Здраве

Появата на постоянен или периодичен шум едностранно или двустранно в ушите, т.нар. тинитус, може да се дължи както на съвсем безобидни причини (като задържан церумен – ушна кал, във външния слухов проход, някои физиологични – не свързани с патология шумови ефекти), така и на сериозни възпалителни процеси, засягащи структурите на средното и вътрешното ухо, където е поместена периферната част на слуховия и вестибуларния анализатор. В някои случаи този дискомфорт е първа проява на туморни процеси, ендокринни заболявания, проблеми на сърдечно-съдовата система, травми или промени в областта на главата и шията и др. Затова появата му не трябва да бъде пренебрегвана и да се чака шумът да изчезне от само себе си, казва д-р Анелия Ботева, УНГ специалист от Болница „Тракия“ – Стара Загора.

Обикновено, когато наличния в ушите шум се съчетава с болка или отделяне на секрет, това е по-сигурен стимул за пациентите да потърсят помощ. Разбира се, нормално е пациентът първо да се консултира с личния си лекар. Една от най-баналните причини може да се окаже натрупана ушна кал, която успешно се отстранява в амбулаторни условия. За всеки, персистиращ в проявите си, тинитус е необходимо да се потърси мнението на УНГ – специалист. Щателната анамнеза, при която ще се изясни характерът на шума (субективност – дали се усеща единствено от пациента или може да бъде регистриран и от околните, интензивност, променливост, честотна характеристика, моменти на проявление, импулсност), съчетаност с други оплаквания (понякога пренебрегвани от самия пациент) е от голямо значение, за да се насочим към правилното провеждане на диагностичния и лечебния процес.

Много често оплакването може да се комбинира и с отслабване на слуха, и световъртеж, както заради пространствената близост, особено в началните отдели на слуховия и вестибуларния анализатор – периферните им структури са разположени във вътрешното ухо, така и заради споделената им зависимост от добрата микроциркулация, казва д-р Ботева. Затова понякога хората със шум в ушите усещат нестабилност и дезориентация.

Една „обикновена“ хрема или болки в гърлото биха могли да влошат провеждането на звука от външното през средното ухо, за чието комфортно функциониране се грижи Евстахиевата тръба, чрез регулярното изравняване на въздушното налягане и дрениране на секрецията от тъпанчевата кухина. Така се затруднява нормалната стимулация на рецепторните клетки във вътрешното ухо. Друг момент е, че при такова принудително вакуумно фиксиране на костиците в средното ухо и на самата тъпанчева мембрана тя получава формата на фуния. Това пречупва неправилно околните звуци и пациентът ги чува като неприятен шум, без да има някакво сериозно заболяване на ухото. Състоянието отшумява с нормализиране на налягането от двете страни на тъпанчето, след правилно проведено лечение.

Вирусните инфекции могат и по токсичен път да увредят фините нервни структури на слуховия анализатор. Същото може да се причини и от т.нар. ототоксични медикаменти (групата на аминогликозидните антибиотици напр.). Причина за шума в ушите могат да бъдат и турболенции, предизвикани от високо кръвно налягане. Такива могат да възникнат и при патология на сънната артерия или големите венозни съдове в областта (като атеросклероза, аневризми).
Остеохондроза (т. нар. ошипяване) може също да е причина, която да предизвика шум в ушите. В този случай се намесват невролозите, които най-добре установяват дали е намален потокът в каротидните артерии чрез доплерова сонография. Аудиометричното изследване допълнително може да покаже дали левият или десният слухов анализатор не страда от липса на достатъчно кислород и това да е причината за шума в ушите.

Много често страданието е свързано с излгането на стрес, предимно психически, тревожни, депресивни състояния. При тумори, особено ангажиращи слухово-вестибуларния черепно-мозъчен нерв или съдове, свъразни с отделите на ухото или съседни структури, също може да има проявен шум с пулсиращ характер.

След добре снетата анамнеза, естествено следва рутинен оториноларингологичен преглед. Последващите камертонално, аудиометрично, тимпанометрично изследвания имат за цел да довършат първоначалната картина за реалното състояние на оплакващият се от шум в ушите, пациент. Те дават допълнителна ориентация за степента и характера на настъпилите увреждания, засегнат ли е и доколко невросензорният апарат.

Болница „Тракия“ разполага с модерно оборудван аудиометричен кабинет с аудиометър, импедансметър, тимпанометър, BERA (изследване на Стволови слухови потенциали – безценен при установяване вродена или придобита глухота от най-ранна детска възраст), даващи възможност изключително точно изследване на слуха. Тази апаратура е важен помощник в диагностицирането на проблемите с ушите и при съвсем малките деца, от които не винаги могат да опишат оплакванията си (не че и зрял човек не може да изпита затруднение в това!). Аудиометрията може да изключи или посочи проблем в средното или външното ухо. Веднъж годишно такова изследване трябва да си правят и хората, които работят в шумна среда. Ако до час след приключване на работа шумът в ушите им не изчезва, те непременно трябва да потърсят лекарска помощ, казва д-р Ботева.

За окончателно разкриване етиологията на оплакването понякога е необходимо и образно изследване – компютърна томография, ангиография, доплерсонография, ЯМР.

Дали се лекува този проблем? Разбира се, има достатъчно методи, в съответствие с причините. За съжаление не всеки вид шум в ушите може да се повлияе от прилаганото лечение. Навременното установяване на реалния проблем и прецизно приложеното лечение е минималното, което може да се осигури на потърсилия помощ пациент. Затова при появата на шум в ушите е задължително пациентите да потърсят лекарска помощ, съветва д-р Ботева.

origin__5b4853eb6fddf

origin__5b485403777fa

origin__5b4854374dacc

Републиканският консултант по съдова хирургия д-р Антон Елкин ще преглежда пациенти в Медицински център „Прайм Клиник“ – Бургас. Лекарят ще бъде в морския град на 25 юли /сряда/ от 14:30 часа. Предварително записване за консултация пациентите могат да направят на тел. 0887 105 004 или на място в Медицински център „Прайм Клиник“.

Д-р Елкин е част от екипа на Отделението по съдова хирургия в Болница „Тракия“, Стара Загора с ръководител доц. д-р Димитър Петков.

Медицински център Прайм Клиник се намира в комплекс „Изгрев” в Бургас. Там функционира успешно и център за лечение на трудно зарастващи рани /диабетно стъпало, варикозни рани, декубитус/.

Българин създаде уникален сироп „Дар от Гарабитов“, който се използва за детоксикация, балансира жизнените функции, намалява нивата на холестерола, подобрява съня и жизнеността. Сиропът повлиява мускулния тонус и нервната проводимост.  И нещо също изключително интересно – доказано ефективен е при намаляване на наднормено тегло. Тези данни изнесе проф. д-р Игнат Игнатов на семинар на Интердисциплинарната тематична група за изследване на активирани води към Българската академия на науките (БАН) с ръководител доц. Георги Глухчев. Сиропът „Дар от Гарабитов“ е създаден от Иван Гарабитов, заслужил треньор по борба и автор на известната едноименна методика за здравословно отслабване и бързо възстановяване на организма от травми и възпаления. С авторски анализи проф. Игнатов доказва впечатляващите ефекти на напитката върху спортисти и хора с намален жизнен тонус. Резултатите се публикуват в „Журнал по медицина, физиология и биофизика“ и „Европейски журнал по медицина“.

Пред учени от различни области проф. д-р Игнат Игнатов обясни своите проучвания върху „Дар от Гарабитов“. „Сиропът е уникална комбинация от ябълков оцет, чесън, джинджифил и мед. Изследванията са извършени със спектрален анализ на 1% разтвор на природния елексир. Резултатите показват подчертан стимулиращ ефект върху целия организъм. Човек, който използва напитката, става по-жизнен, чувства прилив на енергия, желание да бъде активен и достига до вътрешно спокойствие. Това е изключително важно при съвременния начин на живот, при който хората страдат от хронична умора и преумора. Организмът получава витамини и минерали и възстановява своя баланс като основа на добро здраве“, обясни българският учен, който е почетен доктор в Европейска академия за естествени науки (Германия) и професор и доктор на науките в Руската академия по естествознание.

Проф. Игнатов от години изследва дълголетници и столетници и прави анализ на факторите за здраве и дълголетие. „Този научен проект се реализира в България, Австрия, Германия, Швейцария, Русия, Чили и Аржентина. Един от основните изводи е, че възпаленията са част от процеса на остаряване на човешкия организъм. „Дар от Гарабитов“ има изразен противовъзпалителен ефект“, подчерта проф. Игнатов.

Той акцентира, че хора, които работят в замърсена среда, с органични вещества и тежки метали, застоял въздух, могат да правят ефикасна профилактика и да поддържат добър жизнен статус с „Дар от Гарабитов“.

„Това, както и намаляването на излишните килограми, се получава благодарение на изчистването на тялото от токсините и мастните плаки. С напитката ние пречистваме организма“, изтъкна няколко пъти по време на семинара Иван Гарабитов. Присъстващите учени бяха впечатлени от разнообразните случаи, при които методиката на този български гуру в природната медицина е помогнала. Фактите сочат, че за 12 години над 37 000 българи и чужденци са свалили от 5 до 150 кг  без увисване на кожата и видимо са се подмладили, диабетно болни намаляват в пъти приема на инсулин, хора с травми се възстановяват за дни, вместо за месеци. Изявени състезатели, прилагайки методиката Гарабитов, съкращават в пъти периода за постигане на високи спортни цели.

На снимките:

Иван Гарабитов /вляво/ с проф. д-р Игнат Игнатов

Проф. д-р Игнат Игнатов обяснява пред учени от различни области резултатите от изследванията си върху сиропа „Дар от Гарабитов“

Иван Гарабитов споделя с учени от различни области дългогодишния си опит

1. Ivan Garabitov i prof. Ignatov

3. Prof. Ignatov govori pred auditoriata

7. Ivan Garabitov govori pred auditoriata

3. Prof. Ignatov govori pred auditoriata

 

moetodete.bg

От десетки години малко село в Кюстендилско няма никакви репродуктивни проблеми сред жителите си. Легенда твърди, че местността е заредена с космическа енергия, която помага на жените да заченат, а на мъжете дава плодовитост и сексуална сила.

Мястото е смятано за свещено още от тракийско време и чак впоследствие се сдобило и с християнски храм.

Село Лилач се намира на 56 км от София в посока Кюстендил, но от години е атракция за бездетните двойки. Местните наричат странните скални образувания над селото Провиралката и това е тяхното мистично място. Те нямат никакви съмнения, че ако бездетна жена се промуши там, скоро ще е заченала с мечтаната си рожба.

Според различни източници над 150 семейства са се сдобили с деца при посещението на скалите. Селото, което най-отдавна е споменато в турски документ от 1576 г., пък никога нямало и една безплодна двойка. Преди години, когато в района все още имало достатъчно млади семейства, всяко от тях се радвало на поне 2-3 отрочета.

Специфичната енергия на мястото се допълва от факта, че то се вижда от всяка от четирите махали на селото. Разгърнато на единственото възвишение в околовръст, всяка сутрин слънцето целува първо най-издадените скалисти форми. Вечер това е последното място, до което стигат лъчите. Точно тяхната енергия зарежда скалата и се твърди, че й продава мъжка сила.

Самата Провиралка е сякаш издялкана да наподобява женска форма. Природното чудо е напълно естествено според местните и не е плод на изкусни майстори от древността. Въпреки това симетрията му напомня женска утроба.

Затова разкази на местни хора споменават Провиралката като природно чудо, но и като богато на силни енергии място с мистични заложби.

До малко познатия мегалитен скален комплекс от времето на тракийското племе Пеони се стига по разбит планински път, който се изкачва към възвишение над селото.

Пътят се вие през скални сводове, за да стигне до огромен камък с тесен процеп под него. След вглеждане в скалата лесно се вижда, че всъщност камъкът поразително прилича на женските детеродни органи, но в гигантски размери. Тъкмо под него трябва да се мушне жената, за да я споходи мечтаното щастие да стане майка.

Силните енергии, които местните усещат и до днес, са били осезаеми и за траките. Според предания на това място те са устройвали своите мистични ритуали за плодородия. По поляната около Провиралката се забелязват едри плоски камъни с форма на кръг. Според някои това било скална маса за пиршества, според други пък са олтарни камъни за жертвоприношения.

Запознати твърдят, че в околността има и непроучен некропол. Археолозите правили само огледи тук, но така и не са стигнали до проучване и разкопки. Това не пречи на местните да разказват като неоспорим исторически факт, че детето на император Юстиниан също се е явило на бял свят едва след като жена му минала през ритуалите под скалата. Стари източници съобщават, че самият римски император бил роден някъде около Лиляч.

Според древни източници той произхождал от село с име Таурезиум, а в античността селище с такова име е имало близо до днешното кюстендилско село Таваличево. Тези обстоятелства развихрят фантазиите на местни краеведи, но и на специалисти, които не изключват възможността под пасбищата около мегалитното светилище да лежи древен град. Точно това е причината всяка вечер местността да се обикаля от иманяри с металодетектори. Никой от едва 200 останали жители на селото обаче не смее да разнищи дали набезите им дават резултат./Blitz.bg

news.bnt.bg
news.bnt.bg
Опознай.bg
Опознай.bg
Опознай.bg
Опознай.bg

gradinata.bg

Руски специалисти откриха евтин препарат за борба със злокачествените заболявания

Учени от Москва намериха начин да извлекат ефективни противоракови вещества от семената на магданоза и копъра, съобщи Journal of Natural Products. Препаратите от този тип разрушават тубулина, който има решаващо значение за делението на клетките.Химиотерапията, с чиято помощ лекарите унищожават раковите заболявания, работи по два начина. Или поврежда ДНК-то на раковите клетки, като ги принуждава да се самоунищожават, или предотвратява тяхното нарастване и деление. Вторият способ е по-популярен, защото не допуска появата на още по-агресивни видове ракови клетки.

bgbilka.com
bgbilka.com

Необходимите вещества досега бяха извличани от тъканите на тропически растения. Сега обаче методът ще е по-евтин, тъй като веществата ще се извличат от магданоза и копъра. Новият препарат вече е изпробван върху ембриони на морски таралежи и върху ракови клетки на хора.

blitz.bg

actunet.net

Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби списък, трябва да отидат при личния си лекар, за да ги смени с аналог. Аптекарите у нас нямат право да правят такава замяна, съобщава БТВ.

На институциите у нас най-вероятно ще се наложи да направят нова оценка на цените на лекарствата за хипертония, които Здравната каса плаща. Причината – цената им се определя спрямо най-ниската в групата.

Засегнатите лекарства съдържат активното вещество валсартан. Китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит примес в него.

Именно този примес е класифициран като вероятен канцероген. Затова са блокирани  само лекарствата на фирмите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод.

Списъкът им е публикуван на сайта на Агенцията по лекарствата.

Китайската фирма твърди, че отритият примес е свързан с промени в производствения процес от 2012 г. Уточнява, че няма нарушения на правилата за добра производствена практика и няма данни други активни вещества, произведени от компанията,  да са засегнати.

Заместители на блокираните лекарства има, списъкът също е на сайта на Агенцията по лекарствата.
Малко над 160 хиляди пациенти у нас пият блокираните лекарства. Освен при хипертония те се предписват при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Акцията по спиране на продажбите е превантивна. Лекарите и аптеките са уведомени.

Той обаче се използва и в хранителната промишленост.

Според Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на Българския фармацевтичен съюз (БФС) няма място за паника. Примесът, заради който са блокирани лекарствата, е вторичен амин и се използва и в хранителната промишленост – забавя развитието на бактериите, обясни Грозданова. Според нея хората, които имат лечение с тези продукти, могат да продължат да използват лекарството, докато отидат при своя личен лекар.

Фармацевтът уточни още, че лекарствата са блокирани, за да се уточни колко е този примес и какво е въздействието върху хора, защото засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.

Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени.

Източник: btvnovinite.bg

В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg. 

Дъщеря ми, която е на 16 години, не се интересува изобщо от мъже. Усещах още преди, че има влечение към момичетата не просто като приятелки. Много съм притеснена. Лекува ли се чрез някаква терапия според Вас такова състояние и как? 

Все по-често младите хора се опитват да ни провокират. Много рядко между две поколения в семейството може да има разбирателство и хармония. И ако навремето единствения начин да се противопоставим на остарелите разбирания на родителите си беше да нарушим вечерния час, то днес изкушенията на тийнейджърите сe простират в много по-голям спектър.

Макар и да живеем в демократично общество, нашите непорасли деца все повече се чувстват ограничени от опеката на своите родители, те се нуждаят от подкрепа и разбиране и в същото време от много свобода. Твърде млади и без опит, изпитващи страх от отхвърляне и неодобрение, нашите наследници все по-рядко споделят своите най-интимни копнежи с родителите си, като за сметка на това все по-често търсят подкрепата и одобрението на своите връстници. Така съвместно с тях, те откриват все по ефективни начини да демонстрират безсилието на старото поколение чрез, цигари, наркотици, авангардни прически и екстравагантен секс. И войната започва. Сякаш един родител е склонен да преглътне всяка една прищявка на своето дете, но не и неговата алтернативна сексуална ориентация. Тук разочарованието е двойно защото става дума не само за поведението на палавия тийнейджър, а за факторите, които са довели до неговите отклонения и тук родителите са по-склонни да обвиняват най-вече себе си за липсата на достатъчно добро възпитание. Разбира се в такива моменти самосъжалението и самообвиненията са напълно безпочвени, тъй като до този момент няма научни доказателства в световен план, че определен модел на възпитание може да доведе до хомосексуална ориентация. Нещо повече, младите хора в процеса на своето развитие сами решават да експериментират с различни стилове на еротично поведение с идеята да открият за себе си, това което най-много им допада. Една част от юношите в ранната зрялост избират да имат еротични преживявания с представители и на двата пола или пък от чувство за сигурност, предпочитат да се фокусират само към партньори от същия пол. Но тъй като нищо в този свят не е статично, след време този тип поведение може да претърпи промяна.

Развитието на половата ориентация е дълъг процес, който според учените завършва в началото на двадесетте години. Това е възрастта в която децата влизат в т.н възрастова и психическа зрелост. Преди завършването на този период е несериозно да се твърди каква е сексуалността на изграждащата се личност. Дори и да има белези на „ различност“, родителите са тези, които трябва да проявят разбиране и приемане. Твърде вероятно е в случай като вашия да става въпрос не за „влечение към момичетата“, а за по-лична любезност между приятелки, които се подкрепят в трудни ситуации. В тези ситуации е най-добре да се запази спокойствие и да се създаде семейна среда, в която детето не се упреква и наказва. Вашите страхове биха могли да създадат излишно напрежение в отношенията ви с подрастващата ви дъщеря. Излишни са и наказанията, които биха могли да задълбочат процеса на враждуване между родители и деца. Това, че един човек е с различно мислене или различна сексуална ориентация не го прави по-малко добър или по-лош от другите. Но това все пак е вашето дете и то не бива да се чувства като престъпник в собственото си семейство, заради предпочитанията които е имало смелостта да изрази.

Добре е да знаем, че човек не избира сам сексуалната си ориентация и е неморално да го виним за това или да се опитваме, чрез грубо вмешателство в личния му живот да го променяме. Света никога не е само черен или само бял. Не е редно да делим хората на хомосексуални или на хетеросексуални, на лоши и добри още по-повече когато става въпрос за собствените ни деца. Нека да се опитаме да запазим емоционалната си близост с децата си без да им поставяме етикети или диагнози. В различния начин на поведение със своите връстници, децата вероятно се опитват да трасират по-различни начини на общуване със своите родители. Начини който поставят децата ни в позиция на хора, които искат да бъдат приемани като възрастни. И нека да си даваме сметка като родители, че ако откажем да приемем динамичните промени в живота им, трудно ще можем да останем за дълго време близко до тях.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Независимо дали сте вкъщи или на открито, горещините са опасни за здравето, особено на малките деца и бебетата. Трябва да сте добре информирани как да поддържате комфорта и безопасността на бебето. Прекомерно обличане на малкото с дрехи може да доведе до обрив на кожата от топлината и топлинен удар. Прегряването е свързано с повишен риск на синдрома на внезапната детска смърт, тъй като бебетата спят по-дълбоко на високи температури.

Изберете подходящи дрехи

Ако сте на закрито облечете бебето в свободни дрехи, за предпочитане които са изработени от естествени влакна, като памук, който абсорбира потта по-добре от синтетичните тъкани. Ако излезете навън сложете му дълги панталонки със светъл цвят и ризка с дълъг ръкав. На главичката на бебето поставете широка шапка, която да пази лицето от слънчевите лъчи. Дори времето да е облачно не пропускайте да облечете бебето, тъй като вредните лъчи могат да проникнат през облаците.

Осигурете добра вентилация и проветрение

Бебето не може да се поти ефективно, за да регулира телесната си температура, затова може да прегрее много по-бързо от възрастните. Ето защо никога не трябва да оставяте бебето в топла стая или в паркирана кола. Само за няколко минути температурата му може да се повиши много бързо и да застраши живота му.

Използвайте подходяща за горещините количка

Комбинацията от тясно пространство в количката и топлината могат да доведат до повишаване на температурата на тялото. Когато купувате количка за горещите месеци, изберете я според качествата за горещините – да е направена от материи със светъл оттенък, за да отразява слънчевите лъчи, да е съобразена с размера на бебето, за да му е удобно, както и не забравяйте да осигурите някакво покривало или чадърче, които да покриват по-голяма част от количката. Ако видите лицето на бебето да се зачервява, извадете го веднага от количката.

Пазете бебето от дехидратация

Въпреки че можете да не виждате капчици по кожата на бебето от пот, това не значи, че то не губи течности в горещото време. Признаците за обезводняване са зачервяване на кожата на лицето, която е топла на допир, учестено дишане и безпокойство. Тъй като бебетата не трябва да пият вода през първите шест месеца, то трябва да получи повече течности от кърма или формула, за да компенсира загубите.

Регулирайте периодите на престой навън

Най-лошото време за излизане в горещините е между 10 и 14 часа, защото тогава слънчевите лъчи са най-вредни за кожата. Планирайте разходка извън този часови диапазон, рано сутрин или в късния следобед, независимо дали излизате на разходка из града или на морския бряг.

Стойте на сянка

Когато излизате с бебето навън е хубаво да търсите защитени места от жаркото слънце. Уверете се, че прекарвате повечето време на места с добра вентилация и защита от ярката светлина, която може да повреди очите на бебето.

Бъдете предпазливи със слънцезащитни продукти

Бебетата под шест месеца имат тънка кожа и затова трябва да я предпазвате от слънцето. Специалистите съветват в тази възраст да се прилагат минимални количества слънцезащитни продукти. За бебетата над 6 месеца използвайте продуктите по-често и в по-голям размер. Използвайте водоустойчиви продукти с фактор най-малко 20.

Способи за успокояване на кожата

Ако бебето се изпотява обилно в горещините или влажното време, то може да получи обриви. За да облекчите неприятните обриви, обличайте го със свободни дрехи от памук или лен. Можете да нанесете царевично нишесте на прах или детска пудра върху засегнатите зони. Слънчевото изгаряне се характеризира с подута и зачервена кожа, която е болезнена на допир. Консултирайте се незабавно с лекар, ако детето получи слънчево изгаряне, колкото и безвредно да ви се струва.

Източник: apteka-optima.com

Сочната сладост на пъпеша ни дава удовлетворение от консумацията на десерт, който обаче не води до риск от напълняване. Въпреки съдържанието на захари, летният плод е подходящ за отслабване, тъй като има високо водно съдържание – 67% и сравнително ниска калоричност – 42 ккал на 100 г.

В горещите летни дни е идеално средство да се освежим, тонизираме и заситим глада. Консумирането му спомага и освобождаването на организма от токсичните вещества.

Ползите от консумацията на пъпеш не се ограничават единствено до поддържането на стройна фигура. Месестата му част съдържа комбинация от полезни витамини и минерали– витамини В и С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. В състава му влизат и бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза.

Изследвания показват, че съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е значително по-високо от това в краставицата, крушата или зелето. Микроелементите спомагат понижаването на кръвното налягане и нивото на вредния холестерол.

Пъпешът съдържа и германий – рядък и ценен микроелемент, за който се счита, че поддържа младостта на клетката.

Освен това пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система.

При здравословни проблеми, свързани с бъбреците и жлъчните пътища, се препоръчва разтоварваща диета, при която е подходящо и включването на пъпеш, два дни в седмицата. Необходимото количество пъпеш за ден е от половин до два килограма, като порционът на ядене е по 300 г.

Като цяло разтоварващите дни са полезни за премахването на вредните вещества от стомашно-чревния тракт, за функциите на черния дроб, за прочистване на кръвта, капилярите и кръвоносните съдове, както и за извеждането на излишното количество течности от органите и тъканите.

Пъпешът има съдържание на алкални вещества, помагащи за разтварянето на камъни в бъбреците. За тази цел е препоръчително да се изяждат по две, средно големи парчета от плода, като се препоръчва да се консумират между храненията.

Полезните качества на свежия плод се дължат и на високото съдържание на фолиева киселина, стимулираща образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха.

С консумирането на 150 г пъпеш, задоволяваме необходимостта на организма от киселината за деня. Затова здравословният продукт е подходящ за жени, които планират бременност, бременни, деца, както и хора с хронични заболявания.

Пъпешът помага и в борбата с главоболието. За целта следва да хапваме по 200 г пъпеш, като парченцата се задържат в устата и се дъвчат бавно.

Според ново изследване пъпешът е полезен и срещу стрес, благодарение на съдържанието на ензима супероксид дисмутаза. Той има силно антиоксидантно действие и може облекчи на симптомите на хроничен стрес.

източник puls.bg

Медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява четири нови профилактични кампании. Изследванията в тях се извършват на преференциални цени през месеците юли и август 2018г. в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите  Бургас, Варна и Ямбол. Тяхната цел е да подпомогнат навременната диагностика на социално значими заболявания и да насърчат  пациентите да обръщат повече внимание на здравето си.

Първата кампания е общ клинико-химичен анализ с 40 показателя, който е подходящ за цялото семейство. Той включва изследвания, които дават информация за цялостното състояние на организма: пълна кръвна картина (16 показателя), урея, креатинин, пикочна киселина, общ белтък, албумин, ензимите на черния дроб:  АсАт, АлАТ, ГГТ; както и K (Калий), Na (Натрий), Cl (Хлориди), Ca (Калций), P (Фосфор), общо химично изследване на урина плюс седимент (11 показателя). Общият клинико-химичен анализ е подходящ както за възрастни, така и за деца. До края на месец август  цената на изследванията в него е намалена на 18лв. вместо 46лв.

Втората кампания е метаболитен панел с 9 показателя: инсулин, кръвна захар, HOMA индекс (инсулинова резистентност), хормонът TSH, общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол (т.нар. добър и лош холестерол) , VLDL холестерол и триглицериди. Той е насочен към пациенти с наднормено тегло, захарен диабет от втори тип, хипертония (високо кръвно налягане), сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, както и за оценка и проследяване на функцията на щитовидната жлеза. До края на август метаболитният панел е на цена от 23лв. вместо 47лв.

Третата кампания  е подходяща  за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест, но от нея могат да се възползват и бременни жени и такива планиращи бременност, тъй като нормалната функция  на щитовидната жлеза е съществен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за правилното развитие на плода.  Кампанията включва антитела на щитовидната жлеза – anti TG и anti TPO на обща цена 16лв. вместо 28лв. Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Четвъртата кампания е туморен маркер по избор. Всеки от посочените туморни маркери: PSA ( на простатна жлеза), CA 15-3 (на млечна жлеза), CA 125 (на яйчници), CA 19-9 (на панкреас и дебело черво) е на намалена цена от 8.50 лв.  вместо 17 лв. Пациентите могат да изберат един или да комбинират няколко. Важно е да се отбележи, че резултатите трябва да се тълкуват от лекар, защото завишените стойности не винаги значат наличие на онкологично заболяване. Туморните маркери  допълват данните, получени от биопсията, ехографията или хистологичното изследване, а при вече започнало лечение са показател за неговата ефективност. Таксата манипулация е 2лв.

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни профилактични кампании, като всяка от тях е подходяща за скрининг на основни заболявания. Различните кампании могат да са полезни за всички членове на семейството. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление  от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”. Препоръчително е повечето изследвания да се извършват сутрин, на гладно.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Тайната на Холивуд е разклита, категорични са специалистите на Прайм Естетик Център в Бургас. Ако си поставяш въпроса: „Пластичен хирург или козметик?”, то тогава избери Прайм Естетик Център. Той е създaден, за дa...