40 ученици от Немската гостуваха в съда, ВСС похвали бургаските прокурори (СНИМКИ)

40 ученици от Немската гостуваха в съда, ВСС похвали бургаските прокурори (СНИМКИ)

40 дванадесетокласници от НЕГ „Гьоте“ гостуваха на Съдебната палата, за да присъстват на дела на Районен съд – Бургас, днес. Посещението на млади хора на открити съдебни заседания е част от образователната инициативност на Окръжен и Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратура – Бургас. Идеята на учителя по предмета „Свят и личност“, Красимира Николова, е часовете да преминават практически, учениците да придобиват правна култура и знания. Гостите наблюдаваха с интерес дело за управление на моторно – превозно средство след употреба на алкохол; дело за съпротива срещу орган на властта и дело за трафик на бежанци. Те присъстваха на изслушването на вещо лице и свидетел по едно от делата. Запознаха се с принципите на прилагане на Диференцираната процедура по Гл. 27, според българския Наказателен кодекс. След приключването на заседанията последва дискусия със съдията – докладчик Анатоли Бобоков, в която учениците задаваха въпроси по наблюдаваните съдебни процеси.

Окръжен и Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратура – Бургас получиха похвала за иновативността и осъществените добри практики по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Четирите съдебни институции работиха съвместно за пореден път през учебната 2017/2018 година, като представиха дейността си на Третата годишна среща с представители на органите на съдебната власт – участници в програмата, която се проведе в София. На срещата присъстваха членове на Висшия съдебен съвет и представители на Министерство на образованието.

Лекторите – съдии, прокурори и следователи са изнесли 60 образователни уроци пред ученици от 5 бургаски гимназии, едно основно и едно средно училища в Бургас, както и студенти от двата бургаски университета, през изминалата учебна година. В рамките на програмата са включени 11 съдебни теми, които продължават да бъдат представяни пред ученици и студенти и през настоящата учебна година.

20181213_114050

resize

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...