Фотоизложбата „Отвъд дълга“ разказва за 36 дипломати от цял свят, спасили стотици...

Фотоизложбата „Отвъд дълга“ разказва за 36 дипломати от цял свят, спасили стотици евреи от Холокоста

Фотоизложба „Отвъд дълга“ ще бъде експонирана в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“ от 11 април 2018 година. В продължение на седем дни експозицията ще бъде на разположение на всички, които имат интерес да се запознаят с най-трогателния начин за изразяване на признателност към достойни хора. Изложбата  е създадена от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим, Израел и е посветена на хора, чиято смелост и издръжливост са наше вдъхновение днес.

Фотосите разказват за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта и обявени от „Яд Вашем“ за „Праведници на света“. С тази титла се удостояват лица, проявили смелост и хуманност, рискували живот и кариера, загърбили уюта на социално положение и благополучие, за да спасят дори един евреин в най-мрачните години от човешката история през Втората световна война. Върху медала,  с който се удостояват Праведниците на света, е гравиран надписът „Който спаси един живот, спасява цяла вселена“, цитат от Талмуд.

Яд Вашем е национален Мемориал на Холокоста и героизма в  Йeрусалим. В него е събрана информация за евреите-жертви на нацизма през периода 1933-1945 година. Една от целите му е да издири и увековечи паметта на „праведниците на света“ – хора с нееврейски произход, спасили евреи от техните палачи.  До 2018 г. са признати над 25 000 души от 49 страни, сред които и България с 20 праведници. Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил (тогава Пловдивски митрополит) и екзарх Стефан Софийски. Сред тях има и напълно непознати имена на обикновени хора, които са рискували  живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Сред тях е Анна, майката на големия Йосиф Сърчаджиев.

Бургас е единственото място извън столицата, където изложбата гостува. Тя бе показана в Министерството на външните работи и Софийския университет в рамките на кампанията за отбелязване на 75-години от спасението на българските евреи и в памет на погубените 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

„Отвъд дълга“  е създадена в началото на 2018 година и вече е представена в повече от 70 държави, като е преведена на над 20 езика. В България изложбата е подготвена за показване от  посолството на Израел у нас и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Възможността да бъде експонирана в Бургас е благодарение на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и подкрепата на Община Бургас.

Откриването на изложбата е на 11 април от 18 часа. Тя ще може да бъде разгледана до 17 април при вход свободен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...