От витрината

kemptonexpress.co.za

Знаете ли, че има една супер мощна Коледна молитва, която сбъдва всяко желание? Тези думи действително имат изключително мощен ефект. Няма никакви съмнения, че ако ги изречете в сутрешните часове и вечерта на Коледа, животът ви ще се промени коренно.

Не просто ще останете доволни от резултатите, а няма да ви се вярва, че това действително се случва с вас.

След това коледно чудо може да получите обаждане от далечни роднини, които да ви съобщят, че ви оставят в наследство част от имуществото си.

Не е изключено да получите предложение за нова работа или пък повишение на заплатата.

От вас се иска само да приемете „подаръка”, който ви се предлага.

Първият път, в който е необходимо да изречете тези вълшебни думи, трябва да е на Коледа. Неслучайно е казано, че на Коледа стават чудеса.

След това продължете да ги изричате всеки ден – сутрин и вечер в продължение на един месец.

Не е изключено резултатът да дойде преди да е изтекъл месец от старта на молитвата ви. Не се съмнявайте в нейната мощ.

Дори да сте изпаднали в пълно отчаяние от живота и случващото се около вас, то нещата ще се променят към по-добро.

Хората, които вече са се възползвали от тази вълшебна молитва, разказват, че животът им се е променил коренно.

Това, което трябва да казвате на глас, е, че божиите дарове са и ваши дарове.

С вас са божествената хармония, мир и изобилие.

Любовта на Господ излиза от вас.

Благословете всеки, който попадне в обкръжението ви, не трябва да таите завист и омраза.

Много важно условие е да сте искрени, когато изричате молитвата.

Вярвайте, че нещата ще се случат и животът ви ще се промени към по-добро.

Неслучайно е казано, че на Коледа стават чудеса.

Възползвайте се максимално от това вълшебно време на годината, пише evolife.bg.

А ето я и молитвата:

“Даровете на Бога – са моите дарове. Аз използвам всеки момент от деня. С мен са Божествената хармония, мир и изобилие. Божията любов излиза от мен, благославя всеки, който попада в моето обкръжение. Божествената любов ме лекува сега. Не се боя от зло, защото Бог е с мен. Аз винаги съм бил заобиколен от свещения ореол на Божествената любов и сила. Аз твърдя, чувствам, знам и вярвам решително и позитивно в това, че очарованията на Божествената любов и бдителност насочват, изцеляват и се грижат за всички в семейството ми и за тези, които аз обичам.

Аз прощавам на всички и искрено излъчвам Божествена любов, мир и доброжелателно за всички хора, независимо от това къде са те. В центъра на моята същност цари мир, това е мир  на Бога. В тази тишина аз чувствам Неговата сила, насочване и любов на Неговото Свято Присъствие. Аз по Божествен начин се направлявам по всичките ми пътища. Аз съм чисто русло за Божията любов, истина и красота. Аз усещам как през мен протича Неговата река на мира. Знам, че всичките ми проблеми се разтварят в ума на Бога. Пътищата на Бог – са мои пътища. Думите, които говоря, стигат там, където ги изпращам. Аз се радвам и възнасям благодарност, разбирайки, че ще получа отговор на молитвата си. И това е така“.

Прочетете искрено, с чувство тази молитва. И вие съвсем сигурно ще получите невероятни резултати. Тази молитва е универсална. Подходяща е за всеки и ще помогне за подобряване на живота./Blitz.bg

dnes-bg.org

България може би е една от страните, където има най-много чудотворни икони. Живеем в малка държава, но тук е едно от местата, където се срещат доста чудотворни икони. Доказано е, че в България се намират християнски реликви, вършещи чудеса – изцеряване на тежко болни, забременявали са жени, които години наред са чакали и са се надявали на свидната си рожба, но без резултат.

Иконата има задача не само да илюстрира Бог, Богородица или някой светия, но и да ги възвеличи. Тя няма пасивна роля, а е активен посредник, който позволява присъствието на първообраза и провежда Божествената благодат към богомолците. Съвременни художници говорят, че рисуваните от тях икони са чудотворни, защото са рисувани по внушение свише. Важно е самата икона да бъде приета и осветена от църквата. Само чрез икона, представена пред свещеници, обсъдена и одобрена от тях и осветена в църква, може да се достигне избавление.

Според преданието първият зограф е свети евангелист Лука, който е рисувал Богородица „на живо“. Затова той се смята за покровител на художниците.

Чудотворни икони

Ето някои от най-известните християнски икони, които се намират у нас и за които има доказателства, че вършат чудеса.

В град София, в храм-паметника „Свети Александър Невски“, миряните се покланят пред точното копие на „Света Богородица Достойно Есть“, осветено и донесено от Света гора. Тази икона е известна с това, че ако до нея се приближи праведен човек с чисто сърце и честни помисли, тя непременно ще чуе и изпълни молбите му.

payimage2_php(1)

payimage2_php

В Троянския манастир се съхранява още една чудодейна светиня – това е „Света Богородица Троеручица“. И тя е дошла от Света гора, но е много точно копие на майката Божия от Хилендарския манастир. Една легенда свързва тази икона с Йоан Дамаскин – върл противник на иконоборческата ерес и затова през 8-ми век византийският император Лъв му бил страшно разгневен и дори наредил да бъде отсечена едната му ръка. След като изпълнили наказанието, Йоан Дамаскин цяла нощ се молил пред майка Богородица и на сутринта се случило чудо – отрязаната му ръка била зараснала на мястото си – здрава и читава. Много благодарен и с още по-силна вяра, той поръчал сребърно изображение на ръка, поставено на иконата – за спомен и прослава на чудотворната й сила.

payimage2_php(2)

Копие на светия образ пристигнало в село Орешак през 1600 година. Носели го монасите от Света гора към Влахия. Решили те да пренощуват в Орешак. На сутринта взели да се стягат за път, но странното било, че магарето, с което била пренасяна иконата не искало да тръгне. Инатяло се и не правило дори и крачка напред. И така, няколко дни подред случката се повтаряла. Монасите се учудили и приели това като знак от небето, че мястото на тази икона е точно там и трябва да остане.

Друга история гласи пък, че Троянският манастир е създаден точно заради „Света Богородица Троеручица“, за да се помещава тя там да идват поклонници от къде ли не и да свидетелстват за чудесата й.

„Чудотворната икона” в Пазарджик – лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка. Ако отидеш там и се помолиш с искрена вяра, ще чуеш глас, който уверява, че молбите ще се изпълнят.

Иконата на свети Мина се намира в старинния храм „Света Петка“ и в Обрадовския манастир, който носи името на светеца, край София. Лекува и пази от слепота.

Иконата на “Света Богородица – Всецарица”. Намира се в манастира манастира „Ватопед“ на Света гора (Атон). Уникалното при нея е, че лечебни сили имат, както оригинала, така и всички негови копия, разпространени по света. Известна е, че изцерява раково болни.

payimage2_php(3)

„Богородица Осеновица” (осеняваща) – намира се в Рилския манастир. Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни.

„Света Богородица” от Бачковския манастир – Намира се в Бачковския манастир. Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него. Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец август на празника Успение Богородично.

payimage2_php(4)

Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили.

Чудотворната икона от Арбанаси (плачещата). Намира се в църквата „Св. Богородица” в Арбанаси. Тя помагала много на хора със стомашни и нервни заболявания. Лекува слепи и недъгави.

payimage2_php(5)

„Чудотворната икона от Арбанаси” в Св. Никола. Намира се в манастира „Св. Никола”. Лекува безплодие и изпълнява желания. Легендата разказва, че ако Бог е чул молбата ти, щом залепиш стотинка върху лика на Божията майка, тя ще се задържи, но желанията трябва да са добри благочестиви и богоугодни.

Богородична икона от храм „Св. Благовещение“ – Асеновград. Иконата лекува всички болести, дори и най-страшните.

Чудотворната икона на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Намира се в северния параклис на манастира. Изцелява болни, сакати и всякакви други тежки заболявания.

„Света Богородица” от Габровския Соколски манастир „Успение Богородично” – помага за изцеляването на неизлечимо болни хора. Иконата на „Св. Фанурий” в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”– тя помага за задомяване и укрепване на семейството.

В Православната църква има мощи на светци, които дори източват свето миро. Такива са мощите на св. Николай, св. Димитър Солунски, св. Симеон Сръбски, св. Нил Мироточиви, св. Гурий Казански, светите Киевски преподобни в Киево-Печерската лавра и прочие. А когато пък свети мощи бъдат откраднати или друго нещо стане с тях, вина за това най-често носят нашите грехове и липсата на благоговение. Мироточат икони на Спасителя, Божията Майка, Свети Николай, Свети Пантелеймон, царя-мъченик Николай ІІ и на много други светии. Мироточат както древни икони, така и съвременни, мироточат репродукции на икони и картички, на които са изобразени икони.

Мироточивите икони не са мрачно предзнаменование за идващи бедствия, а напротив – явление на милостта Божия, изпратена за утешение и духовно укрепление. Иконата, от която изтича миро, се явява свидетел на реалното присъствие в Църквата на този, който е изобразен на нея. Тя свидетелства за близостта на Бога, на Божията Майка и светиите. Смята се за много лоша поличба, ако икона започне да плаче или от нея да се стичат капки, подобни на кръв. Това вещае беди.

Screen Shot 2017-11-27 at 2_37_30 PM

iisus-miro

Мощи на светци

Православната църква има особена почит към мощите на светиите. Това са частици от телата на светците. Има свидетелства, че мощите излъчват топлина и благоухание.Чрез тях Бог укрепва вярата. След като придобият святост чрез подвиг – пост и молитва, отшелничество, мъченичество, те препредават силата на светостта на живите. Това става чрез молитва и поклонение с вяра. Вярата е задължителното условие, за да се изпита въздействието на светите мощи – изцеление от болест или прозрение за дълго търсен отговор. Мощи се влагат в Светия престол в олтара на всеки православен храм, за да се служи върху него света литургия. Когато още това не е сторено, литургия се служи върху антиминс – плат, в който са зашити мощи и върху който е положен подписът на митрополита.

640_c0332540b090b7390f086fab63db7c0b

Как да разположим иконите в дома си

За светите образи трябва да се отдели специално място – по-далеч от другите предмети от интериора и бита. Задължително е обаче да са разположени в посока изток, с гръб към изгрева. Не трябва да ги държите близо до плакати, статуетки и други подобни. Най-добре е да са закачени на стената, а под тях да се постави и кандило, което да палите, когато искате да се помолите, а нямате възможност да отидете до храма. При разположението на иконите в дома задължително трябва да се придържаме към йерархически ред – изображенията на Света Богородица и Исус Христос трябва да се поставят най-високо, да бъдат над всички останали. Тази на Спасителя Христос се слага от дясната страна, а тази на Богородица – от лявата. Под тях, на същата стена се нареждат иконите на другите светци, а и не е зле вашият домашен иконостас да завършва с разпятие. На стената над масата, на която се храни семейството, би могла да се закачи „Тайната вечеря“. В детската стая обикновено се слага образът на Ангела-пазител. Той ще бди над децата ви и ще пази съня им спокоен. В детската стая обикновено се слага образът на Ангела-пазител. Той ще бди над децата ви и ще пази съня им спокоен.

novini.bg

Academia do Saber

Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж разбрал, че животът му е празен и безцелен. Той не виждал какъв е смисълът на неговото съществуване на този свят.

Дните се точели сиви и еднообразни. Съветниците на отегчения халиф се опитвали да ангажират вниманието му с държавните дела, мъдреци и пътешественици му разказвали приказни истории за далечни страни и невероятни чудеса. Но всичко било напразно. Халифът стоял мрачен и апатичен и гледал все по-разсеяно и безучастно на света около себе си. Животът му бил толкова скучен и безсмислен… Отчаяно се опитвал да намери изход.

Един ден някакъв пътешественик разказал на халифа за стар отшелник, на когото била открита великата тайна на живота – той знаел какъв е смисълът на живота.

Като чул това, за пръв път от много години очите на халифа заблестели, а сърцето му забило учестено. Той веднага се приготвил за път и предупредил придворните, че тръгва на дълго пътешествие и взема със себе си само стария си верен слуга, който бил с него още от детството му.

Тръгнали халифът и слугата на път. За да стигнат до далечните земи, в които живеел отшелникът, трябвало да минат през пустинята. А тя, както било известно, жестоко наказвала тези, които се отнасят с нея без необходимото уважение.

Тъй като нямали водач, двамата пътници бързо се заблудили, а по време на пясъчна буря изгубили камилите и по-голямата част от своя багаж. Единственото, което им останало, бил кожен мях с малко вода.

В пустинята била страшна горещина и неописуема жажда измъчвала двамата пътешественици. По едно време старият слуга паднал безчувствен на земята и от изтощение и жажда изгубил съзнание. Халифът също се измъчвал от жаждата и палещото слънце и бил на предела на силите си. Погледнал към кожения мях, в който била скъпоценната вода. Трябвала му само една живителна глътка вода!

Но в този момент, виждайки своя слуга, лежащ безпомощно на пясъка, изведнъж се замислил. Този човек, който му служил вярно и предано в продължение на толкова години, който безропотно го последвал в това пътуване, сега умирал тук, в тази далечна пустиня, изпълнявайки дълга си пред своя господар. Нима не е заслужил благодарност в последните минути на живота си… Халифът осъзнал, че дълги години този човек е бил за него като една полезна вещ и никога не е получавал благодарност и добри думи.

Тогава взел последната останала вода и я излял в устата на стареца. Не след дълго умиращият човек се съвзел и заспал спокоен сън. На лицето му се появило спокойствие и умиротворение. А халифът усетил невероятно чувство на радост и истинско щастие, каквото никога досега не бил изпитвал.

И в този момент се случило чудо. Завалял дъжд! А в тази пустиня дъжд валял веднъж на няколко години.

Слугата се пробудил и притеснено се обърнал към своя господар:
– Господарю, простете ми за моята слабост. Сега вече се чувствам по-добре и можем да продължим.
– Не – поклатил глава халифът, – вече не се нуждая от среща с онзи отшелник. Не ми трябват неговите откровения.  Господ вече ми откри най-великата тайна на живота – отвори сърцето си за ближния и го обичай както себе си.

Източник: gnezdoto.net

commons.wikimedia.org

Мистична и тайнствена – Дяволското гърло е позната като най-страховитата пещера в България. Славата ѝ се носи не просто заради демоничното име, но и поради куп легенди и загадки, които се пазят дълбоко в сърцето на подземното царство.

Сгушена в прегръдката на Родопите близо до село Триград, пещерата е обградена от живописни картини, които само природата може да нарисува.

Дяволското гърло е мястото, където според легендата тракийският певец Орфей идва, за да върне към света на живите своята любима Евридика. Това е феномен, в който водата поглъща буквално всичко. Трагична е славата ѝ и заради гибелта на двама водолази, опитали да разгадаят тайните на пещерата.

dsc_03891

За забележителността екскурзоводите разказват, че е пропастна пещера. Входът ѝ наподобява дяволска глава, в чието гърло любопитните посетители се спускат.

След дългия тунел при началото на пещерата се открива Бучащата зала. Образът на дяволска глава, издялкан в камъка, изпъква насреща. А отдясно върху скалите е изобразена и фигурата на Орфей в цял ръст.

Залата е наречена така заради грохота, който ревящата вода издава. Всъщност там се намира най-високият подземен водопад на Балканите с пад на водата от 42 метра. Според изчисленията в огромното пространство на залата може да се побере храм „Св. Александър Невски“.

BIG_Дяволското гърло1._148283454935

Пещерата не се слави със сталактити и сталактони заради относително младата ѝ възраст. Приключението обаче се крие в 301 стъпала, които отвеждат към „горната земя“.

По пътя към изхода на нагоре покрай виещите се стъпала се намира малко изворче с издълбан олтар на Богородица. Тук посетителите спират, за да хвърлят монета и да си пожелаят нещо.

DSC0962-min-e1445805972716

Легедната гласи, че след като Орфей се отправил към царството на мъртвите, за да си върне своята любима, той бил принуден да върви пред нея по пътя към земния свят, без да се обръща. В омая си обаче гласовитият музикант нарушава обещанието, за да зърне своята съпруга.

В този миг Евридика потънала в мрака, а към лъча светлина Орфей бил принуден на продължи сам.

Заради загубата даровитият тракиец избухва в сълзи, а от тях бликнал изворът, който днес може да бъде видян в Дяволското гърло.

1445789460DSC_0109-min-e1445802310780

Една от най-озадачаващите тайни на пещерата е, че всичко, което влезе във водите, не се появява на изхода ѝ.

В опит да разгадаят мистерията двама водолази загубват живота си. През 1970 година 21-годишната Сияна и 29-годишният ѝ колега Евстати решават да се гмурнат през сифона на пещерата, което обаче завършва трагично. Днес за подвига им свидетелства паметна плоча.

А някои тайни на пещерата остават неразгадани и до днес, за да събуждат любопитството на вперените в устрема си да се изкачат отново на повърхността.

DSC_0214(1)

Източник: novini.bg

Това е една невероятна богиня на успеха, благополучието и късмета, която се смята за закрилница на инвестициите, парите и имотите. В древността нейният лик е изобразяван на римските монети, а името й е Абунданция.

Според римската митология, Абунданция донася на хората пари и зърно, докато спят, като изсипва даровете си от рога на изобилието, който винаги носи със себе си.

За нея Дорийн Върчу казва: Винаги, когато я видя, от нея по магически начин се сипят златни монети – сякаш отникъде. Те просто се изливат от богинята, дори правят „пътечка“ след нея, и всичко това е придружено от мелодичен звън, напомнящ подрънкването на пендарите по дрехата на източна танцьорка.
Тя изглежда много красива, ангелски чиста, изключително търпелива и любяща.

Смята се, че богинята показва пътя към великия Източник на всичко и ни възнаграждава за усилията , помага при нужда, наш спътник е в бизнеса и се грижи за финансовото ни благополучие.

Абунданция прилича на грижовна домакиня, която непрекъснато ви пита дали се нуждаете от нещо и с удоволствие задоволява всяко ваше желание. Тя казва:
Аз лесно прониквам в сънищата ви, за да отговоря на всичките ви въпроси относно богатството, инвестициите и други подобни.

Помнете, че парите могат да подпомогнат всеки оздравителен проект и да ви предоставят известна свобода, когато сте притеснени с времето. Но те могат и да се превърнат в капан, ако позволите на тревогите да вземат връх и да управляват живота ви.

Ето тук се намесвам аз: да отстраня тези низши мисли и да ви поведа по гладкия път на благоденствието.
Абунданция помага при:
* Изобилие от всякакъв тип (привличане);
* Парични вложения (съвети и защита);
* Късмет;
* Ценности (опазване).

ПРИЗОВАВАНЕ
Вземете една или няколко монети в ръката, с която не пишете (това е вашата приемаща ръка) – като символ на вярата ви в готовността на Вселената да ви помогне – и кажете:

Прекрасна Абунданция, желая да съм като теб – безгрижен/на и изпълнен/а с вяра, че всичките ми нужди вече са удовлетворени по всякакъв начин. Помогни ми да отстраня всичките си финансови проблеми и да ги заместя с радост и благодарност. Помогни ми да отворя ръце към Небесата, за да ми помогнат и те по най-добрия за мен начин. Благодаря ти за всички напътствия, дарове и закрила. Сега съм истински благодарен/на; сега съм щедро възнаграден(а и преизпълнен) а с радост. Освобождавам се от страховете си и съм напълно сигурен/на, че се грижиш за мен и ми идваш на помощ – сега и завинаги.

Стотици жени твърдят, че тази богиня наистина помага, дори още след първата молитва!

На Абунданция се поднасят – бели-желто-зелени цветя…свещи, бели или зелени

…зелени камъчета

…лимонен пай – но, със зелени лимони или лайм


evolife.bg

Gotvach.bg

Вълшебните топчета филтрират електросмога, зареждат тялото, дават и самочувствие
Кестените могат да сбъдват желания, а енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялото. Това разкриват в сезона на вълшебния есенен плод алтернативни лечители. “Флоралните рубини, падащи от дивите дървета, притежават уникална лечебна и широкоспектърна сила.

Филтър за лъчения
Поставени в джобовете на панталона, те защитават на около 30-40% тялото от вредното лъчение на мобилните антени и безжичните wi-fi устройства”, разкрива Катя Симеонова, еколог-дендротерапевт, живеещ в Малта. По думите й електросмогът е един от невидимите причинители на различни физически оплаквания като емоционален дисбаланс, мигрена, нервност, избухливост. Дивите кестени обаче гонят неразположението като с магическа пръчка.
“Поставете три от тях пред монитора на своя компютър. Ще видите, че те ще се свият много по-бързо от обичайното. Това е така, защото филтрират вредното електромагнитно лъчение. А него го има навсякъде – от микровълновите печки до хладилника и сешоара”, дава примери Симеонова. По думите й прабългарите са нареждали в юртата и под себе си, където спят, кестени на през 20 см разстояние. Така са екранирали от геопатогенните лъчения домовете си.

Ако се държат два в ръцете, подхвърлят се от едната в другата ръка, превъртат се с движение на пръстите, водят до успокоение, при умора зареждат силите. На неуверените хора дават самочувствие. Между един и четири часа тяхната стаена енергия прониква през чакрите на дланите. От там виталният им импулс се разлива из цялото ни тяло през меридианите – невидимите енергийни магистрали.

Акумулатори на живот
Народният лечител Петър Димков също е бил наясно с тайните на дивия кестен, който подритваме така лекомислено всяка есен по паркове и улички. През месеците септември-октомври лечителя винаги е държал в джобовете си по 2-3 от тези плодове за цяр. Кестените до някаква степен го защитавали като естествен талисман от негативната болна енергия, която страдалците носели със себе си. “Тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година”, учел Димков. Той бил убеден, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

Силата да приспиват
В народната медицина е известно, че т. нар. конски кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10). Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях. Димков съветвал към вълшебството на кестена да се прибави и вълшебството на мисълта – двете големи сили на този свят. “Мисълта прочиства духа, а чрез духа и тялото слага в ред себе си, тъй като тя го зове към същото. А към каквото призовава тя – то се осъществява”, разяснявал бащата на писаната народна медицина у нас. Той препоръчвал още изработка на възглавница от няколко кестена, зашити в двоен тензух. При лягане се произнася “заклинателна формула” – популярния способ за заспиване като броене на числа или просто да помечтае човек, което разтоварва съзнанието и отключва благотворното влияние на есенния плод.

Безценни рецепти
Екстрасензорното действие на кестена се проявява чрез най-различни билкови рецепти, в които участва в главната роля. Според експертите най-лековити свойства притежават онези плодове, брани през месеците септември и октомври. Тогава те съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини, витамини, особено С, В и К.

Кестените са признато средство срещу болка и възпаление. Церят труднозаздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване. С доказан ефект е следната лесна рецепта: ситно нарязани диви кестени киснат 14 дни в люта ракия. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се прилага за разтривки при флебит, разширени вени, хемороиди.

Именно способността на тези лъскави топчета да укрепват стените на кръвоносните съдове ги прави незаменими в илачите за разширени вени и тромбофлебит.

Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. На храносмилателната система имат запичащ и дезинфекционен ефект, поради което се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас. Дендротерапевтът Симеонова разказа още, че както самото дърво, така и плодовете му носят енергийната вибрация на славата. Носени близо до тялото, дават енергия, бодрост, пъргава мисъл и самочувствие.

Нашите деди са вярвали, че могат да се изчистят от отрицателните енергии, ако поставят конски кестени по протежение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре и ги раздалечавали на разстояние 10-15 см. един от друг. Между тях разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това суеверие има научно обяснение и то е свързано с лечебната сила на кестена.

Ето и няколко лечебни рецепти с кестени

При костни и мускулни заболявания
Нарязват се заедно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл спирт или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, докато от кестените започне да се отделя пяна и те се размекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да правим компрес или лапа.

При язва
Сваряваме 10-ина питомни кестени във вода, докато омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл вода, добавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедка получената смес и в нея слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме сутрин на гладно по 1 с.л. от така приготвеното лекарство.

При болки в черния дроб
Сваряваме 10-ина питомни кестена, докато омекнат, след което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 гр. мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме отново тази смес, след което я прецеждаме през едра цедка. От нея вземаме 3 пъти на ден по 1 или 2 с.л., преди или след ядене.

При болки в гърба и кръста
В 1 л червено домашно вино сваряваме 500 гр. питомни кестени, докато напълно се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час-два, след което ги прецеждаме и пасираме през едра цедка. От така приготвеното лекарство можем да пием по 2-3 малки чашки на ден, както и да го използваме за мазане на болните места.

При сърдечни смущения
Изпичаме добре 5-6 питомни кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл кипяща вода. Към нея прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената супа можем да поставим малко масло или зехтин. Ако си правим такава супа веднъж седмично, то ще усетим бързо подобрение на сърдечносъдовата дейност и кръвообращението.

Източник: zdravosloven.com

highviewart.com

Прозорците са важна част от всеки дом не само защото пропускат дневна светлина в жилището и позволяват въздухът в него да се освежава, а защото притежават магическа способност да привличат късмет, да пропъждат злите сили и да носят хармония на обитателите на дома. Но техните необикновени свойства трябва да бъдат задействани от нас самите. Как става това, ще разберете в следващите редове.

– според едно поверие, за да има късмет в къщата, прозорците трябва да са оборудвани с бели завеси. Именно те ще пазят всички живущи от зли сили, магии, неприятели. Ако по някаква причина не искате пердетата ви да са бели, то поне изберете такива във възможно по-светъл цвят. Счита се, че черното, както и останалите тъмни багри, по-скоро биха привлекли отрицателна енергия;

– има и други начини за възпрепятстване на злите сили. Друг стар ритуал гласи, че можете да изградите своеобразна невидима преграда, която да защитава семейството ви, ако поставите на прозореца фигурка на костенурка или прасенце. Те ще пазят близките ви и ще привличат пари и успехи в живота на неговите членове. Благоденствие в дома биха привлекли още морски камъчета, мидички и рапанчета, отново поставени на прозореца;

– ако смятате, че напоследък в живота ви има несполуки, можете да си послужите с един стар ритуал, който е много лесен за изпълнение. Достатъчно е просто да поръсите малко сол на перваза;

Почистване на прозорци

– стъклата на прозорците трябва да се мият редовно и не само за да се поддържа чистота, но и защото така се обновява енергията в дома. Препоръчително е също така поне веднъж на няколко месеца прозорците да се почистват със сода бикарбонат и лимонов сок – смес, за която се твърди, че отстранява негативната енергия;

– ако имате възможност, и разбира се, ако това е по вкуса ви, сдобийте се с витражи. Смята се, че прозорците с такива красиви рисунки плашат злите призраци и също не позволяват в дома да навлезе негативна енергия;

– казват, че сградите, в които има поне едно кръгло прозорче, са закриляни от добри сили. Хората, които ги обитават, ще ги очакват много щастливи мигове;

– ако искате да се сдобиете с пари, изчакайте следващото пълнолуние. Когато видите лунатапрез прозореца си, оставете празния си портфейл на перваза и го оставете там до следващата сутрин. Изпълнете ритуала още веднъж, когато вече се наблюдава новолуние, но този път сложете пари в портмонето;

Прозорец

– минути преди настъпването на Нова година непременно отворете прозорците в дома си. Така ще позволите на старата енергия да си отиде и ще дадете знак на Вселената, че сте готови да посрещнете нови събития в живота си.

Източник: sanovnik.bg

Снимката е илюстративна: AliExpress

Уникален амулет от бял нефрит, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан, е открит при разкопки на нос Калиакра.

Това съобщи ръководителят на археологическия екип доцент д-р Бони Петрунова на пресконференция.

По думите й подобен артефакт досега не е намиран в България и определи находката като най-значима в продължаващите повече от десетилетие проучвания на екипа на античната и средновековна крепост на Калиакра.

Върху амулета е изобразена сцена с малък сокол, ловуващ дива гъска сред лотосови цветя.Сцената с пролетното пробуждане на природата има символно значение за благоденствие и успех, поясни доцент д-р Петрунова. Археоложката добави, че красивият художествен предмет, датиран от 14-и век, е използван като катарама в униформата на китайци и на номадски народи.

Императорският нефрит е изключително почитан в Китай като камък-лечител и може да е попаднал на българска земя със Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство, е една от версиите на археолозите. Амулетът може да е „пропътувал“ и по търговските пътища от Венеция, с която Добруджанското деспотство е поддържало добри връзки.

Подобни артефакти в големите аукционни къщи вървят между 20 000-40 000 евро, но амулетът,както всички открити досега реликви на нос Калиакра, ще остане в колекцията на Историческия музей в Каварна, каза доцент д-р Петрунова.

През тазгодишния археологически сезон при проучването на некропол от края на 14-и век екипът е попаднал и на част от каменна икона./novini.bg

Двойната брадичка  не е повод за радост, пише zajenata.bg.

Дори и да не страдате от наднормено тегло, вероятността от втора брадичка е винаги там – това е наистина специална зона…

Ще ви покажем 8 основни упражнения, които стягат кожата в областта на брадичката и шията по-добре от специални салонни процедури. Трябват ви само малко време и желание. Освен това, тези упражнения помагат да се отървете от болка в областта на шията и предпазват от пристъпи на мигрена !

Как да премахнете двойна брадичка

ЦЕЛУВКИ

Наклонете главата си назад и погледнете към тавана. Опънете устните си в целувка , сякаш искате да целунете небето. Задръжте тази позиция в продължение на 5 секунди. Отпуснете устните си, изправете главата. Повторете упражнението 15 пъти.

 
1 (9)(10)

ПЛЕЗЕНЕ

Отворете устата си възможно най-широко и изплезете език напред. Дръжте езика неподвижно в тази позиция за 5 секунди, после затворете устата. Повторете упражнението 10 пъти. Поради факта, че езикът и брадичката напрягат мускули, ефектът от това упражнение е значителен. Включвайки в работа неактивните иначе мускули в ежедневието, ние стягаме кожата.

2 (9)(6)

НАПРЕД И НАГОРЕ

Наклонете главата си назад, погледнете към тавана. Напрегнете долната челюст и я издайте напред. Дръжте челюстта така 10 секунди. Отначало може да ви бъде трудно и неприятно! Стиснете зъби – всеки път ще ви е малко по-лесно. Повторете упражнението 10 пъти.

3 (7)(10)

НАКЛОНИ НА ШИЯТА

Изправете се.  Наклонете брадичката към гърдите. Бавно завъртете главата си надясно и задръжте в тази позиция в продължение на 5 секунди. След това завъртете наляво и задръжте 5 секунди в най-далечната точка. Повторете това 6 пъти.

Следните 4 упражнения се изпълняват много по-лесно!

4 (6)(6)

ЕЗИК КЪМ ЗЪБИТЕ

Отворете широко устата си и докоснете с върха на езика долните зъби . Вдишайте през устата и кажете „А“. Дръжте устата си отворена за 1 минута. Повторете още един път.

5 (5)(6)

МАСАЖ

В рамките на 30 секунди леко потупвайте с пръсти  областта под брадичката. Това перфектно стимулира кръвообращението и помага на телесните мазнини да изчезнат!

6 (5)(3)

НАПРЕД-НАЗАД

Поставете ръката си под брадичката във формата на буквата V. Фиксирайте брадичката в ръката си. Направете движение на главата напред и назад , усещайки как се напрягат мускулите на долната част на лицето и шията. Задръжте в най-напрегната позиция в продължение на 30 секунди. Отпуснете шията и ръката си. Повторете това упражнение 3 пъти.

7 (3)(10)

ЛЕКО ПОВДИГАНЕ

Легнете така, че главата ви да виси от ръба на леглото. Бавно вдигнете главата си до нивото на гърдите, без да движите раменете. Повторете това просто  упражнение срещу двойна брадичка  два пъти.

8 (2)(9)

Най-добрият начин да бъдете във форма са постоянните упражнения. Това важи за всички мускули на тялото, включително и лицевите мускули.

Blitz.bg

Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години.

Сензационни открития, направени в Черно море, ще бъдат представени в Бургас, донесени от изследователския кораб „Havila Subsea“, като те ще отключат тайни за хиляди години назад. Те ще бъдат представени утре в морския град и ще са истински значими открития. Учените, участвали в експедицията се завръщат в Бургас, където ще представят уникалните си постижения.

Те са част Black Sea MAP – един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Проектът има за цел да проучи промените от древността в Черно море.

Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Водещите археолози са от Университета в Саутхамптън. Екипът от световноизвестни морски и подводни учени ще се завърне от тригодишната си експедиция, за да отключи тайните на Черно море. Те ще донесат с тях колекция от амфори и други ценни артефакти.

„Havila Subsea“ се връща в Бургас, а бордът на директорите на EEFE Limited, която работи с експедиции с научен и образователен интерес, както и членове на научния екип, ще са домакини на Ден на отворените врати. Той ще се проведе на 19-и септември 2017 г. и ще обобщи изследванията на учените по време на морското им проучване.

Източник:  burgasinfo.com

От витринатавиж всички

0
Знаете ли, че има една супер мощна Коледна молитва, която сбъдва всяко желание? Тези думи действително имат изключително мощен ефект. Няма никакви съмнения, че...

Стилътвиж всички

0
Днес ще ви запознаем с древния японски метод за подмладяване на кожата. Като спазвате простите инструкции, можете лесно да преобразите лицето си само за 5...