прогноза за времето

През следващото денонощие времето ще се задържи облачно с валежи от дъжд, главно в източната половина на страната. В Северозападна България ще е почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между 5° и 10°, максималните – между 6° и 11°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември, ще продължи бавно да се понижава.

В планините ще е облачно и мъгливо, с валежи от дъжд, над около 1700 метра – от сняг. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 4°, на 2000 метра – около минус 2°.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 12°-14°. Температурата на морската вода е 13°-14°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Ще се задържи облачно с валежи от дъжд. На места в Рило-Родопската област и в Източна България количествата ще са значителни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните – между 8° и 13°.

Атмосферното налягане е близко до средното за ноември и бавно ще се понижава.

В планините ще е облачно и мъгливо, с валежи от дъжд, над около 1800 метра – сняг. Ще духа слаб до умерен югоизточен, по билата – южен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра – около 2°.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 12°-14°. Температурата на морската вода е 14°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

thecheesesellerswife

В югоизточните части на страната в неделя и понеделник ще се създадат условия за значителни валежи от дъжд.

Времето днес  и утре в по-голямата част на страната ще остане типично за късната есен. Ще бъде предимно облачно, със слаби превалявания от дъжд или ръмеж.

Температурите ще са около обичайните за периода, от 7 до 12 градуса.
В неделя от северозапад ще започне да нахлува студен въздух. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Студената пенетрация от север-северозапад ще активизира намиращата се южно от страната ни област на ниско атмосферно налягане и по Егейското крайбрежие, проливните зони и Южното Черноморие ще се създадат условия за по-съществени валежи.

Обстановката е доста сложна, а количествата, продължителността и разпределението по райони на валежите зависят от многобройни фактори, но моделите отсега прогнозират съществени валежи, от порядъка на 30-40 литра на квадратен метър за половин денонощие, за крайните югоизточни части на страната ни.

Най-значителни валежи ще има в неделя преди обед и след временно прекъсване – през нощта срещу понеделник и в ранните сутрешни часове в понеделник.
В някои източни райони ще вали, вече по-слабо и  в понеделник, а спиране на валежите ще настъпи към вторник.

В западната половина на страната преваляванията ще са по-слаби, но по високите места, вкл. в районите на София, Перник, Трънско и Предбалкана, заради ниските температури ще превали и сняг и  е възможно образуването на нетрайна, временна снежна покривка.

В Дунавската равнина ще бъде ветровито,с временно силен вятър от северозапад.
В източните райони вятърът ще бъде силен, от север, а по морския бряг не са изключени и  бурни пориви.

Температурите в понеделник и вторник ще бъдат от малко над нула градуса по най-високите западни полета до 6-8 градуса в Дунавската равнина и Тракия.

Според предварителните очаквания на централите, това застудяване ще бъде сравнително кратко и през втората половина на следващата седмица температурите ще се повишават.

За актуална информация следете прогнозите ни в следващите дни, а относно предупрежденията за опасни метеорологични явления – информациите на НИМХ в медиите и на интернет сайта на института.

В планините сравнително подходящ за преходи при добра екипировка и опитни водачи, ще бъде съботният ден.

В неделя вече вятърът ще се усилва, в средните и високи части ще превалява сняг, а вятърът ще се усили.

В понеделник и вторник в планините ще бъде много студено и ветровито, а условията за туризъм – опасни и неподходящи./ dir.bg

Phil's Stock World

Първи сняг още в понеделник, очакват синоптиците. Ще вали във високите полета от Западна България, Предбалкана и североизточните райони. Ще бъде и доста ветровито. Дотогава също ще бъде студено.

Тази сутрин температурите бяха около 10 градуса, а максималните ще останат почти същите. Границите, в които ще се движат стойности са между 8 и 12-13 градуса. Усеща се и слаб до умерен вятърът, който идва от североизток и е студен. До края на деня ще остане облачно с кратки валежи на отделни места.

Денят в планините преминава с облаци и мъгли на места. Над 1800 м  превалява слаб сняг, под тази граници- валежите са от дъжд.

Над Черноморието ще бъде облачно, на отделни места ще превалява слаб дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър.

Максималните температури ще бъдат около 11°-13°. Температурата на морската вода е 14°. Вълнението на морето е 3 бала.

В петък и в събота ще е облачно със слаби валежи от дъжд. Температурите няма да търпят промяна – каквито са минималните, такива ще е са и максималните, което означава че ще е хладно – между 7 и 12 градуса.

Повишено внимание за неделя, когато е възможно да вали на повече места и валежите да са по-силни.

shutterstock.com

Над страната ще преобладава облачно време и на отделни места ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, максималните – между 8° и 13°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за ноември – няма да се променя съществено.

Над планините ще е облачно и мъгливо. На места ще превалява слаб дъжд, над 1800 метра – слаб сняг. Ще духа силен югоизточен, по билата южен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието ще е облачно и на отделни места ще превалява слаб дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 12°-14°. Температурата на морската вода е 14°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Времето ще се задържи предимно облачно и на места, главно в югозападната половина от страната ще има превалявания от дъжд, предимно слаби. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минимални температури между 6° и 11°, максимални между 9° и 14°, в крайните югозападни райони до 16°.

Атмосферното налягане ще е вече малко по-високо от средното за ноември. През деня още малко ще се повиши.

В планините ще бъде предимно облачно. На много места ще превали дъжд, над 2000 метра сняг. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималната температура 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието също ще бъде предимно облачно, на само по южното крайбрежие ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат между 11° и 13°, температурата на морската вода е 13°-14°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Не ни очаква снежно бедствие. Следващите дни ще има застудяване и то ще е толкова „страшно“, че ще достигнем нормалните температури за средата и края на ноември. Към 19-20 ноември ни очаква малко по-хладно време и може да видим първите снежинки, но те ще бъдат много малко. Това каза пред камерата на БТВ климатологът доц. Георги Рачев.

„Миналата зима беше доста студена, но не и уникално студена. Януари месец имаше повече от 5 дни, в които температурите не минаха повече от минус 11 градуса. Декември също беше много студен. Балканите бяха най-студеното място в Европа и България беше в центъра. Всичко това показва, че в ерата на глобалното затопляне няма нищо лошо и странно да има студена зима“, категоричен беше той.

„Средиземноморските циклони си правят каквото си искат. Вчера прогнозата за първи сняг беше за 22-23 ноември. Днес е друго и тази прогноза се прмести за 19-20. Прогнозата за зимата е динамична и се мени всеки ден. Като цяло ни очаква относително топла зима. Има разнобой дали ще бъде с нормални валежи или по-малко валежи от сняг. Гледах апокалиптичните прогнози за Ла Ниня. Ла Ниня влияе най-много в Америка. До Европа има много разстояние. Това е малко като шахматна дъска и е трудно да се предвидят следващите ходове. Когато е имало Ла Ниня, зимата при нас е била нормална или малко по-студена“, завърши доц. Рачев. /novini.bg

Menzil.ba

Днес ще преобладава облачно време с временни разкъсвания и намаления на облачността. В Източна България ще духа до умерен югозападен вятър. След обяд в североизточните райони вятърът ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.

По Черноморието облачността ще разкъсана. Ще духа слаб югоизточен вятър, който след обяд над северната част ще се ориентира от североизток и ще се усили. Максималните температури ще са 17-19°, температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, ще се усилва.

В планините ще е предимно облачно и мъгливо. Вятърът ще отслабне. Ще е слаб до умерен от юг, югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 7°.

През следващите дни ще има значителна облачност, ще превалява дъжд, предимно слаб. В сряда и четвъртък на повече места ще са валежите в югозападната половина от страната, а повече по количество – в Рило- Родопската област. От североизток ще прониква студен въздух и дневните температури ще се понижат значително, в петък максималните ще са между 7° и 12°.

Blitz.bg

YouTube

Транспортен хаос предизвика падането на първия сняг в Хърватия, предаде местният портал Индекс. Обилните валежи и силните ветрове затрудиха автомобилния трафик в редица райони на страната.

Властите забраниха движението на камиони с ремаркета и полуремаркета по пътищата от северозападния полуостров Истрия и адриатическия порт Риека и към вътрешността на страната.

Трафикът от планинските райони към столицата Загреб е затруднен. Снеговете и ветровете станаха причина почти всички големи морски пристанища да бъдат затворени. Лошото време стана причина за проблеми по пътищата и в Сърбия.

1510570340-gxlktkqturbxy8ynmuxmgq4nde3nwnjmzu3otkynwe4ztflmjjhyzq0zc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

1510570340-3xrktkqturbxy82y2u0zde1mdvjngniy2y5mtgxndfiodqxzjyyogi4my5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Намалената видимост предизвика катастрофа в западния район Рума, при която загина жена, информира белградското радио Б92.

Според прогнозата на синоптиците днес ще духа умерен, на север от планините до силен южен вятър. Вечерта вятърът ще отслабва, в Западна България и ще утихне. Ще бъде топло, с максимални температури – между 15° и 20°, северно от планините и по-високи. За София максимална – около 17°.

Прогнозите са, че у нас валежите ще започнат в сряда, но максималните температури ще останат над 10 градуса и едва ли дъждовете ще преминат в сняг.

Източник: blitz.bg

Pinterest

В сутрешните часове на места в Горнотракийската низина ще се образува мъгла. Ще духа умерен до силен южен вятър, северно от планините – фьон.

Към вечерта вятърът ще отслабва, в Западна България и ще стихва. Ще бъде топло, с минимални температури предимно между 7° и 12°, максимални – между 15° и 20°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното – още ще се понижи и ще е значително по-ниско от обичайното за ноември.

По Черноморието облачността ще е по-често значителна, но ще е почти без валеж. Ще духа умерен до силен южен вятър, който до вечерта ще отслабва. Максималните температури ще са 16-19°, температурата на морската вода е 13°-14°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, на север – до 3.

В планините ще е предимно облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, над 2200 метра – сняг, по-значителни в крайните южни планински райони. Ще духа силен, по високите и откритите части бурен вятър от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 5°.

Вторникът ще започне по подобен начин, с високи за ноември минимални температури около и  по-високи от 10 градуса. През деня максималните ще са в широк интервал: от десетина градуса на северозапад до 20, 21 в източните райони, където все още ще духа южен вятър.

От юг и запад ще започнат превалявания от дъжд, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната, без крайните източни райони.

През нощта срещу сряда и в сряда от северозапад ще започне да прониква студен въздух. Денят ще бъде облачен и  дъждовен. Температурите в ранния следобед  ще са от 3 до 8 градуса на запад до 7-14 в източните райони.

Blitz.bg

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...