My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Нещо ново

Община Бургас ще привлече на работа ученици от Професионална  гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ и Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“.

Идеята е на кмета Димитър Николов. Целта е по този начин възпитаниците на елитните гимназии да направят първи стъпки в професионалната си  реализация. Техният пръв ангажимент ще бъде да превеждат  новинарската секция в сайта на администрацията, съответно на английски и руски език. Всички кандидати, които бъдат одобрени и се включат в съвместния проект, ще получават награди от финансов характер, осигурени от Община Бургас.

Освен на отличната си езикова подготовка, учениците ще могат да разчитат и на професионалната редакция на свои преподаватели, ангажирани с проекта.

За да се постави началото на този съвместен проект, се предвижда да бъде подписано официално споразумение между трите страни.

Идеята е в перспектива да се разкрият и други възможности за реализация на възпитаници на бургаски гимназии в рамките на различни инициативи на Общината.

 

Българската фондация по биоразнообразие започва нов проект за Атанасовското езеро. Той се нарича „Лагуната на живота“ и е поредното доказателство за високата консервационна стойност на езерото и европейската му значимост. Във вторник организаторите от БФБ ще представят подробности за инициативата.

Те ще отговорят на въпросите: „Какво налага нов проект за крайбрежната лагуна след приключването на успешния „Солта на живота?“, „Кои са партньорите и какви дейности ще изпълняват?“ и „Кои са основните предизвикателства пред екипа и как ще се поддържа симбиозата човек-езеро?“ Началото е 10.30 часа./dariknews.bg

Ремонт на летателни апарати, Електрически превозни средства и Производство на мебели са само част от новите дисциплини

Няколко нови специалности ще предложат училищата на територията на област Бургас за учебната 2019/2020 година. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по заетост, ръководена от областния управител Вълчо Чолаков.

За първи път ще се проведе прием по следните специалности: Ремонт на летателни апарати, Електрически превозни средства, Електродомакинска техника, Производство на мебели/ Производство на тапицирани изделия, Сътрудник опазване на обществения ред, Горско и ловно стопанство.

По данни на Регионално управление образование (РУО) броят на завършващите VII клас ученици през 2019 година е 3781. Общо за областта държавен план-прием за учебната 2019/2020 год. предлагат 55 образователни институции: 17 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии ( 5 общински и 1 частна), 26 средни училища (1 вечерно), 4 обединени училища, Спортно училище „Юрий Гагарин“ – гр. Бургас, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – гр.Бургас.

Пазарът на труда в област Бургас все повече има потребност от специалисти с базови, ключови компетентности и „умения на бъдещето“- да се учи в бързо променящата технологична и дигитализираща се работна среда, категорични са от РУО- Бургас. В тази връзка експертите предложиха за утвърждаване 85 паралелки в STEM профили (софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, електротехника и електроника, машиностроене, ИТ) и ИТ професии – 59,44 %. Паралелките от други профили и професии ще бъдат 58 (40,56 %).

В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков“ – гр. Бургас, профил „Математически“, с прием в 5. клас Комисията утвърди три паралелки.

„Всички предложения на училищата за обучения по професии са подкрепени от работодателските организации. Специалностите, които се предлагат трябва да отговарят на потребностите на пазара на труда. В случая, план приемът, който Комисията утвърди, следва тази логика- да се предложат кадри необходими на бизнеса. Само така може да се осигури професионална реализация“- коментира областният управител Вълчо Чолаков.

С нея може да се кандидатства за големи международни състезания, включително Европейско или Световно първенство

Община Бургас оборудва Парк „Арена ОЗК“ с най-модерната измервателна система за всички видове състезания в басейн. Същата беше използвана на последното Европейско първенство по плуване миналата година в Глазгоу. С тази ценна придобивка красивият нов плувен комплекс на Бургас вече е оборудван на 100 % с всичко необходимо, за да домакинства не само престижни национални, но и международни състезания на най-високото възможно ниво.

Днес системата се тества и калибрира. Тя е от марката Alge Timing, австрийско производство. Системата свързва в едно 22 тъчпада, специален софтуер и видеостена за визуализация. Стандартизирана е и сертифицирана от световните и европейски федерации в плувните спортове.

Още снимки

 

Инвеститор иска да отвори в Бургас първото у нас предприятие за ръчно направена италианска паста. Това е компанията „Maviglia“, стартирала през 1985 г. като малка семейна фирма. С времето тя се разраства и днес заема лидерски позиции в производството на прясна паста в Белгия и Холандия. „Maviglia“ иска да закупи 9 декара от индустриалната зона край град Българово.

Прогнозната инвестиция е за около 5 милиона лева. Компанията обяви, че ще стартира с 10 работника, с опция да ги увеличи до 40. Нейният интерес към Бургас е продиктуван от стратегическото географско разположение на града и качествените зърнени култури, които произвежда регионът.

Това не е единствената нова италианска инвестиция тук. Отново в индустриалната зона край Българово стартираха подготвителните дейности по изграждане на производствената база на компанията „Стратежия“, която е производител на детайли за обувната промишленост.

През март там ще отвори врати също така центърът за търговия и сервиз на селскостопанска техника на фирма „Мегатрон“. В процес на проектиране са базите на „Интерагри България“ АД, „Генчев Агри“ ООД и Панайот Пейчев ЕООД. „Интерагри“ инвестира в търговска и сервизна база за селскостопанска техника, „Генчев Агри“ в складова база за селскостопанска продукция, а Панайот Пейчев ЕООД в производство на тръби за водопроводни, канализационни, газопреносни мрежи и складова база. Интерес към индустриалната зона в Българово е проявила и фирмата „Уником Болкан“ EООД. Нейното намерение е да изгради база за производство на игри и детски играчки върху терен от 6 декара.

Междувременно се запълни капацитетът на Промишлена зона „Север“. Там заработиха десетки малки и средни предприятия, други са в процес на изграждане. Зоната в Българово е с площ 111 декара и скоро ще бъде запълнена също. Така че Община Бургас планира развитието на следващи две индустриални зони – „Юг“ край к-с „Меден рудник“ и най-голямата като размер, около 3000 декара, близо до село Равнец.

https://www.industrialpark-burgas.bg/bg/parcels

PernikToday.net

Британски учени установиха, че първородните деца в семейството са по-умни от останалите си братя и сестри, след като провели с тях тестове за интелигентност, съобщава в. „Метро“. Таблоидът се позовава на изследване на специалисти от университета в Единбург.

Те обясняват явлението с факта, че първородните деца в семейството получават повече умствени стимули и поддръжка при развиването на уменията си от страна на родителите. И това се случва още от най-ранната възраст на потомците.

Явлението обяснява и защо първородните деца в семейството получават по-големи заплати и по-добро образование на по-късен етап от живота си.

В рамките на проучването били изследвани 5000 деца на възраст до 14 г. Оказало се, че децата, които се раждали след първородния наследник, получавали по-малко умствени стимули от родителското тяло.

Майките и бащите по-рядко им четели на глас, не им помагали в усвояването на музикални инструменти в същата степен, както при първородните.

Източник: Вести бг

Да се създаде координационен механизъм между различните институции, които имат отношение по спазване на законите касаещи Черноморското крайбрежие. За това се обяви председателят на Комисията по околна среда и води в Народното събрание Ивелина Василева по време на питане до ресорния министър Нено Димов.

„За да бъде засилен превантивния контрол Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на туризма (МТ) могат да извършват съвместни, системни и цялостни проверки”, каза от трибуната Ивелина Василева. Тя призова и за взаимодействие между трите ведомства относно анализиране на всички обстоятелства и детайли по случаите касаещи нарушения по крайбрежието, както и нормативната уредба. При установяване на пропуски да се предложат адекватни промени, които да имат възпиращ ефект.

От дебатите стана ясно, че съгласно потвърдената от съда заповед на министъра на околната среда и водите към момента в сила има пълна забрана за извършване на строителни дейности в района на Корал, до провеждане на всички изискуеми екологични процедури.

„За разораването на дюната на къмпинг Смокиня: Всички очакваме резултата от наказателното производство срещу виновните лица. Надявам се законът да бъде приложен в цялата му строгост и това да служи и като предупреждение никой дори да не помисля да извършва подобни действия, които нанасят безвъзвратни щети на природата”, каза народният представител.

„С промените в Закона за железопътния транспорт се цели по-голяма либерализация на пазара  и увеличаване правата на превозвачите в ЕС. Основната цел на законопроекта, е привеждането на досега съществуващия закон в съответствие с изискванията на европейското законодателство, като в него се предвиждат редица промени. Те се отнасят за Четвъртия железопътен пакет, приет през 2016 г Той. включва пет нормативни акта, разделени в два „стълба“ : „Технически стълб“ и „Пазарен (политически) стълб“.

В най-общ аспект акцентите падат върху правата на железопътните превозвачи на достъп при справедливи, недискриминационни и прозрачни условия до железопътната инфраструктура. Обхванати са и обслужващите съоръжения за извършване на всички видове железопътни услуги за превоз на пътници и товари“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Иван Вълков по време на дебатите за Закона за железопътния транспорт. Днес парламентът прие на първо четене предложените промени.

Те целят транспонирането на европейска директива. Текстовете касаят и издаването на единен сертификат за безопасност. Съгласно директивата, сертификатът може да бъде издаван както от Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз, така и от националния орган по безопасността – Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“.

Според бургаския депутат българският пазар е либерализиран още през 2009 г. и фирмите, които преминават през нашата страна, разполагат с нужния сертификат. „Държавата има сключен договор за извършване на обществената услуга, който беше подписан през 2009 г. и е със срок от 15 години. През 2024 г. не може да дойде никакъв друг превозвач и нашият пазар е напълно защитен. Със законопроекта за железопътния транспорт се гарантира, че услугата железопътен транспорт ще се изпълнява от БДЖ“, коментира Вълков, който е член на парламентарната комисия по транспорт.

По отношение извършването на превоз на пътници железопътните превозвачи ще имат право да превозват пътници между железопътни гари, разположени в държави – членки на Европейския съюз, включително между железопътни гари, разположени на територията на Република България.

В законопроекта е предвидено и допълване на санкционния режим при нарушения на законодателството по отношение на несправедливо или дискриминационно третиране на железопътни предприятия от управител на инфраструктура.

Психическият тормоз влиза в общото определение за домашно насилие

Парламентът прие по-строги наказания срещу домашното насилие. Във финалните промени на Наказателния кодекс психическият тормоз влиза в общото определение за домашното насилие.

Причината – според юристи, психическият тормоз е трудно доказуем в съда, съобщава БТВ.

Законодателите дефинират за първи път и следенето, което може да се изразява в наблюдение или влизане в нежелана комуникация. Следенето в условия на домашно насилие се наказва с до 5 години затвор, а извън семейството – с до 1 година.

Наказанията за убийство в условията на домашно насилие е от 15 години до доживотен затвор. Най-строгото наказание е доживотен затвор без право на замяна.

Промените в Наказателния кодекс идват, след като Истанбулската конвенция не беше приета заради недоволство и сред политици, и  сред част от обществото.

Източник: БТВ

Повече игри и занимания на открито предвижда новата общинска програма „4 годишни времена за здравето на нашите деца“. Тя беше представена днес от зам.-кметовете по образование и здравеопазване  Йорданка Ананиева  и д-р Лорис Мануелян, както и от директора на Дирекция „Образование“ Веселина Таралова, пред директори и учители от всички бургаски детски градини.

Идеята на амбициозната и иновативна програма е децата да излизат всеки ден навън преди обед и следобед по 1-2 часа, когато не вали и няма мъгла. Предлага се престоят им навън да бъде отбелязван в специален здравен календар, с който родителите да могат да се запознаят, когато пожелаят.

По този начин децата ще са по-спокойни, по-уравновесени, по-устойчиви на инфекции и температурни промени, категорични са от администрацията.

„Освен игри, времето навън може да бъде използвано и за уроци на открито“, обясни зам.-кметът Ананиева. Тя припомни и другата общинска програма, която ще бъде реализирана тази година. Тя е за родители- доброволци, които да помагат в заниманията и желание за участие в нея са заявили дотук 20 детски градини.

Още снимки

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта