My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Коментар под снимка

Рекордните 105 медала на турнира „Мастърс Бургас 2019“ по плуване за ветерани спечелиха състезателите от бургаския клуб „Черноморец“. Равносметката е 34 златни, 45 сребърни и 26 сребърни отличия и първо място в комплексното класиране с 841 точки. Втори се наредиха ветераните от варненския клуб „Албатрос“ с 832 точки, а на трето място със 763 точки се нареди „Ирис“ – Русе.

Аткрактивната надпревара се проведе на плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“. Организатори бяха клуб „Черноморец“, с подкрепата на Община Бургас.

Плувците бяха разпределени в 14 възрастови групи.

Ето и всички медалисти от отбора на „Черноморец“, с треньор Люба Панайотова:

Жени:

Таня Иванова – 8 група- 4 златни медала

Людмила Белчева – седма група – 4 златни медала

Йорданка Пенева – седма група – 4 златни медала

Виктория Събева – първа група – 4 златни медала

Краси Янева – 1 златен, 2 сребърни, 1 бронзов медал

Олга Йовкова – 4 сребърни медала

Димитринка Георгиева – 1 златен, 1 сребърен , 2 бронзови медала

Нели Йорданова – 1 сребърен, 2 бронзови медала

Лили Медехова – 3 сребърни медала

Денка Ванева – 3 сребърни, 1 бронзов медал

Веси Ковачева – 2 сребърни, 1 бронзов медал

Мария Анева – 2 бронзови медала

Албена Пенева – 1 сребърен, 1 бронзов медал

Мъже:

Величко Бегов – шеста група – 4 златни медала

Георги Власев – 1 златен, 3 сребърни медала

Кирил Ватев – 3 златни, 1 сребърен медал

Янчо Стойчев – 2 златни, 1 сребърен медал

Петко Жерков – 4 сребърни медала

Веселин Добрев – 1 златен медал

Живко Димитров- 1 златен медал

Сергей Караджов – 1 бронзов медал

Максим Попчев – 1 сребърен, 1 бронзов медал

Дамян Тончев – 2 бронзови медала

Станимир Кулев- 2 бронзови медала

Златко Белчев – 1 златен, 2 бронзови медала

Стефан Чалъков – 3 бронзови медала

Руслан Вапцаров – 2 бронзови медала

4 медала/1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов/ спечели директорът на ОП“Спортни имоти“ Живко Иванов, който се състезава за „Траяна“ – Стара Загора.

БНР

Ръкописният почерк на всеки човек е уникален. Според експертите, които изучават тази невероятно лична човешка черта, почеркът може да съдържа улики за здравето на човека, пише „Дейли Мейл“.

Изследователите твърдят, че малките детайли в начина, по който пишете, могат да покажат, ако имате редица заболявания като високо кръвно, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и шизофрения.

В действителност анализът на почерка, познат още като графология, може да разкрие повече от 5000 личностни черти в зависимост от размера и формата на буквите, както и от разстоянието между думите.

Писане с променлив натиск на химикалката, особено, ако се забелязват меса с по-светъл и по-тъмен цвят на мастилото, може да е показател за високо кръвно налягане.

Когато имате болестта на Алцхаймер, вашите умствени способности се влошават, както и вашият почерк. Писането не е плавно и треперенията в изписването на буквите може да бъде показател за заболяването. Освен това писането става по-бавно.

Една и съща буква, наклонена на различни страни в едно и също изречение, може да бъде признак за шизофрения.
Болестта на Паркинсон също може да бъде открита в почерка, казват учените. Много малък и нечетлив почерк, до точката, в която буквите са толкова малки, че дори авторът им не може да ги прочете, е индикатор точно за тази болест.

Ръкописният почерк освен това може да каже много за личността на човека. Ой може да покаже енергийните ви нива, дали сте дружелюбни, ориентирани или срамежливи и затворени, дали сте приспособими и адаптивни.

Размер и разстояние

Големите букви показват, че сте много отворени и обичате вниманието да е насочено към вас. Но също така може да означава, че се преструвате на много уверени. Малките букви означават, че сте срамежливи или необщителни, а средният размер на буквите индикират за добре приспособима личност, която лесно се адаптира.

Голямото разстояние между думите показва, че сте човек, който обича свободата и не обича пренаселените места, докато по-малкото разстояние сочи, че сте човек, който не издържа на самота и се радва на тълпите.

Наклон и форма

Ако писането ви е право нагоре и надолу, вие сте човек, чиито емоции не позволяват да покажете най-доброто от себе си. Хората с наклонен почерк са по-експресивни. Наклон надясно показва, че сте човек, който е отворен за нови преживявания и срещи с хора. Наклон наляво пък сочи, че сте склонен към уединение и не обичате да сте център на внимание.

Формата на буквите също е показател. Заоблените букви показват творчески и артистични лица, докато острите букви се използват от хора, които са по-агресивни и интензивни.

Ако буквите са свързани, това означава, че пишещият е логичен и систематичен при вземането на решения, точно като тези, които пишат без наклон.

Подписът

Подписът на човек също говори много за него. Ако той е нечетлив това сочи за някой, който е затворен и е трудно да го разгадаеш и разбереш. Предишни проучвания показват, че човек с нечетлив подпис е склонен към арогантност. В същото време хората с четлив подпис са склонни да бъдат по-уверени и по-отворени.

Натиск и скорост

Хората, които натискат с химикалката върху хартията, когато пишат приемат нещата сериозно, но прекалено силния натиск показва човек, който много се впряга и, който не приема критика. Тези, които не натискат химикалката, а пишат леко са чувствителни, но им липсва жизненост или енергия.

Скоростта, с която пишете пък е показател за търпението. Бързото писане издава нежелание за закъснения, докато бавното писане издава организиран и методичен човек.

Източник: vesti.bg

Странджа е една от най-интересните планини у нас. Тя е дом на защитени растителни видове, вековни гори и е успяла да съхрани изключително интересни традиции.

Strandzha-dinev-2(1)

Поглед от връх Голяма Папия; Източник: Уикипедия

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m). Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum).
На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас – Природен парк „Странджа“. В него попадат резерватите „Силкосия“, „Тисовица“, „Узунбуджак“, „Средока“ и „Витаново“.
Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България – според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.
1. Българи – последното българско нестинарско село
Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост.

Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия
Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк „Странджа“. В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола.

Странджанската зеленика - символ на планината
Странджанската зеленика – символ на планината

В църквата „Свети Пантелеймон“, която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си.
 Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна.
 Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.
 Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността – Костѝ, Бродилово, Граматиково и др. Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил – нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата – те са преследвани и обявявани за „обладани от дявола“. През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата. В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства.
Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи.

3. Варвара – красавицата на морския бряг

Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия.

 Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол). Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището – Варвара.
 Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие. В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите.

Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия -
Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия

4. Костѝ – селото на дървените къщи

Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол.

Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в. На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия.
 Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.
 800px-Kosti_architecture

 

5. Кондолово – селото със запазена странджанска архитектура

Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.

Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия -
Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия

6. Граматиково – сгушено сред зеленина

В селото се намира църквата „Свети 40 мъченици“, която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция „Горска сбирка“, която е посветена на природата на Странджа планина. Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.

 

Изглед към с. Граматиково. Снимка: Уикипедия
Изглед към с. Граматиково. Снимка: Уикипедия

7. Калово – село с красива гледка

Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа.

 В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът „вековна гора“важи с пълна степен. Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално – дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени.
 Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.
8. Бръшлян – архитектурен и исторически резерват

То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.

 Източник: geograf.bg

В близост до Приморско се намира изоставаната резиденция „Перла“ на Тодор Живков. Намира се в дъното на едноименния плаж, а от прозорците и почти може да се скочи в морето. Построена е през 1978 година и близо десет години е била място за отмора на Тато. Самият плаж в близост до бившата резиденция е уникален. Широка ивица, ситен пясък, чиста вода, плитък залив и всичко това на метри от красивата дъбова гора на парк „Ропотамо“.

perla (6)_1459674290

Там навремето са почивали комунистически лидери като Гриша Филипов, Пенчо Кубадински и дори румънският диктатор Николае Чаушеску. След 1989 година резиденцията за кратко работи като хотел с доста високи цени. В момента е собственост на „Балкантурист“, заедно с част от горите и земите към нея.

perla (2)_1459674289

Имотът буквално е накичен с табели „Частна собственост! Влизането забранено!“, а всички входове, прозорци и тераси са блокирани от метални решетки, вериги и катинари.

perla (10)_1459674292

През години на няколко пъти в публичното пространство се появяваше информация, че луксозният някога имот ще бъде реставриран и отново ще отвори врати като хотел. Имаше и опасения, че красивият плаж ще бъде затворен. Годините обаче минават, а имението буквално се руши. Обрасло е в буйна растителност, мазилката се рони на големи парчета, а за състоянието на вътрешността можем само да гадаем.

perla (12)_1459674293

Източник: е-бургас
 

cuentosyfabulas.e

Защо все се връщаме към детските приказки? Може да не ги четем редовно за лека нощ и да не гледаме вече анимационните им версии. Но се вълнуваме от историите в тях и ги поглъщаме с очи дори и днес, в екранизациите за възрастни.

Така в кино салона преди няколко години изгледахме „Господарка на злото“ с Анджелина Джоли, който си беше просто нов прочит на „Спящата красавица“. „Пепеляшка“ под режисурата на Кенет Брана, с Лили Джеймс в главната роля, е друга голяма класика, която „Дисни“ неотдавна ревизира. Тази година дойде ред и на „Красавицата и звярът“ с Ема Уотсън. А ето че се заговори и за предстояща екранизация на „Аладин“, която вероятно ще бъде поверена на британския режисьор Гай Ричи.

Всичката тази приказна любов е пленителна и красива, показана на голям екран. Но доколко е реалистична? Време е с поредния римейк да ревизираме и представите си за връзките, пише Elle. И да се сбогуваме с най-популярните, но погрешни стереотипи за любовта, наложени ни от наивните детски сюжети. Като например, че…

1. Звярът ще се превърне с принц, ако просто го обичаме

В реалния живот това си е опасен експеримент. Срещали сме се с достатъчно лоши момчета, за да сме си научили урока. И когато разказваме на дъщерите си „Красавицата и звярът“, се чувстваме длъжни да уточним, че дори в любовта има граници, отвъд които търпението и саможертвата не са добродетел.

2. Можем да се влюбим от пръв поглед, без да сме разменили и дума

Ариел вижда как принц Ерик танцува на кораба си и от този момент нататък забравя фактите. А именно: принцът е човек, а тя – русалка, че той би могъл да се опита да я убие, ако я беше забелязал, и най-важното – че все още не са си разменили и дума. И все пак, тя е влюбена?! Онова, което липсва в „Малката русалка“, за да ни научи на важното в любовта: физическото и емоционалното привличане са доста различни.

3. Няма проблем да целунем някого без неговото съгласие

Дори е романтично! Или поне с такова впечатление оставаме от „Спящата красавица“. Ала дори петъчната й версия по баровете – пияната красавица, не би се съгласила с подобно твърдение. Особено на следващата сутрин. „Принцът“ може и да се размине с обвинение в сексуално посегателство, но със сигурност ще отнесе със себе си шамар и странен прякор.

4. Хубава рокля и хубава кола ще накарат принца да ни забележи

Дали проблемът на днешния свят не е тъкмо в това, че толкова много Пепеляшки смятат тоалета и каляската за входен билет към бала и истинската любов? Или че тук няма фея кръстница, която с едно махване на магическата си пръчица да спестява въпроса: „Какво да облека довечера?“

5. Можем да се доверим на всеки непознат симпатяга

Някакъв тип се доближава с вълшебното си килимче (или кабриолетче) и ни кани да се качим. Съжаляваме, Аладин, но не сме Жасмин, която се хвърля в обятията на първия бездомник, опитал се да я прелъсти! В приказния свят може и да е секси да крадеш и да лъжеш кой си, но в нашия принцесите не би трябвало да следват сляпо непознати по улицата, колкото и симпатични да са те!

6. Трябва да се откажем от себе си в името на любовта

Точно това е примерът на Ариел, която се отказва от гласа си, за да се мотае с принца, в когото се влюбва. После май се отказваше и от русалската си опашка, за да се сдобие с крака. Толкова травмиращ момент, че явно сме го забравили. Заедно с поуката, че трябва да бъдем обичани такива, каквито сме.

7. Една целувка оправя всичко

Да обсъждаме проблемите си е толкова излишно. Защо да го правим, щом можем да решим всичко с целувка. Тя вдига умрели принцеси от ковчега, превръща жаби в принцове и изобщо – разваля всякакви магии. В нашия свят обаче целуващите жаби и трупове са си клинични случаи.

8. Нормално е да се влюбим в похитителя ни

Нарича се Стокхолмски синдром и не е никак, ама никак нормално. Дори „звярът“ да предлага огромна библиотека в замяна на пленничеството!

9. Мъжете са по-висши от жените

В 95% от детските приказки мъжете са по-богати, по-умни, по-смели. А жените живеят със заблудата, че им трябва принц, за да прокопсат на тази земя. Което ни подсеща и за най-голямата заблуда – а именно, че…

10. Някой ден принцът ще дойде

Мотото на всяка уважаваща себе си принцеса, нали? Тя вярва, че на света има едничък, най-подходящ за нея мъж и той ще се появи, без на нея да й се налага да ходи по срещи. Вместо да полага усилия да го открие, защо да не седи да го чака и междувременно да чисти след седем недорасли мъже, при това – вдън гората! Точно там, където запратихме илюзиите за перфектните мъже, лесната любов и сродните души.

Blitz.bg10

pizzadino.bg

Най- сетне нашите мечти се сбъднаха. Изследване, проведено в Лондон, разкри че яденето на пица води до загуба на излишни килограми. Не, това не е шега. Важното е да знаете кога и как да консумирате най-обичаната храна – пицата.

В реалността диетите са кошмар а лишението от любими ястия, води до депресии. Октомври е месецът за пицата, в който спокойно може да си позволите поне веднъж седмично да хапнете по няколко парчета, съобщават от foodpanda.

Изследването показва, че ако веднъж седмично ядете пица, вие няма да напълнеете, а и ще се чувствате много по-мотивирани и щастливи. Неделя е най- подходящият ден за това, защото тогава тялото ни се подготвя за новата работна седмица. В резултатите от изследването пише, че е ако хапват пица два пъти в седмицата до 13:00 часа, това няма да повлияе на вашите килограми, а напротив, ще стимулира организма ви да започне да гори калории, стига да не преяждате с вредни храни, през останалото време на деня.

Добре е да имате предвид, че най- здравословната пица е тази която съдържа качествено брашно и пресни продукти- домати, моцарела, пресен босилек и зехтин. Тези, които съдържат лютиви подправки, също са подходящи за хора, които искат да бъдат здрави и с добра визия. Лютото е един от най- добрите вкусове в борбата с килограмите.

БЛИЦ

Shutterstock

Все повече деца до 5-годишна възраст имат проблеми с говора. Една от причините е приемането на пасирани храни, което забавя говорното развитие на най-малките, смятат логопеди. Други предпоставки за артикулационни нарушения са гледането на телевизор, телефон или таблет, съобщава БНТ.

Наблюденията на пловдивски логопеди сочат, че много майки хранят децата си прекалено дълго с пюрета, някои дори след 3-годишна възраст. Родителите обяснявали, че продължават с бебешкото хранене заради страх детето да не се задави от цели продукти.

„Пасираната храна се ползва в определен момент и до определен момент. В следващия момент детенцето би трябвало да премине към храна, която да дъвче, защото то ще изгради механизъм на дишане, дъвкане, гълтане“, заявява Гергина Манчева, логопед.

11-месечният син на Виолета Найденова вече яде твърди храни. Въпреки това жената не вярва, че пюретата могат да забавят говора на детето. „Ние си ядяхме пюретата нормално. Сега сме на кухня. Нямаме проблеми“, каза майката.

Гергина Манчева е категорична, че детето от малко трябва да започне да тренира мускулните си групи и органи, които са отговорни за храненето. Приемът на течна храна забавя развитието на артикулационните способности на най-малките. Същото важи и за продължителното гледане на телевизор.

Blitz.bg

Бялото наметало опасващо жълтия цвят на Калията говори за защитното свойство на това растение.

Жълтият цвят се свързва със Слънцето, а то е символ на радост, вдъхновение и творчество. Калията е пазител на щастието в дома. Премахва и изчиства енергийното пространство от песимистично и унило настроение, отстранява тъгата и депресията.

Помага на човек да стане по-силен и по-самоуверен. Има силно завихрена енергия, която действа благоприятно на сърдечно-съдовата система, предпазва от болести на сърцето и защитава целия организъм. Полезна е и за хора с нарушен слух или зрение. Подходяща е за жилища, където хората не могат да намерят общ език и често има раздори.

Уравновесява отрицателните и положителни вибрации и ги трансформира в поток от радост. Това растение подхожда на хора, които търсят своето призвание, които имат творчески замисли и новаторски идеи като им подсказва правилния път. Добра е и за хора, които имат специалности, свързани с общуването- преподаватели, бизнесмени, актьори и търговци.

novini.bg

Пастата е нискокалорични храна, съдържат 190 калории на 50 грама сух продукт

Макароните са полезни за организма. Италианците го знаят още от незапомнени времена. Широко застъпено обаче е и мнението, че макароните са нездравословна храна и ако се ядат честичко, това води до напълняване, но това е грешно схващане.

Пастата е нискокалорични храна, съдържат 190 калории на 50 грама сух продукт. Интересно е и противоречи на общоприетите разбирания, че макароните съдържат необходимото количество белтъчини – по 13 грама на 100 грама продукт, което помага за отслабването, тъй като при тяхната употреба се топят мазнините, а не мускулната тъкан.

Хранителната стойност на пастата се определя от съдържащата се в тях скорбяла – това е нишестето. То се усвоява много добре от организма. Порция от 100 грама макарони обезпечава 10% от дневната ни потребност от белтъчини и въглероден диоксид. Те съдържат така наречените бавни захари, изгарящи в организма изцяло и за дълго време.

Специалистите отбелязват, че тези захари са най-доброто гориво за организма и най вече за тези, които спортуват. Те запълват запасите от гликоген в мускулите. Богати се на витамин В1, а този витамин намалява умората, прави ни жизнени и пълни с енергия.
Макарони в превод от гръцки значи благодат и щастлив. Така гърците са наричали своето тестено изделие с невероятен вкус. После италианците са заимствали тази дума от тях.

Повечето хора мислят, че след като се сварят, макароните трябва да се промият със студена вода. Не правете това, защото така намалява съдържанието на витамини в макаронените изделия и рязко променя температурата им.

Всички знаят, че известни хора поддържат фигурите си със макарони и спагети. Едни от тях са София Лорен и Джейн Сиймор, която е майка на 6 деца, но има фигура на 20 годишно момиче. Основно се храни със супи, салати,спагети и много скариди. Приготвя си макарони с морски дарове, подправени със зехтин и много чесън.

Ето рецепта за паста на Джейн Сиймор: 500 г спагети или макарони, 250 прясно мляконискомаслено, 1 ч.ч. пилешки бульон, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. масло, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 24 скариди, магданоз и 3 с.л. настъргано сирене.

Начин на приготвяне: Сваряват се макароните и се отцеждат. В загрято масло нарязан лук и чесън се задушават за 5 минути. Добавя се 1 ч.ч. бяло вино, копър, сол на вкус и черен пипер. Вари се виното – да се изпари.

Сипва се бульонът и млякото, намалява се температурата и ври тихо 10 минути. Добавят се скаридите и се варят за 5 минути. Всичко това се смесва с макароните и се разбърква добре. Гарнира се с нарязан магданоз и настърган пармезан.

Хранете се с макарони без мазни сосове и няма да имате проблеми с килограмите си!

blitz.bg

Защо се случва така, че понякога да забравяме това, за което сме мислили само преди секунди? Учени от Калифорнийския и Оксфордския университети са намерили отговор на този въпрос.

За участие в изследването им, специалистите са поканили доброволци, които са помолени да запомнят определена поредица от букви. След това прозвучава неочакван и силен звуков сигнал. А после участниците са помолени да възпроизведат онова, което са запомнили. Понякога неприятният силен звънец е заменян от чуруликането на птици, макар и силно възпроизведено.

Оказва се, че колкото по-неочакван е звуковият сигнал, толкова по-голяма е вероятността човек да забрави информацията, която се опитва да запомни. С помощта на енцефалограма учените са установили, че това е реакция на определена зона от мозъка – субталамусното ядро. Налице е пряка връзка между внезапността на звуковия сигнал и колкото той е по-неочакван, толкова “по-разрушително” е влиянието му върху “работната памет” на човек, в която се съхраняват всички малки фрагменти информация, необходими за извършването на кратковременните мисловни процеси.

Според думите на един от авторите на изследването, Ян Весел от Оксфордския университет, описаните “пропадания в работната памет” може генетично да са свързани с необходимостта да се “ресетва” мозъка от излишната информация в случаите, когато е нужно да бъде мобилизиран за друг вид, по-належащи дейности.

Друг от авторите на разработката е неврологът Адам Арон от Калифорнийския университет в Сан Диего, който по-рано е проучвал субталамусното ядро и е установил, че то е отговорно за рязкото спиране на човек по време на движение.  Например, когато насреща ви внезапно изскочи друг човек, точно субталамусното ядро изпраща сигналите, които карат мускулите ни да спрат движението ни.

“Неочакваните събития водят до това, че човек забравя онова, за което току-що е мислил. Установихме, че за рязкото спиране на тялото ни по време на движение, както и за загубата на информация, която осмисляме в момента, отговаря една и съща част от мозъка ни и се задейства един и същи процес”, казва Арон./historynakratko.blogspot.bg

От витринатавиж всички

0
Съставки: пуйка;150-200 г масло с добро качество (омекотено);сол, смлян черен пипер - на вкус;дафинов лист;зехтин;2 лимона (за олио)...

Стилътвиж всички

0
Посрещнете Новата 2020, чийто покровител в източния календар е Белият метален плъх, у дома, съветват астролозите, но в голям мащаб. Направете истинска...
Открий ме в спорта