Водещи новини

Овен 
Склонни сте да се бунтувате и да нарушавате правилата, и едва ли някой ще успее да Ви вкара в ред. Провокирате конфликти, без да се замисляте за възможните последствия, а и говорите всичко, което Ви мине през ум. Тези, които Ви заобикалят, едва ли ще Ви простят такова поведение. Вероятни са финансови трудности. Хората, които са Ви обещали подкрепа, не могат да удържат на думата си и ще се наложи да се справяте със собствени усилия. Настроението Ви ще се разваля, а жертва на Вашето раздразнение стават близките. Единственото, което може да помогне да се справите с негативните тенденции, това е чувството за хумор.

Телец

Днес звездите няма да покровителстват дейности, свързани с финансови въпроси и затова, ако Ви се наложи нещо много спешно, рискувате да допуснете грешка. Ако сутринта не сте били особено въодушевени от перспективата за ставане, старайте се през деня да не се напрягате. Звездите Ви съветват колкото се може по- скоро да приключите неотложната работа и да се избавите от това, което Ви дразни. След края на работния ден не си стойте у дома, а излезте сред хората – ще имате великолепния шанс да се запознаете с интересни хора, а защо не и със своето щастие. Не си взимайте работа за у дома – все- пак имате нужда и от почивка…

Близнаци

През целия ден може да изпитвате някаква неудовлетвореност то това, което имате: от размера на жилищната площ, с която разполагате, от служебното си положение или авторитета, който имате в определени среди. За съжаление точно сега не всичко, което имате, ще може да се изпълни, та по тази причина ще се наложи, да се успокоите. Някои Ваши надежди може да се окажат безпредметни, или прекалено оригинални. Освен това днес не е денят, когато Вашите надежди ще се изпълняват сами по себе си. Ако в главата Ви се е появила хубава идея, недейте да забравяте, че за реализацията и в живота, е необходима работа.

Рак

Бавно се отдалечете от портмонето си! Вашето желание да се обзаведете с тази така желана „джаджа” или да се отдадете на „магазинотерапия” днес ще приеме широк размах, и затова стойте по-далече от наличните пари и кредитни карти. Вместо да се разхождате по търговската улица, стойте си на място. Изключете компютъра и не се изкушавайте от разпродажбите в Интернет, а си вземете книга и за дълго се потопете в чуждата реалност. Денят е хубав за медитация и прозрения. Отношенията в семейството и на любовния фронт са хармонични. Прекрасното самочувствие ( евентуално – и настроението) ще Ви донесе успех във финансовите въпроси. Може да намерите практическо приложение на своето вдъхновение.

Лъв

След като в последно време сте се трудили много усърдно и сте решавали проблемите на другите, сега Ви се иска да понамалите темпото и да си отдъхнете, както трябва. Репутацията Ви на човек, който винаги знае какво прави, е широко известна, та затова никога няма да чувствате липса на добра компания. Единственото притеснение, което ще имате е, чие примамливо предложение да приемете и чия компания да предпочетете, но това не е беда, за която може да Ви се съчувства.

Дева

Днес на Вашия любим човек ще се наложи, да решава някакъв много важен и много сложен проблем. В решаването му ще е необходимо и Вашето учатстие – както морално, така и физически. А колко ще бъде трудно, въобще не може да си представите..

Везни

Днес най на края ще намерите отговор на онзи въпрос, който Ви е мъчил от доста дълго време. Наистина, ще се наложи доста да се постараете, но в повечето случаи процесът на удовлетворяване на любопитството в повечето случаи минава през доста перипетии.

Скорпион

Днес ще бъдете буквално затрупани с работа, но това не трябва да Ви огорчава. Звездите говорят, че наградата за Вашите усилия с лихва ще покрие загубите. Дайте си сметка, че времето не стои на едно място. Опитайте се да прекарате деня спокойно. Не се хвърляйте в борба за лидерство, опитвайки се да убедите всички в своята правота. „Изгодно” ще се отличавате с бунтарския си дух и ще разбуните домашното и служебното спокойствие. Денят не е подходящ, за да щурмувате висините и да се опитвате да се изкачите по кариерната стълбица. Опитайте се просто да се веселите и да заразите всички с неизчерпаемата си енергия. Днес всичко трябва да контролирате сами.

Стрелец

Днес ще трябва да проявите чудеса от издръжливост и упоритост.Те ще са Ви повече от нужни при общуването с Вашия любим човек, макар че през този ден дадената задача съвсем няма да може да бъде наречена лека. Ако се справите с нея, можете смело да си подарите медал. Макар и шоколаден.

Козирог

Доста трудно ще Ви бъде днес да поддържате нивото на общуване, прието в компанията, в която ще се намирате. Не се опитвайте да се покажете по-добри, отколкото сте, защото това ще има обратен ефект.

Водолей

От вчера до днес ситуацията рязко се е променила. Предстои да насочите своите сили в помощ на други хора – за тази цел имате достатъчно енергия за да го направите. Много е важно да помогнете на обкръжаващите в решаване на техните проблеми. Вашата далновидност и логичност ще им помогне да си икономисат много време, а те, на свой ред, може да се окажат много щедри. Това означава, че на всяко Ваше действие ще има равен, а даже и по-голям отклик . Възможно е, това да бъде подарък, или равнозначна услуга.

Риби

Някъде в промеждутъка между обеда и вечерта, ще вземете окончателното решение, да разкривате ли някаква тайна, или да я пазите и по-нататък от всички. Използвайте своята интуиция. За да вземете това решение, помислете си какви биха могли да бъдат последствията за тези, за които тя се отнася. Не се поддавайте на чувството за вина, ако решите да разкриете тайната. Понякога да се внесе яснота е най-добрата тактика за всички, въвлечени в в нещата.

Източник: lamqta.com

Система за водна пара, която превръща водата буквално в мъгла, ще охлажда бургазлии и гостите на града през лятото по обновената ул. „Богориди“. Специалните дюзи са монтирани на стълбовете по цялото протежение на улицата. Те вече работят и привличат вниманието на минувачите.

Очаква се улицата да стане по-сенчестата и прохладна, когато по новите перголи бъдат покрити с растителност. Те са разположени на няколко места, а под тях има пейки за отдих, каквито преди липсваха по улицата. IMG_1116

dronburgas

Близо 7 000 деца от 28 детски градини и 36 училища участваха в общоградското отбелязване на 24 май. Децата са с 500 повече от миналата година, когато шествието също беше впечатляващо. Така Бургас на практика счупи собствения си рекорд в новата си история. Към децата пък се присъединиха още толкова родители, роднини и приятели, а мнозина останаха в ролята на зрители зад лентата.  

Множеството премина по ул. „Александровска“ и обновената „Богориди“ и стигна до Морската градина. И тази година всяко училище се беше постарало с организацията, а неговите възпитаници бяха изтупани с униформи и бяха подготвили програма за шествието. Най-атрактивни по традиция бяха най-малките деца, които през цялото време скандираха имената на своите детски градини. Част от техните батковци и какички от гимназиите пък бяха подготвили музикална програма с тъпани, барабани и духови инструменти.

 Източник: e-burgas.com

Отбелязването на 24 чай в Бургас никога не е формалност. И тази година усмихнато многохилядно множество изпълни централните улици на града, за да участва или да наблюдава шествието по случай празника на българската писменост и култура. Поведе го кметът Димитър Николов, заедно с бургаското духовенство, университетски преподаватели, депутати, общински съветници и служители. В шествието се включи и бургазлийката Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика.

Близо 7 000 деца от 28 детски градини и 36 училища участваха в общоградското отбелязване на 24 май. Шествието успешно премина по реконструираната ул. „Богориди“ – последното парченце в пъзела на цялостно обновения през последните години ансамбъл „Александровска“ – „Богориди“ – Морска градина – Моста – остров Света Анастасия, който е лицето на град Бургас.

Още снимки

 

 

Кметът Димитър Николов награди най-изявените творци на Бургас по време на прием в навечерието на 24 май в експозиционен център „Флора“. Те бяха номинирани от културните институции, а отличието е плакет на Свети Николай Чудотворец.

„Вие сте сърцето и душата на Бургас и за мен е удоволствие да ви поздравя с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. На този празник всички си спомняме с почит онези писатели, музиканти, певци, актьори, художници, библиотечни дейци, журналисти, краеведи, музейни работници, свещеници и всички творци, направили така, че за Бургас да се говори като за емблематичен град на духовността. Респект към вас, настоящите продължители на тяхното дело. Искрено Ви желая здраве и вдъхновение“, заяви Димитър Николов.

Водещи на церемонията бяха актьорите на Държавен куклен театър – Бургас: Александра Грънчарова и Гергана Василева.

Плакети на Свети Николай Чудотворец получиха:

ДТ „АДРИАНА БУДЕВСКА“ – БУРГАС

ДИМИТРИНА ТЕНЕВААКТРИСА – за ролята й на Гурмижска от пиесата „ЛЕС“ на Н. Островски

 СДРУЖЕНИЕ БУРГАСКА ПИСАТЕЛСКА ОБЩНОСТ

БОРИС БУХЧЕВ-ПИСАТЕЛ – за принос в популяризирането на Бургас на националната поетична сцена 

БУРГАСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ“

НИКОЛАЙ ДУБАРОВ-ХУДОЖНИК – за добросъвестно изпълнение на преките си задължения и високи творчески постижения в своята професионална област

 ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС

МАРИЯ ЦВЕТКОВА-МАДЖАРОВА-СОЛИСТ – за изключителни професионални успехи и значима солистична кариера в Държавна опера – Бургас и другите български оперни театри, както  и за популяризирането на Бургас на национална и международна сцена

 ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – БУРГАС

ГЕОРГИ МИНКОВ-АКТЬОР – за изключителни творчески постижения в областта на кукленото изкуство и преподавателската дейност

 АЛЕКСАНДРА ЕНЕВА И ИВАЙЛО ЕНЕВ-АКТЬОРИ – за изключителните им професионални успехи със спектакъла „Парченцето“ на българска и международна сцена

ДРУЖЕСТВО НА ХУДОЖНИЦИТЕ – БУРГАС

ГЕОРГИ БОСТАНДЖИЕВ-ХУДОЖНИК  за принос в развитието на изобразително изкуство

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БУРГАС

СВЕТЛА ДАЛАКЧИЕВЕА -ЕКСПЕРТ В Р.И.М.-БУРГАС – за високи професионални успехи и заслуги за развитието на Природонаучен музей – Бургас

 БУРГАСКА ФОТОГРАФСКА ОБЩНОСТ

ЖЕЧО ПЛАНИНСКИ – ФОТОГРАФ –за успешно участие в национални и международни конкурси

 ПФА „СТРАНДЖА“

АЛЕКСАНДРА ДИМИТРОВА-ХОРИСТ И СОЛИСТ НА ПФА „СТРАНДЖА“ – за значим принос към съхраняването, развитието и популяризирането на странджанския песенен фолклор в страната и чужбина

 ОП „ЛЕТЕН ТЕАТЪР“

ВАЛЕНТИН ЧАНЕВ – МУЗИКАНТ – за дългогодишна музикална кариера в група „Горещ пясък“

 РЕГИОНАЛЕН ДЪРЖАВЕН АРХИВ – БУРГАС

ТОДОРКА КОСТАДИНОВА-СЛУЖИТЕЛ В РЕГИОНАЛЕН ДЪРЖАВЕН АРХИВ-БУРГАС – за активно участие в издирването, съхраняването и популяризирането на историческото минало на град Бургас

 По повод 130 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПЕЙО ЯВОРОВ“

Грамота за принос в развитието на библиотечното дело и съхраняване на просветното и културното наследство в Бургас получи Мария Бенчева. На Регионална библиотека „Пейо Яворов“ бе връчен почетен знак „Златен век“ – златен печат на цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност от  Министъра на културата Боил Банов на тържествената церемония, състояла се на 21 май в Национална галерия „Двореца“ в София.

 НЧ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 1928“ – БУРГАС

По повод 90 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО –

За принос в развитието на читалищното дело в Бургас и заслуги в съхраняването на българския фолклор

 НЧ „ХРИСТО БОТЕВ 1928“ – БАНЕВО

По повод 90 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО –

За принос в развитието на читалищното дело в Бургас, съхраняването на българския фолклор и  заслуги в популяризирането на театралното изкуство

 НЧ „СВЕТЛИНА 1928“ – с. БРЯСТОВЕЦ

По повод 90 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО 

За принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор

 НЧ „ПРОСВЕТА 1928“ – с. ДИМЧЕВО

По повод 90 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО 

За принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор

 НЧ „ПРОСВЕТА 1938“ – с. ИЗВОРИЩЕ

По повод 80 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО 

За принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на фолклорните традиции

 НЧ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1948“ – с. ДРАГАНОВО

По повод 70 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО –

За принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на фолклорните традиции

Поздравления получи и директора на Регионален исторически музей Бургас Милен Николов, който от министъра на културата Боил Банов на церемония в столицата с  почетен знак „Златен век“ – златен печат на цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност.

Символични музикални домакини на празника бяха Мария Костадинова, Калина Енчева и група „Торнадо“.

Още снимки

 

Немската ТВ ARTE снима филм за забележителностите на природен парк „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите. Екипът на немската телевизия прояви най-голям интерес към поддържането на парковата инфраструктура. Във филма ще бъдат показани най-типичните места в парка – екопътеки, красиви гледки, редки растения и емблематичната за защитената територия Странджанска зеленика.

След успешното провеждане на юбилейния 15-ти Фестивал на зелениката тази година интересът към парка рязко се повиши. В момента се получават запитвания за посещения от руски, чешки, турски и скандинавски туристи, както и от много училища от цялата страна.

И тази година по време на единствения в страната фестивал на зелениката наред с предложените на вниманието на туристите еко пътеки бяха показани най-интересните обекти, характеризиращи културно-историческото наследство в района на гр. Малко Търново. Най-древното тракийското светилище в Странджа – Мишкова нива и древният тракийски град на мъртвите в местността Пропада край Малко Търново фокусираха вниманието на стотици природолюбители. Всъщност интереса към тях не стихва през всички месеци с изключение на зимата. Така наречената Пещера на египетската богиня-котка Бастет също се посещава непрекъснато, като отиването до там се съчетава с изкачването на най-високия връх в българска Странджа – Голямото градище /710м./

Архитектурният резерват с. Бръшлян предлага странджанска идилия и красота в едно с дълголетна история като ходенето до там се комбинира най-често с посещения на красивия водопад Докузак.

Само през вчерашния ден на организирани посещения в ПП „Странджа” бяха ученици от три училища. Едните посетиха ЗМ Марина река и нестинарското с. Българи. Другите извървяха маршрута „Извори и пещери на р.Младежка”, а третите изкачиха най-големия връх в българска Странджа, като преди това посетиха Мишкова нива.

Сопраното Мария Цветкова-Маджарова получи традиционната награда на Община Бургас по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Солистката на Държавна опера – Бургас бе отличена за изключителни професионални успехи и значима солистична кариера в бургаската опера. Наградата се връчва ежегодно за изявени културни дейци от града. Преди броени дни Мария Цветкова-Маджарова взе и престижната награда „Музикант на годината“ за 2017-та година на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Мария Цветкова-Маджарова завършва ДМА „Панчо Владигеров“ – София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева през 1995 г. Още като студентка печели Специалната награда в категория Оперно пеене на XIV Национален конкурс „Светослав Обретенов“. Носител на наградата на публиката „Кристална лира“, а преди две години берлинското списание „Опернвелт“ я номинира в категория „Най-добри певци“ за ролята й на Катерина от операта „Катерина Измайлова“ на Шостакович.

Позната на оперните сцени в цяла Европа и САЩ. Мария Цветкова изпълнява изключително богат репертоар – сопрановите партии от най-известните опери на Моцарт, Росини, Верди, Доницети, Маскани, Леонкавало, Бизе, Пучини и други. Има богат опит като кантатно-ораториален изпълнител, като е изпълнявала най-известните творби в този жанр – „Реквием“ и „Коронационна меса“ на Моцарт, „Стабат Матер“ на Перголези и на Росини, „Девета симфония“ на Бетовен, оратория „Света Троица“ на Бах и други.

Мария Цветкова 1

Мария Цветкова 2

Маршрутът минава по обновената „Богориди“, стартът е в 10.30 часа

Близо 7 000 деца от 28 детски градини и 36 училища ще участват в бургаското шествие за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стартът е в 10.30 часа от площад „Тройката“. Шествието ще мине по главната улица „Александровска“ и обновената „Богориди“, която ще бъде почистена и измита за масовото събитие. Шествието ще финишира на открита сцена „Охлюва“, където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас.

В програмата, посветена на 24 май, има и няколко съпровождащи събития. Едно от тях е големият безплатен концерт на Маргарита Хранова и Дани Милев в Операта на 22 май, вторник. Спортният акцент пък е градското състезание по плуване „А, Б, В“ в новия покрит плувен басейн „ОЗК Арена“ в к-с „Славейков“. То започва в 15.30 часа на 24 май. Състезанието ще е в три възрастови групи: 9-10, 11-12 и 13-14-годишни деца от бургаските клубове по плуване. Всички техни връстници са поканени да го наблюдават. То се нарича „А, Б, В“, защото децата, които дойдат като зрители, ще имат възможността да осъществят контакт на място с клубовете по плуване и евентуално по-нататък да стартират собственото си обучение в този прекрасен спорт.

* Цялата седмична програма, посветена на 24 май:

21 май (понеделник)

18:00 часа

Дом на писателя, ул. „Вола“ 1

Среща с проф. Светлозар Игов и

премиера на книгата „Световете на литературата“

Представя проф. Антония Великова-Гайдарджиева

 22  май  (вторник)

18:30 часа

Държавна опера – Бургас

Празничен концерт

С участието на: Маргарита Хранова, Дани Милев бенд, ПФА „Български ритми“, Формация „Арт Войс“, Адриана-Мария Манасиева и Даниел Тичков, Дуо „Лирик“, хор „Милка Стоева“, Детска вокална група „Морски песъчинки“, Тромпетен състав и ученици от НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“, ЦДГ „Вълшебство“

Водещ: Драгомир Драганов

(Вход свободен)

 23 май (сряда)

 

18:00 часа

Къща – музей „Петя Дубарова“

Награждаване на победителите от литературния конкурс за есе „Магията на словото“

Организатор: НЧ „Асен Златаров 1940“

 24 май (четвъртък)

10:30 часа

Празнично шествие с маршрут  пл. „Тройката“ до Културен център „Морско казино“

 11:00 часа

Открита сцена „Охлюва“

Празничен концерт на ученически състави от Бургас

12:00 часа

Дружество на художниците в Бургас, ул. „Александровска“ 22

Изложба на бургаските художници „24 май“

 15.30 часа

Плувен басейн „ОЗК Арена“ в к-с „Славейков“

Градско състезание по плуване „А, Б, В“.

domevangelia.ru

24 личности – общественици, културно-просветни дейци и духовници от трите основни клона на християнството ще се включат в навечерието на 24 май в публично четене на 24 избрани откъси от Библията. 

Събитието ще се проведе днес, в навечерието на големия празник на българската просвета и култура и славянската писменост на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина, с начало 18.00 часа.

Публичното четене на библейски текстове е в чест на делото на Светите братя Кирил и Методи, които създават азбуката, именно за да преведат Свещените писания на разбираем за народа език.

Infocall.bg

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създадена от Кирил и Методий. Той се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

Светите братя Кирил и Методий са родени в град Солун. През 855 г. те създават глаголицата – славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: „За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!“ След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици./topnovini.bg

От витринатавиж всички

0
Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми,...

Стилътвиж всички