My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Сцена

Напълно непознати журналистка, фризьор и политик попадат на едно и също място по едно и също време. И това място се оказва ….. Ада!

Трима доказани комедийни актьори влизат в  образите от пиесата на Жан Ноел Фенуик под режисурата на проф. Ивайло Христов. Албена Михова е журналистката с голяма уста, Кирил Ефремов е корумпирания политик, а Евгени Будинов е фризьорът-хомосексуалист. Тримата  ще  преминат през различни ситуации, опитвайки се да се опознаят и разкрият мистерията около смъртта на единия от тях.

Какво ще се случи накрая публиката ще разбере на 7 декември от 19ч на сцената на НХК.

Смехът през сълзи е гарантиран!

Комедия от Жан Ноел Фенуик

Режисьор : Проф. Ивайло Христов

Постановка: Проф. Ивайло Христов

Сценография: Милен Боричев

Участват:  Албена Михова , Кирил Ефремов, Евгени Будинов

СПЕКТАКЪЛА ЩЕ СЕ ИГРАЕ  НА  7 .12.2018г. от 19ч. в залата на НХК

БИЛЕТИ ВЕЧЕ СЕ ПРОДАВАТ НА КАСАТА НА НХК.

 

Българската опера „Луд гидия“ по музика на Парашкев Хаджиев ще събере на една сцена Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, заедно с хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас.

„Луд гидия“ ще се състои на 20 ноември, вторник, от 19 ч.

Постановката на българската оперна творба ще се изпълни едва за втори път в Бургас след премиерата й по време на откриването на тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Доц. д-р Николай Моцов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното д-р Нона Кръстникова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия. Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще видим баритона Йордан Христозов, а чорбаджи Радан ще бъде басът Диман Панчев. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. Танцьорите на ансамбъл „Странджа“ ще бъдат на сцената под ръководството на Марио Егов.

Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова. Особено впечатляващ момент е танцът на стария кадия (Александър Баранов), който предизвика бурен смях и искрени аплаузи на премиерата това лято. Друг емоционален момент от постановката е „солото“ на гъдулката на лудия гидия Илия, изпълнено всъщност на цигулка от концертмайстора Йордан Ковачев.

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. Изключително сложна композиция с красива лирична музика. Либретото е доста по-наситено с действие от поемата на Славейков, като представя изключително увлекателна история от българския бит от отминали вече времена. Много български ритми и танци с любима история за буйния момък, за чистата му любов с красивата мома, както и историческата нишка за драматичната съдба на разделени братя – българин и яничар, намерили се след години, и най-вече – за силата на музиката, която е грях да убиеш, са в основата на творбата.

2

Въздействащ фолклорен спектакъл, представляващ своеобразна симбиоза между автентичен и обработен фолклор, ще бъде представен на сцената на Културен дом на Нефтохимика на 15 декември от 18:00 часа.

„Зимна приказка“ представлява фолклорен концерт-спектакъл, съдържащ в хронологичен ред зимните обредни празници в Странджа – карабунарски коледари, сурвакарски игри, зимна седянка, кукерски игри, паликош, всички обхващащи периода от Коледа до Сирни заговезни.

Спектакълът се осъществява по идея и с участието на Кукерска група „Каваклии“ – кв. Долно Езерово и ПФА „Странджа“ – Бургас. Режисьор, сценограф и хореограф е Марио Егов – художествен ръководител на ансамбъл „Странджа Бургас“.

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас – Програма за съфинансиране на културни проекти.

Билети можете да намерите от днес на касата на НХК.

Бургаският актьор Валери Еличов отбелязва 33 години на сцена със спектакъла „33 откровения“. Той ще се играе на 16 ноември в 21 часа на ул. „Абоба“ №1.

„Ще ви покажа 33 начина да се обясните в любов!“, казва авторът. Спектакълът ще ви срещне с неговите стихове и авторски песни в акустичен вариант. Като дуетна половинка на Валери Еличов ще се изяви актрисата Ива Трифонова.

Вход: 5 лв.

Областна администрация Бургас и Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ канят жителите и гостите на град Бургас на концерт под наслов „Музиката на Европа – говорим на един език“.

Събитието ще се проведе на днес от 18:00 часа в сградата на Областна администрация при „вход свободен“. Организаторите отчитат факта, че в забързаното ежедневие все по-рядко ни остава време за изкуство. По този повод изявени ученици от Музикалното училище в града, носители на редица престижни награди, ще разкрият пред бургазлии тайните от „музикалната съкровищница“ на Европа. Всеки, който обича хубавата музика и желае да подкрепи с присъствието си младите таланти е добре дошъл.

Преди концерта, от  17:30 часа, във фоайето на администрацията ще бъде официално открита изложбата „Бургас в европейската картография“, която ще покаже редки и непоказвани исторически карти, непознати в България до този момент. Благодарение на Председателя на Дружеството на художниците и съавтор в „История на Бургас“ – Митко Иванов бургазлии ще могат да видят първата карта, на която е отбелязан Бургас, първата карта, на която градът е представен като лидер в Залива, както и първата карта на Европа, на която е нанесен Бургас, и всичко това от далечния XVIII век, за който период традиционно се е смятало, че Бургас още не съществува.

И двете събития са част от инициативата на Министерски съвет за популяризиране на европейското културно многообразие, в контекста на Комуникационата стратегия на Република България 2018.

С въздействащ концерт ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на гениалния музикант и композитор Джордж Гершуин. Спектакълът „Опияняващо“ ще се проведе на 11 ноември от 19.00 часа в НХК.

В него ще участват музикантите Мишел Дийн – вокал, Петя Тончева – вокал, Недко Георгиев – вокал, Тодор Маджаров – цугтромбон, Иво Гичев – пиано, вокал, Румен Обрешков – бас и Радослав Харалампиев – барабани.

В спектакъла ще видим още Стелла Михайлова, Габриела Йорданова, Денислава Станкова, Жулиета Михнева, Мадлен Георгиева, Мария Петкова, Йоанна Стоянова, Росица Перева, Кристина Станкова, Ксения Гребень.

Концерт-спектакълът представлява симбиоза между музика, пластика и слово, в което режисьорът Христо Симеонов, Мишел Дийн и приятели ще позволят на зрителите да се докоснат до истински вдъхновения голям творец 120 години след неговото рождение.

Спектакълът се организира от „All The Jazz“, със съдействието на Община Бургас.

Джордж Гершуин е роден е на 26 септември 1898 г. в Ню Йорк. с фамилното име Гершовиц- син на дребен търговец-емигрант от Русия, но го променят на Гершуин след като имигрират в САЩ. Започва да учи пиано отрано и така се увлича, че неговият баща се принуждава да му вземе учител по теория на музиката. Петнайсетгодишен, Гершуин става професионален музиканти. На 25 години той е най-популярният композитор на Америка, благодарение на дългия списък от оперни заглавия, филмовата си музика, концертът за пиано и оркестър във ФА, симфоничната сюита „Един американец в Париж“, емблематичната опера „Порги и Бес“, „Рапсодия в синьо“ и много други.

Гершуин превръща джаза от „улично момиче в почтена дама“. За него критиците казват, че е роден под „знака на саксофона“. За своите само 38 години Джордж Гершуин успя да подари на света великолепието на истинския джаз.

Билети за спектакъла „Опияняващо“ можете да закупите на касата на НХК.

За повече информация: 0889 801 120.

В деня на рождението на един от най-емблематичните български художници Георги Баев – 9-ти ноември, в едноименната галерия в Бургас от 18.00 часа ще бъде открита изложбата „Георги Баев и приятели“.

През ноември жителите и гостите на Бургас ще могат да се докоснат не само до картините на Георги Баев, но и до творчеството на неговите най-близки приятели. В изложбата ще бъдат подредени творби на Ненчо Русев, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Никола Станчев, Димитър Тончев, Тодор Атанасов, Кирил Симеонов, Тодор Евгениев, Живко Иванов, Виолета Масларова, Руси Стоянов, Кольо Кехайов и др.

Изложбата ще бъде експонирана в галерия „Георги Баев“, бул. „Демокрация“ № 6 в периода 9 ноември – 1 декември.

Премиерата стартира в 18:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец

Един от най-обичаните родни певци, огласял многобройни концертни зали у нас и в чужбина Орлин Горанов ще представи своята автобиография „Да започнем отначало“ на 18 декември (вторник) в Бургас. Премиерата ще се състои в Гранд Хотел и СПА Приморец с начален час 18:00 часа. Събитието е част от инициатива „Приморец чете“, която води в морския град знакови родни творци за среща с публиката.

Автобиографичното четиво е създадено в съавторство с Веселина Паскова. Официално книгата излиза от печат на 20 ноември, с издател „Книгомания“. Избраният формат е цветно луксозно издание – албум, с твърди корици и суперобложка. В своите 232 страници книгата показва повече от 180 снимки от личния архив на артиста. Дизайнер на корицата и книгата е Тодор Манолов.

Творбата носи името на една от най-популярните песни на Орлин Горанов „Да започнем отначало“. Започва точно там, отначало – в родната Берковица, където едно хлапе с ожулени колене покорява баирите и пее в хор „Бодра смяна“. После, четивото проследява пътя на обичания певец от естрадата до оперната зала, през вариететната сцена и притегателните кино и театър, до предизвикателството на мюзикъла. Както всяка автобиография и в тази читателят ще открие тайни, неизвестни на широката публика. Тук, те включват обич към зоологията, леката атлетика, стрелбата и дори двигателите с вътрешно горене.

Повече – открийте сами сред страниците на „Да започнем отначало“. Книгата в Бургас Орлин Горанов ще представи в компанията на Веселина Паскова – на 18 декември (вторник) от 18:00 часа, в елегантния Гранд Хотел и СПА Приморец.

Поради големият интерес няколко месеца след последното си гостуване с емблематичният спектакъл Театър „ Българска армия „ отново ще гостува на бургазлии. „Железният светилник” ще бъде представен пред бургаската публика за единадесети  път на 8 ноември от 19ч. на сцената на НХК. Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ ще очаква своите бургаски приятели и почитатели, които ще се насладят на изпълнението на най-ярките звезди от трупата.

Не пропускайте единствената си възможност да се докоснете до талантливата Гергана Данданова в образа на непокорната Катерина, до известният Явор Бахаров в ролята на дивият Рафе Клинче. С много възхищение и национална гордост ще ви изпълнят превъплъщенията на актьорите от мъжкото войнство на „Армейците“ – Стойко Пеев, Милен Миланов, Георги Новаков, Георги Кадурин, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Георги Къркеланов, Иван Налбантов, Мирослав Пашов ,Йордан Алексиев. С чувства на вълнение, възторг, радост, вярност, скръб, сила и трепет ще ви завладяват образите на жените в „Железният светилник“ – Нели Монеджикова, Стефка Янорова, Антоанета Добрева –Нети и  Радосвета Василева .

Не подминавайте въздействащият спектакъл на носителя на Наградата за цялостно творчество и принос в театралното изкуство „Аскеер 2012“ – Асен Шопов:

„Да четеш Талев е изключително удоволствие, да го поставиш на сцена – изключително предизвикателство, което не носи задължително гаранция за успех. И все пак, добре би било, ако успееш, макар и само да се докоснеш до неговото човеколюбие, до неговото родолюбие, до гордостта, която изпитва от единението си с народа, който го е родил и голготата, която е преживял, отдавайки му цялата си творческа енергия. Запалването на „железния светилник“ разпръсква мрака в душите на неговите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свобода и творчество. Ето защо днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още … именно днес, няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители.“

Поради големия зрителски интерес организаторът Маруся Русева подканва своите съграждани да не оставят закупуването на билети за последния момент.

СПЕКТАКЪЛЪТ ЩЕ СЕ ИГРАЕ НА 8 ноември ОТ 19ч. В ЗАЛАТА НА НХК. БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.

ЗА ИНФОРМАЦИЯ тел.0894/898-098-Маруся Русева-организатор

Една от най-известните творби на италианския композитор Джакомо Пучини – операта „Тоска“, ще пъде поставена отново на сцената на Държавна опера – Бургас в началото на ноември.

Драматичната история на художника Марио Каварадоси и певицата Флория Тоска ще бъде пресъздадена в понеделник, 5 ноември, от 19 ч., под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров. В ролите ще се превъплътят сопраното Линка Стоянова и тенорът Даниел Дамянов. Като злодея барон Скарпия ще видим баритона Александър Крунев. В ролята на бившия римски консул Анджелоти ще влезе басът Диман Панчев. В спектакъла ще вземат участието солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Бургас. В постановката ще видим и деца от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.

Операта „Тоска“ на Джакомо Пучини е написана по пиесата „Ла Тоска“ от Викториан Сарду. Действието започва в църквата „Свети Андрей“ в Рим, където се укрива избягал затворник – бившият консул на някогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти, в която твори художникът Марио Каварадоси. Двамата стари приятели се срещат там, но разговорът им е прекъснат от любимата на Каварадоси Тоска. Обзета от ревност, тя съзира прилика между изрисуваната от Каварадоси Мария Магдалена и маркиза Атаванти, в чийто параклис се намират в момента. Художникът успява да утеши и отпрати любимата жена, след което уточнява с Анджелоти план за бягство. Шефът на полицията и диктатор на Рим барон Скарпия, който е по следите на Анджелоти, разбира, че бившият римски консул се крие в църквата. В нея той открива Каварадоси. Евентуалният контакт между двамата е добра причина художникът да бъде арестуван и да бъде отстранен от пътя на Скарпия към Флория Тоска, която той безумно желае. За да я настрои срещу любимия, той умишлено посочва приликата между Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Ревността й подсказва на Скарпия къде е Каварадоси. Той е заловен и измъчван, а Скарпия предлага сделка на Тоска – любовта й срещу живота на Каварадоси. Междувременно Анджелоти, заради когото е арестуван художникът, се е самоубил при залавянето му. Тоска се съгласява с условията на Скарпия, който издава заповед Каварадоси да бъде убит с халосни патрони. Всъщност той излъгва Тоска – срещу любимия й ще се стреля с истински куршуми. Опитвайки се да я прелъсти насила в замяна на свободата на художника, тя го пронизва с нож. Каварадоси е разстрелян, а любимата му, откривайки смъртта му и коварството на Скарпия, се хвърля във водите на река Тибър.

От витринатавиж всички

1
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
В женския гардероб шаловете се използват не само като аксесоар, който изпълнява практическа функция (защита от студа), но и като декоративен елемент. Уникалността на този...
Открий ме в спорта