Uncategorized

С любовно послание осъмна тази сутрин централния плаж в близост до Моста в Бургас. Неизвестен възлюбен, за когото знаем единствено, че е с инициали К.К. е изрисувал в пясъка „Обичам те, Жани!“, с което е решил да изненада приятелката си за празника на влюбените Свети Валентин. Посланието е отправено още снощи и въпреки продължилият цяла нощ дъжд тази сутрин следите от буквите още личат.

Плажната ивица и Моста са сред най-романтичните места в Бургас, където влюбените често си правят изненади. Пясъкът често се използва за изписването на любовни послания, а по парапетите на самия Мост двойките заключват катинари, с което засвидетелстват вечната си любов.

ugaoo.com

Утре е Свети Валентин. Хиляди, милиони цветя ще бъдат подарени в този прекрасен ден на влюбените. Но какво означават те? Цветето, което любимият ви мъж ще избере за вас има определено значение и послание. Вижте какво е то!

Роза
jardin.bg
jardin.bg

Неслучайно розите са най-предпочитаните цветя за Свети Валентин. Те са най-популярни, защото червените рози символизират любов, вярност, красота и съвършенство. Розата е и сред най-скъпите цветя, с което много мъже искат да покажат, че няма цена, която да ги спре да ви подарят най-доброто и най-красивото, с което да изразят любовта си.

Алстромерия
Google Sites
Google Sites

Алстромериите или така наречените перуански лилии са красиви, нежни и дълготрайни цветя. Те означават приятелство, преданост и вярност. Алстромерията подсказва още за страстност, така че очаквайте изненади от любимия си тази нощ, ако той е избрал именно това прекрасно цвете за вас!

Слънчогледи
Бис.БГ
Бис.БГ

Слънчогледът е символ на топлотата, лоялността, щастието и семейното огнище. Ако приятелят ви ви подари слънчогледи за Свети Валентин, това може да означава, че има сериозни намерения към вас за в бъдеще.

Орхидеи
orhidei.eu
orhidei.eu

Едно от най-красивите цветя измежду всички е орхидеята. Със своята нежност и ефирност тя символизира любов, красота, лукс и сила. Орхидеята е екзотичен начин от страна на партньора ви да ви съблазни. Според някои любителки на орхидеите, една орхидея е достатъчна да накара цял букет рози да бледнеят пред нейната красота!

Лилиум
 iStock
iStock

Лилиумите са невероятни и прелестни. Тяхното ухание изпълва цялото помещение, в което са поставени. Тяхната символика подсказва за красота, класа и стил. Мъж, който подарява лилиуми, би следвало да познава добре своята половинка.

Ириси
rabstol.net
rabstol.net

Ирисите излъчват царственост и аристократизъм. Те означават още надежда, вяра и желание за опознаване.

Гербери
wallpaperrs.com
wallpaperrs.com

Герберите са слънчеви и весели като маргаритките. Тяхното значение е красота, невинност и чистота. Ако мъжът, с когото сте в момента ви подари гербери, вероятно означава, че той истински и чистосърдечно ви обича.

Гардении
greeninhouse.ru
greeninhouse.ru

Гардениите са също изключително ароматни. Те означават радост, чистота, предана и старомодна любов. Ако мъжът ви е избрал гардении за вас, то най-вероятно той е класически джентълмен, който си пада по традициите и ухажването в любовта.

източник: az-jenata.bg

fantast.clan.su

След появата си на Земята преди около 2 милиарда години, растенията царуваха тук дълго време в самота. В онези дни те изглеждали съвсем различни от представителите на настоящата флора. Например, в праисторическата епоха на динозаврите, растенията били гигантски (дърветата достигали стотици метри височина) и били много опасни. Отровни листа и ярки съцветия били смъртна заплаха за най-древните животни.

Развивайки се с планетата, вегетативната общност се променя и постепенно предава своето господство. Така че, с появата на тревопасните животни, започва да се появява блестяща мека трева. Можем да кажем, че зеленият свят се е приспособил към общото развитие на Земята.

С помощта на специални компютърни програми учени успяха да моделират развитието на растителния свят на нашата планета. Както се оказа, всички процеси били толкова хармонични, че сякаш някой ги е управлявал …

Така че, дърветата са най-старите, загадъчни, сурови и същевременно невероятно щедри, мълчаливи и притежаващи дълбокия разум на творението …

Дървото на живота и друидите

Фактът, че дърветата са разумни бил ясен на хората от древни времена. По този начин друидите (свещениците на древните келти), според летописци, смятали, че зеленият свят притежава висш разум и твърдейки, че комуникират с растенията. Целта на друидското поклонение е т. Нар. „Дървото на живота“ – специално зелено божество. Тези посветени делели хората на две категории, два вида: някои души имали растителен произход, други – животински. Съответно тези, които са вдъхновени от живота на световното дърво, притежават, естествена, любезна и любовна природа. Хората с душа на животни са жестоки, много предприемчиви и са създателите на технологичния прогрес в живота (esoreiter.ru) .

Днес ние познаваме хороскопът на друидите. В съответствие с този древен календар, всеки от нас има свой покровител в растителния свят. В този случай особеностите на човешката природа са много сходни с качествата на самото растение. Например, мъжкия дъб е неизменно силен, могъщ и необезпокояван, а върбовият човек е срамежлив и сълзлив …

Растенията контролират този свят

Точно това твърдят друидите. За дълго време материалистичната наука счита тези виждания за празни и фалшиви, но днес те са получили сензационно потвърждение. Всъщност всички растения могат не само да мислят, но и да предават своите „мисли“ на различни разстояния.

Когато някой влезе в гората, за да отсече дърво, цялата природа веднага разбира за това. И тогава зеленият ум включва свой собствен защитен механизъм. В следствие на това един неканен гост може да получи болки в гърба; може да се спъне или подхлъзне наранявайки краката си. Възможно е облак от комари да обгърне нарушителя; цветята да започнат да излъчват отровна миризма, причиняваща главоболие … Така функционират клетките на един единствен организъм, чието име е Свръхразумно дърво на живота.

Обърнете внимание, че през последните години природните бедствия се случват точно на места, където се извършва безмилостно обезлесяване. В отговор на човешкото варварство нашата планета реагира с урагани, земетресения и цунами. Например, тропическата джунгла на Суматра бързо изчезва, тъй като основната печалба на Индонезия идва от целулозата и палмовото масло. Въпреки това, само през последните няколко години цунами и земетресения са отнели живота на почти половината от индонезийците, отнасяйки цели градове в океана …

В Русия, Сахалин страда най-много от обезлесяването. И тук на 28 май 1995 г. само за няколко секунди стихията почти напълно унищожава село Нефтегорск, при което загива почти две трети от населението.

Зелен ум на дърветата

Растенията усещат енергията не само на хората, но и на Земята. На нашата планета, както е известно, има много зони със необичайни аномалии. Отличават се с странна и болна растителност.

Националният парк „Куршская коса“ е земя, разделяща едноименния залив и Балтийско море. В сърцето на местната гора има странно място, наречено „пияна“ или „танцуваща“ гора. Наоколо дърветата се стройни и високи, а в тази необичайна зона всички стволове са изкривени в пръстени или спирали. Тук винаги цари абсолютна тишина, животни и птици не стъпват на това място, не расте трева …

Биолозите не дават отговор на въпроса защо дърветата в тази област се изкривяват. Но психолозите незабавно идентифицираха наличието на аномална енергетика. Усещайки го, дърветата се опитват някак да се отдалечат, да се предпазят от вредните ефекти на това място.

Науката почти не се занимава с изучаването на зеления ум, но фактите, които свидетелстват за съществуването и силата му, стават все повече и повече. Сега учените могат да изследват и описват само отделните му компоненти. И това, разбира се, са само първите стъпки по пътя на опознаването на великото древно създание …

А колко неразкрити мистерии и тайни крие Дървото на мира .. То може да ни разкаже за това как е изградена нашата планета и цялата вселена, защото корените му поникват дълбоко в земята, а короната – в дълбините на космоса … Всяко растения – дори най-малката му клетка притежава най-висшето съзнание.

