Честит рожден на голямата българска актриса Цветана Манева

Честит рожден на голямата българска актриса Цветана Манева

 Емблемата на българското кино и театър, голямата актриса, общественик и университетски преподавател, днес отбелязва своя рожден ден.

Цветана Манева е родена на 30.01.1944 г. в Пловдив, в семейството на известния и обичан пловдивски драматичен артист Георги Манев. През 1966 година завършва ВИТИЗ ”Кръстю Сарафов”, със специалност актьорско майсторство в класа на професор Моис Бениеш.
Започва театралната си кариера в родния си град – в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г., след което се включва в актьорския състав на драматичен театър „Сълза и смях“.
Тя е изиграла повече филмови отколкото театрални роли, но смята, че вторите са по-значими.

На българският зрител е по-позната с ролите си в киното: играла е в над 50 български филма. Сред по-известните от тях са: „Последната дума (1973, първа награда на фестивала на българското кино във Варна), „Иван Кондарев“ (1973), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), „Буна“ (1975), „Служебно положение – ординарец“ (1978), „Войната на таралежите“ (1979), „Дами канят“ (1980), „Мера според мера“ (1981), „Опасен чар“ (1984), „Една калория нежност“ (2003). „Нощем по покривите“, „Ян Бибиян“, „Търси се съпруг за мама“, „Не се сърди, човече“, „Пътят към София“, „Милост за живите“.

5150c202e8dc40af

Ролите й в театъра са още повече – в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др. Коронните й роли са Медея, Жулиета, Нора на Ибсен, Гитъл от „Двама на люлката“, Албена на Йовков, дизайнерката Коко Шанел.

Удостоена е с титлата „Почетен професор на НБУ“ – за цялостна творческа и преподавателска дейност в Департамент „Театър“ и принос в развитието на съвременните обучителни методи в НБУ.
Носител е на орден „Стара планина”, награда на Съюза на артистите „Икар”, награда „Златна ракла” – за най-добра женска роля.

Image_1716069_126

От името на сайта burgascity и желаем  да запази силата на духа си, творческо дълголетие и да ни радва с нови прекрасни роли.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...