Събития

С много свежарски концерт Бургас ще отбележи Деня на толерантността – 16 ноември. Водещ и един от участващите изпълнители е Дичо, а на сцената ще се изявят още дуетът Тодор Тодоров и Богомила Цекова, както и рокаджийските групи „Stiff bones“, „Spooky tones“ и „Nevermind“. Начало – 16.30 часа. При хубаво време концертът ще се проведе на площад „Тройката“. Ако вали, той ще бъде преместен съвсем наблизо – в Културен дом на нефтохимика. При всички случаи публиката ще чуе готини песни, така че не пропускайте.

Концертът е част от изпълнявания от Община Бургас проект „Интегриран подход за постигане на значими и устойчиви резултати в образователната интеграция на ученици от етнически малцинства“. Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

16 ноември  е обявен от ООН за Международен ден на толерантността. Бургаският хепънинг има за цел да възпитава младежите, че за хората се съди най-вече по вътрешния им вид, а не по външния.

„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията“,  се казва в декларация на ООН, посветена на толерантността.

Прочутият не само в България, а и по целия свят илюзионист Астор, заедно с някои от най-добрите ни джаз музиканти, под диригентството на композитора Ангел Заберски – младши, ще зарадват бургаската публика с коледен музикално-илюзионен спектакъл през декември.

„Вълшебства по Коледа“ е представление за малки и големи, създадено с много приказно настроение и празнична емоция. На фона на коледните джаз пиеси в изпълнение на Ангел Заберски Бенд, Астор ще поднесе изненадващи илюзионни номера и фокуси. За децата- участници в магичната програма, ще има, разбира се, подаръци, както подобава на една истинска Коледа.

На 23 декември спектакълът ще бъде представен на сцената на Държавна опера Бургас.

В музикалния състав участват Ангел Заберски – пиано, Михаил Йосифов – тромпет, Стоян Янкулов – Стунджи – барабани, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, испанският саксофонист Арнау Гарофе и Димитър Льолев – саксофон. Фокусите на Астор ще бъдат за всички възрасти, а музиката от познати коледни песни.

Билети могат да се купят на касата в бургаската Опера.

 

 

В седмицата от 06.11 до 10.11.2017 г. Детска градина „Ханс Кр. Андерсен“ се включи в глобалните дни за действие по проект „Да се храним разумно“ на Българско движение Син флаг.

Децата имаха възможност да трупат знания на здравословно хранене чрез разнообразни дейности: моделиране на плодове и зеленчуци, слушане на „Приказка за реколтата“, посетиха пазар за плодове и зеленчуци, направиха си „Есенна вкуснотека“.

Обучението ще продължи през цялата учебна година, за да се научат децата на правилата за хранене и полезните храни.

Още снимки

 

Ако сте любител на сценичното изкуство, непременно вижте продукцията на Бургаската опера „Службогонци“, от 19:00 часа, в петък на 19 ноември. Режисурата на мюзикъла е работа на Александър Текелиев, диригент на оркестъра е Иван Кожухаров.

Винаги актуалната тема за преследваната сладка служба ще бъде отново интерпретирана на сцената на бургаската опера в мюзикъла „Службогонци“ на 17 ноември от 19 часа. Музикалната творба на Парашкев Хаджиев, вдъхновена от едноименната комедия на Иван Вазов, е постановка на режисьора Александър Текелиев, а по сценографията е работил световноизвестният български художник Иван Токаджиев. Диригент на оркестъра е маестро Иван Кожухаров. На сцената зрителите ще видят звездите на бургаската опера – в образа на Никола Балтов ще се превъплъти Петър Тихолов, партията на неговата дъщеря Аничка поема Мария Цветкова, с тях на сцената излизат Йордан Христозов, Марчо Апостолов, Тошо Герджиков, Шмилена Султанова, Лина Пеева и други.

„Службогонци“ излиза не за първи път на бургаска сцена. След продължителна почивка постановката е възстановена, актуална и в наши дни. Каламбур от крилати фрази, комични ситуации и виртуозна музика очакват публиката в петък вечер в залата на операта. „… В България най-опозорителното оскърбление е да кажеш някому да иде да работи. Такова петно се измива само с кръв“ е само една от репликите, които макар и написани през 1900 година, звучат от сцената през 2017 като току-що изречени от устата на главния герой.

 1597010_10202827705246281_919037542_o

 

 

Зам.-кметът по образование и култура г-жа Йорданка Ананиева се срещна с директорът детска художествена школа „Е.М.Стомпелев“  Ирина Лисовская от приятелският на Бургас град Ярославъл.

В руската делегация бяха включени преподаватели от школата, както и представителят на българо-руското сдружение за приятелство „Шипка“ от град Ярославъл Сергей Терехин.

Посещението е част от съвместните инициативи между двата града и цели осъществяването на по-близък контакт между млади таланти от  Бургас и Ярославъл.

По време на срещата бяха коментирани различни възможности за обмен на визити на деца в творчески школи, организиране на съвместни изяви и конкурси.

В столичния НДК, Литературен клуб „Перото“, се състоя официална церемония за обявяване на победителите в тазгодишното издание на класацията „Новатори в образованието“. Участваха над 50 проекта. Основен организатор е ERP Academy, а неизменната цел е да бъдат представени личностите, проектите и инициативите с най-голям принос към въвеждането на нови обучителни методи, технологични решения, както и добрият пример на истинска отдаденост към учебния процес, които променят представата ни за образование, създават нови възможности за усвояване на знания и правят ученето по-достъпно и стойностно за повече хора.

Една от наградите заслужи бургаският „Хакатон“, първо място в категория „Благотворителност“.  Това е инициатива, в която свои идеи представят хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна и информационните технологии. Нейни организатори са Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Община Бургас, професионални гимназии от града и представители на IT сектора. Тази година бургаският „Хакатон“ имаше две издания – пролетно и есенно. Темите бяха съответно „Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас“ и  „Създаване на софтуерни приложения за Smart City Burgas“.

В София наградата бе връчена на проф. Сотир Сотиров – един от двигателите на процеса за превръщане на Бургас в технологичен град и инкубатор на кадри за този сектор, всячески подпомаган от Община Бургас.

Участниците в класацията „Новатори в образованието 2017“ бяха разделени в пет категории, оценявани от жури, плюс „Награда на публиката“.

Големите победители са Станимира Христова с проекта „Learning English is Fun!“, образователната платформа Daskal.eu, проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в образованието“, СофтУни и Хакатон – Бургас. Наградата на публиката бе безапелационно спечелена от Ангел Ангелов – преподавател по информационни технологии в СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, а специалната награда на Мусала Софт получи проект „Енвижън“.

Успешното позициониране на България като икономика и общество на знанието ще има ключово значение за това, дали страната ни ще е конкурентоспособна в утрешния динамичен свят, в който за броени години всеки регион на света може от изоставащ да се превърне в технологичен лидер, да привлече към себе си инвестиционните потоци и да създава добавена стойност. Класацията „Новатори в образованието“ има амбицията да провокира обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието, която да помогне както на днешните ученици да са по-подготвени и успешни в живота, така и на обществото ни да бъде по-конкурентно и устойчиво.

Класиране на участниците по категории:

Категория „Деца“:

 1. Стамена Христова, Learning English is Fun!
 2. Кубче „Трансформърс“ – Виолета Панайотова и Катя Ганчева
 3. Петя Данева, „Академия на знанието“ във Варна

Категория „Училища“:

 1. Daskal.eu
 2. Голямото приключение „ОТ МЕН ЗАВИСИ“ и Емилиян Кадийски – Враца Софтуер Общество
 3. Станимира Христова – „Местенцето“ и „Игрици.БГ“

Категория „Университети“:

 1. Проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в образованието“, проект на Фондация „Заедно в час“, Министерство на образованието и науката и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
 2. Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)
 3. Магистърска програма „Мениджмънт на процеси, проекти и човешки ресурси в ИТ индустрията“

Категория „Обучения“:

 1. СофтУни
 2. Дарин Маджаров, Уча.се
 3. Университет за деца и Академия Телерик

Категория „Благотворителност“:

 1. Хакатон – Бургас
 2. Благотворителна инициатива „Бъдители“
 3. LoveGuide

Повече информация за „Новатори в образованието“ 2017 можете да откриете на адрес www.novatori.bg, както и в официалната Фейсбук страница на класацията: https://www.facebook.com/novatoribg

От тази година към партньорите в организирането на тази класация се присъедини Индустриален и логистичен парк – Бургас. Останалите са Национален дворец на културата (НДК), Литературен клуб „Перото“, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), Мусала Софт, Българско национално радио (БНР), сп. Бизнес клуб, сп. Бизнес лейди, сп. Enterprise, Uchi.bgB2bmedia.bgPixelmedia.bgUspelite.bgHiLifeEspressonews.bg и Vibes.bg

Туристически комплекс „Акве калиде“ кани всички малчугани и техните родители на музикален карнавал с много игри и забавления днес, 12 ноември, от 11.30 часа.

Децата ще имат възможност да се преобразят в различни приказни герои с помощта на пъстроцветни костюми и грим. Всички, които обичат музиката, ще могат да се включат в предизвикателството да станат част от един малък, но талантлив оркестър.

Още много изненади, игри, ревю, музика и забавления очакват посетителите на „Акве калиде“ в последния ден на седмицата.

За всички малки участници са предвидени тематични подаръци.

Туристически комплекс „Акве калиде“ кани всички малчугани и техните родители на музикален карнавал с много игри и забавления тази неделя, 12 ноември, от 11.30 часа.

Децата ще имат възможност да се преобразят в различни приказни герои с помощта на пъстроцветни костюми и грим. Всички, които обичат музиката, ще могат да се включат в предизвикателството да станат част от един малък, но талантлив оркестър.

Още много изненади, игри, ревю, музика и забавления очакват посетителите на „Акве калиде“ в последния ден на седмицата.

За всички малки участници са предвидени тематични подаръци.

Събитието стартира в 18:30 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец

На 12 ноември Теодора Стефанова ще представи в Бургас книгата си „Осмото чувство – ключът към Вселената“. Срещата ще стартира в 18:30 часа, в Гранд Хотел и СПА Приморец. Бургас е един от деветте града, в които книгата ще има своя премиера, а публиката ще има възможността да се срещне лично с авторката и да разговаря с нея.

Теодора Стефанова, популярна у нас като „Гадателката на Берлускони,“ определя четивото като книга-послание и своеобразна автобиография. В написването на произведението и помага Ани Томова.

Историята започва със спомени, от детството. После, преминава през трагичната катастрофа, която изпраща Теодора в кома за 18 дни. Това е преломният момент, който преобръща целия и живот. Тя се събужда, сякаш прогледнала в бъдещето, с озарен ум. Започва да помага на хората, да се справят с трудните моменти в битието си и да узнаят ключови неща за това, което ги очаква напред във времето. Място в книгата е отделено не само за пътищата, по които да преодоляваме по-лесно трудностите в живота си. Страниците на „Осмото чувство – ключът към вселената“ съдържат и глобални прогнози – за политиката, развитието на държавите и света като цяло. Конкретни сведения Теодора дава за виждането си за развитието на България, Франция, Италия, Русия, САЩ, Испания,  Китай, Япония, Швеция, Дания, Норвегия.

Теодора разчупва рамките на ограничените догми и традиции, които заклеймяват всичко непознато и непонятно като неприемливо и го отхвърлят по подразбиране. Нейните прогнози достигат до огромен брой хора в световен мащаб, включително от малкия екран, като герой в многобройни телевизионни продукции в цяла Европа и Америка. Тя намира път към хората, вдъхвайки им надежда, любов, кураж, в моментите, когато имат нужда от тях.

Казва, че разумът, с който общува и помага включително в работата и като футболен анализатор и коментатор на мачове в Mediaset Premium и Telelombardia – телевизията на Силвио Берлускони в Милано, Италия.

Книгата на Теодора Стефанова е послание да отворим сърцата и душите си и да се отърсим от предразсъдъците. „В днешно време, в объркания свят, в който живеем, ни липсва да разговаряме, да се чуваме, да си казваме „обичам те“, „извинявай“, „прости ми“, „благодаря“, „съжалявам“…

Чуйте изключителната история на Теодора Стефанова от нея самата. Заповядайте на 12 октомври от 18:30 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец, на представянето на „Осмото чувство – ключът към вселената“.

 

„БЪЛГАРСКО ВОЕННО ЧУДО“

Във време, в което историческите подвизи на армията ни потъват в огромния обем информация и знания, с които се сблъскваме всеки ден,  документалната поредицата „Българско военно чудо“ се връща назад в периода след Освобождението на България и хвърля светлина върху онези битки, с които трябва да се гордеем. В рамките на 10 късометражни филма „Българско военно чудо“ разказва точно за тях.

Документалната поредица беше представена на официална премиера на 26 октомври във Военния клуб в София. На събитието присъстваха десетки учители, директори на столични училища, университетски преподаватели и представители на образователното министерство, които приветстваха инициативата. Проектът срещна подкрепата и на кмета на София Йорданка Фандъкова и Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Битките, които са пресъздадени в „Българско военно чудо“ са:

 • Сливнишката битка – 1885 г.
 • Лозенградската операция – 1912 г.
 • Родопската Шипка – 1912 г.
 • Превземането на Одрин – 1913 г.
 • Битката за Кресненския пролом – 1913 г.
 • Тутраканската епопея – 1916 г.
 • Боевете при Добрич – 1916 г.
 • Дойранската епопея – 1918 г.
 • Защитата на българското небе – 1943/1944 г.
 • Дравската операция – 1945 г.

Всяка седмица сдружение „Българска история“ ще публикува по два нови филма от поредицата в социалните си канали (фейсбук и youtube).

Документалната поредица е образователен проект, който цели да направи историята атрактивна за по-голям кръг от хора и да напомни, че народът ни е силен, когато е обединен. Партньор в инициативата е и ЗАД „Армеец“. Като амбициите нa авторите са филмите да влизат все по-често в часовете по история и да провокират учениците да опознаят миналото на страната ни. Затова „Българско военно чудо“ поема на обиколка из училищата в страната.

След официалната премиера на документалната поредица „Българско военно чудо“ пред десетки преподаватели, директори и университетски професори в София, историите за най-големите постижения на армията ни след Освобождението, поеха на обиколка из училищата в страната. Целта на откритите уроци е да се предостави възможност учителите да използват филмите от поредицата като допълнителен учебен материал, който да провокира интереса на учениците към историята. Всички 10 филма от „Българско военно чудо“ се предоставят безвъзмездно за образователни цели.

Късометражните филми от поредицата ще бъдат представени по време на открити уроци, които сдружение „Българска история“ ще проведе в десет населени места в страната. Първата обиколка с тези видеа започна от Етрополе, където на 30 октомври авторите на проекта посетиха Средно училище „Христо Ясенов“.

Епизодите от поредицата бяха представени и пред ученици в София, Цариброд (Сърбия), като предстои да обиколят и Русе, Карнобат, Бургас, Ловеч, Гоце Делчев, с. Долно Дряново и Смолян. Създателите на „Българско военно чудо“ ще продължат да обикалят училища и градове през цялата учебна година.

Вижте целия график на обиколките по дати и населни места:

30.10.2017г. Етрополе –  Средно училище „Христо Ясенов“

03.11.2017г. Димитровград (Сърбия) – Гимназия „Св. Кирил и Методий“

06.11.2017г. София – 9-та Френска езикова гимназия

08.11.2017г. Русе – Средно училище „Васил Левски“

09.11.2017г. Карнобат – Средно училище „Христо Ботев“

09.11.2017г. Бургас – Немска езикова гимназия „Гьоте“ (НЕГ)

21.11.2017г. Ловеч – Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“

27.11.2017г. Гоце Делчев –  Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“

27.11.2017г. Долно Дряново – Основно училище „Христо Ботев“

28.11.2017г. Смолян  – Професионална гимназия „Карл Маркс“

28.11.2017г. Смолян – Природоматематическа гимназия „Васил Левски“

За повече информация:

Даяна Попова

Моб. телефон: +359 889 890 315

E-mail: pr@brandnew.bg

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...