My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Дом и градина

budnaera.com

Днес ви представяме невероятните лечебни свойства на една вечнозелена билка, позната от столетия. Тя ще ви впечатли с изключително полезните си качества, тъй като на практика лекува почти всичко. Здравецът е билката, с която ще забравите за високото кръвно, тъй като той има регулиращо действие.

Безсънието и нервните разтройства са другите проблеми, които успешно се лекуват с редовната употреба на това божествено растение.

Отит, коремни болки, зъбобол, диария можете да преборите със стрит здравец. При деца обаче, билката трябва да се използва само външно.

Приемът на тинктура от здравец може да повлияе благоприятно кожни раздразнения, екземи и да спре кръвотечения. Антисептичните му свойства са широко известни и следващите редове доказват това.

Българското наименование на растението, „здравец“, му е дадено заради полезните съставки от етерични масла, полифенолни съединения и антиоксиданти. Химическите вещества, които могат да се отделят от растението са пектин, захар, танинова киселина, скорбяла и други. Листата и корените съдържат полифенолни съединения, етерични масла и антиоксиданти. Учени са доказали, че здравецът има бактерицидни свойства срещу бактерии и микроби. Те поставили на разстояние от половин метър поставки, върху които накапали стафилококи. След шест часа се е оказало, че всички микроби са мъртви. Още по-силно действие имат веществата, когато микробите се поставят върху листата на здравеца. Оказало се, че ароматното растение отделя във въздуха бактерицидни вещества, които убиват микробите.

Източник: pozitivninovini.com

impressivemagazine.com

Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи “бон” и “сай”, които в превод означават “паница” и “посаждам, отглеждам”, традицията да се отглеждат миниатюрни копия на големите растения води началото си от Китай.

Tipsplants
Tipsplants

Съществуват добре запазени писмени документи, датиращи от времето на династията Тан (около 600 г. пр.н.е.), в които отчетливо се виждат рисунки на бонсаи, а има и точни описания на техниката за отглеждането им. На китайски се наричат пенсаи или пенджинг. Едва през V-VI век, японски монаси, изучавали в Китай будистката философия, пренасят умението да се отглеждат миниатюрни дървета и храсти в родината си. В началото само много богатите хора в страната на изгряващото слънце са можели да си позволят скъпото хоби, но постепенно все повече хора се запалват по миниатюрните копия на дървета и хобито става масово, пренася се в почти всеки дом и се превръща в неотменна част от японската култура.

ecoosfera.com
ecoosfera.com

С течение на времето в Япония се формира собствена школа в бонсай. Освен отглеждането на дървета-джуджета, чиято височина не бива да надвишава 54 см, в страната се развива и изкуственото култивиране на различни дървета. Към края на XIX в Япония са създадени триста такива “изкуствени” вида.

Изкуството бонсай е тясно свързано и с религията на Японците. Те имат една основна-Будизмът. Тя е като общо задължителна. Среща се и религията „шинто” това е древна японска природна религия. Бонсая е олицетворение на спокойствието. Трябва човек който се занимава с това изкуство да е много спокоен и търпелив докато творението му се превърне в шедьовър. През тези дългогодишни грижи творецът отдава част от своята душа на растението както и обратно. Връзката между човек и растение е огромна. Истинските майстори на бонсай си личат по това как са съчетали духа и формата на растението с кашпата в която е засадено то. Това е важен белег за хармонията на растението. Цялостната творба също така показва и характера на нейния създател. Изкуството бонсай идва от древността, но се развива и в наши дни. Вече е навлязло и на други континенти. Има много хора занимаващи се с бонсай. Това е едно прекрасно изкуство, което не трябва да се загуби. Трябва да се почита и да се обича.

ru.aliexpress.com
ru.aliexpress.com

 

ru.aliexpress.com
ru.aliexpress.com
Tomostyle
Tomostyle

В Европа бонсаите започват да навлизат в началото на ХХ век. Едва през 1937 година по време на Световното изложение в Париж,  това необикновено изкуство е представено пред широката европейска публика.

historynakratko.blogspot.bg

forum.flowersnet.info

Мушкатото е ароматно и лесно за отглеждане декоративно растение, което цъфти лятото. Ако го насадите на балкона си, не само ще се насладите на килим от цветове от май до октомври, но и ще прогоните комарите и други досадни насекоми далеч от дома си, пише zajenata.bg.

Просто поставете сандъчета с мушкато на первазите и прозорците си и силният им аромат ще отблъсне досадниците. Ако насадите растението в зеленчуковата си градина пък ще предпазите насаждението си от нашествие на вредители.
novini.bg

снимка: Thinkstock

Най-лесният начин да си измиете прозорците е да наемете някой да го свърши вместо вас.
Не, шегуваме се. Т.е не се шегуваме, но знаем, че малко хора могат да си го позволят.

Затова, хей ръчички, хей ги две, давайте да запретваме ръкави и да си измием прозорците за един следобед време.

Ние сме привърженици на изцяло натурални средства за почистване, затова и рецептите ни са такива – естествени.
Ще ви трябва леген с топла вода, спирт, гъба и вестници.

В топлата вода изливате ¼ от шишенцето със спирт. Разбърквате.
Намокряте кърпата и щедро изтривате прозореца без оглед на това дали оставят следи от гъбата или не. Просто го миете хубаво.
Изплаквайте често гъбата, за да не остават мръсни вадички.
Накрая, когато прозорецът е очевидно чист, т.е без прах, го излъсквате с вестник.
Толкова.

Защо не ви препоръчваме кухненска хартия ли?
Поради две основателни причини. Едната е, че така употребявате вестника още веднъж (след като сте го прочели) и не натрупвате излишни отпадъци.
Другата причина е лошият ни опит от последното миене на прозорци, в който хартията реши да оставя ужасни хартиени влакънца по целия измит прозорец. Не беше красиво.

И разбира се, подгответе се психически за това, че измиете ли прозорците си, веднага ще завали дъжд. Това е доказано!
източник: edna.bg

Скучно Ви е у дома? Сега трябва само да отидете в другия ъгъл на стаята, който магически ще ви пренесе на някоя спокойна поляна, в градския парк или защо пък не в морето.

Новият под е така разработен, че придава триизмерност на образите, в зависимост от кой ъгъл на стаята наблюдавате.

Любителите на оптичните илюзии и 3D киното вече имат възможност да пренесат страстта си у дома. Това е възможно благодарение на революционната идея за триизмерен под, превърнал се в най-популярната тенденция в интериора в последно време.

Подовете са така разработени, че придават триизмерност на образите в зависимост от това от какъв ъгъл ги гледате. Така можете за миг да се пренесете на зелена поляна, да походите по вода или да се разходите по морския бряг, залят с вълни, а всъщност да се намирате например в банята си.

Подовете са топли на допир, гладки и предпазват влажните помещения от поява на мухъл. Те са най-съвременната технология – своеобразен пробив в полимерните покрития.

Основните технологични достойнства на този вид подове са: цялостност, издръжливост на удар, пожаро и износо устойчивост. Тези подове притежават повишена химическа издръжливост. Превъзходството спрямо подовете изпълнени с други материали е, че този тип подове са идеално равни. Използваните за направата на пода компоненти не съдържат токсични материали и вещества, което свежда до минимум възможността за алергии – все по-сериозен проблем в нашето ежедневие. Материалът за направа съдържа основно с естествени съставки и притежава антибактериално действие, поради тази причина невероятно удобен за кухни и детски стаи. Лесно се поддържат и могат да издържат до десет години. Единствения минус е високата им цена.

Препоръчително е, когато изберете такъв под, да се спрете и на минимално количество мебели за обзавеждане на съответното помещение. По този начин красотата на 3D пода ще се разкрие в цялата си прелест:

Хората, живеещи на морето, много добре знаят какво е чувството вятърът грубо и безпощадно да обръща чадъра им, докато накрая от него не става нищо друго, освен поредния счупен и безполезен предмет за боклука.
Но не бързайте да ги изхвърляте в кофата, защото имаме няколко чудесни идеи за това, как може да употребите тази вещ за украса на своя дом и градина. Идеите са изключително креативни и лесни за осъществяване, от ваша страна се изисква просто свободно време и желание да ги осъществите.


чадър-3 чадър-2 чадър-5 чадър-4 чадър-6 чадър-7 чадър-8 чадър-1

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...
Открий ме в спорта