Коментар под снимка

Студенти и преподаватели от Русенския университет създадоха водороден автомобил. Прототипът на колата на бъдещето спечели и награда за дизайн на екосъстезание в Турция. Автомобилът ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове, разказа БНТ. 

Преди седмица преподавателят, който стои начело на екипа, гл. ас. д-р Иван Белоев взе награда и за млад учен на Австрийското министерство на науката, научните изследвания и икономиката.

„В близките 20 години стратегията е автомобилите с конвенционални горива да излязат от градската среда, за да се спестяват емисии от парникови газове. Трябва да се насочим към алтернативни източници на енергия“, коментира гл. ас. д-р Иван Белоев.

По думите му дизайнът и цветът на прототипа са избрани от студентите.

1510865374-syzdadoha-vodoroden-avtomobil-u-nas-479588

А колата развива скорост от 50 километра в час. В световен мащаб вече има автомобили серийно производство с водородно гориво, а в следващото десетилетие предстои да станат много популярни.

Blitz.bg

Супермодерният сондажен кораб „Olimpic Delta“, извършващ проучвания в Черно море, акостира в Пристанище Бургас денс.

Плавателният съд е с дължина 92,55 метра, широк е 19,2 метра и е с товароносимост 3100 тона. Той е от последно технологично поколение и на борда му има дори хеликоптерна площадка. Построен е през 2015 година, става ясно от корабните регистри. Плава под флага на Кралство Норвегия.

Автор: Татяна Байкушева

Да ядеш сланинка, масло, че дори и мас и да отслабваш. Атанас Узунов отслабна със 70 кг без да се лишава от храни с високо съдържание на мазнини.

„Опитвал съм всичко. Отслабнах, след като престанах да ям продукти с рафинирана захар и тесто и започнах да ям храни с естествена мазнина. Когато човек яде много въглехидрати не се засища, а се яде повече”, каза в предаването „Здравей, България” Атанас Узунов.

„Това не е магическа диета. Хората трябва да внимават”, заяви диетологът Ипократис Пападимитракос. По думите на специалиста хората не трябва да изключват тотално въглехидратите от менюто си.„Това не е магическа диета. Хората трябва да внимават”, заяви диетологът Ипократис Пападимитракос. По думите на специалиста хората не трябва да изключват тотално въглехидратите от менюто си.

Източник: blitz.bg

Загадъчна аномалия бе забелязана в нощното небе над английския град Брадфорд. За да бъдем по-точни – аномалиите са цели шест. 

На 29 октомври Карл Конуей е снимал Луната и без да иска е запечатал и няколко странни обекта, които прелитат покрай нея. Авторът на изображенията смята, че е заснел нещо необичайно, а защо не и мистично, пише esoreiter.ru, цитиран от Блиц.

1509613260-pic-02-11-2017-0911421

„Направих тези снимки. Не бях забелязал нищо, докато снимах. А след това, разглеждайки фотографиите, забелязах на тази снимка странни тъмни петна на фона на Луната. Какво може да е това? Шест непонятни обекта са запечатани в долния ляв ъгъл на кадъра. На пръв поглед това е най-обикновена снимка на нощната небесна красавица. Но ако се вгледате по-внимателно, ще разберете за какво говоря. Никога досега не съм успявал да заснема нещо подобно. Не мисля да правя никакви прибързани изводи, но ми се струва, че това е нещо много необикновено”, коментира Конуей пред журналисти.

Снимките на фотографа успяха да предизвикат бурна дискусия в мрежата. Някои интернет потребители се шегуват, че това са вещици, които се подготвят за Хелоуин. Други оприличават обектите на летящи чинии. А трети виждат в тях дронове на правителството. Скептиците смятат, че фотографът е заснел обикновени птици.

Семейство от Тетевен опита да зарадва детето си със забавна играчка – пееща овчица. Когато обаче родителите задействали механизма на пластмасовото животинче, то пропяло на арабски. Нещо повече, песничката звучала неразбираемо, но ясно се откроявала фразата, с която се взривяват атентаторите „Аллах Акбар!“, съобщи „Блиц“.

Възмутеният баща заснел видео с „джихадистката“ овчица, което,предизвика нечуван отзвук във Фейсбук. „Можете ли да си представите, това го има в България! Купено е от български магазин“, възмущава се бащата.

log.viva.co.id

Ванга съветва къщата да не остава без мед. Течното злато носи благополучие. Освен това меда запазва спокойствието и комфорта.

 Добре е да имате и финикова палма или върба.

Те са свещени растения и първи помощници в борбата със злото.

Първият предмет, който мъдрата Ванга препоръчвала била подковата на входа на вратата. Казвала, че носи щастие и късмет.

Според ясновидката къщата не бива да остава и без натурален сапун. Измива злото, предпазва ни от зли магии.

Чесънът е също магически предмет. Поставен в ъглите на стаите, гони негативната енергия и ни предпазва от зли очи.

Свещите помагат да не изчезне енергията от къщата, е съвета на голямата пророчица. Кръглото огледало помни щастието и не го изпуска да напусне дома.

Ветропоказателят се справя с вятъра. Стопаните на такава къща никога няма да познаят скръб, тъга или нещастие.

Изсушената рибена люспа носи късмет, пари и доволство за всички. Но трябва да умеете да я съхранявате много добре.

Във всеки дом трябва да има камбана. Защото злите сили се страхуват от силните шумове.

Вземете си кука в къщи и ще уловите щастието и късмета, твърди Ванга. Кехлибарът прочиства главата и носи мир и късмет.

Ако искате да намерите пътя към щастието и да задържите любимите си хора, пазете кълбо вълна в дома си.

Точилото пък ще ни защитава от зли духове и носи в дома ни богатство.

Иглите предпазват от уроки и нещастие, твърди баба Ванга.

Вземете си ботуши и съдбата ще ви се подчини, е друг съвет на петричката врачка.

Ако искате къщата ви да е пълна с много щастие и просперитет, винаги в кухнята да има ябълки.

Пясъчният часовник в дома показва, че цените времето и имате надежден приятел в трудни ситуации. В жилището ли ви е, ще знаете как да преодолеете трудностите и препятствията в живота.

Иконата ще бъде вашият верен приятел и в трудна ситуация и ще ви успокои от вълненията. Основното нещо е да се обръщате с цялото си сърце към нея.

Имате ли в дома си черен крайпътен камък, никога няма да имате проблеми със съня, съветва баба Ванга.

Източник: За жената

Republika.mk
Народната медицина е дял от културата на един народ, която може да се счита за връстница на човечеството. Реално медицината на обикновените хора е създадена от самите тях, пише struma.bg.

С течение на времето всеки от тях е прибавил по нещо към опита на предшествениците. Крайният резултат е едно ядро от знания, свързан с начина на живот и съобразен със здравето.

Впечатляващо е, че явлението съществува преди възникване на писмеността.

Още древните халдейци и египтяни са страдали от него. Справката сочи, че урочасването се споменава в някои текстове на вавилонци и египтяни, датирани около 3100 година преди Христа. По-късно откриваме свидетелства при древните елини и римляните.

Известно е, че онова, което кара човека съзнателно или не да причинява урочасване, е завистта.

Народната медицина ни показва как да се пазим от болестите, по какъв начин да се справяме с тях, какви средства от растителен, минерален и животински произход да използваме. Приказките на нашите баби за злите очи не са измислица.

Например, в английска версия на Библията е подменен пасажа от Притчи Соломонови 23:6, който казва: „Не яж хляб у завистлив човек…” и „Не яж хляба на такъв човек, който урочасва”. В обществата, където това вярване е дълбоко вкоренено, една възхита или удивление, най-вече от чужд, се интерпретира като заплаха за урочасване.

„Ефектът” от урочасването може да се изрази по хиляди начини, от обикновена мигрена и умора до тежко заболяване, което може да доведе потърпевшия и до най-лошото. От урочасване могат да бъдат засегнати не само хората. Също така биха могли да пострадат животните, добрата реколта, както и да се причинят инциденти, финансови и любовни провали.

Тази власт, както казват Х. Крамър и Я. Спрингър в книгата си Malleus Maleficarum („Лошата злонамереност” – пр.а., творбата осъжда бруталността на Св. Инквизиция при разпитите), произлиза директно от Сатаната, който с ранга си на паднал ангел може да прави чудеса и да делегира известна дарба на своите слуги.

Срещу урочасването има хиляди практики, заклинания, амулети, жестове и други защити.

Любопитно е да се знае, че една от най-популярните защити в средиземноморските страни е била свит юмрук със стърчащи нагоре показалец и кутре. Жест, по-скоро изобразяващ Рогатия, и също така жест, който днес е задължителен за хардрок изпълнителите и техните почитатели.

Най-често на уроки стават жертва младоженците и пеленачетата. На изток жените, които се отправят към своята сватба се пазят с изключително усърдие. Някой биват дегизирани от родителите до неузнаваемост, с цел да заблудят завистниците, други се обличат в широки одежди и покриват главата и лицето си. Този обичай се практикува до днес при всички народи и вярвания.

При малките, особено некръстените, съществува известна опасност да бъдат урочасани. На тях се връзва червен конец на ръката, понякога с мънисто.

Ето и още някои популярни мерки за защита срещу урочасване:

– скилидки чесън в джоба;

– закована подкова над входната врата;

– обличане на дреха или чорап наопаки;

– измиване на лицето с вода;

– произнасяне на някакви специални думи, „молитви”.

Религиите не остават безразлични към урочасването.

В християнските практики на урочасаните се четат молитви, дава се светена вода за пиене и ръсене. Мюсюлманите също имат ритуали за прогонване на злото, а и на всички е известно онова „турско око”, което се използва за защита.

В Средновековието в Европа се вярвало, че най-добрият лек срещу урочасването е човешка слюнка. Неудобната част на това решение е, че трябва някой да се изплюе три пъти в лицето на жертвата или на земята пред него. От там и до днес остава емблематичният у нас израз „Пу, да не са ти уроки” и практиката да се имитира заплюване винаги след като си се радвал на дете, например.

Според скептиците, уроките, дори и да съществуват, застрашават само и единствено хората, вярващи в тях. Истината е, че тези въздействия причиняват вреди на индивиди с перманентно по-слаби енергийни защити, като некръстените деца например, или по-чувствителни и по-емоционални натури, също така на лица, които са в момент на занижена енергийната защита.  Такива са влюбените или хора, изпитващи радост и щастие. Ето защо има практика за известна предпазливост – да се пази в тайна новата придобивка или успех.

В заключение ще кажа, че съм скептична към всички изброени защити, с изключение на светената вода.

Може би, защото при мен, като експерт, търсят помощ патологичните случаи, хората, на които нищо не е помогнало, може би, защото злото се е модернизирало и е станало устойчиво на известните мерки. Едно е ясно – когато усетите признаците на урочасване и обичайното не помага, време е да потърсите специалист, преди да е станало късно.

Надя Христова

Източник: topexperta.com

Странен домат предизвика редица коментари в социалните мрежи. Очевидка е снимала зеленчука и го е качила в мрежата, съобщава БЛИЦ.

„Домат“ без нито една семка във вътрешността. Интересно как се е произвело това НЕЩО и как възнамерява да се размножи“, пише тя.

В коментарите се срещат реплики като: „Не възнамерява да се размножи. Само с купени Сортови семена на Монсанто. Или от село“.

Друг пък се шегува, че зеленчукът идва от Чернобил.

 
1505472397-5e-snpsbg

През новата учебна година учениците от бургаските училища, трябва добре да си правят сметката, когато злоупотребяват с медицински бележки, за да отсъстват от училище, тъй като Здравната инспекция в града стяга контрола и ще следи изкъсо издаването им.

В навечерието на новата учебна година институцията издаде указания за издаване на медицински бележки, които да удостоверяват отсъствието на ученици от час по реални здравословни причини.

Това могат да правят единствено лекарите в лечебни заведения за първична или специализирана медицинска помощ или център за спешна помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ и то въз основа на данните от анамнезата, резултатите от извършения преглед и изследвания, поставената диагноза. Данните следва да се отразят в съответната медицинска документация – амбулаторен лист, фиш за обслужен спешно болен в центровете за спешна помощ, както и лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок или спешното отделение.

Лекарят, който е извършил прегледа на ученика подпечатва медицинската бележка, която ще попълни. В нея задължително следва да се впише номерът и датата на осъшествения преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването, състоянието по Международната класификация на болестите X ревизия. Дните, посочени в медицинската бележка, за които е определена необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в документа.

В случаите на необходимост от отсъствие от училище след проведено болнично лечение, същата се удостоверява от лекар за болнична помощ, провело, лечението или общопрактикуващият лекар на ученика въз основа на дадените в епикризата препоръки, указват от РЗИ.

Лекарите, издали медицински бележки за удостоверяване на необходимост от отсъствие от училище по медицински причини, следва да предоставят при поискване на контролните органи на Министерство на здравеопазването (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и съответната, свързана с това медицинска документация.

Снимка: НИМ

Хрисосотира е малък полуостров, разположен в източната част на землището на гр. Черноморец, Община Созопол. Екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов за четвърта поредна година проучва една от най-големите крепости в района на Бургаския залив. Констултант на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински (Директор на НАИМ при БАН). В експедицията участват д-р Маргарита Попова (зам.ръководител) , Антония Йорданова, работници от Черноморец и с. Маринка.

Снимка: НИМ
Снимка: НИМ

Разкопките се осъществяват със средства на Министерството на културата и Националния исторически музей. Те са част от голям научен проект на музея имащ за цел да се анализират археологическите и исторически сведения за крайморските крепости и пристанища в провинция Хемимонт за периода V-VІІ век.

Разположеното укрепено селище на площ 73 дка е получило своето име , вероятно при приеменуването на Аполония Понтика на Созопол след ІV век. За разлика от древния полис, Хрисосотира има твърде кратка историческа съдба. От средата на V век до началото на VІІ век тук съществува гъсто заселено селище, което притежава строго уредена вътрешна планировка, представителна обществена сграда -седалище на висш духовник или управител, складови помещения, култови сгради. Крепостната стена на полуострова се простира над 300 м, в които са включени 4 мощни кули. Изброените елементи на поселищната система дават основание на проф. Иван Христов да твърди, че проучвания обект от НИМ всъщност е малък град – част от големия късноантичен мегаполис Созопол.

Тазгодишният сезон се отличава от предишните поради проведените проучвания в западния и южен сектор на обекта в непосредствена близост до тихия залив, носещ същото име като полуострова. Разкопките са проведени на площ 1 дка. Проучени са 6 сгради от ранновизантийския период ( казармена постройка до една от кулите, жилищни сгради с прилежащите улици и оградени дворни пространства).

Screen Shot 2017-09-12 at 11_34_50 AM

Особен интерес предизвиква т. нар. „сарафска сграда“. Назована е така от екипа на експедицията поради факта, че в нея са открити 7 бронзови теглилки за скъпоструващи стоки и златни византийски монети. Всички те са предназначени за нуждите на локални стоково-парични отношения и то в зона, която определено е назована не само крайбрежна, но и пристанищна. В конкретния случай археолозите отчитат факта, че паметници притежават качеството на колективна находка в затворен археологически комплекс, който е добре датиран за началото на VІІ век. Разположението на сградата в непосредствена близост до пристанищната зона на крепостта Хрисосотира я превръща в своеобразен ponderarium – място в което се съхранявали комплекти от теглилки с различна номинална стойност.

При оглед на акваторията на полуострова е локализирана пристанищната зона на Хрисосотира. Тя е разположена от южната страна на обекта. Под вода са забелязани останките на древен кей, както и основите на късноантични сгради, които в периода V-VІІ век все още не са били заляти от водите на Черно море. Екипът на проф. Христов вече подготвя подводна експедиция за следващия сезон, когато ще се търси потънал византийски кораб натоварен с амфори.

При разкопките това лято край Черноморец са открити 80 ценни движими културни ценности. Находките включват различни номинали бронзови монети, керамични съдове, лампи за осветление, накити(пръстени, коланни аксесоари, обеци и фибули), кандило, епиграфски паметник. Интерес предизвиква вграден в един от зидовете на сграда от VІ век каменен блок, на който са врязани грижливо кръстове и криптограма с гръцки букви (ХМГ: Χ(ριστὸν) Μ(αρία) [γ(εννᾷ)]. ἀμήν.“Мария ражда Христос. Амин“).

Снимка: НИМ
Снимка: НИМ

До миналата година се смяташе, че Хрисосотира е превзета и опожарена от аварите през 614 г. Откритият под рухналия покрив на една от сградите фолис (вид бронзова византийска монета) на император Констанс ІІ (641-668 г. ) променя тази датировка. На лицевата страна на монетата е изобразен императорът с неговия син Константин ІV Погонат. Изглежда Хрисосотира, както и по-големите крепости като Созопол, Урдовиза и Ахтопол остояват на варварските нашествия и остават „гръцки“ крайморски аванпостове на Константинопол през втората половина на VІІ век. С прекъсване от шест столетия Хрисосотира е заселена отново през ХІІІ век. Откритите в повърхностните пластове десетки фрагменти от съдове с монохромна глазура доказват, че до идването на турците тук през ХV век съществува голямо селище.

По принцип сграфитото с жълта монохромна глазура е най-характерният тип трапезна керамика по черноморското крайбрежие и се среща във всички селища. Според специалистите на юг от Хемус точни аналогии и паралели на находки от Черноморец има в Ахтопол, Урдовиза и Созопол, както и сред най-късните находки от Палеокастро в Поморие и Акве Калиде, които според общата хронология на обектите могат да се отнесат към края на ХІІІ в. На север от Стара планина сграфитото с жълта монохромна глазура доминира в пластовете от края на ХІІІ и ХІV в. във Варна, Кастрици и Калиакра. Малко изненадващо според специалиста по средновековна керамика Мария Манолова, като общ комплекс съдовете от Хрисосотира имат най-точни аналогии в Кастрици, където подобни находки със сигурност се датират в жилищните хоризонти от ХІV в. Приликата със съдове от крепостта до Варна вероятно се дължи на морската търговия.

Снимка: НИМ
Снимка: НИМ

Източник: novini.bg

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...