My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Сцена

С участието на: Любо Нейков, Станимир Гъмов, Петьо Петков – Шайбата, Албена Павлова, Деси Бакърджиева

Поради големия интерес постановката „ Вражалец” ще гостува отново на бургаска сцена на 2 октомври от 19ч. в залата на НХК.

Историята разказва за китно българско селце, в което една сутрин пристига вражалец. Той предсказва на кмета, попа и двете най-видни девойки, че скоро при тях ще потече река от злато и някой, който е с тънък занаят ще им помогне да го укрият…

Като всички наивници, които я закъсват за пари, елитният квартет на селото се хваща здраво на въдицата и трескаво започва да търси фотографа Манчо, убедени, че той е човекът с тънък занаят и ще им помогне бързо да забогатеят. След като откриват калъпа за правене на фалшиви пари във фотото му, кметът, поп Стайко, Цвета и Босилка са повече от сигурни, че Манчо няма да откаже да ги вземе за сътрудници в неговата печеливша работа.  И наистина, когато му казват, че имат доказателства за престъпната му дейност, Манчо признава за правенето на фалшиви пари, но за съжаление не може да им помогне да забогатеят, защото няма вече хартия за печатане на банкноти. В желанието си на всяка цена да се облажат и те от дарбата на фотографа, кмета и попа правят акционерно дружество, с цел да съберат средства за хартията, която се купува от Виена. В това дружество се включват почти всички в селото, без да подозират, че Манчо е един изпечен мошеник, който ще ги докара не само до просешка тояга, но и до прага на отчаянието. И след като го изпращат по живо по здраво с един пълен дюшек пари, не минават и двайсетина дни, когато се получава писмо до Пеньо бармана, в което Манчо споделя на приятеля си, че „по-дружелюбен народ“ от този в селото не е виждал и всички до един стават за карикатури в някой литературен вестник!

След тази изповед на Вражалецът-Манчо зрителите сами решават весело ли е или тъжно нашето ежедневие и на героите от пиесата ли се смеят, или на самите себе си…

ПОСТАНОВКАТА ЩЕ СЕ ИГРАЕ НА 2 ОКТОМВРИ ОТ 19ч. В ЗАЛА НХК.

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.                 

 ЗА ИНФОРМАЦИЯ И РЕЗЕРВАЦИИ  ТЕЛ. 0894/898-098-МАРУСЯ РУСЕВА-ОРГАНИЗАТОР.

Изложбата „Православна храмова архитектура“ и „Насаме с природата“ ще бъде открита довечера от 18.00 часа в зала „Георги Баев“ в Културен център Морско Казиното в Бургас. Експозицията включва живописни платна и фотографии и се организира от Международната творческа асамблея и благотворителен фонд „Славянски традиции“.

„Списъкът на Дон Жуан“ е романтична комедия с динамично действие, неочаквани обрати, остроумен диалог и интелигентно чувство за хумор.

Режисьор: Надя Асенова

Превод: Ваня Николова

Участват: Михаил Билалов, Албена Павлова, Камен Иванов

Спектакълът ще ви срещне с Михаил Билалов- Джаро от култовия сериал „ Под прикритие”, с Албена Павлова- Гълъбина от любимия „ Столичани в повече” и  с Камен Иванов- шефът на ЦРУ от „ Знакът на българина”. Към тях за кратко се присъединява и Момчил Михайлов-от популярният детски сериал „ Благуните”. Този блестящ актьорски екип ще ви поднесе един фин и естетичен спектакъл, за хора от нашето съвремие, попаднали в извънредно комична ситуация. Ще ви разсмеят, ще ви накарат да се замислите и пак ще ви разсмеят!

Режисурата е на Надя Асенова, а сценографията на Кънчо К:асабов-един творчески тандем със съвременна визия и решения / „ постановката „ Детектив” в Театър Българска армия например/.

„Списъкът на Дон Жуан“ е пиеса за това към какво се стремим – в личен, в професионален, в житейски план. Това е пиеса и за онзи момент, когато си на път да постигнеш това, което толкова дълго търсиш и изведнъж кристално ясно разбираш, че желаеш нещо друго. И тази яснота ти носи облекчение и щастие. И много смях, разбира се, защото най-добрият начин да анализираме сериозното е през хумора.

СПЕКТАКЪЛЪТ ЩЕ СЕ ИГРАЕ НА 15 октомври от 19ч. в Зала НХК.

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.

Театрален спектакъл „Хората от Оз“ с ПРЕМИЕРА в Бургас на Порт Прим Арт Фест 2018! Представлението с участието на Цветана Манева ще се играе  в залата на НХК на 9 октомври (вторник) от 19:30 часа!

На 9 октомври (вторник) от 19:30 часа в НХК бургаската публика ще има възможност за първи път да гледа ценната театралната постановка „Хората от Оз“. Представлението е с участието на голямата родна актриса Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова. Автор е Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, сценограф Юлиян Табаков, а музиката е на Саша Карлсон. Постановката на „Театър 199“ е част от културния афиш на Порт Прим Арт Фест 2018. Инициатор и организатор на фестивала на изкуствата е Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на община Бургас.

„Хората от Оз“ носи на своя екип редица престижни награди:
Яна Борисова – Номинация „Аскеер“ 2014 за драматургичен текст;
Яна Борисова – Награда „Икар“ 2014 за драматургичен текст
Атанас Атанасов – Награда „Аскеер“ 2013 за поддържаща мъжка роля;
Атанас Атанасов – Номинация „Икар“ 2014 за поддържаща мъжка роля;
Цветана Манева – Награда за женска роля на Международен фестивал „Друмеви театрални празници Нова българска драма“ 2014;

Пиесата е звучи като продължение на романа „Вълшебникът от Оз. Страната на Оз“ на Лиман Франк Баум от 1904г., който самият автор маркира като „модерна вълшебна приказка, в която изненадите и веселието изобилстват, а тъгите и кошмарите са изоставени“.
Постановката „Хората от Оз“ включва всичко, което някога сме искали да кажем на настоящите и миналите си обични хора.

Тук ще откриете истории за любов, приятелство и нежност, за срещи и разминавания, радости и страхове. Сюжетът бяга от всички злободневни дребнотемия, въвличайки приятели от различни поколения, обединени от общо разбиране за красотата, в откровения път към Оз, към себеосъзнаването и личностното освобождение.

В пиесата на Яна Борисова откриваме мисли като:

„В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си…“
„Да говорим спокойно за любовта е лукс.”
„Единственото нещо, което не се съобразява със старостта, е любовта. Може да те сполети винаги, без да й пука дали е уместна. Любовта е много нетактична.”
„… Градът ни е много грозен, затова е поносим. Нас красотата ни убива. Усетих го, когато бях в Рим. Толкова е красиво, че можеш да паднеш и да умреш. Казандзакис казва: „Безмилостна е красотата, не ти я гледаш, а тя те гледа и не прощава.”
Постановката „Хората от Оз“ е третата, последна част от театралния триптих на Яна Борисова, започнал с „Малка пиеса за детска стая“ и продължил с „Приятнострашно“. Общото между трите пиеси е не сюжетът, а сходството между героите и почти еднаквият актьорски състав.
Не пропускайте възможността да видите една пиеса, събрала възторжени отзиви и престижни награди, в която участва лично великолепната Цветана Манева. Завесата на събитието част от Порт Прим Арт Фест 2018 ще се вдигне точно в 19:30 на 9 октомври (вторник) в НХК.

Участват: Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова

„За мен е удоволствие да приема любезната ви покана,
защото няма друга толкова отбрана компания
в цялата Страна на Оз…
— Ами тогава, ако сте си отдъхнали, да тръгваме …
И поели към Изумрудения Град…”
(„Страната на Оз”, Лиман Франк Браун).

Билети на касата на НХК!
 

 

На 20 септември от 20:00 ч. в Летния театър ще бъдат закрити Музикално – поетичните вечери „Памет за Емил Чакъров. 70 години от рождението на Маестрото“. В галаконцерта, който ще завърши цикъла от събития, участие ще вземат НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, Училище за музикално и изобразително изкуство „Дьорд Кроо“ – Будапеща,  Средно специално музикално училище „Бронислав Рутковски“ и  Център за незрящи и с намалено зрение  деца и младежи – Краков.

На сцената публиката ще види симфоничен оркестър, съставен от възпитаници на българското и унгарско училище по изкуства, както и хор от български и полски певци. Младите музиканти ще представят произведения на  Петко Стайнов, Монюшко, Лютославски, Барток, Брамс, както и обработки на български и полски фолклорни песни.

Характерни за всяка държава танци ще бъдат представени от учениците от балетните класове. Концертът е чудесна възможност ученици и публика да се запознаят с творчеството на композитори, които са малко известни у нас и не са включени активно в учебните програми.

Събитието се провежда и в рамките на  проект „Националната музика на европейските държави като перспектива в образованието и професионалната кариера на младите музиканти“ по програма Еразъм+.

 

Програмата на Дни на австрийската култура и изкуство в Бургас продължава на 21 септември /петък/ от 18.30 часа с концерт на професорите Ангел Станков и Ростислав Йовчев. Той е посветен на 70-годишния юбилей на Ангел Станков и ще включва в програмата си:

– В. А. Моцарт – Соната  за цигулка и пиано KV 454, Си бемол мажор;

– Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка №8, оп. 30 №3, Сол мажор;

– Йоханес Брамс – Соната за пиано и цигулка №3, ре минор.

Билети можете да закупите на касата в експоцентър „Флора“.

Биографии на двамата професори:

* Ангел Станков завършва Музикалната академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира  в Лондон при  проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.

В момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и напоследък диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя  българската музикална култура по всички крайща на света.

Професор е в ДМА“П. Владигеров“ от 1996 г., а от 1999 г. е и заместник-ректор.

Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди център-Вашингтон,  Гевандхауз -Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол – Осака, Сънтори Хол – Токио, операта Ница и др.

Заедно с Йосиф  Радионов  е носител на редица престижни награди, между които „Златна лира“ на СМТДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство от XII Световен  младежки фестивал в Москва,  Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата ‘Златно перо“, Наградта  за изкуство на  дружество „Гражданин“, наградата 100 години Бела Барток, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и златен медал на Първия международен конкурс за камерна музика в град Осака’93.

Ангел Станков е „почетен гражданин на София“.

През 2008 г. получава Орден на Британската империя от Кралица Елизабет II за популяризиране на британска музика. Реализирал е записи  индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи – Лондон, радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио НХК-Япония и др.

* Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ „Любомир Пипков“ при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и майсторски клас в НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси: І награда на „Светослав Обретенов“ (1980); ІІІ награда в Салерно, Италия (1981); І награда на „Карол Шимановски“ (1982); ІІІ награда на „Пилар Байона“, Испания (1983); награда за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела, Испания (1984). Специализирал е в Кралската консерватория в Брюксел (в областта на клавирния концерт), камерна музика и съпровод на солова песен (1992-1993). Преподавал е пиано във Висшия музикален институт в град Сус, Република Тунис (2002-2004).

Проф. д-р Ростислав Йовчев е изнасял концерти в България, Германия, Белгия, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Хърватия, Кипър, Южна Корея, Тунис, Турция. Водил е майсторски клас в Сеул, Корея, Яш, Румъния, Анкара, Турция, Триест, Италия и на много места в България. Реализирал е аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации – Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът „Иберия“ от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български и чуждестранни композитори.

От 2008 г. Ростислав Йовчев е завеждащ катедра „Пиано“ към ТКДФ в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров“ – София.

 

Матине, посветено на оперната прима Гена Димитрова, с прожекция на музикалния филм „Обич за Гена“ и представяне на книгата „Гена Димитрова от А до Я“ ще се състои в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“.  Началото е в 11:00 часа на 24 октомври.

Бургазлии ще имат възможността да се докоснат до духовното и творческо наследство на великото българско сопрано, благодарение на Димитър Сотиров, автор и на книгата, и на филма. Издател, оператор и продуцент е дъщерята на Гена Димитрова – Милена Стойкова.

„Обич за Гена“ е 69-минутен музикален портрет, посветен на 75 г. от рождението на Гена Димитрова. Той припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина, из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано.

Във филма могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция, с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини, и сред нейни приятели и близки. Лентата съдържа и вълнуващи моменти, като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.

Новото, допълнено издание на книгата „Гена Димитрова от А до Я“ се появи в Деня на будителите – 1 ноември 2016 г.  То идва след големия успех на първото издание от 2012 г. Книгата е първото сериозно проучване на личния архив на прочутата оперна прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати, аудио и видео записи от участия по сцени в цял свят в продължение на 35 години. Авторът, в момента мениджър „Връзки с обществеността“ на Софийската опера и балет, е дълги години радио и телевизионен журналист. Той многократно е интервюирал Гена Димитрова за електронни и печатни издания от 1987-2000 г. и базира изследването си както върху лични спомени, така и върху разкази на близки приятели, колеги и семейството на звездата. Специално за книгата е осъществил десетки интервюта и в продължение на година и половина е проучвал архивите на световни оперни театри – „Ла Скала“, „Метрополитън“, „Реджо ди Парма“. Използвани са записи от златния фонд на Българското национално радио (БНР), както и уникални лични архиви на приятели на оперната прима. Тази строго документална основа, върху която авторът стъпва добросъвестно и изключително отговорно, отличава това издание от предишни книги, посветени на голямата оперна прима. Изданието включва близо 400 графични и снимкови изображения.

Книгата съдържа изключително ценен аудиодиск със записи от Златния фонд и от Фонотеката на БНР с изпълнения на Гена Димитрова в съпровод на Софийската филхармония и на СО на БНР по творби на Александър Йосифов, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Амилкаре Понкиели, Винченцо Белини, Пиетро Маскани, Умберто Джордано, Хектор Берлиоз.

Още снимки

 

Пуснаха в продажба билетите за концерта на Райна Кабаиванска и най-добрите й ученици, който ще се проведе на 1 октомври в Бургас. Те са с цена 20 и 25 лева. Можете да се сдобиете с билет в:

* Туристическия информационен център до Часовника, с работно време всеки ден от 10 до 17 часа, от 12 септември до 1 октомври или до изчерпване на количествата;

* Касата на Операта, с работно време от 10 до 14 часа и от 14.30 до 16 часа /събота и неделя са почивни дни/.

Голямата българска оперна актриса и почетен гражданин на Бургас се завръща по покана на кмета Димитър Николов в родния град след близо 10-годишно отсъствие. На  1 октомври, Международен ден на музиката, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас и в акомпанимента на нейния симфоничен оркестър, тя ще представи Галаконцерт на лауреатите на своя XVIII Международен майсторски клас в Нов български университет и стипендиантите на фонд „Райна Кабаиванска“ за 2018 година. На събитието ще прозвучат арии и ансамбли от прочути опери под диригентството на маестро Найден Тодоров.

 

На 20 септември от 20:00 ч. в Летния театър ще бъдат закрити Музикално – поетичните вечери „Памет за Емил Чакъров. 70 години от рождението на Маестрото“. В галаконцерта, който ще завърши цикъла от събития, участие ще вземат НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, Училище за музикално и изобразително изкуство „Дьорд Кроо“ – Будапеща,  Средно специално музикално училище „Бронислав Рутковски“ и  Център за незрящи и с намалено зрение  деца и младежи – Краков.

На сцената публиката ще види симфоничен оркестър, съставен от възпитаници на българското и унгарско училище по изкуства, както и хор от български и полски певци. Младите музиканти ще представят произведения на  Петко Стайнов, Монюшко, Лютославски, Барток, Брамс, както и обработки на български и полски фолклорни песни.

Характерни за всяка държава танци ще бъдат представени от учениците от балетните класове. Концертът е чудесна възможност ученици и публика да се запознаят с творчеството на композитори, които са малко известни у нас и не са включени активно в учебните програми.

Събитието се провежда и в рамките на  проект „Националната музика на европейските държави като перспектива в образованието и професионалната кариера на младите музиканти“ по програма Еразъм+.

Още снимки

2

3

 

От 19 до 22 септември Бургас ще бъде домакин на най-големия форум за международно историческо документално кино – DOCK. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво. Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, САЩ, Холандия, копродукция между Естония, Германия и Финландия, Норвегия, България.

Първото издание на фестивала ще бъде в три части, които ще се състоят на три места в града. В Експо център „Флора Бургас“ ще се проведе официалната конкурсна програма, в която ще се състезават селектираните заглавия. Специалната програма, посветена на 100 години от края на Първата световна война, ще бъде в Културен център „Морско казино“, а на открита сцена „Охлюва“ в три поредни вечери ще бъдат излъчени три от най-добрите филми от световното документално кино.

Ето и селекцията на филмите-финалисти:

–          „Walking on water“, режисьор: Дианмарко Дагостино, Италия;

–          „Шесть музыкантов на фоне городе“, режисьор: Татяна Данильонц, Русия. Този филм е носител на „Грами“ и Световната музикална награда;

–          „The Red Soul“, режисьор: Джесика Гортер, Холандия;

–          „Тhe Soviet Hippies“, копродукция между Естония, Германия и Финландия, режисьор Тере Тоумисту;

–          „Golden Dawn girls“ режисьор Хювърд Бустнес, Норвегия;

–          „Червено, твърде червено“, режисьор Божина Панайотова, България;

–          „The other side of everything“, режисьор Мила Турайлич, Сърбия, също носител на престижни награди;

–          „Our new president“, режисьор Максим Поздоровкин, САЩ;

–          „Жертва на пешки“ режисьор: Асен Владимиров, България.

Сред журито, което ще оценя одобрените предварително филми, са проф. Владимир Игнатовски – председател на журито, проф. Марин Марчевски, Мартичка Божилова, Зоран Хамович и Торстен Липсток.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Носенето на прозрачна блуза не е проста работа, защото съчетаването й с останалите дрехи може да даде на цялостната ви визия щипка сексуалност или...