Спорт

И тази година Бургас ще отбележи 23 юни – Международния ден на олимпизма, с тържествена церемония. Олимпийският огън ще бъде запален от двойката по акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които спечелиха квота за летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес.

Събитието ще се състои на 23 юни /събота/ от 10:00 часа на базата  на най-модерния плувен комплекс в страната – Парк „Арена ОЗК“ – Бургас. Олимпийският флаг ще бъде издигнат от Иван Ангелов – европейски шампион и вицешампион по плуване за ветерани от Лондон 2016 г., участник в Олимпийските игри в Сидни 2000 г.

Организатори на събитието са Община Бургас  и катедра „Спорт и анимация“ при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Гостите ще могат да се насладят на атрактивни демонстрации на клубовете по спортна акробатика КСА „БУРГАС“, КСА „НЕФТОХИМИК-2011“, СКА „АКРО-ДЖЪМП“, КГС „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС“ и клубовете по художествена гимнастика „Черноморец“ и  „Олимпия“.

В програмата ще участват бъдещите спортни надежди на Бургас: клубовете по лека атлетика „Бургас 98“, Хандбален клуб „Фрегата“, ДФК „Звездичка“, ФК „Нефтохимик Бургас – 1962“, тенисистите от клуб „Черноморец“ и  фехтовален клуб „Корсар“.

Официалното откриване на традиционното ветроходно състезание, организирано от яхтклуб „Черноморец Бургас“ и със съдействието на Община Бургас и „Пристанище Бургас“ ЕАД, ще бъде в петък 22 юни. Ветроходната регата ще продължи до неделя, когато ще бъдат наградени призьорите в 6-те ветроходни класа.

Очакваните над 160 състезатели,  ще се състезават в детските класове Оптимист, Лазер 4.7, Кадет, 420, и олимпийските класове – 470 и Фин. Пред Мостика на Бургас ще бъдат разположени 2 състезателни дистанции. Състезателните гонки в клас „Оптимист“ ще бъдат на дистанция IODA вариант.

Голямата атракция тази година ще бъде специалната гонка за призовете на спонсорите, която ще се проведе в акваторията на Пристанището. Бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на ветроходството от „една ръка разстояние“, наблюдавайки разположени по пешеходната алея в пристанището –  от Фара през Морска гара до Магазията. В състезателното шоу, което ще се проведе в събота между 16 ч. и 18 ч. ще участват децата от клас Оптимист. Такава ветроходна гонка се провежда за първи път в град Бургас и ще бъде реализирана от Яхтклуб „Черноморец Бургас“, с неизменната помощ на „Пристанище Бургас“ ЕАД и Морска администрация Бургас.

Втората изненада на регатата ще бъде най-добрият хоби готвач в България, победител в най-гледаното кулинарно предаване за 2018г. – бургаския пожарникар Станислав Райчев, който ще награди победителите в етапа и ще подари автографи на многобройните си фенове.

И тази година партньори ще бъдат Бургаска Фотографска Общност, чиито фотографии ще запечатат най-вълнуващите мигове от регата „Черноморец Бургас“ 2018.

Съдийският състав и журито на регатата ще са представители на трите ветроходни центрове – Бургаската съдийската колегия от ЯК „Черноморец Бургас“, с главен съдия на състезанието Пламен Георгиев, член на ръководството на Варненската ветроходна съдийска колегия. Съдийското жури ще бъде оглавено от международния съдия Георги Паунов от РВСК София, а членове са Бистра Рачева – РВСК Варна и Валентин Николов – РВСК Бургас.

ПРОГРАМА НА РЕГАТА „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС“ 201

Четвъртък 21.06.2018 г.

12:00 – 18:00    Обмер на лодки и заявяване за участие

Петък  22.06.2018  г. 

10:30    Техническа конференция

11:30    Откриване на регатата

12:55   Старт на първа гонка за деня – Гонки пред Мостика в Бургаския залив

16:00-18:00 Специална гонга в акваторията на пристанището

Събота  23.06.2018  г.

10:55   Гонки пред Мостика в Бургаския залив

Неделя 24.06.2018 г.

10:55    Гонки пред Мостика в Бургаския залив

16:30*  Награждаване на победителите и закриване на Регатата

*Възможно най-рано след изтичане на протестното време и обработка на резултатите – Награждаване на победителите и закриване на Регатата.

Международният ден на скейтбординга се отбелязва на 21 юни. 

Датата е обявена от IASC (International Association of Skateboard Companies), която асоциация обединява всички дружества, имащи нещо общо в скейтборд индустрията. В този ден всички скейтбордисти отбелязват своя празник, излизайки и карайки заедно на различни места.

Скейтборд (на английски Skateboard), се използва за спортна и развлекателна дейност. Задвижва се с един крак на земята, докато другият остава върху платформата или се засилва по наклон.

Първият скейтборд е направен 30-те години на XX век. Той е бил направен в Америка и е представлявал сърф прикачен към 4 колеленца. Бил е много опасен и е вдигал много шум. Когато е минавал по улиците всички са се сърдели и полицията е имала проблеми. От 30-те до 60-те е било забранено да се кара скейтборд.

През 60-те отново е нашумял сред младите и е започнало масовото му произдводство.
Много важен елемент от скейта е дъската, тя се прави най-често от канадско кленово дърво./kmeta.bg

Акробатите на бургаския клуб „Черноморец“ записаха силен дебют на Държавното първенство, което се проведе на 16 и 17 юни в Горна Оряховица.

Над 340 деца взеха участие във финалите на възрастите 6-8 г., 9-11 г. и 6-14 г. В първия ден от състезанието клуба завоюва купа за отборно III място във възрастта момчета 9–11г. , а на следващият ден четворка мъже във възрастта 6-14г. грабнаха третото място.

„Черноморец“ беше приветстван с добре дошли и от Българска Федерация по Спортна  Акробатика с кратко слово и подаръци. „Едно добро начало на нашата клубна история. Щастливи и горди сме от постигнатото, преборихме се с клубове с дългогодишен опит , но можем още доста и ще го направим“, коментират от клуба.

Повече за „Черноморец“ може да намерите тук https://m.facebook.com/acrobatika.burgas/

В края на седмицата Бургас за трети път ще е домакин на международния турнир по водна топка „Александър Панговски – Шуната“. В него ще участват местният „Черноморец“, както и силни отбори от Русия, Гърция, Молдова и Украйна. Двубоите ще се играят на басейн „Флора“ в Морската градина. Програмата вижте в плаката на събитието.

На 15 и 16 юни в „Меден рудник“ ще се проведат и две отделни състезания за хора с увреждания – Държавен турнир по плуване и Индивидуален турнир по вдигане на тежести ,,Купа Бургас“. Главен организатор е спортен клуб „Джавелин“. Състезанията ще се проведат със съдействието на Община Бургас и Българска параолимпийска асоциация. Участие ще вземат 50 параспортисти от цялата страна.

Програма

* На 15.06.18 г. – от 10.00 до 12.30 ч. – Плувен комплекс „Меден рудник“ – плуване;

* На 16.06.18 г. – от 10.00 до 12.30 ч.- Спортна зала „Никола Станчев“ – вдигане на тежести;

* На 16.06.18 г. – от 12.30 ч. – Награждаване и официално закриване на състезанията по вдигане на тежести и плуване.

 

Кметът Димитър Николов поздрави днес лично състезателите от Хандбален клуб „Фрегата“ и Таекуондо клуб „Форс -2004“ за постигнати успехи.

ХК“Фрегата“ завоюва шампионската титла  на България по хандбал при юноши старша възраст, а състезатели Таекуондо клуб „Форс -2004“ спечелиха медали от престижни състезания, сред които Austria Open Poomsae .

„Поздравления за отличното Ви представяне  и завоюваните титли. Бургас се гордее с Вашите успехи, желание и воля за победа“, така кметът Николов се обърна към изявените спортисти.

Той им пожела още да продължават да печелят титли и прославят града.

Още снимки

 

Международният турнир по фехтовка за „Купа Бургас“ донесе много поводи за радост на треньори и състезатели във ФК „Корсар“. Бургазлии спечелиха четири медала от седмото издание на надпреварата. С отличия се окичиха Михаела Николова, Кристина Миланова и Кристина Бандрамалиева.

Като част от българският отбор за момичета до 14 г., Михаела Николова и Кристина Миланова, заедно със съотборничките си Виктория Фентиан /ФК Русе/ и Ема Нейкова /ФК Свечников/, извоюваха отборната титла, изпреварвайки тима от Румъния. Златните медалистки бяха наградени от директора на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ – Запрян Ванчев.

Международният турнир се проведе в зала „Бойчо Брънзов“. В него се включиха над 150 състезатели от шест държави – Румъния, Турция, Украйна, Израел, Латвия и България.

Вече трета година атрактивното състезание е и последен кръг от Европейската купа по фехтовка за деца до 14 години. Тук бургаската сабя, в лицето на Михаела Николова, спечели бронза. Кристина Миланова се класира на десета позиция.

Треньорите във ФК „Корсар“ имаха повод за радост и при 12-годишните. След оспорвани битки третото място при момичетата извоюва Кристина Бандрамалиева. Другата ни бургаска представителка Даниела Петкова спечели петото място.

Треньори във ФК „Корсар“ са Радостин Станчев, Георги Миланов, Антония Сарафова, Петър Иванов, Георги Христов, Андриян Иванов. Бургаският клуб имаше свои представители и в съдийския състав – Петър Иванов и Георги Златаров.

Призовете за най-добри състезателки при дамите грабнаха Виктория Фентиан /до 14 г./ и Калина Атанасова /до 12 г./ от ФК „Свечников“.

Отборът на ФК „Корсар“: Иван Колев, Боян Димитров, Ертан Идриз, Никола Миланов, Марк Коцерев, Даниела Петкова, Кристина Бандрамалиева, Жаклин Македонова, Борис Симеонов, Виктор Китенов, Кристина Миланова, Михаела Николова.

Отборът на ОДМВР – Бургас се окичи с лентата на първите подгласници в приключилия преди дни във Варна Републиканския шампионат по плуване за служители на МВР. Бургаският екип, включва петима служители – трима полицаи, един служител на „Гранична полиция” и един на „Пожарна безопасност и защита на населението”. В шампионата състезателите завоюваха 12 златни, 12 сребърни и три бронзови отличия от различните дисциплини – „Петдесет и сто свободен стил”, „Петдесет и сто – бруст”, „Петдесет бътерфлай”, „Петдесет гръб” и др.

Под ръководството на капитана – старши полицай Кирил Ватев – сектор „Охранителна полиция” при Второ Районно управление – Бургас призьорите ще продължат с усилените тренировки за да могат при следващ двубой да детронират победителите от сегашния турнир – отбора на Академия на МВР. Любопитна подробност е, че в отбора на Академията се състезават и две бургаски надежди – в момента курсанти, които до няколко месеца ще започнат работа в ОДМВР – Бургас, като наследят опитни плувци от сегашния отбор на крайморската дирекция.

В престижното републиканско състезание се включиха общо 50 служители от девет областни дирекции и Академия на МВР в различните й профили. Особено драматични бяха сериите в дисциплината „Щафетно плуване”, където в „Смесената щафета” бургаския отбор по категоричен начин зае първото място, а във втората щафета „4х50 свободен стил” се нареди на второ място.

За трета поредна година, Сдружение „Онкоболни и приятели“ гр.Бургас организира благотворителен плувен маратон, средствата от който ще спомогнат за подпомагане  на дейностите за социалната рехабилитация на хора с онкологични заболявания.

Лице на тазгодишния маратон ще бъде отново актрисата  Йоана Буковска- Давидова, която ще даде старт на маратона на  14. 07. 2018г.  от „Морска гара“ Бургас. Участниците- плувци ще преплуват разстоянието от остров „Св.Анастасия“ до парк „Росенец“, плаж „Чукалята“ , като финалистите ще бъдат официално наградени от Йоана Буковска- Давидова.

След плувния маратон,  по традиция ще се проведе благотворителен концерт на самодейни състави от града и региона от 19ч. на   Магазия 1 – Морска гара Бургас.

Таксата за участие в маратона е 50 лв.

 

Доброто представяне на бургаските ученически отбори 8-10 клас във финалите за учебната 2017/2018 година се затвърдиха.

Преди два дни бяха раздадени и последните комплекти медали за учебната година, където отново присъстваха бургаски отбори. Пред своя публика ученическият отбор на е АЕГ „Гео Милев“ завоюва вице шампионската титла по волейбол за юноши 8-10 клас, а Виктор Василев от Aнглийската гимназия стана най-добрият реализатор на финалите.

Лекоатлетите от Търговската гимназия, също се пребориха за вице шампионската титла за 8-10 клас юноши в Сливен. Там с индивидуални постижения са:

  • на 100 м. гладко бягане – Матю Сотиров – второ място, 400 м. гл. бягане Константин Ташев – второ място, 800 м. гл. бягане Константин Ташев – трето място, висок скок Петър Димитров – трето място.

Класиране на останалите представители на Бургас:

  • Шахмат – ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – четвърто място отборно, юноши и девойки индивидуално трето място;
  • Хандбал девойки – Търговска гимназия – шесто място;
  • Бадминтон юноши – АЕГ „Гео Милев“ – десето място.

Със завоюването на една шампионска, четири вице шампионски титли и едни бронзови медалисти можем да кажем, че това е най-успешното бургаско представяне във финалите на ученическите игри през последните 7 години.

Още снимки

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...