My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Водещи новини

Пертусис, известен още като магарешка кашлица или коклюш, е опасно инфекциозно заболяване. Причинителят му е Bordetella pertussis. Масово използване на коклюшната ваксина при деца силно намали заболеваемостта, но не и циркулацията на  Bordetella pertussis сред човешката популация. Случаите, съобщавани от Световната здравна организация (СЗО), намаляват от 2 млн. през 1980 г. на 162 хил. през 2007 г., но се предполага, че тове е около 1% от истинската  честота. Въпреки високия имунизационен обхват, в някои развити страни се регистрират периодично епидемични взривове сред юноши и възрастни.

През последните години в световен мащаб се наблюдава увеличаване на случаите на коклюш. Риск за заразяване има основно при две възрастови групи – тези на най-малките, които все още не са показани за поставяне на ваксината и при възрастните, при които липсват налични защитни антитела.

Защо лаборатория „ЛИНА” въвежда новите изследвания и за кого са предназначени?

„Диагнозата на коклюш се основава на характерната клинична картина и различни лабораторни изследвания. При заболяване с давност над 3-4 седмици, особено при подрастващи и възрастни, както и отдавна имунизирани имат място серологичните реакции. Високите нива на антитела в единична проба серум  по метода ELISA  при неваксинирани с продължителна клиника предполага наличие на прясна инфекция. Трудно се интерпретират положителните резултати при неотдавна имунизарани, защото не може да се разграничи антителния отговор  след инфекция от този при ваксинация. Затова е необходимо успоредно да се изследват два класа антитела Anti-B. pertussis Toxin IgA и Anti-B. pertussis Toxin IgG”, обяснява д-р Татяна Николова – вирусолог.

Именно, за да подпомогне диагностиката на коклюш, Медицинска лаборатория „ЛИНА”  въведе два нови серологични теста за изследване по метода ELISA на тези два вида клас антитела към пертусис токсин, който е специфичен за B. pertussis  и е основен вирулентен фактор:

Anti -B.pertissis Toxin IgA

Anti -B.pertissis Toxin IgG

Изследването се извършва в същия ден, ако пробата е дадена до обяд. Ранната диагностика подпомага поставянето на точна клинична диагноза.

Как става предаването на инфекцията?

Предаването на инфекцията е лесно – по въздушно-капков път – при кихане, кашляне. Болният е заразен до петия ден след прием на антибиотик от групата на макролид или три седмици от началото на заболяването, ако не е приемал подходящ антибиотик.  При възрастните може да не е налице класическата клинична картина, а при тях да протича например само с упорита кашлица. При юноши заболяването протича най-често леко и неспецифично, като са възможни и безсимптомни форми. Само в 30% от случаите е налице характерният за заболяването реприз (мощни и шумни вдишвания). Останалите случаи протичат с грипоподобни симптоми.

Коя възрастова група е най-уязвима?

Тежки и фатални случаи на заболяването се наблюдават при новородени и кърмачета, особено под тримесечна възраст. Един от най-характерните клиничните симптоми при инфекцията е коклюшния пристъп – серия от неудържими къси кашлични тласъци (издишвания) до изчерпване на поетия въздух. Следва дълбоко шумно вдишване – реприз,  с характерен звук. По този остър свиркащ звук диагнозата може да се постави от разстояние. Кашличните пристъпи обикновено настъпват през нощта или тогава се засилват. Понякога пристъпите са толкова силни, че могат да предизвикат повръщане на гъст, слузен секрет. Обикновено в междупристъпните периоди детето се чувства добре.

При коклюша най-важна е превенцията. Това е ваксинопредотвратимо заболяване, като имунизацията е включена в състава на задължителните поликомпонентни ваксини, които получават кърмачетата и малките деца. Проучвания показват, че титърът на антитела намалява с годините. Имунитетът след прекарано заболяване не е  доживотен и е сходен по продължителност с постваксиналния – 10-12 години. Във връзка с това редица проучвания доказват т. нар. „остаряване на инфекцията“, което представлява зачестяване на случаите сред подрастващи и възрастни, които са най-често резервоар за заразяване на кърмачета и малки деца.

Фолклорен концерт- спектакъл „Преображение Господне в Странджа- 1903 година“ ще бъде представен във Военен клуб- Бургас на 6 август от 18.30 часа.

Проявата се организира от Община Бургас, Военен клуб Бургас,  Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Бургас, сдружение „Пенсионерски клуб – Пристанище Бургас“.

Концертът е посветен на 116 години от Илинденско- Преображенското въстание.

В концерта ще вземат  участие  Група за автентичен фолклор „Тракийска памет“ при „Пенсионерски клуб Пристанище Бургас“, Мъжка фолклорна група „Георги Павлов“- с. Бродилово и странджанските певци Костадин Михайлов, Сестри Златка и Ирина Ставрери, Йорданка Ялъмова, Гинка Мъжгълова, Фолклорен ансамбъл „Лукойл- Нефтохим“ с ръкводител Марио Егов. В спектакъла ще звучат стихове на тракийската поетеса Елена Великова.

Веселин Пренеров

Председателят на Комисията по култура и читалищна дейност към Общински съвет – Бургас Веселин Пренеров ще има приемен ден в централата на ГЕРБ – Бургас (улица „Конт Андрованти” 5) на 25 юли (четвъртък), от 17.00 ч. до 18.00 ч. Общинският съветник е и член на Комисията по образование и вероизповедание.

Записвания за приемната се правят на място в офиса на партията или на телефон 056 81 90 40.

Пиесата на сатиричен театър „Алеко Константинов“ събира на една сцена баща и син Мутафчиеви

През 2019 за трета поредна година фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест ще зарадва бургазлии и гостите на града с многобройни премиерни събития. Част от тях е нашумялата театрална постановка „Трима мъже и една Маргарита“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Дебюта ѝ на морска сцена ще бъде на 3 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в Драматичен театър „Адриана Будевска“.

Автор и режисьор на „Трима мъже и една Маргарита“ е Лиза Шопова, сценографията и костюмите са на Антония Попова, а музиката – на Мартин Каров. Сюжетът събира в обща болнична стая трима мъже (в ролите Христо Мутафчиев, Петър Калчев и Асен Мутафчиев) – и ги забърква в абсурдни дилеми и ситуации. Медицинската сестра (Маргарита Хлебарова), която полага грижи за тях е под голям стрес – на следващата сутрин ѝ предстои да се омъжи. Болничната стая се превръща в бойно поле, на което всички средства са позволени, а залогът е любовта. Лиза Шопова създава постановката специално за Христо Мутафчиев и сина им Асен Мутафчиев, като премиерата е на 20 април в столицата. През януари 2019 постановката е отличена с награда „Алеко Константинов“ на третото издание на конкурса за сатирична комедия на Сатиричния театър.

Билети за премиерата на театралната постановка, може да намерите на каса „Часовника“ на ъгъла на ул. „Александровска“ и ул. „Ал. Богориди“. Организатор на фестивала на изкуствата е Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.

За повече информация: +359 877 850 001 | info@portprim.bg

 

 

Крайният срок за записвания е до 8-ми август, а надпреварата ще бъде на 10-ти

Ако наистина мислиш, че можеш да плуваш, ще имаш възможност да го докажеш на всички като се запишеш за участие в истинското морско предизвикателство – плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста, организиран от Община Бургас и плувен клуб „Метропол“.

Разстоянието от 6400 метра, по права линия, отдавна се е превърнало в сериозно изпитание и тест за мъжество дори за най-смелите морски вълци в Бургас. Старата бургаска традиция датира още от 60-те и 70-те години на миналия век, когато в морския град, организирано и не толкова организирано, опитни моряци и ентусиазирани плувци са провеждали плувни маратони по няколко пъти през лятото до остров Света Анастасия /тогава остров Болшевик/.

С днешна дата всички, които искат да премерят сили с други бургаски гларуси или просто да изпробват своите собствени плувни умения и имат навършени 16 години, трябва да се запишат до 8-ми август, включително, за маратона, който ще се проведе на 10-то август от 09.30 часа. Смелчаците предварително ще бъдат превозени с корабче до остров Света Анастасия, откъдето през последните няколко години стартира плувното предизвикателство.

Всички, записали се, ще преминат предварителен медицински преглед, който ще се извърши на 10 август /в денят на провеждането/ от 07.30 часа до Морска гара Бургас. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За 16- и 17-годишните трябва задължително съгласието и подпис на единият от родителите. Всеки участник трябва да представи личната си карта, декларация по образец /в прикачения файл/ и свидетелство за медицински преглед или да му се извърши такъв в денят на мероприятието.

Всички желаещи да участват трябва да се явят в същият ден в 07.30 часа на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до острова. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи. Разстоянието от о-в „Света Анастасия“ до Мостика може да бъде преплувано в свободно избран стил. Не се разрешава използването на помощни средства като плавници, лопатки за ръце, дъски и помощ отвън.

Времето за финиширане е фиксирано на 1 час, а финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста. С оглед безопасността на състезателите по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип на вода, който ще придружава участниците по целия маршрут. Организаторите имат правото да внасят промени в началния час на маратона, с оглед безопасността на участниците.

Класирането е до 10-то място, отделно за мъже и за жени. Класиралите се в двете категории ще получат следните парични награди: 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв., 7 място – 125 лв., 8 място – 100 лв., 9 място – 75 лв., 10 място – 50 лв.

Заявки за участие се подават до 8-ми август, включително, на: harietaaar@abv.bo или на телефон: 0888 239 720.

Веселина Деведжиева – отдел „Спорт и превенции“ Община Бургас – 0885 795 776

Файлове и ресурси

Няколко интересни събития са включени в инициативата БулевАРТ тази седмица.

Довечера ще бъде представена изложба на българския стрийт арт художник Nasimo. Откриването на изложбата „Life is a Study“ („Животът е училище“) и представяне на книгата-албум „25 Years of Nasimo: Sketchbook“ („Скицникът на Насимо“), ще бъдат на 23-ти юли от 19:00, в Арт галерия „Garyeli“, на ул.“Константин Фотинов“ N 29. Art Gallery Garyeli е един  от най-новите обекти на БулевАрт мрежа на сетивата.

На  24.07.2019 от 21,30 часа  на Burgas International Film Festival ще бъде представен късометражният филм „Преливане“, създаден от бургаските ученици и техните ментори. Младите и  талантливи герои от БулевАрт ще ви докажат, че филмовото изкуство си заслужава! Не пропускайте премиерата. Мястото е Културен Център „Морско Казино“, гр.Бургас

На 1 август стартира инициативата творчески четвъртъци, за които организаторите на БулевАРТ набират участници.

Инициатива ще се провежда на ул. „Милин Камък“ от 16:00 часа, всеки четвъртък. Всеки които изработва красиви и чудни неща може да се включи, като избере, който и да е ЧЕТВЪРТЪК. Ако желаете да участвате в създаването на цветна уличка може да  заявите своето участие на фейсбук страницата на инициативатаboulevart.bg. Всеки, който обича изкуството и красивите неща е добре дошъл да разгледа, да послуша хубава музика и да се позабавлява.

Творческите ЧЕТВЪРТЪЦИ стартират на 01.08.2019г. от 16 часа.

ПРОГРАМА

Art Gallery GARYELI

23.07.2019г. вторник от 19:00 ч. представя българския стрийт арт художник. Nasimo

Откриването на изложбата „Life is a Study“ („Животът е училище“) и представяне на книгата-албум „25 Years of Nasimo: Sketchbook“

Art Gallery Nesi

24.07.2019г. срядаот 18:00 ч. до 20:00 ч. Откриването на изложбата живопис на Васил Стоев.

Rotonda café-bistro /Burgas Film Lab

Думата е ПРЕМИЕРА!  Датата е> 24.07.2019г. от 21:00ч. >ПРЕЛИВАНЕ

Не пропускайте премиерата на късометражния филм „Преливане“, създаден от бургаските ученици и техните ментори. Очакваме ви! Burgas International Film Festival – Сцена Охлюва

КАТМАНИЯ – Вкусни катми
Сцена „БулевАрт“. Не пропускайте музикалните изпълнения всеки ден. Дилян Дянков – китарни импровизации върху блус, рок, джаз-фънк

Ti Bar & Kitchen 26.07 петък от 21:00ч. Вечер на 80-те

27.07 събота от 21:00ч. Гост изпълнител Таня Иванова

Галерия Пролет

изложба живопис на Свилен Блажев.
Художникът Свилен Блажев гостува в бургаската галерия „Пролет“ с живописна изложба под надслов „Южни пейзажи II“.

mamas

26.07.2019г. петък от 21:00 ч. до 00:00 ч. Red light district project 2.08.2019г. петък от 21:30 ч. до 0:30 ч. Илин Папазян – акустично китара и глас 11.08.2019г. неделя от 21:30 ч. до 0:30 ч. Argentina в 8 mama’s

Арт магазин – Галерия VEST
Понеделник, сряда и петък от 15:00ч.Организира работилнички по изобразително и приложно изкуство.

Станала си като световидна гълъбица със златни криле 
и си полетяла към небесната висота, Христино честна: 
затова честваме твоя светъл празник, 
покланяйки се с вяра на честните ти мощи, 
източващи за всички божествено изцеление на душите и телата.

В град Тир* един мъж от знатен род, на име Урбан, който бил управител, имал дъщеря, млада девица, познала още в ранните си години Бога, своя Създател; и като претърпяла множество жестоки мъки, тя положила за Него и душата си.

Когато се родила, родителите й й дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста, и мъченица. Когато станала на единадесет години, се открила необикновената й красота, и сред девиците нямало подобна на нея. Тогава баща й, желаейки да я запази от човешки погледи, й направил стая в една висока кула, дал й най-добрите слугини и поставил там златни и сребърни изображения на своите богове, като заповядал всекидневно да им кади тамян и да им се покланя. Много от знатните и богати хора, слушайки за красотата на девицата, желаели да я имат за съпруга на своите синове. Когато умолявали за това бащата на Христина, Урбан винаги отговарял:

– На никого няма да дам дъщеря си, но я посвещавам на моите богове: милостивите богове твърде много са я обикнали и нека тя остане девица за тях, и вечно да им служи!

Девицата Христина, израствайки по възраст и разум, тъй като Бог я просвещавал и вразумявал със Своята благодат, започнала да достига до познание на истината. Гледайки през прозореца към небето и небесните светила, чрез създанията познавала Създателя и като се убедила в безчувствеността и пустотата на бездушните идоли, не искала да им принася кадене и да им се покланя, но гледала на изток, към небесната висота, въздишала и плачела, казвайки сама на себе си:

– Докога сърцето на хората ще бъде затъмнено, докога ще остава помрачен техният неразумен ум, който не се обръща към Господа Бога, сътворил небето и земята и украсил ги с такава забележима за очите красота?

Разсъждавайки така сама в себе си, тя започнала да се покланя на Единия, Живеещ на небесата, истинен Бог и със сълзи Му се молела да й открие Себе Си, за да познае вярно Този, към Когото се разгоряла любов в сърцето й. Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, тя се удостоила с посещение от Божията милост: защото й се явил Господен ангел, осенил я с кръстното знамение, нарекъл я Христова невеста, поучил я в съвършенство в Богопознанието, и й възвестил за подвизите на страданието, именно, че за Единия Бог в Троица тя ще бъде изтезавана от трима мъчители; като я укрепил за подвиг, той й дал, тъй като огладняла от поста, да яде чист хляб. След явяването на ангела девицата се утешавала духом и се радвала в Бога, своя Спасител, благодарейки Му, че е посетил Своята рабиня с изпращането на свят ангел при нея; оттогава тя започнала още по-топло да се моли на Господа и да се утешава с любов към Него. Изпълнена с ревност по Бога, тя започнала да разрушава един по един златните и сребърните идоли и като ги счупила на парчета, късно вечерта ги хвърлила през прозореца. На сутринта минаващите оттам събрали парчетата злато и сребро.

Веднъж управителят Урбан, желаейки да посети дъщеря си и да се поклони на своите богове, влязъл във високата кула и като не видял идолите, попитал Христина:

– Къде си сложила боговете?

Но тя не искала да му отговори. След това, като не отворила честните си уста веднага, изповядала Единия истинен Бог, живеещ на небесата, Създателя на всичко. Така наречените богове, златни и сребърни, тя нарекла бесове – идоли, и разказала как ги счупила на парчета със собствените си ръце. Тогава, изпълнен с дива ярост, Урбан посякъл с меч всичките слугини, а дъщеря си подложил на различни мъки: отначало я били безпощадно с тояги и бичове, след което я вързали и я хвърлили в тъмница. Като узнала за това, майка й с плач и ридания се завтекла към нея и я увещавала да се отрече от Христа и да се върне към боговете на баща си. Но Христовата мъченица не само не искала да слуша думите на майка си, но се отрекла от нея самата с такива думи:

– Не ме наричай своя дъщеря. Нима не знаеш, че нося Христовото име, с което име не се е удостоил никой от нашия род? По име и по дела аз вече не съм от вашия род, а от Христовия; аз станах родственица на Христа – небесния Цар; аз съм Негова рабиня и дъщеря; Той е мой баща, майка и Господ!

Дълго плакала майката и като не успяла да направи нищо, си отишла в скръб. Когато минала нощта, Урбан, подбуден към ярост от злобата на бесовете, забравяйки естественото чувство на любов към дъщеря си, седнал в съдилището, желаейки да измъчва света Христина не като своя родна дъщеря, а като чужда и като голяма злодейка. Когато я водели от тъмницата към съдилището, много жени, виждайки я, казвали:

– Боже на Твоята рабиня Христина, помогни й, защото тя е прибегнала към Тебе!

Христовата агница застанала пред Урбан не като пред баща, а като пред мъчител и хищен звяр, и родителят й започнал да я съблазнява с хитрост:

– Жал ми е за тебе, дете мое, и те умолявам: пристъпи към нашите велики богове и им принеси жертва заедно с мене, за да те помилват и да ти простят греха, в който си виновна пред тях. Ако не направиш това, не си моя дъщеря и няма да се смиля над тебе.

– Голяма радост ще ми доставиш – отговорила светицата, – ако не ме наричаш своя дъщеря: защото ти си слуга на сатаната, а аз съм Христова рабиня, и вече не съм твоя дъщеря, защото мой Отец е моят Създател.

Пламнал от люта ярост, Урбан заповядал да закачат девицата гола на дървото за мъчения, да стържат и раздробяват с остро желязо чистото й девическо тяло. И тялото й било остъргано до такава степен, че се виждали голи кости. Когато била отвързана и видяла лежащите на земята части от тялото си, ги хвърлила в лицето на баща си с думите:

– Яж плътта на дъщеря си.

Той, разярен още повече, разпънал света Христина на желязно колело за мъчения, заповядал да запалят огън под нея и да обливат тялото й с горещо масло. Тялото на света Христина, въртяно от колелото на огъня, се печало като риба или като месо за ядене. За човек е невъзможно да остане жив при такива мъчения, но Бог пазел живота на Своята рабиня и я укрепявал за прослава на Своето свято име и за унижение на езичниците. Измъчвана по този начин, света Христина славела Бога и Му се молела. Около нея невидимо стоели свети ангели и облекчавали мъченията й. В това време по Божия заповед неочаквано от огъня се отделил огромен пламък, устремил се към стоящите наоколо нечестиви, и изгорил до хиляда души. Урбан, не знаейки какво повече да прави с мъченицата, заповядал да я хвърлят в тъмница; тук Господен ангел й се явил по време на молитва, изцелил я от раните и я направил напълно здрава; той й дал и храна; мъченицата се подкрепила и славела Бога. След това бащата заповядал да я хвърлят в морето; слугите качили Христовата рабиня на лодка, откарали я далече от брега и като вързали голям камък за шията й, я хвърлили в дълбочината. Ангел Божий й отвързал камъка от шията й; камъкът потънал, а светицата, поддържана от ръцете на безплътния, ходела по водата като по суша; и така морето станало за нея купел на светото кръщение, за което така силно жадувала. Светъл облак я осенил и се чул глас свише, произнасящ над нея името на Света Троица, както изисква чинът на светото кръщение, и света Христина видяла Господа, Който й се явил и изрекъл изпълващи с радост слова. Като излязла на сушата, тя се явила пред своя родител и го ужасила. Наистина, нечестивецът се удивлявал и ужасявал, виждайки светата девица, излязла от морето жива. Но и в това чудо той не видял Божията сила, а го сметнал за действие на вълшебството. Той заповядал отново да хвърлят мъченицата в тъмница, с намерение да я посече с меч на сутринта. Но същата нощ сам, неочаквано покосен от смъртта, погинал завинаги, а светицата останала жива, прославяйки Бога и благодарейки Му.

След неочакваната смърт на Урбан, бил изпратен от царя на негово място друг (управител) на име Дион, и му било съобщено за затворената в тъмница Христина. Той я изправил на съд, и отначало се опитвал с ласкателство да склони мъченицата към богоотстъпничество; когато видял, че е непоколебима в светата вяра, дълго я измъчвал, биел я с бичове, стържел я с железни остриета и я горял с огън. Той заповядал силно да нагорещят железен тиган, да прострат светицата гола върху него и да я въртят, обливайки я с кипящо масло и смола, принуждавайки я да се поклони на идола на Аполон, стоящ наблизо. Но мъченицата оставала непоколебима и твърда като диамант в изповядвянето на пресветото име на Иисуса Христа. А идола на Аполон разрушила с молитвата си, и когато идолът се разбил, управителят паднал на земята и умрял. Бесът, обитаващ в идола, когато обиталището му се разрушило, отнесъл душата на своя ревностен служител и я въдворил заедно със себе си в ада, а светата мъченица отново била окована и затворена в тъмница. Страданието на Христовата девица не останало без следа, защото много от народа, виждайки такива чудеса, славели Единия Бог Иисус Христос и в Него повярвали до три хиляди души; обръщащите се идвали при светицата и тя ги поучавала, докато не дошъл в града друг управител на име Юлиан.

Той призовал светицата на съд и също я подложил на различни мъки: най-напред разпалили огромна пещ и три дни я нагорещявали; след това хвърлили в нея мъченицата и затворили; тя прекарала в пещта пет дена, недокосната от огъня, както вавилонските отроци в древност (Дан. 3); сякаш седейки в чертог, света Христина пеела, славейки Бога. Защото с нея били ангели Господни, оросявайки и разхлаждайки пещта, и съединявали своето пеене с нейното, така че войниците, стоящи на стража до пещта, чували гласовете на пеещите. Когато след пет дни отворили пещта, светицата била цяла и невредима, недокосната от огъня, и християнският Бог се прославил, а езическото нечестие се посрамило. Но управителят, заслепен от сатанинска злоба, не познал в това чудо силата Божия, но го нарекъл вълшебство. Желаейки на всяка цена да победи непобедимата Христова рабиня, той извикал влъхви и вълшебници, умеещи да заговарят всякакви гадини, и им заповядал с вълшебствата си да съберат множество змии, ехидни и скорпиони и да ги пуснат срещу мъченицата, за да й причинят смърт с отровните си ухапвания. Когато пуснали гадините срещу светицата, нито една от тях не й причинила вреда, макар че пълзели около нея и даже се увивали около тялото й. Наоколо стоял най-главният от вълшебниците, който с нашепванията и хитростите си поощрявал гадините да поразят светицата с ухапванията си. Но те, по Божия заповед, с всичка сила се насочили към своя заклинател и начаса го умъртвили. А светицата казала на гадините:

– В името на Иисуса Христа ви заповядвам, пълзящи змии, ехидни и скорпиони: идете всеки на мястото си и не вредете на никого!

И гадините веднага се разпълзели в различни посоки. След време, като се смилила над умрелия от змиите, тя го възкресила, като се помолила на Господа, и направила така, че той станал християнин. И не само той, но и мнозина, виждайки такива дивни чудеса, повярвали в Господа. А князът се разярил и заповядал да отрежат девствените й гърди, и от раните потекла не кръв, а мляко. Тогава отрязали езика й, прославящ Христа Бога. А мъченицата и след това, като отрязали езика й, говорела ясно, и като взела отрязания си език, го хвърлила в лицето на княза: но той попаднал в очите му.

– Яж, нечестивецо – казала тя, – моите членове!

Князът ослепял от докосването на езика до очите му, а светицата с още по-голяма сила благославяла Бога и хулела идолите и идолослужителите. Управителят, не можейки повече да понася обидните думи и гневейки се за ослепяването си, заповядал да я предадат на смърт. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.

Един човек от рода на Христина, вярващ в Христа, взел многострадалното й тяло и го погребал с чест. Всичко това станало при царуването на нечестивия Север над гърците и римляните*, и при великото царуване на Господа Иисуса Христа над християните, на Когото чест и слава с Отца и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

pravoslavieto.com

Flickr

Преди обяд все още в много райони ще има валежи, но постепенно дъждът ще спира и облачността ще се разкъсва и намалява. След обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Над планините преди обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. През деня явленията ще отслабват и облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

По Черноморието преди обяд облачността ще е значителна и главно по южното крайбрежие все още ще има валежи с гръмотевици. По-късно валежите ще спрат и облачността ще намалее до предимно слънчево време. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-28°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Овен 
Склонни сте към прибързани съждения и несговорчивост, а това може да стане причина за сериозни проблеми в личния Ви живот. Да се разбират с Вас ще могат смо изключително търпеливите и отстъпчиви хора, но и от тях ще бъдете недоволни. Опитайте се да въведете ред във финансовите си работи. Може да се занимавате с дългосрочно планиране на личния и семеен бюджет. Денят е подходящ за разходки , за занимания със спорт на чист въздух, и въобще за активен отдих. Може да не се страхувате от скука – сами знаете, че с удоволствие приемате развлечения за себе си и за приятели.

Телец

Днес Вашия любим човек ще се прояви като забележителен събеседник: ще Ви бъде много обидно да приключите разговора с него, но рано или късно ще трябва да направите това, защото, макат и от време на време, се налага да се поспи. Остава само да разчитате на това, че подобни вечери ще се повтарят във Вашия живот нееднократно.

Близнаци

Това е сложен ден, в който ще успявате във всичко, и никакви задачки няма да се окажат прекалено сложни. Ще имате възможност да демонстрирате завиден организаторски талант, измисляйки необикновени развлечения за себе си и за другите, без да сковавате тяхната фантазия и без да им пречите да се веселят. Не е учудващо, че през този ден ще сте много привлекателни за представителите на противоположния пол – толкова ярка личност просто не може да остане незабелязана. Вероятно е романтично увлечение, което скоро ще бъде забравено.

Рак

Днес към Вашия любим човек може да се присламчи някой друг. Едва ли това ще Ви хатеса, но място за притеснение няма да има до момента, в който да проявите своята ревност. По-добре поговорете с любимия за този трети като за забележителен човек. Вашето внимание ще бъде оценено много повече, отколкото ревността.

Лъв

През този ден много ще Ви се иска да залепите на своя любим човек някакъв етикет, който веднага да Ви обясни всички особености на неговия характер. Напримет трудохолик. Или страхливец. Това не трябва да се прави: човекът е много по-разностранен и интересен, отколкото Вие искате да си представите.

Дева

Нама да имате никакво желание през днешния ден да планирате вашето съвместно(с любимия човек)бъдеще – близо и не съвсем. Ще Ви харесва онова, което става днес, а утре ще си бъде за утре и тогава ще го мислите. Какво пък – понякога е възможно и приятно да се живее и по такъв начин.

Везни

Звездите не Ви предвиждат съществени събития за този ден. Може за нищо да не се безпокоите и нищо да не правите. Момента не е ли подходящ, за да се наспите най-сетне?…

Скорпион

Денят е многообещаващ и доста удачен. Проблеми могат да възникнат само за Скорпиони, които не се решават да дадат воля на фантазията си и да поемат по собствен път. Оригиналност и даже екстравагантност – това са нещата, които биха Ви позволили днес да си осигурите не само подкрепата на звездите, но и на важни и влиятелни хора. Доста сте привлекателни и затова няма да можете да се оплачете от недостиг на внимание. Само че запознанствата и въобще общуването с представители на противоположния пол, изискват предпазливост, а Вие сте склонни да проявявате прекомерна доверчивост и стремеж да се опитвате да ускорявате събитията.

Стрелец

Бъдете внимателни! В този ден конкурентната борба ще се обостри, а Вашите неотдавнашни съюзници неочаквано може да се окажат от другата страна на барикадата. Желателно е да разчитате само на своите сили, особено ако става дума за решаване на важни въпрои, свързани с дългосрочно планиране. Настроени сте за общуване и затова денят ще бъде щедър на контакти и интересни срещи. Помнете, че на запознанствата от днес не трябва да се отдава голамо значение – те са мимолетни, колкото и да са приятни.

Козирог

Помагате ли на възрастния съсед да си донесе чантата с покупки или доброволно изявявате желание да боядисате уредите в близката детска градина, най-добре се чувствате, когато помагате на някого. Има хилади начини да окажете доброволна помощ и извършвайки макар и едно от тези действия, вече променяте живота на обществото към по-добро. А това на свой ред ще промени Вашето отношение към самите себе си.

Водолей

През този ден повече от обичайно ще се нуждаете от подкрепа и непременно ще я получите от хора, които никога преди не са демонстрирали своето добро отношение към Вас. Възможни са подаръци и приятни сюрпризи. Човек, с който сте имали общ бизнес доста отдавна, ще Ви направи много интересно предложение за сътрудничество. Много добре се подреждат и романтичните Ви отношения и да постигете взаимно разбиране с любимия човек съвсем не е трудно. Всички увлечения през този ден ще се окажат доста по-сериозни, отколкото сте могли да си представите.

Риби

За Вас денят ще бъде интересен и увлекателен. В края му е възможна умора, но тя ще бъде приятна, съвършено лишена от привкус на разочарование, щедро озарена от радостта на удържаната победа. Интуицията Ви ще бъде много силна, благодарение на което ще успявате бързо да взимате верни решения и безгрешно да действате в сложна ситуация. Желателно е да съкратите разходите, тъй като сте склонни да се разделяте с парите леко и необмислено. Впрочем, звездите нямат нищо против дългосрочните инвестиции, планирани от по-рано.

Източник: lamqta.com

Бургаската публика е първата, която ще види прожекцията „Подарък за баба“. Режисьорът на филма Анна Горанова лично ще разкаже за интересните моменти от своята работа и заснемането на лентата. Премиерата е тази вечер в КЦ „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“ от 19.00 часа. Почитателите на седмото изкуство ще видят още два филма, които са включени в бурагската селекция на Burgas film fest’2019. Това са „Часова разлика“ на режисьора Любен Кюркчиев, който от години живее в Шанхай. Филмът „Обратната страна на медала“ под режисурата на актьора Николай Урумов ще покаже как се е развил животът на бивша олимпийска шампионка по вдигане на тежести.

От 21.30 часа на „Охлюва“ ще се излъчи испанският филм „Еленът“.
Анна Горанова работи осем години в БНТ като монтажист и режисьор. През 2012 г. е номинирана от Българската филмова академия за Най-добър режисьор на документален филм за „Иван Радоев – поетът стреля в сърцето си“. Редактор е на документалния филм „Шантав ден“ и режисьор и монтажист на документалната поредица ЕТНО, която изучава различните общности, религии и традиции. През последните 8 години Анна работи в Минеаполис, САЩ. През април 2016 г. беше премиерата на „The Sand Box“ , на който е associate producer на St. Paul International film festival, Mineapolis.

Международният филмов фестивал – Бургас се организира от „Eleven Twelve“ в партньорство с Община Бургас, Национален фонд Култура, Италиански културен институт, Посолството на Република Португалия в България, Посолството на Унгария в България, Посолството на Република Гърция , Посолството на Грузия в България, Португалски културен институт „Камойш“, Унгарски културен институт и др.

Следете информацията на официалния сайт на събитието: http://burgasfilmfest.com/ и в сайта на Община Бургас: https://www.burgas.bg/

От витринатавиж всички

0
Цветята у дома безспорно придават свежест, красота и уют на дома. Отглеждайки ги, можем да се докоснем до живата природа, дори и да се...

Стилътвиж всички

0
Загледайте се в портретите на древните египтяни, какво ще откриете? Със сигурност ще забележите, че всеки един от тях носи грим. В допълнение на това, няма...
Открий ме в спорта