My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

На фокус
Featured posts

Първо издание на Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество ще се проведе в Бургас, в дните от 19 до 21 октомври. Официалният старт ще бъде даден в петък от 16.00 часа на площад „Тройката“. В кратката откриваща програма ще се включат Детска фолклорна група „Звъника“, с ръководител Ваня Дженезова, и Школа по гайда при НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ – „Меден рудник“, с ръководител Георги Миронски, както и Вокална група „Галакси“ при НЧ „Просвета 1927“ – кв. „Долно Езерово“.

Дефилето на участниците ще започне в събота от 10.30 часа. То ще тръгне от сградата на Община Бургас към площад „Тройката“, като ще бъде водено от Кукерска група „Каваклии“ – кв. „Долно Езерово“, която и ще открие конкурсната част в 11.00 часа.

Третият ден е насочен към най-малките, които ще имат възможността да рисуват маски и да работят с глина.

* Ето и цялата програма на тридневния фестивал:

19 октомври

8:00 – 10:00 часа – разполагане на участниците в изложението „Българско е“

16:00 часа – откриване на Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество

16:30 – 18:00 часа – програма от читалищата в к-с „Меден рудник“ и кв. „Долно Езерово“

18:00 часа – закриване на деня с българско хоро

20 октомври

10:30 часа – начало на дефилето на маскарадните групи от пл. „Атанас Сиреков“ (пред сградата на Община Бургас) към площад „Тройката“

11:00 часа – начало на представянето на маскарадните групи

15:00 часа – обявяване на наградите

16:00 часа – посетителите ще имат възможност да поиграят български танци под съпровода на музика

21 октомври

10:30 часа – забавления за деца – „Нарисувай ми кукер“. Ще се даде възможност за провокиране на художествените умения и фантазии на децата – моделиране с глина, рисуване с моливи и тебешир под надзора на родителите

12:00 часа – закриване на Фестивала с фолклорна детска забава.

Храната с неясни съставки води до проблеми със стомашно-чревния тракт, категорична е д-р Цветанова

Млад и обещаващ специалист-гастроентеролог избра УМБАЛ Бургас пред болници в Пловдив.

Д-р Силвена Цветанова е най-новият специалист в Отделението по гастроентерология на болницата, а от 1 октомври преглежда и в Медицинския център на болницата –  „Св. Николай Чудотворец“. Тя е категорична, че Бургас дава добри перспективи за младите лекари, особено от редки специалности, каквато е нейната.

Д-р Цветанова е завършила медицина в МУ Варна, работила е в Отделението по гастроентерология в болницата в Добрич.  Убедена е, че като университетска болница УМБАЛ Бургас е по-добър избор от болницата , в която е работила  6  години.  „Градът също ми харесва, затова го предпочетох пред Пловдив, откъдето имах предложения“, казва тя.

Младата лекарка е участвала в проучвания, свързани със съвременния живот и начин на хранене и отражението му върху заболеваемостта. Те доказват, че в последните години гастроентерологичните заболявания се увеличават и за това има причини. Те са свързани най-вече сначина на хранене и неяснитеи изкуствени съставки в храната. „Всички съставки, които организмът не можеда разгради, сеотлагат в черния дроб като мазнини. Това са химичните съставки в храната, неестествените съставки. Изатова все по-често се срещат хората с чернодробна стеатоза – т.нар. омазнен черен дроб. Мнозина с мятат, че това е проблем на злоупотребяващите с алкохол, но не е така. Имам много пациенти, които не консумират алкохол и въпреки това са с чернодробни проблеми. Такива например са 90% от диабетиците, както и хората с високо кръвно“, посочва д-р Цветанова.

Зачестяват и пациентите с хеликобактер пилори – бактерия, която ако не се лекува, провокира язва и рак на стомаха. Причината отново е в храната с неясен произход. Рефлуксът, или т.нар. киселини, също са причина за оплаквания от страна на пациентите.

За да повиши ранната диагностика на заболяванията на стомашно-чревния тракт, д-р Цветанова и ръководството на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ планират организирането на информационни и скринингови кампании. Първата ще се проведе през м. ноември.

Бургазлията капитан далечно плаване Никифор Герчев е номиниран като финалист за получаване на наградата на Международната морска спасителна федерация /IMRF/. Признанието той получава за цялостни постижения в морското хуманитарно спасяване. 

Капитан Никифор Герчев е изпълнителен директор на Доброволческата организация Булсар за спасяване при морски катастрофи и бедствия. Има стаж във военния и търговския флот. Участвал е и лично е ръководил множество рисковани операции на море и високоспециализирани технически мероприятия, свързани с обезопасяване на морски инциденти и ликвидиране на последиците от аварии. Допринесъл е за спасяването на повече от двеста и петдесет души при различни застрашаващи живота им обстоятелства.

Церемонията по награждаването ще се състои на осми ноември тази година, по време на Годишната регионална среща на европейските организации на Международната морска спасителна федерация, която ще се проведе в централата на Норвежката морска спасителна служба „RS Noatun“.

Веднага, след като бе обявено, че бургазлията е номиниран за присъждане на отличието, потърсихме капитан Герчев, за да коментира как приема предстоящото получаване на приза.

„Тази номинация за мен е голяма чест. Посвещавам признанието на моя роден град Бургас, на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, което съм завършил, на флота, където съм служил и, разбира се, на моето семейство“, каза за e-Burgas.com капитан Герчев.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

В националната седмицата на четенето единственият европейски сертифициран център за работа с талантливи деца в гр. Бургас и литературен клуб-читалня „Малкият принц“  организират инициатива за насърчаване на четенето „Известни личности четат на децата на Бургас“, темата е „Любима книга от моето детство“. В периода 24.10.18г.-26.10.18г. центърът ще посрещне изтъкнати бургаски личности, децата на града ще имат възможността да се докоснат до вътрешния свят на гостите, да чуят приказките от тяхното детство и да зададат въпросите, които ги вълнуват.

Кампанията стартира с известният бургаски режисьор и откривател на актьорски таланти – Румен Велев, който ще запознае децата с творчеството на Екзюпери. Втората вечер публиката ще се запозне отблизо с Мастершефа на България за 2018г.- Станислав Райчев. Той ще представи от всички обичаната Астрид Линдгрен и нейният Карлсон, който живее на покрива. Като за финал любителите на детското творчество ще се докоснат и до една от най-младите, но набираща все по-голяма популярност – Лидия Стаматова – певица и модел, част от екипа на уеб сериала – ТИПИЧНО.

„Четящите деца използват въображението си, поставят себе си на мястото на героите от историите. Книгите помагат на малките да видят нови светове и да достигнат пълния си потенциал, което е и основна мисия и цел в работата на литературен клуб-читалня „Малкият принц“ и център за млади таланти. Децата имат нужда от детските книги, а книгите имат нужда от децата, на които да покажат своя свят.

И както е казал великият Айнщайн: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат още по-интелигентни, четете им повече приказки.“ – коментира идеята за събитието Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“

Инициативата е безплатна и всички желаещи да присъстват трябва предварително да запазят своето място на телефон 0887 20 10 33 или 056 825727, местата са ограничени.

Водещи специалисти от университетската спешна болница „Н. И. Пирогов“ ще извършат безвъзмездни профилактични прегледи на деца в Бургас в последната събота от месеца – 27 октомври, в ДКЦ I.

Това съобщи днес създателят на Национална програма „Детско здраве-Пирогов“ д-р Асен Меджидиев, който е и председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник на отделението по УНГ в „Пирогов“ на пресконференция в Община Бургас.

Високоспециализираните прегледи ще се извършват след предварително записване, което стартира от днес, на телефона на регистратурата в ДКЦ I – 056 810571, всеки ден между 13.00 и 19.00 часа. Желаещите трябва да запишат имената на детето, възрастта /до 18 г./ и за какъв специалист – УНГ, ортопед или др. Ако детето разполага вече с направени изследвания или някаква друга медицинска документация трябва да я носи и покаже по време на прегледа.

„Със съдействието на Община Бургас и ДКЦ I доказани специалисти от „Пирогов“ ще посетят Бургас следващата събота, за да извършат безвъзмездни прегледи на деца в областта на УНГ, хирургия, ортопедия, урология, неврохирургия, офталмология и кардиология. Целта ни е профилактика и диагностика на редица хронични заболявания, които могат да бъдат овладени по-успешно в ранна възраст като гръбначни изкривявания, деформации на ходилата, на опорно-двигателния апарат и др. Откакто стартирахме програмата преди пет години прегледахме 7000 деца от девет различни града в цялата страна. Интересът към нея расте, но освен това смятаме следващата крачка да бъде изграждането на кол центрове за директна денонощна връзка с нас за консултации с местните медици при по-тежки или спешни случаи“, разказа създателят на НП „Детско здраве-Пирогов“ д-р Асен Меджидиев.

Подробности за инициативата предоставиха още доц. д-р Христо Шивачев – председател на Съвета на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, координатор на Специализирания комплекс по детски болести и началник на Клиниката по детска хирургия в болницата, зам.-кметът по здравеопазване на Бургас д-р Лорис Мануелян и д-р Калина Ишкиева – управител на ДКЦ I.

„За нас е много важно да наблегнем на профилактиката и прегледите в ранна възраст. Всичко това го правим заради здравето на нашите деца. Ранните диагностика и лечение ще предотвратят настъпващи усложнения и хронифицирането им, ще намалят броя на хоспитализациите и себестойността на лечението. Предоставяме възможност за лесен достъп до преглед при доказани специалисти в неработен и неучебен ден“, допълни доц. д-р Христо Шивачев – началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Тази инициатива е единствената, която идва директно от лекарското съсловие. За родителите и децата в Бургас това ще бъде много полезно. Община Бургас подкрепя напълно програмата и приветства всички медици, които участват в нея“, заяви зам.-кметът по здравеопазване и превенции д-р Лорис Мануелян.

Д-р Меджидиев сподели още, че вече е обсъдено да бъде направена кампания в бургаските учебни заведения от местни лекари, която ще бъде допълнителна превенция за децата, а през април ще проведат съвместна среща с бургаските си колеги за анализиране и обобщаване на резултатите от извършените прегледи.

„ДКЦ I също ще се включи в инициативата като предостави на 27 октомври от 9 до 15 часа в кабинетите си на 3-ия и 4-ия етаж за извършване на прегледите“, каза управителят на ДКЦ I д-р Ишкиева.

Лекарите, които ще преглеждат в Бургас са доказани медици с дългогодишен опит, завеждащи клиники и отделения в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“:

Проф. д-р Асен Балтов – изпълнителен директор на „Пирогов“, детска травматология;

Д-р Цоцомански – завеждащ Отделение „Детска травматология“;

Доц. д-р Христо Шивачев – началник Клиника „Детска хирургия“;

Д-р Асен Меджидиев – председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник Отделение УНГ;

Д-р Ботева – УНГ;

Д-р Праматарова – завеждащ Отделение „Офталмология“;

Д-р Пеев – началник Клиника „Детска урология“;

Д-р Попов – Урология;

Д-р Габровски – Детска неврохирургия;

Д-р Галя Тодорова – Детска кардиология;

Д-р Страхинова – Детска образна диагностика и ехография

Още снимки

 

Снимки: Autoclub.bg

23-те уреда в момента се тестват и до една-две седмици се очаква вече да засичат нарушенията

Нови супермодерни камери започват да следят от движение и на място за превишена скорост, липса на „Гражданска отговорност”, издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили. 23-те уреда в момента се тестват и до една-две седмици се очаква вече да засичат нарушенията, пише „Телеграф”, позовавайки се на шефа на КАТ комисар Росен Рапчев. Устройствата са монтирани в патрулки „Киа”.

В левия долен ъгъл под предния регистрационен номер на всяка от тях има радарен сензор, който разчита какво пише на всяка табела на возило, с която патрулката се разминава. На дисплей в купето униформените разбират веднага дали шофьорът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и се издава санкция. „Дори агресивното поведение на пътя ще се заснема и полицаите ще спират на място такива водачи”, уточни Рапчев. Все още не е ясно дали супермодерните камери ще се засичат от антирадари.

Очите, с които в момента КАТ разполага, пък скоро ще започнат да снимат не само за скорост, но и за каране в бус лента, в аварийната лента на магистралата и за минаване на червен сигнал на светофара. „След фотоси от някои от тях вече се издават електронни фишове за липса на „Гражданска отговорност””, съобщи комисар Рапчев.

Нововъведение е и фактът, че през таблетите, с които полицаите разполагат, вече те разбират не само дали шофьорът има книжка, дали той или колата се издирват, дали има неплатени глоби, но и дали возилото е минало технически преглед.

До края на годината се очаква нови три системи за средна скорост да започнат да контролират водачите на опасни пътни участъци. „В момента има в тунел на магистрала „Люлин”. Скоро ще заработи на шосето Пловдив-Карлово, а след това на две отсечки от по над 8 км. край Микре и на пътя Русе-Бяла”, разясни началникът на Пътна полиция. По думите му това е най-ефективният контрол, защото стационарните и мобилни радари засичат колите на разстояние между 500 и 800 метра./fakti.bg

Да не се начислява платен отпуск, докато се ползва родителски. Тази идея беше предложена от бизнеса.

Мария Минчева, която е юрист на БСК, обясни в ефира на БТВ, че има няколко вида отпуски, като специално платеният годишен отпуск цели един работник да си почине и да се възстанови от работния процес, като той трябва да се начислява на база изработени дни.

„Кодексът на труда не работи с понятието отпуск за майчинство, той предвижда отпуск за бременност и раждане, който приключва до първата година на детето. След това има отпуск за отглеждане на малко дете или т.н „родителски отпуск”. Първият е защитен от закона, за останалите периоди няма логика да бъде начисляван отпуск”, каза Минчева.

Майката и активист Антонина Кенова коментира, че у нас няма такова понятие като родителски отпуск, а в големите градове местата в яслите и в детските градини са ограничени.

„Бих предложила на бизнеса да стимулира родителите да се връщат по-рано на работа, като гъвкаво работно време, да има детски градини и ясли на работното място и така няма да се натрупва този отпуск. Има ли някой, който да мисли, че една майка почива, докато отглежда малкото си дете? Ако една майка се разболее в този период, тя не може да вземе отпуск , посочи”, Кенова.

Юристът на БСК посочи, че по този начин се смесват двете понятия. Според нея държавата предоставя и майчинство, и отпуска за отглеждане на дете, но тези неща не са свързани с работата при работодателя.

Кенова коментира, че в другите държави майчинството е много по-кратко но там имат много повече привилегии и са много по-гъвкави в професиите си, така че да бъдат пълноценни родители. Според майката, ако се орежат днес правата на родителите, те ще се замислят дали да имат второ дете.

Центърът на Бургас ще остане без вода в четвъртък, предупреждават от водоснабдителното дружество. Причината са строително-монтажни дейности. Засегнати ще бъдат абонатите в следните райони: 

– ул.”Г. Кирков”, между ул. “Александровска” и ул.”Лермонтов”;
– ул. “Възраждане”, между ул. “Г. Кирков” и ул. “Славянска” и ул. “Ген. Скобелев”;
– ул.”Св. Св. Кирил и Методий”, между ул. “Ген. Скобелев” и ул. “Възраждане”;
– ул.”Св. Св. Кирил и Методий”, между ул. “Славянска” и ул. “Т. Китанчев”;
– ул.”Славянска”, между ул. “Хан Аспарух” и ул. “К. Фотинов”;
– ул.”Рилска”, между ул. “Славянска” и ул. “Т. Китанчев”.

Там вода няма да има между 8:30 и 16:30 часа.

Първата коронована „Кралица на Бургас“, моделът Александрина Цветкова получи номинация за жена на годината. Годишната класация се организира за 13-та поредна година от списание „Грация“.

Александрина получи летящ старт в кариерата си като топ модел благодарение на агенция Интер Моделс.

21-годишната бургазлийка успя за кратко време да прикове погледите не само заради перфектните си мерки, но и заради излъчването си. Успехите й започват през 2013 г., когато печели короната „Мис Созопол“. През 2014 г. Александрина Цветкова става първата „Кралица на Бургас“, като в същия конкурс грабна и приза „Лице на публиката”.  През ноември, 2015 г. бе на крачка от първото място в конкурса „Мис България“. Освен в България красивата бургазлийка покорява и световните подиуми.

Александрина Цветкова може да подкрепите и вие на интернет станицата на списание „Грация“.

Тазседмичното издание на инициативата „Арт-И-Факти“ ще запознае децата с една различна рисувателна техника и жанр.  На 21 октомври (неделя) от 11:00 до 13:00 часа ще покажем на най-малките посетители на ТК „Акве Калиде“ как се изработват движещи се анимационни герои. Децата ще сътворят любим анимационен герой чрез техника стъклопис.

„Арт-И-Факти“ се организира на открито в туристически комплекс „Акве Калиде“. Арт ателиетата включват детски творчески занимания, заедно с опознаване на историята. Таксата от 3 лева за едно и 4 лева за две занимания, е с включено посещение на музея и 3D мапинг.

За повече информация и резервации:

тел.: 0882 00 41 26;

akvekalide@gotoburgas.com;

http://www.aquae-calidae.com.

Още снимки

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Жените са готови на всичко, за да запазят младостта си.  В съвременния свят съществуват хиляди процедури за подмладяване. Това изобщо не е странно, защото, забързани...
Открий ме в спорта