Сцена

„До всички мъже в този град. Млада наследница, напълно с ума си  и с ясно съзнание, никога никого не обичала, нито майка си, нито баща си, нито котката си, търси мъж, който да успее да я заинтересува, развълнува и прелъсти. В посочения ред. Срещу значително възнаграждание.”
Тази предизвикателна обява е разлепена по стълбовете на голям град със стъклени небостъргачи. В един от тях, на трийсет и третия етаж, очаква своя принц героинята на Карол Фрешет – Беатрис.

В образа на Жан е актьорът Иван Радоев, а Елена Петрова е Беатрис. Постановката е на Бойко Илиев по пиесата на канадската драматуржка Карол Фрешет.

*Тя има дълги коси, които се стелят на вълни и стигат почти до под кръста, също като средновековна принцеса… Така започва една съвременна приказка за двама самотници, които са възприели жестоките правила на големия град, където всеки е сложил своята броня, за да го защити от пошлостта, агресията, лъжата…
Търсят истината за себе си и за другия и като че ли това вече е невъзможно. Има ли истина? Каква е тя? Можем ли да застанем голи пред огледалото на другия? Приказката има ли добър край? Или краят е предизвестен? А може би е просто знак за ново начало? Пътуват Жан (Иван Радоев) и Беатрис (Елена Петрова), един към друг и това Пътуване минава през толкова измислици, илюзии, лъжи, фантазии, че на финала героите се питат: за какво беше всичко това? Пият кафе и мълчат. Той поставя ръката си върху нейната и така е всяка сутрин до….Приказката за съвременната принцеса, която никога не е обичала, има своя край. И той е изпълнен… със Светлина!

Бойко Илиев

Премиерата на постановката в Бургас ще е на 17 януари от 19 ч. на сцената на Кукления театър. Гастролът пристига в Морския град по покана на Маруся Русева и „Арт Ателие“.

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.

Ударно музикално приключение очаква зрителите в поредния  концерт от цикъла  „Представяме ви…” в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. 

Тази сряда младите музиканти и техните преподаватели ще  разкрият пред   зрителите    магията на творчеството на проф. Добри Палиев – основоположник на перкусионната школа в България.

С проф.  Палиев започва бляскавата епоха за ударните инструменти в страната ни.

С творбите си  той доказа, че е музикант, при когото в едно се съчетават безупречна музикална техника, голяма и дълбока музикалност, изискан вкус и финес, ярко артистично и запомнящо се сценично присъствие.

Създател е на десетки композиции за различни ударни инструменти и е написал транскрипции на музикални шедьоври, чрез които по достъпен и атрактивен начин запознава слушателите с естетическите аспекти на изкуството музика. Точно  такава транскрипции и негови авторски произведения ще прозвучат от сцената на училището по изкуства.

Те ще бъдат представени от  учениците от класовете  по „Ударни инструменти” на Евгения Иванова и Радослав Харалампиев и корепетиторите Планинка Карагьозова и Венелина Дракопулова.

Поредицата „Представяме ви  …” се осъществява в рамките на проект „На концерт в сряда” , тази сряда – 17 януари от 18 часа, Концертна зала на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”.  Вход свободен.

Младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към Читалище „Асен Златаров 1940“ – Бургас кани всички почитатели на добрата, истинска и вълнуваща поезия и в частност – почитателите на Недялко Йорданов, по повод неговия рожден ден.

На 26-ти януари в 19.30 часа на сцената на Куклен театър – Бургас те ще представят спектакъла „Безлюбовие“ по стихове и песни на поета. В него ще участва цялата младежка трупа, а Валери Еличов ще пее негови песни.

Вход – 6 лв. За резервации: 0887445039 и преди представлението – на касата на Кукления театър.

ДЯДО КОЛЕДА Е БОКЛУК – комедия от Жозиан Баласко, гостува в Бургас. В тази комедия всичко е толкова вихрено заплетено, смешно и тъжно едновременно, че изненадите падат като от небето и нищо не е такова, каквото изглежда. В ролите се превъплащават любимите ни артисти Албена Михова. Албена Павлова, Александър Дойнов, Веселин Плачков, Иван Радоев, Ненчо Илчев.

Хора “на ръба на нервна криза” се опитват да помагат на нещастни самотници чрез своето дружество “Отчаяние и приятелство”, което именно в Коледната нощ става убежище и място за комични и драматични срещи и неразбории на най-невероятни образи. В тази комедия всичко е толкова вихрено заплетено, смешно и тъжно едновременно, че изненадите падат като от небето и нищо не е такова, каквото изглежда. Никой няма право да съди никого. Няма личност без грехове. Нашите герои са изтъкани от невероятни слабости, но нямат вина за това, защото са без опора в реалността. И тъкмо в това е голямата им трагедия. Жозиан Баласко е добре позната на публиката с пиесите си  „Омайна нощ”, „ Бившата жена на моя живот” , „ Вик за любов” , които се играят при пълни салони от много години.

Премиерата на пиесата ще е на 12 януари на сцената на НХК от 19ч.

Постановката гостува по покана на Маруся Русева и нейното „Арт Ателие“. Организаторите гарантират смях много смях и добро настриение на прага на новата година.

БИЛЕТИ НА КАСАТА НА НХК.

Постановката „Чамкория“ на Явор Гърдев по романа на Милен Русков се превърна в театрален хит, който не трябва да бъде пропускан. Спектакълът ще бъде представен от Театър 199 „Валентин Стойчев“ на 24 януари в залата на Дома на нефтохимика от 19:00 часа.

Това е едно незабравимо, смешно и вълнуващо пътешествие, което отвежда публиката назад във времето до 1928 година.

Действието проследява едно необикновено пътешествие от София до Чамкория с простосърдечния простосърдечния и изключително духовит герой на Захари Бахаров – бае Славе.

Билети може да откриете на касата на Дома на нефтохимика.

Тел. за информация 0899 562538.

Спектакълът не е подходящ за лица под 16 години.

Галерия „13-то стъпало” представя изложба живопис на Димитър Миланов. Авторът е роден в град Бургас през 1975 г. В морския град завършва средното художествено училище, а през 2002 г. – Факултета по изобразителни изкуства в град Велико Търново, със специалност графика. Работи по специалност живопис най- вече на морска тематика. Има самостоятелни изложби в град София, една в град Котел и множество колективни както в родия си град, така и в столицата. Изложбата ще бъде открита днес, 10.01.2018г. /сряда/ от 19.00 часа.

 

Неотразимата Милица Гладнишка и нейните приятели от „Михаил Йосифов Секстет“ ще представят от 19:00 часа, на 8 февруари в Бургас своя спектакъл „Да хвърлим операта в джаза“. Специален гост ще бъде пианистът и композитор Васил Спасов.
 
Меломаните ще чуят оперни арии в джаз аранжименти, любими анимационни музикални теми в джаз вариант, както и джаз, интерпретиран по нестандартен начин. Спектакълът вече е изпълняван на десетки сцени в страната при огромен успех и пълни салони.

Милица Гладнишка е не само актриса, но и певица. Тя е учила джаз пеене в Лондон и майсторски клас при Милчо Левиев. Бургазлии са я аплодирали на крака два пъти в симфо-джаз проект, заедно с оперната певица Еделина Кънева.

Поредно  приключение в света на изкуството очаква тази седмица феновете на интерактивната игра „20 въпроса за изкуството” на сцената на  Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

В новото издание на играта отново главната роля ще бъде отредена на публиката. Изпълнители и зрители ще имат възможност да се забавляват заедно с нови интелектуални предизвикателства в областите „Музика”, „Танцово изкуство” , „Литература”, „Изобразително изкуство” и   „Театър и кино”. Отново въпросите от различните области на изкуството ще бъдат илюстрирани както с  видеоматериали, така и с живи изпълнения . Този път в спор ще влязат имената на Брат Пит, Джони Деп, Крис Хемсуърт, Дейвид Гарет Фрида Кало, Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Веселин Стоянов и много други.

В надпреварата ще се намеси и творчеството на Бетховен, Сен –Санс, Римски – Корсаков, Сарасате и Чайковски.

А как „арматурата” намира място в изкуството – отговорът на този и на още много въпроси ще научите, ако станете част от интерактивната игра „20 въпроса за изкуството”.

Интерактивната игра ще бъде предавана на живо в социалната мрежа и ще бъде достъпна за всички потребители на официалната страница на училището във Фейсбук.

По време на Live, потребителите ще могат освен да коментират и изразяват своите настроения и да отговарят на въпросите включени в надпреварата.

Поредицата „20 въпроса за изкуството” се осъществява в рамките на проекта „На концерт в сряда”. Тази сряда 10 януари от 18 часа  в Концертната зала на Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”, вход свободен.

Концертът-спектакъл „12 коледни картички“, който бургазлии видяха и чуха на 11 декември, бе заснет от БТВ. Той ще бъде излъчен часове преди Бъдни вечер, когато всички желания се сбъдват. Можете да съпреживеете неповторимата празнична емоция на 24 декември /неделя/ от 13.30 часа.

В концерта участват над 60 изпълнители – музиканти и певци от всички възрасти. Сред тях са любимите Ваня Костова и Боян Михайлов, както и групите „Петте сезона“, „Врабчета“, „Фортисимо“, „Морски песъчинки“ и акомпаниращият оркестър „Колегиум музикум“ с диригент Левон Манукян.

На сцената ще видим и маестро Стефан Диомов – автор на музиката, сценария и режисьорската концепция. Дискове с коледните песни можете да закупите от музикалния магазин на „Стефкос мюзик“ на улица „Александровска“ в центъра на Бургас или от книжарници „Хеликон“, където бихте могли да поръчате и онлайн.

Снимки: Лина Главинова

Още снимки

 

За поредна година деца и преподаватели от  Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”  ще зарадват бургаската публика с Коледен концерт в дните преди големия християнски празник. Концертът е на 21 декември от 19 часа в салона на НХК.

В коледната магия на класическата и съвременна музика , инструменталисти, певци, актьори и балетисти ще покажат талант, умения и артистичност.  Коледният дух ще завладее всички, които искат поне за час да се отпуснат  и  разтворят сърцата си  за празника.

Съвремие и традиции ще се срещнат на сцената в  изпълненията на  Детски хор с диригент Тодорка Бинева, Младежки хор с диригент Анета Данаилова и Камерен оркестър с диригент Петя Тончева. В празничната феерия ще се включат и  деца от класовете по класическо пеене с преподавателите Елеонора Кунчева и Биляна Данаилова, Тромпетен ансамбъл с ръководител Светослав Василев и ученици от класовете по класически балет с преподаватели Недко Георгиев, Добрина Бахова, Владимир Грудев, Диляна Бахматова.

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички