My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

На фокус
Featured posts

Утре, вторник, от 10.30 часа, Община Бургас ще въведе в експлоатация реконструираното пространство при блокове 94, 95 и 96 в зона „В“ на к-с „Меден рудник“. Там беше изградена нова улица за улесняване транспортния достъп на хората до техните жилища. Обособени са нови паркоместа, две детски площадки, кътове за отдих. Желаещите да спортуват вече имат на свое разположение тенис маса и игрище за бадминтон. Не са забравени табладжиите и шахматистите. Изцяло е подменено с ново градското обзавеждане – пейки, кошчета за отпадъци, парково осветление. Оформени са алеи за пешеходци, велосипедисти и за каране на ролери.

Община Бургас изпълни това благоустрояване с европейски средства, спечелени по проекта „Осигуряване на балансирана градска среда в ЦГЧ, ж.к „Възраждане“ и ж.р. „Меден рудник“ – етап 1″, финансиран по  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, ДБФП № BG16RFOP001-1.004-0003-C01/04.01.2017.

Още снимки

Древната и мистична келтска култура ще бъде възродена този уикенд в туристически комплекс „Акве Калиде“. Най-интересните традиции от фестивалите, посветени на келтската култура, които отдавна спечелиха сърцата на хората в целия свят, ще бъдат представени в два дни, изпълнени с игри, състезания, музикални изненади и награди.

Само на 22 и 23 юни от 10.00 часа можете да разберете какво представляват Мейпол и Хагис Хърлинг. Ще имате възможност да се включите в традиционни шотландска, ирландски и британски игри като „Мързелива пръчка“, „Обръщане на дърво“, „Царевична дупка“ и др.

Келтската работилница ще провокира творческото мислене на всеки посетител, ще показва как да си изработите келтски сувенири или келтска къща.

История цивилизаций
История цивилизаций

Освен войнствена природа, келтските племена също са имали начини да се веселят – вижте как на 22 и 23 юни в ТК „Акве Калиде“.

Програма

КЕЛТСКИ ПРАЗНИЦИ В АКВЕ КАЛИДЕ

22-23 юни 2019г.

Организатори:

Община Бургас, Сдружение „Ценности“ – Бургас, Сдружение „Келтско наследство“ -с. Хлябово, обл. Хасково и Сдружение „ТворецЪ“ – гр. Мъглиж

СЪБОТА 22 ЮНИ

10.00  Кратка прeзентация на келтската култура.

10.15 Традиционна шотландска игра „Мързеливата пръчка“ /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства „Highland Games“ /провеждащи се в Шотландия от 11 век/.  Състезанието се провежда едновременно за 3 двойки. Всеки участник получава рекламен сувенир, а при две и повече победи връчваме „Сертификат на Победител“.

11.00 Игра „Cornhole“ /“Царевична дупка“/ е изключително популярна днес. Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Играта има табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири.

12.00 Забавен келтски ритуал – ходене на зиг-заг с лъжица в ръка, върху която има яйце.

12-00-13.00  Пауза  – музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.

14.00 „Хагис Хърлинг“ – хвърляне на чувалче от 500 гр. от винена бъчва.

Участникът се качва на бъчва и отгоре хвърля чувалче с тегло 500 гр., като балансира да не падне. Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири.

15.00 -17.00.  На определен терен  всички желаещи с помощта на нашия екип изграждат традиционна келтска къща. Тя в основата си е обла, плетена конструкция, със зелен покрив от клони.

17.00 Край на първия ден.

ВТОРИ ДЕН – НЕДЕЛЯ 23 ЮНИ

10.00 -12.00  Образователен уъркшоп „Келтска работилница“.

Първа част – професионален художник ще покаже техника за рисуване на келтски символи и ще разкаже за тях. Всеки участник може да нарисува  върху картон келтски символ, който ще си вземе за спомен.

Втора част. Художникът ще разкаже за традиционни предмети с келтски произход – торкви, амулети, ябълкови свещи. Участниците могат да изработят някои от тях и те да им останат за спомен.

12-00-13.00  Пауза  – музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.

13.00 Келтски ритуал „Намери сродна душа“ /“Soulmate“/ .

Имаме голяма мишена с отпечатени букви върху нея. Всеки участник стреля с лък и безопасни стрели и която буква уцели – това е първата буква на сродната му душа. Всички участници получават награди келтски рекламни  сувенири.

14.00 „Обръщане на дърво“ /“Caber Toss“ / .

Всеки участник се стреми така да хвърли малко дърво, че то да падне вертикално към земята. Всички участници получават награди – келтски рекламни сувенири, а тримата с най-добър резултат  – „Сертификат на Победител“.

15.00-17.00

Празникът завършва с традиционен танц с ленти „Мейпол“ /Maypole/. За този ритуал има документи, че е съществувал на Британските острови от 14 век.  Преди началото раздаваме на всички участници „Магическа захар“ /Faery Sugar/.

Всеки участник взима по една лента, като момчетата вървят по часовниковата стрелка, а момичетата – срещу тях. По този начин лентите се заплитат „като плитка на моминска глава“.  Ритуалът завършва, когато „Мейпол“ е изцяло заплетен с лентите.

17.00 край на събитието.

Ново престижно отличие за бургаският шахматен композитор Диян Костадинов. В конкуренция с представители на 11 държави той спечели бронзовият медал на Световната купа 2019 в раздел Обратни матове. Победител на турнира стана световният шампион Андрей Селиванов от Русия.

Това е пети медал за Диян от Световните купи през последните няколко години, като в актива му има още 3 сребърни и вече 2 бронзови медала. В началото на годината бургазлията спечели и силен турнир в Германия.

За своите успехи бургазлията на два пъти бе приеман от кметът на града г-н Димитър Николов, който лично честити на Костадинов за златният му Олимпийски медал и третото място за Световно първенство, а през 2016 той бе и сред номинираните за Спортист на годината на Бургас.

През лятото се очаква да излязат резултатите и от настоящото Световно първенство, в което Диян има големи шансове за призово отличие.

Комичната опера „Любовен еликсир” отново ще нажежи страстите на любителите на жанра на 18 юни, вторник, от 19 ч. в залата на операта. Поставената в календара на Държавна опера – Бургас постановка ще бъде повторена за тези, които пропуснаха представлението през март, когато в главните роли – на Неморино и Адина, влязоха тенорът Георги Динев и сопраното Мария Цветкова – Маджарова. Диригент на оркестъра ще бъде маестро Цанислав Петков, режисьор – Нина Найденова. Заедно със звездите на сцената ще излязат и солисти, хор и балет на бургаската опера.

Изключително атрактивният каст е дело на Александър Текелиев. Георги Динев, който изпълнява ролята от 2009 г., прави дебюта си в нея именно на бургаска сцена. Освен като изявяващ се във всички български оперни театри, Динев е известен и в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, а може би най-любопитният факт за него е позицията му на вокален педагог във виетнамските формати „X-Factor” и “The voice – Kids”. Негови възпитаници са достигали второ място във финала на форматите, споделя той.

Партньорката му на сцената Мария Цветкова – Маджарова е многократно награждавана, като перлите в короната й са наградите „Кристална лира” и „Музикант на годината” за 2018 г. През същата година Мария Цветкова взима и наградата на Община Бургас за принос в културата. Била е солист едновременно на оперите в Бургас и Русе, изявява се на сцените на Национална опера и балет – София, Софийска Филхармония и др.

Комичната опера на Гаетано Доницети „Любовен еликсир” е изградена върху любовните перипетии на бедния младеж Неморино, който отчаяно опитва да спечели любовта на своята Адина. Отхвърлен от нея, той купува от мним лекар шишенце с любовен еликсир. Заблуден от свойствата на виното в шишенцето, той е убеден в действието на еликсира. За нещастие Адина, която до момента се е свеняла да разкрие чувствата си пред Неморино, ревнува от внезапното му фриволно поведение и огорчена се сгодява за друг. Отчаян, Неморино продава свободата си – за да заплати нова доза еликсир на любовта, той постъпва на работа като наемен войник. Адина е отчаяна от развоя на събитията и признава чувствата си пред Неморино. Тя откупува свободата на своя любим и му се обрича на вечна любов. А еликсирът ли? Той става най-търсената стока в градчето!

 

На 18-ти юни (вторник) всички малчугани и техните родители са добре дошли на театралната постановка „Приятелство горещо и още, още нещо“. Тя ще се играе от 19:00ч. в ДНА – Бургас

Стотици деца и родители се забавляваха от сърце на изпълненията на малките певци от арт център „Точно време”. Концертът, който се проведе снощи на открита сцена „Охлюва” – Бургас,  бе поредното събитие от програмата, с която медицинска лаборатория „ЛИНА” отбелязва 20 години от своето създаване.

„Благодарим на всички, които споделиха нашия празник. Специални благодарности на вокалния педагод Жени Лалчева, както и на водещия на събитието Стефан Лалчев. Радваме се, че концертът предизвика стотици детски усмивки”, споделят от лаборатория „ЛИНА”.

Инициативите за годишнината на лаборатория „ЛИНА” продължават идната седмица. На 18-ти юни (вторник) всички малчугани и техните родители са добре дошли на театралната постановка „Приятелство горещо и още, още нещо“. Тя ще се играе от 19:00ч. в ДНА-Бургас. В нея участват децата от школа „Талантино“. Входът е свободен!

Повече за лаборатория „ЛИНА”:
Създадена през 1999 г. днес тя е една от най-големите лаборатории в България, която разполага не само с модерна апаратура, но и с опитен и голям екип от лекари от всички лабораторни специалности. Водена от своята социална мисия да е в помощ на пациентите, „ЛИНА” бе първата лаборатория, която въведе месечни профилактични кампании, целящи да насърчат ранното откриване и контрола на най-разпространените заболявания. Лабораторията обръща и специално внимание и на младите кадри. „ЛИНА” мотивира и дава шанс на младите лекари да остават в страната. Тя е акредитирана от Министерството на здравеопазването и е база за специализация на лекари по специалностите: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Медицинска паразитология”. В момента в нея специализират шестима лекари. Повечето от тях са се завърнали в родния Бургас, именно заради възможността да работят и да се развиват в „ЛИНА”.

2

3

6

7

Мис Туризъм , Мисис Баба и Мисис Бургас казаха своята тежка дума в избора за рекламно лице на ново бутиково заведение в Бургас. 

Миналия уикенд се проведе конкурса Мис Еквалибриум, целта бе новооткритото едноименно заведение, да избере свое рекламно лице.

В събитието взеха участие 10 момичета, като 8 членно жури, сред които бяха вице Мис България 2016 и Мис Туризъм Интернешанъл 2017 – Рени Радева, вице Мисис Бургас 2019 – Юлияна Стоянова, Мис Черноморец Неделина Маргенова, както и собственика на „Equilibrium Bar and Kitchen“ Красимир Чуков , ги оценяваше.

Победителка стана Никол Колева, а за нейни подгласнички избраха Ралица Ненова и Джулия Мицова. лице на публиката от гласуването в интернет стана Виктория Стоянова. Участничките получиха подаръци от „Christian of Roma“, „Mega Glas“, „Marti Mar“ , „XR Aesthetics Beauty“, салон за красота „Пери Николова“, както и вечери за двама от „Equilibrium Bar and Kitchen“.

Момичетата се представяха в три тура, като в последния с тоалетите на „TLB-Totally Luxury Brand“.

Своя дебют като водеща направи Мис България 2018 Теодора Мудева, а за настроението на гостите се погрижи талантливата хаус певица „Нелита“.

Медиен партньор на събитието бе сайта E-BURGAS.COM.

IMG_9423
IMG_9428
IMG_9431
IMG_9441
IMG_9458
IMG_9460

От 16 юни до 30 август, поради летния туристически сезон, ще бъде въведена временна организация на движението за забрана за преминаване на товарни автомобили над 10 тона в часови диапазон от 11.00 до 19.00 часа в платно за движение от пътен възел „Надгарови коловози“ в посока кръстовище с кръгово движение образувано от бул. „Проф. Яким Якимов“ с бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Транспортна“.

Като алтернативни маршрути за товарни автомобили водачите могат да ползват следните обходи:

– ул. „Одрин“, път III-9008, път BGS-1030 /обход Лукойл / , път III-6008 посока път I-6 „София-Бургас“;

– ул. „Крайезерна“, бул. „Т. Александров“, бул. „Захари Стоянов“,  разклон кв. „Горно Езерово“, път III-7909, път III-5392, път III-6008 посока АМ „Тракия“.

Кметът Николов покани Теодосиев да направи изнесено обучение, школа по физика за деца от ниска възрастова група в Бургас

На крака и с бурни аплодисменти бургазлии посрещнаха вдъхновителя Теодосий Теодосиев. Златният физик пристигна в града за да представи лично биографичния си филм „Формулата на Тео“.

„Във филма ще видите част от моите ученици. Показваме  група студенти от СУ „Климент Охридски“ които се интересуват как се прави „умствен фитнес“. Много труд трябва за това, работи  се хиляди часове, решават се много задачи. И  тогава може да се излезе на световно ниво. България не е малка страна.Тук в Бургас се правят изумителни неща за малките деца. Възхитен съм! Това е един от градовете на моите предци. Филмът свършва няколко пъти, но вие не бързайте да си тръгвате след първия финал. Има хора, които си правят планове за няколко часа, други за няколко дена, месец или година. Истината е, че нашите планове продължават до безкрайност и сега ще се докоснете до тази безкрайност“  –  с тези думи Теодосий Теодосиев откри официално прожекцията на филма в компанията на режисьорa и сценарист на лентата- Николай Василев.

За да заснеме документалния филм Николай Василев снима повече от година и половина над 200 часа суров материал. Екипът гостува с героя си чак до Китай, като не пропуска нито един от многото лагери и школи, които физикът организира за учениците си. Документалната лента показва емоционална среща на  Теодосиев с неговата учителка по физика, 92-годишната  Султана Вълкова , която му е предала най-безценния урок –  да работи безплатно. В лентата са показани въздействащи и много лични моменти на Учителя, прекарани със семейството му.

„На Бургас му прилича да има изнесено обучение, школа по физика за деца от ниска възрастова група. Аз ще се радвам да ускорим този процес „- това каза кметът Николов , по време на последващата дискусия, след края на прожекцията.

Теодосий Теодосиев е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. Ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Автор е на учебници и стотици научни статии по физика. В школата, създадена от учителя Тео в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат високи резултати благодарение на специалния му подход при обучение, чрез създаване на експериментални задачи по физика. Негови ученици са едни от най-големите откриватели на нов начин за наблюдаване на молекулните движения, първенци в производството и изследванията с лазер, производители на камери за НАСА и други изследователи, бъдещи учени на високо интелектуално ниво.

„В Бургас има невероятно ново училище, което не съм виждал и в Америка. Това училище на името на Коджакафалията е изумително. Тук се работи много. В града има достатъчно ентусиазъм , в лицето на кмета Димитър Николов. Това е град който расте. Въпреки многото ми ангажименти се надявам да започнем с най-малките и с общи усилия да успеем да  реализираме тази школа тук.“- сподели Теодосиев.

Режисьорът на филма, Николай Василев сподели пред бургазлии, че ленатата  е визуален разказ за един истински будител. Филмът вдъхновява с това, че на света съществува някой, който без да се оплаква, е отдаден до самозабрава на идеята си и успява да превъзмогне трудностите и мизерията, за да я превърне в злато.

Филмът „Формулата на Тео“ е финансиран от Националния филмов център и за първи път се представя тази година на Международния филмов фестивал „София Филм Фест“

* Николай Василев е сценарист и режисьор, който повече от 10 години работи на свободна практика . Сред многото негови награди можем да откроим – Награда за дебют на Фондация „Култура Аними“ за първия му филм „Пътят на Мъдростта“ – посветен на живота и идеите на Ваклуш Толев. С филма се открива Солунския фестивал за документално кино’2006 година и същевременно е селектиран за над 20 фестивала в целия свят. За друг свои филм  „Приказки“, Николай Василев получава Наградата на „Джеймисън“ на София Филм Фест за най – добър късометражен филм. Последната му награда е за най-добър филм на Фестивала „Master of Art“ за филма му за Иван Добчев „Пътят към Тива“.

Американският автор на бестселъри Ерик Уайнър гостува в Бургас на 16 юни от 19.00 часа в Експо център „Флора“. Той ще представи книгата си „География на блаженството“, включена в списъка на бестселърите за всички времена на „Ню Йорк Таймс“, както и другите две негови заглавия – „Човек търси Бог“ и „География на гения“.

Освен срещата си с Ерик Уайнър бургаската публика ще има възможност да чуе за пръв път на живо и любимата му българска етно джаз група – „Outhentic“ /Аутентик/ – младите български музиканти, които жънат успехи по света с модерния прочит на нашата народна музика.

Групата е сформирана през 2012 година, основана е от Живко Василев (кавал, пиано) и Райна Василева (вокал, перкусии). „Outhentic“ представлява съчетание между думите: „out“ и „authentic“, което преведено на български език означава „извън автентичното“ и препратка към техния индивидуален стил.

През 2016 година, групата реализира първия си самостоятелен албум, в който взимат участие гост-изпълнители от различни краища на света. Той е със заглавие YesToday.

В процеса на утвърждаване на стила си, формацията има възможността, да колаборира с изключителни, световноизвестни музиканти и групи като: номинирания за „Грами“ басист – Хуан Гарсия-Херерос, Стоян Янкулов , Иън Стивънсън, Сучет Малхотра, Банда Дел Падре и др.

В биография на групата, влизат участия на различни български международни сцени: Участие в дванадесетото издание на „Европейската нощ на музеите“ 2016 (Сливен), „Мини Джаз Фест“ 2017(Велико Търново), Гластънбъри Фестивал 2017 (Англия), Jazz Forum Stara Zagora 2018 и др.

* Книгите на Ерик Уайнър се радват на огромна популярност, преведени са на повече от 30 езика и почти във всяка държава на света. Редица гимназии и университети са включили книгите му в своите учебни програми. Бил е репортер в повече от 30 държави, от Ирак до Индонезия, като е отразявал повечето основни международни събития от последно време. Носител на няколко награди за журналистика. Той е бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и на Ню Йорк Таймс.

Носител е на няколко награди за журналистика, включително „Angel Award“ за отразяване на ислямските въпроси в Азия, на „Borders Original Voices Award“, и е финалист за наградата „Barnes & Noble Discover“. Той е част от екипа, спечелил наградата „Peabody“ за журналистическите си разследвания на тютюневата индустрия в САЩ.

Ерик пише редовна колона за BBC Travel. Публикува редовно и в Los Angeles Times, Washington Post,  New Republic, Slate, Foreign Policy, The New York Times Magazine, включен е в антологията „Best American Travel Writing“, води и сутрешно предаване в Националното радио на САЩ.

Oт 17-ти до 19-ти юни /понеделник – сряда/ ще се извършват ремонтни дейности – фрезоване и асфалтиране, на бул. „Димитър Димов“. Това налага да бъдат затворени за движение пътните ленти в посока от кръговото кръстовище с бул. „Транспортна“ до кръстовището с ул. „Димитър Аврамов“ /до хотел „Фаворит“/.В противоположната посока движението в посока изход – гр. Варна ще се осъществява еднопосочно в една лента за движение, както до момента.

Община Бургас се извинява за причиненото временно неудобство на жителите и препоръчва на водачите на моторни превозни средства да спазват въведената временна организация на движение и да използват обходни маршрути.

От витринатавиж всички

0
Пастицио (παστίτσιο) е основно ястие, характерно с богатия си вкус на карамфил и канела и плътен слой от бешамел поръсен с кефалотири (гръцко, твърдо, жълто сирене,...

Стилътвиж всички

0
Силата на мечтите се крие в любовта Увлечени в мечтите си ние очакваме чудо, но мнозина напълно забравят една важна истина. Ние сме надарени с невероятен дар,...
Открий ме в спорта