Събития

Странджа – тайнствената, непознатата, различната… Невъзможно е да бъде разказано и показано всичко за нея. Бургаският музей е избрал етнографската гледна точка за втората лекция от новата си образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. В нея ще бъдат представени различните етнографски групи, населяващи планината, автентичните им носии, обредите и обичаите, отличителното за странджанците и защо точно там древните традиции по-дълго са се съхранили живи.

Лекцията „За Странджа, старината, живата традиция и Бургаския етнографски музей“ с презентация на Росица Топалова ще се проведе на 19 януари, петък, от 16.00 часа в изложбената зала на Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31.

Програмата на „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава в последния петък на януари (26.01) с темата „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“ и лектор Иванка Делева.

За изкусния бургаски кулинар отличната и отличителна визия на ястията е задължителна, но не трябва да е доминантна

26 януари е денят, в който Бургас ще има своята първа вечеря „на сляпо“ – Тайна вечеря епизод 1: България.

Домакин и организатор на събитието е единственият 5-звезден хотел в морския град – Гранд Хотел и СПА Приморец.

Добре дошли са всички любопитни кулинарни приключенци, които искат да се върнат към изконния вкус на храната. Специални маски, задължителни за всеки гост на събитието, ще приглушат максимално светлините и ще оставят храната да нарисува своя картина от вкусове и аромати, несмущавана от визуални внушения. Персонални гид-асистенти, ще бъдат на разположение на гостите в изкушаващият кулинарен адвенчър. Стартът на събитието е в 19:30 часа.

Първият епизод на поредицата Тайни вечери „на сляпо“ е посветен на България. За него, повече разказва шеф Ивелин Кръстев – главен готвач на Средиземноморски ресторант Салини в Гранд Хотел и СПА Приморец.

„Последните години, в света на кулинарията твърде много се набляга на визията. С поредицата си вечери „на сляпо“, ние ще докажем, че водещият доминант всъщност е и винаги ще бъде вкусът – разказва шеф Кръстев.

„Реално, публиката на Запад е по-готова и отворена за подобни нестандартни експериментални събития. Затова и решихме да посветим първият епизод на поредицата на България. Така, вечерята ще е едновременно близка, но и непозната“ – допълва изкусният кулинар.

После, повдига леко завесата към първото по рода си за Бургас събитие: „Не очаквайте традиционни неща. Тайна вечеря епизод 1: България представя националната ни кухня и продукти, в нов прочит и стил. Ще я поднесем в комбинация с ефектни акценти от средиземноморската кухня, които не доминират, а звучат в хармония и създават нови уникални вкусни комбинации. Храната е съобразена изцяло с изискващата лесна консумация концепция на вечерта. Степените на менюто са четири и няма да бъдат обявени предварително, за да останат изненада за  гостите. С оглед на този момент, молбата ни е ако има хора със специфични хранителни диети, алергии и предпочитания, те да ги споделят, когато правят своята резервация.“

Разказва още. За това, колко е важен екипът, който стои не зад гърба ти, а до теб и работи неуморно с една единствена цел: доволният клиент.  За удовлетвореността от добре свършената работа, която идва след отличните отзиви от страна на хората, за чието кулинарно доволство се грижи Средиземноморски ресторант Салини. За кулинарното 7-степенно посрещане на Новата 2018 година, което предизвиква истинска еуфория у гостите на Гранд Хотел и СПА Приморец – много от които на 1 януари търсят шеф Кръстев за да споделят радостта си от превъзходното празнично меню – според тях, често пренебрегвано на подобни тържества, за сметка на развлекателната програма. В Гранд Хотел и СПА Приморец обаче, слабости и случайности няма. Тук всеки детайл е прецизно планиран и изработен и напаснат с другите в съвършено цяло, което гарантира винаги отличен престой в 5-звездното бижу на Бургас, във всеки един смисъл.

Шеф Ивелин Кръстев е отличен професионалист, с богати въображение, експериментаторски дух, познания и над 20-годишен опит в областта на кулинарията. Тя го води до Германия, Финландия и после обратно в Родината – но не в родната му Варна, а в Бургас. Тук, той впряга своите  знания и умения в Средиземноморски ресторант Салини. „За мен, храната е изкуство. Така я разбирам, така я усещам, така я създавам и поднасям на хората“ – казва той, преди да потъне в царството, в което създава своята кулинарна магия – огромната подредена и изключително чиста кухня, където всеки човек и детайл тежат на точното си място.

Средиземноморски ресторант Салини, означава връщане към вкуса, комбиниран с изключителна визия. Тук, ще откриете не само елегантна, спокойна обстановка и отличен, ненатрапчив сервиз, но класни кулинарни изживявания. Защото шеф Кръстев и неговият екип не готвят – те създават изкуство – и най-голямата им удовлетвореност е вашето доволство.

Тайна вечеря епизод 1: България е събитие от концепцията Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА Приморец. Тя цели създаване на уникални преживявания в областта на кулинарията,

културата, изкуството, музиката и други, за бургазлии и гостите на града.

Цена на куверт: 49.00  лева на човек.

За повече информация и резервации: +359 56 8 12345 | info@hotelprimoretz.bg

Менюто е в 4 степени и е изненада за гостите. Поради това, моля, ако имате хранителни алергии, предпочитания, специфична диета, споделете я при резервацията.

Ударно музикално приключение очаква зрителите в поредния  концерт от цикъла  „Представяме ви…” в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. 

Тази сряда младите музиканти и техните преподаватели ще  разкрият пред   зрителите    магията на творчеството на проф. Добри Палиев – основоположник на перкусионната школа в България.

С проф.  Палиев започва бляскавата епоха за ударните инструменти в страната ни.

С творбите си  той доказа, че е музикант, при когото в едно се съчетават безупречна музикална техника, голяма и дълбока музикалност, изискан вкус и финес, ярко артистично и запомнящо се сценично присъствие.

Създател е на десетки композиции за различни ударни инструменти и е написал транскрипции на музикални шедьоври, чрез които по достъпен и атрактивен начин запознава слушателите с естетическите аспекти на изкуството музика. Точно  такава транскрипции и негови авторски произведения ще прозвучат от сцената на училището по изкуства.

Те ще бъдат представени от  учениците от класовете  по „Ударни инструменти” на Евгения Иванова и Радослав Харалампиев и корепетиторите Планинка Карагьозова и Венелина Дракопулова.

Поредицата „Представяме ви  …” се осъществява в рамките на проект „На концерт в сряда” , тази сряда – 17 януари от 18 часа, Концертна зала на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”.  Вход свободен.

Общинският съветник Калояна Живкова награди отличени участници в първото издание на конференцията

За втора поредна година Община Бургас ще бъде съорганизатор на конференцията „Да мислим екологично за бъдещето“, която се реализира от преподаватели от катедрата по „Екология и опазване на околната среда“ при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Това става ясно от докладна записка на общинския съветник от групата на ГЕРБ Калояна Живкова.

При желание отличените участници ще бъдат приети в университета без приемен изпит по една от следните специалности: „Екология и опазване на околната среда“ или „Екология и екологичен мениджмънт“.
Община Бургас ще предостави за ползване залите на галерия – музей „Георги Баев”.

„Опазването на околната среда има важно значение за всички нас. Повдигането на темата, в активно партньорство с институции и граждани, може само да носи позитиви за каузата. Изграждането на отговорно отношение към природните ресурси, сред младите хора, е инвестиция за поколенията“, пише в докладната записка Калояна Живкова.
Участниците (ученици или студенти) трябва да представят реферат, презентация или научно съобщение в някое от следните тематични направления:

 • Ролята на сътрудничеството в опазването околната среда
  •Устойчиви и екологично чисти технологии
  •Алтернативните енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива
  •Биогорива
  •Метеорология и хидрология
  •Спътников мониторинг върху околната среда
  •Защитени територии
  •Биологично разнообразие
  •Екологичен мониторинг
  •Мониторинг на храните
  •Управление на екологичните проекти
  •Екология на селското стопанство и хранителната промишленост
  •Екотуризъм и екологичното въздействие на туризма
  •Управление и рециклиране на отпадъци;
  •Обработка на отпадъците

В първото издание на конференцията взеха участие повече от 60 ученици и студенти. И тази година ще има атрактивни, тематични награди.

Събитието ще се състои в два дни – 26-и и 27-и март 2018 година.

Докладната записка ще бъде разгледана на заседанието на Общински съвет – Бургас на 30 януари.

 

 

Посетете го в дните от 28 април до 7 май

„С поглед в бъдещето“ е мотото на предстоящото ново издание на цветното изложение „Флора Бургас“. То ще се проведе в дните от 28 април до 7 май, а подготовката му вече стартира.

Производители и вносители на цветя, посадъчен материал, архитектурни и художествени изделия и елементи, лека градинска техника, препарати и други експонати, имащи отношение към тематиката на изложбата, могат да подават своите заявки за участие.

Подробна информация, регламент, покана и форма на заявката може да видите тук:

https://www.burgas.bg/bg/info/index/1267

Върху темата С поглед в бъдещето“ ще работят флористи, производители и вносители на цветя, ландшафтни архитекти. Община Бургас вярва, че за поредна година те ще демонстрират своята креативност, за да превърнат експо центъра в Морската градина и територията около него в един от най-красивите и уханни кътове на Стария континент.

Подробности за всеки един от участниците, предлаганите цветя, подготовката на арт инсталациите, тематичните демонстрации и презентации, част от „Флора Бургас’2018“, може да следите в специално създаденото събитие във фейсбук: https://www.facebook.com/events/287515925067177/, както и в страницата на експо център „Флора“: https://www.facebook.com/floraburgas/.

Разгледайте снимките от предишното издание на цветното изложение и януари няма да ви се стори чак толкова мрачен.

Още снимки

 

 

Инициативата е част от съпътстващите прояви преди рождения ден на поета и връчването на Националната награда „Христо Фотев“ за поезия 2018 г.

Във второто издание на конкурса могат да участват ученици от ІХ-ти до ХІІ-ти клас от Бургас.

Компетентно жури ще оценява изпълненията на стиховете от Христо Фотев:

– на индивидуални участници (до 3 творби);

– на групи (до 5 творби).

Ще бъдат раздадени 3 индивидуални награди и 1 награда за група.

Отличените рецитатори ще получат грамота и парична премия и ще участват в церемонията по връчването на Националната награда за поезия на името на Христо Фотев. За всички участници ще бъде организирана екскурзия.

Записвания за участие ще се приемат до 12.03.2018 г. на e-mail: bpo2015@abv.bg.

Конкурсът ще се проведе на 14.03.2018 г. от 10.00 до 12.00 часа и от 15.00 до 17.00 часа в Държавен куклен театър – Бургас. Връчването на наградите ще бъде веднага след това – от 18.00 часа.

Повече информация за конкурса можете да получите на тел. 0895 506 211.

Попълнете заявката за участие в конкурса, прикачена по-долу:

 

Новата книга на Мария Сталева – Дурга – „Рая отвъд голямата вода“ – ще бъде представена пред почитатели на словото в КЦ „Морско казино“. Събитието ще се проведе във вторник, 16 януари, в зала „Петя Дубарова“ , от 17.30  часа. 

Ето какво казват литературните критици за авторката:

Мария Сталева не е учила в престижни университети, нито притежава научни титли, няма и лъскава фасада от известност, с която да привлича почитатели. Тя е просто Мария – една обикновена жена с голямо сърце, готово да те приеме какъвто си, без условия и въпросителни.

Наскоро издаде първата си книга „Рая отвъд голямата вода“. За да провокира читателя отвъд общоприетите представи за истинското щастие, заглавието е подвеждащо двусмислено. Рая е името на главната героиня и едновременно американският рай, за който бленуват емигрантите.

Основното послание на авторката е Любовта, истинската и безусловната, която откриваме не в другия, а в себе си, когато сме готови да я дадем, без да искаме нищо в замяна. Само тогава тя започва да извира от всеки жест, мисъл и чувство, за да изпълни съществуването ни със съдържание.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Бургас и  Културен център „Морско Казино“. Входът за всички желаещи е свободен.

 

 

Националното училище за музикално и сценично изкуство „ проф. Панчо Владигеров” даде началото на нов Международен виртуален конкурс,  който носи името „FLYING STAGE“. Идеята на този проект е да се създаде виртуално пространство на съмишленици, за които изкуството е неделима част от живота. Организаторите си поставят за цел  да популяризират възможностите и постиженията на деца и младежи в областта на музикалните, сценичните  и визуални изкуства чрез съвременните технологии.

Конкурсът ще се провежда ежегодно и в него могат да участват деца и младежи до 19 години  в  направления „Музикално изкуство”,  „Театрално изкуство“ ,  „Балетно изкуство” и „Изобразително изкуство“, които са разделени в отделни категории.

Участниците ще бъдат  разпределени по специалности и  възрастови групи, съобразно регламента на тези категории.

Конкурсната програма се представя само в електронен вид, като нейното съдържание, техническите изисквания към материалите и сроковете за представянето им  се определят в регламента за съответната категория.

Конкурсната програма и профил на всеки участник  ще бъдат публикувани в сайта на конкурса и ще бъдат достъпни за всички.

Участниците във виртуалния конкурс „FLYING STAGE“ ще бъдат оценявани от международно жури, което ще присъди по една GRAND PRIX за всяка една от категориите в основните направления.

Носителите на GRAND PRIX  ще вземат участие в Гала – концерт на конкурса в град Бургас през месец юни.

Регистрацията за конкурса „FLYING STAGE“ се осъществява чрез видеозапис и само по електронен път и е възможна  до 10.02. 2018 г.
Подробна информация, свързана с условията за участие всеки желаещ може да намери  на официалната страница на конкурса : http://flyingstage.numsiburgas.com/

Младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към Читалище „Асен Златаров 1940“ – Бургас кани всички почитатели на добрата, истинска и вълнуваща поезия и в частност – почитателите на Недялко Йорданов, по повод неговия рожден ден.

На 26-ти януари в 19.30 часа на сцената на Куклен театър – Бургас те ще представят спектакъла „Безлюбовие“ по стихове и песни на поета. В него ще участва цялата младежка трупа, а Валери Еличов ще пее негови песни.

Вход – 6 лв. За резервации: 0887445039 и преди представлението – на касата на Кукления театър.

dariknews.bg

Регионална библиотека „Пейо Яворов” ще отбележи 140 години от рождението на своя патрон. По традиция в церемонията ще се включат и членове на ВМРО-Бургас. 

В тържеството ще участват и възпитаници на едноименното училище в града. Те ще получат книги с поезията на Яворов, осигурени от библиотеката.

От културния институт ще направят и дарение за библиотеката на училището. Тържеството е от 12.00 часа, в понеделник – 15 януари, пред паметната плоча на поета.

Тя се намира на улица „Алеко Богориди” 21.

Източник: dariknews.bg

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички