My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Изложби

Днес, четвъртък, от 18.30 часа в бургаската галерия „Богориди“ ще бъде открита гостуващата изложба „Маркони и приятели“. Приятелите са художниците Ангел Атанасов – Ачо, Антон Антонов, Васил Петров, Димитър Манолов, Евстати Маринов, Ивайло Евстатиев, Любен Пашкулски, Огнян Георгиев, Румен Михайлов, Ренета Павлова, Светлин Ненов, 

Стефан Хаджи-Николов.

Идеята за гостуване на „Арт Маркони“ в Бургас се осъществява с любезното съдействие на г-жа Ружа Георгиева.  Изложбата включва единадесет автори, които участват и в представителния каталог на галерията, издаден миналата година. Подбрани са творби, представящи ги с техните характерни сюжети и стилове.

„Душата ми в храма“ е самостоятелна изложба на големия художник Вълчан Петров, която ще гостува в бургаската галерия „Ателие R“. Той е един от ярките български творци с неподражаем стил и огромен талант. Картините му спират дъха със завладяващи сюжети от началото на времето до днес.

„Атeлие R“ се намира на ул. „Възраждане“ 25. Изложбата ще бъде открита на 26 юни, сряда, от 18:30 часа. На следващия ден, четвъртък, от 18:00 часа ще се проведе среща – разговор с Вълчан Петров на същото място.

На 20 юни (четвъртък), от 18:00 ч., в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски“ ще бъде представена и открита фотоизложбата „Видения“. Неин автор е фотографът Александър Иванов, известен с експозицията „360° България“ и фотоалбума „България от птичи поглед“.

Представените фотографии показват на пръв поглед несъвместимите реалистични репортажи с абстрактни живописни пейзажи. Снимани са в продължение на 15 години, на различни места, основно в България – село Турия на Сирни заговезни в родния за фотографа Казанлъшки край, Черните езера на Марица Изток, морето и Пирин, до река Вълтава в Прага и далечния Тайланд. Интересен акцент в изложбата са фотографиите със сенки на движещи се хора и мястото им в пространството.

За втора поредна година изложбената зала на Дружеството на бургаските художници отваря врати за годишната изложба на младите творци от Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров“.   Това е  поредната  голяма публична изява на децата, които се обучават по специалностите „Сценичен костюм” и „Рекламна графика”.

Над 60  творби на художниците от 8 до 12 клас ще зарадват ценителите на изобразителното изкуство в град Бургас.  Селектираните произведения са създадени през учебната година под ръководството на елитни преподаватели и показват цялостния процес на обучение в художествените специалности в училището по изкуства.

Експозицията включва  рисунки, етюди, стилизации и свободни композиции от учебните дисциплини рисуване, живопис, сценичен костюм и рекламна графика.

Изложбата е разнообразна като тематика и пластични постижения, представя креативни идеи и експерименти в различни техники, както и симбиоза между изящните изкуства и компютърните технологии.

Годишната изложба на младите художници от Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров“ в Бургас ще бъде открита на 15 юни – събота в 18 часа , в Залата на Дружество на художниците – Бургас,ул.Александровска 22.

Изложбата се осъществява съвместно с Дружеството на бургаските художници.

 

Художничките Лидия Кунева и Лора Янева ще представят съвместна изложба живопис в Арт галерия ,, Ателие ЕР „, град Бургас. Експозицията ще се открие на 29 май /сряда/ от 18.00 часа . За първи път художничките, които са майка и дъщеря показват заедно творбите си. В картините им различните колорити и контрастните живописни гами на произведенията се съчетават в изящна хармония.

Лидия Кунева е подготвила морски пейзажи, натюрморти, картини с емблематични символи на град Бургас и Созопол. Живописната повърхност на творбите е експресивна, топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности.
Лора Янева ще представи абстрактни и фигурални композиции. В творбите присъства богат колорит, оригинална композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост. В творбите ѝ ще откриете художник на контраста и експресията, на смелите цветови съчетания, на топлата линия и свободата на мисълта. Художничката съчетава умело светло и тъмно, топло и студено, спокойствие и движение.

За авторите:

Лидия Стефанова Кунева

Родена през 1950 г. в град Русе. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност живопис при проф. Александър Терзиев през 1975 г.
От тогава до сега участва в много общи, регионални
и национални изложби, международни пленери с общи изложби в
Германия, Чехия и Турция. Живее и работи в Бургас. Член на дружеството на бургаските художници

Лора Янева

Родена през 1984 г. в град Русе, България. Завършва СОХУ „Св. Св. Кирил и Методий“ специалност живопис при Йордан Петров в град Бургас през 2002 г.. През 2006 г. завършва бакалавърска степен във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ педагогика на обучението по изобразително изкуство – специалност графика при доц. Радко Спасов, а през 2007 г. магистърска степен – графичен дизайн при доц. Пеньо Пенев. От 2007 г. членува в Групата на бургаските художници. От 2004 г. участва в множество регионални, национални и международни изложби и пленери – Гърция, Македония, Турция, Сърбия, Румъния, Украйна. Нейни картини са притежание на частни колекции в Испания, Германия, Турция, Македония, Русия и Америка. 2008 – наградена в конкурс от община Бургас. 2009г.- международен графичен пленер Богданци ,Македония 2009г ,2012г, 2016г, 2018г, Международно биенале малък формат, Плевен. 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, Международно бианале на миниатюрата – Русе, България. 2010- първа самостоятелна изложба галерия „Неси“ Бургас. 2010 – участие в групова изложба във Флоренция, Италия. 2011, 2013, 2015 – Международно биенале на хумора и сатирата в Габрово, България. 2011 ,2012, 2017, 2018 Международeн живописен пленер в Кападокия, Турция. 2012 – втора самостоятелна изложба галерия ,,ПИ „АД, Средец. 2013г.- награда, второ място за най-изявена художничка в Бургас. 2013г.- трета самостоятелна изложба град Варна. 2013г. – четвърта самостоятелна изложба галерия ,,Бургас“-град Бургас. 2013г.- награда „Руси Стоянов“ за млад художник – град Бургас. 2013г. – живописен пленер в Солун, Гърция. 2014г.- пета самостоятелна изложба галерия „Неси“ Бургас. 2015г. награда за млад художник – Международно биенале на хумора и сатирата в Габрово, България. 2017 – шеста самостоятелна изложба галерия „Неси“ Бургас. 2017 – седма самостоятелна изложба в галерия ,,Минерва“ – София. 2017 – участие в международна изложба -,,Гоя Арт“, Сигишоара, Румъния. 2017г. – награда за рисунка на Международно биенале на миниатюрата – Русе, 2017 – осма самостоятелна изложба в галерия Арт салон – Радио Варна. 2018- Международен живописен пленер Струмица, Сърбия. 2018 – Международен живописен пленер Одеса, Украйна. 2018 – Международен живописен пленер Текирдаг, Турция.
2019 – Номинация за награда в раздел ,,Графика “ в национална изложба «Лудогорие» – Разград.

Изложба „Предизвикано вдъхновение“ на 4-ма майстори на живописта ще бъде открита на 28 март, четвъртък, от 18 часа във фоайето /лоби бар/ на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3. Само за няколко месеца новите собственици на SPS възродиха един от символите на Пловдив. Освен като бизнес хотел и притегателно място за гостите на Града под тепетата, те искат да го превърнат и в център за изкуство и култура. В рамките на първата експозиция в новата галерия SPS ще бъдат представени завладяващите творби на 4-ма майстори на четката – Александър Димитров, Атанас Маринчешки, Васил Генчев и Евгений Петров.

Женското присъствие – жената майка, пътеводител и история, жената-непресъхващ източник на вдъхновение, жената Вечност, преобладава в картините на Александър Димитров – ученикът на великия Светлин Русев. Той не крие, че е повлиян от своя учител, но подчертава, че формирането на цялостната му творческа личност минава през историите и срещите с множеството хора от родния му Пловдив.

Човек не може да остане равнодушен пред платната с изключителни пейзажи и обезлюдени къщи в запустелите български села на самобитния талант Атанас Маринчешки. Чрез изящните си творби авторът ни показва какви трябва да бъдат човешките отношения – чисти, неподправени, истински.

В галерия SPS ще видим и изпълнените с изящество натюрморти на Васил Генчев, един неподражаем представител на съвременната класическа живопис. Колоритният художник рисува и прекрасни женски тела – в неговите творби обаче те излъчват финес и красота, и нито грам еротика.

Евгений Петров се изявява на границата между абстракцията и предметността. Сюжетите и темите му варират от морски пейзажи, стилизирани натюрморти с препратки към историческото минало до антични мотиви. А в портретите на момичетата Евгений Петров показва неподправената красота на българката. Дълги години авторът е живял и творил в САЩ, но в един момент носталгията взема връх и той се завръща в Родината.

Изложбата „Предизвикано вдъхновение“ ще може да бъде разгледана до края на април.

Заповядайте да се насладите на изящната живопис на нашите съвременници, канят  домакините от реиновирания символ на Пловдив – хотел SPS.

Интересни и разнообразни експозиции предлагат през март месец на бургазлии и гостите на града художествените галерии.

За всеки вкус и ценител на изобразителното изкуство има изложба, която може да го впечатли и зарадва.

Ето и какво може да откриете през март на бургаските галерии:

ПРОГРАМА НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ В ГРАД БУРГАС

ПРЕЗ МАРТ

1 – 8 март

Изложба „Млади автори“

Дружество на художниците – Бургас

Изложбена зала, ул. „Александровска“ № 22

1 – 15 март

Изложба – живопис, графика

Автор: Димитър Кулев

Галерия „Пролет“

ул. „Лермонтов“  № 32

1 – 31 март

Изложба „Освобождение“

галерия „Георги Баев“

бул. „Демокрация“ № 6

1 – 31 март

Изложба „Оръжието на свободата“
Личното оръжие на дейци на националноосвободителното движение
Зала „Ал. Г. Коджакафалията“, ет. 0

1 – 31 март

Изложба на картини и скулптори от постоянния фонд на галерията;

ет. 1,

Творби на бургаски художници от постоянния фонд на галерията;

ет. 2,
Постоянна експозиция на икони от Бургакия регион;

ет. 3,

БХГ „Петко Задгорски“

ул. Митрополит Симеон 24

март

Осмомартенска изложба на жените художнички

галерия „Бургас“

ул. „Абоба“ 13

13 март

Изложба живопис

Автор: Дияна Брешкова

галерия „Неси“

ул. „Александровска“ / ул. „Хан Крум“ № 3

15 март

Традиционната детска изложба

Дружество на художниците – Бургас

Изложбена зала, ул. „Александровска“ № 22

27 март

Изложба на Дамян Заберски

По повод 90-годишнината от рождението му

Дружество на художниците – Бургас

Изложбена зала, ул. „Александровска“ № 22

Една от най-младите, но същевременно бързо развиващи се художнички у нас – Даниела Стойкова, гостува във Велинград със самостоятелна изложба на тема „Зимни Приказки.“

Авторката ще присъства на откриването на изложбата в „Арте Спа и Парк Хотел“ – Велинград на 23 януари.

Експозицията се състои от 20 маслени платна на зимна тематика.

Даниела Стойкова за цикъла „Зимни Приказки“:

„Идеята за този цикъл в мен се зароди в Италия, преди година, където  мечтаех за Коледа, за любовта, която носи между хората, за снега, за планината. За студа и топлината вкъщи, за топлината в сърцата. За идеята за семейство. Мечтаех за уютната къщичка в планината затрупана под снега. Тази светлина исках да пресъздам в картините си. Търсих да нарисувам това място от мечтите, където е зима, но изглежда топло. Както в сънищата, когато дори да сънуваме сняг, никога не е студено, защото сме в топлото легло. Цикъла пресъздава магията на зимата, нейната романтична, приказна гледна точка. Смятам, че картините ми създават това настроение и го предават на хората, могат да им донесат светлината, за която мечтая аз и мечтаем всички.“

Даниела Стойкова е родена на 4 септември 1990 г. Първата си самостоятелна изложба открива в столицата на модата – Милано.

„Не беше никак лесно да направя точно първата си самостоятелна изложба в Милано, в Италия, която е средище на изкуството в Европа“, споделя младата художничка.

„Конкуренцията е огромна, и трябва да носиш много други качества освен самия талант, това да се занимаваш в изкуство, като цяло е голямо предизвикателство.“

Преди това тя участва в доста колективни изяви заедно с други художници, сред които печели наградите:

Награда от конкурса Food Art – Bellinzago, и наградата „Sigillo“ за значителни постижения в областта на живописта към галерия „La riseria“ в Новара, Италия.

С обща изложба ще започнат новата 2019-та година бургаските майстори на четката и платното. Експозицията на „Дружество на художниците – Бургас“ ще бъде открита официално утре, 10-ти януари, от 18.00 часа в галерията на ул. „Александровска“ № 22. Тя е посветена на първия месец от годината и съвсем логично носи заглавието „Януари“.

Бургаските художници канят всички свои съграждани да посетят изложбата и да видят зимния месец януари през техните очи.

С настъпването на новата календарна година галерията на „Дружество на художниците – Бургас“ вече ще работи с ново работно време – от вторник до събота, включително, с почивни дни – неделя и понеделник.

Художникът Живко Иванов ще покаже най-новите си картини в бургаската галерия „Неси“ на 7 януари (понеделник). Изложбата, на връх Ивановден, е традиционна за автора.

Както винаги Живака работи до последно по платната. Тази година две от тях са с подпис от 2019 г. Други са завършени в края на миналата.

Всяко платно е свързано с топлина, чувство и емоции от природата. В картините ми е магията, която ни заобикаля. Искам платната да се гледат така както се слуша музика„, обича да казва авторът.

Събитието, отново е под мотото „ЖивКопис“ и е обявено като вернисаж от 12.00 ч. до 19.00 ч. През цялото време художникът ще посреща гости. Всички почитатели на изкуството са поканени да видят картините му с имена „Шепот и вик по вечерно време”, „Краят на сезона”, „Топлота” и традиционното „Усещане за море”. Част от заглавията на платната са неречени от философа Георги Райков. Той е и първия зрител на картините в ателието на Живко Иванов.

Георги Райков не веднъж е казвал, че всеки един застанал пред живописните платна на Живака би могъл да ги допълни със своето въображение, да насели картините със своите представи, желания и мечти.

Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата.

Самостоятелните изложби на художника нахвърлят числото 60, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия „Любке“, в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и т. н. През 2014 г. Живко Иванов беше първия български художник, който представи страната на 62-ото издание на летния фестивал за култура в Любляна, Словения.

През ноември 2018 година Живко Иванов показа изкуството си в залата на Народното събрание на Република България.

Художникът  е носител на бургаската награда „Художник на годината“.
DSC_4908

 

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...
Открий ме в спорта