Денят

Лятото дойде, слънцето пече…бирата тече!

 Австралия, Индия, САЩ, Япония, Белгия, Германия, Швеция, Полша, Чехия, Англия, Шотландия, Испания, Мексико, Ирландия, България и др. Не, това не са участниците на световното по футбол, Това са държавите на световното по бира в Бургас  на 101 BEER FEST във  Флора – от 19 до 21 юли.

Вносителите  и производителите на крафт бира обещаха  да представят 101 бири. Е, да ама не! 12 крафт пивоварни и 13 вносители ще представят не 101, а над 250 вида бира от най – висок клас. И това, ако не е второ море, здраве му кажи! Освен с някои от марките, с които ви запознахме в предишните информации, се появиха бири с нетрадиционни и екзотични имена – „златен дракон”, „ гайда”, „ по-полека”, „ опасен чар”, „кобра” и тамплиерска- от белгийската пивоварна на рицарите,  бира отлежала в дъбови бъчви за уиски и 515 кг. казан с инсталация за „жива бира”, която може да опитате веднага.

 Единствения начин да разберете повече е като дойдете на място. Голяма част от бирите, които ще присъстват във Флората идват за първи път в България и само тук можете да се насладите на огромното им разнообразие.

 Не забравяйте за концерта на група „ Обратен ефект” на 20 юли от 19.00ч. 

Пивко лято чака един от посетителите.  Голямата награда от 101 бири ще бъде изтеглена на 21 юли в 20.00ч. Щастливецът ще я получи на момента и ще намери веднага свои приятели – и стари и нови.

Има и други изненади, които предлага VIP билета, с който има осигурено посещение за трите дни на фестивала, 6 дегустационни талона, брандирана чаша и брандирана тишъртка.

Много от участниците са подготвили изненади с награди и шок цени на щандовете си.

Е, няма такъв фест!

Работно време на „ 101 Beer Fest” Бургас

19 юли              16.00 – 22.00   

20 и 21 юли      12.00 – 22.00

Предложението на общинския съветник Георги Дракалиев е да бъдат отделени 5000 лв. от издръжката на общинската администрация

Да бъдат отпуснати средства на Училищното настоятелство на ПГЕЕ „Константин Фотинов“ за закупуване на униформи за Втори ученически гвардейски оркестър и доокомплектоване на униформите на Четвърти ученически гвардейски отряд. Това предлага общинският съветник Георги Дракалиев в своя докладна, която се очаква да бъде разгледана на предстоящото заседание на ОбС-Бургас. Заложената сума е 5 000 лв, като средствата да бъдат отделени от издръжката на общинската администрация.

„В своята 50-годишна история, ПГЕЕ „Константин Фотинов“ е съхранила и запазила традициите на училището, възпитавайки у подрастващите чувство на принадлежност към родината. През 2011 г. е създаден Представителен гвардейски блок“ от момчета, облечени в гвардейски униформи, както и ученически гвардейски оркестър. През ноември 2011 г. са закупени и униформи на гвардейския блок, съобразени с националните традиции и традициите от българската военна история“, коментира Дракалиев.

Бургаската гимназия е първата, удостоена със знаме и тамбурмажор. Това се случи на церемония на 3 юни тази година в морския град. Тогава знамето на Четвърти ученически гвардейски отряд и тамбурмажора на Втори ученически гвардейски оркестър бяха връчени от зам.-министър председателя и министър на отбраната Каракачанов. Събитието се проведе под патронажа на президента Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието на Националната гвардейска част.

В своите мотиви общинският съветник Георги Дракалиев излага и необходимостта от отпускането на съответната сума.

„Необходимо е униформите на младите бургаски гвардейци да бъдат идентични с автентичните униформи на Националната гвардейска част, за да могат те да вземат участие в даването на тържествено обещание пред президента. Това е ритуал, който ще се състои през септември.  За целта училищното настоятелство се нуждае от средства за закупуване на нови униформи за оркестъра и доокомплектоване на униформите на отряда. Цялата сума е 9500 лв., като в нея се включват различните елементи на облекло и аксесоари“.

По думите на Дракалиев със закупуването на униформите бургаските младежи ще могат да участват във всяко представително събитие на община Бургас. „Хубаво е да се поощряват всички прояви на патриотизъм сред младите и така да се дава пример на подрастващото поколение“, мотивира се още вносителят на докладната.  Георги Дракалиев е областен лидер на ВМРО, част от групата на ГЕРБ в местния парламент.

Монтират ново енергоспестяващо улично осветление в целия к-с „Изгрев“. Изпълнението на проекта започна от бул. „Димитър Димов“. Скоро ще се навлезе в дълбочина между жилищните блокове. На мястото на старите се поставят общо 765 енергоспестяващи осветителни тела. Ще бъдат издигнати 134 нови стълба. Около 50 от тях ще са по бул. „Димитър Димов“. Голяма част от новите стълбове са на места, където досега изобщо нямаше улично осветление. Налага се подмяната на четири километра амортизирана подземна кабелна мрежа.

До есента на тази година проектът ще бъде изпълнен на територията на целия жилищен комплекс. Община Бургас осигури средства за изпълнението му от Национален доверителен екофонд, като участва и със собствено съфинансиране.

Комплекс „Изгрев“ ще се интегрира в автоматичната система за управление на осветлението в целия Бургас. Подобен проект бе изпълнен преди няколко години на територията на „Меден рудник“. Желанието на Общината е да продължи с обновлението на уличната осветителна система и в другите големи квартали.

Още снимки

На 18 юли, сряда, се навършват 181 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски.

Не са изчезнали във времето заветите на големия революционер, посветил живота си на каузата за Освобождение на поробеното си Отечество. Национален дълг е да ги предаваме и ние на децата си.

На 18 юли 2018 г., от 11:00 часа, Община Бургас организира ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя, който ще се проведе при паметника на Васил Левски в Морската градина. Заповядайте и вие!

Председателят на КРИБ Бургас, Стоян Караненов даде интервю относно дейността на КРИБ Бургас, бизнеса в морския град и областта и бъдещите планове за развитие:

Усещат ли се реални ползи за бизнеса в Бургас от интервенциите на Конфедерацията?

На централно ниво КРИБ дава възможност на представители на различни бизнес отрасли да участват в законопроекти и да дават своите предложения и становища за подобряване на бизнес климата в секторите които заемат. Това на практика не сработва – поради причината, че бизнеса в населените места извън столицата все още предпочита да бъде пасивен наблюдател към всичко, което се случва в България на централно ниво.

Припомням че КРИБ е национално представена организация, която има за цел да бъде прекия мост между бизнеса в България и Държавната администрация и най вече да сътрудничи с директния ноу-хау на бизнеса посредством становища в законопроекти в Народното събрание. КРИБ участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество чиито функции са да дава мнения по проекти на нормативни актове, уреждащи въпроси в трудови отношения, условия на труда като цяло, заетостта и трудовата квалификация, здравно и обществено осигуряване, бюджетна политика и други.

Как бихте определили текущото състояние на бизнеса в Бургас?

Когато говорим за бизнес и Бургас, преди всичко трябва да споменем отличната инфраструктурна среда, за която трябва да поднесем адмирации на екипа на Община Бургас и Държавата, които я изградиха през последните години чрез непрестанен труд. Независимо от отрасъла и от размера на бизнеса, всичко, което се организира от Община Бургас и Държавата на територията на Област Бургас, има добавена стойност към бизнеса и помага за дългосрочното му развитие.

Бизнесът в района на град Бургас е разнороден по профили и размер: от нефтопреработване в лицето на Лукойл Нефтохим, през дървообработка в лицето на Кроношпан – и двете предприятия с дял на световни пазари, през производство на части за автомобилната индустрия, аутсорсинг на производство на световни марки от текстилната индустрия, разбира се туризъм, хранително-вкусова промишленост, транспорт, пристанища и дребен бизнес с основен профил търговия.

Състоянието, в което се намират всички гореизброени, е не по различно от това, в което се намира бизнеса като цяло в страната – а именно: огромен потенциал за развитие във всеки бранш, поради добрата инфраструктура, геополитическото позициониране на България и географската ни локация; но с огромно предизвикателство – липса на работна ръка – в това число нискоквалифициран и висок мениджмънт. Има реален проблем, той е огромен и за него трябва да се говори, за да може да се намери правилното решение.

Как виждате пътя към разрешаването на тази криза?

От страна на администрацията – улесняване на процедурите за внос на кадри от чужбина, провеждане на дългосрочна политика в системата на образованието с цел бърза и сигурна реализация на завършили техникуми и университети в България – в български компании. Преди дни министър Вълчев на участие на ректорска среща в Бургаски свободен университет, на която присъстваше и представител на КРИБ Бургас, взе решение работодателите да влязат в изпитни комисии, като част от предложенията на ректорите на учебни заведения от цялата страна, които смятат да внесат в Народното събрание предложения за промени в Закона за висшето образование. С исканите промени от страна на Ректорите, се предлага представители на работодателите да преподават на студенти и да влязат като членове в изпитни комисии за бакалавърски и магистърски степени. КРИБ Бургас подкрепя това предложение което със сигурност ще скъси дистанцията между бизнес и бъдещи професионалисти и ще регулира разликите между академичните науки и опита на бизнеса, като ще представи платформа на обучаващите се за директен ноу-хау.

Стратегически, в дългосрочен план със сигурност ситуацията с кадрите ще се промени позитивно, защото много от българите, които напуснаха България за да търсят успеха си извън страната, сблъсквайки се с множеството трудности на системата в Западна Европа и Света като цяло, усещайки негативния резултат между възнаграждение и стандарт на живот, в това число и липсата на собствено жилище, започват да се връщат обратно към България. Разбира се за всичко това допринася и позитивното развитие на образователната, културната, инфраструктурната и социалната политики на България, които в последните години задминават очакванията на всички.

Но за да бъдем реалисти, трябва да посочим, че този миграционен цикъл ще трае още няколко години, през които трябва да се търси временно решение за внос на кадри.

В тази връзка КРИБ не спира да търси решения на този проблем ежемесечно, като най актуално действие в тази посока мога да посоча конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“ организирана на 11.06.2018 в София. На форума пред Томислав Дончев и Екатерина Захариева, пред Министрите на образованието и на туризма Красимир Вълчев и Николина Ангелкова и пред Зам.-министъра на икономиката Александър Манолев се поставиха предложения от страна на бизнеса за справяне с кризата с работна ръка.

Един въпрос които вълнува доста хора в град Бургас, Вие като млад и перспективен човек с образование и успешен Председател на КРИБ Бургас, смятате ли да влизате в политиката ?

Не смятам нито на този, нито на бъдещ етап от житейското ми развитие да влизам в политика под какъвто и да е формат. Необходим съм на бизнеса ми и се чуствам пълноценен там.

Съветвам всички онези, които по цял ден ‘’бистрят политиката’’ и обсъждат физически лица, изграждайки различни сюрреализми свързани с тях, да се въоръжат с постоянство и работна дисциплина защото българската икономика има нужда от техните производствени, а не лингвистични възможности.

Използвам случая да благодаря на екипа на КРИБ Бургас и на моите заместници, г-н Николай Николов и Стефан Джамбазов за непрестанната отлична работа през последните години.

 

Мини фестивалът за документално-художествено кино „Лято с документално кино“ ще се проведе на 17-19 юли в Културен център „Морско казино“, гр. Бургас. Очакват ви прожекции на три нестандартни филма, сътворени от млади български режисьори.

Това е изкушаваща възможност да видите актуални заглавия от последните три години, участвали в много европейски и международни фестивали, отличени с редица награди.

Темата на мини фестивала е „Демократичните промени от 1989 година. Преходът в България и постсоциалистическото минало през погледа на творците: Божина Панайотова, Весела Казакова, Мина Милева и Елица Георгиева“.

Ето и заглавията в програмата:

* „Червено, твърде червено“ (Франция-България, 2018 г.) на Божина Панайотова.

Филмът вплита използването на нови технологии, смартфони, камери за наблюдение, записващи устройства и архивни кадри. Паралелни разкази, динамични диалози и наситеното действие загатват, че търсенето на истината се превръща в детективско приключение с неочакван край.

Открито говорене за мафията в България, създадена от бивши агенти на Държавна сигурност (ДС), които могат да манипулират и конспирират, след разпускането ѝ се захващат със създаването на нова структура и започват да си купуват картини („Червено, твърде червено“).

Елате, за да видим още от този неочаквано жив и предизвикващ сетивата филм на 17-ти юли от 18:30 ч., КЦ „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“. Вход свободен.

Трейлър на филма „Червено, твърде червено“: https://moviepilot.de/movies/i-see-red-people/trailer

* „Звярът е още жив“ (България, 2016 г.) на Весела Казакова и Мина Милева.

Оставаме на вълната на документално-художественото кино, която този път ще ни отведе в много държави: Гърция, Куба, България, за да ни покаже, че миналото не си е тръгнало, че звярът е тук – между нас, че той е още жив, протяга лапи в тъмното, дебне и вероятно подостря нокти в сенките, докато някой се подготвя да спи. Паралелно пътуване между два свята:  единият – на починалия дядо и неговата внучка, които търсят отговори защо бивши агенти на ДС заемат все още ключови позиции в обществото и нямат намерение да отстъпват. Кой е другият свят, този, който изгражда паралелната действителност? Елате, за да разберем заедно на 18-ти юли от 18:30 ч., КЦ „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“. Вход свободен.

Трейлър на филма „Звярът е още жив“: https://www.youtube.com/watch?v=kZFUz-RU4wg

* Третият филм, с който се закрива фестивалът „Лято с документално кино“ е „Всяка стена е врата“ (Франция, 2017 г.) на Елица Георгиева.

Той е приказка. Той е надежда. Той е много повече от преживяно усещане за 89-та година. Елате, за да видите един различен поглед към тази година, която става синоним на свободата с настъпването на политическите промени и падането на Берлинската стена. Любопитно е началото на демокрацията в България. Каква е била тогава – такава, каквото е днес? Освен този толкова различен поглед, ще имаме щастието заедно с нас да бъде едно любознателно и интересно малко момиче, което тогава е било на 7 г., но ще остане с нас като усещане. Освен това след края на филма ще можем да попитаме режисьора какво я е вдъхновило при правенето на филма и всичко интересно, което ни вълнува. Очакваме ви на 19-ти юли от 18:30 ч., КЦ „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“. Вход свободен.

Трейлър на филма „Всяка стена е врата“: https://www.youtube.com/watch?v=HXUXcDxtwxA

Не изпускайте възможността да станете част от три стъпки кино в казино, защото ще има изненади и неочаквани подаръци, за които ще разберете, ако дойдете на 17, 18, 19 юли от 18:30 ч. в КЦ „Морско казино“.

Автор, инициатор, съорганизатор и изпълнител на идеята е Ирина Тодорова, докторант по Телевизионна журналистика, заедно с Община Бургас, Културен център „Морско казино“, Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски“, кино сайтът „Другото кино“.

Повече информация за фестивала, филмите и режисьорите, както и други интересни събития можете да откриете на Фейсбук страницата „Лято с документално кино“: https://www.facebook.com/%D0%9B%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE-394010214413247/  или на сайта: https://lyatodk.wordpress.com/  .

Събитие във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/272820636599069/

Ирина Тодорова, организатор:

Тел. за контакт: 0885 11 61 60.

e-mail: ir.todorova@gmail.com.

Десетки ефектни снимки влязоха в надпревара в инициативата „Моето бургаско лято с аптеки Фаркол“. В акцията участват автори, изпратили свои фотоси от летен Бургас или забавен момент от своята почивка в морския град.

Първите пет победители, изпратили най-атрактивни снимки вече са ясни.  Те получават брандирана тениска, брандирана шапка, пластири „Дермапласт кидс“ с фризби, порцеланова чаша, талон за намаление в аптеки „Фаркол“.

Играта продължава до 29 юли, така че любимите аптеки очакват още впечатляващи летни снимки. Този петък ще бъдат обявени имената на новите пет победители. Следващите пет ще станят ясни на 29 юли. Може да изпращате своите снимки на е-mail: apteki@farkol.bg или на фейсбук-страницата   https://www.facebook.com/aptekifarkol/.

Екипът на аптеки „Фаркол“ ви пожелава  късмет и приказно лято с много прекрасни спомени!

Членовете на КРИБ Бургас осигуряват над 10,000 работни места

От 2017г. насам структурата на Конфедерацията предприе редица успешни инициативи за подобряване на бизнес климата в региона

В състава на КРИБ-Бургас към днешна дата влизат над 50 компании с разнообразен предмет на дейност. Работните места осигурени от тях, надхвърлят 10,000. Тази цифра постоянно расте благодарение на успешните стъпки на регионалната структура на Конфедерацията, в посока подобрение на бизнес климата в областта.

Структурата КРИБ Бургас е основавана на 17 юни 2016 г. от 43 от най-влиятелните работодатели от големия и среден бизнес в областта. Част от Управителния и съвет стават 9 дружества: БМФ Порт Бургас ЕАД, Билдникс ООД, Вая 7 AД, Булгариен Директ Райзен ЕООД, Спекта Ауто ООД, Механизация на селското стопанство и услуги ЕООД, Бургасбус ЕООД и Термал Инженеринг ООД. Контролният съвет на сдружение „КРИБ Бургас” включва пет дружества – СМК Монтажи АД, Пристанище Бургас ЕАД, Порт Рейл ООД, Несебър Ин ООД и Балкантрейд ЕООД. От самото основаване на КРИБ Бургас Председател на Управителния съвет на организацията е г-н Стоян Караненов, управител на Булгариен Директ Райзен ЕООД, а заместник-председатели са инж. Николай Николов, управител на Билдникс ООД и Стефан Джамбазов, управител на Вая 7 АД. В състава на КРИБ-Бургас влизат компании от различен мащаб и сектори, чиито брой устойчиво расте.

Целта на сформираното в регион Бургас звено на КРИБ е преодоляване специфичната проблематика, пред която са изправени компаниите в областта. За периода от две години, от който функционира, КРИБ-Бургас неизменно следва целите си – подпомагане разрешение на различни казуси, пред които са изправени местните компании. Конфедерацията информира своевременно за различни свързани промени в нормативната уредба на страната, популяризира инвестиционната и социалната им дейност, ефективно защитава и представлява икономическите им интереси.

За постигане на поставените цели, КРИБ Бургас предприе редица ефективни инициативи. Регионалната структура е активен участник в Общественият съвет по аутсорсинг; Кръгла маса Икономика и Енергетика; регионални срещи, обвързани с изпълнение на целите по Иновационна стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/ 2014-2020г. КРИБ-Бургас работи ефективно и върху един от основните казуси, пречещи на ефективния икономически растеж през последните години – липсата на квалифицирана работна ръка. Във връзка с разрешаването на този проблем, структурата стана част от информационни кампании и обща стратегия за решаването на проблема с липсата на квалифицирани кадри съвместно с Община Бургас, Областна Управа, Агенция по заетостта Бургас и други структури. Подписани бяха и споразумения за сътрудничество с обучаващите специалисти институции в града: Бургаски свободен университет и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Регионалната структура на Конфедерацията съорганизатора и редица високоефективни инициативи като III-ти Facility Management forum, Бизнес ПРО Форум „Директни програми за финансиране от ЕС“, Форум „Програма Конкурентоспособност и инвестиции“ 2017г. В полза на компаниите, опериращи в областта на туризма, съвместно с Портала на българските общини, КРИБ-Бургас организира дискусия „За по-чист морски туризъм“.

Община Бургас съобщава: В Държавен вестник бр.57 от 10.07.2018г. е обнародвано :

Съобщение за изработен проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ VII, VIII, IX и X в кв.4А по плана на Промишлена Зона „ЮГ-Запад” – гр. Бургас, ПИ с идентификатори съответно 07079.663.700, 07079.663.673, 07079.663.674 и 07079.663.671 по КК на гр. Бургас и ПУП-ПРЗ за ПИ с идентификатори 07079.663.65, 07079.663.69, 07079.663.74, 07079.663.678, 07079.663.679 и 07079.663.699 по КККР на гр. Бургас, част от територията на Промишлена Зона „ЮГ-Запад” – гр. Бургас. Проектът е изложен за разглеждане в ст.410 в сградата на Община Бургас.

 

Днес православната църква отбелязва паметта на Света Великомъченица Марина. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Света Марина пази брака. Според народните вярвания светицата е пазителка от змии, закрилница на Черноморието. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води. В чест на света Марина се пали и нов огън в огнището, за да изгори злото.

Денят на Света Марина е последният от трите Горещници. По тях се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Баща й я възпитал в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята милост й дал да узнае истината и я призовал при Себе си.

В това време римското правителство жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишната Марина пръв път чула за Господа Иисуса Христа и сърцето й се изпълнило с любов към Него. Тя много желаела да получи св. кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. А между това тя не се бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Пръв неин гонител станал самият й баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

Марина вече подкарала 16-тата си година. Веднъж в околностите на града тя срещнала Олимврий, управителя на източните страни. Той идвал в техния град, за да предава на съд християните. Необикновената красота на Марина така поразила управителя, че му дошла мисъл да я вземе за жена. Той влязъл в разговор с нея, разпитал я за родителите й, за нейното име и звание. Марина със скромност отговорила на всичко. Не скрила и това, че вярва в Бога на християните и че желае да се посвети на служението Нему. Като чул това, управителят веднага заповядал на войниците си да хванат Марина и да я водят след него в града, без обаче да й направят някакво зло. Той се надявал лесно да склони младата девойка да се отрече от християнската вяра.

На другия ден Марина била доведена на съд. Управителят ласкаво й казал: “Виждат боговете, че жаля твоята младост и искам да те спася. Послушай ме, принеси жертва на боговете. Ще ти дам богати дарове и така ще устроя съдбата ти, че ще ти завиждат твоите връстници”.

– Аз се научих да изповядвам Отца и Сина и Светия Дух, едно Божество в Троица, и Нему да принасям хвалебствена жертва, – отговорила девойката. – Не мога на бездушни идоли да въздавам оная чест, която принадлежи на моя Създател.

Управителят започнал да увещава девойката, като се стараел ту да я склони чрез обещания, ту да я сплаши чрез закани. Всичко обаче било напусто. Девойката казвала: “Аз искам да остана вярна рабиня на моя Бог, Който доброволно пострадал за мене. Ти няма да ме сплашиш чрез закани, защото сред страданията ще ме укрепи Оня, на Когото се уповавам.”

Разгневен от тоя отговор, управителят заповядал да бият Марина. Под жестоките удари от нея потекла кръв. После приковали девойката на едно дърво и терзаели тялото й с железни остриета. Подкрепена чрез сила отгоре, Марина понесла търпеливо ужасното мъчение. След това, едва жива, я затворили в тъмници. В тъмницата тя изведнъж видяла над себе си сияещ кръст, който озарил тъмничния мрак. Чули се думите: “Радвай се Марино, защото ти победи злобата на врага! Радвай се, защото скоро, като мъдрите девойки, ще влезеш в чертога на твоя Жених, безсмъртния небесен Цар!”

Сърцето на Марина се изпълнило с неизказана радост. В същото време тя почувствала, че раните й заздравяват и на тялото й се връщат силите. Тя молила Бога да я удостои със св. кръщение, та измита чрез него да влезе в небесния чертог.

Когато на другия ден отново извели Марина на съд, всички останали изумени, като я видели здрава и радостна. Някои от езичниците познали силата Божия; други приписвали на някакво магесничество изцерението на девицата; а управителят отново я убеждавал да остави своята вяра и да се поклони на боговете, които според него й дарували изцеление.

– Не мога да оставя моя Бог, Който ми показа Своята милост! – отговорила Марина.

Започнали ужасни изтезания. Тялото на мъченицата наново било разранявано, а раните – опалвани с огън. Марина с твърдост понасяла мъченията. Тя непрестанно се молела Богу да я удостои да мине и през водата на кръщението, както е минала през огън за Неговото име.

Тия молитвени думи навели управителя на мисълта да удави св. мъченица. Той заповядал да донесат грамадна каца с вода и в нея да хвърлят здраво свързаната девойка. А Марина извикала: “Господи Иисусе Христе, Който си счупил оковите на смъртта и ада, милостиво погледни над твоята рабиня, развържи моите вериги и нека тая вода ми бъде желаното от мене св. кръщение и възраждане за вечен живот!”

Едва свършила молитвата си, веригите й се разкъсали и неизказана светлина я огряла. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен на Бога Всевишни. Най-после управителят я осъдил на смърт.

Преди смъртта Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.

Днес имен ден празнуват Марин, Марина и Маринела.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 годинапод редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Тайната на Холивуд е разклита, категорични са специалистите на Прайм Естетик Център в Бургас. Ако си поставяш въпроса: „Пластичен хирург или козметик?”, то тогава избери Прайм Естетик Център. Той е създaден, за дa...