Водещи новини

Кандидатките за титлата Мисис Бургас 2018 г преминаха през първия етап от пълни профилактични прегледи за рак. Кандидатките за короната бяха прегледани от д-р Тодор Ангелов, който е главен лекар на отделението по онкохирургия към Комплексен онкологичен център- Бургас. На участничките в конкурса бяха направени ехографски изследвания, с цел ранна диагностика и профилактика за рак на гърдата. Това е първият етап от профилактичните прегледи, които областния онкологичен център осигурява на участничките в конкурса Мисис Бургас 2018 г. Следващата седмица, кандидатките за титлата ще преминат и гинекологични изследвания с цел превенция и ранна диагностика за рак на шийката на матката.

Кампанията на конкурса Мисис Бургас 2018 г, съвместно с Комплексен онкологичен център- Бургас е да се покаже съпричастност към болните от коварната болест рак. Целта, също така, е да популяризира превенцията на заболяването и да припомни, че ранната диагностика спасява живот.

Инициативата за ранна диагностика и превенция срещу рака се провежда и в памет на Мисис Бургас „Юнивърсел“ 2017 г – Донка Стоянова, която загуби тежката битка с болестта в края на миналата година.

Конкурсът Мисис Бургас 2018 г ще се провете в петък /23 март/ от 19.30 ч в Гранд хотел и СПА „Приморец“. Той се провежда за трета, поредна година в морския град. Водещи на официалното събитие ще бъдат чаровната Гери Дончева и гласът на Българското Национално радио- Георги Янакиев.

Зоната около късноантична и средновековна крепост в Ахтопол ще бъде благоустроена, ако бъде реализиран проекта „Достъпно наследство“ /”Accessible heritage”/  по Програма за трансгранично сътрудничество (ИПП) България-Турция. Днес Общинският съвет в Царево гласува участието в мащабното начинание, което има за цел повишаване на туристическата привлекателност на района чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство.

Предвижда се да бъде изградена инфраструктура за достъп до обекта, което включва благоустрояване на улични и тротоарни настилки, обновяване на две съществуващи стълбища и на района около църква „Успение Богородично“.

„Ако този проект се осъществи, предстои един цял квартал да промени своя онлик“, коментира по време на сесията председателят на Общински съвет Царево Даниел Скулиев. Той поясни, че по време на съвместните заседанията на постоянните комисиите е станало ясно, че Министерство на културата дава зелена светлина за реализацията на проекта. От там са уверили, че проблем за осъществяването му няма да възникне. Това е така, защото на мястото ископни дейности няма да се извършват и инфраструктурата, която ще бъде изградена, ще бъде надземна.

Доматено червено

От червеното в идващия топъл сезон се очаква максимална жизненост. Модерния доматен цвят трябва да е наситен и ярък. Препоръчват се следните съчетания: с млечно-бяло, строго синьо, кафяво-черно и златисто.

tomato_kollazh_1516565776-630x315

krasnyj_diz_1516979589-630x315

Нежно синьо

Много дискретен, на пръв поглед дори скучен, нежно синия цвят всъщност е многофункционален: той може да освежи и най-семплия тоалет, създавайки дискретно, но завладяващо цветово очарование.

Този цвят се съчетава добре с неутрални нюанси: сиво, сребристо, черно, студено бяло или с цвят на пудра.

blyu_kollazh_1516487411-e1517073570598-630x315

siniJ_diz_1516979546-630x315

Източник: lifehacker.ru

Превод: burgascity.com

ferraraitalia.it

„Успехът идва с правилния избор. Инвестирай в бъдещето ти!“ е мотото на четвъртата Областна олимпиада по информатика и информационни технологии. Тя ще се проведе на 24 март, събота, от 09:00 часа в Бургаския свободен университет.

Форумът е иницииран от Фондация „Шанс за децата на България“ и се осъществява със съдействието на Центъра за млади таланти и Центъра за технически науки на БСУ.

Олимпиадата има за цел да стимулира интереса към високите технологии и тяхното значение за съвременното образование.

В три възрастови групи деца от различни средни и основни училища от Бургас и региона ще премерят сили и умения в сферата на ИТ технологиите  – един от най-динамичните и перспективни сектори на икономиката.

Участието в олимпиадата е безплатно, организаторите канят всички деца и младежи от Бургас и региона с интереси в сферата да се включат в събитието.

Още снимки

1

2

 

Темата в новото издание на традиционното за Бургас цветно изложение „Флора“ – „С поглед в бъдещето“, се оказа много интригуваща. Своето участие заявиха вече 90 фирми. 28 от тях са производители и търговци на цветя, с четири повече от миналата година.

Новото издание на изложението ще се проведе в периода 28 април – 7 май и ще се разгърне в три зони:

– Алеите около експоцентъра ще бъдат изпълнени с търговци и производители на цветя и паркова мебел. Посетителите ще имат възможността не само да купят цветя за своите градини и домове, но и да получат професионални съвети за тяхното отглеждане. Вече традиционна част от изложението са БИО и АРТ зоните, където се предлагат красиви и полезни предмети и продукти, съобразени с тематиката.

– Залите на „Флора“ ще се превърнат в изложбена площ за разгръщане на темата „С поглед в бъдещето“. Своето въображение и талант ще демонстрират всички заявили участие фирми, флористи и творци. Очакваме от тях атрактивни футуристични аранжировки и инсталации.

– За да е още по-вдъхновяващ десетдневният цветен празник, той ще бъде допълнен от демонстрации, презентации, семинари, музика и куклен театър. Цялата съпътстваща програма ще се развива на специално изградена сцена на открито.

Темата и идеята на цветното изложение бе вдъхновение и за млади творци на визуалното изкуство. Специално за „Флора Бургас’2018“ студенти от Национална художествена академия нарисуваха модели за плакати, посветени на събитието. Стилната разработката на студентката Ивона Пейчева е избрана да стане част от рекламата на изложението.

Очаквайте още новини за събитието, а дотогава следете подробности за участниците, информация за съпътстващата програма с демонстрации и всичко, свързано с Национална изложба на цветя „Флора Бургас’2018“, във фейсбук страницата на експоцентър „Флора“: https://www.facebook.com/floraburgas/, както и на специално създаденото за изложението събитие: https://www.facebook.com/events/287515925067177/?active_tab=discussion.

goabase.net

Днес настъпва астрономическата пролет, а нощта на 20-ти март се смята за една от най-вълшебните през годината. 

Именно на 20 март денят става равен на нощта и хората вярват, че тогава се сънуват пророчески сънища, тъй като това е най-магическата нощ на годината.

Смята се още, че намислените на този ден желания се сбъдват и за това е добре през утрешния ден да сме изпълнени с чисти и положително помисли.

Пролетното равноденствие – това е началото на новата астрологична година, Световният ден на астрологията. Нищо чудно, че всички хороскопи започват с Овен, защото точно на  20 март започва царуването на този знак  на зодиака.

На 20 март се обновява енергията на Вселената. През годината това се случва няколко пъти, но само на 20 март обновяването е най-силно изразено. Това е време на въодушевление и подем, време на динамика и сбъднати желания!

Източник: edna.bg

Студентите във филиала на Националната художествена академия в Бургас ще се обучават в няколко специалности, които дават не само академична подготовка в сферата на изкуството, но и добра възможност за професионална реализация след дипломирането.

Приемът във филиала ще се извършва в специалностите „Живопис“, „Стенопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“, „Мода“ и магистърска програма „Арттерапия“. В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите „Рисуване“ и „Изкуствознание“.

Студентите във филиала на Художествената академия в Бургас ще трупат знания в комфортна среда, която ще ги зарежда с вдъхновение. Лекционните зали и ателиетата ще бъдат разположени на втория етаж новата сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на Пристанище – Бургас.

Ето какво включва обучението на студентите в различните специалности:

ЖИВОПИС

Художникът бакалавър от специалността овладява в контакта си с натурата проблемите на пространството, формата и цвета. В рамките на бакалавърската степен, с помощта на други дисциплини, той се запознава с основните принципи на композицията и организацията на картината. Като област в изобразителното изкуство, живописта заема огромна и разностранна територия. Спецификата се определя до голяма степен от естеството на материалите, с които борави, и от богатото разнообразие на жанрове и възгледи, в които тя се осъществява.

Чрез теоретически и практически анализ на епохи, стилове и похвати специалността дава възможност за изграждане на авторска позиция и поведение. След завършване на образователно-квалификационната степен „бакалавър“ художникът може да практикува във всички области на изобразителните изкуства, както и да преподава в общообразователните и професионални училища, при условие, че е получил професионална квалификация за учител по изобразително изкуство, като изучава II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“.

СТЕНОПИС

Завършилите образователно-квалификационната степен „бакалавър“ по стенопис със своята многостранна и специализирана подготовка проектират и реализират художествени произведения в архитектурна среда – екстериор и интериор, както и в свободните урбанистични зони. С теоретичните си познания и практически умения те участват самостоятелно или в колектив с архитект в творческото решаване на обемно-пространствените проблеми и естетическото въздействие на архитектурата.

Бакалавърът, завършил специалност „Стенопис“, владее професионално следните класически стенописни техники: фреско, секо, мозайка, витраж, сграфито, както и нови техники и технологии. Той създава произведения на пластичните изкуства и в сакрални архитектурни обекти.

Завършилите образователно-квалификационната степен „бакалавър“ по стенопис са подготвени да изпълняват функцията на консултант, проектант и организатор при решаване проблемите на естетизацията на жизнената среда.

Изучавалите II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“ получават професионална квалификация „Учител по изобразително изкуство от първи до дванайсети клас в общообразователните и професионални училища“.

ГРАФИКА

Целта на обучението в специалност „Графика“ е завършилият художник – бакалавър да придобие основни теоретични и практически познания, както и умения в областите на пластичните изкуства, по-специално – изящната графика. Обучението в специалността се реализира върху основата на изучаването на следните учебни дисциплини: графика; композиция; рисуване; история на изкуството; пластична анатомия; перспектива; естетика; философия; графичен дизайн.

Рисуването от натура и по въображение позволява на студентите да създават графични композиции, като ги реализират чрез класическите графични технологии.

В поредица от задачи с нарастваща сложност студентите конструират пространството, изграждат плановете и намират динамичната взаимовръзка и взаимозависимост между тях; организират светлината и сянката; подчертават обемите, графичните контрасти и материи; реализират композиционните решения в графични техники.

Изучаването на класическите пространствени закономерности, тълкуването им от един съвременен аспект е необходим етап в развитието на творческата личност.

Художникът – бакалавър може да изпълнява на високо професионално ниво свои и чужди художествени проекти, а при изучаване на II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“ придобива професионална квалификация „Учител по изобразително изкуство“ и може да преподава в системата на общообразователните и професионални училища.

КНИГА, ИЛЮСТРАЦИЯ, ПЕЧАТНА ГРАФИКА

Специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“ е съвременна медийна специалност с широкопрофилна ориентация към нуждите на информационното ни общество.

Художниците, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в специалността, могат да упражняват художествено-творческа, авторско-концептуална, проектантска и консултантска дейност в областта на книгата, печатните медии и графичния дизайн, чиито обекти са всички видове художествени и периодични издания – книги, вестници и списания, учебно-дидактични издания, информационно-справочни издания, издания за деца; всички форми на приложната графика – фирмен стил, филателна и рекламна графика, медиен дизайн, web дизайн, шрифт и типография.

Чрез тясно специализирани дисциплини като полиграфични технологии, маркетинг, реклама и издателски мениджмънт се извежда високопрофилиран професионализъм, необходим за извършване на организационно-управленски, артдиректорски, проектантски, производствени и експертни дейности, свързани с художественото проектиране и технологическата реализация на печатните медии.

Придобилите професионална квалификация „Учител по изобразително изкуство“ след завършване на II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“ могат да преподават в системата на общообразователните и професионални училища.

ПЛАКАТ И ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ

Образователно-квалификационната степен „бакалавър“ в специалност „Плакат и визуална комуникация“ подготвя художници в областта на теорията и практиката на плакатното изкуство, печатната комуникационна графика, както и дава много добра основа за развитие в областта на всички останали съвременни и класически медии. Необходимите знания и умения се усвояват чрез специфична програма на стъпаловидно качествено израстване. Освен изучаваните през цялото следване дисциплини плакат, шрифт и калиграфия, живопис, широко застъпени са дисциплините визуална комуникация, екранна графика, уебдизайн, графични техники и визуална фантазия. Завършилите художници притежават комплексни качества за практическа работа в областта на корпоративния дизайн, печатната реклама и малката приложна графика, както и готовност за самостоятелни авторски творчески изяви.

Изучавалите във II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“ педагогически дисциплини получават професионална квалификация „Учител по изобразително изкуство“ и могат да преподават в системата на общообразователните и професионални училища.

Бакалаврите, завършили специалност „Плакат и визуална комуникация“, намират професионална реализация в рекламни агенции и студиа, издателски къщи, печатни и електронни медии, галерии, музеи, театри и други културни институции.

РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН

Завършилите образователно-квалификационната степен „бакалавър“ в специалността могат да упражняват проектантска, конструкторска и високотехнологична художествено-изпълнителска дейност в областта на рекламния дизайн, чиито обекти са рекламни пана и пластики, рекламни витрини, търговско-рекламни фирмени офиси, търговски магазини, рекламно-експозиционни щандове, търговско-промишлени изложби, световни изложения и музеи, както и съпътстващите ги запазени марки, запазени шрифтове, сувенири, дипляни, каталози, проспекти, постери, билбордове, транспаранти и др.

Художникът – бакалавър знае основните принципи, закономерности и норми както на всяка от базисните дисциплини, така и на специфичните дисциплини – пространствен и графичен дизайн, реклама, компютърно проектиране, експозиционни конструкции, перспектива, архитектура, техника и технологии, техника на осветлението, комбинаторика, цветознание, теория на музейната експозиция. Той умее професионално художествено-творчески да интерпретира и да визуализира всякакъв вид задачи на рекламния дизайн, за които му е зададен тематико-експозиционен план.

Завършилите специалност „Рекламен дизайн“ могат да упражняват и преподавателска дейност в общообразователните и професионални училища, ако са изучавали II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“.

МОДА

В специалността се подготвят специалисти в областта на дизайна на облеклото, проектирането на производствени и уникални аксесоари, прогнозирането на тенденциите в модния дизайн.

Художникът – моден дизайнер се реализира професионално като създава модни колекции. Той изработва проекта и участва в реализирането му като готов продукт, в неговото концептуализиране и организирането на представянето му.

Художникът – бакалавър, завършил специалност „Мода“, изучава и общоакадемичните дисциплини рисуване, цветознание, история на изкуството, история на облеклото, естетика, философия и др. Така той получава интердисциплинарна подготовка, която съответства на спецификата както на изобразителните изкуства, така и на модата като социокултурен феномен.

Бакалаврите от специалността могат да работят в проектантски звена към производствени предприятия, в управленски екипи на консултантски и рекламни структури, като експерти по визуални изкуства, а завършилите II-ра специалност „Теория и практика на художественото образование“ придобиват професионална квалификация „Учител по изобразително изкуство от първи до дванайсети клас в общообразователните и професионални училища“.

АРТТЕРАПИЯ

Магистърската програма „Арттерапия“ предлага специализиран начин за използване на творческия процес в изкуството като проводник за комуникация, себеизразяване и развитие на личността. Магистърската програма е насочена към комплексни експресивни модели, при които изкуството и психологията са уникално комбинирани, за да изследват и развиват креативните възможности на индивидите. Обучението включва изучаването на задължителни учебни дисциплини, които съдържат теоретични знания от областта на историята на изкуството, теорията на изкуството, психологията на творчеството, история и теория на културата, арттерапия, психопатология на изкуството, базирани върху изкуството психологически експерименти, артетерапевтична практика, арт-студио. Завършилите магистърската програма, получават диплома с професионална квалификация за художник със специализирани знания и умения в сферата на арттерапията, които им дават възможност да се реализират успешно като експерти и консултанти в тази области като съдействат за разширяване ролята на изкуството в развитието на съвременната арттерапевтична теория и практика.

Предстои откриването на Международна магистърска програма по „Арттерапия“, в която обучението ще се провежда и на руски език.

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава този петък – 23 март с лекцията „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)“. Автор е Мирослав Класнаков от Археологическата експозиция в Бургас.

Ахтополското сребърно съкровище е открито случайно през 1977 г. в местността „Зигрите“, разположена северозападно от центъра на гр. Ахтопол. На 20 октомври същата година е прибрано в Бургаския музей.

Съкровището се състои от различни предмети за украса и четиристотин петдесет и две сребърни монети – сто и единадесет християнски и триста четиридесет и една ислямски, с общо тегло около 2 кг. Те са отсечени от 14 различни държави или държавни обединения, на 5 континента – Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, в над 42 различни монетарници.

За всички любители на нумизматиката Бургаският музей предлага богат избор от реплики на монети, придружени от сертификат за произход.

Публичните лекции са всеки петък от 16:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков).

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Отборът на „Нефтохимик 2010“ разби „Марек Юнион-Ивкони“ с 3:0 гейма в трети решителен мач от четвъртфиналните плейофи в националната Суперлига при волейболистите. В пълната с ентусиазирани зрители зала „Младост“ бургазлии не оставиха никакви шансове на дупничани.

Цифровото изражение в отделните геймове – съответно 25:20, 25:13 и 25:16, достатъчно красноречиво говори за разликата в класите на двата тима.

Най-резултатен с 26 точки беше националът Валентин Братоев.

„Искаме да благодарим на зрителите в зала „Младост“ за подкрепата. Вярваме, че ще създадат подобна атмосфера и на следващите ни домакински мачове“, заяви старши треньорът на бургаския отбор Найден Найденов.

На полуфинал „Нефтохимик 2010“ ще има за съперник „Пирин“ – Разлог. Играе се до 3 победи от 5 мача.

Първите два са на 23 и 24 март /петък и събота/ от 18:30 часа. Третият е на 29 март в Благоевград, където ще е и евентуалната четвърта среща.

При равенство в победите петият решителен двубой, който ще определи финалиста, ще е на 5 април в бургаската зала „Младост“.

В другия полуфинал съперници са отборите на „Монтана“ и ЦСКА.

Още снимки

 

1

2

3

 

„Уважаеми социални работници,

Приемете най-сърдечните ми поздрави по повод Световния ден на социалната работа – 20 март. Мисията, с която сте се заели, е изключително високоотговорна и хуманна!

Вашата работа и роля в обществото са важни и заслужават признание. На днешната дата приемете моето „Благодаря“, наред с благодарностите на всички бургазлии в неравностойно положение, на които сте помогнали.

Благодарим ви за професионализма, усърдието и надеждата, която възвръщате.

Желая ви здраве, оптимизъм и успех във всяко начинание!“

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

От витринатавиж всички

0
Красотата винаги е била относително понятие. Идеалът се е променял през вековете, но дори и в един и същ исторически период възприемането на красотата...

Стилътвиж всички

0
Доматено червено От червеното в идващия топъл сезон се очаква максимална жизненост. Модерния доматен цвят трябва да е наситен и ярък. Препоръчват се следните съчетания: с млечно-бяло,...