7 чашки кафе на ден ни пазят от преждевременна смърт и от...

7 чашки кафе на ден ни пазят от преждевременна смърт и от някои специфични видове рак

Shutterstock

Учени от университетите в Саутхемтън и Единбург огласиха в ново изследване сензационния извод, че даже 7 чашки кафе на ден понижават риска от преждевременна смърт. Съвсем неотдавна такова количество кафе се считаше за крайно вредно за работата на сърцето, пише health info.

Употребяващите до 7 чашки кафе дневно могат съществено да намалят риска от преждевременна смърт, е показал метаанализът на повече от 200 изследвания, проведен от учените.

Те са установили, че съдържащите се в кафето субстанции, носят повече полза за здравето на човека, отколкото вреда. Това означа, че дори най-големите кафе маниаци, които ежедневно пият доста солидни дози от тази гореща напитка, имат шанс да живеят по-дълго.

Даже ако един човек пие на ден по 7 чашки кафе, той ще успее да намали риска от преждевременна смърт с 10%.

От кои специфични видове рак пази кафето и при какви други болести помага четете в Zdrave.to

Изследването потвърждава и предишни научни изводи, които свързваха употребата на кафе с понижаването на опасността от някои специфични видове пак, включително тумор на простатата, ендометриума, кожата и черния дроб.

Кафето също така има позитивно въздействие за профилактиката на други заболявания като диабет, камъни в жлъчката, подагра и някои разстройства в черния дроб.

Употребата на кафе се свързва и с намаляването на риска от развитие на болесттта на Паркинсон и Алцхаймер, а също така и депресия.

Що се отнася до вредното въздействие на кофеина върху здравето, то учените подчертават, ча тази опасност в значителна степен е нараствала за сметка на други вредни фактори като пушенето, които просто не се отчитали в хода на изследването.

Кафето обаче не е от полза и за бременните, тъй като в случая прекомерната употреба на напитки с кофеин се свърза с риска от преждевременно раждане, или мъртвородено, или бебе с дефицит на телесна маса.

Огласените от учените резултати положително ще зарадват огромната армия от любители на кафето, които с всяка изминала година се увеличават все повече и повече. /Zdrave.to

 

Коментари

Един коментар на “7 чашки кафе на ден ни пазят от преждевременна смърт и от някои специфични видове рак”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...