6560 студенти са одобрени за евростипендия

6560 студенти са одобрени за евростипендия

wholeed.com

Средно всеки трети студент, кандидатствал за европейска стипендия, е бил одобрен. Общо 21 229 курсисти са подали заявления, като 6560 от тях са получили зелена светлина, съобщи „Монитор“.

Парите ще се изплатят наведнъж до 9 март, като ще бъдат разпределени общо 4,4 млн. лв. Те са осигурени по проект „Студентски стипендии – фаза 1“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Стипендиите от европейските фондове са два вида. Първата е за успех и се дава на студенти, обучаващи се по специалности от т.н. приоритетните професионални направления като педагогика, математика, енергетика, архитектура и др. Идеята е така да бъде стимулирано обучението на специалисти, за които има или се очаква недостиг на кадри за пазара на труда. Стипендията е в размер на 150 лв. месечно и се изплаща накуп за пет месеца в рамките на семестъра.

Така на практика студентите ще получат наведнъж 750 лв. Средният успех е отличен (5,61). За този вид стипендия са кандидатствали общо 11 957 студенти, а броят на класираните е 4492. Сред одобрените най-много са обучаващите се в „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – 133 младежи, „Компютърни системи и технологии“ – 126, и „Архитектура“ – 111, отчетоха от МОН. Вторият вид стипендия е еднократна в размер на 300 лв. и се дава за специални постижения.

Те се присъждат за участие в научни, изследователски или практически разработки, като един студент може да получи до три такива. Целта им е да стимулират младежите да развиват практическия и творческия си потенциал извън задължителните задачи през учебното време. За този вид стипендия са кандидатствали общо 9 382 курсисти, като 2158 от тях са класирани. Средният успех е отличен (5,67), а най-много класирани има от направленията „Медицина“ – 381, „Право“ – 195, и „Финанси“ – 97.
Класирането е обявено на страницата на проекта http://eurostipendii.mon.bg., където всеки кандидатствал може да провери дали е одобрен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...