My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Нещо ново

2000 долара за килограм (ако) кафе

В пищните хълмове в северната част на Тайланд жена внимателно вади зърна кафе от изпражнения на слон, за да бъде създадена една от най-скъпите напитки в света.

Твърди се, че този затънтен край на страната в провинция Чианграй, недалече от границата с Лаос и Мианма, е по-известен с наркотиците. Но точно там канадският предприемач Блейк Динкин избира да съчетае бизнеса с екологията. Когато разказал на местните водачи на слонове за идеята си, те го гледали все едно виждат пред себе си луд. Че как иначе, ако ти кажат, че става дума за висококачествено кафе, извлечено от акито на слонове.

bTV
bTV

 

Въпреки това Динкин създава компанията си и се захваща с производството на Black Ivory Coffee. Канадецът разказва, че първоначално обмислял да използва котките цибетки, от чиито изпражнения в Индонезия, Виетнам, но и в Тайланд правят кафето Kopi Luwak.

Според Динкин обаче качеството на тяхното кафе се влошава заради нарасналото търсене и заради отглеждането на животинките в клетка. Докато слоновете за кафе на предприемача се разхождат свободно в обширна територия, като много от тях са спасени от живот в плен в туристическата индустрия.

Динкин разказва, че му отнело 9 години, докато постигне желания резултат, който според него в началото бил ужасен. Но днес канадецът е доволен. Кафето му вече е хит на Малдивите, в Абу Даби и в някои туристически региони на Тайланд, а скоро ще започне да се предлага и в елитни заведения в Европа. Засега в Азия цената е около $1880 за килограм, но се очаква в Европа да нарасне.

politika.bg
politika.bg

Но защо Black Ivory coffee е толкова уникално? Защото след преминаването през храносмилателния тракт на слона кафето е изчистено от горчивия вкус. Динкин обяснява, че тялото на слона играе ролята на нещо като бавен огън за кафеените зърна. В същото време те се обогатяват от билките и останалата храна, които животното поглъща извън обичайното си меню от ориз и банани. Пътят от устата до крайния резултат при слоновете трае около 17 часа. Има нужда обаче от предварителна подготовка, като за целта работници берат зърната кафе от специалната плантация.

На вид напомнят на вишни. После се промиват и се добавят към останалата обичайна храна на слоновете. Изпражненията се събират внимателно, от тях се извличат зърната готово кафе, промиват се и после се сушат. За да се поддържа качеството на продукта, слоновете се извеждат на паша за билки сутрин преди изгрев, после идва ред на менюто, подготвено от хората. Вечер те започват голямото чакане и голямата работа. Динкин признава, че понякога има загуби, когато слоновете предпочетат да се облекчат в реката, в която се къпят.

Но с всяка изминала година Динкин увеличава добива, като третата партида от началото на 2015-а е от 150 кг. 8% от приходите от продажбата мъжът дава на Азиатската фондация, която обезпечава ветеринарните грижи за спасени слонове.

Тези, които са опитвали кафето, твърдят, че то има уникален вкус с нотки на карамел и шоколад, но без да са му добавяни специални примеси.

dunavmost.bg

Семинари, посветени на образователните технологии и ролята им в училище, ще се проведат в София, Плевен и Карнобат до края на октомври

Център за творческо обучение ще проведе до края на месец октомври три семинара, посветени на внедряването на технологиите в училище. Събитията ще се състоят в София, Плевен и Карнобат и са подкрепени от Фондация “Америка за България”.

Участието в семинарите е безплатно за учители и директори на училища. Част от програмата е резервирана за екипи от Училищата на бъдещето, които ще представят практически примери за това как се оборудва една модерна образователна среда и какво е мястото на технологиите и учителя в нея.

Център за творческо обучение ще представи някои от съвременните образователни технологии в света.

Дати и места на провеждане: 18 октомври (четвъртък), Карнобат, ОУ “Христо Ботев”, от 13:00 до 17:00 ч. 26 октомври (петък), Плевен, Арт-център, от 10:00 до 13:00 ч. 31 октомври (сряда), София, НДК, Книжарница “Перото”, от 13:00 до 17:00 ч.

Община Бургас откри процедура за отдаване под наем за 5 години на 24 търговски обекта, разположени на комуникативни места из целия град. Всеки, който има желанието да ги използва и добра идея как почтено да изкара печалба от тях, предлагайки качествена услуга, е добре дошъл да участва. Крайният срок за закупуване на документация за търга е до 16:00 часа на 29.10.2018 г. Дотогава има достатъчно време всеки с интерес по темата да се запознае с подробностите и при желание да извърши оглед на предлаганите търговски обекти. Те са разположени в близост до училища, автобусни спирки, на площад „Св. св. Кирил и Методий“, в подлезите на УМБАЛ, РУМ „Младост“ и ул. „Янко Андонов“, до кръстовище „Трапезица“, все места, откъдето преминават много хора.

* Ето списък на обектите и условията за кандидатстване, съгласно заповед на кмета Димитър Николов:

1. Самостоятелен обект павилион №3, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез РУМ „Младост“, актуван с Акт №765/26.02.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 13,80 кв. м., при граници: изток – обект №2, запад – обект №4, север – външен зид, юг – пешеходен тунел, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 152,00 (сто петдесет и два) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 15,20 лева (петнадесет лв. и двадесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 456,00 (четиристотин петдесет и шест) лева.

2. Самостоятелен обект павилион №4, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез РУМ „Младост“, актуван с Акт №765/26.02.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 13,80 кв. м., при граници: изток – обект №3, запад – обект №5, север – външен зид, юг – пешеходен тунел, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 152,00 (сто петдесет и два) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 15,20 лева (петнадесет лв. и двадесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 456,00 (четиристотин петдесет и шест) лева.

3. Самостоятелен обект павилион №6, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез РУМ „Младост“, актуван с Акт №765/26.02.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 13,80 кв. м., при граници: изток – обект №5, запад – обект №7, север – външен зид, юг – пешеходен тунел, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 152,00 (сто петдесет и два) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 15,20 лева (петнадесет лв. и двадесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 456,00 (четиристотин петдесет и шест) лева.

4. Самостоятелен обект павилион №9, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез РУМ „Младост“, актуван с Акт №765/26.02.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 14,06 кв. м., при граници: изток – обект №8, запад – обект №10, север – външен зид, юг – пешеходен тунел, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 155,00 (сто петдесет и пет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 15,50 лева (петнадесет лв. и петдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 465,00 (четиристотин шестдесет и пет) лева.

5. Самостоятелен обект павилион №12, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез РУМ „Младост“, актуван с Акт №765/26.02.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 11,49 кв. м., при граници: изток – пешеходен тунел и обекти, запад – външен зид, север – стълбище, юг – обект №13, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 127,00 (сто двадесет и седем) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 12,70 лева (дванадесет лв. и седемдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 381,00 (триста осемдесет и един) лева.

6. Самостоятелен обект павилион №8, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез „МБАЛ“, актуван с Акт №787/09.03.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 9,36 кв. м, при граници: изток – обект №9, запад – обект №7, север – външен зид, юг – пешеходен тунел, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 103,00 (сто и три) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 10,30 лева (десет лв. и тридесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 309,00 (триста и девет) лева.

7. Самостоятелен обект павилион №10, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез „МБАЛ“, актуван с Акт №787/09.03.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 9,00 кв. м., при граници: изток – пешеходен тунел, запад – обект №9, север – външен зид, юг – пешеходен тунел, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 99,00 (деветдесет и девет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 9,90 лева (девет лв. и деветдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 297,00 (двеста деветдесет и седем) лева.

8. Самостоятелен обект павилион №11, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, в подлез „МБАЛ“, актуван с Акт №787/09.03.1998 г. за публична общинска собственост, с площ 10,14 кв. м., при граници: изток – външен зид, запад – пешеходен тунел, север – стълбище, юг – стълбище, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 112,00 (сто и дванадесет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 11,20 лева (единадесет лв. и двадесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 336,00 (триста тридесет и шест) лева.

9. Временен обект (павилион) – частна общинска собственост, находящ се в град Бургас, бул. „Стефан Стамболов“, до заслона на автобусната спирка на градския транспорт пред „Новата поща“ – десен павилион, с площ 3,50 кв. м., при граници: изток – сграда на „Новата поща“, запад – бул. .“Ст. Стамболов“, север – павилион, юг – тротоар, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 32,00 (тридесет и два) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 3,20 лева (три лв. и двадесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 96,00 (деветдесет и шест) лева.

10. Самостоятелен обект, включващ помещения № 3 и № 4,  с обща площ 28,82 кв. м., находящи се на I етаж в сградата на „Здравна служба“, кв. „Горно Езерово“, град Бургас, актувана с Акт № 967/24.09.1998 г. за публична общинска собственост, , при граници: изток – външен зид, запад – стълбище, север – външен зид, юг – помещение № 1 и коридор, предназначен за услуги на населението, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 86,50 лева (осемдесет и шест лв. и петдесет ст.), без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 8,65 лева (осем лв. и шестдесет и пет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 259,50 (двеста петдесет и девет лв. и петдесет ст.) лева.

11. Временен обект (павилион) №3 от базар „Механотехникум“, находящ се върху тротоара на бул. „Стефан Стамболов“, град Бургас, ведно с 1/6 кв. м. и. ч. от тоалетна, с обща площ 16,08 кв. м., при граници: изток – ограда на ПГСАГ „Кольо Фичето“, запад – тротоар, север – павилион №2, юг – павилион №4, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 174,00 (сто седемдесет и четири) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 17,40 лева (седемнадесет лв. и четиридесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 522,00 (петстотин двадесет и два) лева.

12. Временен обект (Павилион) №1 от базар „Трапезица“, находящ се върху тротоарното пространство на кръстовището на пл. „Трапезица“, град Бургас, с обща  площ  5,17 кв. м., при граници: изток – тротоарно пространство и зелени площи пред бл.57, вх.3, в ж.к. „Братя Миладинови“, запад – тротоарно пространство, север – тротоарно пространство, юг – павилион №2, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 31,00 (тридесет и един) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 3,10 лева (три лв. и десет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 93,00 (деветдесет и три) лева.

13. Временен обект (Павилион) №2 от базар „Трапезица“, находящ се върху тротоарното пространство на кръстовището на пл. „Трапезица“, град Бургас, с обща  площ  8,25 кв. м., при граници: изток – тротоарно пространство и зелени площи пред бл.57, вх.3, в жк. „Братя Миладинови“, запад – тротоарно пространство, север – павилион №1, юг – павилион №3, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 50,00 (петдесет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 5,00 (пет) лева, без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 150,00 (сто и петдесет) лева.

14. Временен обект (Павилион) №4 от базар „Трапезица“, находящ се върху тротоарното пространство на кръстовището на пл. „Трапезица“, град Бургас, с обща  площ  8,25 кв. м., при граници: изток – тротоарно пространство и зелени площи пред бл.57, вх.3, в жк. „Братя Миладинови“, запад – тротоарно пространство, север – павилион №3, юг – павилион №5, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 50,00 (петдесет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 5,00 (пет) лева, без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 150,00 (сто и петдесет) лева.

15. Самостоятелен обект №2а, находящ се в град Бургас, ж.к. „Зорница“, в подлез „Янко Андонов“, актуван с Акт №659/12.01.1998 г. за частна общинска собственост, с площ 12.36 кв. м., при граници на обекта: изток – вертикална стена на подлеза, запад – пешеходен тунел, север – обект №3а, юг – обект №1а, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 97,00 (деветдесет и седем) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 9,70 лева (девет лв. и седемдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 291,00 (двеста деветдесет и един) лева.

16. Самостоятелен обект №3а, находящ се в град Бургас, ж.к. „Зорница“, в подлез „Янко Андонов“, актуван с Акт №659/12.01.1998 г. за частна общинска собственост, с площ 12,45 кв. м., при граници на обекта: изток – вертикална стена на подлеза, запад – пешеходен тунел, север – вертикална стена на подлеза, юг – обект №2а, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 98,00 (деветдесет и осем) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 9,80 лева (девет лв. и осемдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 294,00 (двеста деветдесет и четири) лева.

17. Временен обект (павилион) – частна общинска собственост, находящ се в град Бургас, ж.к. „Изгрев“, западно от бл.23, с площ 153,99 кв. м., при граници: изток – междублоково пространство към бл.23, запад -временен обект по §17 от ЗУТ, север – площадка, юг – зелени площи, предназначен за производствена дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 323,00 (триста двадесет и три) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 32,30 лева (тридесет и два лв. и тридесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 969,00 (деветстотин шестдесет и девет) лева.

18. Временен обект (павилион) – частна общинска собственост, находящ се в град Бургас, ж.к. „Изгрев“, между бл.70 и бл.73, с площ 50,21 кв. м., при граници: североизток – временен обект по §17 от ЗУТ, югозапад – зелени площи, северозапад – площадка, югоизток – зелени площи, предназначен за производствена дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 105,00 (сто и пет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 10,50 лева (десет лв. и петдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 315,00 (триста и петнадесет) лева.

19. Временен обект (павилион) – частна общинска собственост, находящ се в град Бургас, ж.к. „Меден рудник“, между ОДЗ №18 и СОУ „Петко Росен“, с площ 47,08 кв. м., при граници: изток – междублоково пространство към бл.408, запад -зелени площи, север – междублоково пространство към СОУ „Петко Росен“, юг – междублоково пространство към ОДЗ №18, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 85,00 (осемдесет и пет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 8,50 лева (осем лв. и петдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 255,00 (двеста петдесет и пет) лева.

20. Павилион тип А, №1, находящ се върху площадното пространство на пл. „Св. св. Кирил и Методий“, град Бургас, с площ 37, 00 кв. м, при граници: север – алея откъм концертна зала, изток – Павилион № 2, юг – площадно пространство, запад – вход подземен паркинг, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 259,00 (двеста петдесет и девет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 25,90 лева (двадесет и пет лв. и деветдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 777,00 (седемстотин седемдесет и седем) лева.

21. Павилион тип Б, №2, находящ се върху площадното пространство на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, град Бургас, с площ 17, 00 кв. м, при граници: север – алея откъм концертна зала, изток – Павилион № 3, юг – площадно пространство, запад – Павилион № 1, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 119,00 (сто и деветнадесет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 11,90 лева (единадесет лв. и деветдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 357,00 (триста петдесет и седем) лева.

22. Павилион тип Б, №6, находящ се върху площадното пространство на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, град Бургас, с площ 17, 00 кв. м, при граници: север – алея откъм концертна зала, изток – Павилион №7, юг – площадно пространство, запад – Павилион № 5, предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 119,00 (сто и деветнадесет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 11,90 лева (единадесет лв. и деветдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 357,00 (триста петдесет и седем) лева.

23. Павилион тип А, №7, находящ се върху площадното пространство на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, град Бургас, с площ 37, 00 кв. м, при граници: север – алея откъм концертна зала, изток – вход подземен паркинг, юг – площадно пространство, запад – Павилион № 6,  предназначен за търговска дейност, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 259,00 (двеста петдесет и девет) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 25,90 лева (двадесет и пет лв. и деветдесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 777,00 (седемстотин седемдесет и седем) лева.

24. Нежилищен имот – частна общинска собственост, находящ се в град Бургас, ул. „Странджа“ № 15, до вх. Д, партер, актуван с Акт № 1258/14.04.1999г., представляващ самостоятелен обект № 2, с площ 68.11 кв. м., при граници: изток – външен зид, запад – магазин, север – външен зид, юг – стълбищна клетка до вх. Д, предназначен за офис, с начална тръжна месечна наемна цена в размер на 572,00 (петстотин седемдесет и два) лева, без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 57,20 лева (петдесет и седем лв. и двадесет ст.), без ДДС.

Определям размер на депозита за участие в тръжната процедура в размер на 1716,00 (хиляда седемстотин и шестнадесет) лева.

Утвърждавам тръжна документация за участие, както следва: заявление за участие в търг /приложение №1/, декларация /приложение №2/, договор-проект /приложение №3/, наддавателно предложение /приложение №4/, схема на обектите, заповед за откриване на процедура за провеждане на публичен търг.

Търгът да се проведе на 31.10.2018 г., от 10.00 часа, в сградата на Община Бургас, на ул. „Александровска“ № 26, ет.1, стая № 111.

Определеният размер на депозита за участие в тръжната процедура, следва да бъде внесен по банкова сметка на Община Бургас, при „Общинска банка“ АД, клон Бургас – BIC SOMBBGSF, IBAN BG89SOMB91303323996501.

Определям цена на тръжната документация в размер на 110,00 лева (сто и десет), без ДДС, които да бъдат внесени в касата на Община Бургас, находяща се в Центъра за административно обслужване /ЦАО/, невъзстановими след приключване на процедурата.

Документацията за участие в търговете се закупува в ЦАО на Община Бургас, на ул. „Александровска“ № 26, всеки работен ден от 08:30 до 17:15 часа.

Крайният срок за закупуване на документация за участие в търга е до 16:00 часа на 29.10.2018 г.

Заявления за участие в търга се подават в ЦАО, лично от кандидатите или от техни упълномощени представители, в запечатани непрозрачни пликове, с ненарушена цялост, върху които се изписва точното наименование на физическото / юридическото лице, съответно неговия ЕИК и обекта, за който се кандидатства, всеки работен ден от 08:30 до 17:15 часа.

Крайният срок за приемане на заявления за участие в търга е до 16:00 часа на 30.10.2018 г.

Оглед на обектите може да бъде извършен след предварително записване на тел. 0886/208845 – Надя Пенчева.

При обявяване на търга за непроведен, повторен търг за обектите, да се проведе на 07.11.2018 г., от 10:00 часа, в сградата на Община Бургас, на ул. „Александровска“ № 26, ет.1, стая № 111.

Крайният срок за закупуване на документация за участие в повторния търг е до 16:00 часа  на 05.11.2018 година.

Ново заявлениe за участие в повторния търг за съответния обект да се подава в ЦАО, лично от кандидатите или от техни упълномощени представители в запечатан непрозрачен плик, с ненарушена цялост, всеки работен ден от 08:30 до 17:15 часа.

В новото заявление за участие кандидатите имат право да заявят, че ще се ползват от подадените с първото заявление документи, като следва да заплатят наново депозит за участие в търга.

Крайният срок за приемане на заявленията за участие в повторния търг е до 16:00 часа на 06.11.2018 година.

Допълнителна информация: тел. 056/907 223 – Катерина Сидерова.

Домашен социален патронаж – Бургас разширява своята дейност, като от началото на октомври започна да обслужва и хора от село Миролюбово. Потребителите там получават всеки ден топла храна и помощ в ежедневните си дейности. Домашният социален патронаж има капацитет от 850 места и приема заявления за помощ всеки ден.

От услугите на социалната организация се възползват все повече хора. По този начин те получават храна, възможност да водят самостоятелен начин на живот и помощ при контактите им с други институции.

По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични автомобили – това предвижда проект на финансовото министерство, който социалните партньори обсъдиха.

Ако предложенията станат факт, те ще важат още от следващата година.

След заседанието стана ясно, че промените в Закона за местните данъци и такси се подкрепят единодушно от социалните партньори, съобщава БТВ.

Ако бъдат формално гласувани, това означава, че занапред налогът на автомобилите ще зависи не само от възрастта и мощността на колата, но и от екологичната оценка. Така собствениците на коли, които замърсяват повече, се предполага, че и ще плащат повече. Няма да има отстъпки за коли с катализатор. Налогът ще се намалява само при наличие на екологичен сертификат над „Евро 4”. Окончателните формули зависят от общините.

Промени се правят също и по отношение на данъците за имоти. Занапред 50-процентната отстъпка за основно жилище ще се полага само ако то е единствено.

Работна група във финансовото министерство разглежда вариантите за отпадане на тавана на всички пенсии, съобщава БТВ.

Управляващите отчитат, че това би бил справедливият подход, но по думите им това едва ли ще се случи от догодина.

В бюджетната прогноза за 2019г. се залага без ограничение да са само новоотпуснатите пенсии.

„Опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне таванът за всички. Най-вероятно това няма да е възможно решение от 2019г. Основният мотив за едно подобно  решение – да не отпада тавана, е натрупаните изкривявания в пенсионната формула”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

sdr

В отговор на въпрос от бургаски депутати от ГЕРБ: Увеличават се пчелните семейства, тече подготовка за Национална програма по пчеларство 2020-2022

Устойчива държавна политика от страна на МЗХ, увеличаване на пчелните семейства у нас и трайна тенденция на окрупняване на пчелините се наблюдава в последните години благодарение на европейското и национално финансиране. Това става ясно от отговор на министър Порожанов след питане от народните представители Ивелина Василева и Ася Пеева. Те поискаха детайлна информация, свързана със спазване на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, както и с възможностите за финансова помощ за пчеларския сектор.

„От получения отговор от МЗХ става ясно, че към 1 октомври 2017 г. пчелните семейства в страната са 765,8 хил, което е с 1,5% повече спрямо 2016 г. Произведеният пчелен мед е 11 708 807 тона, което е с 15,6% повече спрямо година по-рано. С помощта на държавното и европейското финансиране средният брой на пчелни семейства в стопанство от 21,4% през 2007 г. достига до 57% през 2017. Това разкрива една устойчива и позитивна тенденция в сектора“, коментират народните представители от ГЕРБ-Бургас.

Общо предоставените средства за сектора са 6,6 млн. лв. за 2017 г., Най-много средства са отпуснати по Националната програма по пчеларство – 4,7 млн. лв. В помощ на пчеларите са различни мерки, така например по мярката за обновяване пчелните семейства са закупени 19 хил. нови кошери, 11 000 семейства и 29 396 пчелни майки за 1,4 млн. лв.  Осигурените пари от държавата по „de minimis“ през миналата година са 2,4 млн. лв. и са получени от 4348 пчелари.

От 25 октомври тази година предстои стартиране на прием на заявления за подпомагане за 2019 г., като това е последната година от настоящия тригодишен период. Политика на МЗХ спрямо сектора следва разпоредбите на европейското законодателство и прилаганите до момента тригодишни национални програми. Вече е изготвен и проект на заповед за създаване на работна група, която да изготви проект за Нова национална програма по пчеларство за 2020-2022. България, като държава-членка на ЕС, следва да представи пред Комисията в ЕП програмата си до 15 март 2019 г.

Пеева и Василева получиха и информация, свързана с контрола, извършван от БАБХ по отношение мерките за опазване на пчелите от отравяне. Въпросът бе сред дискутираните теми по време на среща на народните представители и пчелари, която се проведе преди месец в Поморие.

По данни на министерството през 2016 г. са извършени извънредни проверки по 18 постъпили сигнала за нарушения, а за 2017 – 11. За три години от Българската агенция по безопасност на храните са наложени общо 8 глоби, по 3 през 2016 и 2017 г. и две до средата на настоящата, уточнява в писмения отговор министъра на земеделието Румен Порожанов. Заради есенното профилактично третиране на пчелните семейства, този месец БАБХ е инициирало допълнителни проверки от страна на областните дирекции за спазване на изискванията при търговия със съответните препарати.

„От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%” – това каза социалният министър Бисер Петков в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв.

По повод предстоящата тежка зима с по-високи сметки, Петков коментира, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, но тъй като базата е ниска и това увеличение не се усеща достатъчно от хората.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо. „Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни Петков.

По думите му са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

„Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура”, коментира Петков заложеното увеличение от 10% на заплатите в държавния сектор. „Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход”, каза Петков.

Законът за социалните услуги

„Проектът на закона за социалните услуги ще промени коренно регулациите и има две ключови думи – достъпност и качество” – така социалният министър обобщи готвеният закон за хората с увреждания.

Знаете, темата предизвика големи протести и палаткови лагери на майките на деца с увреждания.

Петков уточни, че в законопроектът се предифинират самите социални услуги и дейности, както ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

„Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това ако се налага да постъпи в болница, или иска да вземе кратък отдих, или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа”, коментира Петков.

Той уточни, че при използването на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във временен център.

Петков коментира и новата агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги. „Целта е да се превентира настъпващ риск”, каза той.

Министърът уточни, че предвидените допълнителни средства в бюджета са 244 млн. лв. и се надява тази сума да бъде утвърдена от финансовото министерство.

Депутати от ГЕРБ-Бургас стартират нова инициатива: „Големи автори за малките библиотеки“

„Пътешествията на Гъливер“, „Граф Монте Кристо“ и разказите на Гогол са част от заглавията, които вече няма да липсват в библиотеката на СУ „Васил Левски“ в Малко Търново. Фондът бе обновен с колекция от книги, дарени от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. В навечерието на новата учебна година тя посети училището заедно с кмета Илиян Янчев и се срещна с директора Донка Цинова.

„През последните години се появиха нови издания на известни произведения, включени в учебните програми.  Не всички училища, а и отделни семейства, имат възможност да обновят библиотеките си. Заедно с учители от СУ „Васил Левски“ в Малко Търново, сред които и Наташа Георгиева по литература, изготвихме списък с липсващите  заглавия“,  разказа Саватева.

Донка Цинова прие книгите, които от утре ще могат да бъдат ползвани от учениците. По-малките ще бъдат зарадвани с ново издание на „Пипи Дългото чорапче“,  популярните „Приказки по телефона“ на Джани Родари, както и на „Български народни приказки“ с цветни илюстрации. Директорът на учебното заведение получи и личен подарък – произведения на членове от Бургаската писателска общност, в която участва и народният представител.

„Книгата е особен подарък, чиято стойност с времето расте.  Надявам се десетки деца да разлистят новите издания и сами се убедят защо написаното от наши и световни класици вълнува хората и днес”, допълни Саватева.

Дарението в Малко Търново е началото  инициативата „Големи автори за малките библиотеки“,  с която народните представители от ГЕРБ – Бургас си поставят за цел да обновят книжните училищни колекции в по-отдалечени и малки населени места.  Те очакват сигнали както от учители и родители какво им е нужно, така и от хора, които са готови да дарят книги.

knigi 1

 

knigi 2

EnterTrain

Не всеки знае за всички невероятни приложения и предимства на оцета. Оказва се, че той е идеален помощник и в грижата за градинските растения, пише obekti.bg. позовавайки се на Bright Side.

Ето как можете да използвате оцет в градината

Спрете да харчите пари за изкуствени химикали, за да се отървете от плевелите. Вместо това налейте оцет. Оцетната киселина спира растежа на плевелите, без да уврежда почвата. Смес от 1 част оцет с 1 част вода държи мравките и гризачите далеч от вашата градина. Ако добавите 2 супени лъжици оцет и една чаена лъжичка захар във вазата с цветя, букетът ще остане свеж много по-дълго.

Не само че оцетът може да замени скъпите химикали в градината, но също така може да се използва за почистване и дезинфекциране на тоалетната.

Как да използвате оцет у дома

Това е лесен, но ефективен начин да поддържате тоалетната чиста. За да почистите външната мръсотия и да дезинфекцирате тоалетната с оцет, ви трябва:

Чаша 9% оцет

Сода за хляб или йоден разтвор

Използвайте със сода за по-добър ефект:

Загрейте чаша оцет до 40 ° C и го разбъркайте със содата или йода. За 200 грама оцет ще ви трябва 1 супена лъжица сода. Ако използвате йод, пропорцията е 1: 1. Изсипете получената смес в тоалетна чиния за няколко часа. По-добре е да го направите вечер, така че разтворът да остане през цялата нощ. За да подобрите резултата, можете да повторите процеса няколко пъти.

Без сода:

Изпразнете казанчето и затворете капака. Избършете вътрешността на казанчето със сух парцал и минете с парцал, намокрен с оцет върху зацапаните повърхности. След 2 – 6 часа можете да остържете мръсотията с пластмасова шпатула.

Какво прави оцетът:

Разтваря варовика

Почиства металните части от ръжда

След като се изпари, премахва неприятните миризми

Помага за разтваряне на камъните в бъбреците

Убива бактерията shigella (причиняваща дизентерия) и Е.coli

Blitz.bg

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Жените са готови на всичко, за да запазят младостта си.  В съвременния свят съществуват хиляди процедури за подмладяване. Това изобщо не е странно, защото, забързани...
Открий ме в спорта