Личности

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание инж. Петър Кънев получи националната награда за принос към българската духовност „Яков Крайков”. Тя се присъжда за пръв път и носи името на първия български печатар. Учредена е от Съюза на печатарската индустрия в България и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Наградата беше връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова по време на церемония в Университета по библиотекознание и информационни технологии в Деня на народните будители, в присъствието на много обществени деятели, преподаватели и студенти.

„Бях приятно изненадан да получа тази награда за будител в областта на книгоиздаването и духовното развитие, особено от такъв авторитетен университет, който е специализиран в книгоиздаване и информационни технологии и от организация като Съюза на печатарската индустрия в България. Да я получиш от ръцете на проф. д.ик.н. Стоян Денчев и от кмета на София Йорданка Фандъкова, естествено за мен това е голяма част. Това е едно признание за цялата гилдия-книгоиздатели и печатари, една оценка за всички нас. Още повече, че с тази награда, поредната историческа мистерия се разбулва“, заяви след получаването на приза инж. Петър Кънев.

„Яков Крайков до сега, може да се каже, тънеше в забрава. Надяваме се с това, което правим, да популяризираме името му “, коментира Румен Трифонов, главен секретар на Съюза на печатарската индустрия в България.

Носител на приза е и Силвия Томова. Той бе даден на писателката за романа й „Печатаря“, посветен на Яков Крайков.

 

Днес на 85 години почина писателят Кузман Кръстев. Неговите колеги и приятели от бургаската литературна общност изказват своите съболезнования, към които се присъединява и кметът Димитър Николов.

Кузман Кръстев бе надарен с оригинален, неподражаем стил в творчеството за деца. Неговите куклени пиеси са играни с голям успех в театрите на София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Русе, но и в театрите на големите градове на Русия, Чехия, Мексико.

Отиде си обичан приятел, високо ценен писател, носител на национални награди, почетен гражданин на Бургас. Поклонението ще е утре – 3.11.2017 г., от 11:00 часа в залата за поклонения на бургаските гробища.

bgdnes.bg

Роденият в Бургас композитор Тончо Русев вече е кавалер на Сребърния кръстна Свети Николай. Това реши преди минути Общинският съвеет, на редовното си 32 заседание.

Местният парламент реши да удостои със званието „Почетен гражданин” краеведа Вида Буковинова, народната певица Янка Рупкина  и посмъртно художника Руси Стоянов и футболистът Иван Претъргов.

С почетна значка ще бъдат наградени трима младежи, помогнали за заловяването на крадец през лятото.  Друго решение на Общинския  съвет е в Меден рудник да бъде открита детска градина „Пинокио”.

Известният български съдов хирург доц. д-р Димитър Петков от болница „Тракия“, Стара Загора ръководи една от научните сесии на Конгреса по съдова хирургия European Society of Vascular Surgery (ESVS), който се проведе през септември в Лион, Франция. Престижният световен форум е едно от най-важните събития в областта на съдовата хирургия. 

Какви са политиките на ESVS, насочени към младите, обучаващи се съдови хирурзи, как ESVS вижда своето развитие и какви ползи може да донесе за българската съдова хирургия? Отговорите на тези и други актуални въпроси можете да прочетете в интервюто с доц. Димитър Петков.

Доц. д-р Димитър Петков, д.м. е началник на отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия, в болница „Тракия“, Стара Загора. Той е доцент по сърдечно-съдова хирургия в Медицинския факултет на Тракийския университет, Стара Загора. Автор и съавтор е на множетво разработки, публикувани и представени на научни форуми в България и по света, както и публикации в реномирани български и международни издания. Член на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия, European Society for Vascular Surgery и International College of Angiology, USA. Неотдавна той и ръководеното от него отделение получиха наградата на Български Лекарски Съюз за „Принос в развитието, въвеждането в практиката и прилагането на иновативни медицински техники“.

– Доц. Петков, през септември в Лион се проведе годишната среща на European Society of Vascular Surgery (ESVS). Вие бяхте един от малкото българи там.  Какво ново предложи световния форум на участниците?

-В събитието както винаги участваха съдови хирурзи от цял свят. Впечатление направи непрекъснато увеличаващата се група на специалисти извън Европа – предимно млади съдови хирурзи, търсещи новости и познания от водещите европейски школи в областта на съдовите заболявания.

По време на събитието се открои високото научно ниво на презентациите, които бяха преминали много сериозна селекция. Естествено отново във фокуса бяха ендоваскуларното лечение на аневризмите на аортата, стесненията на сънните артерии и артериалните заболявания на крайниците.

Няма как да не отбележим, че за първи път  в една от научните сесии на Конгреса като модератор участвува и българин –  в резултат на любезната покана на организаторите аз заедно с Д-р Риика Туламо и Д-р Сандип Нандра ръководихме един от изключително актуалните презентационни панели, в който се проведоха много интересни дискусии.

-Провежда ли  ESVS политики, насочени към младите, обучаващи се съдови хирурзи?

Това е едно от основните направления в които дружеството работи много активно. За младите съдови хирурзи непрекъснато се предлагат изключително ниски такси за участие в събития на дружеството, множество грантове за конгреси и обучение в елитни европейски клиники, Е-обучение, участие на представители на страните членки в заседанията на управителните органи на EVST (European Vascular Surgeons in Training) и много други възможности, насочени към обучението и образованието на специализиращите, за да могат те да отговарят на високите стандарти на съдовата хирургия в Европа. Това са сериозни възможности от които и нашите специализанти трябва да се възползват.

-Как ESVS вижда своето развитие и какви ползи може да донесе за българската съдова хирургия?

В нарастващата интеграция с националните дружества и облекчаване на достъпа на специалисти до събитията на дружеството.

Новост е концепцията “Global Village” – идея, даваща възможност на всяка държава, имаща членове в ESVS да представя на годишните срещи информация и новини от местните асоциации. Активно се работи и върху практическата реализация на идеята за провеждане на съвместни научни сесии между националните асоциации и ESVS, които ще стимулират по-ефективната колаборация между европейското и локалните дружества. Това което предстои на българските съдови хирурзи е все по-активно да се включват в различните проекти на ESVS, за да могат чрез тях да специализират в елитни клиники на нашият континент и да допринасят за издигането на българската съдова хирургия до най-добрите европейски стандарти.

На снимката:Генералният секретар на ESVT Д-р Винсент Йонгкайнд (Холандия), Д-р Риика Туламо (Финландия), Д-р Сандип Нандра (Великобритания) и Доц. Димитър Петков, след приключването н научната сесия на ESVS

Фотографът Джино Константинов представя своята втора самостоятелна изложба „Париж‘90″ в Бургас. Експозицията ще бъде открита на 29 септември от 18.00 часа в галерия – музей “Георги Баев“. Можете да я разгледате до 10 октомври. Посетителите ще видят 29 от фотографиите на Константинов, по-голямата част от които са черно-бели. Те ще ни разкрият града на любовта и светлината през обектива на майстора на визуалните изкуства, така, както той го е видял през 90-те години на ХХ век.

 

Работно време: от понеделник до петък – 09:00 до 18:00 часа.

DarikNews

Бургас вече може да се похвали със свой фестивал, посветен на изкуствата. В дните от 9 до 14 октомвриПорт Прим Арт Фест ще представи многообразни културни събития, обвързани с изкуствата литература, кино, музика, театър, живопис, графика, скулптура. Творчески директор на арт феста е художникът Стефан Божков, а организатори и домакини са Община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец.

Стартът на Порт Прим Арт Фест ще дадат патрона на пилотното издание на фестивала – голямата ни актриса Цветана Манева и журналистът и продуцент Георги Тошев. В Магазия 1 на Морска гара, с начален час 18:00 часа, ще бъде показан филмът, който той създава за нея – „Парчета живот“. Входът за събитието е свободен.

Ето какво споделя Георги Тошев за Цветана Манева и Порт Прим Арт Фест: „За мен, Цветана Манева е личност, която ме респектира с умението си да е будна, да се развива, да се променя. Тя е изключителна актриса, но за мен е важен човек. Един от най-важните в живота ми. Учител. Цветана Манева е любопитен човек, аз – също. За нас е чест да сме зрители и участници в първото издание на Порт Прим Арт Фест. Харесвам форуми, които събират различни личности, творци, публика. Подобни форуми са демократично място за споделяния – на емоции, на мисли, на гледни точки. Вярвам, че светът може да е едно по-добро място, ако повече споделяме с другите. Порт Прим Арт Фест обещава да се превърне в конкретно място за срещи. Програмата е различна, защото представя конкретни гледни точки към съвременното изкуство. Пътувам много и наблюденията ми от подобни форуми по света са, че публиката е жадна за култура. Важно е да бъде добре обмислена програмата, да се потърси баланс между комерсиално и некомерсиално изкуство. Нужно е време, за да се отгледа публика. И търпение. И вкус!“

После, разказва за Бургас: „Обичам града, въпреки че преди време „добри хора“ медийно ме „скараха“ с него. Тук са минали едни от най-хубавите ми лета. Град с атмосфера и таланти. Обичам да се връщам тук“ – споделя Георги Тошев. И продължава с мнението си за нестандартните организатори на културни изяви, като Гранд Хотел и СПА Приморец, които не се вписват в „обичайните заподозрени“: „Смела крачка! Смелостта е привилегия на визионерите.“

Идва ред на децата и изкуството: „Създаването на трайни навици за общуването с изкуство, определено правят живота ни по-богат и смислен. Децата трябва от малки да се водят на театър, цирк, да четат, за да могат като пораснат да имат ценности. Благодаря на родителите ми, че са ме възпитали в среда на любопитство към изкуството.“ – разказва Георги Тошев. И продължава с по-лични неща: „Животът ми се случва в движение. И съм благодарен, защото съм богат със срещите и видяното. За мен това е важен стимул да се развивам. Важни в работата ми са и интуицията, и разума. Интуицията понякога е по-работеща.

Успехът е нещо относително и всеки го разбира по различен начин. За мен успеха е чувството на удовлетвореност. Усещането, че си необходим“ – казва той.

Споделя и за желания събеседник – който за него е всеки с интересна история. Казва, че до подобни хора, се достига понякога много трудно, а друг път – само за миг. Предразполага ги за разговор, като е любопитен и почтен към тях. Сочи изкуството, като своя начин да се чувства щастлив. Дефинира като свои движещи сили, любопитството и толерантността. Свободата приравнява на възможност да взимаш решенията сам. Издава и следващите си дестинации – Индия, Америка, Франция, Камбоджа.

Георги Тошев е пътешественик-разказвач, който притежава дарбата да обрисува хората в думи и филми. Някак, успява да ги улови в най-истинската им същност, за да ни ги покаже. Защото, в тях открива това, която споделя, че вижда в Цветана Манева – „… Учител.“ А учителите са, за да ни научат на нещо. Стига, да слушаме внимателно.

За него, знаете достатъчно. Все пак, да припомним – Георги Тошев е журналист и продуцент, автор на ТВ поредиците „Другата България“ и „непознатиТЕ“, продуцент на предаванията „Преди обед“ и „Като на кино“. Автор е на 50 документални филми, сред тях за Невена Коканова, Наум Шопов, Татяна Лолова, Лили Иванова, АББА, АЛ Бано, Моника Белучи, Емир Кустурица и други. Работил е за в. 24 часа, Континент, Дневник, сп. ЕДНО, L’Europeo, MAX. Сътрудничи на RFI, BBC, ARTE. Автор на книги за Невена Коканова, Наум Шопов, АББА, Катя Паскалева.

А за нея… Цветана Манева е легенда. Една от най-обичаните български актриси. Ролите и в театъра и киното, са впечатани в сърцата на поколения българи – на театрална сцена се превъплъщава в Жулиета в „Ромео и Жулиета“ (Шекспир),  Албена в „Албена“ от (Йордан Йовков), Селимена в Мизантроп от (Молиер), Медея в „Медея“ от (Еврипид), Вирджиния Улф в „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ от (Е. Олби), Бланш в „Трамвай „Желание““ от (Тенеси Уилямс), Антигона в „Антигона“ от (Ж. Ануи), баба Велика в „Падането на Икар“ и „Луда трева“, Султана в „Преспанските камбани“ по (Димитър Талев) … В киното и телевизионни продукции, Цветана Манева играе в многобройни ленти, сред които са „Калоян“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, Да изядеш ябълката“, „Басейнът“, „Войната на таралежите“, „Дами канят“, „Милост за живите“, „Мера според мера“, „Опасен чар“, „Нощем по покривите“, „Версенжеторикс,“ „Една калория нежност“, „Под прикритие“, „Фамилията“… Списъкът е сякаш безкраен. Заглавията в него са уловили Цветана Манева в определен персонаж и си я пазят. Та който иска, да я види.

Елате да я видите и вие – такава, каквато е днес. На Порт Прим Арт Фест, фестивалът за съвременно изкуство на Бургас, на чието тазгодишно издание тя е патрон.

Някои срещи, не трябва да се пропускат: 9 октомври (понеделник), Магазия 1 на Морска гара Бургас, 18:00часа.

За повече информация: +359 877 850 001 | info@portprim.bg

Официален уеб сайт на фестивала: www.portprim.bg

 

Кметът на Бургас даде общирно интервю за списание „Градът“

Обширно интервю за списание „Градът“ даде кмета на Бургас Димитър Николов. В него той говори за изпълнените през последната година проекти в Бургас и приоритетите на града до края на мандата. Списанието е отделило няколко страници на Бургас, в които са поместени и много снимки от Морската градина и зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, които съвсем наскоро претърпяха пълен ремонт. Интервюто е взето през лятото, но бе пуснато онлайн едва вчера, седмица след като излезе новия брой на списанието.

Г-н Николов, при приемането на бюджет 2017 на община Бургас вие казахте: „Това е бюджет, който инвестира в младите хора, образованието и иновациите, в талантливите деца. Той е гаранция за сигурност и справедливост във всички сфери.“ Какво имате предвид? 

Все още стоя зад думите си, че бюджет 2017 е бюджет на инвестиции в младите. Той предвижда средства както за подобряване на учебната и спортна база в училищата, така и стимулиране на иновативността и постиженията на можещите деца.

Едно от нововъведенията, по които работим, е 24-часово наблюдение във всички училища и детски градина, осигурено от община Бургас. До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани видеокамери, но предстои и те да бъдат оборудвани. В 6 детски градини също успешно функционира от няколко месеца видеонаблюдение, а в 10 други в момента се изгражда.

Отделно от това от тази година стартираме нова програма за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството. Идеята е да се финансират пътувания на успешни бургаски ученици за участието им в международни състезания, олимпиади, фестивали в областта на науката и изкуството. Фондът ще обезпечава или годишни стипендии, или разходите за пътуване.

Преди дни обявихме прием за новото и модерно училище – ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. То ще отвори врати през септември в изцяло реконструирана сграда. В училището ще бъдат приети ученици в предучилищна възраст, в I клас и в V клас, или общо 148 ученици.

Предстои ни да започнем изграждане на модерна детска градина в „Районен център – Меден рудник“, почти е готов новият корпус на детска градина „Чайка“ с 4 групи ясла и детска градина.
Обновяваме спортните площадки, физкултурните салони и кабинетите в редица бургаски училища – ОУ „Братя Миладинови“, СУ „Петко Росен“, ПГСАГ „Колю Фичето“, Търговската гимназия, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, ПГМЕ (Механотехникум). Тук ще спомена и основния ремонт на сградата на Професионалната гимназия по транспорт, на ресторанта към Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и пристройката към ОУ „Васил Левски“ – кв. Горно Езерово.

Продължаваме да развиваме програмите за здравословно хранене в детските градини и училищата, за изучаване на английски език в детски градини и училищата и за ранно IT обучение.
Освен всичко, казано дотук, от тази година започнахме нова инициатива, насочена изцяло към младите хора – „Бургас харесва младите“. Идеята й е да насърчи сътрудничеството между младите хора в града и реалното участие на младежката бургаска общност във вземането на решения и реализацията на общи проекти. Смятаме, че младежите могат да бъдат полезни със своите идеи и активност в обществения и културен живот на града. 

Кои са големите инвестиционни проекти през 2017 и през периода 2014 – 2020? 

Едно от най-сериозните ни предизвикателства е свързано с развитие на индустриалните и бизнес зони. Голяма част от тях вече са заети и след запълването им ще трябва да имаме готови нови терени, които да предложим на потенциалните ни инвеститори.
Освен това в момента върви строежът на голямата и модерна спортна зала „Арена Бургас“. Бургас не разполага с толкова голяма спортна зала. На първо място, тя ще бъде нова и модерна база за подготовка на елитни и професионални спортисти, с каквито за наша радост градът ни разполага. Зала „Арена Бургас“ ще бъде място за големи престижни състезания, като балканиади, европейски първенства, европейски и световни купи и др. Чрез новата зала ще дадем шанс за развитие на бургаската и българската лека атлетика. Още отсега имаме запитвания за провеждане и домакинство на големи състезания в „Арена Бургас“.
Освен чисто спортните събития зала с такива мащаби, акустика и озвучаване ще бъде идеално място за големи концерти на световноизвестни изпълнители, които сега за съжаление, отиват в други градове, защото тук няма подходяща зала.
Завърши реконструкцията на историческото ядро на емблематичния за бургазлии и гостите на града Приморски парк. 
Той включи цялостно обновяване на алейната мрежа, на осветлението, нови зони за отдих, нова паркова мебел и нови фонтани. Това лято завършваме и модерния спортен комплекс в жк „Славейков“. Той ще разполага с басейн с олимпийски размери, отговарящ на всички международни изисквания за големи и престижни спортни състезания и първенства – балканиади, европейски първенства и др.
Работим активно по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради.
Продължава работата и по реконструкцията на улица „Крайезерна“ Това е един от значимите проекти на община Бургас, който има за цел да изведе транзитния трафик в периферията на града, да насърчи инвестиционната активност и да повиши икономическия потенциал на Бургас. Реконструкцията на улица „Крайезерна“ подсили основите и разшири платното, обособявайки 4-лентов път, с което се подобрява както транзитът на юг от Бургас, така и бързият достъп до всички промишлени зони и до пристанище Бургас.

Кои големи инвеститори заявяват интерес към Бургас? Кои са новите бизнес зони? С какво ще помогнат ПУП-овете за разширение на промишлена зона „Север“, промишлена зона „Долно Езерово“, промишлена зона „Меден рудник“? Как се развива Индустриален и логистичен парк Бургас, кои са инвеститорите там? 

Именно с цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от тази година изготвяме процедури за ПУП за разширение на промишлена зона „Север“ – 920 дка, промишлена зона „Долно Езерово“ – 850 дка, промишлена зона „Меден рудник“, по пътя за Средец, с 650 дка.
Отделно от това активно работим по изграждане на пътя към индустриална зона „Българово“. Половината терени в нея вече са изкупени от инвеститори, които скоро ще стартират изграждане на своите предприятия. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и разкриване на работни места цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна – приблизително 16 лв./кв.м. При изчерпване на моментната наличност зоната може да бъде разширена.
Първият инвеститор, закупил терен в зоната в Българово, е италианската компания „Стратежия“, която е крупен производител на детайли за обувната промишленост и със сериозен пазар в ЕС. Инвестиционното намерение на фирмата е изграждане на производствена база на територията на зоната. Закупен терен има и фирма „Мегатрон“ ЕАД, чието инвестиционно намерение е свързано с изграждане на търговско-сервизна база. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители. Фирма „Мегатрон“ възнамерява да инвестира средства в размер над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз. Имоти са купени още от „Интерагри България“ АД, „Генчев Агри“ ООД и други по-малки фирми. Водят се разговори с още няколко потенциални инвеститори.
Междувременно се очаква до края на тази година да бъдат изкупени 100% терените в Индустриален и логистичен парк Бургас, където редица нови предприятия вече стартираха дейността си.
Усилията на община Бургас са насочени към развитие на индустриалната зона край Равнец, която е и най-голяма – над 3000 декара. Тя е подходяща за по-мащабни инвестиции, които могат да разкрият сериозен брой работни места в перспектива. 

Дълги години Бургас растеше към вътрешността, а крайбрежната зона стана заложник на промишлеността. Идеята за свързването на морето с града коренно промени визията. Накъде ще се развива градът? Какво предвиждате за крайбрежната зона? Кои са новите жилищни зони? 

Само преди няколко месеца завърши реконструкцията на Магазия 1 на територията на пристанище Бургас, която вече е многофункционална обществена сграда на 2 етажа с площ 4085 кв.м. Новата и облагородена зона около Магазия 1 вече започна да се превръща в притегателен център за спорт и релакс на бургазлии и на туристите. 

Очакваме Магазия 1 да се развива и утвърди като морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване.
Ограничената територия на община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови жилищни сгради. Това, което ни предстои, е изнасяне на строителството от активния град към нови жилищни зони. Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони.
Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са: разширение на кварталБанево на изток (258 дка) и на запад (175 дка), местността Острица 1 и 2 (2124 дка), разширение на жилищна зона в квартал Долно Езерово на север с 31 дка, „Кюшето“ (курортна зона Ъгъла) с 1489 дка, разширение на зона Минерални бани с още 1547 дка, квартал „Крайморие“ с нови 3011 дка, зона Д в к-с „Меден рудник“ – нови 1130 дка, и разширение на зона Б в к-с „Меден рудник“ със 166 дка. 

Цялото интервю четете тук!

 

 

Капитан направи музей на корабомоделизма в Сунгурларе. Сава Михайлов е събирал изложените там експонатити десетилетия наред. Те са направени в школата по корабомоделизъм в града. Той е бил неин ръководител. Местната администрация оценила високо работата му и голяма част от моделите били събрани в музейна сбирка в центъра на града.

Любимият модел на Сава Михайлов е този на ветрохода „Калиакра”, на който е плавал преди 35 години. Тогава капитан на кораба бил кап. Чони Чонев. В сбирката има умалени копия на „Титаник”, на „Радецки” и на много други известни плавателни съдове.

Кап. Сава Михайлов мечтаел да бъде моряк още като ученик. Разубедил се, след като разбрал, че обучението във Военноморското училище е изключително тежко за всеки младеж-трудно и свързано с множество ограничения. За това, въпреки че бил приет, се отказал да учи там. Няколко години след това обаче моряшката му страст отново го завладяла. И той получил диплома за капитан във Военноморското училище. Управлявал кораб обаче само по времето на задължителния си стаж. Чувствал се много щастлив когато положил изпит на борда на пасажерския кораб „Тутракан” край бреговете на Румъния. С плавателния съд тогава пътували около 120 души.

„Трябваше сам да вземам решения за всичко. И под мое ръководство корабът да влезе в пристанището на Браила ”, спомня си Сава Михайлов.

Но животът му се стекъл така, че се насочил към учителската професия. И към конструирането на модели. И успял да овладее това изкуство до съвършенство.

“Хиляди деца са минали през школите по корабомоделизъм в различните градове. Много от тях после станаха моряци. Работил съм в Силистра, после във Варна, в София, в Бургас и накрая в Сунгурларе”, разказва Сава Михайлов. И признава, че работата му с деца винаги му е носила огромно удовлетворение и радост.

Сега, заради заслугите си е почетен гражданин на Община Сунгурларе. Вече не води занимания с ученици, но всеки ден е в музея. За да се среща с посетителите, да им разказва истории и да събужда интереса на хората към корабите отново и отново.

Нежният вокал на талантливата Калина Енчева от Бургас за първи път звуча в националния радио ефир. 14-годишната възпитаничка на вокалния педагог Кина Христова от студио „Сезони“ бе гост в местната станция на Българско Национално Радио – Радио „Бургас“

Калина се занимава с музика вече 6-а година. Зад гърба си има редица изяви и призови места в музикални конкурси и фестивали. В ефира на БНР тя сподели, че най-скъп за нея е първият приз, който получава от Националния конкурс за млади поп и рок изпълнители „Сезони“ през 2015г. Тогава тя печели в своята възрастова група първа награда. „Това е най-скъпата ми и мила награда. Изобщо не очаквах да се класирам на първо място, беше наистина незабравим момент. Естествено чувството при всеки спечелен приз е готино и изпитвам радост, а и това е едно признание за труда, който полагаме аз и моят вокален педагог“,споделя 14-годишната Калина.

Талантът й е ценен и доказателство за това са поканите, които получава за участие в различни музикални събития, такива с благотворителен характер и концерти, където заедно с други даровити млади таланти от школата на Кина Христова подгряват групи като  Ice Cream, артисти като Сантра, SkilleR  и др. Съвсем наскоро младите надежди подгряваха сцената за рок легендите от „Сигнал“, преди концерта им в Бургас.

Именно с едно от вечните им парчета Калина печели първото си признание през 2015 г.

Тя учи в Немската езикова гимназия в Бургас. Казва, че е избрала езикова гимназия, заради това, че езиците й се отдават. Учила е руски, френски, говори английски, а от тази година и немски. Смята, че те й помагат в музиката и не само.

„Сега пред мен са още два фестивала с конкурсен характер – единият е международен и ще се състои в Несебър другата седмица, а другият е в края на септември във Велико Търново. По регламент в него право на участие имат по 15 изпълнители във всяка възрастова група, преминали успешно предварителен подбор.  Затова с помощта на моя вокален педагог и композитора Руслан Карагьозов направих студиен запис на кавър на песента Sweet Dreams  на Beyonce, с който ще кандидатствам в предварителната селекция на конкурса. Много се надявам да ме одобрят и да бъда допусната за участие в него. Много се вълнувам, тъй като в конкурса ще журират легенди на българската естрада като Силвия Кацарова, Васил Найденов, на които се възхищавам и много харесвам“, допълва младата певица.

Запитана за какво мечтае, тя отговаря скромно: Искам да завърша успешно и да продължа да се развивам и занивам с музика, дали професионално или не – музиката ще остане моя страст!

*Изпълнения на Калина може да чуете ТУК

Да представи романа си на Св. Анастасия е отколешна мечта на авторката

Бургаската писателка Ирина Папанчева ще участва в програмата на празника на острова Св. Анастасия на 15 август с новия си роман „Тя островът“ (КК „Труд“, 2017 г.). В разговора за книгата, който ще се проведе от 18:00 ч., ще участват редакторът й, Митко Новков и Гочо Гочев – автор и издател.

„Докато пишех романа, посетих острова Св. Анастасия и си казах, че искам един ден да представя книгата си на него. Една своеобразна среща на два острова – от испанския към нашия. Тогава изпратих картичка на столетницата Кармен оттам, правейки отново тази връзка. Сега това се случва, благодарение на поканата от Община Бургас да участвам в празника на острова. Ще бъде удоволствие да разговарям за романа си с двама така уважавани и ценени от мен творци и личности. Надявам се да го споделим“, каза Ирина Папанчева.

Романът свързва днешните преживявания на няколко души – две двойки и една писателка – на испанския остров Фуертевентура с документалните и фикционални истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена  до наши дни, включително  философа-писател Мигел де Унамуно. Ключово е съпоставянето на сърф културата с бита, възприятията и миналото на местните хора. Но главният герой и режисьор на събитията, разгърнати в литературното пространство, е точно островът с женска душа и природа. Тя, островът, Фуертевентура.

В „Тя, островът“ французинът Жерар води бъларската си съпруга Марина на Фуертевентура с надеждата островът да излекува страдащата й душа. Германците Карла и Герд, обладани от вируса на сърфа, се връщат на Фуертевентура, за да яздят вълните. Българска писателка идва на острова, за да пише роман за изгнанието на испанския философ Мигел де Унамуно. Българинът Емилиян, живеещ на Фуертевентура, предано я пресъздава с фотоапарата си, докато поддържа връзка с Ева. Какво се случва, когато всички те се срещат?  Сърф, истории и страсти, минало и настояще, различни гласове и странни разкази – всички те се намират в романа „Тя, островът“ като части от пъзел, който единствено читателят може да сглоби.

„Романът „Тя, островът“ грабва още с първите страници. Динамичността, многопластовостта, акцентирането върху съвременните взаимоотношения между млади и модерни хора, като същевременно има философско препращане към миналото,  сюжетни линии, готови за филм – всичко това създаде предпоставка да вярвам, че книгата ще има успех“, казва Надежда Делева, главен редактор в Издателство „Труд“.

„Тя островът“ е многопластов и полифоничен роман, интересен не само с екзотичното място, където се развива действието, но и с вглъбеното разкриване на съвременните отношения в един глобализиран свят, когато всичко и всички могат да се срещнат с някого навсякъде. В това географско-откривателско направление съвременната българска литература все още е сравнително оскъдна откъм добри заглавия. А „Тя, островът“ е несъмнено едно добро заглавие на една добра книга.“, е мнението на Митко Новков, редактор на книгата.

„Български романи, които предават подобна пъстра палитра от въпроси и интерпретации, със своя визия и послание, се срещат рядко и са ценност“, споделя Николай Тодоров, рецензент и преводач.

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...