My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Събития

Бургас излиза на национално протестно шествие с искане за отмяна на Закона за социалните услуги, влизащ в сила от 01.01.2020 г. 

Без вмешателство от страна на държавата, социалните служби и неправителствените организации  в  семейството, чрез модел  противопоставящ децата и родителите. Не на антисемейните политики в България!

Началото на шествието е от 13:00 часа по следния маршрут:

Сборен пункт – Община Бургас -> улица „Алеко Богориди“ до „Гъбката“ -> ул. „Булаир -> ул. „Христо Ботев“ -> ул. „Сан Стефано“ ->ул. „Александровска“ ->Община Бургас

Организатор на шествието е Бисер Русимов, а инициатор е СДРУЖЕНИЕ „Родители обединени за децата“ /РОД/. 

С интересни събития за малки и големи посреща Експоцентър „Флора“ тази събота и неделя.

09.11.2019г.

Ø  от 10:00 до 18:00ч. – зали 2 и 3

XIII – ТА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ЦВЕТНИ И ФИГУРНО-СТОЙКОВИ КАНАРИ

За втора, поредна година Експо център „Флора“ ще бъдe домакин на Националната изложба за цветни и фигурно-стойкови канари.
Амбицията на организаторите е тази година в Бургас да бъдат показани повече от 350 екземпляра от цяла България.
Сред тях ще са както цветните птици в нежен бял цвят, обагрени в ярки нюанси на жълтото и червеното, съчетани с черно, сиво или кафяво, така и особено интересните фигурно-стойкови канарчета с различни форми на телата и оперението.

Входни такси: Редовен билет – 3лв., за учащи и пенсионери – 1лв., за деца под 7г. – безплатно.
Билети: на място

Ø  от 12:30ч. – зала 1

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЯ „ДЪГА“ – СПЕКТАКЪЛ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Визуално – откривателско представление за най-малките. Детето опознава света чрез играта! Театърът ни предоставя чудесната възможност да дадем знание чрез играта! Едно различно, забавно и закачливо представление, което ни запознава с годишните сезони. Чудесна музика, съчетана с весела визия и прекрасна актьорска игра! Подходящо за деца от 0 до 5 години!

Автор: Мария Банова
Режисьор: Мария Банова
Сценограф: Мария Банова
Музика: Димо Стоянов

Участват: Ася Атанасова, Женя Георгиева

Цена на билета: 5 лева

Билетите се купуват на място преди спектакъла.

Ø  от 18:00ч. – Кафе-книжарница „Екслибрис“

D’FAMILY ACOUSTIC LIVE

Станете част от акустичния мини-концерт на D’Family – Зорница и Станимир в Експозиционен център Флора Бургас . Тази събота след залез слънце ще отпразнуват заедно 20 години дуетни половинки с извадка от най-любимите ни песни. Събитието ще бъде заснето на видео! Начало18:00 ч. Вход свободен!

10.11.2019г.

Ø  от 10:00 до 14:00ч.

XIII – ТА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА ЦВЕТНИ И ФИГУРНО-СТОЙКОВИ КАНАРИ

Рекордните 217 плувци от 17 клуба от цялата страна ще спорят за купите и медалите в петото издание на „Мастърс Бургас 2019“ за ветерани.

Турнирът, организиран от клуб „Черноморец“ и с подкрепата на Община Бургас, за първи път ще се проведе на спортното бижу – плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“ на 9 и 10 ноември /събота и неделя/.

Официалното откриване е в събота от 15.00 часа, след което започват стартовете. В неделя турнирът продължава от 10.00 часа.

Домакините от „Черноморец“ ще се представят с 37 плувци. За първа година ще се включи и КВС „Бургас“, който ще участва с четирима състезатели.

Плувците ветерани са разпределени в 14 групи. Първата е от 25 до 29 години, а последната е за над 90 години.

Зрителите в „Парк Арена ОЗК“ ще могат да се насладят на плувните умения на световния шампион за ветерани от Южна Корея през август Тенчо Тенев. 91-годишният бургазлия е потвърдил своето участие.

За първи път резултатите на плувците ще бъдат отчетени с електронно измерване.

Награждаването с купи и медали на състезателите в призовата тройка в отделните дисциплини и различните възрастови групи ще става веднага след техния финал.

По една статуетка организаторите ще раздадат на всички 17 отбора участници.

Предвидени са награди и за най-възрастните плувци при мъжете и жените.

По инициатива на Обществения дарителски фонд – Област Бургас, Община Бургас и Центърът за подкрепа на личностното развитие провеждат от  7 до 14 ноември Седмица на Европа в детските градини „Славейче“, „Звънче“, „Радост“, „Пролетна дъга“ -с. Маринка и „Пламъче“  са детските градини, в които децата от трета и четвърта група  се запознават  с природните забележителности,  песните, танците, героите от приказките и  кухнята  на една от  европейските страни  Германия,  Италия, Франция, Гърция  и Великобритания.

През Седмицата на Европа децата  ще гледат презентации за страните,  ще  рисуват, драматизират приказки,ще  разучават характерни за всяка страна  танци  и ще  се впуснат в кулинарни приключения.

Родителите също с желание  помагат  дните на Седмицата да  се превърнат в незабравимо преживяване за техните деца.

Кулминацията на  проявата е  на 14 ноември от 16,30 часа в Младежкия културен център,  зала № 1, когато рисунките на палавниците  ще бъдат подредени в изложба „Европа на белия лист“ и всяка от петте  детски градини ще се представи  със специално подготвена  програма.

Общественият дарителски фонд – Област Бургас  финансира всички дейности  по време на Седмицата на Европа и заедно със съорганизаторите – Община Бургас и Центърът за подкрепа на личностното развитие, е подготвил за всяка детска градина сертификати и награди.

Най-новите заглавия в японското кино, базирани на известните японски комикси манга, ще зарадват българската публика тази събота, 09-ти ноември. Панорамата на японското кино в Бургас е част от Дните на японската култура в България. Ежегодно в рамките на фестивала филмите, които се излъчват, са специално подбрани от фонда на филмотеката на Японската фондация. Тази година в Бургас ще има 2 прожекции – „Битката на Тейичи“ и „Инуяшики“. Събитията се организират със съдействието на Община Бургас и Японската фондация.

Програмата в Бургас ще предложи на зрителите филмите „Битката на Тейичи“ и „Инуяшики“. Първият филм – „Битката на Тейичи“ разказва за битката за председател на ученическия съвет в най-елитната гимназия „Кайтей“. Амбициозният ученик Тейичи Акаба е решен да спечели поста каквото и да му струва. Тейичи е мотивиран, но по пътя си среща множество съперници и предизвикателства. „Инуяшики“ пък разкрива историята на стареца Инуяшики, който е изправен пред тежка диагноза и няколко оставащи месеца живот. Когато един ден инцидент превръща Инуяшики в машина със свръхчовешки сили, не е засегнат само той, но и ученикът Шишигами, който обаче използва придобитите си сили за разруха и унищожение. Въпросът е дали старият Инуяшики ще успее да спаси света със силите си или ще бъде твърде късно.

30-те юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“ в парньорство с Община Бургас.

Програма:

Бургас – 9 ноември (събота), Културен център „Морско казино“

Битката на Тейичи – 15:00 часа, зала „Георги Баев“, ет 0
Инуяшики – 17:15 часа, зала „Георги Баев“, ет 0

за Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

ruposters.ru

Впечатляващо откритие на международен екип от учени от Германия, Канада, България и Съединените щати променя представите за човешката еволюция.

Откриването на скелетни останки от човекоподобна маймуна на 11.62 млн. год. от Германия коренно променя представите ни за ранната еволюция на човешкото семейство. Впечатляващото откритие на международен екип от учени от Германия, Канада, България и Съединените щати е публикувано в списание NATURЕ (URL: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1731-0 DOI: 10.1038/s41586-019-1731-0)

На 6 ноември списание NATURЕ публикува описание на човекоподобна маймуна, нов род и вид, от късния миоцен на Южна Германия. Откритието на неизвестения досега примат, движещ се на два крака, милиони години по-рано, отколкото се смяташе, променя научните представи, че цялата човешка история и предистория е свързана само с Африканския континент.

Artists reconstruction by Velizar Simeonovski of male Danuvius guggenmosi

Реконсткрукция на новия род Данувиус от Велизар Симеоновски

(асоцииран сътрудник към Чикагския музей по естествена история и към Националния природонаучен музей-БАН

Фосилните останки на новия за науката род и вид Danuvius guggenmosi са намерени от екипа на проф. Мадлен Бьоме от Университета в Тюбинген, в глинестите отложения до Хамершмиде (района на Алгау) в Бавария. Водещите автори на статията проф. Мадлен Бьоме от Университета в Тюбинген, проф. Дейвид Бигън от Университета в Торонто и проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН наричат рода “Данувиус” на името на келтско-римския бог на река Дунав, поради близостта на палеонтологичното находище Хамершмиде до изворите на Дунав. При разкопките в Хамершмиде екипът на проф. Бьоме попада на уникална находка от почти 40 кости, принадлежали на четири индивида – един мъжки, два женски и едно младо същество. Най-пълен е скелетът на мъжкия индивид. Неговите пропорции са сходни с тези на шимпанзето бонобо. Благодарение на запазени кости от крайниците, от пръстите и прешлените, изследователите са успели да възстановят начина, по който Данувиус се е придвижвал. „За нас беше учудващо да установим колко по-близки са някои от костите до човешките, в сравнение с тези на днешните човекопокобни маймуни“, отбелязва Мадлен Бьоме, водещият автор в това изследване.

В сравнение с днешния човек, Данувиус е бил доста по-дребен, достигал е на височина около 1 м. Изчисленията, направени по данни от бедрени кости сочат, че женският индивид е бил около 18 килограма, а мъжкият – около 31 килограма. Имал е плосък и широк гръден кош и удължени поясни прешлени, по-скоро като при човека, което допринася за поставяне на центъра на тежестта над изправените бедра, при придвижване на два крака.

Откритието, което авторите на статията формулират, е свързано с начина на придвижване на Данувиус, неговата локомоция. Изводът на изследователите е, че човешкият вървеж на два крака вероятно се е появил, макар и за придвижване по дърветата, преди повече от 12 млн. год.

Още от времето на Дарвин човешката еволюция и тази на нашите роднини, съвременните големи човекоподобни маймуни (орангутана, горилата и шимпанзето), биват активно дискутирани. Един от основните спорни въпроси е този за произхода на изправената походка на човека: дали произлиза от четирикраки дървесни предци сходни по придвижване на маймуните, които стъпват на дланта си, или от предшественици, придвижващи се по дърветата като орангутана, предимно с помощта на предните крайници, или от такива, които по земята се придвижват подобно на шимпанзето, опирайки се на подвитите си пръсти на ръцете. През последните 150 години редица хипотези са били предлагани в това отношение, но до момента палеонтологически доказателства практически липсваха. Множеството фосилни останки от новоописаната човекоподобна маймуна от Германия променя тази ситуация и дава нови данни за произхода на двуногия вървеж.

За първи път авторите имат възможност да анализират почти изцяло запазени дълги кости на скелета от човекоподобни маймуни с такава възраст. Анализите на четирите скелета показват уникално съчетание на елементи, даващи възможност за придвижване по дърветата, във висящо положение с предните крайници, подобно на днешните човекоподобни маймуни, с такива, които показват възможност за изправено придвижване на изпънатите задни крайници, както го правим ние. Тези двигателни умения са толкова уникални, че изследователите създават за тях нов термин – катерене с изпънати крайници. Дейвид Бигън от университета в Торонто прави извода, че този вид локомоция би трябвало да представлява начина на придвижване на нашите най-късни общи предци с големите човекоподобните маймуни, защото „комбинира човешкия начин на ходене на два крака с този на днешните човекоподобни, които използват основно предните си крайници при придвижване по дърветата“.

Резултатите от изследванията на големия пищял и ставните му повърхности – долната, наречена дистална и горната – проксимална показват, че той наистина е можел да ходи с изпънати задни крайници така, както се придвижват хората. Като първи такива опити и предвид начина му на живот предимно по дървета, най-вероятно Данувиус се е придвижвал изправен на двата си задни крака по почти хоризонталните клони на гигантските дъбове, които са растели тогава. Можем да кажем, че той е тази изходна форма, от която по-нататък започва, от една страна, еволюцията на човекоподобните маймуни, които живеят днес, а от друга страна – еволюцията на линията, водеща до съвременния човек“, казва проф. д-р Николай Спасов.

Същевременно Данувиус е притежавал по-силен палец на крака от този на по-късните хоминиди, с който е бил способен с лекота да се захваща не само за големи, но и за тънки клони“, допълва проф. Николай Спасов.

Според авторите на това изследване, откритието e важно събитие в палеоантропологията, защото променя редица наши представи. Откритието на новия фосилен род Данувиус показва още веднъж важната роля на Европа в еволюцията на човекоподобните маймуни и човека. Находките и анализите разкриват скелетните белези и локомоцията, които са изходни за съвременните човекоподобни и човека: „Тези фосили показват, че европейските предшественици на африканските човекоподобни маймуни и човека се отличават от днешните горила и шимпанзе и ни позволяват да разберем от кой момент нататък започва дивергенцията на африканнските човекоподобни маймуни и човека“, отбелязва Дейвид Бигън. Сега имаме сериозни основания да смятаме, че съвременните африканнски човекоподобни маймуни имат вторична, допълнителна специализация към дървесен начин на живот.

Дървесното двуного придвижване би трябвало да представлява за бъдещата еволюция един вид преадаптация при преминаването към наземна изправена походка в саванните условия. Известно е, че редица видове бозайници придобиват изправен стоеж в откритите пространства“, отбелязва Николай Спасов. „Нови находки сочат, че изправенния стоеж на Данувиус е могъл впоследствие да прерастне в двунога походка в първичната савана на Балканите и Източното Средиземноморие, където първият (според нашите изследвания) потенциален пред-човек, грекопитекът е живял преди 7.2 млн. години“, допълва още Спасов.

 И още нещо е особено важно в това откритие.  Съвсем доскоро се смяташе, че цялата човешка история и предистория е свързана само с Африканския континент. Преди две години наш екип публикува две статии, които показаха, че грекопитекът, който е живял на Балканите, описан с две известни находки – едната от Гърция, другата от България, би трябвало да бъде първият хоминин (според научната зоологична класификация), тоест първият пред-човек. Това означава, че не Екваториална Африка, а Източното Средиземноморие би трябвало да е свързано с произхода на първите предшественици, които водят към човека. Ето, че виждаме още веднъж днес с находката от Германия на новата човекоподобна маймуна, че Европа е била изключително важна за първите стъпки, водещи към човека”,  добавя проф. д-р Николай Спасов.

Fossil remains of four Danuvius guggenmosi individuals from 11.62 Myrs old sediments of Hammerschmiede. a, Holotype GPIT/MA/10000 male individual. bd, Paratype individuals GPIT/MA/10003 (female), GPIT/MA/10001 (female), GPIT/MA/10002 (juvenile). Scale bar for all bones is 2 cm, for all isolated teeth 1 cm.

Останките от четирите индивида на Danuvius guggenmosi от Хамершмиде, Германия с възраст 11.62 млн. год. а, останки от холотипа (мъжкия индивид по който е описан новия вид), b-d, останки на индивидите – паратипове: два женски и един млад индивид. Останките са означени с инвентарните си номера. Мащаб: за костните останки – 2 см., за изолираните зъби – 1 см.

Източник: bas.bg

Представлението борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация

Документалния спектакъл „Апарт“ ще видят премиерно зрителите на Бургас на 14 ноември  от 19 ч. на сцената на ДТ „ Адриана Будевска „. „Апарт“ е дебютен режисьорски опит на Илко Ганев. Представлението, което борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация. 

Публиката  ще съпреживее уникален експеримент, съчетаващ в себе си интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и интервюта за живота на едни от най-обичаните артисти.Историите за света на киното и театъра са разказани от авторите на сборника „Артисти със сребро в косите“ и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева.

Заглавието „Апарт“ идва от термин в театъра, който означава думи на персонажа, произнесени директно към публиката. В спектакъла са използвани документални разкази и интервюта на бележити български режисьори и актьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и др.

Вълненията, мислите и емоциите на нашите легендарни артисти ще бъдат разказани от младите актьори Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Визуалната среда и видеомапинга са дело на Владислав Илиев, а в подготовката на видеоинсталацията участват Павел Павлов, Александър Ковачев, Александра Апостолова и фотографът Светослав Караджов.“Как бързо тече времето и колко е преходно всичко е основното, което ни интересуваше, докато репетирахме. Артистът винаги изглежда малко „в повече“. В интервютата на известни актьори, както и на някои забравени вече такива, открихме за пореден път, че човекът в артиста е особена порода.

Погледнат отстрани актьорът често изглежда като луд. Но той по-скоро е ДРУГАДЕ. И може да те заведе там.“ , споделя режисьорът Илко Ганев.

Артистът е „особен род животно“. Не е като другите хора. Мисля, че спектакълът „Апарт“ се занимава и с тази тема. А тя е моя тема отдавна.“, допълва актрисата Людмила Сланева, която е компилирала текстовете и интервютата на легендарните артисти специално за проекта.

По покана и с любезното домакинство на Гранд Хотел и СПА Приморец в два последователни дни – 27 и 28 ноември (сряда и четвъртък) в Бургас ще гостува Пламен Петров от Equinox Partners. Той има над 20 години опит в управлението на процеси и екипи и в морския град ще влезе в ролята на фасилитатор на две отделни ценни събития, насочени към мениджърите, които желаят да работят по-успешно и ефективно – представяне на тематични книга и обучение.  

На 27 ноември (сряда) от 18:00 часа Пламен Петров ще представи пред бизнес общността в Бургас своята книга „Студен душ за мениджъри“. Четивото събира различни теми от мениджърската практика, които подпомагат вникване в разнообразни аспекти на работната проблематика от страна на ръководните служители. Всяка тема е допълнена с насоки за разпознаване на спецификите и релевантни реакции за успешното преодоляване и изработване на оптимален работен процес.

Събитието е с вход свободен.

На 28 ноември от 9:30 до 16:30 часа ще се проведе обучение „Ефективна комуникация и мотивация за мениджъри“. Тренингът ще обхване часовете от 9:30 до 16:30. Подходящ е за мениджъри на екипи. Ще бъде изцяло практически, с реални казуси и с реални решения за хората в групата – за повишаване ефективността на комуникацията в екипите, както и за повишаване на ангажираността и мотивацията в работата. Цена за участие в еднодневното обучение: 89.00 лева на участник

В последните години на корпоративната си кариера г-н Петров работи за IBM, където инициира първата вътрешна коучинг инициатива за България. Има MBA от City University оf Seattle и е завършил програмата на Маршал Голдсмит “Stakeholder Centered Coaching”. Води лидерски програми за развитие на ръководители на екипи за клиенти като Google, HP, CEZ, ABB, Latecoere, Strypes, Naxex Technological Development, Nevexis, A Data Pro, Advent, Tymbark Bulgaria, Каменица, Каолин АД и много други. Създател на популярния подкаст “Сутрешно предаване за мениджъри”, в който представя много теми от мениджърската практика и провокира слушателите да погледнат към себе си и да станат по-добри лидери.

Повече – разказва самият Пламен Петров.

Г-н Петров, защо избрахте Гранд Хотел и СПА Приморец за среща с Бургас?

Изборът беше много лесен, тъй като Гранд Хотел и СПА Приморец и знаково място за събиране на интелигентни и търсещи хора не само за Бургас, но и на национално ниво.

Защо обучение „Ефективна комуникация и мотивация за мениджъри“ е необходимост за всеки съвременен мениджър?

Събитието е ценно, защото в кратко време синтезира много добри практики от работата с мениджъри на различни компании, работещи в българска среда и в условията на нашите собствени национални ресурсни ограничения. Ще разберем, че в крайна сметка, единствените ограничения, които имаме в работата си са тези, които сами си поставяме.

Бихте ли споделили повече за Екуинокс Партнерс, от които сте част?

Компанията създадох заедно със съпругата си през 2011 в София. Името ѝ подсказва каква е философията ни за бизнеса и живота. Етимологичния произход на думата „Equinox идва от латински и означава „равноденствие“ и „равнопоставеност“. Наличието на равнопоставеност, взаимно уважение и баланс са отправните ни точки в работата. Компанията е тясно специализирана в дейност като изнесен партньор на клиентите, за развитие на техните мениджъри като добри ръководители на екипи. Клиентите с които работим в последните години са най-вече от сферата на производство и ИТ.

Как подхождате към даден проблем, с който се сблъсквате като мениджър?

Винаги и на 100% с един обикновен въпрос. И той е: „Как аз лично „допринасям“ този проблем да възникне и да съществува?“. Всички проблеми в работата ми, които съществуват хронично, са налични единствено и благодарение на това, че аз по някакъв начин „допринасям“ за тяхното съществуване – с моите действия или бездействия. Възникването на проблеми не е нещо лошо – те са бушони, които ни предпазват от големи кризи. Големите кризи в екипите почти никога не се случват внезапно. Те избухват внезапно, но подготовката им продължава месеци и години, тогава, когато мениджърите неглижират проблемите и обвиняват някой друг за тяхното съществуване, вместо да погледнат към себе си да видят това, как самите те „допринасят“ за тяхното съществуване.

Кой е въпросът, който най-често чувате от мениджъри в различни компании?

Най-често задаваният въпрос е „Как да задържим и мотивираме хората, които не са мотивирани?“

Какви са качествата, които успешният мениджър притежава?

На първо място смиреност и вглеждане и опознаване на собствените ценности, цели и мечти. На второ място – смелост за действие. На трето място – дисциплина. И на четвърто последно място – хумор, но само в краен случай.

Умеят ли хората на ръководни позиции у нас да общуват пълноценно с екипите си и коя е най-често срещаната грешка, която допускат?

Хората на ръководни позиции, които общуват пълноценно с екипите са единици. Буквално са единици. Почти всички имат желание да го правят, но малко успяват да преборят собственото си его и слепи петна, за да го направят пълноценно. Най-често срещаната грешка е обвинението към другите за собствените неуспехи.

Как бихте описали успешната връзка ръководител – екип?

Бих я описал като човешка връзка. Това е най-важното – ръководителят и екипа да се виждат и общуват човешки като хора, а не през маски, роли и външни очаквания. 

Какво бихте посъветвали мениджърите у нас?

Бих ги посъветвал да следват по-малко чужди съвети и да се доверяват повече на опита и интуицията си. Дори и да сбъркат, собственият им опит ще бъде по-добър учител, от чуждите съвети. Естествено, бих ги посъветвал, да не следват и моя съвет, а да пробват това, което им подсказва интуицията.

Бихте ли препоръчали литература, която всеки мениджър е добре да прегледа?

Силно препоръчвам 3 книги – “Към себе си” на Марк  Аврелий, “Нравствени писма до Луцилий” на Сенека и “Принципи” на Рей Далио.

Автор и водещ сте на много популярен подкаст за мениджъри. Как стигнахте до идеята за него?

Стана спонтанно, когато една сутрин в офиса си получих по куриер персонализиран подарък от един хотел, който беше изпратил няколко много елегантни вещи за офиса ни. Когато видях с каква грижа са изпратени тези вещи, веднага изпитах реципрочно чувство да им се обадя, да им благодаря и да им върна жеста по някакъв начин. Записах този „аха“ момент в един подкаст, споделяйки, че малките жестове в бизнеса имат голямо значение…и така тези записи продължават вече 388 епизода към този момент с различни научавания с моменти като този, които възникват както в офиса ни, но най-вече в тренинг залата при работата с мениджъри от различни компании. 

Трудно ли събрахте аудитория?

Не, аудиторията се създаде и увеличи съвсем органично от човек на човек през работата ми с различни компании. Всеки месец работя със стотици мениджъри от различни екипи в страната и чужбина и реално те или вече са слушали подкастите преди да се срещнем в залата, или започват да ги слушат след това, тъй като някои подкаст епизоди са част от учебните материали в лидерските ни програми.

Факт отскоро е първата Ви книга „Студен душ за мениджъри“. Как се решихте на нея?

Писанието на книга стоеше в списъка ми с дневни задачи от 4-5 години. Прехвърлял съм си тази цел в десетки тефтери, докато едва миналата година седнах да пиша сериозно. Първия ръкопис спрях и изтрих, когато бях до половината. Бях прекалено повлиян от философията на стоиците и си дадох сметка, че книгата ми се превръща в модерна абстрактна версия на стоицизма, вместо да има наистина плътен и собствен характер. След като изтрих всички страници, стартирах от начало и то с началото на собствените ми подкасти. Реших да използвам аудио епизодите като отправна точка и да развия тезите по всяка тема, като към това оставя линк към всеки първоначален епизод в самата книга. Има голяма времева разлика между аудио записите на подкаста и съответната глава в книгата, което ми позволи да обогатя книгата не само с основните уроци от подкаста, но и с допълнителни идеи и въпроси, които са ми са се появили след това.

Какво е за Вас текущото Ви занятие като ценност, удовлетвореност, предизвикателство?

В момента прекарвам работно си време в три основни неща – на първо място прекарвам време с екипа си, за да създаваме всеки ден вдъхновяваща визия за промените, които искаме да видим във и около нас. На второ място, водя всяка седмица различни лидерски програми за мениджърите на компаниите, които са ни клиенти. И на трето място прекарвам време в четене и писане. Удовлетворението се появява като страничен резултат от добре свършена работа, а не като нещо, което целенасочено преследвам на всяка цена. Единственото постоянно предизвикателство е в днешния ден да съм по-добър във всичко, което правя, от вчерашния.

Отправям покана, към ръководителите на екипи, които изпитват ежедневните болки на растежа и на работата в непрекъснато променяща се среда. Заповядайте на 28 ноември (четвъртък) в Гранд Хотел и СПА Приморец. Ще ви очаквам, за да комуникираме подробно относно „Ефективна комуникация и мотивация за мениджъри“. Във времето, което ще прекараме заедно ще намерите отговори на много въпроси, които ви вълнуват при работа с вашите екипи и ще си тръгнете заредени и вдъхновени от приятния „студен душ“, който сме подготвили.

За повече информация и запазване на място:

+359 877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg

Спектакълът , по едноименното произведение на Кенджи Миазава ще се играе на 7 ноември /четвъртък/ от 19.00 ч. на сцената на Държавен куклен театър – Бургас. Гостуването е в рамките на 30-ите юбилейни Дни на японската култура в България.

Режисьор на спектакъла е Цукуши Сонояма, която е и директор на театъра. В спектакъла участват артистите Мацуура Юми, Ивата Кадзумаса, Саката Шиори, Кавамура Мами, Уеда Икуко, Арита Миюки, Дате Нама, Ичиока Хироши, Ушио Коки. Представленията ще се играят на японски език със субтитри на български. Преводът е дело на Биляна Станойлович и Кристина Иванова. Част от текста артистите от театър „Ашибуе“ са научили на български с любезното съдействие на Кристина Иванова, работила известно време с тях в Япония по 16 часа дневно. „Виолончелистът Гошу“ е необикновена история за музиката и за чудните пътеки, които водят към нея, разказана от японския гений Кенджи Миазава. Диригентът и целият оркестър смятат Гошу за лош музикант, но когото група животни му помагат да почувства и открие музиката в себе си, той успява да смае всички с изпълнението си и да пожъне огромен успех.Театрална компания „Ашибуе“ е основана през 1966 г. в префектура Шимане, град Мацуе, и е най-малкият държавен театър в Япония. От 1999 г. театър „Ашибуе“ е домакин на големия международен форум „Горски театрален фестивал – Мацуе“, който се провежда на всеки 3 години.Спектакълът се осъществява с подкрепата на посолството на Япония в България, Japan Foundation, Shimane Culture Fund, префектура Шимане и Държавен куклен театър – Бургас. Цена на билета – 5 лева.

По време на съботната лекция в музея, бургаският археолог Йото Йотов ще представи наблюдения и интерпретации върху историята и археологията на Източна Странджа през Късната Античност и Средновековието.

Поради много по-слабата степен на проученост, акцентът на изследването е върху вътрешността на Източна Странджа, чието историческо минало все още остава слабо изследвано, така, че всеки опит за изясняването му е съществен и би могъл да бъде полезен за бъдещи проучвания.

Така формулираната тема се вписва в по-общото научно направление за регионални изследвания върху византийския свят и представлява частичен опит да бъде систематизиран и анализиран известният и достъпен археологически, нумизматичен и сфрагистичен материал, от който може да се добие представа за състоянието на селищната система и свързаната с нея пътна мрежа в Странджа в ранновизантийския период и Средновековието.

Традиционната лектория на Бургаския музей ще се проведе тази събота, 9 ноември, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

От витринатавиж всички

0
На Архангеловден се приготвя специална обредна пита, наречена Рангелово блюдо или Боговица, която много напомня на питите, които се приготвят за помен на починалите, пише gotvach.bg.

Стилътвиж всички

0
Този ноември царството на красотата SENSE Beauty Salon празнува 9-ти рожден ден! По случай специалния повод, рожденикът подарява на всички свои гости...
Открий ме в спорта