My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Вашите новини

ParaDerp

Това е инструмент, който често се използва от нарцисистите, когато искат да обвинят някого, при все че е ясно, че те са виновни. Те ще се стремят да проектират вината по всякакъв начин: друг ги е накарал да го направят, друг е причината за лошото им поведение или друг не е направил това, което те са поискали.

Какво е психологическа проекция?

Терминът е изведен за първи път от Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата, който го описва като начин, по който индивид проектира собствените си нежелани мисли и вярвания върху някой друг.

Примери за психологическа проекция:

 • Родители, които не са постигнали своите цели в живота и изискват успеха от собствените си деца.
 • Страхът, че партньорът ще ти изневери, често е отражение на начина, по който гледаш на себе си.
 • Когато вярваш, че някой те мрази, често е знак за собственото ти скрито нехаресване на същия човек.

Що се отнася до нарцисистите, те също могат да имат дълбоки, потиснати чувства, защото тяхното възприемане на света е откъснато от реалния живот. Често например се случва нарцисистът да обвини партньора си, когато границите или правилата бъдат предизвикани. Когато това се случи, нарцисистите внезапно се изправят пред загуба на контрол, която застрашава тяхната фасада и света, който са си изградили.

Причината не е в това, че типичният нарцисист не познава разликата между добро и лошо. Познава я, но когато се провали, изпитва толкова силно чувство на срам, че не може да се справи с него. Неговото деликатно его трябва да бъде пазено на всяка цена и по тази причина вината трябва да бъде пренасочена другаде.

Всичко това оставя другия човек в постоянен стрес и тревога, защото причините на нарцисиста да обвинява другите са толкова нерационални и направо абсурдни.

Примерите за психологическа проекция може да включват:

 • Днес не се справих добре в работата си, защото ти искаше да гледаш филм до късно снощи.
 • Закъснях за важна среща днес, защото ти искаше да взема децата.
 • Презентацията ми днес беше скапана, защото заради теб нямах прана и гладена риза.

Нарцисистите ще обвиняват своите партньори за всяко нещо, което не е наред в живота им. Те са екстремно осъдителни и изискват абсолютна перфектност от своите любими. На това обаче не дават реципрочен отговор. Ако нарцисист направи нещо, дори да е малко и незначително, обикновена грешка, и бъде заловен в крачка, той избухва с ярост, която е тотално неуместна спрямо ситуацията.

Начини, по които нарцисистът ще използва психологическа проекция върху теб:

 • Нарцисистът може да се държи особено грубо с теб и да те обижда, но когато се обидиш/разстроиш/скараш с него за поведението му, ще обвини теб в преиграване.
 • Нарцисистът може да изневери на партньора си и след това да обвини него, казвайки че е знаел, че той ще изневери и затова е изневерил пръв.
 • Той ще избягва проблема, а след това ще обвини партньора си, че има лоши чувства.
 • Ще мълчи без причина и след това ще обвини партньора си за някакъв дребен инцидент или проблем, който се е случил в миналото.
 • Може да произведе проблем, а след това да откаже да го дискутира. Ще обвини партньора си, че иска да го коментира, при положение, че е казал, че няма проблем…
 • Може да се раздели с партньора си с подобно на горното обяснение: че е знаел, че партньорът ще си тръгне, затова е решил да си тръгне пръв.

Не е сериозно да се очаква, че някой може да живее при такива постоянно променящи се правила и граници. Ти си в постоянен стрес и тревога, опитвайки се да живееш според нереалистичните очаквания на партньора ти, които се менят всяка минута. Никога не знаеш кога ще гръмне бомбата и партньорът ти ще избухне за нещо, което никога не е зависело от теб. И ако събереш куража да зарежеш нарцисиста, то вината за това винаги ще е твоя.

Такъв тип личност обаче не звучи като романтична перспектива, как изобщо хората попадат в капана на връзката с нарцисист?

Експерти в изследванията на връзките вярват, че нарцисистите се прицелват в хора с много висок коефициент на емоционална интелигентност. Нарцисистите се фокусират върху хора, които притежават голяма доза от характеристики като съпричастност, интегритет, умение за търсене на компромиси, автентичност, отговорност, почтеност и капацитет да обичат на зряло ниво. Точно това са характеристиките, които липсват у нарцисиста.

Нарцисистът е празна обвивка на човек, който изгражда атрактивен екстериор, който подлъгва другите около него или нея. Нарцисистите не знаят как да изпитват любов, болка, съпричастност или вина и се обграждат с хора, притежаващи качествата, които им липсват на тях.

По някое време обаче фасадата пада и те преминават през типичния цикъл на обезценяване на партньора си, за да се прехвърлят върху следваща жертва.

Източник: megavselena.bg

Без съмнение Бургас е красив град. Самата му атмосфера излъчва спокойствие, а тихият бриз добавя нещо различно във въздуха – нещо, което другаде го няма.

images

Спомням си, когато бях мъничка и пътувах с влака, още щом доближахме Бургас, нещо в мен започваше да се усмихва – радостта, която винаги съм срещала на гарата, която винаги ме е чакала там на перона, за да ме прегърне и да ми каже „Добре дошла у дома!“. Мисля, че всеки бургазлия е усещал нещо подобно. Човек може да живее навсякъде по света, но само едно място нарича „дом“. За мен това място е Бургас. Тук е моето семейство, тук са моите корени…

Градът обаче не е изглеждал по този начин, когато дядо ми и баба ми или майка ми и баща ми са били на моята възраст. Той се е променял, развивал и е ставал все по-очарователен. Винаги ме е интригувал всеки разказ за миналото, който мога да изкопча. Да разбереш как е било, какво е имало и какво се е променило – това не е за изпускане!

Искам да почвуствам атмосферата на моя Бургас, каквато е била, когато ме е нямало. Искам да го видя през чуждите очи и да си представя цялата картина. Затова реших да поразпитам! Ама този път няма да ги оставя да ми кажат две думи и да продължат да си четат вестника и да си пият кафето! Не! Ще ще си направя една хубава разходка назад във времето и ще ви взема с мен.

И такааа, поразпитах, посъбрах малко спомени и сглобих един малък пъзел. Годината е 1979. Обувам си новите джапанки и отивам за една лимонада на Гъбката в Морската. После тръгвам надолу по „Ленин“ (сега „Богориди“). „Одеса“ и „Златна котва“ са  препълнени и по улицата се носи новото парче на Емил Димитров „Ако си дал“, което същата година печели престижния конкурс „Мелодия на годината“. Вървя още надолу и стигам до пейка с няколко мъже, които пушат многозначително цигари и задълбочено обсъждат първия полет на българина Георги Иванов в космоса.

Неусетно стигам „Първи май“ (сега „Александровска“), подминавам ресторант “Свобода“,  Детмаг-а (магазин за детски стоки), големия магазин за плодове и зеленчуци, кино „Септември“ и вече съм пред  кино „Родина“ (сега магазин BILLA). Сещам се как баба ми е разказвала, че са ходили там и са гледали филми само за 30 стотинки! Я, отнякъде се чува приглушено песен на Стефка Берова – сигурно е от известния ресторант „Черно море“, там има и музика на живо.

Вече съм на Тройката. Гълъбите от покрива на читалище „Пробуда“ (сега „Триа“) се разхождат спокойно на площада, докато някое хлапе не ги подгони.

Лято е, във въздуха се носи щастие и писък на гларусите. Покрай мен минават няколко момчета с лек шоколадов загар. Оживено обсъждат дали ще им стигнат парите за кебабчета с лютеница. Набързо решиха, че ще си спестят  по 15 стотинки за вход на плажа, като прескочат оградата. Да, ограда на плажа! Колко странно ми звучи това сега.

Времето напредва. Бризът започва да придава хлад към облика на града. Младежите се връщат от плажа с чаши изпита лимонада в ръцете, разговаряйки щастливи от добре прекарания ден. Слънцето бавно се скрива зад небосклона. Малките деца вече заспиват с „Аз съм сънчо“ по първа програма, учениците довършват подготовката на уроците си за следващия ден, а ресторантите започват да се пълнят с хора, жадни за добро прекарване. Неусетно Бургас се унася в прегръдката на нощта – един по един гаснат прозорците, москвичите заспиват сгушени пред блоковете на новите комплекси, уличните лампи мъждукат в мрака…

Особени чувства внесе в душата ми тази разходка. В спомените на семейството и учителите ми откривам родния ми град по съвсем различен начин – някак по-спокоен и млад. Кара ме да се замисля – колко ли животи са преминали тук, по чии стъпки ходя аз днес?

Сега вече всичко се променя много бързо и неусетно почти… Затова е особено важно да пазим спомена за миналото, да го обичаме и да го ценим. Морският полъх, чайките, пясъкът, слънцето – те винаги ще са тук, само ние хората идваме и си отиваме, малко по малко променяйки и Бургас.

photo_verybig

Мисията ми не е приключила още – днес видях само един от нюансите на любимия град. След време ще се върна в нечии спомени пак и тогава ще го заваря съвсем друг. Сега оставям моя Бургас да нашепва своите морски песни, а аз да сънувам.

автори: Детелина Бошнакова и Лина Славова

Източник: oldburgas.com

snimka.bg

снимка: buzzfeed

Има неща, за които просто никога не сме се сещали, а пък са толкова хитри, че няма как да не ги опитаме. Ето 6 идеи, които сме сигурни, че ще ви допаднат:

1. Тази идея изглежда неустоимо вкусна – разрязан хляб, с кашкавал, подправки и каквото обичате отгоре. Слага се за 15 минути във фурната и е просто фантастично.hliab

2. За да разнообразите омлета си – просто счупете яйцето в поставеното в тигана резенче чушка или лук. Колкото по-цветно, толкова по-добре.zakuska

3. На бас, че не сте се сещали за тази уникално вкусна идея – нещо като мини руло „Стефани“, но дори още по-лесно за приготвяне.rulo-stefani

4. Красив начин, по който да сервирате резените лимон към рибата.limon

5. За да махнете по-лесно малките парченца от черупката, паднали в купата, просто си намокрете пръстите.iaica

6. Хитринка, за да не се притеснявате за летящите буболечки, които все се въртят около чашите. chashi

u-f.ru
Първото изригване бе в началото на месеца, следващият пик се чака на 19-20 февруари

Очаква ни серия от магнитни бури през февруари. Пикът на изригванията започна в първия ден от месеца, а предстоят още. „Магнитните бури рефлектират върху психиката на здравите хора. По време на тези изригвания често се будим през нощта. Сънуваме доста повече и получаваме главоболие, ставаме раздразнителни”, обяснява психиатърът Веселин Герев.

По думите му психиката ни е отвикнала на магнитното поле. „Движим се в превозни средства и сме обградени от дебели бетонни стени. Тези фактори намаляват естествения магнитен фон на Земята. И когато има слънчеви изригвания, ние ги усещаме”, допълва той.

„Количеството на бурите през последните години е ниско. На 31 януари късно вечерта е имало по-сериозно изригване на Слънцето. Скалата за измерване на магнитното поле е от 0 до 9. Смята се, че до 3 полето е спокойно”, коментира доцент Татяна Трифонова от Института по геофизика. Тя допълни, че магнитното поле на Земята се влияе от процесите, които се случват със Слънцето.

На 19 и 20 февруари се очакват нови изригвания.

Според доц. Трифонова те не са толкова опасни, но все пак хората с хронични заболявания трябва да бъдат по-внимателни. „Магнитното поле разширява кръвоносните съдове. Особено чувствителни към това са сърцето и мозъкът. От там идват честите проблеми.

Хората, които страдат от депресия, получават облекчение от магнитните бури”, казва още психиатърът Веселин Герев.

Източник: marica.bg

iStock

Много хора обичат да имат растения в домовете си, тъй като те създават уют, разкрасяват помещението и не на последно място филтрират въздуха, който дишаме.

А именно дърветата и растенията поглъщат въглеродния диоксид (CO2) и го превръщат в кислород, което е от решаващо значение, за да оцелеем. Всички видове растения правят това, но някои от тях са по-добри от други.

НАСА наскоро проведе проучване за чистотата на въздуха, което разкри най-ефективните растения за пречистване на въздуха.

Това са 18-те растения, проучени и предложени от НАСА. Вземете си някое от тях и се научете как да го гледате, за да имате пречистен въздух във вашия дом!

 

Dwarf Date Palm 

Финикова палма, Dwarf date palm (P Dw hoenix roebelenii) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Boston Fern

Папрат Нефролепсис, Boston fern (Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’) – пречиства формалдехида.

Kimberly Queen Fern

Папрат Kimberly queen fern (Nephrolepis obliterata) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Spider Plant

Хлорофитумът (известно и като зелена лилия), Chlorophytum comosum – пречиства формалдехида

Chinese Evergreen

Аглаонема (Aglaonema) – пречиства стаята от бензол, формалдехид 

Bamboo Palm

Хамедорея, Chamaedoea – пречиства формалдехида

Weeping Fig

Фикус Бенджамин, Weeping Fig (Ficus benjamina) – пречиства формалдехида

Devil`s Ivy

 

Сциндапсус; Дяволски бръшлян, Golden pothos или Devil’s ivy (Scindapsus aures or Epipremnum aureum) – пречиства формалдехида

Flamingo Lily

Антуриум – (Anthúrium andraéanum) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Lilyturf

Маймунска трева (Lilyturf), научно име: Liriope muscari – пречиства ксилена и толуола.

Broadleaf lady palm

Broadleaf lady palm, Рапис екселза (научно име: Rhapis excelsa) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Barberton daisy

Гербер, Gerbera Daisy или Barberton daisy (Gerbera jamesonii) – бензол, формалдехид, трихлоретилен

Cornstalk dracaena

Cornstalk dracaena, (Dracaena fragans ‘Massangeana’) – пречиства формалдехида

English ivy

Английски бръшлян, English Ivy (Hedera helix) – улавя бензола, формалдехида, ксилена и толуола.

Varigated snake plant

Сансевиера, Sansevieria – пречиства формалдехида   

 

Red-edged dracaena

Драцена, (Dracaena marginata) – пречиства дома от бензол, формалдехид, ксилена и толуола.

Peace lily

Спатифилиум, Peace lily (Spathiphyllum) – пречиства стаята от бензол, формалдехид, трихлоретилен

Florist`s chrysantemum

Хризантема (димитровче), Chrysantheium morifolium – улавя бензол, формалдехид, трихлоретилен   Източник: zdrave.to

Wallpapertag.com

Като деца са ни принуждавали да прощаваме. Например, когато съседското момче ни вземе играчката, го карат да ви се извини, а вие сте длъжни да му простите. Въпреки че често сте били сърдити дълго след това. Като възрастни често очакваме извинение, но в повечето случаи напразно.

Дори когато хората се извиняват, ние помним това, което са ни причинили – това е част от личната ни история. Можем да носим бремето на тези обиди през целия си живот. И всеки, който ни нарани, прави това бреме по-тежко, докато не започне да ни пречи да живеем живота си пълноценно.

Но има хора, които могат да простят дори на тези, които не го заслужават, защото знаят, че:

Това помага да продължим

Когато не дадем прошка, това означава, че таим в себе си злоба, презрение и недоволство. Означава, че запазваме болката в себе си. Мислим за събитията, които ни нараняват отново и отново вместо да се съсредоточим върху по-приятни перспективи.

Преди всичко вие имате нужда от прошката

Това е въпросът. Смятаме, че прошката касае човека, който ни е обидил. Че това ще свали бремето от него. Истината е, че прошката е важна за нас. Ние не можем да продължим напред без нея. Ние имаме нужда да простим, за се освободим от обидата и да спрем да живеем в миналото.

Прошката е за всеки

Не само за тези, които са се извинили. Иначе какъв е смисълът от прошката? Силните хора прощават дори на тези, които не заслужават – иначе рискуват да навредят на други заради стаената злоба. Обидата може да се превърне в травма или комплекс, който да ни накара да се държим по-зле с всички останали около себе си.

Да простиш значи да се освободиш

Само когато прощаваме, можем да се разправим с миналото си по начин, който няма да попречи на бъдещето ни. Когато се освободим от миналото и болката, разчистваме пътя за нови чувства и преживявания./evolife.bg

Древният римски град Бая, намиращ се на северозапад от залива на Неапол, някога е популярен морски курорт, известен с идилично си местоположение и терапевтични минерални извори, които привличат вниманието на Юлий Цезар, Нерон и Калигула. Но това, което наистина се харесва на богатите и силните на деня в този курортен град, са неговите плажни партита, виното и жените. В Бая „неомъжените жени са обща собственост, старците се държат като малки момчета, а много млади момчета действат като млади момичета“, пише древния римски учен Марк Теренций Варон. Други описват мястото като „град на безнравственост“ и „вихър на лукса“.

155589_1

Голяма част от Бая днес се намира под вода. Същата подземна вулканична дейност, която изважда на повърхността минералната вода, превърнала го в имперската столица на разврата и порока, води до падението му – при това съвсем буквално. Цялата земя се сгромолясва с повече от шест метра – процес, известен като брадисеизъм – вулканично явление, при което нивото на почвата периодично се повишава или понижава, като това е причинено от изпълването или изпразването на подземна магмена камера. Това се случва през 16-и век. Градът е построен върху полуостров, който първоначално е пристанище. Той се превръща в луксозен курорт и дестинация за елита към края на Римската република и началото на Римската империя. Бая е най-горещото място за почивка сред видни членове на римската аристокрация, като Юлий Цезар, Нерон, Калигула, Август, Помпей Велики, Марк Антоний, Септимий Север. Много от тях разполагат със собствени вили, построени в района.

2820

10 легендарни изгубени градове Мачу Пикчу, Троя, Помпей и други прекрасни изгубени градове   Градът е свързан и с някои от най-забележителните събития в историята на Римската империя. Майката на Нерон – Агрипина, е убита във вилата й в града. Адриан също умира там, а Калигула построява известния си понтонен мост, простиращ се от Бая до Поцуоли. Смята се, че Клеопатра е отседнала в града към момента на смъртта на Юлий Цезар през 44 пр. Хр. Славните дни на Бая са прекъснати от варварските нашествия и нападения от мюсюлманските владетели в 8-и век. След това, през 16 век, той изчезва под водите на Тиренско море. Ако днес се гмурнете в района, ще откриете павирани пътища, великолепни вили, десетки мраморни статуи и други. Повечето от сградите са със сринати стени, но помещенията им са различими.

Някои от тези стаи все още разполагат с непокътнати мозаечни подове. Завладян от водораслите, градът е дом на разнообразен морски живот. Освен в подводния археологически парк Бая, има няколко римски руини, които могат да се видят и на сушата. Храмовете на Меркурий, Венера и Диана са най-популярните забележителности.

Снимки: youtube

profit.bg

Pinterest

Кашлицата не е заболяване, а симптом на такова. Тя се свързва с вируси и настинки, които покосяват най-вече зимата, но по-коварни са тези, които се проявяват лятно време. Много по-трудно е човек да се поболее през лятото, но и много по-опасно, тъй като тогава лечението може да се окаже по-трудно и продължително. Консултацията с лекар не бива да се пропуска.

Дори да си мислим, че става въпрос за безобидно състояние, понякога следват усложнения и допълнителни притеснения, тъй като след 4-5 дни подобрение така и не се усеща (обикновено този период е достатъчен, за да се установи ефект от проведената терапия).

По-деликатно е положението, когато заболяването или в частност кашлицата е свързана с малки деца. Те имат близък контакт с други деца и този вид общуване редовно води до проблеми със здравето.

За щастие освен лекарствата от аптека, много хора посягат и към лечебни растения, с които да подобрят цялостно състоянието си и да се избавят веднъж завинаги от досадната кашлица. Не е изключено и единствено с билки или домашни средства да се постигне завиден успех. Трябва обаче да се действа веднага. Колкото по-бързо се атакува, толкова по-скоро ще пристигне облекчението.

Домашен лек за кашлица

Рецепта с индрише: уханното цвете индрише доказано помага при поява на кашлица, дори и при упорита такава.

Не е тайна, че средството притежава мощна сила, с която е в състояние да потуши кашлицата буквално за няколко часа.

Може да ви се стори преувеличено, но всъщност индришето е записано като вид лечебно средство дори в учебниците по пулмология.

Рецептата е следната: 3 листа от уханното цвете се прибавят към половин литър вряла вода. Към тях се добавят и три ореха, но счукани и заедно с техните черупки, а след тях три лъжици босилек.

Всичко е вече добавено и готово да поври на котлона в близките няколко минути. След като те минат, се изсипва и небет шекер (може да се замени с мед по желание).

След престой от 20 минути този чудесен сироп се филтрира и се взима на глътки. Приема се вътрешно. Дневно от него се пие по три пъти,за да подейства изключително бързо, буквално в следващите няколко часа.

Ако изпробвате само веднъж този лек, ще се пристрастите към него и ще искате да го опитвате отново и отново при нужда. Той има уникално действие, което не би могло да се замести от хапчета, пише bgistinite.com.

Техниката за емоционална свобода е една от най-ефективните за подобряване на качеството на живот, самоусъвършенстване, елиминиране на множество проблеми, психологически дефицити, както и физически неразположения и заболявания.

Нейн създател е Гари Крейг и тя е част от енергийната психология. Основната концепция на която се базира е „прекъсвания в енергийната система на човешкото тяло.“

Съвсем лесно, бързо и без напрежение ТЕС премахва физическите, емоционалните и умствените бариери за правилното протичане на енергията на клетъчно ниво. Това позволява организма да възстанови енергийния си баланс и да заработи оптимално.

Процеса се осъществява чрез потупвания – стимулиране на определени точки на лицето, тялото и ръцете, докато в същото време човек е настроен емоционално и мисловно към проблема, който желае да бъде отработен.

При много случаи директното прилагане на ТЕС върху физическия проблем води до ефективно отстраняване на болката или неразположението. В други, за да се достигне пълното му разрешаване, е необходима по-задълбочена работа върху емоционалната подложка, която съпровожда го съпровожда.

ТЕС използва познанията от източната медицина, споделяни от хилядолетия – че човек съществува, благодарение на жизнена енергия, която протича в тялото му. В различните култури тази енергия е наричана с различни имена – Чи, Ки, Прана, но общото помежду им е схващането, че блокирането на енергията води до възникване на умора и заболявания. Акупунктурата и акупресурата използват това знание от хилядолетия, за да помогнат за отпушването на енергийния поток и възстановяването на тялото.

Всяка негативна емоция, която преживяваме води до нарушение в преноса на енергия. Физическата болка и заболяванията на дълбоко ниво са свързани с негативните емоции. Всяко заболяване или физическа болка може да бъдат проследени до определена негативна емоция. От една страна физическите симптоми причиняват емоционален дистрес, а от друга – неразрешените емоционални проблеми се изразяват чрез физически симптоми. За да помогнем на тялото, трябва да гледаме на него комплексно, а частично и симптоматично. Или с други думи, без да открием и работим върху истинската причина, не можем да достигнем напълно излекуване.

Много често истинската причина за нарушения баланс в тялото се дължи на дълбоко скрити вярвания, които всеки от нас носи в себе си. Това може да е вярването, че не съм достатъчно добър; че няма да се справя; че каквото и да правя, няма смисъл; че съм прекалено глупав/мързелив/неспособен; че другите ме предават постоянно; че все на мен ми се случва нещо лошо и така нататък, списъкът може да продължи до безкрай. Всяко едно от тези схващания се базира на множество случки, най-често в първите шест години от живота ни, от които ние сме стигнали до този конкретен извод. Когато идентифицираме и приложим ТЕС, върху тези емоции и/или случки, можем да премахнем негативното вярване и да продължим напред.

ТЕС помага за връщане на баланса в тялото, тогава неговата енергия отново ще тече свободна и непрекъсната. Така физическите и емоционалните проблеми, които се дължат на прекъсването на енергията, ще изчезнат.

Как се прилага

По същество ТЕС е изключително лесен и прост за прилагане метод, който се намира буквално на върха на пръстите. Той е достъпен за всички и може да донесе облекчение на сериозен проблем в рамките на минути.

По подобие хилядолетните традиции на акупресурата и акупунктурата, ТЕС въздейства върху енергийните центрове в тялото – точките на пресичане на енергийните меридиани, като с върха на пръстите последователно се потупва върху няколко конкретни точки, разположение основно по главата и горната част на тялото.

Проблемите, физически или психически, настъпват, когато има блокиране или задържане на енергията в определени точки. Чрез ТЕС се въздейства механично върху тези точки, така че енергийният поток се освобождава и в последствие проблемът изчезва.

За да е ефективна техниката обаче, трябва да се спазят някои основни правила. Едно от най-важните е точно да се определи неразположението и да се работи концентрирано върху него. Колкото по-конкретен е проблемът, толкова по-ефективен е ТЕС.

Преди да започнете да потупвате е важно да определите проблема или неразположението, върху което ще работите. Да кажем – мъчи ви главоболие.

Като начало определете силата на болката по скалата от 0 до 10, като 10 е най-силното ниво на болка. Запишете или запомнете това число.

След това определете точното място на болката, заедно с нейната форма или усещане – стягаща, пулсираща, режеща болка. Ако можете, определете и цвят, с който я свързвате. Целта е да дадете максимално точно описание, така че да покажете ясна картина на подсъзнанието си, с която то да работи.

След като сте наясно с точния проблем, неговото местоположение, сила и усещане, сте готови за започнете да потупвате върху себе си.

Да кажем, че усещате стягаща болка в областта на челото, със сила 7.

Точки на потупване

Техники за емоционална свобода или ТЕСОсновните точки са разположени по протежение на главата и горната част на тялото. Точките са: върха на главата, в основата на всяка вежда, отстрани на очите, под очите (върху костта), под носа, на брадичката, в основата на ключиците, под мишниците. В тази статия (http://shapesweetness.com/menu.php?m_id=81) може да видите точното местоположение на основните точки върху главата и горната част на тялото.

Преди да започне същинското потупване, трябва да се настроите на проблема. Изречете на глас какво ви мъчи и да го приемете. В същото време потупвате отстрани на ръката (карате точката). Това се нарича установка и се повтаря три пъти.

След това самият процес на потупване е много лесен. С върха на пръстите минавате и потупвате 5-6 пъти върху всяка точка докато изричате на глас какво ви мъчи.

Да започваме!

Карате точката (КТ): Въпреки че имам силно главоболие, аз напълно и изцяло се приемам и приемам начина, по който се чувствам.

Карате точката (КТ): Въпреки че имам това стягащо главоболие , аз напълно и изцяло се приемам и приемам начина, по който се чувствам.

Карате точката (КТ): Въпреки че имам силно главоболие, все едно нещо ме стяга над веждите, аз напълно и изцяло се приемам и приемам начина, по който се чувствам.

Върха на главата (ВГ): Боли ме главата.

Основата на веждата (ОВ): Стяга ме точно над веждите.

Отстрани на окото (ОО): Стяга ме главата силно.

Под окото (ПО): Това стягащо главоболие в областта на челото.

Под носа (ПН): Много ме боли главата.

Под устната (ПУ): Не намирам облекчение от това силно главоболие.

Ключицата (К): Това главоболие не спира.

Под мишницата (ПМ): Тази пронизваща болка в областта на челото.

Продължете по същия начин като изреждате характерните особености на болката. След няколко обиколки на всички точки спрете и определете силата на новото състояние като и дадете число между 0 и 10.

Обикновено няколко преминавания през всички точки са достатъчни, за да намалее болката или да изчезне напълно. Възможно е да се премести и на друго място. Тогава просто повторете процедурата, като описвате новото усещане.

Просто е, но помага много бързо!

ТЕС се използва изключително ефективно при стрес и психическо натоварване. В тази статия (http://shapesweetness.com/menu.php?m_id=86) ще намерите готова рецепта, която да използвате при подобни случаи.

Сфери на приложение на ТЕС:
 • зависимости
 • депресии
 • тревожност
 • стрес
 • страхови състояния
 • фобии
 • панически атаки
 • хранителни разстройства – анорексия невроза, булими, хиперфагия
 • безсъние
 • сексуални проблеми
 • травми – психически, емоционални, физически, нуевереност
 • занижена самооценка
 • агресия
 • хронична умора
 • липса на мотивация
 • успокояване на болката
 • мускулна дистрофия
 • високо кръвно налягане
 • хромонални проблеми
 • дислексия
 • дерматити
 • алергии
 • диабет
 • артрит

Техниката за емоционална свобода е доказала своята клинична ефективност в хиляди случаи на физически болестни симптоми и емоционални травми.

Задължително е паралелно с прилагането на ТЕС да се пие изключително голямо количество вода, защото тялото се дехидратира, докато освобождаваме енергийните потоци.

ВАЖНО!!! Статията и видеото не изчерпват информацията за ТЕС и показват техниката в най-простия ѝ вид, така че да можете да започнете да я прилагате веднага, докато се запознаете с цялата ви нужна информация. За да има траен ефект работата ви, е необходимо да се намери и отстрани корена на проблема.

Източник: lifelines-eft.com/http://nwcb.eu/zdravei.org

Кристалният череп е с тегло 7200 грама и е открит в бразилските джунгли 

Вторият по големина в света кристален череп от Крузейро-Бразилия беше изложен за пръв път в България в Регионалния исторически музей в Хасково, съобщиха БТА и „Хасково Инфо“.

Той бе предоставен от местния писател, минералог и пътешественик Иван Митев за празника на града (8-ми септември-Рождество Богородично). Черепът е с тегло 7200 грама и е смятан за безценен.

Той е изработен от матов планински кристал и намерен в бразилските джунгли. Черепът е даден на Митев временно от негови немски и бразилски колеги и приятели.

В света има общо 15 кристални черепа, като всички са открити при разкопки в Южна Америка. Около тях има много загадки. Иван Митев е категоричен, че кристалните черепи са човешко дело. Тепърва предстои науката да разбули техните тайни.

Предполага се, че в тях е закодирана огромна информация – цяла космическа библиотека, допълни Митев, който от 22 г. се занимава с минералогия и е обиколил половината свят.

1536413591-muzei-070918-3

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта