От общината

Яхт-Клуб „Порт Бургас“, съвместно с Българската федерация по ветроходство, спечели домакинството на Европейското първенство на клас „Оптимист“ през 2017 г. /European IODA 2017/. Престижното  състезание ще се  проведе от 30 юли до 6 август в акваторията на Бургаския залив.

Кандидатурата на Бургас е избрана като най-добрата измежду 64 подадени заявки на общо събрание на Международната асоциация на клас „Оптимист“ още  в края на 2014 г. Една от причините са отличните условия, които градът предлага във всяко отношение.

Спечеленото домакинство от бургаския клуб е  резултат от успешната организация и провеждане в Бургас на Световното първенство за младежи на клас „470“ през 2007 г. и  на Балканските първенства през 2002 г. и 2010 г.

През 2015 година Яхт-клуб „Порт Бургас“ и Българска федерация по ветроходство домакинстваха и на Европейското първенство за младежи на класове „420“ и „470“, с което утвърдиха авторитета си на опитни организатори на прояви от световна величина.

Очаква се на Европейското първенство на клас „Оптимист“ през 2017 г. в Бургас да участват около 250 лодки с над 250 състезатели от повече от 35 страни.

Днес град Българово чества своето освобождение от османско иго. Едновременно с това неговите жители тъжат за изкланите през 1878 г. свои предци. По този повод в местната църква „Свети Атанасий“ бе отслужена заупокойна молитва.

В празничната част от програмата се включиха с желание децата от детска градина „Светулка“, училище „Васил Левски“ и певческият състав към пенсионерски клуб „Т.Първанов“.

Честването бе организирано от Кметство Българово, Читалище „Съгласие 1905“, Училищното и Църковното настоятелство. В него участва и зам.-кметът Йорданка Ананиева.

5879856a97af1fbb8da1515be9725104

77940089b0149e999859f6ee6ae0301b

b69340f3561dd3c1add1ce1b446c9371

bspb.org

Табели с мерките за безопасност и предпазване от птичи грип ще бъдат поставени край езерата и защитените зони в района на Бургас. Това решиха, днес, специалистите от РЗИ, РИОСВ, БДЗП – Природозащитен център „Пода“ и директорът на ОДБХ д-р Георги Митев на среща със зам.-кмета на Община Бургас Лорис Мануелян.

Указанията се отнасят за хората, които искат да помогнат на бедстващи или умиращи диви птици. Необходимостта от изготвянето им е пряко свързана с опазването на здравето и живота на гражданите в условията на повишена смъртност на птици, поради силно застудяване и птичи грип.

На срещата бяха обсъдени конкретните рискове за хората, недостатъчната им информираност относно същността на проблема и намесата в естествените природни процеси за поддържане на популацията на дивите видове.

Експертите смятат, че проявяването на състрадание и желание от страна на гражданите да окажат помощ на бедстващи птици е похвална, но в настоящите условия, те не трябва по никакъв начин да ги докосват, улавят или вдигат, тъй като това води до риск за заразяване с опасна болест или риск птицата да ги нарани. Сегашното законодателство разпорежда в случаите на мъртви птици гражданите да информират Дирекцията по безопасност на храните, а на живи птици от защитени видове – РИОСВ.

Големи рискове крие и спасяването на птици от заледени водоеми. В наложителни случаи /напр. световно застрашени видове птици/ това се прави от обучени хора, като се използват машини с автоматични противопожарни стълби или със специални кошове на телескопични устройства.

Повишен риск за заразяване на хората крият още струпванията на птици в незамръзнали водоемите или по крайбрежието на морето. Това води до обезпокояване на птиците и големи загуби на енергия, ако бъдат принудени да се преместят, което в зимни условия затруднява оцеляването им.

Изкуственото подхранване на птиците трябва да бъде само след консултация със специалисти за вида и качеството на храната, мястото, времето, начина на подхранване и безопасността на хората. Според специалистите подхранването не може да гарантира изцяло оцеляването на птиците и трябва да се прави след предварителна подготовка още в първите дни след замръзване на водоемите. Рискът може да се избегне, ако подхранването на птиците се организира от кметствата по места и със съдействието на местните ловно-рибарски дружинки.

При случаи с бедстващи диви птици и риск от заразяване с птичи грип следва да бъдат информирани гражданите за опасностите, които крие контактът с тях, разясняване на обстановката, мерките за безопасност и за опазване на птиците.

Не на последно място, експертите съветват, при проявени грипоподобни симптоми в рамките на няколко дни, хората да потърсят помощ от личния лекар.

????????????????????????????????????

pinterest.com

Едно интересно предизвикателство е отправено към креативните хора от всички възрасти. Обявиха конкурс за изработване на идейни проекти за сувенири, популяризиращи Бургас. Те ще влязат в асортимента на общинското социално предприяте „Морски знаци“, в което работят преобладаващо сръчни и талантливи хора с увреждания.

Идейните проекти трябва да интерпретират духа на Бургас и културата на целия регион. Търси се моделът, в който да се съчетаят визията на Бургас като модерен европейски град, привлекателна туристическа дестинация, място на традиции и иновации, на творчество и развитие.

Изисквания към идейните проекти за изработка на сувенири:

Те  трябва да са проектирани така, че да са подходящи за използване както в малки, така и в по-големи размери. Проектите трябва да съдържат текст: БУРГАС, както и да има вариант на английски език: BURGAS. Да могат да се изработват ръчно. Допустими материали са американ, канаваца, панама, лен, памучни платове, кожа, керамична, стъклена или дървена заготовка.

 Условия за участие:

Всеки автор може да предложи за участие в конкурса до 6 проекта.

Всеки проект следва да е създаден специално за целите на конкурса.

Заедно с проекта си, авторът трябва да приложи: имената си, ел. поща и телефон за контакт; подписана декларация за авторство (свободен текст).

Краен срок за изпращане на проектите: 28.02.2017 г.

Предложенията се очакват по пощата на адрес: гр. Бургас, к-с „Славейков“, бл. 47, партер, за ОП „Морски знаци“ – или на място на същия адрес.

Оценяване и класиране:

Оценяването и класирането на постъпилите в указания срок проекти ще се извърши на няколко етапа.

Първи етап:

Оценяване на постъпилите предложения от жури в състав:

–  представители от Община Бургас;

–  представители от ОП „Морски знаци“.

Журито ще избере  до 10 проекта /според общия брой постъпили предложения/.

Втори етап:

Публиката гласува и избира от селектираните от журито проекти, които ще бъдат публикувани в страницата на Морски занци във facebook. Първите 5 проекта, които получат най-много харесвания, ше бъдат избраните победители.

Трети етап:

Обявяване на идейните проекти – победители.

Награда:

Община Бургас ще покани авторите на класираните на първите пет  места проекти за сключване на договор за откупуване на авторските права срещу конкурсна премия в размер на 150 лева.

 

За повече информация:

ОП „ОСП ТЗ МОРСКИ ЗНАЦИ“ ОБЩИНА БУРГАС

Гр. Бургас, к-с „Славейков“, бл. 47, партер

Тел. 056 58 13 95

0885 985 691 – Ваня Петрова

0889 503 810 – Николина Димитрова

morskiznaci@abv.bg

Историческият музей ще отбележи 139 години от Освобождението на гр. Бургас от османско владичество със собствена празнична програма. Освен че музеят   на ул.“Лермонтов“ 31 ще приема посетители безплатно, на 6 февруари ще бъде представен каталогът на изложбата „Българските бежанци в нашата памет“. Събитието в партньорство с Регионална библиотека Бургас и Държавен архив ще започне в 16.00 ч. в Иконната зала на музея.

Час по-късно, в 17.00 ч., ще бъде открита гостуващата изложба „Освобождението. Военните кореспонденти изпращат…“

Идеята на авторите – Мария Кирова и Росица Георгиева от Регионален исторически музей – Сливен е да се популяризират малко известни на широката аудитория дописки, рисунки и гравюри от Руско – турската война 1877 – 1878 г. Използвани са копия от публикувани материали в руски и европейски издания. Наред с армиите, във войната, като журналисти и художници участват руснаци, англичани, французи, германци, италианци, един швед и дори един японец. През целия ход на войната световната общественост е информирана посредством повече от 500 издания – вестници, списания и телеграфни агенции. За проявен героизъм и мъжество тринадесет чуждестранни военни кореспонденти са наградени с орден „Св. Анна“ с надпис „За храброст“. Графиките са представени върху табла, като хронологически се проследява подготовката на войната, бойните действия на юг от р. Дунав до Сан Стефано и подписването на мирния договор на 3 март 1878 г. Маркирани са най – важните моменти: обявяването на Руско – турската освободителна война и отзвукът в руското общество, формирането на българското опълчение, епичните боеве при Стара Загора, Шипка, Плевен, зимното преминаване на Балкана, героизмът на войниците, страданията на мирното население. Любопитни са графиките, които показват ежедневието на военните кореспонденти, както и отделни забележителни епизоди на войнски героизъм.

 

Изложбата ще бъде подредена в Иконната зала и ще очаква посетители до 3 март.

На 3 февруари християнската църква почита св. Симеон Богоприемец. Легендата за него разказва, че именно той пръв поел в ръцете си младенеца и го въвел в Божия храм. Народът ни познава този празник като третия, последен ден от Трифонците и го нарича „Стар“ или „Зимен Симеон“.

Мястото в календара на този празник, както на трите Трифунци, е гранично-преходно време в природния и аграрния цикъл. Зимният Симеон се смята като един от най-тежките, най-лошите дни в годината – „хаталия, „нишанлия“ ден.

Бременните и младите жени трябва да спазват забрана – да не работят и особено да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла каквото и да било, дори хляб, дърва за огрев или конци за шиене.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не „излезе берекетът от дома“.

Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември.

Свети Симеон Богоприемец и пророчица Анна

Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19-20, Чсл. 18:15-16). Това било установено за спомен на избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх 12:29). Затова всеки първородин като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. А след навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Той с вяра очеквал идването на Месия – Христос, защото му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен…

Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил“. Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: „Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи“.

Сега по внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Иисуса. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи, – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!“ Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. А той, като ги благословил, обърнал се към Мария и казал: „Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“ (Лука. 2:25-35).

Тия думи, тогава не напълно ясни за ония, които ги чули, са ни обяснени чрез земния живот на Спасителя. Той дал на народите нов закон – закона на любовта и благодатта, но Самия Той и Неговото учение станали за мнозина предмет на спорове и противоречия. А пресвета Богородица по време на страданията и кръстната смърт на своя Син преживяла такава скръб, че действително меч пронизал душата й.

Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия – Христос. Анна, дъщеря Фануилова овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила на служение на Бога, намирала се постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

Христовата църква причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).

На този ден имен ден празнуват:  Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка и Моника.

Източник: pravoslavieto.com

Оригинални творби от керамика, изработени от възпитаници на бургаското училище „Иван Вазов“ ще бъдат подредени в изложба-базар, която ще бъде открита на 7 февруари  в Морското казино в 18, 00 часа.

Целта на експозицията е да бъдат събрани средства, необходими за ремонта на пещта в школата по керамика и пластика в училището.

Школата по керамика е създадена още през 1972 г. от Кольо Арабаджиев, баща на сегашния й ръководител Иван Арабаджиев.

Творби-образци на школата  са Часовникът на сградата на Кукления театър и тези в двора на Етнографския музей. Пещта е на около 45 години и от 5 години не функционира. Необходимите средства са в размер на 5900 лв. и с тях ще бъде подменена вътрешната футеровка, нагревателната система, автоматичното регулиране на температурата, изолацията и вратата на пещта.

Изложбата в Морското казино е поредната благородна инициатива на СУ „Иван Вазов“, която цели запазването на добрите традиции, донесли заслужена слава на Бургас.

????????????????????????????????????

Информационна кампания как да действаме при извънредни ситуации стартира отдел „Управление при кризи“ към Община Бургас. В специално изработените брошури  и информационни материали са представени нагледно стъпките, които трябва да се предприемат при земетресения, пожари, наводнения, свлачища, гръмотевични бури, снежни бури и измръзване, високи температури, промишлени аварии и при заплаха от терористичен акт.

Материалите се разпространяват в училища, детски градини, кметства на населени места и  обществени институции.

Привилата за действие при извънредни ситуации са публикувани и  в електронния сайт на общината.

В правилата за оцеляване при бедствия, аварии и терористични актове, разработени от отдел УКОМП, са включени и телефоните на дежурния денонощен център на Община Бургас – 056/ 841560, на РС „Пожарна безопасност и защита на населението – „056/ 84 4244 и Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

На 09.02.2017 г. от 10:00 ч. НСЦ „Асоциация на домоуправителите“, съвместно с Община Бургас, организира Първа регионална среща на домоуправителите в Бургас. Тя ще се проведе в сградата на Областна Управа, безплатно за активните домоуправители. Асоциацията е с нестопанска цел и срещата има практична насоченост да обучи домоуправителите как да решават проблемите при управлението на сградите.

Г-жа Чанка Коралска,  зам.-кмет с ресор строителство и устройство на територията, ще представи състоянието и управлението на сградите в региона. Ще бъдат представени промените в Закона за етажната собственост от 2016 г., правните възможности на юридически лица да управляват етажна собственост, правомощията, които са дадени на Общото Събрание и начините на разпределение на разходите при управление на сградата.

С помощта на правителството на Германия, гостуващ лектор на събитието ще бъде проф. д-р инж. Бурстедде. Той ще представи добри практики от Германия и други части на света, свързани с управлението и поддръжката на етажната собственост, пречупени през българското законодателство.

Господин Янко Славов, началник на отдел „Инспекция за държавен технически надзор“, ще представи техническите изисквания към сградите и асансьорите и от какво са продиктувани те. Има ли конфликт между интересите на граждани, фирми за поддръжка на асансьори и контролни органи?

Ще можем ли да плащаме по-ниски сметки за стълбищен, асансьорен и жилищен ток? Ще има ли действащ либерализиран пазар за ел. енергия в сферата на жилищата? Отговор на тези въпроси ще дадат от Асоциация свободен енергиен пазар.

 

Необходимо е домоуправителите предварително да заявят участие. За да бъдат най-точни и пълни отговорите на поканените специалисти, всеки може да отправя предварително своите въпроси на:

 

e-mail: as_dom@abv.bg

facebook: „Асоциация на домоуправителите“

телефони 0878 67 59 22 / 0876 12 35 06.

сфсмвр

На 6 февруари 1878 година руски войски, командвани от полковник Александър Лермонтов, влизат в Бургас и след векове чуждо иго донасят дълго жадуваната независимост.

През 2017-та се навършват 139 години от Освобождението на нашия град. По този повод Община Бургас кани своите жители и гости на следните организирани прояви:

3 февруари (петък), 18:00 часа

Културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“

Тематична вечер „Родолюбецът и свободата на Бургас, сказание за поп Георги“.

6 февруари (понеделник)

 11:00 часа,  пл. „Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

 11:30 часа

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов  (ул. „Лермонтов“ №15) и Паметник на Руския лазарет в Приморски парк

Ритуал по полагане на венци и цветя

 Паметник на Руските освободители

Тържествен ритуал по отдаване на военни почести и

ритуал по полагане на венци и цветя.

  17:00 часа, Регионален исторически музей – Бургас, 

Историческа експозиция, ул. „Лермонтов“ № 31

Изложба „Освобождението. Военните кореспонденти изпращат…“.

  18:00 часа, Дом на писателя, ул. „Вола“№ 1

„Свобода единствена“ – рецитал с участието на бургаски поети по случай Освобождението на Бургас.

От витринатавиж всички

0
В Перу се намира впечатляваща каменна гора – Маркауаси. Някои изследователи твърдят, че тук има вход за друг свят. Една от пациентките на известния в...

Стилътвиж всички

0
Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи...