My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Uncategorized

Вкусната вечер ще се състои в Средиземноморски ресторант „Салини“ на 5 декември

На 5 декември от 19:30 часа  Гранд Хотел и СПА Приморец ще поднесе на Бургас вкусна фиеста с MasterChef 2018 автори. В кухнята на Средиземноморски ресторант „Салини“ на 5-звездния хотел ще се развихрят Николай Попов, който в момента е част от екипа на един от най-добрите ресторанти у нас, заедно с победителя в последното издание на престижното кулинарно шоу Станислав Райчев. MasterChef-овете ще представят авторско меню в четири степени, в което Италия среща България. Събитието е част от концепция Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА Приморец.

Извън кухнята, попрището на което Станислав Райчев се изявява е изключително отговорно. Той буквално спасява животи в работата си като пожарникар. Печели журито и публиката на MasterChef със смелост и иновация, познания и техники в кулинарията и неуморно желание да се развива. Предложенията, които му носят голямата награда във формата са четири степени, представящи българската кухня в модерен прочит. Николай Попов от своя страна, още на 7-годишна възраст се мести в Италия. Тогава, започва рандевуто му с кулинарното изкуство, което го води из страната, родина на едни от най-популярните рецепти по света. Днес, той е част от екипа на ресторанта, отличен за „Ресторант на годината“ 2017 за модерна българска кухня – „Космос“ в столицата, чиято концепция включва възраждане на забравени традиционни български продукти и ястия като брънза и крокмач. Кулинарният път на двамата бургазлии обуславя избора им – да поделят менюто поравно между Италия и България – по две степени на държава. Те лично ще посрещнат гостите си в специалната вечер и ще им разкажат повече за нейната концепция.

Досега, подобни изяви в Средиземноморски ресторант „Салини“, Гранд Хотел и СПА Приморец са имали шеф Токев, шеф Михалчев и един от участниците в предаването – румънецът Стелиян Тибериус Куку (Тиби). Гостуването на станалият популярен като „цар на пастата“ Николай Попов и големият победител Станислав Райчев е отлична възможност за широката публика отново да се докосне до автентичен MasterChef вкус. Този път – предложен от двама бургазлии, достигнали върха в едно от най-престижните кулинарни предавания по света.

Събитието е с куверт: 63.00 лева на човек.

Burgascity.com започва нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Г-жо Пенева, аз съм на 64г. и се чувствам млад и жизнен. Но от както се пенсионирах, съседите все ме будалкат че съм остарял. Всеки ден ми подмятат:

„За къде си се разбързал старче?“ Чудя им се на акълите и всъщност не зная кога започва стареенето? Какво е вашето мнение за такива коментари? 

Катя Пенева:

Целият живот е едно вълнуващо пътешествие. От малки са ни учили, че всичко си има начало и край, раждаш се и умираш, а в този кратък промеждутък, трябва да свършиш толкова много неща, че времето сякаш не ти достига. Когато бях малка, моята баба ми разказваше, че когато си млад с всеки изминат ден растеш и се развиваш, а когато остарееш слизаш надолу и се смаляваш. Според тези общоприети правила, да остаряваш, означава да ставаш все по-безпомощен и стигайки до края- да умреш. Това е участ, която няма да подмине никого и така е било от векове. Свикнали сме да приемаме времето като затвор, от който никой не може да избяга, а телата си като биохимични машини, които след определена употреба се изхабяват.

