My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Водещи новини

Поредният безплатен подготвителен курс „Programming Basics“ ще започне в Бургас на 6 октомври. Записването ще продължи до 27 септември 2018 г., 23:59 ч., съобщиха от СофтУни.

Програмата по софтуерно инженерство стартира с три приема в годината – през месеците януари, май и септември. Преди всеки прием се провежда безплатен подготвителен курс „Programming Basics“, който приключва с изпит по програмиране и е приемен за програмата.

Преди да се попълни формата за кандидатстване, кандидатът трябва да  избере дали желае да се запише в присъствена форма на обучение за предстоящия курс „Programming Basics“, като се обучава на място в учебната зала. Другата опция е да се обучава онлайн от своя компютър или да се яви директно на приемния изпит.

Mястото на провеждане на курса е в сградата на Колежа по туризъм, гр. Бургас (за курсистите, които ще се обучават присъствено).

Обучението стартира на 6-ти октомври и ще продължи 2 месецa, като занятията ще се провеждат всяка събота от 10:00 до 14:00 ч.

На 1-ви и 2-ри декември ще се проведе приемният изпит (той ще е онлайн) на Софтуерния университет, а новоприетите студенти стартират своето обучение в програмата по софтуерно инженерство през януари 2019 г.

Разкриването на постоянен обучителен център по програмиране и софтуерно инженерство в Бургас стана възможно след личната покана на кмета Димитър Николов и подписания меморандум за сътрудничество с ръководството на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и „СофтУни“.

Курсът включва писане на програмен код на начално ниво (basic coding skills), работа със среда за разработка (IDE), използване на променливи и данни, оператори и изрази, работа с конзолата (четене на входни данни и печатане на резултати), използване на условни конструкции (if, if-else, switch-case) и цикли (for, while, do-while, for-each).

Българският проект „Софтуерен университет“ /СофтУни/ е превъплъщение на идеята за иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в света на програмирането.

Записването става с регистрация на сайта на Софтуерния университет – softuni.bg.

Водните кестени са един от често срещаните продукти в китайската кухня.Те произвеждат луковици, които имат твърда бяла плът и лек аромат. Богати са на витамини и минерали, освен това са с ниско съдържание на натрий и мазнини. Когато търсите храни, които не съдържат холестерол и мазнини, за да ги добавите към вашите хранителни планове, водните кестени задължително трябва да присъстват.

Можете да намалите риска от сърдечни заболявания и инсулт, като поддържате нивото на холестерола в кръвта, а добавянето на кестени към храната ви може да помогне да направите това. Съдържанието на нулева мазнина във водните кестени може да ви помогне да предотвратите повишаване на теглото, когато ги добавяте към вашата диета.

Само половин чаша от тях ви доставя 10 % от необходимото дневно количество B6. Той поддържа функцията на мозъка и имунната система, докато тиаминът и рибофлавинът помагат на тялото да превърне храните в енергия. Във водните кестени се съдържа голямо количество калий, мед и манган. Всеки от тези минерали играе важна роля в цялостното здраве на организма. Сърцето ви поддържа стабилен ритъм с помощта на калия, докато медта подпомага производството на червени кръвни клетки.

Манганът помага за изграждането на здрави кости, а също и оказва помощ при метаболизиране на въглехидратите и холестерола. Като богати на полифенолни и флавоноидни антиоксиданти, водните кестени притежават антибактериални, антивирусни, противоракови и антиоксидантни свойства. Те помагат за укрепване на стомаха и далака и отстраняват симптомите на слаб далак като лош вкус, безсъние, чувство на болка, умора и рак.

Воден кестен

Снимка: Traeger Wood Pellet Grill

Използването на воден кестен в сурова форма или под формата на сок спомага за облекчаване на проблема с лошия апетит както при деца, така и при възрастни. Сокът се използва и за контрол на диария и дизентерия, а плодовете -за лечение на възпалено гърлоанемияфрактурибронхит и проказа.

Водните кестени са изключително полезни при бременни жени. Помагат при лечение на хипертония по време на бременността и подобряват растежа на плода. Овесена каша, направена от брашното от воден кестен, се дава на жените след раждането, за да се предотвратят кръвоизливи. Изсушените семена спират кървенето и намаляват шанса от спонтанен аборт. Също така насърчава отделянето на млякото от млечната жлеза.

В допълнение към техните многобройни ползи за здравето, дадени по-горе, водните кестени могат да бъдат от полза за кожата. Те пречистват кръвта чрез премахване на токсините от тялото. Това води до появата на блестяща и млада кожа.

Бременност

Водните кестени са ефективни при лечението на състояния като морбили. Варени във вода създават отлично решение за пациентите с морбили и справянето с белезите вследствие на болестта.

Малко познати и силно невзрачни водните кестени са дар както за здравето, така и за красотата. В никакъв случай не трябва да се пренебрегват, особено от жените, и те ще ви се отплатят подобаващо.

Източник: gotvach.bg

През последните няколко години есента се превърна в литературния сезон на Бургас. Всеки октомври в града се организира своеобразен фестивал на словото. Програмата на предстоящото издание отново е богата. Тя включва представяния на бургаски и гостуващи автори /сред гостуващите тази година има солидна унгарска група/, посветени на литературната критика и преводачеството вечери.

Есенни литературни празници’2018 ще бъдат открити на 1 октомври от 17.30 часа в Дом на писателя, ул. Вола 1. Те се организират от Община Бургас и Дом на писателя. Ето и цялата програма: 

ЕСЕННИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ 2018

1 октомври /понеделник/, 17:30 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

Национален празник на поезията

Международен ден на музиката

Откриване на Есенни литературни празници

(XXI издание )

 

2 октомври /вторник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Намръщени веселяци“, разкази

Автор Георги Йочев

Представят Ваньо Вълчев и

Симеон Димитров

 

3 октомври /сряда/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„На поезията – с любов“

Вечер на бургаските поети

С участието на актьорите

Ива Папазова и

Никола Парашкевов

 

4 октомври /четвъртък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„На стоп“, разкази

Автор Николай Фенерски

 

6 октомври /събота/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Море от думи“, българо-унгарска среща

Участват писателите: Sabina Ugi,

Djordji Hegedjush, Chaba Zhebjok,

Djord Sondi, Atila Hegi Botosh,

Atila Jas, Imre Babich

 

8 октомври /понеделник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Завещаване на деформациите“, поезия

Автор Тони Теллалов и

Алманах „Златоструй“ – Шумен

Представя Антонин Горчев

 

9 октомври /вторник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

Премиера на „Дендрариум“, поезия

Гостува проф. Александър Шурбанов

Представя доц. Марин Бодаков

 

10 октомври /сряда/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Намерени в превода“

Гостуват Сабина Павлова и

Емил Басат от Съюза на преводачите

 

11 октомври /четвъртък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Дядо Жельо войвода“, роман

Автор Иван Джамбазов

Представя Иван Сухиванов

 

12 октомври /петък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Обратна гравитация“, поезия

Автор Роза Боянова

Представят Митко Новков и

Николай Гундеров

 

15 октомври /понеделник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Животът няма втора половина“, роман

Гостува Христо Карастоянов

 

17 октомври /сряда/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Бургас е моят град“ – Антон Страшимиров

Експозе на Георги Райков за писателя

С участието на Пламен Каров

 

18 октомври /четвъртък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Високо при изящното слово“

Вечер на бургаската проза

С участието на Стоян Памуков

 

19 октомври /петък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Поезия от Стремската долина“

Гостуват Михаил Гунчев и

Васко Попов

Водещ Мина Кръстева

 

22 октомври /понеделник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

Представяне на книгата „Белият гарван“

Гостува Румен Денев

Водещ Милка Иванова

 

23 октомври /вторник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Сенките на времето“, разкази

Автор Милка Иванова

Представя Юлиан Жилиев

 

25 октомври /четвъртък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Октомврийски напеви“, поезия

Автор Борис Бухчев

 

26 октомври /петък/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Проза за прозата“ –

от шейсетте до осемдесетте години

Гостува проф. Симеон Янев

Водещ Роза Боянова

 

29 октомври /понеделник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Литературата и литературната критика, днес“

Гостува проф. Светлозар Игов

 

30 октомври /вторник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

„Непревзето море“, поезия

Автор Иван Сухиванов

Представят Роза Боянова и

Росен Друмев

 

31 октомври /сряда/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

Представяне на алманах „Бургас“

Закриване на Есенни литературни празници

Водещ Росен Друмев.

sdelaisam.mirtesen.ru

Обичате ли тиква? Американците отдавна са признали вкусовите и лечебни качества на тиквата, която дори е станала част техните традиции. У нас това уникално природно богатства също се консумира редовно, съобщава „Дарик“.

За произхода на тиквата все още няма единно мнение. Някои смятат за нейна родина Америка, а други – Китай, където тя е била култивирана в императорския двор. Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки – в нея наистина се крият истински вълшебства.

Витамини

Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца.

Помага при безсъние

Освен че тиквата помага при безсъние, тя е полезна и при доста сериозни болести. Препоръчва се на хора със сърдечносъдови заболявания.

Топи килограмите

Всяка рецепта с тиква помага за по-лесното сваляне на килограмите. Тъй като тя се приема лесно от организма и не тежи на стомаха, тиквата спомага по-бързата работа на метаболизма.

 

blitz.bg

Европейската нощ на учените се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която напредничави умове представят свои постижения и предизвикателства пред широката публика в рамките на един ден. Тази година инициативата ще се проведе на 28 септември – петък.

Регионален исторически музей – Бургас е домакин и съорганизатор на два лъча от програмата за Европейската нощ на учените в града – пред Археологическия музей (ул. „Богориди“ 21) за по-малките, и в КЦ „Морско казино“, като част от Осмата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2018.

 ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ В БУРГАС

28.09.2018 г.

Лъч 1 – Археологически музей – Бургас

15:00 – 19:00 – Наука в града REFRESH: Щанд „Забавна математика“;

15:00 – 19:00 – Наука в града REFRESH: Щанд „Полярни приключения“;

15:00 – 16:00 – Refresh, Щура Лаборатория;

16:00 – 16:30 – Наука в града REFRESH: Математика с Римски числа с Археологическия музей;

16:30 – 17:30 – Наука в града REFRESH: Антарктика за цял сезон или за цял живот – презентация на Асоциацията на младите полярни изследователи;

17:30 – 18:30 – REFRESH кафене: „Избрани задачи от българския математически фолклор“ с Център по забавна математика: за ученици, учители, родители.

Съорганизатори: Британски съвет, APECS България, Забавна математика, Щура лаборатория, Училище Френе.

Лъч 2 – КЦ „Морско казино“

17:00 часа – демонстрации:

* Тримерни интерактивни представяния на исторически свързани значими комплекси, носители от Източноправославната култура и изкуство от Възраждането: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография;

* Мобилно приложение BOOK@HAND BIDL за български икони;
Експериментално уеб базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на тракийската цивилизация и култура.

Участници в разработката: Институт по математика и информатика при Българска академия на науките и Изследователски институт по автоматизация и изчислителна техника (MTA SZTAKI) към Унгарската академия на науките.

Съорганизатори: Регионален академичен център – Бургас към Българска академия на науките, Българска академия на науките, Софийски университет и др.

На 1-ви октомври от 18:00 часа в читалище „Хамалогика 2014“ – Бургас ще бъде представена фотографска изложба на бургаската урбанистка Мария Съботинова.

Проектът, озаглавен „Голяма“ включва фрагменти от ежедневието и кратки разкази за няколко креативни и вдъхновяващи жени от Бургас, които едновременно с необикновените си и впечатляващи професии са и майки.

Чрез снимки Мария Съботинова представя как жените управляват живота си като балансират работа, грижа и възпитание на децата, участието им в социалния живот. Работейки в сферите си на интерес те допринасят както за развитието на града, така и за популяризирането му в страната и чужбина и не на последно място успяват да подобрят градската среда и качеството на живот в Бургас – социално, икономическо, културно и артистично.

Проектът цели да провокира градивен диалог по темите за раждане, следродилна депресия, полово неравенство в обществото и у дома, социални ангажименти на членовете на семейството и др.

Проект „Голяма“ е финансиран със съдействието на Община Бургас. Изложбата може да бъде видяна до 2 ноември 2018г.

Входът е свободен.

* Читалище „Хамалогика 2014“ е разположено в сградата на бившия Профсъюзен дом, над Операта. Входът е от към ул. „Цариградска“.

Pinterest

Днес ще бъде предимно слънчево, но хладно. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. Ще духа умерен, в югоизточната половина на страната и силен североизточен вятър и с него нахлуването на студен въздух ще продължи. Максималните температури ще са между 14° и 19°.

Над планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието ще е слънчево, с повече облаци в крайните южни райони, където са възможни слаби валежи. Ще духа умерен и временно силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 19°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, след обяд в крайните южни райони временно ще се усили до 5 бала.

НИМХ-БАН

ОВЕН 

Проявете всичките си делови качества, за да постигнете успех. Практичността и обмислените ходове ще ви помогнат да заемете високо положение в професията и кариерата. Тези, които се занимават с частен бизнес, ще успеят да умножат капитала си. Работата заедно с личния ви партньор ви кара да се раздвоявате и да се питате дали е редно да демонстрирате чувствата си пред колегите. Постарайте се да не реагирате прекалено болезнено на критичните забележки на близките си. Заложете на тактичността и верността в отношенията си.

ТЕЛЕЦ

Бъдете внимателни по пътя към поставените цели. Сериозна конкуренция и препятствия ви очакват на работното място. Избягвайте общуването с малко познати лица. Необходима е отговорност за постъпките ви, самоконтрол и въздържание. В делата, свързани с финанси, бъдете предпазливи, защото може да очаквате непредвидени разходи, които ще нарушат бюджета ви. В личния ви живот трябва да поемете инициативата и да бъдете по-скромни в желанията си. Отложете ако е възможно пътуванията. Възможни са травми.

БЛИЗНАЦИ

Най-вероятно ще решите нищо да не планирате днес, за да не се разочаровате в работата и любовта. Прекарайте деня в уединение и оставете нещата да се движат със собствен ход. Финансовите проблеми могат да се решат неочаквано лесно. Банков кредит с нисък процент, който може да инвестирате успешно, ще ви донесе добра печалба. Невинно любовно приключение или случаен флирт могат да прераснат в сериозни отношения. Въздържайте се от алкохол и медикаменти днес.

РАК

Денят е благоприятен за срещи и контакти. Неочаквано може да се почувствате по-добре на работното място отколкото у дома. Дали това се дължи на охладняването ви към партньора и засилените симпатии към колега ще се изясни по-късно. Спазвайте правилата, установени от обществото и законодателството, за да не попаднете не само в неприятна ситуация, но и да заплатите голяма глоба. Илюзиите в личния живот ще ви причинят разочарования и нервен срив.

ЛЪВ

Ако желания отпуск не се получи така както го искате, не се отчайвайте. Можете да отдъхнете сред природата или с близки роднини. За да не рискувате излишно, този ден не мислете за сериозни и важни неща, а просто се наслаждавайте на живота и почивката. Любимо хоби ще ви отвлече от мрачните мисли и проблеми. Денят е добър за духовно обогатяване, учение или придобиване на нови умения. На работното място бъдете по-сдържани и не рискувайте авторитета си.

ДЕВА 

Днес малко ще се наложи да забавите реализацията на някои планове, свързани със семейството и дома. Не бързайте да се радвате на новото жилище докато окончателно не влезете в него. Главните ви съюзници днес са желязната логика и хладния рационален подход към задачите. Не влизайте в спор с колегите си, за да не се окажете в неприятно положение. Възможни са разходи, свързани с обучение на децата или преместване в друга страна. Не се бойте от промените в личния ви живот.

ВЕЗНИ

Очакват ви тежки изпитания както в морално така и във физическо отношение. Не си струва да започвате голям проект или важна задача. Склонни сте излишно да идеализирате партньора си, считайки го за ваша сбъдната мечта. Това само ще ви донесе поредното разочарование. Успех може да постигнат тези от вас, които се занимават с наука или друга интелектуална дейност. Опитайте се днес да се въздържате от всичко, което може да навреди на организма ви.

СКОРПИОН

Активен и продуктивен ден ви очаква. Сами ще се учудите откъде се взема тази сила и енергия. Организирайте екскурзия или развлекателно пътуване за семейството си в непозната страна. Към деловите и финансовите въпроси днес подхождайте изключително внимателно, не приемайте на вяра никакви обещания. Научете се да прощавате слабостите на околните, за да не се окажете сами накрая. Възможно е да осъществите някои полезни контакти днес.

СТРЕЛЕЦ 

Пред вас се откриват нови перспективи, но ще се наложи да преодолеете и не малко прегради по пътя към целта. Днес ще бъдете толкова активни и позитивни, че дори и по-опитните сътрудници на фирмата ще се обръщат за съвет и помощ към вас. С успех ще реализирате творческия си потенциал. В личния ви живот ще трябва да отложите очакваните романтични преживявания с човек, когото отдавна харесвате. С постоянния ви партньор нещата не вървят добре, има някакво неразбиране и липса на доверие, което значително ще усложни отношенията ви.

КОЗИРОГ

Днес около вас ще се появят много нови приятели и ще възникнат нови идеи за работа. Оригиналният подход към най-сложните въпроси ще ви позволи бързо и лесно да реализирате замисленото. Очакват ви немалки грижи за по-възрастни родители и роднини. Трябва да се научите да овладявате интереса на аудиторията ако ви очакват публични презентации. Отстоявайки собственото си мнение се постарайте да бъдете коректни и не твърде агресивни. Не поемайте рискове, които ще ви донесат само негативни последствия.

ВОДОЛЕЙ

Отличен ден за тези от вас, които се занимават с умствена дейност, писателство и творчество. Не падайте духом и разчитайте на вашите таланти и умения, за да постигнете успех. Може да подкрепите приятелите си и в най-смелите им начинания. Във финансово отношение ще успеете да се измъкнете от сложна ситуация. Не се отказвайте от търговски предложения, които може да получите от чуждестранни фирми. Настроението ви е променливо и за да се успокоите, прекарайте известно време в уединение.

РИБИ 

Много от вас днес ще се занимават с миротворческа дейност и да проявят милосърдие. Ще помагате на близките си и вие самите може да получите кредит, спонсориране и подкрепа от роднините. Ще се наложи и да попътувате днес. Опирайте се на здравия разум във всички финансови въпроси. Някои от вас може да започнат любовен роман, към който няма да се отнесат твърде сериозно. Спорт, каране на велосипед, плуване и други физически активности ще ви заредят с енергия. В някои семейства може да се очакват нови попълнения.

Източник: astrovega.org

Само след два дни започва осмото издание на националния фестивал „Сребро в косите, песен в душите, край морето на Бургас“. 100 състави и 30 индивидуални изпълнители или общо 1100 участници ще излязат на сцената в залата на НХК на 27-ми и 28-ми септември /четвъртък и петък/ от 10.00 часа.

Самодейните певчески групи и състави ще представят богат и разнообразен репертоар от автентичен и обработен български фолклор, популярни естрадни, патриотични и стари градски песни.

Наред с пенсионерските клубове и формации от Бургас, в града идват гости от цяла България. Тази година има записани участници дори от градовете Тервел, Белоградчик, Крумовград, Ивайловград и Дулово.

Целта на фестивала е социална адаптация на хората от т. нар. „трета“ възраст, както и съхраняване, развиване и популяризиране на българската фолклорна, естрадна и стара градска песен.

По традиция през втората вечер /28 септември/ от 17.30 часа ще се състои Гала концерт на най-атрактивните участници, който се посвещава на Международния ден на възрастните хора – 1 октомври.

Фестивалът се организира от Община Бургас и Сдружение „Съюз на пенсионерите – 2004“.

Още снимки

f9044dd32a1f764c164f4d4dd8f7e7a0

Известният български алпинист Атанас Скатов ще гостува в Бургас, за да изнесе мотивационна лекция и да представи последната си книга „Гашербрум“. Срещата с него е насрочена за 19 часа на 4 октомври в експоцентър „Флора“.

Книгата „Гашербрум“ е част от поредицата „Над 8000 метра“. Тя е третата поред след „Манаслу“ и „Анапурна, Дхаулагири, Макалу“. В основата на поредицата са дневниците от експедициите на Атанас Скатов в Хималаите. В тях той проследява осъществяването на проекта си за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника (Хималайската корона на планетата) без консумация на храна от животински произход.

По време на мотивационната лекция в Бургас ще бъде прожектиран и първият филм за проекта, който проследява изкачването на най-високия връх в света Еверест, което Атанас Скатов предприема през 2014 г. по северния ръб от Тибет.

Събитието е с вход свободен.

От витринатавиж всички

0
В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към...

Стилътвиж всички

0
Носенето на прозрачна блуза не е проста работа, защото съчетаването й с останалите дрехи може да даде на цялостната ви визия щипка сексуалност или...