My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

На фокус
Featured posts

pldorlando.org

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича „Велика“ или „Страстна седмица“, т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат, влязъл в Йерусалим на Цветница, Той доброволно вървял стъпка по стъпка към предначертаната Си неизбежност.

Всеки ден от Страстната седмица е наречен велик и свят, и през всеки един от тях  Църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста.

Седмица на страданията

На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Иисус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени страстна седмица. Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен велик.

Велики понеделник

Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не продавалник. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото над безплодната смоковница – символ на човешката дума, която не позволява молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Велики вторник 

Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления; разказва притчата за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

Велика сряда

Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

Велики четвъртък

Произнесена е смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Той е разпънат.

Разпети петък

Денят на великите страдания на Иисус. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Велика събота

Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро; гробът му е запечатан и пред него е поставена стража (вечерта в петъчния ден; тогава църквата отслужва Опело Христово).

Великден

Приключват страданията на Христос (Страстите Христови).

Светлото Възкресение

В последния (неделен) ден от Страстната седмица, наречен Великден, е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е „започнал“ от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в църквата свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкресъл.

Българска традиция

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин.

  • Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – прави се за здраве.
  • На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца.
  • На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве.
  • На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

От Лазаровден до Томина неделя (Неделя след Великден) не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.

Източник: bg.wikipedia.org

Цветни хранилки за птици вече са монтирани в Борисовата градинка в Бургас, в к-с Лазур и в к-с „Славейков“ до Парк „Арена ОЗК“. Съвместната инициатива е на клубовете към ГЕРБ „България за младите“, МГЕРБ, „Еколог“, „Проекти и програми“, „Лазур“, „Строителни предприемачи“. На Цветница народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева и Галя Желязкова, както и общински съветници от партията се събраха, за да поставят начало на екоакцията. Тя е посветена и на предстоящия Световния ден на Земята – 22 април.

„В навечерието на Деня на Земята, с млади хора от ГЕРБ в Бургас, поставихме хранилки за птици в Борисовата градинка. Красивите къщички са изработени от отпадъчни материали с много внимание за детайла. Поздравления за чудесната еко инициатива“, сподели Ивелина Василева, която е председател на парламентарната Комисия по околна среда и водите.

За изработката на пъстрите хранилки, са използвани метални рециклируеми кутии. Те бяха напълнени и със специална храна за птици. Организаторите се надяват жителите на Бургас да последват идеята им и преди всичко да пазят новите места за хранене на птиците.

1

2

3

Днес се състоя официалното откриване на „Зоопарк Бургас“, който наскоро стана един от десетте лицензирани зоопарка в България. По този повод през целия съботен ден посетителите се допускат безплатно. Гост на откриването бе зам.-кметът доктор Лорис Мануелян. Той предаде искрените поздрави на кмета Димитър Николов за увенчалите се с успех дългогодишни усилия на семейство Дъбови, които превърнаха бивша градина с плодни дръвчета в една прекрасна атракция за малки и големи, където животните се разполагат нашироко и се размножават често, което е доказателство, че се чувстват добре.

Като жест към „Зоопарк Бургас“, Общината го включи като един от обектите в книжката „Опознай Бургас“. Ако човек посети всички близо 20 най-интересни места от каталога и събере необходимите печати в книжката, той ще получи награда. Новата инициативата „Опознай Бургас“ има за цел да направи по-разпознаваеми местните обекти с туристически потенциал и да повиши тяхната посещаемост. Повече за нея ще разкажем през следващата седмица.

Днес Кръстьо Дъбов и дъщеря му Елеонора представиха на посетителите най-новите животни в зоопарка – чифт мадагаскарски лемури и чифт маймунки от вида зелена морска котка. Те обещаха през следващите години постоянно да обогатяват живата експозиция с нови интересни представители на световната фауна.

Повече за „Зоопарк Бургас“ вижте тук:

http://zooburgas.com/

Още снимки

Разнообразни концерти и арт прояви очакват бургазлии на Цветница. Празничната програма стартира от утре с концерт и изложба на школите към НЧ „Фар1946“ в галерия „Георги Баев“. Експозицията е озаглавена „Цветни усмивки“ и ще бъде открита в 17.00 часа. В 11 часа на  19 април в парка в к-с „Славейков“ /до Теньова къща/ ще започне пролетният концерт „Ой, Лазаре, Цветница иде, Цветница и Великден и личен ден Гергьовден“, организиран от НЧ „Пенчо Славейков 1983“. Там ще има разположени и творчески работилници и базар. От 11:30 часа в  Етнографския  музей на  ул. „Славянска“ 69 ще бъде представен обичаят лазаруване.

В събота, на Лазаровден,  от 11:30 часа на открита сцена „Охлюва“ ще започне

Пролетен концерт на пенсионерски клубове в Бургас.

На Цветница ще има празнични прояви в различни точки на града – в „Акве калиде“, в експоцентър „Флора“, на пл. „Св. св. Кирил и Методий“, в к-с „Изгрев“, в к-с „Меден рудник“ – пред храм „Св. Димитър“ и пред ОУ „Петко Росен“, както и в градинката до Часовника.

В туристически комплекс „Акве калиде“ в  кв. „Ветрен“  ще бъде представена постановката на Държавен куклен театър Бургас – „Яйцето“, а след това малчуганите ще могат да се включат в арт работилница за изработване на гигантска кошница.

От 10.30 до 13.30 часа в експозиционен център „Флора“ ще се проведе 5-то издание на фестивала „Великденската магия на българското яйце“. В 10.30 часа стартират и празничните прояви, посветени на Цветница на пл. „Св. св. Кирил и Методий“. Там ще има детски творчески ателиета, а ФА „Атанас Манчев“ – деца с ръководител Павлина Кръстева, и Народен хор „Трепетлика“ с диригент Пепа Запрянова ще се грижат за настроението на присъстващите.

В  12.00 ще започне празничният концерт с участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ с ръководител Димитър Димитров, и ПФА „Странджа“ с ръководител Марио Егов.

Два концерта ще зарадват жителите на най-големия комплекс „Меден рудник“. В 11.00 часа пред храм „Св. Димитър“ старт на празника ще дадат  ФА „Атанас Манчев“, ДФФ „Звъника“ и гайдарска школа с ръководител  Георги Миронски. Организатор на проявата е  НЧ „Паисий Хилендарски 1928“. До ОУ „Петко Росен“, също в 11.00 часа, ще започне концертът „Пъстра Цветница“, с участието на  народния певец Костадин Михайлов, Георги Миронски – гайда, Пламен Янев – акордеон, Стоян Френчев – тъпан, ФФ „Чинките“, ТС „Младост“, ТС „Пламък“. Организатор е  НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985“.

В  концерта в ж.к. „Изгрев“  от 11.00 часа ще се включат възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“. Организатори са НЧ „Изгрев 1909“ и НЧ „П. Славейков 1983“. От 13.00 часа в градинката до Часовника ще започне празничният концерт на Бургаския духов оркестър.

                                                                               ПРОГРАМА 

18 АПРИЛ (ЧЕТВЪРТЪК)

17:00 часа, Галерия експозиция „Георги Баев“, бул. „Демокрация“ 6

„Цветни усмивки“

Концерт и изложба на школите към НЧ „Фар 1946“  

19 АПРИЛ (ПЕТЪК)

11:00 часа, парк в ж.к. „Славейков“, до Теньова къща

„Ой Лазаре, Цветница иде, Цветница и Великден и личен ден Гергьовден“

Празничен пролетен концерт с творчески работилници и базар

Организатор: НЧ „Пенчо Славейков 1983“

11:30 часаРИМ – Бургас, Етнографска експозиция, ул. „Славянска“ 69

Лазаруване

Организатори: РИМ – Бургас и ученици от Бургас

20 АПРИЛ (СЪБОТА) – ЛАЗАРОВДЕН

11:30 часаКЦ „Морско казино“, Открита сцена „Охлюва“

Пролетен концерт на пенсионерски клубове в Бургас 

21 АПРИЛ (НЕДЕЛЯ) – ЦВЕТНИЦА 

Туристически комплекс „Акве Калиде“, кв. Ветрен

10:30 часа „Яйцето“ – постановка на Държавен куклен театър – Бургас

11:00 часа Арт-и-факти – работилница за малки и големи

Изработване на гигантска кошница

10:30 до 13:30 часа, Експозиционен център „Флора – Бургас“

V Фестивал „Великденската магия на българското яйце“

Организатор: Балкан фест Медиа с партньорство

на Сдружение „Онкоболни и приятели“ и Община Бургас

10:30 часа, пл. „Св. Св. Кирил и Методий“

„Цветна градина“ – детски творчески ателиета и концерт с участието на

ФА „Атанас Манчев“ – деца, с ръководител Павлина Кръстева и Народен хор „Трепетлика“ с диригент Пепа Запрянова

Организатори: Читалища Бургас  

11:00 часа, к-с „Меден рудник“, пред храм „Св. Димитър“

„Цветница е!“ – празничен концерт и творчески работилници

С участието на: ФА „Атанас Манчев“, ДФФ „Звъника“,

гайдарска школа с ръководител  Георги Миронски

Организатор: НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ – Бургас

11:00 часа, к-с „Меден рудник“, до ОУ „Петко Росен“

„Пъстра Цветница“ – празничен фолклорен концерт с базар и арт работилници

Участват: Народният певец Костадин Михайлов, Георги Миронски – гайда,

Пламен Янев – акордеон, Стоян Френчев – тъпан, ФФ „Чинките“,

ТС „Младост“, ТС „Пламък“

Организатор: НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985“

11:00 часа, парк в ж.к. „Изгрев“

„Цветница в парка“ – Фолклорен концерт и творчески работилници

С участието на възпитаници при СУ „Добри Чинтулов“

Организатори: НЧ „Изгрев 1909“ и НЧ „П. Славейков 1983“- Бургас

12:00 часа, пл. „Св. св. Кирил и Методий“

Празничен концерт

С участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“

с ръководител Димитър Димитров

и ПФА „Странджа“ с ръководител Марио Егов

13:00 часа, градинката до Часовника

Пролетно настроение с Бургаски духов оркестър.

За шеста поредна година стартира инициативата „Бургас Рециклира“. Повече от 60 доброволци влизат в училище, за да разкажат на първолаците забавно и нагледно как се появяват отпадъците и защо трябва да се рециклират. След като миналата година за първи път проектът излезе извън рамките на Бургас, този път, освен Поморие, в него се включват Черноморец и Ахелой. Спонсори на събитиетo са Vivacom, Time Heroes, Experian, Codefic и ЕкоПак.

В продължение на месец екипът ще обиколи общо 12 училища – в Бургас това ще са: ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „П.Р. Славейков“, НУМСИ „Проф. П. Владигеров“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Св. Княз Борис I“. За втора поредна година в програмата ще се включат и училища извън града – това ще са: ОУ“ Христо Ботев“ – Поморие, ОУ „Христо Ботев“ – Черноморец, ОУ „Христо Ботев“ – Ахелой и СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе.

Образователната програма е разделена в 3 интерактивни учебни часа с различна насоченост, изградени по най-новите педагогически тенденции. По-време на първата си среща с децата, доброволците разказват за различните видове материали, как те се превръщат в отпадъци и защо е важно да бъдат рециклирани. Информацията се поднася нагледно, като се прожектират презентация  и няколко кратки клипчета по темата. През втората седмица малчуганите се научават как от ненужните отпадъци могат да сътворят произведения на изкуството и дори полезни за бита и ежедневието вещи. Третата част е любима на всички. Чрез забавни игри първолаците неусетно добиват още полезни знания, които им помагат да затвърдят и приложат наученото.

„Децата се привързват страшно много към нас и дори не искат да ни пускат да си тръгнем. Всяка следваща седмица ни чакат с нетърпение. По-време на часовете има гора ръце и всеки иска да се включи в заниманията. Много от тях казват, че веднага са споделили на родителите си това, за което сме си говорили и искат да събират разделно отпадъците и вкъщи.“, разказват доброволците.

Традиционно като част от прoграмата ще се случат и няколко съпътстващи събития, в които участие могат да вземат и всички останали хора от областта.

ПРОГРАМА

април до 10 май
Видео предизвикателство „АЗ ПАЗЯ ПРИРОДАТА“

Бургас Рециклира предизвиква всички деца в първи и втори клас в Бургаска област да заснемат кратък видеоклип (до 30 сек) на тема: „Аз пазя природата“. В него могат да покажат как събират разделно отпадъци, преизползват/поправят различни вещи или други устойчиви практики у дома и навън. Родителите, трябва да публикуват видеоклипа във фейсбук събитието – Видео предизвикателство „Аз пазя природата“, с хаштаг #бургасрециклира. За най-добрите и харесвани клипове, има награди осигурени от спонсорите. Те ще бъдат раздадени на финалното събитие на кампанията, на 11ти май, в училище Френе.
Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/796969254011862/ 

20 април, 9:00ч. – Събиране на спирката на Операта в Бургас.
Почистване на дивия плаж „Липите“ до Синеморец
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/350335848906924/

24 април, 18:30ч – Читалище „Хамалогика“
Прожекция на документалния филм с Джеръми Айрънс „TRASHED“ (Бунище Земя)
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/797731293933985/

Още снимки

Над 150 млади колоездачи от 18 клуба от цялата страна във всички възрастови групи от момчета до юноши старша възраст ще спорят за отличията на „Купа Бургас“ през уикенда.

Организатор е КК“Черноморец“, с подкрепата на община Бургас.

На 20 април/събота/ ще се проведе индивидуалното по часовник. Стартът е в 14:00 часа пред магазин Home max, к/с „Изгрев в посока МОЛ Странд, прави се една цяла обиколка на Мола. След това се преминава през кръговото движение на Мола и магазин Home max и се финишира пред магазин ЗОРА. Състезанието ще приключи около 17:30 часа.

През втория ден на 21 април/неделя/ е общият старт. Началото е в 10:00 часа от Летния театър в посока Пантеона, продължава към Експозиционен център Флора Бургас, завой надясно към бистро Тропикана към бункера. След това колоездачите поемат по втората крайбрежна алея, минават зад Летния театър по Дяволското изкачване, следва завой по втората алея вдясно и се излиза в началото на фонтаните, където е финалът.

Юношите младша възраст ще направят 21 обиколки и ще изминат 32 километра, а за старшата възраст са съответно 30 обиколки и 45 километра.

Атрактивното състезание по колоездене „Купа Бургас“ ще завърши около 13:30 часа, когато ще е церемонията по награждаването.

Община Бургас обявява конкурс за отдаване под наем на последните пет училищни столове за хранене, които са без наемател. Обектите се намират в ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“, Професионална търговска гимназия, сградата на СУ „Иван Вазов“ и ПГЕЕ „К. Фотинов“, ОУ „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово и ОУ „Христо Ботев“ в кв. Долно Езерово.

В тях учат близо 2000 ученика, от които 650 са децата, които ще бъдат в начален курс и целодневно обучение през учебната 2019/2020 година. Те имат право на закуска по програмата за подпомагане храненето на учениците от подготвителни групи и 1-4 клас, както и топъл и качествен обяд в столовете, където децата спокойно да обядват. Освен училищните столове, към тези училища има и бюфети, в които могат да се предлагат сандвичи, напитки и закуски, съгласно наредбите на министерството на земеделието, министерството на здравеопазването и програмата на Община Бургас за здравословно хранене на учениците.

Петте обекта ще бъдат отдадени на един наемател за срок от десет години, като целта е той да има достатъчно време да планира и възвърне своята инвестиция. Вложените средства от наемателя в ремонти и оборудване, където е необходимо, ще бъдат приспаднати от наема, което допълнително ще облекчи бъдещата му работа.

Училищните столове се намират в обновени учебни заведения и като цяло не се нуждаят от сериозни инвестиции от страна на наемателя. Друг плюс за наемателя е възможността за работа по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ към Държавен фонд „Земеделие“.

Кандидатите трябва да нямат задължения към държавата и Общината, да осигурят квалифициран кухненски персонал, обезпечаващ организирането на ученическото столово хранене и да имат минимум тригодишен опит в извършване на тази дейност.

Петте училищни столови са и последните без наемател. Останалите 24 функционират и предоставят на учениците закуски и топъл обяд, съобразени с програмата на Община Бургас за здравословно хранене. Целта на общинската администрация е децата да бъдат мотивирани да се хранят в столовете, вместо да купуват нездравословни артикули от павилионите около училищата, където качеството на храните не може да бъде гарантирано.

Опитът на Общината до момента сочи, че усилията й в тази насока се оправдават, тъй като три пъти се е увеличил броят на децата, които се хранят в училищните столове, след цялостната им модернизация и реконструкция. Освен модерната и уютна обстановка в ремонтираните през последните години училищни столове, администрацията въведи и новата услуга – e-stol.com, чрез която родителите да поръчват и заплащат храната на децата си от вкъщи.

Крайният срок за приемане на предложения за участие в конкурса е до 16.00 часа на 23 април, а конкурсът ще се проведе на следващия ден – 24 април от 10.00 часа в сградата на Общината.

Повече подробности за документацията и изискванията към кандидатите може да откриете на официалната страница на Община Бургас в раздел „Търгове“ или на: https://www.burgas.bg/bg/notice/details/802/37881 

shutterstock.com
Депутатите одобриха промените в Кодекса за социално осигуряване

На второ четене депутатите одобриха промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с начина за определяне на индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване на пенсиите. Това съобщи БГНЕС, цитирана от Нова ТВ.

От 1 януари 2019 г. влязоха в сила нови правила, според които в осигурителния доход, от който се изчисляват пенсиите за трудова дейност, не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Все още обаче при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващият осигурителен стаж и съответния осигурителен доход са придобити преди 2000 г. Част от тях в този период са получавали високи заплати, върху които реално са били осигурявани, а впоследствие, поради различни причини, включително и за да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е по-неблагоприятно за тях.

Така се стигна до настоящите промени, които дават възможност на тези хора да избират размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по „старата“ методика, приложима за пенсиите, отпуснати с начална дата преди 1 януари 2019 г., което цели са гарантира справедливост при упражняване на техните осигурителни права.

????????????????????????????????????

Община Бургас благодари на всички читалища, които обогатиха нейната програма за отбелязване на хубавия християнски празник Цветница с многобройни и нтересни свои изяви. Ето кои са те:

* Празничните събития започват още на 19 април, ден преди Лазаровден, в парка на к-с „Славейков“, от 11:00 часа. Щандове с пъстри великденски сувенири ще очакват посетителите на проявата, наречена: „Ой Лазаре, Цветница иде, Цветница и Великден и личен ден Гергьовден!“, организирана от Община Бургас и НЧ „Пенчо Славейков 1983“. Организаторите са подготвили творчески работилници по грънчарство и украсяване на пъстри великденски яйца. Концертната програма ще бъде заслуга на най- малките жители от района, които ще поднесат шарени китки от лазарски песни, танци и наричания. Българска популярна музика, както и фолклорни песни и танци ще зарадват всички, които са готови да се заредят с весело пролетно настроение.

* На 21 април, пл. „Св. св. Кирил и Методий“, от 10:30 читалищата от община Бургас ще подготвят истинска „Цветна градина“. За малките сръчковци ще бъдат сформирани 11 творчески ателиета. В тях талантливите деца ще изработват дървени сувенири и хартиени цветя, ще плетат кошнички и декоративни венци за глава, ще рисуват с пясък и оцветяват. А в 11:00 часа ще започне богата фолклорна програма, в която ще  участват малките танцьори от ФА „Атанас Манчев“ с ръководител Павлина Кръстева и певците от народен хор „Трепетлика“ с диригент Пепа Запрянова. В 12 часа на площада ще започне концерт с участието на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ с ръководител  Димитър Димитров, и танцьорите от ПФА „Странджа“ с ръководител Марио Егов.

* За посрещането на празника ще има разположени открити сцени на още няколко места в града. На 21.04. в к-с „Меден рудник“, от 11:00 часа, пред църквата „Св. Димитър“ започва празничен концерт „Цветница е“. Тази година, за да е пъстро и цветно на празника за всички, там ще чуем ДФФ „Звъника“ с ръководител Ваня Дженезова и талантите от школата по гайда при читалището с ръководител Георги Миронски. Танцьорите от ансамбъл „Атанас Манчев“ ще се погрижат за доброто настроение с пъстри хора. А всички, които желаят, могат да си изработят венци от цветя и великденска украса в цветните работилнички. Участието е безплатно, а доброто настроение задължително, споделят организаторите – НЧ „Паисий Хилендарски 1928“.

* Още един празничен фолклорен концерт ще зарадва жителите на най-големия жилищен комплекс в Бургас. От години на Цветница читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ организира празничен концерт „Пъстра Цветница“ с базар за великденска украса, сувенири и творчески работилници. В него тази година ще участват ФФ „Чинките“ и театрална школа „Барберини“ при читалището, танцовите състави „Младост“ и „Медено котле“, танцов клуб „Пламък“. А за всички любители на хубавата народна музика ще пее странджанският народен изпълнител Костадин Михайлов с музикантите Пламен Янев – акордеон, Яни Тодоров – гайда, Стоян Френчев – тъпан. В базара ще вземат участие ученици от ОУ „Елин Пелин“ и деца от ДГ „Пинокио“, а малките таланти от Арт школата при читалището ще водят творческите работилници. Дейците от НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985″отправят покана към всички празнуващи да ги посетят на 21 април от 11:00 часа до СУ „Петко Росен“.

* „Цветница в парка“ е името на проявата, която се организира от НЧ „Изгрев 1909“ и НЧ „Пенчо Славейков 1983“, отново с подкрепата на Община Бургас. Датата е 21април, а началото от 11:00 часа. На алеята в парка на к-с „Изгрев“ ще грейне  пъстра пътека от рисувани пролетни цветя. Цветната композиция с дължина 50 метра ще бъде изработена с помощта на деца на различна възраст, които ще се включат и в цветната арт работилница. Те ще имат възможност да рисуват, моделират, да си направят венчета, пролетна фотосесия за спомен и най-важното, да се забавляват.В празничната програма участие ще вземат и учениците от СУ „Добри Чинтулов“, които ще омагьосат публиката с багри, музика и танци от българския фолклор.

Бургаските читалищни дейци ви обещават весело настроение и истинско забавление на Цветница!

До 1 май можете да изпращате своите предложения за литературния конкурс „Изкуство против дрогата“. Негови организатори са Читалище „Любен Каравелов 1940“,

Общински съвет по наркотични вещества към Община Бургас и Синдикат на българските учители – Бургас. Събитието се провежда под егидата на областния управител Вълчо Чолаков.

Конкурсът се организира през една година по повод Международния ден за борба с наркоманиите – 26 юни. Първото му издание бе през 2003 г.

В конкурса могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 25 години

в две възрастови групи:

– от 14 до 17 години;

– от 18 до 25 години.

Участниците представят стихотворение, есе или разказ, написани специално за този конкурс, непубликувани в други издания и без право на участие в други конкурси.

Обемът на творбите, изпратени по e-mail, е до 3 компютърни страници (6 000 знака) на български език (или на руски и английски за чуждестранните участници), формат WORD, шрифт 12.

Необходимо е авторите да посочат трите си имена, рождена дата и година, учебно заведение, пълен адрес, е-mail и телефон за връзка.

Компетентно жури от писатели и преводачи ще оценява творбите.

Ще бъдат раздадени следните награди:

Първа възрастова група (14-17 години)

За стихотворение                                       За есе или разказ

І награда – 80 €                                            І награда – 80 €

ІІ награда – 60 €                                           ІІ награда – 60 €

ІІІ награда – 40 €                                          ІІІ награда – 40 €

Втора възрастова група (18-25 години)

За стихотворение                                       За есе или разказ

І   награда – 130 €                                        І   награда – 130 €

ІІ награда – 80 €                                           ІІ награда – 80 €

ІІІ награда – 50  €                                        ІІІ награда –  50 €

Резултатите ще бъдат обявени по интернет на 10 юни 2019 г. в сайта на

Община Бургас:  https://www.burgas.bg/bg/news/index/1, Facebook: https://www.facebook.com/Burgas.Municipality/ и https://www.facebook.com/НЧ-Любен-Каравелов-1940-Бургас-1088856194473009.

Номинираните и наградени творби ще бъдат издадени в сборник.

Отчитането на конкурса ще се проведе в гр. Бургас на 28 юни 2019 г. от 11

часа в Областна администрация Бургас, ул. „Цар Петър“ №1.

Организаторите поемат:

– пътните разходи до Бургас и обратно – за наградените  участници от страната;

– пътните разходи в България и нощувка – за чуждестранните участници.

Творбите изпращайте на електронен адрес:

E-mail: chitalishte_lk@abv.bg

Телефон:  +359 056 84 44 69.

От витринатавиж всички

0
Приготвянето на козунак си е истинско изкуство! Много от нас пазят спомени от детството, свързани с приготвянето на козунак за Великден, когато на месенето...

Стилътвиж всички

0
Жената в такава дреха привлича, очарова, възбужда, но и плаши. С какво да я съчетаваме – обувки, аксесоари, грим, за да не изглеждаме като...
Открий ме в спорта