My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

От общината

Конкурс за авторска творба на тема „Корея- моето вдъхновение“ организира Посолството на Република Корея в България,  Община Бургас и  Младежки културен център Бургас. Проявата е съпътстващо събитие към програмата на „Дни на Корея“, които ще се проведат на 17 и 18 май.

Творбата трябва да бъде свързана със зададената тема, а специална награда ще бъде присъдена на творба/и на тема „Азбуките на Корея и България“ . Участниците ще бъдат разделени на две възрастови групи – до 13-годишна възраст включително и над 13-годишна възрастРазмерите, които ще се приемат са А2 или А3 (творби, които са в различен размер няма да бъдат приемани)Организаторите не са поставили ограничения за материалите, които могат да се използват при изработка на творбата (рисунка, апликация или др.)Срокът за участие е  от 17 март до 30 март. Творбите ще се приемат на адрес: гр. Бургас, ул. „Гладстон“ 39, Младежки културен център /за конкурса „Корея – моето вдъхновение“. Журито ще бъде съставено от представители на Посолството на Република Корея. Наградените творби ще бъдат обявени по време на „Дните на Корея в Бургас“, 17/18 май 2019г.Отличените творби ще бъдат изложени по време на „Дните на Корея в Бургас“,  на 17 и 18 май 2019г.

Следните данни трябва да бъдат отбелязани на гърба на всяка творба (напечатани или изписани с печатни букви):Име, Фамилия, Възраст, Адрес/и-мейл/ телефон,Училище, Заглавие на творбата.

 

Тази събота любителите на археологията ще имат възможността да се запознаят с информация за част от проучванията на голямото къснонеолитно селище, разположено на полуостров Буджака в гр. Созопол.

Археологът Мирослав Класнаков ще представи фрагменти от материалната и духовна култура на едни от първите обитатели на западното българско Черноморско крайбрежие. Разкопките на праисторическия обект започнаха още през 2007 г., но до известна степен останаха слабо познати за по-широката общественост. Заедно с материалите от годините преди Христа, ще бъдат показани структури и находки от гръцката античност и началните векове от римското присъствие в околностите на античния град Аполония/Созопол.

Лекцията „Проучване на неолитно селище Буджака, гр. Созопол, от далечната 2010 г.“ ще се състои на 23 март, от 11:30 ч. като част от традиционната лектория в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

В навечерието на активния летен туристически сезон Община Бургас реализирана поредната мярка, която ще е в помощ на хората в неравностойно положение да имат достъп до знакови места в града.

В морската градина вече са обозначени два маршрута, осигуряващи лесно и безопасно придвижване на хора с намалена подвижност. Те са маркирани с международния знак за хора с увреждания и стрелка, която указва посоката към даден обект. Единият маршрут указва най-удобния път до КЦ „Морско казино“, Моста и Магазия 1.

Вторият ще помага на хората с двигателни проблеми как да се придвижват от автобусната спирка на ул. „Константин Величков“ до плажната ивица, Фестивала на пясъчните фигури или крайбрежната алея към солниците.

Инициативата е своеобразно продължение на вече реализираните мерки осигуряване на достъп до пешеходните пространства и в интегрирания градски транспорт.

Хората, които се придвижват на количка или пък страдат от намалено зрение, често изпитват затруднения, когато са на непознато място. Затова в изискванията към оформянето на обществени пространства е предвидено да се поставя международният знак за хора с увреждания. Индикацията се поставя по продължението на достъпните маршрути, свързващи отделните елементи на градската среда.

Осигуряването на достъпна среда за всички е една от четирите предпоставки за формирането на модерен, качествен и устойчив туристически продукт.

Още снимки

2

3

4

Културна организация „Арт Мелпомена“ и ТМЦ – Разград представят на 25 март в зала НХК от 19:00 часа българският спектакъл „Антихрист“ по Емилиян Станев.

Драматизацията на „Антихрист“ от Емилиян Станев си е „лудост“, но, очевидно е „задължителна лудост“. Днес, във време на глобализация, „Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му“, така нарича първоначално своя роман авторът, звучи изключително съвременно – с отварянето на границите „митарствата на душите ни“ като че ли набират нова сила.

Драматизацията и режисурата на постановката са на Бойко Илиев, а сценографията е на Теодор Даскалов. В спектакъла участват: Елена Петрова, Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Николай Сотиров, Евгени Стефанов, Николай Сяров.

Билети може да намерите на касата на НХК.

За информация: тел.: 0898 420 537 – „Арт Мелпомена“ – Бургас

„София филм фест на брега“ е във финалната си част. На официална церемония тази вечер ще бъдат връчени двете награди „Сребриста чайка“ на Община Бургас.

17-то издание на фестивала ще бъде закрито с две български продукции. В 17:00 часа започва филмът „Трампа“ на режисьора Георги Дюлгеров. Той е с участието на Петя Дубарова с единствената ѝ роля на големия екран. Лентата е с продължителност 90 минути, а входът е свободен. Прожекцията е включена в програмата по идея на Община Бургас по повод 40 години от кончината на поетесата.

Церемонията по закриването на фестивала започва в 19:00 часа. Тогава ще бъдат връчени двете статуетки „Сребриста чайка“. Едната от тях се присъжда от журито на фестивала, а втората е от името на публиката.

След церемонията започва втората прожекция от последната фестивална вечер. На големия екран ще бъде прожектиран филмът „Ирина“, а за представянето му гостуват режисьорът Надежда Косева, актрисата Ирини Жамбонас и продуцентът Стефан Китанов.

Дезинфекционната станция работи и по сигнали на граждани

Пролетта е вече тук и събужда за живот насекоми и паякообразни, сред които и потенциално опасни паразити, като кърлежа. Затова Община Бургас стартира мащабна първа за годината обработка на зелените площи върху цялата си територия. От 25 март до 30 април служителите на Дезинфекционна станция ще третират с препарати паркове, градини, детски площадки, зони за свободно пуснати кучета и други биотопи, където ежегодно се размножават кърлежите. Ето и графикът по дати и места:

МАРТ

25.03.2019 – Приморски парк – от х-л Приморец до Пантеона;

26.03.2019 – Приморски парк – от Пантеона до Воденицата, алеи под Воденицата и крайбрежна алея;

27.03.2019 – Парк Езеро – алеи от ЦУРК към Психодинспансер;

28.03.2019 – Парк Езеро – алеи от Психодинспансер до канала, в посока  Сарафово;

29.03.2019 – Парк „Минерални бани“ /кв. „Ветрен“/.

АПРИЛ

01.04.2019  – Парк Изгрев /к-с Изгрев / и детски площадки, площадки за свободно пуснати кучета – гр. Бургас;

02.04.2019 – Парк Славейков /до Билла/ и детски площадки, площадки за свободно пуснати кучета – гр. Бургас;

03.04.2019 – Парк Изгрев  /к-с Славейков, бивш Гробищен парк/ и детски  площадки;

04.04.2019 – Паркове к-с „Меден рудник“ и детски площадки;

05.04.2019 – Лесопарк „Росенец“ /местност Отманли/, Приют за безстопанствени кучета – местност „Пода“;

08.04.2019 – ЦГЧ – градини и детски площадки;

09.04.2019 – ж.к. „Възраждане“ – градини и детски площадки;

10.04.2019 – ж.к. „Лазур“ и ж.к. „Зорница“ – градини и  детски площадки;

11.04.2019 – ж.к. „Славейков“ – градини и детски площадки;

12.04.2019 – ж.к. „Изгрев“ и ж.к. „Братя Миладинови“ – градини и детски площадки;

15.04.2019 – ж.к. „Меден рудник“, кв. „Победа“ и кв. „Акации“ – градини и детски площадки;

16.04.2019 – кв. „Сарафово“ – градини и детски площадки;

17.04.2019 – кв. „Крайморие“ и кв. „Горно Езерово“ – градини и детски площадки;

18.04.2019 – кв. „Лозово“ и кв. „Долно Езерово“ – градини и детски площадки;

19.04.2019 – кв. „Черно море“ и „Рудник“ – градини и детски площадки;

22.04.2019 – кв. „Ветрен“ и кв. „Банево“, гр. Българово – градини и детски площадки;

23.04.2019 – Рибарско селище и с. Извор – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

24.04.2019 – с. Братово и с. Равнец – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

25.04.2019 – с. Димчево, с. Твърдица и с. Маринка – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

30.04.2019 – с. Миролюбово, с. Изворище, с. Брястовец и с. Драганово – градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях.

  Дезинфекционна станция поддържа в готовност и екип, който ще работи по сигнали на граждани.

Тел. за сигнали: 056 86 29 81, 0893/ 683 143.

* Дезинфекционна станция си запазва правото да променя графика в зависимост от метеорологичните условия /силен вятър, дъжд и др./. 

Вижте какви интересни събития предстоят в Бургас през настоящата седмица.

Освен в раздел „Новини“ на сайта www.burgas.bg, справката се зарежда и в банера „Ежеседмичен бюлетин“, във фейсбук страницата на Община Бургас (https://www.facebook.com/Burgas.Municipality/) и туристическия пътеводител https://www.gotoburgas.com/.

Новопостъпилата информация се добавя своевременно, така че с всеки следващ ден бюлетинът се обогатява с нови събития. Следете го, за да не пропуснете нещо интересно!

Ето какво предстои:

https://www.burgas.bg/bg/events/view/2027

Прожекцията на филма „Трампа“ (1978 г.), с режисьор проф. Георги Дюлгеров ще бъде на 22 март, петък, от 17:00 часа в общинското кино АБ в ДТ „Адриана Будевска“. Входът е безплатен.

Филмът е част от програмата на тазгодишното издание на „София филм фест на брега“. Той е включен в програмата по идея на Община Бургас като част от събитията, с които се отбелязва 40 години от кончината на поетесата.

Сюжетът разказва за писателя Добрин Илиев, който пристига в малък град, за да журира младежки литературен конкурс. Там среща Мая  – момиче, което силно го впечатлява. Постепенно се разбира, че момичето е негова дъщеря от връзката му с една гимназистка преди 17 години.

Напористата Мая пише поезия и се надява на ходатайство в конкурса. Тя уж се опитва да помогне на приятелката си Петя, чиято роля изпълнява поетесата Петя Дубарова, но всъщност подменя своите стихове с нейните. „Трампата“ ѝ донася първа награда…

След множество сигнали за падащи сухи клони, Община Бургас извърши проверка и възложи резитба за оформяне на короните на дърветата по ул. „Струма“ в ж.к. „Братя Миладинови“.

Заради безопасността на пешеходци, шофьори и работниците, които ще извършат интервенцията, улицата ще бъде затворена за движение на превозни средства в участъка между бул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Демокрация“ (в района на Медицински колеж) на 25 март (понеделник) в часовете от 08:00 до 16:00.

Община Бургас се извинява за причиненото временно неудобство.

Седмото издание на еко инициативата „Воден отпечатък“ ще се проведе на 22 март, Световния ден на водата, от 14.00 часа в туристически комплекс „Акве Калиде“. За четвърта поредна година 50 деца СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас и техните ръководители ще представят пред публика едномесечната си работа в специално подготвени еко дневници, картички и постери на тема „Вода за всеки“.

Репродукции на постери и картички, рисувани от децата на Бургас, ще бъдат експонирани в сградата на Община Бургас, в туристическите информационни центрове до Часовника и Автогара Юг, ТК „Акве Калиде“, РИОСВ, ЦАУ „Изгрев“, „Победа“ АД, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НЧ „Изгрев 1909“.

С оригиналите на рисунките на тема „Вода за всеки“ на 22 март ще бъде открита изложба в ТК „Акве Калиде“. В празника в ТК „Акве Калиде“ ще участват и ученици от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, които ще представят макети на робота R2-D2 и воден часовник.

В инициативата „Воден отпечатък“ тази година се включиха и децата от българското училище в Братислава.

Събитието се организира от Народно читалище „Изгрев 1909“ – Бургас, с подкрепата ЦАУ „Изгрев“, „Победа“ АД, ТК „Акве Калиде“, ОП „Туризъм“ и РИОСВ- Бургас.

Повече за събитието може да видите на: http://www.worldwaterday.org/events-map/ 

От витринатавиж всички

0
Броят на хората с Rh отрицателна кръв (Rh) е 15% от общия брой на населението на Земята. Има много предположения за това кои са...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта