Събития

domevangelia.ru

24 личности – общественици, културно-просветни дейци и духовници от трите основни клона на християнството ще се включат в навечерието на 24 май в публично четене на 24 избрани откъси от Библията. 

Събитието ще се проведе днес, в навечерието на големия празник на българската просвета и култура и славянската писменост на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина, с начало 18.00 часа.

Публичното четене на библейски текстове е в чест на делото на Светите братя Кирил и Методи, които създават азбуката, именно за да преведат Свещените писания на разбираем за народа език.

С много детски усмивки, вълнения и бурни аплодисменти премина Годишния празник на таланта, организиран за осми пореден път от  Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти в Бургас.

Препълнената зала на Гранд хотел и СПА „Приморец“ гледа премиерата на документалния филм  „ Разкази за шанса и таланта“, с режисьор Мартина Чачевска. В него млади български таланти споделят за пътя на успеха. Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се за развитие на дарбите и таланта предоставя Фондацията. Създаването на център за даровити деца в родния й град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да прави по нещо за страната си. Заедно с приятели съмишеници избират да помогнат на най-големия капитал на една страна – нейните деца и създават национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас. Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази. Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър, говори се колко в важно да помагаш и какво означава благотворителност. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

След премиерата публиката присъства на официалното награждаване, по програмата „Награди, стипендии и отличия 2018“ на Фондацията, на най-талантливи и изявени деца от цяла България, завоювали призови места на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади в областта на математиката, музиката, изобразителното изкуство и литературата.Представено бе първо авторско модно ревю на бургаски таланти. Участниците от проекта по моден дизайн на Център за млади таланти, с ръководител известната дизайнерка Мария Танева, превърнаха своите скици в уникални модели, които сами показаха на гостите. Тържествено бяха отличени и най-малките победители в I-ви регионален математически турнир за деца от предучилищна възраст „Многознайко“, като всеки от тях си тръгна с медал, грамота и подарък, осигурен от издателство Архимед. Празникът завърши с откриването на две изложби на бургаски таланти – Годишната изложба „Мога и обичам“ и първата самостоятелна изложба „Цялата аз“ на участници в проектите по изобразително изкуство на центъра за таланти, с ръководител Таня Стоянова.

„Изключително щастливи и горди сме, че за поредна година празникът ни предизвика голям интерес сред нашите бивши и настоящи възпитаници, техните роднини и приятели, директори и преподаватели от училища и детски градини, писатели, журналисти и общественици. Най-ценното за мен и екипа ни е, че вече имаме завидна история и резултатите от работата ни сами говорят за себе си. Надяваме се да срещаме малко повече подкрепа и от държавните институции, работещи за развитието на децата ни“, сподели Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

GAT_3602

По случай Европейския ден на мрежата Натура 2000 – 21 май, и Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май, вчера в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас се проведе среща с ученици от Гимназия с преподаване на чужди езици „Васил Левски“ – Бургас. Участваха експерти от отдел „Биологично разнообразие, защитени територии и защитени зони“ и гимназисти от клуб „Млад еколог“ в XІ клас.

Младите еколози се запознаха с уникалното орнитологично богатство на езерото Вая, неговото растително разнообразие и режимите на опазване в него като част от мрежата „Натура 2000“. Предоставени бяха иформационни материали, включващи пътеводител на резерватите в териториалния обхват на екоинспекцията с информация и илюстрации на част от защитените видове в резерватите, както и карти с посетителски маршрути.

Вчера екоинспекцията в партньорство с читалище „Изгрев“ запозна млади природолюбители от ІІІ клас на СУ „Добри Чинтулов“ с биоразнообразието, птиците и техните местообитания в поддържан резерват „Атанасовско езеро“, което също е част от „Натура 2000“. Те посетиха укритието за наблюдение на птици към резервата, където наблюдаваха обитателите на езерото и колонии на гнездящи птици върху специално изградени за целта острови и диги.

Драматичен театър „Сава Огнянов“ гостува в Приморско с комедията на Стефан Костов „Министърът женкар“. В постановката, която бе подарък от Общината към жителите и гостите на града, участие взеха Христо Гърбов, Венцислав Петков, Косьо Станев, Любомир Кънев, Петя Венелинова, Татяна Цветкова, Йовко Кънев, Ивайло Спасимиров, Ясена Господинова, Дайана Михайлова, Надя Банчева.

Пред препълнената зала на читалището в морския град се редяха заплетени и комични ситуации, звучащи актуално и днес.  Те напомниха, че министерският пост не само работа зад бюро, отговаряне на журналистически въпроси и разхождане из просторни кабинети.

Актьорът Христо Гърбов, който бе в главната роля на министър,  по неотразим начин пресъздаде ситуациите, в които изпада героят му. Като човек, заемащ такъв висок пост, той трябваше да се съобразява с обкръжение от приятели и познати, които ходатайстват за назначения.

Кулминацията на комедията идва със сценката, когато при поредното нареждане кой да бъде уволнен и кой да назначат на негово място, при министър Кочев се явява прелестното създание  Малинка. От тук насетне се завърта интригата,  смесица от любовна авантюра, стремеж към властничество, кариеризъм и жажда за пари. Те така се омесват, че  министерският пост изведнъж получава и други измерения.

Многобройната публиката искрено аплодира пресъздателите на идеята на великия комедиограф – да покаже, че в този живот има и непреходни неща като любов, уют, семейно огнище, обич – явления, които са много по-човешки и искрени от „топлината” на министерското кресло.

Афишът за тазгодишния бургаски Джулай става все по-интересен. След „Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени“ и „Обратен ефект“, своето участие потвърдиха групите FACES и SOUNDFULL.

Плажният концерт за посрещане на първото юлско утро е вече утвърдена градска традиция и винаги се радва на многолюдна публика. Той отново е безплатен, а Община Бургас отправя покана да го посетят към почитателите на хубавата музика от цялата страна. Доведете и приятели!

Група FACES  –  София

Faces е сформирана през 2003 г. от фронтмена Димитър Новачков. От 2007 година групата е неизменна част от клубния живот на България. В техния репертоар са популярни парчета на The Beatles, The Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, Oasis, Deep Purple, AC/DC, U2, Robbie Williams, Guns N’ Roses, Bob Marley, Jason Mraz, John Lennon, Lenny Kravitz, Pink Floyd, Whitesnake, Kings of Leon, Queens of the stone age, Pearl Jam, Black Keys, Radiohead, Nirvana, The Doors и други.

Група SOUNDFULL – Бургас

Бургаският рок музикант Димитър Трендафилов /Mitko Trend/ е основател и вокалист на SOUNDFULL. Компания му правят Илиян Генков – бас китара и вокали, Илиян Маринов – барабани и вокали, и Петър Монев – соло китара. Проектът стартира през есента на 2016 г. Стилът на бандата е Alternative rock, hard rock.  Тя изпълнява кавъри на групи като Audioslave, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in chaines, Muse, Rage against the machine, Radiohead, както и авторски песни.

11d190908dabd93f737e427e2a2f7838

Бургас ще бъде домакин на Хакатона „Цифровият град и аз“, който ще се проведе на 28 и 29 май в атриума на Бургаски свободен университет СУ. ИТ състезанието е под патронажа на Комисаря по цифровата икономика и цифровото общество г-жа Мария Габриел, с активната подкрепа на Община Бургас и БСУ.

Темата и дните за провеждане на Хакатона „Цифровият град и аз“ са в синхрон с провеждането на срещата на Комитета на регионите на Европейския съюз в Бургас на 29 май 2018 г. и със съпътстващите събития на Европейския морски ден, който ще се открие в сградата на БСУ на 31 май.

В работата на хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна, които в рамките на 24 часа ще търсят софтуерни и бизнес решения за приложения свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства. В края на хакатона екипите ще представят своите готови разработки и приложения пред журита включващи изследователи, бизнес и общини. Класираните на призови места разработки ще бъдат наградени от кметовете участници в срещата на Комитета на регионите и бизнеси партньорите.

Направленията, в които ще се състезават екипите в Хакатона са:

Е-кология и водни пространства

Е-туризъм в града

Е-дебати и гражданско участие

Е-плащания и финтех за всеки

Е-море и неговите ресурси

Е-инфраструктура за всеки

Цифрово образование

Цифрови услуги в администрацията

Смарт е-нергийни източници

Учениците, студентите и докторантите формират екипи от минимум 3 и максимум 5 участника (задължително включващи и представител с нетехнически профил). Те следва да имат препоръка от ментор (преподавател в съответния университет или гимназия), в която са указани имената на участниците в екипа.

Заявките за участие в Хакатона следва да се изпратят до 22.05.2018 г. на страницата на БСУ, с линк http://dev.bfu.bg/hackathon/2018/ . Потвърждение за участие ще получат до 23.05.2018 г. на посочен e-mail адрес.

