Разни работи

Снимка: cartoontreasure.com
Да не забравяме, че новата година по източния календар не започва на 1 януари, затова е важно родените през януари и февруари да уточнят своята година.
За разлика от мъжа, който се представя като цялостна личност, във всяка жена има известна двойственост, в нея живеят като че ли две личности – външният образ е един, а постъпките й подсказват друг тип личност. И само ясната представа за двете половинки на женската личност може да стане ключът, чрез който да бъде обяснен всеки брак. Именно двойствеността на жената е в основата на източния хороскоп.
.

50362da5204c377d9d3a1c9a7682b4da


Романтичната жена

Това са жените, родени в годината на Коня, Тигъра и Кучето:

Кон (1990, 1978, 1966, 1954, 1942…):
Барбара Стрейзънд, Елла Фитцджералд, Синди Кроуфорд, Джанет Джексън…

Тигър (1998, 1986, 1974, 1962, 1950…):
Агата Кристи, Мерилин Монро, Елизавета ІІ, Деми Мур, Джоди Фостър, Лейди Гага, Кейт Мос, Пенелопе Крус, Албена Денкова, Невена Коканова…

Куче (1994, 1982, 1970, 1958, 1946…):
Бриджит Бардо, София Лорен, Мадона, Лайза Минели, Шарън Стоун, Майка Тереза, Голда Меир, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър…

Техните мисли, техните идеали, стил на живот, поведение, маниери – всичко в тях съответства на волята и романтичната любов според техните знаци. Техният разум обаче, тяхното мислене не съответстват на този образ. Те имат студен, аналитичен ум, без излишни емоции, с присъщата му праволинейност и безкомпромисност. Често пъти те имат комплекси, но едновременно с това амбициозност и склонност към самоунищожение.

И въпреки това, за тези жени можем да кажем, че са идеал за романтична красота. Запазвайки образа на своя знак, те могат да правят зашеметяващо впечатление, но нямат вътрешната сила, която би могла да поддържа този образ. Ето защо разминаването между думи и действия, план и реализация, характерно за жените, се проявява толкова ярко именно при тези три знака. Благодарение на тяхната външност и поведение никой от околните не се съмнява в силата на тяхната личност. Никой, освен те самите.

Външността на тези жени винаги лъже. Сблъсквайки се с представителките на тези знаци е полезно да не се забравя за техните големи интелектуални възможности.

Лайза Минели (Куче) казва: „Моята ерогенна зона – това е моят мозък. Повече от всичко на света обожавам творческия процес.“

Тези жени демонстрират най-високо интелектуално ниво във всички области и все пак липсата на силна воля твърде много затруднява реализацията на техните възможности. Те често са на границата на срив или катастрофа. Техните стремежи в съчетание с праволинейното им мислене ги тласкат напред, без да им гарантират крайния резултат.

Казват, че Инеса Арманд (Куче) не умеела да пламти наполовина, била удивително целенасочена и дълбока натура. Нейната външност описвали като странна, малко нервна, лицето – асиметрично, много волево, с големи хипнотизиращи очи. Предаността им на боевите принципи, а не на волевите, издава логическото мислене на тези жени, пренебрегващи здравия смисъл. Тяхната трагедия е в противоречието между целите и начините на реализация на тези цели.

Тези жени често стават символи на епохата: Мерилин Монро (Тигър), Любов Орлова (Тигър), Мадона (Куче). Но само те знаят колко е трудно на един символ да живее сред хората. Успехът им обикновено е голям, към това се добавя и активната настъпателна позиция в любовта. Не всеки мъж успява да следва толкова бързомислещи и променящи се романтични създания. Не всеки мъж отговаря на онези изисквания, които предявяват жените от тези знаци към тях. Само когато мъжът е зает с нещо наистина важно, когато е изключителна личност, само тогава се проявява призванието на тези жени да бъдат съратници, да живеят с работата на мъжа, да му остават верни докрай, и ако е нужно, да продължат неговото дело.

Тези жени са създадени за семейство, за майчинство и никога няма да избират между кариера и семейство. За тези жени е много важно да се чувстват обичани и уважавани. В противен случай те реагират не с женски сълзи и слабост, а с твърди бойни действия. За едни мъже такава спътница е подарък от съдбата, за други – недостъпен връх.

43b5b65d06cde6b85166795787f1c593

Силната жена

Това са жените, родени в годината на Петела, Змията, Бика.

Петел (1993, 1981, 1969, 1957…):
Мишел Пфайфър, Прешъс Уилсън, Мелани Грифит, Йоко Оно, Присцила Пресли, Щефи Граф, Глория Естефан, Катрин Зита-Джоунс, Жужа Полгар, Ани Салич, Кейт Бланшет, Блага Димитрова, …

Змия (1999, 1987, 1977, 1965, 1953, 1941…):
Ким Бейсинджър, Грета Гарбо, Жаклин Онасис, Брук Шийлдс, Одри Хепбърн, Опра Уинфри, кралица Елизабет ІІ, Грейс Кели, Фей Дънауей, Стефка Костадинова, Валя Балканска, Лили Игнатова…

Бик(Бивол) (1985, 1973, 1961, 1949, 1937…):
Мерил Стрийп, Мадлин Олбрайт, Принцеса Даяна, Маргарет Тачер, Джейн Фонда, Барбара Буш, Моника Селеш…

Притежават висшата форма на волята – волята на разума. Разбира се, не всички жени успяват да реализират изцяло тази воля. Пречка се явява външният им образ, липсата на новаторство. И все пак, ако се появи възможност, то жените от тези знаци не я изпускат.

Силата на тяхната политика, силата на тяхното управление е, че не се страхуват от конкуренция нито в женския, нито в мъжкия свят. Кой от мъжете е в състояние да се конкурира с кралици като Маргарита Датска (Змия), Елизабет I Тюдор (Змия), с императриците Елисавета Петровна (Бик), Екатерина II (Петел)? На жените от тези знаци е трудно да направят политическа кариера, пречи им тяхната раздвоеност, пречи им воинстващият език, установените обществени стереотипи. Но ако обстоятелствата са на тяхна страна, както са помогнали на Индира Ганди (Змия), на Маргарет Тачър (Бик), то всички стереотипи рухват. Тези жени управляват много по-силно от повечето политици – мъже.

Маргарет Тачър казва: „В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена.“

За историците е мъчително да признаят силата на тяхното управление. Руши се митът за безволието на жените. Историците не могат да повярват, че необузданата любовна стихия може да съседства с трезв ум, с твърда воля.

Към семейството си тези жени се отнасят също както към обществото. Те се стремят да ръководят социалната клетка на обществото, те чувстват огромна отговорност за нея. Тук пак възниква противоречие с общоприетите норми. Ще се съгласи ли мъжът с второстепенната роля? За да утвърди своето лидерство в ситуацията, жената трябва да бъде голям дипломат, но къде да скрие тогава своята праволинейност, напористост, безкомпромисност? Ясно е, че проблемите са достатъчно много.

Представителките на тази тройка знаци подобно на жените от знаците Кон, Тигър и Куче повдигат толкова високо летвата, че не всеки мъж е готов и иска да я прескочи. Разликата е в това, че тези жени не очакват любов, а обичат самите те. Когато при тях дойде романтичната любов, тук те са готови да не забелязват много неща в своя спътник, да му прощават много.

Спътник на разумната воля винаги е романтичната любов. Именно любовта е едновременно и ахилесова пета, и източник на вдъхновение за тези жени. Тези жени може би са единствените представителки на слабия пол, които искат да съединят две неща – да създадат здраво семейство и да бъдат щастливи майки, но и да постигнат големи успехи в деловата кариера. Много от тях постигат поставените цели, други се мятат от едната крайност в другата.  Ако един мъж има нужда от такъв „жив огън“, тогава нека го вземе.

c5d9694e8475530530b5b5628cdc7320

Обаятелната и привлекателна жена

  Плъх (1996, 1984, 1972, 1960, 1948, 1936…):
Урсула Андрес, Шърли Беси, Оливия Нютън-Джонс, Настася Кински,

Маймуна (1992, 1980,1968, 1956, 1944, 1932…):
Жаклин Бисет, Елизабет Тейлър, Дайяна Рос, Елеонор Рузвелт…

Дракон (1988, 1976, 1964, 1952, 1940…):
Марлен Дитрих, Шърли Темпъл, Жана д’Арк

Това са приказни жени, олицетворение на женската красота, изящество, финес и слабост. Те създават впечатление за въздушни същества, които нямат нищо общо с грешната ни земя. С целия си вид те напомнят на мъжете, че на земята съществува любов и красота. Образът на тези жени това е обръзът на любовта, която е много по-близо до лудостта, отколкото до живота, много по-близо до нощта, отколкото до деня. Те омагьосват мъжете със своята приобщеност към тайнствата на любовта. Именно тези жени са способни да преодолеят бариерите на разума, чрез които се защитава мъжът.

Но образът, който носят тези жени, както и при всички останали жени, не съвпада с тяхното реално съдържание. Красотата им е доста хладна и затова любовният образ няма сексуално продължение. Покоряването на мъжете става съвсем не заради онова, за което си мислят представтелите на силния пол. След вечерята идва време за „дивана“ – страстни целувки, довеждащи до трескаво състояние, любовни признания, клетви, а след това… А след това – край.

Жените от тези знаци намират по-голямо удоволствие в платоническата любов. В семейния живот тези жени продължават своята линия – стремят се към красота, благополучие и спокойствие. Често пъти проявяват влечение към светски живот, към изобилие от скъпи и красиви вещи. Романите, които те пишат са романи за любовта, за фантастичното и непостижимо чувство, но са написани с истински език, на висок стил и доста реалистично.

Жените от тези знаци са създадени за поетична любов и преклонение. Въпреки това, те притежават здрав разум. Трезвата мисъл никога не ги напуска. Те имат нужда от материално благополучие и спокойствие. Като всеки реалист, те се вълнуват повече от своето здраве, от здравето на близките си, от ежедневния живот. Ако не получат това спокойствие, те са способни на непредсказуеми гневни изблици, а липсата на определеност във всекидневния живот може да свърши трагично както за скулпторката Камий Клодел (Плъх).

Бидейки олицетворение на женската слабост и незащитеност, тези жени по женски преодоляват всички трудности – чрез капризи, сълзи, истерика, т.е много емоционално. Те пропускат през себе си всичко, оттук идва тяхното познаване на хората, познанието за истината на живота.

Добри ли са за брак тези жени? Да, безусловно. При това обаче не бива да се забравят техните особености. Може би в нашия сив и нервен живот те по-трудно изграждат семейното благополучие… Впрочем, тези жени като правило не остават без средства за съществуване.

HAUTE COUTURE Spring summer 2006 George_Chakra_ Paris 25_01_2006

Независимата жена 

Глиган (1995, 1983, 1971, 1959…): Хилари Клинтън, Ема Томсън, Ванга…

Котка (Заек) (1987, 1975, 1963, 1951…): кралица Виктория, Джейн Сеймур, Уитни Хюстън, Лили Иванова, Кристина Онасис, Елена Рьорих, Джина Лолобриджида, Илиана Раева

Коза (Овца) (1991, 1979, 1967, 1955, 1943…): Катрин Деньов, Памела Андерсън…

Външно те са спокойни и невъзмутими. Крият в себе си мистично мислене, притежават омагьосваща сила и власт над мъжете. Имат трезв поглед върху живота, но когато дойде време да се действа, се проявяват техните специфични наклонности – те доверяват повече на сънищата и предназнаменованията, отколкото на реалността. Пък и реалният живот ги занимава повече в своите крайни проявления, отколкото в спокойното си течение.

Вътрешната свобода не позволява на тези жени да се примирят с посредствеността, с делничността на живота, с неговите стереотипи и зависимост от някого или нещо. Такива жени отстояват своята независимост във всяка ситуация, каквото и да им коства това.

Освен воля, те притежават и още нещо – сексуална проницателност, позволяваща им да разбират мъжката психология. Бракът обаче в обичайния смисъл на тази дума не е самоцел за тях. Те лесно могат да минат без него. От друга страна, именно те са способни да поддържат чувствата свежи, способни са на най-голямото в брака – на идеалната хармония във всички сфери – духовна, сексуална и материална.

Източник: „Брачна енциклопедия“ – Г. Кваша

Източник: www.margaritta.dir.bg

Всеки знае, че почивката на чист въздух подобрява настроението и дава сили, предаде adme.ru. Съвсем скоро лекари направиха интересното откритие, че всъщност, почивката, далеч от цивилизацията, буквално променя мозъка! В добра посока, разбира се.

Оказва се, че пътуването до най-дивите и необитаеми кътчета на нашата планета не само ни носят ярки впечатления, но и ни помагат буквално да спрем да мислим. Според учени и лекари, най-добрият начин да се справим с лошото настроение е именно това време. И най-интересното е, че докато е в състояние на „затъмнение“, човешкият мозък буквално се трансформира.

В потвърждение на тази теория, учените изследват група хора, които са се разхождали в гората само за час и половина. Във всеки от участниците е забелязан значителен спад в активността на главния мозък – зоната на мозъка, отговаряща за психичните заболявания, а творческото мислене се е повишило с 50%. Сега си представете какво се случва с човек, който прекарва сред природата няколко дни!

24chasa.bg

nasame.bg

Представете си свят, където хората доживяват 500-ия си рожден ден, където свежи хора без бръчки с виталността и метаболизма на 30-годишни обитават планетата, благодарение на хапчета, които блокират стареенето. Може да звучи като фантазия, но за д-р Алекс Жаворонков това е напълно възможно в недалечното бъдеще.

Биотехнологът и неговият екип работят над серия от лекарства в компаниятаInsilico Medicine със седалище в САЩ. Лекарствата според него предотвратяват стареенето и дори, в някои случаи, могат да подмладяват.

Стареенето е най-потискащият проблем за хората, казва д-р Жаворонков. Той има докторска степен по физика от Московския държавен университет и ръководи научния екип на фондацията за биотехнологични изследвания в Оксфорд. Латвиецът говори пет езика и се счита за гражданин на света.
Откриването на лекарство срещу стареенето е делото на живота му. Като се има предвид, че той очаква да живее до 150-годишна възраст, ще има достатъчно време да направи откритието си.

Ако идеята да живеете толкова дълго ви се струва абсурдна, замислете се, че стандартът на живот днес е много по-висок от този преди 100 години. През последния век очакваната продължителност на живота се е увеличавала с почти 3 години след всяко десетилетие. Момиченце, родено днес, се очаква да доживее до 82,8 години, а момче – до 78,8 години, според националната статистика.

Д-р Жаворонков вярва, че няма да е далеч моментът, когато неговите хапчета срещу стареене ще са общодостъпни, пише британският Telegraph. Той си сътрудничи с американската Фондация за дълъг живот, която според плановете в началото на следващата година ще пусне на пазара серия от продукти, наречени геропротектори, чийто състав забавя стареенето и дори подмладява. Цената им ще е малко по-висока от тази на мултивитамините, обяснява д-р Жаворонков.

„Ако си мислите за диети и упражнени, това са странични стъпки“, обяснява Жаворонков. „Ако искате да мислите на едро, мислете как да доживеете до 500! И какво ви трябва за това? Това са въпросите, които задаваме. Не просто да сте малко по-здрави от нашите родители. Това не е голямата цел. Целта е да направим големият удар“.

Д-р Жаворонков е един от многото, които се опитва да открие еликсира на младостта. През 2013 г. компания, наречена Калико, също направи опит да пребори стареенето. Година по-късно рентгенологът Джуун Юн обяви награда от 1 млн. долара за първия екип от учени, които могат да предотвратят стареенето. До момента 15 екипа претендират за наградата.

Междувременно, учени от Харвард предлагат употребата на татлитиум, обикновено предписван при биполярни разстройства, като защита срещу стареенето на клетките.

Екип от учени в Кардифския университет е установил, че малка доза от лекарство, наречено метформин, предписвано на диабетици, може да удължи живота на хора, които не страдат от това заболяване, с до 3 години.

Самият д-р Жаворонков експериментира върху себе си, твърдейки че се чувства значително по-млад, отколкото преди години. Уверява, че е взимал огромни дози метформин през последните над 10 години. Миналата година той дори се обзаложи за 1 млн. долара с бизнесмена Дмитри Камински кой от тях ще живее по-дълго.

Освен че взима по 100 различни добавки и лекарства всеки ден, той редовно прави упражнения, прави си различни тестове за състоянието на кръвта и клетките.

„До момента няма никакви индикации, че човек може да доживее до 500 години“, заявява д-р Назиф Алик от Института за изследване на възрастта към Лондонския университетски колеж. По думите му възрастта може само да бъде забавена и да бъде намалена тежестта на вредите на стареенето. Той е скептичен и към възможността да се доживеят 150 г. Без да обръща внимание на скептиците, д-р Жаворонков продължава с експериментите върху себе си и приемането на огромни количества добавки и лекарства.

Какво правим с потенциално смъртоносните болести като рак? Ракът причинява повече от една четвърт от всички смъртни случаи във Великобритания. Според д-р Жаворонков, голяма част от медикаментите, които взима, са също и противоракови.

Все пак той предприема и специални мерки срещу рака: „Опитвам се да избягвам трансмазнини, пушенето, макар че не смятам, че една цигара на ден може да навреди на някого. Избягвам пряката слънчева светлина. Много от разновидностите на рака са от радиация. Нося специални UV очила, за да предпази очите си“.

„Ако наистина искате да се докоснете до нови хоризонти и да промените своето поведение, така че да бъдете по-млади през цялото време, трябва да напаснете вашите очаквания за продължителността на живота до нещо разумно и постижимо“, съветва д-р Жаворонков.

Всичко казано до тук повдига въпроса защо някой би пожелал да живее до 150 или повече години. За д-р Жаворонков това не е само въпрос да имаме хубава кожа след като сме навършили пределна възраст. Превенцията на старостта е философско предизвикателство, което според него ще ни превърне в по-добри хора в дългосрочен план. „И това трябва да е нашият най-важен приоритет пред глобалното затопляне, световния глад и пътуването в космоса“, категоричен е д-р Жаворонков.

Източник: Мегавселена

ezine.bg

Човешкият организъм е действително уникален сам по себе си, в него наведнъж протичат толкова много процеси, което наистина е невероятно, тъй като всички те са синхронизирани толкова перфектно като един съвършен механизъм. Въпреки това, винаги, когато нещо не е наред, нашият организъм ни изпраща сигнали, на които е необходимо да обърнем внимание, за да можем да се погрижим за проблема още в самото начало, преди нещата допълнително да се усложнят. Затова обърнете сериозно внимание веднага щом почувствате някой от тези симптоми: 1. Суха кожа на лицето В тялото ви липсва витамин Е. За да компенсирате нужните количества от този витамин, включете в храната си ядки, мазна риба и растителни масла. 2. Чуплива коса и нокти Тези симптоми показват липса на витамин B и калций. Въведете тези важни съставки в организма си чрез приемане на пълнозърнести храни, бобови растения, картофи и мляко. 3. Повишен апетит за сол Необходимостта от повишена консумация на сол в организма показва инфекция или възпаление, особено в урогениталната система.

4. Повишен апетит за сладко Има вероятност да сте достигнали до нервно изтощение и е необходимо бързо презареждане с енергия чрез приемане на глюкоза. В такъв случай най-добре е да увеличите консумацията на пчелен мед или тъмен шоколад, за да избегнете допълнителни проблеми със стомашно-чревния тракт. 5. Кървене на венците В тялото ви има недостиг на витамин С. Този витамин се съдържа в чесъна и лука, плодовете и зеленчуците. Също така горещо се препоръчва и пиене на чай от шипки. 6. Неспокоен сън, раздразнителност, спазми в краката Тези симптоми показват липса на магнезий и калций. Увеличете приема на зелени листни зеленчуци като спанак и зеле. Също така широко известни с високото си съдържание на магнезий са бадемите, слънчогледа и лененото семе. Отличен източник на така нужните за вас микроелементи са също и сушените кайсии, сливите и цвеклото. 7. Суха кожа на лактите Това е знак, че на тялото му липсват витамини А и С. Тези витамини може да намерите в плодовете и зеленчуците с жълт цвят: моркови, тиква, кайсия и портокал. 8. Апетит за сурови храни Този симптом може да показва гастрит или проблеми с черния дроб. Храната в необработен вид спомага за облекчаване на спазми и за успокояване на стомаха. 9. Желание да се храните с кисело Желанието за кисели храни се появява тъй като организмът ви се нуждае от стимулиране на черния дроб или жлъчката. Вашият организъм ще се чувства по-добре, ако в храната включите продукти като лимон и червена боровинка. 10 . Често главоболие, умора и болки в ставите Тези симптоми показват недостиг на вода в организма. Водата е много важен елемент за човешкото тяло, така че трябва да я въвеждате в големи количества. Имайте предвид, че соковете не са заместител на водата пише zajenatа

Липсата на кадри вдигнала възнагражденията, момчетата дръпнали по чужбина заради по-добрите условия

Заплатите на спасителите в Бургас са скочили драстично. Преди няколко години те бяха в размер на 600-700 лева, но сега сумите са коренно различни. През този сезон един спасител ще взема на месец около 1500 лева, което е рекорд за тази професия.Цената на труда е вече много висока, защото има липса на квалифицирани кадри, съобщи вестник „Черноморски фар“.

Наемателят на бургаския плаж „Север” Атанас Атанасов потвърди, че има сериозна корекции в заплащането на спасителите. „Действително разходите за този вид труд скачат. Много трудно се намират сериозни спасители вече. Преди години се плащаха що-годе нормални заплати. Сега обаче сумите са много по-високи. Като цяло има липса на кадри. Не става въпрос само за спасители. Плащам по 700 лева за чистачка и не мога да намеря. Заплатите по Черноморието по време на сезона вече са от съвсем други величини. И това е тенденция навсякъде. Разходите на наематели и концесионери се увеличават на всички нива“, коментира Атанасов.

Специално при спасителите в момента конюнктурата на пазара на труда е много благоприятна. В последните години много от тях намериха работа в държави като Испания, Португалия, Гърция, Италия, Малта, дори и в Германия и Франция. Други пък се трудят в Кувейт и ОАЕ. Най-малко в чужбина в момента се плаща в Гърция – около 1000 евро, плюс квартира и храна. В Испания сумата е 1800 евро при същите допълнителни условия. В Германия пък парите са 2300 евро. В Кувейт нашенците получават по 2500-3000 долара с осигурени квартири. Най-леко е да се работи в Испания и Португалия, защото там условията са добре подредени. В последните години има и търсене от Турция. Там, в курорт като Бодрум, се плаща заплата от 2300 лири плюс храна на корем и разбира се, стая за нощуване. Това прави около 1700 лева в български пари. Турците обаче плащат и по 3000-4000 лири премии в края на сезона, ако са доволни. В други случаи предлагат целогодишни договори, като в глухите месеци плащат по 1000 лири заплата.

В последните години добри предложения има и от САЩ, където се плаща по 14 долара на час. Отделно спасителите получават по 350 долара на месец за храна. Извънредният труд се заплаща по 28 долара на час. Някои от нашенците са стигали и заплати по 4000 долара в хотели в Маями и в Лас Вегас, или пък в курортите по Калифорния. По този начин огромен работен ресурс се изнася в чужбина. При тези условия за родните работодатели е много трудно да ангажират качествени спасители. Заради това изборът пред тях е или да назначават хора със спорни качества или да вдигнат заплатите. Обикновено двете тенденции вървят ръка за ръка. Заради това и в Бургас заплатите стигнаха вече до нива от 1500 лева, което е едно прилично възнаграждение за родните мащаби.

blitz.bg

 

Да сте ограничени откъм финансови средства не означава, че задължително трябва да се заключите у вас и да се отдадете на скука.

Пазаруването, вечерите навън, ходенето на кино и пътешествията са сред заниманията, които са най-предпочитани, но и най-скъпи. Съществуват други възможности за забавление. Готови ли сте да се научите да ги използвате?

1. Първата и най-очевидна възможност е да проверите какви безплатни мероприятия се провеждат в квартала или града ви. Големите градове предлагат безплатни концерти, гледане на кино в парка, улични фестивали и т.н.

2. Посетете местна арт галерия. Можете да научите много за местен талант, без да се налага да плащате билет за вход.

3. Организирайте пикник или барбекю вечер, ако сте на вилата.
kak-da-se-zabavlqvate-kogato-parite-svyrshat-374356
Имате храна у дома, тогава защо да излизате по ресторанти?

Прекъснете тази вредна практика и се насладете на собствените си способности да организирате вкусен обяд или вечеря.

4. Организирайте вечер на настолните игри. Поканете приятели и роднини. Задължително е да вземат със себе си любими настолни игри. Всеки да донесе и по нещо за хапване, а от вас е теренът.

5. Потърсете групи по интереси.
4(1845)
Присъединете се към клуб на читателите, клуб на франкофоните и т.н. Винаги ще имате поне по няколко предложения седмично за интересни срещи.

6. Грабнете колелото и пътешествайте. Пригответе ксе за приключения! Изберете необичаен маршрут и действайте. Поканете приятели! Задължително определете отсега какво ще бъде забавлението, на което ще се отдадете, когато стигнете финала.

7. Организирайте парти у вас.
3(2120)
Подобно на настолните игри, няма да има ваш приятел, който да отклони покана за парти.

Замислете нещо забавно – дрес код, специална листа с песни или пък изненада с караоке.

8. Излезте с фотоапарат в ръка. Какво по-забавно от това, да излезете навън и да обогатите сетивата и уменията си да наблюдавате? Отдайте се на фотографията. Забелязахте ли колко прекрасна е архитектурата на онази сграда?

9. Организирайте вечер на готвенето.
2(2289)
Нека всеки донесе продукти и да започне голямото готвене. Месете, бъркайте, пълнете, а накрая дегустирайте! Уютна и приятелства атмосфера и то в ден, в който сте решили, че скуката е на път да ви победи.

10. Излезте навън. Използвайте възможността, за да поседите тихо и спокойно в някой парк. Ако пък сте на вилата, още по-добре. Разходете се из селото и чуйте песента на птиците. Вдишайте чистия въздух и се заредете с енергия.

11. Бъдете домакин на кино вечер.
1(2107)
Нека гостите донесат напитките, а вие организирайте купите с пуканки. Съберете няколко приятни заглавия и само докачайте гостите да позвънят на вратата.

А вие имате ли безплатни или евтини любими занимания? Споделете ги с нас!

profit.bg

Аромата и вкусови качества на кафето сутрин ни действат тонизиращо, а много от нас дори не могат да си представят започването на деня без обичайната чаша кафе.
Оказва се, че освен всички други негови качества, кофеинът сутрин прави хората по-щастливи.
Немски учени от Рурския университет провеждат експеримент с доброволци. Оказва се, че хората, които са изпили по 2 чаши кафе са много по-точни в избора на думи, които имат положително значение, отколкото тези, които не са пили от ароматната напитка.
Оказва се, че кофеинът изостря реакциите и ги успокоява. Изводът е, че чаша кафе сутрин ни прави по-бързо мислещи, по-адекватни и най-важното – по-щастливи.
Жените, които пият 2-3 чаши кафе дневно, са много по-малко застрашени от депресия. Кафето дава енергия, от която всеки в лошо настроение може да се възползва. Психолози ни съветват докато пием сутрешната си чаша кафе да отделим няколко минути за положителни мисли.

Още с първото си кафе трябва да се постараем да начертаем план за своя ден, да помислим с любов за близките си и да излезем ободрени и положително настроени. Ключът е във всеки един от нас, а кафето е един силен инструмент в борбата срещу заобикалящия ни стрес.
Все пак трябва да ви напомним, че както с всички други удоволствия, така и с кофеина не бива да се прекалява. До три чаши на ден се смята за полезно, но по-голямо количество кафе може да причини проблеми.
Изследователите заключават, че кофеинът стимулира центровете на мозъка, които отговарят за положителните емоции. Изводът е – не забравяйте своята чаша сутрешно, ароматно кафе, за да бъдете по-щастливи!

Източник: gotvach

снимка: velikabulgaria

Фейсбук прави може би най-голямата промяна в неговия сайт през това десетилетие. Ще излязат нови емотикони Reactions (Реакции), които ще бъдат начин да се изрази емоция на постове, съобщения и т.н. Те ще са до известния бутон „Like“ (Харесва ми). Новите бутони ще ни позволят да изразим любов, учудване, ярост, тъга, смях („Love,“ „Wow,“ „Angry,“ „Sad“ and „Haha“).

Компанията пуска „Реакциите“ вместо бутона „не харесвам“. Много хора искаха бутона „не харесвам“, като начин да се реагира на лоши новини, но сайтът се притеснява, че инструментът може да се използва за доста отрицателни и негативни постъпки.

Първоначално бяха предвидени 6 различни емотиконки, но сега са останали само 5 от тях. Скоро се очаква те да са достъпни за потребителите на социалната мрежа в целия свят.

Премахната е иконката „Yay“ защото не е универсално възприемана по света и би могла да означава различни неща за различни потребители, обясняват от компанията.

За няколко месеца новият бутон Reactions беше пуснат тестово за ограничен брой потребители в Испания, Ирландия, Чили, Филипините, Португалия и Колумбия.

Сега от Facebook са готови с ъпгрейда на бутона Like и неговото пускане за целия свят, пише Блумбърг. Очаква се да заработи до седмици.

standartnews.com

Всяка седмица едно четиричленно семейство ще има възможност безплатно да посети атрактивната изложба „Най-екзотичните животни на Планетата“. Спиращата дъха експозиция е подредена в КЦ „Морско казино“ и още с откриването си предизвика огромен интерес сред почитателите на силни усещания от всички възрасти.

Забавната инициатива ще се разиграва в социалната мрежа Facebook всеки понеделник и има за цел да запознае бургазлии с любопитни факти от света на най-отровните влечуги на сушата. Официалният старт на загадките ще бъде даден на 1-ви февруари /понеделник/ в 11.00 часа. За да участвате в проявата трябва да отговорите правилно на посочения въпрос в оригиналната страница на събитието:https://www.facebook.com/events/798029313660243/permalink/806171942845980/, както и да добавете име и фамилия. Всички отговорили вярно ще бъдат включени в томбола. Късметлиите ще се обявят в сряда, а тегленето ще се случва на случаен принцип от посетител на изложбата.

Изложбата „Най-екзотичните животни на планетата“ се реализира от Тракийско Херпетологично Дружество, в партньорство с Община Бургас.

Терариумите се обитават от 50 вида змии, сред които черна мамба, анаконда, кобри, дървесен смок и пепелянки. Компания им правят варани, паяци и скорпиони, както и „пеещи“ мадагаскарски хлебарки, които са единствените от вида си.

Учени алармират, че популации от бели щъркели в Европа променят миграционните си навици, с цел да се възползват от бунищата – мястото, където винаги има храна.

Чрез поставяне на GPS устройства на птиците, учените откриват, че тези, някога прекосяващи огромни разстояния птици, вече изминават все по-малко път за зимния си престой. Щъркелите пътуват от Испания едва до пустинята Сахел в Африка, вместо да продължат надолу към тропиците. Други птици останали дори по-близо до дома – щъркели в Узбекистан превърнали областта в постоянен дом.

Някои от популациите, например от Гърция, Полша и Русия останали традиционалисти и изминали целия път до Южна Африка и обратно.

Причините за промяна в миграцията, изглежда са хранителните възможности. Белият щъркел обикновено мигрира, за да намери храна на юг, когато зимата наближи и хранителните запаси от насекоми, земноводни и други малки животни започнат да намаляват. Хората, обаче, произвеждат отпадъци целогодишно, грижливо трупайки ги на сметища – безплатен ресторант не само за щъркели, но и много други птици. В Узбекистан, където щъркелите отказали да мигрират изобщо, се смята, че местните рибни ферми предоставят достатъчно количество храна за птиците, които вече не намирали смисъл да мигрират.

SHTarkelite-s-novi-migratsionni-patishta-prez-bunishtata-2

Промяната в миграцията на щъркелите като че ли не е от кой знае какво значение, но ако птиците се хранят с боклука ни, то те не ядат другите хранителни източници, много от които са вредители. Без естествения си враг, баланса може да бъде нарушен и вредителите да отбележат свръхпопулации, застрашавайки насажденията.

Мигриращите животни имат фундаментален ефект върху екосистемите чрез промяна на екологични системи, влияние върху контрола на вредители и опрашването, дори и повлияване на динамиките на заболяванията. Човешкото влияние върху миграцията може да се окаже пагубно за мигриращите видове, както и за стабилността на екосистемите.

Източник: fresh-science

От витринатавиж всички

0
В Перу се намира впечатляваща каменна гора – Маркауаси. Някои изследователи твърдят, че тук има вход за друг свят. Една от пациентките на известния в...

Стилътвиж всички

0
Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи...