My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Събития

Община Бургас организира състезание по английски език за всички желаещи ученици от втори клас. То се нарича „We love English“ и ще се проведе на 23.02.2019 г. от 10:00 до 11:00 часа.

Срокът за подаване на заявления за участие е до 08.02.2019 г. Разпределението по зали ще бъде публикувано в интернет страницата на Община Бургас (www.burgas.bg) и Центъра за подкрепа на личностното развитие (https://www.odk-burgas.com/) на 18.02.2019 г.

Една от целите на състезанието е да провери развитието и устойчивостта на програмата за ранно чуждоезиково обучение, която бе въведена преди няколко години по идея на кмета Димитър Николов. Тогава часове по английски език бяха включени в занятията на абсолютно всички детски градини в Бургас, както и при първокласниците. Именно първите обхванати деца в програмата, тогава 4 и 5-годишни, сега са второкласници. Състезанието ще провери техните знания и ще покаже резултатите от работата на техните учители. Община Бургас настоятелно ще развива през следващите години програмата си за ранно чуждоезиково обучение, тъй като е важна за реализацията на новите поколения на пазара на труда.

Участниците в „We love English“ ще бъдат разпределени в училища по райони, според тяхното местоживеене. Разпределението ще бъде предоставено на директорите на училищата, които ще уведомят участниците в кое училище ще се състезават. Учениците, записани за участие в състезанието, следва да се явят в съответното училище в 9.30 ч. на 23.02.2019 г., като носят със себе си синя химикалка, ученически бележник за идентификация и входящ номер на заявлението. Право на участие в състезанието имат ученици, записани във II клас за учебната 2018/2019 година, от всички училища на територията на община Бургас. Участието е безплатно. Срокът за подаване на заявления за участие е 08.02.2019 г. включително. Регистрацията може да се извърши от техните родители или настойници по електронен път, чрез посочения по-долу линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSds2MoUYf8OPrnfQrTj2VQD6zplexnQBt33LHGbl4nmvbP8tw/viewform

Всеки, подал заявление, ще получи входящ номер на посочения в заявлението e – mail.

Състезанието се провежда чрез тест с продължителност за решаването му 60 минути. Тестът се състои от езикови задачи за четене и писане и обхваща лексикалния и граматически материал по Английски език за II клас, съобразен с учебната програма на Министерството на образованието и науката за II клас по Английски език.

Тестът съдържа 11 задачи, като всяка от тях носи различен брой точки.

Тестовете ще бъдат предоставени от Община Бургас. Класирането се извършва по брой точки.

Класирането ще бъде публикувано не по-късно от 10.03.2019 г. на интернет страницата на Община Бургас (www.burgas.bg) и Центъра за подкрепа на личностното развитие (https://www.odk-burgas.com/). При класиране на участниците в състезанието ще бъдат публикувани само входящият номер, под който участва ученикът, и неговият резултат.

Класираните участници на призови места ще бъдат отличени с награден фонд от страна на Община Бургас. Наградите включват:

– едногодишна стипендия по Общинска програма “ Бургаски деца“ за учениците, класирани на І място;

– участие в летен градски лагер по английски език за учениците, класирани на II и III място, с много игри, интересни проекти, еднодневни екскурзии и забавления;

– много предметни награди;

Всички участници в състезанието ще получат грамоти за участие.

Датата на връчването на наградите ще бъде обявена с публикуването  на резултатите.

Допълнителна информация можете да получите на телефон:

0877 43 64 11 –  Кичка Стефанова  – зам.-директор на Център за подкрепа на личностното развитие-Бургас, уч. дейност.

E-mail:  cplr_burgas@abv.bg

Адрес : Бургас 8 000, ул. „Райна Княгиня“ 11

Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас

Участниците в проекта по моден дизайн „Дебют“ на център за млади таланти в Бургас заедно с преподавателката си известната бургаска дизайнерка Мария Танева търсят да осъществят мечтата на абитуриентка с ограничени финансови възможности като сътворят и и дарят мечтаната рокля за бала.

За децата и младежите от центъра благотворителността върви ръка за ръка с развитието и усъвършенстването на талантите им и те вече осем години са част от най-различни благотворителни кампании на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, последната инициатива е и поредното доказателство, че доброто се възпитава и съществува.

„Дарителството за благородни каузи има забележителна история в България. Потребността да проявяваш благотворителност, да помагаш е съществувала винаги. Съзнанието за обществено полезното не зависи от социалната обстановка и от икономическото състояние на дарителите. Понякога е нужно много малко, за да се постигне ПОВЕЧЕ! В това възпитаваме нашите деца и това е основната цел на множеството ни благотворителни инициативи – благотворителни базари, изложби, спектакли, концерти и мн. др.“ – коментира Лилиана Славова, председател на Фондацията.

Изборът на момичето ще стане по определени критерии – отличен успех за последните две години, служебна бележка от родителите и мотивационно писмо на тема „Моята мечта, моето бъдеще“. Кандидатури се приемат до 18.02.2019, а щастливката ще бъде обявена на 25.02.2018. Подробна информация ще намерите на www.forbgkids.bg

За инициативата застават Център за млади таланти, Модна къща „Емоционе“ и Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

 

Ревюто-спектакъл, по случай 20 години на Модна къща „ДИОМА“, ще се проведе този петък в ДТ „Адриана Будевска“

Изящната Теодора Мудева, която завоюва приза Мис България 2018г. и най-красивата омъжена жена в Бургас – Вержиния Иванова, ще вземат участие в ревюто-спектакъл по случай 20 години от създаването на Модна къща „ДИОМА“. Двете красиви дами блеснаха с приказните бални рокли на бургаския дизайнер Мария Диомова по време на националните конкурси в столицата преди няколко месеца. По котешката пътечка в предстоящото събитие, което ще се проведе в голямата зала на ДТ „Адриана Будевска“ този петък, ще видим редица професионални модели от Модна агенция „Интермоделс“, завоювали през годините не една и две титли и доказали се на родните и международни подиуми.

Интересно по време на модния форум ще бъде и представянето на друга модна линия. Гостите ще могат да се насладят и на произведенията на младата, но много талантлива Стефани Матева, която ще покаже тоалети подходящи за деня на изпращането.

За водещ на събитието организаторите се спряха на още една красива дама, позната от телевизионния ефир, а именно чаровната Натали Аведисиян. Между отделните дефилета публиката ще може да се наслади на ангелските гласове на Калина Енчева от последния сезон на „Гласът на България“ и този на талантливата Преслава Минасян. За доброто настроение на гостите ще се погрижат още и лауреатите на бургаския хореограф Олга Димитрова от Танцова школа „ЕСТРЕЛА“.

Модна къща ДИОМА, вече 20 години се грижи за един от най-важните дни в живота на една жена.

Роклите на забележителната Мария Диомова се характеризират с подчертана женственост, сексапил, изящество и лукс.

Талантливият дизайнер залага на ръчно изработени дантели инкрустирани с мъниста и камъни. Роклите, които публиката ще има възможност да види са истинско произведение на искуството. Те сякаш са не докоснати, а изваяни в една съвършенна хармония от материя и линия. Създадени с  много любов подчертавайки красотата на всяка дама.

Модният форум ще се проведе на 18 януари 2019, от 18 часа в ДТ „Адриана Будевска“.

Входът е свободен!

В Бургас майсторът-кулинар ще представи автентични вкусове от родината си с 4-степенно меню

Вкусовете на Италия ще доминират Бургас на 28 февруари. Те ще бъдат представени с 4-степенно меню, дело на Лео Бианки. Сцена на вкусното събитие Let’s Get PRIM: Италианска вечеря ще бъде Средиземноморски ресторант Салини. Съдията от последния сезон на Masterchef ще посрещне гостите си с тематичен комплимент – amuse-bouche.

Специалната вечер обещава истинско пиршество за сетивата, представено от един италианец, превзел българската кулинарна сцена с вкус, умения и усмивка. Лео Бианки е познато лице от многобройни кулинарни формати и предавания. Живее и работи в България от над четвърт век.

Вечерята посветена на страната на Ромео и Жулиета, капучиното и просекото е част от тематичния месец на италианската кухня в Средиземноморски ресторант Салини. През целия февруари ще се предлага допълнително меню, събрало отбрани вкусове от родината на Ботичели, да Винчи и Караваджо. Италианско ще е и менюто на специалната вечер, посветена на 14 февруари „Un Amore Grande“. Финал на месеца на италианската кухня ще сложи специалната вечер на Лео Бианки в Салини.

Средиземноморски ресторант Салини ще откриете на ул. „Княз Александър Батенберг“ 2, в Гранд Хотел и СПА Приморец. Обстановката е елегантна, сервизът – ненатрапчив и дискретен, цените – достъпни, а паркингът – безплатен за гости.  Освен наличните постоянно две основни менюта, посветени на средиземноморската кухня и японските салати и суши, всеки месец Салини предлага допълнителни тематични карти с ястия, типични за друга популярна кухня. За януари това са руските кулинарни специалитети, през февруари гостува вкусът на Италия, а март е посветен на Франция.

Цена на куверт: 79.00 лева на човек.

За повече информация и резервации: +359 877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg

Културна организация „Арт ателие“ и Театър “ Българска армия“ Представят

“ ЖАН И БЕАТРИС“ От Карол Фрешет, Постановка: Бойко Илиев, Сценография и костюми: Нина Пашова, Сценичен бой: Камен Иванов, Участват: Елена Петрова, Иван Радоев

„До всички мъже в този град. Млада наследница, напълно с ума си  и с ясно съзнание, никога никого не обичала, нито майка си, нито баща си, нито котката си, търси мъж, който да успее да я заинтересува, развълнува и прелъсти. В посочения ред. Срещу значително възнаграждание.“
Тази предизвикателна обява е разлепена по стълбовете на голям град със стъклени небостъргачи. В един от тях, на трийсет и третия етаж, очаква своя принц героинята на Карол Фрешет – Беатрис. Тя има дълги коси, които се стелят на вълни и стигат почти до под кръста, също като средновековна принцеса… Така започва една съвременна приказка за двама самотници, които са възприели жестоките правила на големия град, където всеки е сложил своята броня, за да го защити от пошлостта, агресията, лъжата…
Търсят истината за себе си и за другия и като че ли това вече е невъзможно. Има ли истина? Каква е тя? Можем ли да застанем голи пред огледалото на другия? Приказката има ли добър край? Или краят е предизвестен? А може би е просто знак за ново начало? Пътуват Жан (Иван Радоев) и Беатрис (Елена Петрова), един към друг и това Пътуване минава през толкова измислици, илюзии, лъжи, фантазии, че на финала героите се питат: за какво беше всичко това? Пият кафе и мълчат. Той поставя ръката си върху нейната и така е всяка сутрин до….Приказката за съвременната принцеса, която никога не е обичала, има своя край. И той е изпълнен… със Светлина!

Бойко Илиев

СПЕКТАКЪЛЪТ ЩЕ СЕ ИГРАЕ НА 30 януари от 19 ч. НА СЦЕНАТА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР. БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.  ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТЕЛ. 0894/898-098-Маруся Русева-организатор /Арт ателие/.

Културна организация „Арт ателие“ и Театър “ Българска армия“Представят

 ТАРТЮФ“

От  Жан Батист Молиер, режисьор : Красимир Спасов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Андрей Дреников

Участват: Веселин РанковГергана ДандановаЕвелин КостоваТигран ТоросянВладислав ВиолиновИван РадоевГергана ПлетньоваВеселин АнчевКалин ИвановЛуизабел НиколоваДесислава КасабоваСимеон ДамяновАсен Кобиларов

Надниквайки в дома на заможния буржоа Оргон, виждаме сцени от живота – такива, на каквито се натъкваме до ден-днешен. Сцени, в които измамата заслепява честността, откритостта е равностойна на наивност, доверието – на глупост, а послушанието – на робство. Алчността за богатство, плът и имоти е дяволската сила, която заразява минало и бъдеще.

В „Тартюф“, класическата комедия на нравите, Молиер улавя духа на престореността и осмива алчния човек. Сюжетът на пиесата е актуален и днес и не слиза от световните сцени.

Лъжливият морал, привидната святост, порядъчност и безкористност на Тартюф са маска, зад която дебне коварството. Примамлива се оказва опаковката, блазнеща с безупречна външност и финес.

СПЕКТАКЪЛЪТ ЩЕ СЕ ИГРАЕ  НА 25  януари  от 19ч. на сцената на НХК.

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ тел. 0894/898-098-Маруся Русева-организатор.

Защо членството ни в ЕС е важно за развитието на България, какъв ще бъде бюджетът на ЕС за 2019 г., какви са възможностите за кандидатстване по оперативни програми. Това бяха част от темите, обсъдени по време на срещи на евродепутата от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народния представител Ася Пеева в община Руен.

Първата от тях бе с жители, членове и симпатизанти на партията в село Люляково, в залата на читалище „Просвета“.

„За мен работата като евродепутат не е само ограничена до присъствието ми в Европарламента в Брюксел и участие в заседанията в белгийската столица или в Страсбург. Винаги водещ принцип не само на мен, но и на политиката на ГЕРБ ще бъде прекият диалог с хората. Малките населени места не правят изключение, жителите им всеки ден се сблъскват с различни трудности, търсят подкрепа. Когато сме заедно и сме обединени, резултатите не закъсняват. Като съвсем пресен пример мога да посоча протестът на българските превозвачи в Брюксел, на който присъствах. С евродепутати от различни политически сили се обединихме и застанахме категорично зад тях, зад справедливите им искания“. Това сподели Адемов пред жителите на руенското село, а на дискусията присъстваха общинският председател на ГЕРБ-Руен Стоян Добрев, както и общинският съветник Димо Ангелов.

Адемов и бургаския депутат Пеева обсъдиха и важността на предстоящите евроизбори. „България е част от голямото европейско семейство, с това нейните отговорности са големи, но и плюсовете за развитието на държавата ни също. Победата на ГЕРБ на предстоящия евровот ще бъде и ясен сигнал за това каква е волята на гражданите, ще бъде и положителен знак за престоящите тази година и местни избори. Повече от 4 милиарда лв. ще получи България от бюджета на Европейския съюз за 2019 година след споразумение на Европейския парламент и Съветът на министрите за финансовата рамка. За България това означава около милиард и половина за инфраструктура, 1,5 млрд. за земеделие и директни плащания към фермерите, почти 1 млрд. за по-бедните селски региони“, коментираха двамата представители от ГЕРБ.

Асим Адемов и Ася Пеева се срещнаха и с жителите на с. Просеник по покана на кмета Стоян Добрев. „Спазваме обещанията си, само месец по-късно отново сме при вас, след като при предишната ни среща тук и в присъствието на г-н Цветан Цветанов времето не стигна за всички въпроси. В с. Просеник има много деца и подрастващи. Темата за образованието и това, което държавата прави, за да насърчава учителите е

ред водещите реформи, по които се работи в момента. 450 млн. лева повече са отделени за образование в сравнение с 2018. Стартовата учителска заплата вече е 920 лв. Освен за заплати, са предвидени повече средства и за по-добрата материална база на учебните заведения. Това вълнува цялото общество, независимо дали говорим за градове или села“, сподели народният представител Ася Пеева, която е и член на Комисията по образование в парламента.

Интерес към дискусията имаше и от младежи, които обсъдиха с евродепутата Асим Адемов програмата Еразъм+. „Тя е една от тези, които получават увеличение на бюджета през новия програмен период – допълнително 240 млн. евро. Чрез нея  поколението, което ще поеме  отговорността за бъдещето на Съюза, реализира мечтите си за образование без граници, за научни изследвания,  за  идеен обмен и доброволчество и най- вече чрез нея младите хора се опознават и  работят заедно. Това не е нещо недостижимо, а съвсем практичен подход към образованието, пътуването и себеразвитието“, поясни Адемов.

Жителите на с. Просеник поставиха и въпроси от местен характер, като поискаха съдействие за поставяне на банкомат в селото, какъвто до този момент липсва, както и коментираха проблемите с канализационната мрежа в населеното място. Присъстващите благодариха и за ремонта на читалище „Ралю Тодоров Кехайов 1929“, основно ремонтирано със 20 хил. лв., дарени от партийната субсидия.

2

В навечерието на Деня на влюбените Христо Шопов и Лилия Маравиля ще представят в Бургас спектакъла „Всяка година по същото време“. Постановката, която можете да гледате на 13-ти февруари от 19.00 часа в Културен дом на Нефтохимика е продължение на продукцията с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля – „Догодина по същото време“ по сценарий на блестящия драматург Бърнард Слейд.

Във втората част от нея актьорите продължават завидната си творческа симбиоза, за да разкрият чрез героите си – Джордж и Дорис, тайните на трогателна любов, неподвластна на житейските обстоятелства. Прекрасният превод е дело на проф. Андрей Аврамов. Режисьорът – Георги Михалков успява интуитивно да изгради образите по най-добрия начин и заедно с целия екип да подари на публиката един очакван и незабравим спектакъл.

„Всяка година по същото време“ е пиеса, която рисува история с палитрата на всички човешки емоции и състояния. Чувствен и забавен диалог за неизбежните лутания между удобните самоизмами и отрезвяващите истини. За онзи етап, в който изпитваш нужда да осмислиш пропуснатите възможности и да се отдадеш на неосъществените идеи, заедно с някой, който те обича и подкрепя. За моментите, в които бързаш да прекосиш пустинята на неполучените отговори и да изкачиш своя личен Еверест.

Билети за постановката можете да закупите на касата на НХК и в мрежата на Eventim.bg.

Балетната импресия за деца „Приказни сезони“ ще бъде представена в Бургас на 22 януари от 19:00 часа в Дома на нефтохимика.

Мултимедийният спектакъл е по музика на Вивалди. Малките зрители ще имат възможността да се насладят на приказна атмосфера, изящни костюми и специално създадена мултимедия.

Автор на текста на спектакъла е дългогодишният балетмайстор на Държавна опера – Бургас Недко Георгиев. Хореографията и режисурата са дело на Мария Маркова.
Художник на костюмите е Натали Маркова. Зад мултимедията стои визуалният артист Красимир Марчев.

Билети за спектакъла се разпространяват на касата на НХК. За резервации и информация може да позвъните на следните телефони: +359 888 72 37 33 / +359 889 00 47 58.

Освен знания и нови приятелства, 4 награди по 20 000 лева очакват участниците

Rinker Youth Challenge е най-новата програма на Център „Ринкър“ на Фондация BCause и се осъществява с подкрепата на Citi Foundation. Програмата цели да подкрепи развитието на предприемачески светоглед и лидерски умения сред младите хора, да ги вдъхнови и подготви за успех в предприемаческите им идеи или в кариерата. Четирите най-добри идеи ще получат безвъзмездно стартово финансиране в размер на 20 000 лв.

Програмата ще бъде представена в Бургас на 19 януари в Хамалогика от 14 до 19 ч., като входът е  свободен. Тогава бургазлии ще могат да се запознаят с програмата и условията за кандидатстване и ще се срещнат с няколко вдъхновяващи предприемачи – Дарин Маджаров от Уча.се, Александър Хубчев от littlegg, Антон Пенчев и Калоян Коев от Beer Bastards.

Подкрепата на Фондация Citi е в рамките на инициативата Pathways to Progress (Пътеки към прогреса), която цели да помогне на младите хора да придобият знания и умения да стартират свой бизнес, както и да развият предприемаческо мислене, необходимо за успешна реализация на трудовия пазар през 21 век.

Програмата ще работи с повече от 500 младежи от големите университетски центрове. За да достигне до повече младежи, Фондация BCause организира 5 регионални форума „Влез в Предизвикателството!“.

Форумите„Влез в предизвикателството!“ са еднодневна интерактивна среща на Център „Ринкър“ с млади хора, които имат намерения или интерес към предприемачеството и устойчивите социални проекти. Участниците ги очакват разкази на вече стартирали предприемачи, обучения, споделяне и работа по идеи с хора със сходни интереси, презентиране и обратна връзка и никакво стоене на едно място – в буквален и преносен смисъл.

Участието във форумите е свободно и безплатно, но изисква регистрация. Включването в следващите етапи –  3-дневен лагер „Миксер“ и последващ интензивен Акселератор  – ще става с кандидатстване и подбор. Преминалите успешно всички стъпки на програмата ще се изправят пред журито, за да ги убедят и спечелят  4 финансови награди, с които да започнат осъществяването на плановете си. В трудното начало ще ги подкрепят и ментори.

Пълната информация за включване в отделните етапи на програмата има на www.rinkercentre.org.

„С подкрепата на Сити продължаваме да откриваме и подкрепяме жизнеспособни предприемачески идеи със социален ефект. Младежите ще работят по усъвършенстване на инициативността си и ще развият много меки умения с приложение в кариерата, в житейски план и изобщо в изграждането на личността ми.“ – Елица Баракова, директор на Фондация BCause.

Център „Ринкър“ за предприемачество и обучения към Фондация BCause е основан през 2014 г. с финасовата подкрепа на Фондация КАФ Америка. Мисията на Център „Ринкър“ е да подкрепя и развива духа на предприемачеството в България.

За повече информация: Елица Баракова, 0888 957513 elitsa@bcause.bg

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Аромата и вкусови качества на кафето сутрин ни действат тонизиращо, а много от нас дори не могат да си представят започването на деня без...
Открий ме в спорта