Всички екипи следва да се представят за участие пред организаторите във фоайето на 1 етаж на Бургаския свободен университет на 28.05.2018 г. от 12.30 до 13.30 часа.

Партньори на събитието са: Агенция за развитие на София; Столична община; Русенският университет „Ангел Кънчев“, Техническият университет София – филиал Сливен, белгийският инвеститор „Кодифик“, ИКТ Клъстер Бургас, Big boy pizza и бургаски гимназии.

244 деца на възраст от 6 до 19 години се състезаваха в конкурса за рисунка „Аз, моят град и морето“. Той е организиран от Ротари клуб „Бургас- Пиргос“, Община Бургас, Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас и мол „Галерия“.

Най-добрите автори ще бъдат наградени, а церемонията ще се проведе на 1 юни – Деня на детето, от 18.00 ч. в мол „Галерия“ пред магазин „Хиполенд“.

Компетентно жури от известни художници определи победителите в конкурса, а наградите за тях осигуриха партньорите от Ротари клуб „Бургас – Пиргос“.

Инициативата е част от съвместното партньорство между ЦПЛР – Бургас и Ротари клуб „Бургас- Пиргос“.

Най-новият и модерен пристанищен терминал в България – този за съхранение и обработка на сярна киселина в бургаското пристанище от днес заработи официално, като за това собствениците му от БМФ „Порт Бургас“ организираха тържествено откриване.

Председателят на Съвета на директорите на дружеството Георги Домусчиев сподели, че това е едно изключително съоръжение с вместимост 50 хил. тона сярна киселина и има огромен потенциал като съхранение и последващо товарене на кораби.

На практика съоръжението работи от средата на декември 2017, но днес бе официално открито.

„Толкова модерно съоръжение и с такъв капацитет в България няма. Надявам се, че нашите партньори от „Аурубис“ също са доволни от услугите ни. Проектирането и строителството на самия терминал приключи изключително бързо, за около година. Цялата инвестиция е около 22 млн. лв.“, каза Домусчиев.

„Като представител на местната власт няма как да не отбележа значението от тази нова и голяма инвестиция. Всяка година приблизително 100 кораби ще увеличат товаропотока в бургаското пристанището, а това ще даде възможност за нови работни места във всички фирми, които се занимават с пристанищна дейност. С благодарност отбелязвам, че по концесионен договор БМФ „Порт Бургас“ осигури 450 работни места, а към днешна дата мисля, че са повече от 950. Изключително сме доволни от екологичните ползи на проекта и нивата на безопасност, за да можем да живеем и работим в много по-сигурен и спокоен регион“, сподели кметът на община Бургас Димитър Николов.

На официалното откриване присъстваха още зам.-кметът Красимир Стойчев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, както и представители на РИОСВ и РЗИ-Бургас.

„16:26:36“ e седемнадесетата самостоятелна изложба на Нели Гаврилова. Творби на авторката два пъти са печелили големи награди на Салона за актова фотография и са част от частни колекции в Европа и САЩ.

Душевността, еротиката и сексуалността са част от всяка изложба на Нели Гаврилова. „16:26:36“ не прави изключение – тя е разказ за емоционалното и сексуално съзряване на една жена от нейната 16 до 36 годишнина. Началото на този проект е точно преди 20 години, всички можем да видим резултата в настоящето, края е отворен, а надеждата е, че най-хубавото тепърва предстои.

Изложбата ще бъде открита на 23 май в 18.30 ч. – Галерия „13-то стъпало“ на ул. „Александровска” № 78 в Бургас.

Танцьорите и певците от ФА „Приморско“ зарадваха със самостоятелен концерт почитателите си в Приморско. Богата едночасова програма изпълни с празничност откритата сцена дни преди големия концерт за празника на морския град – 24 май.

В деня на Св. Константин и Елена талантливите самодейци за поредна година показаха, че са пазители на българския фолклор и че всеки техен концерт е подготвян с много грижа и любов. Възпитаниците на Христо Йорданов в пълен синхрон се редуваха на сцената, за да представят цялата палитра на своето творчество. Всяко изпълнение на колоритните певци и танцьори  беше възнаградено с бурните аплодисменти на публиката.

На самостоятелния концерт на ФА „Приморско“ се наслади и председателят на общински съвет Златина Тюлиева. Тя с интерес проследи всяка изява, а в края на програмата поднесе красива кошница с цветя.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

От витринатавиж всички

0
Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми,...

Стилътвиж всички