Събития

Събитието ще представи в Бургас знакови имена от съвременната културна сцена

 През втората седмица на октомври в Бургас стартира нов арт фестивал с идеолог художникът Стефан Божков. Бургаската публика ще има възможност да види знакови лица и събития от съвременната културна сцена. Подбраните за феста локации, са емблематични за града. Те включват  експозиционен център „Флора“, Магазия 1 на Морска гара, НХК и в отворилия врати през 1959 г. Гранд хотел и СПА Приморец.

Ексклузивни премиери, радио театър и кинокритика комбинирана с винена дегустация са само част от изненадите, които премиерният арт фестивал готви за бургазлии. Ще бъдат представени и игрални късометражни ленти, както и нашумяла театрална постановка с участието на популярни родни актьори. Планирана е и изложба на римски шлемове, част от реквизита на холивудски продукции.

Специална обща изложба ще събере картини и пластики на редица изявени български творци. Ще бъдат представени и арт-книги и графики на български визуален артист, публикуван в реномирани издания в чужбина. Литературни четения ще запознаят бургаската публика с млади и талантливи автори. Ленти на популярен български журналист и продуцент, ще представят знакови лица от родната културна сцена.

Организатори на пилотното издание на арт фестивала, са община Бургас и Гранд хотел и СПА Приморец.

 

buyplantsonline.in

В рамките на пет дни, от 20 до 24 септември. в часовете от 10:00 до 20:00 часа може да се заредите с прекрасни есенни цветя, луковици, семена и подходящи био торове и препарати за отглеждането им.

Есенното издание на „Флора Бургас“ вече отвори врати и очаква всички любители цветари. Производители от София, Плевен, Пловдив, Бургас са подбрали най-доброто от своята продукция, селектирани растения и видове.

Hydrangea paniculata и Pinky-Winky (видове хортензия)- цъфти с много големи и ароматни цветове.

Wisteria (вистерия) – вид листопадни лиани.    Мощните им стъбла могат да достигнат 20 -30 метра дължина и с разклоненията си да покрият в цвят стени, беседки, арки, огради или дървета.

Climatis (климатис) – вид увивно растения – лиана.

Echinacea (Ехинацея) – има съцветия подобни на маргаритки.  За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.

Aechmea (Ехмея) – цветето феникс. Расте по самите дървета при много влага и без почва.

Buddleia (Будлея) – летен люляк наречен още пеперуден храст.

Платикодон (Platycodon) – многогодишно растение. Листата му са тъмнозелени, а цветовете са много ефектни – цъфти в бяло, синьо и розово.

В тазгодишното издание на „Флора Есен“ може да откриете още разкошни рози, орхидеи, алоказии, гуцмании, кактуси, семена, луковици подправки и много други.

Още снимки

 

bnr.bg

На сцената ще излязат принцеса Ропотамо, митологичният герой Орест, чудотворците баба Болджа и старикът от Гьол Баба

Атрактивен фестивал събира в Приморско почитателите на мистичната Странджа планина.  Той ще се проведе в събота, 23 септември 2017 година от 19 часа на амфитеатъра в морския град.

Ще бъдат представени 6 странджански легенди, творчески интерпретирани от български и турски художествени състави.

Фестивалът на легендите има за цел да привлече интерес към тайнствата на Странджа – от българска и от турска страна и същевременно да предизвика творческия потенциал на артистични млади хора, които да създадат сценични варианти на някои от популярните странджански легенди. На сцената ще оживеят основателите на Ахтопол Агата и Делфин, девойката, дала името на планината Странджа, принцеса Ропотамо, митологичният герой Орест, чудотворците баба Болджа и старикът от Гьол Баба.

Паралелно с арт събитието ще се проведе еко тур от тракийското светилище Бегликташ до Лъвската глава. Походът ще бъде придружен с различни интерактивни игри, свързани с планинския туризъм.

Фестивалът и екотурът са  част от проект № СВ 005.1.23.107 – „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Проектът е с водещ партньор Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Той фокусира вниманието към една все още неразработена алтернативна форма на туризъм –легендарният туризъм. От турска страна партньор по проекта е Асоциацията за изследване на граничните култури в Одрин.

Бургас ще бъде домакин на гейминг фестивал. Събитието “Е-Арена” ще се проведе в Експоцентър “Флора” на 21 и 22 октомври. Организаторите обещават демонстрации, турнири и среща с екипа на онлайн сензацията – “Типично”. А почитателите ще имат възможност да вземат автограф, и дори да предизвикат екипа на игра.

В двата фестивални дни най-запалените геймъри ще имат възможността да премерят сили в турнири по LOL, CS:GO, FIFA18 и Tekken7. Записването ще става на място и ще продължи от 09:00 до 10:30 часа. За геймърите са осигурени 40 компютъра, 8 PS4, 2 VR комплекта, 2 Racing симулатора, както и любимите от миналото аркадни игри. За най-добрите ще има и награди – клавиатури, мишки, падове и слушалки. Билети; могат да бъдат закупени в деня на събитието. Еднодневният пропуск ще бъде 10 лева, а двудневният – 15 лева./dariknews.bg

Бургас ще е домакин на БизнесПРО форума „Директни програми за финансиране от Европейския съюз“. Доказани експерти ще споделят опита си как се печелят и управляват проекти по някои от най-популярните европейски финансиращи процедури, като COSME, ERASMUS+, Програма Хоризонт 2020 – Инструмент за МСП и др.

Събитието ще се проведе на 10 октомври 2017 г. (вторник) от 9.00 ч. в Бизнес инкубатора. То се организира от списание ENTERPRISE и Комуникационна агенция ProWay, с подкрепата на Бизнес инкубатор-БургасКРИБ – Бургас, „Индустриален и логистичен парк – Бургас“.

Специално внимание ще бъде отделено на инструментите за безвъзмездно финансиране на малки и средни предприятия в сектор иновации, земеделие, образование и околна среда.

Директните програми за финансиране на ЕС са точно и ясно формулирани, със сериозни бюджети и с традиции в подкрепата на бизнеса.

Ключови теми и лектори:

* „Европейски програми за МСП 2014-2020“ – програми, управлявани директно от Европейската комисия и ЕС, покана към Моника Панайотова – зам.-министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

* „Планът Юнкер и Европейският фонд за стратегически инвестиции“ – малка ли е България за него? Какво предлага и с какви проекти може да кандидатства МСП?, Христо Стоянов – Европейски Инвестиционен Фонд /ЕИФ/.

* „Субсидии за иновации за земеделие“ – какво трябва да знае българският предприемач и как да се възползва от средствата, които ЕС предоставя, Светлана Боянова – председател на Институт за Aгро стратегии и иновации.

* „Програмата ERASMUS+“, покана към Таня Илиева – водещ консултант в разработване и управление на европейски проекти за бизнеса и администрацията.

* Програма Хоризонт 2020, Инструмент за МСП, д-р Никола Христович от Финсис ООД, член на БАКЕП.

За информация и регистрация: https://eufinancing.businesspro.events/home-burgas

Третото поредно издание на бургаския цветен базар „Флора ЕСЕН“ ще се проведе в периода 20 – 24 септември. Там ще откриете много и разнообразни идеи за украса на дома, градината или офиса и да получите професионални съвети за вътрешно и външно озеленяване.

С прекрасни цветя, луковици и посадъчен материал ще бъде изпълнен вътрешният двор на експо център „Флора“. Многоцветни хризантеми, далии и екзотични орхидеи са само част от видовете, които ще предложат производители и вносители на цветя от цялата страна.

Вече традиционна част от есeнния базар са и обособените зони с био и арт продукти на цветна тематика. Любителите на пчелните продукти ще имат възможността да се снабдят с висококачествен мед, прополис и цветен прашец директно от производители.

 

Работно време – от 10:00 до 20:00 ч. Заповядайте!

Музикално-театралният спектакъл „Аз съм Луна“ ще бъде представен на 26 септември (вторник) от 19:30 ч. в Дома на нефтохимика в Бургас.

Сериала „Аз съм Луна“ – наследникът на „Виолета“, набира все по-голяма популярност както по света, така и в България. След успешния първи сезон на сериала и турнето в Аржентина, мюзикълът „Аз съм Луна“ вече е в България.
В него ще видите любимите си персонажи от малкия екран, изиграни от нашите талантливи актьори. Декорите ще ви отведат директно на пързалката „Jam & Roller“, за да проследите как преминава един ден с Луна, в подготовка за „Open Music“.

Луна е безгрижно и красиво 16-годишно момиче, което живее в Канкун – Мексико, заедно с приемните си родители. Тя работи като разносвач на бърза храна на ролкови кънки и е доста добра на тях, като дори и самата тя не подозира за това. Един ден животът ѝ се преобръща тотално, когато имението, в което Луна живее с родителите си, е купено от нова собственичка. Впечатлена от готварските умения на Моника – майката на Луна, тя им предлага работа в Буенос Айрес, а Луна да бъде ученичка в най-доброто училище в Аржентина, като тя ще плаща таксата ѝ. И така, Луна и семейството й се пренасят в Аржентина. Луна се сблъсква с много нови предизвикателства, открива нови приятели, а също и врагове. Какво се случва по-нататък? Ела и се потопи в магията и нека Луна сама да ти разкаже своята история.
Билети в Easy Pay и на място преди спектакъла.

Телефон за контакт 0893 686 467.

 

 

Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години.

Сензационни открития, направени в Черно море, ще бъдат представени в Бургас, донесени от изследователския кораб „Havila Subsea“, като те ще отключат тайни за хиляди години назад. Те ще бъдат представени утре в морския град и ще са истински значими открития. Учените, участвали в експедицията се завръщат в Бургас, където ще представят уникалните си постижения.

Те са част Black Sea MAP – един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Проектът има за цел да проучи промените от древността в Черно море.

Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Водещите археолози са от Университета в Саутхамптън. Екипът от световноизвестни морски и подводни учени ще се завърне от тригодишната си експедиция, за да отключи тайните на Черно море. Те ще донесат с тях колекция от амфори и други ценни артефакти.

„Havila Subsea“ се връща в Бургас, а бордът на директорите на EEFE Limited, която работи с експедиции с научен и образователен интерес, както и членове на научния екип, ще са домакини на Ден на отворените врати. Той ще се проведе на 19-и септември 2017 г. и ще обобщи изследванията на учените по време на морското им проучване.

Източник:  burgasinfo.com

Финалът на конкурса за красота „Мис Планет“ ни донесе поредния повод за гордост.

Престижният форум тази година се проведе в Грузия и събра участнички от 35 държави, сред които бе и изящната ни сънародничка Габриела Кирова – Мис България 2016.

Младата дама спечели титла „Вицемис Планет“ с блестящо сценично поведение в трите тура на финалното шоу и впечатляващо изпълнение на съчетание от художествената гимнастика – динамична комбинация с лента и топка.

Припомняме ви, че Габи не е единствената родна хубавица, която е пленявала сърцата на журито на Мис Планет. През 2016 друга Мис България 2015 – Марина Войкова, също заслужено бе определена за „Мис Планет 2016“ .

В Грузия успоредно с конкурса за женска красота се проведе и финалът на „Мистър Планет 2017“. На него дефилира сънародникът ни Ивел Йорданов, който с изключително професионално изпълнение на модерен балет успя да пребори конкуренцията и заслужено спечели титлата „Мистър Планет Талант 2017“!

21740169_1970553159888752_8580071780847784693_n (1)

woman.hotnews.bg

roleri

Инициативата е част от програмата на Европейската седмица на мобилността в Бургас

Истински хепънинг на здравословния начин на придвижване в градска среда ще се проведе на 22 септември – Световния ден без автомобили. За целта една от централните улици в Бургас – „Васил Левски“ ще бъде затворена за движение на автомобили от 10.00 до 20.00 часа /в участъка ул. „Христо Ботев“ – бул. „Стефан Стамболов“/, за да се превърне в младежка сцена за танцови съревнования и различни демонстрации на младежката стрийт култура.

От 11.30 до 19.30 часа там ще се проведат ролер парти, вело, скейтборд, ховърборд райд и интересни игри за пешеходци. Брейк клуб „Бляк Стайл“ и танцова школа „Дюн“ ще се включат във впечатляващото All Style Street Dance Show Battles, което ще бъде от 11.30 до 12.30 часа. И, разбира се, всичко това ще бъде последвано от скейт демонстрации на уред, брейк денс, гарнирано с музиката на DJ Funktool от 17.30 – 19.30 часа.

За тези от вас, които нямат търпение, могат да се включат в някои от предстоящите дотогава инициативи в програмата:

19.09.2017, вторник /ден за споделено използване на велосипед и ползите от алтернативното придвижване/ 

Тема „Велосипеди“: Радио или ТВ предавания от поредицата „Млади репортери“ – за споделената отговорност да се придвижваме по-интелигентно в интелигентния град.

/през деня/

Тема „Споделено каране на велосипеди“: Промоционална кампания за популяризиране на споделената велосипедна система „Вело Бургас“ по медиите и информационните киоски на „Вело Бургас“.

/през деня/

Тема „Интелигентен обществен транспорт“: Ден на отворените врати в Центъра за видеонаблюдение и контрол на трафика – демонстрационно събитие, в рамките на което ученици от Професионална гимназия по механотехника и електроника – Бургас ще имат възможност за интерактивно участие в процеса за управление на трафика.

/11.00 – 12.00 часа и 14.00 – 15.00 часа/

Тема „Интелигентен обществен транспорт“:  Ден на отворените врати в Диспечерски център на обществения оператор „Бургасбус“ ЕООД – за ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“.

/10.00 часа/

21.09.2017, четвъртък /ден на предизвикателството/ 

Тема „Зелени пътеки“: Демонстрационна обиколка и разходка за ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас  с „Влакчето на солта“ в Защитена зона „Атанасовско езеро“. По време на обиколката в резервата участниците ще се запознаят с историята за добив и преработка на сол, а  експерти от Българска фондация „Биоразнообразие“ ще разкажат за обитателите в езерото.

/14.30 часа/

22.09.2017, петък /световен ден без автомобили/ 

Тема „Велосипеди и ходене пеша, зелени пътеки“:

ВЕЛО поход с начало на 22.09 и край на 24.09.2017 г. – Българска фондация „Биоразнообразие“, един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“- Бургас организират природното приключение „Странджа – от край до край. С колело по Зеления пояс“.

/Тръгване – 8.00 часа от паркинг на магазин „Билла“, пл. „Трапезица“/

Желаещите велосипедисти ще се включат, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина. Турът ще завърши в гр. Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневен Рибен фестивал.

За да се включат във Вело похода, участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км. каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул /на река Велека, близо до с. Граматиково/ и в град Ахтопол.

В събота вечер, в навечерието на Деня на Зеления пояс, в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата „Балкански Зелен пояс“,  а на самия празник 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.

От витринатавиж всички

0
Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Сензационни открития, направени в Черно море, ще бъдат представени в Бургас, донесени от изследователския...

Стилътвиж всички