My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Uncategorized

0

Ако искате да комуникирате по-добре и да изградите презентационни умения това са вашите курсове

 Мария Касимова-Моасе се завръща в Бургас през февруари. Популярният журналист, писател и специалист по етикет ще бъде лектор на две обучения с висока полезност. Всяко от тях е с еднодневна продължителност и носи редица ползи за всички, които искат да придобият умения в бизнес и личната комуникация, както и да бъдат успешни презентатори.

Ето и конкретните програми:

21 февруари (четвъртък)

 Обучение „Бизнес етикет, поведение и протокол“

Програма и включени теми:

 1. История и смисъл на етикета
 2. Протокол, церемониал и етикет

III. Бизнес етикет

 1. Дрескод и бизнес облекло
 2. Социален живот в бизнес среда
 3. Поведение на масата

22 февруари (петък)

Обучение „Презентационни умения“

Програма и включени теми:

 1. Съвременният човек и неговите роли – презентирането като начин на продаване на себе си.
 2. Външен вид и поведение

III. Език мой – приятел мой

 1. Триковете в класическата презентация и нови тенденции в презентирането
 2. Разбор на чужда реч – работа по групи, ролева игра
 3. Презентиране в кратка форма – ролева игра

VII. Още някои офисни събития

VIII. Интернационални различия в етикетните норми

Двете събития са независими едно от друго. Всяко от тях ще протече при следния  график:

Регистрация: от 9.00 до 9.30 ч.

Работна среща преди обяд: от 9.30 ч. до 11.00 ч.

Кафе-пауза 1: от 11.00 ч. до 11:30 ч.

Обяд/ или обедна почивка: от 13.00 до 14.00 ч.

Работна среща след обяд: от 14.00 ч. до 15.30 ч.

Кафе-пауза 2: от 15.30 до 16.00 ч.

Край: от 16.00 ч. до 17.00 ч.

Всяко от обученията включва:

– Такса обучение

– Консултации с лектора

– Кафе-паузи/обяд

– Фактура за участие

– Сертификат за участие и ключови компетенции

Ето и цените за всяко от двете обучения:

ВАРИАНТ 1 – Индивидуално посещение без обяд: BGN 81.00

ВАРИАНТ 2 – Индивидуално посещение с обяд: BGN 99.00

ВАРИАНТ 3 – Посещение за ДВАМА без обяд: BGN 145.00

ВАРИАНТ 4 – Посещение за ДВАМА с обяд: BGN 179.00

Местата са ограничени.

Мария Касимова – Моасе е сертифициран експерт и консултант по етикет и протокол, преминала през обучения по Minding Manners в Лондон, ISPD в Брюксел и Частна школа по класически европейски етикет в Париж. Тя е създадел и собственик на Ма Studio.  През годините работи в БНТ и печатните издания „Стандарт“, „24 часа“, „Сега“, „Демокрация“. Била е отговорен редактор на списание „Едно“, главен редактор на „Капитал LIGHT“ и изпълняващ длъжността главен редактор на „ELLE“ България и съосновател на списание за деловата жена „НЕЯ“. Тя е силен лектор с отличен подход. Използва презентации, които подкрепя и с примери от собствения си опит в бизнес и персоналната комуникация. Обученията и са стегнати като програма, с разчупен и креативен подход на преподаване, интересни и най-вече: полезни.

За допълнителна информация: marketing@hotelprimoretz.bg и тел. +359 56 910 910

0

Олимпийските шампиони по акробатика от младежките игри в Буенос Айрес – Мариела Костадинова и Панайот Димитров, спечелиха още едно голямо признание.

Състезателите на клуб „Бургас“ и възпитаници на Спортното училище „Юрий Гагарин“ бяха избрани за спортист №1 у нас до 18 години за 2018 година в анкетата на „Блиц“, със съдействието на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев.

Бургаското дуо събра 26 328 гласа и триумфираха пред Ивет Горанова – бронзова медалистка от Световното по карате за жени, с 25 013 гласа и големият талант в родната лека атлетика Александра Начева с 23 850 гласа.

Допитването до читателите стартира на 4 декември и приключи днес. Подадените гласове са повече от 115 000.

Официалната церемония по награждаването на Топ-10 на младите спортисти на България ще се проведе на 14 януари от 19 часа в елитен столичен комплекс.

Това е поредното признание за двукратните олимпийски шампиони от младежките игри Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които оглавиха и класацията за спортист №1 на Бургас за 2018 година.

Mallorca4you

През нощта започналото от запад заоблачаване ще продължи и ще обхване цялата страна. Преди обяд в Западна България ще завали слаб сняг, а до вечерта валежи ще има и в Източна България.

В западните и в планинските райони след обяд снеговалежът ще се усилва.

Вятърът ще придобие южна компонента: в западните райони ще е слаб, в централните, източните и северно от планините – умерен до силен, и с него температурите бързо ще се повишат, по-съществено вечерта и през нощта срещу четвъртък.

В южните и източните части на страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг, прогнозират синоптиците от НИМХ.

В районите, в които има снежна покривка и валежът е от дъжд, ще има условия за заледявания.

В крайните югоизточни райони ще има значителни количества дъжд. Минималните температури ще са предимно между минус 9 и минус 4 градуса, а преобладаващите максимални – между 0 и 5 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно.

През деня ще е почти без валежи, но вечерта първо в южните райони ще започнат валежи от дъжд.

Ще духа до силен вятър с южна компонента, който ще повиши температурите и максималните ще са 3-6 градуса.

През следващото денонощие валежите ще продължат, на места ще са значителни.

НИМХ-БАН

Светът отбелязва Международния ден на киното. На 28 декември 1895 г. в парижкото „Гран кафе“ се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер (Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан). Така около 40 зрителя стават свидетели на десет кратки серии на „движещи се фотографии“, в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“.

Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка, съобщава БГНЕС.

Следващата година е много успешна за двамата братя. Тогава те тръгват на турне и показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. „Пристигането на влак на гара Ла Сиута (L’Arrivée d’un train à La Ciotat)“ и „Производство на кокс (Carmaux, défournage du coke)“ стават едини от най-популярните от „движещите се картини“ и по-късно биват определени като първите документални филми в историята на киното.

Луи Люмиер заснема първата комедия през пролетта на 1895 г. Тя се казва „Градинарят (Le Jardinier)“ и в нея едно малко момче погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм е едва 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

Първият цветен филм на братята Люмиер бива заснета през 1907 г.

По този начин кинематографът на Люмиер се превръща в могъщо средство за забавление, информация и формиране на общественото съзнание. Много кина по света биват кръщавани в чест на двамата братя.

standartnews.com

Снимка: kazanlak.com

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, честван на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

След покръстването към него е „прикрепен“ християнският Св. Игнатий и празникът е преименуван в Игнажден и е преместен на 20 декември.

От Игнажден започват Коледните и Новогодишни празници. Денят се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад ден, Млад Бог, Млад месец, Полаз или Полазовден..

НА ИГНАЖДЕН ТРАДИЦИЯТА ПОВЕЛЯВА:

Съществуват много традиции и вярвания, свързани с празника. От това, кой пръв ще влезе в къщата на Игнажден се гадае, каква ще бъде и следващата година за хората от този дом. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има късмет, добруване, благоденствие и успех във всичко. Този обичай се нарича „полазване“.

Щом сполазникът влезе в двора, той поздравява членовете на семейството с новата година. Преди да прекрачи в къщата, гостът взима от дръвника някоя пръчка и с нея разбърква огнището, като пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета)“.

В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и стои така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.

После домакините дават на сполазника сито, пълно с пшеница. С него той поръсва из къщата и благославя: „Да се роди, дето рало ходи; дето ходи и не ходи!“. Като изрече благословията си, полезникът бива обсипван с пшеница и сушени плодове — за плодородие и берекет. Може да го даряват още и с риза, кърпа, чорапи или кадена вълна.

Много пъти къщата се спохожда и от някои домашни животни. Хората посрещат такива сполазници с радост и благодарност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се смята за добър знак.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци (малки гевречета). От замесеното тесто откъсват малко парче и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят се толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

На Игнажден младите момичета гадаят, коя за кого ще се задоми. Мома, която иска да разбере за кой момък ще се омъжи, отива на дръвника, сяда на него и се посипва с ечемик, като междувременно нарича: „Който ми е на късмет, да дойде нощес да се женим заедно!“. После става и взема в едната си ръка трески, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика поставя под възглавницата си. И когото сънува през тази нощ, за него ще се омъжи.

Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да мине по-леко и безболезнено раждането им. Сутринта, преди изгрев слънце, жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, а от каденото жито и пепел посипват около къщата. Това се прави за предпазване от магьосници, които обират чуждото благополучие. А за лек и магия се извършва обичаят Вардене (пазене) на квас.

НАРОДНИ ПОВЕРИЯ И ОБИЧАИ ЗА ИГНАЖДЕН

~ На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата, най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът от дома.
~ На този ден не се иска и не се дава нищо назаем – нито пари, нито стока.
~ На Игнажден не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза и на двора, за да мътят кокошките повече.
~ На този ден не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
~ На Игнажден не се вари боб, за да не бие градушка.

~ На този ден не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. 

~ На Игнажден не се пере, за да не налети болест.
~ На този ден не се смята за добре, ако се зачене дете, защото ще се роди с недъг.
~ На Игнажден бременните и нераждалите жени не трябва да работят, за да могат да родят лесно и безпроблемно децата си.
~ На този ден мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.

КАКВО ПРЕДВЕЩАВА ВРЕМЕТО НА ИГНАЖДЕН:

~ Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще бъде суша.
~ Ако на този ден вали дъжд, през април също ще валят дъждове и ще има плодородие.
~ Ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг, се счита за добра поличба.
~ Ако на този ден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие от мед.
~ Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

По материали от Wikipedia/pozitivnoto.info

В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg. 

Стремежът на човек да бъде независим и свободен намира израз във всички аспекти на живота. Потребността да притежаваш достатъчно сила, чрез която да направляваш живота си, ни дава усещане за могъщество, за контрол над всяка една ситуация. Всеки един от нас поставен в тясната рамка на човешкия си живот, копнее за неограниченост. Да, искаме да сме свободни, да сме самодостатъчни и много силни за да носим тежестите на битието си, но малко от нас си дават сметка какво означава това. За много хора свободата е в „имането“ колкото повече материални ресурси, толкова повече власт. Силата не е в духа, а в банковата сметка на онзи който може да поръчва музиката, а нашето поведение услужливо се подчинява на позитивните облаги на обществото в което живеем. Ние се чувстваме зависими от пазарската кошница в магазина, а преживяването за неограниченост, оставяме за след това. Ставаме зависими от потребностите си, а не от мечтите, които ни теглят напред. Брутното ни емоционално щастие е в пряка зависимост от броимото количеството на придобитото, а не от духовното. Колкото по зависими сме от конкретни хора и обстоятелства, толкова по сигурни и защитени се чувстваме. Подчиняваме се на фалшиви авторитети, които ни избавят от вътрешното ни усещане за неувереност. Дори и човек да е изгубил свободата си, той се чувстваш доволен и защитен в една привидно удобна среда. Нашата автономност все повече се определя от цифрови стойности, които ни освобождават от бремето на недоимъка, но и ни отдалечават от свободата да следваме собствения си порив, подчинявайки се на чужди закони и правила. Все повече се плашим да изградим собствено пространство, вътрешен независим свят, в който да изграждаме онова неръкотворно щастие, което да не е подвластно на външните обстоятелства. Предпочитаме да сме обвързани и зависими, оплетени, статични в отношенията си с любимите хора, в брака с другия, отколкото да сме в път на съмнение и безпокойство. Но независимостта е тежко нещо, тя е твърде болезнен процес, който трудно може да се понесе от всеки, тя често преминава през живот в самота. Самота, в която сме отрязали пъпната връв с външния свят и разчитаме на собствените си възможности. Ден, в който напускаш удобното пространство на дома си, за да се отправиш сам на околожитейско пътешествие. Колкото повече човек заяква в трудности и намира решения на предизвикателствата в живота си сам, толкова повече расте и стремежът към свобода и независимост. Нашата автономност е моста по който преминаваме след като сме се освободили от оковите на определена зависимост и сме поели пътя към отдавна жадувана мечта. Дали ще я реализираме зависи от волята ни да упорстваме до края. Да развиеш собствения си потенциал и да реализираш личността си е дълъг процес. Личното израстване е най-значимото постижение в живота ни. То е непрестанно упорстване в постоянно поставяне на нови цели, които са задължително условие за самоусъвършенстването ни.

Независимостта не е самодостатъчност, тя е само условие, в пътя към отбелязаната на картата от нас поредна дестинация.

Автономността ни е като първия плач, тя е изстрадана и родена в болка и лишения, много често е самотна и неразбрана, криволичеща по неравния път на живота ни. Но здравословна! Ако искаме да променим качеството си на живот,  си струва да приемем предизвикателството на рисковете, които ни предлага всеки един ден. Това означава да проявим смелост, да се съгласим с  идеята, че може и да не успеем веднага. Да, необходими са кураж и твърдост за да можем да платим цената, която винаги обществото налага на онези които са дръзнали да му противоречат. Но когато прескочим стената на личния си комфорт, ще открием един нов свят на нови възможности, свят в който ще усетим многоликата си същност и неограничените си способности. А независимите, автономните хора са тези които знаят, че колкото и да им е трудно, колкото и скъпо да им струва грешката в миналото, винаги е възможно да започнат отначало.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Снимка: kmeta.bg

Необходими съставки

 • чернокоп
 • вода– 10 части
 • сол– 1 част
 • бахар– по 2 зърна на буркан
 • дафинов лист– по 1 лист
 • черен пипер– 5.6 зрънца
 • конопено семе– пожелание
 • оцет– да покрие рибата
 • олио

Начин на приготвяне

Рецептата е изпробвана и става много вкусна риба.

Почистваме си чернокопа. Махаме главите и опашките. Режем го на големи парчета. Ако желаем, можем да го оставим цял /цяло тяло, без да го режем на парчета/ без главите и опашките.

Слагам в дълбок съд 10 части вода и 1 част сол. Частта зависи колко килограма риба ще правим.

Измиваме си рибата с вода. Слагаме рибата в съда. Саламурата трябва да я покрие и малко над нея. Три пъти по 12 часа се сменя саламурата. После 12 часа рибата я държим само в оцет – толкова, че да покрие рибата.

След като сме я държали 12 часа, я подсушаваме с чиста кърпа. Трябва рибата хубаво да се отцеди. Измиваме буркани, като бройката зависи колко килограма риба имаме. Редим плътно рибката в бурканите.

Слагаме в бурканите по 2 зърна бахар 5-6 зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист и пожелание конопено семе.

Запържваме олио в тиган на котлона, но много запържваме, трябва да пуши. Дърпаме го. Оставяме олиото до поизстине.

Поливаме рибката в бурканите с олиото. Затваряме добре бурканите с капачки.

Източник: recepti.gotvach.bg

 

Вече са ясни и последните три модела на „Inter Model’s Burgas“, които са част от така нашумелия и очакван календар на агенцията.

Единствената модна агенция в Бургас, ще празнува своя 8-ми рожден ден на 19.12.2018г в клуб „DEJA VU“ от 22:30ч. На шумното „birthday“ парти организаторите са потготвили интересна програма, съвкупност от мода, красота и стил.

През изминалите няколко седмици те ни издадоха първите четири топ модела, които са заснети в първия моден календар на града, а сега ни представят и последните:

Лидия Стаматова, момичето с големия глас, което покори журито на „Гласът на България“ и „Х фактор“. Красавицата от скоро се развива като модел и определено успешно съчетава двете дейсности“. Тя ще бъде и един от гост изпълнителите на вечерта.

Неделина Маргенова, работи като модел в агенията от самото и начало. Носителка е на титлата Мис Черноморец през 2015.

Ралица Ненова е от новите лица на фирмата. Зеленооката хубавица също е носителка на приза Мис Черноморец и в момента е в трескава подготовка за големия финал на Мис България, който ще се проведе този петък в София.

Момичетата представят своите визии в календара облечени в тоалетите на модната марка „MIJEL“ и с палтата на „PERA GROUP“. Бляскавата им визия е подчертана от бижутата „SWAROVSKI“, за прическите и грима се погрижиха Стала Кирилова от студио „Амбър“ и Aрсена Андреева. Кадрите са заснети от фотографа Иван Славов и асистентите му Йордан Димов и Ангел Христов, а осветлението бе предоставено от „Dynaphos“.

Вкусната вечер ще се състои в Средиземноморски ресторант „Салини“ на 5 декември

На 5 декември от 19:30 часа  Гранд Хотел и СПА Приморец ще поднесе на Бургас вкусна фиеста с MasterChef 2018 автори. В кухнята на Средиземноморски ресторант „Салини“ на 5-звездния хотел ще се развихрят Николай Попов, който в момента е част от екипа на един от най-добрите ресторанти у нас, заедно с победителя в последното издание на престижното кулинарно шоу Станислав Райчев. MasterChef-овете ще представят авторско меню в четири степени, в което Италия среща България. Събитието е част от концепция Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА Приморец.

Извън кухнята, попрището на което Станислав Райчев се изявява е изключително отговорно. Той буквално спасява животи в работата си като пожарникар. Печели журито и публиката на MasterChef със смелост и иновация, познания и техники в кулинарията и неуморно желание да се развива. Предложенията, които му носят голямата награда във формата са четири степени, представящи българската кухня в модерен прочит. Николай Попов от своя страна, още на 7-годишна възраст се мести в Италия. Тогава, започва рандевуто му с кулинарното изкуство, което го води из страната, родина на едни от най-популярните рецепти по света. Днес, той е част от екипа на ресторанта, отличен за „Ресторант на годината“ 2017 за модерна българска кухня – „Космос“ в столицата, чиято концепция включва възраждане на забравени традиционни български продукти и ястия като брънза и крокмач. Кулинарният път на двамата бургазлии обуславя избора им – да поделят менюто поравно между Италия и България – по две степени на държава. Те лично ще посрещнат гостите си в специалната вечер и ще им разкажат повече за нейната концепция.

Досега, подобни изяви в Средиземноморски ресторант „Салини“, Гранд Хотел и СПА Приморец са имали шеф Токев, шеф Михалчев и един от участниците в предаването – румънецът Стелиян Тибериус Куку (Тиби). Гостуването на станалият популярен като „цар на пастата“ Николай Попов и големият победител Станислав Райчев е отлична възможност за широката публика отново да се докосне до автентичен MasterChef вкус. Този път – предложен от двама бургазлии, достигнали върха в едно от най-престижните кулинарни предавания по света.

Събитието е с куверт: 63.00 лева на човек.

Burgascity.com започва нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Г-жо Пенева, аз съм на 64г. и се чувствам млад и жизнен. Но от както се пенсионирах, съседите все ме будалкат че съм остарял. Всеки ден ми подмятат:

„За къде си се разбързал старче?“ Чудя им се на акълите и всъщност не зная кога започва стареенето? Какво е вашето мнение за такива коментари? 

Катя Пенева:

Целият живот е едно вълнуващо пътешествие. От малки са ни учили, че всичко си има начало и край, раждаш се и умираш, а в този кратък промеждутък, трябва да свършиш толкова много неща, че времето сякаш не ти достига. Когато бях малка, моята баба ми разказваше, че когато си млад с всеки изминат ден растеш и се развиваш, а когато остарееш слизаш надолу и се смаляваш. Според тези общоприети правила, да остаряваш, означава да ставаш все по-безпомощен и стигайки до края- да умреш. Това е участ, която няма да подмине никого и така е било от векове. Свикнали сме да приемаме времето като затвор, от който никой не може да избяга, а телата си като биохимични машини, които след определена употреба се изхабяват.

Биолозите твърдят, че ние започваме да стареем още на тридесетгодишна възраст. Това е бавен и продължителен процес, в който със всяка изминала година тялото ни започва да губи формата си; появяват се бръчки, кожата загубва тена и свежестта си, мускулите се отпускат, зрението и слухът се влошават. Тонусът и издръжливостта ни намаляват, като по този начин и намаля работоспособността ни. Законите в цивилизования свят са предвидили заслужена почивка и задължителното пенсиониране не отминава никой.  Възрастта за пенсиониране в България е шестдесет години и десет месеца за жените и шестдесет и три години и десет месеца за мъжете. Това е една много съмнителна възраст, в която хората биват откъснати от общополезна дейност. Само един ден преди да навърши шейсет и три години, един работник допринася с труда си за умножаване на ценностите в обществото, а един ден след това, той става един от хората, които зависят от същото това общество. От медицинска гледна точка резултатите от тази промяна могат да бъдат опустошителни. За хората които са свикнали да се занимават с активна професионална дейност първите години след пенсионирането са смъртоносни. Учените твърдят, че рязко се увеличават случаите на инфаркт и рак и ранната смърт поваля хора, които иначе са били здрави преди да се пенсионират. Това са процеси, които са повлияни от насаденото от обществото съзнание за безполезност на възрастните хора.

Съвременните теории за възрастта твърдят, че човек може да остане жизнен и продуктивен дори и много след осемдесет години. Днес повечето хора на 65г изглеждат като на 55г. Ако погледнете старите снимки на вашите деди, ще видите, че вече на петдесет години те са изглеждали като на седемдесет. Продължителността на живота постоянно се повишава и това се дължи на добрите условия и високото качество на живот. Ако вие сте млад човек и се претоварвате от работа, навярно постоянно ще се чувствате тревожен и напрегнат, живота ви ще е изтощителен. Липсата на време за социални контакти допълнително ще усилят вашето разочарование и съмнение. Макар и твърде млад вие ще се чувствате зле и този начин на живот няма да ви носи наслада. Каква е тогава разликата между вас-младия човек в активна възраст на тридесет и пет години, вечно недоволен, загубил смисъл в бъдещето и възрастният човек, който активно спортува, храни се здравословно, има семейство и всеки ден празнува живота си с чаша червено вино?

Старостта е субективно усещане и е въпрос на това, с какви емоции и чувства преживяваме всеки един ден. Как се грижим за себе си, спортуваме ли, имаме ли пълноценни интимни отношения, храним ли се разумно и създаваме ли си постоянно поводи за приятни емоции? Живота ни след шестдесет години. би бил прекрасно време за творчески занимания и забавления.

При опити с животни изследователи провокирали бързо стареене, болести и ранна смърт у лабораторни плъхове и мишки, като ги поставяли в стресови ситуации. Животните, които никога преди това не са имали толкова екстремни преживявания ги възприемали като безнадеждни, много бързо се предавали и не след дълго умирали. И обратно, животни, които успявали да се адаптират към лабораторните премеждия си създали условен рефлекс за защита и издържали дълго време на необичайните промени.

Голяма част от историята на стареенето при хората се характеризира с безнадеждност. Страховитите представи, които имаме за този процес, в съчетание с високата степен на заболявания и старческа немощ води до изпадане в мрачни състояния с предизвестен край. Това преди всичко е въпрос на индивидуално съзнание и личен избор. Ако вие имате позитивни нагласи възприемате живота като поток, който винаги е бистър и никога не спира да бълбука, отчаянието ви ще бъде свързано с надежда. Можете да изберете да виждате повехналата роза, като вълна от живот, който никога не секва, защото следващата година ще разцъфнат нови рози на същото стебло. Старостта преди всичко е избор и вие сам решавате кога да погледнете на живота с остарели отегчени очи.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Аромата и вкусови качества на кафето сутрин ни действат тонизиращо, а много от нас дори не могат да си представят започването на деня без...
Открий ме в спорта