любобитно

Pinterest

Най-лесно се дават съвети за възпитание на чуждите деца. И е почти безполезно. Защото страничния човек не познава характера на детето и на родителите, нито обстоятелствата при които те живеят.

Затова приемете написаното по-скоро като любопитно четиво, а не като пореден опит да ви се дават съвети. Защото вашето дете е уникално и то най-добре ще ви подскаже как да се отнасяте с него.

Тибетците се отнасят много внимателно към малките деца до 4 или 5-годишна възраст.

Те знаят, че това е период, в който детето се развива, изграждат се активността, отношението към живота, любознателността – основният път към познанието. Но и период, в който мозъкът не е способен на сложни логически задачи и житейски съждения.

Детето например, не може да разбере, че като е повредило телефона, ви е създало голям финансов проблем. Защо да му се караме и наказваме, като няма умишлена вина?

Може да се реагира с нещастна физиономия, за да разбере, че това е лошо, но не и с наказания. Последните показват единствено предимството на силния. Затова тибетците се отнасят с децата на тази възраст като с царе. Не им забраняват нищо, освен опасните за живота неща, не ги наказват, толерантни са към белите им.

Те смятат, че ако в тази възраст децата се потискат, това влияе зле на тяхната активност и самочувствие, на интереса към живота, на креативността. И най-лошото, ще се научат да се примиряват със силните и с наглите, които ще срещат в живота си.

Снимка: davehill.co.uk

Не такова е положението с по-големите деца, от 5 до 10-годишна възраст. С тях тибетците се отнасят като с работници. Дават им различни задачи и изискват стриктно изпълнение. Ако това не стане, прилагат мъмрене и наказания, дори физически.

Те знаят, че в този период активно се развива интелектът и работните навици. Затова постоянно ги товарят с нови знания и работа, за да развият сръчността и интелекта си и да усъвършенстват уменията си.

Учат ги на отношения към хората, да предвиждат какви ще са реакциите на околните спрямо техните действия. Както и да провокират положителното отношение на околните и да избягват отрицателното.

Мнението на тибетците е, че ако на тази възраст продължавате да глезите децата, те ще пораснат инфантилни, неспособни да се справят с никоя дейност, включително и с духовната.

За възрастта 10-15 години в Тибет съветват да се държим с детето като с равен. Но без да се забравя, че знанията и опита на възрастните са по-големи.

Балсам за самочувствието на тийнейджъра е ако се съветвате с него по различни теми и му давате право да решава самостоятелно. Ако посоката е грешна, тя се коригира фино, с обсъждане, разговори, примери, преценка на рисковете. Само така може да се формира чувството за самостоятелност и независимо мислене.

Снимка: project-himalaya.com

Ако в този период продължи покровителственото поведение, формира се бъдещето на един несигурен, неуверен човек, който ще живее в сянката на самоуверените. Но едва ли ще има подкрепа от тях.

След 15-тата година е времето да се покаже уважението към детето. За възпитание вече е късно. Вече имаме оформен физически и емоционално човек, който заема полагащото му се място в животаИ ако не го уважаваме, той рано или късно ще си тръгне от нас. Та дори и само емоционално.

Източник: edna.bg

Define İşaretleri

Никой не знае имало ли е такова и къде е скрито, но иманярите го търсят и до днес

Повече от два века из Странджа планина се носи легендата за несметно съкровище, заровено някъде там от Вълчан войвода. Никой не знае къде е заровено, но мнозина вярват, че съществува. Загадката не дава мира нито на историци, нито на иманярите от всички краища на България.

Великият хайдутин, който върлувал в Странджа, притежавал купища злато – говори народната легенда. Съкровищата си заровил на тайно място в планината и оставил за потомците си карта, на която е посочен трезорът. Вълчан натрупал богатството от нападения над османски и български чорбаджии.

Загадъчната карта сочеща къде е съкровището на Вълчан войвода
Загадъчната карта сочеща къде е съкровището на Вълчан войвода

Възрастните хора дори твърдят, че в тефтерчето на отец Марин – сподвижникът на Вълчан войвода, е описано подробно как и къде точно е заровено имането.

Загадъчната карта

За картата, указваща пътя към имането на Вълчан войвода, се носят легенди. Във вече споменатия дневник на поп мартин се казва, че огромното богатство е скрито в пещерата Общата Маара, намираща се над село Черни Осъм.

Свещеникът дори разкрива, че съществува и овнешка кожа, на която е начертана карта, показваща пътя до имането.

Най-търсената карта

Въпросната карта неслучайно е блян на иманярите от векове. Смята се, че е подписана от самият Вълчан войвода и отец Марин. На нея са начертани и точните указания на маршрута – тръгва се от Троянския манастир право нагоре, върви се срещу течението на река Черно Осъм и след около четири часа ходене се стига до Чаушов дол.

Точно над него, по залез слънце, високо на скалата е имало издялан четвъртит камък, за който са били нужни 250 души, за да го качат чак до там. Точно под него, на полянката, е имало засаден нарочно люляк, под който е била направена пътека.

Тази пътека отвеждала до тайна пещера, използвана още от латините, когато нахлули по тези земи.

Там било зазидано имането с дувар и камъни, а пътеката била пресечена, за да не може никой да открие богатството.

Естествено, тази легенда през годините е отвела хиляди търсачи на богатство до указаното място. Нито един от тях обаче не успял да открие така бленуваното съкровище.

Самата карта е само легенда, затова иманярите продължават да я търсят със същата упоритост, с която търсят и имането.

Легендите пък разказват, че златото на войводата се пази от три вещици, които го пазят скрито от хорските очи. А над него тежи проклятие, което дебне всеки, който се осмели да го потърси.

Говори се, че през 20-те години на XX век експедиция от Франция навлязла в тунелите, водещи към богатството и никога повече не се появила.

Близо 100 години преди Освобождението хайдутинът проводил свои хора при руския император. Пратениците казали на владетеля, че войводата Вълчан е приготвил тонове злато, с които да плати свободата на България. На хората си заръчал да предадат, че имането ще стигне Русия веднага след войната, натоварено на влакови композиции. И до днес старите хора в Странджа предават от уста на уста невероятните

легенди за подвизите на Вълчан

„От баща ми знам, а той от неговия баща, че Вълчан войвода проводил хабер на руския цар. Казал, че е готов да плати цялото мурабе за войната – заплатите на войниците, пенсиите на вдовиците и децата и боеприпасите на солдатите. За жалост руският цар не се наел да започне война. Или не повярвал, че един хайдутин може да има такова имане“, разказва 80-годишният дядо Христо от странджанското село Стоилово.

Според преданието Вълчан изпращал много младежи да учат в чужбина и плащал издръжката им, за да има учени хора след Освобождението. Много места и местности се свързват с името му. Той умира в Браила, където отива да живее с най-близкия си другар и съратник поп Мартин.

Името му е познато не само в Странджа, но и в Сакар, Централна и Източна Стара планина. Четата му върлувала дори и в Северна България. Живял в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век – време на отслабена централна власт и хаос в европейската част на тогавашната Османска империя. През тези смутни години са бродели не само хайдушки чети, създадени от онеправдани българи, но и разбойнически групи и кърджалийски орди, които опустошавали всичко по пътя си.

Родното място на хайдутина и до днес не е известно. Историците спорят за три различни селища в района на Малко Търново. В спора превес взема версията, че е роден в с. Делиево, на 5 км от Малко Търново, което днес вече не съществува. Най-ранните исторически извори свързват младите му години със селата Тагарево (днешно Вълчаново) и  Факия. Оттам произхожда и бащиният му род Бимбеловци, които са наследници на свирепия Момчил войвода, загинал през 1345 г в битка с турските войски. От същия род произлиза и прочутият Стефан Караджа.

Техният далечен роднина Вълчан наследил буйния им и непокорен нрав. Четата си събира, когато е само на 18 години. Страстна, но нещастна любов го накарала да грабне оръжие и да се опълчи на турските поробители.

Преди да поеме по хайдушките пътеки, Вълчан бил пастир и кротко пасял бащините овце край родното си село. По това време младежът залюбил хубавицата Рада, която била най-личната мома в селото. Решил да я поиска за жена от баща й. Щом изпратил сватовете обаче и се разчуло за бъдещия годеж, местният субашия скочил като попарен.

Турският началник отдавна бил хвърлил око на момата

и бързо се саморазправил с ухажора й. Той изпратил заптиета да приберат Вълчан в конака и наредил да го пребият жестоко. Заплашил го, че ако погледне още веднъж Рада, ще го убие. След това отвлякъл хубавицата и я взел за жена в конака си.

Тази любовна драма преобърнала живота на кроткия пастир. Вълчан бързо зарязал овчарлъка, твърдо решен да се опълчи на субашията насилник. Събрал няколко младежи, набавили си оръжие и хванали гората. Първата задача, която поставил на скромната си дружина, била да убият изедника, който му отмъкнал изгората.

Една нощ, въоръжени до зъби, младите хайдути го нападнали и го убили в дома му. После взели Рада със себе си. Малко след това обаче по дирите им тръгнала турска потеря. Започнало сражение и красивата мома била простреляна смъртоносно. След трагичната й смърт Вълчан изпаднал в ярост. Решил да мъсти наред за поруганата чест и за отнетия живот на любимата си.

Събрал още по-голяма чета и наредил наказателни акции срещу турски управници в цяла Странджа. Вземал главата на всеки друговерец, който дръзнел да безчинства в планината. Основното занимание обаче на дружината били обирите на султанските хазни. Легендата разказва, че Вълчан имал безценен помощник – турчин на име Кара Емин ага, който се издигнал до длъжност секретар на султана.

Той бил неговият ятак във вражеския лагер и го осведомявал за движението на хазните и за маршрутите на керваните. Щом получавал нужната информация, Вълчан завардвал проходите с другарите си и нападал от засада. При всеки удар хайдутите прибирали цели дисаги, пълни със злато. По-голямата част от плячката те скривали в тайни пещери, а за себе си оставяли само толкова, колкото да преживеят студените зими, които изкарвали обикновено в Цариград под пълна нелегалност.

Според една легенда султанът дотолкова се отчаял от обирите, че заповядал да се отпечатат нови пари – махмудиета. След като няколко от тези нови махмудиета били открити у Кара Емин ага, той изпаднал в немилост и заверата му с Вълчан била разкрита. За да спаси главата си,

ятакът избягал от Цариград посред нощ

преди да чуе смъртната си присъда. По пътя си обаче бил запленен от българско момиче и решил да го отвлече. Деяние, което Вълчан не прощавал и на най-близките си хора. Та смъртта застигнала Кара ага в лицето на Вълчан. Войводата не простил на приятеля си, че отвлякъл и насилил българската девойка, и го посякъл.

Народните предания описват легендарния хайдутин като висок и едър мъж с черна дълга коса и светли гълъбови очи, които пронизвали като стрели.

Повечето предания за несметното имане на Вълчан го „скриват“ в една или друга пещера из Странджа. Колкото легенди – толкова и иманяри. Търсенето му продължава вече 2 века. Легендите обаче си приличат по едно – във всички се твърди, че войводата криел богатството с помощта на преносвачи, които никога не разбирали къде се намира тайникът. Като откриели подходящо място за скривалище, хайдутинът и бандата му вземали със себе си дюлгери с инструменти, но ги водели дотам със завързани очи.

Приготвяли мястото, оставяли парите и отново със завързани очи ги връщали обратно. Цялата Вълчанова дружина била дала зловеща клетва да пази тайните места до гроб. Много иманяри вярват, че едно от главните скривалища е Снеженицата – гориста местност с голяма пещера в землището на с. Карадере, сега в Турция. Предполага се, че там са заровени владишка корона и златен кръст. За тях се предполага, че са принадлежали на гръцкия владика в Одрин, който бил убит, защото бил заподозрян от хайдутите, че е доносник на турците. Но никой не ги е намерил.

Наследниците на Вълчан войвода, които живеят в днешна Румъния, също са обикаляли из Странджа неведнъж, въоръжени със споменатата по-горе карта, но и те ударили на камък.

Съкровището на Вълчан войвода все още се търси на много места в страната – в Странджа, в Стара планина и къде ли още не. Една иманярска легенда гласи, че злато и скъпоценни накити Вълчан и хората му са заровили в морска пещера, до която се стига само след като се премине през тесни наводнени тунели. Друга  мълва твърди, че

части от съкровището пък били открити още преди 40 години

край устието на река Ропотамо. Според местните хора това се случило през далечната 1970 г. Тогава в Приморско пристигнал специално изпратен екип от БКП. Те се установили в града и седмици наред обикаляли с металотърсач гората около блатото Аркутино. Ровичкали и в района край залива Перла, а след това и край устието на река Ропотамо и Маслен нос. Разпитвали местните хора надълго и нашироко какво са чували за имането на легендарния хайдутин.

Стигнали и до местния рибар бай Яни. В онези години Яни разказвал на мнозина, че лично се познавал с участник в заравянето на хайдушкото съкровище в района – един от най-близките съратници на Вълчан войвода. Рибарят се кълнял, че още когато бил дете, някогашен хайдутин, вече в преклонна възраст, му разкрил тайната.

Четникът спазил клетвата да не издава точно място на имането, но описал местоположението. Повечето хора гледали с насмешка на историята му, но хората с металотърсача видимо се впечатлили. По тяхна молба той ги завел там, където мислел, че е тайникът. Още на следващия ден мистериозните иманяри изчезнали от Приморско, а бай Яни открил огромен трап на мястото, което посочил.

Източник: bg-voice.com/chudesa.net

sciencedaily.com

Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе.

За ефективно премахване на грима, почистване на кожата в края на деня или борба с целулита, експертите препоръчват рецепти за почистващи пилинги.

Рецепта 1

В утайка от варено кафе трябва да добавите 2 супени лъжици овесена каша. Собствениците на суха кожа трябва да добавят лъжица заквасена сметана при търкането. Ако кожата е мазна – същото количество кисело мляко. Сместа трябва да се постави върху мокро лице, да се масажира и да се измие за 2 минути.

Рецепта 2

2 супени лъжици смляно кафе трябва да се смеси със същото количество оризово брашно. Добавете вода. Сместа трябва да е плътност като заквасена сметана. За мазна кожа – разредете със кисело мляко.

Рецепта 3

У дома можете да направите много ефективен инструмент, който ще ви помогне в борбата срещу „портокаловата кожа“. Запишете рецептата. За пилинг при целулит ще ви трябва 100 грама мед и 3 супени лъжици смляно кафе. След като кафето стои в продължение на 30 минути на пара във вряща вода, то трябва да се смеси с мед.а Нанесете сместа върху „портокаловата кожа“ с масажиращи движения. След това трябва да я държите върху кожата 10 минути, след което да я измиете. Най-ефективно е използването на контрастен душ – редуване на топла и студена вода./ Zdrave.to

 

zanas.eu

НАСА публикува удивителен анимационен филм, комбиниран със снимки от Космоса, който показва какви ще са последствията от измененията на климата за последните 20 години. За създаване на вицуализация от спътниковите снимки са били необходими повече от три месеца.

„Кадрите са уникални, все едно Земята диша. Докато го гледах ми се струваше, че се пренасям в Космоса и, оказвайки се там, мога да пренавия времето, наблюдавайки всички изменения на планетата“, разказва един от създателите на филмчето – океанографът от НАСА Джеръми Вердел.

На четириминутното филмче може да се види как се е променял размерът на ледниците и на снежната покривка. За глобалното затопляне свидетелстват и кадри, на които Арктика е все по-зелена.  Във визуализацията е отразено и състоянието на океаните, а също така и животът в тях – в последните години там са се появили много биологически пусти участъци – места, където почти не са останали живи същества.

Създателите на проекта се надяват, че такава визуализация ще накара хората да се замислят за важността от решаване на екологичните проблеми.

Blitz.bg

tribune.com.pk

Днес е световният ден на тоалетната, като международният празник се отбелязва от 2002 г. с решение на първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, съобщи АФП.

Според историците първите тоалетни се появяват 2500 години преди новата ера в Индия и Пакистан.

През 1596 г. английският поет Джон Харингтън изобретява първата тоалетна с казанче за своята кръстница – кралица Елизабет Първа.

През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна.

Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода.

През 1775 г. англичанинът Александър Къмингс създава тоалетна с S-образен сифон, а три години по-късно неговият сънародник Джоузеф Брана измайсторява система, чрез която водата от казанчето облива цялото гърне.

Изобретението се разпространява в края на 19 век. По това време в Англия фабриката на Томас Крапър започва масово производство на тоалетни с казанче.

Според програмата на ООН за развитие около 2,5 милиарда души в света живеят в среда, лишена от тоалетни.

Данни на Световната организация на тоалетните сочат, че човек отива 2500 пъти годишно до тоалетната, като я ползва 6-8 пъти дневно.

Това означава, че човек прекарва три години от живота си в тоалетната.

Жените остават по-дълго в тоалетната от мъжете, установили учените.

Жената остава в тоалетната средно между 2 минути и 33 секунди и 3 минути, а мъжът – между 1 минута и 24 секунди и 1 минута и 53 секунди.

dnes.bg

pixabay.com

Влияние ще окаже квадратурата на Марс и Плутон като провокира в хората лесно гняв, раздразнение, агресия и импулсивност в действията. Много е важно сега да се проявят внимание, дипломатичност и здрав разум. Желанието за лидерство може да ви постави в условия на борба, конкуренция. Не са изключени финансови загуби в личен и социален план, крах на нечия кариера. Този период се счита за критичен за бизнеса, политиката и научните изследвания. Възможни са травми, взривове, нещастни случаи, природни катаклизми, социални вълнения.

Луната е в знак Стрелец. Преминавайки през този знак, тя носи философска нагласа на хората. Активността също се засилва. Благоприятно време за интелектуална и научна работа, за уреждане на юридически дела. Днес не трябва да се взема нещо, което е загубено от други хора. Уязвими са кръвоносната система, черния дроб, жлъчката и тазобедрените стави.

2 лунен ден в 07:55ч до 08:51ч на следващия ден – Символ на деня е рогът на изобилието. Обърнете внимание на правилното приемане на даровете на деня. Необходимо е да се отбележи, че даровете на второто лунно денонощие идват само при тези, които са посветили предишният период на подробно планиране. Това се явява едновременно като награда за свършената работа и първо изпитание по пътя към достигане на целите. Ден за натрупване на енергия. Трябва да бъдете добри и щедри. Вслушвайте се в своята интуиция. Да се избягват конфликтите, тъй като отнемат много енергия, необходима за други неща. Ако чувствате неприязън към някого, това е предупреждение, че сте на грешен път. Подходящо е за гладуване и начало на диета.

Отношения –Подходящо време за семейни реформи. Ако отдавна сте забелязали, че трябва да промените нещо, то сега е този момент да го предприемете, особено що касае и другите членове на семейството. Всякакви нови идеи при разумно обяснение ще бъдат приети без съпротивление и възражения. На всяка цена се старайте да избягвате конфликтите. Ако те започнат сега, ще продължат през целия месец.

Секс – Втори лунен ден е празник за секса, затова той трябва да бъде празничен, забавен, оригинален. Това е най-доброто време да изпробвате нови сексуални техники, любовни игри, позиции. Идеалното време да добавите към сексуалния си живот нещо ново, неизвестно, нов нюанс, нещо вълнуващо. Не се страхувайте да експериментирате.  

Бизнес – Необходимо е повишаване на активната дейност. Добре е да се съсредоточат всички сили в търсене на източник за финансиране на своя проект, уточняване на плановете, разработени от преди и формиране на материална база за бъдещи проекти. Благоприятно време за започване на нова политика на компанията.

Подстригване – подобрява здравето и състоянието на всички органи на чувствата – очите, слуха, прочиства носовите канали. Освен това подобрява работата на отделителната и храносмилателната системи. След подстригването в този ден, косите ви може да започнат да се навиват.

Покупки – може да купувате само това, което ви е крайно необходимо.

Сънища – Образите на сънищата ви могат да послужат като пряко указание как да действате, но трябва да ги тълкувате правилно, а не да ги приемате буквално. Сънищата биват конкретни и ярки, което улеснява тълкуването им.

Родените през 2-ри лунен ден са спокойни и балансирани, доста бавни личности. Още от детството си притежават голям апетит, послушание, смирение и добро здраве. По природа са малко по-мързеливи и подтиснати хора. Един от главните им недостатъци е тяхната подозрителност и недоверие към хората. Липсва им чувство за мярка. Често проявяват инстинкт за собственост, ревност и стремеж към всевъзможни ексцесии. Ако се захванат с някоя работа, те я вършат внимателно и по съвест. Обикновено са настоящи гурмани и с вкус си похапват, но рядко пълнеят, тъй като в организма им стават постоянно процеси на пречистване и бързо изгаряне на всичко излишно и изхвърлянето на шлаки. На тези хора се препоръчва да проявяват малко повече алтруизъм и щедрост, да не се привързват към нещата и да не съжаляват, когато са изгубени. Да се занимават повече с духовни техники.  Ако тези хора се проявят като егоистични и алчни, ще привличат към себе си предимно физически проблеми, които ще се появяват под формата на заболявания на жлъчния мехур или бъбречна недостатъчност, а също може да има нарушения при функционирането на храносмилателната система. /novini.bg

Pinterest

Овен 21 март – 20 април

След пречистващото новолуние започва нов цикъл. Тялото и душата подават нови сигнали. Вслушвайте се и в желанията на сърцето. Не вървете против себе си. Направете това, към което нещо ви влече и привлича. Сега е момента да се заредите с нови знания и информации, да направите планове и да разчертаете личния си график. Направете някому подарък, но не забравяйте и себе си. Поглезете се, купете си нещо, което ви отива и привлича. Ще почувствате остро къде ви е мястото и с кого наистина трябва да бъдете.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

Телец 21 април – 20 май

Ден на устата. Отварят се огромни апетити. Трудно ще спазвате диета. Ще ви е още по-трудно да си затваряте устата, да не критикувате и правите забележки. Не е изключено да влезете в словесни войни, да си развалите почивката и приятните моменти заедно. Спазвайте диета на всички нива, дайте предимство на тези, които обикновено са под вашата опека и лична диктатура. В противен случай може да се стигне до душевни и физически експлозии. Пътувайте, опитайте да видите една ситуация от друг ъгъл и гледна точка.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

Близнаци 21 май – 21 юни

Обмисляйте и планирайте, търсете допълнителна информация по важните за вас въпроси, но още не започвайте нищо важно и сериозно. Очертават се остри сблъсъци на интереси и позиции не само у дома, но и в средата, в която реализирате личното си хоби и талант. Интересите ви ще се сблъскат с нечии амбиции. Днес всеки е отворил голямата уста, хвали се и изисква повече от друг път. Съветът е да бъдете избирателни във връзките, да не ядете това, което не ви се яде дори и да рискувате да обидите домакините или готвачите.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

Рак 22 юни – 21 юли

Ще се събудите с ясното чувство за полезното и вредното, за пътя по който трябва да вървите и за хората, с които е добре да се свържете. Доверете се на интуицията и по отношение на храната. Избирайте ястията по каприз и вътрешен усет, не си налагайте да спазвате правила, които вътрешно не приемате. Сега е момента да уточните позициите си с партньорите и децата. Апетитите са огромни, никой няма да отстъпи. Ще си проличат истинските дипломати. Избягвайте конфликтите и бурните прояви на емоция. Направете си план за седмицата.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

Лъв 22 юли – 22 август

Ден на лъвските апетити и претенции. Събуждате се с неустоими желания и апетити, забравяте за диетите и за дадените пред себе си или пред друг обещания. Ще бъдете изкушени. Желанията на тялото взимат връх. Яжте само това, което ви се дояде. И по отношение на връзките бъдете с тези, които са ви на сърце и които виждате в съня си. Проявете щедрост към децата и близките. Направете желан подарък, задоволете и желанията на тези, които обичате. Ден за планиране и подреждане на приоритетите.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

Дева 23 август – 22 септември

Вероятно е да пренебрегнете сигналите на тялото и интуицията и в днешния ден да си създадете доста проблеми. Ограничете контактите с хора, които винаги ви разбалансират. Не правете нищо против усещанията си, не отивайте в крайности и не обещавайте неизпълними неща в желанието да се харесате или да привлечете някого. Ден за пътувания, за огледи, преговори и размишления. Не взимайте крайни решения и не започвайте нищо ново. Не се ангажирайте с хора, към които имате известни резерви. Яжте каквото ви се дояде.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

Везни 23 септември – 22 октомври

Ден за усвоение на нови знания. Пъзелът на връзките ви се пренарежда. Ще се събудите с някакво неустоимо желание да бъдете с някого, да си хапнете нещо и да прекарате чудесни часове заедно. Немерете време и място за всичко, към което усетите влечение. Ако нещо ви се дояде наблегнете на него до следващото новолуние. Днес не може да измамиш тялото и душата с полуфабрикати, с неравностойни и губещи връзки. Позволете си да се поглезите, да си създадете уют, комфорт, приятни и релаксиращи моменти.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Денят запалва неустоими страсти и усещания. Няма нужда да се въздържате, да спазвате диета в чувствата храната и секса. Този ден ви е даден да постъпите както ви се харесва, без да се съобразявате с никого и с нищо. Сега е вашето време, вашият шанс да нареждате и подреждате своя и чуждия живот. Ще се събудите с някакво особно вдъхновение за пътя напред и за избора, който трябва да се направи. Не се отказвайте от нищо, което ви привлича, което ви зарежда и пълни душата с радост, любов и задоволство.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-6

Здраве-5

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Луната дефилира в знака на Стрелеца. Ориентирйте се към пътувания, къмв приятелски и делови срещи, към неща, които ви привличат и доставят лично удовлетворение. Ако се събудите с желание да си хапнете нещо, непремено си го доставете. Не се отказвайте дори и да спазвате диета. Ден на големите апитити на всички нива. Не е нужно да се ограичавате и без това животът доста ви е ограничил. В утрешня ден ще бъдете оковани и с допълнителни окови, затова днес се опитайте да разсечете поне някои от тях. Върнете си дълговете.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на ненаситността и огромните апетити. Властва желанието да вземеш, да прекараш другия, да се възползваш от нечия слабост и предоверяване. Бъдете внимателни, контролирайте пороците и се доверете на усещанията си. Бъдете сигурни, че това което ви се дояде днес е нужно на организма ви, а тези към които нещо ви тегли и привлича ще бъдат важни хора за личния ви просперитет, късмет и щастие в живота. Тялото и душата днес не могат да бъдет излъгани. Не вървете против себе си и ще се радвате на успех.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

Водолей 21 януари – 19 февруари

Ден за пътувания, за срещи, които от доста време отлагате. Душата ви не издържа на притеглянето, на самотата, страста и желанията. Търсете нови връзки, посетете тези, за които мислите. Усвоете нови умения и се натоварете физически. Ден за планиране, за опипване на почвата в местата на личния ви интерис и амбиция. Рекламирайте се , намерете начин да проведете директни срещи с длъжници и спонсори. Доставете си радост за сетивата с храната, която харесвате най-много. Избягвайте конфликтите и бурните емоции.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

Риби 20 февруари – 20 март

Още със ставането ще получите знаци кое е добро и полезното за вас и кое е вредно и разболяващо. Ако изпитате неприятно чувство към някого, отложете срещите. Ако нещо ви се дояде, хапнете си независимо каква диета спазвате. Ден на устата, на желанията, които напират и изискват удовлетворение. Опитайте да проявите щедрост и да задоволите апетитите на близките и децата към нещо, за което отдавна мечтаят. Ще ви зарежда радостта в очите на тези, които обичате. Не планирайте старт на нови проекти и инициативи.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е четворка. Излизате от период на усилена работа и големи натоварвания. Предстоят ви пътувания и промени в начина на работа и живот. 2018 г. ще прокара нови пътища в живота ви, ще ви ориентера към нови места и хора, ще ви даде възможност да пътувате и да преустроите начина си на работа и живот. Нека близикет ви подарят шапка и куфар. Ще ви потрябват в следващите месеци.

Родените днес пртежават усет за хора и ситуации и вроден дегустаторски талант. Не ги карайте да ядат това, което не искат. Още от малки ще проявяват характер в избора на храни, приятелстава и лични връзки. Няма да можете да им налагате мнението си.

Заченатити днес ще бъдат преимуществено момичета, ще бъдат добри кулинари, ще държат на дома и семейството. Ще се радват на открито и прикрито покровителство./monitor.bg

wallpaperstock.net

Новолунието днес, 18 ноември, ще се случи в Скорпион и ще окаже своето влияние още от самото начало на седмицата, която идва.

Знаете, че по време на новолуние не виждаме Луната на небето, съответно в този момент и поне двa-три преди и след него, липсват достатъчно енергия или жизнени сили за успешното реализиране на желаните от вас дейности.

Твърде вероятно е ако ги стартирате в посоченото време, те да не се развият добре. За това изчакайте Новолунието да отмине малко преди да вземете важни решения

Това Новолуние е сравнително спокойно и няма напрегнати аспекти към него, но разбира се, е добре да имаме предвид, че се случва в Скорпион – знак, който сам по себе си е достатъчно дълбок, интензивен и свързан с промени и трансформации.

През предстоящата седмица и до Новолунието, поради нехармоничната конфигурация на Меркурий и Нептун, времето не е подходящо за важни преговори, сключване на сделки и подписване на договори. Също и при пътувания – бъдете добре подготвени и проверявайте всичко.

h

Снимка: Thinkstock

Добре е да разберете в кой дом попада за вас Новолунието – според тропическия зодиак то се случва в двайсет и шестия градус на Скорпиона, съответно проверете къде е това по отношение на асцендента ви и тази ще е темата, най-актуална в следващия един месец за вас.

Времето е подходящо за обмисляне на бъдещите ви цели и посоки, но, повтарям, все още не и за действия.

Можете да отделите време за почивка и по възможност отидете някъде сред природа – така по естествен и балансиран начин ще имате възможност да се свържете с вътрешния си център и покоя вътре във вас.

h

Снимка: Thinkstock
edna.bg

 

corrieredellosport.it

Теодора Стефанова е най-известната българска гадателка. Популярността се дължи на точността на прогнозите. От 26 г. живее в  Италия, където е телевизионна звезда, участва в няколко тв предавания, сред които и най-гледаното за футбол. Първа предсказа, че тогавашният бизнесмен и собственик на Милан Силвио Берлускони ще направи политическа кариера и ще стигне до премиерския пост.

Предрича през 2003 година титла за Локомотив (Пловдив) и само година по-късно „черно-белите“ стават шампиони. Стефанова се интересува от всякакъв футбол – немски, английски, испански и италиански. Любимия  отбор от Италия е Милан, а от България е за ЦСКА. Теодора представи в Пловдив новата си книга „Осмото чувство – ключът към вселената”.

Тя даде интервю за вестник  „Марица“, в което става дума за бъдещето на Локо, Ботев, Левски, ЦСКА, Лудогорец, Григор Димитров, Димитър Бербатов и националния отбор.

– Предрекохте титла за Локомотив Пловдив преди време?
– Тогава така го усетих и го казах. И стана. Бях на стадиона в „Лаута“ със Симеон Сакскобургготски и ваш колега ме попита какво ще се случи. Тогава точно Локомотив не беше в оптимална форма. Херо си тръгваше, трябваше и стари играчи да се подменят. Та симпатичният ви колега ме попита какво ще се случи на Локомотив през следващия сезон. Спокойно, ще спечели титлата, спомням си, че му казах. И това девет месеца по-късно се случи.

– Каква прогноза бихте дали сега за двата пловдивски отбора – Ботев и Локо?
– В момента Локо и Ботев са равностойни. Трябва да поработят върху доста неща.  Наскоро треньорът на Локо напусна. Неговият наследник ще даде шанс на млади и нови имена, които ще се борят за титулярно място. В Локомотив имат пропуски в средата на терена. Трябва да подобрят играта си като гости. Като домакини ще печелят, но да помислят и при гостуванията. Повече да се раздават на игрището. Селекцията и екипът, който е направен в Локо, е добър. Искам да поздравя моя добър приятел Христо Бонев. Той е легенда и му желая здраве. Феновете на „черно-белите“ трябва да подкрепят отбора, когато върви и когато не върви. И Ботев и Локо няма да се различават много в класирането този сезон.

– Има ли шанс в бъдеще Локо и Ботев да спечелят още трофеи?
– Моята прогноза е, че през 2019 година Ботев може да спечели Купата на България. Локо може да мечтае за шампионска титла през 2020 година. Проблемът с базите на Ботев и Локо ще започне да се разрешава. Нужно е да се съберат важните фактори и да вземат да инвестират. Трябва всички от Красен Кралев до Футболния съюз да помагат.

– Какъв е проблемът на българския футбол?
– Проблемите са много и комплексни. Първо, феновете да напълнят стадионите. Второ, всички отбори трябва да имат една добра база, в която футболистите да тренират. Навсякъде по света е така, защо и България да не стане. Трето, да няма вандалщина по стадионите. Свидетели сме много пъти на грозни сцени по трибуните. Полицията работи добре в тази посока – да няма размирици, но има и пропуски. И в Италия има агресия по стадионите.

– Какво мислите за Лудогорец, Левски и ЦСКА?
– Преди време предрекох, че няма да има Левски и ЦСКА, а ще има само един доминатор в бг футбола ни – и това е Лудогорец. Вижте колко години вече тимът от Разград печели титли.

Левски си имат достойното място в нашия шампионат. В момента техен треньор е Делио Роси. Той не е за подценяване. Добър специалист е. Ще намери начин да подобри играта на отбора. Нужно е да сплоти колектива. Трябва да направи добра селекция и ще въведе дисциплина на хранене. В Левски проблемът им е защитата.

За ЦСКА – изненадват ме положително. Хубав отбор са със Стамен Белчев. Там е така – един ден го уволняват, на другия ден го оставят. Има потенциал ЦСКА да стигне до второто място. Тази година разликата в точките между първия и втория ще е много малка. До последно няма да се знае кой ще е шампионът – Лудогорец или ЦСКА.

– Димитър Бербатов подписа с индийски отбор? Добър ли бе изборът му?
– Той е посланик на България. Него го е оценил целият свят. Не само той, но и  Христо Стоичков. Как да не се гордееш с такива имена, които ги знае целият свят. Този уникален мач, който го направиха със Стоичков. Организацията беше на високо ниво. Дойдоха хора, които ги обичат и не искаха нито една стотинка. Те го направиха за България и за нашите деца. Трябва да се случва все повече и повече. Това дава вяра и надежда в нашите деца.

– Мнението ти за Григор Димитров? Ще спечели ли титла от Големия шлем?
– Уникален. Аз съм му фен. Знам, че той ще върви и моята прогноза се сбъдва. Още преди години в един вестник казах, че той ще влезе в топ 10. Сега очаквам от него да се изкачва в ранглистата до първото място. Скоро ще вземе и титла от Големия шлем.

– Твоя любим отбор в Италия – Милан, тази година не върви добре…
– Мен ме боли сърцето за Милан.В момента не сме добри кондиционно. Въпреки това този отбор го подкрепям. Когато печелихме купите, имах шанса и възможността да пътувам в Манчестър, Мадрид, Барселона. Да вдигна купата на КЕШ в Атина, беше щастие за мен. Тези изживявания и емоции не всеки ден се случват.

– Докога ще продължи хегемонията на Ювентус в Италия?
– Юве е втори отбор. Има тази година Наполи. Наполи ще изпревари Юве. До последно само една точка ще ги дели в първенството.

– Какво мислиш за националния ни отбор?
– Ще успее, но не сега. Сега няма да го гледаме на световното в Русия. Петър Хубчев е добър специалист. Той ще промени начина на мислене на футболистите. Ще даде шанс на други, които не са гръмки имена. Той знае какво да прави. Аз няма нужда да го уча. Но ще подобри много отбора. На следващите квалификации за Европейско на бараж ще отидем./blitz.bg

vl-club.com

С помощта на нумерологията можете да определите каква енергия има вашето име. Възможно е след като научите енергията на името си, много събития в живота ви да станат по-разбираеми за вас.

За да определите енергията на името, трябва само да изчислите броя на буквите на личното ви име.

Имена с две букви (напр. Ия) – В нумерологията те се считат недостатъчно защитени. Хората, които носят такива имена, са много уязвими в живота. На раменете им тежат много изпитания, така че те по-добре трябва да укрепят енергията си.

Имена с три букви (Лия, Ана, Яна, Ада, Лея, Сия). Тези имена правят човек противоречива натура. Като правило те трудно могат да намерят призвание в живота. Те са много вятърничави и непостоянни. Отначало се увличат по едно нещо, после могат да преминат към нещо друго.

Имена с четири букви (Анна, Вера, Нина, Юри, Олег, Иван, Емил). Тези имена даряват притежателите си с откритост и еманципация. Хората с тези имена не знаят как да пазят тайни и често се държат предизвикателно. Въпреки това те ценят стабилността в личния си живот и в кариерата си.

Имена с пет букви (Ирина, Мария, Ивана, Марин, Коста, Кирил). Според нумерологията на имената, това са лидери. Те са организирани, знаят как да намерят общ език с другите и винаги се стремят да бъдат първи във всичко. Въпреки това те често извършват нелогични и спонтанни действия.

Имена с шест букви (Полина, Звезда, Ренета, Марина, Руслан, Ивайло, Искрен, Йордан, Виктор). Хората с такива имена са хармонични личности. Те са доволни от това, което имат, но в същото време се стремят към повече. Отдават голямо значение на любовта в живота си.

Имена със седем букви (Евгения, Зорница, Наталия, Емилиян, Ярослав). Хората с тези имена са много надарени. Талантите им рядко могат да се реализират в живота, тъй като не притежават силен характер. Носителите на тази група имена като правило винаги се съмняват във всичко, въпреки че външно изглеждат много събрани и самоуверени.

Имена с осем букви (Светлана, Вероника, Ангелика, Вячеслав, Владимир). Хората с тези имена търсят независимост и свобода. Те са реформатори и революционери. Пътят им обаче често е трънлив поради трудния характер. Носителите на имената на тази група не могат да намерят общ език с тези, които не са им по душа.

Имена с девет букви (Екатерина, Маргарита, Александър, Светослав, Ростислав). При притежателите на имената от тази група, интуицията е много развита. Въпреки това, не всички я използват в живота си. Тези хора са мистериозни и непредсказуеми. Често мечтаят за по-добър живот, но не полагат специални усилия за постигане на своите цели.

Имена с десет букви (Александра, Константин). Хората с имена, състоящи се от 10 букви имат много удивителен живот. През първата половина на живота често им се случват необясними неща. Обикновено в ранна възраст губят близки и стават жертва на злополуки. Но без значение как се развиват обстоятелствата, те винаги излизат сухи от водата. През втората половина на живота си те достигат връх в кариерата и намират семейно щастие.

Както можете да видите, не всички имена ни дават щастлива съдба. Ситуацията може да се промени, ако коригирате името си, но това трябва да стане от много опитен специалист. Случайна смяна не се препоръчва. Промяната на името, променя съдбата./novini.bg

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...