Спорт

Горещият ветроходен уикенд разпали и състезателния дух на всички ветроходци в последния ден на регата „Черноморец Бургас“, организирана от едноименния клуб и със съдействието на Община Бургас.

Участниците бяха над 180 ветроходци, а с най- засилен интерес към събитието бяха най- малките – 82 лодки в клас „Оптимист“. В регатата, която е валидна за националната ранглиста, участваха 15 български клуба. Проведоха се 8 състезателни гонки. Главен съдия беше Пламен Георгиев от Варненската съдийска комисия, а председател на протестното жури – Бистра Рачева от РВСК.
На официалното награждаване бяха раздадени 20 комплекта купи и медали в 8 ветроходни класа и различни възрастови групи. В памет на двама изтъкнати треньори на ветроходния клуб бяха поднесени почетни призове „Стефан Бончев“ и „Стоян Петков“. Наградени бяха  най – надежден и прогресиращ състезател в клас „Оптимист“ и млада надежда в олимпийския клас „Фин“.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КЛАСОВЕ НА РЕГАТА „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС“ 2017

ОПТИМИСТ МОМИЧЕТА
1    GER13410    K. SCHWACHHOFER    SKL – GERMANY
2    BUL 962     СТАНИСЛАВА ТОДОРОВА    ПОРТ БУРГАС
3    BUL 644    ВЕЯ РЕЙЗОВА    ОЯК СОЗОПОЛ

ОПТИМИСТ МОМИЧЕТА МЛАДША
1    BUL 718    АНДРЕЯ КИРОВА    ПОРТ ВН
2    BUL 877    ДАЯНА ПАШОВА    ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС
3    BUL 508    ВЕЛЕКА КОСТОВА    ОМК ПРИМОРСКО

ОПТИМИСТ МОМЧЕТА
1    BUL 7171    РАДОСЛАВ ГАВРАИЛОВ    ПОРТ ВН
2    BUL 24    МАРТИН ГЕРОВ    ОМК НЕСЕБЪР
3    BUL 240    ДАНИЕЛ ЙОРДАНОВ    ОМК НЕСЕБЪР

ОПТИМИСТ МОМЧЕТА МЛАДША
1    BUL 333    ТОДОР ТУЗЛУКОВ    ЦИКЛОН ПОМОРИЕ
2    BUL 2    ВЛАДИМИР ПИНКОВ    ОМК НЕСЕБЪР
3    BUL 963    ИВАН НАЙДЕНОВ    ПОРТ БУРГАС

470
1    BUL 243    ЛАЗАРОВ-ТОТЕВ    БРИЗ ВАРНА
2    BUL 211    ТЕНЕВ-ИВАНОВ    ЧЕРНОМОРЕЦ БУГАС
3    BUL 4910    ДИМИТРОВ-ЗАЙКОВ    ПОРТ БУРГАС

420
1    BUL 242    МАРИНОВ-ГЕОРГИЕВ    ОМК НЕСЕБЪР
2    BUL 51306    МЛАДЕНОВ-НАНКОВ    ПОРТ ВАРНА
3    BUL 55809    РУСЕВА-СТОЙЧЕВА    ЧЕРНОМОРЕЦ БУГАС

КАДЕТ
1    BUL 48    СТРАХИЛОВ-ПЕТКОВ    БРИЗ ВАРНА
2    BUL 2    ДЕРКОЗЛИЕВ-ИВАНОВ    ЧЕРНОМОРЕЦ БУГАС
3    1    ИВАНОВ-МИКАЕЛЯН    БРИЗ ВАРНА

ЛАЗЕР 4.7  ДЕВОЙКИ
1    BUL 188 227    МАРИНА ДИМИТРОВА    ЧЕРНОМОРЕЦ
2    BUL 184 777    КАЛИНА МАРИНОВА    БРИЗ ВАРНА
3    BUL 188 221    КАТРИН СЪБЕВА    ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС

ЛАЗЕР 4.7 МЛАДЕЖИ
1    BUL 188 080    ДИМИТЪР ВАНГЕЛОВ    ОМК НЕСЕБЪР
2    BUL 210 353    ИВО ФИЛЧЕВ    ПОРТ ВАРНА
3    194 857    ДИМИТЪР ШАНГОВ    ПОРТ БУРГАС

ЛАЗЕР СТАНДАРТ
1    BUL 181 111    ИВАН ДИМОВ    ОМК НЕСЕБЪР
2    BUL 210 903    ДАНИЕЛ НИКОЛОВ    БРИЗ ВАРНА
3    BUL 165 273    ИВО ТОДОРОВ    ОМК НЕСЕБЪР

ЛАЗЕР РАДИАЛ
1    BUL 194 857    ЛЮБЕН ТЕНЕКЕДЖИЕВ    ПОРТ БУРГАС
2    BUL 207 736    СТЕФАНИ МУЗАКОВА    ЦИКЛОН ПОМОРИЕ
3    BUL 111    ГЕОРГИ МАКСИМОВ    ОМК НЕСЕБЪР

ФИН ГЕНЕРАЛНО
1    BUL 83    ГЕОРГИ МЕНЧЕВ    ОМК НЕСЕБЪР
2    BUL 243    ХРИСТО ЖЕГЛЕВ    ОМК НЕСЕБЪР
3    BUL 87    СТОИЛ СТОИЛОВ    ЯСК НЕСЕБЪР 2009

150 ветроходци от цялата страна се впускат в гонките от традиционната регата „Черноморец – Бургас“. Състезателите ще спорят детските класове „Оптимист“, „Лазер 4.7“, „Кадет“, „420“, както и в олимпийските класове „Лазер Стандарт“, „Лазер Радиал“, „470“ и „Фин“.
Стартът на регатата беше даден днес на специална церемония при базата на ЯК „Черноморец“, а гонките ще продължат до неделя. На събитието присъства зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев.

Регатата ще бъде най-добрата възможност за националните ни състезатели в клас „Оптимист“ за проверка на подготовката им, дни преди Европейското първенство, което ще се проведе в Бургас.
В съдийският състав и журито на регатата има представители на три ветроходни центъра – Бургаската съдийската колегия от ЯК „Черноморец Бургас“, с главен съдия на състезанието Пламен Георгиев, член на ръководството на Варненската ветроходна съдийска колегия. Съдийското жури се оглавява от международния съдия Георги Паунов от РВСК София, членове са Бистра Рачева – РВСК Варна и Валентин Николов – РВСК Бургас.
Регатата „Черноморец – Бургас“ се организира от ЯК „Черноморец – Бургас“ с подкрепата на Община Бургас.

Още снимки

1

2

 

С рев на мощни мотори и мирис на бензин утре от 15.30 часа в Парк „Езеро“ /зад тенис кортовете/ ще стартира атрактивно мото шоу. То е символичен подарък от организаторите от „Moto Raid Expirience“ за всички бургазлии и гости на града и е част от международния туристически мотопоход Черно море – Гибралтар, който тази година стартира от Бургас.

Веднага след шоуто на две гуми, в 18.30 часа ще бъде даден официален старт на континенталния мото тур. В него ще вземат участие близо 60 мотоциклетисти, които ще се впуснат в 15-дневно приключение, преминавайки през десет европейски страни, за да стигнат до Гибралтар.

През 2016-та година мото походът е стартирал от Атина, а тази година организаторите са избрали за начална точка на тура Бургас, впечатлени от очарованието на морския град.

Мотористите са от различни държави като Англия, Австрия, Холандия, Щвейцария, Финландия, Германия, Турция, Франция и Испания. Заедно с тях пътуват и журналисти от водещи европейски медии.

Турът трябва да завърши на 7 юли в Гибралтар.

Повече подробности за него може да прочетете на: http://www.gibraltarrace.com/en/

Още снимки

 

Община Бургас

Бургаският клуб „Параспорт“ също се включва в отбелязването на Международния олимпийски ден. Днес от 14.00 часа членовете му и техни съмишленици ще направят традиционното за този празник факелно шествие около плувен басейн „Флора“ в Морската градина. Отново там те ще покажат в няколко плувни дисциплини, че се справят не по-зле от всички останали.

Sportinglife.bg

Александър Везенков написа нова страница в историята на българския баскетбол. Крилото стана първият наш баскетболист, избиран в драфта на Националната баскетболна асоциация (НБА).

Той бе избран под №57 от тима на „Бруклин Нетс“. Събитието продължи близо пет часа и се състоя именно в Бруклин.

Везенков няма веднага да стане част от отбора на „Нетс“ и почти сигурно ще продължи да играе в Европа, за своя „Барселона“, с който има действащ договор. Избирането в драфта обаче му дава страхотни шансове не след дълго да стане вторият българин, играл някога в НБА след Георги Глушков, пише Bgbasket.com.

Родният талант изгледа Драфта от Орландо, където в момента се подготвя интензивно. Той ще остане във Флорида до момента, в който трябва да се присъедини към лагера на националния отбор на България на 1 юли.

Тогава Везенков ще сподели и с българските си фенове и медиите впечатленията и емоциите от историческото си постижение и какво го очаква тепърва.

За феновете и анализаторите покрай „Бруклин Нетс“, името на Везенков обаче също буди много интерес. Най-популярният сайт, отразяващ отбора от НБА – netsdaily.com – веднага направи профил на българина. Именно там разкриха, че лично генералният мениджър на „Бруклин“ Шон Маркс е бил в Барселона, за да гледа изявите на Везенков през месец март.

Той го описва пред netsdaily.com като „елитен стрелец“. Според информацията на сайта, Везенков ще остане в Испания и през следващия сезон, въпреки избирането му в драфта.

И тук Везенков е посочен като кипърец, като двойното гражданство обърка доста хората в НБА и в Америка изобщо. Националността му бе сгрешена и при самия избор в драфта./monitor.bg

Ветроходци от цялата страна ще опънат платна в Бургас в Деня на основаването на Международния олимпийски комитет – 23 юни. В петък е първият състезателен ден от традиционната ветроходна регата „Черноморец Бургас“. До неделя /включително/ ще бъдат провеждани състезателни гонки в акваторията пред Моста. Събитието се организира от яхт клуб „Черноморец Бургас“, със съдействието на Община Бургас.

Регатата ще бъде най-добрата възможност за националните ни състезатели в клас „Оптимист“ за проверка на подготовката им, дни преди Европейското първенство, на което домакин е отново град Бургас.

Във ветроходната надпревара ще се включат около 150 състезатели в детските класове Оптимист, Лазер 4.7, Кадет, 420, както и в олимпийските класове Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 470 и Фин. Състезателите от клас „Оптимист“ ще карат на дистанция IODA вариант.

За любителите на ветроходството, които не успеят да се включат в морето, на територията на Яхт клуба отново ще се проведе „Регата на въже“ – фото изложба с най-интересните ветроходни моменти от деня, организирана от клуба, съвместно с Бургаската фотографска общност.

Съдийският състав и журито на регатата ще са представители на три ветроходни центъра – Бургаската съдийската колегия от ЯК „Черноморец Бургас“, с главен съдия на състезанието Пламен Георгиев, член на ръководството на Варненската ветроходна съдийска колегия, а съдийското жури ще бъдат оглавено от международния съдия Георги Паунов от РВСК София, членове са Бистра Рачева – РВСК Варна и Валентин Николов – РВСК Бургас.

http://chernomorets-bs.org/1_Home/Home.html  

https://www.facebook.com/yachtclub.chernomorecburgas/

chernomorec_yachtmen@abv.bg    

0887 61 07 62

ПРОГРАМА НА РЕГАТА „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС“ 2017

Петък  23.06.2017  г.

10:30 – Техническа конференция

11:30 – Откриване на регатата

12:55 – (предупредителен сигнал за първа гонка за деня) – Гонки

Събота  24.06.2017  г.

10.55 – (предупредителен сигнал за първа гонка за деня) – Гонки

 

Неделя 25.06.2017 г.

10.55 – (предупредителен сигнал за първа гонка за деня)  – Гонки

Предупредителен сигнал няма да бъде даван след 15.30 часа  в последния състезателен ден.

16.30 – Закриване* и Награждаване на победителите  на Регатата.

* Възможно най-рано след изтичане на протестното време и обработка на резултатите.

 

Община Бургас

250 гимнастички от 18 клуба ще спорят за отличията на международния турнир „Приятели на Бургас“, който ще се проведе на 23 и 24 юни в зала „Младост“.

Организатор е клуб „Черноморец“, с подкрепата на Община Бургас.

Официалното откриване е в петък от 12:30 часа.

Атрактивната надпревара е за ансамбли и индивидуално за деца, девойки младша и старша възраст и жени.

Най-добрите в отделните възрастови групи ще получат медали, грамоти и подаръци.

Българската федерация по художествена гимнастика ще има свои представители в лицето на членовете на Управителния съвет Кристияна Генчева и Ани Бошева, която е председател на клуб „Черноморец“.

Входът в зала „Младост“ е свободен.

                                      ПРОГРАМА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА  „ПРИЯТЕЛИ НА БУРГАС“

23 юни/петък/
10:30 – 12:20 часа – Деца ансамбли „Б“ и „А“  категория
12:30 часа – Официално откриване
12:45 часа – Награждаване деца ансамбли „Б“ и „А“ категория
15:00 часа – ДМВ ансамбли „Б“ категория
15:45 часа – ДМВ индивидуално „А“ категория
17:00 часа – ДМВ индивидуално „Б“ категория
17:45 часа – Награждаване

24 юни/събота/
9:30 – 9:45 часа – ДСВ ансамбли „Б“ категория
10:00 – 11:15 часа – ДСВ индивидуално „А“ категория
12:45 – 13:45 часа – Жени индивидуално „А“ категория
14:00 – 14:30 часа – Жени индивидуално „Б“ категория
14:45 часа – Награждаване

Юношите старша възраст на „Черноморец“ се класираха на трето място в държавното първенство за състезатели, родени1999 г. и по-малки, за сезон 2017. Седмица по-рано вицешампионска титла извоюваха децата на бургаския клуб.

В заключителния финален турнир за четирите най-добри български отбори в тази възраст, нашите ватерполисти записаха две победи и загуба. Мачовете се играха на басейн „Флора“ в Бургас.

В най-важния мач срещу шампиона „Локомотив Н.Н.“ домакините нямаха ден. Бургаският тим допусна доста брак в действията. Не реализира положенията си при числените превъзходства, освен това играчите удариха седем греди и резонно загубиха двубоя с 5:9, а столичани си осигуриха първото място.

С победата си с 8:7 над втория във временното класиране „Аква спорт“ отборът на „Черноморец“ се изравни по точки с варненци и спорът за среброто остана да се решава в мача между „Локомотив Н.Н.“ – „Аква спорт“. В крайна сметка, за съжаление, столичани отстъпиха със 7:11 и изпратиха „Черноморец“ на третото място. В последния мач „акулите“ победиха „Комодор“ с 14:6.

„Финалният турнир в Бургас беше много силен. Нашата задача беше да победим във всички мачове. За съжаление, срещу „Локомотив“ допуснахме много грешки и допринесохме до голяма степен за шампионската им титла след победата над „Аква“. Дали от умора от мача с нас или от липса на интрига „Локомотив“ отстъпи на „Аква“ и нашият тим остана с бронза. Въпреки всичко, това е успех за нас. Този отбор заслужаваше по-предно класиране. Надявам се, че момчетата ще продължат да се развиват и в мъжкия отбор. Поздравявам тези, които са пред нас в класирането“, заяви старши треньорът на отбора Петър Йонов.

Първенците в шампионата бяха наградени от кмета на Бургас и член на УС на Българска федерация по водна топка Димитър Николов.

Крайно класиране юноши старша възраст: 1. „Локомотив НН“ – 15 т., 2. „Аква спорт“ – 12 т., 3. „Черноморец“ – 9 т., 4. „Комодор“ – 0 т. Следват КПС „Варна“, „Славия“ и ЦСКА, „Черно море“.

Още снимки

 

Стоян Апостолов с хонда „Сивик“ се класира на второ място в серия „Туринг“ по време на втория кръг от националния рали шампионат по автомобилизъм „Писта Русе 2017“. Надпреварата се проведе на пътен възел „Христо Ботев“ през изминалия уикенд.

Ветеранът на българския автомобилен спорт, който на това трасе кара с изключително подготвен автомобил, направи втората най-бърза обиколка. Той и съотборника му от бургаския автомобилен спортен клуб “Елена Тийм“ – Александър Димитров, грабнаха купата за второто място в отборното класиране.

Следващата надпревара ще е през септември във Велико Търново. Почивка за Стоян Апостолов не се очертава. В паузата между пистовия шампионат той ще участва във втория кръг от националния рали шампионат “Рали Троя- 2017“, което е и кръг от Европейския и Балкански рали трофей. Състезанието ще се проведе от 30 юни до 02 юли в Турция. Рали „Троя“ ще бъде в района на Чанаккале – до проливите Дарданели, а дължината на специалните етапи е 154.30 км.

Още снимки

1

2

3

 

Учениците от отбора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас завоюваха четири златни и един сребърен медал в XII национален турнир по „боче“ в град Плевен. Въпреки че са дебютанти в това състезание, те се представиха блестящо и спечелиха призови места в своите дивизии. Участието им бе предшествано от усилени тренировки, ръководени от Марияна Георгиева, лицензиран треньор в този спорт.

„Боче“ е игра с богата история, измислена в Италия. Разпространена е в Европа от римските воини и наподобява кърлинг, но се играе с керамични топки. Отборите са два, с по четири топки с различен цвят, а целта е една малка топка, наречена „палина“. До нея останалите топки трябва да стигнат на най-близко разстояние. За играта се изисква концентрация, но не е необходимо физическо натоварване.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е първото и единствено до момента бургаско училище, което разполага със свой отбор по „боче“.

Освен големия успех на  турнира в град  Плевен, гордост са и участията на училищните отбори по народна топка и футбол, които спечелиха първо и второ място в Регионалните игри на Спешъл Олимпикс в град Бургас, ръководени от треньора си – ресурсен учител Марияна Георгиева. Със същия треньор е и изключително силното  представяне на атлети от училището в Националните ученически игри за ученици с увреден опорно-двигателен апарат и детска церебрална парализа в град Стара Загора, организирани от Българска параолимпийска асоциация. Бургаските състезатели се представиха достойно, спечелиха общо десет медала в различните спортни дисциплини и се класираха на второ място в комплексното класиране.

Всички тези дейности и успехи са осъществени с подкрепата на училищното ръководство.

От витринатавиж всички

0
Изпитаното и провереното във времето ни носи мъдрост. Народните поверия не са за пренебрегване. Те могат да се четат не само за развлечение, но...

Стилътвиж всички

7
Когато видите как върховете на блоковете сякаш изникват пред очите ви, леко лъкатушещи се в юлската мараня, а през отворения прозорец на автомобила вятърът...