My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Горд Бургазлия

Кметът Димитър Николов поздрави и награди състезателите и треньорите от клуб по свободна борба „Черноморец“ – Бургас за постигнатите успехи и високи резултати – първо място при момчетата от държавния шампионат по свободна борба, провел се в Петрич.

В категорията при децата състезателите на „Черноморец“ завършиха на второ място, при юношите на трето, а при мъжете – на четвърто място.

„Вашите постижения са успех не само за бургаската борба, но и за бургаския спорт. Успехите на състезателите от клуб „Черноморец“ ни правят оптимисти, че в момента в нашия град се развива едно талантливо поколение спортисти. В момента Общината разработва програма, чрез която искаме да изградим няколко малки многофункционални зали за тренировки на колективните спортове като бокс, борба и други. Така, че продължавайте с успехите и скоро ще имате още по-добри условия за тренировки и развитие“, сподели кметът Николов по време на срещата си със спортистите и треньорите им.

Още снимки

Три пропуснати дузпи лишиха ватерполистите на „Черноморец” от заветната шампионска купа. Бургаският тим изигра страхотни мачове във финалната четворка от държавното първенство за деца U13 (родени 2006 г. и по-малки), но шансът обърна гръб на „акулите” в най-важния последен двубой. В битката за трофея момчетата ни отстъпиха с 13:14 пред „Комодор” и за втора поредна година са вицишемпиони на страната.

Преди финала в топ 4, „Черноморец” беше едноличен лидер в групата за супер финала без изгубен мач. Отборът ни имаше и предимство с пълен актив от точки с по две победи над същите съперници, но от регионалните в София и във Варна.

„За съжаление, огромното желание на момчетата да се окичат със златото доведе до прибързаност и грешки в действията, които за тази възраст са нещо напълно нормално. Не мога да им се сърдя, това е спорт. Поздравявам ги за мъжката игра. Те изстрадаха сребърните си медали. Като свършена работа, обемът е огромен, а резултатът в играта е видим. Момчетата от отбора натрупаха много опит, израснаха в мачовете, които изиграха с чуждестранни тимове тук и зад граница. Резултат има и от работата с плувния треньор в клуба – Славчо Каменов. Всички те са добри, трудолюбиви деца и заслужават похвали, коментира треньорът на вицешампионите Петър Йонов.

Двубоите от финалната четворка на държавното първенство за деца U13 се проведоха на басейна в „Меден рудник”.

Момчетата на Петър Йонов победиха „Черно море” с 13:10 и „Левски” с 12:7. В тактически много правилно изиграния мач срещу „Комодор” бургазлии допуснаха една единствена грешка – позволиха на емоциите и огромното желание да надделеят в играта. Това доведе до пропилени три дузпи. С припряността си те пропуснаха да вкарат от изгодни позиции, а във втората част с две лични нарушения „виснаха” Антоний Христов, Калин Узунов и Мартин Иванов, което повлия на играта им в защита. В последната минута и половина от срещата „акулите” направиха и два последователни пропуска, и в крайна сметка отстъпиха с 13:14 /3:2, 4:6, 3:3, 3:3/.

На трето място с бронзовите медали се окичи „Черно море”, а „Левски” зае четвъртата позиция.

По същото време басейнът в „Меден рудник” прие и финала за класиране между 7 и 11  място за U13. След отборите в топ 4 на България за сезон 2018/2019, се наредиха:  бургаският „Нептун” – 5 място, „Ботев” – 6, „Тича” – 7, „Арда 2008” – 8, ЦДНА 2 – 9 място, „Локомотив” /Русе/ – 10, „Аква Спорт” – 11, „Ботев 2000” – 12, „Бургас” – 13 място.

Клуб по водна топка „Черноморец” ще бъде домакин на още два супер финала, където домакините си извоюваха право да участват. На басейн „Парк Арена ОЗК” за медалите ще играят топ отборите на България за сезон 2018/2019 – юноши U17 и U15.

При U17 за отличията ще спорят „Черноморец”, „Черно море”, „Славия” и КПС „Варна”. Мачовете са на 29 и 30 юни. Финалният турнир за U15 е на 6 и 7 юли, където играят „Черноморец”, „Черно море”, „Аква Спорт” и КПС „Варна”.

Резултати супер финал U13: Черноморец – Черно море 13:10, Левски – Комодор 3:16, Черноморец – Левски 12:7, Комодор – Черно море 11:6, Левски – Черно море 4:14, Черноморец – Комодор 13:14.

Резултати за 7-13 място: Локомотив /Русе/ – Бургас 7:6, Аква Спорт – Арда 2008 7:19, ЦДНА – Ботев 2000 20:5, Аква Спорт – Бургас 3:2, Локомотив /Рс/ – Арда 2008 5:13, Тича – Ботев 2000 20:7, Арда 2008 – Бургас 11:3, Тича – ЦДНА 16:6, Аква Спорт – Ботев 2000 12:7, Локомотив /Рс/ – ЦДНА 2:23, Арда 2008 – Тича 9:13.

Крайно класиране U13: 1. Комодор, 2. Черноморец, 3.Черно море., 4. Левски, 5. Нептун, 6. Ботев, 7. Тича, 8. Арда 2008, 9. ЦДНА 2, 10. Локомотив /Рс/, 11. Аква Спорт, 12. Ботев 2000, 13. КВС Бургас.

Две седмици богата фестивална програма ще радва любителите на театралното изкуство

Училищен театрален фестивал започна в АЕГ „Гео Милев“ в Бургас.  В продължение на две седмици- от 12 до 26 юни, десет паралелки от осми, девети и единадесети клас ще представят пред любителите на театралното изкуство богата фестивална програма. С кратка церемония и поздравително обръщение от директора на гимназията- г-жа Жаклин Нейчева на 12 юни бе даден старт на събитието, което тази година предлага за всеки по нещо.

В първия ден в центъра на вниманието бяха поставени две красиви  и трагични истории за избора и верността в любовта – „Изворът на Белоногата“ на IX в клас и „В полите на Витоша“ на XI б клас. Постановката на IX в с класен ръководител г-жа Маргарита Ангелова бе драматизация по поемата „Изворът на Белоногата“ от Петко Славейков, режисирана от Денис Ибрям. Спектакълът впечатли публиката с изключителна актьорска игра,  интересни постановъчни решения, звукови и визуални ефекти и пищни  декори, създадени и подарени на училището от Випуск-2018. Убедително актьорско присъствие показаха Стела Хаджиатанасова в ролята на Гергана, Николай Иванчев като неин опонент и Антон Станчев в ролята на Никола. С актьорски умения се отличиха и  Анастасия Георгиева като „черната веда“, Кирил Киров и Никола Попов-  като свитата на везира и Габриела Гунчева като лечителката. Похвала за таланта и активността в представянето на класа заслужават също Адриана, Анастасия, Дефне, Жанина, Зейнеб, Ивона, Йоана, Калина, Мартина, Никол Колева и Никол Стоянова, Николай, Радисвети, Ралица, Рая Вълчева и Рая Димитрова, Савина и Стефания.

За първи път във фестивала взеха участие и единадесетокласниците от Випуск-2020 с ръководител г-жа Даниела Денева, които показаха въображение и талант в създаването на модерно изкуство чрез минималистичното си представление по оригинален авторски текст върху пиесата на Пейо Яворов „В полите на Витоша“. Бурни аплодисменти предизвика отличната актьорска игра на участниците, някои от които изпълниха по две роли. Коста Костов се представи в ролите на Христо Христофоров и д-р Васко Чипиловски, Димитър Пирьов бе Стефан Драгоданоглу и Чудомир Чипиловски, Петя Деянова влезе в ролята на Мила Драгоданова, Цветелина Ведричкова бе Елисавета Драгоданоглу, Александра Бойчева изигра Амелия Петрович.

В следващите дни ще бъдат изиграни още 8 постановки. Осмокласниците на г-жа Ася Хаджирачева ще заложат на античната и на ренесансовата литература. Те са подготвили свои драматизации на откъси от „Илиада“ от Омир и на „Декамерон“ от Джовани Бокачо, както и оригиналната пиеса по мита за Едип цар – „Едип и съдбата“. Под ръководството на г-жа К. Недялкова ще бъдат изиграни няколко интригуващи постановкии по изучавани литературни произведения.

„Евгений Онегин“ от Александър Пушкин ще се представи в оригиналната адаптация на IX „Б“ клас, IX „Д“ са подготвили драматизация на части от „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер, а творците от IX а ще представят откъси от романа „Дядо Горио“ на Оноре дьо Балзак, IX „Е“ ще изпълни историческата драма „Иванку, убиецът на Асеня I“ от Васил Друмев. Фестивалната програма ще завърши с драматизацията на части от „Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт, подготвена от IX „Г“.

Училищният театрален фестивал на АЕГ „Гео Милев“ се наложи като традиция в бургаския културен календар през последните години, въпреки своята кратка история. Фестивалът е създаден през 2014 година от Випуск-2018 и неговите учители Костадинка Недялкова и Дора Лазарова като изпълнение на проекти по учебното съдържание по литература за 8-ми клас. Във всяка следваща година под организацията на Клуб „Културни традиции и празници на народите“, Клуб „Европейски празници и фестивали“ и Клуб „Театър“, класовете и клубовете изнасят по едно представление в различни жанрови форми – драма, комедия, мюзикъл. Постепенно  фестивалът се разраства с участието на ученици и от други випуски.2016 г. комедията „Криворазбраната цивилизация“ от театралния фестивал бе включена в официалните празнични събития на Община Бургас и бе играна на голяма сцена. „Фестивалът има голям потенциал и още по-голяма полза за учениците. Чрез него не само пораждаме интерес към изкуството, но и се добива навик за екипна работа, развиват се уменията за общуване с другите, подобрява се езиковата култура и не на последно място, се излиза от границите на публичната реч, които всеки човек има.“ коментираха организаторите от гимназията.

Ново престижно отличие за бургаският шахматен композитор Диян Костадинов. В конкуренция с представители на 11 държави той спечели бронзовият медал на Световната купа 2019 в раздел Обратни матове. Победител на турнира стана световният шампион Андрей Селиванов от Русия.

Това е пети медал за Диян от Световните купи през последните няколко години, като в актива му има още 3 сребърни и вече 2 бронзови медала. В началото на годината бургазлията спечели и силен турнир в Германия.

За своите успехи бургазлията на два пъти бе приеман от кметът на града г-н Димитър Николов, който лично честити на Костадинов за златният му Олимпийски медал и третото място за Световно първенство, а през 2016 той бе и сред номинираните за Спортист на годината на Бургас.

През лятото се очаква да излязат резултатите и от настоящото Световно първенство, в което Диян има големи шансове за призово отличие.

Кметът Николов покани Теодосиев да направи изнесено обучение, школа по физика за деца от ниска възрастова група в Бургас

На крака и с бурни аплодисменти бургазлии посрещнаха вдъхновителя Теодосий Теодосиев. Златният физик пристигна в града за да представи лично биографичния си филм „Формулата на Тео“.

„Във филма ще видите част от моите ученици. Показваме  група студенти от СУ „Климент Охридски“ които се интересуват как се прави „умствен фитнес“. Много труд трябва за това, работи  се хиляди часове, решават се много задачи. И  тогава може да се излезе на световно ниво. България не е малка страна.Тук в Бургас се правят изумителни неща за малките деца. Възхитен съм! Това е един от градовете на моите предци. Филмът свършва няколко пъти, но вие не бързайте да си тръгвате след първия финал. Има хора, които си правят планове за няколко часа, други за няколко дена, месец или година. Истината е, че нашите планове продължават до безкрайност и сега ще се докоснете до тази безкрайност“  –  с тези думи Теодосий Теодосиев откри официално прожекцията на филма в компанията на режисьорa и сценарист на лентата- Николай Василев.

За да заснеме документалния филм Николай Василев снима повече от година и половина над 200 часа суров материал. Екипът гостува с героя си чак до Китай, като не пропуска нито един от многото лагери и школи, които физикът организира за учениците си. Документалната лента показва емоционална среща на  Теодосиев с неговата учителка по физика, 92-годишната  Султана Вълкова , която му е предала най-безценния урок –  да работи безплатно. В лентата са показани въздействащи и много лични моменти на Учителя, прекарани със семейството му.

„На Бургас му прилича да има изнесено обучение, школа по физика за деца от ниска възрастова група. Аз ще се радвам да ускорим този процес „- това каза кметът Николов , по време на последващата дискусия, след края на прожекцията.

Теодосий Теодосиев е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. Ръководи специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика. Автор е на учебници и стотици научни статии по физика. В школата, създадена от учителя Тео в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади. Възпитаниците му постигат високи резултати благодарение на специалния му подход при обучение, чрез създаване на експериментални задачи по физика. Негови ученици са едни от най-големите откриватели на нов начин за наблюдаване на молекулните движения, първенци в производството и изследванията с лазер, производители на камери за НАСА и други изследователи, бъдещи учени на високо интелектуално ниво.

„В Бургас има невероятно ново училище, което не съм виждал и в Америка. Това училище на името на Коджакафалията е изумително. Тук се работи много. В града има достатъчно ентусиазъм , в лицето на кмета Димитър Николов. Това е град който расте. Въпреки многото ми ангажименти се надявам да започнем с най-малките и с общи усилия да успеем да  реализираме тази школа тук.“- сподели Теодосиев.

Режисьорът на филма, Николай Василев сподели пред бургазлии, че ленатата  е визуален разказ за един истински будител. Филмът вдъхновява с това, че на света съществува някой, който без да се оплаква, е отдаден до самозабрава на идеята си и успява да превъзмогне трудностите и мизерията, за да я превърне в злато.

Филмът „Формулата на Тео“ е финансиран от Националния филмов център и за първи път се представя тази година на Международния филмов фестивал „София Филм Фест“

* Николай Василев е сценарист и режисьор, който повече от 10 години работи на свободна практика . Сред многото негови награди можем да откроим – Награда за дебют на Фондация „Култура Аними“ за първия му филм „Пътят на Мъдростта“ – посветен на живота и идеите на Ваклуш Толев. С филма се открива Солунския фестивал за документално кино’2006 година и същевременно е селектиран за над 20 фестивала в целия свят. За друг свои филм  „Приказки“, Николай Василев получава Наградата на „Джеймисън“ на София Филм Фест за най – добър късометражен филм. Последната му награда е за най-добър филм на Фестивала „Master of Art“ за филма му за Иван Добчев „Пътят към Тива“.

Златин Чаушев е дарил кръв  125 пъти

Няма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш някого здрав и щастлив. Бързайте да правите добро, защото това е най-важното в живота. Това е посланието на Златин Чаушев – кръводарител-рекордьор, който от 40 години досега дарява кръв два пъти в годината. Досега е бил дарител 125 пъти, което се равнява на около 50 литра кръв или спасени близо 400 човешки живота. В навечерието на Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който се отбелязва на 14 юни, обществото благодари на хора като него и популяризира този добър пример.

Златин Чаушев е от Несебър. В града е познат като дългогодишен общественик, читалищен деятел, в момента е началник отдел „Световно културно наследство“. Носител е на множество награди и грамоти за своя хуманизъм както от местната Червенокръстка организация, така и от БЧК-Бургас. Неговата кръвна група е нулева – може да дарява на всички.

„Кръводарител станах случайно. Навремето в казармата тези неща се правеха под строй. След това реших, че това е най-доброто нещо, което можеш да направиш, най-безвъзмездното, безкористно и анонимно. Удоволствието от това да правиш някого здрав и щастлив обуславя моето решение всеки сезон да дарявам кръв“, сподели Златин Чаушев.  „Самият аз се чувствам добре, чувствам се възстановен и пречистен“, добавя той.

14 юни се отбелязва като специален ден за честване на доброволното кръводаряване, защото на тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АВО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

Бъдещето на бургаския волейбол изглежда обезпечено за много време напред. На градските училищни отбори, изявяващи се в този спорт, не им стигна един домашен турнир в годината, този в дните около Никулден, и си поискаха втори, защото им се играе. И го получиха. Днес в Общината своите купи и медали получиха най-добре представилите се тимове в пролетния турнир за Купата на кмета, провел се в края на май. Връчи ги лично Димитър Николов, който благодари на учениците за активността и желанието им да спортуват, а също така на техните учители и треньори, които ги поощряват и учат на екипна работа.

Шампион в пролетния турнир при юношите от десети и единадесети клас e ПГХТ „Акад. Н. Зелинский“ (Химията). На второ място e НЕГ „Гьоте“ (Немската), трети се класира ПГМЕЕ (Механото), а на достойното четвърто място остана отборът на СУ „Кирил и Методий“.

Още снимки

Акордеонен оркестър „Хармоника“ към училище „Константин Петканов“ спечели първо място в раздел Класически инструменти от 14-ия Международния конкурс за изкуства „Радост на брега“ в Созопол. Първо място заслужено бе присъдено и на дуета Йоана Самоковлиева и Татяна Николова.

На 20 април оркестър “ Хармоника“ участва в 18-то издание на Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“ – Нови Пазар, организиран от Министерството на образованието и науката и Община Нови Пазар, където спечели трето място.

Акордеонен оркестър „Хармоника“ при СУ“ Константин Петканов“ е поканен за участие в международен конкурс на изкуствата “ Le stele di Garda“ от 26-28 юни 2019 в комплекс “ Гардесано“ град Бусоленго, Италия. Организацията за пътуването, настаняването  и програмата на фестивала и извън фестивала се организира от СНЦ  „Фолк Арт общество“ – България, съорганизатори и  представители  на конкурса от българска страна,  със съдействието на лицензирани туристически и транспортни  фирми.

Международният конкурс за изкуства бе организиран от Министерството на образованието и науката, Областна администрация Бургас, Община Созопол и СНЦ „Радост на брега“.

Акордеонен оркестър „Хармоника“ при СУ“ Константин Петканов“ е създаден през октомври 2018 година с цел да приобщи  децата към художествените ценности на музикалното изкуство и най-вече  да създаде интерес към един от най-универсалните музикални инструменти – акордеонът. Репертоарът му включва разнообразна палитра произведения от  изтъкнати наши и чужди композитори. Негов създател е Петър Иванов – музикален педагог, преподавател по музика в СУ „Константин Петканов“ и акордеонист – възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, учител с дългогодишен музикален и творчески опит.

Първата концертна изява на оркестъра бе на 13 март 2019 в зала „Петя Дубарова“ на Морско казино – Бургас  съвместно с Пламен Димитров – едни от най-изтъкнатите акордеонисти на България, неговите ученици от НУФИ“ Филип Кутев“ – Котел и Ангел Маринов преподавател по акордеон АМТИИ  „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив, единствения изпълнител на бандонеон в България.

От 07-09 юни оркестър “ Хармоника“  бе поканен за участие  и участва в Панорама на детското творчество 2019 – „И ний сме дали нещо на света“. Събитието е по Проект на Сдружение „Духовно огледало“ и Община Пловдив, част от програмата на „Пловдив Европейска столица на културата“. Учениците представиха достойно своето училище и Бургас.

За  контакт  и  информация: Пепа Запрянова – член на организационният  съвет: +359889433599; е- mail- pepa_zapryanova@abv.bg.

Участници в Акордеонен оркестър „Хармоника“ при СУ“ Константин Петканов“:

№ по ред

Име, презиме, фамилия    Клас

1.

Росица Йорданова Вълкова

VI

2.

Иван Йорданов Добрев

VI

3.

Татяна Станиславова Николова

VI

4.

Дияна Георгиева Николова

VI

5.

Магдалена Димитрова Василева

VI

6.

Йоана Янева Самоковлиева

VI

7.

Силвена Валентинова Градева

III

8. Никол Константинова Узунова

IV

Завърнаха се финалистите от ученическите игри от възрастова група 5-7 клас момчета и момичета. Училищните отбори от ОУ „Любен Каравелов“ /момчета/ и ОУ „Елин Пелин“ /момичета/ спечелиха второто място по лека атлетика и донесоха в Бургас две вицешампионски титли.

Вижте на кое място завършиха и останалите бургаски финалисти, които се класираха съответно на:

  • ОУ „Георги Бенковски“ баскетбол – момичета – 5 място;
  • ОУ „Васил Априлов“ шахмат – 5 място;
  • СУ „Димчо Дебелянов“ волейбол – момчета – 7 място;
  • ОУ „Васил Априлов“ волейбол – момичета – 8 място.

34 ученици от Бургас бяха наградени на церемония в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“. В присъствието на преподаватели, от съответните учебни заведения, те получиха стипендии в рамките на конкурса „Учи, работи, спечели“, организиран от Предприемачи ГЕРБ – Бургас. Събитието уважиха кметът на община Бургас Димитър Николов, народните представители Димитър Бойчев, Ася Пеева, Диана Саватева и общински съветници.

Критериите, по които организаторите определиха наградите на ученици от всички професионални гимназии в морския град, бяха отличен успех и трудов стаж за миналата година. Инициативата се проведе и със съдействието на Община Бургас.

„Приветствах тази добра възможност да бъдат стимулирани и подкрепени работливите и можещи деца на Бургас. В сравнение с ваши връстници, вие полагате двойно повече усилия – да се учите и да работите, като по този начин се усъвършенствате. Не спирайте, бъдете вдъхновение, защото Бургас е чудесно място за живеене и градът заслужава деца като вас“, заяви кметът Димитър Николов, който връчи на всеки отличил се от 11-и  и 12-и клас грамоти.  Голямата награда в конкурса получи Благовест Асенов – пълен отличник с тримесечен работен стаж за миналата година от Професионалната гимназия по химични технологии „Акад. Н. Д. Зелински“.

„Идеята за конкурса се роди в клуба ни Предприемачите. Често сме обсъждали възможностите за работа сред учащите, техните трудови навици, успяват ли да съвместяват работа с отличен успех, какво е отношението на родителите и връстниците им към тази тема. Целта е да се покаже, че да се учиш добре и да работиш усилено е символ на успелия човек. Това носи само позитиви – ще бъдете по-информирани, с по-голямо самочувствие, с повече истински социални контакти и ще уважавате труда на родителите си. Пожелавам на всички отличили се деца да бъдат ментори и водачи в училищата си, нека вашите усилия служат за мотивация“, сподели Николай Янев, който е председател на Предприемачи ГЕРБ-Бургас и член на НИС на структурата.

Народният представител Димитър Бойчев поздрави участниците и организаторите за стимулиращото събитие „Надявам се инициативата да не е еднократна, а да се превърне в традиционна. Тя може да бъде възприета от структурата на Предприемачи ГЕРБ и прилагана в цялата страна. За образованието се отделят много средства както за повишаване на заплащането в системата, така и за развитието на учебните бази. Дуалното образование също е акцент и приоритет, това го доказва и тази инициатива“, допълни Бойчев.

снимка 1

От витринатавиж всички

0
 Какво да сготвя с тиквички? Това е актуалният въпрос през летните месеци, когато пазарите са засипани с тиквички. Тиквичките са много вкусни, тиквичките дават...

Стилътвиж всички

0
Силата на мечтите се крие в любовта Увлечени в мечтите си ние очакваме чудо, но мнозина напълно забравят една важна истина. Ние сме надарени с невероятен дар,...
Открий ме в спорта