Горд Бургазлия

Снимка:bgathletic.com

15-годишната Ванеса Александрова от Бургас счупи рекорд в петобоя, провел се в гр. Добрич. При момичетата под 16 години тя постигна новото върхово постижение и стана шампионка в дисциплината. Възпитаничката на Петър Райков от СК Европул-Бургас събра 311 т. (60 м – 8,69, скок височина- 151 см, гюле – 9.77, скок дължина – 4.93 м, 600 м – 1:48.41 мин). 

Преди година Ванеса взе титлата в последната дисциплина и с 1 точка преднина изпревари останалите.

Младата атлетка е от Бургас. Учи в Руската езикова гимназия и днес навършва своя 15-и рожден ден.

Екипът ни я поздравява и пожела на Ванеса още много подобрени рекорди и покорени върхове!

YouTube

Нe cлyчaйнo жeни ca бoгини нa лoвa, зaщoтo в дpeвнocттa, пък и ceгa, мнoгo дaми ca paмo дo paмo c мъжeтe нa лoвнитe излeти, a и мoжe дa ce cпopи нa кoй мepникът e пo-тoчeн.

Пет жени са сред новопостъпилите в ловни дружини в Бургаска област. Дамите успешно са положили теоретични и практически изпити и вече са правоспособни ловци.

При последните изпити за придобиване право на лов са се явили 277 кандидати, съобщи директорът на Регионална Дирекция по горите в Бургас инж. Венелин Радко. 237 от тях са издържали изпитите си успешно. 149 ловци са придобили право на подборно ловуване.

9 254 са общо регистрираните ловци в Бургаска област. Те са обединени в 173 ловни дружини и 14 ловни сдружения.

Ненко Токмакчиев / Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Паметна плоча ще бъде поставена пред дома на големия бургаски художник Ненко Токмакчиев на улица „Оборище“ 109 в Бургас. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. Идеята е на Дружеството на художниците в морския град. Докладната записка е входирана от Веселин Пренеров. Разходите за изработката и поставянето на плочата ще бъдат поети от наследниците на твореца. 

Ненко Токмакчиев е роден на 13.04.1931 г. в гр. Айтос. През 1945 г. постъпва в Механотехникума в гр. Бургас. През 1957 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович“ със специалност сценография при проф. Иван Петков.

От 1957 г. до 1959 г. работи последователно в театрите на градовете Велико Търново и Плевен.
От 1959 г. Ненко Токмакчиев се установява в Бургас и става член на групата на художниците в града. През 1962 г. е избран за редовен член на Съюза на българските художници. До края на живота си участва активно в дейността на Дружество на художниците в Бургас. За доброто си представяне във втората „Младежка изложба“ е удостоен с правото да участва в младежкото биенале в Париж през 1963 г.

През годините Ненко Токмакчиев организира над 40 самостоятелни изложби в България и редица в чужбина – Унгария, Сирия, Австрия и Алжир. Участва със свои творби в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина, организирани от СБХ.
Картини на художника са собственост на Националната художествена галерия, както и на почти всички окръжни художествени галерии на България, както и в частни колекции в Англия, Франция, Германия, Русия, Япония, в държави от арабския свят и др.

От 1974 г. Ненко Токмакчиев е назначен за директор на Окръжна художествена галерия в Бургас, днес БХГ „Петко Задгорски“.

В годините като директор на галерията полага голямо усилие за събирането на колекция от икони от Странджа, както и за постоянното обогатяване на фонда на галерията със съвременно българско изкуство.

За своята културна и обществена дейност Ненко Токмакчиев е награждаван с множество отличия:

– Орден „Кирил и Методий“ първа степен – 1981 г.;
– Орден „Кирил и Методий“ втора степен – 1982 г.;
– Удостоен със званието „Заслужил художник“ – 1984 г.;
– Удостоен е четири пъти с наградата на гр. Бургас в областта на изобразителното изкуство – 1972 г., 2000 г., 2007 г., 2011 г.;
– Два пъти получава награда на обща художествена изложба „Приятели на морето“
– Удостоен е със званието „Почетен гражданин на гр. Бургас“.

Вижте галерията с репродукции от картини на Ненко Токмакчиев.

Снимки Татяна БАЙКУШЕВА

Gnezdoto.net

На 2 февруари рожден ден празнува голямата и обичана българска актриса Стоянка Мутафова. Родена през 1922 година в София, тя започва великата си кариера още през 1946 година.

До ден днешен тя играе, като е участвала в десетки театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър Възраждане и други. Играла е и в емблематични за киното филми като „Специалист по всичко“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“, „Бялата стая“ и други, предава Пик.

Да си припомним най-интересното за любимата българска актриса:

Любовта й към театъра никак не е случайна. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“.

Пълното име на голямата ни актриса всъщност е Стояна-Мария Константинова Мутафова. Говори се, че объркано име в един театрален афиш „рисува“ бъдещата й самоличност и сега тя е известна на всички като Стоянка.

Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това и класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Заедно с това тя завършва и Държавна театрална школа в София.

В началото на своята кариера тя работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Истинската й звезда обаче изгрява в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където тя е от самото му начало.

Стоянка Мутафова има 3 брака зад гърба си и една дъщеря – Мария Грубешлиева.

През 2000 година Стоянка Мутафова е обявена за почетен гражданин на София. 2 години по-късно е обявена и за почетен гражданин на Бургас.

През 2002 година, по случай своя 80-годишен юбилей, е наградена с Орден „Стара планина“.

На 94-годишна възраст през 2016 г. тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

На 5 февруари Стоянка Мутафова ще играе в спектакъла „Скакалци” от Ст. Л. Костов редом с колегите си Христо Гърбов, Албена Павлова, Любомир Нейков и други.

Новият закрит басейн в бургаския комплекс „Славейков“ ще бъде изграден почти изцяло от стъкло, показват визуализациите на обекта. Припомняме, че за изпълнител на проекта бе избрано сдружението ДДЗД „БУРГАС СПОРТ 2016“, което обединява софийските фирми „Арете строй“ и „Алфа Билд Инженеринг“. 

Проектът предвижда изграждане на закрит басейн с олимпийски размери, трибуни за минимум 1200 зрители, съблекални за спортистите и помещения за треньори, съдии и журналисти.
Плувният басейн ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване.

Басейнът ще бъде изграден като многофункционално съоръжение, което да позволява през времето, в което не се провеждат състезания да се използва пълноценно за тренировъчна дейност.
Сградата ще има още спортно-възстановителен център. Модерният спортен център ще разполага още с футболно игрище с размери 100/65 метра с настилка.

В момента строителството върви с пълна пара и се очаква целият спортен комплекс да отвори врати още през идното лято.

Снимки от дрон на строителните дейности в момента може да видите тук.

Bulstroy.ru
1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в нови улици, зелени площи, парко места и детска площадка за всички в района

Започна строежът на най-модерната “зелена” жилищна сграда в Бургас. Тя ще бъде изградена в к-с “Лазур”, а с нея инвеститорите са твърдо решени да докажат, че у нас съществува добрият пример за социално отговорно ново строителство с грижа към околната среда в България.

Умно и красиво интегрирана в общата среда, в хармония едновременно с града и природата, сградата ще има 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива на разгърната площ от  23 970 м2. Етажите наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството. Архитектурата, която носи подписа на бургаския архитект Димитър Шаренков, е уникална за България с меки извити форми от стъкло и бетон, с ефирни партерен и първи етаж и разширяване на етажите с увеличаване на височината на сградата.

шаренков

Проектът за новата сграда, която се очаква да се превърне в един от архитектурните емблеми на града, е пример за добра практика и координация между инвеститор и общинска администрация в полза на всички бургазлии.

“Твърдо решени сме да докажем, че в България е напълно възможно да се реализира строителен проект на световно ниво, който освен всичко да допринесе и за обществения интерес. Да покажем, че гражданите, общината и инвеститорите могат да имат една кауза и да гледат в една посока, така както е по света.”, заявяват от “СК” ООД.

Доказателство за това е инвестицията от над 1 млн. лева, която ще бъде направена в полза на инфраструктурата в района. Те ще бъдат вложени в изграждането на над 200 паркоместа, детска площадка и красиви зелени площи, достъпни за всички жители на съседните блокове. Освен това, след координация с Община Бургас, строителят ще финансира изграждането на две нови улици, които ще улеснят трафика в квартала.

“Още на ниво проект, през изпълнението, до самия финал, всичко ще се реализира с мисъл за целия район на проекта и хората живеещи в него.”, категорични са инвеститорите.

зелена сграда лазур 1

Строителният проект е съобразен с всички нормативни изисквания, като още при архитектурното планиране двете тела на сградата са разположени, така че да не пречат на гледката на съседите. Инвеститорът не е правил и никакви компромиси в избора на техника, като се използват най-модерните немски машини и технологии, които са щадящи по отношение на шум. Ще се спазват и всички ограничения за спиране на работата в часовете за почивка, а през лятото строителните работи ще бъдат временно преустановени. Като част от засиления контрол и отворения диалог с гражданите е отворен и специален е-mail: infolazur@mail.bg, на който хората могат да задават въпроси или да подават сигнали.

Със свободен достъп за всички бургазлии ще бъдат и станциите за зареждане на електромобили в бъдещия надземния паркинг. В същото време ще бъде осигурена и инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150 паркоместа в подземния гараж. Подобно нещо се предлага за първи път у нас, като до момента станции за зареждане има само в обществени сгради и публични паркинги. Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южтите покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата.

“Наясно сме, че използването на електромобили все още е ограничено, но това е тенденцията в световен мащаб. Нашето желание е да създадем наистина иновативна сграда, в духа на световните архитектурни тенденции и устойчивото развитие. А зелените решения са неделима част от това.”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД. “Надяваме се да сложим началото на добра практика в България, защото удобната възможност за зареждане на електромобилите в жилищнте сгради е един от факторите за насърчаване на използването им.”, допълват те.

ZLazur10003z

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в “Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали – тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

ZLazur10006aaa

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата и качеството на въздуха в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

“За нас е важно, че сградата ще осигури достъпна среда и за лица в неравностойно положение, като три от апартаментите са адаптирани специално за хора с увреждания.”, обясниха инвеститорите.

Новата сграда по план трябва да бъде завършена в срок от 24 месеца.

zonaburgas.bg

Възпитаникът  на ПГПНЕ „Гьоте“ Делян Петков  от XII“в“ получи наградата  Harvard Book за  2016г.

Той  е първият мъж  носител на наградата в историята на Harvard Club, България.

Делян е  отличен с тази първа по рода си в България награда на Харвард клуб  за гимназисти,  след номинация от American Councils, България.

Той е номиниран за отличен успех, мотивация и изключителна активност в извънкласни дейности през цялата година, прекарана в САЩ, като участник в програмата YES.

 Емблемата на българското кино и театър, голямата актриса, общественик и университетски преподавател, днес отбелязва своя рожден ден.

Цветана Манева е родена на 30.01.1944 г. в Пловдив, в семейството на известния и обичан пловдивски драматичен артист Георги Манев. През 1966 година завършва ВИТИЗ ”Кръстю Сарафов”, със специалност актьорско майсторство в класа на професор Моис Бениеш.
Започва театралната си кариера в родния си град – в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г., след което се включва в актьорския състав на драматичен театър „Сълза и смях“.
Тя е изиграла повече филмови отколкото театрални роли, но смята, че вторите са по-значими.

На българският зрител е по-позната с ролите си в киното: играла е в над 50 български филма. Сред по-известните от тях са: „Последната дума (1973, първа награда на фестивала на българското кино във Варна), „Иван Кондарев“ (1973), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), „Буна“ (1975), „Служебно положение – ординарец“ (1978), „Войната на таралежите“ (1979), „Дами канят“ (1980), „Мера според мера“ (1981), „Опасен чар“ (1984), „Една калория нежност“ (2003). „Нощем по покривите“, „Ян Бибиян“, „Търси се съпруг за мама“, „Не се сърди, човече“, „Пътят към София“, „Милост за живите“.

5150c202e8dc40af

Ролите й в театъра са още повече – в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др. Коронните й роли са Медея, Жулиета, Нора на Ибсен, Гитъл от „Двама на люлката“, Албена на Йовков, дизайнерката Коко Шанел.

Удостоена е с титлата „Почетен професор на НБУ“ – за цялостна творческа и преподавателска дейност в Департамент „Театър“ и принос в развитието на съвременните обучителни методи в НБУ.
Носител е на орден „Стара планина”, награда на Съюза на артистите „Икар”, награда „Златна ракла” – за най-добра женска роля.

Image_1716069_126

От името на сайта burgascity и желаем  да запази силата на духа си, творческо дълголетие и да ни радва с нови прекрасни роли.

 

e-burgas.com
По атрактивен начин е проследено културно – историческото развитие на града от древността до днес в трите части на непоказваните досега „Истории за Бургас“.

Филмите са създадени по идея на актьорите Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров.

 Зрителите имаха шанса единствено на 13 декември миналата година да гледат премиерно късометражните произведения на бургазлията Тончо Токмакчиев и неговия колега Камен Воденичаров, който винаги е твърдял, че е силно свързан с морския град и именно от кукления театър в Бургас тръгват кариерите на двамата таланти.
  Третата част на филма пренася зрителите на остров „Света Анастасия“.

Източник: Burgasinfo.com.

Теодор Седларски – избран за министър на икономиката в служебното правителство на Огнян Герджиков, е бургазлия. Той е роден през 1979 г. в морския град. Негова майка е известната изкуствоведка и художничка Пенка Седларска, която до преди няколко години беше директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Теодор Седларски е възпитаник на Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас, в която завършва средното си образование през 1997 г. После се дипломира като бакалавър по Стопанско управление през 2002 г. и магистър по Бизнес администрация/Организационно развитие през 2004 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2009 г. придобива научна степен Доктор по икономика в същия университет.

Професионалният път на бургазлията продължава в австрийската столица Виена, където през 2008 г. специализира Нова институционална икономика в тамошния Икономически университет. През следващата година реализира Научна специализация в рамките на докторантска програма „Организация и култура“ в Университета за икономически, правни и социални науки в Санкт Гален, Швейцария.

През 2005 г. продължава научната си карира в Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет на Софийския университет. Води лекции по „Икономически теории“, „Икономика на труда“, „Макроикономика“; „Микроикономика“.

Съпредседател е на Френско-германския център за приложни изследвания по икономика и управление към СУ „Св. Климент Охридски“ и ръководи Центъра за икономически теории и стопански политики (ЦИТСП) към университета.

От 2015 г. заема длъжността Декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Владее английски, немски и руски език.

topnovini.bg

От витринатавиж всички

0
В Перу се намира впечатляваща каменна гора – Маркауаси. Някои изследователи твърдят, че тук има вход за друг свят. Една от пациентките на известния в...

Стилътвиж всички

0
Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи...