От витрината

feminis.ro

Красотата винаги е била относително понятие. Идеалът се е променял през вековете, но дори и в един и същ исторически период възприемането на красотата остава твърде субективно и се различава при различните народи.

В Древен Египет например идеалът за красота на жена е красиво лице и стройна фигура. Египтяните отделят специално внимание на дрехите, прическата и аксесоарите.

wikigallery.org
wikigallery.org

В Древна Гърция идеалът за красота е обожествен. Древните гърци се прекланят пред съвършенството, те изчисляват пропорциите на отделни части от тялото математически и издигат в култ красотата и идеалните съответствия.

pinterest.ch
pinterest.ch

В Древен Рим символ на красотата е Венера – богинята на любовта. Римлянките също отдават голямо значение на хигиената и взимат бани във вода, ароматизирана обикновено с лавандула или вана с червено вино, а в епохата на Възраждането каноните за красота стават бледото лице, красивата уста с червени устни, белите зъби и дългите копринени коси на вълни.

Uplifers
Uplifers

Разбиранията за красотата обаче са особено интересни за съпоставка през XX и XXI в, пише vesti.bg.

20 век се характеризира с „освобождаването“ на жената. Еталон за красота стават Мерилин Монро, Джина Лолобриджида, Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн и София Лорен. Класни, стилни жени с характер, маниер и поведение, следвани от милиони.

Google Plus
Google Plus

За 21 вeк пък макар всички да са категорични, че съвременната жена е красива, ако излъчва здраве, сила, женственост и ум едновременно, като запазва своята индивидуалност, много дами сякаш целенасочено се стремят към унифициране – мерки 90-60-90, еднакъв размер на бюста, еднакво големи устни, еднакво дълги и гъсти коси, а жени като Памела Андерсън все още са еталон за визия.

Bintang.com
Bintang.com

Най-новият еталон за красота пък тепърва навлиза – а именно нежност, невинност в комбинация със сексапил и фаталност – точно като Джиджи Хадид.

futuretvnetwork.com
futuretvnetwork.com

Източник: vesti.bg

farmhopping.com

Тученицата има изключително високи нива на омега-3 мастни киселини

Тученицата има изключително високи нива на омега-3 мастни киселини, както и значителни количества от фибри, витамин А, витамин С, витамини от Б-групата, желязо, магнезий, манган, калий, калций, и мед. Освен това, пигмента беталаин (мощно антиоксидантно съединение) и каротеноидите завършват тази истинска съкровищница на хранителни вещества и полезни органични съединения, съобщава fnews.info.

1. Тученицата е изключително полезна за сърцето – тя укрепва здравето на сърдечно-съдовата система. Този благоприятен ефект върху сърдечната система се дължи на изненадващо високото ниво на омега-3 мастни киселини. Невероятно, но факт…тученицата съдържа повече омега-3 мастни киселини от някои видове рибено масло.

Тези омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в организма и подържат здравословен баланс на холестерола в кръвта ни. Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини води до  намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркти и инсулти. Освен това, калият, който се съдържа в тученицата може да намали кръвното налягане поради съдоразширяващото му действие.

2. Тученицата ни помага да регулираме теглото си – тя е с ниско съдържание на калории, но е богата на хранителни вещества и диетични фибри. Това означава, че когато консумираме полезния плевел ще се чувстваме сити за по дълго време, а в същото време няма да сме приели много калории. Това ще ни помогне по-лесно да се справим със излишните килограми.

3. Тученицата помага за справяне с различни състояния на кожата – високите нива на витамин А в съчетание с коктейла от съединения, открити в този плевел означава, че тя може да помогне за намаляване на възпалението при пчелни ужилвания и ухапвания от змии когато се прилага локално, но също може да стимулира здравия вид на кожата, да намали бръчките и да стимулира зарастването на увредените кожни участъци.

4. Тученицата помага за укрепването на костите – гамата от минерали, които присъстват в тученицата, тя е най-подходящия избор за поддържане на костите ни здрави. Калций, магнезий, желязо, манган са необходимите елементи, които укрепват костната тъкан и ускоряват процеса на зарастване на костите в тялото ни. Това може да ви помогне за предотвратяване на остеопорозата, често срещано състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.

5. Тученицата стимулира образуването на кръвни клетки – високото съдържание на желязо и мед в тученицата стимулира производството на червените кръвни клетки. Тези минерали са от съществено значение за стимулиране на кръвообращението, което означава повече кислород за органите и тъканите и цялостно стимулиране на метаболитната дейност.


Източник: blitz.bg

Pinterest

Рано или късно човек се замисля за смисъла на живота. Това е много по-широко понятие, отколкото е на пръв поглед. Все пак човекът е сложно същество. Всеки от нас е способен да определи смисъла на живота на нивото на човешкото съзнание, макар и понякога това да не е толкова просто. Но ако се замислим над това какъв е смисълът на живота за душата, която слиза на земята и се въплъщава в човешко тяло, можем да направим интересни открития.

В периодите на живота, когато човек губи смисъл да живее, помислете за това, защо душата трябва да преминава през тези изпитания, какви задачи е дошла да изпълни тя в това прераждане. Разбира се, че всяка душа си има своите конкретни задачи, nо можем да отделим основните причини за идването на душата на земята в човешко тяло – причини, общи за всички или за почти всички души:

– Изпълняване на желания;
– Растеж и развитие;
– Повторение;
– Компенсация;
– Възмездие;
– Служене.

Шест основни причини за прераждането на душата и идването и на Земята:
1.Изпълняване на желания
Това е един от стремежите на душата, като част от Духовния свят, още преди да започне безкрайният цикъл от прераждания. А докато душата е в човешко тяло или успява да изпълни своите желания или тя ги пренася по-нататък в следващите животи, но още по- силни и натрапчиви.

Привързаността превръща желанието в една много силна емоция, отчаяние, което води до дисбаланс и в резултат на това, че нещо сме го искали толкова силно, се оказва блокирано и недостъпно за нас. За да не стане това, трябва да пожелаваме нещо без болезнени пристрастия, страх и его.

Някои желания, които водят душата в човешко въплъщение:
– да се наслаждава – да вдишва аромата на цветята, да усеща полъха на вятъра, да се къпе в топлината на слънчеви лъчи, да слуша песните на птиците и шума на морето, да опитва на вкус, да чувства, да усеща, да се радва.
– да се изразява – да генерира идеи, да се възхищава на прозрения, да представя прекрасното и да разпространява истината, да твори, да създава, да рисува, да пее, да пише, да танцува, да проектира.
– да познава – да трупа опит, да наблюдава, да разбира, да знае, да преживява.
– да израства – да излиза от рамките на обикновеното, да се освобождава от навици, да разширява кръгозора си, да изследва нови пътища.
– да бъде в отношения – да обича и да бъде обичана, да чувства родството с другите, да споделя, да помага
и да служи.

2. Растеж и обучение
Душата се стреми към еволюция. Като преминава през различни уроци и опити на Земята, тя се развива, става все по-мъдра. Човешкото възприятие в повечето случаи отбелязва значителни победи и големи придобивки, но ние можем да погледнем на себе си и на живота с очите на душата. Това означава, че във всяка ситуация- лоша или добра – да не забравяме за своята вечна ценност. Това винаги помага да вървим напред по пътя на живота.

Като погледнем от тази гледна точка, ние преставаме да бъдем безпомощни жертви, а ставаме наблюдатели. Но дори и да минаваме през трудности и тежки ситуации, длъжни сме да помним,че неприятностите, тъгата и болката са ни дадени не заради страданията, а заради ценностите- „перлите на мъдростта“, които ние намираме по пътя си. Това е дар, който ние ще получим, когато можем осъзнато да преживеем своите болезнени и емоции, и да се освободим от тях. Следващите три пункта; повторение, компенсация и възмездие водят до уравновесяване, трансформиране на негативните енергии в ценен опит и до освобождаване от кармични дългове.

3. Повторение
Намеренията на душата могат да се повторят от въплъщение във въплъщение. Понякога ни се иска да повтаряме приятния опит, например истинската любов или реализацията чрез призванието. Но се случва така, че душите повтарят и неприятни преживявания: тежки времена или отрицателни въздействия.

Работата е там, че по време на лични трагедии и катастрофи душите натрупват много силен емоционален заряд. И душата е принудена да преживее подобен опит отново и отново, докато не го преодолее. С времето душите се стремят да се освободят от вредните, неподходящи връзки. Те излизат от затворения кръг, възстановяват баланса и чистотата на мотивациите.

Примери за повторение:
Действия, носещи удоволствие.
Например, ако в някой от животите не сме имали достатъчно време за обикновените радости: да се полюбуваме на изгрева или да се насладим на вкуса на узрели ягоди- ние не сме изпълнили желанието на душата. В следващия живот душата може да ни покаже напълно точно какво да направим, така че да разберем какво сме загубили. На пръв поглед дребните неща създават най-красивите епизоди от живота.

Повтарящи се пристрастия:
Понякога усещането ни се струва приятно и може да стане толкова необходимо, че да стане движеща сила на целия ни живот. Храната, цигарите, алкохолът и други пристрастия стават така обикновени и важни, че ни отдалечават от реалността. Ако е станало така в един от нашите животи, то в следващия, като правило, е необходимо да излезем от подобни разрушаващи алгоритми, защото пристрастията пречат на нашата връзка с духа. В такава ситуация душата се стреми да освободи човека от зависимостта и отново да го върне обратно към истинската му същност.

Повтаряне на личните качества:
Например, ако не умеете да устоявате правата си (такива са били обстоятелствата в детството ви), възможно е този опит да продължи от предишни прераждания. Вие може да притежавате някакво качество, което в настоящия живот вместо да ви помага ви пречи. В такъв случай задачата на душата е да ви освободи от тези вкоренени алгоритми на поведение. За това ще помогнат осъзнаването, приемането и волята.

Повтарящи се отношения: 
Случва се, душите да се върнат по едно и също време, за да бъдат отново заедно. Когато в отношенията има любов, приемане, доверие и уважение един към друг- такова желание е разбираемо.

Но се случва така, че въплътените в човешки тела души повтарят отрицателните, напрегнати, и даже унизителни отношения. Защо?
Душата иска да си научи урока и да промени този опит. Така че дългът на човека в подобна ситуация е да изясни реалните мотиви за тези отношения, а след това да се върне към истината, любовта и честта. Даже събитието, което ни се струва ужасно, ни учи как може да трансформираме отрицателния опит, да станем по-мъдри и да обичаме по-силно.

4.Компенсация
Появява се, когато много силни преживявания от един живот, предизвикват силна реакция в другия. В тези случаи ние отиваме твърде далеч в обратна посока, като се опитваме да разгърнем енергията от минали преживявания. Такава компенсация е толкова силна, че става източник на абсолютно противоположни преживявания на тези, от миналия живот.

Примери за компенсация:
Компенсаторни пристрастия
Пример може да бъде човек с наднормено тегло, който в миналото е преживял глад и недояждане. Силните пристрастия се променят чрез самоусъвършенстване и уравновесено поведение.

Силното желание обикновено става кармична причина за компенсация. Когато неблагоприятните обстоятелства продължават дълго, се появява силно желание за промени. Само че това желание може да не се сбъдне така, както би ни се искало или въобще да не се сбъдне в този живот, в който е било актуално. Например в миналия си живот ви е не сте се реализирала като художник, защото сте се омъжила и не сте отделяла време за себе си, а в този живот отношенията с любимия човек не се получават, защото вие се боите от брака, за да не загубите отново себе си в него.

Компенсация на силния дисбаланс
Например: вие сте живели в охолство, слугите са изпълнявали всичките ви капризи, но вие сте се отнасяли към тях равнодушно и без уважение; много вероятно е в следващия ви живот вие самите да сте в ролята на слуга и даже да бъдете роб. Но да осъждаш хората и да се отнасяш враждебно към тях, води до възмездие.

5. Възмездие
Както компенсацията и възмездието представлява енергийно махало, което се люлее от една крайност в друга. Разликата е в това: ако компенсацията е превръщане на енергийния опит, то възмездието е връщане на вашата собствена енергия от настоящия ви живот към вас самите. Още повече, възмездието не е наказание, вие просто плащате енергийно в аванс за грешките си от миналото: с вас ще се отнасят така, както сега вие се отнасяте с другите.

Възмездието в човешките прераждания често се проявява в смяна на ролите: двама души по ред еднакво се отнасят един към друг, докато един от двамата не разкъса този кръг. Кръгът може да се разкъса, като освобождавайки емоциите, изберем своята истинска сила вместо илюзиите.

Няколко сценария за възмездие:
Осъждане, предубеждение, неравноправие- възмездие може да се получи вследствие на вашето отношение към определени хора или група от хора. Осъждането, откровената враждебност или безсърдечност по отношение на някого ще бъде причина самите вие да преживеете това.
Отношенията между родители и деца- ако вашето детство е минало под акомпанимента на вечни критики и пренебрежение от страна на родителите, възможно е в минал живот вие да сте били точно такива родители.

Лошото отношение към вас предизвиква желание за реванш, но съвсем не е задължително да запазите емоциите, които придружават това състояние. Вие искате да бъдете обичани и заслужавате любов и признание. Разделете се с отрицателните чувства и старите обиди, бъдете за себе си един любещ родител.

Любовните отношения- гневът и отказът от любов водят до възмездие, което се изразява в отношения, пълни с кавги в опитите да се докаже кой е прав, кой е виновен. В подобни отношения е кодиран важен урок: трябва да се отнасяме един към друг със съчувствие. И още един урок: двамата партньори са равни.

Когато съпрузите се стремят към утвърждаване чрез собствената си правота и власт, те забравят за грижата един за друг. За да се избавите от подобна кармична връзка, освободете се от желанието да отмъщавате за лошото отношение, разделете се с тези, които не са готови за да вървят напред. Започнете нов живот,изпълнен с любов към себе си и другите.

6. Служене
Това е искреното желание да правим добро за благото на себе си и на другите. Едно от висшите проявления на любовта. Истинското служене излъчва много висока вибрация. Ако вашето служене не е искрено,вие помагате на другите от гордост, страх или конформизъм, вибрациите на вашата добра постъпка ще бъдат замъглени с отрицание. А това може да е причина за неблагоприятна карма.

Служенето бива:
Кармично- вашето намерение да служите е реакция от опита ви от минали прераждания. Например, ако в минала инкарнация вие сте имали самочувствието, че сте нещо повече от другите и всички са ви длъжни, то в този живот у вас може да се появи силно желание да помагате на другите.

Лично служене
– повишената грижа за хората около вас, с които ви свързват любов и признателност, за вас става по съвсем естествен начин.

Духовно служене
– акт на свободно дарение, насочен към цели свят. Тъй като всички сме свързани помежду си, всичко, което става с другите, се случва и с нас. Излиза, че като помагаме на другите, ние помагаме на себе си.

– Служене с чисти намерения
– една от най-висшите цели на въплъщението на душата в човешко тяло. А любовта към себе си и към другите ще повиши вашите вибрации, ще ви помогне да живеете в душевно равновесие и да следвате пътя на служенето, идващ от сърцето. Душата има своите стремежи и да отричате това е абсолютно безсмислено.

Даже, ако вие не си давате сметка за своите дълбоки мотивации, те въпреки това влияят на вашите действия и на живота ви. Но, когато съзнателните намерения съвпаднат с истинските потребности и желания, започват чудесата. Следвайте чувствата си, защото чрез тях към вас се обръща вашата душа.

Текст: Маргарита Бончева / Портал12

Снимка: esoreiter.ru

Съкровище от уникални древни артефакти е открито от Експедицията на Елиас Сотомайор. В отдалечена планинска област в югоизточната част на Еквадор пътешествениците попадат на 90-метров тунел, където неочаквано откриват над 300 древни каменни изделия.

Тази находка предизвика много въпроси от страна на изследователите. Всички тези предмети са направени с невероятна точност, а някои от тях светят с ултравиолетова мистериозна синкава светлина. Какво е това чудо и какви материали са били използвани за създаване на луминисцентните шедьоври, учените не могат да кажат засега. (esoreiter.ru).

Оказва се, че нито един от откритите артефакти не е типичен за местните култури. Издълбаните знаци и символи са типични за ранния санскрит. Това е невероятно, защото древният литературен език на Индия няма нищо общо с американските континенти и се отнася повече за културите в Азия, Европа и Северна Африка, дори има мнение, че най-близкия до санскрит е руския език.

pic-18-02-2018-0712092

Един от предметите на тази фантастична находка е миниатюрна пирамида, коронована с образа на човешкото око, което веднага свързва този символичен обект с мистериозните Илюминати. Височината му е едва 21 сантиметра, а сходството му с известния символ на долара е просто невероятно.

Друга изненадваща находка е фигурка, изобразяваща кралска кобра. Интересното е, че тези змии никога не са живели в Америка, така, че откъде тези древни хора са знаели за нея? – още една мистерия скрита зад седем ключалки. В допълнение, статуетките на пирамидата и кобрата излъчват ултравиолетова светлина. Съвременната наука познава много такива минерали, но човечеството започва да ги използва едва в края на 20-ти век.

pic-18-02-2018-0712093

В пещерата са открити и купи от нефрит, изработени с изумително съвършенство. Това налага идеята, че древните майстори са притежавали инструменти, подобни на съвременните стругове.

Но, да се върнем на ултравиолетовата светлина, защото при насочване на светлина към някои от намерените артефакти, може да се види впечатляваща карта на звездното небе. Експертите са определили, че тя изобразява съзвездието Орион, звездите Полукс и Кастор в съзвездието Близнаци, звездата Алдебаран в съзвездието Телец и много други. Остава само да се досетите защо древните занаятчии са се интересували толкова много от тази област на небето. Може би са видели нещо необичайно, което не виждаме днес? Но най-важното е, как са успели да уловят всичко това в мистериозен камък, с неизвестен за нас произход?

За съжаление, не е възможно да се определи точната възраст на това невероятно съкровище. Учените съобщават, че са на възраст поне 17 000 години. Но ако кажете 17 милиона, може би няма да се сбъркате …

Видео: В джунглите на Еквадор, невероятни светещи артефакти

Източник: esoreiter.ru

Превод и редакция: burgascity.com

esoreiter.ru

Съвременната лазерна технология LiDAR позволява да се премахне „горното и основно покритие“ от цифровата карта, получено от въздушната фотография, за да разкрие какво се крие в дебрите на джунглата. Така бе открита мрежа от непознати градове на цивилизацията на маите, цял „Метрополис“ (2100 квадратни километра), обитаван от най-древното население на Централна Америка. Оказва се, че под земята има огромен брой  археологически обекти, много повече от тези, които се виждат над нея. (esoreiter .ru) .

С този метод изследователите са открили почти 60 000 къщи и дворци, отбранителни структури и пътища с мостове, тераси и крепости, язовири и напоителни канали, да не говорим за по-малките сгради, чието предназначение все още не е изяснено. И цялото това „богатство“ на археологията е било скрито в продължение на векове в непроходимите джунгли на Северна Гватемала.

 

pic-05-02-2018-0841032

Учените са определили, че силно развитата цивилизация на маите по време на разцвета на нейния възход (250 – 900 г.) е наброявала до 15 милиона души, което е много повече, отколкото в средновековна Англия. Тази цивилизация в нейното развитие и население е сравнима с такива развити страни като Китай или Древна Гърция.

Ето какво казва археологът на университета в Тула Франсиско Естрада Бели за всичко това:

Технологията на LiDAR революционизира модерната археология толкова много, че наземните екипи просто не се справят с нея, например, ще ни отнеме 100 години да изкопаем целия майски град и да разберем какво е това. Тъй като това е само началото, проектът, ръководен от неправителствената Фондация „ПАКУНАМ“ на Гватемала е изследвал чрез въздушно проучване само 16% от планираната област. През следващите няколко години, най-малко три, е необходимо да се проучи почти 14 хиляди квадратни километра. И това, което те ще покажат – е известно само на Бог. Но във всеки случай живеем в едно интересно време на „нова археология“, защото сега лесно можем да намерим доказателства за древния свят, погребани под гъста растителност и терени, потопени в дълбините на моретата и т.н. Това е фантастично!

Между другото, това, което изненадва изследователите на Мая цивилизацията е откриването на множество укрепления, което включва не само на крепости, но и специални стени, укрепления, тераси и много повече, което подсказва, че войните на територията на древните държави от Централна Америка са се случвали много по- често, отколкото смятат учените.

Видео: Мегаполис от цивилизацията на маите с 60 000 сгради, намиращи се в джунглите на Гватемала

Източник: esoreiter.ru

Все о камнях

В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства.

В една от най-популярните славянски легенди се разказва са Медната гора и малахитовото ковчеже, което изпълнявало желания.

Приказката е много популярна в Русия, където залежите на уралски малахит превърнали страната в сензация през 18-и век.

Но още през 4000 г. пр. Хр. древните египтяни са добивали малахит от Синайския полуостров, за да създават амулети и религиозни фигури от зеления минерал.


Според легендите на древните египтяни малахитът е пуснат на земята от богинята на небето. Вярвали, че малахитът се е появил под формата на зелени звезди. Голяма част от бижутата на фараоните били с малахит, за да бъдат защитени от злите сили.

Вечерта, за да получат прозрение и да вземат важни решения на сутринта, слагали зеления камък близо до главата си, преди да заспят. Най-добре изработените украшения от малахит са на близо 9000 години и са открити на територията на днешен Ирак и Израел. Тези бижута се радвали на голяма почит още в Индия и Китай.

Малахитът е непрозрачен камък, с интензивно зелен цвят и различни ивичести и концентрично разположени шарки. Исторически погледнато, значението и употребата му датира от времето на древните египетски и гръцки цивилизации. Съществуват данни, че малахит се е използвал широко в домовете на руските царе. Смята се, че може да предупреждава за предстояща опасност чрез счупване на парчета.

Малахитът е божествен камък. Той носи усещане за закачливо противоречие, което е видно и от неговите редуващи се тъмно- и светлозелени ивици. Те винаги се движат заедно…тъмно до светло, тънки до широки, договореност между две сърца до експанзивна любов.

Малахит в бижутерията

Драгоценные камни
Драгоценные камни

Красивите окраски на малахита не оставят никакво съмнение за качествата и важността му като бижу. Той намира широко приложение като скъпоценен камък за колиета и гривни. Поради своята мекота и възможност за моделиране, е популярен камък за резба и изработване на декоративни кутийки и чашки. В миналото, прахообразната му форма се е използвала и като сенки за очи.

Експерти казват, че е един от най-мощните магични камъни и, ако прекалено дълго време се носи, може да бъде опасен, особено за жените. Камъкът привлича толкова много мъжкото внимание, че носи риск от агресивно поведение и насилие от страна на противоположния пол. Ето защо, се препоръчва да се използва като бижу в комбинация със сребро, което неутрализира агресията от страна на мъжете.

Малахит в духовните практики

Малахитът се означава като „огледало на душата”. Той достига до вътрешните чувства на човека и отразява това, което е там. Той е изключително, но трябва да внимавате, когато носите малахит! Той винаги ще отрази как се чувствате и, ако сте негативно настроени, това ще се забележи. Това ни напомня, че всеки човек има двойствена природа и трябва да знае как да управлява по-добрата си страна.

Като камък на трансформацията, малахита помага за духовната еволюция. Подходяща е употребата му за медитация и използване му в духовни практики. Подходящ за повишаване на емоционалната стабилност и баланс като цяло. Може да донесе вътрешен мир и надежда, включително освобождаване от тревожност и стрес. Изчиства негативното мислене и насочва ума към, скритите на заден план, положителни мисли и емоции.

Малахитът насърчава промените и поемане на рискове. Насърчава изразяването на чувствата, потиска срамежливостта и стимулира поемането на отговорност за собствените мисли и действия. Поддържа любовта, приятелството и съпричастността. Използването на този камък може да насърчи истинската, чиста любов и да противодейства на тенденциите към нейното разрушаване. Малахитът, също така, е много предпазващ камък и е особено полезен за защита от злото, защита по време на бременност и раждане, както и за защита на децата.

Медитация с малахит.

Малахитът разкрива истината за себе си и извежда на повърхността това, което е неизвестно за съзнанието. Ефектът му е най-силен в комбинация с медитация. За да прекъснете отрицателните модели на поведение, изговаряйте вашите страхове и мъки на глас през деня, а след това го оставете, на открито през цялата нощ, за да отнесе страховете Ви.

Малахит за успешен бизнес

Малахитът се приема като камък на щастието, благоденствието и изобилието. Помага за продуктивност и доходност на хората, занимаващи се с бизнес, търговия и преговори. Бижутата с малахит, често допринасят за просперитет в бизнеса на ползвателя си.

Малахит при пътуване

Препоръчва се за защита по време на пътуване или летене със самолет. Като камък на пътуване, малахитът защитава и преодолява страхът от летене, помага за адаптирането при часова разлика, насърчава гладките и безаварийни пътувания.

Малахит за памет и концентрация

В мисловен аспект, е отличен помощник за подобряване на концентрацията и интелекта, което го прави полезен за студенти и хора, занимаващи се с всякакъв вид наука и образование. Може да подобри способността за изпълнение на няколко задачи едновременно, като помага концентриране върху всяка задача, без загуба на информация за останалите.

Малахит срещу стрес и емоционални проблеми

В естествена комбинация с азурит, се използва за терапия на тревожност, стрес, натрапчиви мисли. Помага в битката с депресия и тревожност, предизвиква емоционална стабилност и лекува емоционално насилие и стрес, особено такива, свързани с детството. За да се отървете от кошмари, пазете парче малахит в спалнята си!

Терапевтични ефекти на малахит

Малахитът е ефективно средство срещу женски проблеми, регулира не на менструалния цикъл и крампи. Може да се срещне още с името „акушерски камък”.
Смята се, че има свойството да облекчава тремор, чревни проблеми и ревматични болки. В алтернативната медицина и науката за лечение чрез кристали, се препоръчва срещу радиационна болест, астма, бронхит, нарушена надбъбречна дейност, артрит, нарушения през бременността и раждането, безсъние, главоболие, епилепсия, световъртеж, кожни заболявания, костни проблеми, тъканна регенерация и тумори. Подобрява имунната система и стимулира черния дроб.
Традиционните лечители вярват, че малахитът е отлично средство за кожни заболявания. Гривни от малахит са използвани за почистване на кожата от алергични обриви и червени петна. Гердан от малахит помага за подобряване на растежа на косата. Смята се, че наложен върху мястото на възпалените места, малахитът е способен да лекува ревматизъм.

За малахита се вярва, че има способността да защитава от” уроки”.

Този камък е плътен и непрозрачен и поглъща енергия, вместо да я излъчва. Поставете малахита върху областите, които са болезнени или увредени, за да премахнете негативната енергия от тях. Поради силните си абсорбиращите свойства, е важно камъкът да се прочиства по-често, отколкото другите камъни.

Малахит срещу токсични въздействия

Малахитът е камък за защита, който поглъща отрицателната енергия и замърсители от атмосферата и тялото. Препоръчително е да се държи в близост до микровълновата печка в кухнята и до телевизорите в жилището. На работното място, малахитът предпазва от вредното въздействие на силния шум, ярко осветление и вредни лъчения от технологично оборудване. Поставете го в четирите ъгли на стаята, за да очистите килима от токсини.

Малахит и чакри

Малахитът има свойството да активира и балансира всички чакри. Той е камък, който е посветен на сърдечната чакра, разположена близо до средата на гръдната кост. Тя регулира взаимодействието ни с външния свят и контролира това, което желаем и това, на което можем да устоим. Когато сърдечната чакра е извън равновесие, може да почувствате загуба на контрол над връзката си, да станете твърде критични към малките слабости на другия. Може да реагирате твърде емоционално към ежедневни дразнители.

Framar.bg
Framar.bg

Малахитът е полезен за изчистване и активиране на другите чакри. Поставен на третото око, той активира психическата визуализация. Поставен на слънчевия сплит, улеснява емоционалното лечение и възстановяване от отрицателни преживявания и стари травми.

Магически свойства на малахита

В древността вярвали, че малахитът има способността да се свързва със силите на вселената и служи като проводник за Земята. Легенди разказват, че може да направи човек невидим, а ако човек пие от малахитова чаша, ще започне да разбира езика на животните.
В Русия, малахитът се приема за камък, изпълняващ желания.

Грижи за малахита

Малахитът трябва да бъде защитен от удари, екстремни температури, въздействие на киселини и абразивни вещества. Почиства се в сапунена вода. Въздействие с ултразвук и пара не се допуска.
Активността на малахита е най-голяма през месец май. Астролози препоръчват родените под знака на Везни да носят малахит. Това ги прави привлекателни, чаровни и красноречиви. Останалите зодиакални знаци също могат да носят малахит, като единствените изключения са Дева и Рак, за които е категорично противопоказан.

Нужно е да знаете, че с малахит трябва да се борави внимателно, тъй като прахът от него може да има токсично действие при поглъщане! Препоръчва се употребата само на полиран малахит! Не използвайте еликсири от малахит! Не поставяйте малахит в устата си!
Имайте предвид, че лечебните свойства на кристалите са духовна опора за изцеление и не бива да се възприемат като единствена и гарантирана форма на лечение!

За истински шедьовър обаче се смята Малахитовата зала в музея Ермитаж. Тя е определена като най- богато украсената дворцова зала в света.
Колоните на храма Света София в Истанбул също са облицовани в малахит, за да се сбъдват молитвите на вярващите.

Източници: sanovnik.bg
http://meanings.crystalsandjewelry.com
http://www.minerals.net
http://www.natural-holistic-health.com
http://www.inmoment.ru/Framar.bg:

kemptonexpress.co.za

Знаете ли, че има една супер мощна Коледна молитва, която сбъдва всяко желание? Тези думи действително имат изключително мощен ефект. Няма никакви съмнения, че ако ги изречете в сутрешните часове и вечерта на Коледа, животът ви ще се промени коренно.

Не просто ще останете доволни от резултатите, а няма да ви се вярва, че това действително се случва с вас.

След това коледно чудо може да получите обаждане от далечни роднини, които да ви съобщят, че ви оставят в наследство част от имуществото си.

Не е изключено да получите предложение за нова работа или пък повишение на заплатата.

От вас се иска само да приемете „подаръка”, който ви се предлага.

Първият път, в който е необходимо да изречете тези вълшебни думи, трябва да е на Коледа. Неслучайно е казано, че на Коледа стават чудеса.

След това продължете да ги изричате всеки ден – сутрин и вечер в продължение на един месец.

Не е изключено резултатът да дойде преди да е изтекъл месец от старта на молитвата ви. Не се съмнявайте в нейната мощ.

Дори да сте изпаднали в пълно отчаяние от живота и случващото се около вас, то нещата ще се променят към по-добро.

Хората, които вече са се възползвали от тази вълшебна молитва, разказват, че животът им се е променил коренно.

Това, което трябва да казвате на глас, е, че божиите дарове са и ваши дарове.

С вас са божествената хармония, мир и изобилие.

Любовта на Господ излиза от вас.

Благословете всеки, който попадне в обкръжението ви, не трябва да таите завист и омраза.

Много важно условие е да сте искрени, когато изричате молитвата.

Вярвайте, че нещата ще се случат и животът ви ще се промени към по-добро.

Неслучайно е казано, че на Коледа стават чудеса.

Възползвайте се максимално от това вълшебно време на годината, пише evolife.bg.

А ето я и молитвата:

“Даровете на Бога – са моите дарове. Аз използвам всеки момент от деня. С мен са Божествената хармония, мир и изобилие. Божията любов излиза от мен, благославя всеки, който попада в моето обкръжение. Божествената любов ме лекува сега. Не се боя от зло, защото Бог е с мен. Аз винаги съм бил заобиколен от свещения ореол на Божествената любов и сила. Аз твърдя, чувствам, знам и вярвам решително и позитивно в това, че очарованията на Божествената любов и бдителност насочват, изцеляват и се грижат за всички в семейството ми и за тези, които аз обичам.

Аз прощавам на всички и искрено излъчвам Божествена любов, мир и доброжелателно за всички хора, независимо от това къде са те. В центъра на моята същност цари мир, това е мир  на Бога. В тази тишина аз чувствам Неговата сила, насочване и любов на Неговото Свято Присъствие. Аз по Божествен начин се направлявам по всичките ми пътища. Аз съм чисто русло за Божията любов, истина и красота. Аз усещам как през мен протича Неговата река на мира. Знам, че всичките ми проблеми се разтварят в ума на Бога. Пътищата на Бог – са мои пътища. Думите, които говоря, стигат там, където ги изпращам. Аз се радвам и възнасям благодарност, разбирайки, че ще получа отговор на молитвата си. И това е така“.

Прочетете искрено, с чувство тази молитва. И вие съвсем сигурно ще получите невероятни резултати. Тази молитва е универсална. Подходяща е за всеки и ще помогне за подобряване на живота./Blitz.bg

dnes-bg.org

България може би е една от страните, където има най-много чудотворни икони. Живеем в малка държава, но тук е едно от местата, където се срещат доста чудотворни икони. Доказано е, че в България се намират християнски реликви, вършещи чудеса – изцеряване на тежко болни, забременявали са жени, които години наред са чакали и са се надявали на свидната си рожба, но без резултат.

Иконата има задача не само да илюстрира Бог, Богородица или някой светия, но и да ги възвеличи. Тя няма пасивна роля, а е активен посредник, който позволява присъствието на първообраза и провежда Божествената благодат към богомолците. Съвременни художници говорят, че рисуваните от тях икони са чудотворни, защото са рисувани по внушение свише. Важно е самата икона да бъде приета и осветена от църквата. Само чрез икона, представена пред свещеници, обсъдена и одобрена от тях и осветена в църква, може да се достигне избавление.

Според преданието първият зограф е свети евангелист Лука, който е рисувал Богородица „на живо“. Затова той се смята за покровител на художниците.

Чудотворни икони

Ето някои от най-известните християнски икони, които се намират у нас и за които има доказателства, че вършат чудеса.

В град София, в храм-паметника „Свети Александър Невски“, миряните се покланят пред точното копие на „Света Богородица Достойно Есть“, осветено и донесено от Света гора. Тази икона е известна с това, че ако до нея се приближи праведен човек с чисто сърце и честни помисли, тя непременно ще чуе и изпълни молбите му.

payimage2_php(1)

payimage2_php

В Троянския манастир се съхранява още една чудодейна светиня – това е „Света Богородица Троеручица“. И тя е дошла от Света гора, но е много точно копие на майката Божия от Хилендарския манастир. Една легенда свързва тази икона с Йоан Дамаскин – върл противник на иконоборческата ерес и затова през 8-ми век византийският император Лъв му бил страшно разгневен и дори наредил да бъде отсечена едната му ръка. След като изпълнили наказанието, Йоан Дамаскин цяла нощ се молил пред майка Богородица и на сутринта се случило чудо – отрязаната му ръка била зараснала на мястото си – здрава и читава. Много благодарен и с още по-силна вяра, той поръчал сребърно изображение на ръка, поставено на иконата – за спомен и прослава на чудотворната й сила.

payimage2_php(2)

Копие на светия образ пристигнало в село Орешак през 1600 година. Носели го монасите от Света гора към Влахия. Решили те да пренощуват в Орешак. На сутринта взели да се стягат за път, но странното било, че магарето, с което била пренасяна иконата не искало да тръгне. Инатяло се и не правило дори и крачка напред. И така, няколко дни подред случката се повтаряла. Монасите се учудили и приели това като знак от небето, че мястото на тази икона е точно там и трябва да остане.

Друга история гласи пък, че Троянският манастир е създаден точно заради „Света Богородица Троеручица“, за да се помещава тя там да идват поклонници от къде ли не и да свидетелстват за чудесата й.

