Спорт

Опитни жокеи с над 120 състезателни коне от 24 клуба ще участват в тазгодишното издание на турнира „Купа Бургас“. Надпреварата ще се проведе на 17 и 18 август на конната база в парк „Езеро“. Официалното откриване на състезанието ще се състои в петък между 18:00 и 19:00 часа.

„Купа Бургас“ се провежда за осма поредна година с подкрепата на Община Бургас и ще предложи на публиката атрактивни изпълнения в дисциплината „прескачане на препятствия“.

Подробности за надпреварата съобщиха на пресконференция генералният секретар на Българската федерация по конен спорт Теодор Шейтанов, Христо Георгиев от Клуб по конен спорт „Кан Аспарух“ и Веселина Деведжиева – началник на отдел „Спорт, превенции и младежки дейности“ в Община Бургас.

Най-малките участници в турнира ще са четирима състезатели на 9-годишна възраст. Сред тях е Елиза Чолакова, която е сред надеждите на българския конен спорт. В състезанието ще се включат три клуба от Бургас, които развиват този спорт на високо ниво.

Във всеки от състезателните дни ще бъдат дадени по над 200 старта. Входът за турнира „Купа Бургас“ е безплатен, а за удобство на публиката са осигурени допълнителни трибуни.

Само един ден ни дели от старта на Международното състезание по скейтбординг Burgas Skate Open’2018. И тази година нивото е високо, като участие са заявили майстори на дъската от Румъния, Сърбия, Аржентина, Куба, Унгария, Израел, Беларус. Сред най-известните чуждестранни участници са Sergio Laferrere от Аржентина, Daniel Jenks /кубински скейтър, който живее в Барселона/, Вадик Романцов /професионален скейтбордист от Беларус/.

Към българските участници също има високи очаквания. Сред тях са Кристиян Красимиров /израснал и живеещ в Испания, ивестен в скейт средите в цял свят/, Явор Вечерников /спечелил миналогодишната награда за най-добър трик/, Владимир Иванов, който е част от един от най-добрите европейски скейт отбори Nomad Skateboards, Тодор Харизанов /единственият българин, занимавал се професионално със скейтбординг в Щатите/, Mарти Атанасов /най-младият участник, но вече с опит и няколко призови класирания на международни състезания/.

Двудневната програма за петък и събота е богата и разнообразна. На 17 август тя започва в 18:00 часа с Cash for Tricks и Best Trick на площад „Тройката“, след което от 19:30 часа във фоайето на НХК ще бъдат представени българско скейт видео и фотографска изложба. За музиката през целия ден ще се грижи Funktool. В НХК ще бъде и записването за същинското състезание на следващия ден, като право да участват имат всички спонсорирани скейтъри, както и най-добре представилите се неспонсорирани от последните състезания.

На 18 август от 17:00 часа започва същинското Международното скейтборд състезание в Скейт парк “Изгрев“. За финал партньорите на турнира от GRIME BG са подготвили размазващ концерт с начало 20:00 часа, който ще се проведе в непосредствена близост до съоръжението.

На сцената на Burgas Skate Open ще се качат: Julyan Fnkz Metodiev DJ SET (BG), Jahmmi Youth x Chibook (BG), Jermaine Jamakabi Coombs, Realz, Villain (UK, Rhythm Rollers)!

Burgas Skate Open се организира от Община Бургас и инициативата  „Бургас харесва младите“, с подкрепата на: Amnesia skateshop, Скейт Клуб Сливен, Stinky Socks, Monster Energy Bulgaria.

* Вижте във видеото атрактивни кадри от миналогодишното издание.

Уникалната за Бургас програма е подходяща за хора с всякакво тегло; дренира лимфата, топи мастните депа и щади ставите

Най-новата програма за моделиране на духа и тялото, която СПА център „6th Sense“ предлага, е уникална за град Бургас. Тя комбинира в едно предимствата на водната аеробика и акваспининг тренировките, за постигане на оптимален ефект върху добрата форма, здраве и самочувствие.

Иновативната програма резултира в бързо извайване на фигурата. Тя дренира лимфата и има силен антицелулитен ефект, като същевременно щади ставите, ставните връзки и гръбначния стълб. Това е така, защото при този тип тренировка водата заменя силата на гравитацията със съпротивление. Затова и водната аеробика, комбинирана със спининг е подходяща и за хора, които имат много излишни килограми, тъй като облекчава работата на мускулите, позволява кардио тренировка без рязко настъпване на умора и така щади сърцето.

Тренировката започва с въртене на педалите върху спинерите с бавно темпо с цел постепенно увеличаване на кръвообращението в долната половина на тялото и кръгови движения с ръце за разгряване на рамене, гръб, мишници и предмишници. Този етап трае около 15 минути. След него започва аеробната част с динамични подскоци във водата, общо около 20 минути. Тази фаза от програмата има силно положителен ефект при разширени вени, дископатии, дискови хернии, болки и отоци в краката, застоял начин на живот. Следва плавно преминаване към упражненията с т.нар. макарони (тръби от микропяна за аквааеробика) за около 20 мин. Финалът на тренировката включва стандартните за всяка аеробна програма стречинг и положително и усмихнато настроение

Програмата, комбинираща водна аеробика с акваспининг е дело на Надежда Колева – сертифициран при Мария Шпицер водна аеробика инструктор и дипломиран в НСА преподавател по йога, включително въздушна и за деца, с дългогодишна практика. При занятията, тя винаги е с групата в басейна на СПА център „6th Sense”, като се грижи всеки да изпълнява правилно и спрямо възможностите си различите етапи от тренировката. Надя е внимателен професионалист, с точна преценка и фино отношение. Тя има знания и умения и по рейки, кристалотерапия и когнитивно-поведенческа психотерапия. Изучавала е и медитативни техники в Индия.

Доброто здраве е съществено за качествения, дълъг живот. Тренировките по водна аеробика и акваспининг са изключително приятен път към Вашето по-добро „Аз“. Отървете се от излишните сантиметри и си подарете по-стегнат силует, здрав дух и отлично самочувствие днес! В СПА център „6th Sense” ще откриете и тренировки по бокс и йога.

Насроченият за 10 август, петък, плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста се отменя. Причината за това е влошаването на атмосферните условия. Синоптиците предупреждават за вятър със скорост над 8 метра в секунда и вълнение на морето от 2 до 4 бала в часовете от 08:00 до 12:00. Тези обстоятелства създават риск за живота и здравето на плувците, поради което Община Бургас взе решение маратонът да бъде отложен.

Състезанието, в което традиционно се включват много почитатели на водните спортове, ще се проведе при подобряване на времето и благоприятни прогнози за период от няколко дни.

Продължава подаването на заявки за участие във ветроходната регата „Кор Кароли“. Официално състезанието ще се проведе от 11-15 август, като стартът е в Бургас с „Про-Ам“ гонка, която ще бъде на 11 август от 13.00 ч. Същият ден от 19.00 ч на Пристанище Бургас ще бъде церемонията по откриването на надпреварата. Официалната състезателна програма започва на 12 август в 11.00 ч. със старт на първия етап от Бургас – о-в Св. Иван – Бургас. Тази година отново Община Бургас и Пристанище Бургас са партньори на фондация „Кор Кароли“ във връзка с организирането и провеждането на едноименното състезание.

Таксата за участие на човек е 10 лв. Такса за лодките, независимо от тяхната големина няма да има. Таксите могат да се плащат и на място. Средствата ще бъдат насочени за организиране и провеждане на самото състезание и за годишната церемония „Златен глобус“ на Фондацията. Последните гонки са във варненския залив на 15 август, като същия ден ще бъде и награждаването.

Организационният комитет на регата „Кор Кароли“ обявява, че поради невъзможност и отказ от страна на „Марина Порт“ Созопол да домакинства флотилията от яхти, участващи в регатата, маршрутът на втора и трета състезателни гонки, които ще се проведат на 12.08 /неделя/ и 13.08 /понеделник/, е променен както следва:

12.08 /неделя/ – старт Бургас – о. Свети Иван – Бургас

13.08 /понеделник/ – старт Бургас – Свети Влас

Подадените заявки до този момент:

INTERNATIONAL REGATTA „COR CAROLI“ 2018

10.08.2018 – 15.08.2018

SKIPPER               BOAT     LENGTH               FLAG

SVILEN DOYKOV               PROXIMA           7.26M   BG

NIKOLA DUKOV PETRA   12.55M BG

PROKOPENKO ANDRII   JOKER   10.59M NL

VALENTIN NIKOLOV       WASABI               10.06M BG

STEFAN NIKOLOV            FINOOR S            12.61M BG

LACHEZAR BRATOEV      LZ YACHTING 1991          10.61M BG

JULIAN MINCHEV            CARAMEL           8.40M   BG

SVIATOSLAV CHUPRIN  VICTORY              9.00M   UA

Международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания и ветерани ще събере в зала „Бойчо Брънзов“ състезатели от 5 държави – Турция, Гърция, Русия, Румъния и България.

Надпреварата ще се проведе на 11 и 12 август /събота и неделя/ съответно от 10:00 и от 9:30 часа.

Организатор е Спортен клуб „Глухи и ветерани“, с подкрепата на Община Бургас.

Състезателите ще спорят за отличията, разпределени в 5 групи по възраст. След това е надпреварата по двойки и накрая е откритият турнир.

Призьорите в петте възрастови групи ще бъдат наградени с купи и медали.

За отличилите се в турнира са предвидени парични награди. Първенецът ще получи 200 лева, вторият 100 лева, а третият 50 лева.

Община Бургас увеличи наградния фонд за призьорите в плувния маратон от Острова до Моста. Ето ги и новите измерения на финансовите стимули: 

1 място – 800 лв.,

2 място – 400 лв.,

3 място – 300 лв.,

4 място – 200 лв.,

5 място – 150 лв.,

6 място – 100 лв.

Предвидени са и специални награди за най-възрастен и най-млад участник, като и двамата ще вземат по 50 лв.

Тази година традиционният плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста на бургаския плаж ще се проведе на 10 август. Разстоянието по права линия между старта и финала е 6400 метра. Всяка година го изминават в състезателен режим десетки смелчаци, от ученици до над 60-годишни любители на плуването. Запознайте се предварително с условията за участие и начина за записване в състезанието. Необходимата информация се съдържа в двата прикачени файла долу – НАРЕДБА и ДЕКЛАРАЦИЯ.

Файлове и ресурси

 

Състезатели от Русия, Украйна и България ще спорят за отличията в петото издание на турнира по плажен тенис Burgas Beacn Tennis Masters.

Атрактивната надпревара ще се проведе на 18 и 19 август /събота и неделя/ на Централния плаж в Бургас.
Организатор е местният клуб по плажен тенис, със съдействието на Община Бургас.

В турнира ще се участват както начинаещи, така и напреднали.
Състезанието е поединично и на смесени двойки.

Началото в двата дни, в които ще се провежда турнирът с международно участие, е в 9:00 часа.

10 състезатели на Клуб по водни спортове „Бургас“ участваха в турнир по плуване в Асеновград. Равносметката им е – 6 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. Турнирът за некартотекирани плувци събра деца от Бургас, Пловдив, Пазарджик и домакините от Асеновград.

Медали за „Бургас“ спечелиха Виктор Гинов (2011) с 3 първи и 1 второ място, Петър Петров (2010) с 1 първо, 1 второ и 1 трето място, Мария Костова (2005) с 2 втори и 1 трето място, Ивон Спасова (2006) с 2 първи места и Александра Попова (2011) с 1 трето място. Много добре се представиха и останалите участници от клуба. Всички подобриха личните си резултати и само липсата на достатъчно опит попречи медали да спечелят Валери Спасов (2011), Милко Барев (2008), Гергана Шейтанова (2008), Георги Димитров (2008) и Александър Шейтанов (2006). За повечето от тях това беше първо състезание и първа възможност за изява.

Още снимки

 

Този уикенд, 4 и 5 август, в град Бургас ще се проведе 7-мото издание на Националния фестивал на ролерите. Целта е този спорт да се популяризира сред малки и големи, като начин за здравословно и приятно прекарване на свободното време, да се развиват социалните контакти между младите хора и не на последно място – да се даде възможност на много бургазлии и техни приятели от страната да правят заедно това, което обичат – да карат ролери.

Откриването е на 4 август от 11:00 ч. при монумента Пантеона в Морската градина. То ще бъде съпроводено с обиколка на Морската градина с ролери, скейтборди, лонгборди и велосипеди. Новото в програмата тази година е, че организаторите са запланували нови маршрути за всички ентусиасти, предвидени са няколко състезания с ролери за деца, крос кънтри състезания за възрастни, забавно училище за майки и татковци, както и различни демонстрации.

Фестивалът се организира от Община Бургас, инициативата „Бургас харесва младите“, СНЦ „Спортно сдружение Ролер клуб България“, с любезното съдействие на „ReExe“, книжарници „Хеликон“ и „ЕкоТой“.

Ето и цялата програма на Ролерфеста:

4 август – събота

11:00 – Официално откриване на Национален фестивал на ролерите 2018 година и обиколка на Морската градина с ролери, скейтборд, лонгборд, велосипеди (Пантеона).

Маршрут откриване: Монумент Пантеон, КЦ „Морско казино“, централна ЖП гара, Морска гара, Мостика, ЕЦ „Флора“, монумент Пантеон.

12:00 – Записване за състезанията.

13:00 – Състезания на ролери за деца /до 16 години/ – състезания за най-бързо изминаване на къса дистанция – 3 обиколки.

14:00 – Състезания на ролери за деца /до 16 години/ – състезания за най-бързо изминаване на дълго разстояние.

15:00 – Крос кънтри на ролери, къса дистанция /над 16 години/ – състезание за майстори с различни препятствия /прескачане на стълби, минаване през павирана настилка, минаване през рампа/.

18:00 – Градска обиколка с ролери – монумент Пантеон, бившата Трета поликлиника, блока „Народен юмрук“, х-л „Космос“, Окръжна болница, McDrive, Младост, Второ районно, Младост, McDrive, подлеза на ж.к. „Изгрев“, алеята на здравето, монумент Пантеон.

5 август – неделя

10:00 – Забавно училище за майки и татковци по каране на ролери – безплатни уроци по ролери за всички желаещи. Три сесии по един час.

13:00 – Демонстрации по Speed – най-бързо минаване на конуси само с един крак, а за напреднали и на заден ход.

14:00 – Демонстрации по FSK – представяне на различни комбинации от Фристайла. Различни номера на конусите.

15:00 – Градска обиколка с ролери – монумент Пантеон, ул. „Ген Гурко“, пл. „Тройката“, Стоматологията, бул. „Сан Стефано“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Иван Вазов“, централна ЖП гара, КЦ „Морско казино“, монумент Пантеон.

18:00 – Градска обиколка с ролери – монумент Пантеон , КЦ „Морско казино“, Централна ЖП гара, „Славянка“, ж.к. „Меден рудник“ и обратно.

21:00 – Закриване на Ролерфест 2018.

* Всички градски обиколки ще се случат в пешеходните зони и по велоалеите.  Ролеристите, които ще се включат в градските карания, са задължени да са със светлоотразителни жилетки и челници, иначе няма да бъдат допуснати.

 

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...