My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Горд Бургазлия

Инициативен комитет от членове на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и представители на музикалните, медийните среди, държавни и общински служители, читалищни, библиотечни, научни работници и други представители на интелигенцията, общо 1019 души, предлагат композитора проф. Иво Керемидчиев  (1954-2018 г.) за почетен гражданин на Бургас. Решението трябва да вземат общинските съветници, а официалното обявяване традиционно се извършва на градския празник Никулден.                

Професор Иво Христов Керемидчиев е български звукорежисьор и професор по звукорежисура, дългогодишен ръководител на специалност „Звукорежисура, звуков и медиен дизайн“ в Националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“, София. Лауреат е на кристалната лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2015 г. и на огърлие, връчено посмъртно през 2019 г.

Роден е през 1954 в Бургас, където през 1973 година завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Постъпва да учи специалност „Цигулка“ в Инструменталния факултет на Държавната музикална академия и се дипломира през 1977 година. Между 1979 и 1983 година следва второ висше образование в специалност „Звукорежисура“ на Теоретичния факултет. В периода 1985-87 прави специализация по звукорежисура в Музикална академия в Детмолд (Германия).

От 1977 до 1978 година Керемидчиев работи като помощник-концертмайстор в Български камерен оркестър в Банкя, чиито ръководители са прочутите български цигулари Емил Камиларов и Дина Шнайдерман. През 1978-79 година е в състава на симфоничния оркестър на град Каляри (Сардиния, Италия).

След второто си дипломиране през 1983 година работи като звукорежисьор и преподавател по звукорежисура в Консерваторията. През 1997 година става доцент с хабилитационен труд на тема „Проблеми на музикалната звукова пластика“ и заема поста завеждащ катедра и специалност „Звукорежисура“, а през 2002 година става професор по звукорежисура в Академията. От 2005 година е заместник-декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Академията.

От 1994 година Иво Керемидчиев реализира над 1200 записа с класическа и народна музика, повечето от тях издадени и в чужбина. Много от проектите му представят успешно българската музикална култура пред света. Повечето записи се правят в студиото на НМА, което е оборудвано по проект на Керемидчиев, спечелен пред японското правителство по програмата му за подпомагане на културата в различни страни.

Неговите корени, свързани с любимия му Бургас, го довеждат до идеята да създаде в родния си град специалност „Звукорежисура“ в Музикалното училище, като с това да предостави на учениците възможност за средно тонрежисьорско образование. Идеята се осъществява с подкрепата на тогавашния директор г-жа Юлия Ненова, оборудвано е студио и самият Иво Керемидчиев идва тук да преподава, заедно с големи имена в областта на музикалната акустика.

Професорът е инициатор на множество реализирани проекти – създаване на специалността „Медийна композиция“ в НМА „Проф. П. Владигеров“, разработване на програма за дистанционно обучение в Академията, създаване на Балкански мултимедиен център с цел популяризиране на нашата култура на други континенти, създаване на специалност „Тонрежисура“ в „Международното висше бизнес училище“, подпомага създаването на филиал на специалността в Пловдив – в АМТИИ, организира семинари с български и чужди лектори, организира кръгли маси по проблемите на звукозаписа, участва в задгранични конференции като корифей по въпросите на звукорежисурата.

Много негови студенти работят в Българска национална телевизия, Българско национално радио с техните филиали в страната, както и в останалите електронни медии, включително в БНР-Бургас.

Кметът Димитър Николов поздрави днес 12 -годишния Мартин Янков, който стана бронзов медалист в един не особено развит спорт в Бургас, какъвто е картинга. Мартин от няколко години проправя пътя на морския град в този спорт, с многократните си успехи и постижения и помага за възраждането му.

Тази година ученикът в 6-ти клас в ОУ „Васил Априлов“ донесе третото място в Националните картинг серии през 2019-та година, въпреки че в Бургас няма писта, където момчето да тренира. За целта той пътува до други градове, където се провеждат състезанията, ден-два преди тях и тренира малко преди официалния старт. Това не му пречи да постигне един от най-големите успехи за Бургас в този спорт.

Мартин се състезава със собствен карт от 7-годишна възраст и вече надгражда успехите на баща си и дядо си – Иво и Христо Янкови, също състезатели по картинг.

Освен това, момчето е и нападател в отбора по водна топка на бургаския клуб „Черноморец“ с треньор Петко Йонов, който в момента е на върха на класирането в шампионата.

Кметът Димитър Николов поздрави Мартин и му пожела още по-големи спортни успехи през новата 2020 година. Той сподели, че има възможност подземният паркинг на новостроящата се зала „Арена Бургас“ да бъде обезопасен с гуми и разчертан, и когато няма други спортни прояви, да се използва като картинг писта. Най-добрият вариант е бившият полигон на гимназията по транспорт, който се намира до село Лъка, да бъде обновен и да се ползва за тренировки.

Бургаският артист Димитър Таралежков ще представи първия си студиен албум „Няма Смисъл“ заедно с групата си „Таралеща“ на 28 декември 19 часа. Концертът ще бъде на територията на подземен паркинг „Площад Кирил и Методий“. На сцената, освен основната група „Таралеща“, ще се качат и популярната варненска ска-кор група PIZZZA и местния DJ DAFT DUB, който ще представи селекция изцяло на грамофонни плочи.

Само за две години обезвереното и отчаяно момиче – Антония Чикова, която опита да се погуби, скачайки под колелетата на товарния влак в Бургас, днес отново се радва на живота. След инцидента тя бе назначена на работа в „Младежкия културен център“ към Община Бургас. Сила й дава любимият й спорт – тенис на маса, в който тя печели медал след медал.

Тони, която вече е състезател на бургаския спортен клуб „Джавелин“, взе златото на последните две престижни първенства в този спорт, заемайки първото място на държавното индивидуално първенство по тенис на маса за хора с увреждания във Варна и първото място на състезанието в Ямбол.

Днес тя и още две състезателки на СК „Джавелин“ – Валентина Марчева и Йорданка Тодорова, бяха отличени от кмета Димитър Николов за проявеното спортно майсторство и спечелените престижни места.

Валентина Марчева, която е първата и единствена българска параолимпийска шампионка по тенис на маса, спечели две 2-ри места – индивидуално и отборно, от оспорваното открито Балканско първенство в Ниш, Сърбия, което се проведе от 8-ми до 11-ти ноември.

Йорданка Тодорова зае 3-тото място на Балканското първенство в Сърбия и 3-то място в международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания в Подгорица, Черна гора.

Кметът пожела на състезателите още по-големи успехи през новата 2020-та олимпийска година. Той сподели, че те ще имат свое място за тренировки в новостроящата се зала „Арена Бургас“, когато напролет отвори врати, а през 2021 г. Бургас може да бъде домакин на Европейското първенство по тенис на маса за хора с увреждания.

На срещата присъстваха още заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева и Веселина Деведжиева – началник отдел „Спорт“.

Наталия, Драгомир, Мария, Стефан и Дарина, или по-кратко – фамилия Кузмови от комплекс „Лазур“, са  победителите в тазгодишното издание на инициативата „Да украсим Бургас“. 

Силно впечатление направи и Кремена Стоянова,  която е оцветила дома си на улица „Калоян“ с много лампички, създавайки празнично настроение и хубави емоции на всички минувачи. И тази година Детска ясла „Бургаско детство“ отново зарадва малчугани и родители с приказната си визия и много от бургазлии я наричат „Къщата от Замръзналото кралство“. Финалистите ще получат ваучери за посещение на остров Света Анастасия и археологически комплекс „Акве Калиде“ през новата 2020 година, както и ръчно изработени сувенири от Общинско предприятие „Морски знаци“ . Всички включели се в надпреварата  ще се радват на новия луксозен календар на Община Бургас за 2020 година.

Специално отличие за заразителен коледен дух печелят 48 семейства от блок 107, вход Г в комплекс „Меден рудник“, и блок 70, вход В от комплекс „Славейков“. Поздравления за екипа на „Съдърланд“ – Бургас, както и за чаровните репортерки от телевизия Канал 0, които ни усмихнаха с коледната си фотосесия. Красиво светещо дърво ще ви посрещне в предблоковото пространство на  бл. 41 в к-с „Лазур“.  Изпрати ни го бургазлийката Донка Минкова.

Силно участие и комплименти за бургаските детски заведения, които носят духа на Коледа  с ръчно изработени декорации, креативни елхи от дискове и много светлина.

Поощрителни награди получават ДГ“ Златна рибка“, ДГ  „Надежда“  за вътрешна украса и ДГ „Звездица“ 1 за креативността, с която са изработели белобрадия старец и шейната му в реален размер. Макетът е изцяло от рециклирани материали, напълнен е с вестници и дунапрени. Главата му е от стар манекен, допълнително рисувана, а косата му е от прежда. Шейната е сглобена  от счупено детско легло, а страничните части са изрязани от пресовано дърво от стара ламперия, която по-късно изрисуват.

