Коментар под снимка

„и писъци, подобни на онези на мандрагората, 

които – казват – довеждали човеците до лудост…“

Шекспир

Мандрагората е едно от най-важните за окултизма растения. Тя е смятана за полурастение-получовек, което е способно да убие всеки със своя вик.

Малко са онези растения, които са натрупали около себе си такова богатство от легенди, така както мандрагората. От най-ранни времена в човешката история тя бива обект на почитание, а много от поверията свързани с нея са тайнствени и необикновени.

Мандрагората /Mandragora officinarum/е била позната още в Древен Египет, където е наричана Rmmt  и изобразявана върху гробници, монументи и артефакти от Новото царство, а също така е споменавана в египетската любовна поезия.  Легенди за мандрагората изобилстват и в Месопотамия и семитско-говорящите земи. Учените я идентифицират с асирийската дума Nam.tar(ira), буквално значеща мъжки лек на Намтар богът на смъртта. В клинописен текст с химн към Инана се описва употребата на любовна ябълка, която стимулира любов и плодовитост и за която се предполага, че е именно мандрагора. Растението се споменава дори и в Стария Завет в историята за безплодната Лия, която откупва ласките на Яков срещу намерена мандрагора и така успява да зачене [Битие 30:14-16]. В юдаизма се нарича  дудаим, буквално „любовно биле“.

В античната митология мандрагората е представяна като свещена за различни божества. От римляните се е считало, че заедно с беладоната тя се намира под покровителството на най-старата от трите мойри Атропос. Свързвана е и с вълшебствата на магьосницата Кирка, поради което наричана с имената circaea, circaeon или билката на Кирка. В някои източници се описва, че мандрагората се намира под влиянието на Сатурн и е свещена билка на Хеката, но също така се асоциира и с Диана, Афродита и дори с Меркурий, поради андрогинната форма на корена й.  Ярко жълтите плодове на мандрагората са се свързвали със златните ябълки в градината на Афродита, от там е наричана и мандрагората на Афродита. Византийският лексикограф Хезихий пък назовава богинята на любовта с прозвището Мандрагоритис или господарка на мандрагората.

Свойствата на растението са били добре познати и описани от древните медици.  Хипократ отбеляза, че малка доза от нея помага да се успокои тревожност и най-дълбоката депресия. Ако пък се изпие упойващите й способности можели да служат като анестезия. Използвала се е и като афродизиак и лек срещу стерилност. Плиний Стари описва приложението на мандрагората в медицината и способността й да приспива и успокоява. За нея Теофраст казва, че в Рим е било обичайна практика за онези които искат да вземат корена й да очертават три кръга около растението с върха на меч и след това обърнати с лице на запад да го изравят. Фармакологът Диоскурид описва употребата й в приготвянето на любовни отвари. Той споменава за две разновидности на мандрагората, мъжка, която цъфти през пролетта и женска, която съзрява през есента. Според друга популярна класификация, ако коренът на растението е разклонен вилообразно, наподобявайки човешки крайници той е женски, а ако е единствен и без раздвоение, тогава е мъжки. Именно женският е ценен най-много и считан за необикновен талисман,  привличащ щастие и богатство.

Диоскурид получава мандрагора
Диоскурид получава мандрагора

Арамейското име на мандрагората е йабрухим, което произлиза от поверието, че прогонва демони и зли духове. За нея арабският учен и ботаник Ибн Ал-Байтар споменава, че е способна да лекува лудост и всякакви заболявания причинени от демонични сили.

Мандрагората се среща предимно в Южна Европа, Северна Африка и Мала Азия, където е позната под множество имена, най-известните сред които са ябълка на Адам, дяволска ябълка, вещерско биле, корен-получовек и магьоснически корен.

В литературата мандрагората е обект на множество проучвания и догадки. Неизброими са отпратките към нея и магическите й качества, най-вече от Шекспир и Томас Мор, които често я споменават в произведенията си. Макиавели кръщава прочутата си сатирична пиеса „La Mandragola” на нейно име. Гьоте пък я описва в историята си „Das Erdkühlein” като талисман на щастието.

Магически приложения

Най-известното свойство, което се приписва на мандрагората е свързано с употребата й в любовната магия и като силен афродизиак. Тя е особено позната сред евреите в Палестина, където растението вирее в изобилие и намира роля в любовните дела и плодовитостта. Сред палестинските жени е бил популярен обичаят да се поставя мандрагора под ложето за осигуряването на лесно зачеване. За същата цел и мюсюлманските и юдейските жени закупували корени от растението за да го закачат в домовете си.

Едно от персийските имена на мандрагората е михр-гиах или любовен корен, за който се смята, че ако бъде изяден от любимия без негово знание той ще се изпълни със силна страст. Подобни вярвания съществуват и в Индия, където едно от названията й в буквален превод означава „даряваща деца“ и се използва за да подпомага зачеване и за усилване на половата възбуда.

mandrake magic

Това, което изглежда като най-забележителната останка на връзката между мандрагора, любов и женитба е описано от Мирча Елиаде в поверията и магическата употреба на растението в Румъния. Матрагуна (бел. прев. – Западните автори превеждат румънската дума mătrăguna като мандрагора, но всъщност се касае за беладона /Atropa Belladona/. Въпреки това, тъй като двете растения са от едно семейство и митовете и поверията за тях са много сходни ще оставя названието „мандрагора“ в описанието на магическите приложения на билката в Румъния, за които М. Елиаде споменава) може да бъде носена като талисман, слагана във вода за къпане, прибавяна към храна или питие или използвана по друг начин. Тя помага на девойките да си намират съпрузи. На леките жени съдейства като възбужда страст в мъжете, а на омъжените прави съпрузите им да ги обичат. Тя носи късмет в любовта и служи за осигуряване на плодовитост. Увеличава млякото на кравите, донася богатство и щастие.

Събирането на мандрагора от девойките с цел любов и женитба включва изпълнението на ритуали, които се срещат в различни вариации в Румъния. За подобно начинание често се изисква помощта на магьосница или стара мъдра жена и всичко трябва да бъде проведено според строги правила. Растението трябва да бъде взето тайно, в нощ на пълнолуние и от място далеч от хората, там където не се чува глас на петел. Около мандрагората се оставят различни храни като дар и приношение, тъй като без отплата, тя няма да осигури своята помощ. Когато момичетата събират билката за да си осигурят женитба те изричат различни магически формули и наричания, като следното:

„Матрагуна, Матрагуна,
Омъжи ме след месец.
Ако не този, то нека следващия.
Но ме омъжи задължително.”

В отвора от изтръгнатото растение се оставя захар, монети и се полива с вино. В околностите на град Турда младите моми, които искат да направят любовна магия тръгват голи и с разпуснати коси в полунощ да берат листа от мандрагора, които се изсушават и стриват на прах. След това те отиват да откраднат брашно от мелница, което пресяват през обърнато сито. С праха от листата, брашното и мед те замесват тесто, с което трябва да захранят своя избраник.

В молдовския район Васлуй  мандрагората се персонифицира с обръщенията: „Добра Майка“, „Велика дама“, „Императрица“, а момичето, което ще я събира трябва да е чисто и нямало сексуален контакт преди това.  След внимателно изкопаване на корена, то оставя в отвора царевична питка и мед с наричането:

„Аз ти давам мед, хляб и сол,
а ти ми дай силата на твоята Святост!“

Обратно по пътя, ако девойката трябва да прекоси поток или река, тя хвърля във водата питка, за да може реката да я отнесе вместо магическата сила на билката.

Приложенията на мандрагората не са свързани само с позитивни цели. Тя има двойнствена сила, която може да бъде използвана за раздяла и омраза или насочвана към врагове за да ги разболява и подлудява.

Елиаде отбелязва още и че в Румъния, както и в Централна Европа се вярва, че ако някой притежава мандрагора тя ще му изпълни всяко желание, а същата има благотворно въздействие върху делата свързани с търговията, както и за привличането на процветание и охолство. Така например, онзи, който иска да привлече клиенти към своята мелница трябва да постави мандрагора под воденичен камък. Собствениците на таверни пък слагат части или влакна от корена върху или под бъчва с вино или друг алкохол, за да си осигурят множество от платежоспособни посетители.

Билката на вещиците

мандрагора магия

През Средновековието в Западна Европа популярността на мандрагората нараства дотолкова, че тя се приемала за чудотворен талисман и растение способно да излекува всичко. Англосаксонците я считали като изпитано целебнo средство срещу случаи на демонично обладаване. В европейското вещерство мандрагората е една от най-известните билки, която се използвала за изработка на кукли фамилиари, носена като защитен амулет, за привличане на любов, плодовитост и като сексуален стимулант. За нея се е смятало, че присъства в градината на всяка вещица. Тя е и сред основните съставки в рецептите за знаменития вещерски летящ мехлем. Повсеместно поверие е било, че мандрагората вирее на тъмни места, под сянката на обесник или там където са погребани престъпници. Приписвало й се и качеството да излъчва светлина през нощта, поради което е наричана дяволска свещ. Същото поверие се срещало и сред маврите от Андалусия, където се назовавала като кандилото на джиновете.

Сред други от приписваните качества на мандрагората е способността й да открива заровени съкровища, да създава пари и да осигурява богатство за притежателя си. Съществува вярването, че ако посред нощ човек остави пари до мандрагора на сутринта те ще се удвоят. Поради тази причина се е смятало, че онези които били заможни без явен източник го постигали чрез нейното съдействие.

В някои европейски страни като  Германия коренът на мандрагората служел като дух фамилиар, който носел щастие и късмет на притежателя си. Френските рибари от областта Сентонж носели нанизи от него за да бъдат опазвани от инциденти и нещастия. В Мала Азия коренът бил използван като талисман, на който се придавали свойствата да предпазва от оръжия, да премахва заболявания и дори да прави притежателя си невидим. Съществуват и легенди, че магическият пръстенът на Соломон съдържал парче корен от мандрагора, а Александър Велики дължал победите си на такъв талисман.

магии билки

Корени от мандрагора като магически талисман са били разпространени в много страни и търгувани на висока цена. Средновековните доктори шарлатани са се възползвали от суеверията и легендите за растението, като са изрязвали корените му под форма на фигурки идоли, които били считани за оракули и продавани срещу огромни суми. Най-честата практика след сдобиване с корена била накисването му във вино, след което се завивал в червена и бяла коприна. По този начин се смятало, че така придобивал способността да отговаря на въпроси за бъдещето.

Специално отношение се придавало на грижата за корена след изваждането му. Южните славяни при изкопаване го измивали с мляко, избърсвали го внимателно и го загръщали в плат, след което го поставяли в сандъче, което се пазело стриктно. В Германия и Франция за корена се полагало изключителна грижа, като се измивал периодично с вода или червено вино, след което се завивал в коприна или кадифе и се съхранявал в тапицирана кутия. В някои случаи се изисквало да му се оставя храна и питие два пъти дневно. В Германия съществувало вярването, че ако корените от мандрагора бъдат лишени от своите измивания, те ще плачат като пеленаче докато нуждата им не бъде изпълнена. Съответно, ако за тях се полагат добри грижи те ще се отблагодарят, като донесат охолство и благополучие на домакинството и ще го защитават, но ако грижите за тях бъдат занемарени това ще се отрази в лош късмет и нещастие.

Една германска история съхранена от 1675 г. разкрива как била възприемана вълшебната сила на мандрагората от бургмайстера на Лайпциг. Той заплатил 64 талера за подобна фигурка, изпратена до брат му, страдащ от лош късмет с писмо което гласяло:

„Когато поставиш земното човече в дома си, нека да престои там за три дни без да се доближаваш до него, след което го постави в затоплена вода. С тази вода напръскай всички домашни животни и стъпала в къщата и всичко ще ти потръгне, ако служиш правилно на земното човече.“

Поради голямото търсене на мандрагората, което продължило и до 17-18 век, вместо нея измамниците предлагали корени от други растения, най-вече от дива тиква. Австрийският антрополог Фон Лушан описва как търговци от Турция и Сирия изрязали корени толкова изкусно „почти като професия“, че било почти невъзможно да се различи, че не са естествени.

 

магия билки

Едно от най-известните поверия свързано с изваждането на корена на мандрагората е, че при опит за изравяне тя издава пронизващ вик, който може да убие всеки който го чуе. Това най-вероятно произлиза от факта, че прието вътрешно растението предизвиква страховити халюцинации, които водят до лудост, а в големи дози е смъртоносна отрова. Опасността може да се избегне, ако човек запуши ушите си, така че да избегне смъртоносния вик, а коренът бъде изкаран от земята като за него се върже куче, в някои описи то трябва да бъде черно и което ще загине вместо човека. Германският историк Х. Рахнер разисква тази практика и някои магии с мандрагора, като разкриващи асоциация с подземния свят и най-вече с Хеката и нейните кучета. Вярването, че куче трябва да бъде използвано за изтръгването на корена датира много назад във времето. Това може да се види и от изображение в ръкопис от 6 век, което илюстрира мандрагора в човешка форма предложена на Диоскурид и която е вързана за куче, изгубило живота си след като я е изкарало от земята.

Ябълката на джиновете

Арабското название на мандрагората в Египет и Алжир етуффах ал-джинн или ябълката на джиновете. В Мароко е известна като яйце на гхул (бел. прев. – зъл дух в арабската митология), а в Близкия Изток тя се нарича йабрух, което от сирийски означава любовна ябълка. Други нейни популярни имена са ябълка на лудостта и ябълка на Шайтан.

Като лечебно средство плодовете й са използвани заради обезболяващото си действие, а от сварените й в зехтин корени се приготвя лечебен мехлем срещу инфекции и ухапване от скорпион и змия. Коренът от мандрагора е разглеждан като директно свързан с подземния свят и тъмните сили, поради което намиращ употреба в различни негативни практики и вредоносни магии.

Характерните магически свойства, които се приписват на мандрагората в арабския свят са следните:

  • Ако цял корен от билката се закачи в дома, той ще бъде предпазен от всякакви зли сили и духове
  • Ако корен от мандрагора се постави под възглавницата по време на сън, човек ще се предпази от атаките на вредоносни джинове
  • Ако коренът се носи със себе си ще помогне за привличането на всякакви блага
  • Ако в обитаван дом или място се сложи корен от растението, всички зли духове ще бъдат прогонени от него
  • Ако коренът се използва като благовоние, с което се окади обладан от джин, той ще бъде прогонен от тялото на човека

За да действа коренът трябва да бъдат спазени определени правила. За целта той се изкопава по изгрев слънце, в първата неделя или понеделник от лунен месец, след което трябва да бъде съхраняван за три дни на тъмно място и оставен да престои в съд с вода за една нощ. След като изсъхне напълно вече може да бъде използван като магическо средство.

Може да се предположи, че в свят считан за обитаван от свръхестествени създания, способни да даряват блага или вреда на хората, придобиването на мандрагора не би било леко начинание. Тя въпреки всичко е магическо растение, живо създание, обладаващо мистични сили за добро и зло и способността да наранява и убива. Не е изненадващо, че от древни времена, събирането й е било обвито в тайни и съпътствано от ритуални практики, предназначени да защитават онзи, който я събира от вредата й. С неизброимите си легенди и поверия мандрагората спокойно може да бъде наречена майка на всички магически билки.

Източници:
Simoons, F. J. Plants of Life, Plants of Death, Diane Pub Co, 1998
Beals, K. Flower lore and legend, New York: Holt, 1917
Riddle, J.M. Goddesses, Elixirs, and Witches: Plants and Sexuality throughout Human History, Palgrave Macmillan, 2010
Eliade, M. De La Zalmoxis La Genghis Han, Editura Stintifica Si Enciclopedica, 1980
Müller-Ebeling, C. Witchcraft Medicine: Healing Arts, Shamanic Practices, and Forbidden Plants, Inner Traditions, 2003
Harrison, R.K. “The Mandrake And The Ancient World,” The Evangelical Quarterly 28.2 (1956): 87-92.
Шекспир, У. Ромео и Жулиета, превод Валери Петров
bestiary.ca

 

Студенти и преподаватели от Русенския университет създадоха водороден автомобил. Прототипът на колата на бъдещето спечели и награда за дизайн на екосъстезание в Турция. Автомобилът ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове, разказа БНТ. 

Преди седмица преподавателят, който стои начело на екипа, гл. ас. д-р Иван Белоев взе награда и за млад учен на Австрийското министерство на науката, научните изследвания и икономиката.

„В близките 20 години стратегията е автомобилите с конвенционални горива да излязат от градската среда, за да се спестяват емисии от парникови газове. Трябва да се насочим към алтернативни източници на енергия“, коментира гл. ас. д-р Иван Белоев.

По думите му дизайнът и цветът на прототипа са избрани от студентите.

1510865374-syzdadoha-vodoroden-avtomobil-u-nas-479588

А колата развива скорост от 50 километра в час. В световен мащаб вече има автомобили серийно производство с водородно гориво, а в следващото десетилетие предстои да станат много популярни.

Blitz.bg

Супермодерният сондажен кораб „Olimpic Delta“, извършващ проучвания в Черно море, акостира в Пристанище Бургас денс.

Плавателният съд е с дължина 92,55 метра, широк е 19,2 метра и е с товароносимост 3100 тона. Той е от последно технологично поколение и на борда му има дори хеликоптерна площадка. Построен е през 2015 година, става ясно от корабните регистри. Плава под флага на Кралство Норвегия.

Автор: Татяна Байкушева

Да ядеш сланинка, масло, че дори и мас и да отслабваш. Атанас Узунов отслабна със 70 кг без да се лишава от храни с високо съдържание на мазнини.

„Опитвал съм всичко. Отслабнах, след като престанах да ям продукти с рафинирана захар и тесто и започнах да ям храни с естествена мазнина. Когато човек яде много въглехидрати не се засища, а се яде повече”, каза в предаването „Здравей, България” Атанас Узунов.

„Това не е магическа диета. Хората трябва да внимават”, заяви диетологът Ипократис Пападимитракос. По думите на специалиста хората не трябва да изключват тотално въглехидратите от менюто си.„Това не е магическа диета. Хората трябва да внимават”, заяви диетологът Ипократис Пападимитракос. По думите на специалиста хората не трябва да изключват тотално въглехидратите от менюто си.

Източник: blitz.bg

Загадъчна аномалия бе забелязана в нощното небе над английския град Брадфорд. За да бъдем по-точни – аномалиите са цели шест. 

На 29 октомври Карл Конуей е снимал Луната и без да иска е запечатал и няколко странни обекта, които прелитат покрай нея. Авторът на изображенията смята, че е заснел нещо необичайно, а защо не и мистично, пише esoreiter.ru, цитиран от Блиц.

1509613260-pic-02-11-2017-0911421

„Направих тези снимки. Не бях забелязал нищо, докато снимах. А след това, разглеждайки фотографиите, забелязах на тази снимка странни тъмни петна на фона на Луната. Какво може да е това? Шест непонятни обекта са запечатани в долния ляв ъгъл на кадъра. На пръв поглед това е най-обикновена снимка на нощната небесна красавица. Но ако се вгледате по-внимателно, ще разберете за какво говоря. Никога досега не съм успявал да заснема нещо подобно. Не мисля да правя никакви прибързани изводи, но ми се струва, че това е нещо много необикновено”, коментира Конуей пред журналисти.

Снимките на фотографа успяха да предизвикат бурна дискусия в мрежата. Някои интернет потребители се шегуват, че това са вещици, които се подготвят за Хелоуин. Други оприличават обектите на летящи чинии. А трети виждат в тях дронове на правителството. Скептиците смятат, че фотографът е заснел обикновени птици.

Семейство от Тетевен опита да зарадва детето си със забавна играчка – пееща овчица. Когато обаче родителите задействали механизма на пластмасовото животинче, то пропяло на арабски. Нещо повече, песничката звучала неразбираемо, но ясно се откроявала фразата, с която се взривяват атентаторите „Аллах Акбар!“, съобщи „Блиц“.

Възмутеният баща заснел видео с „джихадистката“ овчица, което,предизвика нечуван отзвук във Фейсбук. „Можете ли да си представите, това го има в България! Купено е от български магазин“, възмущава се бащата.

log.viva.co.id

Ванга съветва къщата да не остава без мед. Течното злато носи благополучие. Освен това меда запазва спокойствието и комфорта.

 Добре е да имате и финикова палма или върба.

Те са свещени растения и първи помощници в борбата със злото.

Първият предмет, който мъдрата Ванга препоръчвала била подковата на входа на вратата. Казвала, че носи щастие и късмет.

Според ясновидката къщата не бива да остава и без натурален сапун. Измива злото, предпазва ни от зли магии.

Чесънът е също магически предмет. Поставен в ъглите на стаите, гони негативната енергия и ни предпазва от зли очи.

Свещите помагат да не изчезне енергията от къщата, е съвета на голямата пророчица. Кръглото огледало помни щастието и не го изпуска да напусне дома.

Ветропоказателят се справя с вятъра. Стопаните на такава къща никога няма да познаят скръб, тъга или нещастие.

Изсушената рибена люспа носи късмет, пари и доволство за всички. Но трябва да умеете да я съхранявате много добре.

Във всеки дом трябва да има камбана. Защото злите сили се страхуват от силните шумове.

Вземете си кука в къщи и ще уловите щастието и късмета, твърди Ванга. Кехлибарът прочиства главата и носи мир и късмет.

Ако искате да намерите пътя към щастието и да задържите любимите си хора, пазете кълбо вълна в дома си.

Точилото пък ще ни защитава от зли духове и носи в дома ни богатство.

Иглите предпазват от уроки и нещастие, твърди баба Ванга.

Вземете си ботуши и съдбата ще ви се подчини, е друг съвет на петричката врачка.

Ако искате къщата ви да е пълна с много щастие и просперитет, винаги в кухнята да има ябълки.

Пясъчният часовник в дома показва, че цените времето и имате надежден приятел в трудни ситуации. В жилището ли ви е, ще знаете как да преодолеете трудностите и препятствията в живота.

Иконата ще бъде вашият верен приятел и в трудна ситуация и ще ви успокои от вълненията. Основното нещо е да се обръщате с цялото си сърце към нея.

Имате ли в дома си черен крайпътен камък, никога няма да имате проблеми със съня, съветва баба Ванга.

Източник: За жената

Republika.mk
Народната медицина е дял от културата на един народ, която може да се счита за връстница на човечеството. Реално медицината на обикновените хора е създадена от самите тях, пише struma.bg.

С течение на времето всеки от тях е прибавил по нещо към опита на предшествениците. Крайният резултат е едно ядро от знания, свързан с начина на живот и съобразен със здравето.

Впечатляващо е, че явлението съществува преди възникване на писмеността.

Още древните халдейци и египтяни са страдали от него. Справката сочи, че урочасването се споменава в някои текстове на вавилонци и египтяни, датирани около 3100 година преди Христа. По-късно откриваме свидетелства при древните елини и римляните.

Известно е, че онова, което кара човека съзнателно или не да причинява урочасване, е завистта.

Народната медицина ни показва как да се пазим от болестите, по какъв начин да се справяме с тях, какви средства от растителен, минерален и животински произход да използваме. Приказките на нашите баби за злите очи не са измислица.

Например, в английска версия на Библията е подменен пасажа от Притчи Соломонови 23:6, който казва: „Не яж хляб у завистлив човек…” и „Не яж хляба на такъв човек, който урочасва”. В обществата, където това вярване е дълбоко вкоренено, една възхита или удивление, най-вече от чужд, се интерпретира като заплаха за урочасване.

„Ефектът” от урочасването може да се изрази по хиляди начини, от обикновена мигрена и умора до тежко заболяване, което може да доведе потърпевшия и до най-лошото. От урочасване могат да бъдат засегнати не само хората. Също така биха могли да пострадат животните, добрата реколта, както и да се причинят инциденти, финансови и любовни провали.

Тази власт, както казват Х. Крамър и Я. Спрингър в книгата си Malleus Maleficarum („Лошата злонамереност” – пр.а., творбата осъжда бруталността на Св. Инквизиция при разпитите), произлиза директно от Сатаната, който с ранга си на паднал ангел може да прави чудеса и да делегира известна дарба на своите слуги.

Срещу урочасването има хиляди практики, заклинания, амулети, жестове и други защити.

Любопитно е да се знае, че една от най-популярните защити в средиземноморските страни е била свит юмрук със стърчащи нагоре показалец и кутре. Жест, по-скоро изобразяващ Рогатия, и също така жест, който днес е задължителен за хардрок изпълнителите и техните почитатели.

Най-често на уроки стават жертва младоженците и пеленачетата. На изток жените, които се отправят към своята сватба се пазят с изключително усърдие. Някой биват дегизирани от родителите до неузнаваемост, с цел да заблудят завистниците, други се обличат в широки одежди и покриват главата и лицето си. Този обичай се практикува до днес при всички народи и вярвания.

При малките, особено некръстените, съществува известна опасност да бъдат урочасани. На тях се връзва червен конец на ръката, понякога с мънисто.

Ето и още някои популярни мерки за защита срещу урочасване:

– скилидки чесън в джоба;

– закована подкова над входната врата;

– обличане на дреха или чорап наопаки;

– измиване на лицето с вода;

– произнасяне на някакви специални думи, „молитви”.

Религиите не остават безразлични към урочасването.

В християнските практики на урочасаните се четат молитви, дава се светена вода за пиене и ръсене. Мюсюлманите също имат ритуали за прогонване на злото, а и на всички е известно онова „турско око”, което се използва за защита.

В Средновековието в Европа се вярвало, че най-добрият лек срещу урочасването е човешка слюнка. Неудобната част на това решение е, че трябва някой да се изплюе три пъти в лицето на жертвата или на земята пред него. От там и до днес остава емблематичният у нас израз „Пу, да не са ти уроки” и практиката да се имитира заплюване винаги след като си се радвал на дете, например.

Според скептиците, уроките, дори и да съществуват, застрашават само и единствено хората, вярващи в тях. Истината е, че тези въздействия причиняват вреди на индивиди с перманентно по-слаби енергийни защити, като некръстените деца например, или по-чувствителни и по-емоционални натури, също така на лица, които са в момент на занижена енергийната защита.  Такива са влюбените или хора, изпитващи радост и щастие. Ето защо има практика за известна предпазливост – да се пази в тайна новата придобивка или успех.

В заключение ще кажа, че съм скептична към всички изброени защити, с изключение на светената вода.

Може би, защото при мен, като експерт, търсят помощ патологичните случаи, хората, на които нищо не е помогнало, може би, защото злото се е модернизирало и е станало устойчиво на известните мерки. Едно е ясно – когато усетите признаците на урочасване и обичайното не помага, време е да потърсите специалист, преди да е станало късно.

Надя Христова

Източник: topexperta.com

Странен домат предизвика редица коментари в социалните мрежи. Очевидка е снимала зеленчука и го е качила в мрежата, съобщава БЛИЦ.

„Домат“ без нито една семка във вътрешността. Интересно как се е произвело това НЕЩО и как възнамерява да се размножи“, пише тя.

В коментарите се срещат реплики като: „Не възнамерява да се размножи. Само с купени Сортови семена на Монсанто. Или от село“.

Друг пък се шегува, че зеленчукът идва от Чернобил.

 
1505472397-5e-snpsbg

През новата учебна година учениците от бургаските училища, трябва добре да си правят сметката, когато злоупотребяват с медицински бележки, за да отсъстват от училище, тъй като Здравната инспекция в града стяга контрола и ще следи изкъсо издаването им.

В навечерието на новата учебна година институцията издаде указания за издаване на медицински бележки, които да удостоверяват отсъствието на ученици от час по реални здравословни причини.

Това могат да правят единствено лекарите в лечебни заведения за първична или специализирана медицинска помощ или център за спешна помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ и то въз основа на данните от анамнезата, резултатите от извършения преглед и изследвания, поставената диагноза. Данните следва да се отразят в съответната медицинска документация – амбулаторен лист, фиш за обслужен спешно болен в центровете за спешна помощ, както и лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок или спешното отделение.

Лекарят, който е извършил прегледа на ученика подпечатва медицинската бележка, която ще попълни. В нея задължително следва да се впише номерът и датата на осъшествения преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването, състоянието по Международната класификация на болестите X ревизия. Дните, посочени в медицинската бележка, за които е определена необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в документа.

В случаите на необходимост от отсъствие от училище след проведено болнично лечение, същата се удостоверява от лекар за болнична помощ, провело, лечението или общопрактикуващият лекар на ученика въз основа на дадените в епикризата препоръки, указват от РЗИ.

Лекарите, издали медицински бележки за удостоверяване на необходимост от отсъствие от училище по медицински причини, следва да предоставят при поискване на контролните органи на Министерство на здравеопазването (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и съответната, свързана с това медицинска документация.

От витринатавиж всички

0
Знаете ли, че има една супер мощна Коледна молитва, която сбъдва всяко желание? Тези думи действително имат изключително мощен ефект. Няма никакви съмнения, че...

Стилътвиж всички

0
Днес ще ви запознаем с древния японски метод за подмладяване на кожата. Като спазвате простите инструкции, можете лесно да преобразите лицето си само за 5...