My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Горд Бургазлия

Снимка: fl-life.com.ua

На 17 декември ученическият съвет към Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“ в Бургас организира благотворителен коледен концерт и базар. Събитието е под надслов „Деца помагат на деца“ и ще се проведе в двора на училището от 12:00 часа. Там ще бъде възпроизведено коледно градче със сцена, шатри с базари за храна, организирани игри и занимания, весела предпразнична програма.

По време на мероприятието ще има поставени кутии за събиране на дарения. Всички ученици ще се включат активно в даряването, програмата, както и в организационните дейности. Освен финансови средства, желаещите могат да дарят играчки – нови или стари, но запазени. Инициативата ще се разпространява в социалните мрежи с хаштаг #PGREPOMAGA, като тя е подкрепена от Община Бургас, Младежки културен център, Български червен кръст.

В концерта участие ще вземат бивши и настоящи възпитаници на гимназията, ученици от други гимназии, училищеният хор, танцови състави.

Събраните средства ще бъдат насочени към деца, силно нуждаещи се от финансова подкрепа, които не живеят в нормални битови условия. Група от доброволци ще помогне за ремонти в техните жилища и за осигуряването на необходимите мебели и домакински уреди.

Остават броени часове до началото на коледния спектакъл на танцова школа ЕSTRELLA, в който ще участват всички ученици на школата. Над 100 деца от школата на бургаския хореограф Олга Димитрова ще се качат на сцената на бургаската опера, за да представят най-новите си хореографии.

Публиката ще има възможност да види уникален танцово-акробатичен спектакъл с много светлинни ефекти. За първи път ще бъде представена нова продукция, в която заедно на сцената ще се качат три групи на школата.

В хореографията едновременно ще участват 56 танцьора и ще сътворят с телата си истинска „Огнена стихия”. Сред гостите ще видите възпитаници на Светлана Ермолова от „Вокалното студио №1” и на Кина Христова от „Народно читалище Пробуда-1880”.

Не пропускайте шанса да сте част от това събитие, призовават организаторите. Те са майстори на грандиозни спектакли. Разбира се, те са подготвили и много други изненади, но ще ги разберете само на 14 декември, от 19.00 ч, в зала Опера Бургас. Билети на касата на операта.

Учениците от ППМГ „Никола Обрешков“ се наредиха на второ място по брой спечелени медали от международни олимпиади по математика през 2019-та година. По този повод те взеха участие в Деветата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. Тържественото събитие се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН.

С най-голям брой медали са бургаските ученици: Стефан Иванов, Любомир Шойлев, Орлин Кучумбов, Кристиян Минчев, Виктор Балтин, Марина Бояджиева, Никола Димитров, Георги Петров и Константин Кръстев. Те се наредиха веднага след своите връстници от СМГ „Паисий Хилендарски“.

Заслуги за това имат и техните преподаватели: Антоанета Граматикова, Гергана Николова, Георги Стойчев, Динко Раднев, Йовка Николова, Петя Лазарова.

Изключителна гордост за УМБАЛ Бургас – за първи път в историята й тя е единствената българска болница с участие в научната програма на 40-я Световен конгрес по ортопедия. Конгресът се организира от Международната асоциация по ортопедия и травматология и се проведе миналия уикенд в гр. Мускат в Обединените арабски емирства. Отделението по ортопедия и травматология представи на научното жури два доклада, като и двата бяха допуснати до финалната програма. Журито е в състав от 150 души – най-авторитетните представители на световната ортопедична общност, а за допускането съществуват строги критерии за научна стойност и принос.

Първият доклад представя иновативен метод за реконструктивна хирургия при травми на рамо. Използва се техника, която съхранява костта на пациента и не се сменя ставата. Методът се сравнява с други подходи при този тип операции и показва бързото възстановяване на пациента, раздвижването и използването на ръката. Всички случаи, описани в доклада, са от практиката на отделението, каза началникът му д-р Стоян Христов.
Вторият доклад е електронен постер, който представя лечение при фрактури на бедрена кост и коляно при възрастни пациенти с остеопороза. И този подход показва бързо раздвижване и възстановяване на пациентите. „По темата съществуват много малко разработки и тя представлява голям интерес и предизвикателство за колегите. Много е актуална и на фона на все по-застаряващото население в световен мащаб, което ще има нужда от такава помощ“, добави д-р Христов.

Инициативата даде трибуна на повече от 50 желаещи да популяризират своята дейност. Сред тях най-активни бяха представителите на бургаските училища от всички етапи на обучение. Форум „Заедно творим добро“ е организиран от дирекция „Младежки дейности“ към Община Бургас като част от инициативата „Активни и здрави“, чийто вдъхновител и мотор е известната бургаска спортистка Гергана Брънзова-Ерденай.

В рамките на 2 часа представители на бургаските училища и настоятелства към тях показаха огромен брой инициативи, свързани с дарителството, предаването на знания между поколенията и работа с хора в неравностойно положение. Интересен акцент във форума беше споделянето на добри практики и проблеми при доброволчеството в Канада, където то е възприето като важна част в образователния процес. Участниците в събитието бяха поздравени с музикални изпълнения на цигулка и акордеон от младите бургаски таланти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.

Идеята на форума „Заедно творим добро“ е да се провежда всяка година през месец декември, отчитайки дейностите и резултатите от доброволческите инициативи сред младежите. Целта е да се популяризира ролята и дейността на доброволеца сред деца, родители и работодатели. Програма „АКТИВНИ и ЗДРАВИ“ на Община Бургас насърчава доброволчеството в българските училища и университети и стимулира развитието на доброволческата култура у нас, като предоставя възможност всеки да се включи активно в дейностите от програмата и обществения живот.

Доброволчеството е една от най-силните форми на социална активност, която подпомага сформирането на отговорна гражданска позиция и по-отговорно и сплотено общество. „Доброволците са истински хора за пример, които през споделения си опит и научени уроци имат възможност да намерят още съмишленици и дългосрочно да подобрят света. Докато правиш добро, развиваш важни умения –   отговорност, комуникация, увереност, трупаш безценен житейски опит, създаваш приятелства,  усъвършенстваш качества като  справедливост, солидарност, приобщаване и чувство за гражданска принадлежност.“ – подчерта Гергана Брънзова преди да представи „Точка за информационен обмен“. Това е единна онлайн платформа за представяне на доброволчески инициативи и обмен на добри практики.

Инфоточката е вече активна и може да се достъпи от уебсайта на „Активни и здрави“ https://activewell.burgas.bg/info-tochka, а първите възползвали се от нея са ОУ „Христо Ботев“ – кв. Долно Езерово. Платформата ще даде пространство, където доброволци от различни сфери да се запознават, партнират, споделят и да популяризират каузите си.

Авиомузеят при входа на квартал „Сарафово“ се наложи като една от най-интересните и посещавани бургаски атракции през последните две години. Той ви очаква и през декември със зимно работно време – от сряда до неделя, 09:00 – 17:00 часа.

Преди броени дни летищният оператор „Фрапорт“ избра да организира в Авиомузея коледно парти за децата на своите служители. Събитието премина с много настроение и игри в самолет Ту-154, където дядо Коледа и Снежанка раздаваха подаръци. Общият брой на посетителите достигна 700 души само за 2 часа.

Ако и вие искате да организирате групово събитие там, не се колебайте да се свържете с екипа на Авиомузея. Контакти можете да откриете тук: https://avioburgas.bg/#pl-10.

За повече информация следете фейсбук страницата https://www.facebook.com/avioburgas/ и официалния сайт на музея – www.avioburgas.bg.

Кметът Димитър Николов награди изявени бургаски спортисти, които през годината са постигнали забележителни успехи на национални и международни надпревари. Те са възпитаници на Спортен карате клуб „Киокушин Спирит“, Спортен клуб по акробатика „Акро Джъмп“, Спортен карате клуб „Цанев Бургаска област“ и Спортен клуб по ръгби „Бургас“ и през настоящата година спечелиха десетки купи и медали.

 „Поздравявам ви за това, че сте отделяли време за тренировки, проявявали сте постоянство. Постигнатите успехи показват, че децата в Бургас спортуват активно. За нас най-важно е да създаваме условия на територията на града и общината, където децата да имат възможност да тренират. Именно вашите успехи ни дават допълнително смелост да инвестираме в подобряването на спортните бази, зали за тренировки, игрища и в изграждането на нови съоръжения“, каза кметът Николов.

На церемонията присъства и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, която поздрави бургаските спортисти и техните треньори за постигнатите успехи.

„Етнодъга“ е името на поредния проект, който се финансира от ЦОИДУЕМ / Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства/  и се реализира от Центъра за подкрепа на личностното  развитие- Бургас.

В проекта ще се включат ученици от начален  етап   от  ромски произход , учещи в ОУ „Васил Левски“ -кв. Горно Езерово, от съботно – неделното училище към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ и ученици от руски произход, чиито родители са имигранти.

Идеята е учениците от смесената група да общуват помежду си, да учат заедно и възприемат нормално другите. Привличането на родители и близки на участниците ще допринесе  за взаимното опознаване на различните етнически групи и ще създаде атмосфера на разбирателство и подкрепа между тях.

Предвидените дейности  са разнообразни- проучване  на обекти, свързани с историята на град Бургас,  с бита и културата на трите етноса,  беседи  и консултации с  краевед и етнолог, посещение на музеи, пътуване до   остров „Св. Анастасия“  и пленер по изобразително изкуство, посещение и интерактивни занимания  в  Акве калиде, експедиция до градовете Плиска и Велики Преслав и др.

През месец април учениците от целевата група ще се срещнат с автори на детски творби, ще подредят  етнографска  изложба, а на 1 юни – Международен  ден на детето, ще поканят на весел детски празник всички бургаски деца. Изненади са предвидени и през летните месеци юни и юли, когато  участниците ще посещават  една седмица целодневно лятно училище със занимания по интереси -рисуване, творческо писане, български народни танци, екология, спортни игри, фотография, приложни дейности.

Не е забравено и ранното кариерно ориентиране  на  учениците.  За това  ще се погрижат кариерните консултанти към ЦПЛР-Бургас, които ще предложат на бъдещите специалисти в различни области интересни казуси и тестове,  игри, групови занимания и индивидуално консултиране.

Проектът стартира през м. ноември, а краят му и и финалното парти за участниците  е  през месец август.

С гласа 173 „за“ , нито един „против“ и 7 „въздържал се“ парламентът гласува оставката на депутата от ГЕРБ Диана Саватева. Тя напуска законодателния орган, за да се стане част от управленския екип на кмета на Бургас Димитър Николов, който ѝ повери ресора „Култура, спорт и туризъм“.

Възможно е мястото на Диана Саватева на депутатската банка да заеме ветеринарният лекар д-р Стойно Стойнов, а при негов отказ, това ще направи следващият в листата на ГЕРБ от избирателния район в Бургас – Севдалина Турманова.

Няколко спортни събития, които ще се проведат през седмицата в Бургас, привличат вниманието.

В сряда зрителите в зала „Младост“ ще станат свидетели на волейбол от екстра международна класа. Един срещу друг на полето от 19:00 часа ще застанат отборите на „Нефтохимик 2010“ и „Зенит“ Санкт Петербург. Двубоят между родния шампион и руския гранд, който в момента заема шесто място в местното първенство, е от 1/16 финалите от турнира за купата на CEV. 

Звезда на „Зенит“ е диагоналът на националния отбор на Германия Георг Грозер, а старши треньор е наставникът на Русия – финландецът Туомас Самелвуо.

В четвъртък от 15:00 часа отново в зала „Младост“ е волейболната среща между юношеските състави на „Дея“ и „Арда“-Кърджали.

В зала „Нефтохимик“ в петък, събота и неделя ще има мачове от държавното първенство от НВЛ за девойки до 13 години. Началото е в 9:30 часа.

Волейболното дерби от националната Суперлига при мъжете между „Нефтохимик 2010“ и „Добруджа“-Добрич е в събота от 18:00 часа в зала „Младост“.

В същия ден и същия час в зала „Бойчо Брънзов“ ще се играе баскетболен мач от зона „Загоре“ при момичетата до 14 години.

В неделя ще се проведе фестивал на фехтовката „Купа Корсар“. Началото е в 9:00 часа в спортна зала „Бойчо Брънзов“.

От витринатавиж всички

0
Съставки: пуйка;150-200 г масло с добро качество (омекотено);сол, смлян черен пипер - на вкус;дафинов лист;зехтин;2 лимона (за олио)...

Стилътвиж всички

0
Посрещнете Новата 2020, чийто покровител в източния календар е Белият метален плъх, у дома, съветват астролозите, но в голям мащаб. Направете истинска...
Открий ме в спорта