My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

На фокус
Featured posts

снимка: haskovo.net

Националната експертна лекарска комисия ще води информационна база данни за всички хора, преминали през ТЕЛК/НЕЛК с трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане. Това реши Народното събрание миналата седмица при приемането на Закона за бюджета. Ще се създаде също Национална здравноинформационна система, която ще се администрира и поддържа от Министерството на здравеопазването.

Системата ще събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез електронен здравен запис на всеки гражданин. Освен това ще включва всички регистри, информационни бази от данни и системи, които се водят от Министерството на здравеопазването и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, лечебни и здравни заведения, НЗОК и застрахователните дружества.

Право на безвъзмезден достъп до Националната здравноинформационна система имат всички граждани, както и застрахователните дружества, лечебните и здравните заведения и Националната здравноосигурителна каса.
Парламентът прие и бюджетите на фондовете за майчинство, трудови злополуки и безработица.

Приходите по бюджета на фонд инвалидни пенсии, несвързани с трудова дейност, са в размер на 296,5 милиона лева. 217,4 милиона са приходите в бюджета на фонд “Трудова злополука и професионална болест”, а разходите са малко над 53 млн. лв.

Приходите на фонд “Общо заболяване и майчинство” са 1,1 млрд. лв., като дефицитът е малко над 44 млн. лв.
Приходите по бюджета на фонд “Безработица“ са малко над 315 млн. лв., а разходите – почти 450 млн. лв. Дефицитът в бюджета е около 135 млн. лв.

С приетите бюджети депутатите запазват настоящото равнище на минималното и максималното обезщетение за безработица – 9 лв. на ден минимално обезщетение и малко над 74 лева за максимално. 380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст./zdrave.to

На 14 декември, петък, ще започне хакатон, чиято цел е създаването на софтуерни приложения на тема „Активен Бургас“. Тридневното събитие ще приключи на 16 декември, неделя. Хакатонът ще се проведе в залите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Ще има осигурен достъп до 21:00 ч. в петък и събота, напитки, интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

Форма за регистрация можете да намерите на адрес:

http://hackathon.chemguide.info/registration.html

За допълнителна информация:

http://hackathon.chemguide.info/index.html

Откриването на хакатона е насрочено за 14 декември от 17:00 в зала 221 на Органичен Корпус на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения и продължават работа по проектите след приключване на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона – неделя, 16 декември – участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими участници са екипи от най-малко двама души, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия хакатон. Задължително е поне един човек от екипа да има познания по програмиране, без значение нивото и опита в областта на софтуерни разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Критериите за оценка на приложенията са:

* Оценка на идеята.

* Работеща функционалност на приложението.

* Начин на изпълнение, качество на програмния код и избрания подход.

* Потребителски интерфейс.

* Потенциал на приложението.

Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

Правила на хакатона:

– Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код в рамките на хакатона – препоръчително е свободен лиценз.

– Работата по проектите стартира с началото на хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди хакатона.

– Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблема, който решават.

– Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.

Събитието се организира от:

УНИВЕРСИТЕТ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ – БУРГАС

Катедри „Компютърни системи и технолгии“ и „Компютърни и информационни технологии“

Студентски съвет към Университета

Съвместно с:

Община Бургас, Фирма Технологика,  Иновационни Системи – Бургас

Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“

Професионална гимназия по Електротехника и Електроника „Константин Фотинов“

Професионална гимназия за Компютърно Програмиране и Инoвaции

Професионална гимназия по Механотехника и Електроника

Професионална Гимназия по Химични Технологии „Академик Н. Д. Зелинский“

Спонсори на събитието са:

Технологика, ScaleFocus, Мусала Софт, Болница Дева Мария, Клъстер ИКТ Бургас, Кодифик, Комплекс 2000,  Джей Софт, ERP Bulgaria, EPAM, Българска Аутсорсинг Асоциация, Sutherland.

Често задавани въпроси:

1. Трябва ли да си носим лаптопи или ще има осигурени компютри на място?

– Всеки участник трябва да си носи лаптоп, на който да работи.

2. Трябва ли да стоим през цялото време на хакатона в помещението?

– Не е задължително. Възможно е само част от времето да прекарате в помещението, което е осигурено за хакатона като работна среда. Също така, ако желаете, може да излизате със съотборниците си, за да коментирате и обсъждате идеите си на по – тихи места.

3. Можем ли да използваме изходен код от проект, по който сме започнали работа преди началото на хакатона?

– Няма да е справедливо ако екипи използват вече разработени проекти или готов изходен код. Затова е необходимо да стартирате от нулата работата по вашите идеи. Не е задължително да направите нещо напълно завършено или дори да имате някакви работещи функционалности на вашите приложения до крайния срок в неделя 15 октомври от13:00. По-важно е да имате ясната концепция за продукт и да сте започнали вече работа по изпълнението

4. Ако нямам партньор, с който да работя в екип, ще мога ли да си намеря такъв в началото на хакатона?

– Разбира се! Всички, които нямат отбори, ще имат възможност да си изберат такива в самото начало на хакатона. Ако търсите партньори с конкретни умения – можете да ни пишете, за да ви помогнем да идентифицирате подходящи хора, с които да работите.

5. Задължително ли е да се регистрирам предварително за хакатона?

– Не, не е задължително, но предварителната регистрация би ни позволило да направим по-добра организация.

6. Задължително ли е да работя в екип с друг човек, не мога ли сам да участвам в хакатона?

– Отборната работа винаги е била решаващ фактор за успеха на проект или бизнес начинание. Основната ни цел е да помогнем да отборите да развият проекти, които след това да могат да превърнат в истински продукт или услуга, а за това ще е нужна доста работа. Затова е задължително участието в хакатона на екипи от поне двама участника.

7. С каква цел се организира хакатона?

– Развитие на IT сектора в Бургас и любовта ни към нашия град са основните мотиви да организираме този хакатон. С цел да допринесем за развитието на този сектор и на града ни ние решихме да започнем да провеждаме такива състезания. Надяваме са по този начин допълнително да засили интереса на хората към компютърните науки.

8. Мога ли да използвам предварително подготвени графични елементи, снимки и други материали за проекта, който разработвам на хакатона?

– Да, възможно е.

9. Аз нямам идея за приложение, с която да участвам в хакатона. Ще можете ли да ми предложите насоки и идеи за работа?

– Да, по време на хакатона са предвидени няколко лекции и демонстрации, които да послужат за конкретни насоки и идеи

10. Какви са наградите за победителите?

– Спонсорите и партньорите ще осигурят наградите за учениците.

– Допълнителни предметни награди на стойност над 2 000 лв. за избрани екипи.

За всеки участник ще има изненада от организаторите.

11. Ще има ли към кого да се обърна ако имам въпроси от техническо естество по време на хакатона?

– Постарали сме се да подсигурим ментори и сътрудници, които ще бъдат на разположение на екипите през по-голямата част от времето.

12. Какви права си запазвам върху написаният от мен изходен код в рамките на хакатона?

– Участниците запазват пълни авторски права върху изходния код, които напишат в рамките на събитието.

13. Трябва ли да съм програмист, за да участвам на хакатона?

– Условието е поне един член на екипа да има основни умение по софтуерна разработка. Останалите могат да бъдат дизайнери, предприемачи или просто хора с идеи.

14. Аз съм студент, могат ли да участвам?

– Да. Студентите, участвали в състезанието получават допълнителни бонуси към оценките си по предметите „Информатика“ или ако са от ИТ специалностите по дисциплините, по които се обучават. Студентите могат да използват сертификатите за участие в състезанието за какдидатстване по програма студетски стипендии.

* ИНСИС ООД ще предложи на участващите в ХАКАТОН-а студенти възможност за бърза и безплатна регистрация в иновативния трудов портал ITO.bg, където най-добрите от тях ще бъдат интервюирани от германски работодатели от сектора на информационните и комуникационни технологии. Виртуалните интервюта са най-краткият път за успешна кариера, стаж и работа за германски компании още по време на студентската подготовка.

* ИКТ Клъстер – Бургас ще представи своя най-нов проект в подкрепа на младите предприемачи в България. Всеки, който иска да знае как да създаде свой StartUp, да изгради бизнес модел на своята иновативна идея и да премине интензивно професионално обучение за предприемачески умения, управление и бизнес – ще има възможност да кандидатства за напълно безплатна програма за обучение, съобразена с натоварването на студентите в Университета. Най-добрите кандидати ще получат и индивидуална помощ и консултиране за създаване на печеливш бизнес план и регистриране на бизнес. Специален предприемачески StartUp пакет ще стимулира успешните млади предприемачи с финансови, юридически, мениджмънт и комуникационни услуги.

Българската федерация по автомобилен спорт награди призьорите в различните дисциплини и класове за сезон 2018. Бяха раздадени 149 купи и над 100 плакета. Сред отличените най-добри състезатели и отбори от тази година бяха бургаската легенда на автомобилния спорт Стоян Апостолов и неговият клуб “Елена Тийм“. В генералното класиране на дисциплина “Затворен маршрут“ в серия “Туринг“, Стоян Апостолов зае второто място, след като в две от последните състезания (писта “Дракон“ и писта “Серес“) той категорично триумфира над преследващия го в класирането осемнадесетгодишен пилот Давид Будев.

При отборите принос за спечелването на второто място в генералното класиране за бургаския спортен клуб “Елена Тийм“ имат: Александър Димитров, Мариян Стоянов, Симеон Кандаров, Слави Рупчев и Гинчо Пачев. Българската федерация по автомобилен спорт връчи на Община Бургас плакет за цялостен принос към автомобилния спорт за сезон 2018.

 

Авторите на най-добрите творби в конкурса за детска рисунка „Моите приятели от друг етнос“ ще получат награди за показаните умения и талант.

Отличията ще им бъдат връчени на специална церемония в заседателната зала на Община Бургас на 12 декември от 14:00 часа.

В конкурса бяха подадени над 100 рисунки на бургаски ученици. Най-добрите от тях ще бъдат отпечатани на картички и плакати, които ще бъдат раздавани на участниците в събитието.

Картините на младите автори бяха оценявани от комисия в състав:

Ирена Ламбаджиева -председател; Национална художествена академия, магистър „Дизайн“;

Румен Туневски – член; бакалавър „Графичен дизайн“

Ангел Шопов – член; фотограф.

Конкурсът за детска рисунка „Моите приятели от друг етнос“ се провежда в рамките на изпълнението на Проект за безвъзмездна финансова помощ  BG05M2OP001-3.002-0040 „Интегриран подход за постигане на значими и устойчиви резултати в образователната интеграция на ученици от етнически малцинства в община Бургас „, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Победители Категория „Малки художници“ от 1 до 4 клас

1.       Първо място – Димитър Красимиров Иванов, 1 кл. ОУ „Константин Петканов“, гр. Бургас

2.       Второ място – Хатче Саид, 3 кл. – ОУ „Иван Вазов“, кв. Банево

3.       Трето място – Николета Николова Ванева, 1 кл. – СУ „Константин Петканов“ ,гр. Бургас

4.       Четвърто място -Данаил Атанасов Атанасов, 3 „В“ кл, ОУ „Васил Левски“ – Бургас

5.       Пето място – Айше Мехмед Юсеин, 4 кл. – ОУ „Иван Вазов“, кв. Банево

Победители Категория от 5 до 8 клас

1.       Първо място – Мая Янева Петрова, 5 „Б“ кл., ОУ „Георги Бенковски“

2.       Второ място –  Александър Стоянов Георгиев, 6 „Б“ кл. ПМГ, „Акад. Никола Обрешков“

3.       Трето място – Лиляна Ангелова, 5 „А“ кл. , ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас

4.       Четвърто място – Руска Стоянова ,5 Г кл., 2 рисунки- ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас

5.       Пето място – Даниела Стойкова Димитрова – 5 „Б“ кл., ОУ „Георги Бенковски“

Победители Категория от 9 до 12 клас

 1. Първо място – Божидара Топчиева, 12 кл. – АЕГ, „Гео Милев“ гр. Бургас
 2. Второ място –  Полина Тимофеевна Валецкая ,11  кл – АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас
 3. Трето място – Виктория Колева ,10 „В“ кл.- ППМГ „Акад. Никола Обрешков“
 4. Четвърто място – Лора Георгиева, 9 „Г“ кл- ППМГ „Акад. Никола Обрешков“
 5. Пето място – Галя Вергиева, 9 кл. – ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

 

 

Отличени с Грамота:

 1. Бойко Карчев ,ІV кл. ОУ „Христо Ботев“
 2. Ванеса Георгиева Николова , І кл. -ОУ „Константин Петканов“ гр. Бургас
 3. Сабрие Митков, ІІІ „А“ кл. -ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас
 4. Катрин Иванова Колева ,ІV А кл. ,ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас
 5. Елица Илкова Златева, VІ кл. ОУ „Иван Вазов“ ,кв. Банево
 6. Камелия Иванова ,VІ А кл.- СУ „Константин Петканов“, гр. Бургас
 7. Валентина Стефанова Йорданова  ,VІ „В“ – ОУ „Васил Левски“, гр. Бургас
 8. Жеко VІІ „В“ кл. – ОУ „Христо Ботев“ ,кв. „Победа“ ,Бургас
 9. Илияна Василева, V кл.- ОУ „Васил Левски“, гр. Българево
 10. Зюмбюлка ,VІІ В кл. – ОУ „Христо Ботев“, кв. „Победа“ ,Бургас

 

Всички участници:

 

Категория  от 5 до 8 клас

 1. Камелия  ,V І Б кл. – ОУ „Христо Ботев“ ,кв. „Победа“ ,Бургас
 2. Ася Атанасова , VІІ Б кл. – ОУ „Христо Ботев“ ,кв. „Победа“ Бургас
 3. Стефка Андонова, V а кл. 2 рисунки – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ ,Бургас
 4. Ана ,V І В кл – ОУ „Христо Ботев“, кв. „Победа“ Бургас
 5. Жеко VІІ В кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 6. Лиляна Ангелова V А кл. –  2 рисунки -ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 7. Калинка Янкова VІ А кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 8. Зюмбюлка VІІ В кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 9. Златина Александрова V В кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 10. Пенка Ставрева  V Б кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 11. Надежда Станчева V Г кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 12. Милена Атанасова V А кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 13. Анелия Христова V Б кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 14. Симеон Василев V Г кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 15. Ани Владимирова VІ А кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 16. Руска Стоянова V Г кл. 2 рисунки- ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 17. Добра Михайлова V В кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 18. Румяна Али V Б кл. – ОУ „Христо Ботев“ кв. „Победа“ Бургас
 19. Александър Стоянов Георгиев VІ Б кл. ПМГ „Акад. Никола Обрешков“
 20. Мария Стойчева Кавалджиева VІ кл. ОУ „Васил Левски“ гр. Българево
 21. Мая Янева Петрова V „Б“ кл. ОУ „Георги Бенковски“
 22. Теменужка Надеждова Славова VІ В кл. ОУ „Васил Левски“  Бургас
 23. Златин Стефанов V кл.- СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас
 24. Камелия Иванова VІ А кл.- СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас
 25. Светослава Славова V кл.- СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас
 26. Станислава Стойкова V кл.- СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас
 27. Фанка Емилова Юлиянова VІІ „Б“ кл. ОУ „Васил Левски“  Бургас
 28. Даниела Стойкова Димитрова -V“Б“ кл. ОУ „Георги Бенковски“
 29. Илияна Василева V кл.- ОУ „Васил Левски“ гр. Българево
 30. Анелия Ангелова Ангелова 12 г -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево
 31. Ана  Стефкова Йорданова 12 г. -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево
 32. Валентина Стефанова Йорданова  VІ „В“ – ОУ „Васил Левски“ гр. Бургас
 33. Ангел от VІ кл. -ОУ „Христо Ботев“
 34. Божидар Георгиев VІ кл. -ОУ „Христо Ботев“
 35. Ивета Скопчанова  VІІ кл. -ОУ „Христо Ботев“
 36. Николай VІ кл.  -ОУ „Христо Ботев“
 37. Женя Милкова Желева  VІІ кл. – ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево
 38. Айлин Исуф Хасан -2 рисунки VІІ кл. ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево
 39. Елица Илкова Златева VІ кл. ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево
 40. Жанета Живкова Стоянова -VІ кл-ОУ „Васил Левски“ гр. Българево
 41. Васил Иванов Иванов -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

 

Категория  от 1 до 4 клас

1.       Християна Стоянова  Комитова – 10г. -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

2.       Стоян Костов – ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

3.       Айлин Алибрям – ІІІ А кл. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

4.       Катрин Иванова Колева ІV А кл. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

5.       Анна-Мария Ивелинова Тончева -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

6.       Елиян Димитров Стоянов  10 г. -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

7.       Мария Иванова Иванова – ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

8.       Вяра Стефанова Михайлова ІV А кл. ОУ „Георги Бенковски“

9.       Николета Николова Ванева І кл. – СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас

10.   Катя Петрова Стоянова  ІV А кл.. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

11.   Елизавета Салим -ІV А кл.. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

12.   Реджеб Мустафов – ІV А кл.. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

13.   Виктория Парашкевова – ІV А кл.. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

14.   Мария Чемширова І  кл.- СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас

15.   Саша Димитрова Кадиева І  кл.- СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас

16.   Калина Валентинова Георгиева ІV кл. – СУ „Константин Петканов“ гр. Бургас

17.   Гергана Михайлова  Живкова ІV кл. –  ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

18.   Мария Бакалова -ІІІ „А“ кл. – ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

19.   Светослав Адрианов Иванов -ІІ кл. – ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

20.   Димитър Красимиров Иванов  І кл. ОУ „Константин Петканов“ гр. Бургас

21.   Велислава Великова  ІІІ“А“ кл.- ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

22.   Емне Адем ІІІ „А“ кл. -ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

23.   Даная Петрова Тенева 10 г. ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

24.   Михаил Веселинов Пуров –  ІІ кл.ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

25.   Първолета Димитрова  Мандова  ІІ кл. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

26.   Мария Радкова  ІІ кл. -ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

27.   Севда Елзова  Качитова ІІ кл.- ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

28.   Ани Янкова Летирова ІІ кл. – ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

29.   Петя Грънчарова 2 рисунки- І „А“ кл. – ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

30.   Денка Фарадин Салим -ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

31.   Камелия Миткова Борисова  10 г. ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

32.   Митко Милков ІІІ кл. ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

33.   Велизара Семова ІІІ „А“ кл. – ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

34.   Сабрие Митков ІІІ „А“ кл. -ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

35.   Митко Байрямов ІІ кл.- ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Бургас

36.   Ванеса Георгиева Николова  І кл. -ОУ „Константин Петканов“ гр. Бургас

37.   Кирилка Евгениева Мечкова -ОУ „Васил Левски“ гр. Българево

38.   Гинка Ангелова Михайлова ІІІ „В“ кл. ОУ „Христо Ботев“ Бургас

39.   Даниел Атанасов Атанасов ІІІ „В“ кл. ОУ „Васил Левски“ Бургас

40.   Стоян Миленков Костов ІІІ „В“ “ кл. ОУ „Васил Левски“ Бургас

41.   Лара – “ кл. ОУ „Христо Ботев“

42.   Даниела Драгиева Вълковна ІV кл. ОУ „Христо Ботев“

43.   Велизара Карайотова ІV кл. ОУ „Христо Ботев“

44.   Симеон Христов ІV кл. ОУ „Христо Ботев“

45.   Бойко Карчев ІV кл. ОУ „Христо Ботев“

46.   Ангелина Илиянова Иванова ІV кл. ОУ „Христо Ботев“

47.   Силвия Калоянова Стоянова ІІІ кл. ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

48.   Айни Мехмед Юсеин ІV кл. – ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

49.   Данчо Анков Андонов ІІІ кл. -ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

50.   Хаалил Неджеб Узун ІІІ кл. – ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

51.   Силвия Калоянова Стоянова ІІІкл. – ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

52.   Йордан Георгиев Раев ІІІ кл. ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

53.   Хатче Саид ІІІ кл. – ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

54.   Анифе Якъб Мустафа  ­­­ІІІ кл. – ОУ „Иван Вазов“ кв.Банево

 

Категория от 9 до 12 клас

 1.  Полина Тимофеевна Валецкая ХІ кл – АЕГ „Гео Милев“ гр. Бургас
 2. Лора Георгиева ІХ „Г“ кл- ППМГ „Акад. Никола Обрешков“
 3. Викория Колева Х „В“ кл. – 2 рисунки -ППМГ „Акад. Никола Обрешков“
 4. Хаджер Редван Х „Е“ кл. ППМГ „Акад. Никола Обрешков“
 5. Божидара Топчиева ХІІкл.  АЕГ „Гео Милев“ гр. Бургас
 6. Галя Вергиева ІХ кл. – ППМГ „Акад. Никола Обрешков“

 

Днешното никулденско заседание на бургаския местен парламент започна с едноминутно мълчание в памет на внезапно починалия вчера общински съветник Евгений Мосинов.

Сесията традиционно се свиква за обявяване на новите почетни граждани и отличените с други награди бургазлии. Всички те бяха поздравени от кмета Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и председателя на Общинския съвет Костантин Луков.

 * Ето и имената на новите почетни граждани:

Арх. Константин Коцев, архитект

Роден е на 24 май 1946 г. в гр. Бургас. През 1964 г. завършва Първа гимназия „Г. С. Раковски“ и е приет в архитектурния факултет на Висш инженерно-строителен институт – София.

През 1972 г. е част от екипа, разработващ Застроителен и регулационен план на ж.к. „Изгрев“ и за изготвяне на план за нов жилищен квартал в Бургас – ж. к. „Меден рудник“. Арх. Коцев е автор на голям брой жилищни сгради, сред които най-дългият в България жилищен блок №55 в ж.к. „П. Р. Славейков“ и жилищен блок №53 в ж.к. „Изгрев“, в който за първи път е приложена схемата „Dopelsekcion“.

От 1980 г. арх. Коцев е назначен за главен архитект в ОНС – Бургас, а през 1988 г. с негово участие се разработва предварителния Застроителен и регулационен план на курортен комплекс „Слънчев бряг“. От 1987 г. арх. Коцев работи в Областна администрация-Бургас като главен архитект, зам.-областен управител, началник отдел и главен секретар. Автор е на проекта на параклис „Свети Мина“, който дарява на военното поделение в Атия.

Архитект Коцев получи своята награда лично.

Никола Станчев, скулптор

Роден е през 1943 г. в гр. Добрич. Завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Национална художествена академия „Николай Павлович“ в София. Никола Станчев допринася за обогатяването на градския пейзаж на Бургас като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на Международния симпозиум по скулптура от камък на открито през 1976-1979 г.

Автор е на много монументални творби в града: входния знак на Бургас, пластичните композиции „Представлението започва“ пред Държавна опера, „Куфар на спомените“ на площад „Царица Йоана“, „Прибой“ в градинката до Часовника, паметника на Христо Фотев в Морската градина, скулптурната група „Момчето, което говори с птици“ и „Рибарска мрежа“ на бул. „Алеко Богориди“. Носител е на награди от Международен конкурс за паркова скулптура (Вайнсенфелс, Германия, 1999 г.), Национална награда за скулптура „Приятели на морето“ (2012 г.), Национална изложба „Алианц“ (2014, 2016 г.), Национална награда на Съюза на архитектите (2016 г.).

Никола Станчев получи своята награда лично.

Петър Дойчев, доайен на туризма в България

Роден е в Бургас на 19.09.1924 г. След Немското училище в града завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в сферата на туризма започва през 1948 година. Петър Дойчев преминава последователно през всички стъпала в професията, заемайки различни оперативни и управленски позиции от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма.

Петър Дойчев има принос в изграждането, развитието и управлението на големите туристически комплекси по българското Черноморие, както и в обучението и подготовката на кадри за туризма. Той е сред инициаторите за построяването на хотелите „Приморец“  и „България“ в Бургас и за развитието на града ни и южното Черноморие като туристическа дестинация.

Петър Дойчев е канен като гост-лектор в престижни европейски училища по туризъм в Швейцария и Италия. Автор е на книги и учебни помагала за обучение на кадрите в туризма. Той е подкрепил идеята за създаването на Институт по международен туризъм през 1967 г. и Център за усъвършенстване на ръководни кадри в туризма през 1977 година.

От името на Петър Дойчев наградата получи проф. Стоян Маринов.

Мустафа Чаушев, певец

Роден е на 10 април 1943 г. През 1968 г. завършва първия випуск на Естрадния отдел на Държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова. Истинският му пробив идва с кавър на песента „Жената на моя приятел“ на френския изпълнител Адамо. Дебютира на голямата сцена през 1969 г. и става популярен с изпълнения на шлагери, много от които композирани от Тончо Русев. Солист е на оркестър „Балкантон“ с диригент Димитър Ганев. С преводната песен „Нямаш време ти за мен“ по текст на Надежда Захариева става „Новият глас на Радио София“ през 1969 г. През 1970 г. осъществява две концертни турнета в Русия с Лили Иванова, а през следващите години многократно гостува там със самостоятелни шоу програми. Песента „Мое слънце“ (музика Морис Аладжем, текст Димитър Ценов) става „Мелодия на годината“ на месец май през 1972 г., а „Момчето и вятъра“ печели трета награда на радио конкурса „Пролет“. Бил е солист на Ленинградския диксиленд и Московския мюзикхол. Прави турнета в Сърбия, Полша, Чехия, Алжир, Тунис, Мароко, Куба, всички съветски републики и Турция.

През 2010 г. е удостоен с награда „Златна лира“ на Съюза на музикалните дейци в България. През 2013 г. певецът получава наградата „Златен век“ на Министерство на културата.

Мустафа Чаушев получи своята награда лично.

Д-р Стойчо Кьосев, философ

Роден е на 17 ноември 1954 г. Завършва Английската езикова гимназия в Бургас и специалност „Философия“ и „Социология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където защитава докторат по антична философия.

По време на комунистическия режим е учител по философия и главен асистент по философия в полувисшия институт по машиностроене и електротехника /днес Технически факултет в БСУ/.

Учредява общоградски философски клуб „Сократ“, за което е международно признат за дисидент с принос в борбата за демокрация. След 1989 г. е учредител на първото демократично движение в Бургас – Клуб за демократични промени „19 ноември“. Активен участник е в дейността на Българското сдружение за честни избори и граждански права.

Приносът му за града е във формиране и решително отстояване на идеята за създаване на БСУ. Учредител е на БСУ и първи директор на Университетското издателство. Има решителен принос за предоставяне на сградата на бившата междуокръжна партийна школа в Бургас за нуждите на здравеопазването.

Създател е на първата частна социологическа агенция в града и автор на много публицистични и научни статии в наши и международни издания, включително на публикуваната в интернет книга „Истории на кръста“.

От името на Стойчо Кьосев наградата прие синът му Димо Кьосев.

* Тази година посмъртно бе връчена наградата „Почетен общински съветник на Бургас“:

Рикардо Тоскани, архитект

Тази година се навършват 90 години от неговата смърт. През 1885 г., след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на България. За участието им в победния марш на българската войска са отличени с медал от италианския крал. След войната Тоскани пристига в Бургас, където през 1895 г. градският съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки. Тоскани е флагман на модернизацията на града като изгражда някои от най-емблематичните му сгради. Той участва в проектирането и строителството на катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“. Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел „Империал“, къщите на Йови Воденичаров, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др. До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е негова заслуга.

От името на Рикардо Тоскани наградата получи Галина Кирякова от католически храм „Дева Мария“.

* Днес бяха връчени още няколко отличия:

– С медали на Община Бургас за почетна служба бяха наградени стоматологът Ана Караиванова и старшата сестра в УМБАЛ Бургас Радостина Димитрова.

– С почетни значки за спасяването на човешки живот бяха наградени Бисер Русимов, Иво Иванов и Стефан Петров.

Днес се получиха поздравителни адреси от побратимените руски градове Краснодар и Ярославъл, а двучленна делегация от Краснодар гостува на Бургас за неговия празник.

Още снимки

 

Десетки певци и музиканти ще радват жителите и гостите на Бургас на градския празник – 6-ти декември, Никулден. През целия ден на осем различни сцени индивидуални изпълнители, класически квартети, инструментални формации, поп и рок групи ще свирят на живо и „зареждат“ с много настроение празнуващите.

Общоградският музикален празник ще започне веднага след традиционното литийно шествие до Моста в памет на загиналите моряци и рибари, което ще тръгне в 11.30 часа от площад „Атанас Сиреков“.

Още в 10.00 часа музикални изпълнения на ученическия оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Петя Тончева ще дадат своеобразен старт на забавната програма в градинката до Часовника. След тях от 12.00 часа на сцената с корабчето ще излезе Рагтайм оркестър, който ще пренесе бургазлии в света на черно-белите ленти със стила, предшестващ джаза, а след това музикантите от група „Горещ пясък“ ще изпълняват любими поп и рок парчета.

Освен в градинката до Часовника, още четири пространства ще зареждат с празнично настроение бургазлии. Обичаното от жителите и гостите на Бургас място, познато като Компаса, тази година също ще се превърне в музикална сцена, на която ще раздават празнично настроение групите „Euphoria“ и „Stockholm“. Тук също ще звучи празнична рагтайм музика.

Друго „горещо“ място в декемврийския ден ще бъде пред сградата на Археологическия музей на ул. „Богориди“, където стил и класа на празника ще придадат класическият квартет „Вива“. След тях музикалните страсти ще „нажежат“ добре познатите на бургазлии рок банди „Stiff Bone“ и „Four“.

Сцената до друг бургаски символ – Грамофона, ще бъде отредена за романтичната и лирична музика на „Рагтайм оркестър“ и квартетите „Арте“ и „Вива“, които ще придадат тържественост на деня с изпълнения на рагтайм, джаз и класически произведения.

Улица „Александровска“ пред залата на „Дружество на художниците“ по традиция ще бъде озвучено от изпълненията на представителния Бургаски духов оркестър, непосредствено преди да започне в 13.00 часа церемонията по обявяване на „Художник на годината“ и „Бург на годината“.

Жителите на парка в к-с „Изгрев“ също ще празнуват с Никулденски концерт с участието на музикални изпълнители и формации към НЧ „Изгрев 1909“ – Бургас, който ще започне в 11.00 часа.

От 11.00 часа е и началото на фолклорния празничен концерт в к-с „Меден рудник“. На сцената до СУ „Петко Росен“ ще излязат да поздравят бургазлии ангелогласната и обичана народна певица Николина Чакърдъкова и популярния Неврокопски танцов ансамбъл. Участие в концерта ще вземат още децата от фолклорна група „Чинките“ при НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985“, танцови състави „Слънчо“, „Младост“ и „Ритъм“.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас по време на големия Никулденски концерт на площад „Тройката“ в 17.30 часа.

 Хиляди бургазлии утре ще се забавляват заедно на площад „Тройката“

Едни от най-популярните и обичани гласове на Бургас и България ще направят празника незабравим за бургазлии по време на вечерния Никулденски концерт на площад „Тройката“. Той ще  започне в 17.30 часа, а водещи ще бъдат безспорните любимци на публиката – Тони Димитрова и Калин Сърменов.

Истинско музикално пиршество са подготвили диригентите Цанислав Пенков с камерния щрайх оркестър и Атанас Камиларов с бургаския духов оркестър.

И какво е бургаски концерт без любимите бургаски песни и неповторимите „Фортисимо“ с ръководител Милена Добрева. А ръководителят на ансамбъл „Странджа“ Марио Егов е подготвил изненада, която едва ли друг път сте виждали. Хор „Родна песен“, балетна формация и тромпетен ансамбъл при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“-Бургас ще направят празничната никулденска нощ още по-вълнуваща и незабравима.

На голямата сцена ще се качи и любимецът на публиката и звезда от хитовия телевизионен сериал „Скъпи наследници“ – Орлин Павлов. Атмосферата на празничния 6-ти декември ще продължат да нажежават музикантите от култовата банда „P.I.F.“, които ще изпълнят своите незабравими хитове.

Коледната елха на Бургас ще грейне в 18.00 часа. По традиция светлините ще бъдат запалени от кмета на Община Бургас Димитър Николов и изявили се със своите успехи бургазлии през годината.

Още снимки

Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ ще изненада приятно бургазлии на празника на града – 6-ти декември, Никулден. На този ден Православната църква почита свети Николай Чудотворец – закрилник на рибари и моряци, и покровител на Бургас.

6-ти декември ще бъде Ден на отворените врата в библиотеката. Всеки, който я посети на празника и иска да стане читател ще получи безплатна годишна карта, с която ще може да ползва услугите на библиотеката през новата 2019-та година. За всички, които носят името на свети Николай и прекрачат прага на културния институт този ден, ще има специална изненада.

Като почит към тях и изкуството им от 17:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде показана и театрална миниатюра – мюзикъл

На Празника на Бургас 6 декември от 17:00 часа ще бъде открито IV-тото издание на „Алея на славата“. Тази година традиционната изложба ще отдаде почит на най-популярните и обичани бургаски звезди от театралната и киносцена – Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Катя Зехирева, Елжана Попова, Хиндо Касимов, Аглика Бояджиева, Димитрина Тенева, Стефан Рядков, Руси Чанев и Невена Мандаджиева. В тяхна чест, събитието ще започне с кратка (20 минути) театрална миниатюра – мюзикъл „Кабаре“. Своеобразният спектакъл ще покажат талантите от младежка театрална трупа „Валери и приятели“. Изпълнителите са носители на две първи места на фестивали за театрално изкуство за деца и юноши – в Разград и Сливен.

„Алея на славата“ е инициатива, която цели осветяване и почит към личностите, прославили Бургас и България в определена област – наука, изкуство, спорт, култура и други. Тази година експозицията ще покаже обичани звезди от бургаската театрална и киносцена. Всеки от тях, ще бъде презентиран със снимки и информация. Изложбата е по инициатива на Гранд Хотел и СПА Приморец и може да бъде посетена в 5-звездния хотел до 9 декември (неделя) включително. Всички са добре дошли. Входът е свободена.

За повече информация: +359 877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg

 

Проектът БУЛЕВАРТ посреща първия си Никулден. Партньорите в Творческата мрежа на Бургас са подготвили много и интересни събития, с които да обогатят празничния календар.

 ВКУСНИ КАТМИ

Live!

На живо – концерт на група КОГА. Място – откритата сцена на БУЛЕВАРТ до Часовника.

От 16:30 ч. до 18:00 ч.

Арт къща ЛаМалена

РАБОТИЛНИЧКА ЗА НИКУЛДЕНСКИ ЧУДЕСА

Работилници за коледни украси – с децата от Училище Френе́

между 11:00 ч. – 13:00 ч.

От 15:00 – 17:30 ч. – работилницата ще е отворена за жители и гости на града.

Посетете Ла Малена и създайте сами своя коледен подарък.

ГАЛЕРИЯ НЕСИ

 Празничната изложба на галерия „Неси“ с живописта на Анелия Николова.

Никулден, Коледа и Нова година ще посрещнем с естетиката на художничката,която се завръща в Бургас със своето изкуство.

11:00 ч. -18:00 ч.

 – Художествена работилница за децата от Училище Френе́ на морска тематика  в ГАЛЕРИЯ НЕСИ

11:00 ч. -12:00 ч.

CARDAMON

ВЕСЕЛИЯТ НИКУЛДЕН

На прага на Cardamon ще ви посрещнат с рибни вкусотийки, греяно винце и много настроение в духа на Никулден

– Изложба на тема видовете риби в Черно море.

Децата от Училище Френе́ ще  бъдат гости и на Кардамон от 14:00 ч., ще пият чай и ще ни разкажат за „Рибите в Черно море“.

Tezgiah и Papa beer

Те ще се пренесат с изнесени щандове до Регионалния исторически музей на БУЛЕВАРТ. Тезгях ще предлага специален хляб с формата на риба и домашни печива.

Папа беер ще се изявят с крафт бири и афинитет към уличните събития.

Музика, вкусна храна и бира. Един различен цветен Никулден!

От 10:00 до 19:00 ч.

В обхвата на БУЛЕВАРТ ще откриете стари вещи с логото на Творческата мрежа, табелки, стрелки, които сочат към обектите и рибки, изработени от децата на Училище Френе́.

Лесно ще познаете местата на БУЛЕВАРТ – пред всяко от тях ще има празнични знамена с логото на проекта!

Намерете ни, последвайте ни, ние ви очакваме. БУЛЕВАРТ – Мрежата на сетивата расте, включи се, разгледай и предай нататък.

Обектите които ни последваха

1. Арт къща ЛаМалена

Предлага атрактивна трибуна и подходящо място за работата на дизайнери, художници и артисти. Организира творчески работилници със съдействието на български и бургаски художници и приложници.

2Галерия „НЕСИ“

Има амбицията да представи съвременното българско изкуство в неговото разнообразие, без да се ограничава от техники, жанрове и поколения.

3. „ВКУСНИ КАТМИ“

Собствениците и приятелите на заведението организират музикални и други арт събития на импровизирана открита сцена.

4. „ТЕЗГЯХ“ – хлебарна и пекарна

Организира фото изложба и представяне на продукти в отворена работилница на тема: „Хляба на Бургас“, „Празници и семейни традиции в приготвянето на печива“.

5. Бар „Кардамон“

Мястото се превърна в център за провеждане на артистични прояви с участието на диджеи, музиканти и изпълнители, танцови салса партита, стрийт денс шоута, импро театър, тематични кулинарни вечери.

6. Кафе-бар „Барбоса“

Тук ще откриете музикални вечери с гост музиканти на живо или диджеи, изложби на съвременни български творци, иновативни събития.

7. „Ti Bar & Kitchen“

Съчетават вкусната храна и богатия избор на напитки с културни събития, фотоизложби и музикални вечери.

8. Център за работа с деца „Френе“

Предлагат събития за деца и техните родители, които развиват езиковите и комуникативни умения, пространственото и логическо мислене, социалната и емоционална интелигентност, творчески игри, литературни работилници.

9. #HashtagSTUDIO – The Culture Club

Интересни представления, импровизирани постановки, арт инсталации и много артистичен дух.

Всички участници в БУЛЕВАРТ са активно подкрепени от Община Бургас.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...
Открий ме в спорта