My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Други

Събота е денят за семейството.

В почти всяка българска къща съботния ден започва с палачинки или пържени филийки, после чистене, готвене на обяд (защото поне в почивните дни можем да се съберем всички), може би следобедна дрямка, малко помощ за домашните или някоя и друга недовършена домакинска работа и хоп, денят е свършил.

И в него сме се раздали, дарили, вложили и обичали – другите, семейството си, децата си. Точно така, както трябва да бъде.

Но ще помислиш ли за себе си? Ще остане ли време да усетиш тялото си, да отговориш на нуждите на душата си, да си спомниш, че съществуваш и като отделен човек?

Не е нужно да се отдаваш на скъпи удоволствия, колкото и прекрасно е да отидеш на спа поне за ден.

Нужно е да спреш и да усетиш мига. Да облечеш нещо удобно и да си кажеш – ето, сега се чувствам добре в тялото си.

Да си пуснеш хубава музика, ако ще и да е докато чистиш. Важното е душата да е щастлива.

И не брой като „време за мен“ подреждането на дрехите или слагането на ред в гримовете.

11665397_878437658909788_6222293111525901389_n

Снимка: ddart

Времето за теб е онова, в което отговаряш на собствените си желания – за спокойствие, за храна, за развлечение, за компания.

1593281_634_354

Източник: edna

Снимка: ednajena

Снимка: jenite

Научете децата си, че нямат нужда от нищо извън себе си, за да бъдат щастливи – нито от човек, нито от място, нито от нещо – и че истинското щастие се намира вътре в тях.

Научете ги, че са достатъчни сами на себе си. Научете ги на това и ще сте им дали велик урок.

Научете децата си, че неуспехът е измислица, че всеки опит е успех и че всяко усилие постига победа, като първото е не по-малко достойно за уважение от последното. Научете ги на това и ще сте им дали велик урок.

Научете децата си, че са дълбоко свързани с всичко в живота, че са едно цяло с всички хора и че няма никога да бъдат отделени от Бога. Научете ги на това и ще сте им дали велик урок.

Научете децата си, че живеят в свят на великолепно изобилие, че има достатъчно за всекиго и че най-великото е не да трупаш, а да споделяш и тогава ще получиш най-много. Научете ги на това и ще сте им дали велик урок.

Научете децата си, че от тях не се изисква нищо, за да бъдат достойни за почтен и пълноценен живот, че няма нужда да се състезават с никого за нищо и че Божията благословия ще получат всички.

Научете ги на това не с думи, а с дела; не като им го кажете, а като им го покажете. Защото децата ще ви подражават, ще искат да станат като вас и дори да се състезават с вас въз основа на онова, което правите.

Източник: drugata-realnost

Гърци и англичани пълнят старческите ни домове. Все едно ние си нямаме старци. Имаме си, но мнозина от тях не могат да си позволят да живеят и в собствения си дом, какво остава да плащат за удобството на хотела за самотни и овехтели сърца, наречен старчески дом.

Затова по-добре да си коткаме гръцките баби и дядовци (английски скоро няма да има), та поне бизнесът да поприпечелва. Така ще плаща данъци и за родните пенсионери ще има великденски бонуси. Последните бяха по 40 лева, но знае ли човек, може да стигнат и до 45. Рахат за българските баби и дядовци. А и за какво им е на тях да ходят в старчески дом? Те си имат синове, дъщери и внуци. В повечето случаи наследниците им просто ги чакат да предадат Богу дух, за да им продадат къщата на село. Но има и такива, които ги крепят живи по-дълго, че да им пият и ядат пенсията. Сигурно има и такива, които гледат възрастните си родители. Но за тях все по-рядко се чува.

Все по-често в обезлюдени села и градчета свързваме думата пенсионер с думата ром. Единият взима пенсия, а другият му взима пенсията. Така върви последователността у нас. Но със силната ръка на МВР нещата могат и да претърпят промени. Нали? Дотогава луксът на старческия дом ще е мисия невъзможна за българския пенсионер.


monitor.bg

Започна вторият етап от разкопките на крепостта Фармакида край Приморско. Морската община възобновява със собствени средства работата по археологическия обект, като се очаква разкопките да  бъдат завършени до края на юни. Директорът на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов, заедно със зам.-директора на Националния исторически музей (НИМ) – археологът доц. д-р Иван Христов оглавяват екипа, който проучва древната крепост.

IMG_3829_1463037376

Тракийската крепост „Фармакида” се намира в непосредствена близост до Приморско, до три брода на река Ропотамо в южното подножие на Медни рид. Разположена в околностите на морския град, тя се смята за античен предшественик на днешно Приморско. Крепостта се е разпростирала на площ от един декар върху ниско естествено възвишение, оградено от всички страни с мощна крепостна стена. Намира се сред три могилни некропола и синхронно функциониращо селище. Датира от 2-1 в. пр. н.е. и представлявала укрепен дом на местен тракийски владетел.

При първия етап от разкопките бяха открити 62 бронзови и 5 сребърни монети, местна и вносна керамика,  които са изложени и могат да бъдат разгледани в Историческия музей на Приморско.

До момента археолозите са проучили една трета от общата площ  на укреплението, която е около 1000 кв.м.

Източник: е-Бургас

 

Свръх консумацията на комбинация от тежки храни е огромен стрес за организма

Здравословните пости, които пречистват организма от храни с животински произход, се оказват пагубни след преяждането на Великден, обясниха здравни експерти, цитирани от в. „Труд“.  От най-голямата спешна болница „Пирогов“ отчетоха, че по празниците най-много са пациентите, потърсили лекарска помощ именно след преяждане. Поради прекаляване с храната зачестяват оплакванията от гастрит и язва.

Дори нормална порция с акгеншко месо и няколко яйца вкарват организма ни в шок след дългото орграничаване на този вид храни. Преяждането по празниците вреди сериозно на здравето и допринася за усложняването или появата на язви, гастрити и куп здравословни проблеми. В периода около Великден зачестяват и случаите на хора със сърдечни проблеми и високо кръвно, обясниха здравни експерти.

„Свръх консумацията на комбинация от тежки храни е огромен стрес за организма“, обясни пред вестника специалистът по хранене проф. Донка Байкова. Тя поясни, че всяко преяждане сериозно натоварва черния дроб, панкреаса и затруднява работата на всеки един орган. Най-често се стига до възпаления на храносмилателната система. Мазните и солени храни освен това повишават кръвното налягане и водят до проблеми със сърцето, поясни специалистът по здравословно хранене.

kmeta.bg

Целта им е да разкрасяват улиците на бедните квартали

Има един вид дискриминация, за която почти никой не говори и не е популярна.

Става дума за дискриминацията на възрастни хора. Те не са отритнати в буквалния смисъл на думата, не ги гонят от обществени места и не им е забранено да участват в социалния живот на общността.Просто същата тази общност ги „заобикаля“. Те са изолирани под етикета „старци“. Факт е, че мнозина учени и антрополози, изследвайки поведенческите модели у хората, са стигнали до извода, че най-новото поколение на Земята – т.нар. поколение Z (родените след 2000 г.) е изключително скучно поколение, което не умее да комуникира и търси всичко във виртуалната среда. Въпреки това те са основоположници на новите моди и всички се съобразяват с тях.
201605

И по този начин възрастните хора остават толкова далеч назад в социалните среди, че положението им може да се сравни с дискриминацията по религиозен, расов или друг принцип, подтискащ малцинствата. Тоест възрастните са като един вид малцинство.

За да се отърват от тази стигма, над 100 португалски баби са се събрали в група с цел да покажат на младите, че в тях има живот, че са забавни, в крак с всичко ново и че могат да бъдат полезни освен всичко останало, пише „Новинар“. Те се наричат Графити Баби и целта им е да разкрасяват улиците на бедните квартали из Португалия.

20160503.ixgytmwicw

Нарекли са се LATA 65. Намерили са контакт с известни улични художници, които им показват основите в този тип изкуство. Вече няколко града в страната се радват на „платната“, които са изрисували на открито.  

sarafovo.info

Традиционното пролетно почистване в бургаския квартал „Сарафово“ ще се проведе утре, 23-ти април от 10:00 часа.
Сборна точка е панорамната тераса към централния плаж и именно от там ще започне самото почистване. То ще обхване пространството между плажа и жилищната зона.

Община Бургас осигурява материали (чували и ръкавици).
Идеята е да направим любимият си квартал по-чисто и привлекателно място за живот.

Инициативата поема кметския наместник в квартала Ниделин Недялков заедно с малка група ентусиасти. Те канят всеки желаещ да се включи в инициативата, защото е за всички нас!

Източник: 24 часа

Приключи пълната инвентаризация в четирите експозиции на Регионален исторически музей-Бургас. Затова от 5 април 2016 г. Етнографската (ул. Славянска 69) и Историческата експозиция (ул. Лермонтов 31) ще се върнат към обичайното си работно време: вторник-събота от 9:00 до 17:00 часа.

Археологическата експозиция (ул. Богориди 21) ще отвори врати седмица по-късно – на 12 април, поради продължаващото освежаване на втора и трета зала.

От днес, 4 април, Природонаучната експозиция (ул. К. Фотинов 30) е затворена за посетители във връзка със започналата подготовката за предстоящ основен ремонт на сградата – паметник на културата, по програма „Красива България“.

 

Крадците влезли с подправен ключ в апартамент на улица „Оборище“. От там задигнали само маслени картини на стойност 4300 евро. Домът бил необитаем. А сигнал за кражбара е подала майката на собственичката. Не се знае точно кога е станал обирът.

Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

146 израелски туристи кацнаха на летище Бургас с чартърен полет на „Бългерия Ер“ от Тел Авив. Те бяха посрещнати с музикална програма от българска страна, като веки от тях получи червена роза, мускалче с розово масло и бе почерпен с традиционна българска питка.

letishte3_1459434367

 

„Много сме щастливи, че сме в България и че уцелихме такова хубаво време. Посрещането беше много приятна изненада за нас. Не сме притеснени от слуховете за атентати, защото всичко изглежд сигурно“ заяви Дина, която е пристигнала в Бургас заедно със своя приятел.

resize

„Всички структури на МВР на територията на града са в пряко взаимодействие във връзка с мерките за сигурност. Мерките за сигурност са повишени след атеантите в Брюксел. Темата със сигурността е чувствителна и не мога да коментирам повече.“ това заяви комисар Антон Андонов, който е началин на ГПУ „Летище Бургас“. Той обаче отрече да има някакви по-специални мерки относно изралеските туристи във връзка с атентатата, който се случи на летището в Сарафово преди 4 години.

resize (5)resize (1)

Източник: е-бургас

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...
Открий ме в спорта