Уникален пробив на учените, откриха как да върнат спомените на болни от...

Уникален пробив на учените, откриха как да върнат спомените на болни от Алцхаймер!

YouTube

Спомените, които изчезват при болестта на Алцхаймер, не са загубени завинаги, пише CNET, цитиран от агенция Фокус.

Нещо повече, изследователи са демонстрирали, че те могат да бъдат възстановени. Екип, ръководен от Сусуму Тонегава от Центъра за генетика на невронните вериги RIKEN-MIT, успешно е използвал техника, наречена оптогенетика, за да възстанови спомени в мозъка на лабораторни мишки, болни от Алцхаймер. Това показва, че заболяването засяга извикването, а не формирането и съхранението на спомени. Проучването дава надежда, че свързаното със загуба на паметта състояние може да бъде обратимо и при хора.

Оптогенетиката е инвазивна техника, която включва директно насочване на светлинни импулси към генетично маркирани клетки. Методът може да служи за контролиране на невронна активност, но засега не се използва при хора. „Това е проучване, което има за цел да тества концепция,“ казва Сусуму. „Дори, ако изглежда, че даден спомен е изчезнал, той все още е там. Въпросът е как да го възстановим.“

Екипът е установил, че дендритните разклонения са от ключово значение за възвръщането на спомени, поне при мишки. Това са малки издатини в дентритите на невроните, които са отговорни за образуването на синапсни връзки. Обикновено дентритните разклонения се формират по естествен път при генериране на спомен.

При опитните мишки с Алцхаймер дендритните разклонения са се скъсили с развитието на болестта. Чрез фибро-оптична светлинна стимулация, изследователите са били в състояние да регенерират разклоненията и спомените на мишките са били възстановени.

Екипът е поставил мишки с Алцхаймер и контролна група от здрави гризачи в помещение, където са били подложени на лек електрически шок. Един час по-късно двете групи са реагирали със страх на помещението. След няколко дни обаче само мишките без Алцхаймер са реагирали със страх, което е показало, че мишките с дегенеративното състояние са забравили за помещението.

Екипът е използвал вирус, за да маркира мозъчните клетки, които са били активни при изпитването на страх. Втори вирус пък е бил използван за модифициране на същите клетки, така че да са чувствителни към светлина. Когато учените са реактивирали тези клетки със светлина, мишките с Алцхаймер отново са показали страх.

Спомените, активирани с метода са изчезнали след един ден. Това е довело екипа до заключението, че изчезването на спомените е свързано със загубата на дендрити. Изследователите са стимулирани растежа на дендритни разклонения със светлинни импулси и страхът от помещението се е появил и е останал в продължение на шест дена.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...