My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Uncategorized

Търговският център предлага отстъпки до 70% и забавления през целия месец декември

Зимната празнична магия е вече в ТРИА Сити Център. Отстъпки, подаръци и много изненади очакват клиентите във всеки ден от декември. Вълшебно настроение и празничен разкош, създадени от уникалната коледна декорация, грабват гостите още от входа. На първия етаж на търговския център е обособен и специален кът за коледни снимки.

И тази година Триа Сити Център кани клиентите си да се включат в Коледната томбола, която ще се проведе на 26.12 от 12:00 часа. Всеки, направил покупка над 100 лв. в магазин от търговския център, ще има шанс да спечели ваучери за пазаруване на стойност 300 лева, 200 лева, 100 лева и 2 по 50 лева.

Търговският център предлага до 70% празнично намаление за марките Emporio Armani Underwear, Emporio Armani EA7, Kocca, Salsa Jeans, Silvian Heach, Freddy, Colmar, North Sails, Pause Jeans, и до 50% за марките Tommy Hilfiger, Mayoral, Guess Kids, Carpe Diem, Fashion Boutique Denissa.

Paradox Perfumery също е осигурила специални намаления и подаръци, а кафе Joy организира коледни партита с игри, награди и весели моменти през целия месец декември.

От ТРИА Сити Център напомнят, че всички оферти са актуални и на сайта SHOP.TRIA.BG

Снимка: kmeta.bg

Необходими съставки

 • чернокоп
 • вода– 10 части
 • сол– 1 част
 • бахар– по 2 зърна на буркан
 • дафинов лист– по 1 лист
 • черен пипер– 5.6 зрънца
 • конопено семе– пожелание
 • оцет– да покрие рибата
 • олио

Начин на приготвяне

Рецептата е изпробвана и става много вкусна риба.

Почистваме си чернокопа. Махаме главите и опашките. Режем го на големи парчета. Ако желаем, можем да го оставим цял /цяло тяло, без да го режем на парчета/ без главите и опашките.

Слагам в дълбок съд 10 части вода и 1 част сол. Частта зависи колко килограма риба ще правим.

Измиваме си рибата с вода. Слагаме рибата в съда. Саламурата трябва да я покрие и малко над нея. Три пъти по 12 часа се сменя саламурата. После 12 часа рибата я държим само в оцет – толкова, че да покрие рибата.

След като сме я държали 12 часа, я подсушаваме с чиста кърпа. Трябва рибата хубаво да се отцеди. Измиваме буркани, като бройката зависи колко килограма риба имаме. Редим плътно рибката в бурканите.

Слагаме в бурканите по 2 зърна бахар 5-6 зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист и пожелание конопено семе.

Запържваме олио в тиган на котлона, но много запържваме, трябва да пуши. Дърпаме го. Оставяме олиото до поизстине.

Поливаме рибката в бурканите с олиото. Затваряме добре бурканите с капачки.

Източник: recepti.gotvach.bg

 

0

Второто издание на инициативата на Община Бургас стартира 


С най-желания подарък можете и тази година да зарадвате дете или възрастен човек в неравностойно положение чрез кампанията на Община Бургас „Подари от сърце“. Второто издание на инициативата стартира  от днес.

Всеки благодетел може сам да избере на кого да купи подарък и да му напише кратко послание или пожелание.

Списъците с информация кой  за какъв подарък си мечтае от всички 18 социални заведения и центрове , които  участват в инициативата,  са публикувани под новината.

За тези, които вече са осигурени подаръци от благодетели, срещу името им ще има отбелязано сърчице. Списъкът ще се актуализира в реално време. Желаещите да се включат ще могат предварително да отбележат на кого искат да купят подарък, за да се избегне дублиране на подаръци, като се обадят на тел. 056/825772 или на ел.поща [email protected]

Опакованите и поименно надписани подаръци ще трябва да се оставят в Туристическия информационен център на „Александровска“ срещу Часовника.


В кампанията ще бъдат включени всички социални и дневни центрове в града, в които са настанени или се посещават деца, младежи и възрастни.Инициативата е вдъхновена от кампанията Операция „Плюшено мече“ – https://plushenomeche.org, като администрацията стартира и своята инициатива, която включва деца, младежи и възрастни от всички защитени жилища и социални домове на територията на Бургас.

 Крайният срок за участие в  инициативата е 10 декември /вторник/.

Вижте в линка кой какъв подарък очаква:  https://www.burgas.bg/bg/info/index/1482

Започна онлайн гласуването за Годишните награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Инициативата има за цел да допринесе за популяризирането на българския туризъм, като представи пред публиката разнообразните дестинации, събития и дадености на страната, които я превръщат в целогодишна дестинация. Целта на конкурса е да бъдат представени и поощрени всички, които полагат усилия за устойчивото развитие на туризма в България.

Тази година Бургас се представя в Годишните награди в 3 категории: „Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията“, „Туристическо събитие“ и „Изборът на българите“.

* Можете да подкрепите бургаските обекти тук:

– Категория „Туристическа атракция/обект и устоучивост на инвестицията“ – остров Света Анастасия, „Акве калиде“, Авиомузей – Бургас:

https://tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia/

-Категория „Туристическо събитие“- Фестивал на пясъчните скулптури 2019 и Китарен фестивал Бургас Джем 2019:

https://tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie/

– Категория „Изборът на българите“ – природозащитен център „Пода“ и храм „Св. св. Кирил и Методий“:

https://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/

Обективните резултати в конкурса са гарантирани, като гласуването е ограничено на база IP адреси. За реален глас се отчита само едно заявено желание за кандидатура в дадена категория, направено от едно устройство. Всички подадени повторно гласове от същия IP адрес се регистрират като недействителни.

Крайният срок за гласуване е 6 декември 2019 г.

Дали наистина е била убийца, голяма прелъстителка и съпруга на брат си? Много са легендите за живота на най-известната жена в света: египетската владетелка Клеопатра от династията на Птоломеите. Кои от митовете са верни?

Тя е най-известната жена в историята на света: Клеопатра. Последната египетска фараонка /69 до 30 век преди Христа/ от векове минава за божествена красавица, фатална жена и любовница на Юлий Цезар и Марк Антоний. Необикновената й история вдъхновява писатели като Шекспир и философи като Плутарх, както и не малко холивудски режисьори. Но докъде се простира легендата и какво сочат всъщност фактите?

default„Смъртта на Клеопатра“, картина на Ханс Макарт

Красавица, прелъстителка, кръвосмесителка?

Била ли е Клеопатра красавица? Как е изглеждала като фараонка? Историкът Плутарх пише, че не била изключително красива: „Красотата й има равна на себе си и не смайва от пръв поглед.“ Имала е обаче неотразим чар: умеела да води разговор така, че е обайвала събеседниците си с остроумието и духа си. Особено прославен е носът й: нови изследвания на черепа на предполагаемата й сестра Арсиноя показват, че носът й е с класическа форма, смятана днес за симетрична и естетична.

Къпала ли се е в мляко? Според легендата Клеопатра правела бани с магарешко мляко. По нейно време то било един вид козметично средство. Само че няма исторически доказателства, че легендарната владетелка се е къпала в мляко.

Прелъстявала ли е римляните? Да. Клеопатра влиза не само в политически съюз с новата суперсила Рим. Известен е анекдотът за първата й среща с Юлий Цезар: Клеопатра се появила в палатите му, скрита в чувал за брашно. Въпросът колко близост са имали двамата през въпросната нощ, остава открит. Знае се само, че става любовница на Цезар и му ражда син. След смъртта на Цезар Клеопатра завладява и сърцето на Марк Антоний и има от него три деца.

Омъжила ли се е за брат си? Да. Последвала е завета на починалия си баща и станала жена на брат си Птоломей XVIII. В египетските династии женитбите между брат и сестра са били традиция. Членовете на династиите се смятали по онова време за богоравни.

Митовете около смъртта й

Отровителка ли е била? Във всеки случай, не е имала скрупули. Разчиства сметки включително с членове на семейството си. След смъртта на Юлий Цезар не се поколебава да отстрани сестра си Арсиноя, но как точно, не се знае.

defaultЕлизабет Тейлър в ролята на Клеопатра /1963/

Поощрителка на архитектурата ли е била? Да, по нейно време са издигнати редица монументални сгради. По нейна заповед на Александрийското пристанище е издигнат пищен храм в памет на Цезар. Неотдавна бяха разкрити останки от основите на храма.

Самоубила ли се е със Свещената кобра? Много вероятно е да е погълнала отрова. Но как точно и каква е била отровата, за това се разказват различни легенди от древността насам. Най-убедително се е наложила версията, че Клеопатра се самоубива със Свещената кобра, нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. Но и за този, както за всички митове за Клеопатра, може да се каже следното: той просто не е необходим, защото самият й живот е бил доволно интересен.

dw.com

С темата на следващото издание на Арт-И-Факти „Аз и морето“ ще се опитаме да запазим още малко усещането за лято.

В творческата работилница „Арт-И-Факти“ ще изработваме с децата интериорни украшения от глина, миди, мъниста и тефтерче за спомени от картон, пясък, камъчета, бои и други. Водещият на арт ателиетата ще разкаже за своето изкуство и ще сподели творческия си опит.

Работилничките се организират в неделя от 11:00 до 13:00 ч. Таксата за участие е 3 лв. за 1 изделие, 4 лв. за двете изделия. Освен изработеното за спомен, от Акве Калиде децата ще получат безплатно посещение на музея с 3D мапинг филм.

За повече информация: +359 882 004 126, [email protected]

Новото издание на Хакатон идва с нови предизвикателства към тези, които се имат интерес към софтуерните разработки, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти.

Организатори на инициативата са катедрите по „Компютърни системи и технологии“, „Компютърни и информационни технологии“, „Екология и опазване на околната среда“ и

Студентският съвет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Събитието се организира съвместно с Община Бургас, Фирма Технологика,  Фирма Кодифик, Иновационни Системи – Бургас, Професионална гимназия за Компютърно Програмиране и Инaции, Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“

Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване.

Спонсори на събитието са ScaleFocus, Мусала Софт, Клъстер ИКТ Бургас, Джей Софт, ERP Bulgaria, Sutherland, болница „Дева Мария“, EPAM, Практикер, Адастра.

Начална дата: 11 октомври  (петък)

Финал: 13 октомври (неделя)

Откриване на Хакатона: на 11 октомври в 17:00 в аулата на Медицински корпус в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас

Цел на хакатона е създаване на софтуерни приложения на тема:

„Създаване на приложения за синя икономика“

За допълнителна информация: http://hackathon.chemguide.info/index.html

Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града.

Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения, и продължават работа по проектите след приключване на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на Хакатона – неделя 13 октомври – участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими участници са екипи от най-малко двама участника, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия Хакатон. Задължително е поне един човек от екипа да има познания по програмиране без значение нивото и опита в областта на софтуерни разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта, оценени най-високо ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Критериите за оценка на приложенията са:

 • Оценка на идеята.
 • Работеща функционалност на приложението.
 • Начин на изпълнение, качество на програмния код и избрания подход.
 • Потребителски интерфейс.
 • Потенциал на приложението.

Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

Правила на Хакатона:

Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код в рамките на Хакатона – препоръчително е свободен лиценз.

Работата по проектите стартира с началото на Хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди Хакатона.

Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблема, който решават.

Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.

Хакатонът ще се проведе в залите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Ще има осигурен достъп до помещението до 21:00 ч. в петък и събота, напитки,  интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

Форма за регистрация за Хакатона можете да намерите на адрес:

http://hackathon.chemguide.info/registration.html

Често задавани въпроси

1. Трябва ли да си носим лаптопи или ще има осигурени компютри на място?

– Всеки участник трябва да си носи лаптоп, на който да работи.

2. Трябва ли да стоим през цялото време на Хакатона в помещението?

– Не е задължително. Възможно е само част от времето да прекарате в помещението, което е осигурено за Хакатона като работна среда. Също така, ако желаете, може да излизате със съотборниците си, за да коментирате и обсъждате идеите си на по – тихи места.

3. Можем ли да използваме изходен код от проект, по който сме започнали работа преди началото на хакатона?

– Няма да е справедливо ако екипи използват вече разработени проекти или готов изходен код. Затова е необходимо да стартирате от нулата работата по вашите идеи. Не е задължително да направите нещо напълно завършено или дори да имате някакви работещи функционалности на вашите приложения до крайния срок в неделя 15 октомври от13:00. По-важно е да имате ясната концепция за продукт и да сте започнали вече работа по изпълнението

4. Ако нямам партньор, с който да работя в екип, ще мога ли да си намеря такъв в началото на Хакатона?

– Разбира се! Всички, които нямат отбори, ще имат възможност да си изберат такива в самото начало на Хакатона. Ако търсите партньори с конкретни умения – можете да ни пишете, за да ви помогнем да идентифицирате подходящи хора, с които да работите.

5. Задължително ли е да се регистрирам предварително за Хакатона?

– Не, не е задължително, но предварителната регистрация би ни позволило да направим по-добра организация.

6. Задължително ли е да работя в екип с друг човек, не мога ли сам да участвам в Хакатона?

– Отборната работа винаги е била решаващ фактор за успеха на проект или бизнес начинание. Основната ни цел е да помогнем да отборите да развият проекти, които след това да могат да превърнат в истински продукт или услуга, а за това ще е нужна доста работа. Затова е задължително участието в Хакатона на екипи от поне двама участника.

7. С каква цел се организира Хакатона?

– Развитие на IT сектора в Бургас и любовта ни към нашия град са основните мотиви да организираме този Хакатон. С цел да допринесем за развитието на този сектор и на града ни ние решихме да започнем да провеждаме такива състезания. Надяваме са по този начин допълнително да засили интереса на хората към компютърните науки.

8. Мога ли да използвам предварително подготвени графични елементи, снимки и други материали за проекта, който разработвам на Хакатона?

– Да, възможно е.

9. Аз нямам идея за приложение, с която да участвам в Хакатона. Ще можете ли да ми предложите насоки и идеи за работа?

– Да, по време на Хакатона са предвидени няколко лекции и демонстрации, които да послужат за конкретни насоки и идеи

10. Какви са наградите за победителите?

– Спонсорите и партньорите ще осигурят наградите за учениците.

– Допълнителни предметни награди на стойност над 2 000 лв. за избрани екипи.

За всеки участник ще има изненада от организаторите.

11. Ще има ли към кого да се обърна ако имам въпроси от техническо естество по време на Хакатона?

– Постарали сме се да подсигурим ментори и сътрудници, които ще бъдат на разположение на екипите през по-голямата част от времето.

12. Какви права си запазвам върху написаният от мен изходен код в рамките на Хакатона?

– Участниците запазват пълни авторски права върху изходния код, които напишат в рамките на събитието.

13. Трябва ли да съм програмист, за да участвам на Хакатона?

– Условието е поне един член на екипа да има основни умение по софтуерна разработка. Останалите могат да бъдат дизайнери, предприемачи или просто хора с идеи.

14. Аз съм студент, могат ли да участвам?

– Да. Студентите, участвали в състезанието получават допълнителни бонуси към оценките си по предметите „Информатика“ или ако са от ИТ специалностите по дисциплините, по които се обучават. Студентите могат да използват сертификатите за участие в състезанието за кандидатстване по програма студентски стипендии.

 

Фотосалонът е под патронажите на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP), Фотографско общество на Америка (PSA), Фотографското общество на Гърция (HPS) и Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА).

Фотосалонът се провежда в Експоцентър „Флора“ от 07 до 20 октомври и може да бъде посетен от 10:00 до 18:00 часа при свободен вход.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи, с председател Рикардо Бузи, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, президент на FIAP борд на директорите (Италия) и членове – Бурак Сенбак, EFIAP/b, HonSSS (Турция) и от България: Мирослав Момински, EFIAP, Минко Михайлов, Величка Тодорова, AFIAP и Александър Иванов, AFIAP, след тридневно журиране на постъпилите 4006 фотографии от 307 автора избра за финалната селекция 949 фотографии на 246 участника от 39 страни от пет континента.

Най-добрите фотографии спечелиха 163 награди и още 6 награди по статистически данни за автори и фотоклубове.

Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на 103 фото творци от 30 държави.

Официалния знак на FIAP за най-добре представилия се автор на салона – светло синя FIAP значка бе спечелена от Марсел Ван Балкен, Нидерландия.

Плакет на Фотографското общество на Гърция – HPS за най-добре представилия се автор – Ятинг Янг, Тайван, плакет от Рефлекси ООД за най-добре представилия се чуждестранен автор – Атле Свен, Норвегия, Плакет за най-добре представил се български автор – Никифор Тодоров и Плакет за най-добре представил се пловдивски автор – Андрей Трифонов

Българските участници спечелиха награди за 62 фотографии на общо 38 фото творци, и с голяма гордост можем да заявим, че българските автори представиха достойно България.
Плакетът за най-добре представилия се фото клуб тази година остана в България. Негов носител е Български Арт Фото Клуб ( БАФК ) с председател Димитрина Андреева – 8 автора от клуба спечелиха 14 награди. Вторият български фото клуб Фотографска Задруга Пловдив ( ФЗП ) също се представи много добре – 5 автора от клуба спечелиха 5 награди.
Бургаските фотографи се представиха достойно и в изложбата има фотографии на Александр Стоянов, Димитрина Андреева, Женя Маджарова- Петрова,Ивайло Станев, Радослав Свирецов и Светлин Йосифов.
В Бургас, Фото салон Пловдив гостува с любезното съдействие на Община Бургас.

С атрактивна програма, представяща шедьоври от световната оперна класика, под надслов „Есенна палитра“, Държавна опера – Бургас открива официално Сезон 2019/2020 – на 2-ри октомври, от 19 часа, на сцената на Операта.

В „Есенна палитра“ красотата на своите гласове ще вплетат: Йоана Железчева – сопран, Мария Цветкова  –  Маджарова –  сопран, Даниела Дякова – мецосопран, Йоана Кадийска  –  мецосопран, Яни Николов –  тенор, Александър Крунев  –  баритон, Валери Турманов  – баритон, Делян Славов – бас, Диман Панчев –  бас, Костадин Мечков – бас. Оркестърът на Държавна опера  – Бургас ще бъде под палката на маестро Цанислав Петков.

Бургаската публика все още помни блестящата премиера по бродуейски на мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“ по музика на Коул Портър и режисура на Александър Текелиев, с който на 4-ти септември т.год. на сцената на Летния театър бяха  закрити Летните празници „Емил Чакъров“ 2019 г., осъществени в партньорство с Община Бургас. Тези, които са пропуснали събитието, или желаят да го съпреживеят отново – ще имат тази възможност на 16-ти октомври, от 19 часа, в Зала Опера. „Целуни ме, Кейт!“ ще гостува и на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ – на 19-ти ноември 2019 г.

След кратка творческа почивка, съставът на Държавна опера – Бургас е подготвил наситена програма за следващия сезон – през м. октомври, освен оперната гала на 02.10.2019 г., бургаската публика ще има възможност да види в Зала Опера следните спектакли:

11 октомври 2019, 19:00, Зала Опера

СВАТБАТА НА ФИГАРО

КОМИЧНА ОПЕРА ОТ В. А. МОЦАРТ

Либрето – Лоренцо да Понте

Диригент –  ЦАНИСЛАВ ПЕТКОВ

режисьор – ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ

Диригент на хора –  НЕВЕНА МИХАЙЛОВА

Концертмайстор – ВАНЯ ЗЛАТЕВА

Художник – ЧАВДАР ЧОМАКОВ

Пластика  – ГРИША РОГЛЕВ

солисти:

Граф Алмавива – Валери Турманов

Графиня Алмавива – Нона Кръстникова

Сузана – Мария Цветкова-Маджарова

Фигаро – Костадин Мечков

Керубино – Лина Пеева

Марчелина – Йоана Кадийска

Дон Бартоло – Диман Панчев

Дон Базилио – Николай Моцов

Дон Курцио – Николай Моцов

Антонио – Петър Тихилов

Барбарина – Стефка Христозова

Оркестър и хор  на Държавна опера – Бургас

16 октомври 2019, 19:00, Зала Опера

ЦЕЛУНИ МЕ, КЕЙТ!

МЮЗИКЪЛ В ДВЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ КОУЛ ПОРТЪР, ПО МОТИВИ ОТ КОМЕДИЯТА „УКРОТЯВАНЕ НА ОПЪРНИЧАВАТА“ ОТ УИЛЯМ ШЕКСПИР

Превод – Тоня Трайкова

Превод на музикалния текст – Еделина Кънева

Диригент – Цанислав Петков

Режисьор – Александър Текелиев

Сценография и костюми- Денис Иванов

Хореография – Желка Табакова

Диригент на хора – Невена Михайлова

Концертмайстор- Йордан Ковачев

Пом. режисьори – Лина Пеева, Петър Тихолов

солисти:

Фред Греъм (Петручо) – МАРЧО АПОСТОЛОВ – гост

Лили Ванеси (Катерина) – Шмилена Султанова

Лоис Лейн (Бианка) – Нона Кръстникова

Бил Колхоун (Лученцио)- Бранимир Недков

Хари Тревър (Баптиста) – Веселин Спасов

Хети – Дарина Запрянова

Пол – Йордан Христозов

Първи гангстер – Диман Панчев

Втори гангстер – Яни Николов

Харисън Хауел – Петър Тихолов

Майкъл Лемън (Гремио) – Милен Динолов

Джек Хупър (Хортензио) – Любомир Тодорoв

Ралф – Александър Перпериев

Портиер – Вълю Тотев

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Бургас

22 октомври 2019, 19:00, Зала Опера

СЛУЖБОГОНЦИ

МЮЗИКЪЛ В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ПАРАШКЕВ ХАДЖИЕВ

Либрето Банчо Банов

По едноименната комедия на Иван Вазов

Диригент – ИВАН КОЖУХАРОВ

Режисьор – АЛЕКСАНДЪР ТЕКЕЛИЕВ

Сценография – ИВАН ТОКАДЖИЕВ

Художник на костюмите – ЧАВДАР ЧОМАКОВ

Диригент на хора – НЕВЕНА МИХАЙЛОВА

Танци –  ГАЛИНА КАЛЧЕВА

Концертмайстор – ЙОРДАН КОВАЧЕВ

солисти:

Никола Балтов – Петър Тихолов,

Аничка – Мария Цветкова-Маджарова

баба Дона – Сребрина Славова,

Станчо Квасников – Йордан Христозов,

Хоров – МАРЧО АПОСТОЛОВ – гост,

Боздугански – Тошо Герджиков,

Терзийска – Шмилена Султанова,

Шийкова – Людмила Михайлова,

Поликсена – Лина Пеева,

Стоянка – Весела Апостолова,

Илия – Николай Николов,

Драмков – Веселин Спасов,

Чалканов – Вълю Тотев,

Какавидов – Александър Перпериев

Оркестър,хор и балет на Държавна опера – Бургас

26 октомври 2019, 11:00, Зала Опера

МАКС И МОРИЦ – ПРЕМИЕРА

ОПЕРА ЗА ДЕЦА ОТ АЛЕКСАНДЪР ЙОСИФОВ

Либрето – Банчо Банов

Диригент – Цанислав Петков

Режисьор – Александър Текелиев

Сценография – Иван Токаджиев

Костюми – Анна-Мария Токаджиева

участват:

Милен Динолов, Стефка Христозова, Тони Казакова, Бранимир Недков, Весела Апостолова, Полина Бахчеванова, Петър Тихолов, Лина Пеева, Дарина Запрянова, Милен Динолов, Любомир Тодоров, Веселин Спасов, Мирослав Димитров, Диман Панчев

Оркестър на Държавна опера – Бургас

31 октомври 2019, 19:00, Зала Опера

ТОСКА

ОПЕРА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ДЖАКОМО ПУЧИНИ

Диригент ИВАН КОЖУХАРОВ

Режисьор АЛЕКСАНДЪР ТЕКЕЛИЕВ

Диригент на хора НЕВЕНА МИХАЙЛОВА

Концертмайстор ВАНЯ ЗЛАТЕВА

Пом. режисьор – Петър Тихолов

солисти:

Флория Тоска – Нона Кръстникова

Марио Каварадоси – ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ – гост

Барон Скарпия –

Анджелоти – Диман Панчев

Клисар – Костадин Мечков

Сполета – Яни Николов

Шароне – Петър Тихолов

Тъмничар – Костадин Мечков

Овчарче – Лина Пеева

Оркестър и хор на Държавна опера – Бургас

Харизматичната брейк състезателка  бе единствената българка в Световните  улични игри 2019

Бургаската брейк звезда Мари Славова- Queen Mary спечели квота за Олимпийските игри в Париж 2024, където брейкингът ще бъде включен в програмата. Тя постигна този невероятен успех след като участва в Световни Улични Игри 2019 /The World Urban Games/. Състезанието е ново поколение Международни Спортни Игри организирани от GAISF, признат организатор от Световен Олимпийски Комитет. Встъпителното издание на World Urban Games/WUG/ се проведе в Будапеща от 13 до 15 Септември 2019. Шест различни спорта бяха излъчени, включително нетрадиционни и очертаващи се  да бъдат част от Олимпийски събития като 3×3 баскетбол и BMX фрийстайл (и двете част от програмата за Токио 2020) и Брейкинг  (временно включен в програмата за Париж 2024).

Брейкинг състезанието излъчи 16-те топ атлети в света сред мъже и жени. Всеки един от състезателите е спечелил квота да се състезава от предишни събития.

Мари Славова-Queen Mary е била единственият участник от България. Брейк денс звездата се  квалифицира за участие в Будапеща, след като зае 8 място в Нанджинг, Китай през юни тази година. Като дългогодишен състезател и име в сферата на брейка, Мари е била  поканена като гост участник за състезанието в Нанджинг, директно от организаторите на събитието и пътните ми разноски бяха поети от тях. По този начин домакините са си осигурили топ ниво участници на събитието, тъй като тепърва състезанията от професионалната лига започват работа с федерации.

В Будапеща Мари Славова- Queen Mary е заела 6-то място в света, нареждайки се след Япония, Америка, Франция и Украйна, от които първите три са водещи в брейкинг средите.

Още снимки

Little Shao

Little Shao

От витринатавиж всички

0
Съставки: пуйка;150-200 г масло с добро качество (омекотено);сол, смлян черен пипер - на вкус;дафинов лист;зехтин;2 лимона (за олио)...

Стилътвиж всички

0
Посрещнете Новата 2020, чийто покровител в източния календар е Белият метален плъх, у дома, съветват астролозите, но в голям мащаб. Направете истинска...
Открий ме в спорта