My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Денят

По повод Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември, представители на местната структура на „Съюз на слепите в България“ взеха участие в информационно събитие за придвижването на хората със зрителни увреждания. Един от акцентите на тазгодишната инициатива на Европейската комисия е ходенето пеша. За да се случва това безопасно, лесно и удобно, е необходимо спазването на простички правила от всички участници в движението.

За да се придвижва самостоятелно незрящ или слабо виждащ човек, той си служи с бял бастун. Самото помощно техническо средство изпълнява две основни функции: – дава обратна връзка за заобикалящата ни среда и показва на останалите, че човек има нарушено зрение. Преди ползвателят на бял бастун да се включи самостоятелно в движението, той задължително преминава специализиран курс по ориентация и мобилност. Подобно на шофьорските курове се преминава през теоретична подготовка и усвояване на практически умения с помощта на квалифициран инструктор. Едва когато обучителят се убеди, че са усвоени нужните умения, на лицето с увредено зрение се разрешава самостоятелно придвижване.

Ползите от самостоятелното придвижване са като за отделния човек, така и за цялата общност. От една страна човек е самостоятелен, управлява живота си, взима решения независимо от външни фактори. От друга страна се освобождава обществен ресурс, тъй като не се налага ползването на придружител или специализиран транспорт. Това по косвен път подобрява екологичната обстановка в градовете.

Ето защо е важно и другите участници в движението да спазват няколко основни правила.:

1.       В никакъв случай да не с паркира или разполагат предмети по протежение на пешеходните маршрути. Това е особено важно за елементите на достъпната архитектурна среда- рампи, скосявания, тактилни ивици, подлези, асансьори и други.

2.       Да не се застава на пътя или да се преминава в непосредствена близост до хора с бял бастун, особено от велосипедисти и ползватели на алтернативна форма на електрическа мобилност, например тротинетки.

3.       Да не се указва съдействие на човек с бял бастун освен ако той изрично не помоли затова.

Ако някой желае да получи повече информация, би могъл да се обърна към клуба на организацията, който се намира в к-с „Зорница“ бл. 47, северно крило. Телефонът е 056/ 863212, ел. поща: rsoburgas@abv.bg.

 

Peacefulmind.com

В нощта на 22 срещу 23 септември се смята, че се случват чудеса, тогава настъпва ЕСЕННОТО РАВНОДЕНСТВИЕ! През тази нощ поверията гласят, че на равноденствие се случват чудеса.

В нощта между 22 и 23 септември трябва да си пожелаем нещо отдавна копняно, нещо ново, различно и мечтано.

Настъпва астрономическата есен, днес изпращаме лятото, като му благодарим за светлината, топлината и благата, които то ни е дарило. Денят и нощта се изравняват по продължителност в този момент – стават точно по 12 ч. От този ден нататък денят започва да намалява.

Съществуват няколко специални, свързани с движението на Слънцето дни в годината, които винаги са били смятани за надарени с особена магическа сила и често съвпадат с различни религиозни празници по света. Четири от тях са свързани с точките на Равноденствие и Слънцестоене.

Физическия смисъл на Слънцестоенето е свързан с минимума и максимума на съзидателната слънчева енергия, но то едновременно с това отбелязва и точка на обрат – към Светлината, или към Тъмнината и всички символични действия и ритуали свързани с което и да е от двете, отразяват вечното противоборство между Светлата и Мрака.

В дните на Равноденствие пък, продължителността на деня и нощта е еднаква поради, което те съдържат смисловия заряд на грандиозната сила, необходима за поддържането на равновесието в света.

На 22 септември, Слънцето ще пресече небесния екватор, преминавайки от северното в южното полукълбо. Това е моментът, в който настъпва есенното равноденствие. В дните на равноденствие продължителността на деня и нощта по цялата Земя е еднаква, с изключение на районите, разположени около полюсите.

Моментът има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В езотеричен аспект това е времето, в което силите на доброто и злото, на светлината и мрака, на действието и покоя, са равнопоставени. И тъй като във Вселената няма абсолютно добро, нито абсолютно зло, равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати възможности за промяна и сътворяване на реалността.

За природата това е времето, в което се сменят сезоните. За вещия, балансът между двете сили създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с огромен потенциал. 

Традиционно дните на равноденствие са период за духовни размишления и самооценка. Есенното равноденствие поднася плодовете на годината и ни приканва да съберем реколтата, с което символично отдаваме почит на женския принцип на плодородието. Но на границата между Светлината и Тъмнината, между видимото и невидимото под влиянието на тяхното съвършено равновесие можем да различим, оценим и съберем плодовете на всичко сторено през годината и да приветстваме резултатите от вложеното. Добре е да изпратим старото и да помислим за следващите си стъпки, да набележим цели, да формулираме намерения, да интегрираме и балансираме онова, което се е доказало като успешно, работещо и необходимо и да се освободим от излишното.

Във всяка реколта има и гнили плодове, а има и такива, които не обслужват наши конкретни нужди и е добре да се разделим с тях, с благодарност предоставяйки ги на някой друг. С благодарност и добра воля сега е подходящо да се разделим и с онова, което вече не работи.
Следващият сезон със сигурност ще протече по-леко, ако успеем качествено да закрием този и да се настроим към новото.

Осъзнавайки своите недостатъци, анализирайки проблемите които сме решили къде успешно, къде не, сега е момента да простим на себе си и на другите за допуснатите грешки, да се освободим от вината и огорчението генериращи дългове и зависимости, които ни придържат към миналото и биха възпрепятствали прогреса ни. През последните две години имаме сравнително редкия шанс Есенното, а и Пролетното равноденствие, да бъдат предхождани от сезонът на затъмненията, в който традиционно протичат процеси на мощни житейски и душевни катарзиси. Това ни дава допълнителната възможност да изчистим съзнанието си от всички привнесени, изкривени представи за истината и реалността, да приемем своя път и предназначение, и преодолявайки катарзисите да преминем в друго „утре“.

Така и през тази година получаваме поредния шанс да променим нещо важно в себе си – промяна, разполагаща с потенциал да предизвика и коренни изменения в живота ни, с което той да стане по добър. Защото есенното равноденствие е най-мощно заредения с енергията на баланса, любовта, мъдростта и силата период в годината.

А след това, преминали през прага, с напредването на есента, когато Светлината намалява, ако насочим активността си навътре, ще разполагаме с достъпна енергия за укрепване на своите позиции във вече променената жизнена среда.

Струва си да подходите към този ден като към празник. Той действително е такъв. Празнуваме плодородието, равновесието и мъдростта и изразяваме благодарността си към Майката природа за даровете и изобилието, които тя ни поднася. Така или иначе, въпреки технологичния напредък и човешкия стремеж за независимост от природните сили, все още сме твърде малки и зависими и от климата, и от Земята, която е наш общ дом. Затова, намерете време да изразите към нея своята любов и благодарност! Разходете се сред природата, порадвайте се на пъстротата и щедростта и, на изобилието от цветове и плодове, отнесете даровете и у дома за да се изпълни и той с изобилие.

От астрологична гледна точка:

Настава време да се вземат решения, като се отчита и общественото мнение. За това ще ни помогне Слънцето във Везни, което задава структурата на връзките и партньорствата, активира необходимостта от хармония, направлява ни как да излезем дипломатично от сложни житейски ситуации.

Слънцето във Везни се намира в „падение“, то е твърде неуверено в себе си и винаги търси общественото мнение, а не само личната преценка. Това е и най-силната страна на Везните от целия зодиак, те се справят най-добре с партньорствата и зачитането на позициите на другите.

От взаимодействието на планетите в този ден се задава тенденцията за следващите три месеца. Която обобщено ще звучи така: избор, трансформация и взимане на решения.

Много силно е подчертана символиката на деня от планетите днес. На Северния Лунен Възел в Скорпион се намира планетата Венера, която вече се отдалечава от срещата си /аспект съвпад/ със Сатурн и е в опозиция с Луната в Телец и Южния Лунен възел.

Силно е подчертана темата за ИЗБОРА. Трябва да изберете между материалното и духовното, между миналото и бъдещето, да намерите средната точка между вашето лично мнение и общите интереси. Трябва да се вслушате по-добре в гласа на душата, символизирана от Луната. Може да установите, че изпадате в известно противоречие, защото ще ви е трудно да намерите баланса между истинските си, подсъзнателни желания и реалната действителност. Опозицията е аспекта на баланса, точно такава е и темата на зодиакален знак Везни, който започва от днес.

Слънцето във Везни попада в напрегната конфигурация с Уран и Плутон /тау квадратура/, която показва, че ще бъдем провокирани да вземем решения, като събитията ще са напрегнати и трансформиращи. Най-силно ще се усеща това влияние до 24 септември. В този период личните ни интереси могат да навлязат в конфликт с обществените.

Който има напрегнат аспект в хороскопа си между Слънцето и Плутон трябва да избягва обществените места, където има напрежение.

Използвайте този ден, за да откриете своите истински желания, правилно да ги съгласувате с реалната действителност, да намерите своя път и да вървите уверено и щастливо по него!

Следващата точка за сверяване на посоката идва на 21 декември, когато ще настъпи Зимното слънцестоене и Слънцето ще навлезе в Козирог. Тогава ще настъпи и астрономическата зима./astronews.eu/portal12.bg

Пожелаваме ви един прекрасен изпълнен с Надежда залез!

Финал на Порт Прим Арт Фест 2019 ще сложи представителна изложба на пет изключителни български творци. Сред тях е идеологът на културния форум с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец – художникът Стефан Божков. На поканата да станат част от третото издание на фестивала откликнаха колегите му Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов, Даниел Мирчев. Великолепната петорка ще зарадва почитателите на изкуството с изключителна многолика изложба. Тя ще бъде открита лично от представените автори на 5 октомври от 18:00 часа в най-новото културно и събитийно пространство на Бургас – Прим Арт Център (адресът е ул. „Княз Ал. Батенберг“ 12, срещу Гранд Хотел и СПА Приморец). Всички любопитни ще могат да я видят до 14 октомври включително. Входът за експозицията, включително откриването, е свободен.

Повече за Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов и Даниел Мирчев и мотивацията им да са част от Порт Прим Арт Фест, можете да научите от самите тях.

Женя Адамова:

„Завърших НХА в специалност порцелан и стъкло – това е дизайнерска специалност, където по време на обучението натрупах много полезни умения свързани с технологията  и начина на работа с материала. Сега  го ползвам с много повече свобода и лекота, но бих казала, че с всяка нова работа продължавам да се  уча. Точно това прави керамиката за мен толкова интересна, винаги има момент на изненада,  контрола никога не е изцяло в твои ръце, колкото опит, и увереност да си придобил. Вълнуващо е, като пътуване – навътре към себе си и навън към света.“

Емануела Ковач:

„Всяко придобито познание и опит в изобразителите изкуства обогатява начина на изразяване. Завършила съм техникум по текстил и „Графика“ в НХА. Изпитвах потребност да споделя натрупания през годините опит с по-младите си колеги-студенти. Връзката между нас бе вдъхновяваща. Мисля че ги научих на любов към това което правят. На вяра, че могат и на технологични умения, разбира се. От известно време не съм част от преподавателският екип на НХА и продължавам творческият си път като художник.“

Румен Читов:

„Образованието ми е стандартното, което можеше да се получи в България за времето в което бях ученик в Художествена гимназия  и студент в Художествена академия.

В образователните институции по изкуство се създава особена, специфична среда от търсещи себе си в полето на творчеството млади хора и това е увличащ и ползотворен процес, който е непрекъснат, продължаващ и извън рамката на уроците в образователната практика.“

Даниел Мирчев:

„Минах през различни форми и занимания, като никога не съм се отказвал от скулптурата и дърворезбата. Но това, което осъзнах в последните няколко години е, че всяко едно призвание изисква стопроцентово посвещаване. Трябва да се отдадеш изцяло и да заживееш с него. За мен през целия живот това е била скулптурата и дървото като материал. В същото време, себеотдаването няма нищо общо със себезатварянето. Винаги съм казвал, че един артист в широкия смисъл на думата е истински отворен за изкуството като цяло. Творческият процес е този, който обединява всички форми на изкуство и затова граници между тях няма. Има само позитивни провокации като любопитството да се прескача от една форма в друга, да се преплитат различни медии и да се създават мултикултурни проекти.“

Защо решихте да участвате в Порт Прим Арт Фест 2019?

Женя Адамова: Следя от разстояние  програмата и събитията съпътстващи фестивала от първото му издание. Намирам ги за важен акцент в културния живот в родния ми град.

Емануела Ковач: Приех поканата на идеолога на фестивала Стефан Божков, решението е негово, не мое. Мое е желанието да бъда част от фестивала.

Румен Читов: Решението да участвам в Трети фестивал Порт Прим Арт Фест е продиктувано от интересната програма на фестивала, възможността да бъда  част от арт проявите,  като по този начин, това е и опит да популяризирам творчеството си.

Даниел Мирчев: Смятам, че идеята да се миксират различни арт събития в една обща платформа е актуална и отговаря на съвременните тенденции. Преливането и размиването на границите между едно и друго изкуство отдавна вече е задължително условие за едно успешно събитие.  Вече всичко е фюжън и това е част от мисленето на съвременния човек.

Нужно ли е събирането на изкуствата и творците на подобна обща платформа?

Женя Адамова: Нужно е  и важно да се случва. В такава обстановка всяка нова среща обогатява както нас отделните участници, така и публиката. А публиката в Бургас е будна! Очаквам много интересни срещи.

Емануела Ковач: Надявам се срещата на различните изкуства и артисти на морския бряг да е вдъхновяваща и ползотворна. Да бъде повод за творчески порив за нова песен, стих, рисунка. Да се превърне в празник за автори и публика.

Румен Читов: Преценявам че събирането на творци, работещи в различни изкуства в обща платформа е изключително провокативно, затова, надявам се,  и ползотворно.

Даниел Мирчев: Повече от нужно. Подобни платформи раждат не само прекрасни приятелства, но и нови идеи. Не винаги артистите познават художниците или писателите – своите илюстратори. Общуването помежду им в една обща платформа може само да допринесе за обогатяването на всеки един от участниците в нея.

Какво е мястото на изкуството в съвременното общество?

Женя Адамова:  Мястото и по-скоро ролята на изкуството в съвременното забързано време, е да ни накара да поспрем, да забавим темпото.  Макар и за кратко просто да наблюдаваме, да се любуваме, да се радваме, да поплачем – да се докоснем до нещо ново. Изкуството е  споделяне на емоции и съпреживяване. Емануела Ковач: За мен е начин на живот, за другите – май не съществува. Румен Читов: Присъствието на изкуството в живота на индивида или социума е мярката  за хуманност и интелигентност. Даниел Мирчев: Съпреживяването. В това виждам най-важната роля на изкуството в съвременното общество. Новите технологии, опосредстваната комуникация, бързия достъп до информация и темпото, с което се сменят новините, всичко това променя начина, по който се отнасяме към хората – познати и непознати. Ставаме безразлични. Затваряме се емоционално. Колкото по-достъпен става светът, толкова повече увеличаваме разстоянието между нас и другите. Изкуството е това, което ни учи отново да съпреживяваме.

Какво ще покажете на публиката на Порт Прим Арт Фест?

Женя Адамова: Ще представя колекция от керамични пана, която се нарича „Въображаеми портрети“.  За тези работи получих награда в миналогодишния фестивал на съвременната керамика в София. Емануела Ковач: Ще покажа работи от два цикъла вдъхновени от морето, „Мидени черупки“ и „Два острова“. Използвала съм рисунка, графичните техники – суха игла и монотипия. Румен Читов: Пред публиката на фестивала ще се представя с около дузина творби, обединяващи поне две от посоките на пластическите ми търсения. Даниел Мирчев: Избрал съм скулптури от различни мои периоди. Надявам се всяка от избраните творби да провокира различна публика. В момента експериментирам с един иначе банален за ежедневието материал – шпертплат, който все още ми е много интересен заради пластовете и възможностите за визуална игра, които те предоставят. С моите работи обикновено не разказвам истории. Търся момента. Опитвам се да създам миг или мисъл. Обичам поезията и ще се радвам, ако почитателите на фестивала я открият и в моите скулптури.

Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов, Даниел Мирчев и Стефан Божков ще ви очакват на 5 октомври (събота) от 18:00 часа в Прим Арт Център. Заповядайте на тяхната многолика изложба, която ще сложи официален край на Порт Прим Арт Фест 2019. Организатор на културния форум е Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.

 

Грипният щам, който ще ни атакува през предстоящия зимен сезон, се очаква да е от група А. Много вероятно е да е N1H1 – „Мичиган”, или H3N2 – „Сингапур”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Миналата година доминиращият щам, който причини епидемията у нас, беше „Ямагата” от група Б, припомни той.

„При щам от група А боледуват повече възрастни хора. Характерно е, че епидемията се развива много по-бързо, достига своя пик и много по-бързо свършва – за около 4-5 седмици”, отбеляза проф. Кантарджиев. При щам от група Б пък боледуват предимно децата до 15-годишна възраст.

„Миналата година 72% беше от група Б, имаше много усложнения на централната нервна система. На 5-6 хиляди души с грип един правеше възпаление на мозъка”, отбеляза още Кантарджиев.

„За епидемия се говори и се вземат мерки преди епидемията. Който има икономическа възможност, да си купи ваксина, струва по-малко от 20 лв. – сега е времето”, препоръча той.

А как можем да се предпазим, ако не сме ваксинирани?

Д-р Кантарджиев съветва да ползваме тоалетни кърпички и да дезинфекцираме повърхностите. „Не се заразяваме само от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на определена повърхност, и ние пипнем и си докоснем лицето, носа или устата”, уточни той. По време на епидемия трябва също така често да мием ръцете си. А правило номер 1 е, ако видим, че някой киха или кашля, да стоим по-настрана от него.

Soulmusic.hu

Всеки месец в годината е различен по свой начин и носи със себе си различни явления и събития. Така е и с хората, които са родени през идващия октомври. Те се различават от всички останали в многобройни качества и предимства.

Невероятните им качества са:

1. Романтични сърца

Хората, родени през този месец от годината, са особено романтични и се смятат за велики любовници. Те са привлечени от противоположния пол и могат да спечелят когото поискат.

2. Те са спокойни хора 

Тези, които са родени през октомври, са особено спокойни и привличат спокойна и тиха обстановка. Поради тяхната мека природа те имат малко врагове. Рядко си изпускат нервите.

3.  Оптимизъм 

Никога не губят надежда и се борят до самия край, затова се казва, че хората, родени през октомври имат заразен оптимизъм. Поради него са доста добри лидери, които мотивират хората. Те имат положителни виждания дори в най-трудните ситуации.

4. Имат голяма емоционална интелигентност 

Хората, родени през октомври, са на самия връх на списъка, когато става дума за такъв тип интелигентност. Те не само са наясно с емоциите си, а тяхната съпричастност и социалните им умения са еднакво блестящи.

5. Харизматични 

Хората, родени през октомври живеят с пълни гърди, така че това е най-честата причина, поради която хората им завиждат.

6. Гостоприемни 

Когато става въпрос за гостоприемство, върнете се в началото на списъка. Хората, родени през октомври са толкова любезни, че ще се погрижат на другите да им е удобно дори и с цената да жертват своето удоволствие.

7. Те имат цел 

Хората, родени през октомври, са ориентирани и съсредоточени върху успехите в живота. Те не правят нищо на половината и не прекратяват задълженията си независимо от жертвите, които им струват.

Blitz.bg

Театралната постановка е на Димитър Маринов, а режисьор е Красимир Ранков

В „Ами сега!!!“ ще видим великолепен актьорски екип начело с Красимир Ранков, в ролите са още – Димитър Димитров, Джована Галиарди, Никола Орешков, Васил Читанов, Румен Митев.

Един спектакъл на майстора на комедията Красимир Ранков и не се учудвайте ,ако в него откриете себе си или този- или тази – до вас. Това е спектакъл за взаимоотношенията между мъжа и жената в любовта и семейния живот- за суетата, изневярата, ревността , изкушенията. Тези човешки слабости често ни поставят в деликатни ситуации, от които търсим изход. Актьорите Красимир Ранков, Димитър Димитров, Джована Галиарди, Никола Орешков, Васил Читанов, Румен Митев, изпаднали в неочакван любовен многоъгълник, ще търсят с векликолепно чувство за хумор пред вас изход от създалата се абсурдна ситуация. Докато спорим дали сексът и любовта са неделимо цяло и кой кого обича повече или не обича, пиесата се превръща в своеобразно актьорсто шоу, изпъстрено с великолепен диалог и неповторим хумор. Гледайте новия премиерен спектакъл „ Ами сега!!!”, поставен от майстора на комедията Красимир Ранков и представен пред вас от актьорите Красимир Ранков, Димитър Димитров, Джована Галиарди, Никола Орешков, Васил Читанов, Румен Митев.

Не пропускайте своите 90 минути смях!!!

ПОСТАНОВКАТА ЩЕ СЕ ИГРАЕ НА 1 октомври от 19ч В ЗАЛА ДНА.

БИЛЕТИ ВЕЧЕ СЕ ПРОДАВАТ НА КАСА „ ЧАСОВНИКА”/пред хотел България/.

За повече информацие тел .0894898098-Маруся Русева

Организатор /Арт ателие/

На днешния ден – 22 септември, преди 111 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява Независимостта на България. Това слага точка на дългогодишните борби на българския народ за отхвърляне на зависимостта от Османската империя, наложена след несправедливия Берлински договор.

Този държавнически акт се счита за един от най-големите успехи на българската дипломация в съвременната ни история. Възползвайки се умело от промените в международната обстановка в Европа, българският владетел и правителство изпълняват волята на народа си и демонстрирайки смелост и национално самочувствие изпълняват на практика националния идеал и нареждат страната ни сред независимите държави в голямото европейско семейство.

Провъзгласяването на Независимостта издига международния авторитет на България, която след повече от 500 години отново става равноправен и желан партньор във външно-политическите и икономически отношения и спогодби. Това дава забележителен напредък в развитието на държавата ни във всяка сфера от обществения и културен живот в началото на XX век.

Това е един забравен нов стар празник. На първата годишнина през 1909 г. той се чества много тържествено. В архива на цар Фердинанд, който внукът му Симеон Сакскобургготски дари преди две години на Централния държавен архив, има снимки от първата годишнина – с царя, със семейството му, с правителството. 22 септември се чества по българските легации и консулства в чужбина, издава се възпоменателен кръст, взима се решение да се състави Зелена книга на независимостта, която обаче не излиза по външнополитически съображения. След Първата световна война празникът е честван едновременно с възшествието на цар Борис III по нов стил на 5 октомври. Поради тази причина след 1944 г. празникът е обявен като царски и е забранен. И така до 1998 г., когато става официален.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Княз Фердинанд приема титлата „цар на България“.

Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

bg.wikipedia.org

Тази неделя бегаческият фестивал Бургас Рън 2019 ще има своето второ издание в рамките на седмицата на мобилността, организирана от Община Бургас и Областния информационен център. Той ще се проведе в часовете от 10.00 до 21.00 в неделя, 22 септември. Денят е специален, защото е наш национален празник – 111 години независима България, но на тази дата се отбелязва и Европейският ден без автомобили. Бургас Рън се радва на голяма популярност и се очаква стотици хора на всякаква възраст да се включат във второто му издание. При старт/финала до Пантеона в Морската градина Областен информационен център – Бургас ще организира подходящи за децата забавления при следната програма в неделя:

* 10:00 ч. – Работилничка за слайм предизвикателство – приготвяне на много популярните в момента безопасни желета за игра у дома;

* 14:30 ч. – Игри с Ръгби клуб „МОРЯЦИТЕ“ – Бургас. Премерете силата и уменията си в:
– Дърпане на въже;
– Уцели мишената;
– Скачане с чували.

* 16:00 ч. – Балонено парти за малки и големи
(с участието на актьор от Куклен театър – Бургас).

Заповядайте!

Не забравяйте и днешния концерт на сцената срещу Малкия принц:

https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/40007

Още снимки

На 21 септември всяка година се отбелязва Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Това е ден, в който се фокусират усилията на много организации върху повишаването на осведомеността за болестта на Алцхаймер и деменцията.

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция, група от разстройства, които нарушават функционирането на човешкия мозък.

На всеки 68 секунди някой развива болестта на Алцхаймер. През 2015 г. в света има около 29,8 милиона души с тази болест. Най-често се проявява при хора над 65-годишна възраст, въпреки че в 4% до 5% от случаите започва по-рано. Болестта засяга около 6% от хората над 65 години. През 2015 г. деменцията доведе до около 1,9 милиона смъртни случая.

За пръв път е описана от немския психиатър и патолог Алоис Алцхаймер през 1906 г.

Болестта на Алцхаймер често се нарича семейно заболяване, защото хроничният стрес от грижите за любимия човек засяга всички.

Болестта на Алцхаймер протича е индивидуално, но има много общи симптоми. Първите симптоми често погрешно се приемат за свързани с възрастта безпокойства или прояви на стрес. Най-честият ранен симптом е затрудненията да се запомнят неотдавнашните събития (загуба на краткотрайна памет).

С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с речта, дезориентация (включително лесно изгубване), промени в настроението, загуба на мотивация и поведенчески проблеми. Когато състоянието на човека се влоши, той често се оттегля от семейството и обществото. Постепенно губи телесни функции, които в крайна сметка водят до смърт. Въпреки че скоростта на прогресия може да варира, обикновено продължителността на живота след поставяне на диагнозата е три до девет години.

Причините за развитието на болестта на Алцхаймер все още са неясни.

Съществуват предположения, че някои промени в начина на живот, като умствено стимулиране и упражнения или балансирана диета, може би предотвратяват болестта на Алцхаймер./nauka.offnews.bg

 

Снимка: Стефан ЧОЛАКОВ

Днес ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността над източната половина от страната. Ще духа слаб изток-североизточен вятър. Ще бъде по-хладно от обичайното с максимални температури между 18 и 23 градуса, а в София – около 18 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 17 и 20 градуса. Температурата на морската вода ще е 23-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, по високите части на планините умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14 градуса, на 2000 – около 7 градуса.

В неделя ще бъде слънчево. Сутринта ще е и почти тихо, и минимални температури в повечето места ще са между 4 и 9 градуса; на отделни места в котловинните полета и в североизточните райони са възможни и първите есенни слани. През деня ще се появи слаб вятър от юг-югоизток и ще започне затопляне. Дневните температури ще са между 20 и 25 градуса. В понеделник денят също ще започне със слънце и ниски минимални температури, но от запад облачността ще се увеличи и към вечерта и през нощта срещу вторник на отделни места ще превали.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

 

От витринатавиж всички

0
След като прочетете тази молитва, в живота ви ще настъпят истински чудеса – прекрасни събития, които дори не можете да си представите. Ефектът е много силен и винаги...

Стилътвиж всички

0
Роклите винаги са заемали почетно място в колекциите на световните дизайнери. И този сезон не прави изключение. За предстоящата есен дизайнерите предлагат богат избор на...
Открий ме в спорта