My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Арт пространства

На 14 февруари в Дом на писателя Бургас се състоя първото издание на конкурса „Млад разказвач“. Заместник-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян връчи грамота и творческа стипендия на името на писателя Атанас Радойнов на Дара Карагьозова от Английска езикова гимназия за разказа „Десет минути“.

Дара получи подаръци и от Бургаска писателска общност и членовете на журито – проф. Диана Радойнова, Керана Ангелова и Милка Иванова, която беше и водещ на церемонията. На  тържеството присъства и съпругата на писателя – Станка Радойнова.

Съпътстващите отличия на Анамария Коева за разказа „Азбука“ и Вержини Ованесян за разказа „Найлонът го нямаше“ получиха майките на младите разказвачки, тъй като наградените са студентки – Ани в Шотландия, Вержини – в Холандия. Младите разказвачи получиха подкрепа от утвърдени писатели от Бургаска писателска общност, от приятели и учители.

511ec5ab8aeaeb4b374e33c843cf2112

Неусетно бързо отново дойде онова време от годината, когато снегът покрива градския пейзаж, дебелото палто, кожените ботуши и вълнената федора стават наши основни спътници, ароматът на мандарини приятно се носи из хола, а любимите коледни празници се задават на хоризонта.

Няма да си кривим душата – обичаме Коледа, затова и желаем да я посрещнем подобаващо, а какъв по-добър начин да направим това от красива украса в духа на празника. Ако и вие като нас държите на коледната декорация на дома и искате тя да е на ниво, ето няколко идеи как да преобразите жилището си и кои да са основните елементи в украсата, на които да обърнете внимание, за да постигнете уау ефект:

Коледното дръвче

Съветваме ви да заложите на изкуствена елха, а не на естествена, защото по този начин ще спасите едно дръвче от отсичане, а и освен това ще може по-дълго да се радвате на красиво украсената елха, без да се притеснявате, че целият ви килим ще се напълни с иглички.

952062-03

Изберете такава с размер, подходящ за помещението, в което ще я поставите, след което решете, дали декорирането ѝ ще бъде в традиционен стил, или в модернистичен. Традиционният включва комбинацията от само два цвята – най-често червено и златно. Тоест всички топки, панделки и гирлянди, ако слагате такива, трябва да са решени в тези тонове.

Съветваме ви в украсата на елхата да имате основни топки, матови или гланцирани, в еднаква форма и големина, които да играят ролята на фон, върху който да изпъкнат останалите украшения. Ако се придържате към традиционния модел на декорация, те също трябва да са в златно и червено, но да са с разнообразни форми, размери и дизайн.

 

 

How to decorate a Christmas Tree
952075

952074

Модернистичната декорация на коледното дръвче включва комбинацията на много цветове, дори и такива, които не са характерни за Коледа, като лилаво и розово, а също и по-ексцентрични украшения с пера, блясък и т.н.

901353

В много семейства съществува и традицията всяка година да се купува нова играчка, като докато тя се връзва на елхата, всеки член на фамилията да си пожелава желание.

901696-02

Не забравяйте и за светлинките, защото нищо не създава коледно настроение и празнична атмосфера като светещата в тъмнината на нощта елха. Истината обаче е, че може да разположите подобно осветление не само върху коледното дръвче, но и върху прозорците, а защо не и върху вратите.

952082

952046

Коледните фигурки и герои – Дядо Коледа, Рудолф, снежен човек, елхички, ангелчета, еленчета и подобни, са задължителен елемент от декорацията на дома. Разпръснете ги из цялото жилище – върху секцията в хола, върху масичката за кафе пред канапето, върху шкафа с обувките в антрето – на кратко казано – навсякъде, така че ежедневно да ви завладява коледното настроение, което те носят.

720303-29912-a

901693-02

901693-03

901694

901693-061

901694-01

952070_01

Освен на коледните фигурки заложете и на коледните табли и подноси. Те се майсторят лесно и бързо, а са невероятно ефектни. Единственото, което е необходимо да направите, е да вземете една по-голяма табла или красив поднос и да го напълните с декоративни играчки. Не забравяйте и коледните поставки за свещи. Добра идея е да вземете една голяма чаша или ваза и да я напълните с шишарки и борови клонки.

9016211

mini-lampiony-z-szyszkami

b0707b10586633f8f7f4e0b2c738fb601

 

901701-01-1

901701-02

Коледен текстил

Друга хитринка за внасяне на коледния дух у дома е замяната на обикновения текстил с тематичен. Купете коледна покривка за масата, прибавете и няколко декоративни коледни възглавнички или просто такива, потопени в червено и златно.

90de1cd5b23fb5fd0baf183b30e8c1e7

Коледни съдове за хранене

Ако искате домакинството ви да бъде в плен на коледното настроение, то тогава заменете обикновените чинии, купи и чаши с такива с коледни декорации.

962012-div_

942044

Вкусно кафе в сладка чаша със снежен човек или Рудолф гарантира наистина добро начало на деня.

942047

woman.hotnews.bg

Най-голямата професионална арт организация в града – „Дружество на художниците-Бургас“, ще се представи с постоянна изложба в експозиционен център „Флора“.

На 29 март /вторник/ от 18.00 часа там ще бъдат показани изящни творби на местни автори. Темите на картините са разнообразни, но вдъхновени от общата муза – Бургас.

Целта на съвместния проект между дружеството и „Флора“ е извеждане на изкуството от традиционната му среда, с идеята да бъде по-достъпно за широката публика.

С новата си организация залите на експо центъра привличат, освен посетители на изложения и бизнес форуми, вече и ценители на изкуството. Традиционно организираните научни и бизнес конференции, гала събития, презентации, изложения и фестивали, ще се провеждат не просто в модерната обстановка на Флората, но и в една по-артистична среда, сред картините на бургаските художници.

Цялата изложба може да бъде разгледа в периода 30 март – 6 април, а отделни акценти от нея ще присъстват през целия пролетно-летен сезон.

Майстори на перото от цялата страна ще представят свои творби в петото издание на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“, съобщават от общината. Те могат да изпращат своите стихосбирки в три екземпляра от днес до 31 декември тази година. Материалите, заедно с биографична справка, e-mail и телефон, трябва да бъдат изпратени на адрес: За Национален конкурс за поезия Христо Фотев, Община Бургас, ул. „Александровска“ №26, зам. кмет „Култура и образование“ г-жа Йорданка Ананиева, 8000 Бургас.
За наградата за поезия „Христо Фотев“ могат да кандидатстват български поети, издали книги през предходните две години (от януари 2014 г. до декември 2015г.).
Наградата не се връчва за книги, издадени посмъртно.
На 25 март 2016 години в Бургас ще бъде награждаването на участниците в петото издание на конкурса. Наградата включва диплом, премия от две хиляди лева и малка пластика от български художник.
Националният конкурс, посветен на Христо Фотев, е учреден с решение на Общинския съвет на Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели. От тази година към организаторите се включва и новосформираното сдружение „Бургаска писателска общност“.
По статут се провежда в Бургас под патронажа на кмета на града на две години. Наградите се връчват на рождения ден на Христо Фотев – 25 март.
Първото издание на конкурса бе през 2008 година. В последното – през 2014 г. участваха автори от страната с над 140 книги.

Само ден след като представи удивителните си скулптури в градската галерия Неси, бургаският творец Добрин Вътев се захваща с нов, мащабен проект. Той ще изработи макет на Черно море, който  ще посреща туристите на Морска гара Бургас.

На него ще бъдат отбелязани всички черноморски държави, по-големите градове по крайбрежието, вливащите се реки и заобикалящите планини.

Идеята ще се реализира по изпълнявания от Бургаската регионална туристическа асоциация международен проект „Модел за интегрирано управление на територията на черноморските естуари“, който се финансира от съвместната оперативна програма на Черноморския басейн 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Участниците в проекта са академични общности, неправителствени организации и местни власти от България, Турция, Грузия и Украйна.

vgtrewa

„Морска гара е точното място за представяне на този пространствен макет на Черно море. Това е първото място, което чуждите туристите от круизните кораби посещават щом стъпят на българска земя. Бъдещият макет освен, че ще краси Морска гара ще дава и информация на туристите в коя точно точка на брега на Черно море се намират”, каза директорът на бургаското пристанище Диян Димов по време на работна среща за определяне на местоположението на макета.

В проведените днес разговори в Морска гара Бургас освен мястото за поставяне на макета, бяха обсъдени неговите размери и материала, от който ще бъде изработен. Това се случи в присъствието на изпълнителния директор на „Пристанище Бургас ЕАД” Диян Димов, Соня Енилова – председател на УС на Бургаската регионална туристическа асоциация и художника Добрин Вътев.

За направата на макета на Черно море е привлечен именно младият бургаски художник. Зад гърба си Вътев има редица самостоятелни изложби и много отличия. Той е член е на УС на бургаското дружество на художниците и на Съюза на българските художници. Работи в сферата на живописта, графиката, скулптурата и пространственото оформление. Носител е на различни номинации и нагрди, сред които и на приз за млад автор на името на художника Руси Стоянов.

Макетът ще бъде изработен в кратки срокове, така че първите пристигнали в Бургас пасажери от сезон 2016-та година ще могат да се снимат за спомен пред него.

 

 

150 авторски стиха и текстове на хитови песни от репертоара на най -обичаните бургаски изпълнители са събрани в сборника „От любов изгарям“. Той ще бъде представен в Културен център „Морско казино“ на 7-ми октомври /сряда/ от 18.00 часа, зала „Петя Дубарова“.

Обичаният бургаски поет Пейо Пантелеев, който през май отпразнува своя 70-годишен юбилей, ще зарадва почитателите на словото с най-новия си авторски проект „От любов изгарям“. Книгата включва популярни заглавия, сред които „Рождество“, „Звезда“, „Здравей, как си, приятелю“, „Обич“, „Старият мост“, „Навяват преспите тъга“, „Шепа пепел“, „Две звезди“, „За теб, любов“. На премиерата ще бъдат представени и най-новите му стихове и творчески провокации.

Емблематични текстове на Пейо Пантелеев са намерили място в творчеството на Ваня Костова, Тони Димитрова, Фамилия „Тоника“, Боян Михайлов, Галя Ичеренска и много други.
Книгата ще бъде представена в рамките на Есенните литературни празници – 2015 година, организирани от Община Бургас.

Кои са всъщност те? Всичко започва на шега, когато разбират, че са неочаквано добра комбинация…

Те никога не свалят усмивките от лицата си и винаги са заредени с положителна енергия… Това са три момчета, които желаят повече от всичко да реализират мечтата си- музиката да се превърне в тяхно ежедневие. Това е Светата троица- Иван Бъчваров (Bch), Канди Атанасов (Kandy) и Кристиян Грънчаров (Kris Gran) в едно откровено интервю за e-BURGAS.com.

iva

Иван Бъчваров е добре познат с това, че открива бургаски таланти..а и самият той е такъв.

kandy

Канди Атанасов е участник от „Бургас търси своя талант” и от тогава насам не спира да прави хитове.

kristiqn

Кристиан Грънчаров е известен с това, че пише текстовете, музиката и прави аранжимента на песните си. А миналата година стъпи на голямата сцена на Х Фактор.

Ако искате да разберете как е започнало всичко как са се сформирали като екип, през какви трудности са минали и какво ги е мотивирало да продължат напред – продължавайте да четете!

1.Здравейте, момчета, как сте?

  • Благодарим, добре.

2.Кое, кой или какво ви подтикна към музиката и как се събрахте като екип?

Канди: – Запознах се с Иван и Кристиян по време на формата „Бургас търси своя талант”, тъй като аз и Крис участвахме в него. В началото не се разбирах много добре с дуетната ми половинка, но след като с Иван решихме да направим общ проект, озаглавен „Само ти”, видяхме, че се получават нещата. След това клипът стана неочаквано популярен и решихме да продължим да работим заедно.

Кристиан: – Свърза ни и това, че и тримата имаме еднаква страст към музиката и се сближихме доста бързо.

Иван: Малко по малко започнахме да се сближаваме и приятелството между нас започна…

3. Иване, ти си добре познат като откривателят на таланти. Каква е причината тази година да не се проведе „Бургас търси своя талант” ?

– Четирите сезона на „Бургас търси своя талант” пожънаха много успехи. Но последният, четвърти сезон, вдигна летвата много нависоко и се очакваше петият сезон да е още по- силен и запомнящ се. Само че спонсорите се отказаха, а ние няма как да предоставим награда, по- малка от миналогодишната (1000 лева). Без спонсори няма как да се случат и 2/3 от подготовката за формата. Това е причината тази година да не се проведе ,,Бургас търси своя талант”

4. Кой е най- успешният ви проект досега според вас?

Кристиан: – Аз съм изключително самокритичен и не мога да преценя. Доволен съм от работата, която вършим, но за най- успешен проект все още не мога да говоря.

Канди: – Мисля, че най-добрият ни проект е на път да излезе. Имайте още малко търпение и ще го чуете.

Иван: – Песента, която чувствам най-силно до себе си и която ми е на сърце е „Докажи”. ( http://vbox7.com/play:3ca72ff7f1 )Но съм съгласен с това, че най- успешният ни проект предстои да излезе.

5. Крис, разкажи ми за пътя ти до Х Фактор… Как реши да отидеш на кастинг?

– Истината е, че две приятелки ме записаха на кастинг и след това ми съобщиха. Всичко тръгна на шега. Когато дойде денят на кастинга, мислих, че няма да се притесня изобщо..Но не бях прав. Въпреки притеснението, аз излязох и пях просто за забавление. Изведнъж се озовах на голямата сцена на Х фактор заедно с три момчета. Тогава се убедих на 100%, че това, с което ще се занимавам в бъдеще, е МУЗИКА!

6.Мислиш ли, че Х Фактор допринесе за развитието ти и с какво?

– Определено Х Фактор ми помогна да се развия като артист и личност като цяло. Също така придобих повече самочувствие и увереност. Даде ми опит, а и успях да разбера какво всъщност означава „шоубизнес”. В никакъв случай не съжалявам, че участвах.

7.Крис, предстои да излезе най- новата ти песен „Сам сама”. Как се роди идеята?

-Първоначалната ми идея беше песента да е дуетна. Но тъй като не успях да намеря дуетна половинка, я направих самостоятелно. Всичко стана спонтанно. За клипа изцяло се доверявам на Иван Бъчваров. В него участват Калина Жейнова, Ралица Димитрова и аз. Сниман е на различни и интересни места. Очаквайте го много скоро!

8.Момчета, сега заминавате за София. Защо решихте да се преместите там,а не останете в Бургас? Ще продължавате ли да се занимавате с музика и ще се превърне ли тя в професия за вас?

– Отиваме в София, защото не ни приеха в университета в Айтос .(смеят се)

Иван: София е градът, в който можеш да се развиеш най-добре. А и университетите, в които ни приеха, са в София. Аз лично ще уча кино и телевизия.

Кристиан: Аз ще уча поп и джаз пеене.

Канди: Аз ще уча музика и тонрежисура. Разбира се, че смятаме да се занимаваме професионално с музика. Това е наша обща мечта, която ще изпълним при всички положения!

9.А феновете подкрепят ли ви? Как се отнасяте с тях?

Иван: Това са хората, на които дължим нашите успехи. Без тяхната любов и подрепа нямаше да сме това, което сме сега. Дори ни направиха група във Фейсбук “Golden Boys”, която е част от изненадите, които ни направиха.

Канди: Те направиха нещо, което е изключително мило и сладко. Организираха ни концерт на 3 октомври в Playground Sofia . Трогнаха ни много, за което сме им благодарни и много ги обичаме!

10.Кой е най- трудният момент в живота ви?

Иван: По пътя към успеха винаги има много спънки. Най- трудният период , за мен лично, беше миналото лято. Тогава с Крис имахме планове да направим някакъв проект заедно, но той имаше договор с Х Фактор и нямаше как да се случат нещата. Беше ми тежко, защото усещах как го губя…Но аз винаго съм го подкрепял и ще го подкрепям за всяко негово решение и действие! Важното е, че всяко лошо нещо, през което минеш, ти помага да станеш по-силен , за да продължиш напред!

Канди: – Най-трудното за мен бе преместването ми в Бургас, тъй като аз не съм от тук. Не знаех как ще ме приемат тук и бях изключително притеснен. В професионален плаж- най – трудният ми период е това лято. Налагаше се да работя и нямах толкова време за музиката, което е най- лошото за мен. Но благодарение на Кристиян и Иван успях да си върна надеждата и им благодаря за подкрепата!

Кристиан: Ние сме толкова сплотени, благодарение на това, че във всеки труден момент се подкрепяме и оставаме заедно!

11. Разкажете някое комична и абсурдна ситуация, в която сте изпадали заедно.

Кристиан: Миналото лято снимахме клип на песента „Не бях аз”. Планът беше да отидем до София и да снимаме повечето кадри там. За тази цел хванахме късен влак до там в 03:00 сутринта. Преди това купихме храна, която можеше да ни стигне за 2 седмици напред..

Иван: Но забравихме да купим вода. Влакът спря в Пловдив и имахме почивка. Кристиан като най-смел реши в почивката да отиде да купи вода. Но вместо да отиде до магазина, който е точно срещу влака, той реши да се поразходи из центъра на Пловдив и тръгна забързан. Аз и Канди през това време излязохме навън, за да си починем и да изчакаме Крис. Мислихме си, че почивката е около 10 минути, а тя се оказа точно 3. Седим си ние спокойно и изведнъж идва кондукторът и ни казва „Момчета, качвайте се във влака”. Ние категорично му отказваме и заявяваме, че чакаме още едно момче. Той отговаря, че влакът не може да чака и трябва да тръгва. След няколко опита да го убедим да изчакат, дойдоха и полицаи. Приканиха ни няколко пъти да се качваме във влака, а ние обяснявахме, че чакаме още едно момче, което трябва да се върне всеки момент. Полицая тръгна да затваря вратата с думите „Влакът тръгва!”. Тогава аз я отворих и казах „ Не, влакът не тръгва. Чакаме още едно момче!”. След няколко спречквания, накрая ме заплаши с арест. Аз пуснах вратата, той я затвори и влакът тръгва заедно с цялата ни техника и багаж вътре.

Точно, когато вратата бе затворена и влакът тръгна, Крис се върна, бързайки да не изтърве влака… След това ни се наложи да седим до следващия влак, който беше чак след 3 часа. След като стигнахме в София, си взехме багажа и техниката, снимахме, а накрая…Накрая дори не използвахме кадрите в клипа..

12. А какво смятате да правите занапред? Смятате ли музиката да се превърне във ваша професия?

Канди: Нямам търпение до момента, в който ще се събудя сутринта и ще знам, че ме чака поредното участие, интервю или поредния студиен запис. Искам да знам, че професията ми не е продавач на банички или продавач в магазин…Мечтата ми е да се занимавам с музика! А междувременно може да хапна и някоя баничка.. (смее се).

Иван: Чувството, да знаеш, че си изкарал пари, правейки това, което обичаш, е незаменимо! Надяваме се, че някой ден ще се прочуем и ще правим това, което обичаме , а именно да творим музика!

Кристиан: Целта ми е да се развивам, както в България, така и извън нея! Мечтая за това да се прочуя и в чужбина!

Благодаря ви за отделеното време, момчета! Пожелавам ви много успехи занапред, както в личен, така и в професионален план! Страхотни сте! Успех!

От 17 до 21 август от 21:00 часа на открита лятна сцена „Охлюва“ в Бургас, любителите на българското кино ще могат да се порадват на прожекциите на пет съвременни български игрални филма. Те са част от летния филмов маратон „Кино под звездите“, който се организира за поредна година.

Киноманите ще видят на 17 август, понеделник, филма „Шестият ден“. Лентата е на Владислав Радев (режисьор) и Стоян Витанов (продуцент и съсценарист). „Шестият ден“ ще предложи на зрителите екшън, напрегнато очакване и борба на живот и смърт на фона на снежни високопланински пейзажи.

На 18-ти /вторник/ е прожекцията на филма „Живи легенди“. В него се разказва за петима приятели, израснали в Балчик, които се срещат 15 години след абитуриентския си бал. Павел е тридесет и няколко годишен мъж, работещ на висок пост в елитна банка. Един ден претърпява инцидент и изпада в кома. Когато се събужда, се оказва, че има частична амнезия и не си спомня нищо след абитуриентския си бал. Следователно хората, които той чувства като най-близки в момента, са бившите му съученици. Той решава да се върне в родния си град, за да ги открие.

В сряда /19 август/ още едно произведение на българското кино ще привлече вниманието –  „Вяра, любов и уиски“. Любовна история, разказваща за една млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът й Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага и обречената любов с Вал.

В четвъртък зрителите ще могат да гледат една драматична история. Филмът „Съдилището“ разказва за отношенията между бащата Митьо – работник в мандра (в ролята Асен Блатечки) и сина му Васко (Ованес Торосян) и преодоляването на отчуждението между тях. Действието се развива на фона на тежките икономически условия и безработица, с които е принуден да се справи бащата в бедния пограничен район, в който живее. Двамата трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Преплитат се истории по истински случаи от региона на Ивайловград. Разтърсваща любовна история внася нотка романтизъм.

Финалът на Седмицата на българското кино ще завърши с „Инкогнита“. Филмът е анализ на необятния и противоречив свят на човека. Това е нов прочит на повестта „Бариерата“ на Павел Вежинов – метафизичен поглед на режисьора Михаил Пандурски в тъмната бездна на човешкото подсъзнание. „Инкогнита“ е вълшебно огледало, в което всеки от нас може да се огледа.

През Седмицата на българското кино в Бургас зрителите, които искат да гледат безплатните прожекции, ще станат съпричастни с отличната игра на артистите във филмите, избрани за този летен кино маратон.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта