My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Нещо ново

Чисто нова стая, свежо боядисана и модерно оборудвана, ще помага на децата, болни от диабет да научават информация за коварното заболяване, както и най-добрите начини за лечение. Помещението се намира във Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас и е дело на съвместна инициатива между началниците на отделението и дамите от клуб „Inner Wheel“-Бургас, които финансирали идеята.

„Тук ще обучаваме нашите малки пациенти и техните родители как да живеят с проблема захарен диабет. Детските отделения на УМБАЛ-Бургас са единствените в областта, където се хоспитализират такива деца. Тук понякога за първи път чуват тази диагноза, понякога постъпват в много тежко състояние, тук се научават и как да се лекуват и живеят пълноценно с този проблем. Винаги полагаме неимоверни грижи за тях, но сега вече ще го правим в тези прекрасни условия, където ще се чувстват по-малко стресирани, по-комфортно и по-уютно“, обясни д-р Хрипсиме Каспарян.

„Във фокуса на нашата дейност е майчиното и детско здравеопазване. Именно то ни свързва с новото отделение в УМБАЛ и с тяхна помощ и по тяхна идея направихме тази стая. Ние работим с хора в неравностойно положение, децата от детските домове, социалния център с хора увреждания. Идеята за този проект е на д-р Каспарян и д-р Недялкова и решихме, че по този начин ще подпомогнем усилията им в борбата с това коварно заболяване и да имат едно кътче, където спокойно да работят с родителите на децата“, разкри областният координатор на „Inner Wheel“ Оля Костадинова.

Дамите от организацията освен собствени средства от клуба, събирани от различни мероприятия, положили и много личен труд, за да се получи помещението в сегашното му състояние.

„Кръстихме проекта „За диабета без страх“, защото колкото и коварно да е това заболяване, когато усещаш подкрепата на хората около теб, просто нещата се случват все по-добре и по-добре“, коментира още Оля Костадинова.

Инициативата е част от друга, по-мащабна дейност, която има за цел да подобри условията за лечение на децата в детските отделения на УМБАЛ-Бургас, като тази инициатива е отворена и всеки, който желае и има възможност може да се включи./e-burgas.com

Общинският превозвач „Бургасбус“ ЕООД съобщи, че от днес, 12 ноември, всички жители и гости на Бургас могат да ползват интернет платформата  www.a2b.burgasbus.com. Тя дава възможност за достъп в реално време до полезна информация за градския транспорт през електронни устройства с операционна система Андроид и Уиндоус.

Така през мобилния си телефон вече можете да съставите желан маршрут, да следите изпълняваните линии и преминаващи през спирките превозни средства, както и местоположението на движещите се автобуси и тролейбуси на „Бургасбус“ ЕООД.

На електронните табла по спирките се вижда информация кога идва следващият автобус. Новото приложение дава възможност да следите и още три автобуса след него, движещи се по маршрута.

До края на тази година платформата ще бъде в тестов режим и е възможно понякога да не сработва по най-добрия начин. Ще бъдат положени всички усилия тя да придобие завършена функционалност.

Стикери с настоящата информация и QR код за вход към платформата са залепени във всички превозни средства, обслужващи градската транспортна схема, и в касовите салони на „Бургасбус“.

Да бъде изготвен план за ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите, в които се извършват дейности на Общински съвет – Бургас и Общинска администрация – Бургас. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Петко Георгиев.

Те припомнят, че през януари 2018 г.  Европейската комисия прие първата по рода си стратегия за ограничаване на пластмасата, последвана от предложение за пакет от мерки за забрана на определени пластмасови продукти за еднократна употреба. За да влязат в сила новите правила, трябва първо да бъдат одобрени от всички членки на Съюза. Това е процес, който ще отнеме години.

Съветниците обръщат внимание на проучване на „Евробарометър“, което показва, че 87% от анкетираните са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в моретата, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. 97% от анкетираните европейци са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни.

Планът на Европейската комисия е тези продукти да бъдат заменени от устойчиви материали.

Стъклото, както знаем, може да се използва многократно и е сред най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки. Въпреки това световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава.
Пластмасата не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца. Така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм.
За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт нея се изхвърля веднага след еднократна употреба. При създаването на пластмасовите продукти се отделят над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им – още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към различни заболявания.
Въвеждането на стъклени кани, чаши и шишета е по-полезно за здравето, за опазването на околната среда.

Пластмасовите бутилки, чаши, бъркалки за кафе и сламки са изключителен замърсител. Тези продукти се използват не само в заведения, но и в офис сгради.

Калояна Живкова и Петко Георгиев наблягат на факта, че Община Бургас от години въвежда практики за опазване на околната среда. През последните 10 години проектите в сектор Околна среда са приоритет. Част от тях са иновативни за България.

Съветниците отбелязват, че в синхрон с предложенията на Европейската комисия Община Бургас може да бъде първата българска община, която да стартира кампания за ограничаване на употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба.

„Първи стъпки в програмирането“ е първият и основополагащ модул по програмиране за деца на SoftUni Kids. Подходящ е за начинаещи, като е насочен към изграждане на основни компетенции и умения, необходими на децата, за да продължат обучението си в следващите модули от програмата за малки програмисти.

На първо място, децата получават знания за основните понятия в света на програмирането: компютър и неговите части, хардуер, софтуер, мрежа, програмен код, среда за разработка, алгоритъм и цикъл. На второ място, децата се учат на активно общуване в група и работа в екип – принципи, които са заложени в цялостната програма на обучението по програмиране на SoftUni Kids.

Записването за обучението в град Бургас става от ТУК като изберете подходяща група:

– Възрастова група „1-ви – 3-ти клас“ – от 10.11. до 12.01. (събота), от 15:00 ч. до 17:00 h

– Възрастова група „4-ти – 6-ти клас“ – от 10.11. до 12.01. (събота), от 10:00 ч. до 12:00 h

Не пропускайте тази невероятна възможност за вашето дете да се впусне в чудния свят на програмирането още днес!

Министерство на земеделието, храните и горите

Министерският съвет прие днес промени в Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи и в Наредбата за категоризиране на земеделските земи при промяна на тяхното предназначение. Това съобщи пресслужбата на правителството, цитирана от Монитор.

С промяната се намалява административната тежест за физическите и юридическите лица, които провеждат процедурата за промяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди. Отпада и изискването при подаване на искане за утвърждаване на площадка за проектиране, заинтересованото лице да представя пред комисията проект на подробен устройствен план.

Намалява се административната тежест върху гражданите и бизнеса при определянето на площадка или трасе за нуждите на физическо или юридическо лице върху земи от държавния поземлен фонд. Облекчени ще бъдат и процедурите при включването на земи в границите на урбанизираните територии, както и при провеждането на търгове за отдаване под наем или аренда на свободните земи от държавния поземлен фонд. По-лесно ще се осъществява и отдаването на заетите с трайни насаждения земеделски земи от държавния поземлен фонд.

Онлайн платформа ще осигурява трудова заетост на хората над 55 години. Инициативата е осъществена с партньорството на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Целта на платформата е чрез осигуряване на връзка между кандидатите и работодателите, хората над 55 години да бъдат върнати на пазара на труда. Тя ще бъде представена на 30 октомври в 11 часа в БТА. Участие в пресконференцията ще вземат и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и замeстник-главният директор на Дирекция „Услуги по заетостта” в Агенцията по заетостта Мария Андреева.

Обучението бе организирано по проект „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието, по Оперативна програма „Добро управление“, пише „Монитор“.

В Бургас  стартираха дейностите по проект за подобряване на ориентацията и достъпността до информация за заобикалящата среда за хора със зрителни увреждания.

Първият реален резултат е тактилна карта в Центъра за административно обслужване, които се намира на гърба на сградата на Община Бургас на  ул. „Александровска“ 26.

Сградата е проектирана и построена преди повече от половин век, което налага да се правят подобрения в посока осигуряване на достъпна среда за хора със зрителни нарушения и намалена подвижност.

За хората с нарушено зрение  най- големи затруднения създават приземния и първия етаж. Сградата разполага с 4 входа, пет стълбища, както и две нива на достъп- свободен и необходимост от идентификация.

С новата придобивка хората лесно се ориентират къде се намират различните гишета в Центъра за административно обслужване,  Заседателната зала, залата на общински съвет, кабинетите на кмета и председателя на Общински съвет,пресцентъра- най- често посещаваните места от активни граждани.

По този начин се подобрява възможността за обсъждане на обществено значими идеи и разрешаването на различни казуси.

В допълнение със звуковите сигнализатори на входовете и гарантирания достъп на служебни кучета водачи, обозначени с международни реквизити, прави сградата една от най- адаптираните за хора със зрителни увреждания.

Осигуряването на възможности за независим живот без необходимост от чужда помощ подобрява възможностите за реализация на хора с нарушено зрение, тъй като целевата група се научава да отстоява правата и позициите си самостоятелно. Все още е честа практика при посещение с придружител в институция, диалогът да се води с асистента, а не със самия човек.

По проекта се предвижда подобни карти да бъдат изработени за важните обществени пространства и туристическите обекти на територията на Община Бургас. Така ще се подобри  икачеството на туристическия продукт, който се предоставя на гостите на града.

Част от дейностите включват и разширяване на начините за използване на специализирани платформи за обработка и преобразуване на глас и текст в различни формати – брайл, текст, аудио файлове. Те подобряват достъпността на различни целеви групи, включително хора със множествени увреждания или такива с когнитивни разстройства.

Дейностите са част от международен проект за обмен на добри практики с румънски и датски партньори.

През 2019 г. необходимите условия за пенсиониране за работещите трета категория труд са 61 г. и 4 месеца навършена възраст и 35 г. и 8 месеца стаж за жените, и 64 г. и 2 месеца навършена възраст и 38 г. и 8 месеца стаж за мъжете. Това пише в мотивите към проектобюджета на НОИ за 2019 г., който е внесен от Министерски съвет в парламента. Уточнява в. Труд.

През 2019 г. необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж е 66 години и 4 месеца, а необходимият стаж е 15 години. Условията за пенсиониране за хората от сектор „Отбрана и сигурност” ще са 53 г. и 4 месеца навършена възраст и 27 г. стаж и за двата пола.

От 1 юли 2019 г. пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., ще се увеличат с 5,7%. От средата на следващата година минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава на 219,43 лв., социалната пенсия за старост нараства на 132,74 лв., максималният осигурителен доход става 3000 лв., а максималната пенсия – 1200 лв.

За 2019 г. са заложени 490 млн. повече за здраве в бюджета на НЗОК в сравнение с 2018 г. Така общата сума на касата догодина ще бъде 4,350 млрд. лв. Най-същественият дял на увеличението идва от допълнителна събираемост на здравни вноски от страна на НАП – 418 млн. лв.

blitz.bg

Танцова формация „Петлите“ застава пред бургаската публика в  Операта на 29 ноември от 19:00 часа с премиерата на най-новия си  спектакъл“Легендата“. По думите на ръководителя на състава Георги Димитров, който е и един от авторите на идеята за осъществявянето му, заедно с Николай Парушев, досега „Петлите“ не са правили толкова мащабен проект, който съчетава по модерен и съвременен начин в едно цяло народни танци, огнено шоу, пиротехника и живи гайди.

Професионалисти стоят зад 15 -те талантливи деца, които ще видим на сцената.  Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова.

Костюми – Камелия Цонева и Атанаска Маринова.

Визия – Стела Иванова.

Спектакълът е базиран на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия „Русин камък“.

Върху древно тракийско светилище е построена средновековната крепост, контролирала важен кръстопът между Северна и Южна България, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

През 1332 година цар Иван Александър побеждава в битката при Русокастро византийския император Андроник III – това е последната българска победа преди падането на България под османско иго.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и иска да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва настойчиво – напива водата в менците й, хваща се на хорото до нея, но хубавицата има друго либе и се не дава.

На Гергьовден, когато Руса играе хоро на мегдана до своя любим, змеят я отмъква сред огън и дим и я отвлича.

Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата.

Затова на Гергьовден на Русиния камък се събирали хората от всички околни села да честват Светеца – това е и най-големият и почитан събор до началото на 50-те години на XX век в Бургаско.

Имало е обичай хората да пренощуват на поляните около църквата, наречена с благодарност на Свети Георги, палели огньове в навечерието на празника. На самия Гергьовден се пречиствали с лековитата вода от аязмото в русината дупка, което се пълнело от сълзите на Руса, изтичащи от очите й – две кръгли кухини в дъното на пещерата.

Предпремиерно спектакълът «Легендата» ще бъде игран на 19 ноември, от 12 часа в залата на читалище «Просвета» в Поморие.

 

2000 долара за килограм (ако) кафе

В пищните хълмове в северната част на Тайланд жена внимателно вади зърна кафе от изпражнения на слон, за да бъде създадена една от най-скъпите напитки в света.

Твърди се, че този затънтен край на страната в провинция Чианграй, недалече от границата с Лаос и Мианма, е по-известен с наркотиците. Но точно там канадският предприемач Блейк Динкин избира да съчетае бизнеса с екологията. Когато разказал на местните водачи на слонове за идеята си, те го гледали все едно виждат пред себе си луд. Че как иначе, ако ти кажат, че става дума за висококачествено кафе, извлечено от акито на слонове.

bTV
bTV

 

Въпреки това Динкин създава компанията си и се захваща с производството на Black Ivory Coffee. Канадецът разказва, че първоначално обмислял да използва котките цибетки, от чиито изпражнения в Индонезия, Виетнам, но и в Тайланд правят кафето Kopi Luwak.

Според Динкин обаче качеството на тяхното кафе се влошава заради нарасналото търсене и заради отглеждането на животинките в клетка. Докато слоновете за кафе на предприемача се разхождат свободно в обширна територия, като много от тях са спасени от живот в плен в туристическата индустрия.

Динкин разказва, че му отнело 9 години, докато постигне желания резултат, който според него в началото бил ужасен. Но днес канадецът е доволен. Кафето му вече е хит на Малдивите, в Абу Даби и в някои туристически региони на Тайланд, а скоро ще започне да се предлага и в елитни заведения в Европа. Засега в Азия цената е около $1880 за килограм, но се очаква в Европа да нарасне.

politika.bg
politika.bg

Но защо Black Ivory coffee е толкова уникално? Защото след преминаването през храносмилателния тракт на слона кафето е изчистено от горчивия вкус. Динкин обяснява, че тялото на слона играе ролята на нещо като бавен огън за кафеените зърна. В същото време те се обогатяват от билките и останалата храна, които животното поглъща извън обичайното си меню от ориз и банани. Пътят от устата до крайния резултат при слоновете трае около 17 часа. Има нужда обаче от предварителна подготовка, като за целта работници берат зърната кафе от специалната плантация.

На вид напомнят на вишни. После се промиват и се добавят към останалата обичайна храна на слоновете. Изпражненията се събират внимателно, от тях се извличат зърната готово кафе, промиват се и после се сушат. За да се поддържа качеството на продукта, слоновете се извеждат на паша за билки сутрин преди изгрев, после идва ред на менюто, подготвено от хората. Вечер те започват голямото чакане и голямата работа. Динкин признава, че понякога има загуби, когато слоновете предпочетат да се облекчат в реката, в която се къпят.

Но с всяка изминала година Динкин увеличава добива, като третата партида от началото на 2015-а е от 150 кг. 8% от приходите от продажбата мъжът дава на Азиатската фондация, която обезпечава ветеринарните грижи за спасени слонове.

Тези, които са опитвали кафето, твърдят, че то има уникален вкус с нотки на карамел и шоколад, но без да са му добавяни специални примеси.

dunavmost.bg

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...
Открий ме в спорта