My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Здраве

Снимки: УМБАЛ-Бургас

От днес (21 януари) Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас (Кръвният център) се премести в нова сграда. Това е важно за всички, които решат да даряват кръв.

Кръводаряването от днес се осъществява в новата сграда, старото място няма да работи. Новата сграда се намира зад ДКЦ-I (Първа поликлиника) и е долепена до Инфекциозно отделение. Входът е откъм паркинга от задната страда на ДКЦ-I.

Отделението вече разполага с комфортни условия за кръводарителите и персонала, включително и спомагателни помещения – за попълването на въпросниците, за промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, нови санитарни възли./dariknews.bg

/sogdia.blockablock.info

Взимайте незабавни мерки срещу грипа. Това посъветва зрителите на БТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Само преди дни излезе информация, че този сезон грипът е взел 18 жертви в Румъния. Подценяваме ли вирусите и как трябва да реагираме, ако грипът влезе в дома ни?

По последни данни грипна епидемия има в Силистра, Шумен, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Смолян. Най-уязвими са активните хора във възрастта между 15 и 60 години.

В Бургаска област броят на заболелите расте. Лекарите в Бургас приемат пациенти в извън работно време. Някои от родителите предпочитат алтернативните методи на лечение и са против антибиотиците. Усложненията след грип обаче стават все повече и броят на болните расте. Затова са предприети спешни мерки и всички училища са затворени. Забрана за свижданията и планов прием на пациенти са част от мерките за справяне с епидемията.

От тази есен държавата ще отпуска безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора, които най-често страдат от хронични заболявания. Лекарите пък искат санкции за тези, които не се ваксинират. У нас противогрипна ваксина са си сложили между 130 и 150 000 души.

Не може да има санкции за противогрипна ваксина. Това е решение на човек, който трябва да се консултира с личния си лекар”, коментира в „Тази сутрин” проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му у нас битува мнението, че деца не трябва да се ваксинират против грип. Той даде пример, че в САЩ след 6-месечна възраст педиатрите обсъждат с родителите дали да ваксинират децата си.

Пулмологът д-р София Ангелова поясни, че най-рисковият контингент са хората над 65-годишна възраст и именно те трябва да се ваксинират.

„Много е важно да се дадат добри съвети и когато се проявят признаци на грип, хората да останат вкъщи и да не ходят в лекарските кабинети, които са инкубатор за вирусите. Там става допълнително заразяване. Трябва веднага да се започне прием на противогрипен медикамент, а не на антибиотик”, обясни пулмологът.

Тя посъветва още да се избягват контактите в затворени помещения в този период. Хубаво е да се приема витамин D и повече течности. Важна е и личната хигиена и редовното миене на ръце.

За да се предпазим от грип, проф. Кантарджиев препоръчва да проветряваме помещенията, в които седим, да си мием редовно ръцете, да носим в себе си антибактериални кърпички, да стоим на повече от 1 метър един от друг.

Ако човек рязко вдигне температура, има болки в мускулите, кашлица, затруднения в дишането, бързо трябва да се търси болнична медицинска помощ”, съветва проф. Кантарджиев.

През последните няколко години обаче добрата новина е, че епидемиите у нас са много по-слаби и има много по-малко заболели.

„Всяка година смъртните случаи в нашата страна са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа. На 3000-4000 болни един прави дихателна недостатъчност. Ако такъв човек веднага не бъде приет в болница, рискът за живота му е голям”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Мед, лимон, джинджифил, чесън и ябълков оцет укрепват имунната система, имат противовъзпалително действие и ни предпазват от грипа. Това обяви в предаването „Тази събота” по bTV природолечителят Иван Гарабитов.

Тези продукти той е комбинирал в еликсир-сироп Дар от Гарабитов. Природният имуностимулатор прочиства организма от токсините, особено след празниците с обилно хранене. Когато клетката е освободена от отровите вирусите нямат среда за виреене, а и тялото по-бързо се справя с тях, обясни Гарабитов. При слаба имунна система всеки вирус ни атакува, подчерта той.

Съвременният застоял начин на живот също разболява хората, предупреди още природолечителят. Неговият съвет е всяка сутрин да отделяме 5-10 минути за гимнастика. Пред водещата Александра Кръстева Гарабитов демонстрира лесно упражнение с дълбоко вдишване при вдигане на ръцете в различни посоки и издишване при прибиране на ръцете до тялото. Тези елементарни движения сутрин са достатъчни човек да бъде в хармония, да излиза с усмивка и да се прибира с усмивка, завърши темата Гарабитов.

Д-р Емил Петков е завършил медицина във ВМИ – Стара Загора през 1993 г. Специалност Урология придобива в Медицинска академия – София. Практикува в Урологична клиника при Тракийски университет – Стара Загора. От 2010 г. работи в Урологичен сектор на МБАЛ „Тракия“ в Стара Загора. Основната насоченост на неговата работа е в областта на ендоурологията. Той и екипът му ефективно прилагат ендоскопските и миниивазивните методи в урологията.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

– Д-р Петков, прилагате успешно методиката за разбиване на камъни в бъбреците и в пикочния мехур с помощта на лазерна литотрипсия. При всички пациенти, които страдат от тези заболявания ли може да бъде приложена процедурата?

 – При всеки един пациент е нужно да бъдат извършени първоначално доста изследвания. Най-важното от тях е скенер с контраст. Трябва да се види големината на камъка, неговото разположение и каква е плътността му. След това се прави преценка дали може да се приложи разбиване чрез литотрипсия и какъв ще бъде начинът. Защото има различни начини. И при всеки конкретен случай се прилага определен метод.
– Колко време отнемат тези изследвания?
– Отнемат от няколко дни до около един месец. Много зависи от това дали пациентът ще заплаща изследванията или те ще бъдат направени по Здравна каса. Извършването им е свързано с посещение на лекарския кабинет, с евентуално издаване на направление, с насрочване на изследванията.
– В каква степен методиката е ефективна?
– През последните години техническите новости много навлязоха в урологията. Особено с използването на лазерите, които са много ефективен метод за разтрошаване и премахване на камъни. Използват се все по-фини инструменти. Което прави методът по-атравматичен. А това от своя страна води до все по-големи възможности за прилагането му и до по-малък риск за пациента. В Болница „Тракия“ прилагаме успешно разтрошаване на камъни в бъбреците и пикочната система вече близо 2 години. Но не бих казал, че класическите методи за лечение на бъбречно-каменна болест са останали на заден план, особено когато се открие някаква физиологична аномалия. Лазерната литотрипсия си има своето място и все по-голям процент от случаите се решават чрез използването му. Тя се наложи най-вече, защото сондите, чрез които лазерният лъч достига до камъка, са изключително тънки.
– Свързана ли е процедурата лазерна литотрипсия с неприятни или болезнени усещания за пациента?
– Процедурата се прави под анестезия. Така че по време на процедурата пациентът не усеща нищо. През първите няколко дни след нея се прилагат анестетици и обезболяващи лекарства. Сравнимо с класическата операция, болката при лазерната литотрипсия е многократно по-малка.
– Колко време отнема възстановяването?
– Само след няколко дни човек може да се завърне към нормалния си начин на живот. Друго предимство на лазерната литотрипсия е, че тази процедура може да се извършва повторно, тъй като няма разрези. Бъбречно-каменната болест е рецидивиращо заболяване. Камъкът се премахва, но причината за образуването му най-често остава.
– Нека припомним какви са най-честите причини за възникване на бъбречно-каменна болест?
– Това са фактори като начинът на живот, храненето, наличието на вродени заболявания, аномалии на пикочната система, на метаболизма и много други.
– Увеличават ли се заболяванията на пикочните пътища по Ваши наблюдение?
– Не бих казал. Ако има някакво увеличение, то е свързано с увеличените възможности за извършване на модерна диагностика и тяхното откриване.
– Какво можем да препоръчаме като профилактика за тези заболявания?
– Хора, които страдат от тях, е редно 2 – 3 пъти в годината да се диспансеризират. Поне 2 пъти в годината те трябва да провеждат ехографски изследвания. Когато камъните са по-малки, те се премахват по-успешно. Процедурите са по-ефективни. Тъй че идеята е да не се стига до формирането на голям камък, който би се отстранил трудно. Поемането на голямо количество течности също има важно значение. То е свързано с поддържането на разредена урина. При специфичните случаи на бъбречно-каменна болест се налага провеждането на доста изследвания. Чрез тях може да открием как да променим метаболизма на дадения пациент и така да предотвратим повторното образуване на камъни.
– Колко струва провеждането на лазерна литотрипсия и поема ли се лечението от Здравната каса?
– Извършването на самата процедура се поема от Здравната каса. Само че, всички знаят какво е положението в България. Повечето от клиничните пътеки са недооценени. И няма как да се покрие цената на цялата лазерна апаратура, която е доста скъпа. Здравната каса не заплаща и голяма част от консумативите. Само за пример, едно лазерно влакно струва от 50 до 100 лева. Здравната каса не заплаща и различните пособия като щипки, кошнички. А някои от тях са на цени от 200 до 800 лева. Стентовете също не се заплащат. А понякога се налага да се постави стент. Всичко зависи от големината на камъка и от това къде е разположен той. Затова има доплащане от страна на пациента. В Болница „Тракия“ това доплащане варира между 300 и 600 лева в зависимост от сложността на случая.
– Как пациентите могат да стигнат до Вас, какво е нужно да направят?
– Нужно е да минат през кабинета ни в Медицински център „Трета поликлиника“ в Стара Загора. Хубаво е да имат подготвени, вече направени изследвания на заболяването си. Ако нямат, тук при нас се назначават изследвания. В рамките на един или два дни те могат да бъдат направени.

Бургас е в предепидемична обстановка, но на този етап няма предпоставка  за обявяване на грипна епидемия, сочат данните на РЗИ-Бургас 

За да се обяви грипна епидемия обаче трябва да бъдат регистрирани 455 заболели за седмица, обясни директорът на РЗИ- Бургас д-р Георги Паздеров. Само за четвъртък са регистрирани нови 64 случая.

„В понеделник ще анализираме новите данни и тогава ще видим каква е ситуацията. Ако достигнем критичните нива, тогава е възможно да обявим грипна епидемия“, обясниха от Здравната инспекция.

Източник: dariknews.bg

 

bzv.org.ua

Преди дни Министерството на здравеопазването предупреди, че има опасност от „внос“ на морбили от чужбина. Данните сочат повишена заболеваемост от дребна шарка в съседните ни страни: Румъния, Сърбия и Северна Гърция.

„Морбили е остро инфекциозно заболяване, силно заразно. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно– капков път. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11 дни. Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен човек, настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта. До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването, поради наличието на антитела, предадени от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко”, обяснява вирусологът на медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Николова.

Диагностицирането на болестта става с помощта на клинико- имунологични лабораторни изследвания, които „ЛИНА” извършва.

„По време на обрива се появяват специфични антитела IgM, IgA, IgG, които обуславят имунния отговор. Първите два изчезват в продължение на около два месеца, а IgG антителата остават трайни и пожизнено. След успешно проведена ваксинация се образуват същите IgG антитела, които са защитни и при среща с вируса може да настъпи инфекция, която е много по- лека. Това налага извършване на лабораторна серологична диагностика за доказване на  специфичните морбилни антитела IgM и IgG по метода ELISA.Наличието на IgM антитела са бързопреходни и са показател за прясна инфекция, а в някои случаи и за реинфекция. Серумните проби се вземат между 5-я и 30-я ден. Доказването на IgG антителата, след 14 ден от началото на заболяването е показател за преминаваща инфекция, а динамиката им – за преболедуване на фона на направена в миналото ваксина. Същите тестове се използват за доказване на IgG антитела за отчитане на имунният отговор след направена ваксина или реваксина”, допълва вирусологът на лаборатория „ЛИНА”.

Как започва заболяването и какви са симптомите през различните периоди?

В клиничното протичане на заболяването морбили се наблюдават три периода: остър /катарален/, обривен и възстановителен.

Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, ринит /серозно-слузеста секреция от носа/, сълзотечение, светобоязън, кихане. Появява се кашлица – груба, неповлияваща се на обичайното лечение. Постепенно температурата достига до 38,5º-39º С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците, фаринкса.

На 3-5ден се появява характерният макуло-папулозен обрив с ново повишаване на температурата до 39º-40º С. Той се развива поетапно, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща гърдите, гърба и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. През този период може да се появят усложнения от централната нервна система, от белите дробове – сухи, свиркащи и влажни хрипове, от сърдечно-съдовата система.

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил и общото състояние постепенно се нормализира.

Диагнозата се поставя при наличие на три симптома: генерализиран макулопапулозен обрив в продължение на 3-4 дни /брустница, дребна шарка/, температура 38,5º и наличие на кашлица, ринит, конюнктивит.

„След въвеждане на специфичната профилактика на морбили, често се наблюдават нетипични форми на заболяването. Има много заболявания, които са със сходен обрив- рубеола морбилоза, скарлатина, инфекциозна еритема, адено вируси, коксаки вируси, медикаментозин алергичен обрив и др., затова извършването на изследвания е важно”, заявява вирусологът.

В лаборатория „ЛИНА” майките могат да проведат изследвания, а след това да се консултират с вирусолога д-р Николова за резултатите на децата им./e-burgas.com

iStock

Много хора обичат да имат растения в домовете си, тъй като те създават уют, разкрасяват помещението и не на последно място филтрират въздуха, който дишаме.

А именно дърветата и растенията поглъщат въглеродния диоксид (CO2) и го превръщат в кислород, което е от решаващо значение, за да оцелеем. Всички видове растения правят това, но някои от тях са по-добри от други.

НАСА наскоро проведе проучване за чистотата на въздуха, което разкри най-ефективните растения за пречистване на въздуха.

Това са 18-те растения, проучени и предложени от НАСА. Вземете си някое от тях и се научете как да го гледате, за да имате пречистен въздух във вашия дом!

 

Dwarf Date Palm 

Финикова палма, Dwarf date palm (P Dw hoenix roebelenii) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Boston Fern

Папрат Нефролепсис, Boston fern (Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’) – пречиства формалдехида.

Kimberly Queen Fern

Папрат Kimberly queen fern (Nephrolepis obliterata) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Spider Plant

Хлорофитумът (известно и като зелена лилия), Chlorophytum comosum – пречиства формалдехида

Chinese Evergreen

Аглаонема (Aglaonema) – пречиства стаята от бензол, формалдехид 

Bamboo Palm

Хамедорея, Chamaedoea – пречиства формалдехида

Weeping Fig

Фикус Бенджамин, Weeping Fig (Ficus benjamina) – пречиства формалдехида

Devil`s Ivy

 

Сциндапсус; Дяволски бръшлян, Golden pothos или Devil’s ivy (Scindapsus aures or Epipremnum aureum) – пречиства формалдехида

Flamingo Lily

Антуриум – (Anthúrium andraéanum) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Lilyturf

Маймунска трева (Lilyturf), научно име: Liriope muscari – пречиства ксилена и толуола.

Broadleaf lady palm

Broadleaf lady palm, Рапис екселза (научно име: Rhapis excelsa) – пречиства формалдехида, ксилена и толуола.

Barberton daisy

Гербер, Gerbera Daisy или Barberton daisy (Gerbera jamesonii) – бензол, формалдехид, трихлоретилен

Cornstalk dracaena

Cornstalk dracaena, (Dracaena fragans ‘Massangeana’) – пречиства формалдехида

English ivy

Английски бръшлян, English Ivy (Hedera helix) – улавя бензола, формалдехида, ксилена и толуола.

Varigated snake plant

Сансевиера, Sansevieria – пречиства формалдехида   

 

Red-edged dracaena

Драцена, (Dracaena marginata) – пречиства дома от бензол, формалдехид, ксилена и толуола.

Peace lily

Спатифилиум, Peace lily (Spathiphyllum) – пречиства стаята от бензол, формалдехид, трихлоретилен

Florist`s chrysantemum

Хризантема (димитровче), Chrysantheium morifolium – улавя бензол, формалдехид, трихлоретилен   Източник: zdrave.to

ok.ru

Алуминиево фолио може да се намери в почти всяка кухня в света и докато повечето от нас го асоциират с приготвяне и съхранение на храна, то всъщност има многобройни употреби за които може би и не подозирате. Още по-учудващото е, че те са свързани с нашето здраве!

Алуминиево фолио функционира като чудесно лекарство срещу настинка. За да започнете, ще трябва да обвиете краката си най-малко с пет слоя фолио. Тъй като фолиото съдържа противовъзпалителни свойства, то служи за облекчаване на симптомите на настинка и грип, които чувствате. Оставете краката си опаковани в продължение на поне два часа. Ако симптомите продължават повече от седмица, свържете се с лекар.

Следващата област, в която фолиото може да ви помогне, е когато изгорите. Това не е първото лекарство, за което повечето хора биха си помислили при подобен проблем. Но медицински изследвания предлагат на лекарите да лекуват изгаряния по този начин. Преди да приложите фолиото, раната трябва да се почисти с вода и суха кърпа. Необходимо е първо да се сложи мас и чиста марля. След като раната е увита във фолио и е закрепена с лента, опитайте се да не движите засегнатата зона, докато болката постепенно намалява.

Алуминиевото фолио може дори да функционира когато сте уморени. Поставете няколко ленти от фолиото във фризера и ги оставете за два или три часа. След това поставете хладното фолио върху клепачите и бузите си. Това ще накара мускулите в лицето ви да станат далеч по-отпочинали. А това от своя страна ще ви помогне да се почувствате свежи и енергични.

Не на последно място, тези, които страдат от болезнени стави, също ще се възползват от използването на алуминиево фолио. Ако страдате от болезнен пристъп на ишиас или подагра, обвийте фолиото върху въпросната част на тялото и се опитайте да не я движите. Оставете фолиото да действа за една нощ или за пълни 24 часа. Повторете процеса в течение на десет дни и ще бъдете приятно изненадани от това колко бързо болката изчезва./ Zdrave.to.

laprensa.hn
Проявява се с остро начало, висока температура, много силно проявена отпадналост, почти пълна загуба на енергия

Пикът на грипа ще настъпи в средата на януари, потвърди пред БНТ д-р Ангел Кунчев. По думите му, предстои да продължи повишаването на заболяваемостта.

Точна информация за броя на болните обаче ще има след като изтече една пълна работна седмица след поредицата празнични дни, когато хората избягват да посещават лекар, обясни експертът. Вероятно към края на месеца някои от областите ще достигнат епидемиологични нива, допълни д-р Кунчев.

Грипът се проявява с остро начало, висока температура, много силно проявена отпадналост, почти пълна загуба на енергия. Много често след няколко дни без специфично лечение, тези симптоми отшумяват, каза Кунчев.

Експертът е категоричен, че грипът не се лекува с антибиотици, защото те нямат ефект върху заболяването.

 Д-р Гергана Николова разкри от своя страна топ съветите, с които да се предпазим от заразяване с грип. Вирусите, които ни очакват са т.нар „свински“ грип и „Мичиган“. 

1. Мийте си често ръцете

2. Използвайте дезинфектант за ръце, когато не можете често да миете ръцете си

3. Използвайте маски за лице

4. Почиствайте, всичко което може да се изчисти и то с влажна кърпа

5.Отваряйте прозорците често

6. Пийте повече течности, но не горещи

7. Не се разтривайте с ракия – така се дехидратирате

8. Яжте повече плодове, зеленчуци и местни супи

9. Избягвайте запрашени и замърсени пространства

10. Старайте се да не се потите, чрез увиване на тялото/novini.bg

Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. 

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване, както поради високата заболяемост и смъртност, така и поради големите разходи за домашно и болнично лечение и значителното натоварване на цялата здравна система.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 г., като достига до 90 % от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания.

В България ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици. През тези седмици, средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 – 300 000 души.

Случаи на грип и свързаните с него тежки усложнения и смърт могат да бъдат предотвратени посредством употребата на съществуващите високоефективни ваксини, които се прилагат повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%. Ваксинацията е особено важна за хората с по-висок риск от сериозни усложнения, вследствие на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Тези изчисления са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, закупуват се от пациента и се прилагат срещу заплащане.

С приемане на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.

Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица от целевата група, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини по програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
От Хубавата Елена, през златната ера на Мерелин Монро  до манията по Скарлет Йохансон – пределно ясно ни е, че по-голямата част от мъжете предпочитат блондинки....
Открий ме в спорта