Уви, хората като паразити безмилостно унищожават красивата зелена покривка на Земята и дори не мислят за последствията от злите си дела! Те вярват, че могат да направят това безпристрастно по всяко време. Но, колко е няколко хилядолетия на часовника на великия космически организъм … ? Нашата планета е видяла как се появяват и изчезват цивилизации, за които не знаем нищо. Може би те платиха за това, че в безумието си вдигнаха брадви срещу Дървото на Живота …

 Източник: esoreiter.ru
Превод и редакция: burgascity.com

Mama.lt

Киселото зеле е типичен продукт в зимното меню на повечето българи. Освен че е много полезно, то помага изключително много за отслабването. Така че, ако сте на диета, можете да включите този нискокалоричен продукт в менюто си.

ЗАЩО КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ ПОМАГА ПРИ ОТСЛАБВАНЕ?

– Киселото зеле благоприятства равновесието на чревната флора, като по този начин помага на тялото да се пречиства.

– От друга страна, притежава антиоксидантни качества, благодарение на витамин С. Витаминът използва мазнините за получаване на енергия и намалява действието на свободните радикали.

– Киселото зеле е изключително нискокалорично – 20 калории на 100 грама. Счита се и като храна с отрицателни калории, тъй като се използват повече калории за обработката му, отколкото тези, които доставя на тялото.салата1

За да използвате качествата на киселото зеле, можете да го ядете и сурово, и сготвено. Ако имате чревни проблеми или бавно храносмилане, е по- добре да го консумирате готвено.

Ако не сте свикнали да ядете кисело зеле, започнете да го включвате постепенно в менюто си.

Ако искате да включите киселото зеле в диетата си, се съчетава добре с различни меса.

Важно е да се научите да комбинирате най- различни храни в режима и, като внимавате с големината на порциите.

Чешка кремсупа с картофи и кисело зеле. ВИЖ ВИДЕОТО:

Източник: otslabvane-dieti.net

sia.az

Ураганен вятър връхлетя Банско, затворени са всички съоръжения на зимния курорт. Заради вятъра е обявено бедствено положение в община Смолян от 8 часа тази сутрин.

Много от пътищата в региона са затворени заради изкоренени и паднали дървета. Има селища с прекъснато електрозахранване. Кризисен щаб заседава за мерките, които трябва да се предприемат. Ураганни ветрове със скорост над 100 километра в час има и в Сливенско. Във Варна затвориха пристанището заради силния вятър.

Жълт код за опасно силен вятър днес обяви НИМХ за цялата страна.

Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с (86 км/ч).

От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети.

Най-голяма е опасността в планините, където има и снежна покривка. От тази нощ проходът Троян-Кърнаре е напълно затворен за превозни средства поради снегонавяване. На места снежната покривка е дълбока повече от метър.

Заради бурния вятър и снегонавявания са затворени подходите към прохода Шипка – Крън-Шипка и Дунавци-Шипка. Самият проход също е временно затворен за движение. Няколко автомобила са заседнали в снежните преспи и чакат спасителни екипи.

Иначе днес температурите ще се понижат и максималните ще са между 0 и 6 градуса. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. По високите и открити части северозападният вятър ще е ураганен.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра – около минус 9 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи предимно от дъжд. Максималните температури ще са 4-6 градуса. Температурата на морската вода е около 8 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала.

В петък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се обърне от югозапад, дневните температури ще се повишат, но сутрешните в много райони ще са отрицателни – между минус 7 и минус 2 градуса.

В събота в Източна България вятърът ще бъде от юг и температурите ще достигнат до 12-14 градуса. В същото време в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне застудяване. Облачността ще се увеличи, ще завали дъжд и сняг.

Източник: vesti.bg

0

Парите ще бъдат прехвърлени от други две общински предприятия „Бургаски пазари“ и „Чистота“ 

Община Бургас ще осигури необходимите 400 хил. лв., с които да спаси от фалит общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД. Както e-Burgas.com вече писа в Общински съвет – Бургас постъпи писмо от управителя на предприятието Красимир Колев, който заяви че хлебозаводът на практика ще спре работа, ако парите не бъдат осигурени.

Няколко дни по-късно зам. кметът по бюджет и финансир Красимир Стойчев е входирал докладна записка, според която сумата ще бъде осигурена. Той припомня, че още през месец декември миналата година на свое заседание на Общински съвет – Бургас даде съгласие дружеството да рефинансира кредит от търговска банка Виктория, но към момента договорът не е подписан, поради наличие на публични задължения към НАП в размер на 120 хил.лева.

