My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Събития

След успеха на детския телевизионен сериал „Благуните“, излъчен по БНТ, и големия брой гледания в интернет, екипът на продукцията създаде детски театрален спектакъл с героите от сериала.

Постановката ще се играе на 16 април от 18:00 часа на сцената в НХК.

В представлението децата имат възможност да се срещнат на живо с любимите си герои, да се потопят в техния свят, да преживеят заедно весели и поучителни истории. Изключително красиви, цветни и пищни, куклите са специално преработени за сцена, а декорите са с впечатляващи размери. В спектакъла намират място най-хубавите песнички от кукления сериал, както и нови специално написани, които учат децата да бъдат по-добри, по-уверени в себе си и по-лесно да се справят с трудностите.

БЛАГУНИТЕ на живо – „Още един прекрасен ден“ разкрива пореден забавен ден с „Благуните“, изпълнен с много смях, добро настроение, песни и танци.

Повече за „Благуните“ вижте на www.blagunite.com

Постановка: Илиян Илиев;

Сценография: Кирил Наумов;

Кукли: Благовеста Василева;

Музика: Димо Стоянов от ПИФ и Александър Дойчев.

Участват: Елиза Илиева, Момчил Михайлов, Златина Йорданова, Янко Стоянов, Явор Зехиров, Мая Гелева, Нели Славова, Краси Кирчев.

Билети се продават на касата на НХК.

За повече информация тел. 0894/898-098-Маруся Русева – организатор /Арт ателие/.

„София филм фест на брега“ е във финалната си част. На официална церемония тази вечер ще бъдат връчени двете награди „Сребриста чайка“ на Община Бургас.

17-то издание на фестивала ще бъде закрито с две български продукции. В 17:00 часа започва филмът „Трампа“ на режисьора Георги Дюлгеров. Той е с участието на Петя Дубарова с единствената ѝ роля на големия екран. Лентата е с продължителност 90 минути, а входът е свободен. Прожекцията е включена в програмата по идея на Община Бургас по повод 40 години от кончината на поетесата.

Церемонията по закриването на фестивала започва в 19:00 часа. Тогава ще бъдат връчени двете статуетки „Сребриста чайка“. Едната от тях се присъжда от журито на фестивала, а втората е от името на публиката.

След церемонията започва втората прожекция от последната фестивална вечер. На големия екран ще бъде прожектиран филмът „Ирина“, а за представянето му гостуват режисьорът Надежда Косева, актрисата Ирини Жамбонас и продуцентът Стефан Китанов.

Тази събота любителите на археологията ще имат възможността да се запознаят с информация за част от проучванията на голямото къснонеолитно селище, разположено на полуостров Буджака в гр. Созопол.

Археологът Мирослав Класнаков ще представи фрагменти от материалната и духовна култура на едни от първите обитатели на западното българско Черноморско крайбрежие. Разкопките на праисторическия обект започнаха още през 2007 г., но до известна степен останаха слабо познати за по-широката общественост. Заедно с материалите от годините преди Христа, ще бъдат показани структури и находки от гръцката античност и началните векове от римското присъствие в околностите на античния град Аполония/Созопол.

Лекцията „Проучване на неолитно селище Буджака, гр. Созопол, от далечната 2010 г.“ ще се състои на 23 март, от 11:30 ч. като част от традиционната лектория в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Прожекцията на филма „Трампа“ (1978 г.), с режисьор проф. Георги Дюлгеров ще бъде на 22 март, петък, от 17:00 часа в общинското кино АБ в ДТ „Адриана Будевска“. Входът е безплатен.

Филмът е част от програмата на тазгодишното издание на „София филм фест на брега“. Той е включен в програмата по идея на Община Бургас като част от събитията, с които се отбелязва 40 години от кончината на поетесата.

Сюжетът разказва за писателя Добрин Илиев, който пристига в малък град, за да журира младежки литературен конкурс. Там среща Мая  – момиче, което силно го впечатлява. Постепенно се разбира, че момичето е негова дъщеря от връзката му с една гимназистка преди 17 години.

Напористата Мая пише поезия и се надява на ходатайство в конкурса. Тя уж се опитва да помогне на приятелката си Петя, чиято роля изпълнява поетесата Петя Дубарова, но всъщност подменя своите стихове с нейните. „Трампата“ ѝ донася първа награда…

Прощална вечеря ще дадат Михаил Билалов, Ники Урумов и Диана Досева в петък, 22 март, от 19 ч. на сцената на НХК. Спектакълът „Прощална вечеря“  от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт е дело на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Театър „Константин Величков“ – Пазарджик и се играе за първи път в Бургас. Постановката е на Здравко Митков, а сценографията- на Петър Митев.

„Прощална вечеря” е пиеса за дълбоките, сърдечни връзки, достигнали прага на своето изчерпване. Разказ за вечерите, на които отиваме без да ни се ходи и за приятелите, които вече не са ни близки. Дали го правим по навик или от малодушие и имаме ли силата да изчистим ежедневието си от минали хора и емоции ще ни разкажат Пиер и Клотилд Льокьор, които решават да организират прощална вечеря, с която да се разведат с приятелите- призраци.  Дали планът ще проработи и какви ще бъдат последствията ще научим утре от сцената на НХК.

Вече две години „Прощална вечеря“ се играе при голям интерес в България. Пиесата има номинация за „Кристален глобус” за най-добра пиеса и номинация „Молиер” за най-добра комедия. По време на XI Зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ „Прощална вечеря“ печели наградата за най-добър спектакъл. Участващият в нея Николай Урумов взима приза за най-добра мъжка роля.

Както критиката, така и зрителите дават отлични отзиви за пиесата. „Най-трудно в една пиеса е да разсмееш публиката, която е дошла да те съзерцава. Смехът беше през сълзи. Обратите непрекъснати. Тъкмо си мислиш, че всичко вече е наред и се връщаш в начална точка с ново ускорение. Блестяща игра на Ники като Антоан/Патрик, Мишо – Пиер и Ани – Клоти. Това е пиеса, изиграна от приятели като приятели, за приятели. Бях съпричастна на всички герои. Не мога да отделя, съжаля, възрадвам на всеки отделно. Всички бяха едно цяло. Точно това цяло ни показа колко преходни сме ние, хората. Благодаря Ви!“ коментира Светла Ангелова на страницата на Сатиричния театър.

„Много смях и дълбочина има в този спектакъл. Заведете приятелите си на театър, а после ги поканете на вечеря.“ пише друг почитател на театъра. Ако решите да послушате съвета и петъчната вечер да я посветите на невероятната комедия „Прощална вечеря“- можете да закупите билети на касата на НХК.

Седмото издание на еко инициативата „Воден отпечатък“ ще се проведе на 22 март, Световния ден на водата, от 14.00 часа в туристически комплекс „Акве Калиде“. За четвърта поредна година 50 деца СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас и техните ръководители ще представят пред публика едномесечната си работа в специално подготвени еко дневници, картички и постери на тема „Вода за всеки“.

Репродукции на постери и картички, рисувани от децата на Бургас, ще бъдат експонирани в сградата на Община Бургас, в туристическите информационни центрове до Часовника и Автогара Юг, ТК „Акве Калиде“, РИОСВ, ЦАУ „Изгрев“, „Победа“ АД, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НЧ „Изгрев 1909“.

С оригиналите на рисунките на тема „Вода за всеки“ на 22 март ще бъде открита изложба в ТК „Акве Калиде“. В празника в ТК „Акве Калиде“ ще участват и ученици от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, които ще представят макети на робота R2-D2 и воден часовник.

В инициативата „Воден отпечатък“ тази година се включиха и децата от българското училище в Братислава.

Събитието се организира от Народно читалище „Изгрев 1909“ – Бургас, с подкрепата ЦАУ „Изгрев“, „Победа“ АД, ТК „Акве Калиде“, ОП „Туризъм“ и РИОСВ- Бургас.

Повече за събитието може да видите на: http://www.worldwaterday.org/events-map/ 

Фотоизложба „Вода“ на известния бургаски фоторепортер Тодор Ставрев бе открита в навечерието на 22 март, Световния ден на водата, в Народното събрание. Инициативата, която е пето поредно издание на „Културен Бургас в парламента“, е на групата народни представители от ГЕРБ от морския град. Тя бе официално открита от председателя на НС Цвета Караянчева. Своеобразен домакин на изложбата в Клуба на народния представител бе председателят на парламентарната Комисия по околна среда и водите Ивелина Василева.

„Тази година мотото на Световния ден на водата е „Вода за всички! Всеки е важен!“. Това е повод да се замислим за нейното опазване и разумно ползване. Водата е живот, водата е здраве, водата е богатство, тя е човешко право и всеки трябва да има достъп до този безценен природен дар. България разполага с достатъчно водни ресурси, прекрасни реки и нашето богатство – Черно море. През последните години в страната се инвестира мащабно в системи за пречистване на водите – бяха изградени и модернизирани 51 пречиствателни станции, положиха се 2600 км ВиК мрежа. На територията на България има и повече от 220 находища на минерални води. Разгръщаме потенциала и на Черно море за развитие на туризма, рибарството, морския транспорт и „синята икономика“, сподели Василева.

Бургаският депутат Диана Саватева представи и втория акцент от събитието – малките изпълнители от фолклорна формация „Нестинарче“, Община Царево, които акцентираха върху темата за водата в своите изпълнения. Групата от Царево е създадена преди 15 години, а нейният  ръководител Златка Ставрева благодари по време на събитието за отправената покана и жест на внимание към формацията. Тя подари художествен кадър на тракийски пафти, част от сценичното й облекло, на председателя Цвета Караянчева и Ивелина Василева.

Досега в кулоарите на парламента по инициатива на бургаската група депутати от ГЕРБ бяха изложени картини на творците Георги Баев, Георги Андонов, Йордан Маринов и Живко Иванов, проведен бе и базар с книги на бургаски автори.

От няколко дни още една идея на народните представители също е факт – книгите на бургаски автори в библиотеката на Народното събрание вече имат своето специално място. Екипът на библиотеката, е направил „морска“ лавица с дарените издания от депутатите от ГЕРБ-Бургас.

Диана Саватева

Ивелина Василева

Обща

Тодор Ставрев

Гимназията по туризъм в Бургас стана първото училище, което се включи с акция по кръводаряване в проекта „Това не си го правил“. Проектът се изпълнява от УМБАЛ Бургас и Института за здравно образование, с подкрепата на Обществения борд на Telus International. Целта му е да провокира младите хора към едно по-различно завършване – завършване с кауза.

Днес в УМБАЛ Бургас дариха кръв абитуриенти от всички 12-ти класове на Гимназията по туризъм.  В акцията се включиха и учители – класният ръководител на 12г Любомир Георгиев и педагогическият съветник Стоянка Петкова. „Правя го, за да дам пример на учениците и защото вярвам, че трябва да си помагаме“, каза г-н Георгиев, който е редовен кръводарител. Последваха го учениците – повечето от които момичета. Всички даряваха кръв за първи път. „Решихме, че така ще отбележим завършването по един различен начин. Всички ходят на дискотеки, защо ние да не направим нещо различно и да помогнем на непознати хора? Един кръводарител може да спаси трима души“, обясни зрелостничката Виолета.

На всички въпроси, свързани с кръводаряването, учениците получиха отговори от началника на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев. Учениците станаха свидетели и на кръводарителска акция в помощ на деца с таласемия – рядко заболяване, при което се налага кръвопреливане всеки месец. Получиха и грамоти за спомен от днешния ден. „Отправяме покана и към други училища да се включат в проекта с колективно кръводаряване. Благодарим им и ги поздравяваме като сериозни, възрастни хора“, каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Проект „Това не си го правил“ цели да привлече завършващите ученици към каузата на кръводаряването и по този начин да помогне за решаването на един сериозен проблем в страната – постоянният недостиг на кръв и кръвни продукти. Годишно в Бургаската болница даряват кръв около 8000 души. Проектът е подкрепен от МЗ, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Областна управа – Бургас, Община Бургас, РУО – Бургас.

В град Българово за пореден път ще бъде отбелязан Световният ден на водата. Темата тази година е „Жива вода – водата във фолклора“.

Програмата ще започне на 23 март /събота/ от 11,00 часа в читалище „Съгласие 1905“ с изложба по темата.

Своите фолклорни изяви са подготвили:

Детска ясла № 1 „Бургаско детство“ – Бургас

ОУ „Васил Левски“ – Българово

СОУ  „Христо Ботев“ – Камено

Фолклорна група „Канатица“ – Българово

ЦДГ „Светулка“ – Българово

Организаторите канят жителите на град Българово и община Бургас да се присъединят към празника.

Във връзка с отбелязване на 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата, Община Бургас стартира кампания за повишаване здравната култура на младежите. Те ще бъдат запознати с конкретиката на заболяването, как да се предпазим от него, какви са рисковите фактори за заразяване с „жълтата гостенка“ (туберкулозата) и механизмите на разпространение.

В дните до 25 март, съвместно с медицински специалисти ще се проведат дискусионни панели, презентации, анкети с ученици от следните бургаски училища: Основно училище „Георги Бенковски“, Основно училище „Христо Ботев“ в кв. „Победа“, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“.

Общинската кампания се подкрепя от Министерство на здравеопазването и от Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“,  финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми – бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.

От витринатавиж всички

0
Броят на хората с Rh отрицателна кръв (Rh) е 15% от общия брой на населението на Земята. Има много предположения за това кои са...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта