My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Музика

С шест концерта ще зарадва меломаните бургаската група „Горещ пясък“ в предстоящите месеци до август 2020 г. Първият от тях ще е на 14 януари, с начало в 18 часа – трибют, посветен на творчеството на британката Адел.

Ето датите на следващите им концерти:

17 март – 18:00 ч.
Трибют на The Beatles

21 април – 18:00 ч.
Трибют на Еagles

9 юни – 18:00 ч.
Трибют на ABBA

7 юли – 18:00 ч.
Rock n roll вечер

4 август – 18:00 ч.
Концерт „Акустично“

Всички изброени музикални вечери са с вход свободен и ще се проведат в експоцентър „Флора“. Община Бургас и „Горещ пясък“ си запазват правото при нужда да извършват промени в програмата, за които ще информират публиката своевременно.

Бургаският артист Димитър Таралежков ще представи първия си студиен албум „Няма Смисъл“ заедно с групата си „Таралеща“ на 28 декември 19 часа. Концертът ще бъде на територията на подземен паркинг „Площад Кирил и Методий“. На сцената, освен основната група „Таралеща“, ще се качат и популярната варненска ска-кор група PIZZZA и местния DJ DAFT DUB, който ще представи селекция изцяло на грамофонни плочи.

  • На 11-и декември, от 19 часа, в Зала Опера бургаската публика ще съпреживее драматичната история с фатален край
  •  

„Всяка жена е зло, но два пъти бива добра: на ложето на любовта и на смъртното ложе.“епиграф към новелата „Кармен“ на Проспер Мериме из съчиненията на гръцкия поет Паладас Александрийски, V век от н.е.

Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. В тази връзка, драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб – „Кармен”, винаги звучи актуално.

На 11-и декември, от 19 часа, в Зала Опера Държавна опера – Бургас на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а упостошителните чувства ги унищожават. Операта „Кармен” се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

В ролята на знаменитата страстна циганка Кармен, която е обект на силни и неконтролируеми чувства, безумна ревност, водеща до фатална развръзка, ще бъде ексклузивното мецосопрано Даниела Дякова, която тази сутрин говори за емоционалната си връзка с тази сложна драматична роля в сутрешния блок на Канал 0 RN Mediagroup. Нейният плътен и наситен глас, с богатство на тембровите нюанси,  е изключително подходящ за драматичния образ, който ще изгради на сцената на Бургаската опера. Даниела Дякова ще бъде в партньорство с тенора Даниел Дамянов, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия. Баритонът Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио, който грабва сърцето на Кармен и предизвиква неуправляемата ревност на Дон Хосе, довела до трагичен край. Сопранът Нона Кръстникова ще се превъплъти в образа на Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цубига, баритонът Бранимир Недков – Данкайро, тенорът Яни Николов ще влезе в ролята на Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес, като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Стефка Христозова, Лина Пеева ще бъде Мерцедес.

Режисьор на постановката е Дарина Главанакова-Бакърджиева, Художник – Мария Трендафилова, диригент на хора – Невена Михайлова, диригент на Детския хор „Милка Стоева”, който също участва в мащабния спектакъл, е Светла Стоева, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Лина Пеева.

В сряда вечерта зад диригентския пулт ще застане маестро Иван Кожухаров. В мащабния спектакъл ще вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, със специалното участие на Детски хор „Милка Стоева” при Младежки център – Бургас.

За творбата:

„Кармен“ е опера от четири действия от френския композитор Жорж Бизе. Либретото е написано от Анри Меляк и Людовик Алеви и се основава на едноименната новела на Проспер Мериме. Премиерата е на 3 март 1875 г. в парижката „Опера комик“. Отначало е смятана за провал и е набедена, че е „неморална“ и „повърхностна“. Бизе умира внезапно след 33-то представление, без да знае, че работата му ще спечели международно признание в следващите десет години. Днес „Кармен“ е една от най-известните и често играни опери в класическия канон; арията „Хабанера“ от първо действие и „Песента на тореадора“ от второ действие са едни от най-известните арии в операта. Операта е написана в стила опера комик с музикални номера, разделени от диалог. Действието се развива в Южна Испания и разказва историята за падението на Дон Хосе, наивен войник, който е съблазнен от хитрините на огнената циганка Кармен. Хосе изоставя любимата си от детството и бяга от военните си задължения, но в крайна сметка губи и любовта на Кармен, заради бляскавия матадор Ескамилио, след което Хосе я убива в ревнива ярост. Изображенията на пролетарския живот, неморалността и беззаконието, както и трагичната смърт на главната героиня на сцената, поставят ново начало във френската опера.

Кадрите са от генералната репетиция на „Кармен“ – от 09.12.2019 г., на сцената на Бургаската опера.

Снимки: Русален Михайлов

Винаги актуалната бургаска група „Горещ пясък“ ще свири тази вечер от 18.00 часа в експоцентър „Флора“. Входът е свободен.

Който ги е слушал веднъж, знае какви професионалисти са те, а за днешната им изява се настройте на ретро вълна.

Очаквайте VIVA VERDI на 5-и декември, от 19 часа, в Зала Опера

 Домакините от Бургаската опера ще Ви предоставят възможност за наздравица с чаша вино в антракта

В оперната гала VIVA VERDI богатството на своите тембри и емоционално сценично присъствие ще представят: сопраните Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Нона Кръстникова и Стефка Христозова, мецосопраните Даниела Дякова и Йоана Кадийска, тенорите Петър Костов и Яни Николов, баритоните Александър Крунев и Валери Турманов, басите Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков. Оперната гала е част от празничната програма за м. декември на Държавна опера – Бургас.

Блестящият набор от арии, дуети и ансамбли из оперни шедьоври на Джузепе Верди ще бъде под съпровода на оркестъра и хора на Държавна опера  – Бургас. Младият маестро Цанислав Петков ще дирижира впечатляващата програма, представяща шедьоври от творческата съкровищница на един от най-изпълняваните композитори  в световен план. Диригент на хоровия състав в Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев.

В богатата програма на оперната гала VIVA VERDI ще прозвучат: Увертюра от операта “Силата на съдбата“, арии от „Набуко” и „Макбет”, арии и дуети от „Симон Боканегра”, „Бал с маски” и Дон Карлос“, Хор на евреите и Ансамбъл от „Набуко“, Терцет от „Аида“, Квартет от „Риголето“, Хор на матадори и гадателки от „Травиата“. Бравурен финал на оперната гала  VIVA VERDI ще бъде Триумфална сцена от “Аида“ – „Gloria d’egitto“, в която на сцената кода на вечерта ще поставят всички солисти, участвали в гала вечерта, заедно с хоровия състав на Бургаската опера.

Държавна опера – Бургас е подготвила приятна предпразнична изненада за публиката на оперната гала VIVA VERDI / „Да живее Верди!”/ – в антракта всеки ще има възможност за наздравица с чаша вино – в името на величието на вечната музика на италианския композитор.

Джузепе Верди е един от най-влиятелните творци на музикалното изкуство на XIX век, шедьоврите му преобладават в репертоара на оперните театри по света, дори век и половина след своето създаване. Излизайки извън рамките на класическия оперен жанр, някои емблематични музикални теми като „La donna è mobile“ от „Риголето“, „Va, pensiero“ от „Набуко“, „Libiamo ne’ lieti calici“ от „Травиата“, както и Триумфалният марш от „Аида“, са придобили ореол на вечни музикални мотиви, заслужили популярност и сред по-широката аудитория. Джузепе Верди е автор на повече от 20 опери, някои от които са признати за шедьоври в класическото оперно изкуство. За голямата популярност на Вердиевото творчество са допринесли и  световнопризнати оперни изпълнители – като преминалия във вечния „небесен хор” Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Андреа Бочели, Анна Нетребко и много други, чиято мисия е да популяризират оперния жанр и да бъдат своеобразен емоционален мост между посланията на класиката и очакванията и нагласите на съвременната публика.

На „Вечер с Галя Ичеренска“, прочутата бургазлийка е решила да покани, част от своите ученици да споделят вълшебната вечер заедно на сцената на Бар „Таргет“. За пръв път ще представи талантите ѝ и то по този прекрасен начин – като им даде поле за изява рамо до рамо с нея. Разбира се, Ичеренска е подбрала малка част от талантите.

Елате да споделим една вълшебна, предколедна „Вечер с Галя Ичеренска“. Нека спрем на палза за забързаното и скучно ежедневие, да направим тази сряда – петък вечер и да се потопим във вълшебните прекрасните гласове на нашият град. Да покажем на младите таланти, че ги подкрепяме и да им покажем, че има развитие и в нашата скъпа родина. Мястото е Бар „Таргет“ /до входа на Държавна Опера –  гр. Бургас/  на 4-ти декември от 20:00ч.

Билети – 10лв. – на касата на Държавна Опера – гр. Бургас!

На 30 ноември, от 12:00 ч., в зала 2 на Експозиционен център „Флора“ ще започне „Солени пръсти“ – камерен концерт с музиката на Шопен. В него ще участват две талантливи Марии – Мария – Десислава Стойчева – пиано, и Мария Цветкова – Маджарова – сопран.

В програмата са включени солови пиеси за пиано и песни за глас и пиано от Шопен.
Входът е свободен!
И двете Марии са носители на наградата „Музикант на годината“.

Мария-Десислава Стойчева е родена в гр. Пловдив. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст, а година по-късно изнася първия си самостоятелен концерт. През 2016 г. се дипломира с отличие от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, където неин преподавател е г-жа Елена Велчева. От октомври 2013 г. е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на множество изтъкнати български и чуждестранни пианисти. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика „Musica Mundi“ в Белгия, където работи с множество известни музиканти. Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на Петото издание на фестивал „Пиано Екстраваганца“ в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016 г. младата пианистка печели престижната награда „Млад музикант на годината“, след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването „Алегро Виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.
През същата година тя печели Първа и Специална награда в първото издание на конкурса „Стелла Ослекова“ и става първият български участник в конкурса за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна.
Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация „Комунитас“ и е лауреат на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА „Професор Панчо Владигеров“- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.

Милена Коларова, на която художникът Георги Баев подарява специализирано обучение във Виена, дългогодишният хорист на бургаската опера Радостина Крантева и мецосопраното Ирина Доброволская ще поднесат вълнуващ концерт на публиката в Културен център „Морско казино“.

Почитателите на стойностната музика в Бургас ще се потопят в атмосферата на руския романс  на 22 ноември /петък/ от 19.00 часа в зала Петя Дубарова. Камерният концерт „Аз помня този чуден миг“ ще предложи вълнуващи музикални произведения на Чайковски, Глинка и Рахманинов в 7 солови и 7 дуетни песни.

Милена Коларова е възпитаник на бургаското музикално училище и на Музикалната академия в София със специалност „пиано“. Именно на нея художникът Георги Баев предоставя стипендията за млад даровит творец за специализирано обучение във Виена, която съпътства Хердеровата награда. Активно участва в музикалния живот на Бургас, не само като корепетитор в Държавна опера Бургас и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, но и като концертиращ пианист. През последните няколко години стипендиантката на Хердеровия институт си сътрудничи със сопраното Радостина Крантева в изяви с камерна и духовна музика. Също възпитаничка на НУМСИ, Крантева продължава образованието си в София и Франкфурт на Майн със специалности музикална педагогика и музикознание. Дългогодишен артист – хорист е на Бургаската опера, с богат концертен опит из България и Германия като солист с различни камерни програми. Ще споменем само изявите й в Internationales Theater във Франкфурт на Майн, където приема за своя мисия популяризирането на славянската музика.

Преди година към двете бургазлийки се присъединява и Ирина Доброволская (мецосопран). Тя е родена и израснала в Москва. Завършила е първо Московското средно специализирано училище „Гнесини“, където е изучавала класическо пеене в класа на заслужилата артистка на Русия и солистка на Болшой театър Ирина Рубцова. Получава квалификация „Артист в музикален театър“ в ГИТИС (Държавния институт за театър). Влюбва се в България и в Бургас и остава тук. Пее в хор „Бургас“ под ръководството на Светла Стоева, както и в църковния хор към Храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Концертът е с вход свободен.

Най популярните мелодии за телефони, разработени на основата на класическата музика  ще звучат тази вечер на сцената на Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров“.

Всеки обича музиката. Чрез музиката може да изразим емоциите си , а рингтоновете винаги са били един чудесен начин да изразим себе си. Постепенно те се превърнаха в съществена част от модерния стил на живот и се усъвършенстваха многократно.

 Има обаче някои мелодии, счетани за „вечни хитове” сред мелодиите за телефони. Именно тези мелодии на прочути композитори ще бъдат изпълнени в рамките на проект „На концерт в сряда“ в три последователни седмици. Тази вечер  връзката между класика и съвременни технологии ще направят пианистите.

В следващите седмици, музиката на прочути композитори ще звучи в изпълнение на струнни, духови и ударни инструменти.

 На сцената ще звучат произведения на Моцарт, Бах, Шопен, Григ, Паганини, Щраус, Брамс, Офенбах и др.

Концертът с мелодии от мобилни телефони на прочути класически композитори „Телефонът разказва“ се осъществява в рамките на проект „На концерт в сряда”, тази сряда – 13 ноември от 18 часа,  Концертна зала на Музикалното училище, вход свободен. 

Веднага след грандиозния успех на SPICE Music Festival 2019организаторите започнаха трескава подготовка на второто издание на фестивала! Затова вече са ясни и първите 11 артисти, които ще пристигнат в Бургас за SPICE Music Festival 2020!

Това са C+C Music Factory и Sonique, които през изминалото лято не успяха да дойдат в Бургас, но този път обещават да не пропуснат грандиозното шоу. През лятото на 2020 г ще видим още мамбо фурията Lou BegaCorona с участието на бразилската дива Олга де Суза, германските хип хопъри C-Block, испанките Las Ketchup, а за първи път на фестивална сцена в България ще видим Reel 2 Real ft. The Mad Stuntman, който ще изпълни хита си „I like to move it“, Rozalla с „Everybody’s free“, италианската денс формацията Black BoxLayZee aka Mr.President, който ще ни върне в 1996 с „Coco Jamboo“и британското дуо Maxx, което от 2019 отново се завърна на сцената.

Това не е всичко – през декември ще бъдат обявени още изпълнители, а другата голяма изненада е, че заради еуфорията на феновете на 90-те, второто издание на фестивала ще бъде цели три дни – 7, 8 и 9 август 2020!

Фестивалната зона ще бъде по-голяма и още по-атрактивно организирана, очакват се много фенове от чужбина да се присъединят към музикалното приключение SPICE Music Festival 2020.

 „SPICE Music Festivalпоказа на всички, че феновете на добрата музика имат нужда от нов тип фестивално изживяване и ние сме готови да им го дадем отново! Този път – в цели три дни, с още повече изненади, качествен звук, впечатляващи ефекти. Най-голямото парти, на което някога ще присъствате ви очаква през лятото на 2020!“  – категоричен е организаторът на събитието Николай Тодоров.

Чакаме ви с много настроение, за да си припомним едни от най-добрите хитове от 90-те, при това в уникален формат – на метри от морския бряг!

Билети за SPICE Music Festival 2020 могат да бъдат закупени от EpayGo и в мрежата на  EasyPay в цялата страна,  а цената на билета за трите фестивални дни е 88 лв.

SPICE Music Festival се организира от „Културно-масова дейност“ ЕООД с ексклузивната медийна подкрепа на радио ENERGY – станция номер 1 за музика от 90-те!

От витринатавиж всички

0
Високосната 2020-та вече е тук, нейният символ е Бялия метален плъх. Причината за прословутия 29 февруари е отдавна установена: при едно завъртане годината...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта