My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Здраве

Във връзка с повишаването на температурите през изминалите дни на летния сезон Министерството на здравеопазването напомня на гражданите, че най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване.

За да се предпазят, трябва:

 • да стоят на сянка, особено в обедните часове
 • да се пазят от пряка слънчева светлина
 • да носят шапка в града и да ползват плажен чадър на плажа
 • да носят памучни и леки дрехи
 • да пият повече течности
 • да не употребяват алкохол през деня
 •  да избягват физическото натоварване
 • летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа.

При наличие на слънчев удар болните се пренасят на сянка и им се поставят студени компреси на главата.

Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце.
При него най-неприятното усложнение е, че спира отделянето на пот в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, където потоотделянето е запазено.

Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда.

Предразполагащи моменти са за това са усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, както и наличие на сърдечно-съдово заболяване и затлъстяване.

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни.

Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите.

При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане.

Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място. Дрехите му се разхлабват, той се напръсква с вода, на главата му се поставя студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба и му се дава да пие студена вода.

При загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Пострадалият се транспортира в лежащо състояние до медицинско заведение.

Най-тежките поражения са кома, депресия на всички жизненоважни функции, но ако бъде охладен навреме, човек възвръща нормалния си тонус след 4 до 5 часа.

Симптомите на слънчевия удар са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, до припадък, но за разлика от топлинния удар не спира потоотделянето.

Първа помощ при слънчевия удар се прилага при изолация от въздействието на топлината, като пострадалия се поставя в полуседнало положение и се поставя студен компрес на главата. Ако пострадалия е в състояние да приема течности му се дава обилно да пие охладени и подсладени напитки. При липса на подобрение е необходимо да се предприеме транспорт до лечебно заведение, където ще се води борба с мозъчния оток.

Симптомите на топлинния удар при началната му фаза са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, неволно треперене на отделни мускулни групи (крампи). В следващата фаза се наблюдава нарушение на тонуса и съзнанието до степен на топлинен припадък и рязко се повишава телесната температура до стойности над физиологичните. Налице са общо зачервяване на кожата, без изпотяване. Важно е да се уточни, че ако не се лекува, това състояние води до спиране на дишането и смърт.

Първа помощ при топлинен удар се прилага при изолация от въздействието на топлината. Предприема се охлаждане едва след сваляне на дрехите, увиване с изстискан влажен чаршаф, обтриване на тялото с мокра изстудена кърпа или гъба, поставяне на торбички и бутилки със студена вода и лед под мишниците, на чатала и корема.

Ако пострадалият е в безсъзнание и наблизо има медицинско лице с медикаменти, телесната температура се понижава посредством венозно вливане на охладен физиологичен серум или поставяне на инжекция аналгин/антиалерзин, мускулно. Ако пострадалият е в съзнание, необходимо е да поема подсладени и охладени течности. При работа в силно овлажнени и топли помещения, е необходимо регулярно приемане на газирана вода.

news.bg

Медицинска лаборатория „ЛИНА”  прави жест към всички бъдещи майки като и през юни 2019г. включва TORCH скрининг в специалните си кампании, посветени на своята двадесета годишнина. До края на месеца изследванията в него са на намалена обща цена от 37лв. вместо стандартните 73лв. Той е подходящ както за бременни, така и за жени планиращи бременност. Скринингът се извършва в самостоятелните лаборатория на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

Защо TORCH скринингът е важен и за кои заболявания сигнализира?

TORCH  са първите букви на инфекциозни причинители, които могат да причинят вътреутробно увреждания на плода, ако майката няма изграден имунитет. Често протичането на тези инфекции е безсимптомно. Информираността за тези заболявания при планиране на бременност или в първия триместър на настъпила вече такава е част от профилактиката на вродените заболявания.

T – Toxoplasmosis (токсоплазмоза)

O –  Other  (други)

R –  Rubella (рубеола)

C –  CMV (цитомегаловирус)

H – HSV (херпес вирус симплекс)

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага една част от изследванията, които включват IgG  антитела на токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и херпес симплекс тип 2.

До какво могат да доведат различните заболявания?

Токсоплазмоза е паразитно заболяване, което се предава от майката към плода трансплацентарно. Ако паразитозата се придобие по време на бременност може да причини аборт или вродени дефекти.

Рубеола – вирус, причинява у децата вид дребна шарка. Заразяването в ранна бременност може да доведе до раждане на дете със сърдечен порок, загуба на слух, забавен растеж и др.

Цитомегаловирус –  вирусът може да зарази плода вътреутробно, може да премине в детето по време на раждането или да се предаде посредством майчиното мляко. Предава се чрез слюнката –  целувки  уста- уста, облизване на лъжичката. Заразените бебета могат да развият остра клинична картина, като загуба на слух, зрителни смущения, умствено изоставане, пневмония и гърчове.

Херпес симплекс (Herpes simlex virus) – вирусът може да попадне в организма на новороденото и да атакува жизненоважни органи. Ранната диагностика дава възможност да се започне лечение със специфични антивирусни  средства.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

TORCH  изследванията се препоръчват на жените, които планират бременност или на вече бременните, за да се установи наличието или отсъствието на IgG  антитела към  тези причинители. Кръвният тест може да определи дали има отдавна прекарана инфекция и вече изградени защитни антитела.

 

На 7 юни (петък) управителят на СПА център „6th Sense“ д-р Светла Шопова официално откри царството на красотата – SENSE Beauty Salon. Събитието беше под формата на изискан коктейл и се проведе в късните следобедни часове. Сред гостите бяха популярният столичен ортодонт д-р Ирена Хасара, художникът Георги Андонов и други изтъкнати арт и културни дейци, общественици, лекари, специалисти по красота и приятели.

„Благодаря, че търпеливо ни изчакахте няколко месеца, за да ви покажем това изискано бижу – SENSE Beauty Salon, в пълния му блясък“ – обърна се към присъстващите д-р Шопова.“ Досега работихме с една прекрасна перла – стилист Ксения Вълева, която всички познавате. С радост ви съобщавам, че към семейството ни се присъединиха и два диаманта – стилист Димитър Мавродиев и гримьор Катрин Недялкова. За мен е удоволствие, да работя с тези млади, креативни хора, които се грижат не само за визията на нашите гости и приятели, но и за техния дух. Нека всички им пожелаем много успехи и късмет и да ги приветстваме с добре дошли в семейството на СПА център „6th Sense“ и Гранд Хотел и СПА Приморец“ – завърши емоционалното си обръщение д-р Шопова. Освен дългогодишен мениджър на СПА център „6th Sense” тя е и преподавател в университет „Асен Златаров“, Бургас, както и носител на награда „СПА мениджър на годината“ 2018 на Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА).

Гостите на класното събитие имаха възможност да разгледат SENSE Beauty Salon в компанията на искрящо шампанско и кулинарни шедьоври в коктейлен формат. Те поднесоха адмирации относно интериорните решения в салона – големи пространства, разкошни панорамни прозорци, които дават изобилие от светлина и красиви панорами; кът за почивка, в който всеки гост на SENSE Beauty Salon е поканен да се наслади на ароматно кафе или изискано шампанско; специална стена покрита с рози и зеленина, която внася природата в салона и мултиплицира естетиката; меки пастелни цветове, екрю и злато, уют и разкош в едно. Присъстващите определиха SENSE Beauty Salon като уелнес царството на морски Бургас, в който водещи са спокойствието, класната грижа и haute couture стайлинг. Салонът е издържан в духа на модните столици по света. Въпреки централната си локация, на крачка от сърцето на Бургас, той е и в непосредствена близост до морето, до зелената Морска градина, до златната пясъчна ивица – SENSE Beauty Salon е притихнал и спокоен оазис. За допълнително удобство на своите гости, салонът предлага безплатен паркинг.

По случай откриването, екипът на SENSE Beauty Salon раздаде многобройни подаръци – продукти за домашна грижа на Balmain и Kérastase, стайлинг услуги – грим, сешоар и други. Стилистите на салона Ксения Вълева и Димитър Мавродиев не пропуснаха да напомнят на своите гости, че най-подходящия момент за диагностика на коса е именно сега, преди горещите летни дни. Те отправиха и покана към всички бургазлии и гости на града – да заповядат на безплатна диагностика с микрокамера Kérastase в SENSE Beauty Salon. Така, не само ще получат съвети относно текущото състояние и нужди на косата си, но и ще имат възможност лично да разгледат царството на красотата SENSE Beauty Salon.

Public Release. SPA. SENSE Beauty Salon. Grand Hotel & SPA Primoretz. Picture 2

slimim.com

Кафето с масло се превърна в нова тенденция сред гастрономите и ценителите на ободряващата напитка. Новата комбинация не само има силен, изобилен вкус, но също така помага и да отслабнете.

Тези, които са опитали този метод, оставят само положителни коментари.

Напитката би могла да се получи в блендер, за да се превърне в течност.

Освен това, е по-добре да се пие с пяна на повърхността. Но, разбира се, може просто да отрежете малко масло и да го сложите в чашата си с кафе.

Подобна напитка има редица ползи за здравето.

Кафето с краве масло намалява риска от рак с 50%, риска от развитие на диабет тип II със 7%, предотвратява развитието на бактерии, които причиняват халитоза и т.н.

Ако опитате този метод, веднага ще бъдете изумени от резултатите! Напитката помага за почистването на артериите;

Кафето с краве масло допринася за развитието на функциите на мозъка.

Ще ви помогне да намалите телесните мазнини!

Всичко, от което се нуждаете, е да се сложите парче краве масло в кафето си!

Blitz.bg

Топ продукти с атрактивни намаления пуска през юни аптечна верига „Фаркол“. Прецизната селекция е съобразена с честотата на сезонните заболявания, а отстъпките  достигат до -35% .

Този месец в петте аптеки в Бургас, както и в аптеките в Малко Търново и Българово, част от верига „Фаркол“ може да намерите изгодно продукти срещу алергия, гъбични инфекции, стомашни неразположения и много други.

Три на топ цени през юни са капсули „Допелхерц актив спокоен сън“ за ежедневие без стрес, флаконите „Допелхерц систем колаген“ за здрави и подвижни стави и „Допелхерц Витамин Б комплекс“ с всички важни витамини от групата, с удължено освобождаване.

За облекчаване на симптоми, свързани с алергия може да се доверите на таблетки „Зодак“ или „Ролетра“, които този месец са с отстъпка. Добре е да разполагате с продукти срещу зачестяващите през лятото стомашно-чревни заболявания, съветват фармацевтите. Пробиотици като „Лактофлор ентерик екол“ – сашета и капсули, „Ре комфорт“ под формата на таблетки за дъвчене, капсули „Пролактон форте“ балансират чревната микрофлора, а сега всички те са с атрактивни намаления в аптеки „Фаркол“.

На добра цена там може да намерите също уникалният спрей срещу кърлежи, който се продава със специално изделие за безопасното им отстраняване. „Стоп Тик сет“ замразява и стопира физиологичните функции на опасните паразити, които продължават да са заплаха при разходки навън. Три вида апарати за измерване на кръвно налягане с отстъпка предлагат също аптеки „Фаркол“ през юни. Сега е моментът да се снабдите изгодно и с пластири срещу наранявания. Различни видове от серията на „Дермапласт“ са намалени до края на месеца.

На фокус са тестове за бременност „Билийв про“, а поводът е Световният ден на репродуктивното здраве, който отбелязваме на 25 юни. Всички продукти с намаления може да видите на www.farkol.bg, във фейсбук страницата на аптеки „Фаркол“ и на място в обектите.

Аптека „Здраве“ – Бургас, ул. „Св. св. Кирил и Методий“ №3
Аптека „Трапезица“ – Бургас, ж.к. Братя Миладинови , ул. „Шар планина“ №23
Аптека „ДКЦ 1“ -Бургас, бул. „Стефан Стамболов“ №73 /в УМБАЛ-Бургас/
Аптека “Фаркол Демокрация“ – Бургас, бул. „Демокрация“, бл. 117, вх. 11
Аптека „Славейков“ – Бургас, ж.к. Славейков , бл. 146, вх.А
Аптека „Фаркол – М. Търново“ – М. Търново, ул. „България“ 28
Аптека „Фаркол – Българово“ – Българово, ул. „Първи май“ 10

Профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължават и през месец юни 2019г. Изследванията, включени в тях, са на преференциални цени и се извършват без направление в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Тяхната цел е да насърчат пациентите да обръщат повече внимание на здравето си.

Ето и кои са актуалните месечни кампании до края на юни 2019г.

Чернодробна функция

Профилактичната кампания за чернодробна функция  включва: пълна кръвна картина с 16 показателя, общ белтък, албумин, общ билирубин, директен билирубин , ензимите АсАТ, АлАТ, ГГТ и алкална фосфатаза (АФ). Тя е на цена от 12лв. вместо 24лв. и е подходяща както за хора, страдащи от различни заболявания, които рефлектират върху черния дроб, така и за онези, които искат да знаят как се отразява съответният хранителен режим на здравето им. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин  на гладно.

Метаболитен панел

Той включва 8 показателя:  кръвна захар, общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, серумен инсулин,  HOMA индекс (инсулинова резистентност) за 18 лв. вместо 35лв. Метаболитният панел  е насочен към пациенти с наднормено тегло, захарен диабет от втори тип, хипертония (високо кръвно налягане), сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин на гладно.

Изследвания за щитовидна жлеза

Изследванията  за  щитовидна жлеза включват FT4  (свободен тироксин) и TSH (тиреостимулиращ хормон) за общо 12лв. вместо 24лв. Двата  хормона имат важна роля, защото  са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза  е нормална, повишена или понижена. Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Функция на паращитовидни жлези

Тази профилактична кампания е подходяща за пациенти, които се нуждаят от уточняване на причините за нарушения в калциево-фосфорната обмяна както и при проследяване и контрол на лечението на хронични  отклонения в калциевата обмяна. Тя включва калций, фосфор и паратхормон за общо 13лв. вместо 25лв. Кампанията може да бъде полезна и като допълнение при диагностиката на остеопорозата и хроничните бъбречни заболявания, които могат да доведат до промени в калциево-фосфатните нива. Пациенти, които са били подложени на хирургични интервенции, свързани с отстраняване на щитовидната и паращитовидните жлези, също подлежат на периодичен контрол на тези показатели. Паращитовидните жлези представляват четири много малки жлези, разположени зад щитовидната. Основната им роля се изразява в поддържането на калциевите нива в организма.Това се осъществява чрез продукцията на паратироиден хормон или  паратхормон (ПТХ) от клетките на тези жлези. Когато нивата на калция в организма спаднат, това е сигнал към тях да произвеждат повече паратироиден хормон, който да възстанови калциевия баланс. Когато концентрациите на калция се повишат, те продуцират по-малко от този хорман, с цел отново  да се възстанови калциевото равновесие. При свръх продукция на ПТХ се развива хиперкалциемия, хиперфосфатурия  (повишено излъчване на фосфати с урината), остеопороза, вкалцяване на съдовете, а намалената продукция на ПТХ  е свързана с понижени нива на калций и повишени концентрации на фосфати в кръвта, което може да причини парестезии, мускулни крампи, тетания, гърчове поради нарушена нервна  проводимост и мускулна възбудимуст. Желаещите да се възползват от тази промоционална кампания трябва да спазват следните условия: изследването е желателно да се извършва сутрин на гладно,  най-добре до 10ч., поради дневния ритъм на този хормон. Някои медикаменти могат да повлияят резултата – тиазидни диуретици, андрогени, литий, витамин Д, витамин А могат да повишат нивата на калция, а кортикостероиди, антиконвулсанти (карбамазепин), някои антибиотици (гентамицин), магнезий, слабителни средства могат да го понижат. Дехидратацията или прекаленото оводняване на организма също могат да се отразят на резултатите. При бременност и кърмене нивата на ПТХ са повишени.

Изследвания за лична здравна книжка

Заради летния сезон в месечните кампании специално са включени и изследвания за лична здравна книжка. До края на юни  паразитологичните и микробиологични изследвания, които тя включва, са на цена от 10лв. вместо стандартните 15лв. Кампанията е насочена както към сезонните работници, така и към всички, за  които представянето на лична здравна книжка е задължително изискване за постъпване на работа. При отиване в лабораторията пациентът трябва да остави лична здравна книжка със снимка и попълнени имена, в която след това ще бъдат вписани резултатите от паразитологичното и микробиологично  изследване. Пациентът носи биологичния материал, необходим за изследванията. Стерилният контейнер за пробата и скоч-лентата могат да бъдат взети от филиалите на „ЛИНА”. Повече информация за това как точно трябва да бъде взета пробата може да бъде получена на място в лабораториите в областите Бургас, Варна,  Ямбол  или по телефона. Резултатите излизат в рамките на 48 часа и се попълват в здравната книжка на пациента, която се подпечатва от специалистите, извършили изследванията. След това пациентът трябва да я завери  при личния си лекар. В здравната книжка са включени паразитологични и микробиологични изследвания. Първите посочват заразен ли е човек с най-честите видове чревни паразити – протозои, хелминти, включително Ентеробиус вермикуларис. Микробиологичното изследване открива ентеропатогенни Ешерихия коли и причинителите на салмонелоза, коремен тиф и дизентерия. Личната здравна книжка е задължително изискване при постъпване на работа в ресторанти, кафенета и другите обекти, където персоналът има досег с хранителни продукти. Здравната книжка е задължителна и за служители  в детски градини и ясли, специализирани  институции за възрастни, във водоснабдителните съоръжения, както  и във  фризьорски и козметични салони. Таксата транспортна среда е 2лв.

 

Всички месечни кампании се извършват в самостоятелните лаборатории на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

LiveInternet
Оказа се, че има начин да използваме дафинов лист и чесън не само за здраве.

Повечето от вас навярно са чували за магичните сили на чесъна и дафиновия лист. Тези две дъхави и лековити подправки може, и се използват, за нуждите не само на физическото здраве.

Рецептата за отварата, която ви предлагаме днес, е руска, древна, доказано работеща и ефективна. Руските жени я ползват и до днес, запознати с изключителното ѝ действие от своите баби.

Магическите свойства на дафиновия лист са познати още от времето на древните гърци и римляни.

Една легенда разказва, че веднъж Аполон се влюбва в красивата нимфа Дафне. Тя не отговаря на неговите чувства, но богът на слънчева светлина продължава да я преследва. Дафне убеждава баща си да я превърне в лавров храст, за да сложи край и да избяга от упоритото му любовно преследване.

Дафиновият храст днес е любим на много хора. Смята се, че ако отглеждаш това растение у дома, то носи победа, щастие, пари и успех. Освен това, дафиновият лист не е просто вкусна подправка, а лекарство, което се справя лесно с много болестни състояния.

Дафинов лист се използва при диабет, артрит и ревматизъм. Той е полезен и при шипове, бронхит и хрема. Използва се като средство, което изчиства гъбичките. С отвара от дафинов лист се отслабва лесно и приятно. Дъхавите листенца са допустими за използване при чернодробни заболявания, подагра и болки в ушите.

След толкова много доказани ползи, нищо не пречи да опитате, и да привлечете в дома си благосъстоянието с помощта на тази древна руска рецепта!

Как да привлечем късмета и парите у дома с помощта на дафинов лист и чесън?

Необходими съставки:

 • 7 скилидки чесън
  7 дафинови листа
  1 литър минерална вода

Как се прави?

1. Вземете подходяща стъклена бутилка или буркан, излейте вътре минералната вода и добавете 7-те скилидки чесън. Докато изливате водата, наречете я по следния начин: „За всички рани на тялото и проблеми на душата помогни ми ти, водице-сестрице. Прогони лошото, донеси доброто. Думите ми са силни, думите ми са бързи, подобно на пълноводна река носят лошия късмет далеч от моя дом и привличат доброто.“

2. След това добавете във водата 7-те дафинови листа. Затворете капачката на бутилката или буркана.

3. Сложете буркана в някой от ъглите на къщата. Оттам той ще привлича добрия късмет и здравето за вас и вашето семейство.

Наблюдавайте водата. Ако започне да загнива или да се размътва – направете отварата отново. Старият буркан изпразнете далеч от дома. По възможност може да го изсипете в течаща вода.

Днешното технологично време не предполага да вярвате в подобни ритуали. Но, нищо не пречи да опитате. Едно е сигурно – добрата мисъл и силата на природата са отлична комбинация, от която трябва да се възползваме.

Източник: privorogi.ru/lekuva.net

Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Когато ни боли!

В основата на всяка болка стои неразрешим проблем. Много често чувам хора в кабинета ми, които ми казват: „ Знаете ли, колко зле се чувствам? Боли ме душата.

Душата не говори, но тя може да страда. Няма лекар, който да ви отвори сърцето и да прослуша пулсиращите тонове на емоциите ви.

Емоционалната болка е много по-силна от физическата, а последствията от душевната травма не могат да бъдат съизмерими с телесната.

Голяма част от проблемите ни са свързани с некоректни отношения на работното място, нещастна любов, загубата на любим човек, неприятни спомени от детството.

Няма причина, която да е еднакво уникална за всички хора. Всяко страдание, е строго индивидуално и всеки втъкава своите чувства и  разочарования в него, в зависимост от моментното състояние в което се намира. В такива, тежки моменти винаги търсим причините вън от нас и преживяваме себе си като жертви, някой е наранил нашите чувства, реагирал е различно на нашите очаквания и това ни е причинило болка. Сякаш отказваме да приемем суверенното решение на всеки човек да има собствено мнение и живот, различен от нашия. Винаги изборите, които правим са лични, и това правило важи и за хората, с които до голяма степен се чувстваме свързани.

Душевната болка е израз и на безсилието ни да променим негативните обстоятелства около нас и да създадем други, които биха ни донесли спокойствие и удовлетворение. Тя е несъизмерима с телесната болка, защото при втората има някакви граници и може да се облекчи с медикаменти.

При психическата болка, каквито и  лекарства да пием или алкохол, можем само за определен момент да я потиснем и след това тя отново се връща с двойна сила, до момента в който не намерим решение на проблема си.

Няма душевна болка, която да не се лекува, но само ако ние пожелаем. Това е въпрос на наше лично решение,  на това как ще приемем света около нас и как ще пожелаем да го променим. А за да променим нещо в живота си, ние първо трябва да го осъзнаем и приемем, да сме способни  да говорим за това. Затаяването на проблемите и потискането на болката не носи облекчение.

Нашето хедонистично общество ни тласка към производство на забавления и консумиране на щастие, в което болката и страданието отсъстват. Аз не съм привърженичка на нещастието, но считам, че в тъгата и загубата човек изгражда своята личност, също толкова, колкото и в блаженото щастие.

Ако се замислим за миг, целият ни живот е низ от загуби, раздели, гняв, болка и нещастие. И всяко едно душевно страдание е стъпало към нашата зрялост и независимост. Няма как да израстваме, ако не понасяме болката и разочарованието в живота си, но няма как и да изпитаме истинско щастие, ако не можем да се справим с поредното изпитание или душевна болка, а защо не  среща или събитие. което се нуждае да бъде преосмислено и оставено с благодарност в миналото за да можем по-мъдри да продължим напред.

 Семеен консултант Катя Пенева

Центърът за лазерна корекция на зрението към Очна болница „Бургас“–Д-р Иванови организира лекция-беседа на тема „Как да постигнем независимост от очилата“. Тя ще се проведе на 6-ти юни 2019г. (четвъртък) от 18.30ч. в КЦ „Морско казино“ – Бургас, зала „Георги Баев“.

На срещата специалистите от лазерния център ще запознаят гостите с най-съвременните методи за премахване на диоптрите. Посетителите ще могат да научат повече за лазерната корекция на зрението като водеща процедура за постигане на независимост от очилата и контактните лещи, както и за най-новите и актуални тенденции в рефрактивната хирургия, чрез която се премахва късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Гостите ще имат възможност да зададат своите въпроси. На тях ще отговарят: лекторът д-р Константина Кънчева, д-р Таня Иванова, д-р Николай Иванов, д-р Владимир Балимезов и д-р Гергана Миланова, които са част от екипа на Центъра за лазерна корекция на зрението. Всеки желаещ ще получи и безплатна индивидуална консултация какви са възможностите за премахване на диоптрите в неговия конкретен случай, кой е най-подходящият метод за това, както и преференциални условия за него.

„Животът стана изключително динамичен и носенето на очила е ограничение, което не само носи дискомфорт, но и влошава качеството на живот“ – споделя д-р Константина Кънчева – „За щастие, прогресивното развитие на технологиите в тази сфера позволява на хората да се освободят от необходимостта да носят очила и контактни лещи. По време на индивидуалните консултации ще разговаряме с всеки един желаещ за начина, по който можем да му помогнем, имайки предвид неговите нужди, професия, хобита и желания“ – добавя д-р Кънчева.

Лазерният център към Очна клиника „Д-р Иванови“ кани всички, желаещи да участват в беседата. Участието е безплатно, не е необходимо предварително запазване на място.

Лаборатория „ЛИНА“ въведе за своите пациенти комбиниран тест, при който едновременно се търсят четири маркера във фецес: калпротектин, лактоферин, хемоглобин и трансферин.

Микробиологът доц. д-р Сашка Михайлова, дм разяснява подробно основните характеристики на изследването и какво представлява всеки от четирите компонента на теста.

„Калпротектинът е белтъчен комплекс, който свързва калциеви йони. Съставлява около 60% от цитоплазмените протеини на неутрофилните левкоцити. В по-малко количество се съдържа в моноцитите и макрофагите. Калпротектинът се открива в плазмата, урината, слюнката и фецеса. Белтъчният комплекс проявява антимикробни свойства и индуцира програмираната клетъчна смърт. При възпаление на чревната стена неутрофилите преминават през нея. В такъв случай количеството на калпротектина във фецеса се увеличава. Съществен факт е, че белтъчният комплекс е устойчив на ензимно разграждане и е стабилен до 7 дни при стайна температура.

Лактоферинът е сложно съединение, което свързва железни йони. Намира се в гранулите на неутрофилните левкоцити, както и в различни секрети – кърма, слюнка, жлъчка, вагинален секрет, семенна течност, сълзи и др. Проявява антимикробни свойства и е част от естествената защита на човешкия организъм. Лактоферинът е резистентен на разграждане във фецеса и може да се използва като маркер, отразяващ възпаление на червата.

Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин в еритроцитите, който придава характерния червен цвят на кръвта. Хемоглобинът се свързва с кислорода в белите дробове и го пренася до тъканите и органите на тялото. Също така спомага за транспортирането на част от въглеродния диоксид от тъканите и органите до белите дробове. При заболявания на храносмилателния тракт, протичащи с кървене, хемоглобинът може да се открие във фецеса.

Трансферинът е съединение в кръвната плазма, което свързва желязо. Синтезира се в черния дроб. Основната му функция е да пренася желязото до всички тъкани. Трансферинът е част от естествената защита на човешкия организъм. Може да попадне в храносмилателната система при условия на кървене и след това да се отдели чрез фецеса.“

Доц. Михайлова, кога се препоръчва изследването?

„Изследването е показателно при редица състояния – хронична или остра диария, продължителен стомашен или чревен дискомфорт, чревни неоплазми и др.

По-голямата част от причините за наличието на неутрофили във фецеса при пациенти с хроничен диариен синдром са Болестта на Крон и Улцерозния колит, за които маркерите на възпаление калпротектин и лактоферин се позитивират. Прилагането им е много полезно в ситуации, при които трябва да се разграничи чревно възпаление от функционално нарушение (Синдром на раздразненото дебело черво). Позитивните резултати за калпротектин и лактоферин може да са свързани и с бактериална инфекция, причинена от Shigella, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Clostridium difficile и др.

Имунологичните тестове за доказване на хемоглобин са предназначени за установяване на кръвозагуби в долните отдели на храносмилателния тракт, т.к. кръвта от тези отдели е подложена на деградационни процеси в по-малка степен. Доказването на фекален трансферин, който е по-стабилен от хемоглобина, е начин за търсене на заболявания и в горния гастроинтестинален тракт, протичащи с кървене.

Комбинираният тест за калпротектин, лактоферин, хемоглобин и трансферин е много полезен при изследвания, свързани с колоректален карцином.“

 

От витринатавиж всички

0
 Какво да сготвя с тиквички? Това е актуалният въпрос през летните месеци, когато пазарите са засипани с тиквички. Тиквичките са много вкусни, тиквичките дават...

Стилътвиж всички

0
Силата на мечтите се крие в любовта Увлечени в мечтите си ние очакваме чудо, но мнозина напълно забравят една важна истина. Ние сме надарени с невероятен дар,...
Открий ме в спорта