My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Горд Бургазлия

Кметът Димитър Николов поздрави големия бургаски спортист и носител на световни и европейски титли по вдигане на тежести Антон Коджабашев по повод 60-годишния му юбилей.

Николов прие легендарния щангист в своя кабинет и му пожела здраве и още много успехи в професионален и личен план.

Антон Коджабашев е трикратен световен шампион по вдигане на тежести от Солун – 1979 година, Лил – 1981 г., и Любляна – 1982 г. Става три пъти европейски шампион съответно във Варна – 1979 г., Лил – 1981 г. и Любляна – 1982 г.

Антон Коджабашев навършва 60 години на 22 август, носител е на званието „Почетен гражданин на Бургас“.

default
В него е включено и закупуването на ново корабче, което да вози пътници до Ченгене скеле

 „Силата на водата“ е нов проект на Община Бургас по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Има сериозен шанс неговото изпълнение да започне през следваща 2020 г. С този проект се кандидатства за европейски средства, с които:

* Да бъде създаден етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни занимания, които да им оставят хубав спомен за цял живот;

* Да се изгради още един малък пристан на Света Анастасия, за да стане акостирането там по-безопасно и да се защити скалистата основа на острова от влиянието на вълните;

* Да се развие предлагането на минералната вода в „Акве калиде“ като още по-интересна атракция за гостите на града;

* Да се ремонтира фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Концепцията е интересна с това, че обединява различните идеи в общ проект, посветен на водата – голямото богатство на град Бургас, разположен между морето и три езера, благословен също така със собствени минерални извори. Всички обекти, включени в проекта, имат туристическа стойност. Дори външното възстановяване на църковната фасада е обвързано с названието „Силата на водата“. Храмът е сакралното място, където според българската християнска традиция децата получават своето кръщение. А то се извършва с вода. Но църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е и една от най-разпознаваемите ни сгради и част от каталога „Сто национални туристически обекта“.

Идеята за този проект се роди миналата година, когато Община Бургас имаше възможността да общува с водещи морски специалисти от цял свят. Градът ни вече е много по-разпознаваем в техните среди, след като беше домакин на Европейския морски ден. През настоящата 2019 година домакин на този най-голям форум на хората от морския бизнес е Лисабон, приел щафетата от Бургас.

Очаква се с изпълнението на проекта всички обекти, включени в него, да станат още по-посещавани. А това означава подобряване на транспортното обслужване на туристите, включително по вода. Затова Община Бургас включи в „Силата на водата“ и закупуването на още едно корабче с капацитет, съизмерим с този на катамарана „Анастасия“. Допълнителният плавателен съд може да се включи не само в и без това натоварения график за обслужване на острова, но в перспектива да вози туристи и до рибарското селище с бъдещия му нов етнографски комплекс.

Междувременно Община Бургас очаква зелена светлина за старт на още един свой проект – за изграждане на покрита лодкостоянка в Ченгене скеле.

Още снимки

Средната оценка за бургаските ученици е 4,11, а едва четири гимназии влизат в Топ 100 на страната

Бургаските ученици са със среден успех от 4,11 на задължителния за зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас.

С най-висок успех могат да се похвалят учениците от Немска езикова гимназия „Гьоте“ със средна оценка от 5,28. Това ги нарежда на 15-то място в класацията на стоте училища с най-висок резултат в страната, изготвена от „Дневник“.

Бургас има още три училища в Топ 100. Малко зад Немската гимназия се нарежда Профилирана природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“, която е на 20-то място в страната със среден резултат от 5,24. Другите две училища, които намират място в класацията са Английска езикова гимназия „Гео Милев“ с 5,06 и Профилирана гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ (Френската гимназия) с 4,88, което им отрежда съответно 45-то и 77-мо място.

Очаквано предвид резултатите от последните години една трета от училищата в класацията с най-високи резултати са в София – общо 35, като сред първите 20 преобладават гимназиите с изучаване на чужди езици. Следва Пловдив със седем образователни институции в стотицата, Варна – с 5, Бургас и Русе – с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора – с 3. Две области в страната – Кюстендил и Търговище, изобщо не се класират сред най-добрите. В списъка има 12 частни училища.

Изключителен успех за бургаските футболни дарования от ДФК „Звездичка“ по време на междунардния турнир в Сърбия, който бе за възрастовите групи – 2007, 2008 и 2009 година.

При набор 2009 г. играчите, водени от треньора Георги Цъцаров, станаха шампиони след пет успеха от 5 мача /Звездичка БС – Петролул 4:0, Звездичка – Ника Белград 3:1 , Звездичка – Брайович 5: 0 , Звездичка – Бореч 3:0, Звездичка – Банатул /Тимишуара/.

Иван Филипов от звездичките получи наградата за най-добър играч на турнира.

Децата на Бургас блестяха по време  на всеки един двубой, показвайки зад граница, че школата на ДФК „Звездичка“ работи на високо ниво. Почетният президент на клуба Анатоли Нанков поздрави всички деца, както за успехите зад граница, така и за това, че клуба навършва 8 години от своето създаване.

При родени 2007 и 2008 г. децата на ДФК „Звездичка“ достигнаха до полуфинали, но не успяха да  се преборят за медал при люта конкуренция. Двата набора завършиха на 4-то място в турнира.

Децата, родени 2007 г. с треньор Павел Алексиев, играха при формат „Футбол 11“. Поради много  контузени при тази възрастова група, в мача за 3-то място се е наложи единият от вратарите да играе като централен защитник, а две деца, родени 2009 г. да направят дебют при по-големите.

Резултатите на двубоите при 2007 г. са както следва: в групата  – Звездичка : Раднички 2:0, Звездичка – Царско село 1:0, Звездичка : Вождавац 3:2 /ДФК „Звездичка“ завършват първи в групата/, на полуфинала  Звездичка – Национал София /краен шампион/ 1:3 и мач за трето място Звездичка – Царско село 0:6.

При родени 2008 г. отборът записа 4 точки след победа над Колония с 3:1, равенство над Банатул и загуба от Раднички Ниш с 3:0. На полуфиналът нашите момчета загубиха от Чукарички и завършиха 4-ти в турнира след загуба с 0:1 от Колония.

Децата посетиха центъра на града, музея на Цървена Звезда, където деца и родители оставиха и послание. Видяха къде се събират двете реки Дунав и Сава.

Децата и техните треньори бяха посрещнати подобаващо с изненада от ръководството на клуба, родители и приятели с фойерверки и заря.

Предстоят още много интересни мигове за нашите възпитаници преди началото на новата учебна година, а именно:

– От 22 до 25.08.2019 г. – международен турнир „Футболни звезди на България“ – сезон лято 2019 г. за деца, родени 2008, 2009 и 2010 г.

– От 26 до 29.08.2019 г.  – международен турнир „Футболни звезди на България“ – сезон лято 2019 г. за деца, родени 2006 и 2007 г.

– От 20 до 22.09.2019 – турнир в Чанаккале, Турция за набор 2009 и 2010 г.

Възпитаници на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ отново доказаха, че нивото на образование в морския град е на високо ниво, след като спечелиха престижни отличия от международни състезания по различни предмети.

Единадесетокласникът Кристиан Минчев Кристиан Минчев спечели сребърен медал от най-престижното математическо състезание в световен мащаб. Това е Международната олимпиада във Великобритания, която се проведе от 10 до 21 юли. Там българският национален отбор завоюва 19-то място от общо 112 държави – участнички. Негов преподавател по математика е Гергана Николова.

Единадесетокласникът Виктор Балтин е сребърен медалист от Международната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе от 29 юли до 2 август в Южна Корея. В състезанието се включиха 350 участници в 54 отбора от 36 държави. Виктор определя лингвистиката като наука, изучаваща всички измерения на информацията, с която хората комуникират. Тя е особено важна за развитието на изкуствения интелект. Преподавател на Виктор по математика е също Гергана Николова.

Стефан Иванов от бургаската Природоматематическа гимназия е сребърен медалист от Международната олимпиада по география в Хонг Конг. Там българският национален отбор, част от който е Стефан, се състезава със състави от 50 страни. Ръководители на отбора ни са Мариана Султанова – експерт в ЦОПУО, и Стойчо Димитров – учител в НЕГ „Гьоте“ – Бургас.

Любомир Шойлев и Стефан Иванов спечелиха сребърни медали от най-силното състезание в света за годината – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Унгария. Тя се проведе от 2 до 10 август и събра над 250 състезатели от 47 държави.

Кметът Димитър Николов поздрави бургаските таланти. На срещата в неговия кабинет присъстваха преподавателите на учениците и Веселина Таралова от отдел „Образование и демографски въпроси“ на Община Бургас.

„Гордеем се с вашите успехи. Те са доказателство, че бургаската образователна школа е на много високо ниво. Вашите постижения и подготовката, която са ви дали учителите ви, дават самочувствие на всички останали деца и издигат престижа на нашите училища“, каза кметът Николов.

Спечелените медали са само част от много успехи на възпитаници на бургаската Природоматематическа гимназия. Училището е сред най-елитните в страната и негови възпитаници продължават образованието си в елитни университети по целия свят. След завършване на висшето си образование зад граница част от тях са изявили желание отново да се върнат в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ като преподаватели.

24b4b566bfda815cd653ca7c966070e3

a25d9dbd160c3ba7d085b2b8c5475ad3

Това лято групата отново тръгва на турне, което ще е през месец август. Ще преминат през 7 областни града по бургаското черноморие. С тях ще има гост-изпълнители, които все още се пазят в тайна.

Турнето се организира заедно с Асоциация „Деметра“ и е по проект на фонд „Социална закрила“ към Министерството на Социалната политика. Идеята на проекта е децата да опознаят българския фолклор и да се запознаят с историята на града, в който ще представят техния спектакъл. Също преди да представят това, което са подготвили ще обиколят всички музеи или читалища на съответния град, като представителите от институциите ще разкажат за историята на града.

Обявените представления са на: 12 август – гр. Черноморец; 14 август – гр. Приморско; 15 август – гр. Китен; 17 август – с. Порой; 18 август – с. Русокастро; 19 август – гр. Царево; 20 август – гр. Ахтопол; 25 август – гр. Бургас; 30 август – гр. Сунгурларе. Спектаклите са с начален час 20:30 ч. с вход свободен.

Голмайсторката на първенството за 17-годишни Стела Димитрова и съотборничките ѝ в „Черноморец“ Росица Желязкова и Гюлшен Исмаил стягат куфарите за Гърция, където ще се проведе Европейското първенство по водна топка за девойки U17.

Трите възпитанички на старши треньора Петър Йонов са включени в националния отбор, воден от селекционерката Венетка Начева.

В подготвителния процес националките участваха на турнир в Солун, който спечелиха с пет победи от петте си мача.

За Европейското първенство българският национален тим е в тежка група с Великобритания, Холандия и Германия. В група А са домакинът Гърция, Сърбия, Франция и Румъния, група В – Унгария, Италия, Израел и Чехия, а в група D – Испания, Русия, Словакия и Турция.

Евро шампионатът във Волос е от 1 до 8 септември.

15-годишните Стела Димитрова и Росица Желязкова са част и от националния отбор жени на България, който ще участва от 9 до 16 септември на европейското първенство но о. Мадейра, Португалия. Освен тях в състава са включени още две състезателки на „Черноморец“. Това са 18-годишната Румяна Евстатиева и с две години по-малката вратарка на „акулите“ Александра Ненова.

По проекта „Първокласно начало“ започна повсеместен ремонт на класните стаи в Бургас, които наесен ще посрещат първолаци. Това се случва във всички училища на територията на общината – от най-голямото градско до най-малкото селско.

Пълна промяна ще претърпят 100 класни стаи. В тях ще има антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове (с опция да се конфигурират по различен начин), нови интерактивни дъски, които могат да се комбинирани с електронни учебници и електронен дневник.

„Проектът „Първокласно начало“ има и друго измерение, освен материалното, което е също толкова важно. С него въвеждаме нови форми на работа в първи клас, съчетаващи най-доброто от българския и опита на други европейски държави в образованието“, каза кметът Димитър Николов.

За тази цел по-рано през годината Община Бургас организира и проведе обучения на десетки учители за работа с нови технологии и нови методики за обучение.

На снимките виждате как изглеждат днес класните стаи за първолаците в ОУ „Любен Каравелов“ и как ще изглеждат след ремонта.

Още снимки

Зрелищни битки, изпепеляващи емоции и много адреналин ще поднесе на любителите на бойните спортове 16-ата Гала вечер от поредицата Pro fight. Топ събитието ще се проведе на 5-и октомври в зала „Младост“. Очаква се за него да пристигнат важни гости от цялата страна.

Файт картата ще предложи на ценителите 9 стойностни срещи по правилата на К1. Всяка от тях ще се играе в 3 рунда от по 3 минути. Кулминацията ще настъпи когато на ринга излезе двукратният световен шампион при професионалистите Атанас Божилов. Единствено неговият сблъсък ще се играе в 5 рунда от по три минути. Капитанът на националния ни отбор по кикбокс, който през миналата седмица стана баща за втори път – този път на момиченце, вече гледа към следващото предизвикателство – колана на Pro fight 16.

Наката се занимава с бойни спортове от 2007 година. Любимецът на Бургас е двукратен световен шампион за професионалисти на KGP 2018 и WAKO 2019 и вице световен шампион на WAKO 2017. Внушителната му визитка включва още първо място от Световната купа WAKO 2017 и две вице европейски титли на WAKO (2016,2018).

Три спектакъла и детска книжка очакват ценителите на изкуството във втория ден на фестивала.
Стотици бургаски деца и техните родители се насладиха на представлението „Снежанка и седемте джуджета“ в първия ден на фестивала „Дни на куклите“. Събитието тази година съвпада със 65-годишнината на Куклен театър – Бургас. По този повод е подредена и изложба. Експозицията събира най-вълнуващите спомени на театъра в 24 фотоса, разположени по алеята, пред Културен център „Морско казино“.
„Бургаският куклен театър е най-успешния театър в страната. Тази година той получи престижната награда „Икар“ за най-добър куклен спектакъл. Комплименти за детската школа към него, защото те ще продължат силния професионализъм на бургаските артисти. Благодаря на всикчи, които ще подкрепят това изкуство, което ни отвежда в света на приказките. Мястото, в което децата забравят за мобилоните телефони.“ Това каза кметът Димитър Николов по време на официалното откриване на VI-то издание на фестивла.
В афиша на проявата са включени представления на куклени театри от Испания, Естония и Англия, както и много театри от цялата страна.
„Този фестивал беше създаден през 2014 година като подарък за всички вас. Най-благородното изкуство е това, което прави хората щастливи. Ние ще се постараем през следващите дни много да ви усмихваме отново и отново. За първи път ще играем всеки ден. От големия репертоар на Театъра – 51 заглавия, ще ви предложим седем.“,  сподели директорът на Държавен куклен театър – Бургас Христина Арсенова.
Три спектакъла и представяне на детска книжка очакват ценителите на изкуството днес, 5-ти август. От 17:30 ч. в зала „Георги Баев“ ще бъде представена книжката „8 заешки истории“ .Следва  представлението „Принцесите и змеят“ от 18.30 часа. Ще видите четири приказки за един Змей – за един много смешен Змей и четири много странни Принцеси. Дали ще си намери жена? Ще разберете ако дойдете да ни гледате. От 19:30ч. ще гледате и първите гости на фестивала – Театър „Ателие 313“ от София и спектакъла „Мечтата на пътуващия актьор“. Спектакълът е един театрален експеримент на режисьора Съни Сънински и актьора Георги Спасов с известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Принцесата върху граховото зърно“.От 20:30ч. ще се насладите на театрална формация „Сенджу“ от София и спектакъла „Дъщерята на самурая“. Никой не знае коя е Уме и защо носи на главата си огромна купичка за ориз. Единствено Итароу – най-малкия син на Шогуна не и се подиграва и става неин приятел. Поучителна и истинска история, която учи, че нашето щастие зависи единствено от самите нас.
Сред гости на официалното откриване бяха Елиянака Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства  и художествено образование“ към Министерство на културата, и Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Култура и образование“ към Община Бургас.
Всички спектакли са с вход свободен.
Организатор на проявата е Държавен куклен театър – Бургас в партньорство с Община Бургас.

От витринатавиж всички

0
В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства. В една от най-популярните славянски легенди се разказва са...

Стилътвиж всички

0
Искате ли да спасите младостта си? Тази невероятна рецепта ще Ви помогне винаги да изглеждате страхотно! Достатъчно е да пиете 1 лъжица на ден от тази...
Открий ме в спорта