My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Сцена

Културна организация „Арт Мелпомена“ и ТМЦ – Разград представят на 25 март в зала НХК от 19:00 часа българският спектакъл „Антихрист“ по Емилиян Станев.

Драматизацията на „Антихрист“ от Емилиян Станев си е „лудост“, но, очевидно е „задължителна лудост“. Днес, във време на глобализация, „Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му“, така нарича първоначално своя роман авторът, звучи изключително съвременно – с отварянето на границите „митарствата на душите ни“ като че ли набират нова сила.

Драматизацията и режисурата на постановката са на Бойко Илиев, а сценографията е на Теодор Даскалов. В спектакъла участват: Елена Петрова, Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Николай Сотиров, Евгени Стефанов, Николай Сяров.

Билети може да намерите на касата на НХК.

За информация: тел.: 0898 420 537 – „Арт Мелпомена“ – Бургас

След успеха на детския телевизионен сериал „Благуните“, излъчен по БНТ, и големия брой гледания в интернет, екипът на продукцията създаде детски театрален спектакъл с героите от сериала.

Постановката ще се играе на 16 април от 18:00 часа на сцената в НХК.

В представлението децата имат възможност да се срещнат на живо с любимите си герои, да се потопят в техния свят, да преживеят заедно весели и поучителни истории. Изключително красиви, цветни и пищни, куклите са специално преработени за сцена, а декорите са с впечатляващи размери. В спектакъла намират място най-хубавите песнички от кукления сериал, както и нови специално написани, които учат децата да бъдат по-добри, по-уверени в себе си и по-лесно да се справят с трудностите.

БЛАГУНИТЕ на живо – „Още един прекрасен ден“ разкрива пореден забавен ден с „Благуните“, изпълнен с много смях, добро настроение, песни и танци.

Повече за „Благуните“ вижте на www.blagunite.com

Постановка: Илиян Илиев;

Сценография: Кирил Наумов;

Кукли: Благовеста Василева;

Музика: Димо Стоянов от ПИФ и Александър Дойчев.

Участват: Елиза Илиева, Момчил Михайлов, Златина Йорданова, Янко Стоянов, Явор Зехиров, Мая Гелева, Нели Славова, Краси Кирчев.

Билети се продават на касата на НХК.

За повече информация тел. 0894/898-098-Маруся Русева – организатор /Арт ателие/.

Прощална вечеря ще дадат Михаил Билалов, Ники Урумов и Диана Досева в петък, 22 март, от 19 ч. на сцената на НХК. Спектакълът „Прощална вечеря“  от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт е дело на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Театър „Константин Величков“ – Пазарджик и се играе за първи път в Бургас. Постановката е на Здравко Митков, а сценографията- на Петър Митев.

„Прощална вечеря” е пиеса за дълбоките, сърдечни връзки, достигнали прага на своето изчерпване. Разказ за вечерите, на които отиваме без да ни се ходи и за приятелите, които вече не са ни близки. Дали го правим по навик или от малодушие и имаме ли силата да изчистим ежедневието си от минали хора и емоции ще ни разкажат Пиер и Клотилд Льокьор, които решават да организират прощална вечеря, с която да се разведат с приятелите- призраци.  Дали планът ще проработи и какви ще бъдат последствията ще научим утре от сцената на НХК.

Вече две години „Прощална вечеря“ се играе при голям интерес в България. Пиесата има номинация за „Кристален глобус” за най-добра пиеса и номинация „Молиер” за най-добра комедия. По време на XI Зимен фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ „Прощална вечеря“ печели наградата за най-добър спектакъл. Участващият в нея Николай Урумов взима приза за най-добра мъжка роля.

Както критиката, така и зрителите дават отлични отзиви за пиесата. „Най-трудно в една пиеса е да разсмееш публиката, която е дошла да те съзерцава. Смехът беше през сълзи. Обратите непрекъснати. Тъкмо си мислиш, че всичко вече е наред и се връщаш в начална точка с ново ускорение. Блестяща игра на Ники като Антоан/Патрик, Мишо – Пиер и Ани – Клоти. Това е пиеса, изиграна от приятели като приятели, за приятели. Бях съпричастна на всички герои. Не мога да отделя, съжаля, възрадвам на всеки отделно. Всички бяха едно цяло. Точно това цяло ни показа колко преходни сме ние, хората. Благодаря Ви!“ коментира Светла Ангелова на страницата на Сатиричния театър.

„Много смях и дълбочина има в този спектакъл. Заведете приятелите си на театър, а после ги поканете на вечеря.“ пише друг почитател на театъра. Ако решите да послушате съвета и петъчната вечер да я посветите на невероятната комедия „Прощална вечеря“- можете да закупите билети на касата на НХК.

GustoNews

На всеки 21 март от 1999 година насам се отбелязва Световният ден на поезията.

Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж.
Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.
В декларацията на ЮНЕСКО се казва, че Световният ден на поезията е с цел „да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

Поетично кафене ще се проведе по повод Световния ден на поезията в Дом на писателя в Бургас. Инициативата се отбелязва за седми път в морския град. От 18:00 часа ще се проведе Блиц-конкурс.

Участие ще вземат Павел Грода (Казахстан) – пиано и Ирена Ненчева (България) – марионетки. Организатори на събитието са НЧ „Любен Каравелов 1940″, с партньорството на РЕКИЦ „Читалища“. От 2015 г. в организацията се включва и Бургаска писателска общност.

Изложба „Предизвикано вдъхновение“ на 4-ма майстори на живописта ще бъде открита на 28 март, четвъртък, от 18 часа във фоайето /лоби бар/ на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3. Само за няколко месеца новите собственици на SPS възродиха един от символите на Пловдив. Освен като бизнес хотел и притегателно място за гостите на Града под тепетата, те искат да го превърнат и в център за изкуство и култура. В рамките на първата експозиция в новата галерия SPS ще бъдат представени завладяващите творби на 4-ма майстори на четката – Александър Димитров, Атанас Маринчешки, Васил Генчев и Евгений Петров.

Женското присъствие – жената майка, пътеводител и история, жената-непресъхващ източник на вдъхновение, жената Вечност, преобладава в картините на Александър Димитров – ученикът на великия Светлин Русев. Той не крие, че е повлиян от своя учител, но подчертава, че формирането на цялостната му творческа личност минава през историите и срещите с множеството хора от родния му Пловдив.

Човек не може да остане равнодушен пред платната с изключителни пейзажи и обезлюдени къщи в запустелите български села на самобитния талант Атанас Маринчешки. Чрез изящните си творби авторът ни показва какви трябва да бъдат човешките отношения – чисти, неподправени, истински.

В галерия SPS ще видим и изпълнените с изящество натюрморти на Васил Генчев, един неподражаем представител на съвременната класическа живопис. Колоритният художник рисува и прекрасни женски тела – в неговите творби обаче те излъчват финес и красота, и нито грам еротика.

Евгений Петров се изявява на границата между абстракцията и предметността. Сюжетите и темите му варират от морски пейзажи, стилизирани натюрморти с препратки към историческото минало до антични мотиви. А в портретите на момичетата Евгений Петров показва неподправената красота на българката. Дълги години авторът е живял и творил в САЩ, но в един момент носталгията взема връх и той се завръща в Родината.

Изложбата „Предизвикано вдъхновение“ ще може да бъде разгледана до края на април.

Заповядайте да се насладите на изящната живопис на нашите съвременници, канят  домакините от реиновирания символ на Пловдив – хотел SPS.

Комедията „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“ – София гостува в Бургас на 20 март, сряда, в зала НХК от 19.00 часа по покана на културна организация „Арт Мелпомена“.

На сцената може да видите Михаил Билалов, Искра Донова и Николай Луканов, които с лек хумор и доза мистерия ви потапят в атмосферата на ежедневни проблеми и чувства, от които техните персонажите се опитват да избягат.

Двама влюбени се срещат отново след седем години по много необичаен начин и пред тях се отваря цяла палитра от спомени. Ерик /Михаил Билалов/ професионално се занимава с това да се разделя с нежните половинките на други мъже, които нямат смелостта да направят това сами, но сега е изправен пред една малко по-специфична ситуация…

В поредния работен ден срещу него застава бившата му жена.

Автор на спектакъла е Тристан Птижирар, а преводът от френски език е на Снежина Русинова-Здравкова. Режисьор е проф. Здравко Митков. Сценографията и костюмите са дело на Петър Митев. В ролите ще видите актьорите: Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Билети може да закупите от касата на НХК.

 

За информация: тел.: 0898 420 537 – „Арт Мелпомена“ – Бургас.

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще гостува в Бургас месец след като навърши 97 години. На 15 март тя ще се срещне със свои почитатели в Дома на нефтохимика. Поводът за гостуването е представянето на биографичната книга „Добър вечер, столетие мое!“, посветена на легендата на българския театър, която е и почетен гражданин на Бургас.

Паралелно с представянето на книгата ще се проведе и творческа среща-разговор с Кралицата на Мелпомена, която отбеляза и 70 години на професионалната сцена. Първата спирка от тазгодишните й извънстолични пътувания е именно Бургас. Стоянка Мутафова и екипът ѝ го избират неслучайно. Нейният трети съпруг и голяма любов – Нейчо Попов, е бургазлия, а наследствената му къща бе ползвана дълги години от Мутафова и дъщеря ѝ.

Автор на книгата е дъщерята на актрисата – Мария Грубешлиева – Муки. Изданието представя живота на великата българска актриса Стоянка Мутафова – бурен, превратен и интересен, изпълнен със смешни и тъжни моменти, с много предизвикателства и успехи.

Любимата актриса на поколения българи Стоянка Мутафова разказва искрено и с чувство за хумор за себе си и за хората, с които е живяла и работила. Мемоарите ѝ са своеобразна галерия на нейното столетие – родена през 1922 година, тя и до днес продължава да играе на театралната сцена и да прави турнета.

Представянето на книгата „Добър вечер, столетие мое!“ започва в 18:30 часа и е с вход свободен, за да може всеки, който пожелае, да се докосне до ярката личност на Стоянка Мутафова, да се снима с нея и да получи автограф. Събитието ще премине под патронажа на Община Бургас. Водещ и организатор на турнето е мениджърът на актрисата Евгени Боянов.

Организаторите препоръчват да посетите събитието поне един час преди началото, за да може да заемете местата си. При запълнен капацитет на залата няма да бъдат допускани правостоящи зрители, с цел спазване на изискванията за безопасност.

Книгата си Катя Антонова ще представи в Гранд Хотел и СПА Приморец

На 15 март в Бургас своя премиера ще има „Десет женски изневери“. Най-новата си книга Катя Антонова ще представи в конферентна зала „Ахело“ в Гранд Хотел и СПА Приморец. Срещата ще започне в 18:30 часа. Входът е свободен.

Заглавието подсказва темата-табу, залегнала в основата на книгата  – изневярата. „Този псевдоморал ме тревожи – днес ние не сме честни по отношение на чувствата си, по отношение на сърцата си. Чрез тези десет разказа бих искала да обърна внимание не толкова на изневярата, колкото на причините, водещи до нея. А в повечето случаи това е липсата на любов. Така че „Десет женски изневери“ не е превенция на изневярата, а подкрепа на любовта“ – споделя авторката.

„Десет женски изневери“ представя освен историите на дамите и техни портрети-илюстрации. Редактор на книгата е Габриела Кожухарова, а графичното оформление е дело на Евгения Николова. Четивото е стилно, вълнуващо, провокативно.

Авторът Катя Антонова се занимава професионално с писане от много години. Работила е в творческите отдели на големи рекламни агенции, писала е и за медии. От 2013 г. е управлява собствено издателство – „Рибка“. Автор е на множество детски книги – „Феята от захарницата“, „Двете кралства“, „Рибка“, „Принцесешки истории“, поредицата „Какво значи да си…“, както и на романа за възрастни „Призракът“. Издателят на „Десет женски изневери“ – „Будлея“ е импринт на „Рибка“, насочен към дамската аудитория, като книгите му дискутират теми, по които по една или друга причина обществото ни не успява да проведе активен дебат.

За повече информация: 0877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg

Програмата на „София филм фест на брега“ в Бургас ще бъде открита със специалното представяне на филма „Живи комини“ на режисьора Радослав Спасов, който заедно с актьорите Мария Коцева и Димитър Коцев ще представят творбата.

Откриването на фестивала и представянето на лентата започва в 19:00 часа.

Филмът е удостоен с награди за най-добра второстепенна женска и мъжка роля и за музика на кинофестивала „Златна роза“. Сюжетът отвежда зрителя в планинско село, обитавано от столични интелектуалци. След смъртта си един от тях, бохем и шегаджия, оставя сценарий за погребението си и видеозаписи, с които го режисира. Купил е и място в гробището, където обаче се натъкват на скала… Междувременно в кръчмата от екрана текат неговите изповеди и шеги и скръбната церемония неусетно прераства във веселие. Филм за любовта, която човек оставя и след себе си.

„Живи комини“ е сниман в живописното село Ковачевица, а прототипи на героите са действително съществуващи личности и с помощта на черти от техните характери режисьорът рисува картина на едно отминало време, което хората помнят с различни ценности, морал, взаимоотношения, приятелство и силна любов.

Радослав Спасов е оператор, сценарист и режисьор. Завършва ВГИК, Москва. Оператор е на 26 филма, сред които класиките на българското кино „Авантаж“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „Мера според мера“, „Време разделно“, „А сега накъде“, „Мъжки времена“, „Вилна зона“ и много други. Режисьор е на „Сирна неделя“ (1993), „Откраднати очи“ (2005),  „Пеещите обувки“ (2016) и „Живи комини“ (2018). Носител е на многобройни национални и международни награди.

Актьорите от трупата на Младежки театър „Николай Бинев“ ще зарадват бургаската публика със спектакъла на режисьора проф. Здравко Митков – „Разделям двойки по домовете“. Постановката ще се играе на 20.03.2019 г. зала НХК от 19:00 ч.

Добре познатият актьор Михаил Билалов влиза в интересна роля, обещаваща много положително настроение. Жанрът е романтична комедия. Участват още обичаните от публиката Искра Донова и Николай Луканов.

Ерик (Михаил Билалов), професионално се занимава с това да се разделя с нежните половинките на други мъже, които нямат смелостта да направят това сами, но сега е изправен пред една малко по-специфична ситуация. В поредния работен ден срещу него застава бившата му жена. Те се срещат отново след 7 години по необичаен начин и пред тях се отваря цяла палитра от спомени и чувства, от които техните персонажите се опитват да избягат.

С лек хумор и доза мистерия, постановката обещава едно истинско забавление над нещата от живота – такива, каквито са за всеки един от нас.

Пиесата за първи път се поставя в България, а нейният автор Тристан Птижирар е номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015.

Автор – Тристан Птижирар
Превод от френски – Снежина Русинова-Здравкова
Режисьор – проф. Здравко Митков
Сценография и костюми – Петър Митев
Фотограф – Гергана Дамянова
Актьори: Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов

Билетите са пуснати в Билетен център НХК с Работно време:
понеделник-петък от 10:00 ч. до 18:00 ч.

 

От витринатавиж всички

0
Броят на хората с Rh отрицателна кръв (Rh) е 15% от общия брой на населението на Земята. Има много предположения за това кои са...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта