Нещо ново

arhdeti.ru

В изпълнение на един от ключовите приоритети на България по време на председателството на Съвета на Европа – Хората с увреждания – пълноправни членове на обществото, днес в Община Бургас стартираха серия работни срещи, целящи повишаване на информираността и капацитета на общинските служители. Целта е хората с увреждания да получават възможно най-лесен достъп до услуги и възможност за професионална реализация.

През следващите 3 месеца експертите и ръководителите на административни единици ще имат възможност да опреснят своите знания и да изяснят различни казуси от техния професионален опит.

Следващите срещи са предвидени за 16 март, 30 март, 13 април, 27 април, 11 май и 22 май.

Сред темите, които ще бъдат представени по време на срещите, са: увреждане, намалена подвижност, достъпна среда, помощни технически средства, приобщаващо работно място и др. Последните две събития са отворени за теми и казуси, поставени от участващите.

В края на месец май делегация от OOD Охайо ще посети нашия регион, за да се запознае с добрите практики и проблемите, пред които са изправени институциите и неправителствените организации, работещи в полза на хората с увреждания. По време на срещите, чуждестранните експерти ще дадат препоръки по въпросите и казусите, поставени от нашите експерти по време на  предшестващите виртуални срещи. Всички дейности са част от програма за професионален обмен, в която Община Бургас и OOD Охайо участват съвместно.

В срещите на живо от Кълъмбъс Охайо ще участва г-жа Елизабет Самън с- експерт в OOD – щатска агенция, осъществяваща дейностите по оценка на потребностите, търсене и намиране на работа и социално подпомагане на хората с увреждания в целия щат. Самата госпожа Самънс е практически незряща, майка, полиглот и писател.

 

jeremiahgriffin.com

По Схемата за млади земеделски стопани досега младите фермери до 40 години получаваха надбавка от 25% към плащането на хектар по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), но от 2018 г. този процент се вдига двойно, на 50 на сто, съобщава сайтът на земеделското министерство. Това ще важи за първите 30 хектара съгласно обнародвания в „Държавен вестник” Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. Стопанството трябва да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. Така се създава допълнителен стимул за задържане на младите хора в сектора на земеделието и селските райони, съобщава monitor.bg.

С предложените промени се прецизират текстове в закона, които касаят подаването на общо заявление за подпомагане. Съгласно приетите промени, земеделските земи включени в заявленията за подпомагане на площ на регистрираните земеделски стопани, трябва към 31 май на календарната година да бъдат на разположение на кандидатите, което се удостоверява с регистрирано в общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите правно основание за ползването им.

С оглед избягване на потенциални непълноти отпада изброяването на видовете правни основания, чрез които се доказва ползването на завените площи, като се запазва необходимостта от тяхното регистриране съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по съществуващия до момента ред.

Предвидена е и процедура за установяване наличието на правно основание за ползване на земеделските земи в случаи на заявяване на площи в размер, надхвърлящ регистрираното правно основание и санкционирането на кандидати при липса на такова.

Източник: monitor.bg

jpl.nasa.gov

Сигнал от първите звезди във вселената, роден в космическия сърдечен ритъм след Големия взрив, беше уловен за пръв път, обявиха астрономи и предизвикаха вълнение в целия научен свят.

Находката е плод на десетилетия търсене и бива открита години по-рано от очакваното. Тя бе описана от развълнуван наблюдател като най-големия астрономически пробив от откриването на гравитационните вълни през 2015.

Откритията трябва да бъдат потвърдени чрез други експерименти.

Очаква се откритието да хвърли светлина върху тъмната материя – невидимото, тайнствено вещество, за което се смята, че съставлява повече от 70% от вселената.

„Откриването на този миниатюрен сигнал отвори нов прозорец към ранната вселена”, каза астрономът от американския щатски университет в Аризона Джъд Баумън, който е водещ изследовател по проекта.

„Телескопите не могат да виждат достатъчно недалеч, за да предадат пряко образа на такива древни звезди, но сме ги виждали, когато започват да действат, тоест да искрят „чрез радиовълни, пристигащи от космоса”.

Следи от звездите, които преди 13,6 млрд. години вече са били активни – само 180 млн. години след като Големият взрив довежда до раждането на вселената, са били уловени в австралийската пустиня от радиоспектрометър с големина на маса за хранене.

Такива доказателства бяха чакани, но не и толкова бързо.

За всеобща изненада и удоволствие сигналът съдържал и нещо любопитно.

Ранната вселена, показват данните, е била два пъти по-студена отколкото се смяташе досега, с температура от минус 270 градуса, според изследването в сп. „Нейчър”.

Някои предположиха, че причина за това е тъмната материя. Това е тема на съпровождаща научна публикация в същото списание.

Авторът й Ренан Баркана от университета в Тел Авив, смята, че този мраз може да се обясни с взаимодействието на обикновената материя с тъмната, при което тя губи енергия.

Данни от спътника „Планк” през 2013 показаха, че обикновената материя, от която е направено всичко, което виждаме и пипаме, но съставлява само 4,9 процента от вселената, а на тъмната материя се падат 26,8 процента. Останалите близо 73 на сто са тъмна енергия.

Невидима за телескопите, тъмната материя се възприема чрез гравитационната сила, която упражнява върху други обекти в космоса.

Учените смятат, че за около 400 000 години след Големия взрив вселената е била тъмна – изпълнена главно с водород.

Гравитацията бавно приближила най-гъстите газови зони едни към други и се създали звездите. Сигналите, уловени сега, са от първичен водород, от времето, когато светлина от първите звезди за пръв път направила газа разпознаваем.

Нашето Слънце и слънчева система са се формирали около 9 млрд. години по-късно. Най-ранните звезди са били източник на всички тежки елементи във вселената, включително и онези, нужни за поддържането на живот. /АФП

Източник: bgnes.com

drbautista.ca

Пенсионерите между 65 и 69 годишна възраст ще имат право на безплатно поставяне на две зъбни протези, които ще ги сменят, също безплатно, през четири години. Това е залегнало в новия Национален рамков договор, който Българския зъболекарски съюз ще подпише с касата, съобщи неговият председател д-р Николай Шарков. Той уточни, че за зъбното протезиране са предвидени 20 млн. лева и допълни, че самите протези ще се заплащат от пациента, като касата ще поема само труда на зъболекаря.

483 000 е населението между 65 и 69 години. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени. На бременните жени, кърмачките и децата до 15 години, както за млечните зъби няма да се поставя амалгама, е записано в още новия НРД.

Постигнато е и увеличение за прегледите от страна на НЗОК към зъболекарите. Те припомниха няколко съществени момента – детският пакет остава същият, но за децата с психични проблеми зъболечението е 100% поето от касата, както и пълна упойка в случаите, когато това се налага. Сто на сто е поето до сега и зъболечението на хората под запрещение, а за бременните жени трябва да се напомни, че имат два прегледа на зъбния статус по здравна каса, като вторият е да им даде разяснение как да се хранят, за да родят плод с добра костна структура.

Sunz.us

Ако имате скъп античен или ръчно тъкан килим от вълна, тогава можете да сте горди, че притежавате нещо наистина ценно и автентично. Това си има обаче и някои недостатъци. Почистването на такива килими може да е доста сложно и претенциозно начинание, пише domgradina.net.

Причината е, че за тях са използвани много ценни оцветители и материали, които могат лесно да се повредят от химическите препарати. Но как да почистим тогава един такъв много ценен килим? Със сняг разбира се!

Когато на вън се образува дебела снежна покривка, тогава е дошъл момента да се заемете с килима. Според мнозина това е метод, който дава магически резултати. И така какво да прави? Какво ли? Грабвайте килима, обувайте зимните ботуши и бягайте в двора! Ето какво!

Това почистване дава много добри резултати на ръчно изработени, антични и вълнени килими, но ако ще почиствате голям колим, тогава ще ви трябват помощници.

Инструкции за почистване на килим със сняг:
  1. Изтърсете килима добре, след което го закачете в двора, за да се аклиматизира към ниските температури на вън. Оставете го да постои така за около половин час.
  2. След като е постоял на вън към 30 минути, килимът е готов за работа. Сложете го да легне на земята, но внимавайте – важно е да има дебела снежна покривка, защото иначе може да се зацапа. Постарайте се наоколо да има достатъчно пространство, което да ви позволява да работите спокойно.
  3. Вземете една лопата и започнете да наръсвате сняг върху килима. Покрийте го с тънък слой сняг и оставете да подейства. Комбинацията сняг и ледено студен въздух ще замрази всички микроби, бактерии и досадни акари, които са се загнездили в него.
  4. Нека килима стои заринат със сняг около 20 минути. След това почистете снега от горе и го обърнете на другата страна за да повторите всичко това от начало.
  5. След като е стоял още 20 минути на другата страна, килимът е готов да се освободи от снежната прегръдка. Изтърсете го добре, а след това го сложете да виси на простира на двора за около половин час.
  6. След като времето изтече, вземете килима, изтърсете го внимателно и го върнете в стаята. Най-впечатляващото от всичко е, че заради ниските температури и структурата на снега, килимът ще е на практика почти напълно сух.

Това е един много изкусен и щадящ начин за почистване на килими. Както знаете, снега има прочистваща сила, защото има свойството да убива микробите, когато бъдат изложени на неговото влияние за по-дълъг период от време. Този начин за почистване ви обещава добри резултати, свежест и никакви повреди върху килима.

Източник: domgradina.net

retenews24

Жените между 30 и 40-годишна възраст ще имат право на един безплатен гинекологичен преглед и цитонамазка всяка година. Това е залегнало в новия Национален рамков договор, по който Националната здравноосигурителна каса ще им плаща и който влиза от месец април. Документът беше приет на събор на Българския лекарски съюз на 25 февруари 2018 г. с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “.

Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата. В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

От април лекарите специалиснти от доболничната помощ ще получават един лев повече от НЗОК за преглед. Сега за различни специалисти тя плаща от 18 до 25 лева. Увеличени са и цените на 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности.

„За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична“, обясниха от Българския лекарски съюз. Сред тях са тези по пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология, рехабилитация и долекуване, по които работят предимно общинските болници.

„Благодарене на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което съсловната организация се е борила, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите“, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Хората между 65 и 69 години ще имат право и на напълно безплатни ченета за сметка касата, те ще отпускат от 1 септември.

До тази придобивка за пенсионерите у нас се е стигнало след продължителни преговори между Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга, каза за „Монитор“ председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков. Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези да се разшири от 2019 година, допълни д-р Шарков.

Общо 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година.

Източник: monitor.bg

71-годишният американски теоретичен физик с японски произход Митио Каку даде пресконференция, посветена на новата му книга „Бъдещето на човечеството“. Авторът на популярни бестселъри, когото наричат „експерт в това, което все още не е станало“, призна, че гледа без особен ентусиазъм на съдбата на човешката цивилизация. Според изследователя, една или друга гибел определено очаква човечеството в бъдеще (esoreiter.ru).

Ученият съобщи, че 99,9% от всичките биологични видове, някога живели на Земята, са измрели, и съществуването ни на „Синята планета“ е само малка песъчинка в пясъчния часовник, ако се погледнат хилядите видове, обитавали земята преди нас.

Заплашват ни изригване на слънцето, метеорити, климатични промени, изригването на Йелоустоунския супервулкан и други катаклизми, епидемии, агресията на изкуствения интелект и, най-накрая, ядрена война. С една дума, Митио Каку е убеден, че нашата раса няма да може вечно да живее на Земята. Физикът разказва:

Великата история на живота на Земята показва, че всичките организми, сблъскали се с неблагоприятни условия, имат три варианта за действие: да напуснат враждебната среда, да се адаптират към нея или да измрат. При това, може с висока точност да се прогнозира, че някога човечеството непременно ще се окаже пред лицето на толкова голяма катастрофа, че физически няма да е възможно да се адаптира към нейните последствия. Тогава нашите потомци ще трябва или да напуснат тази среда, или да загинат. По този начин единственият шанс за спасение за тях ще бъде колонизацията на други планети. Просто хората няма да имат къде другаде да се дянат. За нещастие, силните на света не бързат нито да предотвратяват наближаващите катаклизми, нито да спасяват човечеството извън пределите на Земята.

pic-25-02-2018-0831082

Митио Каку предполага, че човечеството ще трябва да колонизира Луната, Марс или други подобни небесни тела от Слънчевата система. Друг вариант ще бъдат пътешествията през така наречените „къртичи дупки“, които ще позволят на земляните да заобиколят законите на пространствено-времеви континуум и буквално да се телепортират към далечни екзопланети, годни за живот. Американецът даже смята, че първооткривателите на бъдещето ще могат на теория да пътуват и до други измерения, които въобще не приличат на нашия свят.

Източник: esoreiter.ru

“Зад кулисите” е името на поредния проект, който стартира днес в

Националното училище за музикално и сценично изкуство “проф. Панчо Владигеров”. Идеята и реализацията е изцяло на Ученическия съвет, като желанието на децата е да покажат и другата страна на изкуството – тази зад сцената.

Според младите творци е необходимо  да разбират добре  естеството на сферата в която учат  и това   ги задължава да са наясно с творческите процеси.

Как се случва магията? Какво стои зад всичко? Колко труд и талант са необходими? Това са само част от въпросите, отговор на които ще търсят децата в отделните издания. Проектът предвижда поредица от срещи с изявени творци, на които ще се обсъждат конкретни професионални теми, които вълнуват бъдещите артисти. В програмата  ще бъдат  включени и различни уъркшопове и майсторски класове.

Известните оперни артисти Георги и Шмилена Султанови ще бъдат първите участници в новата инициатива. Звездното семейство е добре познато на почитателите на класическата музика от многобройните им превъплъщения на българските и международни сцени.  Какво се крие в живота зад кулисите, за сценичната треска и как се развива тя с времето и опита, ще разговарят днес

Георги и Шмилена със своите млади колеги.

„Зад кулисите“ е поредното голямо предизвикателство за Ученическия съвет към училището по изкуства , което стартира днес в 17 часа в Кафе с автограф.

Пет работни групи от родители на ученици в бургаските училища ще предлагат промени в наредбите и правилниците и ще подпомагат дейността на Община Бургас в сферата на образованието.

Това решиха участниците в новосформирания родителски съвет към Кмета на Община Бургас.

Родителите излъчиха свои представители, които ще работят по темите: „Сигурност и охрана“, „Програми за превенции и преодоляване на агресията“, „Здравословно хранене“, „Материална база“ и „Добри образователни практики“.

„За нас е важно вие, родителите, освен да споделите проблеми в училищата на вашите деца, да се включите реално в контрола и проверките, които ние извършваме в няколко направления. В Бургас работят компетентни и обичащи децата преподаватели и аз бих искал ние с вас да сме хората, които ще се опитаме да помогнем дейността им. Ще приемем всяко конструктивно предложение, което цели да се създадат още по-добри условия за бургаските ученици“, каза при откриването на срещата кметът Димитър Николов.

Заместник кмета по образование и култура Йорданка Ананиева представи пред родителите справка за наличната система за видеонаблюдение, охрана и пропускателен режим в 48- те училища в общината.

Родителите дискутираха теми, свързани с необходимостта от въвеждане на мерки за работа с по- агресивни деца, с подобряване на пропускателния режим в училищата и по- висок контрол през почивните дни на достъпа до училищните дворове на външни лица.

Работните групи ще направят предложения за въвеждането на единни изисквания за охрана и достъп до учебните заведения. Родителите ще предложат и допълнителни мерки към вътрешните правилници на училищата, които ясно да дефинират правата, но и задълженията на учениците, както и санкциите и наказанията, които да им бъдат налагани при неизпълнение на задълженията им, при лоша дисциплината или други провинения.

В община Бургас няма да се намалява броя на учениците в паралелките, а ще се търси помощта на държавата за строителството на нови училища, стана ясно още от срещата. Кметът Николов е изпратил писмо до Министерството на образованието, в което се аргументира необходимостта от нов сграден фонд, като терените вече са определени.

Родителите предложиха да се поставят табели на оградите на училищните дворове, които да ограничават достъпа на външни лица, както и на домашни любимци.

Сред предложенията бяха и инициирането на законодателни промени, с които да се въведе конкурсно начало за директори на училища като основен критерий при избора да бъде концепция за развитие на съответното учебно заведение.

Участници в срещата подадоха сигнали за лошо осветление около няколко училища и пешеходни пътеки, други поискаха нови спортни игрища. До дни в три от училищата ще бъдат направени проверки на договорите на фирмите, осигуряващи столовото хранене. До края на март в повечето бургаски училища ще се въведе електронна услуга на сайта на община Бургас, чрез която родителите да избират менютата за хранене на децата си в училищните столове.

Родителите ще работят по изработването на програма за работа с агресивни деца и ще предложат ограничаване на търговията с енергийни напитки в павилионите около учебните заведения и на нездравословните храни в бюфетите в самите училища. Работните групи ще дискутират и темата с тежестта на ученическите раници и ще направят предложения за решаване на проблема.

На срещата се чуха и различни мнения за новата наредба за прием на децата в първи клас. Тя подлежи на обсъждане и предложения по нея могат да се правят преди окончателното й приемане от Общинския съвет.

Предложения по темите на работните групи могат да се изпращат от родителите на електронната поща на дирекция „Образование“ към Община Бургас, както и на заместник кмета Йорданка Ананиева.

Днес кметът Димитър Николов ще се срещне и с родители на деца от яслите и детските градини на територията на Община Бургас, които също ще поставят проблеми и ще се включат в работни групи.

linkedin.com

Легенди разказват за чудните сили на красивия камък

На магията му са се поддавали горди крале и владетели на мощни империи. Сред камъните няма друг, който да събужда толкова много страсти и надежди.

Още Соломон, прочутият владетел на Израел, се убедил на собствен гръб в силата на хризолита. Един ден при него дошли пратеници от кралството Саба, които му съобщили, че тяхната владетелка – красивата и смела Билкис, желае да се срещне с него. любопитството накарало Соломон да я покани при себе си.

Билкис пристигнала в Ерусалим с цялата си свита и камили, понесли в товара си миро, тамян, злато и скъпоценни камъни. Срещата им останала силно впечатление и у двамата. Соломон се възхитил от хубостта на кралицата, а тя била поразена от мъдростта му. накрая се състояла цермонията по размяна на даровете.

Сред многото ценни подаръци, които получила Билкис, само един привлякъл вниманието й – златисто-зеленикаво колие. Кралицата на Саба била голяма познавачка на минералите и на скъпоценните камъни, но за първи път в живота си виждала подобри камъни. В светлината на свещта те блестели като котешки очи в мрака, а денем наподобявали стръкове пролетна трева с проблясващи през тях сутрешни слънчеви лъчи. Билкис толкова се възхитила, че пожелала да има повече от тези чудни бижута. От този миг насетне лудо влюбеният в нея цар Соломон всеки месец изпращал пратеници до най-отдалечени краища, за да търсят този ценен минерал.

Хризолитът, който впечатлил владетелката на Самба, предизвиквал възхита и признание и в Европа, и край Нил. Богатите египтянки обичали да се кичат с изработени от него обеци и колиета, а Клеопатра укрясявала с минерала дрехите си. негов почитател бил Юлий Цезар, който предал една от своите знаменити сбирки хризолити на храма на Венера в Ерикса – Сицилия.

jtv.com
jtv.com

Дарението попаднало там не случайно – светилището било прочуто с ритуалните оргии на жриците, а и се ширело вярването, че златисто-зеленикавият минерал притежава силата да разпалва страстта.

В миналото перидотът е било дори по-скъп и от диамантите. Името перидот идва от гръцката дума „peridona”, която означава „давам изобилие”.  Това е един от малкото камъни, които имат само една цветова разновидност, а именно дълбок зелен цвят със съвсем лек златист нюанс.

През Средновековието наричали хризолита „смарагдът на мореплавателите“, понеже на Стария континент с него търгували предимно моряци. Ревниво пазели обаче тайната, откъде се сдобивали с него. Дори ако някой я узнаел, било му трудно да попадне на остров Забиргет в Червено море, понеже често потъвал в мъгла.

Случвало се понякога хризолит да падне неочаквано от небето. Например, през 1749 г в източносибирската енисейска губерния бал намерен голям хризолит, наречен по-късно Красноярският метеорит.

На „смарагда на мореплавателите“ приписват магични и лековити свойства.

Смята се, че силата му повишава качествата на златото.
Хризолитовите висулки на златно синджирче помагат при предсказване на бъдещето, привличат щастието и благоденствието.

Навремето от златисто-зеленикавите камъни изработвали амулети, които се използвали да привличат слънчевата енергия и да подчиняват на волята на притежателя им ангели и демони, които да му служат.

Препоръчвали хризолита на хора, страдащи от фикции и нощни страхове. Той е чудесно средство, което преодолява емоционалната сдържаност и угасването на негативните чувства.
Този камък оказва положително влияние върху нервната система, като успокоява отрицателните емоции като озлобление, агресия или нетърпение. В Древния Рим битувало вярването, че който носи пръстен с този минерал, по-лесно се отървава от меланхолията и депресивните състояния, а и привлича към себе си и любовта.

tonina gems
tonina gems

Знае се също, че „смарагдът на мореплавателите“ ефективно прочиства черния дроб, регулира дейността на жлъчката и панкреаса. Водата, в която е престоял един час къс хризолит, ускорява извеждането на отровите от организма, успокоява раздразнението на тънките черва и жлъчката.
Силата на хризолита най-силно въздейства на представителите на знака Лъв и Везни. Според древни астрологични трудове, ако се носи на гърдите, привлича успеха, гарантира развитието на дейността, предпазва от грабеж.

Ако партньорът ви не проява вече любовта си и избягва интимните контакти, скрийте под възглавницата или поставете върху нощното шкафче в спалнята дребна фигурка от хризолит. Тя ще подсили чувствата ви и страстта ще пламне отново.

Перидотът има способността да лекува и да дава жизненост на цялото тяло. Казва се, че повишава търпението, увереността. Истории се разказват за неговото качество да забавя процеса на стареенето още от древни времена.

Веселата и приятелска енергия на този камък ни помага да създаваме добри приятелства, изчиства сърцето ни, освобождава ни от егото, което от своя страна изчиства ревността и гнева, носейки усещане за мир и тихо забавление.

Ясновидски камък, който ни помага да се свържем със съдбата си и да разберем смисъла на съществуването ни. ако сте уплашени или объркани, перидотът трябва да се използва внимателно, защото изпуска токсини, които изкарва на повърхността, като по този начин ги неутрализира.

Този камък намалява стреса, стимулира ума, повишава интуицията. Най-полезен е за баланс на половата система, тъй като помага за възстановяване на тъканите, пречиства тялото, чрез заздравяване на кръвта. Помага за храносмилането и намалява температурата. Използва се при лечение на емоционални проблеми, свързани с гняв, ревност и раздразнителност. Цветът му вдъхновява лечение, обновление, пречистване, прераждане, растеж. Има силата да лекува наранени чувства и да поправя разрушени взаимоотношения.

Източник: club50plus.bg/crimsonprincessfairytales.blogspot.bg

От витринатавиж всички

0
Красотата винаги е била относително понятие. Идеалът се е променял през вековете, но дори и в един и същ исторически период възприемането на красотата...

Стилътвиж всички

0
Ярки, екстравагантни, дълбоки и деликатни нюанси избра Известния институт Pantone Color за цвят на 2018г..(lifehacker.ru) Институтът „Pantone Color“ за първи път разшири списъка на модерните...