My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Изложби

Изложба „Предизвикано вдъхновение“ на 4-ма майстори на живописта ще бъде открита на 28 март, четвъртък, от 18 часа във фоайето /лоби бар/ на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3. Само за няколко месеца новите собственици на SPS възродиха един от символите на Пловдив. Освен като бизнес хотел и притегателно място за гостите на Града под тепетата, те искат да го превърнат и в център за изкуство и култура. В рамките на първата експозиция в новата галерия SPS ще бъдат представени завладяващите творби на 4-ма майстори на четката – Александър Димитров, Атанас Маринчешки, Васил Генчев и Евгений Петров.

Женското присъствие – жената майка, пътеводител и история, жената-непресъхващ източник на вдъхновение, жената Вечност, преобладава в картините на Александър Димитров – ученикът на великия Светлин Русев. Той не крие, че е повлиян от своя учител, но подчертава, че формирането на цялостната му творческа личност минава през историите и срещите с множеството хора от родния му Пловдив.

Човек не може да остане равнодушен пред платната с изключителни пейзажи и обезлюдени къщи в запустелите български села на самобитния талант Атанас Маринчешки. Чрез изящните си творби авторът ни показва какви трябва да бъдат човешките отношения – чисти, неподправени, истински.

В галерия SPS ще видим и изпълнените с изящество натюрморти на Васил Генчев, един неподражаем представител на съвременната класическа живопис. Колоритният художник рисува и прекрасни женски тела – в неговите творби обаче те излъчват финес и красота, и нито грам еротика.

Евгений Петров се изявява на границата между абстракцията и предметността. Сюжетите и темите му варират от морски пейзажи, стилизирани натюрморти с препратки към историческото минало до антични мотиви. А в портретите на момичетата Евгений Петров показва неподправената красота на българката. Дълги години авторът е живял и творил в САЩ, но в един момент носталгията взема връх и той се завръща в Родината.

Изложбата „Предизвикано вдъхновение“ ще може да бъде разгледана до края на април.

Заповядайте да се насладите на изящната живопис на нашите съвременници, канят  домакините от реиновирания символ на Пловдив – хотел SPS.

Интересни и разнообразни експозиции предлагат през март месец на бургазлии и гостите на града художествените галерии.

За всеки вкус и ценител на изобразителното изкуство има изложба, която може да го впечатли и зарадва.

Ето и какво може да откриете през март на бургаските галерии:

ПРОГРАМА НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ В ГРАД БУРГАС

ПРЕЗ МАРТ

1 – 8 март

Изложба „Млади автори“

Дружество на художниците – Бургас

Изложбена зала, ул. „Александровска“ № 22

1 – 15 март

Изложба – живопис, графика

Автор: Димитър Кулев

Галерия „Пролет“

ул. „Лермонтов“  № 32

1 – 31 март

Изложба „Освобождение“

галерия „Георги Баев“

бул. „Демокрация“ № 6

1 – 31 март

Изложба „Оръжието на свободата“
Личното оръжие на дейци на националноосвободителното движение
Зала „Ал. Г. Коджакафалията“, ет. 0

1 – 31 март

Изложба на картини и скулптори от постоянния фонд на галерията;

ет. 1,

Творби на бургаски художници от постоянния фонд на галерията;

ет. 2,
Постоянна експозиция на икони от Бургакия регион;

ет. 3,

БХГ „Петко Задгорски“

ул. Митрополит Симеон 24

март

Осмомартенска изложба на жените художнички

галерия „Бургас“

ул. „Абоба“ 13

13 март

Изложба живопис

Автор: Дияна Брешкова

галерия „Неси“

ул. „Александровска“ / ул. „Хан Крум“ № 3

15 март

Традиционната детска изложба

Дружество на художниците – Бургас

Изложбена зала, ул. „Александровска“ № 22

27 март

Изложба на Дамян Заберски

По повод 90-годишнината от рождението му

Дружество на художниците – Бургас

Изложбена зала, ул. „Александровска“ № 22

Една от най-младите, но същевременно бързо развиващи се художнички у нас – Даниела Стойкова, гостува във Велинград със самостоятелна изложба на тема „Зимни Приказки.“

Авторката ще присъства на откриването на изложбата в „Арте Спа и Парк Хотел“ – Велинград на 23 януари.

Експозицията се състои от 20 маслени платна на зимна тематика.

Даниела Стойкова за цикъла „Зимни Приказки“:

„Идеята за този цикъл в мен се зароди в Италия, преди година, където  мечтаех за Коледа, за любовта, която носи между хората, за снега, за планината. За студа и топлината вкъщи, за топлината в сърцата. За идеята за семейство. Мечтаех за уютната къщичка в планината затрупана под снега. Тази светлина исках да пресъздам в картините си. Търсих да нарисувам това място от мечтите, където е зима, но изглежда топло. Както в сънищата, когато дори да сънуваме сняг, никога не е студено, защото сме в топлото легло. Цикъла пресъздава магията на зимата, нейната романтична, приказна гледна точка. Смятам, че картините ми създават това настроение и го предават на хората, могат да им донесат светлината, за която мечтая аз и мечтаем всички.“

Даниела Стойкова е родена на 4 септември 1990 г. Първата си самостоятелна изложба открива в столицата на модата – Милано.

„Не беше никак лесно да направя точно първата си самостоятелна изложба в Милано, в Италия, която е средище на изкуството в Европа“, споделя младата художничка.

„Конкуренцията е огромна, и трябва да носиш много други качества освен самия талант, това да се занимаваш в изкуство, като цяло е голямо предизвикателство.“

Преди това тя участва в доста колективни изяви заедно с други художници, сред които печели наградите:

Награда от конкурса Food Art – Bellinzago, и наградата „Sigillo“ за значителни постижения в областта на живописта към галерия „La riseria“ в Новара, Италия.

С обща изложба ще започнат новата 2019-та година бургаските майстори на четката и платното. Експозицията на „Дружество на художниците – Бургас“ ще бъде открита официално утре, 10-ти януари, от 18.00 часа в галерията на ул. „Александровска“ № 22. Тя е посветена на първия месец от годината и съвсем логично носи заглавието „Януари“.

Бургаските художници канят всички свои съграждани да посетят изложбата и да видят зимния месец януари през техните очи.

С настъпването на новата календарна година галерията на „Дружество на художниците – Бургас“ вече ще работи с ново работно време – от вторник до събота, включително, с почивни дни – неделя и понеделник.

Художникът Живко Иванов ще покаже най-новите си картини в бургаската галерия „Неси“ на 7 януари (понеделник). Изложбата, на връх Ивановден, е традиционна за автора.

Както винаги Живака работи до последно по платната. Тази година две от тях са с подпис от 2019 г. Други са завършени в края на миналата.

Всяко платно е свързано с топлина, чувство и емоции от природата. В картините ми е магията, която ни заобикаля. Искам платната да се гледат така както се слуша музика„, обича да казва авторът.

Събитието, отново е под мотото „ЖивКопис“ и е обявено като вернисаж от 12.00 ч. до 19.00 ч. През цялото време художникът ще посреща гости. Всички почитатели на изкуството са поканени да видят картините му с имена „Шепот и вик по вечерно време”, „Краят на сезона”, „Топлота” и традиционното „Усещане за море”. Част от заглавията на платната са неречени от философа Георги Райков. Той е и първия зрител на картините в ателието на Живко Иванов.

Георги Райков не веднъж е казвал, че всеки един застанал пред живописните платна на Живака би могъл да ги допълни със своето въображение, да насели картините със своите представи, желания и мечти.

Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата.

Самостоятелните изложби на художника нахвърлят числото 60, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия „Любке“, в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и т. н. През 2014 г. Живко Иванов беше първия български художник, който представи страната на 62-ото издание на летния фестивал за култура в Любляна, Словения.

През ноември 2018 година Живко Иванов показа изкуството си в залата на Народното събрание на Република България.

Художникът  е носител на бургаската награда „Художник на годината“.
DSC_4908

 

В навечерието на празника на Бургас в галерия „Георги Баев“ ще бъде открита изложба-базар на съвременни български икони. Експозицията отваря врати на 5 декември от 09:00 часа и всеки може да я посети безплатно.

В изложбата участват близо 20 иконописци от Бургас, София, Велико Търново, Русе, Благоевград. Те ще представят свои икони на св. Николай Чудотворец, св. Богородица, Иисус Христос, св. Георги, св. Троица и други.

Всеки, който желае, може да закупи икона. Изложбата ще продължи до края на месец януари.

Съпътстващи събития

8 декември

Лекция на тема „Почитанието към иконата. Зачатието на св. Анна.“

Зала 2, ет. 1, от 10.00 ч.

Вход свободен

11 декември

Коледен концерт на Арт център „Точно време“ с ръководител Жени Лалчева

Зала 2, ет. 1, от 18.00 ч.

Вход свободен

В деня на рождението на един от най-емблематичните български художници Георги Баев – 9-ти ноември, в едноименната галерия в Бургас от 18.00 часа ще бъде открита изложбата „Георги Баев и приятели“.

През ноември жителите и гостите на Бургас ще могат да се докоснат не само до картините на Георги Баев, но и до творчеството на неговите най-близки приятели. В изложбата ще бъдат подредени творби на Ненчо Русев, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Никола Станчев, Димитър Тончев, Тодор Атанасов, Кирил Симеонов, Тодор Евгениев, Живко Иванов, Виолета Масларова, Руси Стоянов, Кольо Кехайов и др.

Изложбата ще бъде експонирана в галерия „Георги Баев“, бул. „Демокрация“ № 6 в периода 9 ноември – 1 декември.

През есенния месец ноември градските художествени галерии ще представят шест живописни изложби, които бургазлии и гости на града могат да разгледат. Една от тях е изложбата „Георги Баев и приятели“, която ще бъде открита на 9-ти ноември от 18.00 часа в Галерия „Георги Баев“ на бул. „Демокрация“ №6.

Вижте кога и къде можете да разгледате всички експозиции:

ПРОГРАМА НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ В ГРАД БУРГАС

НОЕМВРИ 2018 ГОДИНА

9 ноември – 1 декември

Изложба „Георги Баев и приятели“

галерия „Георги Баев“, бул. „Демокрация“ №6

Зала 2, ет. 1

Откриване: 9 ноември от 18.00 часа

 

1 – 14 ноември

Изложба живопис

Автор: Борис Желев

Галерия „Бургас“

ул. „Абоба“ № 13

 

7 ноември – 2 декември

Изложба на Андрей Янев

„Измерения – Същности“, акварел

галерия „Неси“

ул. „Александровска“ / ул. „Хан Крум“ № 3

 

8 – 30 ноември

Изложба акварел

Автор: Георги Бостанджиев

Галерия „Пролет“

ул. „Лермонтов“  № 32

 

14 ноември – 12 декември

Изложба живопис

Автор: Веско Радулов

Галерия „Бургас“

ул. „Абоба“ № 13

 

Ноември

Изложба от фонда на Национална художествена академия

Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“

ул. „Митрополит Симеон“ № 24

През есенния месец ноември градските художествени галерии ще представят пет живописни изложби, които бургазлии и гости на града могат да разгледат.

Вижте кога и къде можете да направите това:

ПРОГРАМА НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ В ГРАД БУРГАС

НОЕМВРИ 2018 ГОДИНА

1 – 14 ноември

Изложба живопис

Автор: Борис Желев

Галерия „Бургас“

ул. „Абоба“ № 13

7 ноември – 2 декмври

Изложба на Андрей Янев

„Измерения – Същности“, акварел

галерия „Неси“

ул. „Александровска“ / ул. „Хан Крум“ № 3

8 – 30 ноември

Изложба акварел

Автор: Георги Бустанджиев

Галерия „Пролет“

ул. „Лермонтов“  № 32

 

14 ноември – 12 декември

Изложба живопис

Автор: Веско Радулов

Галерия „Бургас“

ул. „Абоба“ № 13

ноември

Изложба от фонда на Национална художествена академия

Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“

ул. „Митрополит Симеон“ № 24

Картина на Метин Каптан

Художници от Ескишехир, Турция подреждат пленителна изложба в Бургас. Експозицията на шестимата майстори на четката ще бъде открита на 30 октомври от 10.00 часа. Картините ще бъдат изложени в експозиционен център „Флора“. Свои творби ще представи и Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

От витринатавиж всички

0
Броят на хората с Rh отрицателна кръв (Rh) е 15% от общия брой на населението на Земята. Има много предположения за това кои са...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта