My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Горд Бургазлия

Бургаските акробати постигнаха нов успех по време на Международния турнир в град Майнц, Германия. В него участваха 350 състезатели във възрастите 6-14, 6-19, 7-15, 11-16, 12-18, 13-19, мъже и жени.

Бургаският клуб по акробатика „Нефтохимик -2011“ участва с 30 състезатели, които завоюваха много отличия във всяка възрастова група. Треньори на бургаските акробати са Гергана Денева, Красимира Щерева, Мария Гайдарджиева, Тодорка Велева и Дияна Колева – хореограф.

Класиране:

Женски двойки 6-14 г.

Илияна Вичева, Веселина Цанева – първо място;

Пролетина Иванова Велиана Костадинова – второ място;

Михаела Белчева Елица Деведжиева – трето място.

Тройки жени-6-14

Даниела Грудова, Маргарита Тодорова, Жаклина Стоянова – първо място;

Моника Тащан Йоана Господинова Камелия Лазарова-осмо място.

Смесени двойки 6-14г.

Пламен Янев Катерина Петрова-първо място.

Женски двойки 6-19г.

Николая Тачева(Орел-Айтос)  Християна Юлиева-първо място.

Тройки жени 6-19 г. 

Красимира Чобанова, Анастасия Шорина, Меглена Юлиева – второ място;

Ася Ненкова, Галина Ганева, Ралица Кирова – седмо място.

Смесени двойки 6-19 г.

Даниел Борисов, Ива Трифонова – първо място.

Мъжки четворки 6-19 г.

Николай Калпаков, Кристиян Манилов, Виктор Янев, Мартин Челебиев – първо място.

Женска двойка 11-16г

Мартина Станева, Мария Куцарова – баланс, темпо, многобой – първо място.

Изкусните майстори на бойното изкуство вдигнаха български знамена в знак на уважение към домакините

Невероятно  шоу с много адреналин и зрелищни изпълнения във въздух и на земя показа демонстрационния отбор по таекуондо на Южна Корея. Звездния тим бе подготвил специално за първото  си шоу в България, чийто домакин бе Бургас, специален етюд с българското знаме и хореография с червени рози, символ на страната ни.

Шоуто с много изкусни бойни техники завърши  с издигане на огромен флаг с надпис „Мирът е по -ценен от триумфа“.

Тимът беше в Бургас след посещението си при папа Франциск във Ватикана, в централите на ООН в Ню Йорк и Женева и в централата на Международният олимпийски комитет в Лозана.

Събитието се проведе за първи път в Бургас, броени дни преди старта на най-елитния турнир по олимпийско таекуондо в света – сериите Гран При 2019, чийто домакин е София. Най-добрите 32-ма таекуондисти в света ще се бият за титлата „The best of the beasts“ и награден фонд от 100 000 долара.

.

35 творби са включени в юбилейната изложба на художника Йордан Маринов по повод 75-годишния му юбилей. Експозицията ще бъде открита днес, 16-ти октомври, от 18.00 часа в Дружеството на бургаските художници.

Творчеството на Маринов е изцяло посветено на морския свят. Живописта му излъчва автентичното усещане за море – кораби, акостирали или плаващи към далечни земи, ветроходи с изпънати платна, рибари със своите лодки и чайки. Картини, завладели го със своето очарование и магия още в детските години.

 „Когато бях на 16-17 години се разхождах по морския бряг, където художник рисуваше морето. Оттогава тази гледка се вписа в душата ми и знаех, че ще се занимавам с изкуство. Баща ми започна да ми прави кутии, да се купуват бои… дори във времето на Прехода не съм съжалявал за избора си. Изкуството е добрият дявол вътре в теб, който никога не те напуска “ – споделя с усмивка творецът.

Художникът не крие, че има още две музи – дъщеря си и съпругата си, на които също посвещава част от изкуството си.

Акцент в експозицията са четири платна, рисувани преди 90-та година. Едно от тях носи името „Юбилейни дни“, създадено 1978 година. В него се преплитат битови образи и емблематични моменти от Освобождението на България. Посетителите на експозицията ще видят още емблематичната картина „Viva Espana“. В нея са събрани емоциите от пътуване до Испания и образите на Ненко Токмакчиев, Кирил Симеонов и други популярни творци.Йордан Маринов завършва стенопис във Велико Търново през 1971 година и е един от първите, които налагат тази школа в Бургас.

Ученици и учители от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ бяха специални гости в седалището на европарламента в столицата по покана на Европейската комисия. Визитата бе организирана във връзка с участието им в проекта на Министерството на здравеопазването „Посланици на здравето“, в който разработиха иновативна STEM методика за промотиране на здравословен начин на живот и физическа активност чрез приложение на нови технологии.

Визитата в представителството на ЕК в България включваше посещение на информационния център, презентация за възможностите, които предлагат различни европейски програми за обучение и обмен на младежи. От своя страна, възпитаниците на иновативното училище представиха своите проектни разработки и визията си за модерно образование. Учениците и техните ръководители посетиха и националния център по програма Eurodesk с цел проучване на възможностите за включване на училището в бъдещи европейски програми и проекти.

Домакините от ЕК наградиха своите гости от Бургас с незабравимо приключение в детския интерактивен музей „Музейко“, което освен вълнуващи преживявания им подсказа и идеи за реализиране на училищни проекти – създаване на анимирани истории, с помощта на Minecraft Stop Motion.

Едната наградена снимка е направена на бургаската гара

21-годишната бургазлийка Алия Казанджиева спечели първо място в две от общо пет категории на фотоконкурса, посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа.

За най-добра снимка се бориха над 2000 предварително селектирани фотографии. Алия спечели призовете в категория „Моменти“ и категория „Места“. Жури, съставено от три изявени личности от Съвета на Европа: Лилиан Мори-Паскуер – председател на Парламентарната асамблея, съдия Линос-Александър Сицилианос – председател на Европейския съд по правата на човека, и Габриел Батаини-Драгони – заместник генерален секретар, както и трима експерти по дизайн: David Cascaro – (Франция), Dina Oganova (Грузия), Karolina Veijo (Финландия), избраха победителя за всяка категория.

Фотографията „Целувка за сбогом“, спечелила категорията „Моменти“, е заснета на централната железопътна гара в Бургас.

Съветът на Европа е институция, създадена през 1949 г. с главна цел защита на човешките права. В нея членуват 47 държави. Представители на почти всички тях участваха в специалната церемония по случай юбилея, която се състоя в градската опера в Страсбург. Младежите, сред които и единствената представителка на България, победителката във фотоконкурса Алия Казанджиева, присъстваха по време на официалната дискусия в сградата на Съвета на Европа, водена от президента Емануел Макрон по тема „Екология и Правата на човека“.

Наградените фотографии са подредени в изложба, озаглавена Lieu d’Europe, и ще останат в продължение на месец за разглеждане в Страсбург. Това е втора успешна европейска изява на бургазлийката Алия, след като през 2017 година беше наградена в Брюксел по случай спечеления фотографски конкурс „Европа в моя регион“, отново с фотографии от Бургас.

СК „Джудо“ – Бургас се представи силно на турнир в Габрово като завоюва 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Златното отличие  в кат.до 27 кг. завоюва Божилин Кизин, сребърен медал в кат.+38 кг. Стилян Плачков, а бронзовите медали Елена Желязкова в кат. 30кг. и Николай Лазаров в кат. 34 кг.

Това е отлично представяне на бургаските деца и добро начало за новата учебна година, коментираха от клуба.

В турнира са участвали общо 345 състезателя от 32 клуба от цялата страна. Специален гост на турнира е бил и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Още снимки

Фотограф: Наско Иванов

Най-красивата българка за 2018 Теодора Мудева ще представи България на Световния финал Мис Планет от 16 до 21 октомври в Тбилиси, Грузия. Представителки от над 30 държави ще пристигнат в Грузинската столица.

Програмата на конкурса е интересна и напрегната. Ежедневно с момичетата ще се занимават професионални хореографи,дизайнери, стилисти, коафьори. Участничките ще се срещнат с Кмета на Тбилиси и ще се запознаят с културата и забележителностите на града. Международното жури е съставено от национални директори, модни специалисти, рекламодатели, представители на пресата, артисти, певци. В програмата са предвидени: Вечер на нациите, Шоу на таланта, Интервю с интернационалното жури, Спортни надпревари и разбира се – Вечерта на Световния финал, когато ще бъде обявена носителката на титлата Мис Планет 2019.

Хубавата бургазлийка от месеци се подготвя за представянето си на международния подиум, За тура на талантите, Теди и нейната треньорка Добрина Паричкова са сътворили специален танц, съчетание от латино с български фолклорни мотиви в модерно звучене, а артистичния и тоалет е изработен от „Make a wish“ Ана Грънчарова.

За гардероба на красавицата ни се погрижиха плажни облекла „Шугърфрий“, дизайнерите Гергана Апостолова от „Киара Фешън“; Мариета Славчева с модна къща „Перлита“, която подготви оригинална съвременна носия; а за финалното си представяне Мис България 2018 ще блесне с официална рокля подготвена специално за нея от дизайнер номер едно на страната ни Стоян Радичев.

Теодора носи с достойнство титлата Мис България през изминалата година. Инициира благотворителни акции в Бургас, беше лица на Националната кампания Мис България 2019 и неизменна част от журито на регионалните конкурси. В началото на декември предстои да предаде короната на своята наследничка.

 

Децата от Детска театрална формация  „Усмивка“ с художествен ръководител Румяна Кралева към НЧ „Фар – 1946“ – Бургас завоюваха награда от младежкото жури на Деветия национален фестивал „Вълшебникът театър“ – Севлиево за спектакъла „Неродена мома“. Режисьор на спектакъла е Румяна Кралева; сценография, кукли и костюми – Лидия Атанасова; музика – Теодора Кралева.

Малките  актьори Дарина Добрева и Борис Джелепов получиха индивидуални награди за най-добри изпълнители в спектакъла „Откъде дойдоха бебетата“ –  автор Теодора Попова – Лазарова. Режисьор на спектакъла е Румяна Кралева; сценография, кукли и костюми – Лидия Атанасова; музика – Георги Минков.

Журито похвали забележителната работа на Румяна Кралева и децата от Детска театрална формация  „Усмивка“, които допринасят да се осъществи идеята фестивалът да стане международен.

Ръководството на НЧ „Фар – 1946“ – Бургас благодари на целия творчески екип за постигнатото, което се дължи на много труд, талант и отдаденост на „Вълшебникът Театър“.

 

Възпитаници на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации спечелиха голямата награда на „Хакатон“ – 2019. Те участваха с проект на мултифункционален робот, който прилага интелигентна система за напояване. Едновременно с това роботът измерва влажността и температурата на почвата и определя точното количество вода, което трябва да се използва.

Темата на „Хакатон“ – 2019 бе „Създаване на приложения за синя икономика“. По време на състезанието бяха коментирани актуалните тенденции за развитие в IT сектора от водещи български и международни лектори.

Акцент в презентациите бе проектът на Община Бургас на тема „Инициатива за син растеж“. Доц. Александър Димитров – ръководител на катедра „Екология и опазване на околната среда“, представи лекция на тема „Кръгова икономика“.

Състезанието се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас и се организира с изключителната подкрепа на Община Бургас, фирмите „Технологика“, ScaleFocus, Codific, „Мусала Софт“, „Клъстер ИКТ Бургас“, ERP Bulgaria, EPAM, Sutherland, BluAct, MSCOMP.

В тазгодишното издание на „Хакатон“ участваха 20 отбора с общо 67 състезатели. Целта на инициативата е да дава поле за изява на млади хора с интереси в разработването на софтуерни приложения.

Класиране на учениците:

Име на отбора Място

Alpha    1-во място

The Eagles          2-ро място

2B(OutOfRange)|| !2B(OutOfRange)     2-ро място

У.Н.И    3-то място

GhoSTLabz         3-то място

BlueInfra             3-то място

PizzaCode           1-во място за студентите

Име на отбора и специална награда

ТКПС (Трудово кооперативен програм. съюз) – Активен туризъм

GooseSoft – Data connection

Riversearch – Обучителен хъб

InfraBlue – Добра бизнес идея

HOKU Studios – Eco game play

FishCode – Син on-line магазин

Typhon – Синя енергия

CAPS LOCK – Сини доброволци

MissingNote – Blue edication

Domaintors – Blue ship

Отбор без име – Синьо визионерство

Мария Петрова Маркова е на 27 години от Бургас. Възпитаничка е на Националното училище за танцово изкуство в София. Завършва руска филология, а след това и режисура в Пловдивската академия. През 2011 година се завръща в родния Бургас и пет години работи в Държавната опера като балерина. Две години е преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. От три години е управител на две големи търговски предприятия, свързани с изкуството. Създава и управлява Частен театър Маркова. Преди няколко месеца дебютира като режисьор-хореограф в „Приказни сезони”, а по-късно представя и другата си премиерна постановка „От табора до небето“. Кандидат за общински съветник в листата на „Движение България на гражданите”.

-Г-жо Маркова, управител сте на един от малкото частни театри в Бургас. Трудно ли се създава театър, как се издържате?

-Аз съм човек, който подхожда много професионално и изпипва всички детайли. За да направиш частен театър, който да е действащ, се изисква много отдаденост и постоянство. Това включва и намирането на правилния колектив – артисти, озвучители, осветители и много други.

-В последните години бургаската публика жадува за повече и по-качествени представления и спектакли. На какво според Вас се дължи липсата им?

-За да се създават големи спектакли, е необходимо стабилно финансиране. Според мен всичко опира до финансовия въпрос. Оттам идва и липсата им. Един мащабен спектакъл представлява голяма инвестиция и организация. Особено, ако говорим за частните театри. Големите институции могат да си позволят създаването на нови и големи спектакли.

-Какви са пречките пред бургаските творци?

-В Бургас има много талантливи творци. Но за съжаление липсват средства за реализиране на идеите им. Спонсорирането на този вид изкуство е много важно. Хората, като че ли, залагат на по-комерсиалните неща, докато истинското изкуството остава на по-заден план.

-Във Ваши публични изяви казвате, че ще работите по изготвяне на Наредба за отпускане на субсидии за творчески школи с цел подпомагане и развитие на културата в Бургас, провеждане на консултации за възможностите за субсидиране по различни програми на национално и европейско ниво. Какво е сегашното положение с финансирането на културните проекти в Бургас?

-Сега има правилник и комисия, която одобрява различни културни проекти. Критериите обаче са доста субективни. Отделно от това би било добре Община да отделя по-висок бюджет за развитието на културно масовите мероприятия в Бургас.

-Има ли достатъчно помещения с достъпни цени за развитието и повишаването на двигателната култура и активност на бургаските деца?

Има помещения с ниски цени, но те не са достъпни за всички. Също така условията им не са достатъчно добри. Бургас има нужда от зали и сцени на достъпни цени. Това е другото направление, по което ще работя активно,  ако бъда избрана за общински съветник. Творчеството трябва да бъде показвано.

-Провеждането на повече международни културно-масови събития като конкурси,фестивали и изложби ли е разковничето за превръщането на Бургас в културна дестинация?

-Бургас има всички шансове да се превърне в културна дестинация. Има обаче нужда от създаване на нови традиции, популяризиране на местните културни дейци и привличане, и запазване  на  младите кадри в Бургас. Също така си струва да работим върху идеята  Бургас да стане интересен не само през лятото, но и през зимата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

От витринатавиж всички

0
Характерна особеност на месото на френски е, че съставките в неговото приготвяне винаги са подредени на пластове. Класическото френско пиле не е изключение в...

Стилътвиж всички

0
Секси, привлекателна, атрактивна – все определения, които биха се харесали на всяка дама, ако са казани по нейн адрес. А какво би накарало един...
Открий ме в спорта