Турски водолази откриха кораб на 3600 години

Турски водолази откриха кораб на 3600 години

ANADOLU AGENCY

Група от турски водолази откри кораб на 3600 години, който може да се окаже най-стария откриван до сега, предава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Той се намира край бреговете на южната турска провинция Анталия.

Корабът, който е датиран от 1600 г. преди новата ера е бил открит край западните брегове от екип на Департамента по подводно проучване на Университета в Анталия. Той е дълъг 14 метра и е бил открит на дълбочина 50 метра с 1.5 тона медни кюлчета в него.

Губернаторът Мюнир Каралоглу описа откритието като единствено по рода си в подводната археология и казва, че този кораб е „Гьобекли тепе” на подводния свят. „Гьобекли тепе” е най-стария познат мегалит в света и често се определя като кота нула на човешката история.

Каралоглу каза, че артефактите, които бъдат намерени на кораба ще се изложат в музея в квартал Кемер, който стана „епицентър на подводната археология”. Товарът от медни кюлчета е бил основното откритие на кораба, казва Хакан Ониз, един от водолазите.

„От типологията на кюлчетата установихме, че корабът е търговски от 16 в. Благодарение на откритието бе отворена нова глава в историята на подводната археология”, заяви Ониз.

Броят на кюлчетата е бил определен от триизмерно сканиране на кораба, благодарение на сонарно изследване и фотографска мозайка. Проучване показа, че тези кюлчета са били добити от мините разположени в Кипър и излети през 15 или 16 в. преди новата ера. Те са били транспортирани от там за остров Крит.

„Вероятно корабът е бил хванат в буря докато е пътувал до егейските брегове на Кипър. Носел е товар от медни кюлчета и точно типа им ни помогна с датировката на кораба. Това може да бъде най-стария кораб превозващ индустриални стоки”, каза Ониз добавяйки, че сега ще се формира екип, който в продължение на 5 години ще изследва кораба.

Преди това, кораб датиран от 1400 г. преди новата ера бе открит край бреговете на Анталия, като се вярваше, че той е най-стария от своя вид, до този момент. Потвърдено е, че този плавателен съд е и по-стар от намерения край българския бряг гръцки търговски кораб, който е на възраст 2 400 г. и бе описван като най-стария цял кораб.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...