Горд Бургазлия

„Пристанище Бургас – добре подготвено за круизно бъдеще” под това заглавие авторитетното издание „CruiseTimes“ представи в новия си брой Бургас. Медията е специализирана в представянето на новини, анализи и тенденции в областта на круизния бизнес. Тя е една от трите, която е официален медиен партньор на световните круизни изложения.

Дестинация Бургас е представена на четири страници. Показани са отличните възможности за обслужването на пътнически кораби в пристанище Бургас на двата пасажерски терминала, както и временната ситуация с отлива на круизни посещения поради настоящата геополитическа обстановка в региона на Черно море.

Статията представя Бургаски регион като място с уникални възможности за развлечение на круизните туристи – плажът в непосредствена близост до пристанището, красивата морска градина, музеите и културните събития в града, остров Света Анастасия, Созопол, Несебър, курорта Слънчев бряг, Жеравна.

Cruise Times 2

„Поради геополитическите проблеми много от потенциалните посетители се лишават от възможността да се запознаят с красотата на района”, се казва в статията, но същевременно е отбелязано, че несъмнено круизите кораби ще се върнат при подобряване на обстановката тъй като е налице необходимата инфраструктура и има визия за бъдещото развитие на круизна дестинация Бургас.

Дългогодишният диригент и композитор на градския духов оркестър Йордан Караиванов /от 1969 до 2008 г./ и почетен гражданин на Бургас бе отличен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристална огърлица“. Тя се присъжда по повод дългогодишните му заслуги и навършване на 75-та му годишнина в края на септември.

Събитието е с вход свободен и ще се състои на 19 януари /петък/ от 16.00 часа в залата на читалнята на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ на ул. „Булаир“ № 10.

Наградата ще бъде връчена лично от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на Съюза на българските композитори и главен редактор на списание „Музикални хоризонти“ проф. Юлиан Куюмджиев.

Йордан Караиванов е роден на 27 септември 1942 г. в град Бургас. Завършва Българска Държавна Консерватория „Проф. П. Владигеров“, специалност „тромпет и факултативно дирижиране“ през 1968 г. От 1969 г. e диригент на Бургаския духов оркестър и първи солист тромпетист на Бургаската филхармония. От 1972 до 1979 г. е и лектор по камерна музика в СМУ-Бургас. Учи композиция при диригента на Бургаската филхармония композитора Тодор Стойков и е ученик на проф. Панчо Владигеров.

Йордан Караиванов е автор на симфонична и камерна музика. Неговата Симфония № 1 и Поема за струнен оркестър са изпълнявани от симфоничния оркестър на Бургаската филхармония. Участието му в ръководството на сдружение „Духови оркестри“ към СБМТД до 2009 г. е свързано с музикалната му дейност и като член на УС на СБМТД. Носител е на редица награди и отличия. През 2002 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас.

Между 10 и 15 януари в гр. Алмати, Република Казахстан, се проведе XIV Международна Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика за ученици от средните училища. В нея участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави. Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини.

Част от българската група бяха и ученици от бургаската ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, с ръководител Динко Раднев. Равносметката им е следната:

* Математика: Атанас Динев – златен медал, Константин Гаров – златен медал, Орлин Кучумбов – бронзов медал.

* Физика: Стефан Иванов – сребърен медал.

Информатика: Радостин Чонев – сребърен медал, отлично се представи и Иво Карагьозов.

Бургаските математици спечелиха и почетна грамота за отборно представяне.

 

burgasbg.com

Фасадата на една от най-красивите сгради в Бургас ще бъде напълно обновена през следващите месеци. Става дума за сградата на Регионална митническа дирекция и Митница Бургас, която е със статут на национален паметник на културата.

Обществената поръчка за ремонт на фасадата бе обявена в началото на миналата година, след като на много места имаше падаща мазилка. Поради тази причина през последните месеци движението около нея бе ограничено с цел безопасността на пешеходците.

За последно сградата на Митницата в Бургас бе ремонтирана през 2005 година, когато бяха инвестирали 4,5 млн. лв. за пълен вътрешен и външен ремонт.

Според исторически хроники, първата митница в Бургас след Освобождението се е намирала в зоната на „Пристанище Център“ на самия морски бряг.

През 1884 г. българското правителство взема решение за построяване на модерни за времето си пристанища в Бургас и Варна. Това решение включва и изграждането на сегашните митнически сгради в двата морски града. Изграждането на бургаското пристанище и на административната сграда, в която се намират днес Регионална митническа дирекция и Митница Бургас, отнема десетилетия и е струвало на държавата 6 742 300 тогавашни златни лева.

Снимка: sportal.bg
Четвърти трофей във витрината на бургазлии след фамозен финал и разгромна победа

Волейболният отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас) спечели Купата на България за 4-и път в историята си. Момчетата на треньора Найден Найденов не дадоха шанс на домакините на финалите от Монтана и ги надиграха с 3:0 (25:16, 25:23, 25:17) в големия финал на турнира, игран тази вечер в пълната зала „Младост“.

Така шампионите от Нефтохимик спечелиха трофея за 4-и път след 2007, 2008 и 2016 година. Това бе и втори трофей за бургазлии за сезона, след като спечелиха и Суперкупата на страната. От друга страна това бе трети загубен финал за Монтана за Купата на България в последните 4 години, като те остават без спечелен трофей в историята си.

В първия гейм на финалната среща волейболистите на Монтана започнаха по-добре и бързо поведоха с 3:0 след блок на Борис Наков, ас на Иван Латунов и контра блок-аут от втора линия на Златко Кьосев. Нефтохимик веднага изравни при 4:4 и дори дръпна с 6:4 след атака през центъра и блокада на Илия Петков и три силни аса на Николай Учиков. Въпреки тайм-аута за Даниел Пеев и домакините, последва контра блок-аут на Георги Петров, а техническото прекъсване дойде при 8:5 за бургазлии след грешка от сервис на Аспарух Аспарухов. Двата тима продължиха равностойно до 13:10, след което разликата нарасна до 15:10 след блокада на Ники Учиков и контраатака-пайп на Валентин Братоев и 16:11 след нова атака на Петков. Контри на Георги Братоев и Георги Петров и нови два аса на Учиков – 20:11. В крайна сметка шампионите от Нефтохимик взеха гейма с убедителното 25:16.

Във втората част картината на полето не се промени – Монтана така и не намираше противодействие на сервиса на бургазлии. Така при 14:8 за Нефтохимик в игра се появи втория разпределител Делчо Раев, който замени Константин Абаев в състава на Монтана, а след това и опитният капитан Мартин Пенев. Домакините стабилизираха играта си и успяха да се доближат на точка от шампионите при 21:20, но Нефтохимик не позволи изненада и удвои преднината си след 25:23.

Шампионите от Нефтохимик продължиха със силната си игра и в началото на третия гейм, като поведоха с 4:1 и 8:4 след силни изяви на Вальо Братоев, Ники Учиков и Георги Петров. Последваха ас на Илия Петков и страхотен блок на Вальо Братоев за 10:4. Прекъсването, което поиска Даниел Пеев, даде ефект и Монтана намали до 10:7 след атака през центъра на новото френско попълнение на тима Себастиан Роатам който направи своя дебют, и контра на Златко Кьосев. Независимо от усилията на монтанчани, бургазлии запазиха преднината си и даже я увеличиха до 16:11 до второто техническо прекъсване. Постепенно Монтана стопи изоставането си до 18:16 след силни изяви на Кирил Клец на сервис и в атака. Нефтохимик веднага си върна преднината при 20:16 след нови успешни атаки на Вальо Братоев и Учиков. Това като че ли пречупи домакините и шампионите от Нефтохимик спечелиха гейма с 25:17 след блокада на Илия Петков и мощен ас на Вальо Братоев, а с това мача с 3:0 и Купата на България.

sportal.bg

След проведения в рамките на детското откриване на европредседателството уъркшоп, в който учителят по информационни технологии на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ Таня Сребрева представи пред ученици от цялата страна образователната версия на играта Minecraft, министър Лиляна Павлова удостои бургаското училище с почетен плакет и звание „Дигитален посланик на Българското председателство на Съвета на ЕС“.

В дигиталната работилница в НДК учениците изработиха логото на европредседателството от кубчетата на Minecraft, докато госпожа Сребрева и министър Павлова ги запознаваха със значението на този период за развитието на страната. Децата бяха впечатлени, че в България съществува училище, в което любимата им игра присъства в учебния процес. Стратегиите на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ за интегрирането на информационните технологии в образованието заинтригуваха и еврокомисаря Мария Габриел, която изяви желание да посети новото бургаско училище.

Още снимки

 

Бургаското социално предприятие „Морски знаци“ произвежда сувенири, които ще бъдат давани като подаръци по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Дружеството е кандидатствало с проекти за изработка на рекламни материали, които са били одобрени.

700 несесери и още толкова ключодържатели ще бъдат изработени в ателието на „Морски знаци“. Сувенирите са от естествени материали и са украсени с традиционна българска шевица. Така чрез тях ще бъде представено част от културното богатство на страната ни по време на Българското европредседателство.

В социалното предприятие „Морски знаци“, създадено от Община Бургас, работят хора с увреждания и самотни майки. Всички те приемат като признание задачата да изработят артикулите, които ще рекламират страната ни по време на важния форум.

Социалното предприятие работи вече пета година. В него се изработват различни сувенири, които представят Бургас, неговите туристически обекти и културни събития. Всеки може да открие артикулите в магазинчетата на „Морски знаци“ на Автогара „Юг“, при Часовника и ТК „Акве калиде“. По време на летния сезон магазинчета работят и на пл. Тройката, пл. Кирил и Методий, Пясъчния фестивал и остров Света Анастасия.

Още снимки

 

1

 

Бургазлията Венелин Шурелов, който е автор на забележителните и впечатляващи интерактивни инсталации на остров Света Анастасия, археологически комплекс „Акве Калиде“  и авиомузея ще покаже “ Abecedarium Bulgaricum“ в Брюксел.

Инсталацията ще бъде  представена на 8 януари в атриума на сградата Justus Lipsius – седалище на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Проектът е посветен на първото Българско председателство на Съвета през януари 2018 г. По традиция държавата, която поема ротационното председателство, разполага в пространството тематични произведения на изкуството.

За реализацията на проекта  д-р Венелин Шурелов работи в сътрудничество със студенти и преподаватели в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия в София.

Инсталацията се състои от 30 кутии, всяка от които съдържа по една лазерно изрязана буква от азбуката. Специален сензор ще  реагира при сядане и активира високоговорител, който ще произнася оригиналното звучене на буквата. През останалото време буквите се включват  на случаен принцип.

Другият акцент от проекта е представянето на Владимир Димитров – Майстора с 25-минутен филм за големия български художник, създаден от д-р Шурелов през 2014 г. по покана на Фонд „13 века България“.

pinterest.com

Димитър Николов: Ще ни трябват доста пари, но това е бъдещето на Бургас!

Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението на кмета Димитър Николов бе прието с пълно единодушие от Общински съвет – Бургас. Училището ще се настани в сегашната Техническа гимназия в „Меден рудник“.  Докладната бе приета с голям ентусиазъм дори от опозицията.

Предвижда се училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и да подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас.

Аз лично мисля, че това е най-смислената докладната в днешната сесия, касаеща бъдещето на Бургас. Информацията, която събрахме съвсем наскоро показва голям интерес от страна на младите хора да учат програмите и компютърни технологии.“ заяви Димитър Николов.

Той припомни, че преди половин година стартираха курсове по програмиране в Бургас. В момента в двата курса на СофтУни се обучават по 200 души, в Бизнес инкубатора се обучват 100 деца по уеб дизайн.

Според Николов петте години на обучение по програмиране и изкуствен интелект ще бъдат достатъчни за тези деца един ден да работят на всяка точка в Еропа. В настоятелството на училището са поканени представители на най-големите компании в България, част от които вече са приели.

Писахме и до международни компании като Аmazon, Google, Microsoft, Apple и Сamsung – с цел да ни помагат технологично и методично. Може една част от тях да се отнесат с пренебрежение, но един да ни обърне внимание ще е успех. Имаме устното съгласие на Microsoft за Източна Европа, че ще помогнат. Тези деца ще бъдат завършили и ще бъдат достатъчно компетеннти да работят по всяка точка в Европа.“ заяви Николов.

Той призна, че за гимназията ще са необходими доста пари за ремонт и за да бъдат привлечени най-добрите преподаватели, но това е дългосрочна инвестиция, която си заслужава. Ще бъде купен и нов училищен автобус, който да бъде брандиран и ще обслужва само училището.

 

Доайенът на българския автомобилен спорт, бургазлията Стоян Апостолов се класира втори в Генералното класиране на серия Туринг от националния шампионат “Затворен Маршрут“.

Вицешампионът грабна и среброто в клас НС 3. Той бе отличен на специална церемония по награждаване на различните дисциплини и класове за сезон 2017 г. на Българската федерация по автомобилен спорт в София.

Годината бе добра и за бургаския спортен клуб “Елена тийм“, която спечели още една купа от отборното класиране.

В момента Стоян Апостолов, който е отдал много труд, енергия и близо 47 години от живота си на автомобилизма, се подготвя устремено за новия сезон 2018 година.

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички