Денят

Снимка: News.bg

Министърът на отбраната Красимир Карачаканов има уверения от премиера Бойко Борисов и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба. Това заяви в Смолян министър Красимир Каракачанов, съобщава Блиц. 

Той поясни, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

„Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия“, допълни министърът на отбраната.

„500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, смята вицепремиерът.

„Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България“, посочи министър Каракачанов. Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка.

Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва.

По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв.

„За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия“, категоричен е вицепремирът Каракачанов.

Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. „Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион“, допълни Каракачанов.

Източник: blitz.bg

bestdoctors.bg

Община Бургас е в предепидемична обстановка, обяви говорителят на Здравната инспекция – Елица Карагьозова. До този момент са регистрирани 373 случая на заболели от Остри респираторни заболявания (ОРЗ). По данни на специалистите грипът, който върлува при нас е от тип А и тип Б.

Голям процент от болните са деца на възраст от 5 до 14 г., както и при възрастовата група 30г.-64г. Изчислената от здравните специалисти заболеваемост на 10 000 души е 1.839 промила.

Данните говорят, че Бургас е на крачка пред обявяването на грипна епидемия, но затова последната дума има Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Грипна ваканция ще бъде обявена при отсъствие на повече от 30 % от учениците в класните стаи. Тази мярка се провежда по преценка на епидемичната обстановка за всяко учебно заведение и по предложение на здравните власти.

Практиката сочи, че за да бъде обявена грипна епидемия заболеваемостта трябва да надвиши 400 регистрирани случая, а в Бургас до този момент заболелите са над 370.
В случай, че бъде обявена грипна епидемия се прекратяват свижданията и плановите операции в болниците, прекратяват се детските и женски консултации, не се провеждат профилактични имунизации и реимунизации./e-burgas.com

 

От началото на тази година Центърът за подкрепа за личностното развитие – Бургас ще включва  и дейности по кариерно ориентиране и консултиране на ученици, родители и граждани.

Тази дейност ще се осъществява от петима сертифицирани кариерни консултанти, извършвали дейността  и  досега в Център за кариерно ориентиране – Бургас.

Консултантите ще оказват помощ и подкрепа на ученици, изправени пред избора дали да продължат образованието си, или да започнат работа. Те ще бъдат информирани за профилите, специалностите и професиите, предлагани в бургаските училища и актуална информация за пазара на труда.

Със своята дейност консултантите ще подпомагат педагогически съветници, класни ръководители и учители. Те ще осъществяват индивидуални консултации и групови обучения, използвайки разнообразни инструменти:  интерактивни упражнения, ролеви игри, тренинги за формиране на умения и за вземане на решения, решаване на казуси, организиране на ученически форуми, екскурзии и дискусии по тематични филми.

Час за консултация може да заявите на тел.: 0888 959 755; Бургас  ул. „Райна Княгина“ № 11 или в Националния портал за кариерно ориентиране на ученици:  www.orientirane.mon.bg , разработен по проект BG051РО001- 4.3.02-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на Министерството на образованието и науката.

Услугите по кариерно ориентиране са достъпни за всички ученици и родители и са напълно безплатни.

Ударно музикално приключение очаква зрителите в поредния  концерт от цикъла  „Представяме ви…” в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. 

Тази сряда младите музиканти и техните преподаватели ще  разкрият пред   зрителите    магията на творчеството на проф. Добри Палиев – основоположник на перкусионната школа в България.

С проф.  Палиев започва бляскавата епоха за ударните инструменти в страната ни.

С творбите си  той доказа, че е музикант, при когото в едно се съчетават безупречна музикална техника, голяма и дълбока музикалност, изискан вкус и финес, ярко артистично и запомнящо се сценично присъствие.

Създател е на десетки композиции за различни ударни инструменти и е написал транскрипции на музикални шедьоври, чрез които по достъпен и атрактивен начин запознава слушателите с естетическите аспекти на изкуството музика. Точно  такава транскрипции и негови авторски произведения ще прозвучат от сцената на училището по изкуства.

Те ще бъдат представени от  учениците от класовете  по „Ударни инструменти” на Евгения Иванова и Радослав Харалампиев и корепетиторите Планинка Карагьозова и Венелина Дракопулова.

Поредицата „Представяме ви  …” се осъществява в рамките на проект „На концерт в сряда” , тази сряда – 17 януари от 18 часа, Концертна зала на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”.  Вход свободен.

235 хил. лв. са влезли в хазната през 2017 година от рециклиране на отпадъци

Община Бургас разработва въвеждане на точкова система за разделно предадени отпадъци в Мобилните центрове. Това съобщи за e-Burgas.com зам. кмет по Европейски политики, околна среда Руска Бояджиева. Идеята е срещу събраните точки гражданите ще получават различни бонуси, които на този етап още се уточняват.

Според Руска Бояджиева мобилните центрове се ползват много активно от гражданите. В тях могат да бъдат предавани повече от 15 вида различни отпадъци, генерирани в домакинствата, в т.ч. различни пластмаси, хартия и картон, черни и цветни метали, стъкло, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, тонер касети, опасни отпадъци, лекарства с изтекъл срок на годност, пържилни мазнини и др.

„Считаме, че след въвеждане на системата от бонуси за разделно предадени количества отпадъци ползването на центровете ще се повиши още повече.“ заяви Руска Бояджиева.

По този начин печелят гражданите, общината и природата. Така например разделно събраните отпадъци от подземните контейнери отиват за допълнителна обработка на сепариращата инсталация на регионалното депо. Събраната пластмаса, метал, хартия и стъкло се продават на търг. На проведени търгове през 2017 г. са продадени сепарирани материали на стойност 235 000 лв.

Световноизвестният цирков артист и еквилибрист Енчо Керязов гостува днес на кмета Димитър Николов. На 17 март в столичната зала „Арена Армеец“ предстои седмото издание на спектакъла „Нощ на звездите“, който събира на едно място уникални артисти от различни държави, поканени от българската звезда. След днешния разговор обаче започна да зрее идеята в близко бъдеще шоуто да гостува и в Бургас, когато бъде завършена новата градска многофункционална зала с над 6000 седящи места в к-с „Изгрев“. От самото начало идеята е под нейния покрив да се случват не само спортни събития, но и мащабни концерти и спектакли.

Както всеки път, предстоящото издание на „Нощ на звездите“ в София ще започне с награждаване на талантливи български деца и младежи в областите образование, изкуство и спорт, спечелили стипендия от „Фондация Енчо Керязов“. Веднага след това е шоу спектакълът.

Бургазлиите, желаещи да посетят събитието, могат да открият подробна информация за него тук: http://enchokeryazov.org/bg/.

* Част от публикуваните снимки са от миналогодишното шесто издание на „Нощ на звездите“, в което имаше и бургаско участие – оркестър „Levon Manukyan Collegium Musicum“ и хор „Родна песен“.

Още снимки

 

Общинският съветник Калояна Живкова награди отличени участници в първото издание на конференцията

За втора поредна година Община Бургас ще бъде съорганизатор на конференцията „Да мислим екологично за бъдещето“, която се реализира от преподаватели от катедрата по „Екология и опазване на околната среда“ при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Това става ясно от докладна записка на общинския съветник от групата на ГЕРБ Калояна Живкова.

При желание отличените участници ще бъдат приети в университета без приемен изпит по една от следните специалности: „Екология и опазване на околната среда“ или „Екология и екологичен мениджмънт“.
Община Бургас ще предостави за ползване залите на галерия – музей „Георги Баев”.

„Опазването на околната среда има важно значение за всички нас. Повдигането на темата, в активно партньорство с институции и граждани, може само да носи позитиви за каузата. Изграждането на отговорно отношение към природните ресурси, сред младите хора, е инвестиция за поколенията“, пише в докладната записка Калояна Живкова.
Участниците (ученици или студенти) трябва да представят реферат, презентация или научно съобщение в някое от следните тематични направления:

 • Ролята на сътрудничеството в опазването околната среда
  •Устойчиви и екологично чисти технологии
  •Алтернативните енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива
  •Биогорива
  •Метеорология и хидрология
  •Спътников мониторинг върху околната среда
  •Защитени територии
  •Биологично разнообразие
  •Екологичен мониторинг
  •Мониторинг на храните
  •Управление на екологичните проекти
  •Екология на селското стопанство и хранителната промишленост
  •Екотуризъм и екологичното въздействие на туризма
  •Управление и рециклиране на отпадъци;
  •Обработка на отпадъците

В първото издание на конференцията взеха участие повече от 60 ученици и студенти. И тази година ще има атрактивни, тематични награди.

Събитието ще се състои в два дни – 26-и и 27-и март 2018 година.

Докладната записка ще бъде разгледана на заседанието на Общински съвет – Бургас на 30 януари.

 

 

regionfakty.pl

От  08:00 ч. на 16 януари ще бъде затворена за движение ул. „Лермонтов“, в участъка от ул. „Славянска“ до ул. „Георги Кирков“. Причината за това е извършването на строително – монтажни дейности.

Община Бургас предварително се извинява за причиненото неудобство и разчита на бургазлии да се съобразяват с въведената временна организация на движение.

Посетете го в дните от 28 април до 7 май

„С поглед в бъдещето“ е мотото на предстоящото ново издание на цветното изложение „Флора Бургас“. То ще се проведе в дните от 28 април до 7 май, а подготовката му вече стартира.

Производители и вносители на цветя, посадъчен материал, архитектурни и художествени изделия и елементи, лека градинска техника, препарати и други експонати, имащи отношение към тематиката на изложбата, могат да подават своите заявки за участие.

Подробна информация, регламент, покана и форма на заявката може да видите тук:

https://www.burgas.bg/bg/info/index/1267

Върху темата С поглед в бъдещето“ ще работят флористи, производители и вносители на цветя, ландшафтни архитекти. Община Бургас вярва, че за поредна година те ще демонстрират своята креативност, за да превърнат експо центъра в Морската градина и територията около него в един от най-красивите и уханни кътове на Стария континент.

Подробности за всеки един от участниците, предлаганите цветя, подготовката на арт инсталациите, тематичните демонстрации и презентации, част от „Флора Бургас’2018“, може да следите в специално създаденото събитие във фейсбук: https://www.facebook.com/events/287515925067177/, както и в страницата на експо център „Флора“: https://www.facebook.com/floraburgas/.

Разгледайте снимките от предишното издание на цветното изложение и януари няма да ви се стори чак толкова мрачен.

Още снимки

 

 

Pixabay

Във вторник валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, но по-късно отново ще се вплътни. Вятърът временно ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат от минус 2° до 8°.

Привечер в западните райони отново ще завали сняг, а през нощта срещу сряда на отделни места е възможно да превали слаб дъжд и ще има условия за образуване на поледици.

В сряда ще духа слаб до умерен югозападен вятър и  температурите бързо ще се повишат. През нощта срещу четвъртък от запад на изток на много места в страната ще превали дъжд, който в Северна и Западна България ще премине в сняг и бързо ще спира. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлуе студен въздух.

В четвъртък ще е студено и ветровито. Преди обяд в югоизточната половина от страната все още ще превалява, а в северозападната облачността ще се разкъса и бързо ще намалее. След обяд валежите навсякъде ще спрат. В петък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се ориентира от югозапад и температурите ще се повишат. В събота облачността ще се увеличи, по-късно през деня в южните райони ще завали дъжд.

През третото десетдневие от януари температурите в страната ще бъдат близки, но по-високи от климатичните норми. В началото на периода ще е сравнително топло, с валежи от дъжд. Има вероятност в Южна България валежите да са значителни. Впоследствие ще застудее, дъждът в повечето райони ще премине в сняг, но по-късно валежите ще спрат.

Относително по-топло ще бъде около 25-26 януари, когато и вероятността за валежи е по-малка.

Към 27-28 януари отново ще премине атмосферно смущение, температурите ще се понижат, ще има и валежи – и  от сняг, и от дъжд.

Източник: btvnovinite.bg

От витринатавиж всички

0
Знаете ли, че има една супер мощна Коледна молитва, която сбъдва всяко желание? Тези думи действително имат изключително мощен ефект. Няма никакви съмнения, че...

Стилътвиж всички

0
Днес ще ви запознаем с древния японски метод за подмладяване на кожата. Като спазвате простите инструкции, можете лесно да преобразите лицето си само за 5...