Водещи новини

Ужасяваща гледка потресе айтозлии. Трупове на одрани животни бяха захвърлени на пътя, недалеч от извора, който е известен като „Лъджата“. Потресаващи снимки на окървавените тела публикуваха граждани в социалните мрежи и призоваха разследване да установи как са попаднали там труповете, които най-вероятно са от лисици, одрани за да бъдат взети кожите им.

Данните са 2017, малко над хиляда изпълнителни са образувани през януари

1016 длъжници с неплатен ДДС и други данъци от края на 2016 г. вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщават от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас. При всички тях има неплащане за повече от 2 месеца. НАП Бургас започна кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива регионални кампании, като част от националната на приходната администрация,  ще се провеждат всеки месец.

От НАП препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.

От НАП съветват своите клиенти до 7 дни да погасят задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело. Това е необходимо, тъй като плащанията по делото  трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП Бургас. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.

От приходното ведомство в морския град уточняват, че предмет на принудителното изпълнение е цялото имущество и доходи на длъжника, но крайните мерки като налагането на запор на банковите сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описа и продажбата на имуществото, могат да се избегнат. Това може да стане чрез своевременно заплащане на просрочените задължения. Именно поради неплащане на натрупани просрочени задължения, НАП Бургас е насрочила и първите за годината търгове. На публична продан са обявени офис помещения, апартаменти, моторни превозни средства и земеделски земи на обща стойност близо един милион лева.

В случаите на финансови затруднения, задължените лица и фирми трябва да се свържат възможно най-бързо с Агенцията, за да могат да бъдат спестени бъдещи неприятности, поясняват още от НАП Бургас.

Яхт-Клуб „Порт Бургас“, съвместно с Българската федерация по ветроходство, спечели домакинството на Европейското първенство на клас „Оптимист“ през 2017 г. /European IODA 2017/. Престижното  състезание ще се  проведе от 30 юли до 6 август в акваторията на Бургаския залив.

Кандидатурата на Бургас е избрана като най-добрата измежду 64 подадени заявки на общо събрание на Международната асоциация на клас „Оптимист“ още  в края на 2014 г. Една от причините са отличните условия, които градът предлага във всяко отношение.

Спечеленото домакинство от бургаския клуб е  резултат от успешната организация и провеждане в Бургас на Световното първенство за младежи на клас „470“ през 2007 г. и  на Балканските първенства през 2002 г. и 2010 г.

През 2015 година Яхт-клуб „Порт Бургас“ и Българска федерация по ветроходство домакинстваха и на Европейското първенство за младежи на класове „420“ и „470“, с което утвърдиха авторитета си на опитни организатори на прояви от световна величина.

Очаква се на Европейското първенство на клас „Оптимист“ през 2017 г. в Бургас да участват около 250 лодки с над 250 състезатели от повече от 35 страни.

Днес град Българово чества своето освобождение от османско иго. Едновременно с това неговите жители тъжат за изкланите през 1878 г. свои предци. По този повод в местната църква „Свети Атанасий“ бе отслужена заупокойна молитва.

В празничната част от програмата се включиха с желание децата от детска градина „Светулка“, училище „Васил Левски“ и певческият състав към пенсионерски клуб „Т.Първанов“.

Честването бе организирано от Кметство Българово, Читалище „Съгласие 1905“, Училищното и Църковното настоятелство. В него участва и зам.-кметът Йорданка Ананиева.

5879856a97af1fbb8da1515be9725104

77940089b0149e999859f6ee6ae0301b

b69340f3561dd3c1add1ce1b446c9371

Историческият музей в Приморско ще бъде домакин на ежегодната регионална среща на археолозите от Югоизточна България. Форумът ще се проведе на 11 февруари /събота/ в залата на културно-историческата институция.

Археолозите ще се съберат в морския град в навечерието на Деня на археолога – 14 февруари, за да представят доклади за извършените археологически проучвания през 2016 година. Ще бъдат представени резултатите от разкопките на територията на  Приморско, Созопол, Бургас, Несебър,  Карнобат,   Елхово,   Ямбол,   Нова Загора,  Раднево,  Сливен, Стара Загора и Казанлък. Във форума ще участват и специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН, извършили проучвания на територията на Югоизточна България през изминалата година.

През 2016 година домакин на регионална среща на археолозите от Югоизточна България бе Казанлък. Пред участниците в нея директорът на новооткрития Историческия музей в Приморско Даниел Пантов подробно разказа за ценните находки, открити на територията на морската община. Богатото културно-историческо наследство на региона и потенциалът му за развитие още тогава предизвика интерес сред археолозите, които решиха следващата среща да бъде направена в музея в Приморско.

Идеята за ежегоден форум на археолозите се е родила преди 36 години.  Тогава група млади археолози решили да организират Регионална конференция, където всяка година да споделят своите открития.

 

1den.bg

Измамници се обаждат по Туристически центрове в цялата страна, представяйки се като хора от местните Районни полицейски управления в съответния град. Те обикновено казват, че търсят преводач уж за чужденец, който трябвало да даде показания в полицията. За това сигнализираха служители на Туристическия информационен център в Габрово. Обаждане от измамниците се получили днес и колегите им от Туристическия център в Малко Търново. Там човекът, които позвънил, казал, че е известния столичен адвокат Марин Марковски. И помолил да бъде заредена карта за мобилен телефон със сумата от 30 лева. В процеса на разговора служителите от центъра разбрали, че става дума за измама и се обадили на телефон 112.

„Вече има измамени, вкарват преводача в схема и го убеждават да направи паричен превод. Моля да бъдете внимателни“, се казва в писмото, изпратено от Габрово до туристически центрове в страната.

„Ние от адвокатска кантора „Марковски“ никога не искаме пари от хората по телефона“, коментира за e-burgas.com адвокат Марин Марковски. Той сподели, че преди време го срещнал един прокурор и го попитал защо е искал от майка му шест хиляди лева. „Винаги съветвам онези, които ми се обадят за подобен случай, да сигнализират незабавно в полицията. От 4-5 години името ми се използва от измамници с користна цел“, заяви още Марин Марковски.

 

bspb.org

Табели с мерките за безопасност и предпазване от птичи грип ще бъдат поставени край езерата и защитените зони в района на Бургас. Това решиха, днес, специалистите от РЗИ, РИОСВ, БДЗП – Природозащитен център „Пода“ и директорът на ОДБХ д-р Георги Митев на среща със зам.-кмета на Община Бургас Лорис Мануелян.

Указанията се отнасят за хората, които искат да помогнат на бедстващи или умиращи диви птици. Необходимостта от изготвянето им е пряко свързана с опазването на здравето и живота на гражданите в условията на повишена смъртност на птици, поради силно застудяване и птичи грип.

На срещата бяха обсъдени конкретните рискове за хората, недостатъчната им информираност относно същността на проблема и намесата в естествените природни процеси за поддържане на популацията на дивите видове.

Експертите смятат, че проявяването на състрадание и желание от страна на гражданите да окажат помощ на бедстващи птици е похвална, но в настоящите условия, те не трябва по никакъв начин да ги докосват, улавят или вдигат, тъй като това води до риск за заразяване с опасна болест или риск птицата да ги нарани. Сегашното законодателство разпорежда в случаите на мъртви птици гражданите да информират Дирекцията по безопасност на храните, а на живи птици от защитени видове – РИОСВ.

Големи рискове крие и спасяването на птици от заледени водоеми. В наложителни случаи /напр. световно застрашени видове птици/ това се прави от обучени хора, като се използват машини с автоматични противопожарни стълби или със специални кошове на телескопични устройства.

Повишен риск за заразяване на хората крият още струпванията на птици в незамръзнали водоемите или по крайбрежието на морето. Това води до обезпокояване на птиците и големи загуби на енергия, ако бъдат принудени да се преместят, което в зимни условия затруднява оцеляването им.

Изкуственото подхранване на птиците трябва да бъде само след консултация със специалисти за вида и качеството на храната, мястото, времето, начина на подхранване и безопасността на хората. Според специалистите подхранването не може да гарантира изцяло оцеляването на птиците и трябва да се прави след предварителна подготовка още в първите дни след замръзване на водоемите. Рискът може да се избегне, ако подхранването на птиците се организира от кметствата по места и със съдействието на местните ловно-рибарски дружинки.

При случаи с бедстващи диви птици и риск от заразяване с птичи грип следва да бъдат информирани гражданите за опасностите, които крие контактът с тях, разясняване на обстановката, мерките за безопасност и за опазване на птиците.

Не на последно място, експертите съветват, при проявени грипоподобни симптоми в рамките на няколко дни, хората да потърсят помощ от личния лекар.

????????????????????????????????????

cross.bg

Празникът на влюбените Свети Валентин наближава. Освен с романтична вечеря на свещи изненадайте половинката си с подарък според зодиакалния му знак.

За родените под знака на Овен е подходящ подарък, който отговаря на интересите му. Които са в сферата на иновациите. Овенът би се развълнувал от някоя дреха в червено. Но и от спортни уреди или принадлежности.

borela.net
borela.net

Телците може да изненадате с някое бижу. Което задължително трябва да е гравирано. Родените под този знак обичат да им се угажда, раздават се. Но и обичат да ги глезят и получават.

10fingers.bg
10fingers.bg

Трудно се избира подарък за родените под знака Близнаци. Те имат раздвоена личност затова заложете на някое социално събитие. Като концерт, филм или някакво друго събитие.

Те са и непоправими романтици. Затова вечерта трябва да е наситена с романтика.

Peika.bg
Peika.bg

Раците се славят като домошари. Обичат подаръците със сантиментално значение. За дамите е подходящо да получат бижу. Мъжете ще се зарадват на  портфейл.

Lifebg.net
Lifebg.net

Луксът и блясъкът са в същността на родените под зодия Лъв. И дамите и господата биха се впечатлили от някой парфюм с фин аромат.

kak-da.com
kak-da.com

Девите са много взискателни личности. Заради високия си интелект биха се зарадвали на книга или пък някоя рядка колекция.

Фокус
Фокус

Докато Везните се мъчат да са в равновесие със себе си биха предпочели инициативата за Свети Валентин да поеме половинката им. Някаква спортна принадлежност, спортна дреха, а даже и бельо биха били чудесния подарък за Везните.

Shopping.bg
Shopping.bg

Скорпионите са ценители на малките детайли.

Ако искате да ги изненадате с дреха нека да е в черно или червено. Може пък да изберете литература на тема мистика или духовност. Или пък им поръчайте персонален хороскоп.

sueduff.com
sueduff.com

Стрелците са признателни по природа. Ще харесат всеки подарък. Но най-много ще се изненадат на спортен екип, скок с бънджи или парашут или нещо в тази насока.

Slojno.com
Slojno.com

Козирозите са представители на зодиака, които не се вълнуват особено от Свети Валентин. Ако половинката ви е от тази зодия й осигурете бутилка хубаво вино, ваучер за покупки или нещо в този дух.

eTandem.BG
eTandem.BG

Водолеите като едни безгрижни личности биха се зарадвали на подарък тясно свързан с хобито им. Или нещо, което ще им помага в работата. Задължително обаче добавете изненада. Която да включва парфюм, бельо и шоколадово изкушение.

pozdravi.net
pozdravi.net

Рибите ще останат очаровани ако им подарите романтично пътуване за Деня на влюбените. И задължително запаметете  преживяното е фотосесия, предават от az-jenata.bg.

Loyal Travel
Loyal Travel

 

 razkritia.com

Последната спечелила кауза, в инициативата на колегите от радио Power FM „Добрата кауза“, беше подкрепена само преди броени дни. Благодарение на инициативата се събраха част от средствата за закупуване на нов реквизит за танцовата формация и вокалистите към изгорялото училище в Карнобат. Те обаче не са достатъчни, за да се закупи всичко необходимо, така че децата да продължат да взимат участие в различни концерти, фестивали или конкурси. Затова от Power FM призовават всеки, който има възможност да помогне на фолклорните таланти в Карнобат.

До няколко месеца пред танцовата формация и вокалната група предстоят: Училищен концерт „Училище търси талант”, участие в Национален конкурс за вокални групи „Орфеево изворче ” Стара Загора, в общинския празник на град Карнобат и още много конкурси и концерти.

„Нека им помогнем, както казва и тяхната учителка, отново да застанат със самочувствие на сцената, показвайки своето отношение и любов към българските танци, песни и събития“, апелират колегите от местното радио.

Капитал

Бюрото по труда увеличава срока за кандидатстване за работа в Испания и Португалия

Мераклиите, които искат да работят в Испания и Португалия като берачи на ягоди и малини могат да кандидатстват за тази работи и другата седмица, тъй като от Бюрото по труда-Бургас увеличават срока за това до 13 февруари.

Междувременно институцията обяви, че продъжлава търсенето на зидари, мазачи, кофражисти и поставачи на подови настилки за работа в Израел.

За повече информация и записване се обръщайте към ДБТ Бургас на адрес  ул.”Перущица” №67, ет.1, стая №5. Телефон за връзка: 056 813938

От витринатавиж всички

0
В Перу се намира впечатляваща каменна гора – Маркауаси. Някои изследователи твърдят, че тук има вход за друг свят. Една от пациентките на известния в...

Стилътвиж всички

0
Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи...