Ученици от ПГСАГ създадоха последния за страната препис на „История славянобългарска“

Ученици от ПГСАГ създадоха последния за страната препис на „История славянобългарска“

Последният в България препис на Паисиевата „История славянобългарска“ е дело на ученици от Бургас. 9б клас от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия, провокиран от своята класна г-жа Петя Кудева, преписа „Историята“ за около два месеца. Днес тя бе връчена на директора на училището г-жа Даниела Симеонова.

Идеята е на г-жа Кудева, която е преподавател по история. „Провокирах учениците, като ги попитах знаят ли кой е първият и последен препис на Историята. Първият е известен, но на последния автори могат да бъдат самите те. Те се запалиха веднага“, разказа г-жа Кудева. Всеки от учениците е преписал по 4-5 страници. Отнело им около 2 месеца, като през  това време стриктно пазели оригинала и преписа и си го предавали един на друг. В преписването се включва почти целият клас.
Инициативата е посветена и на 60-годишнината на ПГСАГ „Кольо Фичето“, която се отбелязва тази година.

„Провокира ни това, че може би малко сме позабравили историята ни и пожелахме да я припомним“, казаха „преписвачите“. Директорът на гимназията подари днес грамоти и сувенири от училището на целия клас и им пожела всичко, което правят, да остава за следващите поколения.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...