„Чудотворната икона” в Пазарджик – лекува болните и пази тези, които са я избрали за покровителка. Ако отидеш там и се помолиш с искрена вяра, ще чуеш глас, който уверява, че молбите ще се изпълнят.

Иконата на свети Мина се намира в старинния храм „Света Петка“ и в Обрадовския манастир, който носи името на светеца, край София. Лекува и пази от слепота.

Иконата на “Света Богородица – Всецарица”. Намира се в манастира манастира „Ватопед“ на Света гора (Атон). Уникалното при нея е, че лечебни сили имат, както оригинала, така и всички негови копия, разпространени по света. Известна е, че изцерява раково болни.

payimage2_php(3)

„Богородица Осеновица” (осеняваща) – намира се в Рилския манастир. Уникалното в нея е, че около Богородичното изображение в 32 клетки има поставени мощи на светци. Вярва се, че светците, чиито мощи са върху иконата заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят заедно с потърсилите помощ от тях. Иконата изцелява тежки болести и епидемии. Помага за победа при войни.

„Света Богородица” от Бачковския манастир – Намира се в Бачковския манастир. Легендата разказва, че чрез знамения иконата сама показала, че иска да стои от дясната страна на портата на храма, за да вижда кой с каква душа влиза в него. Тази икона е с едни от най-мощните сили. Лекува тежко болни и безплодие. Особено голяма е силата й около Великден и през месец август на празника Успение Богородично.

payimage2_php(4)

Иконата е прочута и извън пределите на страната ни, затова събира хиляди миряни от България и света, които са чули за нейните чудотворни сили.

Чудотворната икона от Арбанаси (плачещата). Намира се в църквата „Св. Богородица” в Арбанаси. Тя помагала много на хора със стомашни и нервни заболявания. Лекува слепи и недъгави.

payimage2_php(5)

„Чудотворната икона от Арбанаси” в Св. Никола. Намира се в манастира „Св. Никола”. Лекува безплодие и изпълнява желания. Легендата разказва, че ако Бог е чул молбата ти, щом залепиш стотинка върху лика на Божията майка, тя ще се задържи, но желанията трябва да са добри благочестиви и богоугодни.

Богородична икона от храм „Св. Благовещение“ – Асеновград. Иконата лекува всички болести, дори и най-страшните.

Чудотворната икона на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Намира се в северния параклис на манастира. Изцелява болни, сакати и всякакви други тежки заболявания.

„Света Богородица” от Габровския Соколски манастир „Успение Богородично” – помага за изцеляването на неизлечимо болни хора. Иконата на „Св. Фанурий” в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”– тя помага за задомяване и укрепване на семейството.

В Православната църква има мощи на светци, които дори източват свето миро. Такива са мощите на св. Николай, св. Димитър Солунски, св. Симеон Сръбски, св. Нил Мироточиви, св. Гурий Казански, светите Киевски преподобни в Киево-Печерската лавра и прочие. А когато пък свети мощи бъдат откраднати или друго нещо стане с тях, вина за това най-често носят нашите грехове и липсата на благоговение. Мироточат икони на Спасителя, Божията Майка, Свети Николай, Свети Пантелеймон, царя-мъченик Николай ІІ и на много други светии. Мироточат както древни икони, така и съвременни, мироточат репродукции на икони и картички, на които са изобразени икони.

Мироточивите икони не са мрачно предзнаменование за идващи бедствия, а напротив – явление на милостта Божия, изпратена за утешение и духовно укрепление. Иконата, от която изтича миро, се явява свидетел на реалното присъствие в Църквата на този, който е изобразен на нея. Тя свидетелства за близостта на Бога, на Божията Майка и светиите. Смята се за много лоша поличба, ако икона започне да плаче или от нея да се стичат капки, подобни на кръв. Това вещае беди.

Screen Shot 2017-11-27 at 2_37_30 PM

iisus-miro

Мощи на светци

Православната църква има особена почит към мощите на светиите. Това са частици от телата на светците. Има свидетелства, че мощите излъчват топлина и благоухание.Чрез тях Бог укрепва вярата. След като придобият святост чрез подвиг – пост и молитва, отшелничество, мъченичество, те препредават силата на светостта на живите. Това става чрез молитва и поклонение с вяра. Вярата е задължителното условие, за да се изпита въздействието на светите мощи – изцеление от болест или прозрение за дълго търсен отговор. Мощи се влагат в Светия престол в олтара на всеки православен храм, за да се служи върху него света литургия. Когато още това не е сторено, литургия се служи върху антиминс – плат, в който са зашити мощи и върху който е положен подписът на митрополита.

640_c0332540b090b7390f086fab63db7c0b

Как да разположим иконите в дома си

За светите образи трябва да се отдели специално място – по-далеч от другите предмети от интериора и бита. Задължително е обаче да са разположени в посока изток, с гръб към изгрева. Не трябва да ги държите близо до плакати, статуетки и други подобни. Най-добре е да са закачени на стената, а под тях да се постави и кандило, което да палите, когато искате да се помолите, а нямате възможност да отидете до храма. При разположението на иконите в дома задължително трябва да се придържаме към йерархически ред – изображенията на Света Богородица и Исус Христос трябва да се поставят най-високо, да бъдат над всички останали. Тази на Спасителя Христос се слага от дясната страна, а тази на Богородица – от лявата. Под тях, на същата стена се нареждат иконите на другите светци, а и не е зле вашият домашен иконостас да завършва с разпятие. На стената над масата, на която се храни семейството, би могла да се закачи „Тайната вечеря“. В детската стая обикновено се слага образът на Ангела-пазител. Той ще бди над децата ви и ще пази съня им спокоен. В детската стая обикновено се слага образът на Ангела-пазител. Той ще бди над децата ви и ще пази съня им спокоен.

novini.bg

Academia do Saber

Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж разбрал, че животът му е празен и безцелен. Той не виждал какъв е смисълът на неговото съществуване на този свят.

Дните се точели сиви и еднообразни. Съветниците на отегчения халиф се опитвали да ангажират вниманието му с държавните дела, мъдреци и пътешественици му разказвали приказни истории за далечни страни и невероятни чудеса. Но всичко било напразно. Халифът стоял мрачен и апатичен и гледал все по-разсеяно и безучастно на света около себе си. Животът му бил толкова скучен и безсмислен… Отчаяно се опитвал да намери изход.

Един ден някакъв пътешественик разказал на халифа за стар отшелник, на когото била открита великата тайна на живота – той знаел какъв е смисълът на живота.

Като чул това, за пръв път от много години очите на халифа заблестели, а сърцето му забило учестено. Той веднага се приготвил за път и предупредил придворните, че тръгва на дълго пътешествие и взема със себе си само стария си верен слуга, който бил с него още от детството му.

Тръгнали халифът и слугата на път. За да стигнат до далечните земи, в които живеел отшелникът, трябвало да минат през пустинята. А тя, както било известно, жестоко наказвала тези, които се отнасят с нея без необходимото уважение.

Тъй като нямали водач, двамата пътници бързо се заблудили, а по време на пясъчна буря изгубили камилите и по-голямата част от своя багаж. Единственото, което им останало, бил кожен мях с малко вода.

В пустинята била страшна горещина и неописуема жажда измъчвала двамата пътешественици. По едно време старият слуга паднал безчувствен на земята и от изтощение и жажда изгубил съзнание. Халифът също се измъчвал от жаждата и палещото слънце и бил на предела на силите си. Погледнал към кожения мях, в който била скъпоценната вода. Трябвала му само една живителна глътка вода!

Но в този момент, виждайки своя слуга, лежащ безпомощно на пясъка, изведнъж се замислил. Този човек, който му служил вярно и предано в продължение на толкова години, който безропотно го последвал в това пътуване, сега умирал тук, в тази далечна пустиня, изпълнявайки дълга си пред своя господар. Нима не е заслужил благодарност в последните минути на живота си… Халифът осъзнал, че дълги години този човек е бил за него като една полезна вещ и никога не е получавал благодарност и добри думи.

Тогава взел последната останала вода и я излял в устата на стареца. Не след дълго умиращият човек се съвзел и заспал спокоен сън. На лицето му се появило спокойствие и умиротворение. А халифът усетил невероятно чувство на радост и истинско щастие, каквото никога досега не бил изпитвал.

И в този момент се случило чудо. Завалял дъжд! А в тази пустиня дъжд валял веднъж на няколко години.

Слугата се пробудил и притеснено се обърнал към своя господар:
– Господарю, простете ми за моята слабост. Сега вече се чувствам по-добре и можем да продължим.
– Не – поклатил глава халифът, – вече не се нуждая от среща с онзи отшелник. Не ми трябват неговите откровения.  Господ вече ми откри най-великата тайна на живота – отвори сърцето си за ближния и го обичай както себе си.

Източник: gnezdoto.net

commons.wikimedia.org

Мистична и тайнствена – Дяволското гърло е позната като най-страховитата пещера в България. Славата ѝ се носи не просто заради демоничното име, но и поради куп легенди и загадки, които се пазят дълбоко в сърцето на подземното царство.

Сгушена в прегръдката на Родопите близо до село Триград, пещерата е обградена от живописни картини, които само природата може да нарисува.

Дяволското гърло е мястото, където според легендата тракийският певец Орфей идва, за да върне към света на живите своята любима Евридика. Това е феномен, в който водата поглъща буквално всичко. Трагична е славата ѝ и заради гибелта на двама водолази, опитали да разгадаят тайните на пещерата.

dsc_03891

За забележителността екскурзоводите разказват, че е пропастна пещера. Входът ѝ наподобява дяволска глава, в чието гърло любопитните посетители се спускат.

След дългия тунел при началото на пещерата се открива Бучащата зала. Образът на дяволска глава, издялкан в камъка, изпъква насреща. А отдясно върху скалите е изобразена и фигурата на Орфей в цял ръст.

Залата е наречена така заради грохота, който ревящата вода издава. Всъщност там се намира най-високият подземен водопад на Балканите с пад на водата от 42 метра. Според изчисленията в огромното пространство на залата може да се побере храм „Св. Александър Невски“.

BIG_Дяволското гърло1._148283454935

Пещерата не се слави със сталактити и сталактони заради относително младата ѝ възраст. Приключението обаче се крие в 301 стъпала, които отвеждат към „горната земя“.

По пътя към изхода на нагоре покрай виещите се стъпала се намира малко изворче с издълбан олтар на Богородица. Тук посетителите спират, за да хвърлят монета и да си пожелаят нещо.

DSC0962-min-e1445805972716

Легедната гласи, че след като Орфей се отправил към царството на мъртвите, за да си върне своята любима, той бил принуден да върви пред нея по пътя към земния свят, без да се обръща. В омая си обаче гласовитият музикант нарушава обещанието, за да зърне своята съпруга.

В този миг Евридика потънала в мрака, а към лъча светлина Орфей бил принуден на продължи сам.

Заради загубата даровитият тракиец избухва в сълзи, а от тях бликнал изворът, който днес може да бъде видян в Дяволското гърло.

1445789460DSC_0109-min-e1445802310780

Една от най-озадачаващите тайни на пещерата е, че всичко, което влезе във водите, не се появява на изхода ѝ.

В опит да разгадаят мистерията двама водолази загубват живота си. През 1970 година 21-годишната Сияна и 29-годишният ѝ колега Евстати решават да се гмурнат през сифона на пещерата, което обаче завършва трагично. Днес за подвига им свидетелства паметна плоча.

А някои тайни на пещерата остават неразгадани и до днес, за да събуждат любопитството на вперените в устрема си да се изкачат отново на повърхността.

DSC_0214(1)

Източник: novini.bg

От витринатавиж всички

0
Красотата винаги е била относително понятие. Идеалът се е променял през вековете, но дори и в един и същ исторически период възприемането на красотата...

Стилътвиж всички

0
Ярки, екстравагантни, дълбоки и деликатни нюанси избра Известния институт Pantone Color за цвят на 2018г..(lifehacker.ru) Институтът „Pantone Color“ за първи път разшири списъка на модерните...