Поздравяваме всички участници – ДГ „Детелина“, ДГ „Раковина“ ДГ,,Здравец“, ДГ „Теменуга“ от село Равнец, група „Раковина“към  ДГ ,,Ханс Кристиян Андерсен“, с учители  Румяна Бакалова  и Таня Димитрова , ДГ „Вълшебство“, Бутик за цветя „Диана“, Николина Иванова, Самира Душева и други.

Конкурсът  „Да украсим Бургас“ се организира за 13-ти път в навечерието на коледните празници. Община Бургас благодари за креативността и  личната инициатива на всички хора, които помогнаха градът да стане по-красив и да допълнят коледното настроение.

В „Да украсим Бургас“ имаха възможност да участват жилищни блокове, институции, болнични заведения, частни домове, офиси, търговски обекти, образователни заведения и др.

Повече от 170 футболисти от 19 аматьорски отбори си оспорваха купата в Коледния футболен турнир, организиран от Община Бургас.

В продължение на три дни в зала „Никола Станчев“ бургазлии станаха свидетели на мъжки битки на терена, на красиви моменти в играта и много емоции по трибуните.

Заслужено първото място взе отбор „Мон Крис“, втори остана ФК „Долно Езерово“, а на трето място приятната изненада на турнира отбора на Агенция „Митници“.

Наградите на победителите бяха връчени от заместник кмета по култура, туризъм и спорт Дияна Саватева, от председателя на постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности инж. Йордан Георгиев, началник отдел „Спорт и превенция“ Веселина Деведжиева и изтъкнатия футболен съдия Георги Виделов.

Те обичат да тичат. Обичат своя град. Обичат и хубавата бира. За втора поредна година бургаското бегаческо общество направи коледен крос по главните улици „Александровска“ и „Богориди“, създавайки много настроение у минувачите.

Организаторите на събитието отправиха следното послание:

„За бягането не ти трябва скъпа екипировка. Може да го практикува всеки. По-рядко шофирайте, по-често тичайте и весели празници!“.

А организаторите са заведението Папа Биър – част от проекта БулевАРТ и неформален клуб на бургаското бегаческо общество, инициативата Бургас Рън и СК „Фар“.

Зам.-кметът по култура, туризъм и спорт  посрещна в кабинета си лъчезарните коледарчета от ДГ „Изгрев“.

Звънки песни огласиха  сградата на Община. Малчуганите наричаха за здраве и берекет и благословиха зам.-кметът с пожеланието „Кажете дружина „Да бъде!“.

Възпитаниците на ДГ“Изгрев“  изпълниха и няколко  песнички, посветени на големия християнски празник.

 Зам.-кметът почерпи малчуганите със сладкиши и ги дари, както подобава на коледари.

12 годишният  бургазлия Мартин Янков спечели бронзово отличие в Национални картинг серии  2019.

Мартин от няколко години проправя пътя на Бургас в картинга, с многократните си успехи и постижения и  помага за възраждането на този спорт в града.

През последните няколко години подобно постижение не е завоювано в Бургас. Като млад талант Мартин, борейки се с много хъс наравно с известни софийски отбори е пример за всички бъдещи състезатели по картинг.

Награждаването на най-добрите спортисти на Бургас за 2019 година и Коледният турнир по минифутбол са топ събитията в края на тази седмица.

Официалната церемония за определяне на 10-те отличени, за тримата млади таланти, за хора с увреждания и за отбор на годината, както и на техните треньори, ще се проведе в петък от 11:00 часа в зала №2 на Експоцентър „Флора“.

Традиционният Коледен турнир по минифутбол ще започне в петък и ще продължи до неделя в зала „Никола Станчев“.  Началото е в 9:00 часа.

Няма да скучаят също любителите на баскетбола и волейбола.

В събота от 9:00 часа в зала „Бойчо Брънзов“ ще има баскетболен мач за момичета до 16 години от Зона „Загоре“.

В спортна зала „Младост“ в неделя от 18:00 часа е срещата от 11-ия кръг в националната Суперлига при волейболистите между отборите на „Нефтохимик 2010“ и „Арда“-Кърджали.

От витринатавиж всички

0
Високосната 2020-та вече е тук, нейният символ е Бялия метален плъх. Причината за прословутия 29 февруари е отдавна установена: при едно завъртане годината...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта