Здраве

Безплатни хирургични и урологични прегледи за деца организира Медицинския център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец“. Прегледите са посветени на Деня на детето. Записвания ще се приемат до 31 май, на телефоните на регистратурата 0879 545082 или 056 816454 всеки делничен ден от 08.00-10.00 ч.

За прегледите не се изисква талон от личен лекар и са възможност за всички притеснени родители да чуят второ мнение.

От 1 до 6 юни безплатно ще преглежда детският хирург д-р Евгений Бенчев, който работи и във Втора хирургия на УМБАЛ Бургас. Най-честият повод за визита при детския хирург са съмнения за слабинни и пъпни хернии.

От 7 до 15 юни безплатно ще приема деца д-р Мая Катрафилова, уролог. Д-р Катрафилова започна работа в УМБАЛ Бургас след опит в детска урологична клиника в чужбина и с намерението да развие в града детска урология на високо ниво. Причините, поради които родителите търсят уролог, са крипторхизъм (т.нар. скрит тестис), хидроцеле, варикоцеле, фимоза, изпускане  на урина нощем или през деня при по-големи деца.

Черешите са доста разпространени в България. Можем да различим различни видове – според времето на зреене на плода, големината, цвета. Това са доста полезни плодове и повечето от нас ги хапват с удоволствие. След това обаче остават отпадъци, които ние небрежно изхвърляме – костилките на черешите и дръжките.

Костилките и дръжките на черешите са много полезни.

Те се смилат на брашно и използват за направата на тоалетни трици за лице, които нежно ексфолират кожата. На пазара се предлагат дори бебешки възглавнички против колики, които са направени от изсушени черешови костилки. Дадено е указание да се затоплят в микровълновата за определен период от време и след това бебето ще усеща дълго плавно отделяща се топлина, което ще успокои болките му.

череши, черешите, костилките, дръжките на черешитеНякои българи намериха междувременно как да се топлят по-евтино през зимата именно с използването на костилките на черешите за горене, тъй като те са много калорични и отделят повече топлина от дървото и са с ниско ниво на пепел, без образуване на шлака.

Далеч сме от мисълта, че с малки количества ще можете да отоплите къща за гости или хотел, но все пак бихте могли да съберете костилките от череши и да ги използвате през зимата като разпалки например. За съжаление, чужди фармацевтични компании изкупуват на безценица българските плодове, за да ги влагат в скъпи и реномирани козметични и фармацевтични продукти.

Ето две бързи рецепти за чай с дръжки от череши, който помага срещу образуване на камъни в бъбреците, намалява образуването на пикочна киселина и подагра. Бори се успешно и сболезнената менструация.

1. Пресни дръжки от череши
Вземете една шепа дръжки и ги залейте с 1 литър вода. Сварете на слаб котлон за 7-8 минути, оставете да се запари за още 20. Консумирайте преди хранене по 1 чаена чаша.

2. Изсушени дръжки от череши
Нарежете на ситно дръжките и използвайте 2 супени лъжици на половин литър, сварете за 10 минути и после прецедете. Пийте преди хранене, 3 пъти на ден по 100 мл.

череши, черешите, костилките, дръжките на черешитеТова не изключва да добавяте шипка изсушени черешови дръжки и към другите си любими билкови чайове, а защо не и да комбинирате за постигане на оптимални резултати.

При възпаление в бъбрецитепийте вместо вода в продължение на 40 дни сварените в 1 литър царевична коса и черешови дръжки /по 1 щипка/ в комбинация с 1 кафена лъжичка смляно ленено семе. Сварете за 15 минути. След изстиване прецедете.

Една от целите на тази статия е не само да Ви информира, но и да ви покаже, че това, което често приемаме за отпадък, за други е ценна суровина и богатство. Помнете, че променяйки светогледа си, можем да бъдем по-здрави, успешни и не на последно място признателни към това, което ни дава Природата.

delo.bg

Pinterest

Хората ще могат да живеят до 130 години, без да чувстват признаците на старостта, като тялото им ще остане младо с помощта на генно редактиране, съобщава сайтът Лайф.

Тази цел си поставят учени от харвардската компания Rejuvenate Bio, които пристъпиха към първите практически експерименти. Те редактират генетичен материал на живи организми, като първи в тестовете бяха включени кучета. Целта е максимално да бъде забавено стареенето им. В тяхната ДНК са добавени фрагменти от ДНК на най-прости организми, които преживяват и в най-враждебна среда.

Ако „обратната“ генна терапия проработи, тогава технологията CRISPR-Cas9 ще бъде изпитана и върху хора в клинични условия. Изследователите съобщават, че от разработката са се заинтересували военните. За нуждите на отбраната и другите силови ведомства могат да бъдат отгледани „суперкучета“, които да не боледуват и да бъдат способни да живеят 2-3 пъти по-дълго.

Специалистите твърдят, че крайната цел на програмата е да бъде удължена максималната продължителност на човешкия живот. Биоинженерите са оптимисти в това отношение. Според техните прогнози, ако всичко премине по план, хората ще могат да живеят до 130 години с организъм на 21-22-годишни индивиди.

Източник: life.dir.bg

wallls.ru

Изгледът към океана влияе положително върху психиката, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени сравниха състоянието на хора, които живеят в различни райони на Уелингтън, Нова Зеландия, и констатираха, че ако човек ежедневно има пред погледа си изглед към океана, нивата му на стрес са по-ниски. Тази връзка остава в сила дори след като се вземат предвид различни фактори, като богатство, възраст и пол. Гледката към зелени пространства, като паркове и гори, изглежда няма същия благотворен ефект.

“Това може би се дължи на факта, че не е направена разлика между различни видове зелени пространства“, заяви съавторката на изследването Амбър Пиърсън от Мичиганския университет. „Причината може да се крие в това, че зелените пространства включват спортни площадки и терени, свързани с човешка дейност. Вероятно ако изгледът е към девствени гори, ефектът ще е различен“.

Получените резултати навеждат на мисълта, че построяването на домове в крайбрежни райони може да подобри психичното здраве.
“Допълнителни изследвания трябва да установят дали гледката към големи сладководни водоеми, като Големите езера в Северна Америка, има същия ефект, като този от изгледа към океана“, допълни Пиърсън. Резултатите от изследването са публикувани в Health & Place.

Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Защо все по често се разделяме отколкото да се намираме?

Когато сме в началото на една обещаваща връзка всички искаме тя да просъществува по-дълго. Любовните отношения обаче са нещо живо, което постоянно се развива и никой не може да пророкува колко дълго двама души ще останат заедно. Независимо от обещанията за вярност и „любов до гроб“, случва се хората  да тръгнат в различни посоки и обвързаността им  вместо да ги подкрепя, да се превърне в ограничение и болка.

Раздялата е едно ново явление в съвременната действителност. В миналото смъртта е била тази, която е разделяла съпрузите. И до днес смъртта е неизбежна, но раздялата е въпрос на личен избор и решение. Нямаме модели за справяне нито с болката от смъртта, нито с болезнените преживявания на раздялата.

Разлъката е особено болезнена и тежка когато партньорите са се обичали, били са заедно за да споделят живота си през определен интервал от време и след това са решили, че нещата не се получили, разделили са се и всеки е тръгнал в своята посока.

Никой не може да предвиди колко ще продължи една връзка. Хората се женят и се събират по любов с конкретни очаквания и надежди и когато не са задоволени основните им потребности от нежност, ласки и секс,  когато имат финансови претенции един към друг, те постепенно се отчуждават, а в последствие е възможно и да се разделят.

В началото на всяка една връзка, романтичните партньори са толкова влюбени и всеотдайни, че забравят за собствената си личност. С течение на времето в съвместния живот възникват проблеми и тогава идва часът на разочарованието, човек се дистанцира и започва да поставя граници. Границите очертават здравословното пространство на позволените отношения, бариерата през която не можеш да преминеш. И така деликатно, с престорена усмивка, след всяка една обидна дума и конфликт ние увеличаваме разстоянието по между си.

И се изправяме пред собственото си безсилие да върнем думите и времето назад

Колкото и грубо да звучи една връзка има смисъл докато носи наслада и облаги  и за двамата партньори. Тя е пълноценна само когато те взаимно се чувстват добре .

Брака твърди се в Библията е тайнство, но отношенията в двойката не са магия. Ние сме тези които градим и рушим. Всеки сам придава облика на връзката си с другия, обличаме я със смисъл и й вдъхваме благодатен живот. А когато има взаимно уважение, партньорите по-лесно ще намират решения на конфликтите си и ще изпълват пространството около себе си със съдържание.

В брачния съюз няма указание за употреба, но всяка връзка има срок на годност и от нас зависи от какви чувства ще изтъчем съвместните си отношения. И заживели щастливи не е даденост и пожелание, а истинско изпитание пред целия ни съвместен път. Винаги има шанс когато имаме визия за бъдещето си и когато намираме отговор на въпросите си: „Какво ни кара да сме още заедно? Кое е това, което ни прави още щастливи?“

Ако не намираме смисъл в отношенията си с другия, ако се мразим, ако се ненавиждаме или просто от болка нямаме повече какво да си кажем, то по-добре да се разделим, вместо да воюваме. Защото връзката с другия не е война и всеки има право да напусне общото пространство, когато се почувства огорчен, безсилен и ненужен.

 

news.rambler.ru

Засилената геомагнитна активност, която започна вчера, днес ще достигне 5 по 10-степенната скала! Слънчевите изригвания са опасни за хората с разклатено здраве, пише trafficnews.bg.

За тези, които са чувствителни към подобни явления, лекарите препоръчват приемане на повече течности, но в никакъв случай да не се употребяват алкохол и тежки храни.

Какво представляват магнитните бури?

Геомагнитни смущения, които се случват на нашата планета, са  свързани с процесите, извършващи се на слънцето. Когато възникне огнище на слънцето, в космоса започват да падат плазмени частици, които летят с голяма скорост към планетите от нашата слънчева система. Магнитните бури се случват в момент, когато плазмата достигне атмосферата.

Как да оцеляваме в дните с магнитни бури?

Всеки знае, че това явление има отрицателно въздействие върху здравето. Въпреки това, магнитни бури не биват усещани от всички хора. В рисковите групи попадат метеорологично-чувствителните хора, тези, чиято имунна система е отслабена, и хората, които често са подложени на стрес.

Майчинството изисква от всяка жена влагане на много усилия и воля

 Витамините категорично са необходими на всеки един човек, независимо от възрастта. Те са ключът към здравето, а също така и красотата. Знаете ли кои са 8-те витамина, които правят жената безупречно красива. Здрави нокти, блестяща и мека коса, здрави зъби, привлекателен цвят на кожата. Майчинството изисква от всяка жена влагане на много усилия и воля. Понякога здравето отива на заден план. Можете да избегнете риска от това поведение, като узнаете колко важни са витамините и намерите начин ежедневно да си ги набявате.

1. Витамин А

Поддържа костите и меките тъкани. Съхранява здравето на кожата, зъбите и очите. Укрепва имунната система и защитава зрението. Богати на витамин А са яйченият жълтък, листните зеленчуци, моркови, диня, мляко, портокали.

soup-445163_640

2. Витамин В6 Той укрепва имунната система на организма. Помага за баланса на хормоните и участва в процеса на обмяна на веществата. Богати на витамин В6 са пилешкото месо, овесът, бананите и авокадото.

3. Витамин В9

По-известен като фолиева киселина. Този витамин е изключително важен за централната нервна система. Ключово хранително вещество за нашата ДНК и РНК.

Как да бъдете неустоими

Фолиевата киселина е важна за жените, тъй като е неизменна част от способността да се раждат здрави деца. Витамин В9 съдържат зеленолистните зеленчуци, цитрусите, бобовите храни, яйцата и черният дроб.

eggs-933343_640(1)

4. Витамин В12

Играе важна роля за запазването на паметта и функционирането на нервната система. Взема участие в деленето на клетките, синтеза на белтъци и обмяната на веществата. Този витамин присъства в изобилие в състава на яйцата, рибата и месото.

5. Витамин С

Той укрепва имунната система и задейства различни клетъчни функции на организма. Играе ключова роля в производството на червени кръвни телца. Съхранява концетрацията. Съдържа се в различни плодове – киви, портокал, грейпфрут, ягоди и др. Присъства също така в състава на картофите и броколите.

fruits-82524_640

6. Витамин D

Слънчевият витамин е изключително важен за малки и големи. Той предпазва от остеопороза. Можете да си го набавите като консумирате мляко, яйца, риба и редовно се излагате на слънце.

7. Витамин Е

Важен и мощен антиоксидант. Полезен за жените, тъй като стимулира здравината на косата, кожата и всички тъкани. Способен е да забавя процеса на остаряване на организма. Освен това защитава очите и черния дроб. Присъства в почти всички плодове и зеленчуци.

8. Витамин К

Витаминът, който ще подобри кръвообращението в тялото. Той е нужен за здравината на костите и предпазва от заболявания на сърцето. Редовно консумирайте зеленолистни зеленчуци, рибено масло и соя.

 

Източник: dete.bg

Кампанията вече тече във Варна, а в Бургас и Ямбол стартира от месец май

Лаборатория „ЛИНА”  съвместно с пациентска  организация „ХепАктив” обявява кампания за скрининг на Хепатит C в областите Бургас и Ямбол.  Нейната цел е да повиши  информираността за социално значимото заболяване. Според данни на Световната здравна организация от 2017г. приблизително 71 милиона  души по света страдат от хроничен Хепатит С, като само 20% от тях са диагностицирани.  В България се предполага, че болните са около 94 000 души и 90% от тях не знаят за заболяването.

„Именно  това е причината да подемем кампания за скрининг на Хепатит C, който е лечим. Навреме диагностициран HCV и ранно започване  на антивирусна терапия е гаранция за излекуване до 96%”, заявяват от лаборатория „ЛИНА”.

Кога и как можете да се тествате?

При посещение в лабораторията за изследвания, здравноосигурените пациенти, които досега не са лекувани от заболяването,  могат да поискат да им бъде извършен тест за Хепатит C. Тестът е безплатен, става след съгласие на пациента, и има скринингов характер за новооткрити случаи. Резултът се получава за няколко часа  на хартиен носител или онлайн заедно с останалите резултати.

Скринингът за Хепатит C  се извършва в лабораториите на „ЛИНА“ в областите  Бургас и Ямбол.  При положителен резултат д-р Татяна Николова – вирусолог   предоставя безплатни консултации на адрес к-с „Зорница” бл.75 (гр. Бургас) или на тел.: 0884 243436. Пациентите могат да се обърнат за съвети и към Сдружение „ХепАктив”– неправителствена организация, специализирана в грижите и подкрепата на хората, живеещи с хроничен вирусен хепатит на тел. +359 2 952 33 99 .

Как се предава Хепатит C?

Основният път на предаване е кръвен. На повишен риск от заразяване са изложени болни, на които се налагат чести преливания на кръв и кръвни продукти (особено родените от 1945- до 1965год), пациенти на хемодиализа, както и венозни наркомани.  Риск има и при медицински манипулации, татуси, пиърсинги, при неспазване на строги дезинфекционни мероприятия. По полов път-при хетеросексуални двойки рискът е минимален.  Перинатален път – от  заразена майка с вируса на хепатит С на новороденото.

Клиничните признаци при Хепатит C не се отличават съществено от другите вирусни хепатити. Хепатит С се доказва лабораторно с помощта на специфични маркери. Само 15%-25 % от случаите на остра Хепатит С вирусна инфекция протича с жълтеница. Останалите са  безсимптомнопротичащи форми. Разграничаването на остра от хронична HCV инфекция не винаги е лесно и представлява комплекс от клиниколабораторни и вирусологични изследвания. Липсата на симптоми по време на острата и хронична инфекция, тенденция за хронифициране в повече от 85% от случаите водят до изява на болестта в крайните стадии на чернодробно засягане. Интервалът от началото на инфекцията до развитието на цироза може да надхвърли 30 години. Хроничния хепатит се съпътсва с относително неспецифични признаци на умора, адинамия и др. Затова е добре изследването за Хепатит C да се извършва периодично.

 

Републиканският консултант по съдова хирургия д-р Антон Елкин ще преглежда пациенти в Медицински център „Прайм Клиник“ – Бургас. Лекарят ще бъде в морския град на 30.05.2018 г. /сряда/, от 14.00 часа. Предварително записване за консултация пациентите могат да направят на тел. 0887 105 004 или на място в Медицински център „Прайм Клиник“.

Д-р Елкин е част от екипа на Отделението по съдова хирургия в Болница „Тракия“, Стара Загора с ръководител доц. д-р Димитър Петков.

Медицински център Прайм Клиник се намира в комплекс „Изгрев” в Бургас. Там функционира успешно и център за лечение на трудно зарастващи рани /диабетно стъпало, варикозни рани, декубитус/.

DocTiming
Името на шафрана идва от античните времена и се свързва с наименованието на прекрасен младеж на име Крокус. От E-kulinari.com ни представят кратка историята на подправката.

Според легендите, съществуват две версии за появата на растението. Едната гласи, че бог Хермес бил влюбен в юноша, който убил по глупава случайност. На мястото, където е пролята кръвта му, израснало прекрасното растение крокус. Според другата версия, Крокус бил влюбен в нимфа с която били неразделни. Хермес превърнал нимфата в храст, а юношата – в прекрасно растение, което по-късно нарекли шафран.

Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия. Думата идва от арабската „asfar”, която в превод означава жълто.

Лечебните свойства на магическата подправка са познати още от най-старите медицински документи. Вижте от най-малко познатите факти за шафрана:
В Близкия Изток шафранът е известен отдавна. В египетските медицински текстове се споменава 1500 години пр. н.е. Още по-отдавнашни следи от растението са открити в древните писмени източници на шумерската цивилизация. Съществува версия, че шафранът е една от най-древните използвани подправки.

За подправка се използват тъмно оранжевите пипалца на цвета, които в сух вид притежават прекрасен своеобразен аромат и леко нагарчащ вкус. Не по-малко ценено е и свойството му да оцветява в жълто.

Вавилонците и асирийците използвали шафран за лечебно средство. В китайските медицински книги се срещат текстове за лечебните свойства на шафрана, датирани към 2600 година пр.н.е. Смятало се, че подправката дава енергия и стимулира любовните способности.

Керваните на финикийците доставяли скъпоценния шафран в пристанището Тир, откъдето след това попадал в западна Турция и Гърция. На остров Крит, в двореца Кносос се е съхранил стенопис, датиран от 1500 г. пр. н.е., на който са изобразени хора, събиращи шафран.

Римляните използвали растението като лечебно средство, способно да лекува катаракта.

Снимка: Thinkstock

Богатите римляни го прилагали като ароматно вещество (на води и масла), с които ароматизирали обществените зали и бани и са вярвали, че има свойствата на противоотрова. Носенето на дрехи и обувки в шафранен (жълт) цвят се считало за признак на богатство.

След падането на Римската империя, интересът към шафрана временно спаднал. Германските варвари не се увличали много от различните подправки, използвали само сол и горчица.

През Средновековието шафранът започва отново да се използва и да се описва в кулинарните книги като подправка, а в медицинските – като лекарство.

Испанците били първите европейци, които започнали да го отглеждат в плантации. Най-известните испански шафранови плантации се намират на югоизток от Мадрид – Болеарските острови, Сарагоса, Андалузия и Валенсия.

Снимка: Thinkstock

В Испания шафранът попаднал през IX век чрез арабите, владеещи част от южните части на страната. След това растението проникнало и в другите европейски държави, по точно във Франция, където се отглежда и до сега. Шафран расте и се отглежда в Гърция, Иран, Италия, Украйна.

Както в древността, така и в наши дни, шафранът е изключително скъпа подправка (най-евтиният ирански шафран струва 460-470 щатски долара за 1 кг, гръцкият – 770-790 долара за 1 кг.) Най-скъпият испански шафран струва 900-950 долара за кг. Цената е висока, поради големите разходи за отглеждане и преработка – за получаване на 1 кг сух шафран е необходимо ръчно да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви пипалца. От 1 хектар през първата година може да се получат до 6 кг суха подправка, а през втората – до 20 кг .

Търсенето и високата цена на подправката винаги е привличала измамниците и любителите на лесна печалба, независимо от жестоките закони. Фалшифицирането на подправката в Германия се наказвала с изгаряне на клада или погребване жив.

Известно е изгарянето на Елиза от Прага през 1456 година. В по-късни времена са конфискували имуществото, а фалшивият товар бил изгарян. На купувачите се е предлагало вместо шафран най-различни продукти: венчелистчета на невен, различни смеси от куркума, оцветена глина, пясък и др.

Шафранът е луковично растение с височина от 10 до 30 см. Листата са тесни с ширина няколко милиметра, леко завити в края. Появяват се по време на цъфтежа или след него. В периода на цъфтеж (октомври) шафранът дава един или два цвята – доста големи, виолетови или жълти. Продължителността на цъфтеж е около три дена. Във всеки цвят има три оранжево-червени пипалца, които се използват за направата на лекарства, подправка и оцветител. Шафранът е силен оцветител – за оцветяването на 3 литра вода са необходими 2 сухи близалца.

Шафран се използва за приготвяне на очни капки, при болести на черния дроб, стомах, при силна кашлица.

Специфичният аромат и способността да оцветява ястията, осигуряват широкото използване на растението като подправка. Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове. Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи. С нея се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи. В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз (пилафи, паели и т.н.). Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване. Много добре се съчетава с домати и аспержи.

Снимка: Thinkstock

Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества. Предозирането може да направи блюдата горчиви. Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон, вода или мляко. Водният разтвор се получа при прибавянето на 1 грам подправка на 120 г гореща вода. Разтворът може да се използва след минимум 20 минути.

В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.
Когато купувате шафран, той трябва да е на влакна или с контролирана марка. Трябва да е много добре изсушен, мек и нежен при докосване, с дълги влакна и с хубав цвят – червен, тук там с жълто, силно ароматен, с приятен вкус и мирис.

Съществуват три качества шафран:

*Mancha – най-висококачествения шафран от областта Ла Манча в Испания

*Rio – следващата по-ниска категория

*Sierra – трето качество шафран, с по-високо съдържание на жълт цвят

Подправката се съхранява в херметически затворена непрозрачна кутия на сухо и тъмно място.

 

От витринатавиж всички

0
Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми,...

Стилътвиж всички