На фокус
Featured posts

Деветнайсет годишната танцьорка по спортни танци Джесика Гюмишева спечели титлата Мис Обзор 2018 преди броени дни в китното морско градче. Нейни подгласнички станаха Радостина Узунова, Ева Добрева и Теодора Язова. Публиката също даде своя глас и избра за свое лицe Габриела Атанасова.
Мис Обзор 2018 се проведе в бийч бар „Playa“ с подкрепата на “ Obzor Beach“ и кметство Обзор.
Звездната водеща на събитието бе ослепителната оперна прима Весела Нейнски, а за настроението на гостите се погрижи поп-откритието МЕЯ.
Претендентките за короната се представиха в три тура – със спортно-елегантни тоалети, бански костюми о официалните облекла на дизайнерката Лилиан Едуардс.
Всички участнички си тръгнаха с подаръци от „Christian of Roma“ и  „Tonino Lamburgini“.
39142952_10155481004005843_2289787742856413184_n
39145591_10155481003495843_6166939241617031168_n
39186566_10155481000460843_7961095214578270208_n
39258846_10155481005270843_6737838556732981248_n

Във финална фаза навлиза проектът за изграждане на продължението на велоалеята до „Сарафово“. Основната й част, от така наречения паркинг „Адам и Ева“ в края на Северен плаж до новия паркинг при бункера след солниците, се ползва няколко години активно от бургазлии и гости на града. Спокойно може да се каже, че това е най-удобното трасе за любителско колоездене в Бургас, тъй като до него нямат достъп автомобилите, а гледката е уникална – от едната ти страна е морето, от другата Атанасовско езеро. Целта е то да се удължи и да стигне до красивото рибарско пристанище и самия квартал.

Изграждането на продължението на велоалеята се забави малко, тъй като е част от по-голям и сложен проект за брегоукрепване и овладяване на свлачищните процеси по една голяма част от крайбрежието в посока „Сарафово“. И в момента се работи активно по неговата реализация.

Продължението на велоалеята също ще бъде изпълнено с нова осветителна система, чиито канали вече се прокарват. По протежението й ще бъдат разположени удобни пейки за отдих и наслаждение на гледката към морето.

Още снимки

 

??????????

Само през август едно ново и интересно място – пространството „симБиотично“ ви очаква, за да научите всичко за Атанасовско езеро, да си създадете вълнуващ арт спомен и да се полюбувате на птиците, солта и богатствата на Бургас.

„Светлина в солта“ е най-новият проект на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа, финансиран със съдействието на Община Бургас. Чрез серия от Арт ателиета и работилници в най-активния туристически месец август в „симБиотично“ ще се привлекат млади хора, семейства с деца, но и по-възрастни граждани, които посещавайки района на солниците и Атанасовско езеро ще се потопят в магията на изкуството и природата.

Не случайно Бургас е градът на езерата и птиците и в последните години Община Бургас активно работи за промотирането на този му образ в публичното пространство.
Две от ателиетата вече се случиха на 10 август по време на Фестивала на солта. Сега е ред на следващите три – на 18 август, на 22 и на 30 август.

  • Ателие „Нарисувай твоето езеро“ – с кал, сол, миди и камъни на 18 август (събота) 11.00 – 13.00;
  • „Имаш поща“ – арт ателие за пощенски картички с колажи и сол на 22 август (сряда) 18.00 – 20.00;
  • Работилница за фото-рамки със стари солничарски дъски на 30 август (четвъртък) 18.00 – 20.00.

Участието в ателиетата е безплатно, а всички сувенири, изработени по време на работилниците остават за спомен на самите участници.

Организаторите очакват  чрез тези арт събития още повече да се увеличи интересът към „симБиотично – пространство на Атанасовско езеро“  в последните му работни дни до началото на септември, а и за следващия сезон.

Специалната комбинация от културни и природни, материални и духовни ценности на Атанасовското езеро го превръща в перфектна образователна среда, но и в място, където човек може да се докосне до различните сфери на изкуството и да се забавлява неподправено.

Повече за събитието можете да намерите във фейсбук на: https://www.facebook.com/events/446906749130446/

За допълнителна информация: Радостина Ценова – управител на БФБ – клон Странджа – тел.: 0896798908.

Още снимки

Приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините в археологическия комплекс „Акве калиде“ край Бургас. В момента там се монтират пешеходни пасарелки, които ще предоставят на посетителите най-добрите гледни точки към разкритата архитектура на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия. Освен това е инсталирано декоративно осветление, отводнен и реставриран е студеният басейн на римските терми, запечатани са градежите в цялата южна част между аподитериума и банята на Сюлейман Великолепни.

Директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов запозна днес кмета Димитър Николов с напредъка по подходящото експониране и социализиране на находките. Там все още текат строително-монтажни дейности, но през септември всеки жител и гост на града е добре дошъл да види колко по-интересен и достъпен става археологическият комплекс „Акве калиде“.

Сериозната работа по този знаков обект започна преди 10 години. През всяка от тях Община Бургас отделяше свои средства за разкопки, консервация и благоустрояване на района. Беше привлечено и външно финансиране по различни проекти. Резултатът от тези инвестиции става все по-видим, както ще забележите от приложените към този текст снимки на „Акве калиде“ от 2008 и от 2018 година.

След като това лято археологическите проучвания бяха концентрирани в северната част на обекта, при следващия етап от социализацията ще бъдат консервирани градежите в източната част, а над тях се предвижда да бъде изграден учебен музей с копие на римска баня.

Науката казва и доказва, че още древните траки са познавали „Акве калиде“. Век след век мястото е посещавано от знатни римляни, византийски и латински императори, султани и номадски ханове. Всички те са идвали тук, привлечени от лечебната сила на същата минерална вода, която всеки от нас може да използва и днес.

По случай 10 години от старта на мащабните проучвания в археологически комплекс „Акве калиде“ ще бъде отпечатана първата книга за историята на древните бани. Тя ще бъде представена на 14 септември.

Още снимки

Операта за деца „Пинокио“ на композитора Александър Йосифов ще бъде поставена на 17 август за първи път на сцената на Летен театър – Бургас в рамките на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Началото на спектакъла е съобразено с препоръчителния дневен режим на малките зрители и е изместено с час по-рано от обичайните спектакли на Държавна опера – Бургас – малкото дървено човече ще излезе на сцената в 19:30 ч. Постановката на „Пинокио“ е дело на младия и талантлив оперен режисьор Денис Иванов, чието дело са и декорите, костюмите и гримът на артистите.

Денис Иванов, завършил режисура при проф. Румен Нейков в НМА „Панчо Владигеров“, се стреми да избягва „дразнещите шаблони“ в детските спектакли. За себе си казва, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни. Именно това е повлияло и на работата му, споделя той. От приказните анимации той заема красотата и фантазията. „Това е начинът, по който трябва да се гледа на детския спектакъл като жанр.“ Според него най-трудно е да се прави постановка за деца, защото тази публика е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и лошо.

Заради работата по „Пинокио“ Денис Иванов изучава прототипа на татко Карло, а именно, Карло Лорендзини, по-известен като автора Карло Колоди. Той е бил вдовец, страдащ много от това, че няма деца. Това страдание обаче се е превърнало във вдъхновение за история за собствено дете. Така Денис Иванов открива нещо по-различно от обичайно известното за самия Пинокио. „Много се старах да създам образа на съвременния хлапак, защото преди 20-30 години той се е възприемал по начин, абсолютно неадекватен за наши дни. Героите са много истински и живи, абсолютно съвременни и модерни. Представлението е много приказно, вълшебно, решено в много модерен стил на изразяване, сценографията е под формата книги, много книги, приказни магични книги, и героите излизат от тях и сами създават историята в движение“, разказва Денис Иванов.

В професионалната си биография Иванов има записани постановките както на „Пинокио“ в Стара Загора, така и „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“, детския мюзикъл „Едно лято в едно блато“, балета „Лебедово езеро“.

„Пинокио“ в Бургас се изпълнява под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, а в спектакъла ще участват оркестъра и балета на Държавна опера – Бургас.

_SHU4479

_SHU4544

Само един ден ни дели от старта на Международното състезание по скейтбординг Burgas Skate Open’2018. И тази година нивото е високо, като участие са заявили майстори на дъската от Румъния, Сърбия, Аржентина, Куба, Унгария, Израел, Беларус. Сред най-известните чуждестранни участници са Sergio Laferrere от Аржентина, Daniel Jenks /кубински скейтър, който живее в Барселона/, Вадик Романцов /професионален скейтбордист от Беларус/.

Към българските участници също има високи очаквания. Сред тях са Кристиян Красимиров /израснал и живеещ в Испания, ивестен в скейт средите в цял свят/, Явор Вечерников /спечелил миналогодишната награда за най-добър трик/, Владимир Иванов, който е част от един от най-добрите европейски скейт отбори Nomad Skateboards, Тодор Харизанов /единственият българин, занимавал се професионално със скейтбординг в Щатите/, Mарти Атанасов /най-младият участник, но вече с опит и няколко призови класирания на международни състезания/.

Двудневната програма за петък и събота е богата и разнообразна. На 17 август тя започва в 18:00 часа с Cash for Tricks и Best Trick на площад „Тройката“, след което от 19:30 часа във фоайето на НХК ще бъдат представени българско скейт видео и фотографска изложба. За музиката през целия ден ще се грижи Funktool. В НХК ще бъде и записването за същинското състезание на следващия ден, като право да участват имат всички спонсорирани скейтъри, както и най-добре представилите се неспонсорирани от последните състезания.

На 18 август от 17:00 часа започва същинското Международното скейтборд състезание в Скейт парк “Изгрев“. За финал партньорите на турнира от GRIME BG са подготвили размазващ концерт с начало 20:00 часа, който ще се проведе в непосредствена близост до съоръжението.

На сцената на Burgas Skate Open ще се качат: Julyan Fnkz Metodiev DJ SET (BG), Jahmmi Youth x Chibook (BG), Jermaine Jamakabi Coombs, Realz, Villain (UK, Rhythm Rollers)!

Burgas Skate Open се организира от Община Бургас и инициативата  „Бургас харесва младите“, с подкрепата на: Amnesia skateshop, Скейт Клуб Сливен, Stinky Socks, Monster Energy Bulgaria.

* Вижте във видеото атрактивни кадри от миналогодишното издание.

Вижте новата схема на телефонните измамници и бъдете внимателни в подобни случаи! EVN информира за постъпил сигнал от клиент, че е получил телефонно обаждане от неизвестно лице, представило се за сътрудник на електроразпределителната компания, съобщава Дарик. То било от скрит номер.

Неизвестното лице поискало номер на електромер с цел отстраняване на възникнала повреда. При последващо обаждане мнимият служител информирал клиента, че при техническите дейности близък негов роднина е бил ударен от ток и той трябва да заплати за спешното му лечение.

След сигнала проверка показала, че обаждането не е от служител на дружеството, както и че не е имало възникнала повреда. EVN уточнява, че при разговор сътрудниците на дружеството не използват скрити телефонни номера, както и че винаги се представят с име и фамилия.

В допълнение – събиране на дължими суми за консумирана енергия или за технически услуги никога не се извършва в брой и на място от техници или отчетници на дружеството.
EVN съветва клиентите при всяко съмнение да звънят на денонощна телефонна линия 0700 1 7777.
 dariknews.bg

Следващото събитие, част от Музикално-поетични вечери „Памет за Емил Чакъров“, е концертът „RUHE MEINE SELLE“ или „СПОКОЙСТВИЕ В ДУШАТА МИ“. Той ще се проведе на 13 август от 19:00 ч. в зала 4 на експоцентър „Флора“. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова и Райна Попова на рояла ще представят въздействаща програма от произведения на Рихард Щраус и Георги Златев – Черкин.

Мария Цветкова – Маджарова

Мария Цветкова -Маджарова /сопрано/ е родена в Бургас. Завършва през 1995 година Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в класа на проф. Реса Колева. През 1994 година печели Специалната награда на ХIV Национален конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. За ролята на Катерина от операта „Катерина Измайлова“ на Шостакович получава наградата на публиката „Кристална лира 2015“ и е номинирана от списание „Опернвелт“ – Берлин в категория „Най-добри певци“ в годишната класация на оперните критици. Мария Цветкова е солист на Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Русе. Гастролирала е на сцените на Националната опера и балет, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“, Варненската, Пловдивската и Старозагорската опери. Многократно участва в международни проекти в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария,Сърбия, Испания, Португалия, САЩ. Репертоарът и обхваща централните партии в опери на Моцарт, Росини, Верди, Доницети, Маскани, Леонкавало, Пучини, Хендел, Пърсел, Чайковски, Шостакович, Рихард Щраус, Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, оперети на Й. Щраус, Офенбах, Калман, Лехар, Александър Йосифов, както и големи кантатно-ораториални опуси – Реквием и Коронационна меса на Моцарт, Реквием – Верди, Стабат Матер – Перголези, Девета симфония – Бетовен, Росини –  Стабат Матер, Немски реквием на Брамс, Рутер – Тържествена меса, Дженкинс – „Въоръженият човек“, Реквием – Андрю Уойт Уебър и други.

Мария Цветкова – Маджарова стана носител на голямата награда „Музикант на годината 2017“ на предаването „Алегро виваче“ на БНР.  Престижната награда се присъжда вследствие вота на слушателите. Носител на наградата на Бургас за култура през 2018 г.

Райна Попова

Райна Попова е родена през 1948 г. в Бургас. Завършва Средно музикално училище Бургас и Държавна Консерватория – София, специалност пиано и камерна музика. Работи като корепетитор в Бургас и Измир, като преподавател на Оперни ансамбли и Компле опера в държавна консерватория „Мимар Синан“ –  Истанбул.

В репертоара си има над 90 български, турски и световни опери. Притежава отлични дипломи като: пианист средношколец1960 г., Корепетитор – Търговище 1983 год.- Бургас,  Немски конкурс 2011 г., както и 20 плакета като акомпанятор. Реализирала е майсторски класове:

2000 г. с Катя Ричарели

2005 г.  – Лидия Ошавкова

2010, 2011 г.- Амелия Фелле

2011, 2012 г.- Италия, държавна консерватория „Тито Скипа“

2012 г. – Ремзие Алпер

2012,2017 г. – Елена Филипова.

Акомпанятор на международен конкурс „Лейла Генчер“ 3 години и 14 години на конкурс „Siemens“. Подготвила за конкурси 21 турски певци, сега солисти по световните оперни сцени.

След няколко години на застой само в рамките на 12 месеца задължителната по закон застраховка за автомобила е скочила с 50 на сто, съобщава Монитор. Най-ощетени са собствениците на МПС-та с регистрация в големите градове и младите шофьори. Заради засилената конкуренция на пазара данните показваха друга реалност в периода 2011 до 2017 г., когато те се понижаваха.

През тази година за пръв път има по-значително поскъпване на полиците – например при опитните шофьори е между 25% и 30%.

С 50 на сто повече обаче, или 270 лева, ще платят за полицата собствениците на възраст под 25 години на най-масовите автомобили с до 1300 кубика обем на двигателя, а с 15 лева по-малко шофьор от по-малък град. С 80 лева пада цената, ако собственикът на колата е на възраст 35 години.

При по-мощните автомобили до 2000 кубика скокът в цените на задължителната застраховка е около 30 на сто. Така, ако сте шофьор над 25 години, в Пловдив ще платите 230 лева, а в Малко Търново – 205 лева. При колите с най-мощни двигатели картинката не е по-различна, ръстът е също 30 на сто за всички възрасти техни притежатели.

В момента три са основните фактори, които влияят на цената на „Гражданска отговорност“. На първо място е възрастта на водача, следвана от обема на двигателя на колата и мястото на регистрация и годините на возилото, като при промяна на всяка от тях се мени и цената – по-голям мотор и по-стар автомобил я повишават. В стойността на застраховката са включени задължителните 11,50 лева, които застрахователните компании внасят в Гаранционния фонд, стойността на стикера за валидност, който се лепи на возилото и 2 на сто данък върху застрахователната премия.

Застраховката (която е сред малкото, която правим за другите, а не за себе си) ще продължи да поскъпва и напред във времето. Такъв сигнал беше даден и от доклад на Комисията за финансов надзор. В него се посочва, че техническият резултат от застраховката „Гражданска отговорност“ за миналата година е отрицателен. По-лесно казано платените от водачите им премии не покриват разходите на застрахователните компании по обслужване на дейността. Средна цена от малко над 200 лв. за „Гражданска отговорност“ е недостатъчна при ежегодно увеличаващите се разходи за обезщетения за миналата година. Остава водачите да чакат въвеждането на системата „бонус-малус“, която се забавя за пореден път, но ще въведе по-справедливо определяне на цената.

Отново ще върнем действието назад, но не толкова в далечното минало, колкото води началото си Акве Калиде. „Дъвка за балончета“ е комедийна драма, която ще гледаме в Туристически комплекс „Акве Калиде“ на 26 август от 21.30 часа. Този път действието се развива през 90-те години на миналия век и разказва за децат, които порастват с „Некерман“, дъвки „Турбо“ и стрелба с фунийки.

Интригуващият български кино филм от 2017 година е носител на награда Златна роза за най-добър сценарий. В главните роли са любимите български актьори Иван Юруков, Теодора Духовникова, Малин Кръстев, Валентин Ганев, а режисьор е Станислав Тодоров – Роги.

Предстои ни емоционална среща с киното на 26 август в Акве Калиде. Начало: 21:30 часа, вход свободен! „Честна пионерска!“

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...