My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Uncategorized

TwistedSifter

Очакваме денят да започне с повече слънце сутринта, но да е буреносен в следобедните часове и привечер. Преваляванията ще са краткотрайни, но на места интензивни. Ще има гръмотевични бури, продължава да е в сила и опасността от градушки. Валежите ще са по-чести и по-интензивни в северната половина на страната и непосредствено по южните склонове на Стара планина. Температурите – между 28 и 33 градуса.

Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен изток-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 23°, на 2000 метра – около 16°.

Над Черноморието ще е слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между 28° и 30°. Температурата на морската вода е между 23° и 25°, на север от н. Калиакра – около 21°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

НИМХ

В последните години е доста рядко срещано нарушение туристически обекти да работят без категоризация, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по телевизия „Европа”. И допълни, че в такива случаи контролният орган налага мярката „временно затваряне”.

Маргаритов обясни, че вече течащите пилотни проверки преди старта на активния летен сезон поставят акцент върху установяване състоянието на обектите, в които в предходен период са констатирани нарушения. „Целта е да видим, ако тези обекти имат намерение отново да отворят врати, дали са категоризирани, каква е степента, да се направи съпоставка с изискванията на Наредбата и пр.”, посочи той. „Тези системни контролни действия, надявам се, ще доведат за поредна година до едно успокояване на пазара и все по-малко нарушения и рискове за потребителите”, добави председателят на КЗП.

При въпрос на водещия дали авторитетът на Комисията оказва влияние за решаването на казуси в движение, без да се губи излишно времето на потребителите Маргаритов потвърди, че има такива примери. „Възможно е да се стигне до ситуация, в която да има изход – т.е. потребителят да бъде компенсиран за това, че нещо не му е предоставено така, както му е било обещано и той да приеме този подход. В тези случаи ние съдействаме това да се случи. Но нещата вървят паралелно и – успоредно с това съдействие – там, където е констатирано, че има нарушения, налагаме санкции. Те са важен елемент, защото имат дисциплиниращо и възпиращо въздействие и неслучайно нашата основна функция е да контролираме и да санкционираме при нарушения. Разбира се, когато е възможно потребителите да не бъдат връщани в изходна позиция, ние съдействаме. Защото, за разлика от други сегменти на пазара, където е възможно да не се търпят кой знае колко неблагоприятни последици от дадени нарушения на търговци – в магазини, в електронната търговия и т.н., когато планирате предварително своята почивка, това е свързано с отпуск от работа, предварително заплащане на някакви суми за тази почивка, и после нещо се обърка тотално, драмата е голяма в пълния смисъл на думата”, коментира председателят на КЗП.

В студиото на „Европа сутрин” Димитър Маргаритов направи разрез на потребителското поведение по отношение склонността за реакция при възникването на някакъв проблем в зависимост от неговия характер: „В различните сегменти на пазара активността е различна. Например, при бързите кредити очевидно не всеки, който има някакъв проблем, се обръща към нас. От друга страна, в областта на телекомуникациите – относно телекомуникационните устройства, тарифните планове и т.н., изглежда, че хората са доста по-активни и почти винаги са склонни да реагират. В туризма също сравнително малък процент са жалбите спрямо общия брой оплаквания в Комисията по различни въпроси, но неприятното е, че там може да се стигне до по-тежки последици за потребителите.”

В заключение председателят на КЗП каза, че институцията се стреми да стимулира активността на потребителите, като паралелно с това насърчава и търговците да спазват законодателството.

Снимка: YouTube

Нова наредба за здравословно хранене на децата забранява пържените храни, замразеното месо и храни с хидрогенирани мазнини, съобщава Нова ТВ.

„Закуската на децата днес е компле от сирене. Има зеленчуци и маслини. За обяд ще хапнат таратор и Руло Стефани, отново със салата. Винаги имаме плодове – в седмица има минимум 5 различни вида плод.

Това каза за „Здравей, България” Елеонора Стоименова, директор на 79-та детска градина „Слънчице”.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството на здравеопазването.

„Всички тези продукти са част от балансираното хранене на децата. И досегашната наредба номер 6 забраняваше мекиците и пържените филии при целодневното хранене. Рибата няма да бъде изключена като храна – ще се предлага охладена риба, което е по-полезно за децата”, заяви доц. д-р Лалка  Рангелова, отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи.

„Не предлагаме крем-карамел на децата заради горената захар. От сладките неща – десертите се правят тук на място. Правят се локумки, млечни десерти с мляко и грис и добавка плод. Понякога правим пастет от авокадо”, каза Таня Капитанова, медицинско лице в ДГ 79 „Слънчице“ и диетолог.

Източник: nova.bg

 

0

Специалисти ще измерват кръвна захар, артериално налягане и метаболитен статус

AEGEE – София най-голяма европейска студентска организация, с партньорството на Национално сдружение „Младежки глас“ и водещи столични ендокринолози организират здравна кампания под мотото „Здраво лято“. Кампанията е с подкрепата на Община Бургас и компания Нова Нордиск. Събитието е безплатно за всеки посетител.

Датите са 14 и 15 юни 2019 /петък и събота/, консултациите със специалисти са: петък от 10:30 до 16:00 часа и събота от 10:00 до 14:00 часа в Експозиционен център „Флора Бургас“, зала № 1.

В петък ще се проведе и лекция на тема „Затлъстяването- пандемията на новия век“ от 17:30 часа.

Кампанията ще представлява извършване на безплатни консултации по повод затлъстяване и метаболитен синдром още в ранните етапи на заболяването. Водещите столични ендокринолози ще дават съвети свързани със затлъстяването и метаболитния синдром, като ще измерват безплатно кръвна захар и артериално налягане. Ще се извършват замервания на метаболитния статус посредством иновативна машина от последно поколение.

Прегледите ще бъдат без предварително записване и ще обхващат измерване нивата на кръвна захар, артериално налягане и ще се дават съвети за затлъстяване и хранителен режими, както и за активен начин на живот. Ще бъде осигурен уред биоимпеданс, които измерва множество метаболитни показатели, включително метаболитна възраст.

0

Билетите за прожекцията „Формулата на Тео“ вече са в продажба на цени от 6 и 8 лева. Могат да се закупят от летната каса, в градинката на Часовника.

 На 14 юни бургазлии и гости на града ще имат удоволствието да видят новия български филм „Формулата на Тео“. Теодосиев лично ще представи филма пред всички присъстващи в Дома на Нефтохимика от 18.00 часа. Документалната лента е вдъхновена от златния физик на България – Теодосий Теодосиев. Режисьорът и сценарист на филма Николай Василев проследява една година от живота на Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да развива таланти в областта на физиката.

„Формулата на Тео“ показва как една светла личност може да одухотвори институцията на учителството. „Той се опитва не само един конец да издърпа от кълбото, а да развие цялата същност на учениците си и по този начин да ги направи многовалентна структура“ – споделя режисьора за своя вдъхновител.

Припомняме, че в края на април учителят по физика Тео бе посрещнат в препълнената зала на Експо център „Флора“, където изнесе мотивираща лекция по човечност.

0

Има подобрение в качеството на туристическия продукт в България през последните години, което е резултат от комплексните усилия и на институциите, и на търговците. Наблюдава се спад на нарушенията. Тази тенденция трябва да се запази, за да може при едни по-трудни условия, при изострена конкуренция от съседните държави да продължим да привличаме туристите. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air, като прогнозира че тази година сезонът ще бъде труден и всички трябва да го разберат, а най-вече тези, които предоставят туристическите услуги.

„Много е важно тези, при които след проверки е установено, че има някакви проблеми, да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона. Тези, които не са имали проблеми, да не разчитат на принципа „ден година храни”, а на това, че когато при тях дойде някой, основната им задача трябва да бъде да дойде пак догодина или когато реши”, каза още той.

Димитър Маргаритов посочи, че много от нарушенията в сферата на туризма се дължат на лош подход при поднасянето на информацията от страна на търговците. „Не ни се казва какво да очакваме, какви точно са условията и когато отидем в туристическия обект, виждаме че нещата не са както трябва”, каза той и призова потребителите да са активни в подобни случаи. „Ако не реагират, проблемът си остава за тях, а търговецът си мисли, че може да му мине номерът. Когато човек е активен, когато се обърне към институциите с доверие, вижда, че те се отзовават”, добави председателят на КЗП и подчерта, че има редица примери от последните години, в които контролният орган се е притекъл на помощ на туристи, включително и при неволи в чужбина.

В студиото на „България сутрин” председателят на КЗП коментира и организираната от омбудсмана Мая Манолова кръгла маса по въпросите, свързани с бързите кредити. „Това беше много добра инициатива. Установихме, че координацията между институциите може да подобри средата и хората да изпитват по-малко затруднения тогава, когато трябва да връщат тези пари”, изтъкна Маргаритов. Той обясни, че през годините Комисията е преглеждала за неравноправни клаузи общите условия на всички фирми за бързи заеми и почти навсякъде са открити такива. „Повечето казват, че се съобразяват с нашите препоръки, но на терен не го правят. Със съдебната система бихме могли да изградим една система на координация – когато ние им изпратим цялата информация за нашите произнасяния и те в рамките на това, което предлага и Мая Манолова, като промени в заповедното производство в ГПК, следят служебно за тези неравноправни клаузи, малко ще се затвори средата, в която фирмите за бързи заеми биха могли да отпускат тези кредити и да шиканират по някакъв начин своите клиенти”, завърши Маргаритов.

Code7700

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд и до полунощ отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки, но на по-малко места, в сравнение с предишните дни. 

Очакваме преди 12 часа да е слънчево с разкъсана облачност почти над цялата страна. Около и след обяд отново ще се развиват бури с валежи, гръмотевици, силни пориви на вятъра и градушки. Явленията ще са по-активни в западните и централните райони на страната. Температурите в хода на деня ще достигнат 21-26 градуса.

Количествата на валежите днес ще са по-малки, но отново в някои райони на Западна България ще достигнат 10-20 литра на квадратен метър за денонощието.

В планините ще е облачно и дъждовно след обяд – почти навсякъде очакваме валежи с гръмотевични бури. Температурите – от 9 градуса по високите части до 16 градуса в ниското.

По Черноморието – на повечето места слънчево и сухо с максимална температура през деня до 25-26 градуса. Термометрите във водата ще показват 21-22 градуса.

До края на седмицата времето се очертава неустойчиво с превалявания и гръмотевици след обяд. В сряда и четвъртък валежите ще са повече в Западна и Централна България, в петък – на изток. Дневните температури бележат леко повишение и през почивните дни ще гонят 28-29 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Издадена е заповед за въвеждане на временна организация на движението около спортна зала „Бойчо Брънзов“

По време на предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., Община Бургас осигурява транспорт на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, при заявка на следните адреси и  телефони:

– До 24.05.2019 г.  в  Центъра за обслужване на трудноподвижни лица /автогара  „Запад“/ от 8:30 до 16:30 часа, както и на телефони 056 831 431,  0887 754 305;

– На 25 и 26.05.2019 г. в Транспортна къща на ул. „Александровска“ № 106 и на телефони 056 810 943, 0888 910 739.

Услугата се извършва на цената на билета за градски транспорт.

* Местонахождение на избирателните секции на територията на община Бургас, определени за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, и мерки за осигуряване на достъпна среда на избирателите с увреждания до избирателните секции:
ДИРЕКЦИЯ  „ЦАУ ПРИМОРИЕ“

№  НА

ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ

ЕТАЖ/СТАЯ

 

МЯСТО НА ГЛАСУВАНЕ

МЕРКИ ДОСТЪП
02-04-00-003 I / 4 ОУ  „КНЯЗ БОРИС I“ рампа
02-04-00-004

/при необходимост/

I / 5 ОУ  „КНЯЗ БОРИС I“ рампа
02-04-00-017 I / 1 ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ катерач
02-04-00-021 I / 106 ОУ  „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ рампа
02-04-00-031 I / 6 СУ  „СВ. СВ. КИРИЛ  И МЕТОДИЙ“ парапет

 

 

02-04-00-036

I, партер/ физкултурен салон/  

ПГРЕ  “ Г. С. РАКОВСКИ“

временна рампа
02-04-00-048 I / 7 СУ  „ИВАН ВАЗОВ“ рампа и подвижна платформа
02-04-00-059 I / 5 ОУ  „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ асансьор

ДИРЕКЦИЯ  „ЦАУ ЗОРА“

№  НА

ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ

ЕТАЖ/СТАЯ

 

МЯСТО НА ГЛАСУВАНЕ

МЕРКИ

ДОСТЪП

02-04-00-266 I  /4 НУМСИ „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“  бетонна пътека
2-04-00-293 I /11 ОУ  „ВАСИЛ АПРИЛОВ“  рампа
02-04-00-271 I / 107 ОУ  „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“  рампа
02-04-00-278 I / 3 ПГ ПО ТУРИЗЪМ  временна рампа
02-04-00-282 I /101 ОУ  „ПЕЙО ЯВОРОВ“  входът е на ниво  терен
 

02-04-00-303

 

I / 6

 

ПГ ПО АВТОТРАНСПОРТ

    подвижна   платформа

ДИРЕКЦИЯ  „ЦАУ ВЪЗРАЖДАНЕ“

№  НА

ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ

 

ЕТАЖ/СТАЯ

 

МЯСТО НА ГЛАСУВАНЕ

МЕРКИ ДОСТЪП
02-04-00-074 I/12 ПГ по дървообработване „Георги Кондов“ входът е на ниво терен
02-04-00-076 I / 1 ОУ  „ХРИСТО БОТЕВ“ временна рампа
02-04-00-084 I / 104 ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО КОМПЮТЪРНО ПРОГРАМИРАНЕ И ИНОВАЦИИ /бивша ПТГ/ рампа
02-04-00-105 I / 105 ОУ  „НАЙДЕН ГЕРОВ“ рампа
02-04-00-110 I / 10 СУ  „ПЕТКО РОСЕН“ рампа
02-04-00-122  I / 112 ОУ  „ЕЛИН ПЕЛИН“ асансьор
02-04-00-137 I /14 СУ  „К. ПЕТКАНОВ“ временна рампа
02-04-00-148 I /1 ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – кв. Горно Езерово на ниво терен

ДИРЕКЦИЯ  „ЦАУ ОСВОБОЖДЕНИЕ“

№  НА

ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ

 

ЕТАЖ/СТАЯ

 

МЯСТО НА ГЛАСУВАНЕ

МЕРКИ ДОСТЪП
02-04-00-151 I / 1 СУ  „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ“ рампа
02-04-00-166 I / 10 ОУ  „АНТОН СТРАШИМИРОВ“ рампа
02-04-00-183 I / 13 СУ  „ЕП. КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“  рампа – северен вход

ДИРЕКЦИЯ  „ЦАУ ИЗГРЕВ“

№  НА

ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ

 

ЕТАЖ/СТАЯ

 

МЯСТО НА ГЛАСУВАНЕ

МЕРКИ ДОСТЪП
02-04-00-206 I /1 ОУ  „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ рампа
02-04-00-217 I /101 НЕГ  „ГЬОТЕ“ рампа
02-04-00-221 I /1 ОУ  „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ рампа
02-04-00-228 I / 6 ПГХТ “ АКАД. Н. ЗЕЛИНСКИ“ рампа
02-04-00-234 I /2 СУ  „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ рампа
02-04-00-245 I /1 СУ  „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ рампа
02-04-00-253 I / 2 ОУ  „ХРИСТО БОТЕВ“ – КВ. САРАФОВО временна рампа
02-04-00-330  I „МБАЛ – БУРГАС“ АД рампа


ДИРЕКЦИЯ  „ЦАУ ДОЛНО ЕЗЕРОВО“

№  НА

ИЗБИРАТЕЛНАТА СЕКЦИЯ

ЕТАЖ/СТАЯ

МЯСТО НА ГЛАСУВАНЕ МЕРКИ ДОСТЪП
 

02-04-00-309

 

I / 101

  ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – КВ. ДОЛНО ЕЗЕРОВО секцията е непосредствено до входа на училището на приземен етаж

Междувременно бе издадена обичайната заповед за въвеждане на временна организация на движението в района на спортна зала „Бойчо Брънзов“ за времето от 13.00 часа на 26 май до 08.00 часа на 27 май. За осигуряване на безопасен достъп на секционните избирателни комисии, временно се забранява спирането и паркирането на автомобили по улиците и прилежащите тротоари около спортната зала.

Файлове и ресурси

Дойде любимото време от годината на всички ученолюбиви деца – турнето на National Geographic Kids, което ще се състои на 26 май в Бургас, площад „Тройката“ от 11.00 часа. Любимото списание на децата събира най-любознателните малчугани в нашият Клуб на малките откриватели.

Тази година обръщаме специално внимание на еко темата и заедно с нашите деца сме съсредоточили усилия да опазим природата и нашата планета – защото я обичаме такава каквато е.

Символът тази година е четирилистната детелина, с което се надяваме да си донесем късмет в борбата с опазването на природата.

Търсете четирилистната детелина на National Geographic Kids – освен късмет, тя ще ви донесе познания, които освен в живота, ще ви помогнат с решаването на задачите в шатрата на National Geographic Kids.

Разделно събиране на отпадъци, съвети за екосъобразен начин на живот, как да се грижим за природата, как да рециклираме, защо да рециклираме, ЗАЩО да сме ЕКО – всички тези „познания“ ще съпътстват тазгодишното турне на NG Kids, защото е важно децата от малки да знаят, че планетата ни е една и е за всички. Децата са бъдеще, планетата също – бъди ЕКО!

Линк към събитието във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/events/568601423647523/?ti=cl 

Уважаеми учители, просветни и културни дейци, ученици и студенти, скъпи бургазлии,

Приемете в аванс моите поздравления за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост!

Днес искам лично да засвидетелствам благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание.

Цивилизацията е това, което дели човека от животинското царство, а в нейната основа стоят речта и писмеността, с които съхраняваме и предаваме богатия човешки опит на следващите поколения.

Благодаря Ви за това, че колкото и да е трудно понякога, колкото и да е изтощително, Вие, учителите и просветителите, сте тези, които давате грамотност и разпалвате любовта към думите и науката в децата, за да станат утре достойни, почтени и успешни хора. Културата и писмеността са устоите на всеки народ, на всяка нация и на всяко съвременно общество. Благодарение на тях сме се запазили и съществуваме днес.

Сега, когато живеем във време, в което все повече навлизат технологиите, компютрите и изкуственият интелект, може би много хора са склонни да пренебрегват значението на грамотността и на печатната книга. Но щяхме ли да стигнем дотук, ако не бяхме учили и писали, ако не бяхме прелиствали хартиените страници?

Кирил и Методий, заедно със своите ученици, отредиха на България достойно място върху културната и политическата карта на Европа, създадоха духовни мостове между нашия и другите народи. Те са заслужено признати за съпокровители на Европа, а българският език заема полагащото му се място сред официалните в Европейския съюз.
Днес можем да кажем, че 24 май е най-истинският и най-българският празник. На тази дата отново искам да заявя на всеослушание, че съм изключително горд с успехите на бургаските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти – всички, които допринасят за това славата на Бургас като културен, креативен и интелигентен град да не помръква.

На всички вас – честит празник!

От витринатавиж всички

0
 Какво да сготвя с тиквички? Това е актуалният въпрос през летните месеци, когато пазарите са засипани с тиквички. Тиквичките са много вкусни, тиквичките дават...

Стилътвиж всички

0
Силата на мечтите се крие в любовта Увлечени в мечтите си ние очакваме чудо, но мнозина напълно забравят една важна истина. Ние сме надарени с невероятен дар,...
Открий ме в спорта