От общината

Кметът на Община Бургас Димитър Николов изказва съболезнования към семействата на загиналите при тежката катастрофа край Ловеч. Инцидентът стана днес по обяд на пътя София – Варна в района на село Микре. Николов изпрати съболезнователен адрес до кмета и жителите на община Перник.

„Приемете моите съболезнования по повод трагичната катастрофа, която отне живота на деветима ваши съграждани.

Бургас е съпричастен с мъката на хората, които по нелеп начин изгубиха свои близки.

От свое име и от името на жителите на Бургас Ви поднасям нашите съболезнования в този труден момент.

Молим се заедно с Вас близките на загиналите да намерят сили да преодолеят болката от сполетялото ги нещастие, а пострадалите да се възстановят и да се върнат отново към нормалния ритъм на живот. Поклон пред паметта на загиналите.“, се казва в обръщението на бугаския кмет.

 

 

По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка на фирмите, които ще осъществяват зимното поддържане на пътищата на територията на община Бургас. Нейната цел е да се повиши готовността за действие при усложнена обстановка, да се подсигури почистването на пътните артерии при снеговалеж и да се предотвратят бедствени ситуации, предизвикани от лоши метеорологични условия.

Служители от различни дирекции на общинската администрация, съвместно с представител на „Пътна полиция“, посетиха базите на дружествата „Консорциум Титан – Бургас“, „Благоустройствени строежи“, „Бургасинвест“ и „Чистота“ ЕООД, инспектираха специализираната техника и наличните количества инертни материали и луга.

Проверка бе извършена и на техническото състояние на машините и дали те са оборудвани с всички необходими средства за работа в екстремни ситуации. Инспекцията установи, че дружествата разполагат с необходимите ресурси за поддръжка на пътната мрежа.

Междувременно Община Бургас продължава да работи по превантивните мерки за предотвратяване на наводнения. В момента се почистват водосборни корита и канавки в село Равнец и квартал „Лозово“.

През настоящия есенен сезон са били почистени голяма част от речните корита и дерета от наноси и изхвърлени отпадъци.

Още снимки

 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Община Бургас съобщава, че във връзка с ремонтни дейности в автобусната лента на бул. „Сан Стефано“, ще бъде въведена временна нова организация на движението днес (17.11.2017 г.) от 14:00 ч. Шофирайте внимателно!

 

Победителите ще получат най-хубавата награда – ваучер за книги

Български младежки червен кръст-Бургас обявява конкурс за есе на тема „Доброволчеството – хуманизъм в действие“. Могат да кандидатстват млади хора на възраст 12-29 г. Предложения се приемат до 3 декември, включително, а на 5 декември – Международен ден на доброволеца, ще бъдат обявени победителите.

Награден фонд:

1 място – 100 лв. под формата на ваучер за книги;

2 място – 60 лв. под формата на ваучер за книги;

3 място – 40 лв. под формата на ваучер за книги.

Изпратете своето есе на e-mail: chervenkrast_bs@abv.bg (минимум 1 страница печатен текст), придружено от кратка автобиографична справка – име, години, адрес, тел., уч-ще/университет, интереси и др.

Междувременно бургаските червенокръстци подготвят поредица от събития, с които да почетат бургазлиите за пример в Международния ден на доброволчеството 5 декември.

* Културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“

10:00 – 12:30 ч. – Дискусионен форум „Доброволчеството – хуманизъм в действие“ – част I , с участието на представители на местната власт, НПО, общественици и медии. Награждаване на доброволчески организации. Обявяване на победителите в конкурса за есе.

12:30 ч. – 13:30 ч. – Коктейл

14:00 ч. – 16:00 ч. – Семинар „Доброволчеството е яко“, отворен за младежи с интерес към темите доброволчество и активно гражданство

16:00 ч. – 17:00 ч.- Демонстрация на доброволци по Първа долекарска помощ

17:30 – 19:00 ч. – Дискусионен форум „Доброволчеството – хуманизъм в действие“ – част II

В залата ще бъде подредена фото изложба на тема „Доброволчествo“, както и селекция от най-добрите детски рисунки по темата. Към отбелязването на този специален ден ще се присъедини и Община Бургас. Тя има честта и задължението също да се отблагодари на своите доброволчески формирования, които са винаги готови да откликнат при пожар през лятото или при наводнение през есента.

По повод 13-ти ноември, официален празник на македонската столица, бургаски състезатели от спортен клуб за хора с увреждания „Джавелин“ взеха участие в ПИНГПОНГАРСКИ ТУРНИР „СКОПJЕ 2017“.

Представителите на българската група Бранимир Стефанов, Йордан Митев, Паун Ватов и Даринка Цуцуманова завоюваха златен, сребърен и бронзов медал. В клас 6-8, след оспорвана игра Йордан Митев спечели златния медал, а Бранимир Стефанов – бронзов, докато сребърният медал дойде от Паун Вътов, спечелил го в клас 9-10. Даринка Цуцуманова се класира седма в нейния клас. По този начин момчетата и момичетата се представиха повече от достойно в индивидуалното класиране.

В турнира се проведе и отборно състезание по двойки, в което България беше представена от Паун Вътов и Йордан Митев, които успяха да спечелят златен медал, побеждавайки отборите на Сърбия и Македония.

Още снимки

 

 

Инициативата „Бургас харесва младите“ ще отбележи по оригинален начин Международния ден на ученика 17 ноември.

Ентусиастите отправят покана към всички ученици да се включат в организирания флашмоб, който ще се проведе в петък на площад „Св. св. Кирил и Методий“ от 12:30 часа.

Събитията за отбелязване на този празник стартираха още в понеделник, след като организаторите от „Бургас харесва младите“ внесоха настроение с оригинални постановки в 7 бургаски училища.

В присъствието на десетки експерти от сферата на здравеопазването, днес официално бе открито отделението по медицинска онкология към УМБАЛ „Дева Мария“. То се намира в сградата на бившата Военна болница, срещу Механотехникума. Лентата бе прерязана от собственика на университетска болница „Дева Мария“ – Семир Абумелих, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Датата не е избрана случайно – само след дни, на 18 ноември, се отбелязва Световният ден за борба с онкологичните заболявания. С това ръководството на УМБАЛ „Дева Мария“ даде обещание това, което се прави в отделението, да бъде истинска борба за живота и здравето на всеки един от пациентите си.

„Дай Боже да нямаме пациенти тук“, си пожела Семир Абумелих. За съжаление, Бургас е един от градовете в челото на класацията по онкозаболявания в последните години. На все повече хора им се налага да се запознаят с диагнозата рак по един или друг начин – чрез себе си, чрез роднини или чрез приятели. Със създаването на отделението по медицинска онкология се разширява броят на болните, които ще могат да получат навременна грижа и няма да се налага да търсят лечение извън Бургас.

„Каквото и да направим за подобряване на материалната база на онколечението в Бургас, не е достатъчно. Каквато и техника да купим, колкото и корпуса да изградим, ще сме винаги длъжници към пациентите в нашия регион.“ каза в своето обръщение кметът на града Димитър Николов. Той благодари на ръководството на университетска болница „Дева Мария“, че крачката, която правят, е точно в помощ на пациентите с онкологични заболявания.

Отделението, което вече приема пациенти, има за цел поставяне на нов стандарт здравеопазването. Химиотерапията ще бъде провеждана по нов метод, със специални мембранни портове, които ще заместят абокатите. На разположение на пациентите е високотехнологична система за сигнализация, която им дава достъп по всяко време до екипа на отделението. В новото звено на университетска болница „Дева Мария“ хората с онко заболявания, освен че ще получат своята терапия, ще намерят психологическа подкрепа и ще получат отговори на всички въпроси, свързани със заболяването, лечението, страничните реакции и комуникацията с институциите.

В отделението е предвидено и изграждане на библиотека, в която пациентите да намират мотивация и кураж.

„Убеден съм, че успеваемостта при борбата с онкозаболяванията, с днешното откриване на това отделение, ще бъде повишена в бургаски регион“, каза в своя поздрав към екипа на УМБАЛ „Дева Мария“ областният управител Вълчо Чолаков.

 

 

????????????????????????????????????

Кметът Димитър Николов изпрати благодарствено писмо до кмета на община Варна Иван Портних, за финансовата помощ, предоставена в подкрепа на пострадалите от наводнението.

Общинският съвет във Варна подкрепи единодушно предложението на Портних да бъдат отпуснати 80 000 лева на Община Бургас и 10 000 лева на Община Камено за подпомагане на хората от засегнатите райони.

В благодарственото писмо на Димитър Николов се казва:

„Уважаеми господин Портних, приемете моята благодарност за финансовата помощ, която Община Варна оказа на пострадалите мои съграждани при наводнението от края на месец октомври.

Ние посрещаме направеното дарение с благодарност, тъй като то идва в момент, в който Община Бургас работи усилено за възстановяването на щетите от водната стихия.

Оценявам положително факта, че нашите две общини си подават ръка в трудни моменти. От името на моите съграждани бих искал чрез Вас да благодаря на общинските съветници, както и на жителите на община Варна за съпричастността и милосърдието към пострадалите в Бургаско.

Пожелавам на Вас и жителите на община Варна здраве и хубави дни.“.

С много свежарски концерт Бургас ще отбележи Деня на толерантността – 16 ноември. Водещ и един от участващите изпълнители е Дичо, а на сцената ще се изявят още дуетът Тодор Тодоров и Богомила Цекова, както и рокаджийските групи „Stiff bones“, „Spooky tones“ и „Nevermind“. Начало – 16.30 часа. При хубаво време концертът ще се проведе на площад „Тройката“. Ако вали, той ще бъде преместен съвсем наблизо – в Културен дом на нефтохимика. При всички случаи публиката ще чуе готини песни, така че не пропускайте.

Концертът е част от изпълнявания от Община Бургас проект „Интегриран подход за постигане на значими и устойчиви резултати в образователната интеграция на ученици от етнически малцинства“. Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

16 ноември  е обявен от ООН за Международен ден на толерантността. Бургаският хепънинг има за цел да възпитава младежите, че за хората се съди най-вече по вътрешния им вид, а не по външния.

„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията“,  се казва в декларация на ООН, посветена на толерантността.

Община Бургас е разработила проект за ремонт на детската градина в село Равнец, която пострада при наводнението миналия месец. Той е насочен към подобряването на инфраструктурата и енергийната ефективност. Предвижда се поставянето на нова фасадна топлоизолация, подмяна на старата и амортизирана дървена дограма с нови ПВЦ профили и стъклопакети. Ремонт ще бъде извършен и на покрива, който също ще бъде покрит с изолация.

Отоплението на детската градина също ще бъде обновено. В момента сградата се отоплява с парна инсталация, която е амортизирана. Системата работи с нафта и използва голямо количество енергия за загряване на водата. За осигуряването на топла вода за битови нужди се налага използването на електрически бойлери, което от своя страна повишава сметките за ток.

Ремонтът на отоплителната система предвижда преминаване към нов вид гориво от биомаса, смяна на тръбната мрежа и старите чугунени радиатори. Процесът на работа ще бъде автоматизиран, което ще гарантира по-голямата ефективност на инсталацията.

Гореща вода за битови нужди ще се осигурява както от новата парна инсталация, така и от възобновяем източник на енергия.

Равнец е от населените места, които пострадаха сериозно по време на наводнението от края на месец октомври. Детската градина в селото също беше засегната и това наложи учебните занятия временно да бъдат преустановени до нормализирането на обстановката и преодоляването на тежките последствия.

Проектът на Община Бургас ще спомогне за създаването на по-добра социална инфраструктура и условията за обучение. В детската градина е посещавана от близо 70 деца, разпределени в три групи. За тях се грижи персонал от 12 души.

Решението за кандидатстване за финансиране по Проект „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика по: Мярка 02 – „ПОДОБРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА“ ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на ноември.

 

 

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...