци.

С много по-голяма вероятност от която и да е от последните 5 години по това време (от които 5 прогнози 4 се сбъднаха, което е отличен резултат), може да се направи  прогноза: Очаква ни мека или много мека зима.

 

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва анализ на общите условия на застрахователните компании. Фокусът в момента е върху автомобилните застраховки, обяви председателят Димитър Маргаритов в „Преди всички” по БНР.

„Автомобилните застраховки са едни от най-разпространените и често потребителите имат проблеми с отговорността на застрахователя при кражба на автомобила или при неговото повреждане”, посочи Маргаритов. Той каза, че един от очерталите се проблеми е неоснователният според Комисията опит на застрахователите да се освободят от отговорност при кражба на лекия автомобил, ако талонът за него е бил вътре. Кодексът за застраховането обаче съвсем категорично и изчерпателно изброява случаите, в които застрахователят може да се освободи от отговорност, подчерта председателят.

„Мисля, че както с повечето икономически оператори, при които до момента сме откривали неравноправни клаузи в общите условия, така и тук ще успеем да изчистим нарушенията и това ще е от полза за потребителите”, добави Маргаритов.

На въпрос на водещия дали рекламните есемеси от търговци са законни и как може да се противодейства на това председателят отговори, че никой няма право да изпраща съобщения, ако потребителят не е дал изрично съгласието си да получава такива.

„Още повече, че това често представляват, както оферти за сключване на договори, така и някакъв тип игри, които водят до необходимост от заплащане на суми. Обикновено потребителят дори не разбира и когато получи следващата си фактура, установява, че е приел предложението да участва в някаква игра или да му бъдат изпращани други такива кратки текстови съобщения с информация, срещу което той заплаща понякога немалки суми. Това не е законосъобразно и начинът постепенно да бъде изчистено напълно от оборота е да се подават сигнали, за да можем заедно с колегите от Комисията за регулиране на съобщенията да извършваме проверки и да санкционираме нарушителите”, обясни Маргаритов.

Във връзка с разпространената от ГДБОП информация за спрени 14 интернет сайта председателят посочи, че един от тях е именно на фирмата („Травел Базар”), извършвала продажбата на неосъществените пътувания до Гърция. Намесата на Комисията за защита на потребителите по казуса доведе до глоби за нарушителите, затваряне на сайта и отнемане регистрацията на туроператора „Мадес Груп”.

„ГДБОП беше сезирана от нашето ведомство по повод на това, че ние сме имали и предходна заповед за затваряне на дейността на този търговец. Сега санкцията за него е двойна, тъй като така предвижда и законът. Дейността вече е преустановена. За установените нарушения сме информирали и министъра на туризма, тъй като в случая той може да заличи регистрацията на некоректен туроператор. Що се отнася до компенсацията, която потребителите могат и трябва да получат, тя е свързана със задължителната застраховка „професионална отговорност”, която всеки туроператор и турагент е длъжен да сключи. Дори и да бъде преустановена дейността му, застраховката служи като обезщетение за всички авансово заплатени суми по отношение на неслучили се пътувания”, информира председателят.

Маргаритов даде положителна комплексна оценка на отминаващия летен сезон, като подчерта, че този случай, както и няколкото опита на ресторантьори да въведат нерегламентирано различни такси от типа „празен стол”, „празна чиния” и пр. са недопустими, но единични. Според него гаранциите за това, че некоректните практики би трябвало да се избягват за в бъдеще е и рефлексията върху имиджа на тези търговци. „Ако някой си мисли, че може да извади полза от такова нещо, според мен, той греши. Това е една лоша реклама. За съжаление, тя може да се превърне в лоша реклама на целия туристически продукт, особено когато придобива и обществена гласност”, завърши Маргаритов.

 

0
Urbex.bg

В края на века българите ще са два пъти по-малко, отколкото днес, пише английската агенция

България има в момента най-бързо намаляващото население в света, пише ВВС. Страната вече е изгубила една пета от хората си от 1990 г. насам. Но какво означава това за тези, които остават?

Британската медия ще излъчи днес репортажа, озаглавен „България на ръба на скалата“, в който фокус е обезлюдяването на българските села. Журналистката Рут Алекзандър е посетила много села в България, които от десетилетия се обезлюдяват. Тя припомня, че през 1989 г. населението на България е било почти 9 милиона, днес е малко над 7 милиона, а прогнозата за 2050 г. е 5,5 милиона.

Дълбоко в българската провинция, в западната област Перник, срещнах Стоян Евтимов, пише Рут Алекзандър. Той носи традиционна вълнена риза, но не това го прави толкова особен. А по-скоро факта, че е на тридесет и нещо, а още живее на село. „Всичките ми приятели, с които израснах, напуснаха много отдавна,“ казва той.

_97616496_img_2094_stoyanevtimov

Като много други млади българи, те се преместили в градове или столицата в търсене на работа.

Стоян счита, че самият той е късметлия да има работа в планинското село Пещера. Той ръководи местна фолклорна група и организира годишни музикални фестивали.

_97616497_img_2077_stefkashopkeeperinpeshtera

Въпреки това, той намира живота си там недостатъчно пълноценен.

„Невъзможно е да намеря някоя, за която да се оженя, тук на село, нито в околните села. Просто защото няма млади хора. Единственият ми шанс за това е да открия някоя в града,“ казва той.

_97616498_img_2150_grannystanka

„Ще бъде много трудно и тъжно за мен да напусна селото, но все някога ще трябва да го направя.“

_97615844_img_2164_derelictbuildingincountryside

Българските села губят хора от десетилетия.

Когато комунистите дошли на власт след Втората световна война, те въвели колективното земеделие и много бивши фермери започнали работа във фабриките и заводите.

_97617760_img_2140_liliandatanasborisovmobileshopowners

След краха на комунизма през 1989 г., ТКЗС-тата били разбити, което увеличило миграцията от селата към градовете.

А много хора не спирали дотук, а продължили в търсене на работа в чужбина.

_97615840_img_2111_boyanfromkalotinsi

През 1989 г. почти 9 милиона души живеели в България. Сега са малко над 7. До 2050 г. се очаква цифрата вече да е 5,5 милиона. До края на века се предвижда да е половината на сегашното население, пише ВВС.

Blitz.bg

 

 

0
Министерство на културата

В Европейския югоизток великите държавници на Античността са знаели, че културата се мери със споделени ценности. Ето защо тази проява е пример за диалог на културите, от които е съставена Европа и показва необходимостта от стимулиране на международното сътрудничество и обмяната на опит, се казва в слово на Министъра на културата на България Боил Банов по случай официалното откриване на експозицията „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ в Музея „Бригенс“ в старинния норвежки град Берген, съобщиха от Министерството на културата.

Изложбата, която е първото голямо събитие, което България прави в Норвегия в такъв мащаб, свързан с културното наследство, бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева.

„Убедена съм, че проектът “Легенди в злато“ поставя основата на едно много добро сътрудничество между колегите от културните институти от двете страни“, каза пред официалните гости г-жа Амелия Гешева и пожела успех на изложбата, а на публиката – да усети България по най-добрия начин.

Норвежкият министър на промишлеността и търговията Моника Мейланд заяви, че е сигурна, че след като разгледат тази невероятна изложба, много норвежци ще изберат да посетят страната ни, за да опознаят богатата й култура и история. „С този проект ние проправяме пътя към по-силни взаимоотношения в бъдеще“, каза още тя.

Движимите културни ценности, представени в музея „Бригенс“, са от фондовете на 12 български музея. Посетителите на изложбата ще могат да видят над 600 експоната, сред които най-прочутите тракийски съкровища, както и непоказвани досега извън България артефакти.

В хода на визитата бяха проведени работни срещи между българската делегация и екипа на Музей „Бригенс“, както и с представители на норвежкото министерство на културата. Бяха обсъдени споделения опит от подготовката на изложбата, както и възможността за бъдещи съвместни проекти.

Изложбата „Легенди в злато“ е организирана от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген, като през месец ноември 2016 г. беше подписано споразумение между проектните партньори. Финансирането е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и БГ11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм. Проявата е логично продължение на успешното партньорство между Република България и Кралство Норвегия в областта на опазването и представянето на културното наследство.

На следващия ден изложбата беше открита и за публиката на град Берген при изключителни мерки за сигурност.

тракийски-съкровища-впечатлиха-норвежци-48649

v-norvegiq-shte-bydat-pokazani-trakiijski-sykrovishta-ot-bylgariq-462355

тракийски-съкровища-впечатлиха-норвежци-48648

novini.bg

setwalls

Луната е в знак Козирог. Спада емоционалният тонус. В постъпките и решенията си, хората се ръководят изключително от логиката, здравия смисъл и целесъобразността. По-малко ни вълнуват проблемите на другите. Мнозина ще бъдат завладени от страх, може да се засили чувството им за самотност. Не трябва да се поемат бъдещи отговорности.

Уязвими са кожата, ставите, гръбначният стълб и жлъчният мехур. Костите сега също са уязвими и се увеличава опасността от травми. Да не се посещава стоматолог, както и да не се ходи при чакръкчии.

От 19:31ч до 23:07ч Луната се движи на празен ход и нищо важно да не се предприема.

В 23:07ч Луната вече се премества в знак Водолей.

12 лунен ден, който продължава от вчера до 17:46ч.

Този ден предразполага към добро, хармония и възможност да бъдем в мир със себе си. Затова да се ядосвате и гневите е крайно противопоказно. Не трябва да спорите, да обиждате или да се жалвате от съдбата. Обикновено преминава мирно и спокойно. Изисква се определена концентрация. Нужно е да се вслушваме в своите усещания, а не да ги анализираме. Ден на спонтанността и непредсказуемостта. Не следвайте предначертаното, защото всичко може да се обърне наопаки. Общуването се отразява благоприятно. Може да установявате отношения, да правите отстъпки, да стигате до примирие. Благоприятно е за прояви на алтруизъм и милосърдие, да помагате на тези, които се нуждаят от вашата помощ. Отделете време за по-стари роднини, родители, навестете болни приятели. Благоприятно е да се посети църква и да изразите молбите си, които в този ден биват чути свише. Молитвите отправени в този ден, ако са искрени, обезателно се сбъдват.

Избягвайте да се самосъжалявате, да плачете и да се жалвате. Може да заседнете в това състояние за дълго. Полезно е за занимания с йога и други източни практики. Идеално време за уединени практики, за обети за мълчание и медитации, както и за молитвени практики. Не се претоварвайте с тежки тренировки, но можете да си направите лек масаж.

Денят носи успех и късмет на този, който е способен да благодари на Висшите сили за благодатта, която му е била дарена.

Секс – Сексът в дванадесети лунен ден трябва да бъде, колкото може повече духовен. Важни са не толкова техническите умения, които имате, колкото проявите на любов, нежност, доброта и разбиране.

Подстрижката в това време подобрява здравето, освобождава ви от обидите и притегля богатство.

13 лунен ден, който започва от 17:046ч и продължава до 18:27ч на следващия ден.

Ден за получаване на нова информация, за натрупване на знания, ден, в който можете да узнаете нещо ново и за себе си. Може да се появи отново стар и забравен проблем. Значи е дошло време да се замислите за миналото и най-накрая да разрешите теглещите ви назад нерешени жизнени задачи.

Нова информация за старите проблеми можем да получим сега и от сънищата си. Възможно е нужната информация да не ни се даде направо, а чрез символи и алегории. Опитайте се да разшифровате съня – той е правдив и отразява вашите реални проблеми, които е необходимо колкото може по-скоро да намерят своето решение./novini.bg

0
youtube.com

Наднорменото тегло – значителен проблем за вашето здраве. То може да бъде причина за диабет, заболявания на черния дроб, сърцето и ставите. Ето защо, ние трябва да се борим. Не с изтощителни тренировки и строги диети! Трябва само малко да се коригират хранителните навици в полза на протеиновите храни (птиче месо, яйца и риба), може да се извършват физически дейности, а рецептата е дадена по-долу. Всичко това ще ви помогне да се сбогувате с излишните килограми.

Идеален пример е кимионът. Той отлично ускорява обмяната на веществата, предотвратява задържането на течности в организма и по този начин помага да отслабнете. Затова с него може да си направите чуден тоник.

Съставки

•1 ч.л. кимион

•1/2 ч.л. настърган джинджифил корен

•сок от 1/2 лимон

•2 с.л. вода

Подготовка

•Водато кипва, добавяте кимион и джинджифил.

•Варете съставки 5 минути на слаб огън, и след това се охлажда.

•Добавете лимоновия сок.

Приложение

Вземете една супена лъжица, което означава 20 минути преди всяко хранене, а само за месец ще изхвърлите до 10 килограма наднормено тегло.

В допълнение, това ще засили имунната система, като джинджифилът е отличен за борба с вируси и бактерии, а лимонът ще ви осигури доставка на витамин С.

Не забравяйте да кажете на приятелите си за това средство за отслабване, като сред тях има и такива, които ще оценят тази рецепта!
Blitz.bg

0

На 27-ми август от 12:30 часа в Морската градина на Бургас предстои ще се проведе първата по рода си Tech Talks Beach конференция с тема Java&&JavaScript. Събитието се организира Tech Talks в партньорство с Община Бургас.

Конференцията ще бъде изцяло безплатна и ще даде възможност на българските професионалисти да се запознаят с най-новите трендове в технологиите, да обменят опит, както и да имат директен достъп до лектори като:

–          Dr. Heinz Kabutz, Java Champion,

–          Martin Knobloch, OWASP експерт,

–          Ivaylo Pashov, EPAM Lead Software Developer,

–          Martin Chaov, Software Designer,

–          Gerard Sans, Angular Expert,

–          Radoslav Stankov, Winner of Best New Startup Crunchies Award.

След края на официалната програма посетителите могат да очакват лятно парти, на което да обменят идеи помежду си и с лекторите.

Tech Talks е общност на специалисти в сферата на разработването на софтуер, която организира ежемесечни безплатни конференции. Темите винаги са различни, като обединяващият фактор е, че са презентирани от специалисти в областта с опит, който желаят да споделят с останалите.

Tech Talks Beach е първото издание на събитието, което се провежда извън София. Основната причина да бъде избран Бургас е стремежът инициативата да достигне до по-широк кръг от хора, както и условията, предоставени от Община Бургас за развитие на ИТ бизнеса в града.

Събитието е основано от EPAM Systems Bulgaria, като основната идея е да декомерсиализира ИТ конференциите в България. Да бъде изградена общност от специалисти, обединени от принципа за свободно споделяне на знания и интерес към технологиите.

За програма и безплатна регистрация на събитието: http://techtalks.bg/book-a-seat/

От витринатавиж всички

0
Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Сензационни открития, направени в Черно море, ще бъдат представени в Бургас, донесени от изследователския...

Стилътвиж всички