My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

На фокус
Featured posts

88% от работодателите предвиждат за своите служители коледни бонуси или подаръци. Това показва анкета на Българската стопанска камара, съобщава bTV.

Шест на сто от представителите на бизнеса обаче признават, че не биха дали стимули на своите служители и то при никакви условия. Но те дават бонуси през цялата година, пише lupa.bg

Под каква форма ще бъдат стимулирани работниците?

* над 70 на сто от работодателите предвиждат пари в брой или 13-та заплата

* 16 % – фирмени подаръци * ваучери за почивка ще раздават само в един процент от случаите

При какви условия се дават бонуси?

* Добрите финансови резултати са повод за даване на бонуси – 55% от работодателите

* Нараства тенденцията работодателите да дават коледни бонуси независимо от резултатите

С какви мотиви работодателите биха дали коледни бонус?

* поощряване на служителите – над 60%

* да спазят традициите – 38% * да сплотят екипа – 22%

* да подобрят имиджа на фирмата, което нараства като тенденция

Източник: blitz.bg

На 15 декември в спортна зала „Бойчо Брънзов“ ще се проведе турнир по фехтовка „Млад рицар“. Организатори са Фехтовален клуб „Корсар Бургас“, Община Бургас и Фехтовална академия „Васил Етрополски“. Събитието ще започне в 10.00 часа с награждаване на малките рицари, завършващи І-ва фехтовална степен. Схватките започват след това при следната програма:

11:00 часа – Момчета и момичета, родени 2011 г. и по-малки

12:00 часа – Момчета, родени 2008 до 2010 г., включително

13:30 часа – Момичета, родени 2008 до 2010 г., включително

14:30 часа – Момчета и момичета, родени 2007 и по-големи

16:00 часа – Финали, томбола и награждаване.

Всеки, който желае да присъства на спортния празник, е добре дошъл. Входът е свободен.

При изключително голям интерес преминаха първите годишни награди на Фондация „Евгений Мосинов“. Церемонията бе под патронажа на областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков и в партньорство с Бургаския свободен университет.

Събитието се проведе снощи в атриума на БСУ и събра на едно място видни магистрати, общественици , научни деятели и такива с принос към академичните среди на БСУ, представители на адвокатските колегии от Бургас, Пловдив и София и уважавани фигури от местната и държавна власт, представители на бизнеса.

По време на церемонията бяха наградени студенти за отличен успех от Центъра по юридически науки и Центъра по икономически и управленски науки на БСУ. Отличия бяха връчени и на студенти за участие в национални и в общински състезания, олимпиади и др. Почетни плакети и грамоти получиха преподаватели на бургаския ВУЗ, както и деятели с принос към научната и академична дейност на университета.

По време на тържествената церемония бяха събрани средства, които ще се ползват от фонда за първите стипедии на студенти в специалностите „Право“ и „Икономика“.

*Фондация „Евгений Мосинов“ е учредена в памет на бургаския адвокат Евгений Мосинов, който беше и преподавател в Центъра по юридически науки и в Центъра по икономически и управленски науки на Бургаския свободен университет /БСУ/ още от самото му създаване. Като главен асистент в БСУ е обучавал студенти в дисциплините „Обща теория на правото“, „Основи на правото“, „Търговско право“, „Юридически практикум“ . Бил е секретар на редколегията, отговаряща за издателската дейност на Юридическия факултет в периода 1995-1999 година в т.ч. и на Юридическия сборник, издание на ЦЮН.

Ето и пълния списък на наградените:

Награди за отличен успех:

1. Пейчо Колев Колев – Финанси – 5.51, 6.00

2. Юлияна Кирилова Адриянова – право, 5 курс – 5,70

3. Красимир Атанасов Русев – право, 5 курс, 5, 68

Наградени студенти за активно участие в национални и в общински състезания,  олимпиади и др.

1. Отбор по гражданско право и процес  – Теодора Янева, Мая Тодорова, Теодора Маринова, Красимир Русев с ръководител проф. д-р Силви Чернев. Участват в национални състезания с отбори от всички университети, в които има правни факултети, и заемат челни позиции. През миналата година. Клубът по гражданскоправни науки в БСУ беше домакин и организатор на VII Междууниверситетско състезание за решаване на гражданскоправен казус, участие в което взеха 12 отбора от 6 университета в страната.

2. Станислав Иванов – студент в 4 курс в специалност „Право“, ЦЮН – председател на Студентския съвет на БСУ, член на Изпълнителния съвет на Националното представителство на студентските съвети в Република България, участник в нормативни инициативи за правата на студентите от частните висши училища, участник в организацията на инициативи в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз в периода м. януари – м. юни 2018 г., активен организатор на младежки събития в БСУ и в град Бургас.

3. Гюнай Ахмед – студент в 3 курс в специалност „Счетоводство и контрол“, ЦИУН – участник в екип в хакатона “NASA Space Up Challenge” през м. октомври 2018 г., мобилност по програма Еразъм+ през 2019 г., сътрудник в организацията на Юбилейната научна конференция на ЦИУН 2019 г., участник в конкурса за бизнес идеи Beyond 2019 -2020 г.

4. Иван Катунин – студент в 4 курс в специалност „Бизнес администрация“, ЦИУН – 1 място в XIХ Конференция за студентско научно творчество в БСУ, участник в екип в хакатона “NASA Space Up Challenge” през м. октомври 2018 г., мобилност по програма Еразъм+ през 2019 г., участник в конкурса за бизнес идеи Beyond 2019 -2020 г.

5. Гергана Аврамова – докторант – специалност ПНУП (Предучилищна и начална училищна педагогика)– ЦХН, активен участник в Студентското научно творчество, с множество научни публикации

6. Мария Даскалова – студент във 2 курс в специалност „Софтуерно инженерство“, ЦИТН  – участник в екипите на хакатоните “NASA Space Up Challenge” през м. октомври 2018 г. и през м. октомври 2019 г., участник в „Академията на ScaleFocus”, участник в конкурса за бизнес идеи Beyond 2019 -2020 г.

Наградени преподаватели:

1. доц. д-р Христо Павлов – ЦЮН

2. доц. д-р Мария Нейчева – ЦИУН

3. доц. д-р Славка Димитрова – ЦЮН

Категория „Деятели с принос към научната и академичната дейност на университета“

Наградени:

1. Янко Янков – управител на Алианц Банк – Бургас – член на Настоятелството на БСУ, активно участва в образователния, в научния и в организационния живот на БСУ, включва се във всички акредитации на университета и на ЦИУН; подпомага научни изяви на студенти и преподаватели, съдейства за провеждане на студентски практики и стажове.

2. Боряна Димитрова – член на ВСС от 2017 г.;  2007 – 2017  председател  на Окръжен съд – Бургас – активно участва в организирането и провеждането на международни конференции на ЦЮН, в акредитациите на университета и ЦЮН, подпомага активно провеждането на събитието Награди на декана на ЦЮН чрез предоставяне на стипендия.

Една иновативна идея, вече наложена в Европа, си пробива път и в нашия град. Община Бургас започна реализирането й, като постави „зелени шапки“ на три автобусни спирки.

Едната от тях се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са при Дома на нефтохимика.

Поставянето на зеленина върху автобусните спирки се прави на определени места, където няма широколистни дървета. Заради липсата на сянка през летните месеци въздухът там е по-горещ, а нивото на прахови частици по-високо.   

Растителността върху автобусните спирки е специфична. Използва се предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на високи температури и липса на влага през лятото. Устойчива е на минусови температури през зимата.

Растенията имат способността да асимилират праховите частици, което ще спомогне за частичното подобряване на качеството на въздуха.

С реализирането на идеята спирките стават не само по-красиви. Така се осигуряват повече зелени пространства в градската среда.

Община Бургас проучва възможностите за озеленяване на още автобусни спирки, което да стане още една от стъпките към опазване на природата и формиране на екологично мислене в обществото.

Снимка: fl-life.com.ua

На 17 декември ученическият съвет към Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“ в Бургас организира благотворителен коледен концерт и базар. Събитието е под надслов „Деца помагат на деца“ и ще се проведе в двора на училището от 12:00 часа. Там ще бъде възпроизведено коледно градче със сцена, шатри с базари за храна, организирани игри и занимания, весела предпразнична програма.

По време на мероприятието ще има поставени кутии за събиране на дарения. Всички ученици ще се включат активно в даряването, програмата, както и в организационните дейности. Освен финансови средства, желаещите могат да дарят играчки – нови или стари, но запазени. Инициативата ще се разпространява в социалните мрежи с хаштаг #PGREPOMAGA, като тя е подкрепена от Община Бургас, Младежки културен център, Български червен кръст.

В концерта участие ще вземат бивши и настоящи възпитаници на гимназията, ученици от други гимназии, училищеният хор, танцови състави.

Събраните средства ще бъдат насочени към деца, силно нуждаещи се от финансова подкрепа, които не живеят в нормални битови условия. Група от доброволци ще помогне за ремонти в техните жилища и за осигуряването на необходимите мебели и домакински уреди.

Остават броени часове до началото на коледния спектакъл на танцова школа ЕSTRELLA, в който ще участват всички ученици на школата. Над 100 деца от школата на бургаския хореограф Олга Димитрова ще се качат на сцената на бургаската опера, за да представят най-новите си хореографии.

Публиката ще има възможност да види уникален танцово-акробатичен спектакъл с много светлинни ефекти. За първи път ще бъде представена нова продукция, в която заедно на сцената ще се качат три групи на школата.

В хореографията едновременно ще участват 56 танцьора и ще сътворят с телата си истинска „Огнена стихия”. Сред гостите ще видите възпитаници на Светлана Ермолова от „Вокалното студио №1” и на Кина Христова от „Народно читалище Пробуда-1880”.

Не пропускайте шанса да сте част от това събитие, призовават организаторите. Те са майстори на грандиозни спектакли. Разбира се, те са подготвили и много други изненади, но ще ги разберете само на 14 декември, от 19.00 ч, в зала Опера Бургас. Билети на касата на операта.

Проект на Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас участва в тазгодишната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“. Проектът „За топли ръце и ходила и през зимата, и през лятото“ има за цел покупка на специализирана апаратура – иновативна дигитална капиляроскопска камера, за диагностика на „Феноменът на Рейно“, познат още като „Болестта на Рейно“ и „Синдром на Рейно“. Това е състояние на нарушена пропускливост на капилярите на пръстите на ръцете и ходилата. Проявява се с побеляване и посиняване на пръстите, най-често при студ. Тези оплаквания може да са проява на самостоятелно заболяване или да бъдат симптом на някои от така наречените системни заболявания на съединителната тъкан като системен лупус еритематодес и прогресираща системна склероза. Феноменът на Рейно най-често се проявява при млади жени в детеродна възраст и нарушава значително трудоспособността им и ежедневния им физически и емоционален комфорт. Ако заболяването не бъде навреме диагностицирано и адекватно лекувано, може да доведе до трайна инвалидизация. Основният начин за обективизация на състоянието на капилярите и уточняване на диагнозата е капиляроскопията – изследване, при което чрез микроскоп се наблюдават капилярите на пръстите на ръцете. Покупката на апаратурата ще даде възможност за съвременна, бърза и обективна диагностика на Феномена на Рейно с дигитален запис на самото изследване. Последното ще позволи сравнимост на резултатите с последващи изследвание, проследяване на ефекта от прилаганото лечение, натрупване на база данни, което във времето ще даде възможност за научна и статистическа обработка.

Пациентите ще имат безплатен достъп до тази съвременна методика, което ще им даде възможност за обективно диагностично уточняване, назначаване на адекватно лечение и проследяване на резултатите от него.Как да дарите средства по проекта можете да разберете тук:
https://izberi.rbb.bg/proekti/zdravni/za-topli-rce-i-hodila-prez-zimata-i-prez-lyatoto/

Тази неделя, 15 декември, в туристически комплекс „Акве Калиде“ отваря врати в празничното издание на „Арт-И-Факти“. В арт работилничките от 11.00 до 13.00 часа децата ще изработват атрактивни коледни картички и художествено украсени пликове. С тях могат да поздравят за празниците своите близки и приятели.

Таксата за участие в работилничките е 3 лв. за едно изделие, 4 лв. – за двете, и включва възможност за безплатно посещение в музея на „Акве Калиде“.

Заедно с това в благотворителен Коледен базар ще бъдат представени арт изделия, сътворени от децата на детския център за деца с увреждания „Свети Николай Чудотворец“. По думите на терапевта Дани Илиева, изделията са сътворени с много креативност, желание и любов.

ДЦДУ „Свети Николай Чудотворец“, създаден през 2000 г., работи ежедневно с деца с физически и умствени увреждания. Логопеди, психолози, трудотерапевти, рехабилитатори, социални работници и социални асистенти подготвят деца с увреждания за водене на самостоятелен живот, социална адаптация и социална интеграция. Най-любимите занимания на децата са свързани с творчеството – моделиране с глина, рисуване върху текстил, порцелан, стъкло, дърво, хартия.

Средствата, събрани от благотворителния базар, ще бъдат използвани за закупуване на материали – бои, лепила, прежди, стикери, цветни картони и др.

Учениците от ППМГ „Никола Обрешков“ се наредиха на второ място по брой спечелени медали от международни олимпиади по математика през 2019-та година. По този повод те взеха участие в Деветата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. Тържественото събитие се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН.

С най-голям брой медали са бургаските ученици: Стефан Иванов, Любомир Шойлев, Орлин Кучумбов, Кристиян Минчев, Виктор Балтин, Марина Бояджиева, Никола Димитров, Георги Петров и Константин Кръстев. Те се наредиха веднага след своите връстници от СМГ „Паисий Хилендарски“.

Заслуги за това имат и техните преподаватели: Антоанета Граматикова, Гергана Николова, Георги Стойчев, Динко Раднев, Йовка Николова, Петя Лазарова.

 Георги Христов и Дичо ще пеят на големия коледен концерт в Операта на 20-ти декември от 19.00 часа

Коледният дух ще „завладее“ Бургас още от утре във фоайето на Операта с интересни творчески работилници, коледен базар, много музика и кино. Всички малки и пораснали деца ще могат да се срещнат и снимат с Дядо Коледа. Събитието „Коледният дух на Бургас“ ще се проведе от 10.30 до 19.00 часа на 13, 14 и 15 декември.

В понеделник, 16 декември, от 18.00 часа в Експо център „Флора“ ще започне камерен концерт за пиано и цигулка с произведенията на Цезар Франк и Йоханес Брамс, изпълнени от Илиана Тодорова /пиано/ и Божидара Кузманова-Владар /цигулка/.

Следващият ден от 11.00 часа коледари ще посетят Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей, а от 18.00 часа в Експоцентър „Флора“ ще се състои концерт, посветен на 170 години от смъртта на Фредерик Шопен, с участието на Мария Цветкова-Маджарова /сопран/ и Илиана Тодорова /пиано/. Половин час по-късно е началото на коледния концерт на смесен хор „Бургас“ в Художествената галерия „Петко Задгорски“.

Коледен концерт с много танци ще предложат на бургазлии и гостите на града на 18 декември танцова школа „Дюн“ и брейк клуб „Бляк стайл“. Денс шоуто ще бъде от 17.00 часа в Драматичен театър „Адриана Будевска“.

Два коледни концерта ще има на 19 декември от 18.00 часа. В първия подготвителни групи към детски хор „Милка Стоева“ с ръководител Мариета Секлемова ще зарадват всички посетители в залата на Младежкия културен център. Талантливите деца от вокална група „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева и детският цигулков ансамбъл „Звездички“ с диригент Едуард Василев към НЧ „Фар 1946“ ще пожелаят „Весела Коледа“ в залата на Областната управа.

Базарът с творчески работилници – „От Игнажден до Коледа“, с организатор НЧ „Пенчо Славейков 1983“, ще се проведе в парка в к-с „Славейков“ на 20 декември от 11.00 часа.

Големият празничен концерт-спектакъл „Коледни звезди“ ще започне в 19.00 часа на 20 декември в залата на Операта. В него ще участват обичани певци и артисти като Георги Христов, Дичо, Еделина Кънева, Марчо Апостолов, вокална група „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева, детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, детска балетна школа „Марина“ с ръководител Марина Змеева и музикантите на Държавната опера с диригенти Невена Михайлова и Йордан Дафов. Организатори на концерта са Община Бургас и Държавна опера – Бургас. Билети може да намерите на касата на Операта и в мрежата на Eventim.

Вижте цялата програма на Община Бургас за предстоящите коледни празници.

КОЛЕДА 2019

ПРОГРАМА

13-15 декември /петък – неделя/ 10:30-19:00 часа

Фоайето на Държавна опера – Бургас

 „Коледният дух на Бургас“

Творчески работилници, базар, музика, кино 

и среща с Дядо Коледа

16 декември / понеделник/18:00 часа

БХГ „Петко Задгорски“

Юбилейна изложба живопис 85 години  – Райна Рачева

16 декември / понеделник/18:00 часа

Експозиционен център Флора, зала 2

Камерен концерт пиано и цигулка

В програмата Цезар Франк и Йоханес Брамс

С участието на: Илиана Тодорова, пиано, Божидара Кузманова-Владар (Австрия), цигулка.

16-21 декември/ понеделник – събота/ 18:30 часа

Експозиционен център Флора, зала 2

Кино Панорама Италия

Вход с билети на място

17 декември /вторник/ 11:00 часа

Етнографска експозиция

Коледари в Регионален исторически музей

17 декември /вторник/ 18:00 часа

Експозиционен център Флора, зала 2

Цикъл песни за глас и пиано

Посветен на 170 години от смъртта на Ф. Шопен

С участието на: Мария Цветкова-Маджарова, сопран и Илиана Тодорова, пиано

17 декември /вторник/ 18:30 часа

Художествена галерия „Петко Задгорски“

Коледен концерт на смесен хор „Бургас“

18 декември /сряда/17:00 часа

Драматичен театър „Адриана Будевска“

Коледен концерт на Танцова школа „Дюн“ и Брейк клуб „Бляк стайл“

Вход с билети

19 декември /четвъртък/ 18:00 часа

Зала на Младежки културен център

Коледен концерт на подготвителни групи към детски хор „Милка Стоева“ с ръководител Мариета Секлемова

19 декември /четвъртък/ 18:00 часа

Областна администрация, зала ет.2

Концерт „Весела Коледа“ с участието на ВФ „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева и детски цигулков ансамбъл „Звездички“ с диригент Едуард Василев към НЧ „Фар 1946“ – Бургас

20  декември /петък/ 11:00 часа

Парк на к-с „Славейков“

 „От Игнажден до Коледа“ – концерт с базар и творчески работилници

Организатор: НЧ „Пенчо Славейков 1983“- Бургас

20  декември /петък/ 19:00 часа

Зала на Държавна опера – Бургас

Концерт-спектакъл „Коледни звезди“

С участието на: Георги Христов, Дичо, Еделина Кънева, Марчо Апостолов,  ВГ „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева, Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, Детска балетна школа „Марина“ с ръководител Марина Змеева,  солисти, оркестър и хор на Държавна опера Бургас, диригент на хора Невена Михайлова

Диригент Йордан Дафов

Организатор: Община Бургас и Държавна опера – Бургас

Билети на касата на Държавна опера – Бургас и в мрежата на Eventim

21 декември /събота/ 11:30 часа

Експозиционен център Флора, зала 2

Празничен коледен концерт – матине

С участието на: Бургаски духов оркестър

21 декември /събота/ 12:00 часа

пл. „Тройката“

Концерт на Жечка Сланинкова и оркестър „Странджа“

21 декември /събота/ 12:30 часа

Експозиционен център Флора

Спектакъл „Тримата Снежковци“

Държавен куклен театър – Бургас

21 декември /събота/17:00 часа

Областна администрация, зала ет.2

Коледен концерт на смесен хор „Родна песен“ и вокална формация „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева   

23 декември /понеделник/ 18:00 часа

Зала на Държавна опера – Бургас

Концерт-спектакъл  „Зимна приказка“

С участието на: ПФА „Странджа“ с художествен ръководител Марио Егов и Кукерска група „Каваклии“

Организатор: Община Бургас

Билети на касата на „Часовника“

25 декември /сряда/ 14:00 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Традиционен фолклорен коледен концерт

С участието на: ПФА „Странджа“ с художествен ръководил Марио Егов

От витринатавиж всички

0
Съставки: пуйка;150-200 г масло с добро качество (омекотено);сол, смлян черен пипер - на вкус;дафинов лист;зехтин;2 лимона (за олио)...

Стилътвиж всички

0
Посрещнете Новата 2020, чийто покровител в източния календар е Белият метален плъх, у дома, съветват астролозите, но в голям мащаб. Направете истинска...
Открий ме в спорта