My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Туристически маршрути

Местните легенди разказват, че на мястото на днешния манастир „Св.Богородица е имало друг манастир, построен още през 12в. Той бил прочут с лечебните си извори, които привличали  многобройни поклонници и болни.

Комплексът бил голям. Говори се, че към него имало страноприемница и отделение, в което се лекували душевноболни.

Манастирът е известен със седемте си лечебни извора. Те са разположени на по-малко от 100 кв.м. Независимо от близкото им разположение, според изследванията на химическия състав водата на всеки е различен. Още в дълбока древност водата от изворите е била използвана за лечение. Предполага се, че на това място е съществувало водно светилище на траките.

От стария манастир не е останало нищо, нито пък са намерени сигурни източници за неговото съществуване.

Новият манастир е издигнат през 1982 г. Към него са изградени две църкви, жилищни сгради и около 40 малки параклиса, образуващи красив комплекс.

Години наред целият комплекс се обслужва единствено от майка Серафима. Но, отскоро Поморийският манастир изпрати един от своите монаси да и помага.

Всички християнски параклисите са изградени  постепенно, в течение на цели 25 г. от самата майка Серафима. Те се отличават с невероятна красота и разнообразие.

Днес манастирът „Св.Богородица” е любимо място за бургазлии. На храмовия празник – 15 август, както и на всички големи празници в манастира се стичат стотици хора не само от Бургас, но и от цяла България.

Всеки ден стотици бургазлии пълнят вода от лековитото аязмо.

снимка:интернет

Лайнерът „Sinfonia” акостира на Морска гара Бургас рано тази сутрин. Плаващият луксозен град е собственост на една от най-големите круизни компании MSC. 1968 туристи от различни националности имат възможност да разгледат есенен Бургас и да се посетят древните български градове Созопол и Несебър. За всички туристи, които пожелаха да се разходят из Бургас бяха осигурени модерни автобуси, по съвместна инициатива на „Пристанище Бургас” ЕАД и общината, които да ги превозят от кораба до центъра на града. Част от гостите се отправиха на морска екскурзия до най-атрактивната бургаска туристическа дестинация – остров „Света Анастасия”.

s1

До момента на Морска гара Бургас са акостирали пет круизни кораба с почти 8000 пасажери, с което дестинация Бургас отново е сред лидерите в регион Черноморски басейн.

s2

Настоящият курс на луксозния „Sinfonia” е от Генуа, Италия до Гърция през Турция и България. През тази година са вложени милиони евро за обновяването кораба. Същия е удължен с нова секция и вече е 275 метра и увеличен капацитет на каютите с 500 туриста. Височината му е 54 метра. Добавени са повече зали за забавления, нов басейн, повече каюти с балкон. Интериорът из целия кораб също е подновен и разполага  вече с открит басейн с детски аква парк, луксозен ресторант и нощни клубове.

s4

Посещението на MSC „Sinfonia” съвпадна със заседанието на Борда на директорите на най-голямата круизна асоциация в Европа – MedCruise, което се провежда в италианския град Олбия на остров Сардиния. Преди часове стана ясно, че Бургас е избран за домакин на Генералната асамблея на MedCruise, през 2020 година, която ще се проведе на 24-ти септември. Това показва доверието, което бургаското пристанище е изградило само за четири месеца, след като бе прието за член на една от най-авторитетните круизни асоциации. Изборът на Бургас дава основание да се гордеем, че може да се наредим до утвърдени световни круизни дестинации, където обикновено се провеждат асамблеите на MedCruise, като Барселона, Рим, Марсилия.

 

 

В Световния ден на  туризма / 27 септември/ бургазлии и гости на града ще имат възможността да посетят  най-увлекателните атракции на преференциални цени.

Корабът „Анастасия“ ще очаква  в неделя желаещите да посетят  остров Света Анастасия на Морска гара в 10.00, 13.30 и 17.00 часа. Цените за отиване до острова и връщане са 9 лева за възрастни, за учащи и пенсионери 6 лева, а децата до 7 години и хората с увреждания  ще пътуват безплатно.

За тези, които искат да видят острова от високо и да отправят поглед в морската шир, Фарът ще бъде отворен за посещения през целия ден при контролиран достъп. Музейната експозиция, разказваща историята на остров Света Анастасия, ще може да бъде разгледана на преференциална цена от 3 лева за възрастни, а учащи, пенсионери и хора с увреждания ще могат да я посетят напълно безплатно.

Новооткрития комплекс „Акве Калиде“ също е приготвил изненади за своите посетители. Гостите на туристическия комплекс ще могат да гледат 3D прожекция в музея, пресъздаваща историята на обекта. По повод Световния ден на туризма прожекциите ще стартират на всеки час от 10.00 до 19.00 часа. Цената също е празнична – 2 лева за възрастни, а всички учащи, пенсионери и хора с увреждания могат да се потопят в магията на историята безплатно.

Трябва да се спре с теорията, че Бургас е бил град от рибари. Толкова много археологически разкрития са открити последните години, че не знам още как може това да се коментира. Ясно е, че градът има много древна история.

gtrecv

 

С тези думи  директорът на Регионален исторически музей Бургас Милен Николов обобщи приключилия археологически сезон. Последните находки идват от Крайморие, където продължат разкопките на полуостров Форос.

През юли и август работата на историците бе съсредоточена върху римската вила, върху която през VІ-VІІ в. е бил построен ранновизантийски комплекс. Сградата е била собственост на заможен римлянин, заемал главна роля в местното управление. В нея историците  се натъкват на бронзов медальон с емайл. Според директорът на РИМ-Бургас медальонът е служил като украшение върху кориците на евангелие. От там учените правят извода и за ранния християнски култ в региона.

medalion

Разкопките на полуострова най-вероятно ще продължат, като идеята е да се наблегне на морската археология. „Имаме много сериозни подозрения за пристанище на п-в Форос, което е с много големи размери и най-вероятно е свързвано с Деултум. Именно Порос е била свръзката му с морето и от там са се снабдявали със стоки. Изненадани сме, че откриваме и сравнителни рядко битови предмети. Това го свързваме с много сериозна търговска дейност“, допълни Николов.

artefakti

 

„За педера**и и бедни – в другата кръчма“. Това гласи надпис пред една от кръчмите в Поморие. За разлика от общоприетата практика по ресторантите, в този вместо да прикани с деликатеси и вкусотийки, собственикът налага фейс контрол още от входа.

Явно съдържателят на заведението за хранене не е усетил нито кризата, нито вялия туристически сезон, ако се съди по начина, по който отсява клиентелата си.

Снимката набързо обиколи интернет и събра редица мнения и препоръки.

 

 

Наред с мистичната си история и легендите за съкровища и пиратски набези, сега остров Света Анастасия се готви да запише нова страница в историята си. За първи път на малкото парче земя в Бургаския залив ще се извие най-дългото островно хоро. Поводът за това е празникът на острова 15 август, информират от пресцентъра на общината.
Островното хоро ще поведат професионални танцьори под съпровода на певци и жива музика от ансамбъл „Странджа“. Те ще изпълнят тракийски и странджански песни, с които да увлекат колкото се може повече хора в народните танци. Надиграването започва в 11:30 часа и в него ще могат да се включат всички посетители на остров Света Анастасия. Танцьорите ще направят първите стъпки от сцената при църквата. Целта е хорото да обиколи целия остров.
В програмата за празника на остров Света Анастасия са предвидени още много изненади и забавления за посетителите. Остава ни да се помолим за хубаво време през уикенда, за да се превърне той в незабравим празник.

Сигурно всяко момче, което не е искало да стане моряк като малък, си е мечтало да стане поне летец. Светлин Маринов е един от тези хора, които поне частично са сбъднали детския си блян – да гледат земята и красотата на България от високо.

svetlin marinov

Неговите видеоклипове, заснети с дрон, в които предава неповторимото очарование на прекрасните плажове на Синеморец, Силистар и Иракли спряха дъха на хидяли в Интернет, които го гледаха, публикувака и цъкаха с език, невиждали природата ни от този ъгъл.

„Предварително не очаквах, че интересът ще бъде толкова голям. Просто бях на тези места и ги заснех, на първо място – за себе си. От сърце почувствах желание да го направя, без да съм го планирал предварително“, разказва Светлин. Той се определя просто като човек, но с разностранни интереси – фотограф, пианист, пътешественик и изследовател. И се стреми да покаже природата в нейната натурална красота. Така, едни от малкото все още незастроени и презастроени кътчета по нашето Черноморие могат да бъдат видяни по-обемно, по-мащабно и почти незасегнати от човешка ръка.

Светлин Маринов, който се подвизава и в един форум с никнейм 760 мм. не се ограничава това. Псевдонимът идва от междурелсовото разстояние на теснолинейката от Септември до Добринище и се корени в интересът му и към железниците. Именно там има заснет друг клип, който показва красотата на пътуването с нея.

Всички невероятни гледки от страната, сред които и Чудните мостове, Беклемето и много други, Светлин качва вyoutube канала си, както и на своя сайт www.otnebeto.com

Самият фотограф не може да конкретизира определено място, което иска да заснеме с дрона си, но подчертава  – това да е красотата на България.

Снимки: Личен архив

Похитените бяха избръснати и изкъпани в казан с морска вода, а след това и кръстени от самия бог на морето

„Нептунова вечер“ събра десетки жители и гости в Царево. Бог Нептун и неговата свита бяха посрещнати на специално изградена морска сцена на брега на морето. И тази година повелителят на морето бе актьорът от сериала „Седем часа разлика” Юри Ангелов.

Шоу програмата на Вариете „Фламинго” подгряваше зрителите през цялото време. С песни и танци те радваха публиката в Царево. Гвоздеят в програмата от подводното царство на Бог Нептун бе т.н. „кръщене”. „Гавазите” от свитата на владетеля на морските стихии отвлякоха гост от публиката, след което започна и великото кръщене. Избраният се бръсне, след това се къпе в казан с морска вода и му се дава ново кръщелно свидетелство с морско име. Шестимата избрани , сред които рускиня, сърбин и румънец получиха нови морски имена. Бог Нептун даде на мъжете имената Скорпид, Зарган и Кьоркефал, а на жените – Куцарина, Иларийка и Цаца. След като изкъпа всички, Богът на морските дълбини, си взе довиждане с публиката и се отправи към подводното си царство.

 

От витринатавиж всички

0
Семейството е естествено „местообитание“ за всеки човек. Повечето хора на планетата искат силно и щастливо семейство. Ето няколко съвета:

Стилътвиж всички

0
Посрещнете Новата 2020, чийто покровител в източния календар е Белият метален плъх, у дома, съветват астролозите, но в голям мащаб. Направете истинска...
Открий ме в спорта