My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Личности

Инициативен комитет от членове на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и представители на музикалните, медийните среди, държавни и общински служители, читалищни, библиотечни, научни работници и други представители на интелигенцията, общо 1019 души, предлагат композитора проф. Иво Керемидчиев  (1954-2018 г.) за почетен гражданин на Бургас. Решението трябва да вземат общинските съветници, а официалното обявяване традиционно се извършва на градския празник Никулден.                

Професор Иво Христов Керемидчиев е български звукорежисьор и професор по звукорежисура, дългогодишен ръководител на специалност „Звукорежисура, звуков и медиен дизайн“ в Националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“, София. Лауреат е на кристалната лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2015 г. и на огърлие, връчено посмъртно през 2019 г.

Роден е през 1954 в Бургас, където през 1973 година завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Постъпва да учи специалност „Цигулка“ в Инструменталния факултет на Държавната музикална академия и се дипломира през 1977 година. Между 1979 и 1983 година следва второ висше образование в специалност „Звукорежисура“ на Теоретичния факултет. В периода 1985-87 прави специализация по звукорежисура в Музикална академия в Детмолд (Германия).

От 1977 до 1978 година Керемидчиев работи като помощник-концертмайстор в Български камерен оркестър в Банкя, чиито ръководители са прочутите български цигулари Емил Камиларов и Дина Шнайдерман. През 1978-79 година е в състава на симфоничния оркестър на град Каляри (Сардиния, Италия).

След второто си дипломиране през 1983 година работи като звукорежисьор и преподавател по звукорежисура в Консерваторията. През 1997 година става доцент с хабилитационен труд на тема „Проблеми на музикалната звукова пластика“ и заема поста завеждащ катедра и специалност „Звукорежисура“, а през 2002 година става професор по звукорежисура в Академията. От 2005 година е заместник-декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Академията.

От 1994 година Иво Керемидчиев реализира над 1200 записа с класическа и народна музика, повечето от тях издадени и в чужбина. Много от проектите му представят успешно българската музикална култура пред света. Повечето записи се правят в студиото на НМА, което е оборудвано по проект на Керемидчиев, спечелен пред японското правителство по програмата му за подпомагане на културата в различни страни.

Неговите корени, свързани с любимия му Бургас, го довеждат до идеята да създаде в родния си град специалност „Звукорежисура“ в Музикалното училище, като с това да предостави на учениците възможност за средно тонрежисьорско образование. Идеята се осъществява с подкрепата на тогавашния директор г-жа Юлия Ненова, оборудвано е студио и самият Иво Керемидчиев идва тук да преподава, заедно с големи имена в областта на музикалната акустика.

Професорът е инициатор на множество реализирани проекти – създаване на специалността „Медийна композиция“ в НМА „Проф. П. Владигеров“, разработване на програма за дистанционно обучение в Академията, създаване на Балкански мултимедиен център с цел популяризиране на нашата култура на други континенти, създаване на специалност „Тонрежисура“ в „Международното висше бизнес училище“, подпомага създаването на филиал на специалността в Пловдив – в АМТИИ, организира семинари с български и чужди лектори, организира кръгли маси по проблемите на звукозаписа, участва в задгранични конференции като корифей по въпросите на звукорежисурата.

Много негови студенти работят в Българска национална телевизия, Българско национално радио с техните филиали в страната, както и в останалите електронни медии, включително в БНР-Бургас.

Бургаският артист Димитър Таралежков ще представи първия си студиен албум „Няма Смисъл“ заедно с групата си „Таралеща“ на 28 декември 19 часа. Концертът ще бъде на територията на подземен паркинг „Площад Кирил и Методий“. На сцената, освен основната група „Таралеща“, ще се качат и популярната варненска ска-кор група PIZZZA и местния DJ DAFT DUB, който ще представи селекция изцяло на грамофонни плочи.

Изложба, посветена на 80-годишнината на Райна Рачева, ще бъде открита в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Експозицията отваря врати на 16 декември от 18:00 часа.

Райна Рачева е родена на 16.12.1939 г. в с. Баня, Благоевградско. През 1958 г. завършва средно образование в художествената гимназия в София. През 1964 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Декоративно-монументална живопис и мозайка“ в класа на проф. Г. Богданов.

От 1964 г. живее и работи в Бургас. Член е на СБХ от 1979 г.

Райна Рачева работи в областта на пейзажа, портрета и натюрморта.

Има 28 самостоятелни изложби в България, участия в национални и регионални изложби в България, представителни изложби на българското изкуство по света: Русия, Полша, Германия, Чехословакия, Украйна, Франция, Япония и др.

Нейни творби са собственост на: Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и много обществени и частни колекции в страната, и чужбина.

По-известни творби: „Детски портрет“ 1969 г., „Портрет на Дора“ 1971 г. – БХГ, „Момиче“ 1971 г. – собственост, „Ирина“ 1974 г. – частна колекция, „Плаж“ 1976 г. – БХГ, „Елеана“ 1981 г. – БХГ, „Милка Стоева“, „Дона“, „Кина“, „Виолета Масларова“; цикъл „Сухи цветя“, цикъл „Морски пейзажи“ и „Охридски цикъл“.

ДЕТСКА ШКОЛА ПО РИСУВАНЕ

Огромна част от художествения ѝ опит е посветен на децата. През 1966 г. основава школа за рисуване към тогавашния пионерски дом в Бургас. През този период са създадени около 3000 детски живописни творби. Школата има 10 самостоятелни изложби в гр. Бургас, самостоятелна изложба в София, в Либерец – Чехословакия, Москва, Япония, други изложби в чужбина и участия в национални и международни конкурси за детски рисунки. Деца от Школата са носители на златни и бронзови медали от международна изложба в София по време на „ІХ световен фестивал на младежта и студентите“ през 1968 г., национални конкурси – „Аз съм българче“, „Учение и труд“ и др. В конкурса „Япония през погледа на детето“ – 1970 г., носител на І-ва награда е дете от школата, което е наградено с едномесечно пребиваване в Япония.

ШКОЛА ЗА ДЕТСКИ МОЗАЙКИ

През 1979 г. Райна Рачева създава Школата за детски мозайки в Бургас, която ръководи над 30 години. През този период са създадени стотици уникални детски творби. Школата е участвала във всички международни детски асамблеи „Знаме на мира“ и Национални детски изложения в София с експозиция и работни ателиета на място.

Детските мозайки на школата са представени в самостоятелни и общи изложби в Бургас, в София, в  „Панорама на българската култура“ в зала „Фестивална“; изложба в НДК –  август 1983 г. по време на Международния конгрес на ИНСЕА; септември 1983 г. – изложба в София по време на Международния конгрес на Асоциираните училища; 1984 г. на „VІ републикански преглед на самодейното изкуство“, школата е отличена със златен медал. Изложба през септември 1984 г. в НДК и Център „Знаме на мира“.

Изяви в чужбина: самостоятелна изложба на школата в Ротердам – Холандия – септември 1982 г.; изложба в Алжир – 1983 г.; изложба в Париж – май 1985 г. по време на съвещанието на ЮНЕСКО; изложба в гр. Трутнов – Чехословакия – септември 1987 г.; изложба в гр. Цукуба – Япония по време на международно ЕКСПО 1985 г.,  Изложба в Народното събрание – юли 1998 г. , изложба в хотел „Кемпински-Зографски“ по време на международната конференция „Жените през ХХІ век“ и изложба в музея „Земята и хората“, 2005 г. – юбилейна изложба „25 години школа за детски мозайки“ в Бургас в Градска художествена галерия „Петко Задгорски“.

През 2009 г. Райна Рачева и Школата за мозайки са поканени за участие в Международния фестивал на мозайката в Равена, Италия. Официалното откриване на фестивала е с бургаските детски мозайки, които пожънаха невероятен успех. Днес 30 мозайки на бургаски деца от Школата са в музея на мозайката в Равена, като световен принос в изкуството на мозайката.

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

Райна Рачева е носител на следните отличия:

             І-ва награда и златен медал в областта на културата на Община Бургас;

             Орден „Кирил и Методий“ – І-ва степен;

             „Художник на годината’2005“ – Бургас;

             Почетен гражданин на град Бургас от 2007 г.

Цялата творческа дейност на Райна Рачева като художник и ръководител на детско творчество през годините е широко отразявана в медиите и намира отзвук в  енциклопедии, албуми и каталози за изкуство.

Публикации:

–             Книгата „Мозайка, батик, сувенири“ – автор съм на раздел „Мозайки“ – 1987 г.;

–             Енциклопедия на изобразителните изкуства в България;

–             Кой кой е в българската култура;

–             Кой кой е в елита на Бургас и региона – 1996/97 г.;

–             Art and Ecology 50 Bulgarian Artists;

–             200 TABLEAUX BULGARES principalement de I’Ecole de BOURGAS.

–             Списание „Изкуство“;

–             в-к „Черноморски фронт“;

–             в-к „Пулс“;

–             Алманах „Море“;

–             Издадени са два албума с детски мозайки: „Мозайки на бургаските деца“ – 1982 г. и „Най-слънчевите детски мозайки“ – 2005     

Бургас е един интензивно развиващ се град, който е много добре познат сред моите съграждани в Израел. Това сподели световноизвестният нефролог проф. д-р Талия Вайнщайн на среща с кмета Димитър Николов.

Кметът Николов запозна проф. Вайнщайн с болничните заведения в града и новия Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, който прие първите си студенти по медицина тази есен. Той обсъди с проф. д-р Талия Вайнщайн възможностите за сътрудничество в сферата на нефрологията и обмяна на добри практики чрез изпращане на бургаски медици в Израел.

Световноизвестният специалист сподели, че ще съдейства в Бургас да се приложи израелското ноу-хау в областта на хемодиализата чрез обучение на студенти в медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, тъй като освен това проф. Вайнщайн е член на Изпълнителното бюро на Европейската бъбречна асоциация и има богат опит в обучението на студентите по медицина в Европа.

На срещата присъства още нефрологът и дългогодишен заместник-кмет по здравеопазване в Община Бургас – д-р Лорис Мануелян.

Специалистът е в Бургас по покана на най-новия в града Диализен център „NephroLife“, който отвори врати преди няколко месеца в ж.к. „Изгрев“. Утре, 14 декември, тя ще даде безплатни консултации за пациенти на хемодиализа и в преддиализен стадий от Бургас.

Проф. д-р Талия Вайнщайн е специалист от световна величина. За повече от 35 години практика тя е натрупала уникален клиничен опит в диагностиката и лечението на различни бъбречни патологии. Тя е Президент на Израелското дружество по нефрология и хипертония и член на комитета на Съюза на Европейската медицинските специалисти (UEMS) – Бъбречна секция. Специализацията й включва възстановяване на бъбречната функция при диабетна нефропатия, автоимунен гломерулонефрит, уролитиаза, пиелонефрит и дисметаболитни синдроми, както и изготвяне на протоколи за перитонеална и системна диализа, като извежда дори тежки пациенти от състояние на уремична интоксикация.

В момента е преподавател в университета в Тел Авив и асоцииран клиничен професор в катедрата по нефрология на Медицинския факултет на Технионския университет.

Професор Талия Вайнщайн е един от най-високо ценените членове на световната научна общност. Носителка е на редица световни медицински отличия и награди. Автор е на 67 научно изследователски труда. Нейните статии за органозащитна терапия при хронично увреждане на бъбреците са в основата на клиничните препоръки за лечение на нефрологични патологии в целия свят. Тя е и почетен рецензент на световно известни нефрологични списания – Peritoneal Dialysis International, Journal of Bidney Diseases.

Топ алпинистът с кауза за спасяването на планетата, очаква го знакова 2020 година

Най-добрият ни алпинист Атанас Скатов, който изкачва световните планински първенци с лекота и не спира да поставя рекорди не само в родния, но и световния алпинизъм, разказа пред бургаска публика постиженията си през тази година. Веднага след последното си гостуване в Бургас, през октомври миналата година, той започна подготовка за покоряването на връх Кангчендзьонга (8586), а на 15 май т.г. това стана факт. В рамките на по-малко от два месеца след това още два осемхилядника останаха под краката на популярния веган – Гашербрум I (8080) и Гашербрум II (8034). В началото на октомври пък Скатов покори и негостоприемния Дхаулагири (8167).

По този начин Скатов закръгли покорените си осемхилядници на 11, следващата година си е поставил за цел да покори четири, за да затвори цикъла и да се превърне в първия български алпинист стъпвал на всички точки над 8000 метра в света. Това е и голямата цел пред него следващите 12 месеца – покоряването на Броуд Пик, К-2, Нанга Парбат и Шиша Пангма (лобно място на Боян Петров). Скатов вече показа, че може да изкачи над 8 хил. метра четири пъти за 12 месеца, но този път предизвикателството е по-голямо. Освен, че са едни от най-трудните върхове на планетата, сливналията трябва да преодолее и финансовите бариери, които изглежда са не по-малко предизвиккателство – таксите и разрешителните за тези върхове в Непал и Китай се вдигат с 50%. Затова българинът продължава своите турнета в страната, представя книгите си (тази година още две нови), а също така събира и дарения.

Покорявайки връх след връх и прекарвайки голяма част от живота си при ледниците по земята, той е пряк свидетел на негативните климатични промени, които с всяка година стават все по-тежки за природата. Именно това и преди години го е мотивирало да стане веган – за да допринесе от себе си за по-добра планета, както и да докаже, че човек може да запази силата и енергията си изключвайки от менюто си животински продукти.

Това е и неговият призив – ако всеки човек се опита да намали до 50% консумацията на месо, ползва естествени енергийни ресурси и ограничи използването на пластмаса, то това ще даде отпор на увеличаващото се климатично затопляне. То осезаемо води до топене на ледници, увеличаване нивото на Световния океан, а оттам повишаване нивото на влагата, което носи своите пагубни последици за живота на континентите.

Изключителна гордост за УМБАЛ Бургас – за първи път в историята й тя е единствената българска болница с участие в научната програма на 40-я Световен конгрес по ортопедия. Конгресът се организира от Международната асоциация по ортопедия и травматология и се проведе миналия уикенд в гр. Мускат в Обединените арабски емирства. Отделението по ортопедия и травматология представи на научното жури два доклада, като и двата бяха допуснати до финалната програма. Журито е в състав от 150 души – най-авторитетните представители на световната ортопедична общност, а за допускането съществуват строги критерии за научна стойност и принос.

Първият доклад представя иновативен метод за реконструктивна хирургия при травми на рамо. Използва се техника, която съхранява костта на пациента и не се сменя ставата. Методът се сравнява с други подходи при този тип операции и показва бързото възстановяване на пациента, раздвижването и използването на ръката. Всички случаи, описани в доклада, са от практиката на отделението, каза началникът му д-р Стоян Христов.
Вторият доклад е електронен постер, който представя лечение при фрактури на бедрена кост и коляно при възрастни пациенти с остеопороза. И този подход показва бързо раздвижване и възстановяване на пациентите. „По темата съществуват много малко разработки и тя представлява голям интерес и предизвикателство за колегите. Много е актуална и на фона на все по-застаряващото население в световен мащаб, което ще има нужда от такава помощ“, добави д-р Христов.

С гласа 173 „за“ , нито един „против“ и 7 „въздържал се“ парламентът гласува оставката на депутата от ГЕРБ Диана Саватева. Тя напуска законодателния орган, за да се стане част от управленския екип на кмета на Бургас Димитър Николов, който ѝ повери ресора „Култура, спорт и туризъм“.

Възможно е мястото на Диана Саватева на депутатската банка да заеме ветеринарният лекар д-р Стойно Стойнов, а при негов отказ, това ще направи следващият в листата на ГЕРБ от избирателния район в Бургас – Севдалина Турманова.

Има хора, които идват на този свят, но никога не го напускат, защото продължават да живеят в сърцата и спомените на много поколения. Актрисата Стоянка Мутафова е именно такъв човек.

Тя ни напусна навръх Никулден на 97-годишна възраст. Родена през 1922 година, до последно продължи да играе на театралната сцена и да радва публиката.

За Бургас тя казваше: „Всичките ми спомени са много хубави. Този град много го обичам и в Бургас се чувствам много добре, чувствам се като у дома.“

Кметът Димитър Николов изрази своите съболезнования към семейството и близките на актрисата. „Отиде си един прекрасен и мил човек, който изключително много обичаше всички. Тя до последно остана вярна на своята голяма любов – театралната сцена, и радваше публиката. Стоянка Мутафова бе голям приятел на Бургас, емблематична личност за българската култура и нейният образ ще живее винаги сред нас.“

Стоянка Мутафова е носител на отличието „Ключа от кулата“ на Община Бургас. То ѝ бе връчено тази година при представянето на биографичната книга за живота на актрисата „Добър вечер, столетие мое“. Неин автор е дъщерята на Мутафова – Мария Грубешлиева.

Великата актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Стоянка Мутафова е играла в над 90 театрални постановки. Популярна ес ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Поклон пред паметта ѝ!

На днешната тържествена никулденска сесия на местния парламент своите отличия получиха редица бургазлии със заслуги към своя град и обществото. Сред тях са трима нови почетни граждани. Актрисата Ивана Джеджева и режисьорът Симеон Димитров приеха лично оказаната им чест и аплодисментите. Посмъртно почетен гражданин стана и композиторът Георги Шагунов, а специалната грамота прие Данка Георгиева – директор на Регионален държавен архив – Бургас.

Днес кметът Димитър Николов връчи още няколко отличия. Почетният знак „Ключът от кулата“ получиха двама изтъкнати медици, за приноса им към развитието на бургаското здравеопазване – националният консултант и министерски съветник проф. д-р Златица Петрова, както и доц. д-р Георги Хубчев от УМБАЛ „Дева Мария“.

Медал „За достойна служба“ бе връчен на заслужилата лекоатлетка Таня Димитрова, медалистка от много международни и национални състезания.

За проявен героизъм и спасяване на човешки живот, с почетна значка на Община Бургас бяха отличени пожарникарят Динко Атанасов и рибарите Милен Камбуров и Парган Аргинян.

Честито на новите почетни бургазлии!

Празничното заседание на бургаския Общински съвет днес започна с минута мълчание в памет на Стоянка Мутафова, вечна й памет. От трибуната своите съграждани поздравиха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков и председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова. В тържествата участват и двамата зам.-министри Атанаска Николова и Жечо Станков, които се прибраха в родния град на Никулден. 

Общинският съветник, арх. Петър Статев, ще проведе приемен ден на 5 декември (четвъртък) в Бургас. Той ще очаква гражданите от 17:00 до 18:00 ч. в централата на партията в града на ул. „Конт Андрованти“ 5.

Статев е председател на Комисията по устройство на територията и тази по чл.6 за от Наредбата за преместваеми обекти.

Той е и член на Комисията по култура и читалищна дейност. Записвания се правят на място в офиса на ПП ГЕРБ или на телефон 056 81 90 40.

От витринатавиж всички

0
Високосната 2020-та вече е тук, нейният символ е Бялия метален плъх. Причината за прословутия 29 февруари е отдавна установена: при едно завъртане годината...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта