My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Музика

Виртуозната пианистка проф. Жени Захариева ще поздрави бургазлии с класически концерт по повод великденските празници. Събитието ще бъде на Велики четвъртък /5 април/ в Културен център „Морско казино“ от 18.00 часа. 

Програмата на концерта „Откровенията на природата“ включва 24 прелюдии от Клод Дебюси – впечатления от Природата и хората, които заобикалят автора, предадени често с типичен френски хумор.

Проф. Жени Захариева развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка, участвала е в най-престижните фестивали у нас и чужбина.

По време на дългогодишната си творческа дейност виртуозната пианистка е удостоявана с големи награди като Officier des Arts et Lettres – 2007 – звание на френското правителство.

Жени Захариева е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос – Германия. Тя е и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева е наградена с орден от германското правителство.

През последните години именитата ни музикантка изнася концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ. Води майсторски класове по пиано в Московската консерватория „П. И. Чайковски“, Парижката национална консерватория, в Токио (Мусашино академия), Йокохама (Феррис колеж), Ню Йорк (Манхатън скул мюзик), Лятна музикална академия в Сан Даниеле – Италия, в Атина, както и ежегодно от 2001 г. в Лятна музикална академия „Русалка“ на Черно море.

Още снимки

 

Три невероятни срещи, изпълнени с красотата на българската класическа музика предстоят в рамките на проект „На концерт в сряда” в Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

На 7, 14 и 21 март, почитателите на родната музика  ще имат удоволствието да се насладят на живото изпълнение на младите музиканти, които ще представят Бургас на ХХІV Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов“.

От 20 до 24 март в Бургас ще се състоят Дни на българската музика, които  ще бъдат посветени на 140 години от Освобождението на България. В рамките на тези дни ще бъде и поредното издание на конкурсът за българска класическа музика.

В сряда в магията на българската музика ще ни потопят  произведенията на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Васил Казанджиев, Добри Христов, Христо Радоев, Асен Карастоянов,  Георги Златев –Черкин и др.

Младите музиканти ще завладеят слуха и съзнанието на публиката, чрез музиката създадена от виртуозни и вдъхновени творци и през погледа  и сърцето на съвременниците ще предадат красотата българската класическа музика.

Поредицата „Музикалните съкровища на България” се осъществява в рамките на проекта „На концерт в сряда” , тази сряда – 7 март от 18 часа, Концертна зала на Музикалното училище, вход свободен.

 

 

 

Бургаската група „Мери Бойс Бенд“ представи новата си песен „Щастливи дни“ – сингъл от предстоящия едноименен албум на групата. Наскоро музикантите изнесоха концерт по повод своя 23-ти рожден ден и, като подарък, зарадваха почитателите си с песента и лиричното видео към нея. Романтичният клип е дело на режисьора Васил Стефанов. Главно действащо лице в него е виртуозният музикант Георги Величков, който свири на баян.

Руският цигулар виртуоз Антон Мартинов, любимец на пианистката Марта Аргерич и артистичен директор на престижния фестивал в Париж Le Printemps du Violon идва в България с един много специален проект в дуо с българката Кремена Николова, инициатор и директор на фестивала San Martino a Natale във Венеция. 

MUSIC for TWO е иновативен, единствен по рода си звукозаписен проект от множество албуми, два вече реализирани, който обединява барокова и съвременна музика. Той е следствие от думите на легендарния Иври Гитлис, който казва: „Задължително трябва да запишете това, никога не съм ставал свидетел на подобна симбиоза между двама изпълнители“. Публика и критика са единодушни, че интерпретацията на двамата музиканти носи една особена непозната енергия, която по свой начин омагьосва.
Продуцент и издател на проекта е италианската NovAntiqua Records (novantiqua.net). Колекцията включва барокова и съвременна музика, написана от самия Мартинов.
Дуото със собствена идентичност и уникален репертоар е носител на една нова традиция в съвременната класическа музика.
В концертен вариант програмата е изпълнявана с изключителен успех в Италия, Франция, Германия, Словения в рамките на емблематични фестивали. Сега и в България.

Специално за турнето си в България Антон Мартинов ще донесе оригинална цигулка Nicolo Gagliano от 1732г.

Билети: https://www.epay.bg/v3main/sale/user/view?saleid=4376812774
Телефон за предварителни резервации: 0882 12 10 01
Цена на билет: 10 лв.

Произведения на Георги Шагунов ще звучат на 12 септември от 18.30 часа на Открита сцена „Охлюва“ в Морската градина. Събитието се провежда между две важни за българската история дати – 6 септември – Ден на Съединението, и 22 септември – Ден на Независимостта.

Концертът включва 10 от произведенията на маестро Шагунов – валсове, танга и други, изпълнявани в началото на миналия век по градски забави. Ще бъде изсвирен и Химнът на Независимостта на България, написан от капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк в деня на обявяването на независимостта.

Музиката ще звучи в изпълнение на Бургаски духов оркестър с ръководител Христо Кожухаров. Концертът и съпътстващите го изказвания от представители на различни институции ще бъдат документирани като част от музикалната история на града ни. С това събитие се финализира проектът „Шагуниада – градска музика на Георги Шагунов“ за запазване наследството на Бащата на музиката в Бургас, изпълнен от Сдружение „Общество за духовни изяви“ с председател Румяна Емануилиду. Той се реализира чрез програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.

Първата част на проекта включваше студиен запис на градска музика, композирана от Георги Шагунов, която да бъде използвана при различни поводи и чествания в града.

„Преди няколко години по инициатива на Сдружение „Общество за духовни изяви“ 12 от произведенията на маестро Шагунов бяха разучени с помощта на композитора и диригент Кирил Дончев и изпълнени на два общоградски концерта. Събитието тогава развълнува много бургазлии. Георги Шагунов е композирал близо 2000 музикални произведения. Бургас го е обявил още приживе за почетен гражданин, но и сега градът трябва да се гордее с композитор от такава величина. Една част от партитурите са съхранени в архива, което дава възможност те да бъдат размножени, разучени и свирени по различни поводи. Бургазлии трябва да познават музикалното си наследство“, коментира председателят на сдружението Румяна Емануилиду.

Записите на музикалните произведения ще останат на разположение на Община Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека „П.К. Яворов“, радиа и телевизии, читалища и училища на територията на Бургас. Те ще станат и част от фонда на бъдещата Къща на музиката, която Общината ще създаде в сградата, където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов.

Произведенията ще обогатят репертоара на училищните духови музики. В Бургас може да бъде организиран парад на духовите музики, какъвто е имало през миналия век, предлагат още инициаторите. Те са убедени, че всичко това ще съживи музикалната история на града и ще повиши музикалната култура на съвременниците.

Събитието се случва в навечерието на 145 години от рождението на Георги Шагунов (15 март 1873 г. – 10 ноември 1948 г.).

Още снимки

 

Италианският ансамбъл „Оркестрани“ ще изнесе концерт в Бургас утре /26 август/ от 19.00 часа на Открита сцена „Охлюва“ в Морската градина.

Ансамбълът е създаден през ноември 2007 година като културна организация, поставяща си за цел да разпространява класическа и модерна музика сред младите. В организацията е сформиран оркестър от 50 момичета и момчета на възраст между 5 и 18 години, изпълняващи традиционна и модерна музика.

Оркестърът осъществява сътрудничество с различни учебни институции и изнася лекции и концерти. Спектаклите на ансамбъла са създадени изцяло по оригиналните творчески идеи на участниците.

Музикалната школа е създадена през 2010 г. със седалища в 4 града на територията на провинция Тревизо, Италия. През 2012 г. започва и сътрудничеството на „Оркестрани“ с училището за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив. От 2013 г. е в сила конвенцията им за съвместна работа с Консерватория „Стефани“ в Кастелфранко Венето. В центровете за обучение на организацията могат да се посещават курсове с изключително широк диапазон – от музикална теория до изучаване на музикален инструмент.

Стимулира и подкрепя участието в оркестъра на всички обучаващи се. Преподавателите и оркестрантите, с които се работи са на много високо професионално ниво, сред които са президентът на „Оркестрани“ Маестро Емилия Иванова и артистичният директор Маестро Роберто Бризото и утвърдените музиканти Чарина Куинтана и Джовани Муньолло.

Асоциацията има в историята си много авторски спектакли с текст и музика от нейните членове. Още от създаването на „Мистериозни спектакли от Венето“, те участват във всяко издание на този форум и се радват на високи оценки и радушен прием от критиците и от публиката.

Асоциацията беше поканена за участие като гост на престижния фестивал „Lago di Garda  Music Festival“, а сред учениците им има отличени в няколко категории.

fmplus.net

Музиката от златните години на „Биг Бенда“ на БНР и най-известните мелодии, композирани някога от великия маестро Вили Казасян – това е специалната подборка, която дъщеря му Хилда и приятелите й Васил Петров, Христо Йоцов, Борислав Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов са събрали в един концерт, посветен на творчеството му.

Заедно с оркестъра на Държавна опера – Бургас музикантите ще излязат на 29 август на сцената на Летния театър, за да зарадват почитателите на Вили Казасян. „С музиката на Вили“ събира най-доброто от творчеството на маестрото, изпълнено с много любов от най-близките му колеги. Публиката ще си припомни мелодиите от фестивала „Златния Орфей“, конкурсите „Мелодия на годината“ и „Тромбата на Вили“, както и едни от най-популярните български песни. Композициите са аранжирани за голям симфоничен оркестър, а цялата феерия от красива музика ще дирижира маестро Борислав Йоцов.

Любителите на класическата музика ще имат възможността утре, 23 август, в Експо център „Флора“, да съпреживеят очарователната й магия по нов, неповторим начин.

Мултимедийният цикъл „Camerata Pontica – Класика на брега“ ще бъде представен за първи път пред бургаската публика, а като част от проекта ще са и непознати шедьоври на западноевропейската класическа музика.

Разказвайки своеобразна приказка от музика в картини, събитието ще срещне публиката с утвърдени и уважавани музиканти и изпълнители на високо ниво, възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Въздействието от музиката ще бъде подсилено чрез визуализиране на живописни платна, представящи различните епохи и националности на звучащите творби.

Ива Маринова ще бъде хубавата изненада за публиката – 12-годишна цигуларка, която въпреки крехката си възраст е достоен партньор на професионалистите и очарова с неочаквана за възрастта си зрялост и виртуозитет. Ще бъдат изпълнени произведения от Телеман, Бокерини, Бридж и Турина, като участие в програмата ще вземат още: Ансамбъл „Camerata Pontica“, Милена Вълева – цигулка, Магдалена Далчева – виолончело, Катя Вълева – виола, Александър Колев – пиано, Стефан Далчев – лектория и мултимедия.

Чрез невероятното преплитане на музика в картини „Camerata Pontica – Класика на брега“ обещава едно незабравимо преживяване, на което несъмнено ще последва продължение.

Събитието е с вход свободен и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

Любителите на класическата музика ще имат възможността утре, 23 август, в Експо център „Флора“, да съпреживеят очарователната й магия по нов, неповторим начин.

Мултимедийният цикъл „Camerata Pontica – Класика на брега“ ще бъде представен за първи път пред бургаската публика, а като част от проекта ще са и непознати шедьоври на западноевропейската класическа музика.

Разказвайки своеобразна приказка от музика в картини, събитието ще срещне публиката с утвърдени и уважавани музиканти и изпълнители на високо ниво, възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Въздействието от музиката ще бъде подсилено чрез визуализиране на живописни платна, представящи различните епохи и националности на звучащите творби.

Ива Маринова ще бъде хубавата изненада за публиката – 12-годишна цигуларка, която въпреки крехката си възраст е достоен партньор на професионалистите и очарова с неочаквана за възрастта си зрялост и виртуозитет. Ще бъдат изпълнени произведения от Телеман, Бокерини, Бридж и Турина, като участие в програмата ще вземат още: Ансамбъл „Camerata Pontica“, Милена Вълева – цигулка, Магдалена Далчева – виолончело, Катя Вълева – виола, Александър Колев – пиано, Стефан Далчев – лектория и мултимедия.

Чрез невероятното преплитане на музика в картини „Camerata Pontica – Класика на брега“ обещава едно незабравимо преживяване, на което несъмнено ще последва продължение.

Събитието е с вход свободен и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

Бургас ще я види два дни преди фестивала „Сцена на вековете“

Сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени голяма част от главните роли в продукциите на Държавна опера – Бургас, ще дебютира в „Норма“ на 17 август. Железчева ще се представи със състава на бургаската опера на тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на сцената на Летния театър. Освен нея, в постановката ще видим Даниела Дякова като жрицата Адалджиза, Борис Луков като римския проконсул Северио Полионе, Делян Славов като върховния жрец Оровезо, Магдалена Георгиева като Клодилда и Вълю Тотев като Флавио. Постановката е на режисьора Дарина Главанакова, а диригент е маестро Иван Кожухаров. Бургаският спектакъл на „Норма“ ще се състои само два дни преди Йоана Железчева и компания да се появят със същата постановка на оперния фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново, който Държавна опера – Бургас имаше честта да открие тази година.

Йоана Железчева е завършила НАМТИ „Панчо Владигеров“ в класа на Христина Ангелакова. Лауреат на конкурса за млади оперни певци „Христо Бръмбаров“. Печели наградата на публиката на фестивала „Пълдин“ и други. Публиката я познава като Чочосан от „Мадам Бътерфлай“, Лиу от „Турандот“, Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет от „Макбет“ и др. Освен дебюта й в „Норма“ Йоана подготвя участието си през септември с „Аида“ на фестивала „Дионисия“ на остров Корфу. Само преди месец тя партнира като Аида на един от десетте световни топтенора Камен Чанев по време на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Даниела Дякова е завършила НАМТИ „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Руско Русков и е специализирала в класа на оперната прима и бивш директор на Софийска национална опера Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия в „Scuola civica di musica“ – Милано и „Accademia D’arte Lirica“ – Озимо. Лауреат е на конкурса „Георги Златев – Черкин“ и „Цветана Дякович“. Известна е като „най-добрата българска Кармен“. Едни от най-запомнящите се нейни роли са на Еболи от „Дон Карлос“, Амнерис от „Аида“, Азучена от „Трубадур“, Прециозила от „Силата на съдбата“ и др.

Борис Луков е един от младите и изключително талантливи български тенори – солист в триото „Уникалните гласове“, известни като „Тримата български тенори“. Внук е на народната актриса Лиляна Анастасова, емблематична солистка на оперния театър във Варна. Луков е завършил НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Нико Исаков. Той не за пръв път ще партнира на Йоана Железчева на сцената – двамата са изпълнявали централните партии в „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, където Железчева изгражда най-характерния си образ.

Делян Славов след магистратура с оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ специализира в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто и Бруно Кали – президент на Римската музикална академия „Санта Чечилия“, и в майсторските класове на световноизвестното сопрано Рената Ското в същия музикален институт. Сред най-впечатляващите му изяви са празничния концерт на Кралската Академия в Брюксел по повод присъединяването на България към Европейския съюз, гастролите му на сцената на Македонската опера и балет в Скопие, участието на фестивала „Bell Canto“ в Монреал, Канада, заедно със световноизвестното сопрано Джун Андерсън под диригентството на Кент Нагано.

Не по-малко интересна е биографията на диригента на постановката маестро Иван Кожухаров. Той е завършил Държавната консерватория „Н. Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург, където учи оперно-симфонично дирижиране при професорите Шерман, Рабинович, Арвид и Марис Янсонс. Завършва с отличие като първенец на випуска, а дипломният му проект „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт е заснет от съветската телевизия. В България работи последователно като диригент и главен диригент на Бургаската опера, главен диригент и главен художествен ръководител на Бургаската филхармония, музикален директор и главен диригент на Оперно-филхармонично дружество – Бургас, главен диригент на Държавна опера – Бургас. Успоредно работи като диригент на Държавната опера в Измир – Турция, постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санкт-Петербург, Президентският симфоничен оркестър в Анкара и на оркестъра „Prima la musica“ в Аалст – Белгия. Полуфиналист на конкурса „Херберт фон Караян“, лауреат и носител на Голямата награда на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. Маестро Кожухаров е имал привилегията да дирижира Лондонския симфоничен оркестър по време на записи за саундтрака на италианския игрален филм „Ii Peccato e la Vergogna“ в звукозаписното студио „Abbey Road“, известно като студиото на „Бийтълс“.

Операта „Норма“ е сред най-известните произведения на италианския композитор Винченцо Белини. Тя е известна с най-впечатляващата ария – „Каста дива“. Самата творба се определя като критерий за красиво пеене „белканто“ и съчетание на лирика и трагедия. Той създава произведението си по творбата на Александър Суме „Норма, или Детеубийството“. Белини е вдъхновен да напише „Норма“ от своя либретист Романи и от най-добрата певица на своето време – Джудита Паста. Въпреки че премиерата й се проваля, второто й представление е истински фурор. Това е най-ценната творба на Белини. В либретото е заложена легентада за поробената от римляните Галия. Дъщерята на върховния жрец на друидите Оровезо, Норма, е нарушила свещения си обет на жрица в храма и тайно се е омъжила за римския проконсул Северио Полионе, поробил родината й. Те имат две деца, но Полионе се е влюбил в младата жрица Адалджиза. Норма изказва пророчество, че Рим ще загине заради собствената си слабост и храбростта на галските воини. Скоро след това тя разбира, че нейният Полионе вече не я обича, но все още не знае коя е нейната съперница. В същото време Адалджиза идва при нея и й признава, че е влюбена в женен мъж и моли да бъде освободена от жреческия й обет. В този момент влиза Полионе и от смущението му Норма разбира коя е нейната съперница. Гневът й засрамва Адалджиза и тя дава дума, че ще се откаже от любовта си към Полионе. В отчаянието си Норма замисля да убие двете си деца и да сложи край на живота си. Все пак майчината любов надделява над желанието за мъст и тя моли приятелката си Клотилда, докато моли Адалджиза да се грижи за децата като за свои. Адалджиза обаче отново заявява, че се отрича от любовта си.

Галите се бунтуват и настояват Оровезо да ги поведе срещу римляните, но главният жрец казва, че боговете не искат война. Норма призовава народа да се преструва на покорен, за да се подготви за решителната битка. Също така ще спечели време, за да разбере дали Адалджиза ще спази обещанието си, но бързо разбира, че двамата влюбени пак са се срещали. Норма е разгневена и обявява войната срещу римляните. В същото време в храма на друидите е заловен Полионе, който е смятал да отвлече Адалджиза. Норма го заплашва, че ще изпрати жрицата на клада заради нарушената й клетва. Полионе моли за пощада, но съпругата му заповядва да подготвят кладата не само за опетнилата честта на Галия жрица, но и за собствения й мъж. Трябва само да бъде изречено името на обречената. Всички очакват да чуят името на Адалджиза, но Норма изрича своето. Полионе е поразен. Едва сега разбира силата на любовта й. Любовта на римлянина към жрицата на галите пламва отново и той смело застава на кладата до своята вярна съпруга.

Още снимки

Даниела Дякова

Делян Славов

 

От витринатавиж всички

1
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
В женския гардероб шаловете се използват не само като аксесоар, който изпълнява практическа функция (защита от студа), но и като декоративен елемент. Уникалността на този...
Открий ме в спорта