My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Водещи новини

Дирекция „Младежки дейности“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) при Община Бургас стартираха съвместна дейност – „Свободата на движение – промяна отвътре навън“. Тази практика включва всичко от съзнателно дишане до разтягане и движение в унисон с момента и емоцията. Тази практика прочиства и зарежда съзнанието и тялото, като ги обединява в едно.

Необходимо е удобно облекло за движение и спорт.

Добре дошли са всички – малки и големи!

Кога? – всяка събота от 10:30 ч.

Къде? – ОУ „Княз Борис I“ – спортен салон.

„Свободата на движение“ е подкрепящ фактор в работата на обществените възпитатели на МКБППМН, които имат нелеката задача да работят с деца с противообществени прояви и деца от проблемни семейства.  Тази практика им помага да се освободят от натрупаното напрежение, което подобрява комуникацията им с децата, със семействата им, както и в личен план.

 

Вижте какви интересни събития предстоят в Бургас през настоящата седмица.

Освен в раздел „Новини“ на сайта www.burgas.bg, справката се зарежда и в банера „Ежеседмичен бюлетин“, във фейсбук страницата на Община Бургас (https://www.facebook.com/Burgas.Municipality/) и туристическия пътеводител https://www.gotoburgas.com/.

Новопостъпилата информация се добавя своевременно, така че с всеки следващ ден бюлетинът се обогатява с нови събития. Следете го, за да не пропуснете нещо интересно!

Ето какво предстои: https://www.burgas.bg/bg/events/view/2030.

WWF България

Над един милиард души в света, сред които българите и гражданите на още 186 държави ще угасят осветлението си за един част на 30 март 2019 год., (събота), от 20:30 ч. до 21:30 ч., ще се проведе глобалната инициатива „Часът на Земята“, като част от световната инициатива “Часът на Земята”, организирана от международната природозащитна организация WWF. Оставането за час на тъмно в една от последните съботи на март се провежда за девети път в световен мащаб и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

През 2010г, инициаторите на “Часът на Земята” проведоха светлинното шествие от НДК по бул. “Витоша” до градината на Народния театър “Иван Вазов”. Там се състоя концерт без озвучаване и на свещи, в което участваха формации като “Самба бенд”, “Брас асоциация”, рок групата Saltriver и други изпълнители.

През 2013 г. рекорден брой български градове и общини – 103, взеха участие в инициативата. 37 български града, изключиха осветлението на множество общински сгради и площади.

„Часът на Земята 2015“ се посвети на опазването на българските реки, които са пряко и видимо повлияни от температурните промени, валежите и отношението към тях.

2016г – участвайте и отбележете часът на земята в социалните мрежи. На 19 март в 20,30 ч. вечерта пред Народния театър “Иван Вазов” в София, се събират всички приятели на Земята, за да участват в световното движение за здравето на планетата. Ще си правят снимки в тъмното, ще се приветства всеки, който реши да посвири. Ще има събития и в други градове.

В часът на Земята – тъмни остават за час Народното събрание, Министерски съвет, голяма част от държавните ведомства, столични театри и музеи, емблематични църкви като “Александър Невски” и “Света Неделя”, паметници в столицата и други големи градове, хотели и ресторанти. Българската народна банка и част от търговските банки също изгасят фасадните си светлини, оставяйки електричество само за поддръжка на системите за сигурност. Същото правят със зданията си и множество други компании.

“Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включва за пръв път и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.

Знаковото световно събитие на WWF за пореден път ще обедини милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата чрез търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички. През изминалото десетилетие Часът на Земята се превърна в най-популярната световна инициатива, с участници от над 170 държави и над 7000 града. В България през изминалата 2018 г. в инициативата взеха участие над 110 общини./wwf.bg/get

 

 

Второто издание на Националния брейк денс турнир в Бургас обещава да взриви тази събота, 30 март, от 19.00 часа, сцената в Културен дом на Нефтохимика.

Осем отбора от 5 до 8 деца, на възраст до 16 години, от градовете София, Перник, Монтана, Разград и Бургас ще дадат всичко от себе си, за да спечелят титлата на турнира. Изпълненията им ще бъдат оценявани от световноизвестните съдии Bboy Nasso (Bayazid Nacim) от Франция, Bgirl Dora (Dora Aitner) от Унгария и Bboy EF One (Петър Костовски) от България. Водещ на събитието ще е небезизвестният Миро Марков  (а.к.а. Jose), a DJ – Стефан Колев (а.к.а. Skill). Специални гости на събитието ще са popping crew „Real Trollz“ – три момчета, трима попъри, които обичат да импровизират, да танцуват и да създават добро настроение у публиката.

Турнирът се организира от Община Бургас, Младежки културен център – Бургас, брейк клуб „Black Style“ и инициативата „Бургас харесва младите“, с подкрепата на радио „MIXX“, радио 1, радио „Power FM“, БНР, общинско радио „Гласът на Бургас“, телевизия RN – Канал 0, радио „Мая“ и вестник „Компас“.

Билети за брейк турнира се продават на касите в НХК от 25 март 2019 г., цена – 3 лева.

*“BATTLE TIME“ е състезание, насочено към развитието на брейк денс културата в България, давайки възможност за изява на деца/групи на възраст до 16-годишна възраст. 

Ако желаете, можете и да потичате с младата музикална звезда по „Богориди“

С „Бургас плува“ продължава програмата „Активни и здрави“ на Община Бургас,  координирана от Гергана Брънзова. Събитието ще се проведе на 31 март в „Парк Арена ОЗК“ от 11.00 часа. Специален гост ще е  хип-хоп и R’n’B изпълнителя VenZy.

Програмата на събитието включва запознаване и демонстрации на основните стилове на плуване, игра на водна топка, забавни интерактивни игри, водени от треньори и състезатели по плуване.

Елате със семейството си!

Нека бъдем активни и здрави!

Заявете участие тук: http://bit.ly/burgas-pluva-uchastnici

Потвърдилите участие ще имат възможността да се включат в демонстративните и забавни мачове, в които всеки е победител, защото споделя радостта си и емоцията си към играта.

Набираме и Екип Доброволци, които да подпомагат организацията!

Тези от вас, които изявят желание да станат част от Екип Доброволец, могат да се регистрират тук: http://bit.ly/burgas-pluva-dobrovolci
Заедно сме по-добри!

По-късно, в 16.00 часа хип-хоп идолът VenZy ще изпее някои от най- големите си хитове на  откритата малка сцена до часовника, част от инициативата  „БулевАрт“ на Община Бургас. В 16.20 часа рапърът ще поведе кратък крос, в който могат да се включат всички желаещи, до открита сцена „Охлюва“ в Морската градина, където концертът ще продължи.

 

До 15% увеличение на възнагражденията се очаква по Южното Черноморие

Повишението на възнагражденията е единственият начин туристическият бранш да спаси сезона от провал. По Северното Черноморие възнамеряват да вдигнат заплатите с 10-20% в зависимост от длъжността и категорията на базата, а по Южното – с между 10 и 15%.

Миналия сезон заплатите на наемните работници по морето също се увеличиха, но с много малко. Заплатите на камериерките например са достигнали 800 лв. месечно, пише „24 часа“.

По-големи заплати по курортите вземат готвачите. Един пицар на Златни пясъци миналата година например получавал по 1600 лева на месец, но без осигурено спане.

Други са условията за главните готвачи в елитните ресторанти. Те могат да стигнат и до 5000 лева, като в тази заплата не влизат възнагражденията за помощник-готвачите, които обикновено шефът води със себе си като бригада.

Баснословните заплати за готвачи от по 8-10 хил. лв. обаче са мит. Най-скъпоплатените шефове по Южното Черноморие например се разписват срещу фиш от 6 хил. лв., но става въпрос за мастър шеф в 3-4 ултраскъпи хотела. Обикновено 4 и 5-звездните дават най-много до 4 бона и рядко 5, около 3-3500 лв. е средната заплата в реномираните бази.

Без допълнителните екстри сервитьорите по Южното Черноморие получават около 800 лв., в които не влизат бакшишите. Някъде има и келнери, които работят на минамална заплата, но им дават и 5% от оборота.

От своя страна наемането на чужденци е трудно и заради проблема с визите. Украинците например могат да разчитат на 6-месечни български визи, но гражданите на Молдова – само на 3-месечни. Този срок не е достатъчен, за да дойдат да работят тук през целия сезон, защото той официално почва в средата на май и свършва към 15 септември.

Започна подготовката на доброволците за Бургас Рециклира 2019. Близо 60 човека ще влязат в 10 училища, за да научат над 1 000 първокласника какво представляват отпадъците, защо за опасни и как да ги рециклират. Инициативата се провежда за шеста поредна година.

По-голямата част от желаещите да се включат в кампанията са ученици в последните класове или студенти на възраст между 16 и 25 години. Участие взимат и младежи от Български младежки Червен кръст – Бургас и от Интеракт клубовете Бургас-Пиргос и Бургас-Приморие.

„Това са млади хора, които виждат каква е ситуацията около тях и съзнават, че могат да направят нещо, за да я подобрят. Те знаят, че промяната зависи и от тях. За всеки мотивът за участие е различен – за едни е желанието да работят с деца, за други е да получат препоръка, с която да кандидатстват за образование в чужбина. Един от най-големите плюсове е, че се запознават и с хора с общи интереси и виждания, които също като тях са социално активни“, споделя Чавдар Ченков, част от екипа на Бургас Рециклира.

По време на обучението младежите ще се научат как да комуникират с първолаците и да им поднасят полезна и важна информация чрез най-иновативните методи на преподаване. Образователната програма е разделена в 3 учебни часа с различна насоченост – теоритична, творческа и игрова. Всеки от участниците ще получи любопитни текстови материали и клипове на тема рециклиране и опазване на природата, както и специално изготвения за кампанията „Наръчник на доброволеца“.

Официалният старт на инициативата е на 8 април. Повече информация относно събитията, които предстоят като част от програмата на „Бургас рециклира“ 2019 можете да откриете на официалната facebook страница https://www.facebook.com/burgasrecycle/.

R_DSC_2272 R_DSC_2275 R_DSC_2281

 

 

Бургас отдава почит към едно от големите имена на поезията Христо Фотев. На днешния 25 март, Благовещение, се навършват 85 години от неговото рождение.

Писатели, поети, хора на изкуството, народни представители и граждани отдадоха почит към живота и творчеството на Фотев пред паметника му в Морската градина, където се проведе организираната от Община Бургас церемония по този повод. По време на събитието бургаски ученици рецитираха едни от най-популярните стихове на поета.

Спомени от близостта си с Христо Фотев споделиха поетът Недялко Йорданов, краеведът Георги Райков. На церемонията присъстваха още народните представители Диана Саватева и Ивелина Василева, зам.-кметът д-р Лорис Мануелян и други.

„Благодаря на всички вас, че сте тук. Благодаря, че една такава годишнина ни събира. Трябва всяка година да идваме и да поднасяме цветя на този паметник, който така е нарекъл човекът – символ на мъртвия, който оживява винаги пред нас. Христо беше казал: „Ти би могъл да бъдеш весел. И ти си весел всеки час, как иначе ти би понесъл да си писател във Бургас“, каза по време на церемонията Недялко Йорданов.

„Тази година, благодарение на двамата известни бургазлии Георги Райков и Недялко Йорданов, Община Бургас издаде нещо, което е уникално за цяла България. Това е невероятното издание „Те са тук“. То представлява антология на всички мъртви поети. Те ще са тук, докато нас ни има и докато техните произведения се четат“, каза д-р Лорис Мануелян.

Честванията, посветени на рождението на Христо Фотев, продължават и утре. Във вторник от 18.00 часа в салона на кукления театър ще бъдат представени неизвестни на широката публика стихове на поета. Спектакълът е озаглавен „Ти тръгваш и се връщаш пак в Бургас“. Участие в него ще вземат поетът Недялко Йорданов, поетесата Венда Райкова, актьорът Пламен Каров и журналистът краевед Георги Райков.

Още снимки

2

3

4

Маестро Георгиос Балацинос, последният носител на наградата от Букурещкия международен конкурс за диригенти, ще застане в петък пред оркестъра на Държавна опера – Бургас за продукцията на „Норма“ на Винченцо Белини. Маестро Балацинос е в Бургас в момент, в който се завръща и на гръцка сцена с Националната опера на Гърция за две продукции, едната от които също е „Норма“ и е включена в рамките на Атинския фестивал. В спектакъла, който ще се състои на 29 март от 19 ч. в зала Опера, ще видим и варненското сопрано Линка Стоянова, позната на бургазлии от превъплъщението й миналата година като Флория Тоска, на която ще партнират Даниела Дякова и Борис Луков.

Георгиос Балацинос е носител на няколко международни награди в конкурси за диригенти. Освен наградата от Букурещ през 2018 г. той е призьор и на Международния концертен конкурс за млади диригенти в Берлин за 2016 г., Международния конкурс за диригенти „Джанкарло Факинети“ в Италия през 2018 г., отличен е и в няколко международни конкурса за диригенти. Този сезон ще бъде и дебютът му с Полския радио-симфоничен оркестър, Филхармоничният оркестър на Бакау – Румъния и др.

Линка Стоянова, която ще гостува в ролята на самата Норма, е солист на Държавна опера – Варна. Позната е от постановки на Старозагорската опера, а с екипите на Националната опера – София и Пловдивската опера е гастролирала в театри в Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Португалия, Испания, Норвегия и САЩ. В репертоара й влизат роли като Тоска, Мими от „Бохеми“, Чо Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“, Аида, Дездемона от „Отело“, Донна Ана от „Дон Жуан“ и др.

На 21 април 2019 г. Българската Асоциация по Хемофилия за 4-та поредна година организира Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Той ще стартира точно в 11:00 ч. едновременно в СофияПловдивВарнаБургас и Стара Загора. Тази година националната информационна кампанията ще премине под надслов „Движението е промяна!“.

Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден на Хемофилията с различни публични събития и проекти, които целят да дадат гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение и подобряване на социалните условия на живот за хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Маршрутите на велопохода и в 5-те града са леки, съобразено с децата и болните, които ще се включат в тях. В Бургас той ще стартира от терасата до КЦ „Морско казино“.

**********

За хемофилията:

Хемофилията е наследствено заболяване, което се предава генетично. Клиничното проявление се изразява с понижаване способността на тялото да съсирва кръвта, резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка.

Пациентите с по-леката форма на заболяването могат да имат симптомите на болестта след инцидент или по време на операция. Кръвоизливите в ставите могат да доведат до постоянно увреждане, докато мозъчните кръвоизливи могат да се изразят в продължителни във времето главоболия, загуби на съзнание и припадъци.

Хемофилията е дефект в половите хромозоми, а болестта на фон Вилебранд и другите редки нарушения на кръвосъсирването са дефект в телесни хромозоми. Съществуват два типа – хемофилия тип А (липсващ фактор на кръвосъсирване VIII) и хемофилия тип Б (липсващ фактор IX). Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета – предава се от майка на син (жените са носители на заболяването, докато при мъжете се проявяват симптомите).

При болестта на фон Вилебранд и другите редки наследствени нарушения на кръвосъсирването може да страдат както момчета, така и момичета.

Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави периодично в режим на профилактика  или при нужда по време на кръвоизлив, в домашни условия или в болнично заведение. Лекарствата, съдържащи липсващите фактори на кръвосъсирване, се произвеждат на базата на човешка кръвна плазма или чрез рекомбинантна (създадена по генетичен път) технология. Около 20 % от хората развиват антитела към съсирващите фактори, което прави лечението още по-трудно.

От витринатавиж всички

0
Броят на хората с Rh отрицателна кръв (Rh) е 15% от общия брой на населението на Земята. Има много предположения за това кои са...

Стилътвиж всички

Открий ме в спорта