Биолозите твърдят, че ние започваме да стареем още на тридесетгодишна възраст. Това е бавен и продължителен процес, в който със всяка изминала година тялото ни започва да губи формата си; появяват се бръчки, кожата загубва тена и свежестта си, мускулите се отпускат, зрението и слухът се влошават. Тонусът и издръжливостта ни намаляват, като по този начин и намаля работоспособността ни. Законите в цивилизования свят са предвидили заслужена почивка и задължителното пенсиониране не отминава никой.  Възрастта за пенсиониране в България е шестдесет години и десет месеца за жените и шестдесет и три години и десет месеца за мъжете. Това е една много съмнителна възраст, в която хората биват откъснати от общополезна дейност. Само един ден преди да навърши шейсет и три години, един работник допринася с труда си за умножаване на ценностите в обществото, а един ден след това, той става един от хората, които зависят от същото това общество. От медицинска гледна точка резултатите от тази промяна могат да бъдат опустошителни. За хората които са свикнали да се занимават с активна професионална дейност първите години след пенсионирането са смъртоносни. Учените твърдят, че рязко се увеличават случаите на инфаркт и рак и ранната смърт поваля хора, които иначе са били здрави преди да се пенсионират. Това са процеси, които са повлияни от насаденото от обществото съзнание за безполезност на възрастните хора.

Съвременните теории за възрастта твърдят, че човек може да остане жизнен и продуктивен дори и много след осемдесет години. Днес повечето хора на 65г изглеждат като на 55г. Ако погледнете старите снимки на вашите деди, ще видите, че вече на петдесет години те са изглеждали като на седемдесет. Продължителността на живота постоянно се повишава и това се дължи на добрите условия и високото качество на живот. Ако вие сте млад човек и се претоварвате от работа, навярно постоянно ще се чувствате тревожен и напрегнат, живота ви ще е изтощителен. Липсата на време за социални контакти допълнително ще усилят вашето разочарование и съмнение. Макар и твърде млад вие ще се чувствате зле и този начин на живот няма да ви носи наслада. Каква е тогава разликата между вас-младия човек в активна възраст на тридесет и пет години, вечно недоволен, загубил смисъл в бъдещето и възрастният човек, който активно спортува, храни се здравословно, има семейство и всеки ден празнува живота си с чаша червено вино?

Старостта е субективно усещане и е въпрос на това, с какви емоции и чувства преживяваме всеки един ден. Как се грижим за себе си, спортуваме ли, имаме ли пълноценни интимни отношения, храним ли се разумно и създаваме ли си постоянно поводи за приятни емоции? Живота ни след шестдесет години. би бил прекрасно време за творчески занимания и забавления.

При опити с животни изследователи провокирали бързо стареене, болести и ранна смърт у лабораторни плъхове и мишки, като ги поставяли в стресови ситуации. Животните, които никога преди това не са имали толкова екстремни преживявания ги възприемали като безнадеждни, много бързо се предавали и не след дълго умирали. И обратно, животни, които успявали да се адаптират към лабораторните премеждия си създали условен рефлекс за защита и издържали дълго време на необичайните промени.

Голяма част от историята на стареенето при хората се характеризира с безнадеждност. Страховитите представи, които имаме за този процес, в съчетание с високата степен на заболявания и старческа немощ води до изпадане в мрачни състояния с предизвестен край. Това преди всичко е въпрос на индивидуално съзнание и личен избор. Ако вие имате позитивни нагласи възприемате живота като поток, който винаги е бистър и никога не спира да бълбука, отчаянието ви ще бъде свързано с надежда. Можете да изберете да виждате повехналата роза, като вълна от живот, който никога не секва, защото следващата година ще разцъфнат нови рози на същото стебло. Старостта преди всичко е избор и вие сам решавате кога да погледнете на живота с остарели отегчени очи.

В 16.00 часа кметът Димитър Николов открива надпреварата

В 16.00 часа, на 10 ноември, събота ще бъде даден официалния старт на мащабния плувен турнир Burgas Swimming open`2018 в най-модерната зала в България – Парк „Арена ОЗК“ – Бургас.

За първи път в историята на българското плуване, ще бъдат заснети подводни кадри и видео на състезателите по време на надпреварата. Целият турнир ще се излъчва на живов You Tube канал: Burgas Swimming open live stream.

Спортното събитие ще бъде открито от кмета на Община Бургас Димитър Николов.

Младата бг звезда Михаела Маринова ще се погрижи за  настроението на публиката.  

В Бургас ще пристигнат големи звезди на плувните спортове, а главен съдия ще е Вили Цеков.

Водещ на събитието ще бъде коментаторът за Евроспорт – Георги Чобанов.  Поканен за откриването е и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БФПС  Георги  Аврамчев.

Състезанието от най-висок ранг ще се проведе в Бургас на 10 и 11 ноември. Входът е свободен.

Басейнът с олимпийски размери, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига ще събере състезатели във възрастови групи  А, В, C и D. Те ще имат право да участват в 4 индивидуални дисциплини и щафети.

Организатори са СК „Акулите“, „Унибетони“, със специалното съдействие на Българска Федерация „Плувни Спортове“ и Община Бургас.

За събитието можете да научите повече на страницата на Burgas Swimming open`2018 във Фйсбук: https://www.facebook.com/BurgasSwimmingOpen/

Програма на Burgas Swimming Open` 2018

ПЕТЪК, 09 ноември 2018

17:00 ТЕХНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

 

СЪБОТА, 10 ноември 2018

1-ви Полуден Начало: 9:30 ч.

1. 200 м. св. стил момчета – групи А,B,C,D

2. 200 м. св. стил момичета – групи А,B,C,D

3. 50 м. бътерфлай момчета – групи А,B,C,D

4. 50 м. бътерфлай момичета – групи А,B,C,D

5. 100 м. гръб момчета – групи А,B,C,D

6. 100 м. гръб момичета – групи А,B,C,D

7. 100 м. бруст момчета – групи А,B,C,D

8. 100 м. бруст момичета – групи А,B,C,D

9. Щафети – 4х50 м. св. стил – момчета

10. Щафети – 4х50 м. св. стил – момичета

 

СЪБОТА, 10 ноември 2018

2-ри Полуден Официално откриване на турнира: 16:30 ч. Начало: 17:00 ч.

1. 50 м. св. стил момичета – групи А,B,C,D

2. 50 м. св. стил момчета – групи А,B,C,D

3. 50 м. гръб момичета – групи А,B,C,D

4. 50 м. гръб момчета – групи А,B,C,D

5. 100 м. съчетано момичета – групи А,B,C,D

6. 100 м. съчетано момчета – групи А,B,C,D

7. 400 м. св. стил момичета – групи B,C,D

8. 400 м. св. стил момчета – групи B,C,D

9. Щафети микс 4х50 м. – 2 момчета + 2 момичета

 

НЕДЕЛЯ, 11 ноември 2018

3-ти Полуден Начало 9:30 ч.

1. 100 м. св. стил момчета – групи А,B,C,D

2. 100 м. св. стил момичета – групи А,B,C,D

3. 50 м. бруст момчета – групи А,B,C,D

4. 50 м. бруст момичета – групи А,B,C,D

5. 100 м. бътерфлай момчета – групи А,B,C,D

6. 100 м. бътерфлай момичета – групи А,B,C,D

7. 200 м. съчетано момчета – групи B,C,D

8. 200 м. съчетано момичета – групи B,C,D

9. Щафети – 4х50 м. смесена – момчета

10. Щафети – 4х50 м. смесена – момичета

В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg. 

Нещо вътре във вас напира, думите ви спират, душата утихва в мълчание, усещате как сълзите сами се стичат по лицето и вие не знаете, какво точно се случва. Чувствате се безпомощни гневени, огорчени. Обидата! Само една дума, която предизвиква изблик на чувство на тъга и разочарование. Реч или непочтено действие, след което с месеци на ред се опитваш да събереш разпръснатото на парченца прозрачно щастие. Стараеш се да спреш преди да си замахнал с юмрук. Думите убиват, рушат доверие, обличат любовта ни в призрачни одежди.

Съзнателно или не всеки един от нас е опитвал мощта на това вербално оръжие и то е най-страшното защото оставя следите си дълбоко в душите ни, дистанцира ни, белязва бъдещето ни с мнителност, с недоверие към чувствата на другия. Обидата не само ни ранява, тя ни унижава, кара ни да се чувстваме незначителни и неоценени, некачествени. Стоки с изтекъл срок, негодни за употреба. Силата на думата ни засяга, когато е направена от хора, които ценим и уважаваме или в случаите които считаме, че с нищо не сме заслужили подобно отношение. Обикновено се сме склонни да се огорчаваме от тези , които най-много обичаме, те сякаш безпогрешно умеят да управляват ритъма на отношенията ни и го направляват в посока, която им е удобна. Специалистите ще ви кажат, че и в най-добрите семейства служебното натоварване и делничните грижи, водят до стресови преживявания с негативен оттенък. Когато не можем да контролираме поведението си ние се гневим. Тогава започваме да се караме на другия, да го обиждаме, да го обвиняваме за съвместните си неблагополучия.

Джон Готман интересно описва дисфункционалната партньорска комуникация като „четирите конника на Апокалипсиса“.

Зле настроените един към друг партньори започват разговора с остра критика и отвръщат на удара с удар. Следва негативна емоция и дистанциране от другия в търсене на решение и изход от ситуацията. Някои психолози считат, че излишното драматизиране на проблема между партньорите може да превърне мухата в слон. Те ще ви посъветват да направите нещо заедно, което би било приятно за всички в семейството и би внесло необходимата доза позитивна емоция, без която е невъзможно справянето и с най-елементарния конфликт. Но осата вече е забила болезненото си жило и справянето с трудната ситуация изисква не само добри намерения. В такива моменти най-логичната реакция на човек е да се затвори в себе си и да спусне бариерите на комуникацията с другия.

Авторитетни терапевти установяват, че за успешното справяне с трудностите взаимодействието между позитивни и негативни емоции в двойката трябва да бъде в съотношение 5/1. Типична американска аритметика с която ни учат как да мерим неколичествени емоционални преживявания броейки от едно до пет. Пет позитивни и една негативна и точно в нея е скрито онова неизмеримо огорчение, което не ти дава спокойствие. Онази обида, която посята в душата ти пуска корени, които те оплитат като бръшлян и те задушават. Веднъж усукала се около стеблото тя изпива сока на радостта. Защото трудно би съществувало приятелство, любов, доверие, когато огорчението е тръгнало по вените на семейните отношения.

Критикуването е обичайно явление в партньорските отношения, а когато е придружено с презрение или отвращение е тревожен симптом, то е присъда. Това отрицателно, враждебно мислене съвсем естествено води до нападки, които карат единия от партньорите да заеме защитна позиция. На много хора не им се водят излишни битки и за това предпочитат да се оттеглят. Да се скрият зад каменната стена на мълчанието, защото оказва се това е последната възможна защита. А онзи, който прибягва до нея, спира да реагира на нападките, дистанцира се болезнено от другия и се затваря зад каменните тетраподи на безразличието. Когато такова поведение се превърне в обичаен отговор на нападките, каквито и конструктивни подходи да търси другата страна те остават неуспешни.

Джон Готман твърди, че когато мълчаливата агресия се превърне в ежедневно поведение с връзката е свършено. Всички пътища за заглаждане на несъгласията са прекъснати и възстановяването им е невъзможно.

Сърцето ни е онази почва, в която посаждаме чувствата си. Някои пускат корени, които се оплитат с пипалата си около стеблата на позитивните ни чувства и могат да ги задушат. Обидата е плевел, който унищожава всичко останало и не позволява на позитивните чувства да се развиват. Защото трудно би съществувало приятелство, където огорчението е пуснало своите пипала. Горчивата отрова на обидата унищожава доверието в приятелство. За съжаление няма как обидата и вярата да се съюзят и да се превърнат в партньори готови да търсят конструктивни взаимно удовлетворяващи подходи в преследване на позитивни отношения по скалата на безсмисленото съотношение на американските стандарти.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

0
Снимка: kmeta.bg

Необходими съставки

  • чернокоп
  • вода– 10 части
  • сол– 1 част
  • бахар– по 2 зърна на буркан
  • дафинов лист– по 1 лист
  • черен пипер– 5.6 зрънца
  • конопено семе– пожелание
  • оцет– да покрие рибата
  • олио

Начин на приготвяне

Рецептата е изпробвана и става много вкусна риба.

Почистваме си чернокопа. Махаме главите и опашките. Режем го на големи парчета. Ако желаем, можем да го оставим цял /цяло тяло, без да го режем на парчета/ без главите и опашките.

Слагам в дълбок съд 10 части вода и 1 част сол. Частта зависи колко килограма риба ще правим.

Измиваме си рибата с вода. Слагаме рибата в съда. Саламурата трябва да я покрие и малко над нея. Три пъти по 12 часа се сменя саламурата. После 12 часа рибата я държим само в оцет – толкова, че да покрие рибата.

След като сме я държали 12 часа, я подсушаваме с чиста кърпа. Трябва рибата хубаво да се отцеди. Измиваме буркани, като бройката зависи колко килограма риба имаме. Редим плътно рибката в бурканите.

Слагаме в бурканите по 2 зърна бахар 5-6 зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист и пожелание конопено семе.

Запържваме олио в тиган на котлона, но много запържваме, трябва да пуши. Дърпаме го. Оставяме олиото до поизстине.

Поливаме рибката в бурканите с олиото. Затваряме добре бурканите с капачки.

Източник: recepti.gotvach.bg

 

С неудоволствие Община Бургас отново стартира рубриката „Вандали в действие“, заради зачестилите посегателства върху обновени или ремонтирани елементи на инфраструктурата, която ползваме всички заедно. Когато в края на годината щетите се сумират, се оказва, че възстановяването им струва стотици хиляди левове. С неизмеримо по-голяма стойност са предизвиканите от вандалските актове предпоставки за инциденти с наранявания и дори заплаха за живота на гражданите.

Различното в сравнение с предишни години е това, че Община Бургас има вече стотици „очи“ /камери/ из целия град. Нека всеки с лоши намерения знае това и си го спомня винаги в миговете, преди да реши да върши нещо нередно.

Факт е, че най-често безобразията с рушене на инфраструктурата се вършат от деца в ранните тийнейджърски години. Те няма как да бъдат дадени на съд, а и Община Бургас вярва, че подлежат на поправяне. Но повсеместното рушене не може да продължава със същите темпове и следващите го огромни харчове за възстановяване. Затова ще показваме най-драстичните случаи в рубриката „Вандали в действие“, като превенция на бъдещи посегателства. Разчитаме много на подкрепата и гражданския пример от страна на родителите. Защото децата гледат нас и стават такива, в каквито ги превърнем.

Един от последните драстични случаи, заснети от общинските камери, е регистриран на детска площадка в к-с „Меден рудник“. За няколко минути тя е разпердушинена и потрошена от разбеснели се тийнейджъри.

Вандали потрошиха лампа в Морската градина, за което ни алармира наш читател. Към сигнала той ни е изпратил и снимка. Надяваме се, че след публикуването на информацията ще бъдат взети съответните мерки.

Вижте какво разказва за събитието един от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева

 На 12 октомври Бургас ще се върне в XX век с концерт българска градска музика BG Vintage. Проектът представя песните от 20-те до 90-те години на миналия век в нови аранжименти – фънк, суинг, реге, джаз. Спектакълът е премиерен за града и ще стартира в 19:30 часа в Държавна Опера. Той се поставя на бургаска сцена като част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата е с организатор и инициатор Гранд Хотел и СПА Приморец, с любезното съдействие на община Бургас. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков, а патрон за 2018г. – вечно усмихнатата актриса Татяна Лолова.

Ето какво разказва за BG Vintage една от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева:

Какво е за Вас старата градска българска музика? Има ли тя място на съвременната сцена?

Добре разказани истории – радостни или тъжни, романтични или закачливи, това е паметта за живота на моите баби и дядовци, на родителите ми, както и, истории от детските ми години. Една от първите песни, които съм научила, и която, мисля, ще помня винаги, е именно любимата стара градска песен на моя баща. Красивата, непреходна музика винаги ще има своето място, и освен че пази спомени и разказва истории, тя свързва и хора от различни поколения. Именно това искаме да изградим с BG VINTAGE – емоционален мост между публика от различни поколения.

Какво е Вашето участие в проект BG Vintage?

Организация, координация, комуникация, грижа всичко да се случва по най-добрия начин, за да се чувстваме всички добре заедно, и това да усеща и нашата публика.

Как се роди идеята за него?

Някак съвсем леко и естествено, като продължение на общия път, по който от години вървим с Мишо Йосифов (музикален директор на BG VINTAGE) и Вера Шандел (която се грижи за цялостната визия на музикантите и за тяхното сценично поведение) за популяризиране на качествена музика и на една култура, в чиято основа са радостта и красотата. Голям двигател за раждането на идеята беше (е) и срещата на Мишо Йосифов с изключителните млади хора, които са част от BG VINTAGE, като преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Как избрахте музикантите, които влизат в състава на BG Vintage?

Избрахме ги, защото са млади, талантливи, позитивни, с блясък в очите, с отношение и обич към хубавата музика, и по-специално – и към българската музика. Защото искат да работят и да се развиват като професионални музиканти и имат голям потенциал за това, а ние искаме да ги подкрепим в началото на пътя им. Работата с тези млади хора е изключително удоволствие и много зареждаща. С изключение на Мишо Йосифов и на Велислав Стоянов – тромбон, съставът на BG VINTAGE е изцяло от музиканти, които са все още студенти, макар и някои от тях – в края на обучението си. BG VINTAGE е идея, платформа, която ще се развива, както откъм репертоар, така и откъм музикален състав, но със сигурност ще има едно основно ядро от музиканти.

Кога беше показването на BG Vintage пред публика за първи път?

Първата среща на BG VINTAGE с публиката беше на 23 май, дата, която избрахме съвсем съзнателно, за да представим идеята в навечерието на най-хубавия празник – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За наша радост, тази първа среща беше вълнуваща и много емоционална, а залата – пълна.

Каква публика събира проектът?

Ще ни се да събира публика от различни поколения, които да се срещат чрез музиката.

Репертоарът на BG VINTAGE е достъпен и привлекателен за новото поколение, а за по-възрастните хора носи надежда, радост и сладки спомени. Срещите с публиката тепърва предстоят, досега сме имали само две – на първия концерт през май и на 2 септември в рамките на Празници на изкуствата „Аполония“ – и на двете публиката определено беше с най-разнородни ЕГН-та.

След авторската песен на музикантите от BG Vintage „На моята тераса“ ще има ли и други Ваши нови парчета в тази отличителна за миналия век стилистика?

Разбира се, „На моята тераса“ е само свежото начало. Предстоят и още авторски парчета с текстове на български език. В каква стилистика ще бъдат е трудно да се каже предварително – Мишо Йосифов е композитор с голямо любопитство и отворен към творчески експерименти, така че може да изненада всички със следващото парче. Това, което е сигурно, е, че изненадата ще е приятна.

Кои са песните, които е бъдат изпълнени като част от проекта на Порт Прим Арт Фест и каква е тяхната обща продължителност?

Песните, които ще чуят гостите на концерта на BG VINTAGE, са от различни десетилетия на 20-и век, някои от тях – популярни и обичани от поколения българи, други – напълно неизвестни за публиката, трети – позабравени. Сред композициите, с които, надявам се, ще донесем радост на публиката на фестивала в Бургас, са „Снегът на спомена“, „Казано честно“, „Песен за кафето“, „Закъснели срещи“, „Когато луната изплува“, „Без радио не мога“, нашите (на Вера Шандел, Мишо Йосифов и мен) любими открития – „Танго за Държавната лотария“ и „С таксиметър“, и разбира се – „На моята тераса“.

Вижте и чуйте България от XX век, в нови аранжименти.

Билети на касата на НХК.

В Бургас се проведе безплатен открит урок  по спортни танци. За втори пореден път Танцово студио “Денс Парадайс” заедно с Национално Сдружение „МЛАДЕЖКИ ГЛАС“  организираха безплатно танцово шоу за всички възрасти. Събитието се осъществи и с подкрепата на Община Бургас. 

Поредното събитие за младите хора зареди с настроение присъстващите родители и техните деца. Младите таланти се изявиха на танцовата сцена с много усмивки и кипяща енергия за игра.

Всички желаещи имаха възможността да усетят ритъма на танца под звуците на латино ритми.

Събитието започна с демонстрация на детски танцови двойки, които участват в редица  национални състезания.  Танцовото шоу продължи с малките сладури на студиото и с начинаеща демонстрация на всички присъстващи. Треньорът по спортни танци и основателя на танцово студио “Денс Парадайс” Цвета Атанасова се погрижи за цялостната тренировка на всички присъстващи. Благодарение на нейния професионализъм малките двойки продължават да покоряват висините на нови танцови успехи.

Всички членове на Национално Сдружение „МЛАДЕЖКИ ГЛАС“ могат да се възползват от специалните предложения на експертите в танца.

Танцово студио “Денс Парадайс” разполага с две абсолютно нови зали за  деца и възрастни.

IMG_1855

IMG_1935

IMG_1896

IMG_1916

IMG_1929

Тема на форума бе бактерията Клостридиум дифициле, която атакува храносмилателната система и предизвиква инфекции с различна тежест

Микробиологът доц. д-р Сашка Михайлова, дм, е единственият български учен, награден на международен симпозиум, посветен на бактерията Клостридиум дифициле (Clostridium difficile). Форумът се проведе от 12-ти до 14-ти септември в град Блед, Словения. В него участваха  специалисти от 35 страни от:  Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Доц. Михайлова от една от най-големите лаборатории в България – „ЛИНА“, представи резултатите от работата на своя екип по проблема Клостридиум дифициле. В последните години значението на бактерията нараства, като се увеличава броят на инфекциите, предизвикани от нея. Клостридиум дифициле атакува храносмилателната система и води до диария, колит или псевдомембранозен колит. Затова откриването на бактерията при заразените е важно за адекватното провеждане на лечение.

Доц. Михайлова  бе един от 15-те учени, които получиха награди за участие в симпозиума на базата на отличено резюме.

„Радвам се, че участвах във форум на толкова високо ниво. Имах възможност не само да представя резултати от нашата работа, но и да обогатя знанията си за резервоарите и механизмите на предаване на бактерията, за диагностиката и лечението на инфекциите, които причинява. Много ценни са и контактите, които осъществих с професионалисти от световна величина. Така при необходимост в бъдеще ще си сътрудничим с тях”, заяви доц. Михайлова.

„ЛИНА” вече две години предлага на своите пациенти бърз тест за доказване на Клостридиум дифициле и неговите токсини. Изследването е подходящо за хора с диария от следните групи: приемали антибиотици през последните 3 месеца, най-вече аминопеницилини, цефалоспорини, клиндамицин и флуорохинолони (използвалите множество антибиотици са с повишен риск за инфекция); на възраст 65 и повече години; с голям брой съпътстващи заболявания (онкохематологични, възпаления на червата, захарен диабет, бъбречна недостатъчност); пациенти с потисната имунна система; с оперативни интервенции на храносмилателната система и приемащи медикаменти за намаляване на стомашната киселинност; на продължително лечение в болнични заведения (постъпвалите в отделения за интензивни грижи са с повишен риск за инфекция).

За извършване на бързия тест за доказване на Клостридиум дифициле и неговите токсини е необходима фекална проба. Много важно за получаване на достоверен резултат е незабавното доставяне на материала в лаборатория „ЛИНА“.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
В женския гардероб шаловете се използват не само като аксесоар, който изпълнява практическа функция (защита от студа), но и като декоративен елемент. Уникалността на този...
Открий ме в спорта