Уникално ВИДЕО от танца в огъня на последната нестинарка в с. Българи...

Уникално ВИДЕО от танца в огъня на последната нестинарка в с. Българи баба Злата

Хората вярват, че когато нозете на нестинарите се вледеняват, очите им започват да блуждаят, сърцата им да бият лудо, силата на светеца влиза в тях и тогава те се хвърлят в огъня, да изкупят греховете на хората, за да пречистят душите им.

Вижте неизлъчвани до момента кадри на последната нестинарка в царевското село Българи – баба Злата. Видеото е публикувано днес за първи път във фейсбук страницата на сдружение „НИШАН“, чиято цел е да запази българската традиционна култура.

Историята на Златка Даскалаво, както е истинското й име, е доста впечатляваща. Местните в с. България я наричали така не заради възрастта ѝ, а в знак на почит и уважение. По времето, когато тя играела, за огъня се изгаряли 12 волски каруци с дърва, които горели по три дена, а жарта била повече от педя.

Баба Злата влязла за първи път в огъня на Голямото аязмо – най-старото, тачено и мистично аязмо на Св. св. Константин и Елена, най-святото място за нестинарите. То се намира южно от Граматиково, на около 6-7 км над река Велека в местността Влаховски дол. Нарича се още Родината и се вярва, че мястото е свещено, защото на неговата поляна (хорище) за първи път са се провели нестинарски игри.

Blitz.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...