Горд Бургазлия

С много детски усмивки, вълнения и бурни аплодисменти премина Годишния празник на таланта, организиран за осми пореден път от  Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти в Бургас.

Препълнената зала на Гранд хотел и СПА „Приморец“ гледа премиерата на документалния филм  „ Разкази за шанса и таланта“, с режисьор Мартина Чачевска. В него млади български таланти споделят за пътя на успеха. Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се за развитие на дарбите и таланта предоставя Фондацията. Създаването на център за даровити деца в родния й град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да прави по нещо за страната си. Заедно с приятели съмишеници избират да помогнат на най-големия капитал на една страна – нейните деца и създават национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас. Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази. Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър, говори се колко в важно да помагаш и какво означава благотворителност. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

След премиерата публиката присъства на официалното награждаване, по програмата „Награди, стипендии и отличия 2018“ на Фондацията, на най-талантливи и изявени деца от цяла България, завоювали призови места на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади в областта на математиката, музиката, изобразителното изкуство и литературата.Представено бе първо авторско модно ревю на бургаски таланти. Участниците от проекта по моден дизайн на Център за млади таланти, с ръководител известната дизайнерка Мария Танева, превърнаха своите скици в уникални модели, които сами показаха на гостите. Тържествено бяха отличени и най-малките победители в I-ви регионален математически турнир за деца от предучилищна възраст „Многознайко“, като всеки от тях си тръгна с медал, грамота и подарък, осигурен от издателство Архимед. Празникът завърши с откриването на две изложби на бургаски таланти – Годишната изложба „Мога и обичам“ и първата самостоятелна изложба „Цялата аз“ на участници в проектите по изобразително изкуство на центъра за таланти, с ръководител Таня Стоянова.

„Изключително щастливи и горди сме, че за поредна година празникът ни предизвика голям интерес сред нашите бивши и настоящи възпитаници, техните роднини и приятели, директори и преподаватели от училища и детски градини, писатели, журналисти и общественици. Най-ценното за мен и екипа ни е, че вече имаме завидна история и резултатите от работата ни сами говорят за себе си. Надяваме се да срещаме малко повече подкрепа и от държавните институции, работещи за развитието на децата ни“, сподели Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

GAT_3602

Възпитаниците на бургаския клуб «КИОКУШИН СПИРИТ», с треньор двукратната световна шампионка на ката сенсей Гергана Апостолова, се завърнаха с престижни отличия от Европейско първенство по карате киокушин за мъже и жени на категории и Европейското първенство за юноши, девойки и ветерани.

Евгени Прудников стана вицеевропейски шампион за ветерани в категорията за мъже от 35 до 39 години. Валентин Желев се класира на 3-то място в кумите при юношите младша възраст.

Призови места спечелиха и други представители от българския отбор:

– Кирил Боев – 3-то място – мъже до 90кг.;

– Дилян Иванов – 3-то място мъже до 80 кг.;

– Мирослав Попов – вицеевропейски шампион – кумите младша възраст;

– Иван Ганичев – 3-то място – младежи.

Надпреварата се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна. Европейското първенство бе организирано по инициатива на Международната карате организация киокушинкайкан (IKO), представлявана на първенството от директора на международния отдел – шихан Кацухито Горай, и със съдействието на Българската киокушин асоциация ИКО – България и Спортен клуб „ИЧИ ГЕКИ – ВАРНА“ с председател световния шампион шихан Емил Костов.

В първенството взеха участие 613 състезатели от 23 държави. Събитието беше закрито с тренировъчен семинар, воден от шихан Горай.

Бургаската Регионална библиотека „Пейо Яворов“ бе отличена с почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – златен, и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Отличието бе връчено на специална церемония от министъра на културата Боил Банов на директора на библиотеката Мария Бенчева.

„Благодаря на министър Банов за отличието! Благодаря на колегите от Българската библиотечна и информационна асоциация, както и на екипа на библиотеката. Тази година празнуваме своя 130-и рожден ден! Това е достойна възраст, за да натрупаме опит, но и в същото време да звучим съвременно и модерно“, каза Мария Бенчева при получаване на отличието.

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, министърът на културата Боил Банов връчи на директора на Регионален исторически музей – Бургас Милен Николов почетен знак „Златен век“ – златен печат на цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност.

На тържествената церемония, състояла се на 21 май в Национална галерия „Двореца“, престижните отличия на Министерството на културата получиха и много творци, артисти и изтъкнати дейци от различни области на изкуствата, фолклора, музейната, читалищната и библиотечната дейност.

Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас създадоха електромобил, с който ще се включат в надпреварата Shell Eco-marathon на 29 май-01 юни във Франция. Футуристичната кола ще бъде представена на 21 май /понеделник/ от 18.00 часа в Eкспо център „Флора“, зала №4.

Зад проекта стоят Велин Георгиев, Атанас Христов и Антон Стойчев, ученици в 10 „ж“ клас в специалност „Промишлена Електроника“, и преподавателят им инж. Красимир Кънчев. Децата проектират и работят над колата на бъдещето над 4 месеца. В различни етапи от процеса се включват и ученици от други класове и специалности.

С електромобила те ще се състезават в Shell Eco-marathon в категория „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия /футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност/.

Името на бургаския отбор е „Mehano Team“, а на прототипа – „Batkomobil“. Основен спонсор на отбора на ПГМЕЕ, който ще представи морския град в надпреварата, е Община Бургас.

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии.

В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас ще вземе участие в надпреварата, която ще се състои от 29 май – 01 юни на международната писта RKC Париж, Франция.

Трима ученици от Област Бургас ще посетят Европейския парламент в Брюксел по покана на Асим Адемов. Те спечелиха ученическия конкурс за есе „България в Европейския съюз – нашето настояще и бъдеще”. Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Регионална библиотека „П. К. Яворов” лично от Асим Адемов и кмета на Бургас Димитър Николов. Победителите ще имат възможност на място да се запознаят с дейността на единствената пряко избирана от всички европейски граждани институция. 40-те получени творби бяха оценени от авторитетно жури с членове проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Бургас, Мария Бенчева – директор на Регионална библиотека – Бургас и Венета Иванова – старши експерт по БЕЛ към РУО – Бургас.

Пътуване до Брюксел спечелиха: Магдалена Виденова 8 клас в НЕГ „Гьоте”, Анна Попова 11 клас в ГПАЕ „Гео Милев”, Емил Маджаров 11 клас в ГПАЕ „Гео Милев”. За достойното си представяне поощрителни награди получиха: Весела Бачева 10 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков”, Диан Генов 10 клас в ПГЧЕ „Васил Левски”  и Николета Колева 10 клас в СУ „Христо Ботев” – Карнобат. Специална награда, за най-много участници в конкурса, получи СУ „Любен Каравелов” град Несебър. Пред участниците и гостите на церемонията, Асим Адемов сподели впечатленията си от творбите, подчертавайки силата на техните послания и важността на въпросите, които поставят.

767890900

897654567

8767898789

87678788888

Спортистите от бургаския клуб „Започни да плуваш” завоюваха четири първи места на ежегодния турнир по водно спасяване „Любен Кантарджиев“, който се проведе във Велико Търново. Златни медали на състезанието спечелиха Мартина Димитрова, Димитър Данов, Димитър Киндалов и Георги Сейменов. Две втори места бяха присъдени на Мария Златкова и Никола Христов, а две трети – на Катя Ковачева и Тодор Костов (председател на клуба). Останалите състезатели от отбора взеха множество медали в отделните дисциплини. 

Над 150 състезатели от 13 отбора от цялата страна премериха сили в съревнованието. Надпреварата бе за дисциплини на басейн и на открити водни площи и се състоя за 17-и път. Дисциплините на басейн бяха плуване под препятствия, извличане на манекен, хвърляне на спасително въже, плуване с плавници и буй. Дисциплините на открити водни площи включваха спасяване с гребна лодка и хвърляне на спасителна топка в цел.
В турнира се наблюдаваше активно присъствие на деца от най-малките възрастови групи и новосформирани отбори по водно спасяване.

Всеки участник, получи грамота за участие в турнира, а призовата тройка от всяка дисциплина бе наградена с медал. За комплексното класиране, организаторите на турнира бяха приготвили предметни награди от партньора на БЧК- Speedo.

В отборното класиране тройката заеха отборите на Започни да плуваш (Бургас), Севлиево и София. Останалите отбори бяха: – търновските Боляри, Етър 2000, местното спортно училище, варненските КПС  Черно море, Албатрос, Юлиян Русев, Благоевград, Русе, МВР-София, и Павликени.

Сега отборът на бургаския клуб „Започни да плуваш” се готви за държавни първенства и турнири по плуване и за турнир по водно спасяване „Млад спасител“- Варна, който ще се проведе от 9 до11 август.

Възпитаниците на елитната бургаска ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ посрещнаха гости от четири държави в рамките на проект по програма ERASMUS+. Домакинстването бе проведено в периода 6 май- 12 май, а в Бургас пристигнаха 17 ученици и 11 учители от Италия, Испания, Германия и Финландия. Проектът се нарича „DITUM- Discover the Unknown in Mathematics“- „Открий непознатото в математиката“ и е под координацията на Финландия.

В Бургас гостите бяха посрещнати с грандиозен концерт с участието на възпитаници на гимназията и фолклорна група „Трепетлика“ с ръководител г-жа Пепа Запрянова. Основната задача на проекта бе учители и ученици да открият това, което за тях е непознато в точната наука. Практически това бе направено с представяне на уроци по математика, демонстриращи иновативни методи на преподаване. Презентациите бяха филмирани, а клиповете ще се използват в бъдеще с обучителна цел. Учителите на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ не пропуснаха да  демонстрират и традиционните методи на преподаване, с които учениците на бургаската елитна гимназия покоряват математическите върхове по цял свят.

По време на гостуването бе представен и един от продуктите, които са подготвени специално за мобилността в Бургас- многоезичен речник, включващ основни математически термини на езиците на партньорите. „Като учители наш ангажимент е не само да преподаваме материала, а да разкриваме света пред нашите ученици.“ разказаха преподавателите от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, които участват в проекта. „Програми като тази дават шанс на възпитаниците ни да комуникират със свои връстници от цял свят, да работят в екип с тях на език, различен от родния и да ги подготвят за живота след гимназията. Изграждаме граждани на света, които със знания и самочувствие да не се притесняват да потърсят и намерят своето място в него.“

Като добри домакини, бургаските математици не пропуснаха да запознаят своите гости с красотите на  бургаския регион. Още в първия ден бе организирано посещение на цветното изложение „Флора Бургас“ и разходка в Морската градина. Цял ден от гостуването бе отделен и на древните Несебър и Созопол и техните църкви и музеи, които спечелиха всеобща възхита. Световното културно наследство на България бе представено и с разходка до Пловдив, петият най-стар град в света и европейска столица на културата за следващата година.

 

snimka uchenici

изображение

 

Завърнаха се първите бургаски финалисти от ученическите игри от възрастова група 11-12 клас, юноши и девойки. Учениците от Професионална търговска гимназия станаха вицешампиони на България по хандбал за възрастова група 11-12 клас юноши. Те отстъпиха на финала достойно от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – Горна Оряховица, но в идеалната седмица попаднаха състезателите ни Станислав Пойдовски и Александър Христов.

Останалите бургаски финалисти се класираха на:

  • ПГРЕ „Г. С. Раковски“ хаднбал девойки – 5 място
  • НЕГ „Гьоте“ волейбол юноши – 9 място
  • НЕГ „Гьоте“ волейбол девойки – 10 място
  • ППМГ“Акад. Н. Обрешков“ баскетбол девойки – 10 място

На 30, 31 май и 1 юни най-малките ни представители ще участват на финали на училищните отбори – 5-7 клас, момчета и момичета. Те ще се борят за призовите места в спортовете: баскетбол, хандбал, лека атлетика, тенис на маса и шахмат, на който Бургас е домакин за поредна година.

Още снимки

 

На 12 и 13 май се проведе състезанието „Писта Бургас“ – първия кръг от Националния шампионат на затворен маршрут, в който взеха участие 40 автомобила, разделени в три серии -Спорт, Туринг и Макси.

Бургаският клуб „ЕЛЕНА ТИЙМ“ спечели отборната купа след класациите на своите пилоти в различните серии.

В серия Спорт – Първи в клас НС4 и Първо място в Генералното, се класира Александър Димитров с Honda Civic 1,6.

Първо място в същата серия, в клас RC4, спечели Мариян Стоянов, също с Honda Civic 1,6.

В едномарковия шампионат “Купа ‘Лада“’ първо и второ място заеха пилотите на АСК “Елена Тийм“ – Слави Рупчев и Гинчо Пачев – и двамата с Лада 2105, а в серия Макси на трето място се класира пилотът Симеон Кандаров с Ford Escort.

Легендата на българския автомобилен спорт Стоян Апостолов спечели второ място в серия Туринг с Honda Civic 2,0. Тази година той чества 70-годишен юбилей, като близо петдесет от тях е отдал на автомобилния спорт.

Още снимки

 

От витринатавиж всички

0
Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми,...

Стилътвиж всички