My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Вашите новини

Открийте вкусните предложения в разкошната градина, обгърнати от морски бриз, спокойствие и прохлада

След като всеки месец Средиземноморски ресторант Салини изкушаваше бургазлии и гостите на града със специални менюта представящи кухните на различни държави, дойде лято! С него, настъпи времето за специални летни предложения. Те са точно шест и включват любими сезонни продукти – включително апетитно и умело приготвени любими морски деликатеси.

Открийте своето изкушение сред:

– Салата розови домати с маслини таджаска, плочка биволско сирене и печен пипер

– Сафрид с картофи соте

– Чернокоп с печени тиквички

– Лефер с прясно пържени картофи

– Калкан котлет с печени аспержи

– Калкан филе с гриловани зеленчуци

Средиземноморски ресторант Салини ви очаква в тихата периферия на сърцето на Бургас – в самото начало на Морската градина, на ул. „Княз Ал. Батенберг“ 2, Гранд Хотел и СПА Приморец. Забравете за логистичните проблеми – гостите на Салини използват безплатен паркинг. Тук, винаги ще откриете вкусни изкушения, на които да се отдадете в компанията на любимия човек, близки, колеги, приятели. Разбира се – винаги можете да изберете самостоятелно кулинарно пътешествие. Освен средиземноморски предложения Салини има за вас и отделна карта с японски салати и суши. Десертите са точно 12 и включват отбрани сладки творби от цял свят.

Лятната градина на Салини е точното място, където да се потопите в безкрая на морски Бургас. Тя е елегантен оазис, потънал в зеленина и безкрайно синьо. Звучи песента на морето, което е само на няколко мига разстояние. Спокойствието и безвремието са абсолютни. Тук, времето спира. Релакс, вкусове, споделени моменти; дискретен сервиз и отлична кухня за всеки – открийте Салини. Опитайте лятото в Морската градина.

За резервации: +359 877 81 00 18

underthesunseeds.com

Наричат лобелията „мислеща“ билка, тъй като веднъж щом я поемете, тя се насочва към частите от тялото ви, които се нуждаят от лечение. Лобелията е открита за пръв път в Северна Америка. Оттам тя е пренесена и в България, където се отглежда за лечебни цели. Тази билка расте през месеците май, юни и юли. Тя е красиво растение с нежни и пъстри цветове, които зареждат с настроение за целия ден.

Наричат е още индийски тютюн, тъй като индианските племена са я използвали често, поради многобройните ѝ лечебни свойства.

Многобройните ползи от тази билка включват стимулиране на дихателната система, подобряване на имунното здраве и отказване от тютюнопушенето.

Как лобелията помага на хората да спрат да пушат? Растителното вещество лобелин в лобелията има подобен ефект върху тялото, както никотина. В резултат на това умереното и внимателно използване на тази билка обикновено се предписва на хора, които искат да спрат да пушат.

Тя се използва също при при астма и навяхвания. Билката е полезна и при ухапвания от насекоми и сърбеж. Лобелията подобрява кръвообращението, като по този начин тя може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и мускулни крампи.

Най-често билката се поема под формата на чай, като не се препоръчва да пиете повече от две чаши на ден. Ако прекалите с употребата й, могат да се появят странични ефекти като изпотяване, гадене, замаяност, повръщане и диария.

Източник: Edna

Странджа е една от най-интересните планини у нас. Тя е дом на защитени растителни видове, вековни гори и е успяла да съхрани изключително интересни традиции.

Strandzha-dinev-2(1)

Поглед от връх Голяма Папия; Източник: Уикипедия

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m). Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum).
На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас – Природен парк „Странджа“. В него попадат резерватите „Силкосия“, „Тисовица“, „Узунбуджак“, „Средока“ и „Витаново“.
Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България – според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.
1. Българи – последното българско нестинарско село
Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост.
Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия
Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк „Странджа“. В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола.

Странджанската зеленика - символ на планината
Странджанската зеленика – символ на планината
В църквата „Свети Пантелеймон“, която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си.
 Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна.
 Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.
 Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността – Костѝ, Бродилово, Граматиково и др. Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил – нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата – те са преследвани и обявявани за „обладани от дявола“. През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата. В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства.
Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи.

3. Варвара – красавицата на морския бряг

Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия.

 Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол). Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището – Варвара.
 Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие. В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите.
Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия -
Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия

4. Костѝ – селото на дървените къщи

Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол.

Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в. На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия.
 Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.
 800px-Kosti_architecture

 

5. Кондолово – селото със запазена странджанска архитектура

Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.

Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия -
Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия

6. Граматиково – сгушено сред зеленина

В селото се намира църквата „Свети 40 мъченици“, която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция „Горска сбирка“, която е посветена на природата на Странджа планина. Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.

 

Изглед към с. Граматиково. Снимка: Уикипедия
Изглед към с. Граматиково. Снимка: Уикипедия

7. Калово – село с красива гледка

Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа.

 В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът „вековна гора“важи с пълна степен. Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално – дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени.
 Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.
8. Бръшлян – архитектурен и исторически резерват

То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.

 Източник: geograf.bg

az-jenata.bg

Като говорим за черен кимион, не си мислете познатия ни кимион. Черният кимион е растение, което идва чак от Азия. Даже древните египтяни са го вкарвали в употреба. Различни легенди от онова време говорят, че маслото от черен кимион може да излекува всичко, без смъртта. Това масло е още познато и като „Черно злато на фараоните„.

Какво съдържа маслото от черен кимион на Здравница?

Уникалната комбинация в натуралното масло от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките има силата да регулира имунната функция и да поддържа добротоздраве на човека още от ранна възраст. Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина.

От 1964 година до сега има поне 458 публикувани научни изследвания, засягащи черното семе, според данни на GreenMedInfo.com. Резултатите от тези изследвания потвърждават това, което източната медицина и южноафриканските култури знаят от векове. Отново според същата страница, растението има следните невероятни свойства: болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, антихолинергични, противогъбични, антихипертензивни, антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични и много други!

Масло от черен кимион при нервни неразположения, стрес или безсъние

Към една чаша горещ чай (маточина, мента, глог или мащерка) се добавя 1 ч.л. .

Продължителността на прием е до изчезване на неразположението.

Масло от черен кимион при главоболие, мигрена или световъртеж

1 ч.л. се задържа под езика в продължение на 2-4 мин. Може да повтаряте процедурата сутрин и вечер. Да не се превишава указаната доза!

Продължителността на прием е до изчезване на неразположението.

Източник: doctiming

Остават броени часове до най-светлия християнски празник! Време е да се погрижим за празничното меню и украсата на дома. Използвайте цялото си пролетно вдъхновение , за да създадете уют и великденска атмосфера вкъщи! Зайчета на празничната трапеза По приложените схеми можете да сгънете салфетките на симпатични зайчета.
b1
Венец за вратата

Ще ви бъде по-приятно да се прибирате вкъщи и да посрещате гости, ако входната ви врата е украсена с такъв лек пролетен венец. Може да се направи много лесно – ще ви трябват зелена „рошава“ прежда, дантелен ширит на цветенца, панделка, карфици и основа за венеца (можете да я направите от стиропор). Омотайте плътно основата с прежда, изрежете цветенца от ширита и ги забодете с карфици за венеца. Украсете го с панделка и го закачете на вратата.
gr4
Яйца от конци

Можете лесно да направите красиво и оригинално великденско украшение от обикновени конци. За целта ще ви трябват малки детски балончета, лепило С200 и – разбира се – конци. Надуйте балонче до нужния размер и го намажете с лепило. Накиснете в С200 и конците, с които ще омотаете балона. Навийте ги хаотично около него. Оставете лепилото да изсъхне, спукайте и извадете балона. Вашето великденско яйце е готово! Можете да нанижете такива разноцветни яйца на конец, за да си направите гирлянда, или да превърнете коледните светлинки във великденски, като нахлузите по едно яйчено „абажурче“ на всеки диод.
ag3(1)
Върбови клонки

За Великден можете да украсите дома си и с върбови клонки. Те обаче няма да изглеждат много добре голи – допълнете ги с дребни детайли и украшения. Можете да ги декорирате с фигурки на пеперуди или птици или просто да боядисате всяка пъпка на клонките в различен цвят.
vr4

Гирлянди

Направете си гирлянда от зайчета – съберете няколко листа шарена опаковъчна хартия и изрежете от тях по шаблон еднакви зайчета. Остава да им залепите опашчици от памук и да ги нанижете на панделка. По-сръчните домакини могат да пробват да ушият по-сложни фигурки от останали парченца плат. Пожелаваме ви весел и светъл празник!
183029172325632898_bqlXdFCO_c10696117834482557_aGWDD5p7_c

woman.hotnews.bg

tahrirnews.com

Зехтинът е още един от суперпродуктите, които ни помагат да сме здрави, красиви и щастливи.

Окачествяван като „течно злато“ от Средиземноморието, зехтинът крие много тайни. Най-важните от тях са да знаем какъв вид точно маслинено олио ни е необходимо.

Като начало трябва да сме наясно, че рафинираният зехтин, който е широко разпространен в магазините и е на по-ниска цена от нерафинирания, няма никакъв смисъл да се прилага за медицински и козметични процедури. Той не е естествен продукт, но за сметка на това е много подходящ за готвене. Ако пържите с рафиниран зехтин, няма да се притеснявате от образуването на канцерогени. Този тип продукт е с неутрален вкус, дълъг срок на годност, лесен за съхранение и на изгодна цена. Най-добре ще е да изхвърлите олиото от кухнята си и да го заместите с рафиниран зехтин.

Истинските полезни свойства на маслото от маслини обаче, се крият в нерафинирания зехтин. Той се получава чрез пресоване без употреба на химикали и съдържа редица полезни вещества. Задължително обаче трябва да търсите на етикета надписа Virgin (Върджин). Това означава, че това е изцяло натурален продукт от маслини, пресовани чрез механични средства.

На етикета трябва да пише Extra Virgin (Екстра Върджин), за да сте сигурни, че имате пред себе си зехтин от една от най-добрите реколти маслини, студено пресовани, на температура не по-висока от 27 градуса по Целзий.

Най-добрият сред добрите зехтини е допълнително маркиран с D.O.P – de Origen Protegida. Това означава, че произхода е гарантиран и маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света. Този вид зехтин е радостта на гастрономите и майсторите готвачи. Именно това маслиново масло е произведено по най-високи стандарти и е подложено на непрестанна проверка на качеството.

Ако на бутилката зехтин, която сте си харесали, пише Pure oil (Чиста мазнина), това означава, че гледате смес от рафиниран зехтин с висококачествен Екстра Върджин в пропорции 5% до 20% .

Именно Екстра върджин придава на рафинираното масло от маслини вкус на истински зехтин.

Все пак, ако не ви се дават много пари (зехтинът е по-скъп от олиото, особено Екстра Върджин), може да си купите Помаче. То е най-евтиното масло. Самата дума pomace ще рече „истински, смачкани плодове“. Този зехтин е произведен от останалата след първия добив маслиново масло субстанция, смесена с върджин за подобряване на цвета и вкуса. Този тип зехтин е полезен за приготвяне на топла храна.

В козметика нерафинираният зехтин е изключително полезен. Притоплен, той помага против образуването на стрии. Бременните жени могат да го използват, когато тялото им трябва да увеличи рязко размерите си. Те може да капват няколко капки в пълната вана или да масажират тялото си преди баня със зехтин. След това той трябва да се отмие, за да не остане кожата прекалено мазна.

При порезна рана, може да третирате кожата със зехтин, за да не се останат дълбоки белези след зарастване.

Източник: edna.bg

Веднъж отишъл един човек при един мъдрец и му казал:

– Ще ти разкажа нещо, което току-що научих за един твой приятел.

– Почакай! – спрял го той. – Преди да чуя каквото и да било, искам да направим една проверка. Нека най-напред претеглим това, което имаш да ми кажеш, на три везни.

– Какви са тези везни? – учудил се човекът.

– Тъй като този, за когото ще говорим, не присъства тук, трябва добре да претеглиш това, което възнамеряваш да кажеш. Първата е везната на Истината. Сега помисли и ми кажи, сигурен ли си дали това, което ще кажеш за моя приятел е вярно?

– Ами, всъщност, не съвсем… чух хората да говорят.

– Така. Значи не знаеш дали е истина. Нека сега го сложим на втората везна – хубаво ли е това, което си чул за моя приятел?

– Не, не е. Даже е лошо.

– Добре, разбрах. Досега стана ясно, че се каниш да ми кажеш нещо за мой приятел, което не е хубаво и не е сигурно дали е така. Остава още една везна. Аз ще имам ли някаква полза от това, което ще науча?

– Ами… не знам… май не. – измънкал човекът.

– Е, значи след като предварително претеглихме твоя разказ, везните показаха, че ти възнамеряваш да ми разкажеш нещо за мой приятел, което не е добро, не е истина и не полезно за мен. В такива случаи, по-добре недей да говориш.

И винаги помни трите везни – добре е да претегляш всяка своя дума, преди да си отвориш устата по адрес на друг човек.

Източник: gnezdoto.net

ParaDerp

Това е инструмент, който често се използва от нарцисистите, когато искат да обвинят някого, при все че е ясно, че те са виновни. Те ще се стремят да проектират вината по всякакъв начин: друг ги е накарал да го направят, друг е причината за лошото им поведение или друг не е направил това, което те са поискали.

Какво е психологическа проекция?

Терминът е изведен за първи път от Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата, който го описва като начин, по който индивид проектира собствените си нежелани мисли и вярвания върху някой друг.

Примери за психологическа проекция:

 • Родители, които не са постигнали своите цели в живота и изискват успеха от собствените си деца.
 • Страхът, че партньорът ще ти изневери, често е отражение на начина, по който гледаш на себе си.
 • Когато вярваш, че някой те мрази, често е знак за собственото ти скрито нехаресване на същия човек.

Що се отнася до нарцисистите, те също могат да имат дълбоки, потиснати чувства, защото тяхното възприемане на света е откъснато от реалния живот. Често например се случва нарцисистът да обвини партньора си, когато границите или правилата бъдат предизвикани. Когато това се случи, нарцисистите внезапно се изправят пред загуба на контрол, която застрашава тяхната фасада и света, който са си изградили.

Причината не е в това, че типичният нарцисист не познава разликата между добро и лошо. Познава я, но когато се провали, изпитва толкова силно чувство на срам, че не може да се справи с него. Неговото деликатно его трябва да бъде пазено на всяка цена и по тази причина вината трябва да бъде пренасочена другаде.

Всичко това оставя другия човек в постоянен стрес и тревога, защото причините на нарцисиста да обвинява другите са толкова нерационални и направо абсурдни.

Примерите за психологическа проекция може да включват:

 • Днес не се справих добре в работата си, защото ти искаше да гледаш филм до късно снощи.
 • Закъснях за важна среща днес, защото ти искаше да взема децата.
 • Презентацията ми днес беше скапана, защото заради теб нямах прана и гладена риза.

Нарцисистите ще обвиняват своите партньори за всяко нещо, което не е наред в живота им. Те са екстремно осъдителни и изискват абсолютна перфектност от своите любими. На това обаче не дават реципрочен отговор. Ако нарцисист направи нещо, дори да е малко и незначително, обикновена грешка, и бъде заловен в крачка, той избухва с ярост, която е тотално неуместна спрямо ситуацията.

Начини, по които нарцисистът ще използва психологическа проекция върху теб:

 • Нарцисистът може да се държи особено грубо с теб и да те обижда, но когато се обидиш/разстроиш/скараш с него за поведението му, ще обвини теб в преиграване.
 • Нарцисистът може да изневери на партньора си и след това да обвини него, казвайки че е знаел, че той ще изневери и затова е изневерил пръв.
 • Той ще избягва проблема, а след това ще обвини партньора си, че има лоши чувства.
 • Ще мълчи без причина и след това ще обвини партньора си за някакъв дребен инцидент или проблем, който се е случил в миналото.
 • Може да произведе проблем, а след това да откаже да го дискутира. Ще обвини партньора си, че иска да го коментира, при положение, че е казал, че няма проблем…
 • Може да се раздели с партньора си с подобно на горното обяснение: че е знаел, че партньорът ще си тръгне, затова е решил да си тръгне пръв.

Не е сериозно да се очаква, че някой може да живее при такива постоянно променящи се правила и граници. Ти си в постоянен стрес и тревога, опитвайки се да живееш според нереалистичните очаквания на партньора ти, които се менят всяка минута. Никога не знаеш кога ще гръмне бомбата и партньорът ти ще избухне за нещо, което никога не е зависело от теб. И ако събереш куража да зарежеш нарцисиста, то вината за това винаги ще е твоя.

Такъв тип личност обаче не звучи като романтична перспектива, как изобщо хората попадат в капана на връзката с нарцисист?

Експерти в изследванията на връзките вярват, че нарцисистите се прицелват в хора с много висок коефициент на емоционална интелигентност. Нарцисистите се фокусират върху хора, които притежават голяма доза от характеристики като съпричастност, интегритет, умение за търсене на компромиси, автентичност, отговорност, почтеност и капацитет да обичат на зряло ниво. Точно това са характеристиките, които липсват у нарцисиста.

Нарцисистът е празна обвивка на човек, който изгражда атрактивен екстериор, който подлъгва другите около него или нея. Нарцисистите не знаят как да изпитват любов, болка, съпричастност или вина и се обграждат с хора, притежаващи качествата, които им липсват на тях.

По някое време обаче фасадата пада и те преминават през типичния цикъл на обезценяване на партньора си, за да се прехвърлят върху следваща жертва.

Източник: megavselena.bg

Без съмнение Бургас е красив град. Самата му атмосфера излъчва спокойствие, а тихият бриз добавя нещо различно във въздуха – нещо, което другаде го няма.

images

Спомням си, когато бях мъничка и пътувах с влака, още щом доближахме Бургас, нещо в мен започваше да се усмихва – радостта, която винаги съм срещала на гарата, която винаги ме е чакала там на перона, за да ме прегърне и да ми каже „Добре дошла у дома!“. Мисля, че всеки бургазлия е усещал нещо подобно. Човек може да живее навсякъде по света, но само едно място нарича „дом“. За мен това място е Бургас. Тук е моето семейство, тук са моите корени…

Градът обаче не е изглеждал по този начин, когато дядо ми и баба ми или майка ми и баща ми са били на моята възраст. Той се е променял, развивал и е ставал все по-очарователен. Винаги ме е интригувал всеки разказ за миналото, който мога да изкопча. Да разбереш как е било, какво е имало и какво се е променило – това не е за изпускане!

Искам да почвуствам атмосферата на моя Бургас, каквато е била, когато ме е нямало. Искам да го видя през чуждите очи и да си представя цялата картина. Затова реших да поразпитам! Ама този път няма да ги оставя да ми кажат две думи и да продължат да си четат вестника и да си пият кафето! Не! Ще ще си направя една хубава разходка назад във времето и ще ви взема с мен.

И такааа, поразпитах, посъбрах малко спомени и сглобих един малък пъзел. Годината е 1979. Обувам си новите джапанки и отивам за една лимонада на Гъбката в Морската. После тръгвам надолу по „Ленин“ (сега „Богориди“). „Одеса“ и „Златна котва“ са  препълнени и по улицата се носи новото парче на Емил Димитров „Ако си дал“, което същата година печели престижния конкурс „Мелодия на годината“. Вървя още надолу и стигам до пейка с няколко мъже, които пушат многозначително цигари и задълбочено обсъждат първия полет на българина Георги Иванов в космоса.

Неусетно стигам „Първи май“ (сега „Александровска“), подминавам ресторант “Свобода“,  Детмаг-а (магазин за детски стоки), големия магазин за плодове и зеленчуци, кино „Септември“ и вече съм пред  кино „Родина“ (сега магазин BILLA). Сещам се как баба ми е разказвала, че са ходили там и са гледали филми само за 30 стотинки! Я, отнякъде се чува приглушено песен на Стефка Берова – сигурно е от известния ресторант „Черно море“, там има и музика на живо.

Вече съм на Тройката. Гълъбите от покрива на читалище „Пробуда“ (сега „Триа“) се разхождат спокойно на площада, докато някое хлапе не ги подгони.

Лято е, във въздуха се носи щастие и писък на гларусите. Покрай мен минават няколко момчета с лек шоколадов загар. Оживено обсъждат дали ще им стигнат парите за кебабчета с лютеница. Набързо решиха, че ще си спестят  по 15 стотинки за вход на плажа, като прескочат оградата. Да, ограда на плажа! Колко странно ми звучи това сега.

Времето напредва. Бризът започва да придава хлад към облика на града. Младежите се връщат от плажа с чаши изпита лимонада в ръцете, разговаряйки щастливи от добре прекарания ден. Слънцето бавно се скрива зад небосклона. Малките деца вече заспиват с „Аз съм сънчо“ по първа програма, учениците довършват подготовката на уроците си за следващия ден, а ресторантите започват да се пълнят с хора, жадни за добро прекарване. Неусетно Бургас се унася в прегръдката на нощта – един по един гаснат прозорците, москвичите заспиват сгушени пред блоковете на новите комплекси, уличните лампи мъждукат в мрака…

Особени чувства внесе в душата ми тази разходка. В спомените на семейството и учителите ми откривам родния ми град по съвсем различен начин – някак по-спокоен и млад. Кара ме да се замисля – колко ли животи са преминали тук, по чии стъпки ходя аз днес?

Сега вече всичко се променя много бързо и неусетно почти… Затова е особено важно да пазим спомена за миналото, да го обичаме и да го ценим. Морският полъх, чайките, пясъкът, слънцето – те винаги ще са тук, само ние хората идваме и си отиваме, малко по малко променяйки и Бургас.

photo_verybig

Мисията ми не е приключила още – днес видях само един от нюансите на любимия град. След време ще се върна в нечии спомени пак и тогава ще го заваря съвсем друг. Сега оставям моя Бургас да нашепва своите морски песни, а аз да сънувам.

автори: Детелина Бошнакова и Лина Славова

Източник: oldburgas.com

snimka.bg

снимка: buzzfeed

Има неща, за които просто никога не сме се сещали, а пък са толкова хитри, че няма как да не ги опитаме. Ето 6 идеи, които сме сигурни, че ще ви допаднат:

1. Тази идея изглежда неустоимо вкусна – разрязан хляб, с кашкавал, подправки и каквото обичате отгоре. Слага се за 15 минути във фурната и е просто фантастично.hliab

2. За да разнообразите омлета си – просто счупете яйцето в поставеното в тигана резенче чушка или лук. Колкото по-цветно, толкова по-добре.zakuska

3. На бас, че не сте се сещали за тази уникално вкусна идея – нещо като мини руло „Стефани“, но дори още по-лесно за приготвяне.rulo-stefani

4. Красив начин, по който да сервирате резените лимон към рибата.limon

5. За да махнете по-лесно малките парченца от черупката, паднали в купата, просто си намокрете пръстите.iaica

6. Хитринка, за да не се притеснявате за летящите буболечки, които все се въртят около чашите. chashi

От витринатавиж всички

0
Цветята у дома безспорно придават свежест, красота и уют на дома. Отглеждайки ги, можем да се докоснем до живата природа, дори и да се...

Стилътвиж всички

0
Загледайте се в портретите на древните египтяни, какво ще откриете? Със сигурност ще забележите, че всеки един от тях носи грим. В допълнение на това, няма...
Открий ме в спорта