Водещи новини

Извънредна среща при премиера Бойко Борисов заради войната по пътищата

Видеорегистратори, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт са част от мерките, предвидени от правителството срещу войната по пътищата. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредна среща при премиера Бойко Борисов по повод тежките пътни инциденти край Ловеч. На нея присъстваха още ръководството на МВР и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Ще се въведат видеорегистратори в автобусите и превозните средства извършващи обществен транспорт. Така ще бъде заснемана цялата пътна обстановка. Това ще помогне на МВР в разследванията на катастрофи и ще представлява „черна кутия“ за пътната обстановка, посочи транспортният министър.

Друга мярка, която правителството ще вземе, е да се задължат всички, които осъществяват обществен транспорт, да сложат колани по седалките си и пътниците ще трябва да ги ползват.

Ще се въведат и изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, посочи Московски и допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Транспортният министър заяви, че ще се направи преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъждало какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата получаващи шофьорска книжка./dariknews.bg

Pinterest

Най-лесно се дават съвети за възпитание на чуждите деца. И е почти безполезно. Защото страничния човек не познава характера на детето и на родителите, нито обстоятелствата при които те живеят.

Затова приемете написаното по-скоро като любопитно четиво, а не като пореден опит да ви се дават съвети. Защото вашето дете е уникално и то най-добре ще ви подскаже как да се отнасяте с него.

Тибетците се отнасят много внимателно към малките деца до 4 или 5-годишна възраст.

Те знаят, че това е период, в който детето се развива, изграждат се активността, отношението към живота, любознателността – основният път към познанието. Но и период, в който мозъкът не е способен на сложни логически задачи и житейски съждения.

Детето например, не може да разбере, че като е повредило телефона, ви е създало голям финансов проблем. Защо да му се караме и наказваме, като няма умишлена вина?

Може да се реагира с нещастна физиономия, за да разбере, че това е лошо, но не и с наказания. Последните показват единствено предимството на силния. Затова тибетците се отнасят с децата на тази възраст като с царе. Не им забраняват нищо, освен опасните за живота неща, не ги наказват, толерантни са към белите им.

Те смятат, че ако в тази възраст децата се потискат, това влияе зле на тяхната активност и самочувствие, на интереса към живота, на креативността. И най-лошото, ще се научат да се примиряват със силните и с наглите, които ще срещат в живота си.

Снимка: davehill.co.uk

Не такова е положението с по-големите деца, от 5 до 10-годишна възраст. С тях тибетците се отнасят като с работници. Дават им различни задачи и изискват стриктно изпълнение. Ако това не стане, прилагат мъмрене и наказания, дори физически.

Те знаят, че в този период активно се развива интелектът и работните навици. Затова постоянно ги товарят с нови знания и работа, за да развият сръчността и интелекта си и да усъвършенстват уменията си.

Учат ги на отношения към хората, да предвиждат какви ще са реакциите на околните спрямо техните действия. Както и да провокират положителното отношение на околните и да избягват отрицателното.

Мнението на тибетците е, че ако на тази възраст продължавате да глезите децата, те ще пораснат инфантилни, неспособни да се справят с никоя дейност, включително и с духовната.

За възрастта 10-15 години в Тибет съветват да се държим с детето като с равен. Но без да се забравя, че знанията и опита на възрастните са по-големи.

Балсам за самочувствието на тийнейджъра е ако се съветвате с него по различни теми и му давате право да решава самостоятелно. Ако посоката е грешна, тя се коригира фино, с обсъждане, разговори, примери, преценка на рисковете. Само така може да се формира чувството за самостоятелност и независимо мислене.

Снимка: project-himalaya.com

Ако в този период продължи покровителственото поведение, формира се бъдещето на един несигурен, неуверен човек, който ще живее в сянката на самоуверените. Но едва ли ще има подкрепа от тях.

След 15-тата година е времето да се покаже уважението към детето. За възпитание вече е късно. Вече имаме оформен физически и емоционално човек, който заема полагащото му се място в животаИ ако не го уважаваме, той рано или късно ще си тръгне от нас. Та дори и само емоционално.

Източник: edna.bg

Define İşaretleri

Никой не знае имало ли е такова и къде е скрито, но иманярите го търсят и до днес

Повече от два века из Странджа планина се носи легендата за несметно съкровище, заровено някъде там от Вълчан войвода. Никой не знае къде е заровено, но мнозина вярват, че съществува. Загадката не дава мира нито на историци, нито на иманярите от всички краища на България.

Великият хайдутин, който върлувал в Странджа, притежавал купища злато – говори народната легенда. Съкровищата си заровил на тайно място в планината и оставил за потомците си карта, на която е посочен трезорът. Вълчан натрупал богатството от нападения над османски и български чорбаджии.

Загадъчната карта сочеща къде е съкровището на Вълчан войвода
Загадъчната карта сочеща къде е съкровището на Вълчан войвода

Възрастните хора дори твърдят, че в тефтерчето на отец Марин – сподвижникът на Вълчан войвода, е описано подробно как и къде точно е заровено имането.

Загадъчната карта

За картата, указваща пътя към имането на Вълчан войвода, се носят легенди. Във вече споменатия дневник на поп мартин се казва, че огромното богатство е скрито в пещерата Общата Маара, намираща се над село Черни Осъм.

Свещеникът дори разкрива, че съществува и овнешка кожа, на която е начертана карта, показваща пътя до имането.

Най-търсената карта

Въпросната карта неслучайно е блян на иманярите от векове. Смята се, че е подписана от самият Вълчан войвода и отец Марин. На нея са начертани и точните указания на маршрута – тръгва се от Троянския манастир право нагоре, върви се срещу течението на река Черно Осъм и след около четири часа ходене се стига до Чаушов дол.

Точно над него, по залез слънце, високо на скалата е имало издялан четвъртит камък, за който са били нужни 250 души, за да го качат чак до там. Точно под него, на полянката, е имало засаден нарочно люляк, под който е била направена пътека.

Тази пътека отвеждала до тайна пещера, използвана още от латините, когато нахлули по тези земи.

Там било зазидано имането с дувар и камъни, а пътеката била пресечена, за да не може никой да открие богатството.

Естествено, тази легенда през годините е отвела хиляди търсачи на богатство до указаното място. Нито един от тях обаче не успял да открие така бленуваното съкровище.

Самата карта е само легенда, затова иманярите продължават да я търсят със същата упоритост, с която търсят и имането.

Легендите пък разказват, че златото на войводата се пази от три вещици, които го пазят скрито от хорските очи. А над него тежи проклятие, което дебне всеки, който се осмели да го потърси.

Говори се, че през 20-те години на XX век експедиция от Франция навлязла в тунелите, водещи към богатството и никога повече не се появила.

Близо 100 години преди Освобождението хайдутинът проводил свои хора при руския император. Пратениците казали на владетеля, че войводата Вълчан е приготвил тонове злато, с които да плати свободата на България. На хората си заръчал да предадат, че имането ще стигне Русия веднага след войната, натоварено на влакови композиции. И до днес старите хора в Странджа предават от уста на уста невероятните

легенди за подвизите на Вълчан

„От баща ми знам, а той от неговия баща, че Вълчан войвода проводил хабер на руския цар. Казал, че е готов да плати цялото мурабе за войната – заплатите на войниците, пенсиите на вдовиците и децата и боеприпасите на солдатите. За жалост руският цар не се наел да започне война. Или не повярвал, че един хайдутин може да има такова имане“, разказва 80-годишният дядо Христо от странджанското село Стоилово.

Според преданието Вълчан изпращал много младежи да учат в чужбина и плащал издръжката им, за да има учени хора след Освобождението. Много места и местности се свързват с името му. Той умира в Браила, където отива да живее с най-близкия си другар и съратник поп Мартин.

Името му е познато не само в Странджа, но и в Сакар, Централна и Източна Стара планина. Четата му върлувала дори и в Северна България. Живял в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век – време на отслабена централна власт и хаос в европейската част на тогавашната Османска империя. През тези смутни години са бродели не само хайдушки чети, създадени от онеправдани българи, но и разбойнически групи и кърджалийски орди, които опустошавали всичко по пътя си.

Родното място на хайдутина и до днес не е известно. Историците спорят за три различни селища в района на Малко Търново. В спора превес взема версията, че е роден в с. Делиево, на 5 км от Малко Търново, което днес вече не съществува. Най-ранните исторически извори свързват младите му години със селата Тагарево (днешно Вълчаново) и  Факия. Оттам произхожда и бащиният му род Бимбеловци, които са наследници на свирепия Момчил войвода, загинал през 1345 г в битка с турските войски. От същия род произлиза и прочутият Стефан Караджа.

Техният далечен роднина Вълчан наследил буйния им и непокорен нрав. Четата си събира, когато е само на 18 години. Страстна, но нещастна любов го накарала да грабне оръжие и да се опълчи на турските поробители.

Преди да поеме по хайдушките пътеки, Вълчан бил пастир и кротко пасял бащините овце край родното си село. По това време младежът залюбил хубавицата Рада, която била най-личната мома в селото. Решил да я поиска за жена от баща й. Щом изпратил сватовете обаче и се разчуло за бъдещия годеж, местният субашия скочил като попарен.

Турският началник отдавна бил хвърлил око на момата

и бързо се саморазправил с ухажора й. Той изпратил заптиета да приберат Вълчан в конака и наредил да го пребият жестоко. Заплашил го, че ако погледне още веднъж Рада, ще го убие. След това отвлякъл хубавицата и я взел за жена в конака си.

Тази любовна драма преобърнала живота на кроткия пастир. Вълчан бързо зарязал овчарлъка, твърдо решен да се опълчи на субашията насилник. Събрал няколко младежи, набавили си оръжие и хванали гората. Първата задача, която поставил на скромната си дружина, била да убият изедника, който му отмъкнал изгората.

Една нощ, въоръжени до зъби, младите хайдути го нападнали и го убили в дома му. После взели Рада със себе си. Малко след това обаче по дирите им тръгнала турска потеря. Започнало сражение и красивата мома била простреляна смъртоносно. След трагичната й смърт Вълчан изпаднал в ярост. Решил да мъсти наред за поруганата чест и за отнетия живот на любимата си.

Събрал още по-голяма чета и наредил наказателни акции срещу турски управници в цяла Странджа. Вземал главата на всеки друговерец, който дръзнел да безчинства в планината. Основното занимание обаче на дружината били обирите на султанските хазни. Легендата разказва, че Вълчан имал безценен помощник – турчин на име Кара Емин ага, който се издигнал до длъжност секретар на султана.

Той бил неговият ятак във вражеския лагер и го осведомявал за движението на хазните и за маршрутите на керваните. Щом получавал нужната информация, Вълчан завардвал проходите с другарите си и нападал от засада. При всеки удар хайдутите прибирали цели дисаги, пълни със злато. По-голямата част от плячката те скривали в тайни пещери, а за себе си оставяли само толкова, колкото да преживеят студените зими, които изкарвали обикновено в Цариград под пълна нелегалност.

Според една легенда султанът дотолкова се отчаял от обирите, че заповядал да се отпечатат нови пари – махмудиета. След като няколко от тези нови махмудиета били открити у Кара Емин ага, той изпаднал в немилост и заверата му с Вълчан била разкрита. За да спаси главата си,

ятакът избягал от Цариград посред нощ

преди да чуе смъртната си присъда. По пътя си обаче бил запленен от българско момиче и решил да го отвлече. Деяние, което Вълчан не прощавал и на най-близките си хора. Та смъртта застигнала Кара ага в лицето на Вълчан. Войводата не простил на приятеля си, че отвлякъл и насилил българската девойка, и го посякъл.

Народните предания описват легендарния хайдутин като висок и едър мъж с черна дълга коса и светли гълъбови очи, които пронизвали като стрели.

Повечето предания за несметното имане на Вълчан го „скриват“ в една или друга пещера из Странджа. Колкото легенди – толкова и иманяри. Търсенето му продължава вече 2 века. Легендите обаче си приличат по едно – във всички се твърди, че войводата криел богатството с помощта на преносвачи, които никога не разбирали къде се намира тайникът. Като откриели подходящо място за скривалище, хайдутинът и бандата му вземали със себе си дюлгери с инструменти, но ги водели дотам със завързани очи.

Приготвяли мястото, оставяли парите и отново със завързани очи ги връщали обратно. Цялата Вълчанова дружина била дала зловеща клетва да пази тайните места до гроб. Много иманяри вярват, че едно от главните скривалища е Снеженицата – гориста местност с голяма пещера в землището на с. Карадере, сега в Турция. Предполага се, че там са заровени владишка корона и златен кръст. За тях се предполага, че са принадлежали на гръцкия владика в Одрин, който бил убит, защото бил заподозрян от хайдутите, че е доносник на турците. Но никой не ги е намерил.

Наследниците на Вълчан войвода, които живеят в днешна Румъния, също са обикаляли из Странджа неведнъж, въоръжени със споменатата по-горе карта, но и те ударили на камък.

Съкровището на Вълчан войвода все още се търси на много места в страната – в Странджа, в Стара планина и къде ли още не. Една иманярска легенда гласи, че злато и скъпоценни накити Вълчан и хората му са заровили в морска пещера, до която се стига само след като се премине през тесни наводнени тунели. Друга  мълва твърди, че

части от съкровището пък били открити още преди 40 години

край устието на река Ропотамо. Според местните хора това се случило през далечната 1970 г. Тогава в Приморско пристигнал специално изпратен екип от БКП. Те се установили в града и седмици наред обикаляли с металотърсач гората около блатото Аркутино. Ровичкали и в района край залива Перла, а след това и край устието на река Ропотамо и Маслен нос. Разпитвали местните хора надълго и нашироко какво са чували за имането на легендарния хайдутин.

Стигнали и до местния рибар бай Яни. В онези години Яни разказвал на мнозина, че лично се познавал с участник в заравянето на хайдушкото съкровище в района – един от най-близките съратници на Вълчан войвода. Рибарят се кълнял, че още когато бил дете, някогашен хайдутин, вече в преклонна възраст, му разкрил тайната.

Четникът спазил клетвата да не издава точно място на имането, но описал местоположението. Повечето хора гледали с насмешка на историята му, но хората с металотърсача видимо се впечатлили. По тяхна молба той ги завел там, където мислел, че е тайникът. Още на следващия ден мистериозните иманяри изчезнали от Приморско, а бай Яни открил огромен трап на мястото, което посочил.

Източник: bg-voice.com/chudesa.net

zanas.eu

НАСА публикува удивителен анимационен филм, комбиниран със снимки от Космоса, който показва какви ще са последствията от измененията на климата за последните 20 години. За създаване на вицуализация от спътниковите снимки са били необходими повече от три месеца.

„Кадрите са уникални, все едно Земята диша. Докато го гледах ми се струваше, че се пренасям в Космоса и, оказвайки се там, мога да пренавия времето, наблюдавайки всички изменения на планетата“, разказва един от създателите на филмчето – океанографът от НАСА Джеръми Вердел.

На четириминутното филмче може да се види как се е променял размерът на ледниците и на снежната покривка. За глобалното затопляне свидетелстват и кадри, на които Арктика е все по-зелена.  Във визуализацията е отразено и състоянието на океаните, а също така и животът в тях – в последните години там са се появили много биологически пусти участъци – места, където почти не са останали живи същества.

Създателите на проекта се надяват, че такава визуализация ще накара хората да се замислят за важността от решаване на екологичните проблеми.

Blitz.bg

От днес се въвеждат промени в разписанието на линия № 15. През дните от понеделник до събота, в определени курсове автобусите ще обслужват спирки Лазурна и Ангел Димитров. Фиксираните часове на тръгване от Сарафово във всички курсове се отнасят за спирка „Брацигово” – тази пред читалището в центъра. В обозначените със звезда курсове, преди да тръгнат от спирка Брацигово, автобусите обслужват спирки „Лазурна” и „Ангел Димитров”.

Разписание от Бургас, Автогара Юг
от понеделник до събота
05:30; 05:50; 06:05; 06:15*; 06:35; 06:45*; 07:05; 07:20; 07:35*; 07:50; 08:05; 08:25; 08:45; 09:10; 09:35; 10:00; 10:20; 10:40; 11:00; 11:20; 11:40; 12:00*; 12:20; 12:40*; 13:00; 13:20*; 13:40; 14:00; 14:20; 14:40; 15:00; 15:20; 15:40; 16:00; 16:20; 16:40; 17:00; 17:20; 17:40; 18:00; 18:15; 18:30; 18:45*; 19:00; 19:20; 19:40*; 20:00; 20:30*; 21:00; 21:30; 22:15; 23:00
* курсът се изпълнява до спирка Сарафово, Ангел Димитров

Разписание от кв. Сарафово, Брацигово
от понеделник до събота
05:00; 06:05; 06:25; 06:40; 06:55*; 07:10; 07:25*; 07:40; 07:55; 08:15*; 08:25; 08:40; 09:00; 09:20; 09:45; 10:10; 10:35; 10:55; 11:15; 11:35; 11:55; 12:15; 12:40*; 12:55; 13:20*; 13:35; 14:00*; 14:15; 14:35; 14:55; 15:15; 15:35; 15:55; 16:15; 16:35; 16:55; 17:15; 17:35; 17:55; 18:15; 18:35; 18:50; 19:05; 19:25*; 19:35; 19:55; 20:20*; 20:35; 21:10*; 21:35; 22:05; 22:50
* преди да тръгнат от спирка „Брацигово”, автобусите обслужват спирки „Лазурна” и „Ангел Димитров”. Ориентировъчни часове на преминаване през сп. „Ангел Димитров” – 06:50; 07:20; 08:10; 12:35; 13:15; 13:55; 19:20; 20:15; 21:05

В празнични дни /неделя/ разписанието и маршрута на линията се запазват без промяна.

Il Tennis Italiano

Григор Димитров обърна американеца Джак Сок с 4:6, 6:0, 6:3 във втория полуфинал на финалния турнир на ATP в Лондон и ще спори утре за трофея с белгиеца Давид Гофен, който по-рано сензационно изхвърли фаворита Роджър Федерер след 2:6, 6:3, 6:4.

Българинът започна повече от добре с 40-0 в първия гейм, но допусна изравняване. Димитров все пак спечели подаването си, а след две непредизвикани грешки на Сок във втория получи два шанса за пробив и се възползва при втория. Гришо затвърди пробива за 3:0. Американецът продължи да греши и Димитров имаше възможност за втори пробив, но не успя да го реализира. Сок взе за първи път свое подаване, а веднага след това върна пробива от началото и го затвърди, изравнявайки резултата до 3:3. Двамата спечелиха следващите си подавания, а в деветия гейм Гришо допусна четвърта двойна грешка в срещата и даде шанс на Сок за пробив. Американецът се възползва и поведе за първи път в мача, а след това на свое подаване не сгреши и взе сета с 6:4.

Вторият сет протече повече от категорично в полза на Григор Димитров, който спечели първия гейм, а след това веднага регистрира пробив и го затвърди. Българинът направи нов пробив и дръпна с 4:0, а до края на частта не даде никакъв шанс на съперника да се съвземе. Димитров спечели сета с чистото 6:0 и изравни резултата в срещата, взимайки и психологическо преимущество преди решителната трета част.

Заключителният сет започна изключително равностойно, като двамата печелеха подаванията си трудно в първите седем гейма. След тях Гришо водеше с 4:3 и получи няколко възможности за пробив в осмия гейм. Българинът се възползва и взе подаването на американеца, за да поведе с 5:3 и да се окаже само на гейм от класиране за финала.

Гришо цяла седмица играе невероятен тенис и стигна до полуфинала след три победи в група „Пийт Сампрас”, а една от тях бе срещу достигналия вече финала Давид Гофен с 6:0, 6:2 за малко над час. Димитров има 6 победи от мача с Гофен досега, но отстъпва с 1-3 при срещите си с Джак Сок до момента на ниво ATP. Американецът е в серия от три успеха над българина, след като загуби от него единствено в Стокхолм през 2014 година. След това Сок спечели на два пъти през 2015 година – на Ролан Гарос и в Монреал, а през настоящия сезон победи Григор в Индиън Уелс./blitz.bg

ГРИГОР ДИМИТРОВ – ДЖАК СОК 4:6, 6:0, 6:3

БНТ Новини

Почина трикратният олимпийски шампион във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу, съобщават турските медии. Той издъхна в болницата, където се лекуваше.

В края на септември той бе хоспитализиран заради чернодробна недостатъчност и дори бе поставен в изкуствена кома. Лекарите успяха временно да стабилизират състоянието му, като в началото на октомври претърпя и трансплантация на черен дроб, която в крайна сметка не успя да му помогне в борбата с цирозата, от която от години страдаше.

Наим Сюлейманоглу е трикратен олимпийски, седемкратен световен и двукратен европейски шампион. Роден е в Момчилград, продукт на българската школа по вдигане на тежести. Напуска България през 1986 г. Дотогава е спечелил за страната ни две световни титли./ cross.bg

pinterest.co.uk

Хакери са на път да сменят бомбаджиите, които взривяват банкоматите с газ, за да ги оберат. Новите апаши действат много по-фино – те режат правоъгълен отвор над екрана на АТМ-а, откачат диспенсъра на машината за пари, свързан към нея с USB порт и на негово място закачат лаптоп или таблет.

Целта им е да получат достъп до операционната система на машината и да й наредят да изхвърли всички налични пари в нея. Около десетина банкомата са атакувани по тази схема през последната половин година, пише „Телеграф“, позовавайки се на експерти по банкова сигурност.

Самата кражба не е толкова лесна, колкото взривяването на машината за пари, но при реализирането й няма и опасност банкнотите да бъдат повредени.

„Банкоматът представлява обикновен компютър със стара операционна система и върху нея е стартиран софтуер, който прави от обикновен компютър банкомат“, обясниха специалисти. Поради тази причина изрязването на отвор в корпуса се прави с единства цел 0 да стигнат до компютъра, управляващ ATM-а, и чрез друг лаптоп да започнат да го командват. Връзката между двата компютъра се осъществява чрез USB порт, с каквито към банкомата са свързани четецът за карти или диспенсърът. След като операционната система разпознае лаптопа на апашите, започват опитите за пробиване на администраторската парола, което вече им дава възможност да управляват целия банкомат и най-вече да го вкарат в тестов режим. При него машината изхвърля всички пачки, с които е заредена.

„На пазара има редица хакерски инструменти, които могат да се справят с паролата, осигуряваща администраторски достъп“, обясниха експерти. Според редица публикации един от софтуерите дори се е предлагал в затворен хакерски форум срещу 5000 долара. За подобен род атаки предупреждават експертите Касперски още през 2014 година, когато такива атаки са засечени в Европа.

Според специалисти по киберсигурност източването на кредитни и дебитни карти все повече ще бъде изместено от заразяването на компютри с вируси, при които хакерите получават достъп до онлайн банкирането./Blitz.bg

Кметът на Община Бургас Димитър Николов изказва съболезнования към семействата на загиналите при тежката катастрофа край Ловеч. Инцидентът стана днес по обяд на пътя София – Варна в района на село Микре. Николов изпрати съболезнователен адрес до кмета и жителите на община Перник.

„Приемете моите съболезнования по повод трагичната катастрофа, която отне живота на деветима ваши съграждани.

Бургас е съпричастен с мъката на хората, които по нелеп начин изгубиха свои близки.

От свое име и от името на жителите на Бургас Ви поднасям нашите съболезнования в този труден момент.

Молим се заедно с Вас близките на загиналите да намерят сили да преодолеят болката от сполетялото ги нещастие, а пострадалите да се възстановят и да се върнат отново към нормалния ритъм на живот. Поклон пред паметта на загиналите.“, се казва в обръщението на бугаския кмет.

 

 

Babys Mega Store

Семейна стая, в която родителите на недоносени бебета ще могат да прекарват време с децата си, ще има в Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас.

Това каза д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология, цитирана от БТА.

Днес в лечебното заведение бе отбелязван Световният ден на недоносените бебета.

Отделението вече е база за обучение на специализанти и екипът му е разширен с млади лекари, които искат да се посветят на тази трудна специалност.

Точно днес се наложи те да се борят за живота на три деца, родени преждевременно – в 25-та и в 30-та гестационна седмица, допълни д-р Томова.

За първите десет месеца на годината в УМБАЛ Бургас са родени 250 недоносени деца. От тях 12 са били с екстремно ниско тегло – под 1000 грама./novini.bg

От витринатавиж всички

0
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни богатства, предани поданици. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът изведнъж...

Стилътвиж всички

0
Козметиците твърдят, че може да направите косата и кожата си красиви и здрави у дома си, като използвате кафе. За ефективно премахване на грима, почистване...