Uncategorized

TrekEarth

Древните гърци украсявали с венци от маслинови клонки главите на олимпийските шампиони. За елините маслината символизира мира и благополучието. Интересна е легендата за даване името на града Атина, която е свързана с това растение. Според древния мит, между Посейдон, бога на морето и Атина, богинята на мъдростта, се разгорял спор кой от тях да даде името си на областта Атика и главния ѝ град. 

Повелителят на боговете Зевс наредил всеки да даде на жителите на оспорваната територия дар и в зависимост от неговата полезност, хората сами да направят своя избор. Посейдон създал солен извор и от неговите води се появило чудно животно – прекрасен кон. Атина сътворила сладък извор и от него израснало маслиново дърво. Хората предпочели дара на Зевсовата дъщеря. Богът на морските стихии не се разсърдил на атиняните и приел техния избор. От този момент маслината символизира помиряването и безсмъртието. Древните елини свързвали това растение с плодовитостта. Маслината е дървото на Зевс, Атина и Аполон.

Заслужава внимание факта, че от клона на една маслина Херакъл (Херкулес) направил любимия си боздуган. В този случай маслината се свързва с победата над враговете.

В Древен Рим маслиновите клони са знак на богинята на мира Пакс. По време на триумф, когато по улуците на Рим дефилирали победоносните армии, войниците носели маслинови клонки в чест на победата и на богиня Атина (Минерва). Когато се изпращали пратеници да молят за мир или защита, носели вейки от маслина, привързани с панделки.

Египтяните свързвали маслината с богинята Изида и за тях дървото било символ на справедливостта. Християните вярват, че гълъб с маслинена клонка в човката ще извести примирието между Бога и хората.

Почитта към маслиновото дърво вероятно се дължи и на неговото дълголетие. Маслината расте много бавно и се предполага, че някои дървета са на повече от хиляда години. Сред много народи съществува поверие, че маслиновото дърво е безсмъртно.

Плодовете на “вечното” дърво могат да бъдат различни. Някои сортове имат размер на вишна, други са с големината на слива. В процеса на узряване те променят цвета си. Зелените маслини придобиват розово-кафеникав оттенък, а като узреят напълно, стават черни.

Общото за всички сортове маслини е, че те не могат да се ядат пресни. Току що откъснатите от дървото плодове са много твърди и горчиви. За да станат вкусни, те трябва по-дълго да се обработват, а след това се осоляват или мариноват. Осолените стават по-твърди от маринованите.

За здраве

Легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Прочутият лекар е имал до голяма степен право, защото тези плодове са изключително полезни.

Маслините съдържат много витамини от групата В (важни за мозъка и нервната система), витамин А ( за добро зрение), витамин D (за здрави кости и зъби), аскорбинова киселина (укрепва имунитета), витамин Е (предпазва от вредното въздействие на околната среда, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори).

Но най-щедрият дар на маслините е зехтинът. В зависимост от зрелостта съдържанието на тази мазнина в тях е от 50 до 80%. Колкото по-узрели са плодовете, толкова повече е зехтинът в тях.

Зехтинът е наистина уникален продукт. Той е много богат на ненаситени мастни киселини. Те понижават лошия холестерол в кръвта, което предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система и от атеросклероза.

Маслините подобряват вкуса на храната и възбуждат апетита и затова се предлагат като предястие. А ежедневното приемане на 10 маслини предпазва от заболяване от гастрит и язва на стомаха.

Учените установиха, че жените от Средиземноморието боледуват по-рядко от рак на гърдата заради олеиновата киселина: като основна съставка в зехтина тази киселина присъства в повечето ястия на местната кухня.

Изследвания на учени от Чикаго показват, че олеиновата киселина понижава риска от образуването на злокачествени тумори, а ако вече са се появили, повишава ефективността на тяхното лечение.

Установена е също, че рискът от инфаркт намалява, ако повечето калории за организма се доставят от зехтина, а не от други продукти. В изследването са взели участие 342-ма пациенти, от които 171 – преживели един инфаркт на миокарда.

Според резултатите от друго изследване, зехтинът може да облекчи главоболието не по-зле от аналгина. Веществата в зехтина имат действие, подобно на ибупрофена, който е една от съставките на обезболяващите лекарства.

Маслините помагат за неутрализиране на токсичните вещества. Прибавени към много алкохолни коктейли, те не само овкусяват напитката, но и предпазват от махмурлук на следващия ден.

Има поверие, че маслините и зехтинът увеличават мъжката сила. Досега това твърдение не е доказано, но жителите на средиземноморските страни, в които маслините са част от ежедневното меню, наистина се славят с горещия си темперамент.

В магазините се продават зелени маслини, пълнени с аншоа, лимон, чушка, кисела краставичка и други пълнежи. Черните маслини не се пълнят, защото се смята, че техният вкус е достатъчно силен и не си струва да се разваля с добавки.

Единствено може да им се извадят костилките, но кулинарите са убедени, че тази манипулация разваля качеството и вкуса им.

За красотата

Австралийски учени открили зависимост между консумацията на зехтин и появата на бръчки. Олеиновата киселина в маслините и студено пресования зехтин прониква през мембраната на кожните клетки и ги изпълва, от което се заглаждат по-фините гънки и бръчки.

Размерът има значение

Когато купувате консерви с маслини, непременно обърнете внимание на техния размер. Той е обозначен с числа в дроби, например: 70/90, 140/160 или 300/220. Тези числа показват количеството плод на килограм сухо тегло. Колкото по-голямо е числото, толкова по-дребни са маслините. Например надписът 240/ 260 показва, че в 1 килограм има не по-малко от 240 и не повече от 260 маслини.

Плодовете в консервата трябва да са с еднаква форма и големина – това показва качеството на продукта. И разбира се, кутията не трябва да е деформирана и очукана.

Източник: frognews.bg

 

След три квалификационни кръга и един финал отборът на „Черноморец“ стигна до финалната четворка от държавното първенство по водна топка за момчета до 15 г. Момчетата на старши треньора Петър Йонов се класираха сред четирите най-добри отбора в страната и ще спорят за отличията в тази възраст. Останалите претенденти за медали в настоящия сезон са шампионът „КПС Варна“, „Черно море“ и „Славия“. Извън четворката остават „Аква спорт“ и „Ботев 2000“.

На басейна в „Меден рудник“ най-оспорвани бяха двубоите между фаворитите. Отборът на „Черноморец“ победи „Ботев 2000“ /Враца/ с 10:7, „Аква спорт“ с 12:6, „Славия“ с 13:5 и „Черно море“ с 9:4. Единствената загуба бургазлии понесоха в мача срещу „КПС Варна“, в който нашите отстъпиха със 7:9.

За мачовете от финалната четворка ще се зачитат точките от последните резултати, постигнати на басейна в „Меден рудник“. Припомняме, че след всеки квалификационен кръг точките нямаха никаква тежест и всичко започваше от нула.

По регламента домакин на мачовете в супер финала ще бъде победителят във финалната шестица – „КПС Варна“.

Освен на 15-годишните, бургаският басейн беше домакин и на кръг от регионалното първенството при 11-годишните. Отборът на „Черноморец“ записа пълен актив от победи, и то убедителни, срещу съгражданите си от „Бургас“ и варненските „Тича“ и „Комодор“.

„Отборът е обигран и много перспективен. Децата са много напреднали, с класа над останалите съперници. Разполагаме с дълга резервна скамейка, а разликата в резултата даде възможност в игра да влязат всички. Щастлив съм, че успяхме да покажем, че сме едни гърди пред варненската школа“, заяви треньорът на 11-годишните Светозар Владков.

Още снимки

 

Мечтите, които ни водят към бедност.

Има мечти, които ни окриляват, но има и такива, които наричаме – мечтите на бедняка. Подобни мисли са част от човешката психология, те не позволяват на човек да се измъкне от нищетата и разрухата. Такива мечти не само са вредни, те са абсолютно забранени.

1.  Мечтата на Емили край печката.

„Някога ще получа много пари и повече никога няма да работя!“ Така изглежда тъжната мечта на много хора, които все още не са си намерили работа, която наистина да обичат. Те си представят идеалният ден, като ден, в който няма да им се налага да се напрягат.

Във мечтите си те се виждат на яхтата на танцуващия милионер и смятат, че да живееш така до края на дните си е най-добрият път към щастието. Те често въздишат за почивни дни, отпуска или пенсия, като пропиляват в тези мечти най-добрите години от живота си. Те не познават радостта на твореца.

Когато човек работи това, което обича не му трябват нито почивки, нито отпуски, нито пенсия. 30 години на борда на слънчева яхта ще му се сторят ад. Работата е тази, която ни движи, тази която ни вдига сутрин, готови за битки.

2. Мечтата за вълшебник в син въртолет 

Този род мечти са типични за жените. Тази мечта изглежда примерно така: „В живота ми ще се появи „истински мъж“ и повече никога няма да взимам решения  сама. Той ще направи всичко за мен, ще ми покаже правилния път и ще ме обезпечи до края на дните ми.

Такава мечта буквално парализира цялата женска активност, принуждавайки я в най-добрия случай да си „поочисти перата“, а в най-лошия – дълго и безсмислено да очаква принца.

Най-страшното е, че ако се намери такъв вълшебник, той се оказва жесток и ревнив садист, а не доброто татенце. Всъщност безкрайното очакване на идеалния мъж, който „сам ще реши всички проблеми“ никога няма да спре.

3. Мечтата за „големия град“

Някои хора искрено вярват, че са се родили на „неправилното място“. Те мечтаят да се пренесат в някаква реалност, в която всичко им се получава, при това без никакви усилия. Това е често срещана грешка, защото бедността и проблемите ни настигат и в Москва и в Париж. Живота става дори по-лош, никой няма желание да прави друг човек щастлив за своя сметка. Ето защо смяната на местожителство открива нови възможности, но не ни избавя от необходимостта да  влагаме усилия.

4. Мечтата за „Златната рибка“

Тази мечта съществува от хиляди години, в различни вариации, приказки и легенди. С една дума, стига да намериш вълшебна рибка, чаша, лампа и съдбата ще ти поднесе всичко на поднос. Днес златната рибка е заменена с лотария, откриване на съкровища, или някой друг начин за лесно придобиване на пари.

За съжаление чудеса не съществуват. Златна рибка, с такива възможности още не се е родила в природата, съкровищата са изкопани, а наивността на мечтателите най-често се използва от мошеници. Но, дори да съществува Златната рибка, тя би причинила много вреди. Спомнете си какво става с победителите в различните лотарии…

5. Мечтата за „Справедливия цар“

Най-страшна е мечтата за някакъв идеален управител, който лично ще оправи всички наши несгоди, ще залепи прозореца, ще изкъпе котката. Когато държавата не се държи така хората се обиждат: „При Тодор Живков беше так, при Сталин такова нямаше“ и т.н. И всичко това, благодарение на несправедливия, гаден цар, само заради него съм беден и нещастен. Когато всичко се оправи, тогава и аз ще почна да печеля и ще си полежа на плажа…

Ако „котката зареже котенцата“ си – Царя е виновен, твърдят хората, които ги мързи да си помръднат пръста за самите тях. И мечтаят, мечтаят за една твърда и справедлива ръка.

Най-ужасното е, че благодарение на такива мечтатели във властта влизат най-жестоките тирани.

Източник: chitalka.online

Превод и редакция: burgascity.com

„Черноморец“ продължава да гради силна женска водна топка. Състезателният сезон за девойките ни приключи, но не и техните изпитания в международните турнири, където трупат безценен капитал. След края на държавното първенство, вицешампионките на България отново играха на турнира „Rotary International Waterpolo Cup“ в Турция. В силната надпревара в Измир нашите момичета участваха с персонална покана от ротарианската турска организация за трети път.

В тазгодишното издание на турнира обаче, домакините от тримилионния град са станали свидетели на рядко срещан вече в спорта случай. Оказало се, че в два последователни мача наша състезателка е играла със счупен пръст. Стела Димитрова получава контузия в мача срещу „Киос“ /Гърция/, но въпреки силната и непоносима болка, която изпитва, остава във водата. За следващия двубой с „Олимпиакос“, Стела играе с превързан пръст. Съперничка от гръцкия гранд се възползва от ситуацията и умишлено я хваща за контузения палец. Болката е била неописуема, а Стела веднага е била откарана в болница. Правят й рентгенова снимка, която показва, че нашето момиче е с фрактура на палеца. След като домакините разбират какъв е резултатът от медицинския преглед, не могат да повярват на случилото се и лично поздравяват Стела за проявения героизъм, наричайки 13-годишната ни ватерполистка кахраман /герой на български език – б.р./.

„След това, което показаха момичетата в турнира – техния борбен дух, волеви качества и отговорност, мога да тръгна и на война с тях. Същото споделих и на тях след последния мач в Измир. За тези години състезателките видяха колко е дълъг пътя, който трябва да се измине, за да се стигне до целта. Играхме с реални отбори, които са водещи в своите страни. Представихме се достойно и съм много доволен. Ще продължим да търсим силни съперници, защото само така можем да се сравняваме с големите и да се променяме,“ с гордост заяви старши треньорът и председател на „Черноморец“ Петър Йонов.

В първия ден от турнира програмата изправя нашите девойки срещу шампиона на Турция „Ести“. След дългото и изтощително пътуване бургаският тим отстъпва с 5:21. Много малко не достига на българките в мача срещу „Киос“, в който падат само с един гол – 16:17 /7:6, 3:3, 5:5, 1:3/. В последния двубой срещу „Олимпиакос“, в чийто състав част от състезателките играят с по-големите каки в Шампионска лига, „Черноморец“ отстъпва с 8:17. При 10:5 за гъркините в третата част, за да натрупат повече опит в такива битки, Йонов пуска в игра резервите.

За пореден път организацията на турнира е била на много високо ниво. Отборът отново е бил подсигурен във всяко едно отношение, както и с персонален гид, който се е движил неотлъчно с тима. „19 Rotary International Waterpolo Cup“ се проведе на басейна в Буджа в Измир. Съорганизатори на турнира са община Буджа и Турската федерация по водна топка. Още от сега бургаският „Черноморец“ получи покана за участие в следващото издание на силната международна надпревара.

Още снимки

 

От Великден насам остров Света Анастасия посреща гости при подходящо време за плаване. А през следващите дни се очакват прилично високи температури и слаб вятър. Това е една чудесна възможност за прекарване на няколко приятни часа през уикенда на място с неповторима атмосфера. Ако решите да се възползвате от тази възможност, запознайте се с графика за пътуване на корабчето „Анастасия“.

Кораб „Анастасия“ ще извършва по два курса на ден при следния график:

Тръгване

от „Магазия 1“

Акостиране

на Острова

Тръгване

от Острова

Акостиране

на „Магазия 1“

10:00 часа

10:30 часа

12:30 часа

13:00 часа

13:30 часа

14:00 часа

16:00 часа

16:30 часа

 

 До края на месец април общинският катамаран „Анастасия“ ще плава с капацитет до 45 пасажера, само по предварителна заявка. Резервации се приемат всеки ден от 9:00 часа на телефон 0882 004 124 или на e-mail: reservations@gotoburgas.com, като е необходимо да заявите пътуването си най-късно до 17:00 часа в деня преди избраната дата за посещение на Острова.

Цени за пътуване с кораб „Анастасия“ до края на месец май 2018 година:

– Стандартен билет – 10 лева;

– За ученици и пенсионери – 9 лева;

– За деца от 3 до 7 ненавършени години – 3 лева;

– За деца до 3 години  и хора с увреждания – безплатно;

– Организирани групи ползват отстъпка.

 * Предвид динамично променящите се метеорологични условия, уверете се предварително, че кораб „Анастасия“ ще извършва плавания до Острова. На телефон 0882 004 124 ще получите актуална информация.

Още снимки

 

Неотдавна попаднах на книгата „Система за здраве на Кацудзо Ниши“.  Тя ме впечатли с това, че е написана въз основа на личния опит на лечителя.

Когато бил на 20 години му поставят много тежка диагноза, водеща до фатален край. Но, той не се предава, и продължава да се бори за живота си.

Кацудзо Ниши успял не само да излекува себе си, но и живял дълъг и плодотворен живот.

Целият си живот посвещава да разработва и усъвършенства своята система. В нея са събрани мъдростта на древногръцката и древноегипетска медицина, тибетски и китайски практики, йога и много други източници. Системата за здраве на Ниши отива много по-далеч, тя не е само сбор от упражнения и здравословно хранене, тя е цяла философия.

2_1513721833_tumb_660

Аз отдавна се интересувам от японските оздравителни практики, но философията на Кацудзо Ниши ме вдъхнови повече от всяка друга. Като начало опитайте комплекс от упражнения, които японецът е разработил за възстановяване на здравето и лечение на организма.

Този метод е незаменим, особено за жените, които винаги се стремят към съвършенство.

Упражненията са лесно изпълними, те изпълват тялото с бодрост и енергия, помагат да се освободим от излишните килограми и да оформим красива фигура. Освен това, те укрепват ставите и предотвратяват натрупването на соли в тялото.

Опитай и ти – само за 15 минути на ден тялото ти ще стане неузнаваемо.

Комплекс от упражнения за жени

Изберете си подходящо време, когато не се налага да бързате. Но, най-важното е да не ги изпълнявате късно вечер, защото това ще наруши биологичния ви ритъм. Най-добре е да се изпълняват сутрин, за да се заредите с бодрост и положителна енергия. И още нещо – упражненията трябва да ви доставят удоволствие, тогава резултатите ще дойдат скоро.

Първо упражнение

Легнете по гръб и се отпуснете максимално. Дишайте равномерно и дълбоко, представете си, че се намирате на красиво място. Разперете ръце в страни, съединете краката и ги свийте в коленете. Притеглете коленете към гърдите. Поемете дълбоко въздух и извийте коленете се надясно, стараейки се да достигнат земята. Обърнете главата в ляво и издишайте.

Бузата ви трябва да докосва пода, а ръцете и рамената трябва да останат неподвижни. Върнете се в изходно положение, поемете дълбоко въздух и повторете упражнението, но на другата страна.

Първият ден изпълнете упражнението 4-5 пъти, като в следващите дни ги увеличете до 25.

4_1513721837_tumb_660

Второ упражнение

Легнете по гръб с ръце до тялото,  с длани към земята. Свийте краката и ги поставете на 30 см. разстояние един от друг. Поемете дълбоко въздух и стегнете мускулите на корема. Повдигнете дупето и гърба, задръжте се няколко секунди така, издишайте и бавно се върнете в изходно положение. Отпуснете тялото и повторете упражнението. Направете го 5 пъти.

5_1513721839_tumb_660

Трето упражнение

Легнете по корем и притиснете бузата си към земята. Ръцете до тялото, с длани към земята. Краката са на разстояние на 15 см. един от друг. Стегнете мускулите на дупето, изпънете пръстите и повдигнете единия крак, другия остава неподвижен.

Задръжте няколко секунди и плавно отпуснете крака. Повторете същото с другия крак. Повторете упражнението по 50 за всеки крак.

6_1513721841_tumb_660

Четвърто упражнение

От същото положение свийте ръцете в лактите, повдигнете главата и раменете. Дланите поставете на пода на ширината на раменете. Повдигнете двата крака на височина около 15 см. и ги задръжте така няколко секунди. Направете ножица с краката, нагоре и надолу, имитирайки плуване. Изпълнете по 25-30 маха за всеки крак.

7_1513721843_tumb_660

Упражнение пето

Застанете на четири крака. Поставете ръцете и краката на широчината на раменете. Изпънете десният крак и го повдигнете на 30 см. от пода. Направете 25 маха нагоре и надолу. Върнете го в изходно положение и повторете упражнението с другия крак.

8_1513721845_tumb_660

Шесто упражнение

Останете в същото положение, отпуснете главата надолу, а тазът повдигнете нагоре. Докоснете с дясното коляно челото. След това изпънете крака назад и нагоре, повдигнете едновременно с това главата. Повторете упражнението по 10 пъти с всеки крак.

9_1513721847_tumb_660

Упражнение седем

Застанете на колене, дръжте тялото изправено, ръцете до тялото. Наклонете се назад, като държите тялото изправено и задръжте така няколко секунди. Върнете се в изходно положение. Повторете упражнението 5 пъти.

10_1513721849_tumb_660

Изпълнявайте упражненията бавно и без напрежение.

След упражненията се изправете бавно и се разходете из къщи,успокойте дишането. Мислете за нещо приятно и мислете за нещо хубаво.

Ако приемете упражненията като начин да се отпуснете и да подредите мислите и чувствата си, те ще станат своеобразна медитация.

Видео

Превод и редакция: burgascity.com

Източник: damyclub.ru

Може би вече си чувал за преимуществата на обучението в Холандия, а може би и познаваш някой, който учи там? Накратко казано: да учиш в Холандия става все повече и повече популярно сред българските кандидат-студенти. Чудиш се защо ли? Защото да учиш в Холандия значи да избираш качествено образование, съчетано с достъпни такси, възможности за студентски заеми, стипендии и почасова работа и обширни шансове за кариерно развитие.

Специално за всички български кандидат-студенти, UNIFY – най-добрият и специализиран консултант за образование в Холандия за пореден път организира събитието Холандски Дни, където кандидат-студентите ще имат възможност да се запознаят от собствена ръка относно всичко, което трябва да знаят за студентския живот в низката земя. Мисията на UNIFY е да предлага професионални консултански услуги, съчетани с дружеско и приятелско отношение към всеки един студент. Всички консултанти на UNIFY са бивши студенти в Холандия, което значи, че те знаят много от собствен опит и винаги са готови да го споделят с теб. Всички услуги по кандидатстването в партньорските университети на UNIFY са напълно безплатни. UNIFY са с теб във всеки един момент от този сложен процес, наречен кандидатстване в чужбина и даже след това – защото кандидатстването е само първата стъпка, а всички останали UNIFY извървява заедно със своите студенти.

Всички присъстващи ще имат възможност да получат безплатен Кариерен тест, както и да участват на индивидуални срещи с 10 от най-добрите холандски университета. Подготвени са много семинари и работилници.

Ако и ти мечтаеш да учиш в страната на лалетата, то ела на събитието в гр.Бургас!

23 Април, Понеделник – Бургас, Хотел България, 11-15:00

Събитията са абсолютно безплатни, но изискват предварителна регистрация тук: http://unify.bg/component/contact/register.html

Присъедини се към събитието ни във Фейсбук:

Бургас: https://www.facebook.com/events/438533503246374/

Психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читателите на Burgascity.com. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Е.И. на 37г. от Хасково:

„Здравейте г-жа Пенева, чувствам се много затруднена, как да подходя в следната ситуация, моля помогнете ми да взема правилно решение!

С приятелят ми, с който имахме интимна връзка от около десет години, се разделихме. Той се върна при бившата си съпруга, с която бяха в процес на развод от една година. Причина за раздялата в голяма степан беше моето нежелание да търпя постоянните конфликти, които имахме през последната година. Конфликти, които бяха предизвикани от съпругата му и от бавния ход на делото на несъстоялия се развод на  интимния ми  приятел. Сега, пет месеца след като той се прибра в семейното си огнище, се свърза с мен и ми каза, че въпреки, че държи на ангажиментите към семейството си и децата си, се чувства самотен и продължава да ме обича и желае отново да подновим отношенията си. Трябва ли според вас, да му простя и да приема да започнем отново?

Благодаря!“

Г-жа Е.И., знаете ли, каква е тайната на трайния дългогодишния брак? Ален де Ботон, споделя, че това е реалната заплаха от изневярата, от присъствието на друга жена. Не толкова самото действие, а страхът! И за да не се случва това, партньорите в брака се обричат на вярност- докато смъртта ги раздели. Всяка двойка, която се събира да живее под един покрив и създава семейство си налага вътрешни правила и закони, обособява се като едно сплотено цяло, което заедно очертава външните граници на съвместното си семейно пространство. Най-основната сред тези граници е верността. Верността верифицира нашия съюз, тя е израз на дълбока ценностна ориентация и морална позиция. Става дума за това по какъв начин се свързваме с другите за да се чувстваме сигурни и това е причината поради, която брака все още е една от формите на икономически съюз, която гарантира материално обезпечаване. Нашата култура на безгранична свобода и духовно обезценяване, постоянно ни напомня колко сме заменими и преходни във всяка една връзка, която изграждаме и това ни кара да предприемаме всякакви мерки, само и само да се чувстваме сигурни. Колкото по-самотни и отхвърлени усещаме, че сме, толкова повече искаме да сме от значение поне за един човек.

Моногамията е свещената крава на романтичния идеал, тъй като тя доказва нашата специалност. Само, че в брака и в по-продължителните връзки, романтиката рано или късно приключва. Влюбването и романтичния период в живота на партньорите е като пролетен грип-рано или късно отминава и дори и да не искате вие ще се излекувате.

Много, често сме склонни да приемаме, че отдадеността в паралелната връзка е свързана с желанието да се компенсират дефицитите в брака и тук е основната грешка. Желанието за изневяра е по-често  израз на търсене на по-голяма интензивност и динамика в живота, то е жажда за свобода, заредена с голямо количество ендрофин.

Има огромно предизвикателство в продължителното сърфиране на две паралелни писти и понякога това не е толкова приятно преживяване, особено когато, както във вашия случай е необходимо да се гарантира сигурност, лоялност и спокойствие и  на двете места. Търсенето на съвместни варианти, които да удовлетворяват претенциите на двете връзки е невъзможно, защото в случая се търси индивидуалното, егоистично благополучие на изневеряващия партньор, което ощетява и двете му завоевания. Тук жертвите са неизбежни, а играта „ Аз печеля, ти печелиш“ се превръща в удобна словоохотливост, в игра на думи в която, колкото повече толерантност и разбиране намираш и в двете си партньорки, толкова повече удължаваш удоволствието на личните си преживявания, за сметка на другите участници в триъгълника.

Бракът и паралелната връзка са симбиотично свързани. Обикновено когато в единия съюз има напрежение и крамоли те се отразяват и на паралелните отношения. Бракът е като твърдата почва под краката на партньора ви, а паралелната връзка с вас наподобява коктейла Молотов – във всеки един момент може да взриви целия живот на всички участници в приключението „изневяра“.

В българския начин на мислене уважението е тясно свързано с честността, с лоялността и отговорността към основния брачен партньор. Всички форми на измама, се равняват на неуважение. Приемайки да се върне обратно в семейството си, захранено в началния етап с обич, грижа и внимание, човек е склонен да се подведе от миража, че брака е едно сигурно място за живот, в което може да развива личния си потенциал. Осигуряването на  пълното благополучие на семейството, често не е достатъчно за да се даде добър пример на децата след толкова дълга изневяра. И тук идеята за достойно и отговорно съпружество и родителство се опошлява и губи своята значимост. Избора на вашия партньор да се върне в семейството си, само е засилила мнителността в него от страна на останалите членове в общността. Връщайки се назад „провинилия“ се партньор може би се надява отново да натисне бутона „старт“, но това е невъзможно защото  когато изтече маслото на семейната кола, двигателят блокира.

Раздялата с Вашия приятел е била закономерен финал на връзката ви при установените драстични различия по отношение на ценностите и двойния му морал. Новото връщане към вече приключилата дискусия  – дали да възстановите отношенията си  и да проявите разбиране под натиска на поредното му отчаяние от семейния му живот, също може да се окачестви като груба манипулация чрез „извиване на ръце“.

Ако все пак намерите някакви свои основания да се съберете, то си струва  да се промени брачния модел на партньора ви, за да може бъдещият ви общ семеен живот да бъде пълноценен и гарантиращ общото ви благополучие. Но това е във волята и на двама ви. Защото всичко е в ръцете на човека и всичко, на което държи и  обича може да му се изплъзне изпод носа само и единствено от страх.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Волейболистите от „Нефтохимик 2010“ поведоха във финалната серия от националната Суперлига срещу ЦСКА.

Първият двубой между двата претендента за шампионската титла пред над 1000 зрители в зала „Младост“ завърши 3:1 за бургазлии.

В отделните геймове резултатът е 25:23, 25:17, 22:25, 29:27.

Най-резултатът за победителите с 22 точки е Валентин Братоев, който записа 4 аса и 1 блок.

С 15 точки/1 ас и 1 блок/ е Жани Желязков. Георги Петров завърши с 13 точки/2 блока/ и 67 процента позитивно посрещане.

Добрите изяви на бургаските волейболисти бяха бурно аплодирани от ентусиазираните зрители в залата, сред които кметът  Димитър Николов, заместникът му Красимир Стойчев, председателят на комисията по спорт към Общинския съвет Калчо Белов и началник отдел „Спорт, превенции и младежки дейности“ Веселина Деведжиева.

Вторият мач между „Нефтохимик 2010“ и ЦСКА е днес, петък от 18:30 часа отново в зала „Младост“.

Традиционно ще се разиграе томбола с билетчетата за вход, като четирима щастливци ще си тръгнат с награди.

Шампион в националната Суперлига по волейбол за сезон 2017/2018 ще стане отборът спечелил 3 победи от 5 мача.

Още снимки

 

Stefan Cholakov

Днес отново ще бъде топло за периода. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ в БАН Христо Христов. На места в Дунавската равнина сутринта, а над Черноморието почти през целия ден ще има мъгла. Ще бъде предимно слънчево, след обяд над планинските райони от Западна и Централна България с купеста облачност. Само на отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 24° и 29°, по-ниски по Черноморието 8-10°, в София около 25°.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд над масивите от Западна и Централна България с купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието ще бъде хладно, мъгливо със слаб източен вятър. Максималните температури ще бъдат 9°-10°. Температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще бъде 1- 2 бала.

НИМХ към БАН

От витринатавиж всички

0
Древните гърци украсявали с венци от маслинови клонки главите на олимпийските шампиони. За елините маслината символизира мира и благополучието. Интересна е легендата за даване...

Стилътвиж всички

0
16 бели блузи, без които не можем. Бялата блуза е задължителен атрибут на съвременната жена. Всяка жена трябва да притежава тази универсална дреха в гардероба си....