Сцена

Ако сте любител на сценичното изкуство, непременно вижте продукцията на Бургаската опера „Службогонци“, от 19:00 часа, в петък на 19 ноември. Режисурата на мюзикъла е работа на Александър Текелиев, диригент на оркестъра е Иван Кожухаров.

Винаги актуалната тема за преследваната сладка служба ще бъде отново интерпретирана на сцената на бургаската опера в мюзикъла „Службогонци“ на 17 ноември от 19 часа. Музикалната творба на Парашкев Хаджиев, вдъхновена от едноименната комедия на Иван Вазов, е постановка на режисьора Александър Текелиев, а по сценографията е работил световноизвестният български художник Иван Токаджиев. Диригент на оркестъра е маестро Иван Кожухаров. На сцената зрителите ще видят звездите на бургаската опера – в образа на Никола Балтов ще се превъплъти Петър Тихолов, партията на неговата дъщеря Аничка поема Мария Цветкова, с тях на сцената излизат Йордан Христозов, Марчо Апостолов, Тошо Герджиков, Шмилена Султанова, Лина Пеева и други.

„Службогонци“ излиза не за първи път на бургаска сцена. След продължителна почивка постановката е възстановена, актуална и в наши дни. Каламбур от крилати фрази, комични ситуации и виртуозна музика очакват публиката в петък вечер в залата на операта. „… В България най-опозорителното оскърбление е да кажеш някому да иде да работи. Такова петно се измива само с кръв“ е само една от репликите, които макар и написани през 1900 година, звучат от сцената през 2017 като току-що изречени от устата на главния герой.

 1597010_10202827705246281_919037542_o

 

 

facebook

Тази вечер от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска“ постановката „Лес“ ще бъде поставена премиерно в града.

Произведенията на класика на руската драматургия Александър Островски – „руският Шекспир“, никога не са слизали от театралните сцени. Особено актуално звучат и днес, в епохата на новото, дивашко „първоначално натрупване на капитала“.
991-ratio-les

Поставена класически, съдържаща в себе си всички жанрове (от водевила до трагедията) и изиграна от блестящ актьорски състав (Аглика Бояджиева, Димитрина Тенева, Руслан Мъйнов, Георги Стайков, Асен Лозанов, Анелия Луцинова…), пиесата се превръща в изискано театрално зрелище, което е по силите на малко театри в страната. Така че, гледайте „Лес“!

Билети – на билетната каса в театъра.

Любимата на бургазлии група „Горещ пясък“ подарява на своите многобройни почитатели поредната си вдъхновяваща музикална среща с проектът „Акустично“. Концертът е с вход свободен и ще се състои на 8 ноември /сряда/ от 18.00 часа, сред приятната атмосфера на зала 2 на Експозиционен център „Флора“ в Морската градина на Бургас.

За прекрасното преживяване ще допринесе приятната атмосфера, живите изпълнения на солиста Стефка Емилова и виртуозните музикални изпълнения на Светослав Михайлов /китара и вокали/, Ясен Димитров /клавишни и вокали/, Георги Русев /бас/, Росен Сеновски /китара/, Валентин Чанев /перкусия/ и Атанас Миларов /ударни/.

Концертите „Акустично“ на професионалистите от група „Горещ пясък“ са проект на Община Бургас, целящ да събере на едно място меломани и повод да се обменят идеи, знания, опит между хора, обединени от любовта си към музиката.

Още снимки

 

Звездата на косовската опера Беса Лучиги ще се превъплъти във Виолета Валери, или Травиата от едноименната опера на Джузепе Верди. Днес от 19 ч. на сцената на бургаската опера талантливото сопрано, ученичка на маестра Христина Ангелакова, ще излезе в постановката на режисьора Александър Текелиев под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров. Партньори на Лугичи на сцената ще бъде Петър Костов, превъплътен в ролята на любимия на Виолета Алфред Жермон, и Александър Крунев в ролята на баща му Жорж Жермон. Сценографията е на прочутия румънец Каталин Арборе, с когото бургаската опера работи активно.

Бургаската публика видя за първи път Беса Лугичи като Лучия ди Ламермур това лято на сцената на Летния театър. Все още много младата Лугичи е вече носител на четири първи награди от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, награда за най-добра интерпретация на творби от албански композитори, първа награда от международния конкурс „Jorgia Truja“, спечелила е и специален приз – тримесечна специализация в Италия.

Либретото на операта на Верди „Травиата“ е по романа на Александър Дюма – син „Дамата с камелиите“. Красивата куртизанка Виолета Валери се завръща бляскаво в обществото след дълго боледуване от туберкулоза. Младият Алфред Жермон искрено се влюбва във Виолета. Двамата заживяват заедно, но бащата на младежа опитва да ги раздели, защото скандалната връзка на сина му ще попречи на бъдещия брак на сестрата на Алфред. Виолета решава да напусне любимия си. Нещастният влюбен млад мъж се среща с жената на живота си по време на бал, където тя е придружена от свой бивш ухажор – барон Дюфол. Алфред унижава любимата си, за което е укорен от собствения си баща. След скандала здравето на Виолета рязко се влошава. В края на живота си Виолета получава писмо от Жорж Жермон, бащата на Алфред, от което научава, че любимият й вече знае истинската причина за раздялата с нея. Не след дълго Алфред пристига, за да иска прошка от нея. Тя умира в прегръдките му.

 

Настоящата изложба представя един дългогодишен творчески и философски анализ на връзката на Радостин Дамасков с морето. Принадлежащ изцяло на този черноморски град, авторът показва в различни жанрове и техники на визуалните изкуства възможностите на една естетика, изпълнена с емоционална и единна последователност.

Изложбата ще бъде открита на 06 ноември от 18:00 часа в КЦ „Морско казино“. Тя е своеобразен начин, чрез който авторът отбелязва своя 60-годишен юбилей. Изложбата ще бъде представена от известния учен, литературен историк и теоретик, литературен критик и културолог проф. Михаил Неделчев.

„Всички знаем: маринистиката е една от най-трудните тематични насоки в
изобразителните изкуства. Но морето така силно ни привлича, омагьосва
ни, че хиляди и хиляди художници навсякъде по света отново и отново му се
посвещават. И сякаш е вече невъзможно да намериш оригинални подходи,да
кажеш нова дума чрез изкуството си.
Но това знание не е възпряло Радостин Дамасков – този водещ скулптор на
непрекъснато взрения в морето прекрасен с артистичната си атмосфера град
Бургас. Неговото творчество е изцяло посветено на менящите се миг след
миг светове на морето. Нещо повече: при него морето не е съзерцавано от
брега. Подобно на морето в редица стихотворения на големия Христо Фотев,
в скулптурите, рисунките, картините и миниатюрите на Дамасков сме
потопени в морската стихия. Удивително е да наблюдаваме как различните
визии за морето преминават трансформирани от една жанрова форма в друга,
как създават единството на това многообразно творчество.
На жителите и гостите на Бургас предстои една прекрасна среща със
събраните в юбилейната изложба „По вълните“ предимно нови творби на
Радостин Дамасков – този пленен завинаги от морето артист“, казва проф. Неделчев.

Идеята за изложбата е свързана с онзи невидим и дълбок свят, в който нашите човешки сетива се изгубват. Това необятно пространство, погледнато по необичаен начин отвътре – навън, придобива нов смисъл. Именно този обратен поглед на автора ви води през цялата експозиция. Скулптурите в съчетание с черно-бялата рисунка ви поднасят едно балансирано и притихнало пространство, изчистено от агресивна цветност, наситено с дълбочина и мъдрост.
Пред вас се развива кратък разказ за дълго пътуване – пътуване без разписание в безкрая по вълните.

Биография: 

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в Бургас. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на българските художници.
Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Някои от тях са:

1987 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас

1988 –  Международен симпозиум по скулптура в дърво  – Ясна Поляна

1989 –  9-то Международно бианале по малка пластика – Будапеща

1997 –  Международна изложба – Равена

1998 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Грузия

1999 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Армения

2000 –  Международен симпозиум по скулптура в дърво  – Ясна Поляна

2009, 2010, 2011 – Международен пленер – Русалка

2010 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас

Работи в областта на малката пластика и монументалните форми.  

2010 –  печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова

2011 –  създава първият нулев километър в България, намиращ се в град Бургас

2012 и 2015 – международен пленер „Вратите на Разлог“

2016 – самостоятелна изложба в Български културен институт в Будапеща, Унгария

За своите скулптури в камък и бронз е отличен от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас.

Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на ‘П. Людвиг’ както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Живее и работи в Бургас.

 

Непосредствено преди да тръгне официално по кината от 10 ноември, новият български филм „Възвишение“ ще бъде показан ексклузивно пред бургаска публика. Най-нетърпеливите имат възможността да са сред първите му зрители на 4 ноември от 17 часа в Cinema City, мол „Галерия“. Филмът ще бъде излъчен един път в една зала, а освен да го изгледате, можете да се срещнете на живо с неговия режисьор Виктор Божинов, продуцента Иван Дойков, актьорите Алек Алексиев (Гичо) и Стоян Дойчев (Асенчо), които ще присъстват на бургаската предпремиера. Билетите ще бъдат пуснати в продажба утре, вторник, 24 октомври.

Работата по филма продължи повече от 3 години. Заснет е на над 50 локации из цяла България. След постпродукцията действието е събрано в 142 минути. „Възвишение“ възпроизвежда сюжета на едноименния роман на писателя Милен Русков.

Филмът разказва за обира в Арабаконак през 1872 година, през погледа на Гичо и Асенчо, които непосредствено след участието си в него са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) – лично да предадат писмо на Васил Левски. Издирването на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от разочарование и огорчение.

Звездният каст включва едни от най-обичаните родни актьори – Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев. Епизодични роли имат също Димитър Рачков, Стефан Денолюбов и Параскева Джукелова, а в четата на Димитър Общи ще видите Христо Петков (като Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (като Петко Страшника), Благовест Благоев (Наш Тотко), Станислав Ганчев (като Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (като Георги Чумата), Антонио Димитриевски (като Григор Стойневски Македонеца), Ивайло Димитров (като Стефан Жълъда), Владимир Михайлов (Симо Влаха) и Веселин Анчев (Велчо Шунтов).

Допълнителна информация:

Автори на сценария са Виктор Божинов и Нели Димитрова („Love.net“). Диалозите са дело на Милен Русков. Продуцент е Иван Дойков (СЪРПЕНТАЙН), в чието портфолио влиза също сериалът „Под прикритие“, както и най-гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“. Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова („ОЛ СТАРС ИН“), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова („БУЛФИЛМ“), филмово студио „Ню Бояна“/“Nu Boyana“, Николай Ишков („АВАНСЦЕНА“) и Дрийм Фактори (Македония).

Официален трейлър: 

Още снимки

 

Настоящата изложба представя един дългогодишен творчески и философски анализ на връзката на Радостин Дамасков с морето. Принадлежащ изцяло на този черноморски град, авторът показва в различни жанрове и техники на визуалните изкуства възможностите на една естетика, изпълнена с емоционална и единна последователност.

Изложбата ще бъде открита на 06 ноември от 18:00 часа в КЦ „Морско казино“. Тя е своеобразен начин, чрез който авторът отбелязва своя 60-годишен юбилей.

Идеята за изложбата е свързана с онзи невидим и дълбок свят, в който нашите човешки сетива се изгубват. Това необятно пространство, погледнато по необичаен начин отвътре – навън, придобива нов смисъл. Именно този обратен поглед на автора ви води през цялата експозиция. Скулптурите в съчетание с черно-бялата рисунка ви поднасят едно балансирано и притихнало пространство, изчистено от агресивна цветност, наситено с дълбочина и мъдрост.
Пред вас се развива кратък разказ за дълго пътуване – пътуване без разписание в безкрая по вълните.

Биография:

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в Бургас. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на българските художници.
Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Някои от тях са:

1987 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас

1988 –  Международен симпозиум по скулптура в дърво  – Ясна Поляна

1989 –  9-то Международно бианале по малка пластика – Будапеща

1997 –  Международна изложба – Равена

1998 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Грузия

1999 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Армения

2000 –  Международен симпозиум по скулптура в дърво  – Ясна Поляна

2009, 2010, 2011 – Международен пленер – Русалка

2010 –  Международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас

Работи в областта на малката пластика и монументалните форми.

2010 –  печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова

2011 –  създава първият нулев километър в България, намиращ се в град Бургас

2012 и 2015 – международен пленер „Вратите на Разлог“

2016 – самостоятелна изложба в Български културен институт в Будапеща, Унгария

За своите скулптури в камък и бронз е отличен от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас.

Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на ‘П. Людвиг’ както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Живее и работи в Бургас.

След успеха на трибюта „Queen – шоуто продължава“ по време на музикалните празници „Емил Чакъров“ концертът се завръща в програмата на бургаска сцена.

Проектът на диригента Димитър Косев, с певеца Теодор Койчинов и оркестъра на Операта, ще бъде представен отново пред публиката днес, от 19 часа в залата на операта.

Ще чуете „Bohemian Rhapsody“, „The Show Must Go On“, „I Want To Break Free“, „Crazy Little Things Called Love“, „Somebody To Love“, „We Will Rock You“ и други безсмъртни хитове на великата група.

През август трибютът предизвика фурор в Летния театър. Димитър Косев, един от най-младите български диригенти, фен на групата, предизвика овации, излизайки с тениска с бранд на „Queen“.

Емоцията ескалира напълно, когато маестро Косев свали фрака си, окачи го на диригентския пулт и напусна мястото си на сцената, за да танцува сред публиката. И за утре интересът е огромен.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Определян като безмилостен сатирик, безжалостен критик и нежен поет, авторът на текстовете на едни от най-популярните български естрадни песни Ваньо Вълчев навършва 80 години.

Юбилеят ще бъде отбелязан в родния му Бургас със спектакъла „Пътуване…“, който ще бъде поставен в Дома на нефтохимика в петък, 27 октомври, от 18:30 часа.

Режисьор на спектакъла е Симеон Димитров. Участие в него ще вземат актьорите Стоян Памуков, Юри Ангелов, Алекс Анмахян, Ива Иванова, Никол Николова, които ще изнесат рецитал по творби на Ваньо Вълчев.

На сцената в Дома на нефтохимика ще се качат изпълнителите Тони Димитрова, Стефан Диомов, Вокална формация „Фортисимо“, Георги Дюлгеров, Красимира Кралева, Вокална формация „Морски песъчинки“, ДТФ „Усмивка“.

Писателят Михаил Вишим и литературният критик доц. Йордан Ефтимов ще говорят за творчеството на Ваньо Вълчев.

Гостите на спектакъла „Пътуване…“, който е с вход свободен, ще имат възможността да видят с участието на Ваньо Вълчев и интервю с композитора Тончо Русев.

Ваньо Вълчев е почетен гражданин на Бургас, а през 2016 беше удостоен с най-голямата литературна награда на морския град „Златен пегас“ за цялостно творчество и принос към развитието на националната култура.

След фурора на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2017 операта на Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“ се завръща в програмата на Държавна опера – Бургас. Тя ще бъде показана в сряда, 25 октомври, от 19 часа на сцената на операта. Непоставяната до това лято на бургаска сцена творба предизвика фурор с авангардно постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев предизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви.

През лятото бургаската публика видя в ролята на Самсон тенорът от Софийска опера и балет Даниел Дамянов. Там той изпълнява централния теноров репертоар. Дамянов е познат във всички оперни театри в България и в редица европейски столици с изпълненията му на ролите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грийо, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Дон Карлос, Калаф и други. Богатият му тембър и безупречната вокална техника правят изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика изключително изразителни и дълбочинни. Любимец на оперните режисьори заради яркото си актьорско присъствие. Именно то направи финалната сцена на „Самсон и Далила“ това лято толкова въздействаща.

Мецосопраното Даниела Дякова е добре позната на бургаската публика със сценичните си превъплъщения като Амнерис („Аида“), Адалджиза („Норма“) и др. Сочената за най-добрата българска Кармен ще дебютира в ролята на Далила. Дякова е ученичка на проф. Руско Русков и на оперната прима Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия, лауреат на няколко оперни конкурса.

Операта „Самсон и Далила“ се поставя изключително рядко заради степента й на сложност. Между първото и второто й изпълнение Софийска опера прави пауза от осемдесет години. За година това ще бъде второто й представление на бургаска сцена. Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на творбата. За своята трета опера Камий Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните, представен чрез съдбата на Самсон. Героят, чиято сила е скрита в косите му, е предаден от любимата си Далила. Знатната девойка – филистимянка се възползва от слабостта на юдея, за да сломи неговата сила и с това да погуби народа му. Косите на окования и ослепен Самсон обаче отново порастват, докато той сломено е очаквал съдбата си в килията, и той успява да разруши филистимския храм. Сградата рухва върху враговете му.

 

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...