My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Събития

Почитателите на остров Света Анастасия могат да посетят на 3-ти септември от 19.00 часа още един незабравим концерт на сцената сред морето. Оригинална музика с подчертано джазово импровизационен дух, но и белязана от съвременното класическо камерно звучене – това е DUALITY.

Музиката написана от Armel Dupas и Петър Салчев е дълбоко сакрално изживяване, едновременно тиха и крещяща, визуализирана в красив кросоувър на елегантни мелодични линии и богата хармонична структура, естествено разрешени в посланията на лиричния текст, разказани в магнетичния дует Dupas & Салчев. В него участват вмата артисти – Armel Dupas – пиано и Петър  Салчев – вокал.

Отпътуването за острова ще бъде от Магазия 1 в 18.00 часа, а цената е 15 лв. с включен транспорт дотам.

Отпътуване за Бургас – в 21:00 часа.

Можете да закупите билети от туристическите информационни центрове в Бургас – Часовника, Автогара „Юг“ и Магазия 1.

 

За допълнителна информация – телефон: 0882 004 124 и e-mail: reservations@gotoburgas.com 

Днес доц. д-р Александър Йорданов е специален гост на бургаските писатели. От 18:00 часа той ще представи новата си книга „Патриотични уроци“. Желаещите да го видят и чуят могат да заповядат в Дома на писателя на ул. „Вола“ №1.

В 38 урока „Патриотични уроци“ анализира най-важните събития в българската и европейската история от втората четвърт на ХIХ и през ХХ век. Те представят българската гледна точка към тези събития и внушават родолюбието като изконна наша ценност.

Градско дерби предстои през септември, на стадион „Лазур“. Нефтохимик и Черноморец за пореден път се изправят един срещу друг на терена, за да поднесат незабравимо футболно шоу за своите привърженици. Този път обаче, вечните съперници ще бъдат обединени от една кауза, а тя е да съберат средства за лечението на Тодор Кацаров.

Тошко е с диагноза детска церебрална парализа (спастична квадрипареза) и се налага да провежда ежедневна рехабилитация. От шест години, периодично посещава клиника  в Полша, където с помощта на високотехнологичен робот “Локомат” постига значителен напредък в здравословното си състояние. Тези терапии са неговият шанс да стабилизира тялото си и да стане по-самостоятелен. Те обаче са скъпи – всеки курс на лечение струва по 9000 лв.

Дерби мачът е на 15 септември /неделя/, от 17:00 ч. В подкрепа на Тошко, на терена ще излязат „зелени“ и „сини“ легенди от близкото минало, които ще припомнят на бургазлии славните моменти и епичните сблъсъци между двата тима.

За да се съберат достатъчно средства за благотворителната кауза, на стадиона ще бъдат поставени кутии за дарения, чрез които всички зрители на срещата ще могат да помогнат на Тошко. Такава кутия ще има и от този понеделник, в административната сграда на Нефтохимик, в спортен център „Изгрев“.

„Планът Бачийски“ за карго летище и безмитна зона в Равнец получи подкрепата на местните жители

Жители на  Равнец от няколко поколения се срещнаха с Константин Бачийски, за да се запознаят лично с онази част от неговия план, посветен на възможностите за икономическо развитие на изоставената от години военна авиобаза.

Общинският съветник от ПП СЕК представи пред своите домакини фундаменталните разлики между подготвяния от общината вариант за индустриален парк и концепцията според  плана „Бачийски“  за изграждане на Свободна безмитна зона с  прилежащо летище за обслужване на карго полети.

Константин Бачийски сподели тревогата си, че по време на предстоящата на 27 август общинска сесия ще бъде обсъден и гласуван от мнозинството  ПУП /Подробен устройствен план/, който предвижда отреждане на пистите на бившето летище в терен за спортна инфраструктура и озеленяване. Освен това в общинския проект са заложени парцели за строителство на производствени сгради без спазване на изискването от нормативната уредба за  отстояние на обектите от пистите  на 60 и 75 метра, т.е ще бъдат нарушени зоните за сигурност.

С унищожаването на пистите Равнец ще изгуби основното си конкурентно предимство, които го отличава от всички останали 65 индустриални зони в България, а именно притежание на собствено летище, което би го направило атрактивно за потенциалните инвеститори – прогнозира Бачийски.

Авторът на плана „Бачийски“ сподели с жителите на селото несъгласието си с това бившето военното летище да загуби възможността си да обслужва полети.

Моята идея е доста по-мащабна и работя по нея повече от две години. Ако в Равнец направим безмитна зона с карго летище, ще бъдем единствени не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Тогава няма да имаме конкуренция – обясни стратегията си Константин Бачийски.

По време на срещата си жителите на Равнец съветникът сподели с тях и това, че е представил концепцията си за „Свободна безмитна зона с карго летище“ пред участници в икономически форуми в Китай, Русия и Дубай, както и това, че в резултат на разговорите вече има заявен инвеститорски интерес от китайски и турски компании.

Ето защо той не скри разочарованието си от това, че Общината е на път да наложи проект, който ще намали шансовете за привличане на инвеститори от световна величина и ще ограничи условията за откриване на добре платени работни места.

Съветникът цитира позицията на общински служител „На нас летище не ни трябва“ като пример за икономическо късогледство и политическа ревност.

Ако няма летище в Равнец, това ще бъде във вреда не само за развитието на района, но и ще прекъсне пъпната връв на селото с неговата история – заяви Константин Бачийски.

Зам. председателят на СЕК се позова на Министерски съвет, който с решението си за прехвърлянето на собствеността върху авиобазата, поставя условието „да бъде запазено функционалното предназначение на летателните полета“, т.е пистите да могат да обслужват кацащи и излитащи самолети.

В края на срещата в Равнец местните жители взеха решение да уведомят общинския съвет в Бургас, че настояват да бъде съхранено летището като действащ елемент от бъдещата Свободна безмитна зона в рамките на „Планът Бачийски“

 RAVNEC_1

Започна 10-то Юбилейно издание на образователния форум „Иновации в обучението и познавателното развитие“, чиито домакин е Бургас. В следващите три дни /21-23 август/ в Културен център „Морско казино“ над 160 лектори от цялата страна и от чужбина ще представят идеи и добри световни практики за въвеждане на иновативни методи и технологии в детските градини и в училищата.

Целта на форума е преподаватели, учители и директори от всички нива на образователната система да обсъдят най-новите и модерни тенденции в учебния процес.

Първата лекция изнесе проф. Румяна Папанчева – председател на СНЦ „Образование и технологии и преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и бе свързана с въпроса как да се стимулират децата в училище от пасивни слушатели да се превърнат в активни участници на образователния процес.

Гости на образователния семинар бяха проф. Магдалена Миткова – ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, проф. Сотир Сотиров – зам.-ректори на университета, проф. Евелина Динева – зам.-ректор на Бургаския свободен университет, Теодора Върбанова – специалист решения за образованието на Microsoft за Централна и Източна Европа.

Събитието се организира от СНЦ „Образование и технологии“, с подкрепата на Община Бургас, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаския свободен университет.

Още снимки

Кметът Димитър Николов поздрави големия бургаски спортист и носител на световни и европейски титли по вдигане на тежести Антон Коджабашев по повод 60-годишния му юбилей.

Николов прие легендарния щангист в своя кабинет и му пожела здраве и още много успехи в професионален и личен план.

Антон Коджабашев е трикратен световен шампион по вдигане на тежести от Солун – 1979 година, Лил – 1981 г., и Любляна – 1982 г. Става три пъти европейски шампион съответно във Варна – 1979 г., Лил – 1981 г. и Любляна – 1982 г.

Антон Коджабашев навършва 60 години на 22 август, носител е на званието „Почетен гражданин на Бургас“.

Любителски триатлон „Спортувай с нас в Бургас“ ще провокира жители и гости на морския град на 1 септември (неделя). Събитието се организира от Клуб „Спортист“ към Гражданско сдружение ГЕРБ. Регистрацията ще започне от 10.00 ч. на специална шатра, разположена в началото на Мостика. Спортната инициатива няма да има състезателен характер, а цели да популяризира и насърчи повече хора на различна възраст да спортуват активно. Участие в любителската спортна инициатива ще може да се прави на място, на тел. 098 8357090 и на email sportuvaisnas@gmail.com.

Лица под 18 години ще могат да участват, но само с декларация за съгласие от родител. Тя може да бъде попълнена в офиса на ГЕРБ на ул. „Конт Андрованти 5“ в Бургас или в самия ден, на място преди началото на триатлона.

Триатлонът ще премине по следния маршрут:

Плуване – от плочата на Мостика до брега;

Колоездене: от Мостика до бившия ресторант „Фиеста и обратно по същия маршрут;

Бягане: От Мостика до Морска гара и обратно

Финиширане и награждаване чрез томбола – на шатрата в началото на Мостика;

За тези, които не разполагат и не дойдат с лични велосипеди, ще бъдат осигурени такива. След приключване на „Спортувай с мен в Бургас“ чрез томбола ще бъдат раздадени символични награди на участниците. За безопасното и стриктно провеждане на спортната инициатива ще бъде осигурено медицинско лице, както и лодка със спасители.

Под надслов „Почисти и прочети“, инициативата „Стара хартия за нова книга“ ще гостува в Бургас на 7 септември от 10.00 до 13.00 ч. до Пантеона в Морската градина. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на събитието. Организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

„Почисти и прочети“ ще се проведе със съдействието на Община Бургас и РБ „Пейо Яворов“.

По традиция всяка година кампанията протича под знака на специален литературен талисман от популярна детска книжка. Тази година малчуганите ще се забавляват с детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън, публикувана на български език от издателство „ФЮТ“, основен партньор на каузата. Но това не са единствените изненади, подготвени за участниците в инициативата. Освен много песни, танци, театър и игри с награди, интерактивна книга с великански размери ще даде възможност на малчуганите да се превърнат в нейни приказни герои. Те ще се включат в приключенията на Стойко и неговите приятели, ще помогнат на рибата Тони да изпее своята рибешка песен и ще почистят езерото от отпадъци. А за да разберат как продължава историята им, децата ще трябва да си извоюват книжката „Да уловиш остров“, като премерят сили в специални викторини. Двете произведения са изработени по дипломен проект на студент от НХА и ще бъдат представени от „ЕКОПАК България“.

Всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи само една книга, не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг. хартия, ще получат втора книжка на екологична тематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“, „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат най-много две книги, за да има за всички. Средствата от събраната стара хартия ще бъдат използвани за нови издания на двете книги.

Контакти:

Официална Фейсбук страница на „Стара хартия за нова книга“

Книжен център „Гринуич“ www.greenwich.bg

ЕКОПАК България АД www.ecopack.bg

Ако сте зажадняли за звън на акустични китари и поезия, елате да ги чуете и ще усетите искреността и прямотата на „СОЛЕНИТЕ ВЕТРОВЕ“!

На 22, 23 и 24 август 2019г. в Бургас ще се проведе XI международен фестивал – Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“. Това е най-големият международен фестивал на поетите с китара (бардове) в България, чиято цел е да представи стойностната авторска песен, да стимулира творчество насочено към процесите в гражданското ни общество.

Участниците, различни по стил и творчески търсения, изпълняват своите авторски песни в съпровод с акустични инструменти. Тази година, от различни краища на България пристигат 22-ма индивидуални изпълнители, 10 – дуета, едно трио и три групови формации. Международните участници са от Русия, Украйна и Германия.

Бургаският фестивал е сцена, отворена към свободомислещия човек и към всеки, който не се страхува да нагази с рани в солената морска вода и да развее волно косите си на „Солените ветрове“.

ПРОГРАМА

22 август

Сцена „БулевАрт“, гр.Бургас. Начало 19:00 ч. до 22:00 ч.

„Младите ветрове“. Концерт на автори или интерпретатори на песни /до 30 годишни/.

„Кръгът на барда”. Концерт на бардове от едноименния клуб за авторска песен, гр.Бургас и ПРИЯТЕЛИ.

23 август

Сцена „Охлюва”, Морската градина на гр.Бургас. Начало 17:30 ч. до 22:00 ч.

„Песента на барда“. Представителен концерт с авторски песни, I част.

„Кучешката вахта”. Концерт с хумористични и сатирични песни, пародии и скечове.

24 август

Сцена „Охлюва”, Морската градина на гр.Бургас. Начало 19:00 ч. до 22:00 ч.

„Песента на барда“. Представителен концерт с авторски песни, II част.

„Срещу вятъра”. Конкурс за нова песен, изразяваща активна гражданска позиция.

„Бардовете по света”. Популярни песни на български и чуждестранни бардове.

ВХОД СВОБОДЕН

ОРГАНИЗАТОРИ: Сдружение „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ“

С любезното съдействието на Община Бургас.

Подробности можете да прочетете на страницата на „Кръгът на Барда – Солени ветрове“ http://www.facebook.com/Bard.Burgas

Най-големите имена на българския фолклор пристигат в Бургас в понеделник /26 август/ за откриването на 47-то издание на Международния фолклорен фестивал. В грандиозната церемония, която ще започне в 20.30 часа на сцената на Летния театър, ще вземат участие още гайдарските състави „100 каба гайди“ и „Дельо Хайдутин“, със специалното участие на гайдаря на Родопа планина Петър Янев.

Преди официалното откриване на най-пъстрия и шарен фестивал в морския град, жителите и гостите му ще могат да се насладят на многообразието от култури, обичаи и традиции на всички състави-участници /Русия, Кипър, Словакия, Полша, Сърбия, Грузия и България/, по време на цветното и атрактивно шествие, което ще стартира от 17.30 часа в понеделник от площад „Тройката“ и ще премине до площад „Атанас Сиреков“ /пред сградата на Община Бургас/, през Богориди до Летния театър.

Освен в Летния театър, фолклорните групи ще зарадват бургазлии с изпълнения на открити сцени, като за първа година те ще бъдат разположени изцяло в центъра на града – Археологическия музей, Компаса, сцена „Охлюва“ и пред Община Бургас.

Ето и пълната програма по часове и дни на гостуващите състави:

47-МИ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – БУРГАС 201

26.08.2019 Г. /ПОНЕДЕЛНИК/ 

17:30 ЧАСА

ДЕФИЛЕ НА ВСИЧКИ СЪСТАВИ

ОТ ПЛ. ТРОЙКАТА –  ОБЩИНА БУРГАС – ЛЕТЕН ТЕАТЪР

20:30 ЧАСА

ОТКРИВАНЕ НА МФФ НА СЦЕНАТА НА ЛЕТЕН ТЕАТЪР С УЧАСТИЕТО НА:

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛКИ:

ВАЛЯ БАЛКАНСКА, КАЛИНКА ЗГУРОВА И ЯНКА РУПКИНА

ЗАЕДНО С ГАЙДАРЯ НА РОДОПА ПЛАНИНА ПЕТЪР ЯНЕВ,

СЪСТАВИ „100 КАБА ГАЙДИ“ И „ДЕЛЬО ХАЙДУТИН“,

ВСИЧКИ СЪСТАВИ УЧАСТНИЦИ В МФФ 2019 Г.

27.08.201ГОД. /ВТОРНИК/

СЦЕНА ОХЛЮВ

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА РУСИЯ /ГРАД КОГАЛИМ/

19:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА КИПЪР

СЦЕНА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ 

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА СЪРБИЯ

СЦЕНА ОБЩИНА

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА БЪЛГАРИЯ

19:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА ГРУЗИЯ

СЦЕНА КОМПАС 

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА СЛОВАКИЯ

СЦЕНА ПРЕД ЛЕТЕН ТЕТЪР 

19:00 ЧАСА

ОРКЕСТЪР РУМЪНИЯ

ВТОРА ФЕСТИВАЛНА ВЕЧЕР:

20:00 ЧАСА

ЛЕТЕН ТЕАТЪР

УЧАСТВАТ: ПОЛША, РУСИЯ /КАМЧАТКА/, РУМЪНИЯ

 28.08.2019 Г. /СРЯДА/

СЦЕНА ОХЛЮВ

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА БЪЛГАРИЯ

СЦЕНА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА РУМЪНИЯ

СЦЕНА ОБЩИНА

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА ПОЛША

19:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА РУСИЯ /КАМЧАТКА/

СЦЕНА КОМПАС

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА ГРУЗИЯ

СЦЕНА ПРЕД ЛЕТЕН ТЕТЪР

19:00 ЧАСА

ОРКЕСТЪР СЪРБИЯ

ТРЕТА ФЕСТИВАЛНА ВЕЧЕР:

20:00 ЧАСА

ЛЕТЕН ТЕАТЪР

УЧАСТВАТ: СЛОВАКИЯ, РУСИЯ /КОГАЛИМ/, КИПЪР, СЪРБИЯ

 29.08.2019 Г. /ЧЕТВЪРТЪК/

СЦЕНА ОХЛЮВ

18:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА РУСИЯ /ГРАД КАМЧАТКА/

18.30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА РУМЪНИЯ

СЦЕНА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

18:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА ПОЛША

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА КИПЪР

СЦЕНА ОБЩИНА

18:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА СЪРБИЯ

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА СЛОВАКИЯ

СЦЕНА КОМПАС

18:30 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА РУСИЯ /ГРАД КОГАЛИМ/

СЦЕНА ПРЕД ЛЕТЕН ТЕТЪР

19:00 ЧАСА

НОСИТЕЛЯТ НА ГРАН ПРИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ХОРОВ КОНКУРС

„ГОВОРИТ МОСКВА“ 2018 Г.

НАРОДЕН ХОР „ТРЕПЕТЛИКА“ И

ДЕТСКА ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ШАРЕНИ ГАЙТАНИ“

19:30 ЧАСА

ГОЛЯМОТО ФЕСТИВАЛНО ХОРО

ЧЕТВЪРТА ФЕСТИВАЛНА ВЕЧЕР:

20:00 ЧАСА

ЛЕТЕН ТЕАТЪР

УЧАСТВАТ: ГРУЗИЯ, БЪЛГАРИЯ

СЦЕНА ПРЕД ПАНТЕОНА

20:00 ЧАСА

ДА ЗАИГРАЕМ И ЗАПЕЕМ ЗАЕДНО С УЧАСТНИЦИТЕ В

МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – БУРГАС 2019

22:30 ЧАСА

МИСТИЧНИЯТ ОГЪН И ТАЙНСТВОТО НА НЕСТИНАРИТЕ

30.08.2019 Г. /ПЕТЪК/

17:30 ЧАСА

ДЕФИЛЕ НА ВСИЧКИ СЪСТАВИ

ОТ ПЛ. ТРОЙКАТА – ОБЩИНА БУРГАС – ЛЕТЕН ТЕАТЪР

СЦЕНА ПРЕД ЛЕТЕН ТЕТЪР

19:00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА БЕРКОВСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР

20:00 ЧАСА

ЗАКРИВАНЕ НА МФФ – ГАЛАКОНЦЕРТ – ЛЕТЕН ТЕАТЪР

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...
Открий ме в спорта