Поради тази причина необходимите средства ще бъдат осигурени чрез заем от други две общински дружества в лицето „Бургаски пазари“ ЕООД и „Чистота“ ЕООД. В момента те разполагат с необходимия наличен ресурс, без това да наруши дейността им.

Парите ще бъдат насочени към погасяване на задълженията към НАП и реорганизация в производството на хляб и закуски и оптимизиране на персонала на дружеството, което ще доведе до намаляване на преките разходи с 63 (шейсет и три) хил.лв. месечно. Управителят Красимир Колев вече е изготвил оздравителна програма, която трябва да стабилизира дружеството за напред.

0

Лекцията „Моите права“ е в четвъртък в КЦ „Морско казино“ и ще бъде с вход свободен

Първото събитие за 2018-та година на Академията за млади дами в Бургас е на тема „Моите права“ и ще се проведе утре от 19.30 часа в Културен център „Морско казино“. Целта на лекцията, която ще бъде с вход свободен, е да запознае децата и техните родители с правата, които има всяко дете у нас и които са регламентирани със специален закон.

В нашата страна за дете се приема всеки човек на възраст под 18 години. Децата също имат права. Правата са това, което ти е необходимо за да оцелееш, да се развиваш и да постигнеш пълния си потенциал. Всички права са еднакво важни и са свързани помежду си. Всеки се ражда с тях и никой не може да му ги отнеме.

Освен родителите или настойниците, държавата също трябва да се грижи за детето и да го закриля. Всички видове закрила, които то може да получи са описани в Закона за закрила на детето.

Лектор на събитието ще бъде председателят на държавна Агенция „Закрила на детето“ – Офелия Кънева, която ще разкаже пред бургазлии за правата, регламентирани в закона и ще им предостави полезна информация.

Лекцията „Моите права“ се организира от Зонта клуб Бургас, с подкрепата на Община Бургас и е част от ежемесечните семинари, които Академията за млади дами провежда в КЦ „Морско казино“.

Форматът „Академия за млади дами“ стартира преди близо три години с ясната идея пред младите момичета в Бургас да има възможност за по-добър старт на развитие. Така Морското казино се превърна в притегателен център за провеждане на водещи лекции и събития на най-разнообразни и важни теми, свързани с агресията, насилието, пътят към успеха, здравето, спортът, модата, общуването и други.

painterccc.com

Богоявление (от старобългарски – явление на Бог) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово[1]) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката се обмиват домашната икона и своите лица.

В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, които са се оженили миналата година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари“ или „къпинчари“. Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

Народа нарича празниците Богоявление и Йордановден по общо име „Водици“, заради връзката им към вода.

Православна традиция

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

На този ден имен ден празнуват: Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

Традиции и обичаи

Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Поверия за Йордановден

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Източник: bg.wikipedia.org

0
andrewkubala.com

Да намериш истинската и голяма любов винаги е била и ще бъде една от главните човешки цели. Всеки търси своята половинка, своята сродна душа, която го прави по-добър.

Новата година ще донесе именно това за няколко зодии – шанс да срещнат своя човек и да останат с него до края. 2018-та ще бъде доста благоприятна в любовен аспект за 4 от зодиакалните знаци и те ще се носят на крилете на любовта.

Лъв

Никога не сте били от хората, за които щастието идва като подарък. И много трудно ще откриете човек, който да ви разбира напълно и да споделя самотата ви. Истината е, че трудните неща понякога се поднасят като подарък от съдбата.

Такъв подарък ще получите още през пролетта. Ще бъде истинско чудо как сърцето ви отново ще затрепти за нови преживявания и нова любов. Запознанството ще стане изключително спонтанно, на пътуване, във влак или автобус.

Ще бъде романтично, точно като по филмите и ще видите колко много любов ви чака. Истинската връзка, която ще промени в живота ви, идва скоро.

Дева

Любовта понякога идва в живота ни и ни обърква с това, че е истинската, а всъщност не е. В момента може и да се намирате във връзка, но сърцето ви подсказва, че това няма да е човекът, с когото ще прекарате остатъка от живота си. И все пак това изобщо не трябва да ви тревожи.

Още през март 2018 г. като светъл слънчев лъв в живота ви ще се появи човек, който ще преобърне представите ви за истинска връзка. Ще поемете глътка свеж въздух, който ще ви даде сили и мотивация в живота.

Козирог

Не бъдете много строги към себе си. Провалите в любовта невинаги зависят от нас. През лятото на 2018 г. ще срещнете човек, който ще влезе много решително в живота ви. Няма да имате и миг покой от щастие. Нещата ще започнат да се случват много бързо и връзката ви ще напредне за нула време.

До края на 2019 г. може да очаквате да създадете семейство. Щастието пътува към вас, само имайте търпение да го изчакате./dariknews.bg

Снимка: kazanlak.com

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, честван на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

След покръстването към него е „прикрепен“ християнският Св. Игнатий и празникът е преименуван в Игнажден и е преместен на 20 декември.

От Игнажден започват Коледните и Новогодишни празници. Денят се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад ден, Млад Бог, Млад месец, Полаз или Полазовден..

НА ИГНАЖДЕН ТРАДИЦИЯТА ПОВЕЛЯВА:

Съществуват много традиции и вярвания, свързани с празника. От това, кой пръв ще влезе в къщата на Игнажден се гадае, каква ще бъде и следващата година за хората от този дом. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има късмет, добруване, благоденствие и успех във всичко. Този обичай се нарича „полазване“.

Щом сполазникът влезе в двора, той поздравява членовете на семейството с новата година. Преди да прекрачи в къщата, гостът взима от дръвника някоя пръчка и с нея разбърква огнището, като пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета)“.

В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и стои така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.

После домакините дават на сполазника сито, пълно с пшеница. С него той поръсва из къщата и благославя: „Да се роди, дето рало ходи; дето ходи и не ходи!“. Като изрече благословията си, полезникът бива обсипван с пшеница и сушени плодове — за плодородие и берекет. Може да го даряват още и с риза, кърпа, чорапи или кадена вълна.

Много пъти къщата се спохожда и от някои домашни животни. Хората посрещат такива сполазници с радост и благодарност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се смята за добър знак.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци (малки гевречета). От замесеното тесто откъсват малко парче и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят се толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

На Игнажден младите момичета гадаят, коя за кого ще се задоми. Мома, която иска да разбере за кой момък ще се омъжи, отива на дръвника, сяда на него и се посипва с ечемик, като междувременно нарича: „Който ми е на късмет, да дойде нощес да се женим заедно!“. После става и взема в едната си ръка трески, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика поставя под възглавницата си. И когото сънува през тази нощ, за него ще се омъжи.

Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да мине по-леко и безболезнено раждането им. Сутринта, преди изгрев слънце, жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, а от каденото жито и пепел посипват около къщата. Това се прави за предпазване от магьосници, които обират чуждото благополучие. А за лек и магия се извършва обичаят Вардене (пазене) на квас.

НАРОДНИ ПОВЕРИЯ И ОБИЧАИ ЗА ИГНАЖДЕН

~ На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата, най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът от дома.
~ На този ден не се иска и не се дава нищо назаем – нито пари, нито стока.
~ На Игнажден не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза и на двора, за да мътят кокошките повече.
~ На този ден не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
~ На Игнажден не се вари боб, за да не бие градушка.

~ На този ден не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. 

~ На Игнажден не се пере, за да не налети болест.
~ На този ден не се смята за добре, ако се зачене дете, защото ще се роди с недъг.
~ На Игнажден бременните и нераждалите жени не трябва да работят, за да могат да родят лесно и безпроблемно децата си.
~ На този ден мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.

КАКВО ПРЕДВЕЩАВА ВРЕМЕТО НА ИГНАЖДЕН:

~ Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще бъде суша.
~ Ако на този ден вали дъжд, през април също ще валят дъждове и ще има плодородие.
~ Ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг, се счита за добра поличба.
~ Ако на този ден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие от мед.
~ Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

По материали от Wikipedia/pozitivnoto.info

От витринатавиж всички

0
Съкровище от уникални древни артефакти е открито от Експедицията на Елиас Сотомайор. В отдалечена планинска област в югоизточната част на Еквадор пътешествениците попадат на 90-метров...

Стилътвиж всички

0
Всяка може да е сладка като Клеопатра Повечето хора смятат, че във ваните на Клеопатра са били изливани стотици литри мляко, с което тя разточителствала,...