свят

Zee News

Наскоро открит астероид ще мине на доста близко разстояние от Земята тази седмица, пише в. „Телеграф“, цитирайки в. „Дейли мирър“. Небесното тяло, наречено 2018 СВ, ще ни доближи максимално през нощта срещу събота, около 30 минути след полунощ българско време.

За щастие, очаква се гигантската космическа скала да мине на около 64 000 km от нас. Това е разстоянието от Земята до Луната, така че няма голяма вероятност преминаването на астероида да бъде опасно. Според оценка на амeриканската космическа агенция НАСА размерите на новооткритото небесно тяло са между 15 и 30 метра в диаметър.

„Макар 2018 СВ да е относително малък, той може да е по-голям от астероида, който навлезе в атмосферата над граф Челябинск преди пет години, през февруари 2013 г.“, изтъкна Пол Чоудъс, ръководител на центъра за изучаване на близкоземни обекти към лабораторията за реактивно движение на НАСА. Близо 2000 души пострадаха тогава при експлозията на небесното тяло, предимно от изпочупени стъкла на прозорци, като по чудо не бяха дадени жертви.

2018 СВ бе открит от астрономи едва на 4 февруари. Заедно с него бе регистриран още един астероид 2018 СС. Той бе с приблизително същите размери – между 15 и 30 метра в диаметър.  2018 СС обаче мина покрай Земята късно вечерта на 6 февруари. Астероидът бе на доста по-голямо разстояние от нас от 2018 СВ – цели 184 000 км, изтъкна НАСА.

Източник: Blitz.bg

Снимка: esoreiter.ru

Малко известният аржентински виртуален археолог Марсело Игазуста твърди, че е открил в снимките на дъното на Тихия океан огромна древна пирамида с диаметър около 13 километра. Според изследователя, развълнуван от откритието си, тази невероятна подводна структура се намира западно от Мексико. Веднага след като видеоклипът по-долу се появи на World Wide Web, уеб потребителите незабавно започнаха да твърдят, какво е изобразено на него и трябва ли да се вълнуваме от това откритие?

Според някои коментатори това е структурата на легендарната Атлантида. Други са убедени, че това е колосална летяща чиния или извънземна база. Трети смятат, че аржентинецът е открил скривалище на тайно световно правителство, където сивите кардинали ще седят по време на глобална катастрофа. И накрая, скептиците са убедени, че това не е обект, създаден от човека, а странна подводна планина. Марсело Игасуста казва:

Склонен съм да вярвам, че това е древна пирамида или гигантска „летяща чиния“. Но дори и да не е така, все пак със сигурност съм направил монументално откритие. Само си представете: една пирамида с диаметър 13 километра е най-голямата на нашата планета! И точно до Мексико, недалеч от пирамидите на ацтеките и Маите. Но все още вярвам, че нито човекът, нито природата могат да създадат такава масивна и преди всичко твърде „правилна“ структура (esoreiter.ru) .

Пирамидата на дъното на Тихия океан наистина изглежда сътворена от човешки ръце, но е трудно да си представим, на кого и защо е нужна такава грамада, имайки предвид извънземните, да не говорим за световно правителство, което без извънземни едва ли би могло да изгради на дъното на океана нещо подобно…

Видео: Гигантска пирамида намерена в Тихия океан

Източник: esoreiter.ru

Снимка: The Jewish Chronicle

Учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан Дов от Университета в Хайфа в продължение на година изследвали 60 фрагмента от така наречените Кумрански ръкописи, за да могат да го възстановят и разчетат. Те успели да установят, че ръкописът съдържат информация за уникален календар, в който има 364 дни. Автори на  900-те ръкописа може да са били членове на сектата на есеите, които са живели в юдейската пустиня.

От ръкописа учените са успели да научат повече за календара, който използвала сектата, както и наименованието на два специални празника, които не са споменати в Тора: Ден на виното и Ден на маслото.

Изследователите предполагат, че те са продължение на празника на първата реколта от пшеница. Празнуването на празника на пшеницата е 50 дни след началото на първата Великденска събота. След това следва празникът на маслото.

Photo by Lior Mizrahi/Getty Images)
Photo by Lior Mizrahi/Getty Images)

Също така, в ръкописите е забелязан и почерка на втори човек, който е добавял липсващите дати към календара. За да разшифроват написаното, учените използвали бележките към ръкописа, които вторият пишещ е правил на мястото на авторските пропуски.

„Изглежда, че човекът, който е написал ръкописа, може да е един от лидерите на тази общност, които са знаели тайния код, но е забравил да спомене няколко фестивала, които общността празнува. Тези коментари ми помогнаха да добавим парче от пъзела „, каза Ратсън.

Newsweek
Newsweek

Свитъците от Мъртво море са открити за първи път през 1946 г. в Кумранските пещери на брега на Мъртво море. От този момент са открити 900 фрагмента, писани от древна юдейска секта. Те са написани на древноеврейски и арамейски език. Тези свитъци са наричани ​​най-старото оцеляло копие на Библията, тъй като значителна част от ръкописите са библейски текстове.

Pinterest
Pinterest

Освен това, в ръкописите има записки за ежедневния битов живот. Например за празниците на членовете на секта, които са живели по 364-дневен календар.

Източник: uoj.org.ua

Снимка: Reuters

Учени от Гърция успешно реконструираха лицето на гръцка девойка, която е живяла преди 9000 години, предаде агенция Ройтерс, цитирани от btv. Момичето е на възраст между 15 и 18 години и е кръстена Авги, или в превод от гръцки – Зора.

Авги е живяла около 7000 г.пр.н.е. в мезолита – времето, което се смята за зората на цивилизацията. Именно поради тази причина учените кръщават момичето така.

Зъби и кости на девойката са открити през 1993 г. в пещерата Теопетра в Тесалия.

Реконструкцията е извършена от проф. Манолис Папагрикоракис, който е ортодонт. Той направил силиконова реконструция на лицето на Авги от глинена отливка на главата ѝ.

Момичето е с изпъкнала челюст, вероятно заради разпространената практика да се дъвче животинска кожа, за да стане по-мека.

Запитан от журналисти защо Авги изглежда толкова ядосана, проф. Папагрикоракис отговорил: „Било е невъзможно да не бъде ядосана в онази епоха”.

Авги е била анемична и вероятно е страдала от скорбут. Има доказателства за проблеми в бедрата и други заболявания, които вероятно са затруднявали движенията ѝ и са допринесли за смъртта на момичето.

От гръцкото Министерство на културата отбелязват, че пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 хил. години. Там са открити сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита.

Лицето на сърдита Авги е изложено в музея на Акропола в Атина.

Източник:  btvnovinite.bg

Wide Open Country

Американски учени разработиха с помощта на изкуствен интелект преводач на езика на кокошките на човешки език, съобщава сайтът Лайф.

Порталът разказва за уникалното постижение на екип от Технологичния институт на щата Джорджия. В рамките на изследванията учените трябвало да създадат специална база данни от кокоши „думи“, след което ги сортирали по степента на важност. „Словата“ на пернатите били съотнесени към определени образи.

След това в работата се включили специалисти по машинно обучение, които създали специален алгоритъм, превръщащ кудкудяканията в подобие на свързана човешка реч.

Учените с изненада открили, че и кокошките си „бърборят“ глупости, досущ като хората. Тембърът и видът кокоша реч силно се влияят от околната среда, а при стресови ситуации кокошките винаги повишават глас.

Все още не може да се говори за пълноценен преводач, тъй като програмата засега само анализира поведението на птиците и особеностите на тяхната реч./novini.bg

Pinterest

На 9 октомври Джон Ленън щеше да празнува 77-ия си рожден ден. От смъртта му изминаха 37 години, но музиката му продължава да вдъхновява, а каузата за мир, с която той се ангажира, и до днес не е изгубила силата си.

Началото е трудно. Джон Ленън е роден по време на войната, през 1940 година в Ливерпул, а родителите му – Джулия и Алфред Ленън – скоро се разделят. Бащата, който работи като моряк, иска да вземе малкия Джон със себе си в Нова Зеландия. Но детето решава да остане при майка си.

Джулия има голямо влияние върху живота на Джон – тя събужда интереса му към музиката на Фатс Домино и Елвис Пресли, научава го да свири на банджо. Само че отношенията помежду им са обтегнати и в крайна сметка Джон отрасва при леля си Мими Смит. Контактът с баща му е прекъснат, а майка му умира при автомобилна катастрофа през 1958 година.

Раждането на „Бийтълс“

Джон Ленън е на 15 години, когато основава първата си група – „Куоримен“. Именно тя поставя началото на най-успешната рок група в света: „Бийтълс“. В състава ѝ влизат Пол Маккартни, Джордж Харисън, басистът Стюарт Сътклиф и барабанистът Пийт Бест. След турне в Германия Сътклиф напуска групата – в Хамбург той се влюбва в германската фотографка Астрид Кирхер и решава да остане там. А Ринго Стар заема по-късно мястото на Пийт Бест.

Кариерата на „Бийтълс“ е главозамайваща. През 1960 година групата е все още никому неизвестна, но само три години по-късно вече е на върха. През 1964 година „Бийтълс“ правят турне в САЩ, което има огромен успех. Участието на ливърпулската четворка в „Шоуто на Ед Съливан“ е гледано от близо 40% от американците.

Бийтълс
gettyimages

„Бийтълс“ се превръщат в един от символите на 1960-те години, които преминават именно под знака на тяхната музика, начина им на поведение и стил на обличане. Легендарни са албумите им „А Hаrd Day’s Night“ (1964), „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ (1967), „Abbey Road“ (1969). За осем години групата издава общо 12 албума. В музикалната история няма друга група, която да е продала толкова много албуми.

Въпреки огромния успех, напрежението и неразбирателствата в групата се засилват. Все по-ясно се открояват индивидуалните вкусове и стилове на четиримата музиканти, а масовата истерия сред феновете потиска дотолкова членовете на групата, че в средата на 1960-те години те престават да изнасят концерти на живо. Пол Маккартни и Джон Ленън се изявяват все повече като конкуренти, а любовната връзка на Ленън с японската авангардистка Йоко Оно ускорява допълнително разрива. През 1970-та, година след записа на албума „Let It Be“, групата се разпада.

След „Бийтълс“

След разпадането на „Бийтълс“ Ленън започва успешна солова кариера, а песните му придобиват силно социален и политически тон. През 1971 година излиза знаменитото му парче „Imagine“.

През 1975 година Ленън прекратява временно музикалната си кариера, за да се посвети на семейството си. Подновява я през 1980 година със сингъла „(Just Like) Starting Over“, който е част от албума „Double Fantasy“, записан малко преди смъртта на Ленън и излязъл четири години по-късно.

Джон Ленън
gettyimages

Краят

На 8 декември 1980 година млад мъж спира Ленън на улицата пред жилището му в Ню Йорк, за да му поиска автограф. Няколко часа по-късно същият този непознат стреля пет пъти срещу Ленън.

Великият „певец на мира“ издъхва на път за болницата, а трагичната му гибел хвърля в скръб цяло едно поколение./dariknews.bg

huffingtonpost.com

Кост, за която се твърди, че принадлежи на Свети Никола, може да превърне легендата за Дядо Коледа в истина.

Тя датира от същия век, в който е починал светецът, на територията на днешна Турция. Изследователи от университета в Оксфорд анализирали микропроби на част от таза и установили, че е от IV век, пише „Нова Телевизия“, цитирайки Belfasttelegraph.

Според легендата Свети Никола, изобразяван с бяла брада в иконите и за който се твърди, че е умрял през 343 г. сл. Хр., е широко известен със своята щедрост – черта, вдъхновила историята за Дядо Коледа.

Костта е собственост на отец Денис О’Нийл от Илинойс, но по-голямата част от мощите, за които се смята, че са на светеца, се намират в италианските градове Бари и Венеция.

„Тези резултати ни окуражават да се обърнем към мощите в Бари и Венеция, за да докажем, че костните останки са на едно и също лице“, посочва Жорж Казан, съосновател на Оксфордския център за реликви.

Смята се, че Свети Никола е живял в Мира, близо до съвременния турски град Демре, а мощите му са били пренесени от група италиански моряци.

Легендата за Дядо Коледа се заражда през XVI век във време, когато историите за Свети Никола стават популярни. Няколко европейски държави празнуват 6 декември като празник на Свети Никола./novini.bg

Sott.net

До края на света остават само 13 дни. Учените-астрофизици от НАСА внимателно наблюдават подхода към Земята на астероида Файтон. Той ще лети над нашата планета на 16 декември 2017 г. Това се съобщава от портала „Южен федерален“.

Файтон е т.нар. астероид близо до Земята с диаметър малко над 5 километра от групата на Аполон, принадлежаща към спектралната класа Б. Това са рядък клас астероиди, които нямат постоянна траектория. Файтон е интересен за учените, наред с други неща, заради неговата изключително продълговата орбита. Поради това в процеса на движение около Слънцето, той пресича орбитите на всички планети на наземната група – от Меркурий до Марс. В същото време се приближава достатъчно близо до Слънцето, поради което е кръстен на героя на гръцкия мит за Файтон, син на слънцето бог Хелиос.

Астероидът ще се приближи до Земята на 16-17 декември. Наблюденията на траекторията на полета и параметрите на орбитата ще дадат възможност в случай на реална заплаха да се предприемат поне някои действия за спасяване на човечеството.

Учените съобщиха, че в 21-ви век ще се случат няколко близки срещи на астероида Файтон със Земята. Вече се е случило на 10 декември 2007 г., а след това астероидът прелетява покрай нашата планета на разстояние 18,1 милиона километра, другите близки полети се очакват през 2017, 2050, 2060, а най-близкото ще се случи през 2093 г. на 14 декември, когато очакваното разстояние между Земята и Фаетон ще бъде само около 3 милиона километра./Blitz.bg

wall.alphacoders.com

Индийски, британски и датски учени разкриха как индската цивилизация, която е смятана за най-древната в света, достигнала разцвет, без да е имало голяма река на територията.

По време на съществуването си преди около 4600-3900 години индската цивилизация процъфтяла между речните системи Ганг-Джамна и Инд, макар да била отдалечена от големи реки. Учените обаче установили, че на територията имало голям речен канал, който днес е част от река Сатледж.

При изследването на канала се изяснило, че течението му се променило преди около 8000 години и това довело до намаляване на наводненията. По онова време сезонните дъждове били своеобразни източници на вода в долината. През 2016 г. индийски учени представиха доказателства, че индската цивилизация вероятно е най-древната на планетата.

Индската (харапска) цивилизация съществувала в долината на река Инд. В градовете имало канализация и обществени тоалетни, а в селата – напоителни системи. Тя стигнала до упадък към 17-и век пр. Христа. Нашествията на предците на днешните иранци и индийци са смятани за една от най-вероятните причини за гибелта й. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications./Blitz.bg

© NASA

Космическата сонда Juno на NASA показа уникални снимки на планетата Юпитер. Сондата бе изстреляна през август 2011 г. За нея космическата агенция отделя над един милиард долара, като сред основните цели на Juno са изследвания на химичния състав, гравитационното и магнитното поле на планетата Юпитер.

След успешното изстрелване, следват дълги 5 години път, докато през юли 2016 г. сондата успешно достигна до Юпитер. Тогава е извършена и изключително сложна маневра, при която чрез включване на двигателите скоростта на Juno бе намалена, за да може апаратът да застане в орбита около планетата.

Screen Shot 2017-11-29 at 3_40_42 PM

По план Juno трябва да направи 37 пълни обиколки около Юпитер, като те отнемат между 14 и 53 дни – до момента са осъществени 9 такива. По време на всяка обиколка сондата събира хиляди данни за планетата, изпращайки ги към Земята.

NASA публикува множество изключителни фотографии на Юпитер, базирани на данните, изпратени от Juno. Снимките показват невероятни форми, цветове, струпвания на облаци и гигантска буря, бушуваща в южното полукълбо на Юпитер.

Screen Shot 2017-11-29 at 3_41_01 PM

Screen Shot 2017-11-29 at 3_41_21 PM

novini.bg

От витринатавиж всички

1
Съвременната лазерна технология LiDAR позволява да се премахне "горното и основно покритие" от цифровата карта, получено от въздушната фотография, за да разкрие какво се...

Стилътвиж всички

0
Всяка може да е сладка като Клеопатра Повечето хора смятат, че във ваните на Клеопатра са били изливани стотици литри мляко, с което тя разточителствала,...