My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Здраве

Грипният щам, който ще ни атакува през предстоящия зимен сезон, се очаква да е от група А. Много вероятно е да е N1H1 – „Мичиган”, или H3N2 – „Сингапур”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Миналата година доминиращият щам, който причини епидемията у нас, беше „Ямагата” от група Б, припомни той.

„При щам от група А боледуват повече възрастни хора. Характерно е, че епидемията се развива много по-бързо, достига своя пик и много по-бързо свършва – за около 4-5 седмици”, отбеляза проф. Кантарджиев. При щам от група Б пък боледуват предимно децата до 15-годишна възраст.

„Миналата година 72% беше от група Б, имаше много усложнения на централната нервна система. На 5-6 хиляди души с грип един правеше възпаление на мозъка”, отбеляза още Кантарджиев.

„За епидемия се говори и се вземат мерки преди епидемията. Който има икономическа възможност, да си купи ваксина, струва по-малко от 20 лв. – сега е времето”, препоръча той.

А как можем да се предпазим, ако не сме ваксинирани?

Д-р Кантарджиев съветва да ползваме тоалетни кърпички и да дезинфекцираме повърхностите. „Не се заразяваме само от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на определена повърхност, и ние пипнем и си докоснем лицето, носа или устата”, уточни той. По време на епидемия трябва също така често да мием ръцете си. А правило номер 1 е, ако видим, че някой киха или кашля, да стоим по-настрана от него.

Снимка: БНР

Модерна апаратура за ултразвуково изследване на каротидни (сънни) артерии ще бъде предоставена на УМБАЛ-Бургас. Това е високоефективен метод за диагностика, който позволява да се идентифицират структурни изменения на сънните артерии и да се предотврати инсултът.

Апаратурата ще бъде използвана за безплатни скринингови кампании, осъществявани с партньорството на Ротари клубовете и лекари от УМБАЛ Бургас, които ще се обявяват периодично. След приключването на проекта апаратурата ще бъде дарена на Бургаската болница. Тя е по Проект за превенция на исхемичния мозъчен инсулт, който ще се осъществява с партньорството на Ротари Дистрикт Д2482 и лекари от УМБАЛ Бургас АД.

В проекта „Rotary No Stroke Bulgaria“ („Ротари без инсулти в България“) – глобален грант на Ротари Дистрикт Д2482 са включени четири университетски болници, сред които и УМБАЛ Бургас. В представянето в петък ще участват представителите на трите Ротари клуба в Бургас – Ротари клуб „Бургас“, Ротари клуб „Бургас Пиргос“, Ротари клуб „Бургас Приморие“.

В България годишно умират над 20 000 души, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт.  Проектът „No Stroke Bulgaria“ е съобразен с този сериозен проблем. Основната цел е да се намалят случаите на посоченото заболяване чрез скрининг за исхемичен мозъчен инсулт на високорискови групи от населението.

В детските заведения на територията на Община Бургас се използват само храни без хидрогенирани мазнини, без консерванти и без оцветители. 

Със започването на новата учебна година темата за здравословното хранене на децата отново е актуална. Във връзка с въпроси на родители зам.-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова и общинският съветник Калояна Живкова проведоха работна среща технолога по храненето в Община Бургас инж. Яна Маркова.

По време на разговора инж. Яна Маркова подчерта, че в детските заведения не се използват колбаси, нито се приготвят пържени ястия. Тестените изделия се приготвят с брашно по Утвърден стандарт, лютеницата е по Браншови стандарт, краве и козе кисело мляко по Български държавен стандарт, както и кашкавала и сиренето. Маслото, което се използва е от краве мляко с 82% масленост, мляното месо е само по стандарт „Стара планина“. В менюто на децата всяка седмица има минимум един път риба.

За съжаление деца на родители, които позволяват вкъщи да се консумират храни като чипс, сладки с високо съдържание на захари, колбаси и т.н. трудно се адаптират с модела на хранене в детските заведения.

За деца с доказани алергии и автоимунни заболявания се изготвят индивидуални менюта от инж. Яна Маркова.

Проф. Турманова и Калояна Живкова отново акцентираха на въпроса с контрола на храните, които се доставят. Инж. Маркова уточни, че всички продукти стриктно се контролират при приема в заведенията, както от инженер-технолога в община Бургас, така и чрез ежемесечни проверки от Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция. Вече е практика в проверките да се включват и родители.

През последните няколко години Община Бургас извършва  положителни промени в хранителния модел на децата и учениците. Това се прави с цел намаляване риска от хранителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето, осигуряване на хранителни продукти произведени само по стандарт.

Държавата подготвя масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години. Това предвижда нов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип.

В него е заложено през следващите години държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват в страната. В момента този обхват е между 2 и 3%.

Идеята бе представена на кръгла маса за лечението на остри респираторни разпоявания, по време, на която стана ясно, че тази зима ни очакват по-различни противогрипни ваксини.

С новата програма за ваксинопрофилактика на сезонен грип е заложено ваксините, закупени от държавата, да достигнат до 25% от хората у нас, които са на възраст над 65 години. Според експертите това са най-уязвимите лица, при които грипът може да бъде фатален.

Проектът все още в зародиш, допълниха от здравното министерство. Предстои обсъждане, а от ведомството се надяват програмата да влезе в сила от следващата година.

Междувременно стана ясно, че тази година противогрипните ваксини ще включват два нови щама – „Сингапур” и „Колорадо”, а добавянето им се наложило заради промените в грипните вируси в последните години.

LiveInternet

Ние търсим „точката на щастието.“ Откриваме я и работи с нея. За щастие, не трябва да отиваме далеч. Точката на щастието е в нас. Това е тимусната жлеза, която се намира в центъра на гърдите. Източната медицина я нарича „точка на щастието“, и с право!

Тази жлеза помага за неутрализиране на негативната енергия, укрепване на имунната система, поддържа здравето.

Докосвайте, галете, масажирайте тази точка, и не след много дълго време ще откриете колко ефективна е тя. Това помага да се повишат енергийните ни вибрации на по-високо ниво. Тимусната жлеза поддържат енергията на тялото ни.

Ето защо, когато нашата енергийна система е извън равновесие, тя може да помогне, защото тимусната жлеза е мост между мозъка и тялото.

По време на стрес тимусната жлеза се свива, което води до намаляване на жизнеността.

Как да се стимулира тимуса?

Това може да стане с юмрук, като Тарзан от филма, но не е необходимо нито да викате толкова силно, нито да се катерите по дърветата, нито да биете силно с юмруци в гърдите.

Можете да почуквате или да галите пръсти. Направете това за около 20 секунди и се вдишва дълбоко в същото време. Можете да си повтаряте на ум в същото време: „Всичко е добре в моя свят“, или „Аз съм млад, здрав, красив“ или каквото и да е друго позитивно твърдение.

Как ще разберете, че тимуса се е засилил?

Ще усетите прилив на нова, чиста енергия. При правилно активиране на точката на щастието ще почувствате по тялото си леко „мравучкане“. Може да отнеме известно време, докато се появи това усещане. Не очаквайте резултати веднага. Бъдете последователни и търпеливи. Правете това упражнение всеки ден. След време определено ще почувствате ефекта, и ще бъдете приятно изненадани.

Ако имате чести пристъпи на тревожност, паника и стрес – правете по няколко пъти на ден това простичко стимулиране на тимуса. Сами няма да разберете как ще успеете да си възвърнете баланса в живота.

Източник: lekuva.net

Инициативата за безплатни профилактични изследвания на кръвна захар и пикочна киселина на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължава до края на месец септември 2018г. Благодарение на нея повече хора могат  да се изследват и да разберат дали имат предразположение към определено заболяване.

Какво е необходимо, за да се включите в безплатните изследвания?

Пациентите могат да посетят лаборатория на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна или Ямбол  сами, могат да бъдат насочени от лекар, както и към другите назначени анализи да поискат безплатно да им бъдат направени тези, които са включени в кампанията. В тази инициатива пациентът  заплаща само манипулацията за вземане на кръвна проба, включваща епруветките, иглата и труда на лаборанта и администратора на стойност 2 лева. Самите анализи са безплатни.

„Целта на инициативата ни е да стимулираме хората от всяка възраст да се отнасят отговорно към здравето си, като се създадат възможности за всички, без значение от това дали са здравно осигурени или не, да обръщат внимание на профилактиката”, обясняват от лаборатория „ЛИНА”.

Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно. Проверката на резултатите става на място в лабораторията или онлайн в сайта на „ЛИНА”.

Общинска АНТИСПИН кампания ще се проведе днес, 14 септември, от 10.30 до 12.30 часа на площад „Тройката“. Нейни организатори са експертите от отдела „Спорт, превенции и младежки дейности“ в Община Бургас, съвместно с Регионална здравна инспекция, Фондация „Областен ромски съюз“ и доброволци от Общински младежки клуб „J. J. Cool A“.

Програмата включва доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ с бързи тестове в мобилен медицински кабинет, разположен на площад „Тройката“, които ще се извършват от екипи на РЗИ-Бургас и Фондация „Областен ромски съюз“.

Екип от доброволци от Общински младежки клуб „J. J. Cool A“ и Фондация „Областен ромски съюз“ ще раздават здравно-информационни материали, флаери, брошури, ще промотират употребата на предпазни средства и ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

АНТИСПИН кампанията се провежда с подкрепата на местния обществен комитет по СПИН и Министерството на здравеопазването.

Общинска АНТИСПИН кампания ще се проведе утре, 14 септември, от 10.30 до 12.30 часа на площад „Тройката“. Нейни организатори са експертите от отдела „Спорт, превенции и младежки дейности“ в Община Бургас, съвместно с Регионална здравна инспекция, Фондация „Областен ромски съюз“ и доброволци от Общински младежки клуб „J. J. Cool A“.

Програмата включва доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ с бързи тестове в мобилен медицински кабинет, разположен на площад „Тройката“, които ще се извършват от екипи на РЗИ-Бургас и Фондация „Областен ромски съюз“.

Екип от доброволци от Общински младежки клуб „J. J. Cool A“ и Фондация „Областен ромски съюз“ ще раздават здравно-информационни материали, флаери, брошури, ще промотират употребата на предпазни средства и ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

АНТИСПИН кампанията се провежда с подкрепата на местния обществен комитет по СПИН и Министерството на здравеопазването.

Белодробната болница в Бургас организира кампания срещу туберкулозата чрез седмица на отворените врати. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 септември и е под надслов „Свят без туберкулоза“.

По време на кампанията ще бъде извършван скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета. Изследванията ще продължават от 10:00 до 16:00 часа всеки ден от кампанията. От 11:00 до 15:00 часа специалисти ще дават консултации на пациенти как да се предпазват от коварното заболяване.

Дейностите ще се осъществяват в консултативно-диагностичния блок на Белодробната болница.

giphy.com

На 13 септември се очаква магнитна буря, която няма да причини сериозни проблеми, но може да повлияе негативно на работата на мобилните мрежи, съобщава Science Alert, цитирано от БНР Възможно е някои хора да имат неразположение, посочва изданието.

Според американските специалисти голямо количество йонизирани частици ще се отделят от Слънцето и ще достигнат Земята.

Положителният ефект е, че още няколко дни времето ще бъде ясно и топло, особено в Северна Америка и централните и южните части на Русия.

До края на септември се очакват силна магнитна буря на 26-и, която може да има сериозно влияние върху здравословното състояние на хората, и между 27 и 30, но тя ще бъде по-слаба.

 

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Носенето на прозрачна блуза не е проста работа, защото съчетаването й с останалите дрехи може да даде на цялостната ви визия щипка сексуалност или...