Личности

Кметът на Бургас даде общирно интервю за списание „Градът“

Обширно интервю за списание „Градът“ даде кмета на Бургас Димитър Николов. В него той говори за изпълнените през последната година проекти в Бургас и приоритетите на града до края на мандата. Списанието е отделило няколко страници на Бургас, в които са поместени и много снимки от Морската градина и зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, които съвсем наскоро претърпяха пълен ремонт. Интервюто е взето през лятото, но бе пуснато онлайн едва вчера, седмица след като излезе новия брой на списанието.

Г-н Николов, при приемането на бюджет 2017 на община Бургас вие казахте: „Това е бюджет, който инвестира в младите хора, образованието и иновациите, в талантливите деца. Той е гаранция за сигурност и справедливост във всички сфери.“ Какво имате предвид? 

Все още стоя зад думите си, че бюджет 2017 е бюджет на инвестиции в младите. Той предвижда средства както за подобряване на учебната и спортна база в училищата, така и стимулиране на иновативността и постиженията на можещите деца.

Едно от нововъведенията, по които работим, е 24-часово наблюдение във всички училища и детски градина, осигурено от община Бургас. До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани видеокамери, но предстои и те да бъдат оборудвани. В 6 детски градини също успешно функционира от няколко месеца видеонаблюдение, а в 10 други в момента се изгражда.

Отделно от това от тази година стартираме нова програма за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството. Идеята е да се финансират пътувания на успешни бургаски ученици за участието им в международни състезания, олимпиади, фестивали в областта на науката и изкуството. Фондът ще обезпечава или годишни стипендии, или разходите за пътуване.

Преди дни обявихме прием за новото и модерно училище – ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. То ще отвори врати през септември в изцяло реконструирана сграда. В училището ще бъдат приети ученици в предучилищна възраст, в I клас и в V клас, или общо 148 ученици.

Предстои ни да започнем изграждане на модерна детска градина в „Районен център – Меден рудник“, почти е готов новият корпус на детска градина „Чайка“ с 4 групи ясла и детска градина.
Обновяваме спортните площадки, физкултурните салони и кабинетите в редица бургаски училища – ОУ „Братя Миладинови“, СУ „Петко Росен“, ПГСАГ „Колю Фичето“, Търговската гимназия, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, ПГМЕ (Механотехникум). Тук ще спомена и основния ремонт на сградата на Професионалната гимназия по транспорт, на ресторанта към Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и пристройката към ОУ „Васил Левски“ – кв. Горно Езерово.

Продължаваме да развиваме програмите за здравословно хранене в детските градини и училищата, за изучаване на английски език в детски градини и училищата и за ранно IT обучение.
Освен всичко, казано дотук, от тази година започнахме нова инициатива, насочена изцяло към младите хора – „Бургас харесва младите“. Идеята й е да насърчи сътрудничеството между младите хора в града и реалното участие на младежката бургаска общност във вземането на решения и реализацията на общи проекти. Смятаме, че младежите могат да бъдат полезни със своите идеи и активност в обществения и културен живот на града. 

Кои са големите инвестиционни проекти през 2017 и през периода 2014 – 2020? 

Едно от най-сериозните ни предизвикателства е свързано с развитие на индустриалните и бизнес зони. Голяма част от тях вече са заети и след запълването им ще трябва да имаме готови нови терени, които да предложим на потенциалните ни инвеститори.
Освен това в момента върви строежът на голямата и модерна спортна зала „Арена Бургас“. Бургас не разполага с толкова голяма спортна зала. На първо място, тя ще бъде нова и модерна база за подготовка на елитни и професионални спортисти, с каквито за наша радост градът ни разполага. Зала „Арена Бургас“ ще бъде място за големи престижни състезания, като балканиади, европейски първенства, европейски и световни купи и др. Чрез новата зала ще дадем шанс за развитие на бургаската и българската лека атлетика. Още отсега имаме запитвания за провеждане и домакинство на големи състезания в „Арена Бургас“.
Освен чисто спортните събития зала с такива мащаби, акустика и озвучаване ще бъде идеално място за големи концерти на световноизвестни изпълнители, които сега за съжаление, отиват в други градове, защото тук няма подходяща зала.
Завърши реконструкцията на историческото ядро на емблематичния за бургазлии и гостите на града Приморски парк. 
Той включи цялостно обновяване на алейната мрежа, на осветлението, нови зони за отдих, нова паркова мебел и нови фонтани. Това лято завършваме и модерния спортен комплекс в жк „Славейков“. Той ще разполага с басейн с олимпийски размери, отговарящ на всички международни изисквания за големи и престижни спортни състезания и първенства – балканиади, европейски първенства и др.
Работим активно по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради.
Продължава работата и по реконструкцията на улица „Крайезерна“ Това е един от значимите проекти на община Бургас, който има за цел да изведе транзитния трафик в периферията на града, да насърчи инвестиционната активност и да повиши икономическия потенциал на Бургас. Реконструкцията на улица „Крайезерна“ подсили основите и разшири платното, обособявайки 4-лентов път, с което се подобрява както транзитът на юг от Бургас, така и бързият достъп до всички промишлени зони и до пристанище Бургас.

Кои големи инвеститори заявяват интерес към Бургас? Кои са новите бизнес зони? С какво ще помогнат ПУП-овете за разширение на промишлена зона „Север“, промишлена зона „Долно Езерово“, промишлена зона „Меден рудник“? Как се развива Индустриален и логистичен парк Бургас, кои са инвеститорите там? 

Именно с цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от тази година изготвяме процедури за ПУП за разширение на промишлена зона „Север“ – 920 дка, промишлена зона „Долно Езерово“ – 850 дка, промишлена зона „Меден рудник“, по пътя за Средец, с 650 дка.
Отделно от това активно работим по изграждане на пътя към индустриална зона „Българово“. Половината терени в нея вече са изкупени от инвеститори, които скоро ще стартират изграждане на своите предприятия. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и разкриване на работни места цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна – приблизително 16 лв./кв.м. При изчерпване на моментната наличност зоната може да бъде разширена.
Първият инвеститор, закупил терен в зоната в Българово, е италианската компания „Стратежия“, която е крупен производител на детайли за обувната промишленост и със сериозен пазар в ЕС. Инвестиционното намерение на фирмата е изграждане на производствена база на територията на зоната. Закупен терен има и фирма „Мегатрон“ ЕАД, чието инвестиционно намерение е свързано с изграждане на търговско-сервизна база. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители. Фирма „Мегатрон“ възнамерява да инвестира средства в размер над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз. Имоти са купени още от „Интерагри България“ АД, „Генчев Агри“ ООД и други по-малки фирми. Водят се разговори с още няколко потенциални инвеститори.
Междувременно се очаква до края на тази година да бъдат изкупени 100% терените в Индустриален и логистичен парк Бургас, където редица нови предприятия вече стартираха дейността си.
Усилията на община Бургас са насочени към развитие на индустриалната зона край Равнец, която е и най-голяма – над 3000 декара. Тя е подходяща за по-мащабни инвестиции, които могат да разкрият сериозен брой работни места в перспектива. 

Дълги години Бургас растеше към вътрешността, а крайбрежната зона стана заложник на промишлеността. Идеята за свързването на морето с града коренно промени визията. Накъде ще се развива градът? Какво предвиждате за крайбрежната зона? Кои са новите жилищни зони? 

Само преди няколко месеца завърши реконструкцията на Магазия 1 на територията на пристанище Бургас, която вече е многофункционална обществена сграда на 2 етажа с площ 4085 кв.м. Новата и облагородена зона около Магазия 1 вече започна да се превръща в притегателен център за спорт и релакс на бургазлии и на туристите. 

Очакваме Магазия 1 да се развива и утвърди като морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване.
Ограничената територия на община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови жилищни сгради. Това, което ни предстои, е изнасяне на строителството от активния град към нови жилищни зони. Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони.
Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са: разширение на кварталБанево на изток (258 дка) и на запад (175 дка), местността Острица 1 и 2 (2124 дка), разширение на жилищна зона в квартал Долно Езерово на север с 31 дка, „Кюшето“ (курортна зона Ъгъла) с 1489 дка, разширение на зона Минерални бани с още 1547 дка, квартал „Крайморие“ с нови 3011 дка, зона Д в к-с „Меден рудник“ – нови 1130 дка, и разширение на зона Б в к-с „Меден рудник“ със 166 дка. 

Цялото интервю четете тук!

 

 

Капитан направи музей на корабомоделизма в Сунгурларе. Сава Михайлов е събирал изложените там експонатити десетилетия наред. Те са направени в школата по корабомоделизъм в града. Той е бил неин ръководител. Местната администрация оценила високо работата му и голяма част от моделите били събрани в музейна сбирка в центъра на града.

Любимият модел на Сава Михайлов е този на ветрохода „Калиакра”, на който е плавал преди 35 години. Тогава капитан на кораба бил кап. Чони Чонев. В сбирката има умалени копия на „Титаник”, на „Радецки” и на много други известни плавателни съдове.

Кап. Сава Михайлов мечтаел да бъде моряк още като ученик. Разубедил се, след като разбрал, че обучението във Военноморското училище е изключително тежко за всеки младеж-трудно и свързано с множество ограничения. За това, въпреки че бил приет, се отказал да учи там. Няколко години след това обаче моряшката му страст отново го завладяла. И той получил диплома за капитан във Военноморското училище. Управлявал кораб обаче само по времето на задължителния си стаж. Чувствал се много щастлив когато положил изпит на борда на пасажерския кораб „Тутракан” край бреговете на Румъния. С плавателния съд тогава пътували около 120 души.

„Трябваше сам да вземам решения за всичко. И под мое ръководство корабът да влезе в пристанището на Браила ”, спомня си Сава Михайлов.

Но животът му се стекъл така, че се насочил към учителската професия. И към конструирането на модели. И успял да овладее това изкуство до съвършенство.

“Хиляди деца са минали през школите по корабомоделизъм в различните градове. Много от тях после станаха моряци. Работил съм в Силистра, после във Варна, в София, в Бургас и накрая в Сунгурларе”, разказва Сава Михайлов. И признава, че работата му с деца винаги му е носила огромно удовлетворение и радост.

Сега, заради заслугите си е почетен гражданин на Община Сунгурларе. Вече не води занимания с ученици, но всеки ден е в музея. За да се среща с посетителите, да им разказва истории и да събужда интереса на хората към корабите отново и отново.

Нежният вокал на талантливата Калина Енчева от Бургас за първи път звуча в националния радио ефир. 14-годишната възпитаничка на вокалния педагог Кина Христова от студио „Сезони“ бе гост в местната станция на Българско Национално Радио – Радио „Бургас“

Калина се занимава с музика вече 6-а година. Зад гърба си има редица изяви и призови места в музикални конкурси и фестивали. В ефира на БНР тя сподели, че най-скъп за нея е първият приз, който получава от Националния конкурс за млади поп и рок изпълнители „Сезони“ през 2015г. Тогава тя печели в своята възрастова група първа награда. „Това е най-скъпата ми и мила награда. Изобщо не очаквах да се класирам на първо място, беше наистина незабравим момент. Естествено чувството при всеки спечелен приз е готино и изпитвам радост, а и това е едно признание за труда, който полагаме аз и моят вокален педагог“,споделя 14-годишната Калина.

Талантът й е ценен и доказателство за това са поканите, които получава за участие в различни музикални събития, такива с благотворителен характер и концерти, където заедно с други даровити млади таланти от школата на Кина Христова подгряват групи като  Ice Cream, артисти като Сантра, SkilleR  и др. Съвсем наскоро младите надежди подгряваха сцената за рок легендите от „Сигнал“, преди концерта им в Бургас.

Именно с едно от вечните им парчета Калина печели първото си признание през 2015 г.

Тя учи в Немската езикова гимназия в Бургас. Казва, че е избрала езикова гимназия, заради това, че езиците й се отдават. Учила е руски, френски, говори английски, а от тази година и немски. Смята, че те й помагат в музиката и не само.

„Сега пред мен са още два фестивала с конкурсен характер – единият е международен и ще се състои в Несебър другата седмица, а другият е в края на септември във Велико Търново. По регламент в него право на участие имат по 15 изпълнители във всяка възрастова група, преминали успешно предварителен подбор.  Затова с помощта на моя вокален педагог и композитора Руслан Карагьозов направих студиен запис на кавър на песента Sweet Dreams  на Beyonce, с който ще кандидатствам в предварителната селекция на конкурса. Много се надявам да ме одобрят и да бъда допусната за участие в него. Много се вълнувам, тъй като в конкурса ще журират легенди на българската естрада като Силвия Кацарова, Васил Найденов, на които се възхищавам и много харесвам“, допълва младата певица.

Запитана за какво мечтае, тя отговаря скромно: Искам да завърша успешно и да продължа да се развивам и занивам с музика, дали професионално или не – музиката ще остане моя страст!

*Изпълнения на Калина може да чуете ТУК

Да представи романа си на Св. Анастасия е отколешна мечта на авторката

Бургаската писателка Ирина Папанчева ще участва в програмата на празника на острова Св. Анастасия на 15 август с новия си роман „Тя островът“ (КК „Труд“, 2017 г.). В разговора за книгата, който ще се проведе от 18:00 ч., ще участват редакторът й, Митко Новков и Гочо Гочев – автор и издател.

„Докато пишех романа, посетих острова Св. Анастасия и си казах, че искам един ден да представя книгата си на него. Една своеобразна среща на два острова – от испанския към нашия. Тогава изпратих картичка на столетницата Кармен оттам, правейки отново тази връзка. Сега това се случва, благодарение на поканата от Община Бургас да участвам в празника на острова. Ще бъде удоволствие да разговарям за романа си с двама така уважавани и ценени от мен творци и личности. Надявам се да го споделим“, каза Ирина Папанчева.

Романът свързва днешните преживявания на няколко души – две двойки и една писателка – на испанския остров Фуертевентура с документалните и фикционални истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена  до наши дни, включително  философа-писател Мигел де Унамуно. Ключово е съпоставянето на сърф културата с бита, възприятията и миналото на местните хора. Но главният герой и режисьор на събитията, разгърнати в литературното пространство, е точно островът с женска душа и природа. Тя, островът, Фуертевентура.

В „Тя, островът“ французинът Жерар води бъларската си съпруга Марина на Фуертевентура с надеждата островът да излекува страдащата й душа. Германците Карла и Герд, обладани от вируса на сърфа, се връщат на Фуертевентура, за да яздят вълните. Българска писателка идва на острова, за да пише роман за изгнанието на испанския философ Мигел де Унамуно. Българинът Емилиян, живеещ на Фуертевентура, предано я пресъздава с фотоапарата си, докато поддържа връзка с Ева. Какво се случва, когато всички те се срещат?  Сърф, истории и страсти, минало и настояще, различни гласове и странни разкази – всички те се намират в романа „Тя, островът“ като части от пъзел, който единствено читателят може да сглоби.

„Романът „Тя, островът“ грабва още с първите страници. Динамичността, многопластовостта, акцентирането върху съвременните взаимоотношения между млади и модерни хора, като същевременно има философско препращане към миналото,  сюжетни линии, готови за филм – всичко това създаде предпоставка да вярвам, че книгата ще има успех“, казва Надежда Делева, главен редактор в Издателство „Труд“.

„Тя островът“ е многопластов и полифоничен роман, интересен не само с екзотичното място, където се развива действието, но и с вглъбеното разкриване на съвременните отношения в един глобализиран свят, когато всичко и всички могат да се срещнат с някого навсякъде. В това географско-откривателско направление съвременната българска литература все още е сравнително оскъдна откъм добри заглавия. А „Тя, островът“ е несъмнено едно добро заглавие на една добра книга.“, е мнението на Митко Новков, редактор на книгата.

„Български романи, които предават подобна пъстра палитра от въпроси и интерпретации, със своя визия и послание, се срещат рядко и са ценност“, споделя Николай Тодоров, рецензент и преводач.

Археологът Милен Николов

Милен Николов е директор на Регионален исторически музей Бургас. Един от обектите, които проучва от години е крепостта Русокастро. Той е ръководител на разкопките, които се провеждат там и през настоящия сезон.

Само преди броени дни Милен Николов и екипът му откриха сред руините изключително ценна икона, част от триптих, изработена от слонова кост. Специално за e-Burgas.com, археологът разказа как е била открита, какви са версиите за това как може да е попаднала на мястото в древността и какво усеща един изследовател, когато намери такава находка. Ученият съобщи, че търсенето на останалите две части от триптиха продължава.

Интервю на Татяна БАЙУКШЕВА

-Г-н Николов, разкажете ни малко повече за последната голяма находка от Русокастро – двустранната икона от слонова кост?

-Тя представлява крило от триптих, един предмет от три части, който по същество е походен олтар. Материалът, от който е изработена-слонова кост, е бил изключително скъп, много по-скъп от златото. Изработката е много фина. Слоновата кост е била доставяна като материал само за императора и за императорското семейство. Никой друг е нямал чисто финансовата възможност да я притежава. Освен това майсторите, които са я обработвали, са били единици-хора, които са били подържани от императора. Работилниците най-вероятно са били в императорския двор. Продукцията им е била предназначена само за императора, семейството му и най-доверения му кръг лица. Такъв е рангът на находката, ако говорим за изработка и за суровина.

-Какво представляват изображенията?

– Изображенията са част от сцената „Благовещение“. От лицевата страна е изобразен архангел Гавраил, който е в ход наляво. Той отива към Дева Мария, за да й каже благата вест- че ще роди Спасителя. Под него е изобразен св. Василий Велики с Библия в едната ръка. На обратната страна има два кръста – процесиен и напрестолен. Находката е от десети век, може би средата на десети век. Слоновата кост започва да се работи в края на девети век, по време на така наречената Македонска династия, чийто основател е Василий първи Македонец. Тогава Византия отново става една много мощна държава. И настъпва Македонския ренесанс в изкуството. Строят се много църкви, правят се мозаечните икони, емайловата техника е в разцвета си. Развива се костнорезното изкуство и специално творбите от слонова кост. Тази техника продължава да се използва до към средата и третата четвърт на единадесети век. След което, императорите престават да поддържат работилниците, спират доставките на слонова кост и този занаят отмира. Майсторите продължават да обработват обикновена, но не и слонова кост. И предметите, които вече са изработени, циркулират стотици години. Влагани са в касети, рязани са за изработка на части от други предмети, но оригинални не са се изработвали. Доста от тях се съхраняват в Западна Европа.

-Как са попаднали в Западна Европа?

-Най-вероятно след Четвъртия Кръстоносен поход, когато през 1204 година рицарите завземат Константинопол и разграбват императорската хазна. Става дума за личната хазна на Императора, където са се съхранявали подобни предмети. Те са ги отнесли по родните си места и са ги подарили на катедралите в големите градове. Така че подобни на находката от Русокастро предмети има в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музея Метрополитън. Това са класни находки, изключително елитни.

В световен план при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни. В България се съхранява само една, открита при разкопките на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. Тя е намерена от френския археолог Жорж Сьор в началото на 20 век и представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „Успение Богородично“.

-Как може да се озовала иконата, която намерихте, именно в крепостта Русокастро?

– За сега мислим, че вариантите са два. Първият е – император или най-близък до императора и императорското семейство човек е бил в крепостта и е загубил иконата. Друг възможен вариант е- при битка, човекът, на който е принадлежала, дали император или близък до него, е изгубил сражението. Противниковата войска е пленила лагера, опустошила го е и е ограбила личната му походна хазна. Където се е съхранявал този предмет. А после онзи, който го е придобил като военна плячка, го е изгубил тук, в крепостта. Това са двата варианта, които обсъждаме.

-Какво беше усещането когато намерихте иконата?

-Около три часа стоях и я разглеждах много развълнуван. Усещането беше изключително. За 120 години това е втората такава находка, открита в България. Всички си мислят, че златото е най-ценното. Не, не е.

За мен е голяма чест, но и голяма отговорност. Благодарен съм на Господ! Защото късметът си е късмет. Но всичко, в крайна сметка си е божа работа.

– Предметът е бил от три части, намерили сте една от тях. Очаквате ли да намерите и останалите две?

– Живот и здраве, продължаваме да търсим и сме си поставили за цел да ги намерим. Проучването ще покаже дали това ще се окаже възможно. Много точно сме локализирали и обозначили мястото, където е намерена едната част и в момента търсим останалите две.

-Каква ще е съдбата на находката? Къде ще бъде изложена тя?

-В залите на Регионален исторически музей. Това най-вероятно ще стане през есента на настоящата година, след като иконата бъде подготвена за това. Но нека да изчакаме, ако е рекъл Господ, ще намерим и другите части от триптиха.

-Какви други ценни находки сте открили през настоящия археологически сезон в крепостта Русокастро?

– Имаме много хубава керамика, много монети от Средновековието, една златна монета на император Фока от началото на седми век, стрели, върхове на стрели, закопчалки за книги. Те за нас са изключително ценни. Въпреки че за масовия потребител на информация това може би не е така, за нас са много важни. Много интересни са костите, които намираме, но на тях допълнително ще бъде направен анализ от археозоолози.

-Много ли такива кости са открити?

-Изключително много. И за тях се знае със сигурност, че са от храна. Изследванията на археозоолозите ще ни покажат какво месо са употребявали на трапезата си хората, обитавали крепостта.

-Какво се очаква като крайна цел при реализацията на проекта?

– Крайната цел е да се превърне крепостта в туристически обект и обект на културния туризъм. Така че сега се стремим да предаваме обекта поетапно, максимално проучен, за да бъдат изпълнявани реставрационно-консервационните дейности. Разкриваме архитектурата, за да я предадем за проектиране и изпълнение на консервация, реставрация и експониране. Това е основната цел на инвеститора-Община Камено. Помагат ни разбира се и от Министерство на културата на Република България и от Националния исторически музей.

faktor.bg

„Усещането да живееш в Бургас не може да се дефинира”, твърди певицата Тони Димитрова, която е родом от морския град и живее там.

„Най-много обичам Бургас сънен”, признава певицата пред камерата на bTV. Тя споделя, че атмосферата на града рано сутрин, когато всички още спят, а по улиците мирише на току що приготвени закуски, ѝ е любима.

„Морето не може да се дефинира. Или го усещаш, или не го усещаш. Има думички от които не можеш да избягаш, когато го описваш. Това са „вдъхновение“, „любов“, „безкрайност“, но понякога те не са достатъчни.“ заяви певицата, която за пореден път бе помолена да коментира любимата си тема.

Тони Димитрова коментира и отношенията си със своята дъщеря, която по думите ѝ „има татуировки, ходи със зелена коса и слуша „Дрийм тиътър”. Като майка тя споделя, че всеки ден я възпитава и учи да се справя с трудностите, защото „животът не е цветя и рози”.

Проф. Диана Гергова е един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска археология в България. Работи в Националния археологически институт с музей при БАН и е професор по археология в Държавния университет в Жешув, Полша. Член е на национални и международни организации, сред които Управителният съвет на националния комитет на ИКОМОС – ЮНЕСКО, Научният комитет по погребална археология – Браила, Световният археологически конгрес – член и координатор за Централна и Източна Европа и Азия (от 2009 г.). Американският биографичен институт я отличава с наградата „Жена на годината“ в областта на археологията и бизнеса. Автор е на книги и на 200 научни статии. Ръководила е множество археологически проучвания на различни места в страната – сред които изследванията на гетския религиозен и политически център в Сборяново, българо- японските проучвания на селищната могила Дядово, тракийски светилища в Западните Родопи и други.

Като дългогодишен изследовател на Ахтопол и района, в момента тя ръководи археологически проучвания в града.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

– Проф. Диана Гергова, какви са проучванията, които правите в Ахтопол сега?

-Продължаваме изследването на един разрушен културен пласт, който се намира в центъра на стария град. И сега, както през предишните  години на скромни по мащаб изследвания , откриваме изключително  интересни  находки, които ни дават много ценна информация за най-ранните етапи от историята на античния Ахтопол. Тук най-мощните, видими следи са от късноантичната епоха. Но имахме голямото щастие при спасителните разкопки, които проведохме през изминалите години  както и  сега , да продължаваме да откриваме доказателствата  че Ахтопол е тракийски град с много ранна дата на основаване. Тя е във втората половина на  2 хил. пр. Хр. ,  времето на Троянската война.

-Можем ли да споменем за някой конкретни находки?

-Все още сме в началото на работата си за този сезон. Започнахме само преди дни. Работата ни не е много лека, защото се борим и с премахването на куп строителни останки от преди няколко години. Но вече имаме нови доказателства за древността на града –  фрагменти от работена на ръка и на колело тракийска керамика от късната бронзова епоха и желязната епоха, фрагменти красиви вносни гръцки съдове от 6-5 в. пр. Хр. ,  от мегарски купи  от 3-2 в.  век пр. Христа,  фрагменти от рядко срещана в града  луксозна римска керамика.

Радвам се, че  именно тези наши  проучвания хвърлят за първи път светлина върху по-ранната или по-точно тракийската история на този град.

Разбира се откриваме и интересни материали от средновековието – накити, апликации, керамични съдове. Мисля че за  жителите на Ахтопол ще е интересно да видят и спасени останки от живота на града от началото на 20 век.

Надявам се, че в рамките на нашите скромни финансови възможности, но подпомогнати и  от 15 прекрасни доброволци от Фондация „Пътят на траките”, извършваме полезно дело не само свързано с историята, но и с благоустрояването на града. Доброволците са  от пет европейски страни-Италия, Испания, Португалия, Гърция и Турция по проект , финансиран по програма „Еразъм +“ и ще работят с нас петнадесет дни. Сред тях има студенти по археология, по антропология, млади журналисти и др.  Така  не беше нужно да търсим  значителна  сума за заплащането  труда  на една  квалифицирана работна ръка, както и за престоя й.

Тези млади хора  участваха в организирането на фестивала „Живият огън на традициите“, който се проведе през юни в Котел, а след приключване на разкопките ще представят арт инсталацията „Пътят на Килима“ от 28 до 30 юли в морската градина на Бургас.

Така че имаме един много хубав екип от млади хора дошли да се запознаят с българското културно историческо наследство и да работят за съхранението и популяризирането му. Аз се надявам, че ще отхвърлим много работа и ще имаме добри резултати.

Имам оптимистични  очаквания към обекта, защото проучването му е рядък шанс да се извадят колкото се може повече материали, свързани именно с ранната, с тракийската история на този все още изключително малко проучен наш черноморски град.

В същото време трябва да кажа, че Ахтопол има уникалната възможност да бъдат направени мащабни проучвания в оставеното специално за археологически разкопки пространство на Стария град, да бъдат разкрити изключително ценни паметници. Това разбира се е въпрос на много добро финансиране и на перспективни проучвания с широк мащаб при осигурено стабилно и трайно финансиране.

-От къде идва финансирането на разкопките?

-Обединихме усилията  и възможностите си за по- доброто изследване и благоустрояване на града с председателя на Сдружение „Черноморска Странджа”  инж. Петър Кънев. Сдружението осигури  минималните необходими реални средства. Помогна ни и кметът на Ахтопол Станимир Димитров. Най- значителното перо е участието на доброволците. Много бих се радвала, ако  община Царево подкрепи и  със средства бъдещото развитие на по- мащабни проучвания в града. Все не стигат средства за култура и наука, а именно в тях е разковничето  към  привлекателността на  града с неговата индивидуалност и интересна история. Туристите имат нужда не само от прекрасна природа, пясък и море, но и от нови знания и емоции.

-Следят ли с интерес Вашата работа туристите , които са сега в града?

-Ооо, трябва да Ви кажа, че всички с огромен интерес идват, питат, искат да разберат какво сме намерили. Ние им обясняваме. И аз смятам, че в Ахтопол могат да бъдат предприети много интересни инициативи, свързани с археологията, с реконструкции на производство на керамика, на тъкани  и на много други неща, които биха дближили  много по-активно туристите с  древните култури и традиции на България.

-Имате ли опасения за иманярски набези или обекта е достатъчно добре защитен.

-Обектът се намира в центъра на Стария град, така че нямаме притеснения. Освен това аз съм много очарована от жителите на града и от отношението им към тяхното минало. Те много биха искали да се случва нещо повече. С изострено  чувство на граждански дълг се опитват да защитават своите старини от разрухата, на която някои хора отвън подлагат старините в името на своите частни интереси.  Хората от Ахтопол искат техния град да се развива, старините да бъдат опазвани, показвани, искат да имат музей. И мисля, че работим в една много, много хубава атмосфера.

Бургаската състезателка по конен спорт Сияна Базотева постигна забележителен успех на Държавното първенство за юноши, което се проведе през уикенда на манежа в Житница. 17-годишната бургазлийка от ККС „Кан Крум“ стана национален вицешампион за 2017 година в конкуренцията на 29 участници.

Сияна не за първи път намира място в почетната стълбичка в елитното първенство, което определя държавните шампиони. Има едно трето и две втори места до момента, но по-любопитно е, че тя дори не планирала да участва тази година.

Друг интересен момент е, че Базотева достига до второто място при тренировки едва два пъти седмично в Стара Загора, където пътува всеки уикенд със своите две кобили Хърмаяни и Силиън. Този факт прави успеха й още по-забележителен.

Шампион при юношите в Житница стана международната състезателка Никол Хенеси, чиито родители са от смесен брак между ирландка и холандец, и която се бори за българско гражданство. Втора е Сияна, а трети софиянецът Любомир Иванов.

Емо Георгиев с опитният и шампионски кон Галеник бе другият представител на ККС „Кан Крум“ в Житница, но не успя да попадне сред призовите места, но участието на бившия национал при децата бе дебют при юношите.

Очаквайте интервю с младата спортистка в e-Burgas.com

Днес се прощаваме с доайена на „Дружество на художниците – Бургас“ Димитър Тончев. Поклонението ще бъде от 11.00 часа в ритуалната зала на Гробищния парк.

Целият жизнен път на Димитър Тончев е свързан с нашия град. Само в Художествената галерия на града ни се намират 30 негови картини. 35 години Димитър Тончев бе завеждащ Катедра „Рисуване“ към Института за детски учители. Оглавяваше дълги години Комисиите по култура към районните съвети. Същият е едни от основателите на школа по рисуване към НЧ „Фар1946“, както и участник в читалищното настоятелство на същото читалище.

През 2013 г. той бе отличен като номер 1 сред колегите си в Бургас и получи приза Художник на годината.

Кметът Димитър Николов изпраща най-искрени съболезнования на семейството, роднините и близките на Димитър Тончев. „Димитър Тончев бе изключително скромен, но в същото време със своята ерудиция и знания в областта на живописта и философските науки се изявяваше като голям общественик учител на поколения бургазлии. Като истински бургазлия, той обичаше родния си град и посвети целия си живот на него. В негово лице Бургас загуби един достоен човек. Поклон пред светлата му памет!“, се казва още в съболезнователния адрес на кмета Николов.

Град, който не изчерпва своя заряд. Град, който обича движението, живее страстно с морските бури и жарките спомени край брега. Бургас е град на спомени, към който всеки поглежда с надеждата да усети отново неговия особен чар. Тези думи на кмета Димитър Николов са изписани на сайта на общината и дават обяснение защо е любимец на бургазлии и печели изборите с огромно мнозинство.

Интервю на Мария Кехайова

– Г-н Николов, на прага на лятото сме. Какви са прогнозите за сезон 2017?

– След силния сезон през миналата година очакваме това лято още по-голям поток от туристи. Според предварителните записвания на големите туроператори очакваният ръст е от около 30% на туристите от Германия и 10% на почиващите от Русия. Туроператорите отчитат още една положителна тенденция, а тя е, че френските туристи се завръщат в България. Според предварителните записвания за почивка в Слънчев бряг, тук отново се забелязва ръст на туристите. Знаете, че традиционно сме една от предпочитаните дестинации също за англичани и румънци. Смятам, че гостите ни и тази година ще останат много доволни от Бургас и региона. Като цяло очакванията ни са за още по-успешен сезон тази година спрямо 2016 г. Бургас е готов и ги очаква.

– Какви нови атракции ще предложите за туристите и какво ще предприеме общината за удължаване на сезона в Бургас?

– В последните години община Бургас задълбочено работи по удължаване на сезона. С тази цел създадохме Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, който е обединение между „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и четирите най-големи общини в региона: Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Идеята на фонда е да стимулира трафика през неактивния летателен сезон, който е между октомври и май, и да привлече повече нискотарифни авиокомпании.

Това е начинът да бъдат привлечени туристи за краткосрочни пътувания, които биха избрали именно този период за своята почивка. За сравнение – тази година през април до Бургас има полети от Швеция и Ирландия, докато миналата година полети от тези дестинации нямаше. В момента например във Франция има делегация, която ще се срещне с летищни оператори за договаряне на чартърни полети до Бургас. Общинският катамаран вече започна да извършва първите си официални курсове за годината до остров Света Анастасия. Знаете, че Света Анастасия е единственият български остров, превърнат в туристическа атракция. През изминалите два летни сезона той се превърна в емблематично място за Бургас – любима дестинация за отдих и почивка.

– А как вървят археологическите проучвания?

– През това лято отново стартираме археологическите проучвания на късноантичния и средновековния град Акве Калиде. Работата по този културно-исторически обект продължава, тъй като смятаме, че отдолу има още много история, която трябва да излезе на бял свят и да бъде запазена и показана не само на българските, но и на чуждестранните туристи. В допълнение община Бургас преминава на следващ етап от проекта за реставрация, социализация и консервация на туристическия комплекс „Акве Калиде“.

Това лято ще отвори врати и най-новата атракция в Бургас – Музеят на авиацията край летището в квартал „Сарафово“. Той ще включва девет стари самолета от военновъздушната, гражданската и селскостопанската авиация, които ще бъдат представени като интересни експонати за посетителите, а вътрешността им ще представлява интерактивен музей с ултравиолетова стая, пилотска кабина с виртуални очила, пресъздаващи реален полет, видеомапинг, аудиовизуални ефекти и др. Новата и облагородена зона около Магазия 1 вече започна да се превръща в притегателен център за спорт и релакс на бургазлии и на туристите.

Очакваме Магазия 1 да се развива и утвърди като морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване. Надяваме се тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните скулптури в парка „Езеро“ да събере още повече туристи, които да го посетят и разгледат. И това лято ще посрещнем артисти от Европа и света през август в най-стария международен фолклорен фестивал в страната. Ще бъде интересно лято.

– Какви възможности за града ще предложи зала „Арена Бургас“, която започна да се строи? Ще станем ли спортна столица?

– Към момента Бургас не разполага с толкова голяма спортна зала. На първо място, тя ще бъде нова и модерна база за подготовка на елитни и професионални спортисти с каквито за наша радост градът ни разполага. Зала „Арена Бургас“ ще бъде място за големи престижни състезания, като балканиади, европейски първенства, европейски и световни купи и др. Чрез новата зала ще дадем шанс за развитие на бургаската и българската лека атлетика.

Още отсега имаме запитвания за провеждане и домакинство на големи състезания в „Арена Бургас“. Освен чисто спортните събития, зала с такива мащаби, акустика и озвучаване ще бъде идеално място за големи концерти на световноизвестни изпълнители, които сега, за съжаление, отиват в други градове, защото тук няма подходяща зала.

– Обсъждахте с ръководството на летище Бургас възможностите за повече нискотарифни полети от тук за Европа. Какви са възможностите в тази насока?

– Подписахме меморандум с „Фрапорт“ за обединяване на усилията за привличане на нови целогодишни линии и удължаване на съществуващите. Обединихме се около варианта да предоставяме средства директно на авиокомпаниите под формата на маркетингови схеми, каквато е европейската практика. Стимулирането на полетите ще се извършва чрез съвместни инициативи с авиокомпаниите и „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД, включително и маркетингови схеми, до размера на заложените в бюджета за съответната година средства.

Всички дейности по привличане на авиокомпании се изпълняват безвъзмездно и от страна на общината, и от страна на „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД. По силата на този меморандум концесионерът пое ангажимент да води преговори от името на общината и се надяваме на по-голяма активност от негова страна. В бюджет 2016 г. бяхме заложили 40 хил. лева за стимулиране на полетите. Имахме готовност да ги предоставим като маркетингова подкрепа към авиокомпаниите, но летище Бургас затвори за ремонтни дейности през зимния сезон и всички полети бяха пренасочени към Варна. За тази година осигурените средства са дори повече – 60 хил. лева.

– Обходите на Бургас – как ще повлияят върху туристическия сезон?

– Транспортният трафик в града е много голям, особено през летния сезон, когато през Бургас минава основният поток от туристите, които са се насочили към Южното Черноморие. С изграждането на обходите на града ще намалим образуването на т.нар. тапи при входа на Бургас, които изнервяха шофьорите и ставаха предпоставка за пътнотранспортни произшествия. С това ще се скъси и времето за преминаване на колите към южните курорти. Въздухът в града също ще стане значително по-чист от сега, защото транзитният трафик ще го заобиколи, а няма да минава през центъра му, както досега. Не на последно място реализирането на обходните пътища на Бургас има и икономическо влияние, тъй като подобрява транспортното обслужване на новите ни индустриални зони.

– Ще работят ли детските градини за децата на туристи това лято?

– Детските градини в Бургас не почиват през лятото, те не са празни и свободни. Ние ги задължихме да работят и през този сезон, тъй като родителите не почиват през цялото лято, така че градините обгрижват на първо място бургаските деца. Има обаче възможност и за различни видове детска грижа и услуги в Бургас, от които могат да се възползват и туристите.

– Какви са новите посоки, накъде ще се развива Бургас?

– В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони.

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са: разширението на квартал „Банево“ (изток – 258 дка и запад – 175 дка), местността Острица 1 и 2 (2124 дка), разширение на жилищна зона в квартал „Долно Езерово север“ (31 дка), „Кюшето“ (курортна зона „Ъгъла“ – 1489 дка), разширение на зона „Минерални бани“ (1547 дка), квартал „Крайморие“ (нови 3011 дка), зона Д в к-с „Меден рудник“ (нови 1130 дка), разширение на зона Б на „Меден рудник“ (166 дка). С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП за разширение на промишлена зона „Север“ (920 дка), промишлена зона „Долно Езерово“ (850 дка), промишлена зона „Меден рудник“ (по пътя за Средец, 650 дка). През 2017 г. започва изработването на ПУП и за нов гробищен парк в жк „Меден рудник“ (55 дка).

– Рибарското селище, безплатно СПА с луга по пътя към квартал „Сарафово“… Още какви нови услуги ще се предлагат на туристите? В момента тече обновяване на историческо ядро на Морската градина – с нов фонтан, алеи, осветление, нови пейки.

– Миналата година стартирахме още една интересна услуга за почиващите туристи – екобусове до едно от любимите на бургазлии място край морето – калните бани и лугата в района на Солниците. Оттам минава и новата велоалея, която ще свърже тази част на града с квартал „Сарафово“. Това е прекрасна възможност за любителите на велоразходките, които ще могат да ходят с колело на плаж. Вече активно се ползва и другата голяма велоалея, която свързва Бургас с квартал „Крайморие“.

Към системата ни за велосипеди под наем това лято добавяме и електровелосипеди. В експозиционния център „Флора“ в Морската градина и в културния център „Морско казино“ пък стават десетки събития, особено през лятото. Всеки турист си заслужава да посети и туристическия комплекс „Акве Калиде“ – място, известно през вековете с лековитата си минерална вода. В началото на лятото отново започваме превърналия се в традиция за града ни през последните години Фестивал за модерно изкуство „Включи града“. Миналата година обновихме друга емблема на Бургас – Летният театър. И този сезон той ще събере на едно място голяма част от любимите певци и музиканти на България в поредното издание на фестивала за нова авторска песен „Бургас и морето“. Още отсега в програмата на Летния театър са заявили своето участие именити международни артисти.

– Каква мечта имате за града и какви проблеми най-често срещате?

– След като безработицата в Бургас е сведена почти до нулата, следващата мечта и по-скоро амбиция е да продължим със създаването на такава бизнес среда тук, която да доведе до по- високи нива на заплатите. Бургас се развива динамично. Подобрихме инфраструктурата, обновихме детските заведения и училищата, построихме нови такива, нови детски и спортни площадки, паркове и междублокови пространства. Разбира се, има още много нерешени проблеми, но се опитваме да ги решаваме поетапно. Много бих искал Бургас да се превърне в още по-привлекателно място за младите хора и те да се устройват и реализират тук.

Автор: 

Източник: в. „Труд“

 

От витринатавиж всички

0
Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Сензационни открития, направени в Черно море, ще бъдат представени в Бургас, донесени от изследователския...

Стилътвиж всички