Честит рожден ден на Райна Кабаиванска!

Честит рожден ден на Райна Кабаиванска!

Новини

Оперната певица става на 82 години днес!

Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934 година. Баща ѝ Ячо Кабаивански е ветеринарен лекар, писател, поет и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика.

От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. През 1957 година завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „Панчо Владигеров“, като учи първо при Людмила Прокопова, а след това при Илия Йосифов. След дипломирането си е назначена в Софийската опера само като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 година заминава за Италия, където учи при вокалната педагожка Зита Фумагали във Верчели.

Малко след пристигането си в Италия Кабаиванска започва да участва в певчески конкурси, а на 4 април 1959 година дебютира в Реджо нел’Емилияс ролята на Жоржета в „Мантията“ на Джакомо Пучини. Само за няколко години тя се налага на италианската сцена и получава постоянно място в миланския театър „Ла Скала“.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет, голяма част от приходите от концертите си дарява за стипендии за млади музикални таланти. Тя основава и Фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

edna.bg

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...