My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

светът

Pinterest

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. С отбелязването на Световния ден на книгата от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите и преводачите.

В рамките на Световния ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се открояват и няколко символични „битки” – електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право, отдаване почита към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт, и анонимността на социалните мрежи и интернет.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване.

“Четенето е като частен разговор, но книгите са за споделяне – споделяне на опит, знания и разбирания”

Честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес!

pzdnes.com

22 април е световният ден на Земята, който се отбелязва от над половин милиард души

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Да си припомним някои интересни факти:

– Земята е на почти 5 милиарда години, докато животът на нея съществува само през последните 150 – 200 милиона години. Това значи, че животът съществува само в 5 – 10% от историята на Земята.

– Земята е единствената планета в слънчевата система, на която водата се намира и в трите агрегатни състояния: твърдо (лед), течно (дъждове, морета, езера и т.н.) и газообразно (облаци).

– Слънчевите лъчи достигат до Земята за 8 минути и 3 секунди.

– Растоянието от повърхността до центъра на Земята е около 6 378 км.

– Най-голямата пустиня на Земята е Сахара намираща се в Северна Африка. Със своята площ от 9 000 000 км2 е голяма почти колкото САЩ.

– Сухата площ на Земята е 511 милиона квадратни километри. Само 11% от нея се използва за аграрни нужди.

– 71% от общата площ на земята е покрита с вода. 70% от сладководните ресурси на Земята се намират под формата на глетчерен лед.

– Само 3 % от водата на Земята е сладководна, съответно останалата солена. От тези 3%, 2% са под формата на ледове и глетчери и само 1% от водата на Планетата Земя се намира в реки, езера и подпочвени води.

Антарктида е най-сухият, най-високият и най-студен континент на Земята.

– Най-ниската точка на Земята е Мъртво Море в Средния Изток с надморска височина -400м (400м под нивото на морето).

– Река Нил в Африка е най-дългата река на Земята – 6 825 км.

– Каспийско Море е най-голямото езеро на Земята – 371 000 км2.

– Водопадът Анхел във Венецуела е най-високият водопад на Земята със своите 979 метра.

– Тихият Океан е най-големият океан на Земята, със своите 155 557 000 кв. км покрива почти 1/3 от лицето на Земята.

– Най соленото море на Земята е Мъртво море с 41‰  съдържание на сол.

– Сарауак Чамбер в Малайзия е най-голямата пещера на Земята, дълга 701м, широка 400м и висока 70м. В нея има достатъчно място за да паркират 7500 автобуса.

– Континентът Азия е разположен на 30% от сушата на Земята, но е обитаван от 60% от населението на Планетата Земя.

– 57,8 градуса по Целзий е най-високата температура, регистрирана на Земята. Отчетена е на 13 септември 1922 година в Либия.

– Най-бързата птица на Земята е Соколът Скитник (Falcon Peregrinus, чиято записана най-висока скорост е 390 км/ч.

– Поради гравитационните сили Вие тежите по-малко, когато луната е точно над главата Ви.

– Азиатските прилепи джуджета са най-малките бозайници на Земята, тежат само 2 грама.

– Около 1/4 от съвременните лекарства са от растения от дъждовната гора.

– На един от Японските острови расте гъба, която е толкова силно фосфорисцираща, че се използва за осветление.

– Човешката популация е нарастнала с 3,1 милиарда през последните 40 години.

– На Земята има около 4 000 различни вида минерали, като само 200 от тях са от основно значение.

– 1,5 милиарда литра вода се употребява всеки ден по света.

– На алуминият са му нужни 500г за да се разгради.

– На пластмасата също са й нужни 500 г. за да се разгради напълно.

streetwatch.bg

ANADOLU AGENCY

Група от турски водолази откри кораб на 3600 години, който може да се окаже най-стария откриван до сега, предава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Той се намира край бреговете на южната турска провинция Анталия.

Корабът, който е датиран от 1600 г. преди новата ера е бил открит край западните брегове от екип на Департамента по подводно проучване на Университета в Анталия. Той е дълъг 14 метра и е бил открит на дълбочина 50 метра с 1.5 тона медни кюлчета в него.

Губернаторът Мюнир Каралоглу описа откритието като единствено по рода си в подводната археология и казва, че този кораб е „Гьобекли тепе” на подводния свят. „Гьобекли тепе” е най-стария познат мегалит в света и често се определя като кота нула на човешката история.

Каралоглу каза, че артефактите, които бъдат намерени на кораба ще се изложат в музея в квартал Кемер, който стана „епицентър на подводната археология”. Товарът от медни кюлчета е бил основното откритие на кораба, казва Хакан Ониз, един от водолазите.

„От типологията на кюлчетата установихме, че корабът е търговски от 16 в. Благодарение на откритието бе отворена нова глава в историята на подводната археология”, заяви Ониз.

Броят на кюлчетата е бил определен от триизмерно сканиране на кораба, благодарение на сонарно изследване и фотографска мозайка. Проучване показа, че тези кюлчета са били добити от мините разположени в Кипър и излети през 15 или 16 в. преди новата ера. Те са били транспортирани от там за остров Крит.

„Вероятно корабът е бил хванат в буря докато е пътувал до егейските брегове на Кипър. Носел е товар от медни кюлчета и точно типа им ни помогна с датировката на кораба. Това може да бъде най-стария кораб превозващ индустриални стоки”, каза Ониз добавяйки, че сега ще се формира екип, който в продължение на 5 години ще изследва кораба.

Преди това, кораб датиран от 1400 г. преди новата ера бе открит край бреговете на Анталия, като се вярваше, че той е най-стария от своя вид, до този момент. Потвърдено е, че този плавателен съд е и по-стар от намерения край българския бряг гръцки търговски кораб, който е на възраст 2 400 г. и бе описван като най-стария цял кораб.

Снимка: Daily Sun

Генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири обяви в петък откриването на гробница, датираща от епохата на Птолемеите, 305 г. пр. Хр.

„Перфектно украсената гробница принадлежи на благородник на име Туту и ​​на неговата съпруга, музикант, каза Халед ал Анани на пресконференция.

Гробницата, открита в археологическия обект Ал Даябат, се състои от две малки стаи, съдържащи два варовикови саркофага.

Египетските археолози открили много добре запазена мумията на жената и повече от 300 предмета и фрагменти, включително 50 мумифицирани соколи, орли, котки, кучета и плъхове в гробницата. Гробницата е „едно от най-вълнуващите открития в района“.

„Голям брой мумифицирани земеровки, които приличат на много малки мишки, но с по-дълъг нос, са открити перфектно съхранени в повече от 2000-годишна гробница“, добавя Вазири.

1554616157-4443

Той посочи, че древните египтяни вярвали, че малките плъхове, които се движат много бързо и виждат много добре през нощта, приличат на Хор, бог на небето, който може да работи ефективно в тъмното.

Египтяните по това време са почитали тези плъхове, защото вярвали, че тези малки същества могат да лекуват слепота, добави той.

1554616157-sdsds

Залата пред саркофазите е разделена на две части, съдържащи бои, които Туту представя като подаръци на богове и богини, а жена му рецитира някои стихове от книгата за възкресението, обясни той.

Гробницата е открита случайно през 2018 г., когато полицията за туризъм и антики арестува банда, която извършва незаконни разкопки в район близо до археологическия обект.

Източник: daily-sun.com

 

dostoyanieplaneti.ru

Сърмишсай е местност в района на Навои в Узбекистан. Природен и археологически паметник, известен със своите петроглифични изображения. 

В Сърмишсай, разположен на южния склон на р. Нурата, на 30–40 км североизточно от Навои, са открити над 200 археологически обекта, включително гробища, могили, останки от селища и работилници за обработка на кремък, но най-интересни са скалните рисунки; В 2,5-километровата пролом, който е централната част на комплекса Сармишсай, са открити над 5 000 (според някои източници – повече от 10 000) петроглифични изображения. Цифрите са концентрирани главно върху черни скали в централната част на дефилето, на почти всяка плоска повърхност, понякога с няколко изображения на един камък.

Повечето от намерените изображения датират от бронзовата епоха (3000–900 г. пр. Хр.), Но има и петроглифи, свързани, от една страна, с енеолитната (4000–3000 г. пр. Хр.), Неолита (6000–4000 г. пр. Хр.). д.) и мезолита (15 000-6 000 г. пр. Хр.), а от друга страна, от сака-скитския период (900–100 г. пр. Хр.) и средновековието (преди 1500 г.) , Най-ранните петроглифи на Сърмишсай датират от около 9000 години преди Христа. Е., а най-новите включват не само рисунки, но и текстове, написани на арабски език и разказващи за живота на дервишите. Най-старите включват изображения на обиколките, направени в бит-триъгълния стил, характерен за горния палеолит, други ранни стилове включват декоративни ажурни и очертания силует. Петроглифите включват изображения на хора и животни (включително тези, които вече са изчезнали в тази област), сцени на лов, ежедневна работа. Популярният сюжет е контурът на ръката с пет пръста.

Сърмишсай – най-голямата концентрация на скално изкуство в Узбекистан. Според заявлението за статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО стойността на този обект съответства на стойността на петроглифичните ландшафти на Тамгали в Казахстан и Saimaluu-Tash в Киргизстан. Заявлението е подадено през 2008 г., но статутът на обекта на световното наследство все още не е определен.

През 2004 г. Хокийят от Навоийска област е дал статут на исторически, културен и природен ландшафтен музей-резерват. Площта на защитената зона е 5000 ха. В Сърмишсай се извършват систематични консервационни дейности. Директните консервационни работи включват структурно фиксиране на носещи каменни повърхности, отстраняване на бои (туристите често пишат имената си със спрей бои директно върху скалите), непреки индиректни – предотвратяване и неутрализиране на причините за разрушаване на скали чрез поставяне на стрехи и навеси сайтове, предназначени да минимизират контакта на човека с изображения. Паметникът също трябва да бъде защитен от вандализъм и да се опитва да отблъсне и отвлече най-ценните образи. Полагане на пешеходни маршрути, от които е забранено да се излиза, за да се съхрани местната флора, а редица растителни видове са записани в Червената книга.

 

sarmishsay_01

sarmishsay_03

sarmishsay_04

sarmishsay_09

 

ushchele-sarmysh-say_4

ushchele-sarmysh-say_11

 

ushchele-sarmysh-say_12

ushchele-sarmysh-say_16

ushchele-sarmysh-say_17

Източници:  http://www.smileplanet.ru ; http://www.advantour.com ; http://www.skyscrapercity.comhttps://ru.wikipedia.org ; 

Група археолози по време на разкопки в провинция Хенан открили бронзова каничка, съдържаща около 3,5 литра течност.

Оказа се, че съдържанието в съда е било считано за „еликсир на безсмъртието“. Той е открит в централната част на Китай в град Луоян в древната гробница на благородно семейство, пише Xinhuanet.

В публикация на агенция Синхуа се уточнява, че в намерената кана са открити около 3,5 литра от тази напитка, която, според лабораторните анализи, се съдържат калиев нитрат и алунит. Тези две вещества са основните ингридиенти на еликсир, който в Древен Китай са смятали, че може да продължи човешкия живот с неимоверно много години.

„Тази легендарна напитка се открива за пръв път в Китай. Находката има голямо значение, тъй като ни дава информация, полезна при изучаването на древните методи, чрез които хората някога са правили опити да постигнат безсмъртието“, обяснява Ши Цзъчжен, директор на Института по обектите от културното наследство и археология в град Луоян.
По думите му, при проучването на „еликсира на безсмъртието“ специалистите ще могат да разрешат редица научни проблеми, касаещи хронологията и еволюцията на китайската цивилизация.

В гробницата, освен уникалната течност, археолозите са открили множество медни и нефритени изделия. Погребалното съоръжение заема площ от около 210 кв. м. Учените са установили и на кого е принадлежала гробницата. Според тях, откритите артефакти дават основание да се предположи, че погребаният е представител на древнокитайския елит.
С последващите анализи учените се надяват, че ще успеят да научат важни детайли и подробности за бита на хората от елита в китайското общество от този исторически период.

@CGTNOfficial
@CGTNOfficial

Източник: tvzvezda.ru

fantast.clan.su

След появата си на Земята преди около 2 милиарда години, растенията царуваха тук дълго време в самота. В онези дни те изглеждали съвсем различни от представителите на настоящата флора. Например, в праисторическата епоха на динозаврите, растенията били гигантски (дърветата достигали стотици метри височина) и били много опасни. Отровни листа и ярки съцветия били смъртна заплаха за най-древните животни.

Развивайки се с планетата, вегетативната общност се променя и постепенно предава своето господство. Така че, с появата на тревопасните животни, започва да се появява блестяща мека трева. Можем да кажем, че зеленият свят се е приспособил към общото развитие на Земята.

С помощта на специални компютърни програми учени успяха да моделират развитието на растителния свят на нашата планета. Както се оказа, всички процеси били толкова хармонични, че сякаш някой ги е управлявал …

Така че, дърветата са най-старите, загадъчни, сурови и същевременно невероятно щедри, мълчаливи и притежаващи дълбокия разум на творението …

Дървото на живота и друидите

Фактът, че дърветата са разумни бил ясен на хората от древни времена. По този начин друидите (свещениците на древните келти), според летописци, смятали, че зеленият свят притежава висш разум и твърдейки, че комуникират с растенията. Целта на друидското поклонение е т. Нар. „Дървото на живота“ – специално зелено божество. Тези посветени делели хората на две категории, два вида: някои души имали растителен произход, други – животински. Съответно тези, които са вдъхновени от живота на световното дърво, притежават, естествена, любезна и любовна природа. Хората с душа на животни са жестоки, много предприемчиви и са създателите на технологичния прогрес в живота (esoreiter.ru) .

Днес ние познаваме хороскопът на друидите. В съответствие с този древен календар, всеки от нас има свой покровител в растителния свят. В този случай особеностите на човешката природа са много сходни с качествата на самото растение. Например, мъжкия дъб е неизменно силен, могъщ и необезпокояван, а върбовият човек е срамежлив и сълзлив …

Растенията контролират този свят

Точно това твърдят друидите. За дълго време материалистичната наука счита тези виждания за празни и фалшиви, но днес те са получили сензационно потвърждение. Всъщност всички растения могат не само да мислят, но и да предават своите „мисли“ на различни разстояния.

Когато някой влезе в гората, за да отсече дърво, цялата природа веднага разбира за това. И тогава зеленият ум включва свой собствен защитен механизъм. В следствие на това един неканен гост може да получи болки в гърба; може да се спъне или подхлъзне наранявайки краката си. Възможно е облак от комари да обгърне нарушителя; цветята да започнат да излъчват отровна миризма, причиняваща главоболие … Така функционират клетките на един единствен организъм, чието име е Свръхразумно дърво на живота.

Обърнете внимание, че през последните години природните бедствия се случват точно на места, където се извършва безмилостно обезлесяване. В отговор на човешкото варварство нашата планета реагира с урагани, земетресения и цунами. Например, тропическата джунгла на Суматра бързо изчезва, тъй като основната печалба на Индонезия идва от целулозата и палмовото масло. Въпреки това, само през последните няколко години цунами и земетресения са отнели живота на почти половината от индонезийците, отнасяйки цели градове в океана …

В Русия, Сахалин страда най-много от обезлесяването. И тук на 28 май 1995 г. само за няколко секунди стихията почти напълно унищожава село Нефтегорск, при което загива почти две трети от населението.

Зелен ум на дърветата

Растенията усещат енергията не само на хората, но и на Земята. На нашата планета, както е известно, има много зони със необичайни аномалии. Отличават се с странна и болна растителност.

Националният парк „Куршская коса“ е земя, разделяща едноименния залив и Балтийско море. В сърцето на местната гора има странно място, наречено „пияна“ или „танцуваща“ гора. Наоколо дърветата се стройни и високи, а в тази необичайна зона всички стволове са изкривени в пръстени или спирали. Тук винаги цари абсолютна тишина, животни и птици не стъпват на това място, не расте трева …

Биолозите не дават отговор на въпроса защо дърветата в тази област се изкривяват. Но психолозите незабавно идентифицираха наличието на аномална енергетика. Усещайки го, дърветата се опитват някак да се отдалечат, да се предпазят от вредните ефекти на това място.

Науката почти не се занимава с изучаването на зеления ум, но фактите, които свидетелстват за съществуването и силата му, стават все повече и повече. Сега учените могат да изследват и описват само отделните му компоненти. И това, разбира се, са само първите стъпки по пътя на опознаването на великото древно създание …

А колко неразкрити мистерии и тайни крие Дървото на мира .. То може да ни разкаже за това как е изградена нашата планета и цялата вселена, защото корените му поникват дълбоко в земята, а короната – в дълбините на космоса … Всяко растения – дори най-малката му клетка притежава най-висшето съзнание.

Уви, хората като паразити безмилостно унищожават красивата зелена покривка на Земята и дори не мислят за последствията от злите си дела! Те вярват, че могат да направят това безпристрастно по всяко време. Но, колко е няколко хилядолетия на часовника на великия космически организъм … ? Нашата планета е видяла как се появяват и изчезват цивилизации, за които не знаем нищо. Може би те платиха за това, че в безумието си вдигнаха брадви срещу Дървото на Живота …

 Източник: esoreiter.ru
Превод и редакция: burgascity.com

1news.az

„Зелената книга“ с участието на българския актьор Димитър Маринов е големият победител на 91-вата церемония по раздаването на най-престижните отличия в света на киното – „Оскар“. Лентата беше обявена за най-добър филм, а статуетките на екипа връчи холивудската звезда Джулия Робъртс, съобщава NOVA .

Оливия Колман и Рами Малек грабнаха „Оскари” за най-добра актриса и най-добър актьор. Колман беше отличена за ролята й на кралица Анна Стюарт във филма „Фаворитката”, а Малек грабна статуетка за превъплъщението си във Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия”.

За най-добър режисьор беше отличен Алфонсо Куарон за филма „Рома”. 

Снимки: Getty Images

Церемония по връчването на наградите „Оскар“ в Лос Анджелис започна с изпълнение на „Куин“ с Адам Ламбърт, които разтърсиха залата с парчетата We will rock you и We are the champions.

Веднага след това беше връчена и първата статуетка – Реджина Кинг за най-добра актриса в поддържаща женска роля за изпълнението й във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори”.

В категорията „Най-добър актьор в поддържаща роля“ триумфира Махершала Али за превъплъщението му в пианиста Дон Шърли в филма „Зелената книга“.

Звездата на световната музикална сцена Лейди Гага спечели „Оскар“ за най-добра оригинална песен за „Shallow“ от филма „Роди се звезда“. Певицата прие статуетката със сълзи в очите. Малко по-рано тя и екранният й партньор Брадли Купър изпълниха песента на сцената на „Оскарите“ и изправиха публиката на крака.

Призът за най-добър документален филм отиде при „Free Solo“. Той е посветен на катерача Алекс Хонълд – единственият в света, искачил без въжета скалата Ел Капитан в националния парк Йосемити в САЩ.

Екипът Грейк Кенън, Кейт Биско и Патриша Декейни грабна „Оскар” за най-добър грим и прически за филма „Вице”.

Отличието за най-добри костюми отиде при Рут Картър, дизайнер на „Черната пантера”.

Най-после, дадоха ми го. Доста си почаках… Благодаря за това, че давате възможност на жените да бъдат напред… този Оскар е за 90-годишната ми майка в Масачузец. Майко, ти си истинският супергерой за мен„, каза Картър.

Дженифър Лопес и Крис Евънс връчиха наградата за най-добри декори. Грабнаха я Хана Батлар и Джей Харт за „Черната пантера”. Това е първата номинация за Батлар, която е и първата афроамериканка номинирана в тази категория. За Джей Харт е трета номинация и първи „Оскар”.

За операторско майсторство „Оскар” грабна Алфонсо Куарон, който освен режисьор, е и оператор на филма „Рома”. Той спечели и приза за най-добър чуждоезичен филм.

Призовете за звуков монтаж и за звуков микс грабна лентата, разказваща живота на легендата Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия”. Филмът отнесе още една статуетка – в категорията за най-добър монтаж за работата на Джон Отман.

Като най-добър анимационен филм беше отличен „Спайдър-мен: В Спайди-вселената“. Той е фокусиран върху Майлс Моралес – героят, който има сили, близки до тези на Спайдърмен, но е способен да става невидим и да изстрелва отровно жило, с което да парализира враговете си.

„Оскар” за късометражен анимационен филм взе „Бао”, а за късометражен документален – „Точка. Край на изречението”.

Призът за най-добри визуални ефекти отиде при „Първият човек“. А за най-добър игрален късометражен филм – при „Skin”.

Наградата за най-добър оригинален сценарий отиде при „Зелената книга”, а за най-добър адаптиран сценарий – при „Черен в клана”.

Шведският композитор Лудвиг Горансон беше отличен в категорията „Най-добра оригинална музика“ за работата си в „Черната пантера“.

Източник: NOVA

esquireme.com

Премиерата с червен килим на новия филм с Лиъм Нийсън в Ню Йорк беше отменена заради негови расистки коментари по време на интервю, пише Би Би Си, цитиран отБТВ.

Скандалът с Нийсън се развива в последните няколко дни, след като актьорът даде интервю за изданието “Индипендънт”. В него Нийсън разказа историята на негова приятелка, която е била изнасилена от чернокож нападател.

“Срам ме е да призная, но обикалях в района на нападението в продължение на седмица с палка в ръка и с надеждата, че някое “черно копеле” ще ме приближи и ще иска да ми се пробва. Обикалях, за да мога да го убия”, казва Нийсън в интервюто.

Заради използването на определението много потребители онлайн, а и правозащитници обявиха актьора за расист. Други побързаха да коментират, че това е краят на кариерата на Нийсън.

По-късно актьорът заяви, че не е расист, а по-скоро искал да сподели с публиката. “Всички се преструваме, че сме политически коректни в тази държава. И в моята държава също (актьорът е от Ирландия – б.р.). Понякога е достатъчно да открием малко от повърхността и ще разберем, че расизмът е там”, коментира Нийсън в предаването “Добро утро, Америка” по Ей Би Си. По думите му той искал да започне по-отворен разговор за расизма.

В лентата Cold Pursuit става въпрос именно за отмъщение, но заради негативните реакции на коментарите на Нийсън, премиерата с червен килим в Ню Йорк беше отменена два часа преди да се състои. Бяха отменени и всички интервюта и снимки във връзка с новия филм.

Източник: БТВ

Twitter

Деринкую е невероятен подземен град в Турция. С векове скрит от очите на обществеността и открит едва през 1963 г, Деринкую е абсолютно магическо инженерно дело, град, построен на около 85 метра под повърхността на земята и място, в което биха могли да живеят повече от 20 000 жители!

По думите на Министерството на културата на Турция, този подземен град е построен от фригийците, индоевропейски народ от древни времена, живял там в периода между осмия и седмия век преди новата ера, и се смята, че той е бил разширен допълнително в ерата на византийското царство.

През възхода на Персийското царство градът е бил използван като селище за бежанците, а по-късно и като скривалище от нашествието на римляните и арабите. Също така градът е предлагал отлична защита от топлите лета и студените зими в Анадола, и непонятно защо е бил изоставен през османската епоха, пишат от tocka.com.mk.

Деринкую се намира в Невшехирската област в централна Анадола в Турция. Според официалната история, градът принадлежи на Мидийското царство, първото иранско царство, което от края на 8-ми до средата на шести век преди новата ера се е простирало на територията на Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.

Чудото на архитектурната мисъл е на хилядолетия

Този впечатляващ подземен град не е единственото невероятно археологическо откритие в Турция. В непосредствена близост са открити още 200 други подземни града, като около 40 от тях са на три етажа. Деринкую определено и най-големият, а подземни тунели го свързват с още други четири града.

Всички тези градове могат да бъдат дом на около 100 000 жители. Целият регион, наситен с археологически чудеса, като природни пирамиди, подземни градове, градове, построени в скалите, се нарича Кападокия.

Деринкую, или известен като „Дълбок кладенец“, е най-големият подземен град в Кападокия, има 7 етажа, които стигат до дълбочина от 85 метра под повърхността на земята. Из града тече прясна питейна вода, има няколко вентилационна системи, отделни апартаменти, магазини, комунални стаи, кладенци, гробища, както и специални отвори за бягство. В града е било намерено дори и училище, както и специални стаи, в които се съхранявали животните.

Досега са открити 52 вентилационни отвори, а също така е установено, че не всички източници на вода са свързани с повърхността, вероятно поради страх от основателите, че биха могли да бъдат отровени чрез водата.

Това, което е най-важното, е фактът, че невероятният исторически град е отворен за посетители, въпреки че те имат достъп само до определени части на града. По-голямата част от проходите са тунели, които са твърде тесни и по тях трябва се пълзи, а се предполага, че причината за това е била идеята евентуалните нападатели да бъдат уязвими при атака.

Входът се е защитавал от масивна кръгла врата, която се заключвала отвътре, а всеки етаж от този подземен град имал своя отделна врата.

 http://www.bis.bg/entry.php?id=832494

Източник: Електронен вестник „Сияние“

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...
Открий ме в спорта