My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Денят

На Grand Wedding Expo веригата сладкарници ще покаже постоянна експозиция с авторски интересни решения сватбени торти

Сладкият финиш на всяка сватба е тортата. Тя, е важен акцент, който всички гости – а и самите младоженци – очакват с нетърпение. Все по-важна част от тържеството наред с популярния – и може би вече традиционен – уелкъм дринк, е и т.нар. кенди бар – или сладък бюфет. Някога, тортите и сладките за подобни поводи (и не само) бяха еднотипни. Днес обаче, те са истински произведения на изкуството. Отговорни за тях са сладкарите – които не просто създават вкус, а градят визии и съчетават правилно едното с другото, така че резултатите да са дълготрайни и с високо качество.

Своето място тези творци на сладко изкуство имат на Grand Wedding Expo – най-новото сватбено изложение за Бургас и региона. Специализираният форум с инициатор, организатор и домакин Гранд хотел и СПА Приморец ще се проведе на 26 и 27 януари (събота и неделя). Партньор на събитието е DJ service, sound and light.

Своя представителна експозиция и в двата дни на Grand Wedding Expo ще има Сладкарска верига „Роза“. Тя ще представи различни авторски интересни решения, относно сватбените торти. Отворена е и възможност за консултации. Допълнително, в рамките на сватбеното изложение ще има и друго сладко събитие. То ще комбинира в едно дегустация на сватбени торти и презентация на „Модерно сладкарство в Сватбените торти.“ Повече, за изкуството на сватбената торта разказва Донка Георгиева, управител на отдел декорации в Сладкарска верига „Роза“.

Г-жо Георгиева, бихте ли представили Сладкарска верига „Роза“ и своята позиция?

Казвам се Донка Георгиева и съм управител на отдел декорации в Сладкарска верига „Роза“.

Компанията е основана през 1991г. и е утвърдено име в сладкарския бранш. Към момента, „Роза“ притежава модерен сладкарски цех, две собствени сладкарници и три обекта под наем, с наличен персонал от 75 души. Предлага богат асортимент от сладкарски изделия, включително за туризма и хотелиерството – от дребни сладки до празнични бутикови торти, както и сладкиши по идея на клиента и тематичен празничен сладък кетъринг (кенди бар).

От пет години част от постоянната гама продукти на “Роза” е собствено производството италиански сладолед Gelato.

Любопитен факт е, че първите в Бургас детски бутикови торти са предложени именно от Сладкарска верига „Роза“. Те печелят няколко приза от тематични конкурси за майстори-сладкари, провели се в  София.

Какво Ви мотивира да се включите в Grand Wedding Expo?

Това е чудесна възможност да представим нещата които изработваме – на форум, на който посетителите очакват да видят най-доброто от всички услуги, свързани с организирането на една сватба. Знаем, че ще дойдат хора, които очакват да видят качество, класа и висок професионализъм. Ние предлагаме интересна сладкарска продукция, интересни решения за сватбени торти, затова и искаме да сме на Grand Wedding Expo.

Какво ще покажете (и разкажете) на гостите на Grand Wedding Expo?

Ще покажем съвременните тенденции в сватбените торти, тъй като при тях също има мода, както и при, примерно, сватбените рокли. Изискванията на младоженците към вида и вкуса на сватбените торти се променят с годините. Това, което ние ще представим е един по-съвременен поглед към оформлението на една сватбена торта, с по-екзотични видове цветя, с по-интересни видове декорация, както и някои интересни решения относно вида на тортите.

Има ли тенденции при сватбените торти и ако да, какви са те през последните години?

Напоследък са страшни популярни тези торти, които са с висока и тънка структура с издължени етажи. Интересно е да се отбележи обаче, че те трудно се постигат с материалите, с които се изработва по принцип една торта. Това е така, защото в България сме свикнали да ядем по-сочни, по-влажни сладкиши – а този тип структура изисква по- плътен и по-сух материал за пълнеж. Ще предложим различни решения в тази посока: торта, която да изглежда добре и според желанията на бъдещото семейство и същевременно да бъде много вкусна.

Друга тенденция, която се появи в сладкарството напоследък, са т.нар. „голи торти“ – тези на които се виждат блатовете – т.е. отстрани тортата е без глазура или частично покрита с глазура.

Има и определено засилен интерес – завръщане – към натуралните продукти, с които се е работило преди 20-30 години, вместо смеските, които бяха навлезли до скоро и се използваха широко както за блатове, така и за кремове.

Можем да отреагираме при специфични изисквания в състава на тортата да не влиза специфичен продукт, който не е основен – ядки, плодове, алкохол, нещо такова.

Влия ли дизайна на тортата на вкуса ѝ?

Видът на тортата определено повлиява вкуса. Сватбените торти не могат да се направят със същите пълнежи, каквито има по витрините на сладкарниците. Там често има торти с много крем, мусови пълнежи, които в една такава тежка структура не биха могли да издържат. Така че, да – има ограничения пред специфичния пълнеж на една такава бутикова торта, защото тя просто представлява една голяма маса от сладкарски материали, която трябва да се задържи в хубава и представителна форма и същевременно да бъде вкусна.

Какво включва работата на един сладкар-декоратор?

Преди всичко тази професия изисква изключително много техническа подготовка. Декораторът трябва да знае с какви материал работи и как да ги използва. Второ, задължително трябва да има креативност и художествено виждане. Дори когато работиш с готов модел, декораторът трябва да знае как точно да претвори това, което вижда на снимката. Много често обаче ни се е налагало да комбинираме два или три модела. Младоженците искат елементи от единия, поставени върху другия модел – където вече трябва да проявим въображение – как да съчетаем елементите така, че цялостната визия да заработи и да изглежда впечатляващо.

Има и случаи в които ни казват: „Искам торта, която да е красива. Харесваме тези цветя и цветове, всичко останало оставяме на вас.“ На нас такива задачи много ни се нравят, защото тогава вече декораторът може да развихри въображението си. Едно такова предизвикателство е много приятно и сме поласкани от доверието, което ни оказват клиентите.

Понякога скицираме няколко предложения за модел, изпращаме на клиентите и те казват, кое има допада най-много. Всичко е много индивидуално. Понякога клиентите ни се доверяват напълно, друг път искат да контролират по-отблизо процеса на раждането на идеята на тортата, но и в двата случая на нас ни е приятно да работим по този начин, защото сътворяваме нещо ново.

Отговаря ли декораторът и за вкуса на тортата?

При нас тези функции са разделени. Имаме декоратори, които не са сладкари и сладкари, които не са декоратори, имаме разбира се и комбинация – хора, които разбират и от сладкарство, и от декораторство. Но предпочитаме тази тясна специализация, за да можем да дадем наистина най-доброто на клиентите си. При нас работят художници, завършили художествена гимназия, художествена школа и всъщност са се научили да работят със сладкарски материали така, както са работили преди с художествени. От тази гледна точка тортата е произведение на изкуството.

Имаме торти, които са отнемали два или три дни за изработка, защото се е налагало да се вникне в детайла, да се направят много мънички орнаменти, които после да се съчетаят в едно цяло и резултатът е, бих казала, впечатляваща 3D картина. Това важи не само за сватбените, но и за празничните торти.

Колко голям екип стои зад изработването на една сватбена торта?

Отново зависи от модела на тортата. Понякога един декоратор си изработва цялата торта, включително предварителната подготовка и изграждането. Имали сме случаи, когато екип от 4 или 5 души работи различни елементи на тортата. Зависи от сложността на модела – тъй като някои от нас специализират в подготовката на предварителните елементи, други са добри художници, трети пък владеят техника с роял айсинг. Ако има комбинация от такива детайли се е случвало повече колеги да се включим към една торта.

Колко време отнема изборът и съответно приготовлението на една класическа многоетажна сватбена торта?

Имали сме предварителна заявка и 6 месеца преди сватбата. Най-късият срок е около месец. Реагирали сме и две седмици преди самата сватба, но това вече са спешни случаи, когато примерно други колеги са отказвали и се е налагало да влезем в положение. Като цяло е добре предварително да се даде заявката, тъй като в някои торти са включени доста орнаменти от сорта на примерно захарни цветя, които изискват дълга изработка. Понякога се изисква закупуването на специални материали, примерно някакви златисти бои или пък изпичането на захарна дантела, което също отнема много време. Добре при желание на бъдещите младоженци да имат подобна орнаментика в сватбената си торта да направят заявка по-рано, за да имаме достатъчно време да реагираме и да подготвим всичко според предпочитанията им, качествено, естетически издържано и в срок.

Хората знаят ли какво искат?

Имали сме всякакви младоженци. Има хора, които идват с напълно готова идея, казват – искам това – и ние съответно отговаряме можем ли да го изработим. Ако не можем, даваме алтернатива. Имали сме случай, в който младоженците имат обща идея и ние даваме насоки – какво би могло да се получи от нея като интересен резултат.

Вкус или визия? Кое е първото на което бъдещите семейства акцентират?

Вкусът на тортата много често отива съвсем на заден план. Забелязала съм, че хората по-скоро се интересуват от начина, по който изглежда тортата. Напоследък обаче – и това според мен е похвално – много от младоженците започват да се интересуват и от вкуса. Мисля, че това е добре, защото всъщност вкусът на тортата е това, което ще предложат на гостите, завършека на вечерта, на вечерята и това, което ще им остане върху небцето. Лично аз, ако избирам сватбена торта за себе си, бих помислила първо за гостите си, бих си избрала нещо вкусно и след това бих решила как да изглежда то.

Какво е най-предпочитано като вкус?

Шоколад. Той е абсолютен фаворит. Като цяло комбинацията шоколад и плодове също. Примерно, шоколад и банан, шоколад и малини, бял шоколад и кокос. Но понякога, когато сватбата е лятна или пък е на плажа, хората си избират нещо леко например йогурт или някакъв плодов крем.

Обичайно, сватбените торти са с дантели и цветя. Имали ли сте поръчки за по-различни визии?

При сватбените торти обикновено хората са традиционалисти. Не мога да се сетя за нещо странно и нестандартно, с изключение може би на цветови комбинации. Примерно – сватбена торта в черно и жълто или в лилаво и оранжево. Като орнаменти, интересни са някои по-екзотични видове цветя – сукуленти, африкански маргарити.

При празничните торти за други поводи обаче, сме правили всякакви неща. Примерно, при детските торти в момента е много популярна една торта, която е във формата на лабрадорче, което изглежда като живо. Това са неща, които преди години бяха немислими.

Тортите, които не приличат на торти – и изглеждат примерно като книга, животно и т.н. имат своите почитатели. Има обаче и друга тенденция – на завръщане към тортите, които помним от детството си. Към този тип торта, която прилича на торта и е по-скоро апетитна, отколкото шокираща във външния си вид. Моето наблюдение е, че хората се завръщат към по-натурално изглеждащите продукти.

Популярни ли са още топерите за торта – фигурки на младоженци?

Да, още са търсени. Понякога ги изработваме от захар, понякога клиентите си поръчват порцеланови фигурки. От миналата година станаха много популярни и друг вид топери – във формата на надпис, изрязани от плексиглас – love, Mr. & Mrs., инициали на младоженците, сърце – вариантите са многобройни. Изглеждат много красиво и стилно и ако в тортата има златисти или сребристи елементи се връзват много добре с цялостната визия.

Норма ли са днес дегустациите на сватбени торти преди окончателния избор?

Почти задължително е. Много рядко има случаи когато младоженците предпочитат да не дегустират – обикновено когато нямат време или когато са от друг град, но най-често приготвяме мостри, за да знаят какво точно ще получат на сватбата си.

Бихте ли разказали повече за добилия популярност през последните години „кенди бар“ (англ. „сладък бар“) и неговото място в едно сватбено тържество?

Обикновено кенди барът е свързан визуално със сватбата, роклята, оформлението на залата, пр. ако цветовете са преобладаващи лилаво, златно или пудра съобразяваме това – изделията в кенди бара да са в същата цветова гама. Ако тортата има определен мотиви – цветя или някакъв вид дантела – това също е добре да се отрази в кенди бара. Добре е той да обхваща визуално останалата част от сватбата. Много често младоженците ни изпращат поканите за сватбата си или снимка на роклята, на мястото, на обзавеждането – за да можем да почерпим вдъхновение от детайлите и да вкараме някои от тях като оформление в сладкишите за кенди бара.

Като вид изделия много популярни са мъфините, различни видове бисквити, различни форми, кейк попс – тортички на клечка, кошнички, целувки, макарони, различни видове кукис. Лятото не толкова, но може би за някоя зимна или есенна сватба и шоколадови изделия под формата на трюфели или шоколадови близалки. Казвам лятото не, защото шоколадът е капризен материал и трудно издържа например на слънчева светлина и затова за една лятна сватба не е препоръчително да има шоколадов кенди бар.

Решение на младоженците и сватбената агенция е, дали кенди барът да се предложи заедно с уелкъм дринк-а или в последващ по-късен момент.

Има ли отношение локацията на една сватба към сладкия бюфет и съответно сватбената торта?

Отношение към тортата има всичко, включително състоянието на пътя, по който ще се транспортира. Затова винаги питаме докъде ще се превозва тортата, къде ще се съхранява. Имали сме случаи в които сватбата е на плажа. Винаги предварително се уверяваме че има витрина, където да се съхрани до разрязването – така че да, важно е и това, как ще се транспортира, къде ще се съхранява.

Намират ли тенденциите от световното сватбено сладкарство своето място в България?

Да, но процесът е много бавен. Това, което се случва по света, се случва у нас след 5 или 6 години.

Според Вашето професионално мнение, каква е позицията на Гранд хотел и СПА Приморец сред сватбените локации на Бургас?

Според мен е много добра. Мисля, че Приморец е едно от предпочитаните места за сватбени тържества, съдейки от това, колко торти доставяме до там всеки сезон. Освен това, той е на емблематична локация, много близо до романтичните местенца в Морската градина. Също така, съдейки от срещите с персонала, професионализмът е на много високо ниво. Това със сигурност също има голямо значение за утвърждаването на силна позиция на Приморец сред сватбените места в Бургас и региона.

Открийте всички страни на едно сватбено тържество, включително сладката – на Grand Wedding Expo. Сватбеното изложение е с вход свободен и за участници, и за посетители. Специализираният форум ще сбере на едно място – в Гранд хотел и СПА Приморец, на 26 и 27 януари – сватбени агенции, фотографи, флорист, ювелир, дизайнер на детски официални облекла, последна колекция впечатляващи булчински рокли, ноу-хау от света на музикалното и светлинно оформление на тържеството и други важни акценти.

Заповядайте!    

FB-event-main С291 С333

 

Shraibikus.com

Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците, съобщиха от Министерството на образованието, съобщава БТВ.

Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани. Оценките на децата ще бъдат оформени навреме и първият учебен срок ще приключи по график – на 4 февруари 2019 г. Вторият срок започва на 6 февруари 2019 г.

В момента в грипна ваканция са 593 училища в страната. До 22 януари 2019 г. няма да се учи в областите Бургас, Стара Загора и Шумен. До 23 януари – в Ямбол, Перник, Пазарджик и Смолян. В областите Добрич, Пловдив и София-област е обявена грипна епидемия с предписания за преустановяване на занятията в училищата.

 

Снимки: УМБАЛ-Бургас

От днес (21 януари) Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас (Кръвният център) се премести в нова сграда. Това е важно за всички, които решат да даряват кръв.

Кръводаряването от днес се осъществява в новата сграда, старото място няма да работи. Новата сграда се намира зад ДКЦ-I (Първа поликлиника) и е долепена до Инфекциозно отделение. Входът е откъм паркинга от задната страда на ДКЦ-I.

Отделението вече разполага с комфортни условия за кръводарителите и персонала, включително и спомагателни помещения – за попълването на въпросниците, за промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, нови санитарни възли./dariknews.bg

Поради грипната ваканция, прожекцията на документалния филм „Животът на Ирена Сендлер“ се отлага за 23 януари, 18 часа, КЦ „Морско казцино“, зала „Петя Дубарова“. Входът е свободен!

От Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ съобщиха, че за поредна година се включват в инициативите по повод Международния ден за възпоменание жертвите на  Холокоста – 27 януари. Паметният ден ще бъде отбелязан в Бургас с беседа и прожекция на документален филм  за живота на Ирена Сендлер – жената, спасила хиляди деца от унищожение в нацисткия лагер „Треблинка“. Събитието е съвместна инициатива на „Алеф“ и Полския институт, подкрепена от Община Бургас.

Филмът на Анджей Волф  „Животът на Ирена Сендлер“ ще бъде показан в Бургас за първи път. Той е създаден въз основа на уникални интервюта с Ирена Сендлер, записани в последните години на живота й. Провъзгласената от израелския мемориал Яд Вашем за  „Праведник на света“ за оказана помощ на евреите по време на Втората световна война полякиня има тежката съдба да живее по време на окупацията на  Полша от Германия. Ръководейки  детската секция на нелегалния Съвет за помощ на евреите „Жегота“ и имайки достъп до варшавското гето, тя успява да спаси над 2500 еврейски деца, като ги извежда тайно от гетото и ги укрива в полски семейства, сиропиталища и манастири. При извеждане на децата проявява невероятна изобретателност – крие ги в линейки, извозващи тежко болни, в чували с пратки, в кофи с боклук, дори в ковчези…  Така благодарение на нея хиляди еврейски бебета и малки деца получават нов шанс за живот. През 2007 година заради подвига си Ирена Сендлер е номинирана за Нобелова награда за мир. Въпреки че не я получава, тя не страда от това. „Всяко дете, спасено с моя помощ оправдава съществуването ми на земята. Децата не трябва да носят титли и слава“, споделя тя. Умира година по-късно на 98-годишна възраст.

Верен на мисията си да приобщава все повече и повече хора към паметта и уроците от миналото, „Център „Алеф“ кани в Морското казино всеки, който е съпричастен към призива за незабрава на кървавите периоди от човешката история и стремежа те никога да не бъдат повторени.  Входът е свободен.

Инициативата е и покана за присъединяване към кампанията на Световния еврейски конгрес „#WeRemember“. В предходните години в нея се включиха ученици от три бургаски училища и творци от Бургаска писателска общност.

Още сватбен ноу-хау открийте на 26 и 27 януари в Гранд Хотел и СПА Приморец, Бургас

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на всеки. Прецизната организация на това събитие е залог за неговия успех и безупречно осъществяване. Ако сте казали „да“ и този специален ден за вас предстои в близко бъдеще, то не пропускайте Grand Wedding Expo – първото издание на най-младото сватбено изложение за Бургас и региона. На специализирания форум ще откриете професионалистите от този бранш, които ще покажат свои демонстрационни авторски щандове и ще са на разположение за консулт.

Официален старт на Grand Wedding Expo ще бъде даден на 26 януари (събота), а закриването е в късните следобедни часове на 27 януари (неделя). Входът и за участници, и за посетители е свободен. Инициатор, организатор и домакин на изложението е Гранд Хотел и СПА Приморец. Партньор на специализирания форум е DJ Service, Sound and Light.

И в двата дни на Grand Wedding Expo сватбените агенции от Бургас и региона ще присъстват със свои демонстрационни щандове, аранжирани в класически ресторант „Приморец“. На разположение за консулт ще бъдат и фотографи, осветител и озвучител. Свой постоянен представител и демонстрационни сватбени торти ще има сладкарска верига „Роза“. Бижута Belissima Marry Me ще предложат избор от над 400 модела базови брачни халки. Флорист Радослава Вълканова ще експозира декорация от живи цветя. Ще бъдат показани и разкошните сватбени рокли на Pronovias. Допълнителни събития с начало в определен ден и час в рамките на изложението ще покажат още сватбени акценти.

Част от Grand Wedding Expo е и сватбена и парти агенция „Magnetik day“. Ето какво разказва нейният основател и управител Петя Пазачева.

Г-жо Пазачева, бихте ли представили себе си и сватбена агенция „Magnetik day“?

Вече 10 г. сватбена и парти агенция „Magnetik day ” е част от празничните събития – семейни и фирмени: детски партита, рождени дни, юбилеи, ергенски и момински партита и други – на много хора. За мен като основател и управител, както и за моя екип, движеща сила през всичките тези години е било доверието на нашите клиенти и нашият стремеж да оправдаем техните очаквания напълно и по най-добрия начин.

Сватбените тържества са основен акцент в нашите услуги. Всяка сватба е уникална и изисква специално отношение и планиране, съобразени изцяло с бъдещите младоженци. При работата си сме водени от желанието да създадем тържество, което да надмине техните очаквания и да остави дълговечни топли и радостни спомени не само у бъдещото семейство, но и у техните гости. За нас винаги е изключително щастлив момент, когато решилите да встъпят в брак влюбени, изберат пътуването им в океана на семейния живот да започне с нас.

Доверието в екипа на Magnetik day означава сливане на нашите идеи, креативност, опит и познания с мечтите и желанията на бъдещите младоженци, за да сътворим заедно един изпълнен с красиви и незабравими моменти празник. С нас, сватбата е магнетичен ден, в който бляновете и романтиката срещат високи перфекционизъм и професионализъм, а пред любовта и фантазиите граници няма.

Кога е най-силният сватбен сезон в Бургас?

От дългогодишния ни опит бих казала, че най-силният и мечтан сезон за сватбени тържества е от май до октомври. Все пак, Бургас е едно от най-приказните морски места в България. Затова и е предпочитана локация за сватбени събития не само от бъдещите младоженци от региона, но и вътрешността на страната и от чужбина. Морските пейзажи са магически по всяко време на деня – включително, когато вечерта настъпва с впечатляващ залез. Тези разкошни природни акценти добавят естетика и емоции към сватбата. Разбира се, тържества се организират и през другите, нелетни месеци. Но периодът май-октомври е любим, главно заради хубавото време, многото възможности за провеждане на изнесени церемонии – или защо не цели тържества – на открито.

Какво Ви мотивира да се включите в Grand Wedding Expo?

За мен и моя екип е чест и удоволствие да бъдем част от Grand Wedding Expo. Благодарности към Гранд Хотел и СПА Приморец за инициативата и смелостта да организира подобно мащабно събитие, при това, напълно безвъзмездно.

Ние, Magnetik day“, няколко години подред заедно с колегите от „White magic” организирахме сватбено изложение Burgas Expo. То събираше на едно място разнообразни компании, чиито услуги и продукти превръщат всяко едно събитие в специален празник. Затова, от пряк опит знаем, колко отговорно и значимо е организирането на подобен специализиран форум. Наясно сме също така, колко вълнуващо е това и колко високи ползи има за бъдещите младоженци – да могат на едно място да открият най-доброто за своя сватбен ден – от сватбени агенции, дизайнери на облекла и бижута, професионални фризьори и фотографи, до производители на бутикови торти, флористи и други свързани със сватбеното тържество специалисти.

Какво ще покаже Вашата сватбена агенция на гостите на Grand Wedding Expo?

Ще покажем нова авторска линия за визия на сватбена маса.

Според мен, придържането към модни тенденции в сватбената декорация е трудно приложимо на практика. До голяма степен бъдещите семейства са тези, които диктуват стила на своето събитие. Ние предлагаме идеите, визията, цветовете – но всичко се пречупва през едно единствено ограничение – индивидуалния вкус на двойката. Както обичам да казвам – ние не сме магьосници, но влагаме своеобразна магия във всичко, което правим, през всичките години работа. А когато съберем желанията на бъдещите младоженци с нашите идеи, креативност, опит и знания, резултатът е неизменен успех и незабравими моменти и спомени.

Превръща ли се използването на услугите на сватбените агенции в норма?

Според думите на всички, които са избирали услугите ни през годините, сватбеният агент е по-скоро голямо улеснение. С нас, хората се чувстват по-спокойни и по-сигурни. Ние сме вид гаранти, че всеки детайл ще бъде осмислен, прецизно планиран и нищо няма да не бъде пропуснато. Услугите на сватбения агент означават и че каквито и да било непредвидени проблеми, които могат да възникнат, ще бъдат решени по възможно най-добрия начин, защото професионалният екип контролира непосредствено всички дейности преди и по време на сватбения ден и за всички ситуации винаги има подготвен план „Б“. Идеята на професионалната услуга на сватбения агент е младоженците да се почувстват като гости на своя празник и пълноценно да се насладят на момента.

Утежнява ли допълнително бюджета използването на услугите на сватбена агенция?

За утежняване на бюджета не може да се говори, точно напротив. Сватбените агенти предлагат най-оптималния вариант на всеки, спрямо конкретния бюджет. Наемайки сватбена агенция вие избирате за себе си професионалист, който ще ви насочи в най-правилните избори на екип за работа, флорист, сладкар, танцьори и въобще всички детайли, до най-малкия, които ще ви спестят не само време, но и ще ви застраховат от избора на нехармонични и неикономични решения.

Имали сме младоженци, които преди да ни се доверят са опитали сами да се справят с организацията на сватбения си ден, но по една или друга причина не са успели в координацията на всички детайли и задачи и затова в последствие са избрали да оставят нещата в наши ръце.

Колко време отнема подготовката на една сватба?

В последните години голям процент от младоженците ни са от чужбина и организацията на сватбеният им ден започва минимум година по-рано, за да може всичко да върви по план и дните преди събитието да са свързани по-скоро със спокойни моменти и довършителни последни детайли, а не с непрестанно тичане по задачи. Естествено имаме и безброй случаи, в които се е налагало сватбата да се организира в много кратък срок (месец или дори седмица), но това по никакъв начин не е повлиявало крайния резултат – за това свидетелства отличната обратна връзка и благодарността на младоженците.

Кои са най-интригуващите сватбени проекти, по които сте работили?

За нас всяка една сватба е специална и всички младоженци са еднакво важни и значими. Отделяме специално внимание при организацията на всяко събитие, независимо дали е малко семейно тържество или приказно сватбено парти с много гости. Едно от най-големите ни успешно преодолени предизвикателства е организацията на сватба за 900 гости. Времето, енергията и усилията, обема работа бяха в пъти повече от обичайното, но благодарение на прецизната организация и екипа до мен всичко мина повече от прекрасно. Младоженците бяха изключително доволни и благодарни, а за нас остана най-прекрасното чувство – на удовлетворение, че не сме предали доверието им.

Като цяло всяка сватба е красива и незабравима и остава в нас за цял живот!

Каква емоционална удовлетвореност Ви носи работата като сватбени консултанти?

За мен най-големият подарък е да видя усмивки на лицата и благодарността в очите на моите младоженци. Мога съвсем  откровено да кажа, че с много голяма част от младоженците ни сме приятели и доста от тях ни избират и за други прекрасни събития в своя живот. Не мисля, че има по-голяма награда от това!

Каква според Вашето професионално мнение е позицията на Гранд Хотел и СПА Приморец сред сватбените локации на Бургас?

Гранд Хотел и СПА Приморец е предпочитана сватбена локация от младоженците не само заради изисканата база, която предлага, но и заради услугите – храна, класен сервиз и т.н. Факт е, че за един немалък процент от нашите младоженци, които планират събитието си в рамките на Бургас, Приморец е топ локация.

Grand Wedding Expo е окрупнена бляскава възможност, да видите сватбеното тържество в детайли, претворени от професионалистите в бранша. Заповядайте на 26 и 27 януари в Гранд Хотел и СПА Приморец. Освен постоянните експозиции и специалисти, част от изложението ще са и допълнителни тематични подсъбития. Предстои обявяване на пълната програма. Входът и за участници, и за посетители на тематичния форум е свободен.

Public Release. Magnetik Day. Grand Wedding Expo. Grand Hotel & SPA Primoretz. Picture 2

По традиция общинските съветници от Бургас уважиха тържествата на пенсионерските клубове по случай 21 януари – Ден на родилната помощ. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Общинският съветник Лиляна Драгоева уважи поканата на един от най-многобройните клубове в града – този на комплекс „Зорница“. Освен характерните за празника ритуали, жените бяха подготвили и специална фолклорна програма.

Клуб „Надежда“ в кв. Крайморие с председател Мариана Стоянова бяха уважени от съветниците Пеньо Мечков, Петя Гънева и Лиляна Драгоева. Те поздравиха задружния дамски колектив в присъствието на главен експерт Мария Трифанова и обсъдиха предстоящите инфраструктурни проекти за квартала, както и такива от социално-обществен характер.

Както всяка година много колоритно и емоционално бе тържеството на двата пенсионерски клуба в квартал Долно Езерово – „Вая“ и „Тракия“. Димитринка Буланова и Стефан Колев присъстваха на „Бабуване“-жени, облечени в народни носии пресъздадоха ритуала „прикаждане“ и „измиване на ръцете на бабата“.

Димитринка Буланова традиционно се включи и в празника на клуб „Банево“, където се проведе и забавна викторина „Познай и ме вземи“, както и конкурс „Мис Баба“, с награди, предоставени от общинския съветник.

Карамфилка Апостолова присъства на празника, организиран в пенсионерския клуб в с. Брястовец, а колегите й Виолета Илиева и Николай Иванов бяха сред гостите на пенсионерските клубове от бургаския комплекс „Лазур“. Директорът на Пристанище „Бургас“ и общински съветникн Диян Димов бе част от Бабинден, организиран от пенсионерския клуб към порта.

В бургаското село Равнец представителите на местния парламент Георги Кузманов и Димчо Грудев, заедно с кмета Христо Колев пожелаха на дамите да са все така сплотени, с усмивки на лице и да се радват на много внуци.

За всички клубове бяха осигурени подаръци и почерпка за празника от групата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас.

В Деня на родилната помощ членове на ГЕРБ за поредна година посети АГ отделението в МБАЛ-Поморие. Д-р Милена Енева  поздрави д-р Попов и екипа от акушери от името на структурата и им пожела да продължават да вършат своята отговорна и благородна работа със същата всеотдайност, както и да се раждат все повече бебета в отделението.

Брястовец

Долно Езерово

Крайморие

Лазур

Поморие

Пристанище Бургас 2

равнец

popsugar.com

От Хубавата Елена, през златната ера на Мерелин Монро  до манията по Скарлет Йохансон – пределно ясно ни е, че по-голямата част от мъжете предпочитат блондинки. Но защо е така?

Оказва се, че причините са най-различни, но се делят главно на две категории – генетични или пък наложени ни от попкултурата.

Нека разгледаме някои от причините сега, а брюнетките да не ни се обиждат, защото и ние сме едни от тях.

1. Младежкото излъчване

Русите коси подмладяват, а около лицето на една девойка създават ангелски ореол. В кръвта на повечето мъже е заложено желанието да закрилят половинката си и затова една жена с миловидно лице и руса коса веднага събужда в тях нежност и намерението да я предпазят от всичко лошо. Освен това с възрастта косата обикновено потъмнява и светлите коси са признак за младост и следователно – за плодовитост.

2. Нежната бяла кожа

Обикновено русите коси вървят в комплект със светла кожа, която също може да ни подмлади. Освен това върху бялата кожа по-лесно си личат здравословните проблеми, които жената има – така с един поглед мъжът може да установи дали потенциалната му половинка е здрава. Ако тя има бяла и чиста кожа, това я прави много по-желана. Всички това, разбира се, се случва на подсъзнателно ниво.

А и нека отново се върнем на желанието на мъжете да бъдат закрилници – русата коса в съчетание с белоснежната кожа създава представата за нежно създание, което трябва да бъде обгрижвано и закриляно. Разбира се, това може да няма нищо общо с реалния характер на русата дама.

3. Те са по-женствени

Local Flavor
Local Flavor

Според изследванията блондинките обикновено имат малко по-високи нива на естрогена в сравнение с брюнетките и по-ниски нива на тестостерона. Тази особеност обикновена е съчетана с фини черти на лицето, малък нос, малка челюст, нежни рамене, по-малко окосмяване и дори до по-невинно детско поведение и игривост. Всички тези особености правят блондинките по-привлекателни за мъжете, дори и господата да не го съзнават.

4. Те се срещат по-рядко и затова са по-привлекателни

В днешно време е лесно да станеш блондинка, но естествено русите коси се срещат много по-рядко в сравнение с кестенявите, затова и блондинките са смятани за по-екзотични и интересни. Те се ценят най-много именно при народи, при които преобладават брюнетките.

pixabay.com
pixabay.com

5. Те обичат флирта и забавленията

Според едно проучване 63% от мъжете смятат, че блондинките са много по-достъпни от брюнетките – с тях се общува по-лесно, те са забавни, приветливи и не приемат нещата толкова сериозно, колкото техните тъмнокоси приятелки. Според стереотипите блондинките просто обичат да се забавляват повече.

1726653

6. Камерата ги обича

Блондинките са много по-фотогенични от останалите жени, затова много модели и актриси си изрусяват косата. Вероятно заради тази фотогеничност на блондинките им е по-лесно да си намерят половинка в сайтовете за запознанства.

7. Те се забелязват по-лесно

Само 2% от жените са естествени блондинки и стига да не живеете в скандинавска държава, има голяма вероятност да сте единствената естествена блондинка в стаята, което ви отличава от другите и ви прави по-запомняща се.

8. Блондинките имат страхотна коса

Блондинките имат повече на брой косми в косата си, но обикновено косата им е по-тънка и по-нежна. Това изисква повече отдаденост при поддържането на прическата. А по-старателните грижи водят до прекрасна коса, която ти идва да докоснеш.

f5e318bb2265663a67cd068141c93651

9. Заради киното и медиите

Както казахме, камерата обича блондинките и те са по-фотогенични, затова можем да видим толкова много блондинки сред известните дами, а когато всички ти казват, че „Мъжете предпочитат блондинки“ и „Блондинките се забавляват повече“ започваш наистина да го вярваш.

10. Всички цветове отиват на блондинките

Пазаруването е много по-лесно, когато си с руса коса – просто всеки цвят отива на косата ти! Може би затова според проучванията мъжете намират блондинките са по-стилни.

Източник: dama.bg

Снимки: Ивайло Караколев
Бургаският дизайнер отбеляза 20 години от създаването на бранда си с уникално ревю-спектакъл в препълнената зала на ДТ“Адриана Будевска“

Женственост, сексапил, изящество и лукс показа в последната си колекция бургаският дизайнер Мария Диомова по време на ревюто-спектакъл в ДТ „Адриана Будевска“. В препълнената зала на театъра бургазлии и гости на града имаха възможността да се докоснат до царствените уникати на „ДИОМА“, представени от професионалните модели на Модна агенция „ИНТЕРМОДЕЛС“.

В новата колекция Мария Диомова не изневерява на стила си и залага на ръчно изработени дантели инкрустирани с мъниста и камъни. Роклите са истинско произведение на изкуството. Изцяло затворени без нито един виден шев задоволяващи  всички изисквания за рокли от котюр.  Царствени и впечатляващи, роклите са сякаш изваяни в една съвършена хармония от материя и линия. Създадени с  много любов, подчертавайки красотата на всяка дама.

„ДИОМА“ залага на спиращи дъха V-образни деколтета стигащи до талията. Величествено кралско излъчване с богати обемни поли от висок клас дантела. Тоалетите са особено щадящи,  прикривайки несъвършенствата на тялото.Подходящи са както за високите девойки, които могат да си позволят повече набор в талията тип „принцес” или „А” силует, за по нисичките.

Всичко това почитателите на бранда имаха възможността да видят по време на ревюто-спектакъл, по повод 20-години от създаването на модната линия в Бургас. По време на отделните дефилета публиката имаше възможността да се наслади на изпълненията на гласовитите певици Преслава Минасян и младата Калина Енчева от последния сезон на „Гасът на България“. Впечатляващ бе и балета на лауреатите от Танцова школа „ЕСТРЕЛА“. Бурни овации обра и представянето на модната линия на младата, но изключително талантлива Стефани Матева и нейния бранд “Fame Fashion”. Водещ бе очарователната Натали Аведисян, а част от царствените бални рокли на „ДИОМА“ бяха представени от Мис България 2018 г. – Теодора Мудева.

За прическите на моделите по време на събитието се погрижиха от екипа на Christian Of Roma, гримът бе дело на Петя Петрова – Make Up Studio. Медийни партньори на модния форум бяха e-BURGAS.com и DronBurgas.com.

resize

Сцена на постановката тематична за месеца на любовта е Гранд Хотел и СПА Приморец

В съзвучие с месеца на обичта и виното, на 12 февруари в Бургас се завръща първият български музикално-поетичен спектакъл: „Усещане за любов“. Оригиналната творба ще бъде показана на необичайна сцена: Гранд Хотел и СПА Приморец. Конферентна зала „Ахело“ на 5-звездния хотел ще посрещне публиката и ще я настани удобно – на няколко (ограничен брой) коктейлни маси и съответни към тях високи столове. Останалите места ще бъдат стандартни стоящи.

Подобно решение дава възможност за близка, непосредствена среща с изкуството, при скъсена дистанция. След края на спектакъла, главните действащи в него лица – актьорите Бойка Велкова и Ивайло Захариев ще раздава автографи. Всеки ще може да получи своя, както и да се наслади на чаша вино, включена във входната такса за спектакъла.

„Усещане за любов“ е много различно представление. В него се преплитат различни изкуства, чрез творбите на световни поети, художници, композитори… Сред тях са Шекспир, Тенеси Уилямс, Реноар, Гогол, Петрарка, Робърт Бърнс, Микеланджело, Бокачо, Емили Дикинсън, Пикасо, Рилке, Верди, Лорка, Шопен и много други. Затова и постановката надхвърля обичайните рамки и се определя като музикално-поетичен спектакъл.

Ето и чий са заслугите за него: музикалната среда и музиката на „Усещане за любов“ са дело на Теодосий Спасов, хореографията е на Татяна Соколова, а визуалната среда – на Яна Дворецка. Освен че партнира на Ивайло Захариев, Бойка Велкова е и режисьор и автор на сценария на оригиналното представление.

Поставянето на „Усещане за любов“ в Гранд Хотел и СПА Приморец е реверанс към традицията на кафе-театъра, надградена до нови измерения. Местата, както вече стана ясно, са на ограничен брой високи, коктейлни маси, допълнени със стандартно седящо настаняване. По разбираеми причини, някогашното кафе по време на представлението, е трансформирано във вино след него, когато всеки ще има възможност за личен контакт и автограф с актьорите.

Творбата е чудесен начин, да си подарим разбирането, тълкуванието, перспективата за любовта на редица популярни творци, белязали световната история на изкуството. Оригиналното сценично решение пък – Гранд Хотел и СПА Приморец, дава възможност за максимална близост до действието, още по-наситени емоции и директни впечатления.

Входът за музикално-поетичното представление „Усещане за любов“ е платен и включва чаша вино и среща с автограф с актьорите. Местата са ограничени.

За повече информация и резервации: +359 877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg

Стартът е на 26 януари, а мястото експоцентър „Флора“

 За пета поредна година, в последния уикенд на януари Бургас става част от най-мащабния образователен хакатон за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света – Global Game Jam, който се провежда паралелно в стотици градове на планетата.

Тридневната гейм емоция, придружена с интересни лекции и много награди,

започва на 26 януари от 14.00 ч. в експоцентър „Флора“ и ще продължи три дни.

Хакатонът Burgas Game Jam 2019 събира на едно място ентусиасти от всякакви области, които разполагат с по-малко от 48 часа и предварително неизвестни условия, за да измислят нова игра.

Работи се по обща тема, която се пази в тайна и ще бъде обявена за всички по света участници едновременно. Игрите се създават в екипи, процесът е  интензивен, като времевото ограничение е с цел да стимулира креативността.

През първия ден на хакатона ще има лекции от професионалисти на тема как се правят игри, след което трябва да се сформират екипите и започва работа. Накрая идва парти, на което участници и гости ще изпробват създадените прототипи, като всеки избере своя любим.

Не се изисква опит в правенето на игри – ще го натрупате на място. Добре дошли са както всички програмисти, така и дизайнерите и сценаристите, без които играта би била само парче код. Сами си изберете ролята.

Запазете своето място в залата с гледка към морето тук:

https://gamejam.burgaslab.org/registration

Burgas Game Jam 2019 ще се осъществи с подкрепата на Община Бургас, EPAM Systems България, ТехноЛогика, SiteGround, Sutherland Bulgaria, книжарница „Стеди“, Комплекс 2000, СофтУни, GDPR consulting, Piazza Grande.

Ако не си сред участниците в Burgas Game Jam 2019, пак можеш да станеш част от световното събитие, съобщиха организаторите от BurgasLab. Доброволците могат да помагат при регистрацията на екипите, да асистират при провеждането на различните мероприятия или пък да правят снимки по време на събитието.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
От Хубавата Елена, през златната ера на Мерелин Монро  до манията по Скарлет Йохансон – пределно ясно ни е, че по-голямата част от мъжете предпочитат блондинки....
Открий ме в спорта