Театър

Актьорът Йосиф Сърчаджиев се е отдал на отшелничество в ловешкото село Кирчево. Той няма никакви ангажименти и се е отдал на размисли за живота си, които често са доста мрачни. Сеща се и за дъщеря си Александра и съжалява, за начина, по който се е отнесъл към нея, съобщава „Уикенд”.

Актьорът така и не успява да се реабилитира за лошото си отношение към дъщерята, която му ражда покойната Пепа Николова. Макар да й дава своята фамилия, той никога не я признава за свое дете и обсипва с обич единствено официалните си наследници.

Йосиф грубо нарани Александра и майка й. Особено когато заведе дело, за да си върне фамилията, и го спечели на първа инстанция. Пепа обаче също не си поплюваше и представи пред съда писмо от 11 страници, с което спечели окончателно неговото име за дъщеря си. Това беше нейната единствена победа над него. Защото след това той заведе Александра може би само веднъж на сладолед и толкова”, коментира стар познат на Сърчаджиев.

Днес актьорът се разкайва за своето коравосърдечие: „Знам, че в следващия живот ще се издължа за греха, който имам към Александра. Длъжен съм. Веднъж ми се присъни Пепа. Нищо не ми каза, само ме гледаше тъжно и строго. Не мога да върна времето назад. Ако можех, просто щях да я подмина, нямаше да я поздравя и да се запозная с нея, за да не разбивам сърцето й. Защото моето винаги е принадлежало на жена ми Райна”.

Напоследък разбирам колко е страшно в моята душа. Усещам, че дори мога да убия човек. Да му откъсна главичката. Не само във физическия смисъл, а и като психологично и духовно убийство. Чувам дявола в себе си”, споделя още 71-годишният Сържчаджиев.

Баща ми се разведе с майка ми, когато бях много малък. Израснал съм почти без него. Нито сме се виждали често, нито сме говорили много. Доста преди да почине той беше мъртъв за мен. Спомням си как мама все ми казваше: „Йосенце, Йосенце, как можа да тръгнеш по пътя на баща си? Ти и брат ти как можахте? Нямаше ли как да видиш от дядо си и да правиш нещо умно? А ти – актьор!” Дядо ми беше виден столичен адвокат, но мен ме влечеше изкуството”, спомня си още артистът, който е син на режисьора Стефан Сърчаджиев.

24chasa.bg


„Има ли смисъл да утепваме мечка?”  е новото премиерно заглавие, което представя Младежки  експериментален театър към Националното училище за  музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” – Бургас.

Този път погледът на трупата е насочен към творчеството на Панчо Панчев, популярен още като Дядо Пънч. Той е един от най- атрактивните и обичани български писатели, автор на над 30 театрални и радиопиеси, поставяни не само в България но и в чужбина.

Режисьор на новата пиеса е Христо Хр. Симеонов, който е в 12 клас,  специалност „Актьорско майсторство” и е един от основателите на театралната формация.

Той сподели, че според него има много хубави български пиеси, които не се поставят на сцена. Христо отдавна е заинтригуван от творчеството на Панчо Панчев , но е трябвало да мине време и да дойде точния момент за тази творба.

„Това е един хубав и заразителен текст, написан на диалект, но лесно разбираем и много ефектен – споделя  режисьорът.  Това дава и голяма възможност  на актьорите да покажат  на сцената какво могат, а зрителите ще долавят и скритата тъга зад фината ирония – допълва  още Христо.

Заедно с младите таланти, публиката ще разбере какво е нужно, за да се прославиш – юначество или тапия?
На кого издигаме паметници и кой ще ни избави от разбойниците?
Дали си жив или не си, и най-важното – има ли смисъл да утепваме мечка?

На сцената  в образите на Кречаталото, Мунчо, Гунчо, баба Анга, Карамфилка, Халил Бей и Чифтето ще се превъплътят Стоян Величков, Мария Димитрова, Ралица Николова, Симеон Димов, Мартин Йорданов, Йордан Андонов и Христос  Стаматиадис. Сценографията и костюмите са дело на Христо Хр. Симеонов и Емил Миленков.

Смях, забавление , добро настроение с една комедия, която не е загубила остротата и свежестта си, очаква театралната публика в петък , 29 януари от 19 часа в Концертната  зала  на Музикалното училище.

А на въпросите „ Има ли смисъл, или нема?” и „Кога човек е жив, кога не е?” всеки сам ще трябва да намери верните отговори.

 

 

Детският театрален състав „Слънчова планета“, с ръководител, създателката на трупата  Ирена Ненчева обявява конкурс за нови талантливи деца на възраст от 5 до 13 години за новия сезон 2015/16 година.

Приемът ще се проведе  на 3 и 4.10. /събота и неделя/ от 15.00 часа в Куклен театър Бургас. Желаещите трябва да подготвят стихотворение или приказка. Заниманията са в събота и неделя от 15.00 часа. За справки – 0899 160 073, Ирена Ненчева.

Jordan Dimov Photography / BurgasCity.com

Титанът на българската сатира Георги Калоянчев вече ще посреща хората на входа на Летния театър в Бургас. Скулптурата му в естествен ръст е дело на Георги Чапкънов. Паметникът беше открит на специална церемония, на която присъстваха съпругата на големия актьор Валя Калоянчева, синът му Ивайло Калоянчев, Никола Анастасов, Славчо Пеев, приятели, близки и почитатели на Калата.

„Калоянчев го боготворях, велик е наистина. Имах късмета да направя неговата скулптура. Благодаря на всички бургазлии, които дадоха, каквото можаха, за да стане тя факт. Свърших си работата, щастлив съм, бъдете и вие щастливи“, каза по време на церемонията скулпторът Георги Чапкънов – Чапа.

Изграждането на паметника на Георги Калоянчев стана след като Общественият дарителски фонд и Община Бургас започнаха кампания за набирането на средства под надслов „Аз дарявам за Калата. В нея се включиха много културни институции, организации и граждани.

Паметния ден за Бургас уважиха министър Ивелина Василева, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Георги Николчев от Обществения дарителски фонд.
„Днес е специален ден за града ни. Специален, защото ние, бургазлии, показваме отношението си към един наистина велик българин, роден в Бургас. Благодаря на многото организации и най-вече на стотиците анонимни бургаски граждани, които даряваха за Калата. Те направиха така, че Бургас да излезе с достойно лице пред културната карта на България. Прекланям се пред вас“, каза кметът Димитър Николов.

„Господин кмете, хората в Бургас са по-усмихнати от други градове. Сигурно и Калата има дял за това“, заяви актьорът Славчо Пеев.

След откриването на паметника, в Летния театър беше поставен спектакълът „Господин Ганьо Балкански“, с който неизменно свързваме Георги Калоянчев. Този път в главния герой се превъплъти синът на Калата Ивайло Калоянчев.

Скулптурата на „царя на сатирата“ ще бъде официално открита на 18 юли /събота/ от 20.00 часа до Летния театър.

Бургазлии са дарили близо 20 000 лв. за изработката на пластиката, която увековечава емблематичния за цяла една епоха български актьор. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция.

Специални гости на официалното откриване в събота, 18-ти юли, ще бъдат съпругата на Калоянчев – Валя, както и синовете му Ивайло и Явор. Поканени са най-близките сподвижници на Калоянчев – актьорите Никола Анастасов и Славчо Пеев, театралната половинка на Калата – Стоянка Мутафова. Сред поканените е и председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев.

„За нас най-важното бе участието на бургазлии, които припознаха кампанията като своя. Съвсем скоро едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна и развълнува . Всички културни институции, популярни музиканти и хора на изкуството подкрепиха каузата“, каза Йорданка Ананиева, зам. – кмет по култура и образование в Община Бургас

На 14 юли 2014 година бе сформиран Инициативният комитет за събиране на средства за скулптура на Георги Калоянчев. На 21 юли се проведе първото събитие на открита сцена „Охлюва“. Поставени бяха урни за събиране на средстава в Летния театър, където се провеждат всички концерти и театрални постановки в града. Година по-късно кампанията е пред своя успешен финал.

Успоредно с откриването на паметника бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция „Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство“. Фотоизложбата съдържа богат снимков материал, документи, отзиви, рецензии от филмовото и сценично творчество на актьора. Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита в 20.00 часа на 18-ти юли с вълнуващ спектакъл по режисура на директора на ДТ „Адриана Будевска“ – Борислав Чакринов. Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка „Г-н Ганьо Балкански“ – от 21.00 часа в Летния театър. Спектакълът е адаптиран от Георги Данаилов, а текстът е специално написан за Георги Калоянчев. В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен!

„Идеята ни беше да създадем творба, достойна за великия актьор. Скулптурата на Калоянчев е реалистична, актьорът е в естествен ръст. На мястото ще бъде поставена и допълнителна информция, за да се чете от бъдещите поколения“ – заяви Георги Николчев, председател на Обществен дарителски фонд.

Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1952 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. От 1951 г. до 1957 г. играе в Народния театър „Иван Вазов“. Калоянчев е сред основателите на Сатиричния театър, където обира овациите с многобройните си забележителни превъплъщения.

Калоянчев дебютира в киното с филма „Утро над родината“ (1951) в ролята на циганчето Сали. Актьорът играе в общо над 50 игрални филма. За публиката обаче най-незабравима завинаги ще остане ролята му на Бай Ганьо от 1990 г. във филма „Бай Ганьо заминава за Европа“.

На сцената на Държавна опера-Бургас ще бъде представят премиерно „Травиата“, съобщиха от операта.

Огледални декори, пищни костюми и бурни страсти ще се редуват в премиерата на „Травиата”, която ще омагьоса бургазлии тази вечер.

Точно в 19:00 часа завесите на сцената ще се вдигнат, за да ни представят една позната история, но с напълно нова режисура и сценография. Безсмъртното произведение на Верди традиционно присъства в афиша на Операта, но сега е с нов заряд и вече може да бъде наречено суперпродукция.

Режисьор на „Травиата” е директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, а декорите и костюмите са дело на Каталин Арборе. Известният румънец е някогашен директор на операта в Букурещ и днес обикаля света, за да създава впечатляваща сценография – изкуство, което вече е голяма рядкост в България.

Миналата година той посети морския град за подготовката на операта „Атила”, с която бяха открити Бургаските музикални празници. Точно тогава се зароди идеята за по-нататъшно сътрудничество между двамата творци. И днес, след работа, продължила месеци, те представят опера, която завладява сетивата. Маестро Текелиев прекара десетки часове в репетиции със солистите, които ще видим в образите на красивата куртизанка Виолета Валери, младият й възлюбен Алфред Жермон и тяхното обръжение. От своя страна Арборе създаде огледален декор, който пренася зрителите от балната зала в ложето на влюбените и така до самата развръзка.

Костюмите, които ще ни върнат в Париж през XIX век, са от коприна, сатен и дантела и нито един модел не се повтаря. Дори за хористите са ушити различни сценични облекла.

В превод от италиански „Травиата” означава безпътна. В главните роли са куртизанката Виолета и искрено влюбеният в нея Алфред. Въпреки миналото на Виолета, двамата заживяват заедно в къща до Париж до момента, в който бащата на Алфред не обвинява младата жена, че проваля живота на сина му и компрометира цялото семейство. Причина за гнева на Жорж Жермон е това, че дъщеря му не може да се омъжи, докато брат й има връзка с куртизанка. От любов Виолета решава да жертва щастието си и пише писмо, с което напуска Алфред. Когато двамата се срещат на бала у нейна приятелка, той унижава Виолета и хвърля спечелените на комар пари в краката й. Тя припада, а след жестоката постъпка Жорж Жермон разкрива истината за раздялата им. В следващата сцена Алфред се е разкаял и вече държи любимата в прегръдките си, но тя е болна – туберкулозата изцежда последните й сили.

Любовното дуо ще бъде изпълнено от Веселина Василева и Даниел Дамянов. В ролята на Жорж Жермон ще влезе Марян Йованоски. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, а на хора Невена Михайлова. Концертмайстор е Йордан Ковачев. Хореографията е дело на примабалерината на Операта Галина Калчева.

От Държавна опера – Бургас канят всички, които харесват хубавата музика, да посетят премиерата на „Травиата” тази вечер (19 юни), от 19:00 часа.

За първи път в Бургас се поставя жанрът хорър фентъзи, информира Радио „Фокус” – Бургас.

„За мен това е изключителна гордост, защото моята младежка театрална трупа „Валери и приятели” отглежда млади таланти. Защото едно момиче, което е абитуриентка на Немската гимназия и завършва след няколко дни, Мария Трендафилова, написа тази оригинална пиеса „Мъдрецът”, каза Валери Еличов – актьор и режисьор.

Той допълва, че на сцената ще се качат 9 деца от 2 до 12 клас. По неговите думи представлението е предназначено не само към младите, които се интересуват от фентъзи жанра. То предлага и философски послания подходящи и за по-различна аудитория.

„Основният въпрос е „Винаги ли доброто побеждава злото?”. Смятам, че този, който гледа спектакълът ще иска да гледа още”, смята актьорът. Младите актьори от трупата имат завиден опит на театралната сцена.

Еличов припомня, че преди Нова година е излязъл първият спектакъл – френската комедия „Луда нощ по френски”. През лятото той ще бъде представен на Международния театрален фестивал във Враца.

Бургаският актьор издаде, че на 22 май предстои и четвъртата премиера на трупата „Концерт за пиано и цигулка – забранено за малолетни”.

„Изключително динамично е европейското развитие на Бургас. Промените са очевидни и превърнаха Бургас в модерен привлекателен град. Особено съм щастлива, че все повече младите бургазлии имат самочувствието на млади европейци“. Това заяви зам.-кметът Атанаска Николова по време на пресконференция за тържественото отбелязване на 9 – ти май с инициативата „Дни на Европа в Бургас“.

Тя се провежда за четвърта поредна година, като организатори са Областен информационен център – Бургас, съвместно с Община Бургас.

„Дни на Европа“ ще се проведат от 7 до 12 май. Те включват информационни събития, концерти, театър, забавни и образователни игри, изложби и спортни прояви.

Голямото събитие, с което ще стартират Дните на Европа тази година, е Спортен празник в ПГЕЕ „Константин Фотинов“ под надслов „Бургас – Европейски град на спорта 2015“. Ще се проведат различни състезания по волейбол, футбол, лека атлетика, акцентът е провеждането на Европейско първенство по футбол за юноши 2015 г. в България. На събитието ще присъстват Павел Панов – техн. директор на БФС; Пламен Михов – директор на направление детски – юношески футбол в БФС и един от основните инициатори за провеждането на Европейското футболно първенство за младежи в България тази година, както и легендата Златко Янков.

По-късно през деня в Етнографския музей ще се състои модно дефилe, представящо европейската мода в началото на миналия век, ще бъдат показани европейските традиции и тенденции за тогавашното време.

„В събота, на 9-ти май, от 12 ч., в Приморски парк ще се проведе европейска разходка с велосипед. В обиколката са включени различни обекти, реализирани със средствата на ЕС. Всички желаещи могат да се включат и да разгледат какво е постигнато с помощта на ЕС в Бургас. Начална точка: пресечката на ул. „Княз Александър Батенберг 28“ и ул. „Цар Симеон I“ 1″, обясни ръководителят на Областен информационен център Бургас Евелин Кузманов.

Вечерта на 9 май, на открита сцена Охлюва ще има тържествен концерт с участието на бургаски изпълнители, с който ще се отбележи празникът на Европа и значението му за развитието на града.

На 11 май, от 13 ч. в парк „Изгрев“, к-с „Славейков“, ще се състои състезание „Европа за децата“, включващо викторини, игри и тържествено откриване на монтирана маса за тенис.

В програмата са включени и конференция, посветена на науката, образованието и студентските практики, организирана от Министерство на образованието и на Министерството на труда и социалната политика. Също така, ще се проведе семинар, представящ възможностите за обучение в държави членки на ЕС. Двете събития ще се състоят на 12 май в Културен център „Морско казино“ и ще съберат преподаватели, ученици, студенти и работодатели.

В рамките на инициативата, всеки ден пред Община Бургас ще ви посрещат представители на Областен информационен център – Бургас с мобилния си офис, и ще отговарят на актуални въпроси на европейска тематика. Ще имате възможност да разгледате изложба, представяща успешните проекти на Община Бургас, намираща се на Морска гара. Също така, всеки ден можете да се включите в работилницата „Европа в багри“ от 15:30 в къщичката пред Часовника.

На 7, 9 и 11 май, от 17 ч. са предвидени представления на Държавен куклен театър Бургас, представящ европейски приказки от различни страни. Също така, в Морско казино Бургас можете да посетите фотоизложба с творби на бургаски фотографи, представящи успешни европейски проекти, видяни през техния обектив. Всеки ден е предвидена и богата концертна програма на открита сцена Охлюва.

За четвърта поредна година Областен информационен център – Бургас, съвместно с Община Бургас, организират тържествено отбелязване на 9 май – Ден на Европа, с провеждането на инициативата „Дни на Европа в Бургас“.

Тя ще се проведе от 7 до 12 май и включва информационни събития, концерти, театър, забавни и образователни игри, изложби и спортни мероприятия.

В програмата са включени Спортен празник в ПГЕЕ „Константин Фотинов“, европейска разходка с велосипед, представления на Държавен куклен театър Бургас, европейска работилница „Европа в багри“ и състезания „Европа за децата“.

Две конференции, посветени на науката, образованието и възможностите за обучение в държави – членки на ЕС, ще съберат преподаватели, ученици и студенти, а в самия „Ден на Европа“ е предвиден голям концерт с участието на известни бургаски изпълнители.

В рамките на инициативата, всеки ден пред Община Бургас ще има представители на Областен информационен център – Бургас, които ще отговарят на актуални въпроси на европейска тематика.

Областен информационен център – Бургас има удоволствието да покани всички желаещи да станат част от нашия европейски празник.

Мария Сапунджиева ще прави “Кастинг за мъже” в Бургас. Разбира се това е шега. “Кастинг за мъже” е името на постановката, с която известната актриса и нейния също толкова известен колега Герасим Георгиев-Геро ще гостуват на Бургас на 5 май от 19 часа, на сцената на НХК.

Мария Сапунджиева и Герасим Георгиев-Геро ще ви разкажат живота такъв, какъвто мислим, че не е. Седем истории. Седем мъже. Седем първи срещи. Седем смъртни случая. Седем експлозии от смях и абсурд… И една отчаяна жена – Лизелота.

Билетите за постановката вече се продават на касата на НХК и на тел. 0894/898 098

От витринатавиж всички

0
В Перу се намира впечатляваща каменна гора – Маркауаси. Някои изследователи твърдят, че тук има вход за друг свят. Една от пациентките на известния в...

Стилътвиж всички

0
Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи...