От общината

Скъпи учители, писатели, хора на перото, словото и културата,

Скъпи съграждани,

Поздравявам Ви с най-истинския, най-светлия и български празник – 24 май, Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура!

Не съществува друг ден в националния ни календар, в който се събират толкова много наши съграждани на едно място, за да празнуват заедно със своите учители и със своите деца. Няколко поколения всяка година гордо крачат и изпълват улиците на Бургас с много цветя, балони, знамена и най-вече с празнично настроение и усмивки!

Това показва колко много означава за нас 24 май, колко ни е важен и скъп. Това е денят, в който цяла Европа почита Светите братя Кирил и Методий, които преди повече от 11 века се заемат с нелеката задача да съставят чисто нова и различна писменост от съществуващите по това време – гръцка и латинска. Това е безпрецедентен акт с огромно историческо значение, който дава безценната възможност на една-трета от Стария свят да има своя азбука и език.

Да съхранят и разпространят глаголицата се пада на техните ученици Климент, Наум и Ангеларий, които макар и подложени на гонения успяват с помощта на България да я запазят, развият и превърнат в познатата ни до днес кирилица.

Заради тази смела и мъдра постъпка на България, днес Европа и голяма част от Азия признават историческата роля на страната ни и нашите предци.

Затова ние, техните наследници, сме длъжни да продължим святото дело на братята, да пазим славянската писменост чиста и да я предаваме на нашите деца, а те на техните. Процес, който вече продължава столетия наред.

Благодарности за това на всички знайни и незнайни учители и просветители, но и на Вас, съвременни просвещенци – педагози, писатели, поети, журналисти, учени, библиотекари, архивисти, хора на изкуството и културата.

Дълбок поклон пред всички Вас, които сте приели за своя отговорната и просветителска мисия на Славянските апостоли Кирил и Методий!

Уверявам Ви, че това, което правите не остава незабелязано и придобива все по-голям смисъл с годините, нещо повече, гради самочувствието ни като народ, който помни своите корени, език и минало, но гледа уверено към своето бъдеще.

Пожелавам Ви здраве, вдъхновение, празнично настроение и много усмивки!

Честит 24 май, бургазлии!

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас

Финалната десетка в Европейското първенство по ветроходство клас 470 вече е ясна. В четвъртият състезателен ден участниците в престижното ветроходно състезание се радваха на перфектни метеорологични условия. Утре е финалната гонка, която ще реши разпределението на шампионските купи.

В първенството се включиха 200 участници от Австрия, България, Хърватска, Финландия, Великобритания, Германия, Гърция, Хонг Конг, Унгария, Израел, Италия, Корея, Малайзия, Холандия, Полша, Португалия, Русия, Словения, Унгария, Щвейцария, Швеция, Турция, Украйна и САЩ.

Церемонията по закриването на Европейското първенство по ветроходство клас 470, чийто домакин бе Бургас от 16 до 24 май, ще се състой на 24 май на Морска гара.

 

Възпитаниците на бургаския клуб «КИОКУШИН СПИРИТ», с треньор двукратната световна шампионка на ката сенсей Гергана Апостолова, се завърнаха с престижни отличия от Европейско първенство по карате киокушин за мъже и жени на категории и Европейското първенство за юноши, девойки и ветерани.

Евгени Прудников стана вицеевропейски шампион за ветерани в категорията за мъже от 35 до 39 години. Валентин Желев се класира на 3-то място в кумите при юношите младша възраст.

Призови места спечелиха и други представители от българския отбор:

– Кирил Боев – 3-то място – мъже до 90кг.;

– Дилян Иванов – 3-то място мъже до 80 кг.;

– Мирослав Попов – вицеевропейски шампион – кумите младша възраст;

– Иван Ганичев – 3-то място – младежи.

Надпреварата се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна. Европейското първенство бе организирано по инициатива на Международната карате организация киокушинкайкан (IKO), представлявана на първенството от директора на международния отдел – шихан Кацухито Горай, и със съдействието на Българската киокушин асоциация ИКО – България и Спортен клуб „ИЧИ ГЕКИ – ВАРНА“ с председател световния шампион шихан Емил Костов.

В първенството взеха участие 613 състезатели от 23 държави. Събитието беше закрито с тренировъчен семинар, воден от шихан Горай.

Маршрутът минава по обновената „Богориди“, стартът е в 10.30 часа

Близо 7 000 деца от 28 детски градини и 36 училища ще участват в бургаското шествие за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стартът е в 10.30 часа от площад „Тройката“. Шествието ще мине по главната улица „Александровска“ и обновената „Богориди“, която ще бъде почистена и измита за масовото събитие. Шествието ще финишира на открита сцена „Охлюва“, където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас.

В програмата, посветена на 24 май, има и няколко съпровождащи събития. Едно от тях е големият безплатен концерт на Маргарита Хранова и Дани Милев в Операта на 22 май, вторник. Спортният акцент пък е градското състезание по плуване „А, Б, В“ в новия покрит плувен басейн „ОЗК Арена“ в к-с „Славейков“. То започва в 15.30 часа на 24 май. Състезанието ще е в три възрастови групи: 9-10, 11-12 и 13-14-годишни деца от бургаските клубове по плуване. Всички техни връстници са поканени да го наблюдават. То се нарича „А, Б, В“, защото децата, които дойдат като зрители, ще имат възможността да осъществят контакт на място с клубовете по плуване и евентуално по-нататък да стартират собственото си обучение в този прекрасен спорт.

* Цялата седмична програма, посветена на 24 май:

23 май (сряда)

18:00 часа

Къща – музей „Петя Дубарова“

Награждаване на победителите от литературния конкурс за есе „Магията на словото“

Организатор: НЧ „Асен Златаров 1940“

 24 май (четвъртък)

10:30 часа

Празнично шествие с маршрут  пл. „Тройката“ до Културен център „Морско казино“

 11:00 часа

Открита сцена „Охлюва“

Празничен концерт на ученически състави от Бургас

 12:00 часа

Дружество на художниците в Бургас, ул. „Александровска“ 22

Изложба на бургаските художници „24 май“

 15.30 часа

Плувен басейн „ОЗК Арена“ в к-с „Славейков“

Градско състезание по плуване „А, Б, В“.

Бургас ще бъде домакин на Хакатона „Цифровият град и аз“, който ще се проведе на 28 и 29 май в атриума на Бургаски свободен университет СУ. ИТ състезанието е под патронажа на Комисаря по цифровата икономика и цифровото общество г-жа Мария Габриел, с активната подкрепа на Община Бургас и БСУ.

Темата и дните за провеждане на Хакатона „Цифровият град и аз“ са в синхрон с провеждането на срещата на Комитета на регионите на Европейския съюз в Бургас на 29 май 2018 г. и със съпътстващите събития на Европейския морски ден, който ще се открие в сградата на БСУ на 31 май.

В работата на хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна, които в рамките на 24 часа ще търсят софтуерни и бизнес решения за приложения свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства. В края на хакатона екипите ще представят своите готови разработки и приложения пред журита включващи изследователи, бизнес и общини. Класираните на призови места разработки ще бъдат наградени от кметовете участници в срещата на Комитета на регионите и бизнеси партньорите.

Направленията, в които ще се състезават екипите в Хакатона са:

Е-кология и водни пространства

Е-туризъм в града

Е-дебати и гражданско участие

Е-плащания и финтех за всеки

Е-море и неговите ресурси

Е-инфраструктура за всеки

Цифрово образование

Цифрови услуги в администрацията

Смарт е-нергийни източници

Учениците, студентите и докторантите формират екипи от минимум 3 и максимум 5 участника (задължително включващи и представител с нетехнически профил). Те следва да имат препоръка от ментор (преподавател в съответния университет или гимназия), в която са указани имената на участниците в екипа.

Заявките за участие в Хакатона следва да се изпратят до 22.05.2018 г. на страницата на БСУ, с линк http://dev.bfu.bg/hackathon/2018/ . Потвърждение за участие ще получат до 23.05.2018 г. на посочен e-mail адрес.

Всички екипи следва да се представят за участие пред организаторите във фоайето на 1 етаж на Бургаския свободен университет на 28.05.2018 г. от 12.30 до 13.30 часа.

Партньори на събитието са: Агенция за развитие на София; Столична община; Русенският университет „Ангел Кънчев“, Техническият университет София – филиал Сливен, белгийският инвеститор „Кодифик“, ИКТ Клъстер Бургас, Big boy pizza и бургаски гимназии.

244 деца на възраст от 6 до 19 години се състезаваха в конкурса за рисунка „Аз, моят град и морето“. Той е организиран от Ротари клуб „Бургас- Пиргос“, Община Бургас, Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас и мол „Галерия“.

Най-добрите автори ще бъдат наградени, а церемонията ще се проведе на 1 юни – Деня на детето, от 18.00 ч. в мол „Галерия“ пред магазин „Хиполенд“.

Компетентно жури от известни художници определи победителите в конкурса, а наградите за тях осигуриха партньорите от Ротари клуб „Бургас – Пиргос“.

Инициативата е част от съвместното партньорство между ЦПЛР – Бургас и Ротари клуб „Бургас- Пиргос“.

Бургаската Регионална библиотека „Пейо Яворов“ бе отличена с почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – златен, и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Отличието бе връчено на специална церемония от министъра на културата Боил Банов на директора на библиотеката Мария Бенчева.

„Благодаря на министър Банов за отличието! Благодаря на колегите от Българската библиотечна и информационна асоциация, както и на екипа на библиотеката. Тази година празнуваме своя 130-и рожден ден! Това е достойна възраст, за да натрупаме опит, но и в същото време да звучим съвременно и модерно“, каза Мария Бенчева при получаване на отличието.

В 12 часа на 24 май ще бъде открита традиционната празнична изложба на бургаските художници. Тя се организира ежегодно от „Дружество на художниците – Бургас“ със съдействието на Община Бургас. 

За поредна година в изложбената зала на ул. „Александровска“ 22 ще бъде връчена и наградата „Млад художник на годината“ на името на бургаския художник Руси Стоянов. Тази година са номинирани Владимир Палев, Елисавета Ангелова и Нели Тодорова. Миналата година призa получи Николай Ангелов – Гари.

Наградата се връчва ежегодно на 24 май, като седемчленно  жури при тайно гласуване определя носителя й. За първи път е връчена през 2007 година на Йордан Ангелов.

Дружеството на бургаските художници е създадено през 1956 година. Към 2018 година негови членове са над 100 творци, чиито произведения представят града ни в България и по целия свят.

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, министърът на културата Боил Банов връчи на директора на Регионален исторически музей – Бургас Милен Николов почетен знак „Златен век“ – златен печат на цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност.

На тържествената церемония, състояла се на 21 май в Национална галерия „Двореца“, престижните отличия на Министерството на културата получиха и много творци, артисти и изтъкнати дейци от различни области на изкуствата, фолклора, музейната, читалищната и библиотечната дейност.

Забележителен  трети състезателен ден   на Европейското първенство по ветроходство клас 470, чийто домакин в Бургас. Метеорологичните условия наложиха нов игрален план, но отборите реагираха безупречно  на прохладния бриз.

Вятърът бе 15-17 възела, с пориви  и до 20 възела – перфектен тест за състезателни умения на участниците.

При жените екипажът на Джил Коен и Ноа Ласри бе най-добър, а при мъжете безспорен фаворит в състезателен ден 3 бе тандемът от Гърция – Панайотис Мантис и Павлос Кагиалис.

6 гонки минаха, след още 5 ще стане ясно подреждането в Топ 10. Още един ден на издръжливост предстои днес, като още три гонки са насрочени от 13.00 часа.

От витринатавиж всички

0
Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми,...

Стилътвиж всички