My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Горд Бургазлия

63 състезатели от 15 отбора се включиха „Хакатон Бургас 2018“, което дава възможност за изява на хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна, информационните технологии и иновативните продукти.  

Състезанието се проведе през декември 2018 година, а домакин беше Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. То беше организирано съвместно с:

  • Община Бургас,
  • Фирма Технологика,
  • Иновационни Системи – Бургас,
  • Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“,
  • Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“,
  • Професионална гимназия за компютърно програмиране и инoвaции,
  • Професионална гимназия по механотехника и електроника.

Целта на състезанието беше да събере на едно място програмисти, дизайнери, специалисти по обществено и здравни грижи и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване.

Темата на „Хакатон 2018“ беше „Активен Бургас“.

Инициативата се реализира с подкрепата и спонсорството на „Технологика“, ScaleFocus, „Мусала Софт“,  ИКТ „Клъстер Бургас“, „Кодифик“, Болница „Дева Мария“, „Джей Софт“, ERP Bulgaria, EPAM Bulgaria, Българска аутсорсинг асоциация, Sutherland, Superhosing.bg, Асоциация на българските черноморски общини (АБЧО), Студентски съвет към Университет „Проф. д-р А. Златаров“ – Бургас.

Класиране на учениците:

Първо място, oтбор D2;

Второ място, oтбори PizzaCode и Untitled1;

Трето място, oтбори: DucktSoftIndexOutOfRangeInfraBlue.

Специална награда за „Летящ старт“ oтбор VisualSoft.

Специална награда за „Летящ старт“ oтбор ProgrammingPaper.

Специална награда за „Провокативна идея“ oтбор Eternity Software.

Специална награда за „Идея в подкрепа на социалния дигитален пазар“ – oтбор „Отбор без душа“.

Специална награда за „Най-добра идея за децата“ oтбор The

Георги Миланов получи приза за „Треньор на годината“ на провелото се годишно тържество на фехтовална академия „Васил Етрополски“. Това е поредното признание за школата на бургаския клуб „Корсар“.

Георги Миланов е роден на 22.04.1974 г. в Бургас. Средното си образование завършва в ТС „Кольо Фичето“, специалност – Строителство и архитектура. Висшето си образование завършва в НБУ специалност – Международна бизнес администрация. От малък активно спортува. Тренирал е бокс и бойни изкуства. С фехтовка се занимава от 2015 г., първо като любител, но бързо се превръща в основна част от треньорският колектив. През 2017 г. защитава треньорска степен пред FIA и БФФ и започва да води свой самостоятелни групи от начинаещи деца. Както споделя той, полученото признание го е изненадало много приятно и го е амбицирало допълнително за бъдещи успехи.

Това не е първият приз от този ранг за треньори на бургаския клуб. Носители на отличието са били още:

Диан Зайков „Треньор на годината“ за 2011 г.;

Радостин Станчев  „Треньор на годината“ за 2014 г.;

Кирил Захаринов  „Треньор на годината“ за 2017 г.

Още снимки

Общинското радио „Гласът на Бургас“ ще поздрави слушателите си с настъпващите коледни празници с излъчване на Галаконцерта на лауреатите на XVIII-ия международен майсторски клас на оперната прима и почетен гражданин на Бургас Райна Кабаиванска. Голямата българска оперна актриса само преди броени дни отпразнува своя 84-ти рожден ден.

Записът от концерта, с продължителност 75 минути, ще бъде излъчен на 22 декември /събота/ от 14.00 часа, а негово повторение – на Коледа, 25 декември /вторник/, от 20.00 часа в рубриката „Музика за ценители“ на Общинско радио „Гласът на Бургас“.  Концертът можете да слушате на честота – 98,3 FM или през интернет сайта на радиото на адрес: http://www.radioburgas.net

Общинското радио реализира записа и единствено притежава правата на излъчване на концерта, който се състоя в Бургас преди месец. Галаконцерт на нейните възпитаници – лауреатите на XVIII международен майсторски клас се проведе на 1-ви октомври в залата на Държавна опера, под акомпанимента на бургаския симфоничен оркестър и диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Трима бяха българските участници в тазгодишното издание – Александрина Михайлова /сопран/, Йоана Кадийска /мецо-сопран/ и Мария Николова /сопран/. Те показаха талант и вокално майсторство с изпълненията си на някои от най-сложните арии в оперния жанр – Болеро на Елена от „Сицилиански  вечерни“ на Верди, ария на Далила от „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс, ария на Мими от „Бохеми“ на Пучини, ария на Лиза от „Дама Пика“ на Чайковски и ария на Кармен от операта „Кармен“ на Бизе.

Сред корейските изпълнители любимец на публиката стана тенорът Юнгхюн /Давиде/ Риу, изпълнил блестящо арията на Каварадоси от „Тоска“ на Пучини, ария на Алваро от „Силата на съдбата“ на Верди и в дует със своя талантлив колега –  баритонът Джеонгхйеок Сео, арията на Алваро от същата опера. Симпатиите на публиката спечели и сопранът Сеонкйонг /Ева/ Джонг, която се оказа съпруга на корейския тенор. Тя изпълни  две арии от Доницети – ария на Линда от „Линда ди Шамони“ и ария на Норина от „Дон Паскуале“.

Най-силният момент от концерта безспорно беше прочувственото изпълнение на „Nessun dorma“ от „Турандот“, когато самата Райна Кабаиванска се качи на сцената и пя заедно с учениците си. След 9-годишно отсъствие от родния си град, великата оперна прима отново пя за своите съграждани.

Днес спортният празник „Бургас играе баскетбол“ препълни зала „Бойчо Брънзов“. Стотици деца, родители, бивши и действащи състезатели и треньори, приятели на тази прекрасна игра се събраха на едно място, за да покажат, че Бургас има баскетболно бъдеще. Всички те откликнаха на поканата на първата българка, играла в женската NBA в САЩ – бургазлийката Гергана Брънзова, която се справи перфектно с организацията и координацията.

Гости на събитието бяха кметът Димитър Николов и заместникът му с ресор образование и култура Йорданка Ананиева. Беше вълнуващо да видиш как на игрището си подават топката Христо Николов – Гларуса (настоящ състезател на местния „Черноморец“, записал мачове като капитан на националния отбор на България) и 5-годишен хлапак, който може би някой ден ще гледаме по телевизията с оранжевата топка в ръка в двубой от Евролигата или мъжката NBA.

Целта на инициативата „Бургас играе баскетбол“ е да се популяризира този прекрасен спорт сред подрастващите. Подобни събития ще има и занапред, като по-далечната цел е повишаване на интереса към училищния спорт и приобщаване на всички клубове в обща платформа.

В организацията на днешния хепънинг се включиха много бургаски баскетболни треньори и деятели, а като водещ се изяви популярният глас от радиоефира Генчо Генчев/Инспектор N-JOY.

100 топки, тениски и други интересни награди получиха участниците в спортния празник „Бургас играе баскетбол“.

* Ако желаете да станете доброволец и да помагате за организирането на следващи събития за популяризиране на спорта в Бургас, запишете се тук:

http://bit.ly/burgas-basketball-2018-d

Още снимки

Фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ раздаде годишните си награди за държавни институции. Те се връчват за трета поредна година и с тях се отличават администрациите, които търсят и намират начини да бъдат по-близо до гражданите и по-далеч от бюрокрацията. Инициативата е под патронажа на Европейския парламент.

Сред наградените тази година е Бургас. Днес кметът Димитър Николов прие от председателя на УС на Фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ Стефан Христов приза „Електронна община“ – за електронните услуги, които се предлагат тук, и иновативните методи за идентификация.

Останалите наградени са:

* Патентно ведомство, в категория „Най-добра електронна услуга“. Услугата, която предлага Патентно ведомство улеснява регистрацията на търговски марки и патенти, като е предвидена възможност за електронно плащане на държавните такси.

* Комисия за защита на личните данни, в категория „Прозрачност в управлението“. КЗЛД издава ежемесечен електронен бюлетин, в който са описани подробно всички оперативни действия, получени жалби от граждани, както и становища на Комисията.

* Комисия за защита на потребителите, в категория „Защита на гражданите от нелоялни търговски практики“. Наградата е поради множеството инициативи на КЗП, в които се информират гражданите от какво да се пазят, когато пазаруват онлайн.

* Държавна агенция „Електронно управление“, в категория „Системна работа за необратимост на дигитализацията“. Работата на ДАЕУ остава скрита за гражданите, но всъщност заслуга на Агенцията е изграждането на гръбнака на Е-правителството. Съвсем скоро гражданите ще бъдат свидетели на нови електронни услуги.

* Национална агенция за приходите, за „Устойчива събираемост на данъците“. Наградата е за възможността данъци и осигуровки да се плащат с карта, получаването на уведомителни имейли при получено плащане, както и подобрени процедури, които целят да не се нарушават паричните потоци на бизнеса.

 

На пищна и изискана церемония тази вечер в плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“ бяха връчени наградите на 10-те най-изявени спортисти и техните треньори, прославили Бургас. Отличието „Спортист на годината“ отиде при златните медалисти от Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес /Аржентина/ и състезатели на клуб по спортна акробатика „Бургас“ с треньор Гергана Денева – Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Наградите на призьорите връчи кметът Димитър Николов.

Останалите бургаски шампиони допълващи призовата Десетка са: художествената гимнастичка на клуб „Черноморец“ и на националния ансамбъл – Стефани Кирякова, Атанас Божилов – състезател на клуб „Самурай Джим“ и световен шампион по кикбокс за професионалисти, Никол Андонова – състезател на клуб по лека атлетика „Европул“, Живко Гюров – състезател на клуб „Интер-92“, Иван Атанасов – състезател на боксов клуб „Победа-Черноморец“, Стоян Йорданов – състезател на клуб по борба „Бургас“, Тодор Тодоров – състезател на плувен клуб „Черноморец“, Евгений Прудниковсъстезател на Спортен карате клуб „Киокушин Спирит“, Иво Тофтев – състезател на колоездачен клуб „Черноморец“. Наградите връчиха областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет Костантин Луков и зам.-кметовете Красимир Стойчев и Лорис Мануелян.

За втора поредна година Община Бургас връчи призове и в други три допълнителни категории. С призове за „Млад талант“ бяха отличени Десислава Белова – състезател на плувен клуб „Черноморец“, Петър Желязков – състезател на клуб „Джудо и самбо“ и Любослав Вакльов състезател на Централен полицейски карате и джу джицу клуб. Отличието за „Спортист с увреждания“ отиде при Димитър Щерев – състезател на клуб по канадска борба „Херкулес“, а „Отбор на годината“ стана мъжкият волейболен клуб „Нефтохимик 2010“.

Класирането на най-добрите в спорта в Бургас се извърши по регламент, в който първенците се избират чрез анкети от спортните журналисти.

Гостите на церемонията станаха свидетели на впечатляваща въздушна акробатика, изпълнена от артистите от Fireter. В програмата се включиха още международно признатите призьори от Танцова школа „Дюн“, а „черешката на тортата“ бяха любимците от рап сензацията „СКАНДАУ“.

Събитието уважиха още общински съветници и легендарни бургаски спортисти от близкото минало.

Ето и пълния списък с имената и успехите на 10-те Най-добри бургаски спортисти за 2018-та година и техните треньори:

КАТЕГОРИЯ „10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ СПОРТИСТИ НА ГРАД БУРГАС И ТЕХНИТЕ ТРЕНЬОРИ ЗА 2018 ГОДИНА“

1-во място: Мариела Костадинова и Панайот Димитров състезатели на Клуб по спортна акробатика „Бургас“

–        Първо място на Младежки Олимпийски игри – два златни медала (отборно и индивидуално) – Буенос Айрес, Аржентина

–        Четвърто място на Световно първенство – Антверпен, Белгия

Треньор: Гергана Денева

2-ро място: Стефани Радославова Кирякова състезател на Спортен клуб по художествена гимнастика „Черноморец“ Бургас

– член на националния отбор ансамбъл жени по худ. гимнастика

Световно първенство – София

–             златен медал – финал съчетание с 5 обръча

–             бронзов медал – многобой

–             шесто място – финал съчетание с 3 топки и 2 въжета

Европейско първенство – Гуадалахара, Испания

–             златен медал – финал съчетание с 3 топки и 2 въжета

–             бронзов медал – многобой

–             Четвърто място – финал съчетание с 5 обръча

Световна купа – Баку, Азербайджан

–             златен медал – финал съчетание с 5 обръча

–             златен медал – финал съчетание 3 топки и 2 въжета

–             Сребърен медал – многобой

Световна челъндж купа – Гуадалахара, Испания

–             Златен медал – многобой

–             Златен медал – финал съчетание 3 топки и 2 въжета

–             Сребърен медал – финал съчетание с 5 обръча

Световна челъндж купа – Казан, Русия

–             Сребърен медал  – финал съчетание с 5 обръча

–             Бронзов медал – многобой

–             Шесто място – финал съчетание с 3 топки и 2 въжета

Треньор: Мария Калангерова

3-то място: Атанас Христов Божилов състезател на Спортен клуб „Самурай Джим“

–             Световен шампион по кикбокс за професионалисти

–             Вицеевропейски шампион по кикбокс – Братислава

Треньор: Николай Атанасов

Две 4-ти места:

Никол Андонова състезател на Спортен клуб по лека атлетика „Европул“

–             Национална рекордьорка за девойки до 18 г.

–             Национален шампион на 60 м. гл. бягане в зала – девойки

–             Национален шампион на 60 м. преп. бягане в зала – девойки

–             Национален шампион на 100 м. гл. бягане – девойки

–             Национален шампион на 100 м. преп. бягане – девойки

–             Четвъртфинал на Световно първенство за девойки – Тампере

–             Водач в ранглистата на България за жени -100 м. с пр.

–             4-то място на Балканско първенство за девойки -100 м. пр. бягане

–             5-то място на Балканско първенство зала за девойки -60 м. преп. бягане

–             5-то място на Балканско първенство зала за девойки- 60 м.

Треньор: Петър Райков

Живко Гюров състезател на Спортен клуб „Интер -92“

–             Държавен шампион на лоу кик (ринг) – гр. Шумен

–             Държавен шампион фул контакт(ринг) – гр. Стара Загора

–             Държавен шампион лоу кик (ринг) – гр. Свиленград

–             Международен шампион стил лоу кик – Гърция

–             Носител на Вицесветовна купа стил лоу кик (ринг)- гр. Будапеща, Унгария

–             Бронзов медалист от Световно първенство – Италия

Треньор: Васил Вълков

6-то място: Иван Атанасов състезател на Боксов клуб „Победа – Черноморец“ – Бургас

–             5-то място  на Световно първенство за младежи

–             9-то място на Европейско първенство за младежи

–             1-во място Държавен личен шампионат – мъже

–             1-во място Държавен личен шампионат – младежи

–             Победител в „Национална боксова лига“

–             1-во място на Международен турнир „Емил Жечев“ -младежи

–             1-во място на Международен турнир „Адем Яшари“ за мъже – Косово

–             3-то място Международен турнир „Златна ръкавица“ – Сърбия

Треньор: Радослав Суслеков 

7-мо място: Стоян Илиев Йорданов състезател на Спортен клуб по борба – Бургас

–        Двукратен републикански шампион, Най-техничен състезател

–        Бронзов медалист от Европейско първенство за кадети – Скопие, Македония

–        Бронзов медалист от Световно първенство за кадети – Загреб, Хърватска

Треньор: Николай Дачев

8-мо място: Тодор Тодоров състезател на Плувен клуб „Черноморец“ Бургас

–        национален състезател на плуване

–        Международен турнир – Благоевград:

2 място – 400св.ст.

3 място –  200св.ст.

3 място –  100св.ст.

–        3 място на Държавно отборно първенство – София на 200 св.ст.

–        Международен турнир – Варна

1 място – 200 св.ст.

2 място – 50 бът.

2 място – 400 св.ст.

3 място – 100 св.ст.

–        1 място на Държавно лично отборно първенство  мъже/жени – София  на 200 св.ст.

–        Държавно лично отборно първенство ст. възраст – София

2 място – 200 св.ст

3 място – 400 св.ст.

–        Международен турнир „Бриз“- Бургас

1 място – 200 св.ст.

2 място -400 св.ст.

2 място – 100 св.ст.

Най-бърз българин на турнира.

–        Международен турнир „Руси Русев“- Ст. Загора

1 място – 400 св.ст.

2 място – 200 св.ст.

2 място -100 св.ст.

–        Международен турнир „Спринт“- Пловдив

1 място – 200 св.ст.

1 място – 400 св.ст.

3 място – 50 св.ст.

3 място – 50 бът.

Купа за най-добър плувец на турнира и плакет за най-добър по точки на ФИНА.

–        Европейско първенство по плуване в открити води 7.5 км.- Малта. Най-предно място от всички българи – 25-то

Треньор: Люба Панайотова 

9-то място: Евгений Прудников състезател на Спортен карате клуб „Киокушин Спирит“ Бургас

– 1-во място на Европейско първенство -супер тежка категория мъже +35 години в Кишинев, Молдова

– 2-ро място на Европейско първенство -супер тежка категория мъже +35 години във Варна

Треньор: Гергана Апостолова

10-то място: Иво Кирилов Тофтев състезател на Колоездачен клуб „Черноморец“ Бургас

Държавен личен отборен шампионат (ДЛОШ) – писта Пловдив

–        Шампион на:

1000 метра от място

Елиминация

Омниум

40 обиколки Скрач

100 обиколки Издръжливост по точки

Балканско първенство писта – Пловдив

2-ро място на 1000 метра от място

2-ро място  100 обиколки Издръжливост по точки

2-ро място Омниум

Треньор: Тодор Ангелов Ангелов

КАТЕГОРИЯ „СПОРТИСТ С УВРЕЖДАНИЯ“

Димитър Щерев състезател на Спортен клуб по канадска борба „Херкулес“ – Бургас.

–        Републикански шампион лява и дясна ръка – Държавно първенство 2018

–        6-то място на Европейско първенство – България

–        3-то място на Международен турнир „Златна мечка“ – Русия

–        2-ро място на Клубен международен турнир – Турция

Треньор: Станко Щерев

КАТЕГОРИЯ „МЛАД ТАЛАНТ“

1-во място: Десислава Тодорова Белова състезател на Плувен клуб „Черноморец“ Бургас

Тренира плуване от две години и половина с личен треньор Люба Панайотова. През 2018 година няма медал различен от златния в индивидуалните плувания, както два сребърни и два бронзови от щафети. Участвала е в 12 състезания и за 47 индивидуални старта е завоювала 47 златни медала- общо 51 отличия. Спечелила е също така и всички купи – 10 бр. – за най-добър състезател на турнирите, където е връчван такъв приз. Срещу нейното име са записани и всички най-добри постижения за възраст „Златна рибка“- 9-10 год. на десет дисциплини от тринадесет възможни – 50, 100, 200 м. св. стил, 50, 100 м. бътерфлай, 50, 100, 200 м. гръб, 100 и 200 м. съчетано плуване, като някой от тези рекорди са подобрявани по няколко пъти през годината. А постижението й на 100 м. св. стил е 1.04.33 е балкански рекорд с 24 годишна давност.

–        Международен турнир „Гладиатор“ – 3 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир „Пирин“ – Благоевград – 4 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Турнир „Русалка“ – -Ст. Загора -4 златни медала

–        Международен турнир „Цветница“ – София – 4 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир „Младост“ – Пловдив – 3 златни медала, 1 бронзов медал + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир „Talent Cup“ – София – 4 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир „Спартак“ – Сандански – 4 златни медала + приз за най-добър състезател

–        Турнир „Здравей лято“ – Варна – 2 златни медала

–        Турнир „Злато перки“ -3 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир „Бриз“ – Бургас – 4 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир „Замората“ – София – 9 златни медала + купа за най-добър състезател

–        Международен турнир Пловдив – 3 златни медала, 1 сребърен, 1 бронзов + купа за най-добър състезател

Треньор: Люба Панайотова

2-ро място: Петър Атанасов Желязков състезател на Спортен клуб „ДЖУДО И САМБО“ – БУРГАС

–        1 място на Републиканско първенство по джудо за деца

–        1 място на Международен турнир „Гладиатор“ – гр. Пловдив

–        1 място на Републиканско първенство по самбо за деца

–        1 място и 3 място на Международен турнир „Десант“ – гр. Варна

–        1 място и 3 място на Международен турнир – гр. Панагюрище

–        3 място на Балканско първенство по джудо – гр. Солун, Гърция

–        1 място и 3 място на Международен турнир – гр. Габрово

–        1 място и 2 място на Турнир  – гр. Елена

–        2 място на Международен турнир „Арена Спорт“ – гр. Пловдив

–        3 място на Международен турнир „Локомотив“ – гр. София

Треньор: Ирина Пауникова

3-То Място: Любослав Вакльов състезател на Централен полицейски карате и Джу Джицу клуб Бургас

–        3 място на Световно първенство по джу джицу – Атина, Гърция

–        Златен медалист от всички турнири по джу джицу през 2018

–        Медалист от национални турнири по джудо

Треньор: Венелин Русинов

КАТЕГОРИЯ „ОТБОР НА ГОДИНАТА“

ВОЛЕЙБОЛЕН КЛУБ „НЕФТОХИМИК 2010“ – мъже

–        Шампиони на Република България за 2018 г.

–        Носител на Купа България за 2018 г.

–        Носители на Суперкупата на България за 2018 г.

Треньор: Найден Найденов

Още снимки

Отборът на „Черноморец“ завърши на първо място в Източната А баскетболна група с актив от пет победи и една загуба.

Последният успех беше у дома в зала „Бойчо Брънзов“ срещу тима на Икономическия университет – Варна с резултат 86:68.

Още след първата четвъртина от двубоя бургаските баскетболисти убиха интригата, след като водеха с 33:13.

С 22 точки /6 борби/ завърши Робърт Георгиев. Опитният бивш национал Христо Николов – Гларуса реализира 21 точки, хвана 10 борби и направи 8 асистенции.

Георги Кендеров и Стоян Милчев записаха по 14 точки.

Така воденият от треньора Йордан Колев отбор на „Черноморец“ ще продължи във втората фаза от първенството сред отборите от първата петица в А група.

Амбициите са за завръщане на бургаския мъжки баскетбол сред родния елит и участие в Националната баскетболна лига още от следващия сезон.

40 дванадесетокласници от НЕГ „Гьоте“ гостуваха на Съдебната палата, за да присъстват на дела на Районен съд – Бургас, днес. Посещението на млади хора на открити съдебни заседания е част от образователната инициативност на Окръжен и Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратура – Бургас. Идеята на учителя по предмета „Свят и личност“, Красимира Николова, е часовете да преминават практически, учениците да придобиват правна култура и знания. Гостите наблюдаваха с интерес дело за управление на моторно – превозно средство след употреба на алкохол; дело за съпротива срещу орган на властта и дело за трафик на бежанци. Те присъстваха на изслушването на вещо лице и свидетел по едно от делата. Запознаха се с принципите на прилагане на Диференцираната процедура по Гл. 27, според българския Наказателен кодекс. След приключването на заседанията последва дискусия със съдията – докладчик Анатоли Бобоков, в която учениците задаваха въпроси по наблюдаваните съдебни процеси.

Окръжен и Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратура – Бургас получиха похвала за иновативността и осъществените добри практики по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Четирите съдебни институции работиха съвместно за пореден път през учебната 2017/2018 година, като представиха дейността си на Третата годишна среща с представители на органите на съдебната власт – участници в програмата, която се проведе в София. На срещата присъстваха членове на Висшия съдебен съвет и представители на Министерство на образованието.

Лекторите – съдии, прокурори и следователи са изнесли 60 образователни уроци пред ученици от 5 бургаски гимназии, едно основно и едно средно училища в Бургас, както и студенти от двата бургаски университета, през изминалата учебна година. В рамките на програмата са включени 11 съдебни теми, които продължават да бъдат представяни пред ученици и студенти и през настоящата учебна година.

20181213_114050

resize

Инициативата „Големи автори за малки библиотеки“ достигна до Панаира на книгата, който в момента се провежда в София. Брандирана кошница се намира на щанд N351, според официалната схема на събитието – на издателство „Панорама“, където има и представени книги на други издания. Идеята е посетителите, купувайки книга за себе си или за коледен подарък, да подкрепят каузата на бургаските депутати от ГЕРБ, която стартира тази година. Целта й е да обогати и обнови книжните училищни библиотеки в по-малките и отдалечени населени места чрез дарения.

„С колегите ми, народни представители, ще се радваме на всяка дарена книга – може да е от този или всеки друг щанд на панаира. В Бургас също откликнаха на нашата идея и кошница на инициативата може да бъде открита в книжарница „BookPo!nt“ на ул. „Александровска“  87. Предстои да се постави още една в Мол „Галерия“, в книжарница „Хермес“ на партерен етаж. Книжарница „Божич“ до Търговската гимназия също ни подкрепи“, сподели бургаският депутат Диана Саватева.

Всеки, който има желание, може да се включи в каузата и да закупи нови издания на известни произведения, включени в учебните програми като разкази на Елин Пелин, Български народни приказки, „Под игото“ на Иван Вазов“ и много други.

Днес в Бургас бяха закупени и първите две книги  за инициативата в книжарница BookPo!nt“ – това са любимите „Приказки по телефона“ на Джани Родари и „Разкази“ на Йордан Йовков.

Инициативата „Големи автори за малки библиотеки“ вече има и своя фейсбук страница, където може да бъде открита актуална информация. Ако имате желание, може да се снимате с дарената книжка и да споделите фотографията на страницата на каузата.

 

7 медала спечелиха младите джудисти от клуб „Бургас“ на Коледния турнир в град Сливен.

Възпитаниците на треньорката Ирина Пауникова се завърнаха с три златни, едно сребърно и три бронзови отличия.

На стълбицата на първото място се качиха Таня Стоичкова в категория до 22 килограма, Елена Желязкова до 28 килограма и Стилян Плачков до 46 килограма. Данаил Карадимов е сребърен медалист в категория до 38 килограма. Бронзовите отличия заслужиха Божилин Кизин до 27 килограма, Александра Ордалиева до 40 килограма и Калоян Димитров до 38 килограма.

„Всички се представиха отлично и показаха, че се развиват във възходяща линия, което е предпоставка за бъдещи успехи“, заяви треньорката на младите таланти от клуб по джудо „Бургас“ Ирина Пауникова.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Аромата и вкусови качества на кафето сутрин ни действат тонизиращо, а много от нас дори не могат да си представят започването на деня без...
Открий ме в спорта