От общината

Носителят на Купата на България по волейбол „Нефтохимик 2010“ ще раздава календари на отбора за 2018 година на мача с „Миньор“ Перник от първенството в Суперлигата.

Двубоят в зала „Младост“ на 23 януари /вторник/ е от 18:30 часа. Всеки зрител, закупил си билет, ще получи сувенира, а след края на мача желаещите ще могат да вземат автографи от бургаските волейболисти, съобщиха от ръководството на „Нефтохимик 2010“.

Пропуските за зала „Младост“ са по 3 лева, а пенсионери и ученици ще влизат срещу 2 лева.

Ще се разиграе и томбола с билетите с атрактивни награди.

Днес, петък, бургаските волейболисти играят срещу временния лидер в Суперлигата „Пирин“ в Разлог.
Дербито на кръга е от 18:30 часа и ще бъде излъчено пряко по Диема Спорт 2.

Ще липсва Николай Учиков, който подписа с гръцкия шампион ПАОК. На поста диагонал ще го замести друг национал – Жани Желязков.

Странджа – тайнствената, непознатата, различната… Невъзможно е да бъде разказано и показано всичко за нея. Бургаският музей е избрал етнографската гледна точка за втората лекция от новата си образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. В нея ще бъдат представени различните етнографски групи, населяващи планината, автентичните им носии, обредите и обичаите, отличителното за странджанците и защо точно там древните традиции по-дълго са се съхранили живи.

Лекцията „За Странджа, старината, живата традиция и Бургаския етнографски музей“ с презентация на Росица Топалова ще се проведе на 19 януари, петък, от 16.00 часа в изложбената зала на Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31.

Програмата на „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава в последния петък на януари (26.01) с темата „Европейското влияние в Бургас в началото на ХХ в.“ и лектор Иванка Делева.

За единадесети път НЧ „Съгласие 1905“ и Кметство Българово организират национален конкурс за детско творчество „Кукери“. Тази година темата ще бъде „Легенда за първия кукер“. Вдъхновени от героите на българския анимационен филм „Златната ябълка“ – Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач – първият кукер боец Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и др., организаторите ще дадат възможност на детското въображение отново да поеме по чудни пътища и светове, да интерпретира народното творчество и мъдрост.

За да се запознаете с героите, може да посетите официалната страница на анимационния проект: https://goldenappleseries.com/?lang=BG.

Във фейсбук: https://www.facebook.com/goldenappleseries/.

СТАТУТ НА КОНКУРСА:

ТЕМА: „Легенда за първия кукер“

ИДЕЯ: Конкурсът има за цел да провокира и поощри интереса към богатия ни български фолклор, традиции и обичаи, да даде възможност за изява на децата.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две творби в следните категории:

1. Изобразително и приложно изкуство – рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и др., (без ограничения в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от „Златната ябълка“.

2. Фотография – снимки и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.

3. Литература – приказки, разкази, комикси, стихотворения, поговорки, гатанки и др., с героите на „Златната ябълка“.

НАГРАДИ: Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.

ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОНКУРСА: Таксата за участие е на стойност 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището, което се ангажира с тяхното популяризиране.
Творбите могат да бъдат изпращани до 16.02.2018 г. на адрес: град Българово, община Бургас, ул. „Първи май“ 1, НЧ „Съгласие 1905“. Литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail: saglasie1905@abv.bg.

На 18.02.2018 г. ще се проведе заключителният етап на конкурса. Всички участници, поканени на празника в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая „Прошка“, ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.

Тел. номера за допълнителна информация: 0896 730 867 – Стела Папанчева /секретар/, 0895 620 612 – Милена Комитова /председател/, 0895 776 762 – Галина Дараданова /библиотекар/.

Още снимки

 

Дългогодишният диригент и композитор на градския духов оркестър Йордан Караиванов /от 1969 до 2008 г./ и почетен гражданин на Бургас бе отличен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристална огърлица“. Тя се присъжда по повод дългогодишните му заслуги и навършване на 75-та му годишнина в края на септември.

Събитието е с вход свободен и ще се състои на 19 януари /петък/ от 16.00 часа в залата на читалнята на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ на ул. „Булаир“ № 10.

Наградата ще бъде връчена лично от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на Съюза на българските композитори и главен редактор на списание „Музикални хоризонти“ проф. Юлиан Куюмджиев.

Йордан Караиванов е роден на 27 септември 1942 г. в град Бургас. Завършва Българска Държавна Консерватория „Проф. П. Владигеров“, специалност „тромпет и факултативно дирижиране“ през 1968 г. От 1969 г. e диригент на Бургаския духов оркестър и първи солист тромпетист на Бургаската филхармония. От 1972 до 1979 г. е и лектор по камерна музика в СМУ-Бургас. Учи композиция при диригента на Бургаската филхармония композитора Тодор Стойков и е ученик на проф. Панчо Владигеров.

Йордан Караиванов е автор на симфонична и камерна музика. Неговата Симфония № 1 и Поема за струнен оркестър са изпълнявани от симфоничния оркестър на Бургаската филхармония. Участието му в ръководството на сдружение „Духови оркестри“ към СБМТД до 2009 г. е свързано с музикалната му дейност и като член на УС на СБМТД. Носител е на редица награди и отличия. През 2002 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас.

Между 10 и 15 януари в гр. Алмати, Република Казахстан, се проведе XIV Международна Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика за ученици от средните училища. В нея участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави. Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини.

Част от българската група бяха и ученици от бургаската ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, с ръководител Динко Раднев. Равносметката им е следната:

* Математика: Атанас Динев – златен медал, Константин Гаров – златен медал, Орлин Кучумбов – бронзов медал.

* Физика: Стефан Иванов – сребърен медал.

Информатика: Радостин Чонев – сребърен медал, отлично се представи и Иво Карагьозов.

Бургаските математици спечелиха и почетна грамота за отборно представяне.

 

От началото на тази година Центърът за подкрепа за личностното развитие – Бургас ще включва  и дейности по кариерно ориентиране и консултиране на ученици, родители и граждани.

Тази дейност ще се осъществява от петима сертифицирани кариерни консултанти, извършвали дейността  и  досега в Център за кариерно ориентиране – Бургас.

Консултантите ще оказват помощ и подкрепа на ученици, изправени пред избора дали да продължат образованието си, или да започнат работа. Те ще бъдат информирани за профилите, специалностите и професиите, предлагани в бургаските училища и актуална информация за пазара на труда.

Със своята дейност консултантите ще подпомагат педагогически съветници, класни ръководители и учители. Те ще осъществяват индивидуални консултации и групови обучения, използвайки разнообразни инструменти:  интерактивни упражнения, ролеви игри, тренинги за формиране на умения и за вземане на решения, решаване на казуси, организиране на ученически форуми, екскурзии и дискусии по тематични филми.

Час за консултация може да заявите на тел.: 0888 959 755; Бургас  ул. „Райна Княгина“ № 11 или в Националния портал за кариерно ориентиране на ученици:  www.orientirane.mon.bg , разработен по проект BG051РО001- 4.3.02-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на Министерството на образованието и науката.

Услугите по кариерно ориентиране са достъпни за всички ученици и родители и са напълно безплатни.

Световноизвестният цирков артист и еквилибрист Енчо Керязов гостува днес на кмета Димитър Николов. На 17 март в столичната зала „Арена Армеец“ предстои седмото издание на спектакъла „Нощ на звездите“, който събира на едно място уникални артисти от различни държави, поканени от българската звезда. След днешния разговор обаче започна да зрее идеята в близко бъдеще шоуто да гостува и в Бургас, когато бъде завършена новата градска многофункционална зала с над 6000 седящи места в к-с „Изгрев“. От самото начало идеята е под нейния покрив да се случват не само спортни събития, но и мащабни концерти и спектакли.

Както всеки път, предстоящото издание на „Нощ на звездите“ в София ще започне с награждаване на талантливи български деца и младежи в областите образование, изкуство и спорт, спечелили стипендия от „Фондация Енчо Керязов“. Веднага след това е шоу спектакълът.

Бургазлиите, желаещи да посетят събитието, могат да открият подробна информация за него тук: http://enchokeryazov.org/bg/.

* Част от публикуваните снимки са от миналогодишното шесто издание на „Нощ на звездите“, в което имаше и бургаско участие – оркестър „Levon Manukyan Collegium Musicum“ и хор „Родна песен“.

Още снимки

 

regionfakty.pl

От  08:00 ч. на 16 януари ще бъде затворена за движение ул. „Лермонтов“, в участъка от ул. „Славянска“ до ул. „Георги Кирков“. Причината за това е извършването на строително – монтажни дейности.

Община Бургас предварително се извинява за причиненото неудобство и разчита на бургазлии да се съобразяват с въведената временна организация на движение.

Посетете го в дните от 28 април до 7 май

„С поглед в бъдещето“ е мотото на предстоящото ново издание на цветното изложение „Флора Бургас“. То ще се проведе в дните от 28 април до 7 май, а подготовката му вече стартира.

Производители и вносители на цветя, посадъчен материал, архитектурни и художествени изделия и елементи, лека градинска техника, препарати и други експонати, имащи отношение към тематиката на изложбата, могат да подават своите заявки за участие.

Подробна информация, регламент, покана и форма на заявката може да видите тук:

https://www.burgas.bg/bg/info/index/1267

Върху темата С поглед в бъдещето“ ще работят флористи, производители и вносители на цветя, ландшафтни архитекти. Община Бургас вярва, че за поредна година те ще демонстрират своята креативност, за да превърнат експо центъра в Морската градина и територията около него в един от най-красивите и уханни кътове на Стария континент.

Подробности за всеки един от участниците, предлаганите цветя, подготовката на арт инсталациите, тематичните демонстрации и презентации, част от „Флора Бургас’2018“, може да следите в специално създаденото събитие във фейсбук: https://www.facebook.com/events/287515925067177/, както и в страницата на експо център „Флора“: https://www.facebook.com/floraburgas/.

Разгледайте снимките от предишното издание на цветното изложение и януари няма да ви се стори чак толкова мрачен.

Още снимки

 

 

През изминалия уикенд бяха определени победителите в ученическите игри по волейбол за юноши и девойки 8-10 клас.

След изиграването на общо 20 двубоя се получи следното класиране:

Юноши: Първо място – АЕГ „Гео Милев; второ място – ПГЕЕ „Константин Фотинов“; трето място – Професионална търговска гимназия.

Девойки: Първо място – ПГРЕ „Г. С. Раковски“; второ място – ПГЧЕ „Васил Левски“; трето място – ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

Идната събота и неделя ще бъдат определени още една част от представителите ни в областния етап на ученическите игри. Предстоят и общинските състезания по хандбал в спортна зала „Младост“ за възрастова група 8-10 и 11-12 клас.

На 21 януари /неделя/, в спортна зала „Нефтохимик“ ще се проведат финалните срещи по баскетбол за 5-7 клас двата пола, които изиграха своите мачове в груповата фаза в края на 2017 година.

Месеца приключва с надпреварата при най-малките волейболисти 5-7 клас момчета и момичета, които ще се борят за първото място отново в спортна зала „Нефтохимик“ на 27 и 28 януари. 

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички