My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

На фокус
Featured posts

На двата бургаски отбора участници в националната волейболна Суперлига – „Дея Спорт“ и „Нефтохимик 2010“ предстоят мачове от 19-ия кръг.

Абсолютният дебютант в родния елит ще посрещне в спортна зала „Младост“ тима на „Пирин“-Разлог. Тази среща е на 23 февруари/събота/ от 17:30 часа. Входът е свободен.

Във временното класиране „Дея Спорт“ заема 11-то място с 9 точки. „Пирин“-Разлог е на седма позиция с 30 точки.

На шампиона „Нефтохимик 2010“ предстои тежко гостуване в този кръг. Мачът срещу „Монтана Волей“ е тази вечер, петък от 19:00 часа. Това дерби ще бъде излъчено пряко по Диема Спорт.

Двата отбора са съседи в класирането. Бургаските волейболисти са на шесто място с актив от 32 точки, но с два отложени мача, заради участието си в евротурнирите – домакински срещу „Дунав“-Русе и като гост на „Черно море“. Тези срещи вече са насрочени. Мачът срещу русенци е на 26 февруари, а срещу варненци на 10 март.

Тимът на „Монтана Волей“ е пети във временното класиране с 34 точки.

Бургазлии отново имат възможност да придобият основни знания и умения по програмиране напълно безплатно. Кандидатстването за курса Programming Basics на СофтУни се извършва онлайн на страницата: https://softuni.bg/apply и ще продължи до 28 февруари.

Занятията се провеждат всяка събота в Бургаски свободен университет (за курсистите, които ще се обучават присъствено). Курсът ще се проведе по C# технологията. Той стартира на 9 март. Вече близо 1700 бургазлии направиха своите първи стъпки в програмирането в предишните 2 издания.

Курсът е подходящ за напълно начинаещи и има за цел да запознае участниците с основните логически концепции от света на софтуерната разработка, които ще могат да приложат при всеки един език. Това включва типове данни, променливи, условни конструкции, цикли и много други любопитни начини за изграждане на програмна логика.

Обучението е практически насочено, което значи, че ще набляга на упражнения, а обучаващите ще имат възможността да приложат знанията си дори още докато ги усвояват.

Успешното преминаване ще позволи на курсистите да се явят на изпит, ако желаят да продължат обучението си в цялостната програма по Софтуерно инженерство. Изпитът е по желание и ще се проведе на 20 и 21 април онлайн.

Бургас е един от общо шестте града в цяла България, в които ще се проведе обучението. Останалите са София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново.

Повече информация може да откриете на:

https://softuni.bg/blog/software-university-starts-free-course-programming-basics-six-cities-2018#

/Клуб 'Z'

Специални мерки за сигурност са обявени за бургаското дерби „Черноморец“ – „Нефтохимик“ обявиха от техническия щаб на „сините“. Мачът ще бъде игран тази събота, от 14:00 часа, на възобновения с дейното участие на феновете стадион „Черноморец“ в квартал „Акациите“.

Привържениците на „акулите“ ще влизат през вход 1, на сектор „А“ (до бариерата), а за тези на „нафтата“ е осигурен достъп през вход 3 на сектор „В“ (откъм улица „Индустриална“). Няма да бъдат пускани пияни и дрогирани лица. Абсолютно забранено е внасянето на пиротехнически средства на стадиона.

Няколко важни неща, които почитателите на футбола трябва да знаят:

1.Всички зрители, желаещи да наблюдават срещата па стадиона, трябва да носят в себе си документ за самоличност, по изискване на органите на МВР. В противен случай няма да бъдат допуснати на спортното съоръжение.

2.Влизането в стадиона ще става чрез БЕЗПЛАТНИ пропуски. Част от тях ще бъдат раздадени предварително чрез ръководствата на двата отбора и чрез фенклубовете. За останалите зрители, пропуските ще бъдат достъпни на стадиона в деня на срещата.

3.Достъпът до паркинга на стадион „Черноморец“ ще бъде ограничен. Ще се допускат автомобили, които са били заявени в предварително изготвен списък.

4.Стадионът ще бъде отворен за публиката в 13:00 часа. 

Срещата от първия пролетен кръг на Трета лига – Югоизток, между отборите на Черноморец и Нефтохимик, ще се проведе

„Изправени сме пред предизвикателствата на времето и на бързо развиващата се индустрия. Затова искаме нашите деца да излизат от училище подготвени за новия пазар на труда. За да сме в крак с тези промени тази година въвеждаме нови професионални паралелки и нов подход в образованието, включващ тясно взаимодействие с местните фирми. Вече имаме опит с обучението по приложно програмиране, където си сътрудничим с ИТ компании“. Така кметът Димитър Николов представи новата програма „Професии и бъдеще“, която има за цел да модернизира професионалното образование в града.

В срещата с представители на автомобилната индустрия взеха участие още зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, началникът на РУО-Бургас Виолета Илиева, директорът на Индустриален и логистичен парк Стамен Стамов и директорите на ПГ по транспорт, ПГМЕЕ и ПГ по компютърно програмиране и иновации – Ирина Пенкова, Роза Желева и Димитрина Тодорова.

Новият образователен подход включва обновяване на инфраструктурата в професионалните гимназии, което тече и в момента. То обхваща въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт на старите работилници, обзавеждане и оборудване на кабинетите. Освен това програмата включва нови професионални направления, изцяло ориентирани към нуждите на бизнеса и повече практика директно във фирмите.

Най-новите професионални паралелки, които ще бъдат обявени за прием са свързани с най-съвременните софтуерни системи в автоиндустрията – „Електрически превозни средства“ в Професионалната гимназия по транспорт и „Ремонт на летателни апарати“ в ПГМЕЕ, които заедно с въведените скоро „Мехатроника“ и „Автомобилна мехатроника“ ще отговорят на търсенето на подготвени кадри за бизнеса. В първата година учениците, приети в новите специалности, ще изучават усилено английски език, програмиране, механика и математика.

Партньорството между училищата и бизнеса ще позволи съвместно участие и кандидатстване  в национални и международни програми като Програма „Ученически практики“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и др.

„Целта ни е учениците, след като завършат образованието си в професионалните гимназии да останат да работят и да се реализират тук, в родния си град. Сигурен съм, че посещението при вас и повечето практика на терен ще ги мотивира да учат повече и да се стараят да станат по-добри в професията“, допълни още кметът Николов.

Представителите на автомобилната индустрия приеха новата образователна стратегия на Общината и обещаха да помогнат в оборудването на кабинетите и работилниците в двете професионални гимназии като предоставят съвременни двигатели, агрегати, скоростни кутии и софтуер от автомобилостроенето, с които да се обучават децата. Фирмите изразиха готовност да си сътрудничат с училищата като изпращат свои служители в гимназията и приемат в базите и сервизите си ученици да практикуват наученото в реална среда.

Следващият етап ще бъде разработването на електронна платформа, която да свързва училището с бизнеса, където ще се предлагат ученически стажове и работни места за младите хора, завършили професионалното си образование.

Програмата „Професии и бъдеще“ е резултат от двегодишните усилия на Община Бургас, зад които стоят поредица от експертни срещи на местната администрация и професионалните училища с бизнеса и обсъждане на реалните изисквания и потребности на пазара на труда.

Още снимки

Община Бургас, Младежки културен център – Бургас, брейк клуб Black Style и инициативата „Бургас харесва младите“ организират второто издание на Национален брейк денс турнир „BATTLE TIME“. Танцовата битка ще се осъществи на 30 март в Бургас.

Ако искате да премерите сили в брейк надпреварата изпратете вашата заявка до 27 февруари на battletimeburgas@gmail.com или на marieslavova@gmail.com.

Турнирът е за отбори от 5 до 8 деца на възраст до 16 години. Брейк състезанието ще бъде разделено на два етапа.

Първият етап са предварителните квалификации – брейк битки между различните отбори. Надпреварата се води до определяне на двата най-добри отбора. Този етап ще се проведе при закрити врата в Младежки културен център – Бургас в събота, 30 март.

Вторият етап – Show е насочен към широката публика и ще бъде наситен със зрелищни демонстрации, техники и хореографии от всички групи. Краят на шоуто ще бъде битката между финалистите, определени от предишния етап. Танцовото брейк шоу ще се проведе в 19:00 ч. в зрителната зала на Дома на нефтохимика.

За повече информация можете да се обърнете към брейк клуб „Black Style“ – Мари Славова – marieslavova@gmail.com, тел.: +359883498418 или battletimeburgas@gmail.com.

Билети за брейк турнира ще се продават на касите на НХК съвсем скоро.

 

Тази неделя – 24 февруари, от 10.00 часа, Спортна зала „Младост“ ще се напълни с над 300 деца от 16 бургаски детски градини, които заедно със своите родители ще се включат в първия голям и весел интерактивен празник, в който светът на технологиите ще срещне този на приказките.

Детските заведения, в които преди три години бе въведена програмата за ранно компютърно обучение, ще бъдат представени от 20 деца в четвърта възрастова група. Те ще бъдат разпределени в отбори по 5 малчугани, които с помощта на таблети, мултимедия и интерактивни дъски ще трябва да намерят верните отговори на задачи в областите – математика, български, английски език и околен свят. Всеки отговор ще помогне на децата да съберат отделните части от пъзела и сглобят заедно приказката.

Всичко, което децата правят на таблетите и интерактивните дъски ще бъде показвано на голям екран в залата за присъстващите, а в последната игра участие ще вземат и родителите. Приказни герои ще помагат на отборите да се справят с поставените задачи, а в паузите малчуганите ще играят, пеят и танцуват.

Интерактивният детски хепънинг се организира от Община Бургас като естествено продължение на програмата за първоначално компютърно обучение, въведена по идея на кмета Димитър Николов в 20 детски градини. За тази цел детските заведения бяха оборудвани с 20 интерактивни дъски, с лаптопи, рутери, проектори и над 500 таблета. На тях 1500 деца в 3-та и 4-та група се обучават дозирано по 15-20 минути чрез образователен софтуер с над 200 интерактивни ситуации по математика, български, английски език, околен свят и над 2000 разнообразни задачи. Работата на таблетите е съчетана с дидактични игри, екипни задачи, музикални дейности и занимания в книжките на децата.

Атрактивното състезание в зала „Младост“ ще покаже знанието на децата и резултатите от ранното компютърно обучение в детските градини. Освен това, то ще бъде своеобразен преход към надграждащия проект на Община Бургас – „Първокласно начало“, който включва обновяване на всички 92 класни стаи за първокласниците в училищата с антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, единични чинове и оборудването им със съвременни образователни технологии – интерактивни тъчскрийн дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник.

Идеята за въвеждането на заниманията с таблети в детските градини и първите класове е заимствана от примера на най-развитите в сферата на образованието страни, в които отдавна се възпитава правилно отношение към технологиите в ранна възраст като средство не за игра, а за получаване на информация и знания. Целта на Общината е Бургас да не изостава от съвременните тенденции в образованието, а младото поколение да расте висококвалифицирано и подготвено за новите професии.

Най-колоритните кукерски маски идват в Бургас, за да представят голямото многообразие на един от древните обичаи по нашите земи. Маските са част от пътуващата изложба, която предшества 20-то издание на маскарадния фестивал „Кукерландия“ в Ямбол. Експозицията ще бъде разположена на пл. „Тройката“ от 20 до 25 февруари.  

Осемте артистичните инсталации представят в стилизиран вид характерни за региона на Ямбол кукерски маски и са сред най-обичаните атракции на „Кукерландия“. Те са само представителна извадка от общо 20-те подобни съоръжения, оформящи Алеята на маските по време на фестивала. Тази година се подготвя нова, гигантска маска, с почти 6 метра височина и над 3 метра ширина в основата. За прототип на юбилейната инсталация служи кукерчето – емблема на фестивала.

Ямболската „Кукерландия“ е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 г. насам. Тазгодишното му издание ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март. За участие са регистрирани близо 90 маскарадни групи от цяла България, а също и гостуващи състави от чужбина. Състезателното дефиле очаква своята многохилядна публика на 2 и 3 март (събота и неделя) в градския парк на Ямбол, превърнат в „Кукерград“.

 

В края на миналата година „Бургас играе Баскетбол“ даде успешно начало на програмата „Активни и здрави“ на Община Бургас, която е координирана от Гергана Брънзова.

Организацията продължава с интерактивното събитие „Бургас играе волейбол“, чиято дата на провеждане е 24 февруари, неделя. Мястото  е зала „Младост“ в комплекс „Славейков“, а началото ще бъде дадено в 14.00 часа.

Целта на новата мащабна  инициатива е да популяризира различните спортове, да амбицира повече млади хора да бъдат активни, както и техните родители, да повиши интереса към училищния спорт и  да приобщи  всички клубове в обща платформа.

Участници в спортния празник „Бургас играе волейбол“ на 24 февруари могат да бъдат всички на възраст над 6 г. – деца, ученици, родители. По- малки също са добре дошли! :)

Организации в същия формат ще има и занапред, като идеята е да се включат различни спортове.

Добре дошли са всички, които желаят да се забавляват активно!.

Елате със семейството си! Нека бъдем активни здрави!

Заявете участие тук:  http://bit.ly/volleyball-burgas-2019

Потвърдилите участие ще имат възможност да се включат в демонстративните и забавни мачове, в които всеки е победител, защото споделя радостта и емоцията към играта.

Програмата включва възможност всички присъстващи да се запознаят отблизо с основните елементи на волейбола, водени от специалисти и състезатели по волейбол, забавни интерактивни игри и награди.

В спортния празник ще участват всички волейболни клубове.

Първите 100 заявили участие получават волейболна топка. За всички присъстващи също ще има изненади!

* Има и формуляр за записване на доброволци, които да участват в организацията на това и на следващи събития:

http://bit.ly/volleyball-burgas-2019-d 

Специално отличие за реализирани иновативни проекти в Бургас получи архитект Емил Бурулянов.  То се дава за първи път за високо качество и оригиналност на иновациите на българските фирми, за въздействието им на националния и световен пазар, върху околната среда и обществото, за ефективност на бизнес модела, а церемонията се организира от фондация „Приложни изследвания и комуникации“.  Знакът за качество е  резултат от отличното взаимодействие между проектант, изпълнител и възложител на иновативните проекти в лицето на Община Бургас.

На официална церемония в Президентството бяха отличени най-иновативните предприемачи в страната за 2016, 2017 и 2018, а за високите постижения им беше връчена марката знак за качество „Високи постижения в иновациите“. Единственият представител и финалист в конкурса от Бургас беше Декор Дизайн – Архитекти Бурулянови. Бюрото е също така единствен участник в областта на Архитектурата, Зелените индустрии и Соларните технологии.

Арх. Бурулянов получи почетната грамота за успешните проекти по Соларните дървета на площад „Тройката“ и до Бургаския Свободен Университет, Соларната пейка до Бизнес Инкубатор Бургас, Арката велосипеден брояч на велоалеята до хотел „Приморец“.

Още снимки

 

Общината започна да публикува ежеседмичен бюлетин с най-интересните събития, които се случват в града. Те са наистина много и целта е жителите и гостите на Бургас да могат на едно място да открият събрана актуална информация.

Освен в раздел „Новини“ на сайта www.burgas.bg, справката се зарежда и в банера „Ежеседмичен бюлетин“, във фейсбук страницата на Община Бургас (https://www.facebook.com/Burgas.Municipality/) и туристическия пътеводител https://www.gotoburgas.com/.

Новопостъпилата информация се добавя своевременно, така че с всеки следващ ден бюлетинът се обогатява с нови събития. Следете го, за да не пропуснете нещо интересно!

ЕЖЕСЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Файлове и ресурси

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта