My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Водещи новини

Водещият диетолог и алерголог д-р Божана Георгиева ще се срещне утре с готвачи от бургаски детски градини и родители на деца с хранителни нетолерантности.

Срещата ще се състои на 22 ноември от 13.30 часа в КЦ „Морско казино“  и в нея могат да се включат всички желаещи да споделят личен опит или да споделят казуси при по-специфични случаи от здравословен  характер.

Идеята е специалистът да сподели своя опит в тази сфера и да консултира при нужда представителите на детски заведения, в чийто групи има деца с алергии.

За всички деца с изявена хранителна нетолерантност се изготвят специални диетични менюта. „Основната ни задача е да осигуряваме балансирано и здравословно хранене и на децата, които имат проблем с определен вид храни „, коментира  инженер-технолога към Община Бургас Яна Маркова.

Vivace RF и един от най-добрите дерматолози у нас, д-р Катя Паскова, може да посетите на 2 декември

На 2 декември (неделя) в Бургас отново ще гостува един от най-добрите дерматолози у нас – д-р Катя Паскова. Освен че ще бъде на разположение за консултации, тя ще донесе със себе си и революционната технология Vivace RF. Терапията с уреда не само тушира признаците на стареене, подмладява и заглажда фините бръчки, а цялостно избистря тена, като включително свива порите и премахва белези от акне и активно акне. Подходяща е за всички типове кожа, по всяко време на годината.

Технологията комбинира в едно микронидлинг терапия с радиочестота. Прилага се за контуриране на лицето, шията и деколтето. Методът е нехирургичен и минимално инвазивен, без неприятни странични ефекти, които да изискват специални грижи и клиничен престой. За оптимални резултати е необходимо да се направят пакет процедури, в зависимост от конкретния пациент и спецификите на кожата.

Vivace RF радиочестотна микронидлинг терапия е победител в три категории на престижните годишните награди за 2018 г. на Aesthetic Everything® Aesthetic and Cosmetic Medicine:

⭐ Най-добро устройство за грижа за кожата за 2018

⭐ Най-добра естетична RF компания и най-добра компания за грижа за кожата – 2018

⭐ Най-добра минимално инвазивна процедура за 2018

Единственият уред Vivace RF за България е собственост на д-р Паскова. Изборът ѝ да направи технологията част от терапиите, предлагани в собствената и дерматологична клиника Derma Vita, се доказва като отлично решение, предвид постигнатите резултати. На 2 декември възможността сами да се уверят в ефикасната терапия Vivace RF, ще имат и дамите от Бургас и областта.

Д-р Паскова е дългогодишен регулярен консултант в СПА център „6th Sense“ на  Гранд Хотел и СПА Приморец. Своят час за консулт в областта на общата и естетична дерматология или терапия с революционната технология Vivace RF, можете да запазите на тел.: +359 56 910 913. Погрижете се за здравето и отличната си визия днес!

Стартът е в неделя от Канарските острови, а финалът на Карибите

Регатата за прекосяване на Атлантика по южния маршрут, известна като Atlantic Rally for Cruisers (ARC), няма да премине без бургаско участие и тази година. Стартът е насрочен за 25 ноември, неделя, Гран Канария, откъдето заедно с останалите над 200 яхти с различни размери ще потегли и българската „Океанис“. Неин шкипер е Диан Зайков, който бе част от екипажа на „Фурия“, заедно с Михаил Копанов и Румен Котов, спечелил същата надпревара в своя клас преди 3 години.

Финалът на ARC е в Родни бей на остров Сейнт Лусия в Карибския басейн. За да стигнат до него, участниците трябва да изминат близо 3000 морски мили през Атлантическия океан, без да има къде да спират по пътя. Предвижда се флотилията от яхти да финишира през втората половина на декември. Наградите са няколко, защото плавателните съдове са разделени в отделни класове, според размера и характеристиките си.

„Океанис“ е построена през 2010 година от френския производител на лодки Beneteau. Повече за нея вижте тук: http://syoceanis.com/?fbclid=IwAR3hXqrkuDCFyek1odFMbVTjLWxgxp6zlaLBLhHpfSmKMejNy0X_9CAeA_o.

Движението й по маршрута можете да следите през тракинг системата в сайта на презокеанската регата: https://www.worldcruising.com/arc/arc/eventfleetviewer.aspx.

Още снимки

 

В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg. 

Времената са динамични, все повече хора след моменти на системна неудовлетвореност решават да сложат край на дългогодишните си връзки и женени по любов се превръща в разведени по взаимно желание.

Зад гърба на разделените партньори остава разочарованието, децата, болката и спомените за един живот, който би могъл да се преживее и по един по-щастлив и удовлетворяващ и за двамата начин. На хоризонта е новият път, неизвестен и не толкова радостен. Всичко сякаш си върви по-старому, но фона е различен, самотата е задушаваща, а децата не могат за дълго да бъдат утеха и подкрепа на самотния родител.

Всяко човешко същество се нуждае от близост и след раздялата е логично човек да потърси нова среща. Новопоявилият се е партньор е желан и любим, но за заварените в дома деца, той е чужд. Мащеха или пастрок, народопсихологията ни е сложила грозния отпечатък на заместителя, на нежелания натрапник, от който не можеш да очакваш нищо добро.

Нарастващият брой разводи и постоянно променящите се отношения в двойката принуждават съвременното ни общество ще не ще да промени негативното си мислене и да изгради позитивно приемане на новите модели на разбити семейства.

Днес вече е модерно да наричаме новодошлия в еднородителското семейство „родител-бонус“, почти същото, но много по-различно от това да си баща или майка на дете, с което те свързва пъпната връв на раждането. Ако най-голямото предизвикателство на този свят е да бъдеш родител, то няколко идеи по-трудно е да заместиш съществуващия такъв.

Често несемейни хора се опитват да отложат неизбежното запознанство между децата си и любимия си партньор. Чувствата и от двете страни обикновено са смесени, а първите срещи с новия субект са изпълнени с противоречиви усещания. Ще се харесаме ли и ако не успеем, как ще продължим да изграждаме отношения на разбирателство и приемане е въпроса, който тревожи всички. Началото винаги е много трудно, да си в ролята на основен партньор и втори родител не е за всеки.

Ситуацията е особено сложна и за малчуганите, които ще трябва да делят любовта си с още един човек. Съмнението между двете страни поражда предпазливост, а хладната любезност поддържа стабилна дистанция. Много хора в подобна ситуация се опитват да се приближат емоционално към децата с подаръци и внимание, но лъскавите предмети не могат да стопят недоверчивостта и липсата на чувства между новодошлият и заварените. Възстановяването на тандема майка-баща и деца е дългосрочен процес с много неизвестни.

Всеки един родител се нуждае от подкрепа в отглеждането на потомството си и добронамерено приемане, което не е гарантирано, а новият партньор може би не е подготвен за изненадите в това предизвикателство.

В желанието си да бъдат съпричастни към живота на новото си семейство много от нас са чували репликата: „Ти не си ми никакъв и нямаш право да ми определяш живота!“. Детето упорито ще пази своето пространство и ще издига бариери, не защото няма нужда от подкрепа, а защото желае да запази своя свят неосквернен от чуждо нахлуване, да допусне близост от която би могло да страда.

Едно е да гледаш как мама се кара с тате, съвсем друго – непонятно и плашещо, е да наблюдаваш как Новият се нахвърля срещу нея – макар и само с думи.

Позицията на детето в ситуация на семейна война е винаги „кръгова отбрана“. То е объркано, изпитва противоречиви емоции не само към чуждия човек, но и към майка си.

По всички параграфи то е дете в риск, а поведението му – непредсказуемо. То може да бъде агресивно – или самоунищожително. Най-опасна става ситуацията, когато малкото започва да чувства смътна вина за случващото се.

За повечето деца възпитанието е свързано с налагане на забрани и създаване на дисциплина. Те се чувстват манипулирани и не допускат хора, на които нямат доверие. А доверието е вяра в добрите намерения на някого, в неговото благоразположение, в неговата порядъчност, съзнателност.

Но как да вярваш на някой, който се опитва да те променя, който ти дава съвети и не желае да изслуша мнението ти? Специалистите ще ви съветват какво ли не, но като че ли основното, което си остава в отношенията между заварените деца и вторите родители е приемането и засвидетелстването на уважение.

Тя, любовта може и да не дойде изведнъж, може да стъпва на бавни стъпки, или да дебне скрита зад тежките семейни завеси. „Заварените“ няма да допуснат да ги критикувате, да ги наказвате или да ги коригирате. Децата в реконструираните семейства не очакват чудеса. Те искат да се наслаждават на спокойствие. Очакват някой възрастен, който няма претенции да им променя света или да ги обича насила. Може би единственото от което се нуждаят е да видят най-после усмивки върху самотните лица на разведените си родители. А повторното  родителство не гарантира на никой лесен успех. Но не се отказвайте преди да сте опитали.

Ако майката усети и най-малки признаци на негативна промяна у детето (нощно напикаване, смучене на пръста, поклащане в седнало състояние, избухливост или напротив – мрачно затваряне в себе си, бягство от училище и пр.), тя трябва да вземе мерки и да потърси професионална помощ.

Партньорите, които се обичат са готови да посрещнат заедно трудностите в живота си, без да прехвърлят отговорността и вината на другия. В началото желанието и всеотдайността са достатъчни за да се започне с изграждане на взаимни отношения на близост и доверие. Често позицията на втори родител и любим партньор е много по- успешна, отколкото тази на биологичения родител, който е абдикирал от задълженията си и е изгубил емоционалната си връзка с детето. Не са малко и децата, които имат щастието да получат по още един комплект родители в лицето на новодошлите партньори. И в това няма нищо лошо ако бившите съпрузи успеят да запазят уважението си един към друг и продължат да се подкрепят взаимно в разширените си семейства. Така рожбите ще имат в повече от всичко, ще имат повече подкрепа, повече внимание и развода на родителите им няма да бъде травмиращ.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Танцова формация „Петлите“ отбелязва 12-я си  рожден ден със спектакъла „Легендата“, който ще има бургаска премиера на 29 ноември от 19 часа в Операта.

Формацията е създадена в далечната 2006 години от едно момче, възпитаник на бившия интернат „Александър Георгиев – Коджакафалията“.

Георги Димитров мечтае да бъде като другите деца – да има семейство, защита, любов и красота в живота, затова открива и пресъздава своите емоции в танцовото изкуство.

С много упоритост и любов той развива идеята си в един амбициозен проект, които защитава социални каузи и привлича десетки привърженици и спомоществователи.

За Танцова формация „Петлите“ няма далечни и непреодолими хоризонти – децата стъпват на всички големи сцени в страната, включително „Армеец“ и „Зала1 “ на НДК.

Танцовата формация има 8 национални турнета с подкрепата на Министерството на социалната политика, Министерството на културата, Нешка Робева и кмета на Бургас Димитър Николов.

„Петлите“ имат много награди и призове от престижни фестивали. За тези 12 години от създаването си са направили над 350 самостоятелни концерта и спектакли. Участвали са в много благотворителни инициативи в помощ на деца и социално слаби.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Бургаско семейство отбеляза рождения ден на своя 20-годишен син по необичаен начин – като стана дарител на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Днес Гергана и Николай Господинови подариха на отделението нов кувьоз от висок клас, снабден с допълнително оборудване. Идеята е възникнала по повод 20-я рожден ден на сина им.

„Синът ни е роден тук преди 20 години. Беше в кувьоз. Знаем колко е важно лекарите да имат добра апаратура и ще се радваме, ако нашето дарение помогне на много недоносени бебета да се приберат вкъщи при родителите си“, разказа Гергана Господинова. Семейството посети отделението с малката си дъщеря Мария. Рожденикът Николай е студент в Англия.

„Изключително много Ви благодарим. Благодарение на дарители като Вас, нашето отделение е оборудвано с модерна и качествена техника. В последните 3 години това е четвъртият кувьоз, който получаваме от дарители. Нашите деца наистина имат нужда от висококачествени грижи и прецизна апаратура, за да могат да оцелеят и да се развиват без риск от увреждания. Радвам се, че все повече хора стават дарители на отделението и ни помагат“, обясни началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова.

Дареният от сем. Господинови кувьоз вече е пуснат в експлоатация. Той е снабден със сензори за температура и влажност, за да осигури на недоносените бебета среда, от която те най-много се нуждаят в първите минути от живота им. Има и теглилка, за да се следи теглото на детето директно в кувьоза.

Николай и Гергана Господинови са от Бургас. Създатели са на фирмата за недвижими имоти iBrokers, която има офис и в София. Семейството живее в Бургас, в УМБАЛ Бургас са родени и двете им деца. В офиса на фирмата има и други майки, на чиито деца Отделението по неонатология е помогнало. Затова всички приели идеята присърце и с нетърпение очаквали поръчаният кувьоз да бъде доставен в болницата.

Д-р Томова показа на дарителите отделението и разказа за идеята за създаване на семейна стая, в която родителите на недоносените деца да имат възможност да бъдат заедно със своите бебета. За ремонта на стаята отделението разчита на дарители. Особено ценна ще бъде помощта на проектанти, архитекти, дизайнери и строители, които могат да се свържат с отделението, ако желаят да помогнат.

 

„Ньойският мирен договор 99 г. по-късно“ е предмет на музейната лекция тази събота – 24 ноември. Уредникът от Историческата експозиция Владимир Анигностов ще обобщи значението на договора, представяйки информация от оригинални музейни материали.

Ньойският мирен договор е част от Версайската система от договори, поставили край на участието на България и съюзните й Централни сили в Първата световна война. Подписан е от българска страна, под огромния натиск на Съглашението, от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ратифициран на 15 февруари 1920 г., договорът в следващия един век се оказва най-решаващ с тежките си последствия за националната ни съдба. От днешния поглед на историците и в духа на европейското разбирателство, някои от последиците на договора се осмислят като поправими или подлежат на историческо изясняване и мирна реабилитация от всички държави наследници на воюващите страни.

Традиционната съботна лекция в музея е с начален час 11:30 ч., в залата за презентации на Природонаучната експозиция (ул. „К. Фотинов“ 30). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Кабинетът реши да отпусне по 100 лева допълнително на всички, които вече са били одобрени да получават енергийни помощи за предстоящите зимни месеци, съобщава БТВ.

Така отпуснатата сума за единична помощ от 374 лева и 15 стотинки, ще стане 474 лева и 15 стотинки.

Според социалния министър Бисер Петков целта е да се защитят най-уязвимите заради поскъпването на цените на енергоносителите.

Не е необходимо хората, които вече са одобрени чрез процедура за получаване на целева помощ, да предприемат каквито и да било действия за получаването на допълнителните пари.

Помощите ще бъдат изплатени през декември.

Освен големия брой изгодни и дългоочаквани покупки по време на кампанията „Черен петък“, повишаване има и на риска от нелоялни практики от страна на търговците. Константин Арабаджиев от Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясни, че когато кампанията се е разпространила и в България, хората са купували главно техника и дрехи. С годините това се е променило и днес в рамките на тази инициатива всеки може да се възползва от по-изгодната цена и на телекомуникационни  услуги и билети за събития, самолетни билети и най-различни стоки. Това обаче крие и рискове.

Арабаджиев предупреди по „Дарик“ радио, че един от често срещаните капани по време на кампанията „Черен петък“ е да бъдеш обвързан с неизгоден договор: „Трябва да внимаваме в определени случаи да не ни обвържат с договори, които са неизгодни за нас. Например, да подпишете договор за по-дълъг период от време, за да можете да се възползвате от съответното намаление.“ Той каза още, че е важно да се четат внимателно условията, защото има търговци, които се опитват да ограничат някои от дадените по закон права на потребителите. Например, на рекламация в случай на дефект или на отказ от онлайн покупката в 14-дневния срок.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България припомня, че правото да върнеш една стока в 14-дневен срок, да направиш рекламация и да се възползваш от гаранцията, в случай че стоката се развали, са права, които имаме почти във всички случаи, когато пазаруваме онлайн. Изключение правят много малък кръг от стоки, като например храна,  бельо, резервация на хотел или самолетен билет.

Арсенов припомни да проверяваме внимателно от кой сайт пазаруваме и дали в него има контакти за обратна връзка, защото понякога се оказва, че интернет страницата е фалшива: „Ако сайтът е в рамките на Европейския съюз, ние от Европейския потребителски център можем безплатно да съдействаме. Ако сайтът е извън ЕС, тогава положението става доста по-сложно.  Но потребителите имат няколко опции. Първо, трябва да се свържат с търговеца и да изискат от него да им върне парите. В случай че не получат отговор или не могат да се свържат – много често той има само една контактна форма за връзка, няма адрес, имейл – тогава може, ако са платили с кредитна карта, да се обърнат към банката издател. Да оспорят плащането, да поискат съдействието на банката. За тази цел е добре да пазят всички документи във връзка с покупката“, обясни Игнат Арсенов.

Арабаджиев и Арсенов призовават всички, които имат съмнение за определени търговци или стоки, да се обърнат към КЗП. При установени нарушения от страна на международни търговци и онлайн платформи в рамките на ЕС, сигнали могат да бъдат подавани на сайта на ЕПЦ.

Цялото интервю ще бъде излъчено по „Дарик” радио в четвъртък след 19.00ч.

 

Бургаски изпълнители и танцови формации ще се включат в благотворителния концерт в подкрепа на бургазлията Иван Михайлов, който страда от остра миеломоноцитна левкемия.

Концертът ще се състои на 1 декември от 18.00 часа в Дом на Нефтохимика Бургас.

В него ще вземат  участие  Вокална формация на детски хор „Милка Стоева“, ФТА „Никола Гинов“, Танцова школа „Дюн“, The Next Crew, Емил Маджаров и Елица Георгиева, Давид Сукнаров, MEIA, Даниела Стоянова, ПФА „Странджа“, Народен хор „Трепетлика“ и Бургаски духов оркестър.

Елате! Нека  заедно да помогнем на един смел мъж и любящ баща.
Всеки, който желае, може да си закупи покана предварително на касата НХК.

Иван Москов Михайлов е на 42 години и е диагностициран с агресивна, бързоразвиваща се болест – остра миеломоноцитна левкемия, придружена от транслокация на хромозоми и FLT3-ITD генетична мутация.
Мъжът е преминал първия етап от лечението на заболяването чрез химиотерапия, но за успешното излекуване трябва да бъдат извършени процедури за трансплантация на стволови клетки. Операцията се извършва в Англия.
Първият етап на трансплантацията, включващ подготвителна терапия, трансфер на стволови клетки и първоначално възстановяване, премина успешно. През следващите месеци лечението на Иван в Лондон продължава, като целта е да се избегнат сериозни усложнения вследствие на трансплантацията или липсата на имунна система.
Надеждата на лекарите е присадените клетки да вземат надмощие над старите. Ако всичко върви по план, следва година таргетна терапия с FLT3 инхибитори.

Цената на лечението дотук надхвърли 260 000 паунда, събрани чрез заеми и дарения. Остатъкът от трансплантационния цикъл плюс терапията с инхибитори се очаква да струват още около 200 000 паунда.
За събирането на средства за лечението на Иван Москов Михайлов са открити банкови сметки:

БАНКОВИ СМЕТКИ ЗА ДАРЕНИЯ
BGN
Иван Москов Михайлов
IBAN: BG70UNCR70001523273327
BIC (SWIFT): UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение

EUR
Иван Москов Михайлов
IBAN: BG81UNCR70001523273420
BIC (SWIFT): UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение

USD
Иван Москов Михайлов
IBAN: BG59UNCR70001523273331
BIC (SWIFT): UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение

GBP
Иван Москов Михайлов
IBAN: BG05UNCR70001523334152
BIC (SWIFT): UNCRBGSF
Основание: Дарение за лечение

*Кутии за събиране на дарения са поставени при входа на Община Бургас, КЦ „Морско казино“, Туристическия информационен център на ул. „Александровска“, Експоцентър „Флора“ и Операта. Информация за кампанията може да откриете на адрес: https://www.helpivan.com/ .

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
В женския гардероб шаловете се използват не само като аксесоар, който изпълнява практическа функция (защита от студа), но и като декоративен елемент. Уникалността на този...
Открий ме в спорта