My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Здраве

Освен за тонус и добра форма, заниманията са и отличен избор и при проблеми с опорно двигателния апарат, лимфата, стрес, безсъние

Есента е период, в който не трябва да изоставяме себе си, а напротив – можем да преборим умората, минорните настроения и да се тонизираме – като седмично отделяме поне по час за лека, но ефективна тренировка. „Нужно е само желание. Практиките йога, водна аеробика и акваспининг са достъпни и по възможностите на всеки“ – казва Надежда Колева – сертифициран дългогодишен йога и водна аеробика инструктор. „Освен от полза за здрави дух и тяло, те са и своеобразна рехабилитация. Подходящи за хора с проблеми с опорно-двигателния апарат, наднормено тегло, дискови хернии, лимфен застой. Ефикасен лек са и срещу стреса и безсънието, които в днешни дни причиняват дискомфорт на все повече хора“ – завършва тя.

Над 10-годишният опит на Надежда Колева в работата с различни групи ѝ позволява да развива тренировките постоянно, съобразявайки ги със специфичните нужди на конкретните участници в тях. „Хората споделят положителни впечатления и чудесни резултати, добро повлияване на различна симптоматика и проблеми – включително такива с опорна, лимфна, дихателна и храносмилателна система“ – разказва Надежда.

За да оптимизира тренировките и да ги направи още по-ефективни, без обаче това да влияе на тяхната достъпност, тя използва различни подходи. Йогата комбинира с аромотерапия, понякога и с кристалотерапия. Във водната гимнастика включва освен популярните „макарони“ и гирички, които правят упражненията още по-полезни. Съчетава и двете тренировки – водна гимнастика с акваспиниг, за още по-оптимални резултати. Винаги влиза заедно с групите в отопления басейн, за да има добър поглед над специфичните нужди на всеки трениращ. Занятията се провеждат в Бургас в СПА център „6th Sense” на Гранд Хотел и СПА Приморец.

Йога

вторник – от 8 до 9 часа и от 9:15 до 10:15 часа

четвъртък – от 8 до 9 часа и от 9:15 до 10:15 часа 

Водна гимнастика

понеделник – от 8:15 до 9:15

сряда – от 8:15 до 9:15 и от 18:30 до 19:30

Комбинирана тренировка водна гимнастика и акваспининг

петък – от 8:15 до 9:15

Ако графикът не е удобен за вас, то можете да заявите индивидуално занятие. Предлагат се и месечни абонаментни карти. Участниците в тренировките използват безплатно паркинга на хотела. Освен йога, водна аеробика и акваспиниг, в СПА център „6th Sense” на Гранд Хотел и СПА Приморец ще откриете и фитнес от висок клас (Lifefitness САЩ), както и възможност за индивидуални тренировки по бокс. СПА и уелнес зоната обхваща 3000 m² и включва басейн, джакузи, финландска сауна, арома сауна, хамам, кислороден бар, спа козметични услуги и предлага над 160 различни процедури от цял свят.

За повече информация и резервации: +359 56 910 913 | spa@hotelprimoretz.bg

За информация на бургазлии, Медицински център III (бившата Трета поликлиника) на бул. „Демокрация“ предлага специфични услуги в областта на спортната медицина. Там се извършват задължителни начални, периодични и предсъстезателни медицински прегледи на лица, упражняващи физическо възпитание и спорт. Ето повече подробности за някои от предлаганите услуги:

* Обхващане, картотекиране, създаване на медицински досиета на спортистите от всички спортни клубове, регистрирани на територията на община Бургас.

* Осигуряване на медицинска обезпеченост на всички спортни и обществени прояви, организирани и проведени на територията на общината.

* Издава необходимите документи, съгласно изискванията на Наредба 8 от 18.03.2005 г., за задължителни начални, периодични и предсъстезателни медицински прегледи на лица, упражняващи физическо възпитание и спорт.

* Осигурява на картотекираните състезатели при необходимост консултация с кардиолог, травматолог, невролог или специалист по физикална рехабилитационна медицина.

* Предоставя висококачествени физиотерапевтични и рехабилитационни процедури – електротерапия, магнитотерапия, ултразвукова терапия, светлолечение, лечение с УВЧ, ЛФК на картотекираните спортисти.

* По договор с Община Бургас предоставя десет допълнителни процедури /рехабилитация/ на деца, страдащи от ДЦП и Сколиоза.

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ІІІ – БУРГАС“ ЕООД Бул. „Демокрация“ № 94

e-mail: medcent3bs@abv.bg

тел.: 056/ 99 40 87.

 

Burgascity.com започва нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Г-жо Пенева, аз съм на 64г. и се чувствам млад и жизнен. Но от както се пенсионирах, съседите все ме будалкат че съм остарял. Всеки ден ми подмятат:

„За къде си се разбързал старче?“ Чудя им се на акълите и всъщност не зная кога започва стареенето? Какво е вашето мнение за такива коментари? 

Катя Пенева:

Целият живот е едно вълнуващо пътешествие. От малки са ни учили, че всичко си има начало и край, раждаш се и умираш, а в този кратък промеждутък, трябва да свършиш толкова много неща, че времето сякаш не ти достига. Когато бях малка, моята баба ми разказваше, че когато си млад с всеки изминат ден растеш и се развиваш, а когато остарееш слизаш надолу и се смаляваш. Според тези общоприети правила, да остаряваш, означава да ставаш все по-безпомощен и стигайки до края- да умреш. Това е участ, която няма да подмине никого и така е било от векове. Свикнали сме да приемаме времето като затвор, от който никой не може да избяга, а телата си като биохимични машини, които след определена употреба се изхабяват.

Биолозите твърдят, че ние започваме да стареем още на тридесетгодишна възраст. Това е бавен и продължителен процес, в който със всяка изминала година тялото ни започва да губи формата си; появяват се бръчки, кожата загубва тена и свежестта си, мускулите се отпускат, зрението и слухът се влошават. Тонусът и издръжливостта ни намаляват, като по този начин и намаля работоспособността ни. Законите в цивилизования свят са предвидили заслужена почивка и задължителното пенсиониране не отминава никой.  Възрастта за пенсиониране в България е шестдесет години и десет месеца за жените и шестдесет и три години и десет месеца за мъжете. Това е една много съмнителна възраст, в която хората биват откъснати от общополезна дейност. Само един ден преди да навърши шейсет и три години, един работник допринася с труда си за умножаване на ценностите в обществото, а един ден след това, той става един от хората, които зависят от същото това общество. От медицинска гледна точка резултатите от тази промяна могат да бъдат опустошителни. За хората които са свикнали да се занимават с активна професионална дейност първите години след пенсионирането са смъртоносни. Учените твърдят, че рязко се увеличават случаите на инфаркт и рак и ранната смърт поваля хора, които иначе са били здрави преди да се пенсионират. Това са процеси, които са повлияни от насаденото от обществото съзнание за безполезност на възрастните хора.

Съвременните теории за възрастта твърдят, че човек може да остане жизнен и продуктивен дори и много след осемдесет години. Днес повечето хора на 65г изглеждат като на 55г. Ако погледнете старите снимки на вашите деди, ще видите, че вече на петдесет години те са изглеждали като на седемдесет. Продължителността на живота постоянно се повишава и това се дължи на добрите условия и високото качество на живот. Ако вие сте млад човек и се претоварвате от работа, навярно постоянно ще се чувствате тревожен и напрегнат, живота ви ще е изтощителен. Липсата на време за социални контакти допълнително ще усилят вашето разочарование и съмнение. Макар и твърде млад вие ще се чувствате зле и този начин на живот няма да ви носи наслада. Каква е тогава разликата между вас-младия човек в активна възраст на тридесет и пет години, вечно недоволен, загубил смисъл в бъдещето и възрастният човек, който активно спортува, храни се здравословно, има семейство и всеки ден празнува живота си с чаша червено вино?

Старостта е субективно усещане и е въпрос на това, с какви емоции и чувства преживяваме всеки един ден. Как се грижим за себе си, спортуваме ли, имаме ли пълноценни интимни отношения, храним ли се разумно и създаваме ли си постоянно поводи за приятни емоции? Живота ни след шестдесет години. би бил прекрасно време за творчески занимания и забавления.

При опити с животни изследователи провокирали бързо стареене, болести и ранна смърт у лабораторни плъхове и мишки, като ги поставяли в стресови ситуации. Животните, които никога преди това не са имали толкова екстремни преживявания ги възприемали като безнадеждни, много бързо се предавали и не след дълго умирали. И обратно, животни, които успявали да се адаптират към лабораторните премеждия си създали условен рефлекс за защита и издържали дълго време на необичайните промени.

Голяма част от историята на стареенето при хората се характеризира с безнадеждност. Страховитите представи, които имаме за този процес, в съчетание с високата степен на заболявания и старческа немощ води до изпадане в мрачни състояния с предизвестен край. Това преди всичко е въпрос на индивидуално съзнание и личен избор. Ако вие имате позитивни нагласи възприемате живота като поток, който винаги е бистър и никога не спира да бълбука, отчаянието ви ще бъде свързано с надежда. Можете да изберете да виждате повехналата роза, като вълна от живот, който никога не секва, защото следващата година ще разцъфнат нови рози на същото стебло. Старостта преди всичко е избор и вие сам решавате кога да погледнете на живота с остарели отегчени очи.

Цветна градина

Без съмнение стайните цветя украсяват дома. С тях всяка стая става жива, свежа, уютна. Но някои от тези цветя крият огромни опасности за здравето.

В някои домашни растения има парлив сок, който е способен да предизвика възпаление, сърбеж, сълзене. Този негативен ефект е характерен за всички видове млечка.

Стайните растения могат да предизвикат и алергична реакция. След контакт с такива растения възникват сърбеж, обриви, слюноотделяне. Появяват се отоци на очите и устните, кашлица, затруднено дишане. Такива растения са здравецът и игликата.

Фикусът е стайно цвете, което се среща в почти всяко жилище. То обаче е изключително вредно за здравето. Фикусът може да предизвика пристъпи на астма и сериозни алергични реакции.

Доста отровни също така са азалията, хортензията и филодендронът. Тези растения могат да причинят вреда само ако попаднат в организма. Затова не бива да съжителстват с деца и трябва да бъдат извадени от дома.

Не по малко опасни са цветята от семейство Тойнови. Най-известните представители на това семейство са олеандър, адениум – Пустинна роза, камелия, мандевила. В тях се съдържат вещества, които пагубно влияят на сърдечно-съдовата дейност. Естествено, ако само им се любувате няма никаква опасност. Но не бива да се приемат вътрешно, дори ако ги срещнете препоръчани в някои рецепти от народната медицина.

Особено опасни са растенията в периода на цъфтеж и особено, ако са със силен аромат. Този мирис може да предизвика силно главоболие. Такъв мирис притежава лилиумът. Това цвете е колкото красиво, толкова и вредно. Всички видове лилиуми, без изключение, са вредни за здравето на човека. Това цвете може да предизвика изключително силно главоболие и дори загуба на съзнание. Тези цветя категорично не бива да са там, където спят хората.

Много често в стаите се среща и монстера. Това тропично растение с доста големи размери означа „необикновена” в превод от гръцки. Тя е много отровна. Ако тя само си стои в саксията без да я докосвате, няма нищо страшно. Но в никой случай не трябва да се пробва сока ѝ, защото може да предизвика изгаряния на вътрешните органи, очите, гърлото, стомаха. А при попадане на кожата предизвиква възпаление на епидермиса. /Zdrave.to

 

Social Episodes

Психолози успяха да установят какви именно привички фактически програмират човек към бедност, сривайки душевното му здраве, като влияят на физическото състояние на мозъка.

Самосъжаление
Привичката да се самосъжаляват и постоянно да оплакват безсмислуния си живот е присъща само на тези, които няма какво да правят. Ако тези хора посветят времето си на нещо полезно, то ще подобрят финансовото си състояние.  Склонните към самосъжаление се оплакват от всичко: фигура, доходи, образование, жилище и дори времето навън. Причините, които те си намират да мрънкат, че не им върви, са безброй. На всичкото отгоре те постоянно и досадно се правят на мъченици и хората започват да ги отбягват, не общуват с тях, ограничават общуването си с тях, което бък им дава нов повод за самобичуване. Така „великомъчениците” се лишават сами от полезни или просто приятни връзки, които биха могли да ум помогнат с нова работа, при решаване на лични проблеми и т.н.

Икономии във всичко
Ако акциите и разпродажбите са главната цел на посещенията в магазините, ако постоянно мислите за по-високите заплати на колегите, ако не оставяте бакшиш на келнерите или дори не посещавате заведения, ако се отказвате да имате деца с оправданието, че не достигат пари – това са привички на бедността. И е много трудно да бъдат изкоренени. Желанието да се икономисва от всичко не е разумна пестеливост, както си мислите, а липсата на  баланс между доходите и разходите.

Пресмятате всичко в пари
Само действително бедните хора си мислят, че ще забогатеят, ако заплатата им е с повече нул. Но дори и при скромни доходи може да се радвате на живота и да бъдете щастливи. Пробвайте да си отговорите на въпроса „Какво ви трябва, за да сте щастливи?” Психолозите твърдят, че именно бедните хора започват да изброяват материални ценности. Как бихте отговорили на този въпрос вие? Богатите смятат, че щастие това са приятелите и дружбата и не посочват богатството си в банките.

Паника при свършване на парите в портмонето
Вътрешна програмираност към бедност има при хора, които се боят от съкращения в службата или, че парите им ще свършат всеки момент. Човек, който вярва в себе си, знае, че винаги ще си намери работа, защото като начало трябва поне да пробва да си потърси. След това да прояви настойчивост по време на събеседването, да поема всякакъв брой задачи и да демонстрира пред работодателите висока класа. Богатите хора знаят, че парите са неизменна величина и че, ако днес ги няма, то утре ще се появят, но за да стане това трябва да се положат малко повече усилия отколкото вчера и онзи ден.

Не бива да харчите повече, отколкото печелите
Това е изключително вредна привичка и гарантирано води към бедност. Уж работите много, дори на няколко места, но пазарувате каквото ви се поиска и често на кредит. Така лека-полека затъвате в ямата на борчовете, от която няма измъкване. Ако не разбирате, че един кредит, с който покривате друг, по нищо не се отличава от него, никога няма да станете богат.

Нелюбима работа
Тези, които работят нещо, което не им харесва, никога няма да забогатеят. Това не е предположение, а факт. Неудачата и бедността съпровождат хората, които не се занимават със своя работа, твърдят психолозите.  Само тези, които получават удоволствие от работата си, могат да растат в кариерата, а заедно с това ще растат и доходите им.

Нелюбов към роднините
Ако се отдалечавате и откъсвате от семейството си веднага може да се запишете в редиците на провалените. Обърнете внимание на факта, че потомствените богаташи винаги имат големи семейства. Семейството е това, което те най-усърдно пазят, защото го смятат за главна и най-голяма ценност. /Zdrave.to

tastycraze.com

Тамянът, с който се прекажда вечерята на Бъдни вечер, е познат като целебно средство още от Древността. Затова и димът от тази смола присъства в повечето източни религии.

Ароматът му има успокояващо и дори опияняващо действие. Затова някои го ползват като антидепресант. Макар че няма преки научни доказателства, някои природни лечители препоръчват различни мазила на неговата основа срещу възпаления и като обезболяващи средства. В миналото той дори е бил смесван в храната на малките деца, за да бъде подсилена имунната им система.

Доказан е благоприятният му ефект при артрит и заболявания на опорно-двигателния апарат. За целта се скълцва от смолата, нагрява се леко и се поставя като топъл компрес за цяла нощ върху болното място. При бъбречно-каменна болест народни лечители препоръчват по едно малко зрънце бял тамян да се поглъща сутрин на гладно.

При астматичен бронхит в миналото са издълбавали сърцевината на 3 ябълки, в които са поставяли тамян, захлупвали са с капачето на ябълката и след изпичане са били консумирани от болните. Настинка и затруднено дишане лечителите са церели, като са напръсквали вълнено парче плат с оцет, тамян и черен пипер и са го слагали на гърдите на болния. Някои стари хора дори имат претенцията, че могат да лекуват с него шипове. За целта те препоръчват сварен боб и мед да се разбъркат с тамян, а след това болните места да се наложат със сместа за една нощ.

Учени от университета на Лестър са открили още едно негово свойство. Те смятат, че тамянът може да помогне при лечението на рак на яйчниците.

При проведените експерименти изследователите открили, че химикалите, съдържащи се в тамяна, убиват клетките на някои злокачествени тумори. До момента учените разглеждат използването на тамян при лечението на няколко форми на рак, най-вече защото за него няма известни странични ефекти.

Тамянът се получава от дървото Boswellia, което расте в Йемен, Оман и Сомалия. Той е известен със своите противовъзпалителни свойства. В народната медицина е познат от хилядолетия. Тамяновият дим действа антисептично. Също така е част от редица мехлеми срещу различни видове гноясване, пише „Gotvach.bg“.

Тамянът основно се гори. Много от религиозните последователи използват тамяна главно, за да лекуват душата.

Основният вид тамян е тибетският. Освен като фон за медитация той се прилага и в производството на парфюми и ароматерапията. В християнството е бил признат като подарък при раждането на Исус, който е даден от тримата мъдреци. Поради много хора вярват, че тамянът е по-ценен и от златото.

Учените предполагат, че здравните ползи от тамяна са свързани преди всичко с психическото състояние на човека. Той се използва с успех в ароматерапията за намаляване на тревожността или стрес. Ценната смола съдържа определен компонент за облекчаване на стреса, наречен incensole acetat. Проучванията са доказали, че е много удачен и за лечение на депресия.

Друго предимство на тамяна е, че с него може да се подмладим. В миналото египтяните са открили тази негова функция. Те са го използвали като очна линия за разкрасяване на лицето. От друга страна той се прилага и за защита на очите от инфекции.

OБИKHOBEH TAMЯH

Бoлĸи в бъбpeцитe

Πиe ce oтвapa oт oвec

– 1 винeнa чaшa oвec ce зaливa c 1 л вoдa. Bapи ce, дoĸaтo вoдaтa ocтaнe нaпoлoвинa. Bзeмa ce 1 зъpнo тaмян и ce изпивa нaвeднъж – 250 г oвeceнa oтвapa и тaмянa. Πиe ce в пpoдължeниe нa 9 дeнa – cyтpин и вeчep.

Πнeвмoния

Oт 1 чaeнa чaшa бpaшнo, 1 жълтъĸ и 1/2 чaeнa чaшa пpяcнo мляĸo ce зaмecвa питĸa и ce пopъcвa cъc cитнo cчyĸaн тaмян. Πocтaвя ce нa бoлнaтa cтpaнa и дoбpe ce зaвъpзвa c вълнeнa ĸъpпa. Щoм мяcтoтo ce зaчepви, ce cвaля. Πpaви ce няĸoлĸo вeчepи пoдpeд. Πoмaгa и пpи плeвpит.

БЯЛ TAMЯH

Шипoвe

1 paвнa cyпeнa лъжицa cвapeн бoб ce paзбъpĸвa дoбpe c 6-7 зъpнa бял тaмян. Бoлнитe мecтa ce мaжaт вeчep, зaвивaт ce c вълнeнa ĸъpпa и тaĸa ce пpecпивa. Cyтpин ce пoчиcтвa и измивa. Дa нe ce зaбpaвя, чe ĸoгaтo тaмянът ce пpиeмa вътpeшнo, нe тpябвa дa ce дoпиpa дo зъбитe, зaщoтo тe пoчepнявaт oт нeгo!

Acтмaтичeн бpoнxит

Издълбaвaт ce 3 ябълĸи. Bъв вcяĸa ce cлaгa пo 1 бyчĸa бял тaмян, зaxлyпвa ce c oтpязaнoтo пapчe и ce пeчe във фypнaтa. Cyтpин, oбяд и вeчep ce изяждa пo 1 ябълĸa 30 минyти пpeди xpaнeнe. Лeчeниeтo тpae 5 дeнa бeз пpeĸъcвaнe. Дa ce пaзят зъбитe! Πoчepнявaт oт тaмянa!

Cилнa пpocтyдa

Heпpaнa вълнa ce пopъcвa c 1 cyпeнa лъжицa винeн oцeт и 1 пaĸeтчe бял тaмян. Cлaгa ce нa гъpдитe нa бoлния. Πoмaгa и пpи възпaлeниe нa бeлитe дpoбoвe и зaтpyднeнo дишaнe.

Шипoвe

2 пaĸeтчeтa бял тaмян (cчyĸaн или cмлян) ce cипвa в 2 cyпeни лъжици ябълĸoв oцeт. Cмecтa ce cлaгa въpxy пapчe вълнeн плaт и ce пocтaвя въpxy шипa. Πpecпивa ce c ĸoмпpeca.

B 2 л ябълĸoв oцeт ce дoбaвят 2 пaĸeтчeтa coдa биĸapбoнaт и 10 пaĸeтчeтa cмлян бял тaмян. B пpoдължeниe нa 30 дeнa вcяĸa вeчep ce пpaви ĸoмпpec нa бoлнoтo мяcтo. Лeчeниeтo e eфиĸacнo и пpи плeĸcит.

B 1 чaeнa чaшa пчeлeн мeд ce paзбъpĸвaт 5-6 cтpити зъpнa бял тaмян. Beчep cмecтa ce нaлaгa нa бoлнoтo мяcтo и ce пpeвъpзвa c вълнeн шaл.

1 пaĸeтчe бял тaмян ce cтpивa и ce cмecвa c 3 бeлтъĸa и 1 чaeнa чaшa paĸия пъpвaĸ. Paзcтилa ce въpxy плaт и ce нaлaгa нa бoлнoтo мяcтo. Πoĸpивa ce c нaйлoн и ce пpeвъpзвa въpxy бoлнoтo мяcтo.

2 пaĸeтчeтa бял тaмян ce cчyĸвaт и ce зaливaт c 1 чaeнa чaшa мeдицинcĸи cпиpт. Paзбъpĸвaт ce мнoгo дoбpe. B пpoдължeниe пoнe нa 2 ceдмици вcяĸa вeчep ce пpaви ĸoмпpec нa бoлнoтo мяcтo.

Bъзпaлeни бъбpeци

Paзтoпявaт ce бeз дa зaвиpaт 25 г бял тaмян, 25 г пчeлeн вocъĸ, 40 г мeдицинcĸa дъвĸa и 100 г зexтин. Cлeд изcтивaнe нa cмecтa ce пpaвят cитни ĸaтo цapeвични зъpнa тoпчeтa.

3 пъти днeвнo 20 минyти пpeди xpaнeнe ce изяждa пo 1 тoпчe.

1 пaĸeтчe бял тaмян и 1 пaĸeтчe мeдицинcĸa дъвĸa ce cмилaт нa пpax. 21 cмoĸини ce paзцeпвaт и пopъcвaт c пpaxa. Лeчeниeтo тpae 20 дeнa – вceĸи дeн 20 минyти пpeди xpaнeнe 3 пъти днeвнo бoлният тpябвa дa изяждa пo 1 cмoĸиня.

/lechenie.newage.bg/monitor.bg

 

Известният специалист – ортопедът-травматолог д-р Биркан Гюней от Институт „Пирогов“ в София, ще консултира пациенти в Медицински център“Прайм Клиник“ в Бургас. Прегледите са насрочени за 13 ноември /вторник/ от 11:30 часа. Предварително записване може да бъде направено на тел. 0887 105 004 или на место в МЦ „Прайм Клиник“, която се намира в комплекс „Изгрев“, бл. 27А в морския град.

Заплатите на медицинските сестри да скочат с 200 лева – предложението е заложено в новия колективен трудов договор. Той трябва да бъде подписан след 2 дни, съобщава БТВ.

Ако здравният министър подпише документа, това означава, че от следващата година минималната заплата на медицинските сестри ще бъде 900 лева, вместо 700, както досега. А за медицинските в университетските болници дори повече – 950 лева. Предвижда се и скок на заплатите на лекарите – те да получават не по-малко от 1100 лева.

Екатерина Александрова е медицинска сестра от 30 години. „Няма сестра, която да е доволна от заплащането си. За труда, който полагаме, за усилията, които полагаме! За условията, при които работим!”, казва тя.

Посреща новината за увеличението на заплатите им с безразличие. „При положение, че някъде в хипермаркетите се дискутират заплати от 1200 лева за обикновени служители..”, коментира още Екатерина.
На последния си национален протест през май, медицинските сестри искаха поне 1500 лева.

Д-р Кирил Джуманов пък има диплома за инженер. След това завършил и медицина. Сега заплатата му е 850 лева.

„Заплащането е крайно недостатъчно. За стандартите на България пък още повече”, посочва д-р Кирил Джуманов.

Когато получи специалност, ще взима 1100 лева. „Тези 1100 лева по никакъв начин няма да оправят един млад лекар. Но…тук не става въпрос за финансовата гледна точка, а за чисто моралната …”, казва още лекарят.

„Разбира се, ние никога няма да бъдем удовлетворени. Не е голяма стъпка, но е стъпка напред”, посочва д-р Иван Маджаров от БЛС.

Една пета от медсестрите и лекарите у нас са навършили години за пенсия и трудно се намира кой да ги замести.

Не е тайна, че именно ниското заплащане гони медиците в чужбина. Само за миналата година 580 медицински сестри и 500 лекари са напуснали България. Синдикатите в здравеопазването се надяват, че с увеличението на заплатите този отлив ще намалее.

Скринингът е за риск от развитие на захарен диабет, ще има консултации и със специалист-ендокринолог

Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се проведе в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“. От 8 ноември всеки вторник и четвъртък до края на месец ноември хора от рискови групи могат да измерят безплатно кръвната си захар и да се консултират със специалист-ендокринолог.

Кампанията е посветена на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. Това хронично заболяване става все по-разпространено. 40% от хората не знаят, че имат диабет, а ранната диагностика би предотвратила сериозни усложнения, обясни инициаторът на кампанията – д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог.

„Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците“, обясни тя.

Всеки участник в кампанията може да изследва кръвната си захар безплатно. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително безплатно изследване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни изследвания е ограничен и те ще се раздават до изчерпване на количествата.

За участие в кампанията е задължително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ „Св. Николай Чудотворец“). Записванията се извършват всеки делничен ден от 11 до 13 ч. до изчерпване на часовете.Кампанията е предназначена за хора, които нямат поставена диагноза диабет.

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

 

Снимка: podrobnosti.ua

На 3 ноември започна една от най-силните магнитни бури за тази година.

Учените отбелязват, че колебанията на магнитното поле са започнали рано сутринта на 3 ноември, когато бурята достигна сила от 5 степен. Според оптимистичния сценарий, тя трябва да премине до сутринта на 6 ноември, но има голяма вероятност и да се усили до 6-7 степен.

magnitnie buri. noyabr 2018

Ноемврийската магнитна буря има планетарен характер и скоро ще бъде наблюдавана от няколко световни магнитни обсерватории, разположени на различни географски ширини. Според прогнозите магнитната буря от 3 ноември до 6 ноември 2018 г. е втора по сила за тази година, като отстъпва само на магнитната буря от 26 август, когато силата на магнитните смущения достигна 8 степен.

Така в началото на ноември Земята ще преживее една от най-силните космически атаки за тази година. Трябва да се отбележи, че в момента Земята преминава през плътен поток от слънчев вятър със сложна структура. Според прогнозите на учените, ние напълно ще спрем да усещаме последиците от магнитната буря едва в средата на месеца.

Магнитните бури могат да окажат неблагоприятно влияние върху състоянието на хора, зависими от метеорологичните условия, както и на тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. През този период лекарите съветват да се пие зелен чай за да повдигане на тонуса, да се ходи повече, да се избягват конфликти и да имаме под ръка всички необходими лекарства, както и да се въздържаме от дълги пътувания.

Източник: vedmochka.net

От витринатавиж всички

1
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
В женския гардероб шаловете се използват не само като аксесоар, който изпълнява практическа функция (защита от студа), но и като декоративен елемент. Уникалността на този...
Открий ме в спорта