My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

любобитно

На 1-ви октомври от 18:00 часа в читалище „Хамалогика 2014“ – Бургас ще бъде представена фотографска изложба на бургаската урбанистка Мария Съботинова.

Проектът, озаглавен „Голяма“ включва фрагменти от ежедневието и кратки разкази за няколко креативни и вдъхновяващи жени от Бургас, които едновременно с необикновените си и впечатляващи професии са и майки.

Чрез снимки Мария Съботинова представя как жените управляват живота си като балансират работа, грижа и възпитание на децата, участието им в социалния живот. Работейки в сферите си на интерес те допринасят както за развитието на града, така и за популяризирането му в страната и чужбина и не на последно място успяват да подобрят градската среда и качеството на живот в Бургас – социално, икономическо, културно и артистично.

Проектът цели да провокира градивен диалог по темите за раждане, следродилна депресия, полово неравенство в обществото и у дома, социални ангажименти на членовете на семейството и др.

Проект „Голяма“ е финансиран със съдействието на Община Бургас. Изложбата може да бъде видяна до 2 ноември 2018г.

Входът е свободен.

* Читалище „Хамалогика 2014“ е разположено в сградата на бившия Профсъюзен дом, над Операта. Входът е от към ул. „Цариградска“.

Известният български алпинист Атанас Скатов ще гостува в Бургас, за да изнесе мотивационна лекция и да представи последната си книга „Гашербрум“. Срещата с него е насрочена за 19 часа на 4 октомври в експоцентър „Флора“.

Книгата „Гашербрум“ е част от поредицата „Над 8000 метра“. Тя е третата поред след „Манаслу“ и „Анапурна, Дхаулагири, Макалу“. В основата на поредицата са дневниците от експедициите на Атанас Скатов в Хималаите. В тях той проследява осъществяването на проекта си за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника (Хималайската корона на планетата) без консумация на храна от животински произход.

По време на мотивационната лекция в Бургас ще бъде прожектиран и първият филм за проекта, който проследява изкачването на най-високия връх в света Еверест, което Атанас Скатов предприема през 2014 г. по северния ръб от Тибет.

Събитието е с вход свободен.

Снимка: kanal3.bg
Общински съвет – Бургас отхвърли предложението за премахване на маркировката след двучасов дебат

Спорната велоалея край плажната ивица в Бургас остава. Това реши Общински съвет – Бургас след продължил два часа дебат, в който взеха участие десетки общински съветници.

Предложението бе от председателят на постоянната комисия по туризъм Живко Табаков и бе подкрепено от Антон Коджабашев, Евгений Мосинов, Константин Бачийски и Тодор Ангелов. Според тях въпросното трасе създава конфликт между пешеходци и велосипедисти. Те предложиха да бъде направен алтернативен маршрут, като междувременно начертаните с боя линии бъдат заличени и бъдат поставени знаци, които показват къде е разрешено за велосипедисти и къде за пешеходци. Табаков уточни, че на личния си сайт е получил десетки предложения от самите велосипедисти, които смятат алеята за неудобна и молят тя да бъде преместена.

По казуса взе отношение и зам. кметът по строителство Чанка Коралска.

Смятам, че не може общинския съвет да взема подобни решения, защото проектите за организация на движението се изпълняват по необходимия ред. Проблемът трябва да се разгледа в комисията по безопасност на движението, да се изготви нов проект за трасе в Морската градина и този проект да се изпълни. Такива конфликти съществуват на „Александровска“ и „Богориди“, където велосипедисти минават с голяма скорост там, въпреки че трябва да си бутат велосипедите. Ако в Морската градина няма велоалеи, всички трябва и да бутат колелата си“ заяви Коралска.

В крайна сметка мнозинството в местния парламент се обедини около тезата, че премахването на алеята няма да реши проблема, тъй като това няма да спре всички желаещи да карат велосипеди в Морската градина. Така линиите на този етап няма да бъдат премахнати, а едва в бъдеще евентуално ще се мисли за създаването на алтернативен маршрут през Морската градина, който да не бъде толкова конфликтен за пешеходци и велосипедисти. Дотогава обаче те ще трябва да се пазят взаимно и да се съобразяват един с друг.

stela50.blog.bg

При всеки сезон на трансформация и преход, нашето тяло също преминава през етап на адаптация към природните промени. През есента постепенно намалява слънчевата светлина и с това се променя хормоналният баланс. Когато е светло и слънчево, през очите се подава сигнал, за да започне епифизата да формира хормони на щастието (серотонин), а когато е мрачно или тъмно – се отделя хормонът мелатонин, който има успокояващо действие. След бурното и емоционално лято обаче, повишеното отделяне на успокояващи хормони, може да не премине съвсем неусетно. Ставаме по-склонни да изпадаме в депресии, да сме меланхолични и отнесени.

Някога и аз бях така. Когато дойдеше есента, мръзнех, губех желание за активност от всякакъв тип, приискваше ми се да се затворя вкъщи и да не общувам с никого. Всичко се промени, когато започнах да живея в синхрон с природата.

Майката Земя ни дарява ежегодно с най-необходимите богатства, за да можем да се адаптираме към годишните сезони и да настроим тялото и съзнанието си за новия етап. През есента се приготвяме именно за зимния период, когато нашият приятел мечокът засмуква палец и се унася в своя известен дълбок сън, а ние ставаме още по-неподвижни и тежки.

Ето как да се адаптираме по-плавно и да не страдаме през есента, а напротив – да позволим на тялото си да бъде жизнено и здраво за идващия зимен период.

  1. Психология – В основата на всичко стои начинът, по който ние възприемаме нещата. Едва ли има по-красив и омайващ с багри сезон от есента. Дърветата се разделят с ненужните листа, освобождават се от товара, който са натрупали и това става по един изключително красив начин. Много художници са се опитвали да нарисуват есента, но по-добре от самата природа никой не е успял да го направи. Прекарвайте повече време сред природата, на чист въздух, под нежните слънчеви лъчи. Любувайте се на багрите, общувайте с нея, бъдете в синхрон с всички естествени процеси, релаксирайте и медитирайте!
  2. Изчистване – Има два сезона в годината, през които тялото се настройва за прочистване – Пролетта и Есента. Сега е най-подходящото време и ние да се разтоварим като дърветата от излишната маса, с което ще подпомогнем имунната система да се справи с неизбежните вирусни атаки. Черпете смело от даровете на природата, защото плодовете и зеленчуците, които зреят в този сезон са най-подходящите за прочистване: круши, сливи, тиква, зеле, карфиол, броколо, брюкселско зеле, моркови, цвекло, патладжан и др.

Сега е най-подходящо да направите 14-дневната прочистваща програма Коло Вада, за която е ставало въпрос не веднъж в моите публикации. Ето повече за нея ТУК.

  1. Заредете се с енергия и защитете клетките – Освен с изчистващи храни, природата ни отрупва и с плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти – естествен начин да неутрализираме свободните радикали и да защитим клетките си от агресията на бактериите, вирусите и другите патогенни организми. Всичко, което има оранжев, червен и лилав цвят носи тази способност: грозде (особено гроздовите семки), райска ябълка, ябълки и всички изброени по-горе плодове и зеленчуци.

За по-голяма сигурност, аз винаги нося в себе си опаковка Микрохидрин, който е известен като най-мощният антиоксидант.

  1. Движете се – Движението стимулира отделянето на хормоните на щастието, подобрява кръвообращението и най-малкото – ще ви сгрее, ако мръзнете като мен. Масажите, парната баня и сауната имат безотказен ефект в тази посока. Едно от най-хубавите неща, на което се наслаждавам и аз в момента, пишейки тази публикация, е уикенд в планината, в спа хотел, с минерална вода и приятна компания.

Обичайте себе си, приятели, радвайте се на живота и благодарете за всичко, което имате в момента. Ние все искаме да е лято, да сме някъде другаде, а не тук, да ни е по-хубаво и така живеейки в желание да сме на друго място, изпускаме най-щастливия момент – СЕГА.

Бъдете тук и сега, радвайте се на есента!

Елена Терзиева

poznanieto.com

virtualna1biblioteca.blog.bg

НАЙ-СТАРИЯТ КАЛЕНДАР В СВЕТА Е БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР! ПРЕДИ КАЛЕНДАРА НА МАИТЕ, ПРЕДИ КИТАЙСКИЯ КАЛЕНДАР, ПРЕДИ ЮЛИАНСКИЯ, ПРЕДИ ГРИГОРИАНСКИЯ Е БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР.

Това е голям интелектуален, научен труд на хора, които са живели хиляди години преди Христос. Българският календар е по-точен от Григорианския календар и само с няколко секунди се различава от астрономическия календар.

Когато България е била Велика България, всички са се водили по нашия календар, защото сме имали икономическото, политическото, властовото влияние върху народите и сме пренесли своята интелектуална мощ и култура.

Древнобългарският календар е най-съвършеният в света. Това е признато официално от ЮНЕСКО. Последните изследвания показват, че началото на календара е през 5505 пр. Хр. С 12-годишния си цикъл българският календар е първоизточник на китайския.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света. Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече – древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно „преобръщал колата“ дори на претендиращите за най-съвършени образци календари.

С изследването на стария български календар са се занимавали проф. Васил Златарски и Димитър Съсълов- II, а в по-ново време – историкът ст. н. с. Петър Добрев, доц. Васил Умленски- Институт по астрономия БАН, Йордан Вълчев, Борис Рогев, проф. Моско Москов, Венцеслав Бъчваров, Иван Богданов и Петър Петров. За него са писали и астронома акад. Никола Бонев и дори акад. Д. Мишев.

Прабългарският календар е слънчев. Годината е започвала в най-късия ден (зимното слънцестоене, около 21 декември). Този ден не е участвал в никой месец, не е включен и в никоя седмица. Той е бил самостоятелна календарна единица – нулев ден, Ени-Алем. Сега се нарича Енин ден или Eднажден. Останалите 364 дни от обикновената (невисокосна) година се разпределяли в четири еднакви тримесечия (сезона) по 91 дни или 13 седмици. Това е позволявало годината, както и всеки сезон, да започват винаги в неделя – първия ден от прабългарската седмица.

Първият месец от всеки сезон има 31 дни, останалите два – по 30. Всяка четвърта година (като се изключат някои корекции, за които ще стане дума по-късно) е високосна – от 366 дни. Тя се различава от обикновената единствено по това, че след шестия месец съдържа втори нулев ден (Ени-Джитем). Както в китайския календар, годините са групирани в дванадесетгодишни и шестдесетгодишни цикли. Всяка година в дванадесетгодишния цикъл, който е свързан с периода на обикаляне на Юпитер около Слънцето (11,86 години) и носи името на някакво животно. Според Вълчев обаче за разлика от китайския календар първата година в цикъла не е мишка, а свиня:

1. свиня (докс, док, прасе)
2. мишка (сомор, шъши)
3. вол (шегор, куврат, буза, бусман)
4. тигър (барс, паръс, баръс)
5. заек (дванш)
6. змей (вер, драгун, кала, слав)
7. змия (дилом, делян, аттила)
8. кон (тек, таг, тих, алаша)
9. маймуна (песин, писин)
10. коч (суръх, север, расате)
11. петел (тох, тах) 12. куче (етх)

Шестдесетгодишният цикъл Вълчев нарича звезден ден. Той предполага, че в края на всеки втори звезден ден, т. е. на всеки 120 години, е отпадал по един високосен ден. (Подобна корекция се прави и в григорианския календар, където където един високосен ден отпада приблизително на всеки 133 години). В такъв случай продължителността на прабългарската година е била 365,241667 средни слънчеви денощия. Продължителността на тропическата (слънчева) година – (времето между пролетните равноденствия) е 365,2422. Грешка от едно денонощие се е натрупвала за около 1800 години, или тридесет 60-годишни цикъла. Вероятно тази грешка също е била коригирана с допълнително отпадане на високосен ден.

Реконструкцията на Петър Добрев в значителна степен съвпада с тази на Вълчев. И тук календарът е слънчев, а годината започва с нулев ден – Енинак (най-късия ден от годината). Според Добрев обаче 60-годишен цикъл няма, а 12-годишните цикли започват както в китайския календар – с мишка. На всяко животно от цикъла е отговаряло зодиакално съзвездие – небесен предводител на годината.

Освен византийското летоброене по нашите земи е използвана ера, която се наричала “българска” (И. Климишин. Календарь и хронология. Наука, Москва, 1981). Начало на българското летоброене е 5504 г. пр. Хр., а на византийското летоброене е 1 септември 5509 г пр. Хр (акад. Никола Бонев). Тази ера води към дълбока древност.

Според академик Державин (1946): “Българите на Аспарух са българи, а не турци, не татари, не фини, не хуни, не чуваши, не славяни; по своя произход те принадлежат към най- древните доиндоевропейски народи”. С това си твърдение Державин отнася формирането на българите чак към доиндоевропейския период, т.е. преди 9800 г. (Державин Н.С. (1946) История на България, т.1 Произход на българският народ и образуване на първата българска държава на балканския полуостров.,Славиздат,С.,с. 206 )

Начало на календара: 

1. Началото на древно българския календар 5504 г. пр. Хр. (Умленски, 2002).
2. Датиране на Потопа в Черно море 5 560 ±50 г. пр. Хр. (Jones & Gagnon, 1994) калибрирано радиовъглеродно датиране с тандемен ускорител
3.Датиране на невижданите валежи 5500- 5600 г. пр. Хр. (Shopov et al.) калибрирано радиовъглеродно датиране с тандемен ускорител
4.Сътворението на Света 5500 г. пр. Хр. „Хронография”. Секст Юлий Африкански (221)

Прави впечатление, че терминът “ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА” е с начална датировка, която съвпада с края на геологическата катастрофа в Черно море датирана от Dimitrov P. (1982) и Ryan, et al. (1997) чрез радиовъглеродно датиране и с тази на катастрофалните валежи в района регистрирани и датирани от Shopov et al. Вземайки под внимание горепредставеното от нас доказателство за писмените знаци можем да твърдим, че преносът и регистрацията на тези древни познания са древните българи.

Shopov et al. (2004, 2007, 2009a,b, 2012), проф.Петко Димитров и американските им колеги Райан и Питман, допускат, че е настъпило разселение на съществуващата преди това цивилизация в този регион. Това съвпадна и с направените от Боно Шкодров изследвания на еднакви писмени знаци в различни региони от следнеолитната епоха. Сравнявайки писмените знаци на Старите Българи с тези на древните цивилизации от третото хилядолетие пр. Хр., той стигна до резултати, че броят на еднаквите знаци е много голям.

Заключение Натрупаните изследователски резултати все по-убедително сочат, че нашите предци са били едни от обитателите на черноморския регион преди геологическата катастрофа т.е. Потопа в Черно море (5500- 5600 г. пр. Хр. според Shopov et al. (2004, 2007, 2009a,b, 2012)). Те са едни от древните носители и пазители на системата от писмени знаци и календарни познания. Това изследване е представено на семинар в Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“ на 17 Април 2013 г: Източник : Доц., д-р Я. Й. Шопов (2012) Календарът на древните българи и значението му за българската история.- Бюлетин на института по Древни цивилизации, бр.3, 8.05. 2013 г.

Нека си спомним думите на Паисий Хилендарски : „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин…Или не са имали Болгаре царство и господарство Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…”

Това е най-точният в света календар признат от ЮНЕСКО до днес! Затова ви казваме: Честита Ви 7524г. според Българският календар ! Време е да бъдем горди да бъдем Българи!

sosnovini.bg

Кестените могат да сбъдват желания, а енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялото. Това разкриват в сезона на вълшебния есенен плод алтернативни лечители. „Флоралните рубини, падащи от дивите дървета, притежават уникална лечебна и широкоспектърна сила.

Филтър за лъчения

Поставени в джобовете на панталона, те защитават на около 30-40% тялото от вредното лъчение на мобилните антени и безжичните wi-fi устройства“, разкрива Катя Симеонова, еколог-дендротерапевт, живеещ в Малта. По думите й електросмогът е един от невидимите причинители на различни физически оплаквания като емоционален дисбаланс, мигрена, нервност, избухливост. Дивите кестени обаче гонят неразположението като с магическа пръчка.

„Поставете три от тях пред монитора на своя компютър. Ще видите, че те ще се свият много по-бързо от обичайното. Това е така, защото филтрират вредното електромагнитно лъчение. А него го има навсякъде – от микровълновите печки до хладилника и сешоара“, дава примери Симеонова. По думите й прабългарите са нареждали в юртата и под себе си, където спят, кестени на през 20 см разстояние. Така са екранирали от геопатогенните лъчения домовете си.

Ако се държат два в ръцете, подхвърлят се от едната в другата ръка, превъртат се с движение на пръстите, водят до успокоение, при умора зареждат силите. На неуверените хора дават самочувствие. Между един и четири часа тяхната стаена енергия прониква през чакрите на дланите. От там виталният им импулс се разлива из цялото ни тяло през меридианите – невидимите енергийни магистрали.

Акумулатори на живот

Народният лечител Петър Димков също е бил наясно с тайните на дивия кестен, който подритваме така лекомислено всяка есен по паркове и улички. През месеците септември-октомври лечителя винаги е държал в джобовете си по 2-3 от тези плодове за цяр. Кестените до някаква степен го защитавали като естествен талисман от негативната болна енергия, която страдалците носели със себе си.

„Тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година“, учел Димков. Той бил убеден, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

Силата да приспиват

В народната медицина е известно, че т. нар. конски кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10). Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях. Димков съветвал към вълшебството на кестена да се прибави и вълшебството на мисълта – двете големи сили на този свят.

„Мисълта прочиства духа, а чрез духа и тялото слага в ред себе си, тъй като тя го зове към същото. А към каквото призовава тя – то се осъществява“, разяснявал бащата на писаната народна медицина у нас.

Той препоръчвал още изработка на възглавница от няколко кестена, зашити в двоен тензух. При лягане се произнася „заклинателна формула“ – популярния способ за заспиване като броене на числа или просто да помечтае човек, което разтоварва съзнанието и отключва благотворното влияние на есенния плод.

Безценни рецепти

Екстрасензорното действие на кестена се проявява чрез най-различни билкови рецепти, в които участва в главната роля. Според експертите най-лековити свойства притежават онези плодове, брани през месеците септември и октомври. Тогава те съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини, витамини, особено С, В и К.

Кестените са признато средство срещу болка и възпаление. Церят трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.

С доказан ефект е следната лесна рецепта: ситно нарязани диви кестени киснат 14 дни в люта ракия. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се прилага за разтривки при флебит, разширени вени, хемороиди.

Именно способността на тези лъскави топчета да укрепват стените на кръвоносните съдове ги прави незаменими в илачите за разширени вени и тромбофлебит.

Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема.

На храносмилателната система имат запичащ и дезинфекционен ефект, поради което се препоръчват при диария.

В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас.

Дендротерапевтът Симеонова разказа още, че както самото дърво, така и плодовете му носят енергийната вибрация на славата. Носени близо до тялото, дават енергия, бодрост, пъргава мисъл и самочувствие.

poznanieto.com

С камерен концерт „Виенска приказка“ ще продължат Дните на австрийската култура и изкуство в Бургас тази вечер. Проявата е от 18:00 часа в зала 4 в Експо център „Флора“.

Концертът е с участието на: Биляна Данаилова  – сопран, Анастас Камиларова – кларинет и Благовеста Рядкова – пиано.

В програмата на концертите са включени произведения от композиторите: Йохан Себастиан Бах; Фр. Шуберт; Йохан Щраус и др.

Камерният концерт е с вход свободен.

Дните на австрийската култура и изкуство се организират от Община Бургас, Посолството на Австрия в България, почетния консул на Австрия в Бургас – Радостина Иванова-Мишинева и Сдружение „Приятели на Австрия в Бургас“.

Вижте какво разказва за събитието един от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева

 На 12 октомври Бургас ще се върне в XX век с концерт българска градска музика BG Vintage. Проектът представя песните от 20-те до 90-те години на миналия век в нови аранжименти – фънк, суинг, реге, джаз. Спектакълът е премиерен за града и ще стартира в 19:30 часа в Държавна Опера. Той се поставя на бургаска сцена като част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата е с организатор и инициатор Гранд Хотел и СПА Приморец, с любезното съдействие на община Бургас. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков, а патрон за 2018г. – вечно усмихнатата актриса Татяна Лолова.

Ето какво разказва за BG Vintage една от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева:

Какво е за Вас старата градска българска музика? Има ли тя място на съвременната сцена?

Добре разказани истории – радостни или тъжни, романтични или закачливи, това е паметта за живота на моите баби и дядовци, на родителите ми, както и, истории от детските ми години. Една от първите песни, които съм научила, и която, мисля, ще помня винаги, е именно любимата стара градска песен на моя баща. Красивата, непреходна музика винаги ще има своето място, и освен че пази спомени и разказва истории, тя свързва и хора от различни поколения. Именно това искаме да изградим с BG VINTAGE – емоционален мост между публика от различни поколения.

Какво е Вашето участие в проект BG Vintage?

Организация, координация, комуникация, грижа всичко да се случва по най-добрия начин, за да се чувстваме всички добре заедно, и това да усеща и нашата публика.

Как се роди идеята за него?

Някак съвсем леко и естествено, като продължение на общия път, по който от години вървим с Мишо Йосифов (музикален директор на BG VINTAGE) и Вера Шандел (която се грижи за цялостната визия на музикантите и за тяхното сценично поведение) за популяризиране на качествена музика и на една култура, в чиято основа са радостта и красотата. Голям двигател за раждането на идеята беше (е) и срещата на Мишо Йосифов с изключителните млади хора, които са част от BG VINTAGE, като преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Как избрахте музикантите, които влизат в състава на BG Vintage?

Избрахме ги, защото са млади, талантливи, позитивни, с блясък в очите, с отношение и обич към хубавата музика, и по-специално – и към българската музика. Защото искат да работят и да се развиват като професионални музиканти и имат голям потенциал за това, а ние искаме да ги подкрепим в началото на пътя им. Работата с тези млади хора е изключително удоволствие и много зареждаща. С изключение на Мишо Йосифов и на Велислав Стоянов – тромбон, съставът на BG VINTAGE е изцяло от музиканти, които са все още студенти, макар и някои от тях – в края на обучението си. BG VINTAGE е идея, платформа, която ще се развива, както откъм репертоар, така и откъм музикален състав, но със сигурност ще има едно основно ядро от музиканти.

Кога беше показването на BG Vintage пред публика за първи път?

Първата среща на BG VINTAGE с публиката беше на 23 май, дата, която избрахме съвсем съзнателно, за да представим идеята в навечерието на най-хубавия празник – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За наша радост, тази първа среща беше вълнуваща и много емоционална, а залата – пълна.

Каква публика събира проектът?

Ще ни се да събира публика от различни поколения, които да се срещат чрез музиката.

Репертоарът на BG VINTAGE е достъпен и привлекателен за новото поколение, а за по-възрастните хора носи надежда, радост и сладки спомени. Срещите с публиката тепърва предстоят, досега сме имали само две – на първия концерт през май и на 2 септември в рамките на Празници на изкуствата „Аполония“ – и на двете публиката определено беше с най-разнородни ЕГН-та.

След авторската песен на музикантите от BG Vintage „На моята тераса“ ще има ли и други Ваши нови парчета в тази отличителна за миналия век стилистика?

Разбира се, „На моята тераса“ е само свежото начало. Предстоят и още авторски парчета с текстове на български език. В каква стилистика ще бъдат е трудно да се каже предварително – Мишо Йосифов е композитор с голямо любопитство и отворен към творчески експерименти, така че може да изненада всички със следващото парче. Това, което е сигурно, е, че изненадата ще е приятна.

Кои са песните, които е бъдат изпълнени като част от проекта на Порт Прим Арт Фест и каква е тяхната обща продължителност?

Песните, които ще чуят гостите на концерта на BG VINTAGE, са от различни десетилетия на 20-и век, някои от тях – популярни и обичани от поколения българи, други – напълно неизвестни за публиката, трети – позабравени. Сред композициите, с които, надявам се, ще донесем радост на публиката на фестивала в Бургас, са „Снегът на спомена“, „Казано честно“, „Песен за кафето“, „Закъснели срещи“, „Когато луната изплува“, „Без радио не мога“, нашите (на Вера Шандел, Мишо Йосифов и мен) любими открития – „Танго за Държавната лотария“ и „С таксиметър“, и разбира се – „На моята тераса“.

Вижте и чуйте България от XX век, в нови аранжименти.

Билети на касата на НХК.

ОВЕН

Днес ще имате възможност да се занимавате с каквото поискате. На работното си място може да проявите фантазия и изобретателност, за да заинтересувате шефа си със своите идеи. Може да срещнете човек, когото отдавна не сте виждали и да съжалявате, че нямате достатъчно свободно време, за да си поговорите от душа. Днес не е желателно да игнорирате молбите на близките си и ще трябва сериозно да се заемете с решаването на някои битови проблеми. Пазете се от измяна в бизнеса и личния си живот.

ТЕЛЕЦ 

Творческото вдъхновение, фантазията и късметът ще са ваши спътници. Ако имате финансови и лични проблеми може би днес ще успеете да ги разрешите. Най-благоприятен ще е денят за хората със свободни професии – писатели, художници, творци. Вземете мерки за здравето си. Най-доброто лекарство за вас са общуването с любимия човек и децата. На личния фронт всичко се развива чудесно – любов, страст и море от романтика. Бъдете внимателни при нови запознанства. Те ще ви донесат само разочарование.

БЛИЗНАЦИ

Подходящ ден за нови начинания и започване на нови проекти. Време е да проявите активност и в рутинните задачи, в решаването на семейни и служебни проблеми. Не е изключено с помощта на приятели и влиятелен спонсор да поставите основата за бъдещи успехи. Няма да ви е трудно да намерите съмишленици или да предразположите шефа си за прокарване на нова идея. Не се подвеждайте от желанието си за лесна печалба и не постъпвайте нечестно. За всичко се плаща по един или друг начин.

РАК 

Днес бъдете инициативни и активни на работното място. Всяка работа ще ви спори и ще ви доставя удоволствие. Моментът е добър за коопериране и постигане на конкретни цели. Всички пътувания и работни срещи най-добре проведете до обяд, а вечерта посветете на заслужен отдих. Нуждаете се от време да прецените реално обстановката и да извършите правилните промени. В личния живот ви очаква романтична среща с човек, когото вече сте срещали неведнъж. Ако това е вашата съдба послушайте сърцето си.

ЛЪВ

Днес ще имате предостатъчно работа. Независимо от различните предложения ще може да разчитате само на работата си в момента. Любовните авантюри, интимните връзки или служебен роман ще ви попречат да постигнете успех в кариерата. Дори и невинен флирт може да ви изиграе лоша шега. Очаква ви горчиво разочарование и измяна от представителите на противоположния пол. Ново запознанство ще ви накара да съжалявате, че въобще сте срещнали този човек. Отдайте се на културни мероприятия. Посещение на кино, театър и изложби ще ви откъсне от мрачните мисли.

ДЕВА 

Днес ще получите не един шанс да подобрите своето професионално положение. Очакват се изгодни контракти, делови пътувания и преговори с чуждестранни партньори. Необходимо е да отделяте повече време на семейството и децата. В противен случай отношенията у дома значително ще се напрегнат и може да възникне бурен скандал с половинката. Идете на разходка със семейството си сред природата. Поработете върху уюта на дома си и създайте комфортна обстановка за всички. Това ще възстанови хармонията и ще ви зареди с енергия.

ВЕЗНИ

Днес не бъдете твърде лекомислени и разточителни. Ще навредите не само на себе си, но и на близките си. Финансовите ви проблеми могат успешно да се решат с помощта на близък роднина. Денят е удачен да завършите започнатото и да постигнете напредък в текущия проект. Вашето обаяние ще ви спечели не малко съюзници. Избягвайте негативните емоции и конфликтни ситуации, които могат да развалят настроението ви. Привечер бъдете внимателни на пътя.

СКОРПИОН

Днес с удоволствие ще се потопите в света на образованието и разширяване на знанията. В никакъв случай не рискувайте с парите. Всякакви капиталовложения, големи сделки и проекти няма да донесат очакваните печалби и ще се окажат голям провал. За предпочитане е днес да не шофирате и да употребявате алкохол. Възможно е окончателно да развалите отношенията си с близкото обкръжение. Независимо от желанието си да постигнете разбирателство, вашата праволинейност и нежелание да видите и чуждата гледна точка ще ви попречат да го направите.

СТРЕЛЕЦ

В никакъв случай не захвърляйте започнат проект и не отстъпвайте нито крачка назад. Упоритото и целенасочено движение напред ще ви помогне да постигнете успех. Любимото хоби ще ви отвлече от неприятните мисли и ще ви вдъхне оптимизъм. Търсете компромис в отношенията ви с половинката и недейте да нервничите излишно. Някои от вас са готови да отделят целия ден на общуване с децата и занимания с творчески проекти. Не е нужно постоянно да мислите за работа и за пари.

КОЗИРОГ 

Внимателно се подгответе ако ви се налага да пътувате днес. Проверете документи, вещи и пари, дали всичко е налице. Бъдете внимателни и по-малко споделяйте вашите планове и намерения с другите хора. Немалко доброжелатели ще се възползват от тази информация, за да ви навредят. Любовните дела ще се развиват малко по-добре от професионалните. Предстои ви среща, но вашата хладина и прекалена предпазливост може да отблъсне другия човек. Тази студенина и затвореност може да доведат негативни промени в личния ви живот.

ВОДОЛЕЙ

Обърнете внимание и на дребните детайли в работата си. Понякога от тях зависи повече отколкото от мащабните проекти. Във финансово отношение нещата се развиват доста благоприятно за вас. Очакват ви печалби от лотарията, неочакван бонус или крупен доход. Можете успешно да вложите по-голяма сума в перспективни проекти или недвижимости. Пътят към успеха зависи от личната ви воля и целеустременост.В личния ви живот е възможен сериозен конфликт, но нещата бързо ще се уталожат и отношенията ще се подобрят.

РИБИ

Днес късметът е на ваша страна и нещата ще се получават без особени усилия от ваша страна. Сутринта е подходяща за покупка на недвижимости, сключване на дългосрочни договори, разрешаване на юридически проблеми. Прекрасно планираната почивка ще ви зареди с енергия и сили за дълго време. Много от вас ще изпаднат в приятна еуфория и ще забравят гнева и болката от неприятни преживявания. Любовни приключения, признания и романтична вечеря на свещи ще изпълни душата ви с приятни емоции.

Източник: astrovega.org

Цялостна реконструкция и обособяване на кътове за занаятчийска дейност предвижда Община Бургас за пешеходната улица „Алеко Константинов“. Това става ясно от отговор на кмета Димитър Николов до общинския съветник Георги Дракалиев, който направи питане относно бъдещата визия за улицата. В момента тя е в изключително лошо състояние.

От документа става ясно, че след продължително обследване на всички възможности за стимулиране на занаятчийството ще се ситуират и проектират, в синхрон с общото архитектурно решение, преместваеми обекти за занаятчийска дейност. Целта е да се запази духа на традицията и да се предложат на гражданите и туристите съвременни услуги и условия за отдих по пешеходния маршрут.

Към настоящия момент е изготвено техническо задание и е сключен договор за проектиране. Изготвеният проект ще бъде представен на обществено обсъждане.

В питането си Георги Дракалиев поставя въпроса и за собствениците на търговски обекти, които в момента работят на територията на пространството. От отговора става ясно, че съществуващите временни обекти ще подлежат на премахване преди реализацията на строителните дейности. Техните ползватели ще бъдат своевременно уведомени при стриктно спазване на изискванията на Закона за устройство на територията.

Времето за изпълнението на реконструкцията ще бъде съобразено с дейностите по подмяната на ВиК мрежите и съоръженията, с цел максимално съкращаване на сроковете за изпълнение.

Реализацията по дейностите по обект „Благоустрояване на улица „Алеко Константинов“ ще бъде заложена за изпълнение в капиталовата програма на Община Бургас за 2019 г.

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Носенето на прозрачна блуза не е проста работа, защото съчетаването й с останалите дрехи може да даде на цялостната ви визия щипка сексуалност или...